Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 11/12/2008 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 12
Nummer 578 van 6/12/2008
Gegroet lezer,

Blijkbaar ziet u het idee voor een alternatieve "site van het jaar" verkiezing wel zitten. U reageerde enthousiast op onze oproep om in de jury te zetelen, en wij kregen ook enkele leuke suggesties binnen voor een goed klinkende naam voor deze verkiezing. Wie zich alsnog wil melden als jurylid, is altijd welkom, er zijn nog enkele plaatsjes.

We starten dus met fase 2 van de verkiezing: het aandragen van sites. U mag uw eigen site aanbrengen, of een site die u goed vindt. De criteria waaraan de sites moeten voldoen:
- Nederlandstalig
- het product van privé-initiatief, dat wil zeggen dat de site ofwel door een particulier gemaakt is ofwel door een bedrijf, maar dat zij niet afkomstig mag zijn van de grote uitgevers of een filiaal/vertaling zijn van een buitenlandse site.

Dus: kijk snel uw bookmarks en favorieten na, en stuur ons de 3 topsites door waarvan u vindt dat zij in aanmerking komen voor de titel "site van het jaar" (werktitel). U hebt tijd tot 20 december om uw inzending te mailen. Daarna zal de jury zich over al deze inzendingen buigen. De winnaars worden in de laatste week van dit jaar bekendgemaakt.
Hoe stuurt u uw inzending in?
- mail naar redactie@netties.be
- vermeld 3 sites met het exacte webadres
- vertel er bij elk van deze sites bij waarom u deze site zo handig / leuk / interessant vindt.

Zo, aan de slag. Maar vergeet niet eerst dit nummer te lezen, dat weer enkele mooie bijdragen bevat, o.a. van onze medewerker Paul Liekens die het over een heel interessante techniek heeft die ontwikkeld werd in samenwerking met Sun Microsystems.

Wij wensen u veel leesplezier, en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.KOOPT MICROSOFT DE ZOEKAFDELING VAN YAHOO? JA / NEEN - SCHRAPPEN WAT NIET PAST
Er is heel wat speculatie geweest het voorbije weekend over de vraag of Microsoft nu ja dan neen de zoekafdeling van Yahoo zou kopen. Volgens de Times of Londen zou Microsoft in vergevorderde onderhandelingen hierover zijn, en is er een som van 20 miljard dollar mee gemoeid. Microsoft zou daarbij ook een nieuwe beheerraad bij Yahoo steunen, die dan de controle over Yahoo zou overnemen.
Maar andere bronnen, zoals Venture Beat, BoomTown, noemen het bericht dan weer "volkomen uit de lucht gegrepen".
Waar of niet waar? Op dit moment is het moeilijk te zeggen. Wat wel vaststaat , is dat Microsoft in het verleden al een bod uitgebracht had om Yahoo over te nemen, en dat Yahoo toen neen gezegd had - ondanks de aanlokkelijke som van 44,6 biljard dollar die Microsoft er toen voor over had. Die prijs stemt ongeveer overeen met een 31 dollar per aandeel van Yahoo. Maar ondertussen is de prijs van Yahoo gewoon de dieperik in geduikeld naar 9$, om terug te klimmen tot 11,50 $ per aandeel - maar enkel nadat grote investeerder (en lid van het directiecomité van Yahoo, Carl Yang) zelf 6,8 miljoen aandelen van het bedrijf opgekocht had.
Het blijft dus afwachten of de overname door gaat of niet. Lees ondertussen wat achtergrond bij de overname in de verschillende artikels bij TechMeme en bij VentureBeat.
http://venturebeat.com/2008/11/29/a-new-elaborate-20-billion-deal-for-microsoft-to-buy-yahoo-search/
http://www.techmeme.com/081129/p26#a081129p26

10.000 APPS VOOR JE IPHONE - MAAR JE KAN ER SLECHTS 148 LADEN
Volgens de website 148apps, waar je allerlei nieuwtjes en besprekingen vindt over toepassingen voor de iPhone, zijn er nu een 10.000 apps te vinden in de iPhone App store.
De site, die zo genoemd is omdat je maximaal 148 apps op je iPhone of iPod Touch kan zetten, heeft om dit feit te vieren een icoontje van elk van deze apps op haar pagina gezet. En je kan er ook enkele interessante gegevens uit afleiden, bijvoorbeeld over de prijs. 24% van de apps is gratis, 24% kost $0,99, en de rest varieert in prijs. Al bij al is de gemiddelde prijs van al die 10.000 apps $3,12 - inbegrepen de gratis apps, wat wil zeggen dat er toch heel wat zijn waarvoor je een belangrijke som mag neertellen.
Wij hadden het er vroeger al over: heel wat van die apps draaien rond amusement en games, wat de iPhone in onze ogen niet echt tot een mobieltje maakt waarmee je als bedrijf al je werknemers wil uitrusten. Dankzij 148apps kunnen we daar nu ook een percentage op plakken: 34% van de apps is voor ontspanning bedoeld. (1)
De iPhone is een leuk toestel, dat valt niet te ontkennen. Maar het feit dat je als gebruiker aan handen en voeten gebonden bent aan het beleid van Apple om apps toe te laten of niet, blijft een groot nadeel. En in dit verband is het heel opmerkelijk dat Google zelf heeft toegegeven dat het voor het maken van haar nieuwe Google toepassingen voor de iPhone, zoals Mobile Search, gebruik gemaakt heeft van niet officieel door Apple goedgekeurde API's (application programming interface). Wat Apple voor een dilemma zet. Enerzijds is Mobile Search enorm populair, en een knappe toepassing. Anderzijds is het officieel beleid van Apple dat alle apps die afwijken van de regels van Apple, verwijderd zullen worden uit de App Store. Zal Apple de Mobile Search nu verwijderen uit haar App Store, of zal het oogluikend toestaan dat die toch in het winkeltje blijft liggen, en zo stilaan haar eigen strenge beleid van binnenuit uithollen? Wait and see! (2)
http://www.techcrunch.com/2008/11/29/10000-iphone-apps/
http://news.cnet.com/8301-13579_3-10108348-37.html?tag=mncol;txt

NIEUWE TOOL VAN MICROSOFT LAAT WEBMASTERS SPEUREN NAAR MALWARE
Google doet veel voor de webmasters, maar ook Microsoft blijft niet bij de pakken neerzitten. De softwaregigant uit Redmond heeft verleden week Project Silk Road uitgebracht, een pakket producten en diensten voor uitgevers en webontwikkelaars, dat o.a. een Live Search API bevat, en de mogelijkheid om je website ten gelde te maken door het plaatsen van advertenties.
Nu heeft Microsoft er nog een tool aan toegevoegd, die ons wel erg interessant lijkt: de mogelijkheid om malware op te sporen, niet alleen op je eigen website, maar ook op de websites waarnaar je linkt. Al deze links zullen uitgeschakeld worden en als gevaarlijk gemarkeerd worden in de zoekresultaten bij Live Search, en zo trek je natuurlijk gene publiek. Het is dus zaak om zulke malware zo snel mogelijk op te sporen.
Je kan ook rapporten downloaden, die je vertellen welke pagina's er besmet zijn, en hoe je dat probleem kan oplossen. En zodra je de problemen verholpen hebt, kan je het support team van Microsoft een "ping" sturen, zodat je site opnieuw bezocht wordt door de spinnetjes van Microsoft, en je site zo snel mogelijk terug opgenomen wordt in de zoekresultaten van Live Search. Dankzij de ping is dat binnen enkele dagen, in plaats van enkele weken.
http://blogs.msdn.com/webmaster/archive/2008/11/25/live-search-webmaster-center-fall-update.aspx
http://webmaster.live.com/

NU IEDEREEN BLOGT, IS NIETS VAN WAT JE ZEGT NOG "OFF THE RECORD"
Een gevleugelde uitspraak, genoteerd uit de mond van de Vlaamse minister Pieter De Crem... in een artikel op het Amerikaanse TechCrunch. Wat heeft onze minister zo speciaal gedaan om op de korrel genomen te worden in de Amerikaanse media?
Eerst even dit: door dit artikel te schrijven willen wij niet aan politiek doen, ons gaat het alleen om het internet aspect van deze zaak. Vervolgens de feiten: de Belgische Nathalie Lubbe Bakker, dien in een bar in New York als bartender werkt, had in haar blog geschreven hoe walgelijk zij het vond dat minister De Crem zo dronken was in haar bar, en hoe beschaamd zij was over zijn gedrag. Het ergste nog vond zij, aldus het blog, dat een van de adviseurs van De Crem toegaf dat nog voor de minister en zijn entourage naar de Big Apple vertrokken, al vaststond dat de meetings die in New York gepland waren, afgelast waren, maar dat beslist was om toch te gaan omdat "de politieke situatie rustig was" en "ze nog nooit New York bezocht hadden".
Het blog werd opgepikt door de Belgische media, maar dan kreeg, naar verluidt, de baas van Nathalie een telefoontje van iemand van het kantoor van De Crem, waarop onze Nathalie ontslagen werd. Toen de pers van dit ontslag lucht kreeg, was pas het hek van de dam, en de minister kreeg zelfs vragen in het parlement over zijn al dan niet vermeende bemoeienis, die hij tussen haakjes in alle toonaarden ontkent. Uiteindelijk gaf de minister toe dat er een telefoontje gepleegd was vanuit zijn kantoor, maar dat er nooit geïnsinueerd zou zijn dat het meisje ontslagen moest worden.
Waarop de minister nog fel uithaalde naar de bloggers: "Ik wil gebruik maken van dit non-event om een gevaarlijk fenomeen in onze maatschappij te signaleren. Wij leven in een tijdperk waar iedereen vrij is om op blogs te publiceren wat hij of zij ook maar wil, zonder enige verantwoordelijkheid te nemen. Dit is erger dan met modder gooien."
Uiteraard kreeg zijn uitspraak als zou "bloggen een gevaarlijk fenomeen zijn" de nodige boze maar ook grappige reacties in de blogosfeer, waardoor de situatie voor hem nog nijpender werd. Of de minister in de fout ging, laten wij wijselijk in het midden. Maar het minste wat hem verweten kan worden is een gebrek aan communicatieve vaardigheden...
Lees meer reacties bij TechCrunch, Blogologie (ter verdediging van De Crem) en Neville Hubson.
http://www.blogologie.be/2008/12/ter-verdediging.html
http://www.techcrunch.com/2008/11/28/when-everyone-is-a-blogger-nothing-you-say-is-off-the-record/
http://www.nevillehobson.com/2008/11/28/a-politicians-arrogance-or-ignorance/

