VERKIEZING VAN DE BESTE NEDERLANDSTALIGE SITE VAN HET JAAR 2008
(privé-initiatief)
Speciale editie van het e-zine
Netties


Intro: waarom
De nominaties
De winnaars
De sponsors
De jury
SlotwoordGegroet lezer,

Zoals aangekondigd is dit een extra editie van het netties e-zine, waarin de winnaars bekend gemaakt worden van onze verkiezing "Site van het jaar". Eerst willen wij uitleggen waarom deze verkiezing gehouden wordt.

Er worden immers al zoveel andere verkiezingen gehouden, door magazines en websites die heel wat meer gewicht in de weegschaal kunnen werpen dan Netties. Daarbij waren het echter altijd de grote sites die in de schijnwerpers gezet werden, de grote uitgevers die het meeste internauten konden mobiliseren om op hen te stemmen. Wij vonden het jammer dat de kleinere sites uit de boot vielen, alhoewel daar vaak pareltjes bij zitten. Wij besloten daarom een verkiezing uit te schrijven voor de beste Nederlandstalige site, privé-initiatief. Hierbij kozen wij bewust voor een methode die afwijkt van het normale "nomineren en stemmen door de internauten", dat bij de andere verkiezingen toegepast wordt. Enerzijds omwille van logistieke redenen (het opzetten van zo'n verkiezingssite ligt momenteel buiten onze middelen), en anderzijds omwille van de objectiviteit.

Wij vroegen in de plaats daarvan aan onze lezers om hun favoriete lezers voor te dragen. Dit leidde tot een lijstje van meer dan 100 sites. Een jury van zes ervaren internauten boog zich vervolgens over dit lijstje. Er werd nagegaan of het inderdaad wel om privé-initiatieven ging, en vervolgens werden de sites gekeurd.

Nu is zo'n keuring niet echt simpel. In zekere zin moet je immers appels met citroenen gaan vergelijken. Sommige sites kunnen prachtig zijn van lay-out, maar hebben geen praktisch nut. Andere sites bevatten dan weer enorm handige informatie, maar hebben die mooie lay-out niet. Onze jury heeft getracht beide factoren zo objectief mogelijk af te wegen, en de beste sites te vinden. Het feit dat de top 5 sites bij meerdere juryleden voorkwamen, is enerzijds een bewijs van de kracht van deze sites, en anderzijds een bewijs van het inzicht van onze juryleden.De sites die genomineerd werden

Wij danken nogmaals de vele lezers die hun favoriete sites aan ons aangemeld hebben. Het merendeel was echt prachtig en nuttig, maar onze jury moest een keuze maken. De sites die niet in de top 5 terecht gekomen zijn, krijgen toch nog hun aandeel van de eeuwige roem, want zij zullen in de volgende weken en maanden onze rubriek "Hier spreekt men Nederlands" stofferen.

Wij stellen u de 5 genomineerde sites in alfabetische volgorde voor:


BOULDER

http://www.boulder.be

Gemaakt door: Werner Van Steen

Onderwerp: Fotografie

Motivatie van de maker: "Mijn grote liefde voor de natuur, wilde dieren, reizen en fotografie vormde zonder meer de aanzet tot de ontwikkeling van deze website.
Ik besef dat lang niet iedereen de mogelijkheden heeft om te reizen tot in de verste uithoeken van de wereld; Langs mijn natuur en wildlife foto's wil ik u kennis laten maken met de fascinerende pracht van de rijke maar tegelijkertijd erg kwetsbare wereld van fauna en flora".

Bezoekers: (geen cijfers bekend)


FIETSNET

http://www.fietsnet.be

Gemaakt door: Oorspronkelijk opgestart door twee fietsgekke ingenieurs, Koen Mannaerts en Kris Mattheus, brengt het initiatief thans tal van medewerkers samen.

Onderwerp: De eerste online routeplanner voor fietsers in Vlaanderen. Er zijn al meer dan 1000 km fietsroutes beschikbaar.

Motivatie van de makers: "De makers kregen zo'n tweetal jaar geleden flink genoeg van de ritjes die ze al honderd keer gefietst hadden. Nochtans ligt er in Vlaanderen duizenden kilometer fietsroute, zorgvuldig uitgekozen en uitgerust door toeristische diensten en verenigingen allerhande. Het is jammer dat de initiatieven zo versnipperd zijn; de mogelijkheden zouden eindeloos zijn mocht je elk traject kennen, en kunnen combineren tot één groot net.
Het is vandaag de ambitie van fietsnet.be om dit hele netwerk op één online kaart samen te brengen.
Maar er is meer: voortaan kunnen ook de gebruikers van fietsnet.be interessante locaties en eigen trajecten toevoegen, of de kenmerken van de trajecten beter helpen bepalen. Ze werken zo mee aan dit nieuwe en baanbrekende type routeplanner; een instrument door de gemeenschap gedreven.

