Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 29/1/2009 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 13
Nummer 584 van 24/1/2009


Gegroet lezer,

Zo, de verkiezingen zijn achter de rug, de Beste Nederlandse Site van 2008 is gekend. Wie de aankondiging gemist heeft, kan die terugvinden op de speciale uitgave van onze nieuwsbrief: http://www.netties.be/archief_edities/20090120_Site2008.htm

Wij wensen de winnaars van harte proficiat met hun prachtige site, en wij danken de jury en onze lezers voor hun medewerking aan deze verkiezing.

Terug nu naar het gewone werkritme. Weer een nieuwsbrief vol nieuws, waarbij er deze week heel wat berichten zijn over de wijzigingen in de economische modellen van de media. Het is nu eenmaal crisis, en iedereen moet geld zien te vinden waar het gevonden kan worden... Gelukkig is het niet overal kommer en kwel, en hebben wij ook enkele erg mooie sites voor u gevonden, om uit te testen.

Wij wensen u veel leesplezier, en hopen u volgende week bij leven en gezondheid weer aan te treffen.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.CHINESE ONLINE GAMERS MOETEN BINNENKORT REGISTREREN MET HUN ECHTE NAAM
China staat bekend voor zijn censuur, maar deze keer is er een maatregel genomen die niets te maken heeft met censuur of het beknotten van de vrijheid van de Chinese internauten, maar alles met hun bescherming.
China wil namelijk dat de online gamers zich binnenkort registreren met hun echte naam, vooraleer zij nog aan MMO games mogen deelnemen. Daarmee wil de Chinese overheid voorkomen dat de gamers verslaafd raken aan hun online wereld. Deze "massive multiplayer online roleplaying" games, zoals World of Warcraft, blijken immers erg verslavend te zijn. Mensen verliezen zichzelf in deze wereld, en raken het contact met de echte wereld kwijt. Zij verwaarlozen hun gezin, hun werk, hun gezondheid.
Een ongezonde situatie, en daarom wil de overheid de spelers in kaart brengen. Al wie een MMO wil spelen, een gratis spel of tegen betaling, moet zich registreren met zijn echte naam en zijn identiteitskaart. Voor wie maar af en toe inlogt op zo'n MMO is daarmee de kous af. Maar wie regelmatig inlogt, zal goed in het oog geworden om te zien of er geen verslaving ontstaat.
Meer over het systeem lees je bij Ars Technica. Wij menen alvast dat, als men dit systeem in de online wereld wil toepassen, er geen reden zou zijn om eenzelfde strenge bewaking in te voeren in de offline wereld. Daar zijn immers ook genoeg mensen verslaafd aan gokken - het feit dat iets online gebeurt, wil niet zeggen dat het meteen gevaarlijker is dan offline!
http://arstechnica.com/news.ars/post/20090116-online-gamers-in-china-must-soon-register-with-real-names.html

KIDO WORM VERSPREIDT ZICH VIA USB-STICKS
Ach, we mogen dan al het jaar 2009 ingegaan zijn, maar als het op beveiliging aankomt zitten we nog altijd even ver: in het stenen tijdperk. Want wat blijkt? Er is een nieuwe worm die de ronde doet, de Kido worm (ook gekend als "Downadup" of "Conflicker"), en die heeft al meer dan 8,9 miljoen pc's besmet.
Hoe dat zo kan? Door een gebrek aan beveiliging, helaas. De worm kan zich enkel verspreiden via niet-gepatchte systemen, via zwakke netwerkbeveiliging. Maar het erge is dat er al maanden een patch bestaat voor deze kwetsbaarheid, maar dat nog altijd heel veel mensen deze patch niet toegepast hebben.
De worm tast pc's aan met het Windows 2000, Windows XP en het Windows Server 2003 besturingssysteem. De laatste variant van de worm kan zich zelfs verspreiden via usb-sticks. Hij kopieert zichzelf daarvoor in een willekeurig gekozen map binnen de Recycler map, die gebruikt wordt door de Prullenmand om de gewiste bestanden op te slaan. Daar maakt de worm een autorun.inf bestand aan. Wordt de stick op een pc aangesloten, dan wordt de autorun.inf geactiveerd, en gaat de worm zijn werk doen.
Meer over deze worm bij Technewsworld en BBC Technology
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/7832652.stm
http://www.technewsworld.com/rsstory/65869.html

SUNDANCE FESTIVAL: DE ON-DEMAND REVOLUTIE KOMT ERAAN
In de VS werd afgelopen weekend het Sundance Film Festival gehouden, het alternatieve festival van de kortfilm. Daar waren ook enkele pioniers aanwezig van de multimedia op het web, zoals de oprichter van Netflix (een verhuurbedrijf via het internet), Chad Hurley, de oprichter van YouTube, en Jason Kilar, CEO van Hulu, de online videodienst van NBC Universal en News Corp.
Zij hadden het over de toekomst van de online video. En alhoewel elk wel zijn eigen invalshoek had, waren zij het allen eens over één punt: het is de gebruiker die de controle neemt. Hij blijft niet langer passief in zijn zetel zitten wachten tot de programma's tot bij hem gebracht worden, neen: hij gaat ze zelf halen. De gebruiker bepaalt zelf wat hij ziet, en wanneer hij dat ziet - en zelfs op welk toestel hij dat wil zien. Met andere woorden: de "on-demand revolutie".
Meer hierover in dit interessante artikel bij CNet. WIj noteerden enkele opmerkelijke punten:
- De distributie van filmpjes op mobiele toestellen is het snelst groeiende gedeelte van YouTube.
- Bij Hulu kan de gebruiker zelf kiezen welke advertenties hij bekijken wil.
- De kunst wordt om de gebruiker te helpen om content te "ontdekken" - via buzzword bijvoorbeeld of muziekaggregatoren
- In dit verband worden sociale netwerken erg belangrijk.
Maar leest u zelf. Aanbevolen lectuur voor al wie interesse heeft voor de nieuwe (en oude media).
http://news.cnet.com/8301-1023_3-10145059-93.html

HOE BESCHERM JE JE TEGEN DE CONFICKER WORM?
Gisteren hadden wij het over de Conficker worm, die al meer dan 9 miljoen pc's besmet heeft. Zo'n nieuws melden is natuurlijk interessant, dat is indrukwekkend, zo'n cijfer van 9 miljoen pc's, maar het is nog interessanter wanneer je als e-zine aan je lezers kan meegeven hoe zij kunnen voorkomen om de rangen van die 9 miljoen te gaan vervoegen.
Dus trokken wij op zoek naar informatie over Conficker, en kwamen wij dit artikel tegen bij PC World, met enkele adviezen. Om te beginnen moet je alle beveiligingspatches vn Microsoft toepassen. Draai de updates, en besteed een avondje aan het up to date brengen van je systeem. Zorg vooral dat je een patch uit verleden jaar oktober (1) uitvoert. Systeembeheerders kunnen ook verhinderen dat de worm contact gaat leggen met de websites waar hij om nieuwe instructies gaat vragen of zijn informatie (buitgemaakte paswoorden enz) gaat afladen. Bij F-Secure bestaat er een zwarte lijst die systeembeheerders dan kunnen blokkeren.(2)
En ten derde kan je Autorun uitschakelen, zodat je pc niet aangevallen wordt wanneer je een besmette USB stick (of ander draagbaar medium) aansluit op je computer. Helaas vergt het enige kennis om dit te doen, want je moet daarvoor gaan rommelen in het Windows register. De juiste instructies vind je bij Brown.free.(3)
http://www.microsoft.com/technet/security/Bulletin/MS08-067.mspx
http://www.f-secure.com/weblog/archives/00001582.html
http://nick.brown.free.fr/blog/2007/10/memory-stick-worms.html