Nagekomen bericht:
Zie ook de oproep van Belsec naar minister De Crem toe:
http://belsec.skynetblogs.be/post/6499710/blogger-oproep-aan-de-crem-

KRANTEN KOMEN IN NAUWE SCHOENTJES: ZOEKERTJES MET 31% GEZAKT
Dat de 1 euro die je betaalt voor een krant haar niet rijk maakt, dat is allang geweten: de krant haalt haar inkomsten voor een groot deel uit advertenties. Dat zijn de advertenties van grote bedrijven, maar ook de betaalde zoekertjes (appartementen te huur, auto's te koop, personeel gezocht, enz.)
Welnu, het ziet er niet zo rooskleurig uit voor de kranten. Enerzijds daalt het aantal advertenties dat de grote bedrijven plaatsen - met de economische crisis wordt er immers bezuinigd op advertenties. En er is een duidelijke trend waar te nemen dat de bedrijven hun advertenties plaatsen daar waar zij resultaten kunnen meten - en dat is op het internet, niet in de kranten.
Anderzijds blijft het aantal zoekertjes maar dalen. Indien men naar de cijfers kijkt van de Amerikaanse markt, dan moet men daar vaststellen dat de zoekertjes in de personeelssector met 43,6% gedaald zijn, voor immobiliŽn met 38,6%, en voor de automobielsector met 29,2%.
Cijfers voor de Belgische markt hebben wij momenteel niet, maar allicht zal het resultaat hier in dezelfde lijn liggen. Kortom, de kranten staan nog woelige tijden te wachten...
http://www.inquisitr.com/10159/the-newspaper-death-spiral-is-accelerating-classified-ads-down-31-q3/

OVERZICHT VAN DE BELGIAN SECURITY BLOGGERS NETWORK OPGESTELD DOOR BELSEC TUSSEN 24 NOVEMBER EN 1 DECEMBER.
PS bloggers en informanten of gewoon researchers zijn altijd welkom
We hebben de afgelopen week een eigen zoekmachine toegevoegd. Die zoekt zowel in de blog als in 15.000 furled copies van artikels en links.
De informatiebeveiligers van BelgiŽ hebben nu de unieke kans om mee te werken aan het opstellen van een globaal en gedetailleerd werkboek, voorstel om de informatieveiligheid in BelgiŽ op een normaal professioneel niveau te brengen. Er bestaan verschillende werkgroepen die door het initiatief van alle in BelgiŽ bestaande computerverenigingen werd opgestart. Indien je niet meedoet, moet je nadien niet klagen of zagen dat je niet akkoord kan gaan.
Ondertussen wacht het Europees niveau natuurlijk niet op de Belgische slak en werden richtlijnen gegeven voor wat betreft de informatie op het vlak van cybercriminaliteit. Hier hebben we al onze FCCU maar het is vooral de veiligheidscoördinatie die we missen.
Tip van de week, gebruik BCC voor je emails zodat al je correspondenten die alle emailadressen van alle anderen zien
Als bloggers voelden we ons natuurlijk ook weer aangesproken wanneer De Crem in het parlement een aanval op bloggers inzette in zijn interpretatiegeschil met een bloggertje in NY over de wijze waarop hij zich zou gedragen of misdragen hebben in een café aldaar. We copieerden de teksten zelf om er zeker van te zijn dat ze niet snel nog werden weggehaald. Sommige bloggers maakten dan ook mooie posters of gaven praktische tips
Volksvertegenwoordiger Tommelein had een mooie banner gemaakt tegen Sabam.
Lees meer met de links hier .......
http://www.netties.be/extra/belsec_081201.htm

SOCIALE NETWERKEN: POWER.COM WIL BRUG WORDEN TUSSEN DE WERELDEN
Wat Meebo doet voor instant messaging, dat wil Power.com doen voor de sociale netwerken: een centrale plaats waar alles bijeen komt. Power.com is een ambitieus sociaal netwerk, dat alle andere sociale netwerken wil overkoepelen: Facebook, MySpace, Orkut, maar ook instant messagingdiensten zoals AOL, Yahoo Messenger en MSN Messenger, want ook daar kan je een profiel maken.
Nu zijn je vrienden vaak verspreid; wil je een update zien van hun profiel, dan moet je de ene keer naar Facebook, de andere keer naar MySpace. Power.com wil dit alles in één scherm brengen. En je moet niet eens een nieuwe login maken bij Power.com: de bestaande login gegevens bij een van de sociale netwerken kan je meteen gebruiken.
Op de startpagina van Power zie je al je contacten uit al je netwerken, en de updates van hun status. Je kan meteen naar de pagina met hun profiel springen bij het betreffende netwerk. Power.com blijft wel als een soort balk bovenaan het scherm van dit netwerk hangen, om gemakkelijk terug te kunnen schakelen naar de startpagina. Nog vanuit het hoofdscherm van Power kan je met één klik een boodschap sturen naar een aantal vrienden, ongeacht in welk netwerk zij zitten. Ook de verjaardagen staan vermeld.
Een handige nieuwe dienst, maar er zitten toch nog wel enkele kantjes en hoeken aan die bijgevijld moeten worden. Zo kan het systeem niet zien dat vriend Jan, die bij Facebook zit, dezelfde Jan is als bij Orkut bijvoorbeeld, waardoor Jan twee keer bij je vrienden voorkomt, en er is geen tool om het systeem te vertellen dat beide personen één en dezelfde zijn.
De dienst bestaat al enkele maanden in BraziliŽ en India, waar het meer dan 5 miljoen gebruikers heeft. Nu is er dus een Engelstalige versie uit, bedoeld voor de VS, maar je kan als Belg gewoon inschrijven met je Orkut, MySpace, Facebook account. Later zou er ook nog ondersteuning komen voor LinkedIn, Twitter, Flickr, Hotmail, Yahoo Mail, GMail, AOL, Skype.
Een interessant initiatief, de moeite waard om uit te testen!
http://news.cnet.com/8301-17939_109-10109878-2.html?tag=nl.e433
http://www.power.com/

FACEBOOK CONNECT: WAAROM HET GEEN GOED IDEE IS
Sociale netwerksite biedt sinds kort aan andere websites de mogelijkheid om gebruik te maken van "Facebook Connect". Dankzij deze tool kan de internaut met zijn Facebook gegevens inloggen in deze site, om bijvoorbeeld commentaren te leveren op artikels. Maar dat is niet zo'n goed idee, zo blijkt uit een artikel bij CNet.
Het zijn de mensen van CNet zelf die deze tool toegepast hebben. Wie op CNet een commentaar wil schrijven op een artikel, moet zich eerst registreren. Dat vormt een extra drempel, en de registratieprocedure bij CNet zelf was niet naadloos. Daarom werd beslist gebruik te maken van Facebook Connect, wat voor de Facebook gebruikers een extra gemak betekent: zij kunnen zonder extra registratie meteen deelnemen aan de fora en commentaren schrijven op alle sites van CNet.
Deze Facebook connect is eigenlijk alleen maar een inlogprocedure, met daarachter uiteraard een databank met de gegevens van de gebruikers. Je kan Facebook Connect een beetje vergelijken met OpenID, dat eveneens de mogelijkheid biedt om met één inlog op alle sites die OpenID toepassen, in te loggen. Maar er is wel een groot verschil: OpenID is waarlijk open, en niemand is eigenaar van de gegevens in de databank. En bij Facebook Connect is het Facebook dat eigenaar is van deze gegevens.
En je leest het goed: alhoewel het jouw gegevens zijn, is Facebook er "eigenaar" van, want het kan beslissen om die gegevens te gebruiken voor marketingdoeleinden, door bijvoorbeeld gerichte advertenties te tonen aan bepaalde groepen gebruikers.
Door nu gebruik te maken van Facebook Connect heeft CNet het haar gebruikers wel gemakkelijk gemaakt (als zij tenminste een account hebben bij Facebook), maar tegelijkertijd heeft het een grote 'rijkdom', de gegevens over haar gebruikers, uit handen gegeven. En als morgen Facebook beslist om CNet uit te sluiten van Facebook Connect, dan heeft CNet helemaal geen verweer.
Maar volgens deze beschouwing bij CNet is het in elk geval wel een trend die je steeds meer zal zien: de identiteit van de gebruiker zal niet meer afhankelijk zijn van de sites die hij gebruikt, maar universeler worden, wat dus meer comfort brengt voor de internaut.
Maar lees zelf bij TechCrunch dit interessant artikel "Jij, Je Identiteit, en Je Data op het open web".
http://news.cnet.com/8301-17939_109-10110382-2.html?tag=nl.e433
http://www.techcrunch.com/2008/11/30/facebook-google-myspace-data/

GMAIL OP JE DESKTOP... MAAR GOOGLE DESKTOP VERPLICHT
De gratis webmail van GMail is erg interessant, vooral omwille van de grote opslagruimte die je gratis ter beschikking krijgt. Maar je moet er wel je browser voor opstarten en naar de website van Gmail surfen. En dat is dan weer een nadeel.
Daar komt nu verandering in. Google heeft nu een gadget uitgebracht, een add-on voor de Google Desktop, waardoor je je mail ook buiten de browser kan beheren. Je kan mails lezen, doorzoeken en verzenden. Je kan ook sterretjes geven aan je mails, en gebruik maken van dezelfde sneltoetsen als bij de "echte" GMail. Ook het adresboekje van je GMail account, inbegrepen de auto-complete tool, kan je gebruiken in deze gadget.
Bovendien kan je verschillende instanties van de Gmail gadget openen, waarmee je bijvoorbeeld in de ene je persoonlijke GMail account opent, en in de andere de account van de groep waarmee je samenwerkt. Er is wel een nadeel: je moet eerst Google Desktop voor WIndows installeren. En daar zijn wij nu niet zo'n grote voorstander van...
Maar wie wil kan het eens uitproberen!
http://gmailblog.blogspot.com/2008/12/gmail-on-your-desktop.html
http://desktop.google.com/plugins/i/gmailgadget.html