Bezoekers: Het aantal bezoekers op fietsnet.be varieert sterk doorheen het jaar: van ruim 3000 unieke bezoekers per dag in juli en augustus, tot 500 wanneer het steenkoud is in januari.


HET LAATSTE CONTINENT

http://www.hetlaatstecontinent.be/Gemaakt door: Jean François

Onderwerp: De enige Nederlandstalige informatieve site over Antarctica

Motivatie van de makers: Mijn interesse voor Antarctica is gegroeid toen Alain Hubert en Dixie Dansercoer in 1998 het Antarctische continent overstaken. Om mijn honger naar informatie over het zuidpoolgebied te stillen ging ik op zoek naar sites over Antarctica. Een Nederlandstalige site bleek niet te bestaan, dus ben ik zelf maar met eentje begonnen. Het Laatste Continent is (en blijft) een niet-commerciële, reclamevrije website die bedoeld is om een zo groot mogelijk publiek te informeren over Antarctica.

Bezoekers: Maandelijks schommelt het tussen de 3000 (zomermaanden) en 11.000 (januari/februari) bezoekers.


SCLERA


http://www.sclera.be

Gemaakt door: Sclera Picto's is een project van Sclera VZW. Deze vzw wordt door 5 mensen gedragen: Geert Barzin, Kim Willaert en Sam Serrien als leden van de Raad van Bestuur en Martine Harre en Bart Serrien als Dagelijkse bestuurders.

Onderwerp: Pictogrammen die gratis gebruikt mogen worden

Motivatie van de makers: Het project is gegroeid vanuit de werksituatie van Bart. Door het invoeren van het kwaliteitsdecreet in de sociale sector was in de voorziening waar hij werkt nood aan nieuwe pictogrammen voor de volwassenen met een mentale handicap. Na een vorming rond pictogrammen werd Bart aangemoedigd om de pictogrammen online te zetten voor andere instellingen. Het ging toen om 200 pictogrammen. Ondertussen zijn er 4000 pictogrammen, allemaal op verzoek van bezoekers aan de site. Om aan nog andere projecten te werken en de site nog verder uit te bouwen, werd de vzw opgericht.

De belangrijkste motivatie van de site is het gratis aanbieden van de pictogrammen en ondersteuning in visualiseren bij sociale doelgroepen. Er bestaat al heel wat materiaal en hulp, maar hier moet veel geld voor betaald worden. En geld hebben instellingen en gezinnen vaak niet veel ter beschikking.

Bezoekers: gemiddeld wekelijks: 12.000, maandelijks:50.000


SUSKE EN WISKE OP HET WWW

http://suskeenwiske.ophetwww.net

Gemaakt door: De site is in 1995 gestart door Frank Koper, in samenwerking met een andere Suske en Wiske-fan. Sinds 1999 wordt de site geheel door Frank Koper beheerd.

Onderwerp: Suske en Wiske, de geschiedenis, de achtergrond, en alle mogelijke archieven.

Motivatie van de makers: In 1995 was er nog maar heel weinig informatie over Suske en Wiske op het internet te vinden. Er bestond alleen een korte introductie op een algemene stripsite. Wij wilden een plaats bieden waar allerlei (achtergrond)informatie over Suske en Wiske zou worden aangeboden. Het begin van de site werd gevormd door biografieën van de auteurs, een beschrijving van de geschiedenis van S&W, een een aantal indexen op tijdschriften. In de jaren die volgden is de informatie steeds verder uitgebreid en de site groeit nog steeds.

Bezoekers: Het aantal bezoekers per dag varieert, maar gemiddeld komen er ca. 900 à 1000 bezoekers per dag. De maandcijfers liggen tussen 25.000 en 30.000 en op jaarbasis bezoeken ca. 350.000 mensen de site.