WIKIMEDIA MAAKT ZICH OP VOOR STORTVLOED AAN MULTIMEDIA
De Wikipedia encyclopedie moeten wij je niet meer voorstellen. Zij wordt steeds beter, naargelang steeds meer internauten de artikels verbeteren, bijvijlen en updaten. En zij wordt ook steeds leuker om zien, omdat er meer multimedia aan toegevoegd wordt. Nu is het echter zo dat multimedia, in tegenstelling tot tekstbestanden, veel meer opslagruimte behoeven. Videobestanden bereiken al gauw honderden megabytes, en nu er steeds betere camera's zijn, zijn zelfs de kleinste foto's zwaar in megabytes.
Gevolg: de encylopedie wordt steeds dikker. Tot 2008 besloe de voornaamste mediaserver van Wikipedia slechts 1 terrabyte ruimte. Nu is die mediaserver uitgebreid, eerst naar 24 TB, en later naar 48TB. De upload limieten zijn dan ook opgetrokken van 20 MB naar 100 MB. Momenteel zijn er van de 48 TB opslagruimte nog maar 5 TB in gebruik, maar dat zal snel stijgen, aldus Brion Vibber, CTO van WIkimedia Foundation.
Wat er zoal terecht komt aan multimedia op de Wikipedia? Dat is bijvoorbeeld klassieke muziek uit het publieke domein, waarbij sommige opnamen zelfs een half uur kunnen dienen. Ook documentaires waarvan de auteursrechten vervallen zijn worden naar de Wikipedia geüpload.
Wie die servers ter beschikking gesteld heeft? Want Wikipedia is een vrijwilligerswerk, en servers kosten geld. Wel, het is een van de groten uit de IT-industrie, Sun Microsystems, die dit royale gebaar gesteld heeft. Wikimedia heeft trouwens zopas van 125.000 donoren 6 miljoen dollar gekregen via een grote fundraising actie. Dat geld dient niet alleen voor de hardware - bij WIkipedia werken er ook 23 mensen.
http://www.pcworld.com/article/157894/article.html?tk=nl_dnxnws

SLAAT DE RECESSIE OOK TOE BIJ ONLINE ADVERTENTIES?
Donderdag wordt een belangrijke dag. Dan gaan we weten of het internet gaat overleven of niet. Huh? Wees niet bang, er staat niemand klaar om alle kabels door te snijden, en er is ook geen virus dat alle verbindingen dreigt lam te leggen. Het gaat gewoon over de economie.
Want zoals we allemaal weten, zitten we in een periode van recessie. De mensen hebben minder geld, en consumeren minder. Er wordt minder verkocht, en dus moeten de fabrieken afdanken. Nog meer werkloosheid, de mensen hebben nog minder geld, en we geraken in een neerwaartse spiraal die heel wat tijd nodig heeft om tot een halt te komen.
In tijden van recessie wordt uiteraard bespaard op overbodige kosten. En daarbij is de vraag: is reclame een overbodige kost, of juist een hoogstnoodzakelijk iets? Goed gemaakte, goed gericht reclame kan ervoor zorgen dat een bepaald product beter verkoopt dan een ander. Maar "zomaar" reclame, sponsoring, aan dit nut wordt nu getwijfeld.
Voor het internet is reclame alsmaar belangrijker geworden. Vermits de meeste informatie en diensten op het internet gratis zijn, en de bedrijven achter die sites toch geld moeten verdienen, halen zij hun inkomsten uit reclame. Maar als de bedrijven, zoals men mag vrezen, gaan snoeien in de reclame-uitgaven, dan zien de IT-bedrijven hun inkomsten verdwijnen - met als gevolg dat zij binnenkort wel eens de deuren moeten sluiten.
Deze week zullen we weten of dit de toekomst is die de internetbedrijven te wachten staat. Op donderdag zal namelijk bekend gemaakt worden hoe het gaat met de online advertenties in zoekmachines - afkomstig van Google uiteraard. Voor wie wat meer wil weten over de cijfers van de adverteerders in de verschillende sectoren, hebben wij dit artikel gevonden bij Wall Street Journal.
http://blogs.wsj.com/digits/2009/01/19/search-advertising-runs-into-the-recession/

IS ER EEN SAMENZWERING OM GOOGLE TE DWARSBOMEN?
Wie een beetje thuis is in het internetwereldje, kent Wired. Een eerbiedwaardig magazine, dat al jarenlang bestaat. Maar af en toe is een beetje sensatie ook Wired niet vreemd. Zo kwam dit magazine deze week af met een theorie als zou er een samenzwering bestaan tussen Microsoft en diens medestanders, om verzet te zaaien tegen het samenwerkingsakkoord dat Google wil afsluiten met Yahoo. "The plot to kill Google" is de sensationele titel. Het zou de bedoeling zijn van Microsoft en Co om Google's dominantie op gebied van de zoekmarkt een halt toe te roepen.
Het verhaal vertelt over lobbyisten die aan het werk gingen in Antitrust comités, en een tactiek om de klanten (de adverteerders dus) aan te zetten om zich openlijk uit te spreken tegen de deal. Dat zou dan voldoende moeten zijn om het Department of Justice te laten luisteren. In het verhaal wordt Google voorgesteld als het slachtoffer van politieke kuiperijen, de jonge David die door de oude rotten in de industrie, de Goliaths, vertrappeld dreigt te worden.
Heeft het verhaal een grond van waarheid? Wellicht is er wel wat politieke beïnvloeding geweest - je zou als zakenman echt gek zijn als je de kans om je concurrent een hak te zetten niet zou aangrijpen. Maar om van een echt complot te spreken, dat lijkt ons een brug te ver te zijn.
Vergeet ook niet dat Google ondertussen al lang niet meer die kleine David is, maar zelf een Goliath geworden is die alle andere Goliaths dreigt te overschaduwen, dankzij de ijzeren greep die het over de zoekmarkt heeft.
Maar lees zelf het artikel van Wired, het commentaar bij Search Engine Land, en de commentaren bij de andere nieuwssites via Techmeme.
http://www.wired.com/techbiz/it/magazine/17-02/ff_killgoogle
http://searchengineland.com/wired-monopoly-microsoft-and-the-anti-google-conspiracy-16229
http://www.techmeme.com/090120/p7#a090120p7

SPEELT BELKIN HET SPEL NIET EERLIJK?
Nu we toch met sensationele verhalen bezig zijn: bij Gizmodo kan je het verhaal lezen van een medewerker van het bedrijf Belkin, dat gespecialiseerd is in accessoires voor hardware. Daarin zegt hij dat er een "payola" schema bestaat bij Belkin, waarbij recensenten betaald worden voor positieve artikels over de Belgin producten, en dat recensenten vaak producten voorgelegd werden met opgewaardeerde eigenschappen (speciale firmware bijvoorbeeld) zodat die niet de fouten zouden vertonen die in de "gewone" exemplaren van dit product aan wezig zijn.
Volgens Gizmodo zou degene die het verhaal aan de grote klok hing er ook aan toegevoegd hebben dat de meerderheid van de eigen medewerkers van Belkin producten van de concurrentie zou aankopen om zelf thuis te gebruiken, alhoewel ze de Belkin producten gratis zouden krijgen. De schrijver van het artikel bij Gizmodo voegt er, heel objectief, aan toe dat hij zelf geen weet heeft van problemen, en een tamelijk goede ervaringen heeft met producten van Belkin.
Belkin zelf heeft ondertussen op haar eigen website toegegeven dat een van haar medewerkers zich inderdaad aan dit payola (omkoop) systeem bezondigd heeft. Maar het beklemtoont dat die medewerker op eigen houtje handelde, en dat het bedrijf zelf geen uitstaans heeft met deze praktijken.
Maar uiteraard zal dit verhaal heel wat smet werpen op het blazoen van Belkin, en wordt het moeilijk voor het bedrijf om deze smet weg te poetsen. Via TechMeme kan je de verschillende commentaren op het bericht lezen. Want als, zoals de klokkenluider zegt, dit een praktijk is die veel toegepast wordt, dan moet men ernstige vragen beginnen te stellen bij alle productbesprekingen. Wij kunnen alvast getuigen dat wij nooit centjes gezien hebben voor een positieve bespreking...
http://www.techmeme.com/090119/p62#a090119p62
http://i.gizmodo.com/5134652/belkin-employee-sheds-light-on-belkins-supposedly-dirty-practices
http://www.belkin.com/pressroom/letter.html

