Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 4/12/2008 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 12
Nummer 577 van 29/11/2008

Gegroet lezer,

Belangrijke mededeling

Deze week willen wij u in dit voorwoord een voorstel doen. Netties wil namelijk een verkiezing houden van de beste Nederlandstalige websites die opgestart zijn als privé-initiatief. Er bestaan immers al verkiezingen zoals die van Site van het Jaar van het magazine Clickx, maar daarin gaan de grote kanonnen (sites van de grote uitgevers) met alle aandacht lopen, en maken de kleinere sites geen kans. Er bestaat ook een verkiezing van Blog van het Jaar, maar die is dan weer voorbehouden voor blogs. Onze verkiezing richt zich tot alle mogelijke sites, zolang zij maar Nederlandstalig én onafhankelijk zijn, dat wil zeggen niet opgezet zijn door de grote uitgevers.

Bij die verkiezing zijn (voorlopig) geen prijzen te winnen. Indien de verkiezing door gaat, zullen wij enkele sponsors aanspreken, maar voorlopig is Eeuwige Roem de enige prijs die wij kunnen aanbieden. De verkiezing zou aldus verlopen: iedereen mag een site indienen. Een deskundige jury van 25 internauten (daarover later meer) kiest uit deze inzendingen de beste sites in de verschillende categorieŽn. En uit deze beste sites wordt dan de supersite gekozen. Welke titel deze site krijgt? Daarvoor doen wij beroep op onze lezers: wordt het "Alternatieve site van het jaar", "Beste particuliere site", of..... Hebt u nog inspiratie? Alle ingediende sites zullen in elk geval vermeld te worden in onze rubriek op donderdag "Hier spreekt men Nederlands".

Wij zegden het al eerder: "als deze verkiezing doorgaat". Want belangrijk is dat wij onze jury van 25 vrijwilligers kunnen samenstellen. Vinden wij deze 25 vrijwilligers niet, dan kunnen de volgende stappen van de verkiezing ook niet doorgaan. Onze oproep dus: wie wil in deze jury zetelen? U hoeft daarvoor geen speciale kennis te hebben van technologie, wel een gezond oordeel. En enkele uurtjes tijd om deze sites te bezoeken. Wij verwachten de aanmeldingen uiterlijk vrijdag 5 december, zodat wij u volgende week kunnen berichten of de verkiezing plaats zal hebben. Het adres: redactie@netties.be

Dus, even samenvatten, onze lezers hebben drie opdrachten:
1. een treffende titel bedenken voor deze trofee
2. bekijken of zij willen deelnemen aan de jury
3. in hun bookmarks kijken welke site zij willen nomineren (nog niet insturen - het startschot voor aanmelding wordt pas volgende week gegeven)

Ondertussen wensen wij u veel leesplezier met deze editie, en hopen wij u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
IPHONE 2.2 FIRMWARE UITGEBRACHT... EN AL GEKRAAKT
Je kent ondertussen het kat en muis spelletje al: Apple brengt een nieuwe update uit voor de iPhone, en de krakers zetten zich meteen aan het werk om deze update te kraken, zodat zij het OS naar hun hand kunnen zetten. En daarbij gaat het dus om twee soorten hacks: enerzijds dat je de tools kan installeren die jij leuk vindt, en niet enkel wat Apple toelaat via zijn App Store, en anderzijds een hack om de iPHone te laten werken met de telecom operator van je keuze.
En zo is het nu ook weer: Apple heeft nog maar net de 2.2 update uitgebracht van de firmware, en een dag nadien verkondigde een groepje ontwikkelaars triomfantelijk dat zij deze update al "jailbroken" hebben.
Maar wat zit er eigenlijk in deze update in? Volgens Apple zou het probleem van de vele crashes opgelost (of toch verbeterd) moeten zijn. De gebruikers klagen er immers over dat heel wat apps de iPhone en de iPod Touch zo gemakkelijk doen crashen. Dat zou nu dus beter moeten gaan. Verder heb je meer mogelijkheden bij de Maps: Google Street View, looproutes en routes per openbaar vervoer, weergave van het adres bij een geplaatste duimspijker. Ook Mail kreeg een verbetering, maar erg belangrijk is wel: nu kan je Podcasts rechtstreeks "over the air" downloaden via iTunes (zowel via WiFi en je mobiele netwerk). Maar wij raden je aan om dat via WiFI te doen, want met de huidige tarieven van de mobiele operatoren zou downloaden van podcasts via het mobiele netwerk je wel eens duur te staan kunnen komen!
http://gizmodo.com/5096867/iphone-firmware-22-jailbroken-quickpwn-22-released
http://www.apple.com/benl/iphone/softwareupdate/