En de winnaars zijn:

Op de 5e plaats: Het Laatste contintent
(Filip) "Een website die heel verzorgd in elkaar gestoken is met een heel duidelijke navigatie. Geen overdosis of doolhof vol info, maar een duidelijke structuur met regelmatig
bijgewerkte informatie. Het thema is ook niet alledaags."
(Geert) Waar een klein landje groot in is, de exploratie van Antarctica. Na een afwezigheid van enkele decennia zijn de Belgen terug op het ijscontinent en we zullen het geweten hebben.

Op de 4e plaats:. Suske en Wiske op het WWW
(Bert) Schitterend overzicht van de S&W albums, met korte inhoud, achtergrond en persoonlijke commentaren.
(Marijke) Heel veel info voor de fans van Suske en Wiske (toch een monument) en goed in elkaar gestoken

Op de 3e plaats: Boulder.be
(Geert) Dit is voor mij de mooiste van allemaal. Schitterende en adembenemende foto's.
(Ivo) Mooie site met zeer mooie foto’s, en veel informatie omtrent de ondernomen fotoreizen"
(Lode) Werner Van Steen is een professionele fotograaf, die nog steeds analoog fotografeert (zo vertelde hij ooit in De Laatste Show). De resultaten zijn verbluffend mooi. De site is bovendien uitstekend gemaakt in flash.

Op de 2e plaats: Sclera.be
(Filip) Deze website heeft misschien niet de meest moderne look van alle kandidaten, maar heeft toch een vrij intuïtieve navigatie. Bovendien beantwoordt de inhoud aan een behoefte die er blijkbaar bestaat bij ouders en begeleiders van personen met een verstandelijke handicap. Het gastenboek toont duidelijk het nut van deze niet- commerciële website."
(Geert) Blinkt uit in wat internet oorspronkelijk bedoeld was, gratis en voor niks. Qua vormgeving bestaan er ongetwijfeld mooiere en afgelikter sites maar de eenvoud, opbouw en aard van het beestje sprak me het meest van al aan. Het is een voorbeeld van een prachtig uitgewerkt concept.
(Ivo) zeer mooi initiatief, moderne vormgeving en nuttige informatie verzameld op een site
(Lode) Pictogrammen, visulaties, en vormgeving. Een musthave voor de bezige internaut, videobewerker, photoshopper, beeldbewerker, en alle andere creatieve mensen.
(Marijke) Een site met allemaal pictogrammen, gratis en voor niks, vooral bedoeld voor mensen met een verstandelijke handicap, een Belgisch initiatief dat volgens mij echt wel hier een plaatsje verdient

en de winnaar van de Trofee Jean Luc-Bostyn, genoemd naar de oprichter van dit e-zine, werd....

Fietsnet.be

(Bert) Voor als je eens niet achter je computer wil zitten. Zit technisch goed in elkaar en heeft een leuke lay-out.
(Filip) Fietsen is heel populair en deze site speelt daar heel goed op in door de Vlaamse fietsknooppunten in een duidelijke en aantrekkelijke digitale versie aan te bieden. Een fietsroute uitstippelen wordt zo een fluitje van een cent."
(Ivo) Een van de mooiste initiatieven van de laatste jaren – fietsen is ook één van mijn hobby’s, en ik gebruik dan ook de site regelmatig tijdens de zomermaanden wanneer ik een route uitstippel. Ik vind het een mooi stukje techniek dat hier wordt gebruikt, en een mooie vormgeving (modern)
(Marijke) Hele interessante site voor fietsliefhebbers, steekt goed ineen en handig


De prijzen / Onze sponsors
De makers van deze site krijgen door deze vermelding uiteraard eeuwige roem, maar dankzij onze sponsors hangt daar nog wat meer aan vast.

De winnaar krijgt:
de Trofee Jean Luc Bostyn, zo genoemd naar de man die dit e-zine opgericht heeft in 1996, en die nu nog altijd bezig is rond zijn grote liefde, de radio (www.radiovisie.eu)

De eerste drie uit de top 5 mogen kiezen uit de volgende prijzen:

- Een Actioncam van Oregon Scientific

Sneeuw, regen of zonneschijn: leg alle actie vast met de ultieme al-terrein digitale camer. Waterbestendig en compact. (adviesprijs € 149)
(Zie ook de schitterende reportage van medewerker Filover over deze camera: http://netties.filover.be/actioncam/index.html
http://www.atc2k.com/

- Twee digitale fototoestellen Samsung L201
De Samsung L201 is een ultraplatte ‘point-and-shoot’-camera met 10,2 megapixels, 3x optische zoom en een intelligent 2,7 inch LCD-display. Dit display past zich automatisch aan de lichtval van buitenaf aan, zodat zelfs bij zeer fel zonlicht op het strand het display goed zichtbaar blijft. (adviesprijs € 169)
http://www.samsungcamera.co.uk/camera/l201.html