IS MALWARE NIET TE OVERWINNEN?
Ach, nu we toch bezig zijn met pessimistische en sensationele koppen, kan er nog eentje bij. Het verhaal komt ditmaal van een columnist bij NetworkWorld, die een gevecht moest leveren met malware die zich op zijn computer genesteld had. Een WIndows XP, dus geen Vista, om even de puntjes op de i te zetten.
Het volledige verhaal (hoe de man malware ontdekte, het advies van vrienden volgde en erin slaagde om een Trojan te verwijderen, om daarna vast te stellen dat er nog altijd malware op zijn pc zat, die hij gewoon niet kon uitroeien) lees je bij NetworkWorld.
Wat wij uit dit verhaal onthouden is de onthutsende conclusie die Mark Gibbs trekt uit dit verhaal. De malware die de oorzaak was dat er vanuit de IE browser vensters geopend werden in zijn Firefox browser, kon hij niet uitroeien. Die zat teveel verweven in IE. Het enige alternatief dat hij had was ofwel een herstelpunt vinden waar zich het euvel nog niet voordeed, ofwel zijn systeem van begin af terug op te bouwen. En wie dat al gedaan heeft, weet dat zoiets gemakkelijk twee dagen van je tijd vergt eer alles terug draait zoals je wil.
Wij citeren even zijn pessimistische conclusie: "Samengevat is de situatie zo: wij zitten in een wereld vol pc's die een besturingssysteem raaien dat tamelijk gemakkelijk besmet kan worden en waarbij die besmetting moeilijk te ontdekken valt. En er is geen simpele, betrouwbare manier om de wijzigingen teniet te doen die deze malware aan je systeem aangebracht heeft. Het is dan ook geen wonder dat we hele legers met botnets hebben, die elk miljoenen "recruten" hebben! Het is bovendien duidelijk dat het nog veel erger gaat worden..."
http://www.networkworld.com/columnists/2009/011409-backspin.html?vo=ts_011909&nladname=011909voicesofnetworking

GOOGLE STOPT VERKOOP ADVERTENTIES IN KRANTEN
Het is blijkbaar ook voor Google crisis. De zoekgigant kondigde verleden week al saneringen aan: verschillende diensten die als experiment opgezet waren, worden stopgezet. En gisteren volgde dan de aankondiging dat Google het project stopzet om advertenties te verkopen in kranten.
Met dit project probeerde Google ook voet aan grond te krijgen in de offline wereld, en wou het haar dominantie in de internet marketing naar een ander medium uitbreiden. Maar blijkbaar was dit geen succes, en sneuvelde het project, wellicht als gevolg van de recessie die steeds verder knaagt aan de inkomsten van Google uit de verkoop van advertenties op haar eigen website en die van miljoenen webmasters die gebruik maken van AdSense.
Google heeft echter nog niet alle plannen opgedoekt om advertenties te verkopen buiten het internet: de projecten voor advertenties op radio en tv worden voortgezet, alhoewel ook zij nog altijd geen vruchten opgeleverd hebben.
http://www.theage.com.au/news/technology/biztech/google-dumps-newspaper-ad-program/2009/01/21/1232471359080.html

INTERNET KREUNDE TIJDENS OBAMA-FEEST, MAAR HIELD STAND
De eedaflegging van de nieuwe president Obama was op voorhand al aangekondigd als hét evenement van het jaar, zelfs uit de geschiedenis van de media, en velen hielden dan ook hun hart vast toen zij dachten aan alle apparatuur die die belangstelling in goede banen moest leiden: zouden de netwerken (internet, mobiele netwerken, elektriciteitsnet...) het uithouden?
Het moet gezegd: de internauten hebben de netwerken inderdaad tot het uiterste getest. Er werden massaal sms'jes gestuurd, de internauten uploadden video's, foto's en tweets via de mobiele netwerken, en uiteraard bekeken heel wat internauten de eedaflegging live - vaak niet via de tv, maar via het internet. Er was dan ook een stormloop op de webistes van grote nieuwsmedia zoals CNN en New York TImes. Bovendien brachten de internauten die live aanwezig waren in Washington beeldverslag uit in streaming media via sites zoals Stickam en Ustream.tv.
Je raadt het al: al dit verkeer liet het internet kreunen. Akamai, dat wereldwijd het internetverkeer monitort, zegt dat het met 50% de hoogte in ging toen de internauten massaal op zoek gingen naar nieuws over Obama en de inhuldiging. CNN bracht 18,8 miljoen live video streams, wat veel meer is dan het record dat zij haalden op de verkiezingsdag (5,4 miljoen streams). En dat was toch iets teveel want heel wat internauten kregen geen toegang tot de streams meer.
Maar over het algemeen, op wat haperingen na, hielden de netwerken stand, dankzij de voorzorgen die genomen waren. De grote mobiele operatoren zoals AT&T, Sprint en Verizon hadden heel wat geld uitgetrokken om hun netwerken te upgraden.
In dit artikel van het Australische The Age vind je enkele links naar sites waar verslagen staan over de inhuldiging, zoals de landkaarten die The Washington Post bracht waarop foto's en video's te zien zijn over Obama vanuit de hele stad Washington.
http://specials.washingtonpost.com/timespace/inauguration/
http://www.theage.com.au/news/technology/web/net-buckles-under-flood-of-obama-news/2009/01/21/1232471352311.html

GOOGLE KNOL BIJ LANGE GEEN BEDREIGING VOOR WIKIPEDIA
Toen Google in juli 2008 aankondigde dat het "Knol" zou uitbrengen, werd aangenomen dat het een geduchte concurrent zou worden voor de grote online encyclopedie Wikipedia. Knol zou immers op verschillende manieren verschillen van Wikipedia: de individuele schrijver zou meer aandacht krijgen - er zouden zelfs artikels van verschillende auteurs over eenzelfde artikel kunnen verschijnen. Er zou ook een soort beloning komen, en er was zelfs sprake van dat dat de artikels bij Knol automatisch meer autoriteit zouden krijgen bij de Google zoekmachine.
We zijn nu zes maanden verder, en dan is het tijd om even te kijken hoe het staat met Knol. Wel, er is goed en slecht nieuws. Het goede is dat er meer dan 100.000 artikels verschenen zijn, "knowledge units" geheten door Google. Het slechte nieuws: er is geen kat die ze leest, en de content van die artikels is echt armzalig en kan niet tippen aan de artikels van Wikipedia. Het lijkt alsof de financiŽle aanmoediging die Google in het vooruitzicht gesteld heeft een pervers effect heeft: het heeft heel wat content aangetrokken die niet veel meer is dan spam, plagiaat, of gewoon "stubs", plaatshouders voor toekomstige artikels.
In dit artikel bij Ars Technica worden enkele voorbeelden aangehaald van pagina's die in vergelijking met Wikipedia helemaal in het niet verzinken, zowel qua bezoekersaantal als qua inhoud.
http://knol.google.com/
http://arstechnica.com/news.ars/post/20090119-google-knol-six-months-later-wikipedia-need-not-worry.html

BRITANNICA GAAT 2.0
Eerder deze week hadden wij het over "Knol", een project opgericht door Google als een soort concurrent voor de online encyclopedie Wikipedia. Daarin werd gesteld dat Knol eigenlijk geen gewicht in de schaal kan leggen. Maar hoe zit het eigenlijk met de "echte" encyclopedie, de Britannica? Die verweert zich nu als een duiveltje in wijwater.
De uitgevers van de Britannica hebben namelijk aangekondigd dat zij overgaan tot interactie met de internauten. Waar vroeger de Britannica het systeem waarbij de internauten zelf content konden toevoegen of verbeteren als een zwak punt van de Wikipedia hekelden, blijkt Britannica nu zelf dit systeem te willen toepassen in de Britannica 2.0
De artikels, die nog altijd geschreven zullen worden door betaalde experts, zullen voortaan ook bewerkt kunnen worden door de internauten - na goedkeuring door de redactie weliswaar. En de internauten die willen meewerken, moeten zich eerst registreren met echte naam en adres.
Verder moedigen de makers van de Britannica de internauten aan om de artikels uit de Britannica hoger te stemmen bij de zoekresultaten. Nu zal je bij een zoekopdracht naar een bepaald trefwoord vaak het artikel bij de Wikipedia over die term erg hoog in de zoekresultaten zien staan - en dat zint de Britannica natuurlijk niet...
De makers van de Britannica vergeten echter één ding: het kostenplaatje. Tot nader order vereist de Britannica nog altijd een abonnement, terwijl de Wikipedia volledig gratis is....
http://www.britannica.com/
http://www.smh.com.au/news/technology/biztech/watch-out-wikipedia-here-comes-britannica-20/2009/01/22/1232471469973.html
http://www.searchenginejournal.com/britannica-2-adopts-wikipedia-model-attacks-google-serps/8330/

