Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 8/1/2008 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 13
Nummer 581 van 27/12/2008Gegroet lezer,

Eerst en vooral: namens de hele redactie wensen wij u fijne feestdagen. Kerstavond ligt net achter de rug, hopelijk hebt u lekker genoten van een feestmaaltijd. En volgende week is het weer feesten... Smakelijk!

Zoals verleden week aangekondigd, gaat ook onze redactie er een weekje tussenuit, zodat u volgende week geen vers nieuws op de site aantreft, en op zaterdag ook geen nieuwsbrief in uw mailbox krijgt. De eerstvolgende nieuwsbrief zit in de bus op 10 januari, maar op 5 januari wordt het nieuws op de website reeds hervat.

Tegen dan hopen wij de winnaar te kennen van onze verkiezing van de beste particuliere website van het jaar. Spannend!

Wij wensen u in elk geval veel leesplezier toe met dit nummer, en hopen u bij leven en welzijn begin januari weer aan te treffen.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.NIEUW BIJ GOOGLE: CARTOONS EN TOP POSTERS BIJ GOOGLE MAPS

Je kent het verhaal ondertussen: Google blijft maar nieuwigheden toevoegen en haar aanbod uitbreiden. Zo kan je voortaan bij het zoeken naar afbeeldingen je zoekopdracht beperkten tot twee nieuwe categorieŽn: Clipart en Line drawings; voorheen kon je ook al gericht zoeken naar gezichten, foto's en illustraties van recente nieuwsartikels. Die optie zit in het uitklapmenu dat je kan oproepen door op "geavanceerd zoeken" te klikken, wanneer je op google.be op Images klikt. Daar vind je dus de vijf opties (any content, news content, faces, photo content, clip art, line drawings) netjes opgesomd, naast nog andere opties: grootte van het bestand, soort bestand, kleur. Je kan zelfs opteren om enkel binnen een bepaald domein te laten zoeken.
Ook bij Google Maps is er een nieuwigheid, die vooral tot doel heeft de mensen aan te moedigen om zelf opmerkelijke en gedenkwaardige plaatsen op de landkaart aan te geven. Google Maps vertoont nu immers een lijst van mensen die het meeste bijgedragen hebben om van die bepaalde locatie een duidelijker beeld te geven: wie de kaarten aanpaste, gebouwen besprak of verbeteringen aanbracht aan de kaart.
Ook handig is dat Google nu een kaarten editor uitgebracht heeft voor de Android mobiele telefoon. Daarmee kan je een map op je desktop bewerken (notities toevoegen enz) en dan naar je android telefoon overzetten en met je meenemen. Gemakkelijk voor wanneer je onderweg bent! Nu is het natuurlijk nog wachten op de eerste android mobiele telefoons in ons land...
http://googlesystem.blogspot.com/2008/12/google-maps-highlights-top-contributors.html
http://googlesystem.blogspot.com/2008/12/find-cartoons-and-cliparts-using-google.html
http://google-latlong.blogspot.com/2008/12/your-maps-in-your-hands-for-holidays.html

TAXISTOP OP DE IPHONE?
Als het aan het Ierse bedrijf Avego ligt, dan wordt het auto-delen in de toekomst een stukje gemakkelijker. Het bedrijf heeft namelijk een iPhone app uitgebracht, waardoor bestuurders en toekomstige passagiers met elkaar in contact kunnen komen.
Het werkt aldus: stel je rijdt elke dag van Bommerskonten naar Zeveneken, en je wil anderen die ook die weg uit moeten, wel een lift geven (mits delen van de kosten). Dan moet je de app downloaden, en je iPhone op je dashboard zetten. Die zal dan de hele trip noteren en de route doorzenden naar het Avengo netwerk. Daar wordt de route opgeslagen, en er worden pick-up punten aan toegevoegd. Wie dan ook die wel wil nemen, kan via zijn iPhone contact opnemen en jij pikt de passagier dan op het afgesproken punt op. Het is dus de bestuurder die een iPhone moet hebben om gebruik te kunnen maken van de dienst, maar de passagier niet: hij kan gewoon kijken op de website van Avego of een sms sturen.
Het commerciŽle plaatje? Avego rekent 30 dollarcent per mijl, waarvan 85% naar de bestuurder gaat voor zijn benzinekosten, en 15% naar het bedrijf. Alle betalingen verlopen via een online account die je eerst moet aanmaken.
Niet slecht bedacht. Maar of de taxichauffeurs daar gelukkig mee gaan zijn?
http://www.nytimes.com/2008/12/21/business/21novelties.html?_r=1&partner=rss&emc=rss

MEDISCHE PUBLICATIE EIST WIKIPEDIA-VERSIE VAN ELK ARTIKEL
Steeds meer wetenschappers redeneren dat de internauten toch altijd eerst zullen kijken op een Wikipedia-pagina wanneer zij informatie willen over een bepaald wetenschappelijk onderwerp, eerder dan naar de echt wetenschappelijke publicatie zelf te surfen - die is immers meestal enkel voor ingewijden toegankelijk, letterlijk en figuurlijk: ofwel afgeschermd achter een betaald abonnement, ofwel in te wetenschappelijke termen opgesteld. Daarom, aldus deze wetenschappers, is het beter dat het artikel bij Wikipedia maar meteen geschreven wordt door iemand die er iets van af weet, zodat de informatie correct is.
Een medische publicatie, RNA Biology, gaat nog een stap verder: het vraagt dat elkeen die een bepaald soort proefschrift of artikel inlevert, meteen ook een Wikipedia pagina aanmaakt, die dan door gelijken beoordeeld moet worden (peer review). Eerlijk gezegd is dit informatie die wij als gewone burger niet meteen met veel smaak zullen lezen: proteïnes, DNA, chromosomen - het is voor de meeste internauten een ver van mijn bedshow. Maar toch is het een teken aan de wand dat aantoont hoe belangrijk de Wikipedia geworden is in ons dagelijkse leven, en wij juichen dit initiatief dan ook toe!
Meer over het project bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20081219-journal-requires-peer-reviewed-wikipedia-entry-to-publish.html

BELGASELECT: SCHAKELT HET PERSAGENTSCHAP DE JOURNALIST UIT?
Je hebt ze wellicht ook al gezien en gehoord: de spotjes op radio en tv waarin Belga aanbiedt het nieuws te brengen vooraleer de anderen het weten. Belga is een persagentschap. De normale gang van zaken is dat het agentschap het nieuws doorstuurt naar de media, die daarvoor moeten betalen. De media hebben dan de keuze om het bericht te brengen, zonder verdere bewerking, of er zelf op verder te werken, en er bijvoorbeeld een special aan te wijden.
En je hebt wellicht ook al gemerkt dat heel wat media voor de eerste optie kiezen: zij brengen het bericht van Belga, tout court. Daardoor zal je, wanneer je naar aggregatiesites zoals Verkenner.be gaat, bemerken dat verschillende kranten krek hetzelfde artikel brengen. Eigenlijk niet zo'n gezonde situatie, want hierdoor werd alle macht over het vergaren van nieuws doorgeschoven naar Belga, en worden de eigen redacties enkel nog gebruikt voor het aanvullen van die artikels, het stofferen met de "human touch".
Belga heeft die gevaarlijke situatie,zoals men verwachten kon, nu omgebogen in haar eigen voordeel. Dankzij de nieuwe technologieŽn biedt het voortaan het nieuws rechtstreeks aan de gebruiker aan, zonder bemiddeling van journalisten, een dienst die het "Belgaselect" noemt.
Met andere woorden: de "middelman" tussen persagentschap en gebruiker, de journalist, wordt uitgeschakeld, zo lijkt het wel. Maar gelukkig bleek bij navraag bij Belga dat deze dienst niet echt gericht is op de gewone man in de straat. Het aanbod bestaat namelijk uit het brengen van nieuws per e-mail, in real time weliswaar, maar enkel rond bepaalde thema's of trefwoorden. En één zo'n thema kost 225 euro per maand. De meeste gewone burgers zullen niet meteen deze som veil hebben voor hun informatie, en zullen dus liever bij hun krantje (of online nieuwsdienst) blijven. De journalisten mogen dus nog even op twee oortjes slapen!
http://www.belgacorporateservices.be/select_nl.php

