Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 22/1/2009 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 13
Nummer 583 van 17/1/2009Gegroet lezer,

Het is zover: de jury heeft zopas de zweetdruppels van het voorhoofd geveegd, en de laatste hand gelegd aan de lijst met de winnaars van onze verkiezing "Beste Nederlandstalige site van het jaar (privé-initiatief)". Wie het geworden is, dat zal u vernemen in een aparte editie, die begin volgende week in uw mailbox valt.

Met deze danken wij nogmaals de jury heel hartelijk voor haar inzet, en ook de vele lezers die hun favoriete sites ingestuurd hebben. Iedereen was heel enthousiast, en wij menen dan ook dat dit initiatief voor herhaling vatbaar is. Houd dus alvast een lijstje bij met de Nederlandstalige sites die u dit jaar tijdens het surfen tegenkomt, en die u wel de moeite waard vindt.

De vele sites die voor deze verkiezing ingezonden werden vormen alvast een rijke bron waaruit wij kunnen putten voor onze rubriek "Hier spreekt men Nederlands". U zal ontdekken dat ook hier weer heel veel pareltjes bij zitten!

Verder willen wij even uw aandacht vragen voor een andere verkiezing: de Skynet Blog Awards. Zoals u weet werkt Netties sinds kort samen met het beveiligingsblog van Belsec: de redactie van Belsec maakt speciaal voor onze lezers elke week een overzicht van de laatste berichten over beveiliging (en vooral over beveiligingsfouten). En omdat wij nu eenmaal onze collega's bij Belsec steunen, maken wij graag hun verzoek over aan onze lezers: indien u het Belsec blok goed vindt, wil u dan even op hen stemmen in deze verkiezing? U mag 1 keer per dag stemmen op deze link:
http://blogs.skynet.be/index.html?l1=communication&l2=blogs&l3=awards&blog=belsec&aw_cat=Technologie+%26+Web

Zo. Nu snel naar uw leesvoer. Wij wensen u veel leesplezier toe, en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
TWEE KEER GOOGLE'N = EEN KOPJE WATER KOKEN
Heb jij al eens stilgestaan bij het feit dat ook zoektochten verrichten bij Google energie verbruikt? Wij in elk geval niet. Professor Alex Wissner-Gross wel, en volgens hem zorgt het uitvoeren van twee zoekopdrachten bij Google voor evenveel carbondioxide als het koken van een ketel water voor een kopje thee.
Huh? Tja, Google heeft nu eenmaal enorme datacentra over de hele wereld, en die verbruiken massa's energie. En dus heeft een zoekopdracht bij Google wel degelijk een impact op het milieu.
Nu is het wel zo dat Google zelf niet veel kwijt wil over zijn energieverbruik en carbon footprint. Het weigert ook om bekend te maken waar er overal datacentra staan. Maar vermits er naar schatting meer dan 200 miljoen zoekopdrachten gegeven worden per dag, dan mag je toch stellen dat het energieverbruik en de broeikaseffecten van Google toch wel even onderzocht mogen worden.
Eerlijk gezegd moeten we niet enkel Google met de vinger wijzen. De hele IT-industrie mag een "mea culpa" slaan. VOlgens industrie-analist Gartner zou de hele IT-industrie samen goed zijn voor evenveel broeikasgassen als alle luchtvaartmaatschappijen ter wereld samen - 2% ongeveer van alle CO2 emissies.
Allemaal een fietsje met dynamo op onze computer aansluiten dan maar, en zelf zorgen voor alternatieve energie? Het zou ons nog slank houden ook!
Mer over dit toch wel verrassend rapport bij Times On Line
http://technology.timesonline.co.uk/tol/news/tech_and_web/article5489134.ece

SMS'JES VERSTUREN BEÏNVLOEDT JE MEER DAN JE DENKT
Nog een verrassend rapport. Vraag gelijk wie die ouder is dan 25 welke vinger hij gebruikt om op een deurbel te bellen, en hij zal zijn wijsvinger aanduiden. Maar stel die vraag aan een jongere, en hij zal eerder zijn duim aanduiden - vooral als het iemand is die vaak sms'jes verstuurt.
Deze verrassende vaststelling beklemtoont nogmaals het groeiende belang van mobiele technologie. Die zal ons gedrag volledig veranderen, aldus dit artikel bij de BBC. Wij zullen in de toekomst meer en meer het internet altijd bij ons willen hebben. Maar de smartphone is niet het aangewezen toestel daarvoor (sorry, Mr. Jobs), wel de netbook.
De smartphone biedt immers een te beperkte ervaring in vergelijking met wat de internaut kan doen wanneer hij achter een laptop of desktop computer zit. De netbook heeft die beperkingen niet, maar het ontbrak dit soort toestellen in het verleden aan voldoende computerkracht. Dat is nu verholpen, en je zal in de toekomst meer en meer netbooks zien verschijnen: draagbare toestellen die kleiner zijn dan de laptop, maar waarmee je ook op het internet kan, en, belangrijk, die "instant on" zijn, dus meteen opgestart. In 2008 ging de verkoop van netbooks al met 63% omhoog, en in 2009 zal je de netbook de markt stormenderhand zien veroveren.
Op de CES beurs in Las Vegas werden dan ook al verschillende van deze toestellen voorgesteld, o.a. de Mini 1000 serie van HP, die een klavier hebben van 92% van het normale klavier, en een Linux interface. Er is de Asus EEE T91, de Sony Vaio VGN P500 (redelijk prijzig), de Dell Mini Inspiron 910 en vele, vele andere.
En hoe zit het bij onze lezers? Hebben zij ons al een netbook? Laat het ons weten!
http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/7822564.stm

SERVERS MICROSOFT KRAKEN ONDER BELANGSTELLING VOOR WINDOWS 7
Je zou toch denken dat de mensen niet meer zo enthousiast zijn om het Windows besturingssysteem uit te testen, na het debacle met Vista? En toch waren er zoveel internauten die meteen Windows 7, de nieuwste versie van het Windows OS, wilden downloaden, dat de servers van Microsoft kraakten onder de belangstelling. De download werd er zelfs tijdelijk van verwijderd, om de servers even adempauze te geven.
Uiteraard kwam er kritiek op dat falen. Had Microsoft het internet en haar gebruikers onderschat? Had het niet beter gebruik gemaakt van P2P - BitTorrent servers? Want door verspreide distributie van Windows 7 zouden de eigen servers van Microsoft niet onder zo'n grote druk gestaan hebben...(1)
Microsoft had oorspronkelijk aangekondigd dat het aantal bèta-testers beperkt zou worden tot 2,5 miljoen. Maar gezien de grote belangstelling wordt die beperking nu opgeheven. Tot 24 januari kan, wie wil, de bète van Windows 7 downloaden.(2)
In elk geval: wij herhalen nogmaals dat het downloaden en installeren van Windows 7 iets is dat enkel ervaren techneuten mogen doen. Microsoft raadt trouwens zelf aan om Windows 7 enkel op een reservetoestel te zetten, niet op je hoofdcomputer. De exacte instructies voor het downloaden en installeren van Windows 7 (bèta) vind je bij Microsoft zelf.(2)
http://torrentfreak.com/windows-beta-7-rollout-fails-without-bittorrent-090110/
http://lifehacker.com/5128404/microsoft-extends-windows-7-beta-availability-until-january-24th
http://www.microsoft.com/windows/windows-7/beta-installation-instructions.aspx

TWITTER-KAPERS VOLGEN VOETSPOREN VAN DOMEINKAPERS
Niet eerder dan 1994 toonde reporter Joshua Quittner aan hoe grote merken geen besef hadden van de waarde van hun domein, door zelf de domeinnaam mcdonalds.com te registreren. Ondertussen zijn wij 15 jaar later, en is een domeinnaam een even sterke financiŽle waarde geworden als immobiliŽn. Goede domeinnamen worden verhandeld voor grof geld - denk maar aan sex.com bijvoorbeeld.
Nu echter is er een nieuwe rush aan het ontstaan rond merknamen, en wel op de o zo populaire microblogdienst Twitter. Vele marketeers menen dat Twitter een nieuw kanaal is voor de communicatie tussen merk en gebruiker. Maar het blijkt dat van de top-100 merken er slechts 7 hun merknaam geregistreerd hebben bij Twitter. Een lezer van het Techdirt-blog, advocaat Erik Heels, slaagde er bijvoorbeeld in de Twitter ID van Moet & Chandon in de wacht te slepen, en hij maakte er een redelijk goed gelijkend profiel rond.
Je kan al raden waartoe dit leiden zal: betwistingen, die al dan niet voor de rechter uitgevochten zullen worden. De échte Moet & Chandon zal die Twitter ID natuurlijk willen hebben, en er misschien zelfs veel geld voor over hebben om die ID in eigen handen te krijgen.
En dus is de vraag: moet er een Twitter-rechtbank in het leven geroepen worden, die kan arbitreren bij zulke Twitter-disputen, net zoals er een UDRP (uniform domain name dispute resolution policy) beleid in het leven geroepen is om disputen rond domeinnamen te beslechten?
Meer hierover bij TechDirt, met uiteraard interessante commentaren van de lezers.
http://techdirt.com/articles/20090109/1548133348.shtml

