Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 15/1/2009 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 13
Nummer 582 van 10/1/2009

Gegroet lezer,

Allereerst wensen wij u een gelukkig en gezond 2009! Voorspoed en vrede, dat is wat deze wereld kan gebruiken, en als iedereen, klein en groot, zijn steentje bijdraagt, dan moet dat wel lukken....

Het nieuwe jaar heeft alvast zijn start niet gemist. De sneeuw heeft de afgelopen week voor veel mensen voor avontuur gezorgd: treinen die niet konden rijden of met veel vertraging, wegen die ondergesneeuwd waren... Als fietser besef je op zulke dagen hoe stiefmoederlijk je behandeld wordt. Waar de weg voor de auto's mooi bereidbaar was, dankzij het vele strooien, bleef de sneeuw dagenlang liggen op de fietspaden, wat tot voor levensgevaarlijke situaties leidde voor de sportievelingen met een hart voor het milieu... Dit moet anders kunnen, vindt u ook niet?

In elk geval: hier zijn wij weer met onze nieuwsbrief vol berichten, voor elk wat wils. Onze jury voor de Particuliere site van het jaar heeft zich de afgelopen weken gebogen over de inzendingen, en de resultaten zijn zo goed als klaar. Wij hebben ondertussen van enkele sponsors een positief antwoord gekregen op ons verzoek om de winnaars met een prijs te verblijden. Wat het wordt, dat komt u volgende week te weten, wanneer wij hopelijk ook de winnaars kunnen bekendmaken.

Wij wensen u ondertussen veel leesplezier toe met dit nummer, en hopen u, bij leven en welzijn, volgende week weer aan te treffen.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.STAAT OPENOFFICE.ORG AAN DE AFGROND?
Volgens de nieuwsbrief van Computerwissen.de zou de ontwikkeling van de OpenOffice kantoorsuite op een laag pitje staan. Bron van het nieuws is programmeur Michael Meeks, die full-time in dienst is als programmeur bij NOvell om aan OpenOffice te werken.
Meeks weet te melden dat er nu nog maar 24 programmeurs aan OpenOffice.org werken, terwijl er in 2004 maar liefst 70 mensen bezig waren om de software uit te bouwen. Een gebrek aan interesse van programmeurs voor OpenOffice en de trage evolutie van OpenOffice zouden de reden zijn waarom OO naar de afgrond afglijdt.
Meeks meent dat het project dringend nood heeft aan de input van vele nieuwe koppen, want als het project in de handen van het huidige beperkte groepje blijft, zou het aan bloedarmoede gaan lijden. HOpelijk heeft de man geen gelijk, want OpenOffice is stilaan toch uitgegroeid tot een betrouwbaar alternatief voor de Office kantoorsuite van Microsoft - een gratis alternatief bovendien, dat vooral interessant is voor niet zo kapitaalkrachtige internauten...
Lees ook de reacties op de uitspraak van Meeks in het OpenOffice forum.
http://user.services.openoffice.org/en/forum/viewtopic.php?f=49&t=13723&start=0&st=0&sk=t&sd=a

DE FABEL VAN DE "LONG TAIL" ONTLUISTERD?
Het waren mooie koppen in de kranten: "Geen kat downloadt 10 van de 13 miljoen online nummers" (De Morgen) en "Drie kwart van online muziek nooit gedownload". Waarom deze cijfers zo spectaculair zijn? Omdat hiermee het principe van de "long tail" onderuit gehaald wordt.
Dat principe zegt dat het internet het klassieke verkoopmodel van muziek onderuit zal halen: voortaan zullen wij niet meer met zijn allen de topnummers kopen, maar ook de minder bekende artiesten zouden aan de bak komen. Zij zouden hun "niche" publiek via het internet vinden, en wie zich op die niche markt zou focussen, zou een fortuin verdienen. In plaats van een miljoen exemplaren van één song te verkopen, zou men van 10.000 songs elk 100 stuks verkopen of meer.
Maar dat model blijkt toch niet waar te zijn, aldus een nieuwe studie uitgevoerd door MCPS-PRS Alliance, een non-profit organisatie die auteursrechten int. Online succes is nog altijd gebaseerd op de grote hits. Voor de online singles markt zou 80% van alle inkomsten nog altijd afkomstig zijn van 52.000 tracks. En voor de albums-markt zouden de cijfers nog dramatischer zijn: van de 1,23 miljoen albums die verkrijgbaar zijn via het net, zouden er slechts 173.000 daarvan kopers vinden via het internet.
Het resultaat van de studie werd toch op enkele vragen onthaald. De bronnen van de cijfers werden namelijk niet onthuld. Waren de cijfers afkomstig van bijvoorbeeld enkel iTunes en Amazon, of werden ook sites zoals eMusic meegeteld? Bovendien hebben vele niches hun eigen websites, hun sociale netwerken en eigen distributiemethode. Werden die ook opgenomen in de studie? Albums verkopen trouwens sowieso minder dan singles, dat is zelfs voor de best verkopende artiesten het geval. En tot slot: een album dat niet (of niet goed) verkoopt, wil niet zeggen dat de artiest geen inkomsten heeft. Tegenwoordig moeten de bands het vaak niet meer hebben van de verkoop van hun muziek (online of offline), maar van optredens en andere merchandising: zij kweken hun fans online, en halen de oogst daarvan offline binnen.
Kortom: deze studie haalt in onze ogen nog niet meteen het principe van de "Long tail" onderuit..
http://entertainment.timesonline.co.uk/tol/arts_and_entertainment/music/article5380304.ece
http://www.datanews.be/nl/news/90-5-21682/drie-kwart-van-online-muziek-nooit-gedownload.html
http://www.demorgen.be/dm/nl/991/Multimedia/article/detail/579525/2008/12/29/Geen-kat-downloadt-10-van-de-13-miljoen-online-nummers.dhtml

OFFENSIEF/DEFENSIE VAN ISRAËL LEIDT TOT CYBEROORLOG
Belsec noemt het een echte cyberoorlog, en als je de verslagen leest op het beveiligingsblog, dan kan je niet anders dan dit beamen. Zoals je wellicht zelf in het nieuws vernomen hebt heeft IsraŽl actie ondernomen om te trachten een einde te maken aan de voortdurende raketaanvallen vanuit de Gazastrook. Eerst met bombardementen, daarna met een grondoffensief.
Deze actie lokt heel veel controverse uit - sommigen noemen het een defensieve actie, anderen spreken van een offensieve daad, een oorlogsdaad dus. Maar feit is dat de actie ook tot een heuse cyberoorlog leidt. En een erg omvangrijke oorlog, als je de berichten op Belsec leest. In sommige gevallen gaat het om gewone "defacements" (het vervangen van de startpagina van een site door een pagina met een politieke boodschap). Maar in andere gevallen gaat het om iets ernstigere zaken: een nieuwssite werd omgeleid naar een door de hackers beheerde site, en hetzelfde overkwam een banksite.
Nog volgens Belsec valt de schade eigenlijk nogal mee. De aanvallers zouden niet over dezelfde computerkennis beschikkan als bijvoorbeeld de Russische aanvallers die Estland onder cybervuur namen. En bovendien zouden zij niet over grootschalig uitgebouwde botnetten beschikken waarmee nog zwaardere aanvallen uitgevoerd kunnen worden.
Maar wat niet is, kan nog altijd komen. En om nog een platitude te gebruiken: al doende leert men. Momenteel houdt IsraŽl stand in de cyberoorlog, maar Belsec stelt wel vragen bij de beveiliging van verschillende IsraŽlische sites, en vooral bij de hosting ervan. Niet alle hostingbedrijven zouden immers weten dat zij betrokken zijn in een cyberoorlog, en er evenmin op voorbereid zijn. Waakzaamheid en een verhoogde beveiliging is de boodschap.
Lees op het blog van Belsec de verschillende meldingen van de cyberaanvallen.
http://belsec.skynetblogs.be/post/6588108/is-this-cyberwar--
http://belsec.skynetblogs.be/

STEVE JOBS HEEFT TOCH GEZONDHEIDSPROBLEMEN
Toen Steve Jobs, de man die het Apple bedrijf terug nieuw leven ingeblazen had, aankondigde dat hij dit jaar niet de man zou zijn die de Macworld keynote toespraak zou brengen, werd er volop gespeculeerd dat de man problemen had met zijn gezondheid. Die geruchten waren al opgedoken toen hij bij een vorige toespraak er wat flauwtjes uitzag en duidelijk vermagerd was - sommigen meenden in hun kristallen bol te zien dat Jobs zelfs een levensbedreigende ziekte had, en dat zijn einde wel eens nabij zou zijn. Bij elk openbaar optreden dat Jobs sindsdien maakte, kon hij niet ontsnappen aan de vragen rond zijn gezondheid.
Nu heeft Jobs zelf in een verklaring duidelijkheid verschaft over zijn toestand. Hij verklaarde dat zijn gezondheid voor hem topprioriteit geworden is, alsook hets topzetten van het voortdurende gewichtsverlies. Via geavanceerde bloedonderzoeken zouden zijn artsen nu gevonden hebben wat het probleem is. Maar wat dat dan wel is, daarover wil Jobs niets kwijt. Hij verwijst enkel naar een onevenwicht in zijn hormonen, waardoor hij niet genoeg proteïnen heeft. Een behandeling zou al ingezet zijn, en tegen de lente hoopt hij hersteld te zijn.
Is die belangstelling voor de gezondheid van Jobs wel fair, en zou de tech wereld niet meer respect moeten opbrengen voor zijn privacy? Enerzijds ben je geneigd om die speculaties toch wel overdreven te vinden. Anderzijds is Jobs een belangrijke figuur voor het Apple concern. Hij heeft op zijn eentje Apple, dat op sterven na dood was, nieuw leven ingeblazen. Onder zijn leiding is Apple met nieuwe, erg succesvolle producten uitgekomen, zoals de iPod en iTunes. Is er iemand binnen Apple die de leiding kan overnemen, en deze weg naar succes kan verderzetten? Dat is uiteraard de vraag die de vele investeerders zich stellen.
Maar wij laten het speculeren over aan de speculanten. Wij zijn al lang blij dat Jobs zelf goede moed heeft op een spoedig herstel, maar kunnen het niet nalaten om te verwijzen naar de enorme weerklank die het bericht over Jobs' gezondheid in de blogosfeer had...
http://www.betanews.com/article/So_it_was_a_health_problem_after_all_admits_Steve_Jobs/1231166907
http://www.techmeme.com/090105/p32#a090105p32