BRITNEY SPEARS NOG ALTIJD HOT BIJ DE INTERNAUTEN
Geloof het of niet, maar Britney Spears blijkt bij Yahoo nog altijd het lijstje aan te voeren met de meest gezochte zoektermen voor de V.S. Wat naar onze mening eerder een beeld geeft van de kwaliteit van de Yahoo gebruikers, dan van wat de mensen echt bezig houdt, zeker en vast in deze tijden van crisis.
Bij Yahoo hebben de gebruikers in elk geval veel belangstelling voor de beroemdheden, hoe tanend hun succes ook moge zijn: op nummer 4 staat Miley Cyrus, Jessica Alba op nummer 6, Lindsay Lohan op nummer 7, en Angelina Jolie op nummer 9. Bij collega-zoeker AOL werden de resultaten ingedeeld, en daar prijkt ons Britneyke aan de top van de Beroemdheden, maar is de iPhone de aanvoerde bij de shopping, en Nascar is dan weer de meest gezochte term bij de sporten.
Ook in AustraliŽ blijft Britney Spears het gek genoeg nog altijd goed doen,
Je zou eigenlijk toch verwachten dat in deze moeilijke economische tijden de mensen andere dingen aan hun hoofd hebben dan het internet afzoeken naar informatie over beroemde personen - er is de oorlog in Congo, de financiŽle crisis, de terroristische aanslagen.... Maar blijkbaar vallen al die onderwerpen in het niet bij een blondje dat sexy bewegingen maakt op het podium, en een poging doet tot zingen...
Maar gelukkig kan je bij Google tekenen vinden dat er nog een beetje gezond verstand bestaat bij de internauten: ga je naar de Google Zeitgeist, dan zal je daar bemerken dat het trefwoord dat het afgelopen jaar het meeste aan belangrijkheid gewonnen heeft Obama is. Facebook staat op 2, en ATT en iPhone resp. op drie en vier. Oef. Toch nog enigszins een normaal wereldbeeld. Spijtig dat we niet beschikken over resultaten voor BelgiŽ of Nederland, maar wie weet krijgen we die in de volgende dagen door.
http://about-search.aol.com/hotsearches2008/index.html
http://www.google.com/intl/en/press/pressrel/20081202_searchterms2008.html
http://www.theage.com.au/news/technology/web/google-v-yahoo7-2008s-most-popular-search-terms/2008/12/03/1228257105636.html

GOOGLE STREETVIEW GEBRUIKT VOOR MISDADEN?
De beelden van Google Streetview en Google Earth zijn erg nauwkeurig. Iets te nauwkeurig zelfs, want verschillende overheden hebben al gewezen op het gevaar dat booswichten deze beelden zouden gebruiken bij de planning van hun diefstallen of overvallen.
En zij hebben gelijk gekregen, althans zo blijkt uit twee verschillende bronnen. Bij de aanslagen in Mumbai verleden week zouden de terroristen volgens de Indiase overheden gebruik gemaakt hebben van digitale kaarten van Google Earth. De voormalige president van India, A.P.J. Abdul Kalam, had in 2005 al gewaarschuwd tegen het gevaar van gedetailleerde kaarten van zijn land en de militaire installaties aldaar.
Nu gebiedt de eerlijkheid hieraan toe te voegen dat het doelwit van de terroristen helemaal geen militaire installatie was, maar een toeristische pleisterplaats waarrond geen geheimhouding geboden was. De informatie die je vindt bij Google Maps en/of Google Streetview kan je ook terugvinden op stafkaarten of gewone toeristische stratenplannen. Het lijkt dan ook dat de bewering van de Indiase overheid dat digitale kaarten zoals Google Maps de terroristen geholpen hebben, wel een brug te ver zijn. Dat de terroristen bij hun aanval gebruik maakten van hoogtechnologische zaken, zoals satelliettelefoons en gps systemen, dat is een ander paar mouwen, maar daarvoor moet India dan een beschuldigende vinger uitsteken naar de makers van die telefoons en gps systemen...
Een tweede zaak waarin Google Street View ter sprake komt, omdat het mogelijk gebruikt zou kunnen worden door booswichten, speelt zich af in Duitsland. Daar wil Wolfsee, een klein stadje in het noordwesten, niet dat Google met zijn speciale wagens beelden komt maken van de straten van de stad, om die dan te tonen in Street View. De inwoners menen namelijk dat Street View gebruikt kan worden door inbrekers, en zij staan er des te negatiever tegenover omdat Google van plan is om de beelden elk jaar te updaten. Wolfsee meent zich te kunnen beroepen op wetten over commerciŽle activiteiten in openbare plaatsen, om de Amerikaanse zoekgigant te verbieden de opnamen te maken. Google heeft al gereageerd en wijst erop dat de straten tot het publieke domein behoren, en het dus geen toestemming nodig heeft van het stadsbestuur. Mogelijk komt er een debat in hetDuitse parlement over deze hele zaak...
http://www.journaldunet.com/breve/international/34015/google-street-view-accuse-de-sevrir-les-cambrioleurs-allemands.shtml

BARCODE SCANNERS VOOR HET MOBIELTJE BEZORGEN WINKELS HOOFDBREKERS
Er zijn steeds meer smartphones in gebruik waarop je allerlei extra software kan zetten, zoals de iPhone en de mobiele toestellen met het Android OS van Google erop. Een van de handigste programma's, zeker en vast in deze barre economische toestanden, zijn de barcode scanners. Daarmee kan je dan een winkel binnenstappen, de barcode van een product inscannen, en dan online prijzen gaan vergelijken. Hoeveel kost dit product bij de concurrent, of online?
Maar blijkbaar zijn niet alle winkels ingenomen met deze nieuwe trend. Of liever: zij weten niet goed wat zij ermee moeten. Moeten zij dit nu verbieden? En hoe dan: mag men geen foto's meer maken van artikels in de rekken? (iets wat ondergetekende wel vaker doet, om gewoon te zien wat er aanwezig is, en dan thuis de specificaties op te zoeken). Of zullen ze stoorzenders plaatsen die alle telefoonverkeer in de winkel onmogelijk maken?
Bij ReadWriteWeb kan je een verhaal lezen van een gebruiker die door een winkel aan de deur gezet werd, omdat hij gebruik maakte van zo'n barcode progje. Iets wat in de toekomst nog wel vaker zal gebeuren vrezen wij, want of de winkeliers het nu willen of niet: prijsvergelijking, ook in de bakstenen winkel, is de toekomst. Daar heeft dat dan al een nieuwe naam gekregen: "instant price match".
De auteur raadt de winkeliers dan ook aan om ofwel die prijsvergelijking volop te omarmen, als ze zeker zijn de goedkoopste prijzen aan te bieden. Winkeliers kunnen er zelfs gebruik van maken door artikels in promotie een opvallende plaats te geven in de winkel, en het scannen aan te moedigen, en uit te dagen om elders een goedkopere prijs te vinden. Winkeliers die hogere winstmarges hanteren en die tegenstander zijn van het scannen van streepjescodes, moeten een duidelijk beleid uitwerken waarin het scannen van artikels expliciet verboden wordt. Want om iets te kunnen verbieden, moet je kunnen steunen op een beleid van de winkel waarin dit uitdrukkelijke vermeld staat.
Een erg interessant artikel. Wij zijn alvast overtuigd dat dit een trend is die absoluut zal doorzetten!
http://www.readwriteweb.com/archives/stores_clueless_about_mobile_barcode_scanning_applications.php
http://gadgets.boingboing.net/2008/12/03/cameraphones-your-we.html

MICROSOFT BRENGT UPDATE UIT VAN WINDOWS LIVE
Eerder deze week hadden wij het al enkele keren over de sociale netwerken; deze vorm van online communities waarbij je altijd op de hoogte blijft van wat je vrienden doen, is nu eenmaal erg populair.
Ook Microsoft weet dat, en in de nieuwe Windows LIve diensten die het binnenkort zal uitbrengen, zitten stukjes verweven waardoor Live meer een community-gevoel moet geven. Zo zullen mensen van wie jij aangegeven hebt dat zij je vrienden zijn, kunnen zien wat jij doet, via Live Hotmail, Live Messenger, en andere Live diensten. Zij kunnen daarbij opteren voor een update via e-mail, of via de website. En die activiteiten slaan dan niet alleen op wat de jij doet binnen de Live diensten, maar ook voor sites waarmee Microsoft een samenwerkingsakkoord gesloten heeft: Flickr, iLike, LinkedIn, Yelp, Flixster, Pandora, Twitter, Photobucket, Tripit.
Op onderstaande link van Ars Technica vind je een overzicht van de nieuwe diensten. Daarbij blijkt dat het Profiel een van de meest cruciale onderdelen is; maar ook foto's om te delen met familie en vrienden is nieuw, alsook de groepen. Verder vind je binnen het Live pakket ook het mailprogramma Hotmail, de online (25 GB) webruimte SkyDrive, Windows LIve Spaces, Events (pagina's maken voor evenementen en uitnodigingen versturen).
Nu kan je al beta's downloaden van de nieuwe onderdelen: Messenger (zie meteen wat er nieuw is bij je vrienden); Photo Gallery (met tagging om foto's gemakkelijker te klasseren); Mail (alle e-mail van verschillende accounts op één plaats verzameld); Wirter (video's naar je blog en YouTube publiceren); Family Safety (controle op je pc maar ook online); en MOvie Maker (zet je foto's en video's om naar filmpjes).
http://www.windowslive.com/ComingSoon
http://www.pcworld.com/article/154814/article.html?tk=nl_dnxnws
http://arstechnica.com/journals/microsoft.ars/2008/12/03/alook-at-all-the-new-windows-live-wave-3-web-services