AANKLACHT TEGEN GEBRUIKERSSITE YELP TOONT NOOD AAN NIEUWE WETGEVING AAN
Het internet blijft innoveren, maar de wetgeving is dringend aan renovatie toe. De bestaande wetten zijn niet meer toereikend om misbruiken te bestraffen of vonnis te vellen bij bepaalde aspecten van het medium internet.
Eerder deze week hadden wij het over Twitter, en het feit dat er nu "twittersquatters" aan het werk zijn - internauten die nu een Twitter ID aanvragen op naam van een groot merk, in de hoop die ID later te kunnen verkopen aan dat merk, tegen een flinke beloning uiteraard.
Deze keer gaat het over de wetgeving over de verantwoordelijkheid van een website die draait rond door de bezoekers aangebrachte artikels (user generated content). Het verhaal is als volgt: op de website Yelp kunnen gebruikers hun oordeel uitspreken over plaatselijke handelszaken. Yelp is een soort gouden gids, maar dan met commentaren van de gebruikers. (1) Een van die gebruikers, ene Christopher Norberg uit San Francisco, had een negatief commentaar geschreven over de chiropractor die hem behandeld had, nadat hij in een ongeval betrokken was. De chiropractor nam dat echter niet, en spande een proces in tegen Norberg wegens laster en eerroof.
En dat was natuurlijk groot nieuws, want als Norberg veroordeeld zou worden in dit proces, dan zou iedereen die een negatief commentaar schreef op de Yelp site wel eens hetzelfde te wachten kunnen staan... En dan zouden alle sites, waar gebruikers besprekingen maken, hun boetiek wel eens kunnen sluiten..
Uiteindelijk werd de zaak beslecht buiten de rechtszaal, wat een spijtige zaak is, want wij hadden toch wel graag geweten wat de rechten van een gebruiker zijn in zo'n geval. Nu heet het dat "de voorwaarden voor de schikking vertrouwelijk zijn" - een gemiste kans om uit te maken waar de scheidslijn ligt tussen het recht van de gebruiker op vrije meningsuiting op community forums, en het recht van bedrijven om hun reputatie te beschermen.
http://en.wikipedia.org/wiki/Yelp,_Inc.
http://news.cnet.com/8301-1023_3-10139278-93.html
http://news.cnet.com/8301-1023_3-10133466-93.html

MODEL EIST DAT GOOGLE IDENTITEIT BLOGGER ONTHULT
Wij blijven toch nog even in de gerechtelijke sfeer. In het voorgaande artikel werd één aspect van commentaren op het internet belicht, namelijk: wat is het verschil tussen een opinie en laster? (een vraag die spijtig genoeg niet opgelost werd). Er is nog een ander aspect aan commentaren op het internet. Bij de zaak van de chiropractor was de identiteit van de persoon die het negatieve commentaar bekend, en kon er dus een vervolging ingesteld worden. Maar wat als de identiteit niet gekend is?
Van dit aspect werd verleden week ook een voorbeeld gegeven. Liskula Cohen, een model dat in het verleden producten voor Giorgio Armani en Versace gepresenteerd had, werd door een anonieme blogger "skank" genoemd (een woord dat wij niet eens kenden, en dat volgens Wikipedia nog erger is dan "slut" (1)) en "old hag" (oude toverkol). Liskula nam die commentaar niet, en eiste van Google, dat eigenaar is van Blogger.com, dat het de identiteit zou vrijgeven van de persoon die haar "belasterd" had.
Nu is het inderdaad zo dat de meeste bloggers onder een pseudoniem werken; wanneer er informatie op een blog staat die niet juist is, hangt degene waarover die onjuiste informatie gaat af van de welwillendheid van de blogger om een correctie te publiceren. In ons land is er wel een "recht op antwoord", maar vaak denkt een blogger dat hij/zij beschermd is door anonimiteit om zich aan deze wetgeving te onttrekken. Trouwens: waarheen zou de geviseerde persoon die vraag om een rechtzetting moeten sturen, als de schrijver anoniem is?
Op de tweede link vind je informatie over Cohen vs Google, en op de derde link een artikel waarin deze situatie aangeklaagd wordt door professor Dr. Patrick Van Eecke, gespecialiseerd in IT-recht. Wij citeren "De burgerjournalistiek is al enkele jaren aan een gestage opmars bezig: blogs met bijbehorende foto's, videobeelden en bezoekerscommentaren worden in een handomdraai online gezet. Bloggers beschouwen zichzelf ook steeds vaker als journalisten en worden eveneens beschermd door het bronnengeheim. Juridisch gezien bestaan er nochtans grote verschillen tussen bloggers en journalisten. Maar zijn die nog verantwoord?"
http://en.wiktionary.org/wiki/skank
http://www.citmedialaw.org/threats/cohen-v-google-blogger
http://www.zdnet.be/news.cfm?id=96785

REIZEN NAAR UNCLE SAM? ONLINE REGISTREREN AUB!
Vanaf maandag moeten reizigers uit verschillende landen, waaronder het VK, Duitsland, Japan, AustraliŽ, maar ook BelgiŽ en Nederland, eerst online registreren bij het Amerikaanse Department of Homeland Security vooraleer zij aan boord mogen gaan van een vliegtuig naar de V.S. Voorheen moesten zij enkel een formulier (I-94W) invullen op vliegtuigen naar de VS, voor reizen korter dan 90 dagen.
Nu kan je zeggen: dat is toch niet zo erg, die online registratie? Ja en neen. Want jouw gegevens worden dan vergeleken met een grote database om te zien of de reiziger een risico vormt voor de veiligheid of de ordehandhaving. En het wordt wel griezelig als je leest dat die database dan niet alleen biografische gegevens bevat, zoals geboortedatum en informatie over het paspoort, als informatie over overdraagbare ziekten, arrestaties, veroordelingen voor sommige misdrijven, geestelijke storingen die aanzetten tot een gedrag dat een risico kan vormen voor anderen.
Met andere woorden: de VS legt één grote superdatabasis aan van burgers uit de hele wereld. En je moet echt niet paranoïde zijn om te zien dat dit ook negatieve kanten in houdt.
Wie zich online registreert, komt binnen enkele minuten te weten of zijn aanvraag goedgekeurd werd. Is dat niet het geval, dan kan de reiziger nog altijd een gewoon visum aanvragen voor de VS. Je kan een ESTA aanvraag doen zelfs wanneer je niet meteen op reis gaat, want de aanvraag is 2 jaar geldig.
Meer bij CNet en de site van de Amerikaanse overheid over de Vista Waiver Program.
http://travel.state.gov/visa/temp/without/without_1990.html#countries
http://news.cnet.com/8301-13578_3-10140697-38.html?tag=nl.e433

FRANKRIJK WIL VERKOOP MOBIELTJE AAN KINDEREN VERBIEDEN
Tegenwoordig hebben niet alleen pa en ma hun eigen mobieltje, maar ook zoon- en dochterlief, zelfs al van heel jonge leeftijd. Zelfs al is het maar een mobieltje waarmee ze enkel gesprekken kunnen ontvangen: voor sommige ouders is dat mobieltje gewoon een geruststelling, omdat zij zo menen hun kroost te allen tijde te kunnen bereiken.
Maar is het wel zo veilig? En dan hebben wij het niet over onveilig verkeer op straat, maar over de straling. Want wetenschappers zijn het er nog altijd niet over eens of de straling van een mobieltje nu ja dan neen schadelijk is voor het menselijke lichaam. Tegenwoordig lijkt er een consensus gevonden: mits matig gebruik kan het geen kwaad, maar met kinderen moet je toch oppassen.
Om die reden wil Frankrijk nu een wet invoeren die verbiedt dat kinderen onder de zes geen eigen mobieltje meer mogen hebben, en dat advertenties niet meer gericht mogen worden naar kinderen onder de 12. En er wordt ook geadviseerd dat kinderen aangemoedigd worden om een sms'je te sturen in plaats van te bellen met het mobieltje.
Het Europees parlement heeft bovendien een maatregel genomen waarbij er strengere SAR regels komen - SAR staat voor Specific Absorption Rate, met andere woorden: de straling uit mobiele toestellen moet in de toekomst lager.
http://www.theinquirer.net/inquirer/news/340/1050340/french-to-ban-mobile-sales-to-kiddies