AMERIKAANSE STUDENTEN ZIJN FLITSPALEN TE SNEL AF
Dat wij dit bericht brengen, wil niet zeggen dat wij de snelheidsduivels hier ten lande willen aanmoedigen om hetzelfde te doen. Maar wij vonden het wel leuk gevonden van enkele Amerikaanse studenten, en de moeite waard om u erover te verhalen.
Het is nu eenmaal zo dat, wenneer er een onpopulaire technologie gebruikt wordt in de samenleving, er altijd wel tieners zullen zijn die deze technologie trachten om te buigen zodat hij in hun kraam van pas komt. Zo ook met flitspalen, in het Engels Speed Cameras geheten. Studenten van de universiteit van Maryland hebben er namelijk een spelletje bedacht, "speed camera pimping game". Daarbij bedekken zij hun eigen nummerplaat met die van hun ouders of leerkrachten, of gelijk wie tegen wie zij iets hebben. En dan maar lekker gaan racen. Worden zij geflitst, dan gaat de boete de richting uit van de ouders of leerkrachten.
Het is een trend die de overheid (en ook de ouders natuurlijk) zorgen baart. Want de camera's zouden niet voldoende geavanceerd zijn om het verschil te zien tussen een gewone nummerplaat en de namaak die op een glanzend fotopapier gedrukt staat in een lettertype dat ook op de echte nummerplaten gebruikt wordt.
Natuurlijk blijft het moeilijk om te verklaren aan de agent die je tegenhoudt, waarom je die valse nummerplaat op je wagen hebt hangen. Dat lijkt ons wel een groot minpunt!
http://arstechnica.com/news.ars/post/20081222-dont-like-speed-cameras-use-them-to-punk-your-enemies.html

WARNER MUZIEK PLOTS VERDWENEN VAN YOUTUBE
Het kan verkeren, zei Bredero. Platenlabel Warner Music Group was de eerste om een akkoord af te sluiten met YouTube, waardoor de muziek van Warner op de populaire videosite gebruikt mocht worden, ook door internauten die de songs als achtergrond gebruikten voor hun eigen filmpjes. En nu heeft Warner beslist om alle muziek pardoes terug te verwijderen van YouTube, waardoor meteen alle clipsjes die op YouTube staan met Warner muziek in een grijs gebied van illegaliteit belanden.
Reden voor deze ommekeer? Warner en YouTube konden geen akkoord vinden over de centjes. Volgens het oorspronkelijke akkoord zouden YouTube en Warner de inkomsten van advertenties delen die getoond werden naast filmpjes met Warner muziek. Het zou om fracties van dollars gaan, maar omdat YouTube zo populair is, zou dit, het spreekwoord "vele kleintjes maken een groot", op den duur toch wel wat opbrengen. Maar die rekensom bleek tegen te vallen, zodat Warner Music nu het contract opnieuw onderhandeld moet worden met de vuist op de tafel slaat om meer centjes te eisen. En die niet krijgt van YouTube, met het gekende gevolg.
Het slachtoffer van de historie is natuurlijk de gebruiker. Die moet nu dus op zoek naar andere achtergrondmuziek voor zijn filmpjes. YouTube verontschuldigt zich hiervoor, en verwijst de gebruiker naar bedrijven die licenties verlenen voor het gebruik van muziek. Iets waar, wij vrezen, de gewone internaut geen boodschap heeft...
http://arstechnica.com/news.ars/post/20081221-web-content-licensing-stumbles-amid-youtube-warner-spat.html

TECHNORATI NOG ALTIJD BETER DAN GOOGLE OM BLOGS TE DOORZOEKEN?
Al wie een bedrijf op het internet heeft, zal vroeg of laat rechtstreekse of onrechtstreekse concurrentie krijgen van Google. Een boude uitspraak, genoteerd uit de mond van Richard Jalichandra, CEO van Technorati, een zoekmachine gespecialiseerd in het doorzoeken van blogs. Maar alhoewel Technorati al sinds 2005 concurrentie heeft van Google Blog Search, houdt het nog altijd wonderwel stand. Volgens sommige bronnen zou Google Blog Search al wel Technorati inhalen qua zoekverkeer, maar meer dan de helft van dat verkeer is dan wel afkomstig van Google News.
Technorati zou volgens Jalichandra nog altijd meer verkeer trekken op haar frontpagina dan Google Blog Search (in november 2,5 miljoen unieke bezoekers tegenover 1 miljoen volgens Compete.com). De reden waarom Technorati stand houdt? Volgens dit artikel bij PBS is dit te wijten aan het verschil in de manier van zoeken bij beide machines. Google zoekt naar de meest relevante resultaten, maar wie blogs doorzoekt zoekt niet meteen naar de hoogste relevantie, wel naar de meest recente content. 99% van alle opzoekingen bij blogs willen iets vinden dat minder dan 6 maanden oud is. 92% iets dat minder dan een maand oud is, en 70% naar iets dat minder dan een week oud is.
Bovendien wordt Technorati op een andere manier gebruikt dan Google. Bij Google ga je zoeken naar een loodgieter, maar bij Technorati niet. En dat is dan weer iets dat een financieel gevolg heeft: waar het Adwords systeem van Google (het vertonen van advertenties wanneer bepaalde trefwoorden verschijnen) erg succesvol is, sukkelt Technorati nog altijd met haar bedrijfsmodel.
Een heel interessant artikel over de verschillen tussen Technorati en Google, en wat de toekomstperspectieven zijn, vind je bij PBS.
http://www.pbs.org/mediashift/2008/12/can-technorati-beat-google-at-blog-search357.html