HOE ZAL TWITTER HET NIEUWE JAAR BEÏNVLOEDEN?
De overgang van oud naar nieuw is altijd het moment om wat terug te blikken op het voorbije jaar, en vooruit te kijken naar wat het nieuwe jaar brengen zal. In het voorbije jaar was Twitter de communicatievorm die met de meeste aandacht ging lopen. Bij Mashable vonden wij een mooi artikel waarin voorspeld wordt hoe Twitter ook in 2009 zijn opmars verder zal zetten, vooral binnen de blogosfeer.
De schrijfster, Rachel Cunliffe, meent bijvoorbeeld dat bloggers voortaan ook "Tweetbacks" zullen toevoegen aan hun blog postings. Dat zal gaan van simpele tweetbacks, die vermelden hoeveel mensen er deze posting "getweet" hebben , tot meer geavanceerde tweetbacks, die o.a. vertellen wat deze twitteraars over de posting verteld hebben, wat de reactie was van anderen daarop, wat de avatar is van de twitteraars, enz.
Er zouden ook "Tweetstats" komen: blogs zullen niet alleen maar vertellen welke postings het vaakst gelezen zijn, of welke het meeste commentaren kregen, maar ook welke het meest getweet werden.
Zij verwacht ook dat er een button komt "TweetThis", net zoals er buttons "share this" en "add this" zijn, om een posting toe te voegen tot sociale netwerken zoals Delicious, Digg, enz.
In totaal zijn er zo 10 nieuwe manieren waarop Twitter geïntegreerd zou worden in blogs; lees zelf het artikel om alle 10 manieren te ontdekken. WIj vinden in elk geval dit een heel doordacht artikel, en menen dat de voorspellingen van deze dame grote kans maken om uit te komen!
http://mashable.com/2009/01/04/twitter-blog-design/

PHISHERS DOEN HET NU OOK VIA TWITTER
En nu we toch bezig zijn over Twitter: een van de meest cynische manieren om te weten dat een bepaalde communicatiemethode succes heeft, is het feit dat zij gebruikt wordt door phishers.... En vermits Twitter nu het doelwit geworden is van phishers, mag de microblogdienst zich als geslaagd beschouwen...
Het blijkt namelijk dat verschillende internauten een boodschap ontvangen hebben die zegt "check our this funny blog about you", met daarin een link naar een vervalste Twitter login pagina. Wie die link volgt, en daar zijn login en paswoord ingeeft, geeft die meteen door aan de oplichters. Het zijn vooral mensen die hun tweets via mail laten doorsturen die hiervan het slachtoffer zijn, want bij hen is het standaard procedure dat zij eerst moeten inloggen op Twitter bij het aanklikken van de link.
Nu kan je natuurlijk de vraag stellen wat het voor nut heeft om de inloggegevens van Twitteraars te stelen, want staatsgeheimen vallen daar niet te rapen. Het hoort gewoon thuis in de tactiek van phishers om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen van hun slachtoffers, en zich als dat slachtoffer te kunnen voordoen, en zo het vertrouwen te winnen van diens vrienden in de hoop van hen vertrouwelijke gegevens los te krijgen.
Dat was trouwens ook de reden waarom er een jaar geleden een dergelijke hack uitgevoerd werd op Facebook. Twitter mag zich dus tot de rangen van de "groten" beschouwen, helaas...
http://mashable.com/2009/01/03/warning-twitter-phishing-attack-underway/

GOOGLE EARTH NU OOK MET TOESTAND SKIPISTES
Het lijkt er de laatste dagen op dat we voor winterpret niet meer naar Zwitserland of Oostenrijk moeten trekken: het hele land is bedekt onder een dikke sneeuwlaag, en de temperaturen zijn om van te klappertanden! Maar voor ons landje is dit uitzonderlijk weer, en het is er niet op voorzien om deze barre omstandigheden om te plooien tot een toeristische trekpleister.
Voor skipret trek je dus best nog altijd naar het buitenland. Google Earth kan je daarbij helpen: er is nu ook een "layer" of laag die de actuele toestand weergeeft van de bergen in Oostenrijk, Duitsland, ItaliŽ, Zwitserland. Deze laag vind je terug in de map Gallery, onder Travel & Tourism. De informatie is afkomstig van Bergfex, dat alle gegevens verzamelt vanuit de skioorden zelf. Icoontjes vertellen je hoe dik de sneeuw er ligt. HOe witter het icoontje, hoe meer sneeuw. Andere icoontjes vertellen je hoeveel sneeuw er gevallen is in de afgelopen 24 uur, de hoogte van het skigebied, de lengte van de skihellingen, enz. (1)
Maar wie liever warmere oorden opzoekt (althans virtueel) kan ook bij Google terecht: er zijn nu ook MKZ bestanden, keyhole markers dus, te openen in Google, die een layer activeren waarmee je een virtueel archeologisch bezoek kan brengen aan Egypte. (2). En bij nog een derde MKZ bestand kan je informatie vinden over de Somalische piraten, die al verschillende schepen aangevallen hebben.(3). Je ziet het: Google heeft voor ieders wat wils, warm en koud!
http://google-latlong.blogspot.com/2008/12/snow-conditions-of-alpine-skiing.html
http://www.uptilt.com/c.html?rtr=on&s=5r4,142ww,16yl,ax10,995b,kqo4,9h6w
http://www.uptilt.com/c.html?rtr=on&s=5r4,142ww,16yl,uvh,4mi7,kqo4,9h6w

APPLE: MEER DRM-VRIJE MUZIEK, MAAR DUURDER
De iTunes Store is stilaan uitgegroeid tot een van de grootste online platenwinkels. Alle songs aan 99 dollarcent (en in Europa aan 99 eurocent), behalve DRM-vrije muziek: die moet je duurder betalen. Vrijheid heeft zijn prijs bij iTunes.
Niet alle platenlabels waren tot nu toe echter bereid om hun muziek zonder DRM (kopieerbescherming) aan te leveren aan iTunes. Vooral niet omdat iTunes vast bleef houden aan een vaste prijs voor àlle songs, of dat nu topnummers waren of songs van illustere onbekenden. Volgens verschillende bronnen zou daar nu verandering in komen: iTunes zou voortaan DRM-vrije songs mogen aanbieden van de vier grootste platenlabels (EMI, Sony BMG,Universal, Warner Music) . Dat is het goede nieuws, want het slechte nieuws is dan dat de prijzen opslagen. Er komen namelijk drie categorieŽn: oudere songs, midline songs (nieuwere songs, die nog geen hits zijn), en de tophits.
En kijk, terwijl wij dit schrijven loopt er een persbericht binnen van Apple, waarin het bericht bevestigd wordt. Er komen inderdaad DRM-vrije nummers, en er komen 3 prijsklassen. 0,69 - 0,99 en 1,29 euro, naargelang de prijzen die de platenlabels zelf aanrekenen.
Heb je al songs van iTunes aangekocht mét DRM, dan kan je mits bijbetaling van 30 cent per nummer overschakelen op een DRM-vrije versie. Bovendien kan je voortaan ook via 3G toegang hebben tot de iTunes store, en songs zo draadloos downloaden. Alhoewel wij je dat echt niet aanraden, gezien de huidige tarieven voor 3G toegang....
http://www.apple.be
http://news.cnet.com/8301-1023_3-10131761-93.html

