Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 18/12/2008 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 12
Nummer 579 van 13/12/2008
Gegroet lezer,

Help! Onze verkiezing voor de beste website (privé-initiatief) dreigt in het water te vallen! Na onze oproep hebben zich het vereiste aantal juryleden gemeld.... maar op onze oproep om sites aan te melden reageerden slechts vier van onze lezers! En een verkiezing waarbij slechts 12 sites meedoen, dat kunnen we nu toch echt niet maken!

Dus herhalen wij onze oproep: zend ons drie Nederlandstalige sites, niet gemaakt door de grote uitgevers, die jij handig of knap vindt, en die jij wel een eervolle vermelding waard vindt. Zend de url van die site, samen met een kleine verklaring waarom je de site goed vindt, naar ons adres: redactie@netties.be en dat uiterlijk VOOR Kerstmis (25 december). Die dag worden de inzendingen afgesloten, en zal de jury het overleg beginnen. De winnaars worden bekendgemaakt vlak na Nieuwjaar.

Laat ons niet in de steek! Werk mee aan onze verkiezing, die het initiatief wil belonen van privé-personen; bij andere verkiezingen vallen die immers uit de boot, omdat zij door het gewicht van de sites van grote uitgevers in de verdrukking komen! Om onze lezers aan te moedigen: al wie zijn selectie van 3 sites instuurt, krijgt een beloning: de originele Netties-sleutelhanger!

Dus: reageer massaal, en reageer snel. Onze redactie zal u eeuwig dankbaar blijven!

Ondertussen wensen wij u veel leesplezier met deze editie, en hopen wij u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.PICASA WEBALBUMS VERTAALT DE COMMENTAREN
De webalbums van Google's Picasa zijn over de hele wereld populair aan het worden, niet in het minst omdat de interface in 38 verschillende talen beschikbaar is. Heel wat mensen uit de hele wereld bezoeken deze albums, en schrijven een commentaar op deze foto's. In hun eigen taal dan wel, en dat kan tot een hele Toren van Babel leiden.
Daarom heeft Google nu de Google Translate API toegepast in Picasa, waardoor de commentaren automatisch vertaald worden naar de taal die jij gekozen hebt voor de gebruiksinterface. De vertaling wordt voortaan weergegeven onder de originele commentaar. UiIteraard is die vertaling niet perfect, en wij durven ervoor te webben dat het binnenkort een hele sport wordt om de leukste taalblunders bij deze commentaren te vinden!
http://googlesystem.blogspot.com/2008/12/picasa-web-albums-translates-comments.html

NIEUWE TROJAN VERMOMT ZICH ALS GREASEMONKEY
BitDefender heeft een nieuwe Trojan ontdekt, die de paswoorden en andere inloggegevens tracht te stelen van je harde schijf. De zoveelste, niets nieuws onder de zon zal je zeggen, maar deze heeft toch wel iets opmerkelijks: hij vermomt zichzelf als Greasemonkey.
Het gaat om "Trojan.PWS.ChromeInject.A'; de gebruiker wordt, wanneer hij een bepaalde link aanklikt, wijs gemaakt dat het om het Greasemonkey script gaat. Zoals iets gevorderde gebruikers weten kan je het (echte) Greasemonkey script installeren op je pc, waarna je verschillende (onschuldige) scripts kan uitvoeren op je pc om de pagina's die je browser weergeeft helemaal naar je hand te zetten.
Welnu, dit "valse" Greasemonkey installeert zich op je pc, in de add-on map van Firefox, zegt daar dat hij Greasemonkey is, en begint je harde schijf te doorzoeken naar paswoorden, login details, je account informatie voor World of Warcraft, en dergelijke.
Uiteraard heeft deze Trojan niets te maken met de echte Greasemonkey. Volgens dit artikel bij Firefox Facts, hebben de schrijvers van de Trojan wel een fout gemaakt: enkel meer geavanceerde gebruikers weten wat Greasemonkey is, de gewone gebruikers niet. De geavanceerde gebruikers zullen echter ook wel twee keer nadenken vooraleer zij deze Trojan op hun harde schijf gaan installeren...
http://feeds.feedburner.com/~r/firefoxfacts/~3/476808408/
http://www.bitdefender.co.uk/NW900-uk--BitDefender-detects-novel-approach-to-stealing-web-passwords.html
http://arstechnica.com/news.ars/post/20081205-new-trojan-targets-firefox-masquerades-as-greasemonkey.html

MUZIEK (LEGAAL) TOEVOEGEN AAN JE FILMPJES BIJ YOUTUBE
Heel wat internauten doen het, maar het is niet altijd even legaal: muziek zetten als achtergrond bij het filmpje dat ze naar YouTube uploaden. Die muziek geeft het filmpje natuurlijk een heel leuk effect. En bij sommige filmpjes, waarbij gedanst wordt, of waarbij de baby op het geluid van een of andere top hit aan het kraaien is, vormt die muziek zelfs een onontbeerlijk onderdeel. Maar de internauten vergeten vaak wel dat er eigenlijk toestemming gevraagd moet worden vooraleer die muziek gebruikt mag worden. Platenmaatschappijen hebben YouTube in het verleden dan ook bestookt met verzoeken om bepaalde filmpjes te verwijderen, omdat daarin muziek gebruikt wordt zonder de toestemming van de platenmaatschappij.
YouTube is zich hiervan bewust, en wil een mouw passen aan dit probleem. Het heeft een partnership afgesloten met Rumblefish, een bedrijf dat licenties verleent voor muziek, waardoor je voor je filmpje voortaan kan kiezen uit duizenden songs uit de cataloog van de onafhankelijke artiesten die bij Rumblefish aangesloten zijn. Daardoor kan je dus met een gerust geweten muziek als achtergrond bij je filmpje gebruiken - en de artiest in kwestie krijgt er nog gratis reclame bij ook!
Hoe je de muziek toevoegt, vind je in de About pagina van AudioSwap
http://www.youtube.com/audioswap_about
http://www.youtube.com/blog?entry=0TEqAVOaLCI

INTERNET GEVAARLIJK VOOR GEVOELIGE TENEN: LET OP MET DE FILMPJES DIE JE PUBLICEERT
Dat men moet opletten met wat men op het internet publiceert, dat begint stilaan erg duidelijk te worden. Steeds vaker wordt er naar de rechter getrokken om deze of gene website te verbieden, of mensen te straffen die iets online publiceren dat als ongeoorloofd beschouwd wordt.
Wij halen even drie gevallen aan die de laatste dagen gebeurd zijn. Het eerste geval deed zich voordeel in AustraliŽ. Daar had een man een filmpje dat hij op een website gevonden had (en dat nu nog altijd op het web circuleert, zelfs in Amerikaanse nieuwsshows vertoond is-, geüpload naar LIveleak, een site die je een beetje kan vergelijken met YouTube, met dit verschil dat de site meer draait rond nieuws en actuele gebeurtenissen. Het ging om een filmpje waarin een vader zijn baby op een nogal wilde manier ronddraait - niet om hem te straffen, maar om te dollen met de baby. De baby kraait het dan ook uit, en nadien zie je hoe hij glimlacht. Maar omdat het toch wat gevaarlijk is om zo met een baby om te gaan, hebben kinderbeschermers toch gewaarschuwd tegen het filmpje.
De man, ene Chris Illingworth, zelf vader van vier kinderen en 60 jaar oud, kreeg prompt de politie over de vloer, die hem beschuldigde van het publiceren van materiaal waarin kinderen misbruikt worden; zijn hele computer werd doorzocht, net als zijn huis, op zoek naar "ander" materiaal zoals kinderporno. Hij moest mee naar het politiebureau, waar hij als een echte misdadiger behandeld werd, en er vingerafdrukken, zelfs een DNA staal afgenomen werd. De man was uiteraard geschokt door deze behandeling, en werd er haast ziek van.
De verantwoordelijken van Liveleak hebben op hun site een video gepubliceerd waarin zij de verdediging van Illingworth op zich nemen. "Het gedrag in de video is onverantwoord, maar daarom geen misbruik". Een woordvoerder van de Electronic Fontiers Australia verklaarde dat de bezorgdheid over het afbeelden van kinderen de laatste tijd enorm toegenomen is, en nu zelfs op een punt gekomen is waarbij elke ouder twee keer gaat nadenken vooraleer hij een foto post van zijn kinderen.
Inderdaad: waar ligt de grens. Is de foto die vroeger van elk baby'tje genomen werd (naakt, liggend op een pelsje) tegenwoordig nog wel onschuldig te noemen? En als we het dan toch over kindermisbruik hebben: wat met die filmpjes die op America's Funniest Movies getoond worden, waarin kinderen botsen en vallen... kan dat nog wel?
http://www.theage.com.au/news/technology/man-charged-over-viral-babyswinging-video/2008/12/08/1228584709781.html