NIEUW FAVICON VAN GOOGLE VALT NIET ECHT IN DE SMAAK

Een favicon (of favourites icon) is het symbooltje dat je op verschillende plaatsen in je browser ziet: in de adresbalk, naast het webadres, of bij de bookmarks (of favorieten), naast de naam van diezelfde website. Uiteraard moet de website in kwestie zelf zo'n icoontje aangemaakt hebben.
Jaar en dag was het favicon van Google hetzelfde: een G in een vierkantje. Enkele maanden geleden werd het gewijzigd in een kleine g - een mens wil nu eens wat anders, niet? Maar dat logo, dat een beetje op een bril lijkt die op zijn kop staat, werd niet door iedereen gesmaakt. En daarom kwamen ze bij Google af met nog een nieuw favicon: diezelfde "g", maar dan tegen een kleurrijke achtergrond, die associaties oproept met het logo van Chrome. Maar ook dit logo kan niet meteen op de goedkeuring rekenen van de internauten.
Nu is dat uiteraard niet van levensbelang, zo'n favicon, maar als je het ons vraagt, dan was het oorspronkelijke favicon, met de hoofdletter G, toch wel het duidelijkste. Maar misschien hebben onze lezers daar wel een andere mening over?
http://blogs.zdnet.com/Google/?p=1228
http://googlesystem.blogspot.com/2009/01/new-google-favicon.html

YOUTUBE ZET DE KLANK AF VAN VIDEO'S MET ILLEGALE MUZIEK
Heel wat filmpjes op YouTube zijn nog altijd huis- tuin- en keukenfilmpjes van mensen die iets willen laten zien, en dan hun favoriete muziek als achtergrond gebruiken. Zij vergeten daarbij echter dat dit eigenlijk niet mag: voor het gebruik van die muziek moet toestemming gevraagd worden, en moeten eigenlijk royalties betaald worden.
Wanneer de platenmaatschappijen zulke filmpjes aantroffen bij YouTube, dan werd het filmpje verwijderd. Nu is er een nieuwe strategie: YouTube draait gewoon het geluid weg. BIj het filmpje verschijnt een laconieke mededeling: "Deze video bevat een audio track waarvoor geen toestemming verleend werd door alle auteursrechthebbenden. De audio werd uitgeschakeld."
Geen erg, zal je zeggen? Toch wel. Want het merendeel van de filmpjes bij YouTube behoren tot die categorie, en dus zal het wel heel stil gaan worden op YouTube. Bovendien verliezen deze filmpjes zo heel wat van hun charme...
Eerlijk gezien vinden wij het wel wat hard van YouTube/Google. Akkoord: de auteursrechten moeten eerbiedigd worden. Maar kan YouTube de internauten niet wat opvoeden in plaats van hen zo te straffen? Een tijdje geleden was er een akkoord met verschillende platenmaatschappijen waardoor de internauten konden kiezen uit verschillende songs om die als achtergrond bij hun filmpje te gebruiken, helemaal legaal. Doordat YouTube het niet eens kon worden met de labels over de prijs, zijn die akkoorden terug afgesprongen. Ons leek dit systeem echter veel leuker en veel gezonder dan wat er nu gebeurt...
http://www.webpronews.com/topnews/2009/01/14/youtube-mutes-some-copyrighted-music
http://mashable.com/2009/01/14/youtube-mutes-videos/

BRITSE PORNOFILTER CENSUREERT 13 JAAR INTERNETGESCHIEDENIS
Je kent wellicht de WayBack Machine van het grote internetarchief Archive.org. Dit archief bevat 13 jaar internetgeschiedenis, en dankzij deze tijdmachine kan je zien hoe sites er jaren geleden uitzagen. Een prachtige zaak, maar blijkbaar moet er in die 13 jaar teveel porno gestaan hebben op het internet, want de WayBack Machine wordt nu geblokkeerd door een pornofilter.
In het VK is men namelijk bezig aan een grote database met sites met ongewenste inhoud (voornamelijk porno en pedofilie). Die database wordt dan gebruikt door de providers om voortaan geen toegang meer te geven tot die sites. Gebruikers van de Britse provider Demon Internet hebben nu echter bemerkt dat Archive.org op die zwarte lijst terecht gekomen is - niet enkele sites van Archive.org, maar de heel Wayback Machine, die 85 miljard pagina's bevat. Ook pagina's van de BBC, het Britse parlement, de United Nations konden niet meer bereikt worden - en je gaat ons niet vertellen dat die porno bevatten!
De organisatie die de filter-database beheert, Internet Watch Foundation, heeft aangekondigd dat ze de zaak onderzoekt. Maar dit voorspelt in elk geval niet veel goeds voor die filter...
http://www.theregister.co.uk/2009/01/14/demon_muzzles_wayback_machine/
http://www.archive.org/web/web.php

Nagekomen bericht: het voorgaande speelde zich in het VK af; ons landje vindt dat alvast dat het ook een filter moet uitwerken, tegen kinderporno. Hopelijk is hierover erg goed nagedacht...
http://xmail.idg.nl/optiext/optiextension.dll?ID=lNjvnGWJGVkm5lUAbNlllE

TWITTER HACK WAS POEPSIMPEL
Verleden week hadden wij het over de Twitter-accounts van verschillende Amerikaanse beroemdheden, die gehackt waren door een onverlaat. Nu blijkt, aldus een artikel bij PC World, dat de hacker zijn kraak op een heel simpele manier heeft kunnen zetten. Pas op: jij en wij zullen dat niet kunnen, wij hebben geen ervaring met hackerstools, maar voor ingewijden zou het een fluitje van een cent zijn.
De hacker, een 18-jarige student, zou namelijk een simpel programma gebruikt hebben om paswoorden te raden, en zo binnengedrongen zijn bij de account van een medewerker van Twitter. En van daaruit kon hij dan de accounts van de beroemdheden hacken.
GMZ, zoals de hacker zichzelf noemt, had opgemerkt in Twitter dat een bepaalde Twitter gebruiker met het pseudoniem "Crystal" wel heel veel Twitter feeds volgde. Hij ging naar de login pagina van die GMZ, tikte Crystal's naam in, en zette dan het paswoord-programma aan het werk, waarna hij een dutje ging doen. De volgende dag stond hij op, en kijk: daar stond het paswoord (het simpele woord "happiness"). GMZ logde met die gegevens in bij Twitter, en ontdekte dat deze persoon (een dame) een medewerkster was van Twitter, en dat zij toegang had tot een administratietool waarmee zij de paswoorden van accounts terug kon instellen. Wat GMZ meteen deed, met het gekende gevolg.
In deze tijd is het toch wel godgeklaagd dat mensen met een beheersfunctie op een systeem (sysops dus) nog altijd de meest elementaire regels van beveiliging aan hun laars lappen....
http://www.pcworld.com/article/156944/article.html?tk=nl_dnxnws
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/156663/hack_forces_twitter_into_full_security_review.html