TWITTER GROOTSCHALIG GEHACKT
Gisteren hadden wij het er al over dat microblogging dienst Twitter de twijfelachtige eer heeft om "erbij te horen" omdat phishers Twitter nu ook gebruiken bij hun pogingen om persoonlijke gegevens los te krijgen van internauten. Want enkel veel gebruikte communicatiemiddelen worden door de phishers gebruikt...
Dinsdag volgde dan een bericht dat nogmaals bewijst dat Twitter stilaan gegeerd wordt bij boosdoeners - maar het is geen verkwikkelijk bericht, want het laat de gewone Twitter gebruiker zijn vertrouwen in de dienst verliezen. Iemand is er namelijk in geslaagd om 33 profielen van hooggeplaatste personen te hacken, waaronder de pas gekozen president Barack Obama en de bekende nieuwsanker Rick Sanchez. Nu heeft Obama sinds zijn verkiezing Twitter niet meer gebruikt, omwille van veiligheidsredenen, maar toch is dit een veeg teken aan de wand.
Is de beveiliging van Twitter dan zo lek dat hackers zo gemakkelijk toegang kregen tot deze profielen? Volgens de uitleg van Twitter zelf zou het om slechts één booswicht gaan, die misbruikt gemaakt zou hebben van tools die normaal door Twitter medewerkers gebruikt worden om iemand te helpen die zijn paswoord verloren is. Twitter heeft de accounts ondertussen al aan de rechtmatige eigenaars terug bezorgd.(1)
Het tech-blog Techcrunch heeft inmiddels achterhaald wie er achter de hack zat, en voorspelt dat deze zaak een staartje zal hebben in de rechtbank...
Het hele gebeuren, hoe snel Twitter zelf ook gereageerd heeft, laat toch een nare nasmaak na bij de Twitteraars, die in de toekomst toch wel altijd zullen vragen: is dit echt van deze persoon afkomstig, of is het weer een hack?
http://www.techcrunch.com/2009/01/05/twitter-gets-hacked-badly/
http://www.techcrunch.com/2009/01/05/following-the-twitter-hack-trail-to-digitalganster/

DESKTOP PC'S WORDEN DE DINOSAURUSSEN VAN DE COMPUTERWERELD
Het tijdperk van de desktop pc heeft afgedaan. Dat mag je althans afleiden uit de verkoopcijfers van webwinkels zoals Amazon.com: op de lijst van de best verkopende pc's en hardware kwam geen enkele desktop computer voor, maar wel 7 laptop modellen.
Laptops zijn immers erg in prijs gezakt, maar tegelijkertijd in computerkracht toegenomen. Je kan met de laptop draadloos op het internet surfen op hotspots of via je eigen 3G aansluiting. Je kan je kantoor overal met je meenemen. En dat is wat steeds meer mensen blijkbaar willen.
Gevolg: 55% van alle computers die nu verkocht worden, zijn laptops, een trend die nog zal doorzetten. En bij die laptopfabrikanten zijn er een paar die hun marktaandeel flink hebben zien stijgen: Acer en Asustek. Dit ging ten koste van twee andere top pc-makers, HP en Dell.
Ook fabrikanten van onderdelen voor computers reageren op de trend. Makers van moederborden die zich voorheen niet echt zorgen maakte over de ruimte die het onderdeel in "het bakje" inneemt, schakelen nu massaal over naar miniatuuronderdelen die bijvoorbeeld ook in de iPhone passen.
Is er dan geen plaats meer voor de gewone desktop? Jawal, aldus dit artikel van Reuters. De hardcore gamers zullen nog altijd naar een desktop grijpen. Meestal zijn die gamers ook "modders", mensen die zelf gaan sleutelen aan hun systeem. Zij zullen dus verder blijven een "bakje" kopen, en dat volsteken met de onderdelen die aan hun noden beantwoorden - een zwaardere processor, een betere grafische kaart, enz.
Meer over deze evolutie bij Reuters.
http://www.reuters.com/article/technologyNews/idUSTRE50601320090107?sp=true

GOOGLE BREIDT DOMINANTIE NOG UIT
Na het vorige artikel met cijfers, volgen hier nog meer statistieken. Onder het motto "af en toe cijfers moet kunnen!" bekijken wij even het landschap van de zoekmachines, althans de situatie in de VS zelf.
En daaruit blijkt dat de grote winnaar Google is, en dat Microsoft en Yahoo de verliezers zijn. Google voerde met grote voorsprong de rangschikking van de zoekmachines aan. In november werden er in de VS in totaal 8,08 miljard zoekopdrachten uitgevoerd, wat een stijging is met 9,6% tegenover het jaar tevoren. Google nam hiervan 64,1% voor zijn rekening, wat neerkomt op 5,18 miljard zoekopdrachten. En dat is dan een stijging met 21,7% tegenover het jaar tevoren.
Die groei gaat natuurlijk ten koste van andere spelers, en dat zijn Microsoft en Yahoo. Microsoft zakte met zijn MSN / Windows Live Search af naar een marktaandeel van 9,1%, goed voor 733 miljoen zoekopdrachten. Yahoo zag zijn marktaandeel dan weer met 1,4% achteruit gaan, is nog goed voor 16,1% oftewel 1,3 miljard zoekopdrachten.
Volgens analysten is een flink deel van het succes van Google te danken aan de combinatie met Firefox, omdat Google meer prominent aanwezig is in deze browser, terwijl bij de IE browser meer de nadruk ligt op de MSN/Live zoekmachine.
http://www.totaltele.com/View.aspx?ID=104120&t=2&en=1