REIZEN MET DE THALYS: BLIJF VERBONDEN!
In samenwerking met Nokia Siemens Networks, 21Net en Telenet werd er aan boord van alle Thalys treinen in 4 landen een supersnel netwerk geïnstalleerd. Dat wil zeggen dat je voortaan, wanneer je met de Thalys reist doorheen BelgiŽ, Nederland, Duitsland of Frankrijk supersnel draadloos kan surfen.
De treinen zijn uitgerust met een nieuwe Wi-Fi technologie, waardoor je naadloos breedband hebt, zelfs wanneer de trein door het landschap raast aan een snelheid van 300 km per uur! Het is natuuurlijk wel te hopen dat je een laptop hebt met een goede batterij, of dat er ook stopcontacten aan boord zijn van de trein: een reisje Parijs-Amsterdam duurt immers een uur of drie, en een batterij die zo lang meegaat, vooral wanneer je draadloos surft, die moeten wij nog tegenkomen!
Wat het kost? Reizigers in COmfort 1 (eerste klasse) hebben gratis toegang tot het ThalysNet portaal en internet - het is te zeggen: deze toegang is inbegrepen in de prisj van hun ticket. De andere reizigers hebben wel gratis toegang tot het portaal, maar voor toegang tot het volledige net moet betaald worden: 6,50 euro voor 60 minuten, of 13 eur voor onbeperkte toegang, hoe lang de reis ook duurt.
Zakenlui zullen deze nieuwe dienst in elk geval wel kunnen waarderen: nu kunnen zij ondertussen lekker doorwerken aan hun projecten.
http://www.nokiasiemensnetworks.com
http://thalys.mobi

Nagekomen bericht: over de vraag of er voldoende stopcontacten op de trein aanwezig zijn, staken wij ons licht op bij Thalys. Woordvoerster Patricia Baars kon ons het volgende melden:
"Op dit moment zijn er stopcontacten aanwezig in Comfort 1 in 2 rijtuigen.
Verder worden al de Thalys-treinen de komende 2 jaar gerenoveerd en elk gerenoveerd treinstel zal uitgerust zijn met aan elke zitplaats een stopcontact. (zowel in Comfort 1 als in Comfort 2). De eerste gerenoveerde Thalys zal begin volgend jaar rijden."

AVG STELT VRAAGTEKENS BIJ GRATIS ANTIVIRUSPRODUCT VAN MICROSOFT
Verleden week vermeldden wij al het mooie initiatief van Microsoft om vanaf medio 2009 haar antivirus- en antimalwaredienst OneCare te vervangen door een dienst die volledig gratis zal zijn. Wij maakten toen ook de kanttekening dat de verkopers van antivirussoftware deze aankondiging niet leuk zouden vinden.
Via een persbericht ontvingen wij ook een reactie van AVG, het bedrijf dat al jarenlang gratis antivirussoftware aanbiedt, en waar wij eerlijk gezegd een grote fan van zijn. Het eerste wat wij doen wanneer wij een nieuwe pc of laptop in huis halen, is de "bloatware" antivirus eraf gooien, en AVG installeren.
AVG laat nu weten dat het initiatief van Microsoft wellicht met heel veel moeilijkheden zal moeten afrekenen. Enerzijds is er het feit dat antivirussoftware dag na dag eigenlijk up to date gehouden moet worden. De AVG software gaat inderdaad elke dag kijken op het web of er nieuwe antivirus signaturen te verkrijgen zijn. Microsoft zal dit wellicht ook moeten doen, maar tot nu toe heeft het deze updates beperkt tot de befaamde "patch Tuesdays", wat een veel te lage frequentie is, aldus AVG. Nu, de eerlijkheid gebiedt ons hierbij te zeggen dat wij wel vaker, toch minstens een keer per week een melding krijgen van Microsoft dat er een nieuwe update verkrijgbaar is voor de antimalware software, maar dit terzijde: zelfs een keer per week is een (te) lage frequentie.
Anderzijds wijst AVG erop dat Microsoft, door gratis antivirus aan te bieden, de relatie met de wederverkopers wel eens zou kunnen verzuren. Fabrikanten krijgen immers van antivirusbedrijven zoals Norton, Symantec, een klein percentje toegeschoven indien zij een probeerversie van hun software op de nieuwe pc's zetten. De achterliggende gedachte is hierbij natuurlijk: het staat erop, en dat zal de gebruiker mogelijk aanzetten om over te gaan op een betalende versie van het programma. Door nu zelf antivirus gratis aan te bieden, neemt Microsoft dit extra zakcentje weg van de fabrikanten en wederverkopers.
Of wij het eens zijn met AVG, dat laten wij in het midden, maar het bedrijf heeft toch wel enkele rake punten aangehaald. Lees zelf het persbericht op onderstaande link.
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=4006&language=NL