INTERNET GEVAARLIJK VOOR GEVOELIGE TENEN: PARODIE MAG NIET MEER?
Het tweede geval dat aantoont hoe precair het aan het worden is om iets te publiceren op het internet, komt uit de VS en heeft betrekking op een parodie.
Zoals je wellicht weet, is er in de VS (en ook in Europa) een wet die de registranten van web domeinen en de webhosting bedrijven beschermt waardoor zij niet aansprakelijk gesteld kunnen worden voor de content die de klant post op zijn website. Maar er zijn heel wat bedrijven die ondanks deze wet toch de hostingbedrijven aansprakelijk stellen, en hen trachten te intimideren zodat de hostingbedrijven de websites uit de lucht halen die materiaal bevatten waartegen deze bedrijven bezwaar hebben.
Zo ook dit recente geval. De domeinregistrant Joker.com werd aangesproken door het in zuid-Afrika gebaseerde diamantsyndicaat De Beers, met de eis dat het een parodie van de website van New York Times zou verwijderen. Op deze spoof site, die 14 pagina's telt, kwam namelijk een parodie op een advertentie van De Beers voor, waarin gezegd wordt dat het aankopen van een diamant De Beers in staat zou helpen om een prothese te schenken aan een Afrikaan die de hand verloren had in conflicten rond diamant.
De Beers eiste dat de registrant, Joker.com, onmiddellijk de spoof site uit de lucht zou halen. De advertentie was volgens de advocaat die De Beers vertegenwoordigt geen parodie, maar "beledigend, denigrerend, schadelijk en inaccuraat" voor het bedrijf.
Ook in deze zaak heeft de Electronic Frontier Foundation een standpunt ingenomen, waarin het de bedreigingen van De Beers bestempelt als een poging tot censuur.
Eerlijkheid gebiedt ons hierbij te zeggen dat er in deze zaak nog andere factoren meespelen, zoals het feit dat zowel De Beers als het hostingbedrijf, Joker.com, buiten de VS gevestigd zijn, en dat de site geregistreerd staat onder een valse naam. Maar voor die details verwijzen wij naar het artikel bij PC World.
Voor ons volstaat in elk geval dat ook dit geval bewijst hoe voorzichtig je moet zijn met wat je publiceert op het internet, ook als het een parodie is...
http://www.pcworld.com/article/155087/article.html?tk=nl_dnxnws

INTERNET GEVAARLIJK VOOR GEVOELIGE TENEN: WIKIPEDIA EN AMAZON IN DE BAN?
Het derde geval toont dan weer aan hoe super gevoelig men geworden is voor alles wat naar kinderporno ruikt. In dit geval gaat het om de hoes van een album van de Duitse heavy metal band The Scorpions. Daarop staat een tienermeisje, naakt, maar haar genitaliŽn zijn discreet bedekt door zogenaamd een barst in de lens. Het album dateert al van 1976, en heet Virgin Killer.
De hoes van het album werd geplaatst bij het artikel in de Wikipedia over deze band, maar Internet Watch Foundation, een instelling met steun van de Britse overheid, die betaald wordt door de EU en een taks op de internet industrie, vond deze afbeelding obsceen. Is dat een afbeelding die gehost is in het VK, dan wordt de ISP van deze site gecontacteerd met het verzoek de content te verwijderen. Bevindt de site zich buiten het VK, dan wordt de site toegevoegd op een zwarte lijst, en kan men vanuit het VK geen toegang meer krijgen tot deze site - een boodschap "page not found" wordt in de plaats daarvan getoond.
Door de Wikipedia pagina te blokkeren, kon men vanuit het VK niet meer anoniem pagina's bewerken op de online encyclopedie, aldus onderstaand artikel bij The Guardian. Enkel nog wie geregistreerd en ingelogd, kon dat doen. Maar het wordt nog erger.
Ook de online boek- en platensite Amazon US dreigt te vallen onder dit embargo, omdat ook daar de hoes van het album vertoond wordt. Op een van de drukste momenten, vlak voor de eindejaarsfeesten, wanneer mensen massaal boeken en platen kopen, dreigen de Britten nu toegang te verliezen tot Amazon, en dat omwille van deze hoes.
Nochtans heeft een woordvoerder van IWF zelf verklaard dat de afbeelding "op een schaal van 1 tot 5 slechts op 1 zou staan", en dus niet zo hoog op de schaal van afbeeldingen met pornografische inslag komt.
Wij vragen ons in elk geval af hoe het dan moet met de licht erotische beelden uit de film van Bilitis van David Hamilton? Om maar te zeggen: voor alles is een tijd, en wat vroeger wel kon, kan nu niet meer. Denk er dus aan: het internet zorg voor gevoelige tenen, en hoed je ervoor om erop te trappen!
http://www.imdb.com/title/tt0075753/
http://www.guardian.co.uk/technology/2008/dec/08/amazon-internet-censorship-iwf
http://www.smh.com.au/news/technology/web/wikipedia-added-to-child-pornography-blacklist/2008/12/08/1228584723764.html

QUICKIE EN ZIJN AFGEDANKTE COMPUTERS
Dat er een digitale kloof bestaat, dat willen wij niet ontkennen, en dat de digibeten een beetje achteruitgesteld worden doordat zij ofwel computer onwetend zijn, ofwel geen computer hebben, dat is een vaststaand feit. Steeds meer overheidsdiensten maken immers gebruik van het internet, en wie dan geen computer heeft, valt uit de boot. Ook kansen om zich bij te scholen, meer te weten te komen over de actualiteit, mondiger te worden en zijn stem te laten meetellen, die blijven een digibeet ontstoken.
Ons landje loopt zelfs achter op andere Europese landen wat het bezit van computers betreft: in BelgiŽ heeft 58% van de gezinnen een computer, wat lager is dan het Europese gemiddelde (64%) en zeker en vast lager dan onze bovenbuur, Nederland (80%). Minister Van Quickenborne wil daarom wat doen, en heeft een plan voorgesteld - dat weliswaar nog goedgekeurd moet worden door het Parlement.
Allereerst heeft hij een plan om de werkgever aan te moedigen een computer te kopen voor zijn werknemer. Het is te zeggen: de werknemer mag die aankopen, en de werkgever zal hem het bedrag terugbetalen tot maximaal 760 euro. Op dat geld moeten dan geen inkomstenbelasting betaald worden door de werknemer. Of deze uitgave voor de werkgever ook aftrekbaar is, dat is ons niet duidelijk: het bericht bij De Redactie vermeldt immers dat de werknemer de factuur moet voorleggen aan de werkgever, wat veronderstelt dat die factuur opgesteld is op de naam van de werknemer... Nu lijkt 760 euro ons al veel voor een computer, maar dit terzijde. Wij zouden liever dat basisbedrag zien zakken, en een verplichte combinatie met een internetaansluiting voorstellen.
Het tweede luik bestaat uit een korting van 21% op de prijs van een computer- en internetpakket. Tiens, had de minister dat een dik jaar geleden al niet voorgesteld? Ook toen hadden wij het bezwaar geopperd dat 21% korting via de belastingaangifte te weinig én te laat is: de burger moet deze som immers eerst zelf financieren, en dit is niet voldoende aanmoediging.
Het derde luik echter vinden wij helemaal te gek: de overheid wil namelijk computers, die in de overheids- en privédienst afgedankt worden, aan de burgers verkopen tegen een 'kleine' vergoeding van 50 tot 100 euro. Zeg nou zelf: in dit computertijdperk is een computer die enkele maanden oud is al zo goed als prehistorisch. Bij computerparken die afgedankt worden, gaat het toch om bakjes die minstens 2 à 3 jaar oud zijn. En daar nog 50 tot 100 euro voor vragen, in plaats van die gratis ter beschikking te stellen van de bevolking, zoals eerst in het persbericht bij Tweakers.net aangekondigd was? Foei, dat lijkt ons echt niet netjes. Of zien wij het verkeerd?
http://tweakers.net/nieuws/57203/overheid-geeft-belgen-met-laag-inkomen-gratis-computer.html
http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/politiek/081209_quick_pc