HET OVERZICHT VAN DE BELGIAN SECURITY

Dit is het eerste weekoverzicht van 2009 van de Belgian Security Bloggers network opgemaakt door Belsec. 2009 is trouwens op het vlak van security even slecht begonnen als 2008 is geŽindigd.
We dachten van het jaar te beginnen met wat computerhumor maar dat lachen is ons snel vergaan. We zijn wel serieus als we alle publiciteit hebben verwijderd. Het bracht toch geen cent op, waarvan geen dank. Sponsers zijn wel welkom. We begrijpen dan ook dat andere belangrijke vrijwilligers zoals castlecops er uiteindelijk de brui aangeven. Maar wie zou onze taak overnemen in BelgiŽ ?
Ons eerste jaaroverzicht 2008 (volgende week volgen een serie meer) ging over de 5 meest belangrijke doorbraken of moeten zeggen inbraken of kapotgebroken dingen.
Eerst en vooral dient u uw internet explorer te updaten met een nieuwe patch die Microsoft dringend naar buiten zal brengen vandaag omdat er weer gerichte aanvallen mee plaatsvonden en het waarschijnlijk in de huidige context niet aangeraden is om een dergelijk veiligheidsgat zomaar te laten openstaan. Teveel groepen en mensen zijn momenteel aan het hacken en aanvallen geslaan om verschillende redenen en het zou dom zijn om hen een dergelijk instrument in handen te geven.
U dient in het vervolg ook beter op te letten met Twitter. Niet alleen werden enkele belangrijke accounts van Twitter gehacked en was Twitter down soms, maar via specifieke emails probeert men je inloggegevens te ontfutselen.
Momenteel volgen we op Belsec op de voet de eerder hyped up maar daarom niet minder echte cyberoorlog tussen de Arabische militanten en de verdedigers (comix) van westerse, IsraŽlische en Joodse netwerken. We hadden dit trouwens aangekondigd. Duizenden sites zijn ondertussen reeds gehacked (momenteel schatten we het op een 14.000) maar die hacks betekenen echter meestal wel dat tekst of een pagina werd toegevoegd. Het gaat momenteel over enkele honderden per dag, maar dat was ook het ritme toen zone-h.org het vroegere portaal waar hackers hun overwinningen kwijt konden, nog actief was. Zone-h (laatste lijst hacked sites van 30/12) is echter door hackers zelf tijdens een soort van wedstrijd weeral gehacked. Het is een Joomla site en dat is nu eenmaal heel moeilijk te beschermen omdat er momenteel zoveel aanvallen tegen worden ontwikkeld. Indien je op secunia.com kijkt vindt je elke week wel een aantal aanvalcodes voor Joomla.
Enkele Joodse studenten wilden zelfs naar het voorbeeld van de Russen tijdens de oorlog in GeorgiŽ een DDOS tool verspreiden maar moesten hun site uit de ether halen en hadden trouwens af te rekenen met een copycat van twijfelachtige origine.
De Arabische aanvallers zijn een aantal groepen die vooral Algerijnse en Marokkaanse roots zouden hebben, maar soms ook vanuit Frankrijk opereren. Ze gebruiken enkele specifieke aanvalsmethoden tegen oa vbulletin, asp, sql injection en Joomla. Het is trouwens erg verwonderlijk dat zelfs Joodse en IsraŽlische sites nog niet beseffen dat ze onder aanval liggen en best wat meer aandacht zouden besteden aan hun beveiliging. Het is in dergelijke situaties immers aangeraden om zoveel mogelijke interactieve functies van de websites gewoon uit te schakelen gewoon om het aantal aanvalsmogelijkheden te beperken. En dan nog mag men van geluk spreken dat er in feite nog niet echt sprake is van echte grote aanvallen of professionele aanvallen. In vergelijking met andere cyberaanvallen is dit eerder minnetjes. Maar het kan natuurlijk zijn dat professionele hackers uit het zicht bezig zijn om meer gevaarlijke netwerken te penetreren, langzaam maar zeker. We zullen dat maar binnen enkele dagen of weken weten. (de normale timeframe voor een targeted low level attack)
Een interessante hack was waarmee enkele belangrijke sites werden omgeleid door het stelen van de paswoorden van de administrator bij de domeinregistreerder. Dit verplicht domeinregistreerders om hun veiligheid meer serieus te nemen.
De site-administrators die proberen wat veiligheid in te brengen kunnen naast het updaten van al hun software op de site ook alle toegang verbieden voor landen waar de meeste hackers operationeel zijn en alle interactieve functies tijdelijk desactiveren.
lijsten gehackte sites (omdat zone-h.org zelf gehacked is en verdwenen)
* 06/01 * 05/01 * 05/01 * 4/01 * lijst 10.000 * lijst 2000
Op Belsec.skynetblogs vind je ook een analyse van de verschillende groepen die deelnemen aan de arabische aanvallen zoals deze deze en een hele reeks meer als u naar beneden surft. Elke groep heeft haar eigen lijst van gehackte websites waarmee ze haar campagne heeft gestart.
* unicef israel
* ATT website
* Gazet van antwerpen
* hacked local CERT
We zagen ook dat ook SMS en Skype online diensten en sites werden gehacked. Dit doet vragen rijzen over de veiligheid van dit soort diensten en vraagt naar certificatie en garanties. Sms is trouwens ook een wapen in de propaganda-oorlog. Net zoals Youtube.
Tevens werd ontdekt dat het een Belg was die verborgen zit achter wat de belangrijkste Europese jihadi al qaida propaganda site wordt genoemd. Dit blijkt uit onderzoek hier. De links en het belang van de site worden hier meer uit de doeken gedaan.
Het Belgische netwerk wordt ook niet gespaard. Zaterdag waren er zo'n 7 binnenkomende DDOS aanvallen tegen onze netwerken maar zondag waren die er niet meer. Het is wel een duidelijke waarschuwing dat belangrijke netwerken en hosters nog altijd een DDOS bescherming en strategie moeten ontwikkelen want deze tool kan ten allen tijde weer gebruikt worden. Bij een DDOS probeert men om een server zo te overladen met aanvragen voor informatie dat er niet meer aan kan beantwoorden en in feite buiten functie is (of moet ik buiten westen zeggen ?). Gisteren waren er hiervan zo'n 18 op het Belgische netwerk. Een aantal andere aanvallen waren trouwens ook opmerkelijk (scanning voor VOIP en VNC vb).
Een van de servers die gebruikt werd in de vele DDOS aanvallen in dit conflict probeert trouwens slachtoffers te lokken met foto's van zogenaamde nieuwe mobiele telefoons. Deze links werden op een aantal forums geplaatst, waaronder van de Universiteit in Gent. Het is trouwens opmerkelijk dat Siteadvisor van McAfee geen enkel probleem heeft met deze botnet controle en commandoserver zelfs als ťťn van haar vrijwillige medewerkers hen attent maakt op de echte aard van het beestje.
We hebben tevens een Belgische website ontdekt die gebruikt wordt door een botnet om zichzelf te kunnen verbergen voor onderzoekers.
Indien u er ooit aan denkt om zelf een Russische cybercrime onderneming op te zetten hebben we hier een berekening van de nodige investering gemaakt.
Ondertussen broeit er ook een cyberconflict weer tussen IndiŽ en Pakistan en zou eventueel zelfs Chinese hackergroepen zich erbij kunnen betrekken. Dit is wel gevaarlijker omdat zij minder massaal hacken maar zich wel beperken tot strategische doelwitten die ook effectief gehacked of aangevallen worden.
Het belangrijkste evenement op het einde van het jaar was het breken van de MD5 code zoals dat live werd gereporteerd door de verslaggever terplaatse, Benny. Het belangrijkste dat we hier moeten onthouden is dat een code is gebroken met behulp van 200 gamestations en dat deze code dus niet meer bruikbaar is omdat hetzij welke ecrime KMO dit zou kunnen doen. Het gevolg is dus dat voor wat betreft SSL (het encrypteren van de connectie tussen de server en de klant) men eerder moet kijken SHA2 en de extended SSL. Zijn bijdrage hier is dan ook een must-read. De rest van de conferentie kan je trouwens hier online bekijken.
Voor zij die zich graag tussen hackers, geeks en securityresearchers mengen zijn er nu in Brussel hackerspaces. Plaats dan wel 23/24 januari in uw agenda.
Na de verandering van de regering blijven we achter de schermen pushen voor meer ITsecurity wetgeving en controle omdat deze effectieve controles de enige manier zijn om er ook echt zeker van te zijn dat deze veiligheid ook echt geÔnstalleerd is. In de VS heeft de voorgedragen kandidaat voor Homeland Security alvast grote plannen.
Deze controles zijn ook nodig in ondernemingen die digitale toestellen en speelgoed maken zodat er geen virussen in het productieproces sluipen van zaken zoals een digitaal fototoestel en een fotoframe. Je kan je ook vragen stellen bij de kwaliteit van het productieproces van Zune na hun datumbug. Maar dit is nog zo erg niet als de Nokia telefoons die je met een simpele SMS kan freezen indien ze email per SMS kunnen ontvangen. En zelfs in banken kunnen ze daar van meespreken, van het gebrek van controle van hun programma's.
Maar wat die plannen ook zijn en hoe ingewikkeld en duur die ook mogen zijn, vele systemen zijn met sommige simpele truuks te omzeilen. Zelfs een vingerafdruksysteem. Dit is ook het geval voor de registratie van nummerplaten voor het uitdelen van boetes. Maar ook het registreren van het mobiel telefoonverkeer voor de politiediensten heeft weinig dienst als vele chinese mobiele telefoons dezelfde ID hebben.
Didier Stevens geeft ons een aantal lessen die belangrijk zijn over het toevoegen van digitale certificaten aan
* office documenten
* PDF documenten
* Firefox add-in
* Executable
Te lezen
* 1500 boeken op scribd
* network security assessment
* goede posting over security assessments en die zelfs printers omhelzen
* de afwezige webmaster die het geen moer kan schelen
* banken beschermen ATM lokalen met GSM blokkers
* emailtesten bij DNS en serveranalyse zijn niet altijd voldoende
* video hoe een virus met uw hostfile kan prutsen en uw hetzij waar kan sturen
* bedenkelijke kwaliteit van online journalistiek (een voorbeeld)
* Minister Dewael, Forensics en e-discovery
* Vlaams belang en tracking devices in wagens bij overspel
* It is the electricity, stupid

Te gebruiken
* 900 echte freeware
* zero wine omgeving om malware te analyseren
* forensic assistant
* exploit shield (beta)
* free freshmeat software om eens naar te kijken
Te doen
* vanaf 15 februari maakt dns.be het gratis voor gefundeerde klachten
* blokkeer de nieuwe windowsworm


WINDOWS 7 BÈTA VANAF MAANDAG TE DOWNLOADEN
Op de Computer Electronics Show in Las Vegas heeft Microsoft-kopman Steve Ballmer aangekondigd dat men al nu maandag, 8 januari, de bètaversie kan downloaden van de nieuwe versie van het Microsoft besturingssysteem, Windows 7 (1). Je kan een "clean install" doen, of je kan een upgrade doen, maar enkel wanneer je al Vista SP1 hebt, een upgrade vanop Windows XP is niet mogelijk. Je moet wel al de vorige versie aan boord hebben, Vista met SP1. Upgraden vanaf Windows XP kan dus niet. Om de beta te installeren, moet je een dvd-drive hebben die in staat is om disk images te branden op een blanco disk. Windows 7 bèta zal je immers kunnen downloaden als een .iso bestand (hoe groot, daarover is ons nog niets bekend).
Nu is het wel zo dat het downloaden en installeren ervan niet iets is dat de modale internaut meteen kan uitvoeren; het vraagt toch enige technische kennis, en wij raden onze lezers, die niet zo technisch onderlegd zijn, aan om te wachten. Maar wie het avontuur wagen wil, die zal de volgende verbeteringen vinden in Windows 7:
- Sneller opstarten en afsluiten, betere batterijduur, minder waarschuwingen
- Een meer intuïtief ontwerp, met gemakkelijker toegang tot de bestanden en andere toestellen.
- Multi-touc: je kan met je vingers interageren met je pc
- Homegroupfuncties, om alle pc's in het gezin aan elkaar te koppelen, om zo bestanden, muziek, foto's en video's gemakkelijk te kunnen uitwisselen.
- DeviceStage voor het beheer van alle aangekoppelde toestellen (smartphones, mediaplayers, camera's, printers...)
- Nadruk op amusement: met Play To bijvoorbeeld kan je muziek, video's en foto's naar andere toestellen op het thuisnetwerk streamen. Heb je een tv-tuner op je pc, dan kan je met het Windows Media Center tv-programma's opnemen.
Op de tweede link vind je enkele leuke foto's van het nieuwe OS.
http://www.microsoft.com/windows7
http://links.techwebnewsletters.com/ctt?kn=63&m=30901281&r=MTM4NTY3NTQwMAS2&b=0&j=NDQ5MjYxMDIS1&mt=1&rt=0