GOOGLE BEËINDIGT VERSCHILLENDE WEBDIENSTEN
Het zal je kind maar wezen: stel, je hebt samen met je partners een goedlopende webdienst uitgedokterd, en je bent er best trots op. En op een mooie dag krijg je een overnameaanbod van Google. De dollars duizelen je om de oren, en uiteraard verkoop je de webdienst, hopende dat Google jouw kind verder goed verzorgen zal en verder groot maken. Maar Google heeft daar geen zin in: het project past plots niet meer in de strategie. En dan moet je lijdzaam toezien hoe Google de stop uittrekt uit jouw voormalig project. Het geld mag dan al een troost zijn, maar je trots is toch gekwetst, niet?
Dat is wat er opnieuw gebeurd is bij Google. Even op een rij de verschillende diensten waarvan Google nu aangekondigd heeft dat zij op een laag pitje gezet worden of volledig afgesloten:
- Jaiku is een microbloggingdienst die een beetje lijkt op Twitter; toen hij opgekocht werd door Google was Jaiku nog altijd in de fase "enkel op uitnodiging". Jaiku wordt niet meer verder ontwikkeld. Het zal blijven bestaan als een plaats waar mensen berichten kunnen posten, en zal onderhouden worden door vrijwilligers bij Google. De Jaiku code zal openbaar gemaakt worden.
- Dodgeball is een dienst waarmee je verwittigd kan worden wanneer je vrienden in de omgeving zijn. Deze dienst, die nochtans potentieel heeft, is nooit in Europa gelanceerd. Google verwierf Dodgeball in mei 2005, en de mensen die de dienst ontwikkeld hadden hebben in april 2008 ontslag genomen omdat zij het niet eens waren met de weg die de software op ging. Dodgeball zal gesloten worden.
- Google Video: de dienst (die eigenlijk dubbel is met YouTube, ook eigendom van GOogle) zal blijven bestaan, maar men zal er geen filmpjes meer kunnen uploaden. Google meent allicht dat de gebruiker terecht kan bij YouTube; ook bij Picasa, eveneens bezit van GOogle, kan men filmpjes uploaden.
- Google Catalog Search, en Google Notebook worden eveneens stopgezet; dit zijn twee projecten die bij Google zelf ontwikkeld werden.
Alhoewel je sommige beslissingen moeilijk kan begrijpen (zoals bijvoorbeeld Jaiku), is het toch duidelijk dat Google tracht orde op zaken te stellen. In de afgelopen jaren heeft de zoekgigant immers allerlei mogelijke zaken uitgetest, en zich op velerlei markten willen gooien, zodat het toch wel wat onoverzichtelijk begon te worden. Een trimbeurt was eigenlijk wel nodig.
http://searchengineland.com/google-ends-google-video-uploads-shutters-notebook-catalog-search-dodgeball-jaiku-16166
http://news.cnet.com/8301-17939_109-10143314-2.html
http://www.readwriteweb.com/archives/google_giveth_and_it_taketh_away.php

INSTRUXION LEERT ONS NIEUW WOORDJE: M-LEARNING
Het internet op het mobieltje is nog altijd niet echt van start gegaan. Mailen doen we wel vanop onze mobiele telefoon, en even wat opzoeken op het internet doen we ook, maar echt doorsurfen doen we niet. Daarvoor zijn, als u het ons vraagt, de tarieven nog altijd te duur.
Aan de aanbieders van content zal het echter niet liggen. Heel wat mediabedrijven doen hun best om, al dan niet in samenwerking met de mobiele providers of fabrikanten van mobiele toestellen, aantrekkelijke content te bieden op het mobieltje. Zo bereikte ons deze week het bericht dat het bedrijf Instruxion, marktleider in het maken van online multimedia en educatieve communicatie, de "Inclient" uitbrengt voor Blackberry smartphones. Daarmee kan men via de Blackberry online lessen en instructiefilmpjes opvragen, die in meerdere talen beschikbaar zijn.
Met andere woorden: dit is niet meer e-learing, maar m-learning. Waar de gebruikers -hetzij werknemers, hetzij klanten of partners van een bedrijf- zich ook bevinden, kunnen zij via het mobiele internet deze m-learnsystemen opvragen, waardoor zij zich altijd en overal kunnen bijscholen.
Nu nog het probleem van de dure internetverbinding uit de weg ruimen, en de toekomst van m-learning ligt open!
http://www.instruxion.com

MAILEN IN JE SLAAP
Dat je droomt van de mails die je krijgt, dat kunnen wij begrijpen. Maar dat je zou gaan mailen in je slaap - slaapwandelen dus? Dat lijkt straf. Opstaan, naar de computer wandelen, een mail schrijven, terug naar bed gaan om te slapen, en er de volgende dag niets van weten? Het lijkt ongelooflijk, maar het zou, aldus dit artikel bij Ars Technica, toch mogelijk zijn.
Wetenschappers van de universiteit van het Toledo Medical Center in Ohio hebben een geval gemeld van een persoon die zelfs verschillende procedures doorliep om paswoorden in te geven vooraleer een mail verzonden kon worden, en toch de hele tijd bleef slapen. De vrouw in kwestie had voorheen al last gehad van slapeloosheid, en nam geneesmiddelen die haar moesten helpen om te slapen. Op eigen initiatief verhoogde zij de dosis van een van deze middelen, met het slaapwandelen tot gevolg.
De wetenschappers noemen dit geval echt uitzonderlijk, omdat het toch wel erg complexe taken vereist van de slaapwandelaar. Meer hierover bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20090115-night-e-night-sleepwalking-woman-logs-on-sends-e-mail.html
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


TEST : OLYMPUS E520 REFLEXCAMERA (I)
De DSLR Olympus E-520 met ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm 1:3.5-5.6 kitlens lag op de testtafel bij NeTTies. In dit eerste deel krijg je een beschrijving van de voornaamste kenmerken, in het tweede deel een gebruikservaring.
De E520 werd in juni 2008 uitgebracht en is een 10-megapixel digitale reflexcamera. Het is een licht aangepaste opvolger van de E510. Het is tevens de tiende FourThirds-camera van Olympus. De body zelf weegt zo'n 600 gram (incl. de Li-Ion batterij), is 136 x 91,5 x 68 mm groot en slikt zowel Olympus XD- als CompactFlash-geheugenkaarten. Het toestel heeft heel wat mogelijkheden. Een van de voornaamste kenmerken is het ingebouwde antistofsysteem (Supersonic Wave Filter) waardoor je in principe geen vrees meer moet hebben voor stof op je sensor. Daarnaast beschikt de E520 ook over Live View, ingebouwde beeldstabilisator, gezichtsherkenning en schaduwaanpassing. De gevoeligheid gaat van 100 tot 1600 ISO. En sluitersnelheid van 1/4000 sec tot 60 sec.
De geteste starterskit kan je in de winkels al vinden voor minder dan 600 EUR.
Meer info over de E520 vind je op de website van Olympus. (Filover)
http://www.nl.olympus.be/consumer/dslr_digital_slr_e-520_19285.htm

TEST : OLYMPUS E-520 REFLEXCAMERA (II)
Na een aantal uur opladen van de Li-Ionbatterij kon ik aan de slag. Het eerste waar ik wat moest aan wennen was de kleine beeldzoeker en vooral de plaats van de afgebeelde info binnen de beeldzoeker. Die staat nogal ver naar rechts van het beeld. Wat ook opviel is dat er maar drie (vrij centrale) scherpstelzones zijn (ipv bvb 9) die met een kort minuscuul rood lichtje aangeven waarop er (automatisch) scherpgesteld werd. Maar eenmaal daar aan gewend, is het leuk shooten met een goed in de hand liggende camera.
De kleuren zijn mooi gesatureerd en kunnen via allerlei settings nog bijgesteld worden. De ruis bij mindere lichtomstandigheden viel naar mijn gevoel zeer goed mee. Bij invallende duisternis waren de resultaten zonder flash verrassend goed. Beter zelfs dan met de ingebouwde flits waar de storende schaduw van het objectief de foto's om zeep hielp. Maar er kan makkelijk een externe flitser aangesloten worden. De Live View is handig voor bvb lage en niet bewegende objecten en geeft een goed voorproefje van wat het eindresultaat zal zijn. Voor bvb sportopnames is deze functie (nog) niet geschikt. De tijd tussen afdrukken en vastleggen is immers (nog) te lang om vlot te werken. En het 6.9cm groot LCD scherm is ook niet kantelbaar. De menu's zijn zeer uitgebreid maar de navigatie zit soms wat raar in elkaar. Met de 20 voorgeprogrammeerde scene-settings kan je je indien nodig vrij snel uit de slag helpen. Maar de echte liefhebber heeft natuurlijk liever alles zelf in de hand. Het continu shooten loopt als een trein (ook in RAW, maar dan wel beperkt tot 8 opnames).
Beelden zeggen meer dan woorden, dus een serie testfoto's en nog wat meer info zijn te bekijken op onderstaande URL. (Filover)
http://netties.filover.be