OOK PANDORA MUZIEKDIENST ZOEKT HEIL IN ADVERTENTIES
Het zijn moeilijke tijden, ook voor internetbedrijven. Waar zij in het verleden ronde na ronde kapitaalinjecties konden ophalen bij de investeerders, eisen die nu boter bij de vis. Zij willen waar voor hun geld, en de internetbedrijven moeten met winstcijfers nù komen in plaats van winsten die er eventueel over enkele jaren zouden komen na een inloopperiode.
Pandora, de online muziekdienst waar je muziek kan beluisteren die aangepast is aan jouw smaak, is een van die bedrijven die om geld verlegen zitten. Het had wel inkomsten, via affiliatie: wanneer de gebruiker een song mooi vond, dan kon hij klikken naar een online muziekwinkel waar die song verkrijgbaar was, en Pandora kreeg een percentje van die aankoop. Maar die percentjes staan niet in verhouding tot de bandbreedte die opgebruikt wordt, en de auteursrechten die Pandora moet afdragen aan de Amerikaanse auteursmaatschappijen.
Daarom grijpt Pandora nu terug naar een alternatieve inkomstenbron: voortaan worden tussen de verschillende songs reclameboodschappen gedraaid. Of dat veel geld zal opbrengen, is echter nog de vraag. De adverteerders knippen in hun budgetten, terwijl steeds meer webdiensten vragende partij zijn om advertenties te mogen vertonen. Met andere woorden: de spoeling wordt wel erg dun....
http://arstechnica.com/news.ars/post/20090121-hard-times-all-around-for-radio-pandora-adds-commercials.html

HET RECHT OM VERGETEN TE WORDEN
Eigenlijk zou men het gezegde "een geheugen als een olifant" een update moeten geven, en daarvan maken: "een geheugen als het internet". Het internet onthoudt immers zo goed als alles wat er ooit verschenen is op dat oneindige web - wat velen tot hun scha en schande al ondervonden hebben. De verhalen zijn gekend: jongeren die wilde fuiven houden, in jeugdige branie fotos' van hun uitspattingen op het web zetten bij hun Facebook profiel bijvoorbeeld, maar die foto's later als een boemerang in hun gezicht krijgen wanneer zij "serieus" geworden zijn en gaan solliciteren voor een job. De toekomstige werkgever zal immers niet graag lezen dat de kandidaat voor de post van financieel adviseur in zijn apenjaren zoop als een tempelier, niet vies was van een lijntje cook, en prostituees bezocht....
Heb je die compromitterende informatie zelf op het web gezet, in je eigen profiel bijvoorbeeld, dan is die redelijk gemakkelijk te verwijderen (buiten de mirrors uiteraard bij de internetarchieven). Staat die informatie in het profiel van een ander, dan wordt het al wat moeilijker.
En dan hebben wij het niet eens over gerechtelijke veroordelingen. Stel: je hebt een fout begaan, je bent ervoor gestraft, je hebt in de gevangenis gezeten, en je bent terug vrij. Je hebt een amnestie gevraagd om deze veroordeling van je strafblad te verwijderen, en dat is ook gebeurd. Maar wie jouw naam opzoekt op het internet, kan in oude krantenverslagen nog altijd informatie over jouw misdaad terugvinden. Moet die informatie dan ook niet verwijderd kunnen worden?
Maar is er dan geen wet die ervoor zorgt dat je zo'n verwijdering kan afdwingen? Daarover vonden wij een heel interessant artikel bij Journal Du Net "Het recht op vergetelheid" (le droit à l'oublie). Helaas in het Frans, maar toch de moeite waard om lezen. Want volgens de auteur zouden gegevens over een bepaalde persoon na een zekere tijd als vervallen beschouwd moeten worden, en dat zij dan ofwel geüpdate zouden moeten worden, ofwel gewist....
Maar leest u zelf. Voer voor rechtskundigen!
http://www.journaldunet.com/management/expert/35373/le-droit-a-l-oubli-sur-internet.shtml

Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


MICROSCOOP VAN IBM 100 MILJOEN KEER STERKER DAN MRI
Wij denken bij computers meestal aan onze kantoorsoftware, laptops, enz, maar wij vergeten daarbij vaak dat er ook heel wat andere toepassingen bestaan, wetenschappelijker, zoals bijvoorbeeld in de medische wereld. IBM Research bijvoorbeeld houdt zich met deze zaken bezig.
Dit labo heeft nu een nieuwe microscoop op nano-schaal gebouwd, die beelden kan maken met een resolutie die 100 miljoen keer fijner is dan bij de bestaande MRI technologie. Dit is mogelijk dankzij een doorbraak die bereikt wordt met een proces dat "magnetic resonance force microscopie" heet, dus ultrakleine magnetische krachten. Met de techniek zou het mogelijk worden om onder oppervlakten te "zien" en zou veilig zijn voor gevoelige biologische materialen.
Meer over deze nieuwe technologie in dit artikel bij CNet. Wij onthouden alvast dat wij ons echt niet zo druk moeten maken over het feit dat Windows 7 nu al dan niet een nieuwe taakbalk heeft - er zijn heel wat belangrijkere zaken op de wereld!
http://news.cnet.com/8301-11386_3-10141097-76.html?tag=nl.e433

TECHCRUNCH TABLET: EEN TOESTEL GEMAAKT OP VERZOEK VAN DE INTERNAUTEN

Vaak worden nieuwe producten voorgesteld, en dan testen journalisten die producten uit, en schrijven er besprekingen over. Zij zeggen wat goed en wat fout is. En door ervaring weten zij op den duur wat er nodig is om van iets een goed toestel te maken. Maar of hun verzuchtingen door de industrie gehoord worden, dat is natuurlijk een ander paar mouwen.
Enkele maanden geleden zorgde het tech weblog TechCrunch echter voor een première: het riep de IT-wereld op om een goedkoop computertablet te maken met aanraakscherm, die opstart en meteen naar de browser gaat. En kijk, er werd massaal op die oproep gereageerd, met als gevolg dat er deze week een eerste prototype voorgesteld wordt.
De kenmerken waaraan het toestel volgens TechCrunch aan moest voldoen: goedkoop zijn (200 dollar was het streefdoel, maar 299 lijkt meer realistisch); het moet perfect passen op je schoot wanneer je in de zetel naar tv kijkt, zodat je dingen kan opzoeken op je computer tijdens het kijken. Het moet Flash video afspelen, zodat je films en tv-shows kan bekijken op Hulu,Joost, of muziek beluisteren op MySpace. Je moet mail kunnen controleren en schrijven.
In dit artikel van TechCrunch lees je over de geschiedenis van de ontwikkeling van het prototype. De netties-redactie vraagt zich in elk geval af of, als wij zouden oproepen tot het ontwerpen van een toestel, dit evenveel gevolg zou kennen...
http://www.techcrunch.com/2009/01/19/techcrunch-tablet-update-prototype-b/

NEC PHILIPS M155 MESSENGER: MOBIELE COMMUNICATIE VIA HET POLSHORLOGE
Af en toe mogen we niet vergeten dat er ook ontwikkelingen zijn in de IT die de "gewone" consument niet meteen aanbelangen, maar die eerder gaan over tools voor vaklui. Denk maar aan de ontwikkeling van handtoestellen in de horeca: de blocnotes waarop de kelner zijn bestelling van "3 bier, 1 spa, en een koffie" neerschreef zijn allang verdwenen en vervangen door draadloze toestellen die de bestelling meteen doorgeven aan de bartender, en de bestlling toevoegen aan de rekening van tafel 12.
Op dit professionele vlak kwam ons een aankondiging onder ogen die wij wel interessant vonden, interessant genoeg om aan onze lezers mee te delen. Het gaat om een polshorloge van NEC Philips, de M155 Messenger, dat ideaal is voor mensen die permanent mobiel bereikbaar moeten zijn, en toch hun handen vrij moeten houden. Mensen bijvoorbeeld in de gezondheidszorg werken, in de beveiliging en de horeca. Zij kunnen via dit toestel mobiel zowel via tekst (sms) als spraak communiceren. Het toestel heeft drie lijnen om berichten te tonen, en er is ook een spraakkanaal via de ingebouwde microfoon en luidspreker. Daardoor kan het gekoppeld worden aan de telefooncentrale en de messaging toepassingen van een bedrijf of instelling.
Dus als u binnenkort een verpleger of verpleegster met een buitenmaats polsuurwerk ziet rondlopen, dan weet u wat dat is!
http://www.engadget.com/2009/01/14/nec-m155-messenger-watch-phone-for-healthcare-hospitality-and/