Elk winnaar uit de top 5 krijgt:

- Een pakket Panda Global Protection 2009

Panda Global Protection 2009 biedt integrale beveiliging en waarborgt de integriteit van de gegevens. De software beschermt tegen computervirussen, spyware, rootkits, hackers, online fraude, identiteitsdiefstal en alle overige bedreigingen. De anti-spam-engine houdt de inbox vrij van spam, terwijl de Parental Control-functie erop toeziet dat kinderen op veilige wijze gebruik van internet maken. Daarnaast kan men een back-up maken van belangrijke bestanden, zoals documenten, muziek en foto’s en deze opslaan op een cd/dvd of een locatie op internet om ze in geval van accidenteel verlies of beschadiging te herstellen.
http://www.pandasecurity.com/homeusers/solutions/global-protection/

- Een aankoopbon van 250 euro, ter beschikking gesteld door Hostbasket, te besteden aan hostingproducten bij Hostbasket
Hostbasket is de specialist in hosting, infrastructuur outsourcing en Software as a Service in België. Hostbasket biedt een volledig gamma hostingoplossingen aan bedrijven en particulieren die aanwezig willen zijn op het internet en/of zaken willen doen door middel van het internet. De 'klassieke' hostingproducten als domeinnamen, webhosting en servers worden aangevuld met innovatieve oplossingen als Hosted Exchange, Online Backup, Hosted SharePoint, CRM, antivirus voor desktops en servers en zoveel meer. Hostbasket is een Telenet-bedrijf.
http://www.hostbasket.com

- Een dvd met de Gouden Gids erop, ter beschikking gesteld door Truvo
Truvo, voorheen Promedia, is de onbetwiste marktleider op het gebied van local search en advertising. Truvo is uw voorkeurspartner als het gaat om local intelligence van producten en diensten.
http://www.truvo.be/home/


- Een dvd met een actuele film, ter beschikking gesteld door Radiovisie

"Radiovisie, geen frequentie, wel een mening": RadioVisie is een uitgave van de Stichting RadioVisie (Breda, Nederland). Het basisconcept 'RadioVisie' werd bedacht door Jean-Luc Bostyn en Frans Schuurbiers (1973). De online versie werd gelanceerd door Filip Bomberna (1995). Alle rechten voorbehouden.
http://www.radiovisie.euDe jury

Maar wie was toch die jury, die zoveel tijd opgeofferd heeft om al deze sites te bezoeken, en er haar deskundig oordeel over uit te spreken? (een zaak waarvoor wij de juryleden niet genoeg kunnen danken..)

- Ladies first: Marijke Pante. Zij is een beetje de buitenland-correspondente voor Netties vanuit de virtuele werelden
.
- Dan de heren, en dan mag Geert Demuynck met vlag en wimpel de vaandeldrager zijn. Geert is namelijk degene die, na Jean-Luc, Netties enkele jaren onder zijn hoede nam, en op wie de netties redactie nog altijd beroep kan doen.

- Filip Overmeire, de man die zorgt voor de prachtige reportages van de camera's die hij uittest (en die daarbij aan de zwaarste proeven blootgesteld worden!)

- Lode Vlayen. Al lang medewerker van Netties, en regelmatig aandrager van nieuwe tips.

- Ivo Van Vlaenderen. Supporter van Netties, en eveneens trotse inwoner van Heist op den Berg

- Bert Van Pottelberghe, Supporter van Netties, en medewerker bij hostingbedrijf Hostbasket.


Slotwoord

Wij wensen de winnaars van deze verkiezing een welgemeende proficiat. WIj hopen met dit initiatief de schijnwerpers wat meer op deze privé-initiatieven te laten schijnen, want zij verdienen het.

Hopelijk hebt u samen met ons de spanning beleefd van de verkiezing van de Site van het Jaar, en vond u het een interessant initiatief. Te oordelen aan de reacties van lezers, jury en andere medewerkers, wordt het initiatief wel gesmaakt. Wij hopen dan ook volgend jaar een nieuwe verkiezing te kunnen organiseren. Neem dus alvast papier en potlood, om meteen uw favoriete sites te beginnen te noteren.

De netties-redactie.


NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Al werkt de netties-redactie nog zo snel, het nieuws achterhaalt haar wel!