PALM PRE MAAKT VEEL KANS ALS ÉCHTE IPHONE KILLER
Op de CES technologiebeurs in Las Vegas ontbrak het echt niet aan nieuwigheden. Maar er was toch één toestel dat de show stal: de Palm Pre. Palm zag zijn blazoen als fabrikant van smartphones de laatste tijd wat tanen, maar met dit toestel wordt, voor zover wij kunnen zien, een ijzersterk toestel op de markt gebracht.
Het verenigt immers het beste van verschillende technologieŽn. De bediening verloopt zowel via het multi-touch aanraakscherm als via een klavier. Dat wil zeggen dat je zowel kan bladeren met de bekende knijpbewegingen zoals bij de iPhone, als rechtstreeks karakters kan invoeren.
Tot daar niets speciaals, maar wat de Pre voorheeft op zijn concurrenten is het feit dat de Pre processen op de achtergrond toelaat. Daardoor kan je meldingen krijgen van nieuwe mails bijvoorbeeld of nieuwe IM-boodschappen, terwijl je in een ander programma aan het werken bent.
Bovendien werkt de Pre met een systeem van kaarten, die als een waaier vorogesteld worden. Een webpagina zou een kaart kunnen zijn, een e-mail boodschap, een instant-messaging sessie, enz. Je moet gewoon doorheen de waaier bladeren, en je kan zoveel kaarten in je hand hebben als je wil.
Nog iets speciaals: de synchronisatie geschiedt van adresboekje en kalender geschiedt niet via een fysieke kabel, maar met "cloud computing": je moet gewoon je inloggegevens invoeren voor Gmail, Yahoo, Facebook en andere, en de Pre zal alle gegevens ophalen. Verander je nadien gegevens op het web of op je mobieltje, dan zal de Pre dit automatisch updaten. Bovendien, en dat is pas echt knap, zal de Pre informatie ophalen bij verschillende diensten: voor een bepaalde persoon zal het bijvoorbeeld het telefoonnummer op het werk halen uit jouw Gmail adresboekje, en het mobiele nummer van die persoon uit het profiel van deze persoon bij Facebook.
Wanneer het toestel zal uitkomen (als het al überhaupt in Europa uitkomt), en wat het kosten zal, daarover is nog niets geweten.
http://news.cnet.com/8301-19518_3-10138999-238.html?tag=mncol

POLAROID BRENGT DIGITALE INSTANT CAMERA UIT
Toen Polaroid aankondigde dat het zou stoppen met de fabricatie van polaroids, vonden heel wat mensen dat jammer. Polaroid foto's, die meteen ontwikkeld worden (klaar terwijl je wacht!), daarvoor bestaan verschillende toepassingen, en er was helaas geen vervangmiddel.
Polaroid heeft nu naar dat geweeklaag geluisterd, en aangekondigd dat er een opvolger komt, in digitale versie ditmaal. De Polaroid PoGo Instant Ditigal Camera, de eerste draagbare combinatie van digitale camera en instant printer. Met een druk op de knop kan je kiezen uit de verschillende digitale foto's die je al genomen hebt, eventueel bewerken, en in minder dan 60 seconden heb je een afdruk.
Het toestel zou vanaf maart 2009 in de VS op de markt komen en 199 dollar kosten. EEn pakje van 10 vel speciaal fotopapier voor gebruik in deze camera zou $4,99 kosten. Ons lijkt het dat dit toestel heel wat internauten zal kunnen interesseren!
http://www.pcworld.com/article/156995/article.html?tk=nl_dnxnws

NIEUWE TREND: DRAADLOZE ENERGIE
Een van de opmerkelijke trends die op de CES beurs in Las Vegas waar te nemen waren, was de draadloze energie. De bedoeling van deze technologie is dat je (vooral kleinere) toestellen kan opladen, en dat volledig draadloos. Toestellen zoals mobiele telefoons en game controllers moet je gewoon op een speciale oplaadmat leggen, en de batterij wordt terug geladen, zonder dat er enige kabel bij te pas komt.
Er waren op de beurs ook andere fabrikanten te zien die dezelfde truc uithaalden met grotere toestellen, zoals boormachines, cirkelzagen en dergelijke. Het bedrijf Legget & Platt toonde bijvoorbeeld op de beurs een reeks Bosch werktuigen, die men gewoon op zo'n herlaadplank kan leggen achterin de bestelwagen, en die dan herlaad worden tijdens de rit naar de volgende afspraak.
Meer over deze draadloze energie bij PC World. En bij Networkworld kan je een mooi filmpje bekijken over deze technologie.
http://www.networkworld.com/video/?bcpid=1343712625&bclid=1363192037&bctid=6608999001&nlhtspec=rn_011309&nladname=011309specialnl
http://www.pcworld.com/article/156872/article.html?tk=nl_dnxnws

Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be


Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Ook Qualcomm gooit zich op de Netbook-markt; de eerste toestellen met de "Snapdragon" processor zijn in aantocht.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090113005

*** Grote plasma tv-schermen zouden wel eens verboden kunnen worden in de EU, indien een nieuwe standaard dit voorjaar tot wet gestemd wordt.
http://www.pcworld.com/article/156904/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Duitse universiteit onderwijst nerds in de schone kunst van het verleiden
http://newswires.theinquirer.net/c/12pqgK0gjLbjBYE56

*** Neo-nazi sites halen een geschiedenissite uit de lucht
http://newswires.theinquirer.net/c/12pquvhjFiinligvI

*** Test-update voor Google Chrome
http://newswires.theinquirer.net/c/12pqYk2BfCnl5Orrn

*** Amerikaans parlement opent twee videokanalen op YouTube
http://www.journaldunet.com/breve/international/35152/le-parlement-americain-ouvre-deux-chaines-video-sur-youtube.shtml

*** Aldi verkoopt voortaan in het VK ook reizen online
http://www.journaldunet.com/breve/international/35160/aldi-se-lance-dans-le-voyage-en-ligne-au-royaume-uni.shtml

*** Apple-topman Steve Jobs gaat met ziekteverlof tot juni.
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBmvu0RjB3v0Jhb0RbTk0EB


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetSLEEP OUT - NOT EVEN DUST
[Rock] De inspiratie komt deze week van Shifted Sound, een podcast waarin zowel rock als zachtere muziek aangedragen wordt. Episode 137 behandelt het beste dat in het afgelopen jaar in de podcast gedraaid werd. Om te beginnen Sleep Out, een rock band, die indie-pop brengt die erg fris klinkt en goed geproduced is. Op de site van de band lees je wat meer info over de muzikanten, en via het tabblaadje "media" kan je enkele songs gratis downloaden. En natuurlijk heeft de band ook een MySpace pagina - tegenwoordig kan geen enkele band meer zonder!
http://www.shiftedsound.com/?p=167
http://www.myspace.com/sleepout
http://sleepout.net/?page_id=10

CALHOUN - BREATHE
[indie pop] Een band uit Texas, die erg krachtige en kinetische muziek maakt. Opgewekt meestal, met krachtige drums, en een vleugje country er doorheen. Op de site van de band, die wel mooi vormgegeven werd, kan je verschillende songs in streaming beluisteren. Uiteraard heeft ook deze band een pagina bij Myspace.
http://calhounmusic.com/
http://www.myspace.com/calhoun

RIDE YOUR BIKE - BAD NEWS FROM THE BAR
[ indie pop/rock] Een band uit Santa MOnica, California. Hun muziek neigt iets meer naar de punkrock, maar blijft beschaafd. Wij zijn wel te vinden voor hun "This car is Hot as Hell", dat je in streaming kan beluisteren op de MySpace pagina van de band.
http://www.myspace.com/rideyourbike

THESE UNITED STATES
[indie pop] De band noemt zichzelf "psychedelic, gospel, grime", maar laat je door deze termen niet afschrikken: de band brengt goede pop, erg gevarieerd, soms hard, maar altijd boeiend. Onze favorieten, terug ge vinden op hun MySpace pagina, zijn First Sight en Sun Is Below and Above. Vooral dat laatste is veel zachter.
http://www.myspace.com/theseunited
http://www.theseunitedstates.net/

HENDRICK - BLACK AND WHITE WORLD
[pop] Iets zachtere pop, toch met een flink ritme, en mooie arrangementen. Af en toe zelfs wat viooltjes en strings erbij, voor de romantische harten. Mooie muziek. Vooral het "Alive" dat je op de MySpace pagina kan beluisteren, kan bekoren.
http://www.myspace.com/hendrickmusic
http://www.hendrickmusic.com/


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Knapt januari niet van kou,
dan zit men 's zomers in de rouw.
- oude weerspreuk -
De nieuwe oogstCSS3: DE NIEUWSTE MOGELIJKHEDEN BIJ WEB DESIGN
Een artikel voor de webontwikkelaars - het gaat over de nieuwe versie van CSS (cascading style sheets), CSS3, en die belooft heel wat mogelijkheden te brengen. Met name zijn er vijf technieken die interessant lijken: border radius, border image, box & text shadow, easy transparancy, speciale weblettertypes. Ook voor niet-programmeurs is dit artikel interessant, want zo zie je wat je kan verwachten in de toekomst.
[Taal: ENG]
http://www.smashingmagazine.com/2009/01/08/push-your-web-design-into-the-future-with-css3/

50 WEBSITES OM GRATIS MUZIEK TE DOWNLOADEN
Een ongelooflijk interessante lijst met websites waar je songs kan downloaden, volledig gratis, en veilig bovendien. Er zitten verschillende bekende sites tussen, zoals het Internet Archief, Jamendo, MP3.com, DOnwload.com, LastFM, maar je zal ook verschillende nieuwe sites aantreffen. Om te ontdekken!
[Taal: Engels]
http://www.bestonlinetools.org/5o-best-websites-to-download-free-mp3-songs/