VOORTAAN OOK "TAKEN" IN GMAIL
Stilaan wordt Gmail steeds interessanter, en wordt het, in combinatie met de andere poten van de online diensten van Google (Docs, Spreadsheets, Talk, enz.) een geduchte concurrent voor Microsoft Office. Vooral nu er ook een tool toegevoegd werd aan Gmail om taken te beheren.
Je kan een taak toevoegen door gewoon op een lege plaats te klikken in de lijst en je tekst in te tikken. De taak wordt automatisch bewaard wanneer je op Return drukt. Je kan ook emails omvormen tot een taak: selecteer één of meerdere boodschappen, ga naar More Actions > Add to Tasks (of gebruik de toetscombinatie Shift+t). Spijtig dat je geen herinnering (follow up) kan toevoegen aan de taak, zoals je in Outlook kan, want dat zou pas handig zijn.
Om de taken te activeren, moet je naar Settings (Instellingen) gaan, daar op het tabblaadje Labs klikken, en naast Tasks het vakje aanvinken; bevestig met Save Changes. Ververs vervolgens je Gmail, en voortaan zal je onder je Contacten ook een link zien naar Taken.
Interessant. Maar het blijft nog altijd "cloud computing", en wanneer je geen internetverbinding hebt, kan je niet aan je mail aan. Een belangrijk feit daarbij is te weten dat Google bij zijn "Service Level Agreement" voor de Google Apps een achterpoortje heeft, waardoor het niet aansprakelijk gesteld kan worden zelfs indien GMail bijvoorbeeld meer dan 21 uren in een dag onbereikbaar zou zijn, althans dat is wat een artikel bij ROyal Pingdom beweert. Belangrijk om weten vooraleer je beslist om je hele mail over te schakelen naar Gmail...
Meer over Gmail Tasks bij PC World.
http://www.pcworld.com/article/155173/
http://royal.pingdom.com/2008/12/04/google-apps-sla-loophole-allows-for-major-downtime-without-consequences/
http://gmailblog.blogspot.com/2008/12/new-in-labs-tasks.html

OVERZICHT VAN DE BELGIAN SECURITY BLOGGERS NETWORK VAN 2 DECEMBER TOT EN MET 8 DECEMBER DOOR BELSEC
Deze week geven we een overzicht van onze publicaties en analyses van een week waarin het Belgische internet volgens sommige indicatoren tot de meest gevaarlijke behoorde. We hebben servers, namen en aanvallen gepubliceerd. Net zoals bij de gehackte sites en de aanvallen. Tevens staan er een pak tips en links het weekoverzicht deze week. Het ITnieuws van de week zoals u het nergens anders las ..... Begin (link naar speciale pagina met de links in)
http://www.netties.be/extra/belsec_081209.htm

PULITZER PRIZE ERKENT ONLINE JOURNALISTIEK
De Pulitzer Prizes, de meest prestigieuze prijzen voor journalistiek in de VS, hebben deze week aangekondigd dat voortaan ook publicaties, die enkel op het internet verschijnen, kunnen meedingen naar de prijs, en dat in alle 14 journalistieke categorieŽn.
In het verleden had de Pulitzer Prize Board, het comité dat beslist over de toekenning van de prijzen, al verschillende keren de voorwaarden voor de toekenning aangepast aan de nieuwe evoluties in de journalistiek. Zo werd in 1943 fotografie toegevoegd, er kwam een categorie "verklarende journalistiek", en sinds 1999 wordt ook online content aanvaard - maar dan wel van uitgaven die ook een print editie hadden. Die beperkende voorwaarde valt nu dus weg: publicaties die enkel online verschijnen komen nu ook in aanmerking voor de prijs. Online publicaties die enkel een digitale weergave zijn van papieren uitgaven vallen echter uit de boot.
Verder moeten de online publicaties minstens één keer per week verschijnen, en voornamelijk gewijd zijn aan originele verslagen. Websites die voornamelijk uit commentaar bestaan op nieuwsberichten vallen uit de boot.
Met deze wijziging wil het comité inspelen op de veranderende omstandigheden, en aangeven dat wat er echt van belang zal zijn in de toekomst de kwaliteit van de journalistiek is, en niet de vorm waarin het geleverd wordt.
http://www.pulitzer.org/
http://www.journaldunet.com/breve/international/34332/le-prix-pulitzer-decouvre-le-journalisme-sur-internet.shtml
http://news.theage.com.au/technology/pulitzer-prizes-to-allow-onlineonly-publications-20081209-6ue7.html

TOP TREFWOORDEN GOOGLE BEVESTIGT SAMENWERKING GOOGLE/FIREFOX
Enkele dagen geleden hadden we het over de lijst met de top 10 van trefwoorden die ingegeven werden bij de Yahoo zoekmachine, en spraken wij onze verwondering uit over het feit dat Britney Spears dat lijstje nog altijd aanvoert.
Ook Google heeft nu zijn lijst bekend gemaakt, en die bevestigt een trend die in het verleden al vastgesteld kon worden: de gebruiker is te lui om volledige webadressen in te tikken. Want dat is volgens ons de enige reden waarom de ranglijst van de meest opgezochte woorden bij Google aangevoerd wordt door sites zoals YouTube, Netlog, Facebook, Hotmail... Deze adressen zijn immers gemakkelijk genoeg in te voeren, gewoon netlog.com of youtube.com (zelfs zonder de www vooraan) in je adresbalk intikken, en je wordt rechtstreeks naar de site gevoerd.
Maar geef je youtube als term in de adresbalk in, dan moet je eens goed opletten naar de meldingen die onderaan je Firefox browser verschijnen in de statusbalk: je zal bemerken dat er contact opgenomen wordt met Google, en dat die je dan doorsluist naar de betreffende site. Handig uiteraard voor de gebruiker, maar het dopeert toch een beetje de lijst met meest voorkomende zoektermen bij Google.
Waar wij wel geloof aan hechten is de lijst met de snelst stijgende trefwoorden. En daaruit blijkt toch een verschil tussen de Franstalige en Nederlandstalige Belgen. De Vlaming gaat vooral op zoek naar tv-programma's: Mijn restaurant staat op 1, gevolgd door Exqisa, 2B, FC Nerds, De redactie. Tegelijkertijd zijn we ook wel sportief, want op 6 staat het EK 2008, met Beijing 2008 op 8, en hebben we zelfs een zekere mate van wetenschappelijke belangstelling, want Large Hadron, de deeltjesversneller, staat op 7.
Onze zuiderburen van onder de taalgrens zijn iets sportiever, want bij hen staan de Olympische Spelen op nummer 1, terwijl op 2 en 3 tv-programma's staan. Nummertje vier is voorbehouden aan Allostreaming, een site met filmpjes, en op nummer 5 staat Akinator, een spel.
Meer resultaten vind je op Google Zeitgeist.
http://www.google.com/intl/en/press/zeitgeist2008.htm

NU OOK MAGAZINES IN HET GOOGLE BOOKS
Enkele dagen geleden kondigde Google aan dat het een akkoord afgesloten had met Time Life, zodat de oude magazines van deze uitgever ook via Google Books te doorzoeken waren.
Dit akkoord werd nu uitgebreid naar andere (Amerikaanse) uitgevers, en nu is men bij Google dapper bezig met het inscannen van miljoen pagina's van de tijdschriften New York Magazine, Popular Mechanics, Popular Science, Men's Health, Ebony, en andere. De bladen worde in kleur ingescand, en dan doorzoekbaar gemaakt. Wie voortaan een zoekopdracht geeft in Google Books, zal dus niet alleen artikels vinden over dit trefwoord in boeken, maar ook in de verschillend emagazines. Je kan ook bij Book Search aangeven dat je enkel in magazines wil zoeken.
Je kan de bladzijden van het tijdschrift onder elkaar laten vertonen, of naast elkaar, 2 aan 2, wat je het gevoel geeft echt in het magazine te bladeren. Je kan ook alle (ingescande) jaargangen van dit tijdschrift bekijken. Probeer zelf maar eens. Geef in het zoekvak bij Google books de term Popular Mechanics in. Je krijgt dan een cover te zien van een van de editie. Bovenaan zie je echter dat er twee tabblaadjes zijn: "Read this magazine" waarin je je nu dus bevindt, maar ook "About this magazine". Klik je op dit tabblaadje, dan krijg je de covers te zien van de verschillende exemplaren, en je kan ook een tijdlijn oproepen.
Echt heel interessant, om te ontdekken!
http://books.google.com
http://news.cnet.com/8301-17939_109-10119208-2.html?tag=nl.e433