VERDER CES NIEUWS VAN MICROSOFT
Behalve de aankondiging dat Windows 7 verkrijgbaar zal zijn, wist Steve Ballmer ook nog te melden dat er wat gesleuteld werd aan Windows Live. Hierdoor zal je je online activiteiten met één login op elkaar kunnen afstemmen. Niet alleen Windows Live Messenger, Live Mail, en Live Photo Gallery, maar ook webdiensten van derden. Er wordt nu al samengewerkt met meer dan 50 populaire webdiensten, waaronder Facebook, waardoor je de informatie die je op Facebook zet meteenook in Windows Live geïntegreerd kan worden.
Van de Live diensten is vooral de Messenger erg populair; Photo Gallery en vooral Live Search komen maar niet aan de bak (eerder deze week hadden wij het erover dat het aandeel van Live Search in het niet zinkt tegenover dat van de Google zoekmachine). Uiteraard wil Microsoft dat verbeteren, en daarom werden er akkoorden afgesloten met computerfabrikanten zoals Dell, om Live Essentials en Live Search vooraf te installeren op de nieuwe computers.
Verder werden nog enkeel aankondigingen gedaan die vooral de Amerikaanse consumenten aanbelangen, waaronder een nauwe samenwerking met NetFlix, de grootste online filmverhuurdienst ter wereld. Daardoor zouden de gebruikers van op hun Windows Mobile smartphone hun Netflix account kunnen raadplegen. Er zou ook een nieuw ontspanningskanaal komen voor de Xbox 360 en Xbox Live, Live Primetime, dat het beste van tv en gaming moet brengen, zoals populaire tv-shows als "1 tegen 100". Er komt ook een nieuwe Community Game, Kodu, waarbij kinderen zelf games kunnen ontwerpen om te delen met hun vrienden.
http://www.microsoft.com/Presspass/press/2009/jan09/01-08ReverseGearPR.mspx?rss_fdn=Press%20Releases

WIL GOOGLE ZIJN EIGEN ROUTERS BOUWEN?
Het kon eigenlijk niet uitblijven: na twee artikels over Microsoft hoort eigenlijk een artikel over Google. Volgens verschillende bronnen zou Google afwillen van Juniper, het bedrijf dat momenteel de routers levert aan Google, en zou het zijn eigen routers willen bouwen.
Google heeft momenteel nog geen reactie daarop gegeven, maar zo echt gek is het idee niet. Google heeft al verschillende initiatieven ondernomen op hardware gebied: het bouwt haar eigen servers, Ethernet switches, onderwater communicatiekabels, een wereldwijde keten van datacentra (met eigen gebouwen) datacentra met containers, en er zouden zelfs datacentra op zee op stapel staan.
Uiteraard is het de bedoeling van Google dat alles sneller en vlotter zou lopen, en, door zijn eigen switches en servers te maken, ook wat dollars te besparen op de infrastructuur. Maar het begint er stilaan uit te zien dat Google zijn "eigen" internet aan het uitbouwen is, en daarbij is het natuurlijk de bedoeling dat de toegang tot de Google zoekmachine ten allen tijde verzekerd is, want dat is de grote geldmachine. Of de gebruiker gelukkig is met deze gang van zaken, en nog altijd gelooft dat het motto van Google "We do no evil" nog altijd geldt, dat is een ander paar mouwen. "Privacy" is in dit verband het sleutelwoord... (Bron: Wim W)
http://www.theregister.co.uk/2009/01/07/google_router_rumor/
http://www.sdtimes.com/blog/post/2009/01/05/Google-To-Doom-Juniper.aspx
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


BLINDE WERKT MEE AAN TOUCH-SCREEN MOBIELE TELEFOON
Dankzij de technologie (en mensen als T.V. Raman) zijn blinden en slechtzienden beter in staat om een "normaal" leven te lijden. Daarover vonden wij bij de New York Times een prachti verhaal.
T.V. Raman lijdt sinds zijn 14e aan glaucoom, waardoor hij niet meer ziet. Maar dankzij de technologie is hij niet langer afhankelijk van vrijwilligers om teksten vor te lezen - hij lijdt nu een overwegend autonoom leven in Silicon Valley, waar hij computerexpert is en een ingenieur die bij Google werkt. Hij heeft verschillende tools ontworpen die het mogelijk maken voor slechtzienden om ook gebruik te maken van de hedendaagse technologieŽn, die meestal ontworpen zijn zonder rekening te houden met deze mensen. En dat kunnen heel simpele zaken zijn, zoals een Rubik kubus die niet met kleurtjes werkt, maar waarbij er braille staat op de blokjes, tot een softwareprogramma dat ingewikkelde wiskundige formules kan voorlezen - wat echt geen sinecure is. Hij heeft zelfs een versie van Google gemaakt die speciaal aangepast is voor blinde gebruikers.
Momenteel werkt hij aan een mobiele telefoon met aanraakscherm die ook door blinden gebruikt kan worden. Maar wat hij voornamelijk doet is: dingen gebruiksvriendelijker maken voor iedereen. Een mooi verhaal over deze man vind je bij New York Times. Een aanrader om te lezen, want al te vaak wordt vergeten dat technologie er eigenlijk zou moeten zijn voor àllen....
http://www.nytimes.com/2009/01/04/business/04blind.html?_r=1&partner=rss&emc=rss

LENOVO STELT CONCURRENT VOOR IMAC VOOR
Binnenkort is het de Consumer Electronic Show (CES) in de VS, en dan is het natuurlijk hoogtij voor allerlei nieuwe hardware. In de aanloop naar CES heeft computerfabrikant Lenovo een toch wel mooie computer voorgesteld; een alles-in-een pc met afstandsbediening, die ook als VoIP telefoon gebruikt kan worden.
De IdeaCentre A600 bestaat voornamelijk uit een beeldscherm van 21,5 inch met HD, met een resolutie van 1920 x 1080 pixel. Als optie kan men er een Blu-Ray verbinding bijkrijgen, alsook een TV-tuner; samen met de luidsprekesr met Dolby Home Theater wordt de pc dan een mooie HD ervaring.
Onder het scherm is er een bakje met daarin de techniek: een Intel Pentium Dual Core processor, met een tot vier GB DDR3-RAM, een grafische kaart van ATI Radeon, en een harde schijf tot maximaal 1 terrabyte.
Meer over de Lenovo vind je bij CHip.de. WIj onthouden alvast dat dit, afgaande op de afbeelding, een sierlijk en elegant toestel is, dat weinig plaats inneemt op je bureau, en wel eens de eerste zou kunnen zijn van een reeks toestellen die op termijn de tv's zullen vervangen.
http://www.chip.de/news/Lenovo-iMac-Konkurrenz-mit-Vista-und-Blu-ray_34303479.html

BACKUP MAKEN NAAR DE USB MET EEN SIMPELE KLIK
Iedereen is het erover eens: een backup maken is levensnoodzakelijk. Maar tegelijkertijd "vergeten" de meeste mensen dit, en komen zij pas tot de vaststelling hoe noodzakelijk deze backup is, wanneer het te laat is: een crash van de harde schijf, diefstal van een laptop, enz. Tenzij je een programma installeert dat regelmatig automatisch een backup neemt (eens per week is een absolute minimum!), komt er meestal niets van in huis van die backup. En zelfs dan nog moeten de vereiste omstandigheden aanwezig zijn: je moet juist op dat moment juist achter je computer zitten, en je computer verbonden hebben met de drager waarop de backup terecht moet komen (USB stick, externe harde schijf, netwerkschijf...)
Daarom vonden wij dit nieuwe product, dat Sandisk zopas voorgesteld heeft, wel handig: de SanDisk Ultra Backup USB flashdrive, die tot 64 GB groot kan zijn. De data die op de stick bewaard worden, worden beschermd met een paswoord, en versleuteld met AES hardware versleuteling. Prijzen voor deze backup USB sticks variŽren van $39,99 toto $199,99 voor een geheugen van 8 tot 64 GB.
Je hebt voortaan geen excuus meer om die backup niet te maken!
http://ebm.sandisk-dm.com/c/tag/hBJY1JSAd$WyjB7bYYLAgHP2VLm/doc.html

EEE KLAVIER: DE PERFECTE AFSTANDSBEDIENING
De computer dient niet enkel meer om te computeren, maar is het centrum geworden van onze multimedia. Het scherm van onze tv wordt een extra scherm van wat zich op onze harde schijf bevindt. Maar er stelt zich wel een probleem: een computer bedien je met een klavier, en je kan heel gemakkelijk doorheen de menu's op je scherm navigeren, zoekopdrachten invullen, enz. Allemaal dingen die je met de afstandsbediening van je tv niet kan, of die echt moeilijk zijn daarmee.
Daarom is dit nieuwe klavier dat Asus voorgesteld heeft wel interessant. Het Eee klavier biedt HDMI, en is eigenlijk een volledig functionele pc met volledig QWERTY klavier en een extra aanraakscherm.
De echte technische specificaties zoals RAM geheugen, processor enz. zijn nog niet gekend, evenmin als de vraag wanneer het klavier op de markt zou komen. WIj kijken er in elk geval naar uit, want het lijkt ideaal om vanuit je luie zetel met dit klavier op je schoot je tv te bedienen. Alleen: is het pa of ma die mag bepalen wat er op het scherm komt?
http://i.gizmodo.com/5124985/eee-keyboard-an-entire-touchscreen-home-theater-pc
http://www.engadget.com/2009/01/06/asus-eee-keyboard-revealed/