BELGISCHE EID KAART UITLEZEN OP DE BLACKBERRY
Er zijn stilaan toch wel wat toepassingen aan het komen voor de eID, de elektronische identiteitskaart van de Belgen, waarmee zij zich kunnen identificeren in hun contacten met o.a. de Belgische overheid.
Om die kaart te kunnen uitlezen, heb je natuurlijk een speciale kaartlezer nodig. Die koppel je normalerwijze aan de desktop computer aan, maar het Belgische bedrijf ArrowUp heeft nu de eID PKI toepassing ontwikkeld, waardoor de eID kaart ook op de Blackberry smartphone als identificatie gebruikt kan worden. De kaart moet dan gelezen worden door de speciale BlackBerry SmartCard Reader, die de gegevens via Bluetooth doorstuurt naar het toestel.
Deze methode kan erg interessant zijn voor een aantal beroepsgroepen, zoals verzekerings- en beveiligingsbedrijven, overheidsinstanties, medische instellingen: een agent kan via zijn Blackberry een identiteitscontrole uitvoeren, hulpdiensten kunnen de medische gegevens op de kaart uitlezen, enz.
http://eid.arrowup.be/arrowup/arrowup/

HTC LAAT ZIJN SPOREN NA MET FOOTPRINTS
HTC, de fabrikant van mobiele telefoons die in het verleden al heel wat mooie toestellen uitgebracht heeft (en waarvoor wij echt een boontje hebben!) heeft een nieuw toestel voorgesteld: de HTC Touch Cruise.
Het speciale aan dit toestel is de HTC Footprints, een toepassing waarmee je met één druk op een knop een digital ansichtkaart van je omgeving kan aanmaken, die dan automatisch de naam krijgt van die omgeving. Met deze toepassing kan je ook onderweg beelden van je favoriete restaurant of een leuk plekje bewaren, van tekst en geluid voorzien.
Maar het leuke komt nog: met de HTC Footprints kan je ook de exacte route opslaan die je genomen hebt naar die locatie. En die functie werkt zo nauwkeurig, dat de route zowel binnen als buiten gebruikt kan worden.
Uiteraard kan je de HTC Touch Cruise ook gebruiken als GPS; daarvoor wordt beroep gedaan op de kaarten van TomTom Benelux. Die zitten op een 1 Gigabit MicroSD kaart, inbegrepen in de prijs. Maar zodra je het toestel plaatst in de bijgeleverde autohouder (er zit ook een autolader bij), dan wordt automatisch overgeschakeld op car modus.
Uiteraard bevat het toestel, dat je bedient via het aanraakscherm met de TouchFLO technologie, ook de vereiste PDA functies, zoals contacten, agenda, enz.
Het toestel zal vanaf het tweede kwartaal 2009 in de winkel liggen, aan een adviesprijs van 449 euro inclusief BTW. Wij staan alvast te trappelen om het te mogen uittesten!
http://www.htc.com/europe/

Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Amerikaans leger wil recruten lokken met videogames en rockmuziek, en richt peperdure recruteringscentra op in shoppingcenters.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090117009

*** In AustraliŽ is de videogame industrie dubbel zo groot als de box office (de verkoop van bioscooptickets) en meer dan 40% groter dan de films op disk industrie.
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBnAc0RjB3v0Jhb0RcFi0Ek

*** VRT start met vier nieuwe radiostromen: Klara Jazz, Radio 1 Classics (klassieke pop en rock), Radio 2 Topcollectie XL (melodieuze muziek met bijzondere aandacht voor Vlaamse muziek) en StuBru Alternative Rock.
http://www.radiovisie.eu/be/nieuws.rvsp?art=00079080

*** LG introduceert Full HD 16:9 breedbeeld lcd-monitor met HDMI
http://www.lge.be/

*** Apple haalt recordwinsten in 2008; verkoop iPods nog nooit zo hoog.
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBnG30RjB3v0Jhb0Rcee0EV

*** Amerikaanse beurs-waakhond onderzoekt of Steve Jobs niet meer open had moeten zijn over zijn gezondheidstoestand, en of die informatie de beleggers niet had misleid.
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBnG30RjB3v0Jhb0Rceh0EY

*** Populaire websites steeds vaker doelwit van malware-makers; sociale netwerken en zoekmachines erg gegeerd.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090122002


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetGENE HILBERT
[Blues] Verleden week brachten wij bij onze reeks site een artikel over een 50-tal sites waar je gratis muziek vindt. Het leek ons een goed idee om deze sites eens uit te testen. De search-sites, waar je op zoek kan gaan naar MP3's of waar je links vindt naar Torrents die slaan we over. De eerste die we uittesten is DMusic, die indie muziek brengt.
Gene Hilbert is een artiest die blues brengt met enkele andere invloeden erbij. Erg aantrekkelijke muziek, melodisch, inspirerend. Verschillende songs kan je op de site downloaden. Wij vonden het iets tragere Boogeyman wel te pruimen.
http://genehilbert.dmusic.com/
http://www.dmusic.com

KEVIN RANCIK
[klassiek] Deze man brengt erg zuiver pianospel. Soms traag, een beetje ragtime-achtig, zoals in Broken Rose, soms eerder experimenteel, zoals in Courtyard. Maar altijd erg mooi, en heel zuiver opgenomen. Van deze artiest zijn een zestal songs gratis te downloaden. Doen!
http://kevinrancik.dmusic.com/music/

JIM GRAHAM
[klassieke gitaar] We blijven nog even in de klassieke hoek. Jim Graham is een man die erg zuiver de akoestische gitaar bespeelt. Hij brengt o.a. songs met Flamenco en Spaanse invloeden, maar ook Keltisch beïnvloede muziek. Zachtjes voortkabbelende gitaar, om rustig bij te gaan zitten.
http://jgraham.dmusic.com/

THE GARY GOBLINS
[electropop] En nu iets totaal anders: The Gary Goblins brengt erg krachtige elektronische muziek. Convalescent bijvoorbeeld is industriŽle elektro, terwijl Holy Nightmere meer een landschap schildert, een verhaal vertelt van een griezelfilm. Soms iets te experimenteel, maar wie weet zijn ook hier liefhebbers voor te vinden...
http://garygoblins.dmusic.com/

RUSTLING SILK
[pop] Alternatieve songs, eigenlijk heel mooi. Een heel verzorgd arrangement. De mannenstem die zingt is misschien niet zo zuiver en tamelijk nasaal, maar past in het geheel, door een goed tegengewicht te bieden tegen het lieflijke arrangement.
http://rustlingsilk.dmusic.com/


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Een man die zijn tegenstander geluk wenst na een nederlaag, verliest nimmer zijn gezicht.
- Bertus Aafjes Nederlands letterkundige -
De nieuwe oogstTINEYE: OMGEKEERD ZOEKEN NAAR BEELDEN
Dit is een omgekeerde zoekmachine: je geeft een beeld in, en de zoekmachine tracht te vinden waar dat beeld vandaan komt. Dat ken je gebruiken om bijvoorbeeld te zien waar op het internet jouw foto gepubliceerd is, of waar een foto die je per mail ontvangen hebt, oorspronkelijk stond. Er worden geen trefwoorden, watermerken of "inbound links" gebruikt, maar digitale vingerafdrukken van de afbeelding, gebaseerd op de reeksen pixels van het beeld. Dus kan de zoekmachine de afbeelding terugvinden, zelfs wanneer die hernoemd werd of er stukjes uit gedistilleerd werden (cropped).
Uiteraard kan de zoekmachine niet àlle kopieŽn van een afbeelding vinden, maar er worden er toch genoeg gevonden om dit een "nuttige" zoekmachine te maken.
Je kan zelfs niet alleen beelden van je harde schijf uploaden, maar zelfs, dankzij een Firefox plug-in, een afbeelding op een webpagina kiezen, en met één klik opzoeken waar deze afbeelding nog te vinden is op het web. (Bron: Walkingmen.com)
[Taal: NL]
http://tineye.com