EUROPESE ONLINE BIBLIOTHEEK: NOG EVEN GEDULD
Het verhaal dat u gisteren las over het inscannen van magazines door Google, om ze via de Google Books doorzoekbaar te maken, staat wel in schril contrast tot het genante falen van de Europese tegenhanger, de Europeana.
Die bevat een online collectie van de Europese culturele erfenis, en werd met veel fanfare geopend op 21 november. Maar de site kon de toeloop van 10 miljoen hits per uur niet aan, en maakte een beschamende crash. Toen werd gezegd dat er een nieuw en robuuster systeem zou komen, en dat de site tegen midden december terug online zou zijn. Nu echter wordt die heropening uitgesteld tot januari.
Nog even geduld dus. Want als je de berichten mag geloven, dan zou deze bibliotheek een schat aan gegevens bevatten, ook hel wat multimedia: films, schilderijen, foto's, geluidsopnamen, landkaaarten, manuscripten, kranten, documenten, boeken... De versie die in november gelanceerd werd, bevatte al ongeveer twee miljoen digitale items, oudere dingen voornamelijk, die allen tot het publieke domein behoorden. Want helaas telt voor de meer recente multimedia het probleem van de auteursrechten...
http://news.theage.com.au/technology/new-european-online-library-to-remain-down-until-january-20081210-6v42.html
http://www.europeana.eu/

NATIVE CLIENT (ALIAS JOOGLE): GOOGLE'S ANTWOORD OP JAVA, FLASH EN WINDOWS?
Al jaren wordt er gespeculeerd dat Google wel eens met zijn eigen besturingssysteem zou uitpakken. Dat zou dan volgens waarnemers gebaseerd zijn op Ubuntu of Linux. Maar nu heeft Google een einde gemaakt aan die speculaties: het heeft een open source project aangekondigd onder de naam Native Client.
Volgens een posting op het blog van Google zou het gaan om een technologie die de ontwikkelaars toegang moet geven tot de volledige kracht van de CPU, wel werken binnen de browser, maar er niet afhankelijk van zijn, voor alle mogelijke besturingssystemen werken, en volkomen veilig moet zijn. Eigenlijk een beetje zoals Java, maar dan Google's Jave, wat sommigen het al meteen Joogle laat noemen.
Native Client is momenteel nog een research project, maar Google hoopt dat het de belangstelling van de programmeurs kan wekken, zodat die programma's beginnen te schrijven voor deze client. En dat nadien uiteraard ook de gebruikers de plug-in gaan installeren. Je zal in elk geval nog wat horen over Native Client of Joogle!
http://google-code-updates.blogspot.com/2008/12/native-client-technology-for-running.html
http://news.cnet.com/8301-1001_3-10118792-92.html?tag=mncol;txt

GOOGLE CHROME IS BÈTA AF
Gek. Google, de zoekmachine, is jarenlang in bèta geweest. Andere webdiensten, zoals Gmail, zijn het nog altijd. Maar een van de jongste telgen van Google, de Chrome browser, is nu na "slechts" 14 updates officieel uit het bèta-stadium gehaald. Vice-presidente Marissa Mayer van Google heeft het officieel bekendgemaakt, en donderdag zijn de eerste versies van Chrome 1.0 de deur uitgegaan.
Waarom Chrome wel, en andere producten niet? Volgens sommigen zou dat zijn omdat het "bèta" predikaat bij Chrome de computerfabrikanten zou afschrikken waardoor zij Chrome niet als browser op hun machines zetten. Bovendien zouden bedrijven niet gauw geneigd zijn om de Chrome browser te gebruiken zolang die nog in bèta is, want bèta staat nog altijd voor onaf, en niet stabiel. Het is maar een woordje, maar het kan een wereld van verschil maken.
Wie weten wil of hij de nieuwe versie al heeft, kan in Chrome kijken bij About, en daar de versie controleren. Via deze link kan je ook de update forceren. Maar je kan ook gewoon afwachten: de updater van Google controleert om de 5 uren van gebruik van de browser of er een nieuwe versie uit is.
http://news.cnet.com/webware/
http://www.google.com/chrome
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!
TEST : OREGON ACTION CAM ATC2K (I)

Je hebt hem wellicht al zien liggen in de winkels, de Action Cam ATC2K van Oregon. Oregon probeert, na Amerika, nu ook de Europese markt te veroveren. Het doelpubliek bestaat vooral uit sportieve en actieve mensen die op een eenvoudige manier beelden willen maken van hun (spectaculaire) exploten. De Action Cam is immers een videocamera die je, dankzij de bijgeleverde accessoires, overal aan kan bevestigen en waarmee je handenvrij kan filmen. Je plaatst hem bvb op het stuur van je fiets of op je fietshelm en je kan je fietsrit filmen zonder dat je je echt om de camera moet bekommeren.
De camera is vrij compact met een diameter van 4 cm, een lengte van 11 cm en een gewicht van 185g (incl twee AA-batterijen). Intern zit er een geheugen van 32 MB, uitbreidbaar met een SD-kaart tot 2 GB. Daarmee kan je in de beste (AVI-)beeldkwaliteitsstand zowat een uur filmen. De camera is stevig en waterbestendig tot 3m. De bediening is zeer eenvoudig : camera aanzetten, opnameknop indrukken en terug indrukken om te stoppen met filmen. Een kind kan de was doen... De richtprijs is 149 EUR maar in sommige winkels is hij intussen al te koop voor 100 EUR. In deel 2 volgt een gebruikerservaring. (Filover)
http://www.action-cam.eu
http://www.oregonscientific.be

TEST : OREGON ACTION CAM ATC2K (II)
De action cam kan je overal aan bevestigen, althans dat zegt de reclame toch. Ik ben er een tijdje mee bezig geweest om hem gewoon aan een fiets te bevestigen. Het bijgeleverde bevestigingsstuk was helaas voorzien voor een (veel) dikker stuur en op andere plaatsen lukte het ook niet. Na wat gevloek en gezoek naar extra hulpmiddelen het bevestigingsstuk er toch opgekregen. Dan de camera er op bevestigd en de straat op. Daar word je al snel geconfronteerd met een eerste en eigenlijk voornaamste minpunt : je ziet niet wat je filmt want er is geen beeldscherm. Het is gokken en hopen dat de camera niet de hele tijd de straat of de hemel filmt. Maar als je het vooraf een beetje goed uitmeet, kan je toch vrij goed inschatten wat er zal gefilmd worden. Maar even oefenen vooraf is aangewezen ! In- of uitzoomen is niet mogelijk. Enkel het geluid vlak in de buurt van de microfoon wordt geregistreerd. Het terug van het stuur afhalen is trouwens ook geen sinecure : de camera zit heel hard in de houder geklemd. En merkwaardig genoeg is het eerste wat je leest in de handleiding dat de camera niet schokbestendig is, wat duidelijk een tegenstelling is met hetgeen op de site vermeld wordt.
Blijkbaar was het ontbreken van een scherm een veel gehoorde klacht want de fabrikant bracht heel recent al een nieuw model op de markt mét een klein LCD-scherm waarop je de beelden kan bekijken. Het prijskaartje is wel het dubbele... De beelden op zich zijn gezien de compactheid en prijs van de camera eigenlijk nog verrassend goed. Het zijn natuurlijk wel geen haarscherpe HighDefinition-beelden. De resolutie is maximaal 640*480 pixels. Je kan ze op een TV bekijken maar eigenlijk zijn de beelden ideaal om nadien op een website te plaatsen.
Tegenlicht is absoluut te vermijden want de beelden worden veel te donker en er gebeurt tijdens het filmen blijkbaar geen contrastaanpassing. De beelden zijn soms niet geschikt voor gevoelige kijkers : het schokken en trillen zorgt niet voor comfortabel kijkgenot maar dat wordt eigenlijk voornamelijk bepaald door de omstandigheden waarin er gefilmd wordt. Het toestel is een leuke gadget voor wie zijn spektakelstunten wil filmen zonder een camera in de hand te moeten houden. Maar of het na verloop van tijd echt meer is dan een gadget, is imho nog iets anders... Beeldmateriaal van deze test en bijkomende info is te vinden op de onderstaande website (Filover)
http://netties.filover.be