STEREO HEADSET MET GLEUFJE VOOR MICROSD KAART
Op CES zijn het niet alleen de grote fabrikanten die hun nieuwigheden voorstellen, er zijn ook verschillende kleinere bedrijven die vaak opmerkelijke ideetjes brengen. Of die altijd even goed uitgedacht zijn, dat laten wij in het midden.
Wat vind je van dit idee: nu er op een microSD kaartje zoveel geheugen kan, zelfs 16 GB, kan je daar heel wat muziek op kwijt. Waarom niet een sleufje maken in de een Bluetooth oortje, zodat je een kaart met je muziekcollectie meteen in het oortje kan stoppen, en dan zo beluisteren, zonder enig ander toestel. Uiteraard blijft het oortje ook de functie van koptelefoon voor je mobiele telefoon verder uitvoeren.
Ja maar, en de bediening dan? Hoe kies je de song? Ook daar is aan gedacht. ER zou namelijk een polsuurwerk bij horen met een LCD scherm, dat via Bluetooth met het hoofdset communiceert. De producten zijn no gniet in de handel, dat is pas in het tweede kwartaal 2009. De prijs zou rond de 129,99 dollar liggen voor de headset, en 300 tot 400 $ voor de combinatie headset/uurwerk.
Ons lijkt het alvast een goed idee. En wat vind jij?
http://www.sfgate.com/cgi-bin/blogs/sfgate/detail?blogid=19&entry_id=34263


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Ook dit jaar werd er weer duchtig nieuwjaar gewenst per sms: Base noteerde een stijging met 44% tegenover verleden jaar.
http://www.base.be

*** Er is nu ook een Nederlandstalig boek uitgebracht dat alles vertelt over de virtuele wereld van Second Life: Reisgids voor Second Life. RVI brengt een bespreking.
http://www.rvi.be/rvi_master/reisboeken/rvi_reisboek_secondlife/index.shtml

*** Europees project werkt aan een platform voor de volgende generatie mobiele toestellen - multicore is daarvan de kern.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090108005

*** Sony en Sandisk breiden het formaat van de "Memory Stick Pro" en de "Memory Stick Micro" uit tot 2 terabyte opslag en 60 MB:S interface snelheid
http://www.sony.net
http://www.sandisk.com

*** In Frankrijk wordt de verplichting om kijk- en luistergeld te betalen uitgebreid van enkel een tv, tot al wie een pc of mobiel toestel heeft.
http://www.journaldunet.com/breve/france/34993/la-redevance-tele-serait-elargie-aux-pc-et-aux-mobiles.shtml

*** Social media campagne van Club Med Belux, uitgevoerd door Interel PR & PA in samenwerking met Club Med, Rolling Talks en Adhese, is bekroond met de European Excellence Award 2008 in de categorie "Tourism and travel". Zo werd een blogster uitgenodigd voor een verblijf in Club Med, en haar foto's te plaatsen op Flickr.
http://www.excellence-awards.eu/


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetUSB: INFINITY + 1
[Ambient] Voor de inspiratie van deze week gingen we langs bij Idyllic Music, een podcast die prachtige lounge, hiphop en ambient muziek aanbiedt. Een nieuwe ontdekking is de band USB. Prachtig uitgebouwde "songs" - eerder soundscapes, maar goed opgebouwd. Hun muziek kan je gratis beluisteren en downloaden bij het label Soundclick. Maar liefst 92 songs!
http://www.soundclick.com/bands/default.cfm?bandID=256008
http://www.idyllicmusic.com/notes/e131.html

TRACING ARCS - ICEFLOES MELTDOWN
[jazz/lounge] Boeiende muziek, een combinatie van jazz en lounge, met een prachtige vrouwenstem. De bass brengt een meeslepend ritme in Icefloes Meltdown. Helaas geen gratis downloads, wel een vijftal songs die je gratis kan beluisteren op hun MySpace pagina. Als wij je zeggen dat de band zelf David Sylvian, Massive Attack, Miles Davis enJohn Martyn als hun invloeden noemt, dan weet je welke stijl je kan verwachten...
http://www.myspace.com/tracingarcs

GENERAL FUZZ - SOULFUL FILLING
[Ambient] Deze band hebben wij al vaker ten tonele gevoerd, en altijd geprezen omwille van zijn knappe muziek, die je volledig gratis kan downloaden. Mooie electronica, zoals dit album, Soulful Filling: verzorgd arrangement, mooie uitbouw van de song. Gratis downloaden als zipbestand. Doen!
http://www.generalfuzz.net/tunes.php

ORANGE CRUSH - CALDERONE
[elektronica] Opnieuw heel mooie muziek, rustig, als kabbelende beekjes. Om bij weg te dromen, en lekker te relaxen. Geen gratis downloads, wel een vijftal songs te beluisteren op de MySpace pagina.
http://www.myspace.com/orangecrushmusic

LILI HIRAKAWA - GEMMA
[Electronics] Ook weer elektronische muziek, maar de Japanse achtergronden van deze artieste vallen niet te ontkennen in de muziek die zij maakt. "Muziek maken is zoals een tekening maken", aldus Lili, "Wanneer ik een song maak, dan is het alsof ik de scène teken die ik op dat moment in mijn hoofd heb en er dan kleuren aan toevoeg". En dat omschrijft erg precies hoe haar muziek aanvoelt. Mooi. Helaas geen downloads, enkel gratis online te beluisteren op MySpace.
http://www.myspace.com/peopleused2Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Het is goed om belangrijk te zijn,
maar het is belangrijker om goed te zijn.
- gezegde -
De nieuwe oogstDE BESTE ZOEKMACHINES VOOR SONGTEKSTEN
Je hebt een flard van een songtekst in je hoofd, maar je weet niet meer hoe het verder gaat, en van wie de song is? Of je wil de tekst van een bepaalde song van je favoriete zanger kennen? Dan kunnen verschillende zoekmachines je helpen: zij zijn immers gespecialiseerd in songteksten. Bij About.com vind je een lijstje van de beste zoekmachines in dit genre. (Bron: Wim W)
[Taal: ENG]
http://websearch.about.com/od/imagesearch/tp/lyricsearch.htm?nl=1

OP ZOEK NAAR CITATEN?
Net zoals voor songteksten bestaan er ook zoekmachines gespecialiseerd in citaten. En deze site gaat in al die verschillende sites zoeken, wanneer jij je trefwoord ingeeft. Je kan zelfs je zoekopdracht beperken tot bepaalde sites, zoals citaten ("quotes" heet dat in het Engels) van Hemingway, of sites voor onderwijzers. (Bron: Wim W)
[Taal: ENG]
http://quotesandsayings.com/finquoteframes.htm

TEKSTBALONNETJES MAKEN

Een foto voorzien van een tekstbalonnetje is heel leuk, maar wie niet zo handig is met een beeldbewerker zit dan uren te sukkelen. Gelukkig bestaan er adresjes zoals dit, waar je terecht kan om op een simpele manier deze bewerking uit te voeren. Gewoon de foto uploaden, en dan een tekstbalonnetje toevoegen, en het resultaat terug downloaden of meteen naar vrienden mailen. Handig! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.bubble-pics.com/index.php?lang=en

HULP OP AFSTAND
Moet je vaak vrienden of familie helpen die problemen hebben met hun computer? Dan is het gemakkelijk om gebruik te maken van "remote-access" progjes om vanop afstand toegang te krijgen over hun computer. Bij ZDNet vind je een goede bespreking van enkele programma's die je daarbij kunnen helpen. (Bron: WIm W)
[Taal: NED]
http://www.zdnet.nl/downloads.cfm?id=96395&mxp=121

ISBN BESTAND VOORTAAN TOEGANKELIJK

Sinds een tiental dagen heeft het Centraal BOekhuis de ISBN-bank online opengesteld, waardoor zowel particulieren als vaklui uit de boekenbranche honderdduizenden Nederlandse titels kunnen opzoeken in de databank. En voor wie het niet wist: ISBN staat voor Internationaal Standaard BoekNummers, een uniek identificatienummer dat aan elke publicatie van Nederlandse en Vlaamse uitgeverijen.
[Taal: NL]
http://www.isbn.nl/
https://www5.cbonline.nl/pls/apexcop/f?p=130

FFWD: MAAK ZELF JE TV-KANAAL
Deze site is een video aggregator, waarmee je je eigen tv-kanaal kan maken, door verschillende content te verzamelen van over het hele web. Je kanook kennis maken met nieuwe video's die aanbevolen worden door FFwd, aan de hand van jouw favorieten, en die o.a. afkomstig is van Hulu, YouTube, Funny or Die, en Comedy Central. (Bron: WIm W)
[Taal: Engels]
http://ffwd.com/

EVERNOTE: KRUIMELTJES VERZAMELEN

Noem dit de digitale post-it van het web: met Evernote kan je informatie van zowel offline als online bijeenbrengen, doorzoekbaar maken, in een grote "memories" database die vanop verschillende toestellen toegankelijk is, zowel Windows als Mac, en ook de iPhone. Je kan bijvoorbeeld foto's maken van visitekaartjes, etiketten van wijn, en dat allemaal bij Evernote opslaan. En wanneer je de volgende keer in de winkel bent en die bepaalde wijnsoort weer terug wil kopen, kan je via je mobiele telefoon die inofmraite weer opzoeken. (Bron: WIm W)
[Taal: Engels]
http://evernote.com/

ZAPLIVE.TV: JE EIGEN STREAM
Heb jij een boodschap te verkondigen? Wil je live verslag uitbrengen over een bepaald evenement, met beelden en al? Dan is deze site ideaal voor jou, want zij streamt je live uitzending over de hele wereld, voor al wie het wil zien. Je moet alleen maar een camera hebben en een computer die ingelogd is op het internet. Je kan zelfs je content streamen vanop een mobiele telefoon.
ZapLiveTV is gebaseerd op P2P, wat dus wil zeggen dat hoe meer mensen de stream bekijken, hoe beter de beelden doorkomen. Je kan als toeschouwer ook live met elkaar chatten terwijl de video gestreamd wordt.(Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://zaplive.tv/