WIKIPEDIA WIL HET BEWERKEN VAN ARTIKELS MEER GEBRUIKSVRIENDELIJK MAKEN
Niemand kan de onschatbare waarde van de online encyclopedie Wikipedia ontkennen. In vergelijking met de klassieke encyclopedieŽn heeft WIkipedia het voordeel van het nauw op de voet volgen van de actualiteit, en het feit dat artikels vaak geschreven zijn door internauten die een expert zijn op een bepaald terrein.
Iedereen kan immers bij Wikipedia een artikel verbeteren of aanvullen. Maar wie dat al eens in de praktijk geprobeerd heeft, zal moeten toegeven dat dit niet echt simpel is. Je komt in een omgeving die niet echt gebruiksvriendelijk is, een mengeling van code en teksten. En dat is wel jammer, want daarmee worden heel wat mensen afgeschrikt die anders wel eens erg interessante bijdragen geschreven hadden.
WIkimedia, de uitgevers achter Wikipedia, zijn zich daarvan bewust, en hebben nu een beurs losgekregen van 890.000 dollar voor een project om het bewerken van artikels gebruiksvriendelijker te maken. En dat is een mooie zaak. Gelukkig dat er in deze moeilijke economische tijden nog "sponsors" zijn - vooral wanneer het elke dag berichten regelt over de ontslagen waartoe de grote en kleine bedrijven gedwongen zijn willen zij overleven.
http://www.theage.com.au/news/technology/web/wikipedia-hopes-to-make-editing-userfriendly/2008/12/04/1228257187388.html

INGEWEVEN VIDEO'S VAN YOUTUBE NU OOK IN BREEDSCHERM
Een tiental dagen geleden kondigde YouTube aan dat het voortaan de filmpjes ging brengen in breedscherm 16:9. YouTube heeft immers grote plannen: het wil meer "mainstream" gaan, en niet alleen meer hoge kwaliteitbeelden brengen, maar ook langspeelfilms van de grote studio's. En die zijn natuurlijk wel in een ander formaat dan het simpele vierkantje waarmee nu de YouTube filmpjes aantreft op de YouTube site zelf en ook op de websites waarin deze filmpjes verwegen zijn.
Maar helaas was YouTube toen vergeten om de code voor het verweven (of 'embedden') van filmpjes ook aan te passen, zodat het beeld niet klopte. Dat is nu verbeterd: deze week werd nieuwe code uitgebracht voor het embedden van filmpjes; nieuw is daarbij ook dat er bovenaan een zoekbalk staat waarin je een trefwoord kan intikken om te zoeken naar nog andere filmpjes rond een bepaald thema.
Let we: de filmpjes die op websites staan via de oude embed code, blijven uiteraard in het vierkantige formaat bestaan.
YouTube heeft trouwens nog enkele andere initiatieven ontplooid om de filmmaatschappijen te overhalen om hun films via YouTube te streamen. Zo treedt het nu op tegen sexueel geladen filmpjes op haar netwerk. Echte porno was er trouwens niet te vinden op YOuTube (daarvoor moet je bij PornTube zijn!). Maar wat YouTube bedoelt met 'sexueel geladen', dat staat natuurlijk open voor interpretatie, en wij voorspellen dat YouTube nog heel wat werk zal hebben met het juist aflijnen van deze definitie!
http://www.inquisitr.com/10681/youtube-now-offering-widescreen-embeds/
http://www.theage.com.au/news/technology/biztech/youtube-cracks-down-on-sex-spam-videos/2008/12/03/1227980054918.html

Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


MAAK ZELF JE MUPPET POP

Het is binnenkort Sinterklaas, en dan mogen wij al eens aandacht besteden aan leuke dingen die de Goedheilig man in zijn jute zak kan meebrengen voor onze kleintjes - maar ook voor de grote mensen onder onze lezers. Zo vonden wij de do it yourself Muppet pop die je in de VS kan kopen wel een goed idee. Voor zover wij weten is de pop nog niet verkrijgbaar in Europa, maar het is wel een leuk ideetje - wie weet komt er binnenkort wel een Europese fabrikant met dit artikel op de proppen?
Het gaat om de fabrikant FAO Schwarz, een van de grootste speelgoedfabrikanten in de VS. Daar vind je in de detailwinkels de "Muppet Whatnot" designer. Daarmee kan je zelf een muppet pop samenstellen: je kiest uit een van de drie beschikbare lijfjes, dan kies je ogen, neus, haar en kledij, en binnen de kortste keren heb je een eigen pop. Goedkoop is het niet, want er moet 90 dollar voor neergeteld worden, maar je weet tenminste dat je iets origineels hebt.
Hoe dit mogelijk is, deze instant-poppen? Dat vonden wij niet meteen terug in het artikel van CNet, en op de website van het bedrijf vonden wij evenmin een uitleg - de Muppet Whatnot was immers niet beschikbaar, wegens het overweldigend succes van de tool!
In afwachting van het antwoord op deze vraag, kan je alvast op de website van FAO een heel grappig filmpje bekijken waarin Kermit en Miss Piggy vertellen wat de Muppet poppen zijn.
http://www.fao.com/catalog/boutique.jsp?parentCategoryId=98&categoryId=793
http://news.cnet.com/8301-17938_105-10094033-1.html?tag=nl.e433

THE SUN EYETRONICS STORY DEEL 1: EYETRONICS: WE SCAN THE STARS.
Eyetronics is een bedrijf(je), ontstaan uit de schoot van de Leuvense Universiteit. Maar ook al zijn ze klein, ze doen grootse dingen. We praatten met Dirk Callaerts, CEO en board member.
- Wat doet Eyetronics?
"Wel, je kan het omschrijven als: We scan the Stars. We maken 3D scans onder andere van het menselijk lichaam. Het betreft niet de medische scanning, maar digitale foto's. Op basis daarvan maken we een virtueel 3D model. We hebben software om een persoon uit de realiteit in een virtuele wereld te brengen. En omdat we met foto's werken is dit heel realistisch. Het beperkt zich niet tot mensen, we scannen ook auto's, we hebben ook al Brabo in Antwerpen gescand en een Seaking helicopter."

- Wat gebeurt er met die scans?
"Die Seaking was voor opnames van windkracht 10. Maar we werken veel voor de filmindustrie. We hebben al voertuigen gescand voor James Bond films. Het gaat om het voorstellen van een echte realiteit in een virtuele wereld. Dat is de basis. We werken mee met praktisch alle films die met actie te maken hebben. Dus ook voor Batman, Zorro enzoverder. Momenteel zijn we aan het werken voor twee films van Disney, maar we werken ook voor Paramount, Columbia, kortom alle grote studio's. We zitten echt in Hollywood met ons team."
- Hoe gebeurt dat?
"We worden opgebeld door een filmstudio en gaan dan naar de filmset om acteurs te fotograferen. We maken dan een 3D model en leveren dat terug aan de studio.Zij gebruiken dat in de scenes. Op deze manier hebben we aan bijna honderd films meegewerkt. Voor TV-series doen we hetzelfde. Aan series komen ook meer en meer effecten te pas. Denk maar aan Knightrider, Heroes, Star Trek Enterprise enzoverder. "
- En jullie werken vanuit Leuven?
"Niet helemaal. De technologie hebben we ontwikkeld aan de KU in leuven en het headquarter is in Leuven op de campus van de KU, maar we zijn er volledig onafhankelijk van. Sinds 2001 hebben we ook een kantoor geopend in Amerika. En sinds eind 2007 zitten we ook met twee mensen in Montreal, Canada. We doen services in een business to business model en die services zijn vooral gericht naar visual effects in films."
- Dus jullie activiteiten liggen vooral in de filmwereld?
"We zijn ook actief in de gamewereld. Het betreft onder andere Rockstar (bekend van Grand Theft Auto) en Electronic Arts. Ook in de reclamewereld zijn we actief. We werken veel voor automerken, maar ook voor bijvoorbeeld Pepsi Cola. We hebben zeer recent Madonna ingescand voor haar nieuwe tournee. Het is dus een zeer breed gamma"
- En wat zijn jullie plannen voor de toekomst?
"We hebben grote plannen."
En die plannen zijn inderdaad zeer groot. Meer hierover in deel 2. [Paul Liekens]
http://www.eyetronics.com

THE SUN EYETRONICS STORY DEEL 2 - EYETRONICS: WE SCAN EVERYONE
In deel 2 van het Eyetronics verhaal praten we verder met Dirk Callaerts, CEO en board member van Eyetronics.
- Wat zijn de toekomstplannen van Eyetronics?
"Onze plannen? Tomorrow we scan everyone. Not just the stars, but everyone. We zijn een netwerk aan het uitbouwen van kiosken, die men kan vergelijken met fotoboots voor pasfoto's. Deze kiosken zijn groter want we willen niet alleen frontfotoís maken maar ook fotoís van de zijkant. En op basis van die drie gezichtspunten kunnen we een heel realistisch ear to ear model opbouwen. Het is dus echt een 3D foto die we maken. En die 3D-facescan die geeft iedereen daardoor een 3D virtuele identiteit. Dus iedereen kan een 3D-scan van zijn gezicht laten maken. Je krijgt een paswoord en een code om op onze website scandata te downloaden"
- Wat kan je met die scan doen?
"Op onze website bieden we verschillende toepassingen aan om iets met je 3D-scan te gaan doen. Nu is dat een filmpje dat je bijvoorbeeld op je GSM kan zetten of kan doorsturen naar je vrienden of collega's. (Momenteel zijn evenwel nog niet alle GSM daarvoor geschikt). Je kan die scan ook op je eigen website zetten. Je kan dan je laten gezicht draaien enzoverder. Maar de toepassingen zijn ontelbaar. Je kan jezelf voorstellen: This is me, en uw gezicht draai rond. Dit kan overal, dus ook op websites voor dating, sollicitaties, Facebook, Myspace, enzoverder. Dus in plaats van een gewone foto heb je een profiel."
- Kunnen we nog meer toepassingen verwachten voor die 3D-scan?
"We zijn ook andere toepassingen aan het ontwikkelen. De scan is voor veel meer bruikbaar dan louter een foto. Er komt bvb software waarbij je jezelf een ander kapsel kan aanmeten, of een nieuwe bril. Je ziet jezelf op die scan zoals anderen je zien, dus ook van de zijkant. Maar je kan ook je eigen gezicht corrigeren, dat noemen we een virtual make over. Je vertrekt van uw scan die je kunt corrigeren en dan zo de digitale wereld in stappen. Uw gezicht wordt een digitaal object en daardoor kun je ook bewegen in een virtuele wereld of in virtuele toepassingen. Er zijn ver gevorderde contacten met gamemakers om onze scans te kunnen importeren in hun games, dus als avatars. Zo wordt je dan de held in hun games. You become the hero of the game. Je krijgt dus een identiteit in de digitale wereld naast deze wereld, een beetje second live. We kunnen ook allerlei filmpjes genereren, cliptunes dus (zoals ringtones), die je kan downloaden en gebruiken op je GSM of als walpapers."
- En waar vind je die software en waar kan je je scans downloaden?
"Hiervoor hebben we een community website opgericht. 'EyeBcom.com' is de naam van de nieuwe website. Eye van eyetronic en B van Belgium. Als je dat snel leest heb je I become, zoals in I become virtual, a hero, a player, an avatar, a screensaver enz...."
- Hoe gaan jullie concreet te werk?
"Deze hele opzet was veel te groot voor ons bedrijf alleen. Maar..."
In deel 3 gaan we hier verder op in. [Paul Liekens]
http://www.eyetronics.com
http://www.eyebcom.com