KIDZUI BRENGT ZIJN KINDVRIENDELIJKE BROWSER ALS EXTENSIE VOOR FIREFOX
De makers van de kindvriendelijke browser KidZui hebben nu een Firefox extensie uitgebracht die ongeveer alle tools bevat die ook in de aparte KidZui browser zitten. Na het installeren van deze extensie zal het kind niet meer kunnen surfen naar sites die niet in het lijstje staan met goedgekeurde sites, maar ook geen toegang meer hebben tot de rest van de computer, omdat de browser het volledige scherm inneemt. Enkel door het paswoord in te tikken (dat uiteraard de ouders gekozen hebben) kan je uit de KidZui browser. Met andere woorden: KidZui maakt van je computer een kindvriendelijke internet kiosk.
En dat is toch wel handig, niet?
http://www.download.com/KidZui-for-Firefox/3000-11745_4-10905343.html
http://www.kidzui.com/
http://news.cnet.com/8301-17939_109-10118221-2.html?tag=nl.e433

HP STELT OPVOUWBAAR SCHERM VOOR
HP en het Flexible Display Center hebben het eerste prototype aangekondigd van wat zij een betaalbare, onbreekbare en soepele elektronische display noemen. Dat is een computerscherm, dat een beetje lijkt op papier, en dat haast volledig uit plastiek bestaat. Deze schermen zouden volgens HP ook minder stroom gebruiken dan de traditionele computerschermen, en uiteraard ook gemakkelijker onder de arm meegenomen kunnen worden. En natuurlijk nemen zij ook veel minder plaats in.
De toepassingen voor dit soort scherm zijn legio: notebook computers, smartphones en andere elektronische toestellen - die dan meteen veel goedkoper zouden worden, omdat het scherm een van de duurdere componenten ervan is. Maar ook toepassingen voor kranten en digitale boeken zijn mogelijk. Marktwaarnemers menen dan ook dat dit soort schermen een gouden toekomst tegemoet gaan.
Meer technische uitleg over het systeem bij CNet HP zelf. Ons lijkt het in elk geval een veelbelovende technologie!
http://news.cnet.com/8301-17938_105-10118330-1.html?tag=mncol;txt
http://www.hp.com/hpinfo/newsroom/press/2008/081208b.html

LOGITECH LAAT GAMER ZICH IN GEKSTE BOCHTEN WRINGEN
Misschien zit jij wanneer je aan het computer bent netjes aan je bureau, maar heel wat andere mensen, vooral gamers, hangen in hun stoel, liggen op de grond, of wringen zich in de gekste bochten om in hun favoriete houding te computeren. Logitech heeft ervoor gezorgd dat de familieleden van deze gamers weten wat zij onder de kerstboom mogen leggen: een Lapdesk en een geavanceerd gameboard.
Het eerste, de Logitech Comfort Lapdesk, is een stabiel platform dat je op je knieŽn kan leggen, en waarop je dan je notebook of laptop kan leggen, zodat je dijen beschermd zijn tegen de warmte van het toestel.
Het tweede, de Logitech G13 Advanced Gameboard, is een hybride games toetsenbord dat toetsenbord en muis aanvult. ER zijn 25 programmeerbare toetsen, plus een kleine analoge stick, die met de duimen bediend wordt. En bovendien bevat de gamerboard ook een scherm van 160 x 43 pixel, waarop de gamer de score vindt, statistieken systeeminfo en berichten van de andere spelers. World of Warcraft ondersteunt deze LCD berichten inmiddels al.
De gameboard bevat ook een intern geheugen, waarin de profiel instellingen van maximaal 5 gebruikers ingesteld kunnen worden. En voor enkele erg populaire games is het toestel reeds voorgeconfigureerd.
Een afbeelding van deze spectaculaire gameboard (want spelcontroller mag je dit niet mee noemen!) vind je bij het Duitstalige persbericht.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=081210025

Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Apple heeft nu de 3e plaats qua besturingssystemen voor smartphones, met 12,9%. RIM (Blackberry) staat op nummer 2 met 15,9%, en Nokia heeft 49,8%. Windows Mobile komt pas op 4, met 11,1%.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=081208001

*** Adverteerders kunnen er voortaan voor kiezen om hun AdWords advertenties enkel op mobiele toestellen te laten verschijnen. Dat kan, omdat zowel de iPhone als de G1, het eerste toestel met het Android besturingssysteem aan boord, echte webbrowsers bevatten.
http://news.cnet.com/8301-1023_3-10118124-93.html?tag=nl.e433

*** SMS boodschappen mogen dan al sneller zijn om te schrijven, maar het duurt twee keer zo lang om ze te lezen dan gewone teksten, zo blijkt uit een studie.
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBlS20RjB3v0Jhb0RWvs0Ex

*** Via 1207 kan je voortaan ook een boodschap achterlaten voor de persoon van wie je het vaste nummer kent, maar niet het mobiele nummer: Belgacom stuurt de boodschap door.
http://www.1207.be

*** Wie schulden heeft en een dossier heeft lopen bij Intrum Justitia, kan voortaan online zijn dossier raadplegen.
http://www.intrum.be

*** Wetenschappers ontwikkelen een transparante opslagchip, wat onzichtbare verwerking van elektronica in glasplaten mogelijk maakt
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=081211002

*** Een van de meest vooraanstaande wetenschappelijke instituten heeft haar verontschuldigingen aangeboden, nadat vastgesteld werd dat de Chinese lettertekens, die op de cover van haar magazine gebruikt werden, eigenlijk reclame maken voor een striptent.
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBlXi0RjB3v0Jhb0RXE50E8


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetVANCOUGAR - CANADIAN TUXEDO
[punk-pop] Geen muziek om 's ochtends mee wakker te worden, wel om je af te reageren tijdens je work-out in de gym. Harde gitaren en drums, opzwepend ritme. Snelle muziek, maar daarom niet slecht, absoluut niet. Een beetje Debbie Harry-achtig, dat wel. Deze band is verkrijgbaar via eMusic, geen gratis downloads helaas.
De inspiratie voor deze rubriek komt, tussen haakjes, deze week van Shifted Soudn Podcast.
http://www.emusic.com/album/Vancougar-Canadian-Tuxedo-MP3-Download/11332317.html
http://www.vancougar.ca/
http://www.shiftedsound.com/?p=164

THE CORAL SEA - FIRELIGHT
[elektronische pop] Een ietwat rustiger tempo brengt deze band. Elektronische muziek met heel wat ritme en tegentijden erin verwerkt. De songs zijn goed opgebouwd, het is geen vrijblijvende ambient muziek.
Op de site van de band kan je hun repertoire in streaming beluisteren. En heb je een abonnement bij eMusic, dan kan je je maandtoelage aan deze band besteden.
http://www.thecoralsea.net/
http://www.emusic.com/album/The-Coral-Sea-Firelight-MP3-Download/11267374.html

PHONONOIR - COUNTING RAINDROPS
[elektropop] Dit album bevat remixes van eerdere songs van deze band. Vrolijke deuntjes, luchtig en ontspannend. Op de MySpace pagina van de band, die uit Berlijn afkomstig is, ken je verschillende songs beluisteren. En die zijn wel de moeite waard: knap van opbouw, mooi gearrangeerd, afwisselend ritme.
http://www.phononoir.de/html/releases.htm
http://www.myspace.com/phononoir

HUMA - SOME THINGS COME AND GO
[alternative] Broeierige elektronische muziek, met een diepe mannen stem die eerder voordraagt dan zingt. Maar sons vind je in dit album ook veel lieflijkere muziek, simpel van opzet, maar daarom niet minder treffend.
Op de sit van de band kan je een hele reeks songs in streaming formaat beluisteren.
http://www.humamusic.com/

MASCOTT - ART PROJECT
[folk/pop] Simpele muziek, tamelijk intiem, met een heel mooie vrouwenstem. Een beetje country, maar dat mag. Op de website van de band bij MySpace kan je verschillende songs beluisteren, bij eMusic kan je hun laatste album downloaden.
http://www.myspace.com/mascott
http://www.redpandarecords.com/standard_view.asp?portfolio_id=2463


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Aan het vele lachen herkent men de dwaas,
aan de onschokbare ernst de domkop
-Otto Weiss-
De nieuwe oogst