EERSTE FILM GEMAAKT DOOR INTERNETGROEP GAAT IN PREMIÈRE
Je kan het internet voor allerlei zaken gebruiken. Voor zowel stomme dingen, zoals elkaar "poken" (een duwtje geven) op Facebook, maar ook voor heerlijk creatieve dingen, zoals als een hechte gemeenschap samenwerken aan een project.
Dat wordt nogmaals bewezen door dit bericht dat wij bij Ars Technica vonden. Binnenkort gaat voor het eerst een langspeelfilm in première, die volledig gemaakt werd door een internetgroep.
Het gaat om de film Perkins'14. Dat is nu wel een horrorverhaal over kinderen die gekidnapt zijn en die onmenselijk behandeld worden. Maar het verhaal is voor ons niet zo belangrijk, wel het feit dat de film gemaakt werd door Massify, een filmproductie community die aan haar leden tools biedt om ideetjes te delen, samen te werken aan projecten, resumés en portfolio's posten, gelden inzamelen voor hun project, en uiteindelijk een publiek vinden voor hun film bij de distributiemaatschappijen.
De groep die Perkins'14 maakte kreeg inspraak en controle het hele proces door, vanaf het stemmen van het concept, tot het uitkiezen van de cast, en zelfs het kiezen van een poster die als uithangbord dient voor de film.
Benieuwd naar de film? Bij Fangoria vind je enkele trailers, en bij Massify vind je enkele clips met beelden over het maken van de film. Filmmakers met aspiraties weten dus voortaan waar zij moeten zijn om hun creativiteit bot te vieren!
http://fangoriaonline.com/home/news/9-film-news/854-exclusive-sneak-peek-perkins-14-trailer.html
http://www.massify.com/films/perkins14
http://arstechnica.com/news.ars/post/20081222-first-internet-created-feature-film-debuts-next-month.html

KORTE URL'S TERUG LANGER MAKEN
Een van de belangrijkste zaken waarop de voorzichtige internaut altijd let, is weten wat hij doet. De voorzichtige internaut heeft bijvoorbeeld in zijn browser altijd zijn statusbalk geactiveerd, zodat hij weet waarnaar een link verwijst wanneer hij de cursor erover beweegt (voor wie niet weet hoe dit moet: bij Firefox doe je dit bijvoorbeeld via View / Statusbar). IN die statusbalk zie je trouwens ook wat er gebeurt: welke site er gecontacteerd wordt, wat er geladen wordt, enz. Het geeft je vaak veel inzicht in de site die je bezoekt en de achtergrond erbij.
Als voorzichtige internaut sta je dan per definitie wantrouwig tegenover afgekorte internetadressen, zoals die aangemaakt worden door webdiensten zoals TinyUrl. Hierbij wordt uitgegaan van de gedachte dat te lange url's niet leuk zijn, en wordt de url verkort tot hij een adres heeft in de vorm van http://tinyurl.com/75sx72. Maar wanneer je deze url in je mail ontvangt, weet jij dan waarover die gaat? Neen dus. En dat vinden wij, in dit tijdperk waarin het soms al gevaarlijk kan zijn om een bepaalde website te bezoeken, een onverantwoord risico. Wij willen weten waarheen wij fietsen.
En daarom vinden wij het initiatief van Longer Url Please erg goed. Deze webdienst zet de korte url's van andere webdiensten zoals TinyUrl terug om in de originele, lange url. Daardoor wordt http://tinyurl.com/75sx72 terug omgezet naar een link die je bijvoorbeeld vertelt dat het om een filmpje gaat van YouTube, want in die langere url's worden tenminste de domeinen vertoond waarnaar de link verwijst.
Je kan de webdienst als een bookmarklet op de bookmarks balk van je browser zetten, zodat je hem altijd bij de hand hebt.
http://ajaxian.com/archives/lengthening-out-urls
http://www.longurlplease.com/

PROJECT GUTENBERG BRENGT E-BOEKEN UIT VOOR HET MOBIELTJE
Het Project Gutenberg ken je wellicht al: het zorgt ervoor dat boeken die tot het publieke domein behoren in digitale vorm beschikbaar worden, zodat jij ze kan downloaden en lezen.
Nu onderneemt Project Gutenberg een nieuw initiatief: PG Mobile. Het wil namelijk de boeken in een speciale vorm aanbieden die ook op het mobieltje leesbaar is. Deze vorm zal te vinden zijn op de gewone downloadpagina van elk e-boek.
De PG Mobile software zet het gewone tekstformaat om, en voegt er extra's aan toe zodat het net lijkt of je een fysiek boek in handen hebt, zoals het omslaan van de pagina's, nummers op de pagina's, en ook bookmarks. PG Mobile is gebaseerd op het gewone Java bestandsformaat (JAR) dat op haast alle mobiele toestellen gelezen kan worden.
Je zal je dus nooit meer vervelen terwijl je op de bus staat te wachten - in plaats van stomme spelletjes te spelen zoals Tetris, kan je voortaan een van de meesterwerken uit de literatuur lezen...
http://www.telecompaper.com/news/article.aspx?cid=651227
http://www.gutenberg.org/wiki/Main_Page

WORDT WINDOWS 7 DE LINUX-KILLER?
Het is algemeen geweten: Vista is een slokop van geheugen. Met 1 giga RAM geraak je nergens, en werkt je systeem aan een slakkengang. En dat houdt dan meteen ook in dat Vista niet gebruikt kan worden op de "netbooks", de nieuwe generatie lichtgewicht, goedkope laptops. Die bevatten meestal de niet zo krachtige Atom processor van Intel, en hebben geen grote hoeveelheden RAM. Met zo'n netbook kan je surfen op het web, e-mailen, memo's schrijven, simpele tekstverwerking doen en andere basistaken.
Deze netbooks zijn enorm in trek: voor 2008 zouden zij verantwoordelijk zijn voor 1/3 van de groei van verkochte pc's. Maar omdat netbooks niet krachtig genoeg zijn om Vista te draaien, kunnen de makers er enkel Windows XP op zetten ... of Linux. Want 30% van alle goedkope notebooks draait volgens cijfers van Bloomberg Marketing op het Linux OS. Dat zijn dus 30% van de notebooks die géén Windows OS draaien.
Microsoft is trouwens bang dat het Linux OS op de notebooks de mensen wel eens vertrouwd zou kunnen maken met Linux, en dat zij ook voor hun gewone desktop dan zouden overstappen op het Linux OS, in plaats van voor Windows te kiezen. Dat is althans wat deze analyse bij PC World beweert. Microsoft heeft daarom Windows 7 zodanig gemaakt dat het wél kan draaien op minder krachtige machines. Op de Professional Developers Conference werd trouwens al een proefje gegeven van Windows 7. Een van de medewerkers van Microsoft toonde er hoe Windows 7 draaide op zijn Lenovo S10, en voegde eraan toe dat het OS minder dan de helft van het 1GB RAM geheugen van de netbook verbruikte.
Of dit allemaal waar is, zullen we pas weten wanneer het nieuwe OS op de markt komt, iets dat je "ergens" volgend jaar verwachten mag.
http://www.pcworld.com/article/155924/article.html?tk=nl_dnxnws