TILTOMO: GELIJKAARDIGE BEELDEN ZOEKEN
ER zijn ook gespecialiseerde zoekmachines die op zoek gaan naar afbeeldingen die gelijkaardig zijn aan de afbeelding die jij uploadt. Daarbij wordt gekeken naar de kleur, het thema, de textuur. Tiltomo is een tool die zijn mosterd haalt bij fotosite Flickr. Hier kan je de database met afbeeldingen doorzoeken op een gelijkaardig thema; hoogstwaarschijnlijk wordt daarbij gekeken naar de titels die de gebruikers zelf aan hun afbeeldingen gegeven hebben. Maar je kan ook zoeken op een gelijkaardig kleurenpalet en textuur. (Bron: WIm W)
[Taal: Engels]
http://www.tiltomo.com/
http://www.searchenginejournal.com/7-similarity-based-image-search-engines/8265/

BYO IMAGE SEARCH: GELIJKAARDIGE BEELDEN ZOEKEN
Ook deze zoeker zoekt naar gelijkaardige beelden, gebaseerd de afbeelding die jij geüpload hebt. De machine kijkt voornamelijk naar de kleur, maar lijkt ook een op thema's gebaseerd algoritme te bevatten.(Bron: WIm W)
[Taal: Engels]
http://labs.ideeinc.com/upload/

LIVE.COM: BEELDEN ZOEKEN
In onze reeks met zoekers die beelden voor je opsporen hoort ook Live.com thuis, de zoekmachine van de Microsoft online diensten. Want ook daar kan je bij een bepaalde afbeelding zoeken naar gelijkaardige afbeeldingen. Onder elke afbeelding staat immers een link naar "show similar images". De zoekwijze is niet echt accuraat te noemen, maar toch wel het proberen waard.(Bron: WIm W)
[Taal: ENG]
http://www.live.com/


XCAVATOR: BEELDEN ZOEKEN
Nog een zoeker die gebaseerd is op gelijkenis, deze doorzoekt "stock photography", dus beelden die door professionele fotografen aangeboden worden. Hier zoek je eerst op trefwoord, en kan je dan je zoektocht verfijnen door een bepaalde afbeelding te kiezen, en dan te zoeken op gelijkaardige foto's.(Bron: Wim W)
[Taal: ENG]
http://www.xcavator.net/

INCOGNA: ZOEKEN OP GELIJKENISSSEN
Ook deze zoekmachine werkt met gelijkenissen. Op de startpagina staan een reeks beelden, en je kan op een daarvan klikken om een gelijkaardige foto te vinden, of je kan een trefwoord ingeven. De zoekmachine is gebaseerd op gelijkenis in kleur en vorm, en werkt erg snel. (Bron: Wim W)
[Taal: ENG]
http://www.incogna.com/

TERRAGALERIA: ZOEKEN OP VORMEN
Nog een zoekmachine die gelijkaardige beelden zoekt, maar deze is wel een klasse apart, zoals je zal bemerken wanneer je een zoekopdracht geeft: er wordt enkel gekeken naar de visuele gelijkenis, niet naar de thema's. Rode telefooncellen leiden bijvoorbeeld naar rode autobussen en rode parasols. (Bron: Wim W)
[Taal: ENG]
http://www.terragalleria.com/

ONDERWIJSTOOLS OP HET WEB
Een uitstekende verzameling online tools die onderwijzers of andere instructeurs kunnen gebruiken bij hun leerstof. Content management tools, broadcasting tools, speciale content management systemen voor cursussen en lessen, enz. (Bron: WIm W)
[Taal: ENG]
http://c4lpt.co.uk/Directory/index.html

WORDPRESS.TV: ALLES OVER WORDPRESS

Heb je een blog bij WordPress, dan zal dit bericht je zeker interesseren: het bedrijf achter deze populaire blogsoftware en bloghost, heeft WordPress TV gelanceerd, een website waar je alles over WordPress kan vinden, maar dan in visuele vorm. Handleidingen en tips voor zowel WordPress.com (de gehoste blogs) als WordPress.org (de software die je kan gebruiken om je een blog te starten op je eigen server) zijn er aanwezig. Er zijn al meer dan 150 filmpjes.
[Taal: Engels]
http://www.readwriteweb.com/archives/automattic_turns_on_wordpress.php
http://wordpress.tv/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WWAOW: JE EIGEN BOEK PUBLICEREN
De naam van de site trekt op niets, maar de dienst zelf is erg goed: hier kan je namelijk zelf je eigen boek publiceren. Dat kon je vroeger ook al bij andere sites, maar in dit geval wordt het boek gedrukt bij een uitgeverij in het Vlaamse Puurs.
Ben jij een schrijver, en vraag je je af hoeveel het zou kosten om je boek te laten drukken? Eerst wordt berekend hoeveel de kostprijs is voor het drukken van een boek (gebaseerd op het aantal pagina's, de printvoorkeuren, de boekomslag...). En dan moet je minimum 5 boeken afnemen. Daarna wordt je boek ook via de site aangeboden, zodat ook andere internauten je boek kunnen kopen. Op die verkoopprijs ontvang je dan 10%. Nu nog een betere naam voor de site, en we zijn helemaal gewonnen! (Bron: WIm W)
[Taal: NL]
http://wwaow.com/wwaow/site/home/?lang=nl

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NEDTLYRICS

Zocht jij al jarenlang naar de vertaling van dat ene nummer, maar kon je die nooit ergens vinden? Dan zit je hier goed! NedtLyrics bestaat uit een groep mensen die zich in hun vrije tijd bezighouden met het vertalen van songteksten uit allerlei buitenlandse talen, met als doel dat iedereen snapt waar dat ene mooie nummer nou over gaat.
Je vindt er teksten van Natalia, Amy McDonald, Rihanna, enz. (Bron: Wim W)
[Taal: NL]
http://nedtlyrics.nl/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: IK HEB EEN VRAAG
IkHebEenVraag.be is een online vraagbaak, waarop je terecht kan met je vragen over allerlei onderwerpen: biologie, fysica, taal, geschiedenis en nog veel meer. Het team achter deze site zorgt er dan voor dat je rechtstreeks een antwoord krijgt van een wetenschapper met kennis terzake.
Je begint met een vraag te stellen, en uit die vraag haalt het systeem enkele trefwoorden (hoogste bijvoorbeeld) om te gaan kijken bij alle antwoorden op een vraag waarin dat trefwoord voorkomt. Vind je bij deze antwoorden geen antwoord dat jou bevredigt, dan ga je een stap verder, enz. (Bron: Wim W)
[Taal: NL]
http://www.ikhebeenvraag.be

VRIJDAG MULTIMEDIA: BIG PICTURE
The Big Picture is een fotoblog van de Amerikaanse krant Boston Globe / boston.com. Elke maandag, woensdag en vrijdag worden er nieuwe artikels gepost door Alan Taylor. Je vindt hier echt prachtige foto's! (Bron: Walkingmen.com)
[Taal: Engels]
http://www.boston.com/bigpicture/

VRIJDAG MULTIMEDIA: IPERFORM 3D

Leer gitaar spelen in 3D! Helaas niet gratis, maar je mag gelukkig wel gedurende 5 dagen uitproberen of de dienst je bevalt. Je leert verschillende ritmes en leads, van rock & blues, tot metal, akoestische muziek enz.
[Taal: Engels]
http://www.iperform3d.com/#video

VRIJDAG MULTIMEDIA: PROJECT EUH
Een leuke site, vol met games, projecten, en allerlei multimedia. Om te experimenteren, maar trek wel enkele uurtjes uit!
[Taal: Engels]
http://www.project-euh.com/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://leefwijzer.wordpress.com - http://hoorspel.wordpress.comBij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia
- Podcasts opnemen op je iPod
Iedereen weet dat je met een iPod muziek kan luisteren.Maar gekoppeld aan de juiste accessoire kun je er...
http://www.ad.nl/multi-media/2929832/Podcasts_opnemen_op_je_iPod.html
- Muziek uit een gloeilamp
ROTTERDAM - Muziek uit een gloeilamp. Dat hebben Hoang M Nguyen, Poom Puttorngul en Anh Nguyen uitgevonden....
http://www.ad.nl/multi-media/2938152/Muziek_uit_een_gloeilamp.html
- Google-phone eind januari in Nederland
HAMBURG - De Google-telefoon G1 maakt op 30 januari zijn debuut op de Nederlandse markt. Het telecombedrijf T-Mobile liet maandag weten dat de...
http://www.ad.nl/economie/2929213/Googlephone_eind_januari_in_Nederland.html