NORAD TRACKS SANTA
Het is weer zover: het Kerstmannetje komt eraan. Dat hij daarbij de goede oude Sint stilaan aan het verdrukken is, dat is wel een spijtige zaak. Maar dat terzijde. Nu Santa zogenaamd vertrokken is in het noorden, op weg naar de brave kindertjes, wordt hij zoals elk jaar gevolgd door NORAD (North American Aerospace Defense Command), en kan je deze toch bekijken op Google.
Kinderen kunnen op NOradsanta.org elke dag een nieuw kindvriendelijk spelletje of activiteit vinden, van 1 december tot 24 december. Je kan er ook de dagen en uren aftellen tot zijn komst, en dat via een iGoogle gadget.
http://www.noradsanta.org
http://www.google.com/ig?referrer=ign

DE BESTE FILMS VAN 2008
Roger Ebert is een blogger die zich gespecialiseerd heeft in films. HIj heeft een lijstje gemaakt van wat volgens hem de beste films zijn van 2008. Niet de grote kaskrakers, maar de betere alternatieve films, die niet in de grote zalen spelen, maar wel tot de cult films behoren. Een lijstje om af te drukken en te raadplegen wanneer je films gaat huren.
[Taal: Engels]
http://rogerebert.suntimes.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/20081205/COMMENTARY/812059997/1023

TYPOGRAFIE: EEN HELE KUNST
Wat je allemaal met gewone letters kan uithalen om er een knappe pagina van te maken, die echt heel kunstig is, kan je hier bekijken. Letters die als schildersmateriaal gebruikt worden. Om inspiratie te vinden voor je eigen openingspagina!
[Taal: Engels]
http://ilovetypography.com/2008/12/04/30-inspiring-type-treatments/

EEN REIS ROND DE ARCHITECTUUR VAN FRANK GEHRY
Google Earth blijft altijd maar verbazen, en je ontdekt er telkens weer nieuwe dingen. Er worden ook steeds meer gebouwen in 3D weergegeven op Google Earth. Enkele internauten hebben er nu voor gezorgd dat je een virtuele reis kan maken langs gebouwen die gemaakt zijn door de befaamde architect Frank Gehry. Die gebouwen zijn echt wel uniek, zij hebben een verdraaid oppervlak en vorm, zodat het echt geen sinecure was om deze gebouwen in 3D om te zetten. Je kan de tour bekijken in Earthswoop, of ze rechtstreeks in Google Earth bekijken. Bij Earthswoop klik je een van de gebouwen in de balk onderaan aan, en je wordt naar het gebouw gevoerd op de Google Earth map.
OPen je de tweede link, dan wordt Google Earth opgestart. Je kan een van de .MKZ (markeerpunten) aanklikken en wordt naar de gebouwen gevoerd van deze artchitect. Je zal dan ook bemerken dat er blauwe vierkantjes te vinden zijn op deze locatie, die staan dan voor foto's die je van deze gebouwen kan oproepen.
http://www.earthswoop.com/collection.php?id=88#
http://www.uptilt.com/c.html?rtr=on&s=5r4,13jgn,16yl,fdm2,hx62,kqo4,9h6w

20 VECTOR BEELDBEWERKERS VERGELEKEN
Bij computers kunnen afbeeldingen op twee manieren voorgesteld worden: als raster (of bitmap) of als vector. Dat laatste is het interessantste, vooral wanneer je zelf afbeeldingen maakt, omdat vector tekeningen gemakkelijker vergroot/verkleind kunnen worden.
In dit artikel vind je 20 grafische beeldbewerkers op een rijtje gezet, die met vectoren werken, zowel voor Linux, Windows als Mac.
[Taal: Engels]
http://www.smashingmagazine.com/2008/12/05/20-vector-graphic-editors-reviewed/

TEKENPAPIER GRATIS AFDRUKKEN
Tekenpapier (ook wel oneerbiedig ruitjespapier genoemd) kost vaak veel duurder dan gewoon papier. Daarom is deze site wel handig: hier kan je een A4 afdrukken met het gewenste raster, en dat volledig gratisch. Interessant is ook dat je hier een duidelijke uitleg krijgt over wat carthesiaans papier is, polar, engineering, enz.
[Taal: Engels]
http://www.printfreegraphpaper.com/

TILT-SHIFT FOTOGRAFIE
Is het echt of een miniatuur? Dat is wat je je kan afvragen bij deze foto's. Door knap gebruik te maken van een techniek die fotografen tilt-shift noemen, lijkt het alsof deze foto's een opname zijn van een tot in het fijnste detail uitgewerkte miniatuur, terwijl het toch foto's zijn van échte landschappen. Hoe het gedaan wordt, met voorbeeld en al, wordt uitgelegd in deze artkelenreeks.
[Taal: Engels]
http://weburbanist.com/2008/12/01/tilt-shift-photos-life-size-miniature-photography/

GESCHIEDENIS EN AARDRIJKSKUNDE OP HET WEB
Deze site bevat een erg uitgebreide verzameling landkaarten door de eeuwen heen. Maar ook blanco landkaarten van landen, die je kan downloaden om bijvoorbeeld te gebruiken in de klas of in een quiz. Handig!
[Taal: Frans]
http://www.hist-geo.com/Fond-de-carte/Belgique/index.php

MAILEN VOLGENS DE NETIQUETTE
De twee fouten waartegen de meeste internauten zondigen, niet alleen beginners maar ook zij die al langer op het net zitten, zijn te grote afbeeldingen meesturen bij je mail, en àlle adressen van alle bestemmelingen meesturen als cc, in plaats van BCC (blind carbon copy te gebruiken, of alle adressen nogmaals mee te sturen wanneer de boodschap geforward wordt.
Op deze site vind je erg simpele handleidingen, stap voor stap zodat zelfs de beginners het kunnen volgen, die uitleggen hoe je een afbeelding kleiner kan maken, hoe je de BCC optie gebruikt in een mailprogramma, enhoe je je doorgestuurde e-mails kan opkuisen.
[Taal: Engels]
http://www.somewhere-in-time.net/tutorial/index.html

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VELDBLOEMEN

Wie regelmatig naar het programma Blokken kijkt op tv, met Ben Crabbé, weet dat die een hekel heeft aan vragen over planten en bloemen. Nochtans zijn bloemen onbeschrijfelijk mooi, ook de bloemen die zomaar in het veld groeien. Deze site is volledig gewijd aan veldbloemen: je vindt er een lijst met alle mogelijke veldbloemen, die verwijzen naar een pagina met daarop hun kenmerken, maar ook hun volkse namen, de vertaling in het Latijn en Engels, en prachtige foto's. Een aanrader!
[Taal: NL]
http://www.veldbloemen.be/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MUZIEKRECENSIE
Over buitenlandse sterren is er veel te vinden op het web, maar gelukkig zijn er tegenwoordig ook Nederlandstalige sites die ons op de hoogte houden van het wel en wee van onze eigen popcultuur. Zo bijvoorbeeld deze Muziekrecensie.nl, waar je besprekingen vindt, gossip, nieuws uit de muziekwereld, interviews, en meer. Alle in Nederland uitgebrachte en uit te brengen cdís krijgen een recensie. Alle beoordeelde cdís worden in het archief geplaatst ter verdere raadpleging. (Bron: Wim W)
[Taal: NL]
http://www.muziekrecensie.nl/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ENCYCLO.NL
Een superhandige site die niet mag ontbreken in je bookmarks, is Encyclo, de online encyclopedie.Je kan termen opzoeken in bepaalde secotren (chemie, bouw, economie, juridisch bijvoorbeeld) of algemeen. Bovendien kan je een button toevoegen aan je browser, waardoor je de informatie vanop gelijk welke site kan opzoeken in de encyclopedie. (Bron: WIm W)
[Taal: Nederlands]
http://www.encyclo.nl/

VRIJDAG MULTIMEDIA: 20 OPMERKELIJKE BEELDEN VAN GOOGLE EARTH

Dat je bij Google Earth soms opmerkelijke beelden aantreft, dat is geweten. L'Internaute sprokkelde 20 foto's bijeen die een ander zicht geven op de aarde, vanuit de lucht bekeken, zoals de rotsen in de vorm van een gebalde vuist, de kunstmatige eilanden voor de kust van Duba, die samen de wereldkaart namaken, enz. Om stil van te worden!
[Taal: Frans]
http://www.linternaute.com/hightech/internet/photo/20-cliches-insolites-vus-par-google-earth/20-cliches-insolites-vus-par-google-earth.shtml?f_id_newsletter=211

VRIJDAG MULTIMEDIA: DE 10 GEKSTE VIDEO'S WAARMEE WE ONZE TIJD VERSPILDEN IN 2008
Een lijstje, samengesteld door Washington Post, met leuke filmpjes die het afgelopen jaar hits waren op YouTube. Honden, baby's, en halsbrekende toeren. Veel plezier bij het bekijken!
[Taal: Engels]
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/12/04/AR2008120403410.html?wpisrc=newsletter