PENTAGON VERKLAART DE OORLOG AAN USB STICKS
Het volgende mag zich dan al afspelen in de VS, het is in elk geval een lesje dat alle systeembeheerders zich ter harte mogen nemen. In de VS heeft het Departement van Defensie (tijdelijk) het gebruik van externe flash schrijven verboden, omdat gevreesd wordt dat een virus zich via deze weg zou verspreiden.
Alle personeelsleden moesten, aldus dit bericht in de Brisbane Times, de sticks afgeven die zij hadden, ook als die door het departement zelf aangekocht waren. De mensen kregen te horen dat het niet zeker was of zij de sticks nog terug zouden krijgen, en hoe lang het verbod op het gebruik van USB sticks nog zou duren.
De Amerikaanse overheid wil niet veel details kwijt over het virus, alleen dat het een "algemeen" virus is, dat niet alleen op het Departement van Defensie zou rondwaren.
Er is al langer ongerustheid over het gebruik van sticks op vertrouwelijke afdelingen. De Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben al eerder aangedrongen dat de overheidsdiensten, en dan vooral de geheime dienst (Department of Homeland Security) strengere procedures in het werk zou stellen waardoor verhinderd wordt dat men zomaar toegang krijgt tot een computer om er een flash drive op aan te sluiten.
Vergeet immers niet dat zo'n stick al gemakkelijk 8 GB en meer kan bevatten, en dat je daar heel wat (geheime) gegevens naartoe kan kopiŽren, om het gevaar van het verspreiding van een virus via een besmette stick nog maar te zwijgen!
http://www.brisbanetimes.com.au/news/technology/pentagons-war-on-usb-drives/2008/11/22/1226770787590.html

GOOGLE START MET SEARCHWIKI
Iets opzoeken op het internet blijft nog altijd een persoonlijke belevenis. Wat een ander zoekt als hij het trefwoord "sleutel" ingeeft, kan een sleutel op het slot zijn, maar jij wil gewoon een solsleutel zoeken bijvoorbeeld. Een gewone zoekmachine kent dat semantische verschil tussen sleutel en sleutel niet, en zal, bij het weergeven van de zoekresultaten, pagina's over de twee verschillende begrippen door elkaar tonen.
De oplossing zou natuurlijk het zoveel besproken "semantische web" zijn, maar dat is er nog niet. Tot zolang moeten we ons behelpen met wat de zoekmachines als hulpmiddel kunnen aanbieden. Google heeft nu SearchWiki uitgebracht, waarbij jij de zoekresultaten kan aanpassen.
Deze tool is puur persoonlijk: jij kan bepaalde zoekresultaten hoger of lager in de lijst laten verschijnen, of simpelweg laten verdwijnen uit de lijst. Daarvoor heb je aan de rechterkant van Google Search drie buttons: "promote", "remove", maar ook een comment. Dit commentaar dient dan om te zeggen waarom dit zoekresultaat belangrijk is of niet. Alhoewel deze gewijzigde lijst met zoekresultaten enkel voor jou telt, kunnen anderen ook de commentaren lezen die jij (en andere internauten) gegeven hebt bij het promoten of verwijderen van zoekresultaten - wat het natuurlijk interessant maakt.
Echt semantisch is het dus nog niet, maar het is al wel een eerste stap, en zeker en vast zoeken "a la web 2.0"!
Mashable heeft een interessante vergelijking gemaakt tussen Search Wiki en Wikia Search, op vlak van uiterlijk, gebruiksvriendelijkheid en werking.
http://googleblog.blogspot.com/2008/11/searchwiki-make-search-your-own.html
http://www.betanews.com/article/Google_launches_its_SearchWiki_semantics_plugin/1227300323
http://mashable.com/2008/11/22/google-searchwiki-vs-wikia-search/OVERZICHT VAN DE BELGIAN SECURITY BLOGGERS NETWORK TUSSEN 16 EN 24 NOVEMBER GESCHREVEN DOOR BELSEC