ANTISEMITISCHE COMMENTAREN TIEREN WELIG OP INTERNET NA MADOFF FRAUDE
De AntiDefamation League trekt aan de alarmbel: nadat de fraude van beursspeculant Bernard Madoff aan het licht gekomen is, wordt het internet overspoeld met antisemitische commentaren.
Zoals je wellicht gehoord hebt is deze man verantwoordelijk voor een van de grootste fraudezaken in Wall Street van de afgelopen jaren. Hij beloofde mensen en beleggers nooit geziene interesten. Die betaalde hij wel uit, maar wel van het geld dat nieuwe investeerders in zijn piramide pompten. Tot er de financiŽle crisis kwam, de piramide instortte, en de vele beleggers al hun geld kwijt zijn.
Nu is Madoff van joodse afkomst. En dat blijkt bij vele mensen de reden te zijn om ineens al hun antisemitische vooroordelen boven te halen. IN de commentaren zijn de mensen erg hard voor Madoff, niet zozeer omdat hij een zwendelaar is, maar omdat hij een joodse zwendelaar is. Het feit dat ook heel wat joodse liefdadigheidsorganisaties, die eveneens hun geld aan Madoff toevertrouwd hadden, nu hun geld kwijt zijn, daar gaan deze kortzichtige commentaren aan voorbij.
In tijden van crisis (denk maar aan de jaren '30) steekt het antisemitisme altijd de kop op, en zijn "de joden" de kop van jut, de oorzaak van alle ellende. In het geval van Madoff hebben de commentaren het erover dat "enkel een jood zo'n fraude op zo'n schaal" kan plegen, en sommigen komen zelfs af met een samenzweringstheorie dat Madoff geld gestolen heeft om aan Israel te geven...
Het internet is ideaal om uiting te geven aan gevoelens van frustratie; het is echter niet omdat er in de commentaren op nieuwsberichten zoveel beledigende taal gebruikt wordt, dat je dit als normaal moet beschouwen. Wie zelf regelmatig commentaren op artikels leest, zal bemerken hoe vaak die commentaren een racistische ondertoon hebben, en dat is toch iets waar elke internaut waakzaam voor moet blijven.
http://www.theinquirer.net/inquirer/news/128/1050128/anti-semitism-floods-internet
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


WETENSCHAPPERS MAKEN VAN MOBIELTJE TOESTEL OM ZIEKTEN OP TE SPOREN
Wij zijn altijd een fan geweest van MacGyver, de man die met allerlei dagdagelijkse voorwerpen dingen kon maken die hem uit de meest benarde situaties konden bevrijden. Maar blijkbaar hebben ook wetenschappers een hoog MacGyver gehalte. Dat mag blijken uit dit artikel bij Wired.
Daar valt namelijk te lezen hoe de wetenschappers met een LED, een plastic lichtfilter en enkele draadjes een mobieltje omgevormd hebben tot een toestel waarmee zij bloed kunnen testen, en aldus HIV kunnen opsporen, malaria en andere ziekten.
Normaal gezien heb je voor een bloedtest een machine nodig die toch minstens zo groot is als een ijskast, en die honderdduizenden dollars kost. Of anders is er een ervaren laborant nodig die manueel de cellen onder een microscoop telt en identificeert. Je begrijpt het al: dit is duur, traag, en dus buiten het bereik van gezondheidsmedewerkers in ontwikkelingsgebieden.
Maar de wetenschappers van UCLA hebben daarvoor dus een mobieltje in de plaats omgevormd, en maken afbeeldingen van bloedcellen, door een druppel bloed op een camerasensor te plaatsen en te belichten met een lichtbron. Hoe het in zijn werk gaat, lees je in het artikel van Wired, waar je ook afbeeldingen vindt van de sensor. Wij onthouden alvast dat dit een mooie stap vooruit is, die vooral de gezondheidsmedewerkers in ontwikkelingslanden zullen toejuichen!
http://www.wired.com/science/discoveries/multimedia/2008/12/gallery_microscope_phone

GARMIN ZOU IN 2009 EEN ANDROID MOBIELTJE UITBRENGEN
Garmin staat bekend voor zijn gps toestellen; het bedrijf verwacht dat het in totaal in 2008 18 miljoen toestellen verkocht zal hebben, wat een stijging is met 50% tegenover 2007. Maar het bedrijf blijft niet bij de pakken zitten: het wil ook de markt van de mobiele toestellen veroveren.
Bevestigd is het nog niet, maar volgens verschillende bronnen zou Garmin in 2009 een mobieltje uitbrengen met het Android besturingssysteem aan boord. Eerder had Garmin al aangekondigd dat er een Nuvifone komt, een mobieltje met gps functie. Het eerste prototype daarvan is ondertussen in de VS goedgekeurd door de FCC.
Nu, eerlijk gezegd, Garmin zal wel wat concurrentie krijgen. Want ook andere fabrikanten hebben aangekondigd dat zij aan een android toestel werken, waaronder Samsung, Huawei, en Kogan Technologies. Enerzijds is dit wel goed, want dit zorgt voor weerwerk tegen de o zo gehypte iPhone. Anderzijds hebben wij toch nog altijd onze bedenkingen bij het Android OS, vooral omwille van de rechtstreekse bindingen met Google... Maar ja, wij zijn dan ook skeptici...
http://news.cnet.com/8301-17938_105-10127936-1.html
http://www.digitimes.com/NewsShow/MailHome.asp?datePublish=2008/12/22&pages=PD&seq=203

OOK HP SPRINGT OP DE IPHONE TREIN
Het succes van de iPhone mag blijken uit het feit dat de concurrenten het geraadzaam achten om zelf een toepassing te maken die ook op de iPhone draait. Verleden week maakte Microsoft bekend dat het een app gaat maken voor de iPhone, alhoewel Microsoft's eigen besturingssyteem Windows Mobile de concurrent is van het OS dat in de iPhone gebruikt wordt. En deze week kondigde HP dan weer aan dat het een app uitbrengt voor de iPhone, alhoewel HP zelf ook smartphones (en dus concurrenten) voor de iPhone maakt.
Het gaat om iPrint Photo, dat gratis bij iTunes te downloaden is. Het lijkt ons een erg handige toepassing, want je kan ermee foto's van je iPhone (of iPod Touch) printen op plekken waar er toegang is tot een draadloos netwerk en een HP printer. iPrint Photo zou volgens HP volledig compatibel zijn met Bonjour, de implementatie van Apple van het "zero configuration" netwerkprotol.
Vermits de app gratis is, zal HP geen geld halen uit deze app. Maar het voordeel dat hier gehaald wordt is de combinatie HP/iPod. En bovendien is elke nieuwe manier of toestel om te koppelen met een HP printer mooi meegenomen!
http://www.internetnews.com/mobility/article.php/3792836

LOGIO: ZAKTOESTEL OM PASWOORDEN TE ONTHOUDEN
Iedereen kent het eeuwige dilemma met paswoorden: ze moeten enerzijds bij elke inlog verschillend zijn, en zo ingewikkeld mogelijk, maar anderzijds zijn wij allemaal maar mensen met gewone hersens, en is het zo goed als onmogelijk om al die ingewikkelde paswoorden te onthouden. Daarom nemen de meeste mensen hun toevlucht tot papiertjes waarop al die paswoorden staan, maar dat is helemaal niet slim!
Het bedrijf Atek wil een oplossing bieden, met zijn Logio Password Organiser. Dat is een toestel waarbij je maar één master paswoord moet onthouden, wat dan toegang geeft tot alle andere paswoorden. Het werkt een beetje zoals het klavier van de mobiele telefoon, waar letters overeenkomen met cijfers, zoals INQUIRER overeenkomt met 46784737.
Een mooi principe, maar er is wel een nadeel aan verbonden. Wat als je het toestel kwijt speelt? Het is met opzet erg klein en licht gemaakt, om in je zak te passen, maar juist dat kleine formaat zorgt ervoor dat je het gemakkelijker verliest1
http://www.theinquirer.net/inquirer/review/096/1050096/pocket-password-organiser-keeps-your-secrets-safe....

Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** De een zijn brood is de ander zijn dood: RIM, de maker van de Blackberry, ziet zijn inkomsten stijgen dankzij de Bold en de Storm, maar Palm ziet zijn inkomsten zakken: het verliest 506 miljoen dollar.
http://links.techwebnewsletters.com/ctt?kn=49&m=30760430&r=MTM4NTY3NTQwMAS2&b=0&j=NDQzMTc3MDcS1&mt=1&rt=0
http://links.techwebnewsletters.com/ctt?kn=44&m=30760430&r=MTM4NTY3NTQwMAS2&b=0&j=NDQzMTc3MDcS1&mt=1&rt=0

*** Vrijbuitersite GeenStijl.nl wil nu ook een publieke omroep starten in Nederland. Daarvoor moet het 50.000 betalende leden hebben!
http://www.radiovisie.eu/nl/nieuws.rvsp?art=00078766

*** Blunder bij Samsung: heeft digitale fotokaders in omloop gebracht die virus bevatten...
http://www.pcworld.com/article/156050/article.html?tk=nl_dnxnws


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetRAM2000 - DANCE IN THE RAINBOW
[electro dance] RAM staat voor Remote Access Musicians. Het is een Britse "virtuele band" van muzikanten die los-vast met elkaar samenspelen. Hun muziek is een mengeling van dance, techno, trance, pop en hip hop. Bij MP3.com, waar wij deze week gingen shoppen voor onze gratis muziek, kan je een vijftal songs downloaden van de band.
http://www.mp3.com/artist/ram2000/summary/
http://www.mp3.com/artist/ram2000/summary.xml

NUCLEAR MANIAC - FALLEN ANGEL
[pop electro] Dance muziek, maar dan van een iets zwaarder genre, met een dreigende ondertoon een beetje. De teksten zijn ook niet altijd geschikt voor jeugdige oortjes. Maar een supersterke beat - voor de fans van zulke muziek een absolute must. Soms zitten er iets luchthartiger songs bij, zoals You Rare in my Heart. Download de songs, ze zijn gratis.
http://www.mp3.com/nuclear-maniac/artists/21768047/songs.html
http://www.nuclearmaniac.com/

SAHIB RADIO - BOOMTOWN
[rock/pop] Leuke pop, die soms doet denken aan Tom Waits, vooral wanneer die super rauwe stem zijn parlando aanvat. Van hem kan je een vijftal songs downloaden, stuk voor stuk aanraders. Voor liefhebbers van alternatieve neopunk is dit om van te snoepen.
http://www.mindawn.com/artists/sahibradio
http://www.mp3.com/artist/sahib-radio/summary/

SAINT ASIDE - NOT LIKE YOU
[punkrock] Goedemorgen! Als je dit opzet ben je meteen wakker. Ondanks de naam van de band heeft dit helemaal niets met engeltjes te maken, maar met keiharde gitaren, drums en een rauwe stem. Alhoewel wij eerlijk gezegd geen liefhebber zijn van het genre, moeten we toch toegeven dat deze songs knap gemaakt zijn.
http://www.mp3.com/artist/saint-aside/summary/


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Je leeft maar één keer...
als je geluk hebt.

- Woody Allen, Amerikaans filmmaker -
De nieuwe oogstBRONNEN VOOR WEB DESIGN
Dit is een handige site! Hier vind je links naar allerlei sites die je bij het ontwerpen van websites van pas kunnen kopen: CSS tutorials, HTML tutorials, PHP, Perl, CSS resources, Search Engine Optimisation, en vele meer. Om te bookmarken!
[Taal: Engels]
http://www.kayodeok.btinternet.co.uk/favorites/webdesign.htm

PERFECT SOUND FOREVER

Een site voor de muziekliefhebber: dit is een online muziekmagazine met aandacht voor alternatieve muziek. Zoals de layout van de site meteen al meegeeft is het niet het glossy effect dat belangrijk is, wel de muziek.
[Taal: Engels]
http://www.furious.com/perfect/

MEEST BEKLIJVEND EN VIRAAL IN 2008
Een uitstekend artikel (in PDF vorm) met de meest trendy nieuwigheden, de meest beklijvende trends van 2008, plus de beste websites uit de reclamewereld. WIj hebben er al eentje van vermeld, Uniqlock, maar in dti artikel vind je er nog veel meer. Ontdek en geniet!
[Taal: Engels]
http://www.contagiousmagazine.com/pdf/MostContagious2008.pdf

DE BEST WORDPRESS PLUGINS VOOR NIEUWE BLOGS
Van plan een blog te maken, of heb je er al een en zou je die willen verbeteren? Dan kan dit artikel je helpen. Je vindt er allerlei plugins voor Wordpress, zoals de "Ad rotator", waarmee je de advertenties op je site kan afwisselen, tot de Wordpress Database Backup - want ook bij blogs zijn backups levensredders!
Kijk ook eens in de commentaren op het artikel, want zoals gewoonlijk krijg je van de lezers ook nog enkele goede tips!
[Taal: Engels]
http://www.marketingpilgrim.com/2008/12/best-wordpress-plugins-new-blogs.html

HOE KAN JE BEST BLOGGEN?
We blijven nog even bij de bloggers. Want sommige mensen overwegen wel een blog op te starten, maar twijfelen nog. Hoe moet ik het doen? En wat mag ik verwachten? In dit artikel bij Slate vind je enkele tips van befaamde bloggers, zoals Arianna Huffington (Huffington Post) en Om Malik. Wat wij vooral onthouden is het volgende: verwacht niet onmiddellijk beroemd te worden. Daarvoor bestaan andere en betere manieren. Wanneer je goed genoeg schrijft, zal je zien dat mensen beginnen te lezen. Soms honderden, soms duizenden. Maar eer je die aanhang bereikt, moet je wel een jaar of langer wachten. En als je dat geduld niet kan opbrengen, dan begin je er best niet aan...
[Taal: Engels]
http://www.slate.com/id/2207061/pagenum/all/#p2

MEEST BEKLIJVENDE EN VIRALE WEBSITES 2008: UNIQLOCK
Wij vonden dit lijstje bij Contagiousmagazine, en je kan het ook als PDF bestand downloaden. Bovenaan staat Uniqlock, een mooie, wat zeggen wij: prachtige mengeling van entertainment rond een merk, en nut. De site ontving verschillende prijzen, en wanneer je ze bezoekt zal je zien waarom. Bij Uniqlo/meets zal je dan weer beelden zien van de medewerkers van Cirque Du Soleil, die tijdens hun voorbereidingen kleren dragen van het merk. Weliswaar een commercieel product, maar prachtig om zien.
[Taal: Engels]
http://www.uniqlo.com/meets/
http://www.uniqlo.com/show/

TEMPLATES VOOR BLOGS BIJ BLOGGER
Heb je een blog bij Blogger? Dan zal dit artikel je wel interesseren. Hier vind je namelijk links naar meer dan 30 sites waar je templates of sjablonen kan vinden voor je blog. De meeste bloggers zijn immer enkel geïnteresseerd in de content, en zijn niet meteen grafische ontwerpers. Daarom is het handig om gewoon te kunnen kiezen uit bestaande sjablonen, die je dan hier vindt.
[Taal: Engels]
http://mashable.com/2008/12/22/blogger-template-resources/