*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Weg met die troep!
Als je tegenwoordig een pc koopt staat de harde schijf al half vol met allerlei software waar je helemaal niet op zit te wachten.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=25255
- Processen en programma's tijdelijk onderbreken
Worstel je wel eens met programma's die vastlopen of traag werken omdat ze te veel geheugen opslokken. Dan kan AlacrityPC redding brengen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=22858
- Multi-touch computermonitor
Windows 7 zal multi-touch aanraakschermen ondersteunen. Albatron speelt hier al op in met een multi-touch computermonitor.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=25236

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- CES 2009: Linksys waagt zich aan draadloos muzieksysteem
Na Logitech, Philips en Sonos brengt nu ook Linksys, tegenwoordig van Cisco, drie apparaten uit om thuis naar jouw eigen digitale muziekbibliotheek te luisteren. Linksys presenteerde zijn Wireless Home ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=3853
- CES 2009: Eerste all-in-one pc voor Lenovo
Lenovo heeft op de CES 2009 zijn eerste all-in-one desktop pc getoond. De IdeaCentre A600 bundelt een lcd-monitor, Blu-ray-drive, systeemcomponenten en luidsprekers in één enkele behuizing.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=3859
- Winkeldiefstal in BelgiŽ tweede hoogst van West-Europa
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=3737

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Sleutel om PDF documenten te ondertekenen
Keynectis, Adobe en Gemalto hebben een oplossing op de markt gebracht waarmee documenten in PDF formaat ondertekend kunnen worden. De oplossing is een smartcard in de vorm van een USB-sleutel, waarop digitale certificaten staan, voorzien door Keynectis en de Adobe software Ė Acrobat 9 of LifeCycle Entreprise Suite voor uitgaven en Adobe Reader voor inkomsten.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19405&style=99896
- Packard Bell blijft toegewijd aan gamer met de nieuwe IPower X2.0
Packard Bell, één van de vooraanstaande technologiemerken van Europa, zond een sterk signaal naar de gaming community met de lancering van het iPower X2.0 desktop gaming systeem, dat werd geïntroduceerd op één van de belangrijkste evenementen: de Electronic Sports World Cup (ESWC), dat in juli 2008 plaatsvond.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19275&style=99896
- Interwoven opgekocht door Autonomy
Zoekgigant vindt stuurloze CMS-speler.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19416&style=99896

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Reizen niet altijd goed voor business
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/other/reizen-niet-altijd-goed-voor-business.cfm
- Update uw drivers
http://www.pcworld.be/nl/fiches/update-uw-drivers.cfm
- Bewaking door Logitech
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/security/bewaking-door-logitech.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Spiegeltje, spiegeltje aan de wand Ö
Moderne voorwerpen zijn niet langer inert. Nee, ze communiceren. En nog liefst van al via het Internet. Ze sturen informatie door over hun toestand of hun omgeving: temperatuur, bewegingen,...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?type=32&id_act=5134
- Virale marketing à volonté met iGo
Gesprek met André Juprelle, advertising manager Toyota Belgium.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?type=31&id_act=5122
- De Focus van Eric Mahieu: Virtuele werelden, echte misdrijven
Net als bij de technologie versmelten het echte en het virtuele leven met elkaar. Twee opvallende voorbeelden daarvan kwamen onlangs in het nieuws.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?type=32&id_act=5133

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Ik word Ďn Maccer
http://computertaal.info/2009/01/16/ik-word-n-maccer/
- Een nieuwe computer kopen
http://computertaal.info/2009/01/11/een-nieuwe-computer-kopen/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- HTC introduceert nieuwe Touch Cruise en geotagging-software
http://tweakers.net/nieuws/58007/htc-introduceert-nieuwe-touch-cruise-en-geotagging-software.html
- YouTube test 'koop nu'-functie met dvd's en games
http://tweakers.net/nieuws/58004/youtube-test-koop-nu-functie-met-dvds-en-games.html
- PSP-applicatie maakt herhalingen kijken in voetbalstadion mogelijk
http://tweakers.net/nieuws/57994/psp-applicatie-maakt-herhalingen-kijken-in-voetbalstadion-mogelijk.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


niet vergeten: bij de artikesl van Gerard het logo met het typende mannetje in te voegen!

HOE KAN JE WEBPAGINA'S OPSLAAN OM ZE OFFLINE TE BEKIJKEN 5 - HTTRACK
Deze software zorgt ervoor dat hij hele websites kopieert: je kan download jobs aanmaken, die dan uitgevoerd worden wanneer je online gaat. Je kan bijvoorbeeld een job aanmaken om allerlei nieuws websites te downloaden, zoals BBC, New York TImes, enz. Ook hierbij kan je de diepte bepalen. Ga online, en de software doet zijn werk. Nu kan je al deze pagina's lezen ook wanneer je offline bent.
http://www.httrack.com/
http://www.labnol.org/internet/save-webpages-for-offline-reading/6352/

HOE KAN JE WEBPAGINA'S OPSLAAN OM ZE OFFLINE TE BEKIJKEN 6 - TABBLOID
Blogs of websites met RSS feeds zijn gemakkelijker om te volgen, omdat de meeste software bijhoudt wat er veranderd is sinds de laatste keer je de site bezocht.
Wie maar af en toe een blog bezoekt, en niet per sé àlle feeds van àlle blogs wil lezen, zal baat vinden bij Tabbloid. Hier moet je gewoon je favorieten feeds invullen, en de software zal ze mooi aaneensluiten tot één grote nieuwsbrief, die je als PDF kan downloaden.
http://www.tabbloid.com/

HOE KAN JE WEBPAGINA'S OPSLAAN OM ZE OFFLINE TE BEKIJKEN 7 - FEEDDEMON

Wie blogs niet occasioneel leest, doch echt elke dag en geen artikel wil missen, maar die artikels toch ook offline wil lezen, die moet zijn heil zoeken bij FeedDemon. Dat is een ultrasnel programma, met mooie functies, en waarmee je de blogs kan bewaren om z offline te lezen. Daarbij heb je zelfs de optie om ongelezen artikels als een HTML webpagina te exporteren, om die dan te lezen op gelijk welk toestel, ook je mobiele telefoon.
http://www.newsgator.com/Individuals/FeedDemon/Default.aspx

HOE KAN JE WEBPAGINA'S OPSLAAN OM ZE OFFLINE TE BEKIJKEN 6 - RSS BANDIT
Wie zijn RSS feeds leest in Google Reader, heeft ook de mogelijkheid om de feeds op te slaan om die offline te lezen. Daarvoor moet je dan het programma RSS Bandit proberen, of Scoop. Dit zijn desktop programma's die je in offline modus kan laten werken, en die je kan synchroniseren met je abonnementen op feeds in Google Reader.
http://rssbandit.org/
http://www.scoop.uk.com/

TIPS VOOR WEBWERKERS

Iets wat je op vrijwel alle websites tegenkomt is een of ander middel om contact op te nemen met de eigenaar van de website, of dat nou een bedrijf, een vereniging of een particulier betreft.

Een aantal jaren geleden zag je nogal eens dat het emailadres, al dan niet klikbaar, werd getoond op websites, maar gelukkig zie je dat steeds minder. Ik zeg gelukkig, omdat je op die manier spammers in de kaart speelt. Die maken namelijk gebruik van zogenaamde spambots die het internet afstruinen om zoveel mogelijk emailadressen te achterhalen. Daarom adviseren wij om gebruik te maken van een contactformulier.

Een contactformulier is een veilig en gebruiksvriendelijk middel om bezoekers van jouw website contact met jou te laten opnemen. Wat je bezoekers invullen komt als email bij jou binnen.

Je kunt het formulier zo eenvoudig of zo uitgebreid maken als je wilt. Met een uitgebreid contactformulier vraag je je bezoekers om meer gegevens in te vullen, zodat je meer informatie ontvangt over hen. Maar dat kan ook drempelverhogend werken, dus pas daar een beetje mee op. Vraag alleen om de informatie die je echt nodig hebt.