Het is belangrijk om dit wel te noteren. De internationale securitybloggers netwerk heeft nu een nieuw huis. Google heeft besloten om een paar diensten te stoppen en dus ook de netwerkfeeds. Dus moesten we een nieuw huisje vinden voor de gemeenschappelijke RSS feed. Dit is hier nu http://www.securitybloggers.net/
We zeiden reeds verschillende keren dat het hacken van je websites niet alleen aanleiding kan geven tot het plaatsen van militante pagina's met onzin, maar dat je website dan ook kan gebruikt worden voor het verspreiden van malware of pseudo securityware die in feite meer infecties toevoegt (die ze dan oplost) dan ze van je computer verwijdert. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6446413/belgian-website-for-businesspeople-hacked-to-)

Spammers zullen tevens hetzij welke webservice gebruiken om hun onzin te verspreiden. Dit is zelfs het geval voor diensten zoals Google Notebooks. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6446449/google-notebooks-used-to-redirect-to-malware)

Ook phishing verlegt haar grenzen naar zowel de Amerikaanse belastingsdienst als naar de logins van sociale netwerken zoals facebook en Youtube. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6454330/phishing-for-facebook-youtube-or-irs)

En het is niet omdat je een gratis webhosterdienst aanbiedt zoals everyoneweb.net (uit Gent) dat je daarom geen veiligheidscontroles moet doen en moet controleren of het niet misbruikt wordt door oa phishers die er valse inlogpagina's op plaatsen. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6446532/everyonewebcom-free-websitehoster-popular-for) Sinds de posting hiervan zijn er reeds een pak minder dergelijke websites op deze hoster verschenen. Sommige websites hebben ondertussen zelfs niet opgemerkt dat ze op bepaalde pagina's sinds maanden een injectie van onvoorziene inhoud hebben gekregen. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6454397/sql-injection-since-may-and-nobody-sees-it-) En het hacken van Joomla sites gaat nog altijd lustig voort. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6454404/joomla-hacking-goes-on-) Wat ook bevestigt dat het niet zozeer de windows hosters zijn die onder de aanval liggen maar wel de linux versies en dat in overgrote mate. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6454437/linux-receives-major-hacking-attacks-) En zelfs sommige sites die al het slachtoffer zijn geweest van een aanval, blijken zelfs nadien nog niet over de nodige veiligheid te beschikken om dergelijke aanvallen te kunnen weerstaan. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6459302/fedisbe-hacked-again-)

Ook de rest van je installatie dient goed te worden onderhouden en beschermd. Zo stond er op het Belgische net een proxy open en werd die op grote schaal misbruikt om andere sites mee aan te vallen. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6459359/belgian-internet-responsable-for-web-proxy-at) En de DNS servers van Belgacom zijn ook een tijdje misbruikt om aanvallen mee uit te voeren. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6461018/dns-security-is-still-very-important--) Deze aanvallen vonden tegelijkertijd plaats als een aantal aanvallen tegen windowslekken vanop het Belgische internet. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6459394/belgium-also-prime-attacker-with-old-windows-)