SJABLONEN EN TIPS VOOR POWERPOINT

Nog een site waar je allerlei tips vindt, maar ditmaal voor Powerpoint dia's (slides). Je vindt er achtergronden die je gratis mag gebruiken, animaties, tekst effecten (bewegend en statisch), en veel meer.
[Taal: Engels]
http://office.microsoft.com/en-us/templates/CT103366151033.aspx

MUSIC-MAP

Het concept van de woordenwolken ken je ondertussen al: woorden worden gerangschikt naargelang de band die zij hebben met een ander woord. Bij sommige woordenwolken verschijnen vaak voorkomende woorden in een groter lettertype, bij andere woordenwolken gaat het om concentrische cirkels, en hebben de woorden die het dichts bij het originele woord staan het meeste affiniteit met dat woord.
Music-Map past het principe van de woordenwolk toe op muziek. Geef je bijvoorbeeld de naam van artieste Katie Melua in, dan zal je zowel Tracy Chapman, Rye, Joss Stone, Amy Winehose, Norah Jones op de middelste concentrische cirkels vinden, maar vooral Feist, dat erg dicht bij Katie geplaatst wordt.
Een unieke manier dus om verwante artiesten en muziek te ontdekken!
[Taal: Engels]
http://www.music-map.com/katie+melua.html
http://www.music-map.com/

VRIJDAG MULTIMEDIA: 30 PRACHTIGE TITELFRAGMENTEN VAN FILMS
Het gezegde dat de eerste indruk van belang is, telt ook voor films. Het openingsfragment van een film kan een onvergetelijke eerste indruk op de kijker maken... of niet. Normaal moet zo'n fragment de toon zetten voor de film, en het thema inleiden. Bij SmashingMagazine is er een lijstje opgesteld van 30 onvergetelijke openingsfragmenten, inbegrepen de YouTube videolink, zodat je meteen kan smullen van dit lekkers. Smakelijk!
[Taal: Engels]
http://www.smashingmagazine.com/2008/12/19/30-unforgettable-movie-title-sequences/

VRIJDAG MULTIMEDIA: 10 PRACHTIGE ALTERNATIEVE MANIEREN OM FOTO'S TE MAKEN
Dit artikel van Weburbanist heeft het over speciale fototechnieken en effecten, waarmee men heel speciale foto's verkrijgt. Een daarvan hadden wij in een vorige editie al vernoemd: Tilt-Shift fotografie. Maar er zijn er nog andere, zoals time-lapse (beelden die bewegingen volgen), monochrome kleurenfoto's, en veel meer. Om even rustig naar te kijken en te bewonderen.
[Taal: Engels]
http://weburbanist.com/2008/12/19/photography-creative-approaches-types-techniques/

VRIJDAG MULTIMEDIA: MOSHI MONSTERS
Dit gratis Flash game is bedoeld voor kinderen; zij kunnen online hun eigen monstertje creŽren en opvoeden, een beetje zoals een Tamagotchi. Een veilige site, goed ontworpen, en heel leuk om spelen.
[Taal: Engels]
http://crave.cnet.co.uk/gamesgear/0,39029441,49300362-2,00.htm


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://leefwijzer.wordpress.com - http://hoorspel.wordpress.comBij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be

*** ALGEMEEN DAGBLAD
- De Kerstman was donderdag rond elf uur (Nederlandse tijd) klaar met het bezorgen van cadeautjes. Volgens de Amerikaanse luchtverdedigingsinstelling Norad keerde de Kerstman terug naar de Noordpool om daar lekker uit te puffen van het harde werk.
http://www.ad.nl/multi-media/2869967/Kerstman_kan_uitpuffen.html
- Karter Mario kampioen van 2008
ROTTERDAM - Mario Kart voor de WII is de best verkochte game van het afgelopen jaar. De tweede plaats is voor de WII fit. In totaal staan er vier...
http://www.ad.nl/economie/2869834/Karter_Mario_kampioen_van_2008.html
- Veel vrije tijd gaat op aan internet
AMSTERDAM - Nederlanders hebben met 6,3 uur vrije tijd op een doordeweekse dag meer tijd voor zichzelf dan...
http://www.ad.nl/multi-media/2867054/Veel_vrije_tijd_gaat_op_aan_internet.html

*** DIGITALE REVOLUTIE
- Verbeterde variant op eMule
EasyMule is een aangepaste versie van het populaire downloadprogramma eMule. De makers beloven een hogere downloadsnelheid en een eenvoudigere gebruikersomgeving.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=25025
- Ongewenste cadeaus op Marktplaats
Vlak na Sinterklaas en Kerst wordt Marktplaats.nl ieder jaar weer overspoeld met gloednieuwe spullen die te koop worden aangeboden. Daarom deden ze dit jaar een onderzoek naar ongewenste cadeaus.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=25023
- Gebruikte computers kopen
Niet iedereen hoeft de allernieuwste computer te hebben. Een gebruikte computer kan ook heel interessant zijn. Liefst met garantie. Maar waar vind je die?
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=22219

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Getest: SkullCandy TI
Het minste wat je van de hoofdtelefoons van het merk SkullCandy kunt zeggen is dat ze trendy zijn, er is veel aandacht besteed aan het design en de cool ...
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3820
- Fermax City Kits: all-in-one deurcommunicatie
Onlangs vernieuwde Fermax zijn Cityline buitenpanelen voor deurcommunicatie. Deze maken nu samen met passende monitoren en telefoons deel uit van een ...
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3824
- HDMI kabels met logo en led-lichtje
König voegt drie hdmi kabels toe aan zín assortiment. De kabels zijn voorzien van mooie zilverkleurige aluminium pluggen met het König logo.
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3818

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- "Mega Monday" met Kerst: spamming time
Onder andere dankzij de crisis doen steeds meer consumenten hun Kerstaankopen op het internet. Een goede manier om zaakjes te doen, maar ook op spammers tegen het lijf te lopen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19292&style=99896
- WiMAX te laat?
Goed nieuws, WiMAX zal in 2013 103 miljoen abonnementen tellen over de hele wereld. Minder goed nieuws, op het zelfde moment zal HSPA er meer dan een miljard tellen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19287&style=99896
- LUON stelt nieuwe website Eurostation & Euro Immostar voor
De nieuwe corporate site van Eurostation & Euro Immostar staat online: www.eurostation.be en www.euroimmostar.be. De pers, de overheid en het grote publiek vinden er uitgebreide informatie en prachtig beeldmateriaal over de stationsvernieuwingsprojecten in o.a. Antwerpen, Mechelen, Gent Sint-Pieters en zelfs Moskou.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19289&style=99896

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Demper voor trillende pcís!
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/other/demper-voor-trillende-pc-s.cfm
- Apollo neemt de kaap van 500 GB
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/storage--usb/apollo-neemt-de-kaap-van-500-gb.cfm
- LED backlighting
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/other/led-backlighting.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Opera brengt mobiele webgebruik in kaart
Volgens browserleverancier Opera is het gebruik van het Web op mobiele telefoons dit jaar gestegen met 94%.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5070
- 2009 wordt moeilijker voor e-mail marketeers
Uit de Ď2009 Marketing Almanací van het Amerikaanse ExactTarget blijkt dat volgend jaar een moeilijker jaar wordt voor de e-mail marketing.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5071
- Veranderingen bij de Persgroep Advertising
Vlak voor de feestdagen meldt de Persgroep Advertising nog een aantal veranderingen in zijn structuur.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5067