15 GRATIS LEUKE LETTERTYPES

Ook in lettertypes (Fonts in het Engels) valt er regelmatig iets nieuws te noteren. In dit artikel worden 15 erg leuke lettertypes aangebracht, die je gratis kan downloaden. Er is zelfs een mooi House M.D. lettertype bij!
[Taal: Engels]
http://abduzeedo.com/15-awesome-free-fonts

DE 10 MEEST VERBAZINGWEKKENDE FOTOBLOGS
Ben je gek op foto's, en wil je regelmatig je dag opvrolijken door naar prachtige plaatjes te kijken? Dan vind je in dit artikel de links naar 10 fotoblogs die erg mooie beelden bevatten. Stop de links in je feedreader zoals Google Reader, en je hebt voortaan dagelijks je portie! En, geloof ons, het zijn prachtige sites!
[Taal: Engels]
http://www.makeuseof.com/tag/the-10-most-stunning-photo-blogs/

CATHOLIC GOOGLE: ZOEKMACHINE VOOR KATHOLIEKE CONTENT
Deze zoekmachine is gebaseerd op Google en maakt daarbij gebruik van de "safe search" technologie, en wil vooral antwoorden brengen die "veilig" zijn, en meer inzicht geven in de katholieke wereld. (Bron: WIm W)
[Taal: Engels]
http://www.catholicgoogle.com/

EUROPEANA: EUROPESE CULTUUR
Een Europees project, waarbij getracht wordt alle meesterwerken van het Europese continent te verzamelen op één portaalsite: foto's, archieven, schilderijen, films enz. De site werd al een tijdje geleden gelanceerd, maar bezweek toen onder de druk van de vele bezoekers. Nu is de site er terug, en kan je al een glimp opvangen van wat zij te bieden heeft.
[Taal: ENG]
http://www.europeana.eu/portal/

BROWSERSHOTS: HOE COMPATIBEL IS JOUW SITE?

Webbouwers moeten best controleren of de website die zij maken wel compatibel is met alle webbrowsers. Op deze site kan je het adres van een website in vullen, en dan moet je even geduld hebben. Daarna krijg je screenshots van verschillende browsers, ook de meer obscure zoals Firefox op Fedora 7, Epiphany op Ubuntu, enz.
[Taal: Engels]
http://browsershots.org

WIDGETBOX
Bij de meeste webdiensten kan je tegenwoordig widgets toevoegen: Blogger, TypePad, MySpace...Widgets zijn kleine progjes die een extra dienst brengen, zoals het plaatsen van reclame, het opzoeken binnen de site, enz. Op deze handige plaats vind je al deze widgets verzameld.
[Taal: Engels]
http://www.widgetbox.com/

TWEETBACKS IN WORDPRESS

WIe een blog heeft in Wordpress, zou dit artikel absoluut moeten lezen: hier verneem je namelijk hoe je een plug-in kan installeren in je Wordpress blog, waarin aangegeven wordt welke Tweets van de populaire microblog Twitter er naar jouw blog verwijzen.
[Taal: Engels]
http://www.smashingmagazine.com/2009/01/09/tweetbacks-plugin-for-wordpress/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WOORDSOEP
Een uitstekende website voor al wie van de taal houdt. Buiten de uitstekende verhalen die hier in het blog vermeld worden, vind je ook in de rubriek "archief" overpeinzingen over verschillende woorden - van badkamereczeem tot uitkeringsaanvraag, en meer. Je kan je ook abonneren op de nieuwsbrief.
[Taal: NL]
http://www.woordsoep.nl/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SEO GADGETS
Al wie een eigen website heeft, weet dat SEO of Search Engine Optimisation erg belangrijk is, en zelfs uitgegroeid is tot een vak apart. Een website optimaliseren om gevonden te worden door de zoekmachines is een hele kunst - je mag niet gaan vals spelen, want dat wordt genadeloos afgestraft door Google. Je kan echter wel kleine dingen aanpassen aan je site (zoals bijvoorbeeld een benaming meegeven aan elke foto via het "alt=" tag.
Er zijn niet echt veel SEO gadgets van Belgische makelij. Het bedrijf SEOPS, zelf een internet marketing bureau, heeft er daarom twee ontworpen, die je op onderstaand adres vindt.
[Taal: NL]
http://www.seops.be/populariteit-tool.php
http://www.seops.be/pagerank-tool.php

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MEDIAKRITIEK

In dit gezamenlijk blog brengen verschillende auteurs hun mening over de nieuwste evoluties in het medialandschap. Tot de auteurs behoren klinkenden namen zoals Ides Debruyne, Luc Van Doorselaer, Karel Platteau, zelfs een Siegfried Bracke en een Marc Reynebeau. Onderzoeksjournalistiek, kranten en internet, zijn enkele van de onderwerpen. Een aanrader voor al wie zich wil verdiepen in de journalistiek.
[Taal: NL]
http://www.mediakritiek.be/

VRIJDAG MULTIMEDIA: EMAKINA LANCEERT DE LIVESITE CAMPAGNE

Als er één ding is waarin ze bij het interactieve agentschap Emakina goed zijn, dan is het wel in het hebben van originele ideetjes. Dit agentschap is o.a. verantwoordelijk voor de eerste Madame Pipi op het web. En nu is er dus LiveSite, een knipoog naar het transparant maken van het web, en het tonen naar wat zich werkelijk afspeelt achter uw scherm. Hilarisch!
[Taal: NL/FR]
http://www.ingliondeposit.com

VRIJDAG MULTIMEDIA: DEREDACTIE.BE LANCEERT DE VIDEOZONE
Deredactie.be heeft gisteren een nieuw onderdeel gestart: de videozone. Alles wat de nieuwswebsite van de VRT te bieden heeft op het vlak van video vind je voortaan terug door een simpele klik op een van de vijf redactietips bovenaan. Die redactietips zijn de vijf meest opmerkelijke beeldfragmenten van dat moment volgens de online redactie.
De bezoeker kan daarnaast ook alle programma's van de nieuwsdienst opnieuw bekijken, zoals onder meer "Het journaal", "Terzake", "Phara" en "Volt". Elke middag om 13.00 uur kan je "Het journaal" trouwens live volgen op je computer.
Ook ruwe nieuwsbeelden krijgen een plaats in de videozone en in de rubriek "Ook dat nog" wordt het luchtigere nieuws verzameld. Elke surfer kan bovendien zijn eigen selectie maken door beeldfragmenten toe te voegen aan "Mijn selectie" (dit doe je door op het groene plusje rechts onderaan bij elk beeldfragment te klikken). Ook het weerpraatje kan in de videozone geraadpleegd worden. (Bron: Radiovisie)
http://www.radiovisie.eu/be/nieuws.rvsp?art=00078998µ
http://www.deredactie.be/

VRIJDAG MULTIMEDIA: EUGENIO RECUENCO
Deze Spaanse fotograaf is een beetje tegendraads en doet altijd wat hij zelf wil. Hij werkt voor verschillende klanten in de reclame- en uitgeverswereld, die ook een beetje tegendraads zijn. Het resultaat zie je op deze website - prachtige, erg bevreemdende foto's, een echte trip in een andere wereld.
[Taal: ENG]
http://www.eugeniorecuenco.com/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://leefwijzer.wordpress.com - http://hoorspel.wordpress.comBij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia
- Providers moeten beter voorlichten
DEN HAAG - Internetproviders moeten hun klanten beter voorlichten over de gevaren op het web. Telecomwaakhond OPTA heeft daartoe regels opgesteld die hij vandaag zal bekendmaken.
http://www.ad.nl/multi-media/2912139/Providers_moeten_beter_voorlichten.html
- Nederland kijkt digitaal
ROTTERDAM - Ruim de helft van alle Nederlanders kijkt inmiddels digitale televisie. Van alle digitale kijkers doet de helft dat via de kabel, de andere helft via satelliet, digitale ether of IPTV. Het komende jaar zal naar verwachting het aantal digitale kijkers nog verder toenemen.
http://www.ad.nl/multi-media/2910859/Nederland_kijkt_digitaal.html
- Leerlingen geschorst na beledigen lerares
Een prestigieuze meisjesschool in Londen heeft 29 leerlingen geschorst omdat ze hun lerares beledigd hadden op Facebook.
http://www.ad.nl/multi-media/2909724/Leerlingen_geschorst_na_beledigen_lerares.html