Paswoorden zijn ook altijd belangrijk als je een webservice uitbouwt. Zo gebruikte iemand van het onderhoudsteam van de opensource content management system Typo3 (dat je toelaat om met meerdere mensen aan een website te werken) een zwak administratief paswoord. Het werd gekraakt en zo geraakte de hacker aan de lijst met alle administratieve paswoorden van alle gebruikers die online aanlogden. Het alert werd geslagen omdat sommige mensen hetzelfde paswoord voor een hele serie diensten gebruiken. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6448375/typo3-users-change-your-administrative-passwo) We hebben tevens een lijst gepubliceerd van Belgische websites die deze software gebruiken, maar die lijst is om veiligheidsredenen niet helemaal volledig. We hopen dat de anderen onze postings ook blijven lezen. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6448621/some-typo3-sites-in-belgium-that-should-take-) Dezelfde voorzichtigheid hebben we gebruikt bij de publicatie na maanden melding van het probleem zonder enige vordering van een zwaar veiligheidsprobleem met de website die verantwoordelijk is voor de authentificatie van alle federale ambtenaren die inloggen op de databases die online staan. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6454226/federal-authentification-system-for-civil-ser) Een reden waarom onafhankelijke externe audits een must zijn om iedereen voldoende wakker te houden.

Je kan natuurlijk ook teveel informatie vrij geven als je foutmelding geeft. Toen Knack online zowel de zogenaamde liefdesmails als de onkostennota's van de VRT publiceerde, gingen haar servers offline. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6454239/knackbe-offline-after-publishing-emails-from-) De foutboodschap die ze wat later gaven was duidelijk genoeg om te weten hoe je de server offline kunt houden (http://belsec.skynetblogs.be/post/6454253/if-knackbe-is-under-attack-its-error-message-) Terwijl een dergelijke aanval of toeloop ook de andere servers van de groep onder druk kon zetten. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6454266/uptime-problems-knack-is-having-more-problems)

Op het vlak van de viruspdf files probeert aan de ene kant Acrobat te sussen, maar aan de andere kant zijn anderen bezig met het testen van de files tegenover verschillende antiviruscontroles. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6454271/geekpolice-wants-you-to-test-your-antivirus-a) Naast het blokkeren van de javascript in de PDF files kan men ook op een structurele wijze als webdienst of netwerk de zelf gemaakte PDF files een zekere vorm van bescherming en authentificatie geven indien men ze zou certifiŽren. Didier Stevens gaf ondertussen zijn veelbelovende voorstelling (http://blog.didierstevens.com/2008/11/18/my-issa-owasp-talk-risky-pdf/)

Ondertussen waarschuwt Miekemoes ons voor een nieuwe reeks aanvallen door middel van USB sticks die geïnfecteerd zijn en werken via autorun. (http://feeds.feedburner.com/~r/MiekiemoesBlog/~3/462877466/please-disable-autorun-asap.html)
en voor een MSN virus dat al je contacten rondstuurt en niet gemakkelijk wordt tegengehouden (http://feeds.feedburner.com/~r/MiekiemoesBlog/~3/454441511/msn-virus-no-scanners-detect-it.html)

Didier Stevens is ondertussen ook bezig met het jammen van Wifi enabled stuff zoals camera's door andere wifi stuff. (http://blog.didierstevens.com/2008/11/23/quickpost-wifi-availability/)

De gratis antivirus van Microsoft komt volgend jaar uit en zal een grote invloed kunnen hebben op het debat van de veiligheid op het internet en de minimale veiligheidsvoorwaarden die men aan een PC zal willen of kunnen opleggen. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6460198/why-a-free-microsoft-antivirus-is-important-a)

Op het Europees vlak wordt onze privacy stelselmatig stukje bij stukje ingeperkt en weggenomen. De Working Group on Data privacy heeft trouwens grote bedenkingen bij het laatste voorstel van de Europese Commissie dat ISP's wil opleggen om gedurende 1 tot 2 jaar alle connectiegegevens bij te houden. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6460064/why-certification-of-pdf-files-is-important) Maar ondertussen mogen paranoïde mensen in Brussel niet buitenkomen als ze een Google wagen zien passeren. Google gaat immers ook in Europa beginnen met Street View waardoor ze foto's moeten nemen van elke straat en elk huis. (http://www.somethingwith.be/2008/11/belgian-streets-go-cyberspace.html)

Nieuwe service
Je kan nu ook de postings zien per kalenderdag (http://belsec.skynetblogs.be/post/6448315/belsec-calender-views--postings-by-day)