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Overdag baas, ís nachts gamer
http://computertaal.info/2008/12/25/overdag-baas-s-nachts-gamer/
- Windows XPís doodvonnis nog maar eens uitgesteld
http://computertaal.info/2008/12/25/windows-xps-doodvonnis-nog-maar-eens-uitgesteld/
- Beste game trailers van 2008
http://computertaal.info/2008/12/25/beste-game-trailers-van-2008/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Verse kernel moet grafische prestaties van Linux verbeteren
16:00 - Op kerstavond heeft Linus Torvalds Linux-kernel met versieummer 2.6.28 vrijgegeven. De vijfde kernelrelease van dit jaar moet de grafische prestaties verbeteren en biedt ondersteuning voor het ext4-bestandssysteem en wireless usb. »
http://tweakers.net/nieuws/57519/verse-kernel-moet-grafische-prestaties-van-linux-verbeteren.html
- 'Wii krijgt volgend jaar nieuwe videodienst'
14:04 - Nintendo introduceert volgend jaar mogelijk een videoservice voor de Wii. Met onder meer aandacht voor tekenfilms en familieprogramma's zal het aanbod op de console afwijken van wat de concurrenten Microsoft en Sony momenteel aanbieden. »
http://tweakers.net/nieuws/57517/wii-krijgt-volgend-jaar-nieuwe-videodienst.html
- Verkoop notebooks voor het eerst hoger dan desktop-verkoop
In het derde kwartaal zijn er wereldwijd voor het eerst meer notebooks verkocht dan desktopcomputers. Dit blijkt uit nieuwe verkoopcijfers van marktonderzoeksbureau iSuppli.
http://tweakers.net/nieuws/57493/verkoop-notebooks-voor-het-eerst-hoger-dan-desktop-verkoop.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internautniet vergeten: bij de artikesl van Gerard het logo met het typende mannetje in te voegen!

TIPS VOOR WEBWERKERS: VERSTERK JE ONLINE AANWEZIGHEID MET SOCIAL MEDIA

Social media is een verzamelnaam voor interactieve sites op het internet waar een zekere mate van sociale interactie bij betrokken is. Er is een breed scala aan social media-sites, ieder met eigen functionaliteit en bruikbaarheid. In deze reeks artikelen zal ik bespreken wat de belangrijkste vormen van social media zijn, met voorbeelden van elk, en hoe je die het beste kunt gebruiken om jouw eigen online aanwezigheid of die van je bedrijf te versterken.

Sociale Netwerken
De belangrijkste en meest bekende vorm van social media omvat de zogenaamde sociale netwerken. Het gaat hier om sites zoals Hyves, MySpace, Netlog, Facebook en LinkedIn. Ieder sociaal netwerk heeft een aantal standaard mogelijkheden. Je kunt er een persoonlijk profiel aanmaken vol met informatie over jezelf. Je kunt deze profielen vaak uitdossen met allerlei extra's, zoals video's, foto's, en blogs. Daarnaast kun je 'vrienden maken' met andere gebruikers van dezelfde site, zodat je elkaars updates kunt volgen en berichten naar elkaar kunt sturen.
De meeste sociale netwerken hebben een privé-karakter, en zijn met name gericht op het onderhouden van online sociale verbindingen met vrienden en familie. De uitzonderingen zijn LinkedIn en haar grote concurrent Xing, die beide een zakelijke insteek hebben. Deze 'professionele' sociale netwerken zijn vaak begonnen als een online extensie van je CV, waarin je als werknemer je arbeidsverleden in detail kunt profileren. Intussen is de focus van deze netwerken verschoven naar het, ja, netwerken. Je kunt LinkedIn en Xing gebruiken om interessante zakelijke connecties op te doen, en om van gedachten te wisselen met professionals in allerlei branches.
Sociale netwerken kunnen je helpen om sociale contacten actief te houden. Je kunt oude vrienden terugvinden, in contact blijven met verre familieleden, en groepen vormen rond gezamenlijke interesses. Daarnaast kan het ook goed zijn om als bedrijf actief te zijn op sociale netwerken. Je kunt dan de functionaliteit van het sociale netwerk gebruiken om aan klantenbinding te doen of om feedback te krijgen van je klanten.
Professionele sociale netwerken zoals LinkedIn hebben een voor de hand liggende toepassing voor bedrijven en zelfstandigen. Je kunt er zakelijke contacten mee opdoen en onderhouden, je expertise in bepaalde vakgebieden demonstreren, en er zelfs opdrachten mee binnenhalen.

Sociale nieuwssites
Er zijn al veel nieuwssites zoals nu.nl en nieuwsblad.be. Deze nieuwssites bevatten het nieuws zoals samengesteld door een professionele redactie. Maar social nieuwssites daarentegen laten gebruikers zelf het nieuws samenstellen. Op sites zoals Digg, NuJij, MSN Reporter en Reddit kunnen gebruikers nieuwsitems toevoegen en stemmen op artikelen die ze goed of interessant vinden. De artikelen met de meeste stemmen verschijnen het hoogst op de homepagina van de site. Op die manier worden nieuwsitems die door velen leuk en belangrijk gevonden worden zichtbaarder gemaakt. Vaak zit er ook functionaliteit bij om commentaar achter te laten bij een nieuwsbericht, waardoor er levendige discussies kunnen ontstaan over de inhoud van het nieuwsbericht.
De sociale nieuwssites laten vaak een heel ander beeld zien van wat er op dat moment in de wereld gaande is dan de traditionele nieuwsbronnen. Ook komen er vaak artikelen voorbij die niets met het nieuws te maken hebben, maar die grappig, amusant of sensationeel zijn.
Het is interessant om eens rond te kijken op een sociale nieuwssite, waarbij Digg (de grootste sociale nieuwssite ter wereld) het breedste scala aan nieuwsberichten bevat. Alles van het laatste nieuws over Amerikaanse politiek tot aan een top 10-lijst hoe je een vriendje kunt dumpen, alles is op Digg te vinden. Vaak kunnen websites die op Digg vernoemd worden de extra aandacht niet aan en bezwijkt de website onder de enorme hoeveelheid internetverkeer (het zogenaamde Digg-effect).
Voor bedrijven kunnen sociale nieuwssites interessant zijn. Het is een effectieve manier om in een korte tijd een grote hoeveelheid extra bezoekers op je website te krijgen. Wel is het belangrijk om een artikel te hebben dat dermate interessant is dat bezoekers van de sociale nieuwssite het ook daadwerkelijk gaan lezen en erop gaan stemmen.
Ook zijn er sociale nieuwssites die over een specifiek onderwerp gaan. Slashdot bijvoorbeeld is een IT-gerichte nieuwssite met een sterk sociaal aspect, vooral bedoeld voor echte techneuten en doorgewinterde ICT'ers. Als je een artikel hebt dat die doelgroep aanspreekt, kun je het op Slashdot aanbieden en hopen dat het aanslaat.
Tot slot vind je hieronder nog de belangrijkste links naar websites in de twee categorieŽn die in dit artikel besproken worden:

Sociale netwerken:
LinkedIn - http://www.linkedin.com
Hyves - http://www.hyves.nl
MySpace - http://www.myspace.com
Netlog - http://www.netlog.com
Facebook - http://www.facebook.com
Xing - http://www.xing.com

Sociale nieuwssites
Digg - http://digg.com
Reddit - http://www.reddit.com
MSN Reporter - http://reporter.nl.msn.com
NuJij - http://www.nujij.nl
GeenCommentaar - http://www.geencommentaar.nl
Slashdot - http://www.slashdot.org

© Barry Adams van Alphamegahosting.com
http://www.alphamegahosting.com/
Sjeef

NU AL DE BESTE ONDERDELEN VAN WINDOWS 7 OP JE VISTA (1)

Binnenkort zou Windows 7 eraan moeten komen, maar wie niet zolang kan wachten, kan nu al profiteren van enkele van de leukste en handigste onderdelen, en dat op zijn "oude" Vista computer.
Zo kan je bij Windows 7 programma's en documenten in je taakbalk zetten, in plaats van snelkoppelingen op je desktop te zetten. Maar in zekere zin kan je dat ook al in je Vista: gebruik daarvoor de Quick Launch toolbar. Gewoon op je taakbalk rechtsklikken, en uit het Toolbar menu "Quick Launch" aanvinken. Nu kan je in dit vak folders plaatsen, documenten, en programma's. Maak je gebruik van Quick Launch, dn is het ook gemakkelijk om een taakbalk te gebruiken die uit twee of meer lijnen bestaat lijnen bestaat (hoger is dus). Hiervoor moet je rechts klikken op je taakbalk, en "Lock the taskbar" uitvinken. Versleep nu de balk naar boven, en zet daarna de taakbalk terug vast.
http://lifehacker.com/5077690/get-windows-7s-best-features-right-now

NU AL DE BESTE ONDERDELEN VAN WINDOWS 7 OP JE VISTA (2)
Nog een van die handige dingen die Windows 7 zal bevatten, is vooral interessant voor al wie een breed scherm heeft. Je kan dan namelijk een venster verkleinen tot de helft van de groote, en links of rechts van het scherm "aanmeren".
Maar dat kan je ook als je het gratis progje Winsplit Revolution gebruikt; daarbij krijg je veel meer controle over de manier waarop het venster geschikt wordt, en je kan dit ook doen met toetsencombinaties.
WIndows 7 zal ook een betere "klikken en verslepen" functie hebben. Dat kan je dan weer nabootsen met de gratis progje AeroSnap.
http://www.winsplit-revolution.com/
http://lifehacker.com/5085657/aerosnap-brings-the-windows-7-snap-feature-to-xp-vista

NU AL DE BESTE ONDERDELEN VAN WINDOWS 7 OP JE VISTA (3)
In Windows 7 zit er ook iets dat Windows Shake heet - daarbij worden alle achtergrond vensters verwijderd wanneer je het actieve venster waarin je aan het werken bent "dooreen schudt". Een demonstratie daarvan vind je op het onderstaande filmpje.
Welnu, je moet niet wachten op Windows 7 om datzelfde effect te behalen. De gratis Aero Shake app doet hetzelfde.
http://lifehacker.com/5082279/aero-shake-clears-your-pre+windows-7-desktop
http://www.flickr.com/photos/ginatrapani/3005356495/

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html

Van alles halen, (bijna) niets betalen...SEARCHY: SNELLER ZOEKEN
Firefox extensie - freeware
Searchy is een nieuwe experimentele add-on voor Firefox, die belooft sneller resultaten te brengen op je zoekactie. Na installatie moet je enkel nog Ctrl+Shift+K drukken om de zoekbalk op je venster te laten verschijnen, en je tikt in wat je zoekt. De resultaten verschijnen in real time tijdens het intikken.
Je kan ook @ gebruiken in het zoekvak, plus de zoekterm, waardoor de zoekopdracht beperkt wordt tot de (volledige) site die je nu bezoekt.
http://overstimulate.com/projects/searchy

VIDEOCACHEVIEW: HERBEKIJK FILM
Win2000/XP/Vista - 62 kb - freeware
Met dit programma kan je alle films die je in streaming bekeken hebt, ook terugvinden op je harde schijf. Want normaal gezien komt er een kopie van die film in de cache van je browser, maar de toegang tot die cache is niet echt simpel te noemen. Deze freeware verhelpt dat, zodat je alle films uit de cache opnieuw kan bekijken. De tool werkt met IE, Firefox en Google Chrome.
http://www.nirsoft.net/

RETURNIL VIRTUAL SYSTEM BUSINESS EDITION

Windows 2000/2003/XP - shareware
Dit programma is heel krachtig; het maakt een kloon van je Windows systeem in het RAM, en is daarmee het meest geavanceerde Virtuele partitie systeem dat er te krijgen is. Hierdoor wordt je computer beschermd tegen virussen, spyware en andere ongewenste programma's, maar behoudt de instellingen van je computer. Gewoon je computer herstarten en alle wijzigingen zijn verdwenen.
http://fileforum.betanews.com/detail/Returnil_Virtual_System_Business_Edition/1170266047/1

MEMTEST86+
Alle OS - open source
Dit programma is gebaseerd op het originele memtest86; het is bedoeld om zo spoedig mogelijk het falen van het geheugen op te sporen.
http://fileforum.betanews.com/detail/Memtest86/1128353368/1

OPEN OFFICE 3.O.1 RELEASE KANDIDAAT

All OS - freeware
De release kandidaat 1 is nu uit; wie liever wacht op de definitieve versie, moet geduld hebben tot 15 januari. Deze versie bevat enkele bugfixes maar ook enkele functies die vanwege de deadline niet in OpenOffice 3.0 opgenomen konden worden. In maart 2009 komt versie 3.1 eraan.
http://www.openoffice.org

XAMPP: HET MEEST GEBRUIKTE WEBSERVER PAKKET
Windows all - 38,9 MB - freeware
XAMPP staat voor X (alle bedrijfssystemen), Apache, MySQL, PHP en Perl. Deze combinatie wordt op heel webservers gebruikt waar de content dynamisch aangemakt wordt.
http://www.apachefriends.org/

VRIJDAG MACDAG: DEFAULT FOLDER
Mac OX X 10.4/10/5 - 9,3 MB - shareware $34,95
De Mac is niet echt handig voor het door mappen bladeren, bij het openen en opslaan van documenten. Deze software zet een knoppenbalk naast al de Open en Save dialoogvensters, waardoor je gemakkelijker toegang hebt tot verschillende folders.
http://www.download.com/Default-Folder-X/3000-2248_4-10206392.html?tag=nl.e414&cdlPid=10981934

VRIJDAG MACDAG: PIXELMATOR
Mac OS S 10.4/10.5 - 56,63 MB - shareware
Een grafische bewerker, die heel wat van de tools bevat die ook Photoshop heeft, maar die toch een heel wat goedkoper prijskaartje heeft dan die laatste. Layout, filters, layer manager zijn ongeveer hetzelfde als Photoshop.
http://www.download.com/Pixelmator/3000-2192_4-174025.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Sommige mensen lezen zo weinig,
dat ze er niet eens een hekel aan hebben.

- Karel J. Versteeg, Nederlands kolderdichter -