HOHLI CHARTS

Grafieken maken voor een werkstuk is niet meteen simpel. Maar ook hier kan een webdienst je helpen. Je kan hier grafieken aanmaken die je dan kan integreren in je website of blog, of als beeldbestand kan downloaden. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://charts.hohli.com/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DIALECTSHOP
Een leuk initiatief: deze webwinkel heeft zich gespecialiseerd in boeken, cd's, en dvd's in het dialect. De site is nog maar pas open, en geeft tijdelijk 10% korting om de nieuwe klanten aan te trekken. U kan de aangeboden artikels doorzoeken aan de hand van Nederlandse provincies.
[Taal: NL]
http://www.dialectshop.nl/abc-dialecten-alfabetische-volgorde.html

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: CHRONOLOGISCH WOORDENBOEK
Sommige woorden zijn ouder dan andere. Is thee ouder dan koffie? En is Vader ouder dan Moeder? U vindt nu een chronologisch woordenboek online waarin u dit allemaal kan opzoeken, en gratis bovendien. Het bevat een datering van ruim 18.000 woorden, plus een hoofdstuk over de herkomst van Nederlandse woorden, enz. (Bron: Taalpost.nl)
[Taal: NL]
http://www.dbnl.org/tekst/sijs002chro01_01/sijs002chro01_01_0035.htm

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FREEWAREBLOG
Een super handige site: nieuwe freeware programma's worden er besproken, en in verschillende categorieŽn geklasseerd (Communicatie, educatie, games, grafisch, internet, media, mobiel, webdesign, windows, zakelijk). De site is in de vorm van een blog, zodat je meteen ziet welke programma's er het laatste bijgekomen zijn. (Bron: Rob Geleijnse)
[Taal: NL]
http://www.freewareblog.nl/

VRIJDAG MULTIMEDIA: I29 - KUNSTZINNIGE PRESENTATIE
Dit bedrijf van binnenhuisinrichtingen heeft wel een erg kunstzinnige website, met een heel mooie presentatie. Vloeiend, dankzij het gebruik van Flash, maar toch geen lange laadtijd. Via "Projects" vind je verschillende interieurs die reeds uitgewerkt zijn. Knap!
[Taal: Nederlands]
http://www.i29.nl/

VRIJDAG MULTIMEDIA: THE OUTBREAK

Dit is een interactieve film op het internet. Op bepaalde punten in de film zal je een keuze moeten maken, en deze keuzen bepalen of je overleeft of niet. Heb je een verkeerde keuze gemaakt? Geen nood - kies Chapter Select, om snel terug te gaan naar het punt awar je het laatste was. (Tip: Walking Men)
[Taal: Engels]
http://www.survivetheoutbreak.com/
|

VRIJDAG MULTIMEDIA: ROBOKILL
Niets zo leuk als een online spelletje, dat nog gratis is bovendien. Neem nu deze RoboKill. Daarin bij jij een tech strijder, die zich een weg moet schieten doorheen de verschillende niveaus van het spel die vol actie zitten. Een snel spel, dat snelle reacties vereist.
[Taal: Engels]
http://www.rocksolidarcade.com/games/robokill/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia
- CES 2009: oude wijn in nieuwe zakken
De woensdag voor de start van de CES is altijd gereserveerd voor de persconferenties. Alle grote consumentelektronicafabrikanten vertellen tijdens...
http://www.ad.nl/multi-media/2899109/CES_2009_oude_wijn_in_nieuwe_zakken.html
- Windows 7: drama Vista wegpoetsen
SCHIPHOL/LAS VEGAS - Windows 7 moet het drama Windows Vista snel doen vergeten. Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft...
http://www.ad.nl/multi-media/2896155/Windows_7_drama_Vista_wegpoetsen.html
- Griezelige uitdaging
'In space no one can hear you scream' luidde de slagzin van de Alien-films.
http://www.ad.nl/multi-media/2890647/Griezelige_uitdaging.html

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Oude routers soms trager dan de internet-verbinding
Veel Nederlanders vertragen onbewust hun internetverbinding door het gebruik van een oudere draadloze router.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=25101
- Alle Sim-only stunts bij elkaar
Sim-only abonnementen kunnen wel 80% goedkoper zijn dan een normaal mobiel abonnement. Dus als je tevreden bent met je huidige telefoon is de keuze voor sim-only niet moeilijk. Maar welk abonnement kies je?
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=25099
- Fujitsu multimediadock voor TomTom
TomTom en Fujitsu komen samen met een multimediasysteem voor in de auto. Hierin kan een TomTom navigatiesysteem geklikt worden.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=25085

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Cameratelefoon van LG met allerlei slimme fotofuncties
LG Electronics introduceert de LG-KC780, deze 8 megapixel cameratelefoon is ideaal voor het maken van portretfotoís. Het toestel is slechts 13,9 millimeter ...
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3846
- CES 2009: Sony met mini-notebook Vaio P
Sony heeft op de CES Ė de Consumer Electronics Show Ė zijn Vaio P mini-notebook laten zien. Het kleinood weegt slechts 640 gram en heeft een langwerpige ...
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3854
- CES 2009: Sony met mini-notebook Vaio P
Sony heeft op de CES Ė de Consumer Electronics Show Ė zijn Vaio P mini-notebook laten zien. Het kleinood weegt slechts 640 gram en heeft een langwerpige vorm.
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3854

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Vraag naar e-marketing coaching stijgt
Steeds meer ondernemingen vragen zich af hoe ze van hun website, e-nieuwsbrief of blog een marketinginstrument kunnen maken. Daarbij wordt steeds meer beroep gedaan op internet marketeers. Marketingadviseur Peter Desmyttere, die KMOís adviseert en begeleidt op vlak van marketing en communicatie, merkt een groeiende vraag naar e-marketing coaching.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19341&style=99896
- Nieuwe immosite
www.immotrace.be is een nieuwe site die de eerste verkoop van onroerende goederen aanbiedt op het web.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19337&style=99896
- Het internet telt 186 miljoen websites
Het grote wereldwijde Web blijft zoals het universum steeds maar vergroten. Volgens het Britse Netcraft, dat gespecialiseerd is in de analyse van internetverkeer, telde het Web eind 2008 niet minder dan 186.727.854 websites. Dat is ongeveer 30 miljoen meer dan het jaar ervoor.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19334&style=99896

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Management buy-out voor Telindus Portugal
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/other/management-buy-out-voor-telindus-portugal.cfm
- Het is Kerst dankzij Xbox 360
Microsoft kan de beste eindejaarsresultaten voorleggen met acht miljoen verkochte consoles in Europa alleen.
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/games--fun/het-is-kerst-dankzij-xbox-360.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Vraag naar e-marketing coaching stijgt
Steeds meer ondernemingen vragen zich af hoe ze van hun website, e-nieuwsbrief of blog een marketinginstrument kunnen maken. Daarbij wordt steeds meer beroep...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5093
- Is de online marketeer de ĎZorroí van de ondernemingen in deze periode van financiŽle crisis?
Eind 2008 en in het jaar 2009 zullen we zeker de invloed van de economische en financiŽle crisis ondervinden. We stellen al een daling vast van de...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5096
- eMarketer herziet inkomsten sociale netwerken
Het Amerikaanse eMarketer heeft onlangs de reclamebestedingen inzake sociale netwerken voor 2008 herzien. En niet naar boven toeÖ
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5076


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Opera 10 Alpha
http://computertaal.info/2009/01/08/opera-10-alpha/
- Valve vindt DRM achterlijk
http://computertaal.info/2009/01/08/valve-vindt-drm-achterlijk/
- Gezichten maak je gemakkelijk na
http://computertaal.info/2009/01/08/gezichten-maak-je-gemakkelijk-na/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Opta neemt sociale-netwerkspammers op de korrel
De Opta gaat dit jaar actief op jacht naar Nederlandse spammers die hun berichten via sociale-netwerken als Hyves en LinkedIn verspreiden. De telecomwaakhond vindt het probleem groot genoeg om een onderzoek te rechtvaardigen. »
http://tweakers.net/nieuws/57706/opta-neemt-sociale-netwerkspammers-op-de-korrel.html
- Android-tablet gespot op CES
Op de Consumer Electronics Show in Las Vegas is een prototype van een tablet gesignaleerd die op het Android-besturingssysteem draait. Met het apparaatje van de firma Giinii kan weliswaar niet mobiel worden gebeld, maar voip is wel mogelijk. »
http://tweakers.net/nieuws/57703/android-tablet-gespot-op-ces.html
- Microsoft toont combinatie e-paper en mobieltje voor onderwijs
Microsoft heeft op de CES 2009-beurs een concept getoond waarbij e-paper in combinatie met een computer of mobiele telefoon wordt gebruikt. Volgens Microsoft kan de combinatie onder meer binnen het onderwijs goede diensten bewijzen.De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautNU AL DE BESTE ONDERDELEN VAN WINDOWS 7 OP JE VISTA