VRIJDAG MULTIMEDIA: HOLGER POOTEN

Een fotograaf met stilstaande actiefoto's, zo lijkt het wel: het actie-gedeelte van de foto (het barsten en uiteenspatten van het glas bijvoorbeeld) is haarfijn en helemaal niet vaag. Een interessante pagina om eens even van nabij te bekijken.
[Taal: Engels]
http://www.holgerpooten.com/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://leefwijzer.wordpress.com - http://hoorspel.wordpress.comBij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Wii is webcadeau van het jaar
UTRECHT - Klanten van webwinkel bol.com krijgen met de feestdagen het liefst een Nintendo Wii. De spelcomputer eindigde op nummer 1 in de verkiezing van Cadeau van het Jaar.
http://www.ad.nl/economie/2838367/Wii_is_webcadeau_van_het_jaar.html
- Kredietcrisis treft ook game-industrie
Bron: ANP Video
AMSTERDAM - ­Niet alleen banken hebben het zwaar, ook de tot nu toe behoorlijk stabiele game-industrie lijkt te leiden onder de kredietcrisis.
http://www.ad.nl/economie/2838548/Kredietcrisis_treft_ook_gameindustrie.html
- Ouderdom komt met gebreken én oplossingen
DORDRECHT - Stella Braam, schrijfster van het boek ĎIk blijf thuis, het verhaal van mijn moederí is ervan overtuigd dat elektronica en gps-systemen veel bewegingsvrijheid kunnen teruggeven aan mensen met dementie.
http://www.ad.nl/rotterdam/hoeksewaard/2836969/Ouderdom_komt_met_gebreken_n_oplossingen.html

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Thumbtrack: Informatie verzamelen
In navolging van ondermeer Snipf en Google Notebook presenteert Microsoft een gratis online verzamelplaats voor op internet gevonden informatie.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24877
- Best bezochte websites van 2008
Buienradar is de website die afgelopen jaar de meest opvallende groei doormaakte. Qua bezoekers is het inmiddels de vijfde site van Nederland. Verleden jaar was Buienradar nog nummer 67 op de lijst van bezoekcijfers.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24876
- USB-adapter met high-gain antenne
WiFi USB-adapters met een antenne zie je niet veel, maar Edimax brengt nu een piepklein model met een draaibare antenne voor een extra goede ontvangst.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24874

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- HPís WiFi Printers
HP kondigt een nieuwe reeks all-in-one printer-scanner-copiers aan die fotoprintmogelijkheden en ingebouwde WiFi-functionaliteit bezitten. De nieuwe modellen willen een totaaloplossing bieden voor alle ...
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3764
- Case Logic lanceert Security Friendly notebooktassen in Europa
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3760
- Kerstshopping 2008: cadeau-tips
Kerst nadert met rasse schreden en je wil natuurlijk dat je kerstinkopen zo vlot mogelijk verlopen. Een lijstje maken op voorhand kan je heel wat tijd ...
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3797

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Kiboo lanceert Buddymob
Kiboo, het Belgische bedrijf gespecialiseerd in mobiel internet en een van de meest innovatieve spelers op de markt van mobiele internettoepassingen lanceert Buddymob, een revolutionaire toepassing voor Android, het nieuwe platform van Google.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19238&style=99896
- Microsoft houdt internetgegevens minder lang bij
Microsoft zal de bewaartijd van de internetgegevens van de gebruikers inkorten. Maar het zal dat niet doen zonder voorwaarden. Op dit moment ligt die periode vast op achttien maanden.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19246&style=99896
- De laatste verwezenlijkingen van iFood
iFood, web agency, heeft meerdere projecten verwezenlijkt voor zijn klanten, waaronder www.alfamito.be, een promotionele website gelinkt aan de launch van het nieuwe Alfa Romeo model, de MiTo.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19250&style=99896

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Sony Ericsson maakt kennis met Android
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/windows--os/sony-ericsson-maakt-kennis-met-android.cfm
- Quick Install bij Quickie
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/security/quick-install-bij-quickie.cfm
- Professionele projectorenÖ
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/multimedia/professionele-projectoren.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Aristo Music kiest Tagora voor Tunify
Aristo Music, gespecialiseerd in nieuwe selectieĖ en distributietechnieken voor digitale muziek, is een bedrijf dat nauw samenwerkt met de universiteiten van...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5021
- De rol van zoekmachinemarketing voor Vlaamse bedrijven
Het Aalterse Search Engine Marketing bedrijf Conba wijst ons op een licentiaatscriptie van laatstejaarsstudente Julie De Maertelaere.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5024
- Nieuwe cijfers over internetgebruik in BelgiŽ en Europa
Microsoft Advertising stuurde ons de belangrijkste resultaten van een recente Mediascope Europe studie.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5023


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- PlayStation®Home Beta Service vanaf 11 december beschikbaar voor alle Playstation®3 gebruikers
http://computertaal.info/2008/12/12/playstation%c2%aehome-beta-service-vanaf-11-december-beschikbaar-voor-alle-playstation%c2%ae3-gebruikers/
- Nieuwe webdiscipline
http://computertaal.info/2008/12/12/nieuwe-webdiscipline/
- Userful = gratis desktop virtualization
http://computertaal.info/2008/12/12/userful-gratis-desktop-virtualization/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Touchscreentoestel Nokia in januari in Nederlandse winkels
De Nokia 5800 Xpressmusic, het eerste touchscreentoestel dat de fabrikant in vier jaar uitbrengt, zal vanaf volgende maand in Nederland te koop zijn. De prijs staat nog niet vast, maar zal vermoedelijk tussen 300 en 400 euro liggen. »
http://tweakers.net/nieuws/57299/touchscreentoestel-nokia-in-januari-in-nederlandse-winkels.html
- 'Apple introduceert in januari kleinere iPhone'
Apple komt in januari met een kleinere versie van de iPhone, zo meldt een Chinese site op basis van tips van fabrikanten die accessoires voor Apple maken. De 'Nanophone' zou even hoog zijn als de nieuwe iPod Nano, maar iets breder en dikker.
http://tweakers.net/nieuws/57301/apple-introduceert-in-januari-kleinere-iphone.html
- Ericsson en Intel beveiligen laptops met gps en killswitch
Ericssons mobiele-breedbandmodules krijgen ondersteuning voor Intels antidiefstal-technologie voor laptops. Deze technologie kan gebruik maken van de gps-functionaliteit in de modules om de notebook te lokaliseren.
http://tweakers.net/nieuws/57275/ericsson-en-intel-beveiligen-laptops-met-gps-en-killswitch.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


EXTRA DINGEN OM TE DOEN MET GMAIL 1: VAN THEMA VERANDEREN
Bevalt het 'normale' uitzicht van Gmail je niet, en vind je het maar wat "gewoontjes"? Dan kan je het dat gemakkelijk veranderen met heel wat leuke thema's die gratis te downloaden zijn. Op onderstaande link vind je een hele lijst met screenshots en thumbnails van de nieuwe thema's voor Gmail.
Deze thema's veranderen niet alleen het lettertype en de tekening op de achtergrond, maar voegen er vaak ook leuke verbeteringen toe aan de kleuren enz.
http://lifehacker.com/5093536/gmail-updates-its-look-adds-themes

EXTRA DINGEN OM TE DOEN MET GMAIL 2: CHATTEN MET AUDIO EN VIDEO ZONDER SKYPE
Echt veel ruchtbaarheid werd er niet aan gegeven, maar de ingebouwde video chat die je sinds kort bij Gmail vindt is erg handig. De kwaliteit is vergelijkbaar met die van de meeste andere software gebaseerde toepassingen. Je hebt ook een volledig scherm modus, maar je kan als je wil de chat naar een klein venster minimaliseren zodat je gemakkelijker kan doorwerken aan je mail.
http://lifehacker.com/5103016/top-10-things-you-forgot-gmail-can-do