Vaak is er op een website één contactformulier dat naar één emailbox gaat waarin alles verzameld wordt. Bij grotere organisaties moet het dan nog eens een keer worden doorgestuurd naar de juiste persoon of afdeling. Dit kan nogal omslachtig zijn en vertragend werken. Als dit jou bekend voorkomt, dan adviseer ik je om gebruik te maken van meerdere contactformulieren.

Stel, je hebt een makelaarssite en je hebt je website ingedeeld in verschillende rubrieken/afdelingen: een afdeling voor mensen die op zoek zijn naar een huis en eentje voor personen die onroerend goed te koop aanbieden. Die twee kunnen dan weer onderverdeeld zijn in 'koop' en 'huur'. Zeker als je voor elke afdeling een andere contactpersoon hebt is het raadzaam om in iedere afdeling een apart contactformulier te plaatsen, met elk een eigen emailadres. Het bericht komt dan direct bij de juiste persoon aan. Die kan dan ook direct filteren wat haast heeft en wat eventueel nog eventjes mag blijven liggen.

Je kunt je bezoekers ook de mogelijkheid geven om zelf aan te geven waar hun bericht over gaat, door een keuzemenu in het contactformulier op te nemen. Als zo'n bericht dan bij je binnenkomt zie je gelijk waar het over gaat.

Een contactformulier kun je op verschillende manieren op je website krijgen. Je kunt via een zoekmachine talloze websites vinden waarmee je een contactformulier kunt maken. Je kopieert dan een stukje code en plakt dit in je eigen code op de website. Een voorbeeld van zo'n website is PHPForm.org.

Je kunt natuurlijk ook een eigen contactformulier ontwerpen en vervolgens uploaden met FTP.

Om er zeker van te zijn dat de belangrijkste velden van je formulier in elk geval worden ingevuld kun je die verplicht maken. Dat wil zeggen dat een bezoeker het formulier alleen kan doorsturen als die bepaalde velden zijn ingevuld.

Ellen van de Greef, Alphamegahosting

Tekst overgenomen uit Web Succes Magazine, aangebracht door Sjeef
® 2009 Alphamega
http://www.succesmagazine.com

Deze rubriek loopt in samenwerking met Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Van alles halen, (bijna) niets betalen...OPEN PLS IN WMP
Windows all - 314k - freeware
Dit programma zorgt ervoor dat je speellijstjes in het PLS formaat ook in Windows Media Player kan afspelen. Vele websites die muziek in streaming formaat aanbieden, gebruiken daarvoor de PLS speellijstjes. Winamp kan daar zonder problemen mee om, maar Windows Media Player niet - tenzij je dus dit progje gebruikt.
http://www.chip.de/downloads/Open-PLS-in-WMP_34474418.html
http://www.codeplex.com/openplsinwmp

TOTAL ANNIHILATION 3D

Win2000/ME/XP/Vista - 9,4 MB - freeware
Het game "Total Annihilation" gaat al enkele jaren mee, maar blijft fascineren. Deze versie maakt er een 3D belevenis van. De grafische omgeving evenals de intelligentie achter het spel werden van de basis af aan terug opgebouwd om het spel aan te passen aan de nieuwste computers.
Bij CHip.de vind je een fotoreportage van deze 3D wereld.
http://www.chip.de/bildergalerie/Total-Annihilation-3D-Galerie_34449474.html
http://ta3d.darkstars.co.uk/home-en.php

MEDIAWIKI: JE EIGEN ENCYCLOPEDIE
Alle OS - 9,4 MB - freeware
Met MediaWiki kan je je eigen web-encyclopedie maken, naar het voorbeeld van Wikipedia. De bedoeling bij een wiki is dat er content aangebracht en netjes geklasseerd wordt door een heel community. Andere gebruikers kunnen dan eventuele fouten verbeteren en desgewenst bijsturen.
http://www.chip.de/downloads/MediaWiki_30862419.html
http://www.mediawiki.org/

7-ZIP PORTABLE: UITPAKKEN EN WEGWEZEN!

Windows all - 1,2 MB - freeware
Dit is een versie van de comprimeer- en uitpaksoftware 7-zip, die je kan meepakken op de USB-stick. Je kan bestanden comprimeren en terug uitpakken; het programma ondersteunt ZIP, RAR, GZIP, BZIP2, TAR, CAB, ISO, ARJ, LZH, CHM, Z, CPIO, RPM, DEB en NSIS.
http://www.chip.de/downloads/7-Zip-Portable_20733275.html

TRANSMUTE: BOOKMARKS SYNCHRONISEREN
Windows XP/Vista - 1,4 MB - freeware
Gebruik je op je computer meerdere browsers, dan kan dit progje wel handig zijn: het synchroniseert de bookmarks/bladwijzer/Favorieten van deze browsers. Het programma helpt je ook om je bookmarks te klasseren, te delen met anderen, en om er een back-up van te maken. Voor dit progje moet je wel .NET Framework aan boord hebben.
http://www.gettransmute.com/

SAVE2PC LIGHT

Windows Vista / XP - 2,3 MB - freeware
Met dit progje kan je video's van YouTube en co opslaan op je eigen pc. Je moet gewoon de link van het filmpje dat je wil bewaren invoeren in dit programma, en alles gebeurt automatisch. Het programma ondersteuning verschillende videoformaten zoals AVI en MPEG.
http://www.save2pc.com/

SPEED DIAL
Windows all - 192 kb - freeware
Met deze extensie kan je tot 9 veelbezochte sites selecteren en opnemen in een openingspagina, waardoor je die veel sneller bezoeken kan.
http://speeddial.uworks.net/

PDF DOWNLOAD
Windows / Mac / Linux - 130 kB - freeware
En met deze extensie voor je Firefox browser kan je zelf bepalen of een PDF document in de browser geopend moet worden, of dat de tekst als een HTML versie behandeld moet worden. Omgekeerd kan je ook hele websites opslaan in het PDF formaat.
http://www.pdfdownload.org/

VRIJDAG ALTERNATIEVE DAG: EASY-PEASY
865 MB - freeware
EasyPeasy is een speciaal voor Netbooks geoptimaliseerd Linux besturingssysteem op Ubuntu basis. Netbooks hebben immers vaak een kleinere harde schijf, en dan is het nuttig om een compact OS te hebben.
http://www.geteasypeasy.com/

VRIJDAG ALTERNATIEVE DAG: MOONLIGHT
Linux - 1,8 MB - freeware
Moonlight is een open broncode implementering van de Silverlight software van Microsoft, maar dan voor Linux; het progje dient als alternatief voor Adobe Flash.
http://www.go-mono.com/moonlight/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Lezer Frank heeft een tip:
<<<
Ik zag dat jullie een Youtube downloader aanbeveelden.
Zelf gebruik ik http://youtubedownload.nl/ omdat die me toelaat de films, waar mogelijk, in een hogere kwaliteit te downloaden (je ziet dit pas staan nadat je een filmurl hebt geplakt.
>>>
Bedankt, Frank!
~~~~~~~~~~~~~~
Lezer Johan heeft lof voor onze verkiezing:
<<<
hilde en ploeg,

Knap werk , hoor, van jullie!
Wordt erg gewaardeerd.
Leuk dat eens "andere sites" volop de aandacht krijgen en, toegegeven, jullie keuze is terecht!

bedankt,
ook voor de wekelijkse nieuwsbrief
en succes verder!

groet
Johan
>>>

Bedankt voor de sympathieke reactie, Johan!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Lezeres Anne heeft een vraag:
<<<

Heb onlangs moeten overschakelen van XP naar Vista. Wou Nero 7 installeren op mijn pc. Na installatie bleek het niet te werken, moest update doen? Na wat gegoogeld te hebben bleek die update vanalles te bevatten die je niet wenst. Maw dan verwijder ik terug nero 7. Wat blijkt nu , kan hem niet meer verwijderen( geeft steeds op:windows instal werkt niet meer.) Overschrijven met Nero 8 gaat ook niet ! Hoe krijg ik die Nero 7 van mijn pc , of wat raad je me aan ?
Bij voorbaat dank,
Anne (verwimp@telenet.be)
>>>

Wie helpt?
~~~~~~~~~~~~~~
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Als je geluk hebt, dan kan de fantasie van de één de werkelijkheid van een miljoen anderen veranderen.

Maya Angelou Afrikaans-Amerikaans dichter en schrijver