THE SUN EYETRONICS STORY DEEL 3 - SUN MEETS EYETRONICS
In deel 3 van het Eyetronics verhaal maken we een zijsprong naar Sun microsystems. Sun is vooral bekend van Java, MySQL, (Open)Solaris enzoverder. Daarnaast behoren servers, datastorage, desktopsystems ook tot hun portfolio, kortom teveel om op te noemen. Maar Sun doet meer. Ze willen ook startende bedrijven helpen.
We laten Paul De Decker, Managing Director aan het woord. "Sun weet dat startups te maken hebben met een hele reeks uitdagingen. Het is niet eenvoudig om tegelijkertijd een product te ontwikkelen en daarnaast ook de financiering te regelen, klanten winnen en dit alles te laten uitgroeien tot een succesvolle onderneming. Met ons Sun Startup Essentials programma willen we gekwalificeerde startups ondersteunen met de meest schaalbare, betrouwbare en geavanceerde infrastructuur en software, om het hen zo gemakkelijker te maken hun zakelijke toepassingen te realiseren met een optimaal gebruik van financiŽle middelen."
- Komt elk opstartend bedrijf hiervoor in aanmerking?
"Nee, het bedrijf moet gevestigd zijn in BelgiŽ of Luxemburg, minder dan zes jaar bestaan en minder dan 150 werknemers tellen. Uiteraard moet men ook een sterk, volwassen en ambitieus businessplan kunnen voorleggen."
- Hoeveel bedrijven komen hiervoor in aanmerking?
"In BelgiŽ en Luxemburg willen we voor 2008-2009 tussen 5 en 10 bedrijven selecteren."
- Heeft U al bedrijven geselecteerd, en zo ja, welke?
"We werken momenteel samen met Taatu, Siruna (het vroegere Mobixx), Whatever en Eyetronics."
- Eytronics bestaat toch al langer dan 6 jaar?
"Inderdaad, maar EyeBcom is volledig nieuw. Bovendien is het een heel nieuwe sprong die ze willen maken, het is een heel nieuw businessplan en kunnen zo als starters beschouwd worden. Bovendien is het een zeer boeiend project."
- Wat is het voordeel, zowel voor het opstartend bedrijf, als voor Sun? We vroegen het aan Patrick Crasson, Strategic Business Development, Sun.
"Allereerst wordt het businessmodel van de opstarter grondig doorgelicht. We moeten ons ook kunnen vinden in hun businessplan. Dat geeft een eerste voordeel, namelijk de Vendor Capitalists, dus degenen die geld pompen in dat nieuwe bedrijf hebben zo meer zekerheid. Een trusted enviroment als het ware, vermits Sun de opzet en de plannen reeds grondig heeft bekeken. Gaan beide partijen akkoord dan wordt er een MOU afgesloten (memorandum of understanding). Het opstartend bedrijf heeft dan toegang tot onze knowhow, ervaring, maar ook kunnen we hen eventueel in contact brengen met onze connecties. Uiteraard is het belangrijkste dat wij een goede kijk hebben op hun noden, zodat we zowel hardware, software, maintenance als advies kunnen geven. Het voordeel is ook dat er een sterke connectie komt tussen de opstarter en Sun. En natuurlijk, als het nieuwe bedrijf goed draait en er winst gemaakt wordt, dan kan Sun er ook aan verdienen. Het wordt een give-take relatie."
Hoe die samenwerking verloopt? Dat kan je lezen in deel 4 van dit vervolgverhaal. [Paul Liekens]
http://www.sun.be/startup
http://www.sun.lu/startup
http://www.sun.com

THE SUN EYETRONICS STORY DEEL 4 - HET SUN EYETRONICS PROJECT

In deel 2 beschreven we de grootse plannen van Eyetronics en in deel 3 de hulp die Sun kan bieden aan startende bedrijven. Maar hoe gaan ze hun plannen uitwerken?
Dirk Callaerts, CEO en board member van Eyetronics, geeft samen met Patrick Crasson, Strategic Business Development Sun tekst en uitleg.
"We weten wat we nodig hebben. We waren reeds aanwezig op enkele evenementen om één en ander uit te testen. Allereerst zijn er onze cameraís en onze software. Verder beschikken we over de architectuur platforms en operating software van Sun. Dat gaan we nu inbouwen in kiosken. We beginnen met een zevental, vier voor BelgiŽ en de anderen gaan naar Noord America. Deze gaan we zelf ter plaatse opstellen. Er zijn twee operatoren aanwezig die alles begeleiden. Gaandeweg gaan we nog meer automatiseren zodat deze operatoren niet meer aanwezig moeten zijn, en de instructies en bediening via monitor en keyboard, of via touchscreen gebeurt. Na deze testfase die ongeveer een jaar gaat duren kunnen we groter denken en de definitieve kiosken bouwen. Momenteel hebben we al meer dan 400 members voor onze eyebcom-community. De mogelijkheden die nu al bestaan zijn filmpjes voor op je website of GSM, een link voor Facebook. Maar het aantal mogelijkheden groeit."
- Dus jullie zijn binnen korte tijd actief, waar vinden we jullie?
"Op onze website (www.eyebcom.com) kun je binnenkort zien waar we aanwezig gaan zijn, bij de events. Maar we trachten naar het einde van het jaar in de kerstperiode op een aantal shoppingcentra, of in kinepolis te kunnen staan. Hou dus onze site goed in de gaten."
- Naar welk publiek richten jullie zich?
"Naar iedereen. Maar we focussen ons in het begin op tieners en twens. Deze groep kunnen we gemakkelijk bereiken in cinemazalen of op concerten, en via jongeren kan het zich zeer snel verspreiden. Maar ook businessmensen, denk maar aan videoconferenties, zijn een interessant publiek. Ook vrouwen worden niet vergeten. Hiervoor wordt de applicatie ontwikkeld waarbij je jezelf een andere bril of een ander kapsel kan aanpassen. Maar ook Facebook gebruikers van alle leeftijden en van elk geslacht zijn potentiŽle gebruikers van onze scan. Dus iedereen. Maar we beginnen met tieners en twens omdat die het makkelijkst bereikbaar zijn."
- Hebben jullie een idee van de prijs van een scan?
"De kiosken, computing platforms, opslagcapaciteit, manuren zijn uiteraard niet goedkoop. Daarom werken we met sponsors. Hoeveel we voor een scan gaan vragen weten we nog niet. Maar gezien de doelgroep van teens en twens mag dat zeker niet te veel zijn. We houden de prijs echt zo laag mogelijk. Het is ook niets tastbaars dat je krijgt, het is digitaal. Als je weggaat van het event heb je enkel een paswoord en een code. Je kan thuis pas de 3D-scan zien. Helemaal gratis kunnen we niet. Door een prijs te vragen willen we beletten dat er scans gemaakt worden Ďvoor de funí, die nooit opgehaald worden. Een aantal van de basissoftware om die scan te kunnen gebruiken is wel gratis. Voor de meer gevorderde software moet wel betaald worden. Zo genereren we ook een inkomstenstroom."
Dit is het verhaal van Eyetronics en Sun. Hoewel er nog heel veel werk aan de winkel is, is het volgens ons een prachtig initiatief. Wij houden alvast de website van EyeBcom in de gaten, ons zegt het wel iets.[Paul Liekens]
http://www.eyetronics.com
http://www.eyebcom.com
http://www.sun.be/startup

Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be

Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Sociale netwerksite Pownce sluit de deuren en vraagt al haar gebruikers om uiterlijk 15 december hun content te exporteren.
http://www.sixapart.com/pownce

*** Europa krijgt een waarschuwingssysteem voor cybermisdaden
http://ct.cnet.com/clicks?t=72787524-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=NEWS&s=5

*** Hackers zijn erin geslaagd om LInux te laten opstarten op de iPhone.
http://ct.cnet.com/clicks?t=72787522-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=NEWS&s=5

*** Begin 2010 zal je laptops met OLED schermen op de markt zien verschijnen.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=081204004

*** In de Democratische republiek Congo heeft een arts, die er als vrijwilliger werkte, een arm geamputeerd waarbij hij instructies kreeg via sms
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBk8b0RjB3v0Jhb0RVlm0E1

*** TomTom gaat gratis reisadvies geven via internet. De fabrikant van navigatieapparatuur opent binnenkort een online routeplanner.
http://www.nu.nl/news/1870204/50/rss/TomTom_begint_online_routeplanner.html