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Het meest uitgebreide gratis officepakket
Een officepakket, zoals MS Office, is een verzameling nuttige programma's. De SSuite maakt het wel heel bont, met meer dan 30 zeer uiteenlopende onderdelen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=25186
- Vaste Android telefoon
Bij Android denk je aan een mobiele telefoon. Touch Revolution ontwikkelde echter een vaste telefoon die onder Android draait. Deze maakt van je vaste telefoon een smartphone.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=25185
- Beveiligingssoftware voor netbooks
Netbooks zijn extra kwetsbaar voor virussen en andere malware. G DATA brengt daarom een speciaal beveiligingspakket uit. Op een USB-stick, want netbooks kennen geen CD-drive.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=25184

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- CES 2009: Linksys waagt zich aan draadloos muzieksysteem
Na Logitech, Philips en Sonos brengt nu ook Linksys, tegenwoordig van Cisco, drie apparaten uit om thuis naar jouw eigen digitale muziekbibliotheek te luisteren. Linksys presenteerde zijn Wireless Home Audio-lijn op de CES-beurs in Las Vegas.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=3853
- CES 2009: Eerste all-in-one pc voor Lenovo
Lenovo heeft op de CES 2009 zijn eerste all-in-one desktop pc getoond. De IdeaCentre A600 bundelt een lcd-monitor, Blu-ray-drive, systeemcomponenten en luidsprekers in één enkele behuizing.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=3859
- CES 2009: Sony met mini-notebook Vaio P
Sony heeft op de CES Ė de Consumer Electronics Show Ė zijn Vaio P mini-notebook laten zien. Het kleinood weegt slechts 640 gram en heeft een langwerpige vorm.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=3854

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Panda Security waarschuwt voor nep YouTube video's
PandaLabs, het malware detectie- en analyselaboratorium van Panda Security, meldt dat cybercriminelen het berichtensysteem van YouTube gebruiken om malware te verspreiden.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19378&style=99896
- Microsoft maakt eigen koffiemachine
Microsoft wil dit jaar een eigen koffiemachine lanceren, die werkt met Windows en naast koffie ook weerberichten, beurskoersen en verkeersinformatie produceert. Het is de voorloper van een reeks andere Windows huishoudtoestellen, zoals koelkasten, vaatwassers en klokradio's, die de markt tegen 2010 moeten overspoelen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19376&style=99896
- Toshiba toont interesse in harde schijven Fujitsu
Het Japanse Toshiba zou wel eens een bericht de wereld in kunnen sturen dat het de harde schijven van Fujitsu tegen het einde van de maand gaat overnemen. De mogelijke koper heeft al onderhandelingen gevoerd met Fujitsu om een overname van de opslagafdeling, dat verliezen boekt, te bespreken. Andere bedrijven zouden ook geïnteresseerd zijn, maar een akkoord met Toshiba lijkt in de maak.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19374&style=99896

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Verkeersinfo Touring Mobilis op uw GPS
Een jaar nadat RTBF en VRT een verkeersinfodienst op poten zetten, zal de dienst van Touring Mobilis nu ook onmiddellijk op uw Garmin GPS beschikbaar zijn.
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/gsm-gps--pda/verkeersinfo-touring-mobilis-op-uw-gps.cfm
- Reizen niet altijd goed voor business
De resultaten van een studie van Easynet Global Services zijn duidelijk: managers verliezen te veel tijd met zakenreizen, zeker als het gaat om het onderhouden van persoonlijke relaties.
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/other/reizen-niet-altijd-goed-voor-business.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Carol Bartz nieuwe topvrouw bij Yahoo!
Sinds het aangekondigde ontslag van CEO Jerry Yang was het wachten op vervanging. De vervanging aan de top van Yahoo! Is een feit. De nieuwe CEO wordt niemand...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?type=5&id_act=5117
- Vijf vrienden, een lijk, een loft en een website van The Parking Lot
`Loft`, de film van Bart De Pauw en Erik Van Looy, ging niet ongemerkt voorbij. De eerste langspeelfilm van Woestijnvis werd een absolute hit.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?type=1&id_act=5110


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- De heetste pc technologie voor 2009
http://computertaal.info/2009/01/15/de-heetste-pc-technologie-voor-2009/
- 10 tech voorspellingen
http://computertaal.info/2009/01/15/10-tech-voorspellingen/
- Jesus geboren op 17 juni
http://computertaal.info/2009/01/15/jesus-geboren-op-17-juni/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Pioneer stopt na 29 jaar met productie Laserdisc-spelers
17:49 - Pioneer stopt met de productie van Laserdisc-spelers en daarmee komt het tijdperk van de 30cm-beeldplaten definitief ten einde. Tijdens de jaren tachtig en negentig waren de videodiscs vooral in de VS en Japan populair. »
http://tweakers.net/nieuws/57860/pioneer-stopt-na-29-jaar-met-productie-laserdisc-spelers.html
- SanDisk en LG introduceren drm op microsd-kaart voor mobieltje
16:54 - SanDisk en LG hebben een micro-sd-kaartje met drm-mogelijkheden ontwikkeld. Providers kunnen content op het flashkaartje plaatsen en deze bundelen met hun mobieltjes. De content is zo uitsluitend toegankelijk via de bijbehorende telefoon. »
http://tweakers.net/nieuws/57856/sandisk-en-lg-introduceren-drm-op-microsd-kaart-voor-mobieltje.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautHOE KAN JE WEBPAGINA'S OPSLAAN OM ZE OFFLINE TE BEKIJKEN 1 - WAAROM?
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je websites en blogs op je computer wil opslaan, om ze later te bekijken. Zo kan je bijvoorbeeld op een trein zitten of op een locatie waar je moet wachten, en dus je computer kan gebruiken, maar waar je geen toegang hebt tot het internet.
Of je kan wel toegang hebben tot het internet, maar beperkt, in die zin dat je moet betalen per minuut. In dat geval is het zaak om zo snel mogelijk de nodige informatie te downloaden.
In het eerste geval wil je op voorhand pagina's downloaden om ze later te kunnen bekijken. In het tweede geval wil je zo snel mogelijk de gewenste pagina's en blogs downloaden. In de volgende dagen bekijken we hoe dit in zijn werk gaat; onze leidraad daarbij was onderstaand artikel bij Labnol.
http://www.labnol.org/internet/save-webpages-for-offline-reading/6352/

HOE KAN JE WEBPAGINA'S OPSLAAN OM ZE OFFLINE TE BEKIJKEN 2 - GOOGLE DESKTOP
Heb je Google Desktop, dan heb je reeds een kopie van alle websites die je recent bezocht hebt staan op je computer. Je moet gewoon op "Browse Timelin" aanklikken in Google Desktop. Daar vind je dan je webgeschiedenis, met daarin de meest recent bezochte website bovenaan.
Er zijn wel enkele nadelen aan Google Desktop. Die kan al snel onoverzichtelijk worden, zodat het terugvinden van een bepaalde pagina een heksentoer wordt. En persoonlijk vinden wij het feit dat Google Desktop voortdurend op de achtergrond aan het werk is een groot nadeel, want je hebt geen overzicht meer over de werking van je computer. Wij zijn nu eenmaal van de oude stempel, en houden graag controle over wat zich op onze computer afspeelt...
http://desktop.google.com/
http://www.labnol.org/internet/save-webpages-for-offline-reading/6352/

HOE KAN JE WEBPAGINA'S OPSLAAN OM ZE OFFLINE TE BEKIJKEN 3 - SCRAPBOOK

Gisteren bespraken we kort Google Desktop om websites offline te bekijken. Nu kan Google Desktop nogal gemakkelijk onoverzichtelijk worden, omdat die àlle websites bijhoudt die je bezoekt. Daarom is misschien Scrapbook wel een betere oplossing.
Dat is een add-on voor FIrefox, waarbij jijzelf bepaalt welke pagina's er bewaard worden. Het is eigenlijk een soort knipselboek, waarin je je web research kan organiseren, maar je kan het progje ook gebruiken als browser. Je bepaalt zelf het diepteniveau dat bijgehouden wordt (enkel de onderliggende pagina, en alle target links bijvoorbeeld). Zo moet je, als je alle verhalen op de CNN website offline wil lezen, enkel de homepage met Scrapbook bewaren, en de diepte op -1 zetten. Alle teksten van de verhalen op die pagina zal je nu offline kunnen lezen.
Je kan zelfs de webpagina' exporteren als een HTML-pagina, die je dan op je mobiele telefoon of je PDA kan lezen.
http://amb.vis.ne.jp/mozilla/scrapbook/

HOE KAN JE WEBPAGINA'S OPSLAAN OM ZE OFFLINE TE BEKIJKEN 4 - DOWNLOADTHEMALL
Een andere populaire tool voor het downloaden van webpagina's in Firefox is DownloadThemAll. Dit programma doet ongeveer hetzelfde als het vorige, Scrapbook; zij hebben beiden echter een nadeel: zij werken enkel in Firefox, en je moet manueel wat instellen.
http://www.downthemall.net/

TIPS VOOR WEBWERKERS

Waarom zou je een gastenboek op je site zetten en hoe doe je dat?