Een van de onderdelen van Vista waarover de meeste gebruikers klagen, zijn de User Account Control meldingen, de pop-up vensters die je voortdurend vragen of je wel zeker bent dat je een bepaalde actie ondernemen wil. In Windows 7 kan je zelf bepalen welke alarmen en bevestigen je actief wil hebben, en welke je wil uitschakelen, via een schuifregelaar.
Bij VIsta heb je dat niet, maar je kan wel de User Account Control volledig uitschakelen als volgt: open het controlepaneel, en tik in het zoekvak "user account". Dan krijg je een link naar "Turn user account control on or off". Wanneer je die aanklikt, vink je het vakje naast die optei uit, en herstart je je computer.
Helaas maakt Microsoft het jou niet gemakkelijk om zo door het leven te gaan, want nu komt er een beangstigend rode X op een beveiligingsschild in je systeembalk te staan. Om die uit te schakelen, ga je dan als volgt tewerk:
Ga in het controlepaneel naar Security Center. Links zi je dan "Change the way Security Center alerts me", en kies voor ""Don't notify me and don't display the icon (not recommended)".
Let wel: dit is een tip die wij enkel aanraden voor mensen met voldoende technische kennis, die weten wat zij doen. Voer deze actie niet uit op de computer van pa en ma, die nogal gemakkelijk geneigd zijn om allerlei links aan te klikken!
http://lifehacker.com/software/vista/windows-vista-tip--disable-annoying-need-your-permission-to-continue-prompts-230866.php

NU AL DE BESTE ONDERDELEN VAN WINDOWS 7 OP JE VISTA
In Windows 7 heb je meer controle over de meldingen die opspringen uit je systeembalk. Je kan bijvoorbeeld bepalen van welke programma's je meldingen wil hebben en van welke niet.
In VIsta heb je die controle niet, maar wel in XP: klik rechts op Start, kies eigenschappen (properties), kies Customize en kies welke icoontjes je hebben wil. In Vista heb je die mogelijkheid niet. Je kan enkel àlle meldingen uitschakelen, door in het register te gaan knoeien, en dat is iets wat wij enkel aanraden voor ervaren internauten. Wie zich tot deze categorie rekent, vindt bij Lifehacker de instructies hoe dit gedaan kan worden.
http://lifehacker.com/396223/disable-all-balloon-notifications-in-vista

NU AL DE BESTE ONDERDELEN VAN WINDOWS 7 OP JE VISTA
Een van de onderdelen van Windows 7 die door de meeste internauten toegejuicht zullen worden, is het feit dat deze nieuwe versie van het Windows OS veel sneller zal opstarten - je zou haast meteen kunnen beginnen nadat je de Power knop aangezet hebt. Windows 7 zou niet alleen veel sneller zijn dan Vista, maar ook XP.
Een sneller startende Vista is iets waarvan je niet alleen kan dromen - je kan zelf enkele tweaks uitvoeren om het opstarten te versnellen. Die staan uitgelegd in het erg handige artikel bij Lifehacker. Voor de lezers die het Engels niet zo machtig zijn, brengen wij volgende week een samenvatting van dit artikel.
http://lifehacker.com/5087101/the-complete-guide-to-speeding-up-your-pcs-startup

NU AL DE BESTE ONDERDELEN VAN WINDOWS 7 OP JE VISTA
Windows 7 zal ook enkele belangrijke updates bevatten aan de aloude programma's die standaard bij Windows geleverd wordne, zoals Calculator (rekenmachine), Paint, WordPad.
In afwachting van WIndows 7 kan je nu echter al het Office 2007 ribbon (lint) met de knoppen in je WordPad integreren. En als je Paint wel handig vindt, dan kan je misschien eens upgraden naar de gratis Paint.NET(1): dat bevat lagen, verschillende afbeeldingen die tegelijkertijd geopend kunnen zijn, en veel meer. En wil je een krachtigere rekenmachine, probeer dan eens Power Calculator (2), of deze versie van de Win7 rekenmachine.
http://www.getpaint.net/index.html
http://lifehacker.com/software/featured-windows-download/power-up-windows-calculator-with-power-calculator-309828.php
http://www.box.net/shared/y7tdnm9y2a#Windows7-calculator

NU AL DE BESTE ONDERDELEN VAN WINDOWS 7 OP JE VISTA
Wil je eigenlijk niet alle tech mogelijkheden die Windows 7 onder de motorkap heeft, maar is het je vooral om het nieuwe uiterlijk te doen, dan kan je gewoon het Windows 7 thema downloaden en installeren. Je kan zowel het opstartscherm installeren, het wallpaper, het login scherm. Wie nog nooit een nieuw thema geïnstalleerd heeft op zijn computer, vindt op de tweede link een stap voor stap handleiding.
http://giannisgx89.deviantart.com/art/Windows-7-Vista-Style-FINAL-102269037
http://lifehacker.com/5056544/how-to-use-custom-windows-visual-styles

Voor deze rubriek danken wij

Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...IRFANVIEW NU MET PDF'S VAN MEERDERE PAGINA'S
Windows - freeware
Deze gratis beeldbewerker is voor de meeste van onze lezers geen onbekende: je kan de vaakst gebruikte taken bij het bewerken van foto's heel gemakkelijk uitvoeren met IrfanView. Nu is er nog een reden om te kiezen voor deze handige editor: je kan namelijk pdf's maken van meerdere pagina's, waardoor je bij het uitprinten papier kan sparen.
http://www.irfanview.com/

3D DIASHOW IN JE FIREFOX
Windows - Firefox extensie - freeware
Je kan bij Google ook naar afbeeldingen zoeken, maar dat is iets traag. Met de Cooliris extensie gaat het niet alleen sneller, maar worden de afbeeldingen ook in een coole 3D vormgeving gegoten.
https://addons.mozilla.org/de/firefox/addon/5579

JAMLEGEND: VARIANT OP GUITAR HERO
Windows - freeware
Je wil zo graag rocken, maar je hebt geen gitaar, en ook geen gameconsole om GUitar Hero te spelen? Dan kan je toch terecht met dit gratis spel JamLegend. Alles wat je nodig hebt is een browser met Adobe Flash Player, en een klavier.
http://www.jamlegend.com/

SUPERTUXKART: RACEN OP DE PC
Windows all - 90,5 MB - freeware
We houden het ludiek vandaag: met dit gratis game kan je verschillende bekende figuurtjes zoals Mario, Luigi of Toad gebruiken in een spannende race. Er zijn verschillende spel levels en ook ondersteuning voor meerdere spelers.
http://supertuxkart.sourceforge.net/

SUMO: UPDATES
Windows all - 1,2 MB - freeware
Met dit progje kan je controleren of er updates zijn voor de programma's op jouw pc. Het programma heeft een database van meer dan 90.000 programma's waartegen gezocht wordt, ook freewares en sharewares. Wil je niet je hele harde schijf laten afzoeken, dan kan je ook één programma controleren.
http://kcsoftwares.com/

CLONE2GO: GRATIS AUDIO OMZETTER

Windows - freeware
Dit is een "bulk" convertor, dat wil zeggen dat je verschillende filmpjes tegelijkertijd kan omzetten. Het ondersteunt verschillende videoformaten: WMV, FLV, MPEG4, AVI en 3GP kunnen omgezet worden naar formaten, gebruikt in iPod, Zune en mobiele telefoons.
http://www.clone2go.com/products/freeaudio.php

SOFEER: SPELCONTROLE IN HET HEBREEUWS EN JIDDISCH
Windows - freeware
De Stichting Hebreeuwse en Jiddisje woorden heeft een handig elektronisch woordenboek met spelcontrole uitgebracht voor Hebreeuwse en Jiddische woorden. Het bevat o.a. informatie over de betekenis, de herkomst, de juiste spelling in het Nederlands, en de uitspraak van meer dan 4.000 woorden die in het Nederlands overgenomen zijn.
http://www.sofeer.nl/sofeer.htm

WISE DISK CLEANER
Windows - 1,11 MB - freeware
Een gebruiksvriendelijk programma, eenvoudig in gebruik, om ruimte te maken op je harde schijf, door junk bestanden te wissen. Het progje scant je register af en verwijdert overbodige en tijdelijke bestanden van het systeem.
http://www.download.com/Wise-Disk-Cleaner-3-Free/3000-2086_4-10613345.html?tag=nl.e415

VRIJDAG MACDAG: PICASA
Mac OS - freeware
Eindelijk is het zover: er is nu ook een versie van de Picasa software voor de Mac. Die werkt dan samen met de Picasa Web Albums, waardoor je automatisch foto's kan synchroniseren met je online album.
http://picasa.google.com/mac/
http://googleblog.blogspot.com/2009/01/introducing-picasa-for-mac-at-macworld.html

VRIJDAG MACDAG: SONGBIRD
Mac OS X 10.3 / 31 MB - freeware
Deze software is een kruising tussen Firefox en iTunes: deze software om de muziek op je harde schijf te organiseren en beheren, fungeert ook als webbrowser. Je kan speellijstjes aanmaken met songs uit je eigen collectie, maar ook met songs vanop het web.
http://www.download.com/Songbird-Intel-/3000-2170_4-10825249.html?tag=nl.e414&cdlPid=10984047

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Al werkt de netties-redactie nog zo snel, het nieuws achterhaalt haar wel!