*** ALDI software is badware: Internetgebruikers zijn gewaarschuwd voor de Foto Manager http://www.aldifoto.nl/ van supermarktketen ALDI, aangezien het programma zich niet aan de regels voor "nette software" houdt is het tot badware bestempeld.
http://www.security.nl/artikel/25326/1/ALDI_software_is_badware.html
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetSOLUS - MISSING YOU
[lounge] Deze band brengt gevarieerde loungemuziek, waarbij de heldere zweverige stem van de zangeres een mooi effect geeft. In de podcast van Dave's Lounge, waar wij onze inspiratie voor deze week haalden, wordt een trager nummer gespeeld, "Missing You", maar op de website kan je het meer uptempo "Now you're here" gratis downloaden.
http://www.solusmusic.com/
http://www.daveslounge.com/2008/11/25/daves-lounge-138/
http://www.emusic.com/album/Rhizome-Rhizome-MP3-Download/11304208.html

LOUNGE PATIO - FORTALEZA NIGHT
[lounge] Deze muziek is erg ontspannen, relax, maar toch ook vrolijk doordat er een beetje een Zuid-Amerikaans ritme in verweven werd. Ook de xylofoon doet dapper mee om er een heel warme sfeer van te maken. Prachtige muziek! Dit nummer maakt deel uit van een compilatie cd, "Chill out in Montecarlo vol.2", die vol van deze muziek staat, en die je bij eMusic kan downloaden (mits abonnement)
http://www.iodapromonet.com/landing_page.php?promo_id=195420&msg_id=2
http://www.emusic.com/album/Various-Artists-Chill-Out-in-Montecarlo-VOL-2-MP3-Download/11322429.html

PARADICE - WORRY BREAKER
[lounge] Deze band, die ook een webstek heeft bij MySpace, brengt loungemuziek waarbij erg mooi gebruik gemaakt is van verschillende percussie-instrumenten. Een meeslepende melodie, een moderne vorm van "Bolero".
http://www.myspace.com/soulbrothersparadice

SHAHEEN SHEIK - HERE WE GO
[lounge] Opnieuw prachtige, meeslepende lounge, ditmaal met een Oosters tintje. De zangeres heeft een heerlijke, ietwat hese stem, die af en toe de instrumenten vervoegt, soms al zingend, dan weer parlando. Mooi!
http://www.myspace.com/shaheenmusic

BARDO STATE - POÈTE ELECTRONIQUE
[lounge] Met heel mooie violen, elektronische drums en synthesizers wordt hier een mooie sfeer gecreŽerd. De melodie is heel mooi, en neemt vaak verrassende wendingen. Opnieuw een aanrader. De muziek van deze artiest kan je beluisteren op zijn eigen site. Aankopen doe je bij Amazon of iTunes.
http://www.bardostate.com/


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Kunst is ofwel plagiaat ofwel revolutie
- Paul Gauguin, Frans schilder -
De nieuwe oogstHOWTOFORGE: TIPS VOOR LINUX
ER zijn heel wat sites die tips en trucs vertellen voor Windows programma's. Maar gelukkig bestaan er ook sites die hetzelfde doen voor de verschillende versies van Linux (Debian, Fedora, Mandriva, Ubuntu, enz). Hier vonden wij bijvoorbeeld een how-to die uitlegt hoe je Windows programma's kan draaien op Ubuntu 8.10, door gebruik te maken van CrossOver Linux Pro 7.1.0. Voor de sleutelaars onder onze lezers!
[Taal: Engels]
http://howtoforge.com/running-windows-programs-on-ubuntu-8.10-with-crossover-linux-pro-7.1.0
http://howtoforge.com/

THERADIO.COM
Wil je muziek beluisteren zonder onderbreking, in een bepaald genre? Dan zit je bij deze site goed. Het systeem werkt een beetje zoals Pandora: je geeft de naam in van een favoriete artiest of song, en het systeem zal bijpassende andere songs vinden. Maar je kan ook kiezen op "kanaal", waarbij je bijvoorbeeld enkel muziek uit de 50 jaren oproept (country, de nummers 1 op de toplijst, soul, enz.), enkel Chill Lounge, enz. Ideaal voor wie onbekommerd naar muziek wil luisteren!
[Taal: Engels]
http://www.theradio.com/

WAT ADOBE AIR KAN DOEN
Je hebt ondertussen al gehoord van Adobe Air: deze tool wil ervoor zorgen dat online toepassingen die binnen de browser draaien, ook offline, buiten de browser gebruikt kunnen worden. Op deze site van Adobe vind je een selectie toepassingen die hiervan gebruik maken, als een demo. Onder andere Nickelodeon, om de fans interactieve spelletjes te laten spelen buiten de browser, eBay, om de veilingsite naar de desktop te brengen, enz. Om eens uit te testen.
[Taal: Engels]
http://www.adobe.com/products/air/showcase/

FLIP A TEXT: DE WERELD ONDERSTEBOVEN

Wil je een geintje uithalen? Wil je met je tekst of logo opvallen? Zet je tekst dan eens ondersteboven. Dat kan je zelfs heel simpel doen: gewoon je tekst invullen op deze website, op de button "flip" klikken, en je hebt meteen al resultaat. Dat kan je dan kopiŽren naar je blog, je tekstverwerken... of zelfs als sterk paswoord gebruiken!
[Taal: Engels]
http://www.flipatext.com/index.php

DE TOEKOMST... BEKEKEN VANUIT HET VERLEDEN
Wat vroeger science fiction leek, is nu alledaagse werkelijkheid. Zouden de mensen pakweg 50 jaar geleden hebben kunnen vermoeden hoe de wereld er nu zou uitzien? Blijkbaar wel, als je deze covers mag geloven van populair wetenschappelijke uitgaven uit die periode. Een indrukwekkende collectie tekeningen.
[Taal: Engels]
http://wellmedicated.com/inspiration/45-vintage-space-age-illustrations/

WAT IS ER NIEUW OP GOOGLE EARTH?
Er valt altijd zoveel nieuws te beleven op Google Earth... Gelukkig is er de gratis nieuwsbrief "Sightseer", die je elke maand op de hoogte brengt van al die nieuwigheden en leuke games die je op Google Earth kan vinden. Een aanrader.
[Taal: Engels]
http://bbs.keyhole.com/ubb/postlist.php/Cat/0/Board/khGlobe

HOE MOET JE BLADMUZIEK LEZEN?
Helaas in het Engels, maar toch heel bruikbaar: op deze site leer je hoe je bladmuziek moet lezen. Het begrijpen van de ritmen (hele en halve noten), sleutels, toonladders... Toch wel en waarschuwing: enkel een deel van de site is gratis, voor de andere lessen moet je betalen. Wie kent een Nederlandstalig equivalent?
[Taal: Engels]
http://readsheetmusic.info/reading_rhythms_exercises.shtml

SCREENLETS: WAT ZIJN HET?
Volgens sommigen zijn screenlets de beste open source framework voor widgets. Op deze site vind je een goede uitleg, plus screenshots, een FAQ, en veel meer. Voor alle gemak hebben wij er ook nog een link aan toegevoegd naar de uitleg in Wikipedia over Screenlets.
[Taal: Engels]
http://www.screenlets.org/index.php/Home
http://en.wikipedia.org/wiki/Screenlets

WEBDESIGN: DE MOOISTE HEADERS
BIj het ontwerp van een webpagina, is de header heel belangrijk. Die staat bovenaan, en het is een absolute must dat die grafisch mooi uitgewerkt wordt, want dat is je visitekaartje. Bij Toxel.com vind je 24 prachtige headers, die menige webbouwer inspiratie kunnen opleveren. Bekijk ook de commentaren, want daarin wordt naar nog meer mooie headers verwezen.
[Taal: Engels]
http://www.toxel.com/design/2008/11/26/24-beautiful-and-creative-website-headers/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE MIDDELEEUWEN ONLINE

Op dit ogenblik is er een middeleeuws handschrift te bewonderen in de bibliotheek van Brugge. Het geeft een overzicht van het vogelrijk
in de twaalfde dertiende eeuw. Maar wat beter is, je hoeft je zelfs niet voor te verplaatsen.
Het originele document wordt eigenlijk bewaard in het Grootseminarie maar is nu volledig en vertaald terug te vinden op deze website.
Bij iedere bespreking van een soort hoort er een prachtige miniatuur die hier te bewonderen valt.
Er werd ook een moderne Nederlandse vertaling voorzien, want zeg zelf, dat oud-Nederlands is toch niet zó gemakkelijk. [Geert DM]
http://www.historischebronnenbrugge.be

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KIDSLAND
De kerstvakantie staat weer voor de deur, en dan is het altijd de vraag: waar kan je naartoe met de kinderen. Kidsland.be heeft een erg uitgebreide lijst met leuke dingen voor de kids: dierentuinen, kinderboerderijen, kastelen, karting, pretparken, maar ook grotten en dierentuinen. En voor deze kerstvakantie zijn er ook kerstmarkten, ijspistes, theatervoorstellingen, enz. Plan nu maar alvast je kerstvakantie!
[Taal: Nederlands]
http://www.kidsland.be

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: RESTOKIDS
Deze site is eigenlijk een zustersite van Kidlands: ook deze site richt zich tot de ouders van (jonge) kinderen die graag met hen op uitstap willen gaan. Vaak wil je met hen gaan eten, maar niet alle restaurants zijn kindvriendelijk. En dan hebben we het niet alleen over het onthaal, maar ook de faciliteiten, zoals een kindermenu, speciale kinderstoeltjes, een speelhoek, enz. Deze site brengt een lijst van restaurants en eetgelegenheden waar de kids welkom zijn, ook met de feestdagen.
[Taal: Nederlands]
http://www.restokids.be/eindejaarsfeesten.php

VRIJDAG MULTIMEDIA: MTVMUSIC
Weet je nog, toen MTV gewoon een zender was waarop je filmpjes kreeg bij je muziek? Welnu, wie terug wil naar die tijd ziet zijn wens in vervulling gaan: bij MTVMusic.com kan je gewoon de naam van een artiest ingeven, of van een song, en je krijgt het muziekfragment mét clips te zien.
[Taal: Engels]
http://www.mtvmusic.com/

VRIJDAG MULTIMEDIA: MUSEUM OF MEDIA
Een heel mooi maar griezelig online project dat je de geschiedenis vertelt van de online media. Van Amazon tot Google, van Blogger tot Friendster, maar dan verder gaat met een voorspelling waarbij Google op den duur alle media onder controle krijgt. Hopelijk komt het nooit zover... Toch de moeite om dit filmpje even te bekijken, en na te denken over de steeds groeiende invloed van Google...
[Taal: Engels]
http://www.broom.org/epic/ols-master.html