Je hebt vast en zeker weleens een gastenboek gezien bij een bruiloft. Hierin vermeld je je naam en schrijf je iets leuks voor het pasgetrouwde stel. Bruid en bruidegom kunnen hierin naderhand zien wie er op hun bruiloft waren en wat ze hebben opgeschreven.
Zo werkt een gastenboek op een internetsite ook. Een gastenboek is een onderdeel van je website waar jouw bezoekers een reactie voor jou kunnen achterlaten. De mensen die je website bezoeken kunnen op deze manier feedback over je website geven als ze hieraan behoefte hebben.
Een gastenboek maakt jouw website interactief. Je bezoekers kunnen op deze manier in contact treden met jou als website-eigenaar. Het kan zijn dat ze jouw website geweldig vinden qua uitstraling of dat ze enorm geholpen zijn door de informatie op jouw website. In een gastenboek kunnen ze op een gemakkelijke manier die terugkoppeling aan jou geven.
Een minder positieve kant kan zijn dat mensen kritiek of verbeterpunten over je website kenbaar maken. Als de informatie opbouwend gebracht wordt kun je hiermee je voordeel doen. Helaas kan het weleens voorkomen dat de kritiek op een ongenuanceerde manier wordt gebracht. Gelukkig kun je vrijwel altijd zelf bepalen of zo'n reactie verwijderd moet worden.
Aan de hand van het gastenboek kun je zien welke mensen er op je website zijn geweest. Aan de terugkoppeling kun je ook zien wat mensen aan je te melden hebben. Dit kan niet alleen leuk zijn, maar ook erg nuttig. Je krijgt immers een beeld teruggekoppeld door je bezoekers over je eigen website. Dit is enorm waardevol. Hierdoor wordt voor jezelf inzichtelijk of jouw doelstellingen voor de website gehaald worden.
Op internet zijn diverse gratis gastenboeken te vinden. Een tweetal voorbeelden hiervan zijn:
- http://demo.eigengastenboek.nl/
- http://www.gratisgastenboek.com/
En in dit artikel wordt uitgebreid beschreven hoe je Active Guestbook kunt downloaden en installeren: http://www.alphamegahosting.com/wsm120.html#6
Het vergt tijd om een gastenboek op je website te installeren. Soms een beetje en soms veel, al naar gelang je kennisniveau en de complexiteit van het gastenboek.
DiŽgo Ubachs van Alphamegahosting (Via Sjeef)
© Alphagamehosting
http://www.alphamegahosting.com/

Voor deze rubriek danken wij
Jack Nooijens (mirror website) http://www.digiweetjes.nl.tt/
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
voor hun hulp nu of in het verleden.Van alles halen, (bijna) niets betalen...XMIND: MIND MAPPING

Windows all - 16,2 MB - freeware
Wie met een project bezig is, zal het beamen: er is niets beters dan mind mapping software, om de verschillende aspecten van het project uit te werken. Hierbij teken je de verschillende punten, leg je de verbanden, maak je to-do lijstjes, enz.
http://www.xmind.net/

ADBLOCK PLUS: GEEN ADVERTENTIES
Windows all - 301k - freeware
Met deze plug-in voor Firefox, SeaMonkey, Thunderbird en Flock, kan je voorkomen dat er advertenties op websites vertoond worden. Kom je op een website waar er een advertentie getoond wordt die je niet wil zien, dan klik je rechts op die advertentie, en dan is die voorgoed verdwenen. Je kan ook zelf een filter aanleggen.
http://adblockplus.org/

AMAROK - MUZIEKSPELER

Linux - 23,8 MB - freeware
Eindelijk nog eens een progje voor Linux: volgens sommigen is dit de top software voor het afspelen en beheren van muziek. De software bevat ook een "context browser" die informatie toont over de song die afgespeeld wordt.
http://amarok.kde.org/

MYGAMERSCAM: BEELDEN UIT GAMES
Windows XP/Vista - 6,1 MB - shareware (20 EUR)
De gamer zal dit progje wel kunnen smaken: hiermee is het namelijk mogelijk om screenshots en video's te maken van de games die je speelt (DirectX en OpenGL). Je kan de acties die jouw avatar doet kan je zo dan vastleggen voor het nageslacht!
http://www.mygamerscam.com/

MAME: EMULATOR VOOR GAMES

Windows all - 7,0 MB - freeware
MAME is een gratis emulator, waarmee je spelletjes uit de arcade-automaten op je pc kan spelen. Voor die spelletjes heb je dan wel de ROM gegevens nodig, en die vind je op de website van de makers.
http://mamedev.org/
http://www.mamedev.org/roms/

ML_IPOD: WINAMP OP DE IPOD

Windows all - 1,5 MB - freeware
Wie een iPOd heeft, maar de WinAmp player verkiest boven de iTunes software om zijn muziekbibliotheek te beheren, kan met deze plug-in voor WinAmp muziek van de computer naar de iPod kopiŽren. Je kan naar wens de volledige WinAmp bibliotheek en de speellijstjes overzetten. Zelfs de andere richting (van iPod naar je computer) is mogelijk, dit in tegenstelling tot iTunes.
http://mlipod.sourceforge.net/

VEOH WEB PLAYER
Windows XP/Vista - 9,3 MB - freeware
De Veoh Web Player speelt niet alleen video's af, maar gaat die ook zoeken op de verschillende videoportaalsites zoals Veoh, YouTube, Google Video en MySpace. En als extraatje: de bekeken films kan je ook op de harde schijf bewaren. Het programma ondersteunt de browsers Firefox, IE, Safari.
http://www.veoh.com/
http://www.chip.de/downloads/Veoh-Web-Player_31982609.html

MULTIMONITOR TASKBAR
Windows XP/Vista - 406 kB, freeware
Dit programma is een uitbreiding voor de Windows taakbalk, ideaal voor wie regelmatig met twee schermen werkt. Twee schermen bieden immers veel meer ruimte om allerlei documenten te openen. Dit progje verdeelt de taakbalk over alle aangesloten monitors, zodat je op elk scherm ziet welke programma's er open staan.
http://www.mediachance.com/free/multimon.htm

VRIJDAG OPEN SOURCE DAG: LAT.FM IN JE BROWSER
Wie interesse heeft voor internetradio's, heeft ongetwijfeld al kennis gemaakt met Last.FM. Daar kan je naar muziek luisteren en aangeven of je die muziek goed vindt of niet, waardoor er na een tijdje een profiel met jouw voorkeuren samengesteld is, en je ook nieuwe muziek in jouw voorkeurgenres leert kennen.
Met de Firefox extensie fire.fm kan je de Last.FM dienst ook meteen in je browser oproepen. Gewoon installeren, en je kan vanuit Firefox nieuwe songs ontdekken. De streams zijn van hoge kwaliteit (MP3 in 128 KBit met een samplingrate van 44,1 kHz)
https://addons.mozilla.org/de/firefox/addon/7684

VRIJDAG OPEN SOURCE DAG: GRATIS ONLINE POKEREN
Pokeren op het web is enorm populair geworden. Heel wat kaartspelers spelen hun wekelijkse pokerspel in het echt, maar ze kunnen ook met de computer online gaan en daar spelen tegen vrienden uit de hele wereld. Het open source pokerspel PokDTC maakt dit mogelijk.
http://chouprod.sourceforge.net/
http://www.computerwissen.de/cms/software-open-source/artikel/d/online-kostenlos-pokern-mit-open-source-spiel.html?lid=MTEyNDgzOTQ0OQ%3D%3D009933061

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....


De netties-redactie maakt af en toe toch grove blunders, zoals lezer H. Grooters ons meldt:
<<<
Hallo.

Een weg is "berijdbaar " van het werkwoord rijden !
Fietspaden zijn ook berijdbaar , wanneer er tenminste gestrooid is.
Net als treinen maar die rijden op rails en hebben dan geen of weinig last van sneeuw.
Een maaltijd bv is bereidbaar van het werkwoord bereiden !
Wanneer je tenminste de ingrediŽnten in huis hebt en een beetje kan koken.
Gelukkig nieuwjaar.
HG
H. Grooters
>>>
Bedankt voor de rechtzetting!
Hilde
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Sneeuw met donder in januaar,
voelt men gans het jaar.
- oude weerspreuk -