EXTRA DINGEN OM TE DOEN MET GMAIL 3: BACKUP VAN JE MAIL
Google is eigenlijk bedoeld om je mail "in de wolken" (the cloud) te hebben, maar dat wil niet zeggen dat je, uit voorzorg, geen kopie van al je boodschappen en bijlagen op je eigen computer kan/mag bewaren.
Dat kan je doen op verschillende wijzen. Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van het progje Gmail Backup (http://www.gmail-backup.com/), dat verkrijgbaar is in een grafische versie voor Windows, en als command line versie voor Inux en Mac OS X, of met Fetchmail (http://lifehacker.com/software/gmail/geek-to-live--back-up-gmail-with-fetchmail-235207.php)
Een alternatief is: gewoon alle mail ophalen in het gratis mailprogramma Thunderbird. Instructies hoe je dat doet, vind je in dit artikel bij Lifehacker (http://lifehacker.com/software/gmail/backing-up-gmail-with-thunderbird-234717.php)
http://www.gmail-backup.com/
http://lifehacker.com/software/gmail/geek-to-live--back-up-gmail-with-fetchmail-235207.php
http://lifehacker.com/software/gmail/backing-up-gmail-with-thunderbird-234717.php

EXTRA DINGEN OM TE DOEN MET GMAIL 4: CONTROLEREN WAAR JE INGELOGD BENT
Vaak log je in op je Gmail account vanop een andere computer - op het werk, het bakje van je vriend, enz. En dan vergeet je uit te loggen door op "sign out" te klikken rechts bovenaan, zodat die vriend, als hij wou willen, toegang heeft tot al jouw mail.
Gelukkig heeft Gmail een handige tool waarbij je kan zien vanop welk adres je ingelogd bent. Onderaan je inbox vind je een tekst lijn die toont waar de account open staat, op welk tijdstip er ingelogd werd en vanop welk adres, plus een button om vanuit al deze plaatsen uit te loggen, enkel de inlog in je huidig browservenster blijft open.
Zo heb je ook een beetje controle om te zien of er niemand anders in jouw plaats aan je mail gezeten heeft...
http://lifehacker.com/5103016/top-10-things-you-forgot-gmail-can-do

EXTRA DINGEN OM TE DOEN MET GMAIL 5: GEBRUIK GMAIL VOOR CENTRAAL ADRESBOEKJE
Het adresboekje van Gmail is eigenlijk wel best slim: niet elke persoon aan wie je ooit 5 mails gestuurd hebt wordt automatisch in dit boekje bijgehouden. Gmail hanteert twee lijsten: je échte contacten, en dan de contacten aan wie je wel vaak mailt, maar die je niet zo goed kent - die komen op de lijst "Suggested".
Dat maakt Gmail ook een betere manier om de adresboekjes op al je computers en toestellen te synchroniseren. De gebruikers van een Mac kunnen hun Google contactpersonen in hun adresboek importeren via de iPhone (zie artikel van Lifehacker), ook de eigenaars van een Blackberry kunnen dat (zie link 2), en mensen die Thunderbird gebruiken voor mail kunnen dat ook (zie link 3).
http://lifehacker.com/393855/enable-google-contact-sync-without-an-iphone-or-ipod-touch
http://www.google.com/mobile/blackberry/sync.html
https://addons.mozilla.org/en-US/thunderbird/addon/7307

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef):
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...FLAGFOX: WAAR STAAT DE SERVER?
Firefox extensie - freeware
Vaak bezoek je een website waarvan het domen Belgisch is (eindigend op .be dus), maar dat wil nog niet zeggen dat de server ook in BelgiŽ staat - die kan aan de andere kant van de wereld staan. Deze extensie is heel simpel: hij vertelt waar de server staat van de website die je nu bezoekt, wanneer je op het vlaggetje klikt dat zich rechts onderaan zal bevinden nadat je de extensie geïnstalleerd hebt.
https://addons.mozilla.org/de/firefox/addon/5791

TUNEUP UTILITIES 2009
Windows all - 15,95 MB - shareware
Heel wat nuttige tools in dit progje: hier mee kan je allerlei functies van het onderhoud van Windows via een gemakkelijke interface benaderen en uitvoeren, in plaats van de magische hocuspocus te moeten intikken in de Commandolijn.
http://ct.download.com/clicks?t=72821293-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=DOWNLOAD&s=5

EXPRESS TALK: VOIP
Windows all - 406 kB - freeware
Een gratis VoIP software met ondersteuning voor het SIP protocol; daardoor kan je ook gesprekken voeren met anderen die op een andere provider zitten, zolang die maar het SIP protocol ondersteunt. Gebruik je je webcam, dan kan je ook videoconferenties voeren.
http://www.chip.de/downloads/Express-Talk_33987866.html

ADOBE MEDIA PLAYER
Windows 2000/XP/Vista - 1,4 MB - freeware
Met deze player kan je veel Amerikaanse reeksen in origineel formaat bekijken, en kan je Flash filmpjes opslaan en ook offline afspelen. Maar je moet om die reeksen te kunnen bekijken wel even vals spelen, en doen alsof je niet uit Europa afkomstig bent.
http://www.chip.de/downloads/Adobe-Media-Player_28977664.html

BEKIJK TELEVISIE OP JE COMPUTER MET ZATTOO
Windows - freeware
Wie de gratis software van Zattoo op zijn pc installeert kan VT4 en VijfTV bekijken, maar kan ook kiezen voor Poolse of Russische uitzendingen of Al Jazeera. Zonder een tv-toestel nodig te hebben. [Lode V]
http://zattoo.com/nl

SYSTEMRESCUECD

Alle OS - 241,3 MB - freeware
Wil je Windows niet meer opstarten? Dan kan je met SystemRescueCD toch nog je computer opstarten. Het is namelijk een van een CD opstartend Linux-systeem. Daarmee kan je dan je computer na een crash terug opstarten en trachten hem te herstellen of je belangrijkste data te redden.
http://sysresccd.org/

THUNDERBIRD 3 BETA 1
Alle OS - freeware
MOzilla heeft de eerste beta uitgebracht van Thunderbird 3, de gratis mailclient die steeds meer nuttige functies kent. In deze versie o.a. volgende verbeteringen: het gebruik van tabs in de mail; verbeteringen aan IMAP om de boodschappen sneller te kunnen zien; een verbeterde reader voor de boodschappen, en manager voor de add-ons, plus verbeteringen aan het adresboek en de tool voor het importeren van mail vanuit andere mailprogramma's; integratie met Windows Vista search en het Mac OS X adresboek.
Een uitvoerige bespreking bij Lifehacker.
http://lifehacker.com/390748/first-look-at-thunderbird-3-alpha-1
http://www.mozillamessaging.com/en-US/thunderbird/3.0b1/

BETTER GREADER
Firefox extensie - freeware
Deze extensie voor Firefox maakt het werken met de Reader van Google gemakkelijker, en zorgt ervoor dat de interface die door de herdesign van de Reader stukgemaakt waren, terug werken. Een uitvoerige bespreking bij Lifehacker.
http://lifehacker.com/5106680/better-greader-firefox-extension-gets-new-features-plus-fixes
http://lifehacker.com/software/exclusive-lifehacker-download/trick-out-google-reader-with-better-greader-262020.php

VRIJDAG MACDAG: 1PASSWORD
Mac OS X - 16,32 MB - shareware
Wellicht heb jij ondertussen ook een hele resem paswoorden. Met dit progje worden al die paswoorden en inlogs in een database gezet, en moet je nog maar één superpaswoord onthouden, waarmee je dan op alle websites kan inloggen.
http://www.download.com/1Password/3000-18501_4-95581.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: SCREENIUM
Mac OS X 8,44 MB - shareware
Of je nu een handleiding moet maken voor je software, of je iemand wil tonen hoe een bepaalde computertaak uitgevoerd moet worden: een screencast is waarschijnlijk de beste manier om te tonen hoe het moet. Met dit progje kan je op een simpele manier een heel goede screencast maken, alsook audio toevoegen..
http://www.download.com/Screenium/3000-13633_4-178882.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Lezer Rien heeft een vraag over de nieuwe schermgrootte van YouTube:
<<<
Dag Hilde,
in het bericht over YouTube vermeldde je dat er nu een zoekbalk is geplaatst; weet je ook of die zoekbalk weer te verwijderen is?
Mvrgr, Rien de Greef
>>>
Antwoord:

Dag Rien,
Die balk is enkel te zien wanneer je de cursor (muiswijzer) over het vierkantje (nu rechthoek) van het YouTube-venster beweegt. Zet je de cursor op een andere plaats van het scherm, dan zal die zoekbalk na enkele seconden weer verdwijnen.
Met vriendelijke groeten,
Hilde
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
De grote naties hebben zich altijd als gangsters gedragen
en de kleine als prostituées.
- Stenley Kubrick -