PHILIP KULISEV - AMAZING PLANET

Deze fotograaf heeft een prachtige verzameling natuurfoto's, die je bij Amazing Planet kan bekijken. Het werden surrealistische beelden die ongelooflijk scherp zijn van detail.
[Taal: Engels]
http://www.amazing-planet.com/en/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://leefwijzer.wordpress.com - http://hoorspel.wordpress.comBij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Nokia somberder over verkoop mobieltjes
ESPOO - De Finse mobieltjesfabrikant Nokia verwacht dat volgend jaar de wereldwijde verkoop van mobiele telefoons met 5 procent daalt.
http://www.ad.nl/multi-media/2822962/Nokia_somberder_over_verkoop_mobieltjes.html
- Sinterklaas breekt record op internet
EDE - De sinterklaasomzet op internet breekt volgens Thuiswinkel.org alle records. De afgelopen drie weken..
http://www.ad.nl/economie/2822005/Sinterklaas_breekt_record_op_internet.html
- Hyves op je iPhone
AMSTERDAM - Sociaal netwerken op mobiele platforms. Als het gaat om nieuwe media, ligt daar de...
http://www.ad.nl/multi-media/2817701/Hyves_op_je_iPhone.html

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- PC verborgen achter het scherm
Doordat de computer steeds vaker een plekje in de huiskamer krijgt, zoeken fabrikanten naar meer smaakvolle designs dan de saaie grijze kantoorbak die nu nog op de meeste bureaus staat.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24822
- USB-flashdrive voor in de portemonnee
LaCie is van mening dat een goede usb-stick in een portemonnee. De designers die ze inschakelden namen dit wel erg serieus en kwamen terug met de LaCie CurrenKey USB-flashdrives in de vorm van muntgeld.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24821
- Standaardteksten oproepen
Texter is een ideaal programma voor de luie typer. Je kunt hele lappen tekst oproepen met door één enkel woordje of een paar letters in te tikken.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24803

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Case Logic lanceert Security Friendly notebooktassen in Europa
Als je veel moet reizen voor je werk dan word je geregeld geconfronteerd met de strenge veiligheidsmaatregelingen in de luchthavens. Case Logic kondigt de lancering aan van twee notebooktassen die de TSA veiligheidsnormen respecteren en het jou tijdens je reis makkelijker maken.
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3760
- Nieuwe harde schijven bij LaCie
LaCie voegt enkele nieuwe harde schijven toe aan het gamma waaronder de netwerk harde schijf Internet Space, en de 5big Network, een netwerk opslagsysteem voor KMOís.
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3738
- 2TB netwerkopslag met Iomega ix2
Regelmatig back-ups maken van de computer is een must voor wie veel digitale media en documenten produceert. De laatste tijd komen er dan ook heel wat apparaten op de markt die ons deze klus zo makkelijk mogelijk willen maken. De StorCenter ix2 van Iomega is er zo één.
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3731

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Rendez-Vous heeft Flair voor vrijgezellen
De ontmoetingswebsite Rendez-Vous (Net Events Media) en het magazine Flair hebben een grootse actie opgezet om 17 vrijgezellen te helpen bij hun zoektocht naar hun zielsverwant. Vrouwen en dames, het is aan jullie om de eerste stap te zetten...
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19210&style=99896
- Symbian overgenomen en plannen voor OpenSource in 2010
Het is officieel. De werknemers van Symbian worden vanaf 1 februari werknemers van Nokia. De Finse GSM-constructeur kondigt de afhandeling aan van de in juni al aangekondigde overname.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19209&style=99896
- Yahoo wekt toch nog interesse
En wel bij AOL. Dat bedrijf zoekt kapitaal om een overnamebod te lanceren. Althans, volgens Wall Street Journal. De krant baseert zich hiervoor op bronnen 'dicht bij de kwestie'.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19208&style=99896


*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Packard Bell maakt zich klaar voor 2009
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/pc-accessories/packard-bell-maakt-zich-klaar-voor-2009.cfm
- Arc-muis
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/pc-accessories/arc-muis.cfm
- De Kerstman actief op eBay
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/internet/de-kerstman-actief-op-ebay.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Internetgebruik op de werkvloer: nog te veel dinosaurussen aan de top?
Tot 65% van de Britse werkgevers houdt regelmatig de internetactiviteiten van zijn werknemers tijdens de werkuren in het oog.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=4989
- Mobiele videostreaming bij MySpace
Social networking site MySpace is op de proppen gekomen met een nieuwe videostreaming-dienst voor mobieltjes.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=4990
- Nieuwe projecten voor Journaliste-web.be
Journaliste-web.be, communicatieagentschap gespecialiseerd in redactionele inhoud, wist dit jaar verschillende nieuwe projecten af te werken.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=4983


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Tennis voor twee: het eerste grafische computerspel
http://computertaal.info/2008/12/05/tennis-voor-twee-het-eerste-grafische-computerspel/
- 6 mensen die stierven om iets te bewijzenÖ
http://computertaal.info/2008/12/05/6-mensen-die-stierven-om-iets-te-bewijzen/
- BEDRIJVEN VERWAARLOZEN HUN BELANGRIJKSTE IT-BEDRIJFSMIDDELEN
http://computertaal.info/2008/12/05/bedrijven-verwaarlozen-hun-belangrijkste-it-bedrijfsmiddelen/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Trojan steelt wachtwoorden van Firefox-gebruikers
De beveiligingsfirma Bitdefender heeft een trojaans paard ontdekt dat zich specifiek richt op Firefox-gebruikers. De malware steelt wachtwoorden van telebankiers en doet zich in de browser voor als de populaire Greasemonkey-extensie. »
http://tweakers.net/nieuws/57153/trojan-steelt-wachtwoorden-van-firefox-gebruikers.html
- Microsoft voert actie tegen illegale software op veilingsites
donderdag - Microsoft heeft donderdag aanklachten ingediend tegen 63 personen wegens de handel in illegale software via veilingsites op het internet. De aanklachten werden door de softwaregigant ingediend in twaalf landen, verspreid over de hele wereld. »
http://tweakers.net/nieuws/57146/microsoft-voert-actie-tegen-illegale-software-op-veilingsites.html
- Nederlanders bouwen universele synctool voor adresboeken
Twee Nederlandse ontwikkelaars willen met hun programma Soocial de komende jaren miljoenen gebruikers aan zich binden. Soocial is een tool waarmee mobieltjes, e-mailclients en sociale netwerken adresboeken kunnen uitwisselen.
http://tweakers.net/nieuws/57143/nederlanders-bouwen-universele-synctool-voor-adresboeken.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautTIP GOOGLE: VERBERG GOOGLE SEARCHWIKI

Heel wat internauten zijn niet bijster te vinden voor SearchWiki, de tool die ervoor zorgt dat jij de zoekresultaten van een zoekopdracht bij Google kan aanpassen. Google heeft zelf geen optie voorzien om deze nieuwe tool te verbergen, zodat je de aloude zoekresultaten bekijken kan zonder verdere buttons.
Maar gelukkig bestaan er verschillende manieren om SearchWiki uit te schakelen:
1. Je kan gewoon uitloggen uit je Google account. Deze tool is immers enkel zichtbaar wanneer je ingelogd bent, en zo je zoekresultaten voor de toekomst kan bewaren.
2. Maak gebruik van een Greasemonkey script (http://googlesystem.blogspot.com/2008/11/how-to-disable-google-searchwiki.html) dat de icoontjes verbergt.
Succes!
http://googlesystem.blogspot.com/2008/11/more-ways-to-hide-google-searchwiki.html

DE ASSOCIATIE TUSSEN BESTANDTYPES EN PROGRAMMA'S WIJZIGEN
Een .doc document wordt geopend met Word. Een .txt met Notepad. Maar als je een andere teksteditor gebruikt, hoe kan je dan ervoor zorgen dat de associatie tussen .txt en Notepad verbroken wordt, en .txt gekoppeld wordt aan dat andere programma? Dat doe je als volgt: klik rechts op een bestand van het soort dat je wil wijzigen, kies Properties (eigenschappen). In het tabblaadje General (algemeen), klik je op Change (wijzig). Kies nu een programma uit de lijst, of klik op Browse (bladeren) om te navigeren naar de plaats waar het programma staat (meestal in Program Files) dat je wil koppelen aan dit soort bestandsextensie. Daar moet je het .exe aanklikken dat bij dit programma hoort.
Een tweede methode: open het Controlepaneel, klik op Programs (programma's), Make a file type always open in a specific program. Ben je in Classic View, dan moet je Default Programs openen, en dan klikken op Associate a file type or protocol with a pgoram. Selecteer een bestandstype, en klik op Change Program.

TIP: 3 TOOLS OM SAMEN AAN RESEARCH TE DOEN - 1 ZOTERO

Het begrip "social bookmarking" moeten wij je wellicht niet meer uitleggen: hierbij kan je online een verzameling bookmarks of favorieten aanleggen, maar die ook delen met anderen, en aldus van hun wijsheid profiteren (en zij van de jouwe). Doordat er "tags" gebruikt worden, is duidelijk waarover de bookmarks gegaan.
Sociale bookmarkdiensten zijn erg nuttig voor research. Bij Pandia vonden wij een artikel waarin drie sociale bookmarkdiensten en programma's voorgesteld worden voor social bookmarking, en wij willen u dit artikel uiteraard niet onthouden.
Als eerste is Zotero aan de beurt, een plug-in voor Firefox, die ontwikkeld werd door het Center for History and New Media van George Mason University. Deze tool is verkrijgbaar in meer dan 30 talen, waaronder het Nederlands. Na installatie nestelt Zotero zich in een hoekje rechts onder in je browser. Klik je daarop, dan krijg je een venster met drie panelen. Daarin kan je dan informatie ingeven en organiseren, citaten, volledige teksten, web pagina's, enz. Je kan de auteur, titel en publicatie ingeven in velden, en deze informatie ook als een geformatteerde referentie exporteren. En uiteraard kan je de informatie taggen, en is er een zoekvakje.
Er is wel een nadeel aan Zotero, tenminste voor wie regelmatig op andere plekken computert: alle informatie wordt in de Firefox bestanden op je eigen computer bewaard, en niet online. Werk je niet aan je eigen computer, dan heb je geen toegang tot deze informatie.
http://www.zotero.org/support/supported_languages
http://www.zotero.org/
http://www.pandia.com/sew/967-social-bookmarking-for-research-collaboration.html

TIP: 3 TOOLS OM SAMEN AAN RESEARCH TE DOEN - 2 CONNOTEA
Dit programma is ontwikkeld door Nature Publishing Group, en is een meer geavanceerde Delicious waarin je bibliografische notities kan maken.
Je kan een fererentie opslaan door op een bookmarklet in je browser aan te klikken; Connotea zal de referentie dan zoveel mogelijk catalogeren en de bibliografische informatie voor jou noteren. OM je referenties te organiseren kan je tags leggen. Je kan je bibliotheek ook delen: jouw bibliotheek heeft een eigen URL, die je aan je vrienden kan doorzenden. Zij kunnen zich, net als bij Delicious, via een RSS feed abonneren op nieuwe informatie in je bibliotheek. Elke tag en elke zoekopdracht heeft ook zijn eigen RSS feed. Bovendien kan je ook samenwerken met andere gebruikers van Connotea en een netwerk vormen of informatie uitwisselen.
http://www.connotea.org/

TIP: 3 TOOLS OM SAMEN AAN RESEARCH TE DOEN - 3 2COLLAB
Deze tool werd ontwikkeld door Elsevier, en is op verschillende vlakken de beste van de drie, omdat hij bedoeld is voor onderzoekers, onderwijzers, studenten en bibliothecarissen, met de nadruk op de wetenschappelijke, technische en medische wereld.
Je kan gemakkelijk nieuw research materiaal ontdekken via de bookmarks van anderen. Bovendien kan je kleine discussiegroepen vormen, maar ook van gedachten wisselen met grotere groepen.
Zoals bij de andere tools kan je een referentie opslaan door gebruik te maken van een speciale bookmarklet; je kan de referenties ook exporteren als HTML, RIS, BibTeX, LaTeX, CSV of TXT. En bovendien kan je je bibliotheek of delen ervan online delen via e-mail of rss.
http://www.2collab.com/

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...GBRIDGE: SYNCHRONISEER JE BESTANDEN

Win2000/XP/VIsta - 2,0 MB - freeware (Gmail account nodig)
Met deze gratis software kan je mappen synchroniseren, bestanden delen, chatten op een veilige manier. Het maakt van de Gtalk van Google een VPN (virtual private network) waardoor je jouw computer en die van je vrienden rechtstreeks en op een veilige manier met elkaar kan verbinden. (Bron: Wim W)
http://www.gbridge.com/

CLIPDIARY: EEN UITGEBREID KLEMBORD
Windows XP/Vista - 998 kb - freeware
Op je ingebouwde klembord van Windows kan je slechts één ding tegelijkertijd bewaren. Met Clipdiary kan je veel gekopieerde stukken bewaren, en dan via een sneltoets in allerlei programma's oproepen. Het progje is simpel te bedienen: het wordt ingeladen bij het opstarten van je pc, en nestelt zich in je systeembalk. Je klembord werkt als altijd, maar wil je iets oproepen dat je al een aantal dagen geleden gekopieerd had, dan kan je met Ctrl+D (of het aanklikken van het Clipdiary icoontje) het programma activeren.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,74572/description.html?tk=nl_ddxdwn

SCREENSHOT CAPTOR
Windows all - 8,8 MB - freeware
Je kan natuurlijk een schermafdruk maken door op de toets Printscreen van je klavier te drukken, en dan deze kopie met Ctrl-V (edit/paste) in je favoriete beeldbewerker oproepen. Maar het kan ook gemakkelijker, en met veel opties, met dit progje. Je kan delen van het scherm uitkiezen bijvoorbeeld, het scherm vergroten (dus ook het stuk dat van je scherm afgevallen is) enz.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,68863/description.html?tk=nl_ddxdwn

1BY1: LICHTGEWICHT MUZIEKSPELER
Windows - freeware
Waarom een ingewikkelde speler, waarbij je moet gaan klungelen met speellijstjes, als het ook simpel kan? 1by1 is een kleine, snelle en handige audioplayer die een veelzijdige manier biedt om je collectie songs te behren en te beluisteren, zonder dat er een database aangemaakt moet worden of speellijstjes.(Bron: Wim W)
http://mpesch3.de1.cc/1by1.html

MEDIA PLAYER CLASSIC - HOME CINEMA

Win2000/XP/Vista - 6,6 MB - freeware
De makers van dit progje hebben de klassieke MediaPlayer van Windows een stukje verder doorgetrokken. Installatie is niet nodig, het start meteen de eerste keer je het uitvoert. Je kan er ook films mee afspelen die niet in het AVI bestand gemaakt zijn. Je kan er o.a. H.264 en VC-1 afspelen.
http://mpc-hc.sourceforge.net/

GEMCRAFT: FLASH GAME
Alle OS - 4,0 MB - freeware
Met dit flash spelletje moet je je toren verdedigen tegen allerlei boze schepsels. Voor je verdediging heb je afweertorens, die je met edelstenen kan bekleden,z odat die steeds sterker worden. Een simpel spel, maar erg verslavend;
http://armorgames.com/

GOVERNOR OF POKER: GAME
Alle OS - 6,2 MB - freeware
Pokeren kan heel verslavend zijn, en heel wat internauten besteden hun zuurverdiende centjes in online pokergames. Maar probeer dit eens in de plaats? In dit minigame ben jij een eenzame cowboy die in een klein gehucht de "Pokergouverneur" worden wil. Hoe meer toernooien je wint, hoe meer je aan invloed en aanzien wint.
http://www.youdagames.com/

FILEMENU TOOLS: RECHTSKLIK MENU BEHEERSEN
Windows XP/Vista - 5,22 MB - freeware
Dit progje zorgt er op een simpele manier dat je volledige controle hebt over alle functies en menu's van het context menu van Windows Explorer, zoals rechtsklikken, en dan "Send To" kiezen, enz.
http://www.download.com/FileMenu-Tools/3000-2094_4-10810545.html?tag=nl.e415

VRIJDAG MACDAG: TWITTERIFIC
iPhone of iPod Touch - freeware
Met dit progje kan je op de hoogte blijven van alle updates van je Twitter vrienden. Je kan boodschappen, foto's bekijken en zelf verzenden. Twitterific heeft zijn eigen mini-browser, zodat je de tool niet moet afsluiten om de eigen webbrowser van de iPhone op te starten om de links te bekijken die je vrienden op Twitter gepost hebben.
http://phobos.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewSoftware?id=284540316&mt=8

VRIJDAG MACDAG: WIKIPANION
iPhone/iPod Touch - freeware
Met deze tool kan je gemakkelijk de artikels in Wikipedia oproepen in een formaat waardoor zij gemakkelijk te lezen zijn op de iPhone en iPod Touch. Bovendien kan je zoekopdrachten uitvoeren binnen de Wikipedia zonder die op te moeten roepen in je browser. De grootte van het lettertype is aanpasbaar voor wie moeite heeft met kleine lettertjes.
http://phobos.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewSoftware?id=288349436&mt=8

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....


Lezer Simon heeft een vraag - wie helpt?
<<<
Wie helpt mij uit de brand!
Als trouwe lezer van Netties, heb ik de nare gewoonte alle uitgaven van Netties netjes te bewaren met het doel om deze nog eens rustig te kunnen doorlezen. Sommige kort besproken site\'s bezoek ik en indien het me wat lijkt, of het is voor nadere bestudering van belang, dan zet ik een button op mijn bureaublad en plaats de site in mijn favorieten. Natuurlijk heel slim, maar...... sorry ik ben een Noord Hollander. Ge weet wel, die van die kaas..... (grapje)
Nou wil het euvel dat ik van de ene dag op de andere een nieuw systeem heb moeten kopen en ben niet instaat geweest om de buttons om mijn bureaublad te kopieeren.
Tevens zijn alle e-mail gegevens verloren gegaan.
Ik hoor u nu denken.... en de back-ups dan? Het antwoord;
Op een externe harde schijf weggeschreven, maar nooit gecontroleerd. Rabbish niks meer mee te beginnen.
Dus daarmee is een programma wat ik dagelijks gebruikte, niet meer voor mij te benaderen.
Is er iemand die mij kan helpen?
Het gaat om een artikel in Netties waar een site besproken is waar je een telefoonnummer kan intikken, waarna de naam en het adres van de gebruiker vertoont wordt. Net zo als bij SIDN de WOIHS voor internet.
Ik zou zeer geholpen zijn als de site weer zou kunnen gebruiken. Wie helpt mij.
Voor uw medewerking alvast bedankt.
Simon Voogt
simon@sivoservice.nl
>>>

~~~~~~~~~~~~
~Lezer Maarten is teleurgesteld in onze nieuwsbrief:
<<<
als regelmatig bezoeker van netties.be vind ik een aantal van de laatste nieuwsberichten nogal sterk op spam lijken: http://www.restokids.be en kidsland.be zijn zéér eenvoudige websites waar de affiliate-links iets te duidelijk aanwezig zijn.

Jammer eigenlijk, dat netties zo in niveau aan het dalen is...

Maarten
>>>
Antwoord van Netties:
Het spijt ons te moeten vernemen dat u vindt dat het niveau van Netties gedaald is.
Met de feestdagen in het vooruitzicht leek het ons leuk om aandacht te schenken aan deze sites, in het kader van onze rubriek "Hier spreekt men Nederlands", vooral omdat het niet evident is om met de kinderen ergens uit te gaan eten.
Maar indien u andere sites kent die hetzelfde aanbod hebben, dan mag u die altijd melden. Alle suggesties voor Nederlandstalige sites worden in dank aanvaard.
De redactie.
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Het geheim van een goede preek, is een goed begin en een goed einde te hebben,
en ervoor te zorgen dat beiden zo dicht mogelijk bij elkaar liggen.
- George Burns, Amerikaans acteur en komiek -