Lezen
De Belgische politici kunnen na het Fortisaandelen schandaal wat leren uit de Amerikaanse ethische normen en wetten voor verkozenen. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6460224/belgian-ethics-for-politicians--some-inspirat)
ē Proceedings Large Installed System Administration Congress (http://belsec.skynetblogs.be/post/6461171/proceeding-lisa-large-installed-system-admini)
ē * gratis hoofdstuk van een boek over NMAP, een gratis securitytesting tool (http://feeds.feedburner.com/~r/Security4all/~3/463053999/free-sample-chapter-of-new-nmap-book.html)
ē Een goed artikel over Forensics (http://www.somethingwith.be/2008/11/memory-forensics.html)
en op Sans verschenen de afgelopen dagen wel meer nieuwe interessante artikels (http://feeds.feedburner.com/~r/Security4all/~3/463054003/latest-whitepapers-from-sans-reading.html)

Films
Sommige nieuwe YouTube films http://belsec.skynetblogs.be/post/6460964/new-youtube-films

Software
http://feeds.feedburner.com/~r/Security4all/~3/463053998/sumo-linux-bootable-dvd-v10.html De gratis Bootable Linux CD met alle securitysoftware dat een netwerkoperator zal nodig hebben voor analyse en preventie.
Test je VPN services hiermee (http://blog.rootshell.be/2008/11/20/test-your-ipsec-vpn-systems-with-ike-scan/) zeker als je ermee wireless hotspots wilt gaan gebruiken (http://feeds.feedburner.com/~r/Security4all/~3/463054000/dangerous-hotspots-and-caveats-of-ipsec.html)
Nieuwe versies van Metasploit zijn uit en die test je beter vooraleer ze tegen jouw netwerk worden gebruikt. (http://feeds.feedburner.com/~r/Security4all/~3/463054002/metasploit-32-and-metasploit-32-lite.html)

YOUTUBE LAAT HET BREED HANGEN
YouTube is blijkbaar een nieuwe weg ingeslagen. De site staat ervoor bekend dat je er voornamelijk door de gebruikers zelf gemaakte filmpjes vindt. Erg leuk, maar als business model was dat toch niet zo geslaagd. Die filmpjes slikken immers enorm veel bandbreedte, en reclame-inkomsten stonden er niet tegenover. De meeste bedrijven schrikken er immers voor terug om hun advertentie te plaatsen op een site waar zij geen controle over de inhoud hebben. Hun advertentie kon net zo goed bij een filmpje terecht komen waarin jonge blagen de beest uithangen met onderbroekenhumor, als waarin "rode oortjes" content te zien was. Dat risico wil zo'n bedrijf niet nemen.
Daarom heeft YouTube het nu blijkbaar over een andere boeg gegooid. Verleden week kondigde het bedrijf aan dat het ook langspeelfilms zou vertonen van enkele filmstudio's. Belangrijk is daarbij "enkele", want de meeste filmstudio's staan nog afwachtend tegenover het nieuwe initiatief. Afgelopen weekend hield YouTube dan een Live Show, waarin internetgrootheden live vertoond werden, en waarnaar 700.000 mensen tegelijkertijd keken.
En dinsdag volgde dan de mededelen dit YouTube in de toekomst het "breed zal bezien" en haar films in een 16:9 aspect ratio zal vertonen. Wat eigenlijk niet zo nieuw is, zo lezen wij bij BetaNews: op de startpagina van YouTube zie je inderdaad een 4:3 venster, maar wanneer je de film begint te spelen, en je zet het venster op full screen, dan past YouTube zich automatisch aan widescreen aan. Ook movie trailers werden al langer in 16:9 vertoond.
Filmpjes die nu op YouTube staan, en die in 4:3 gemaakt zijn, worden vertoond in het bredere venster met zwarte balken links en rechts.
http://www.betanews.com/article/What_YouTubes_new_169_aspect_ratio_means_for_users/1227629022

POLITIE ONDERZOEKT ZELFMOORD 19-JARIGE OP JUSTIN.TV
Het is niet de eerste keer dat iemand zelfmoord pleegt voor de camera's, en dat internauten getuige zijn van zo'n zelfdoding. Maar wat er verleden week gebeurd is, roept toch vragen op.
Toen pleegde de 19-jarige A.B. zelfmoord door pillen te slikken, en bracht hij zelf het gebeuren live via de video streaming dienst Justin.tv. Zoals je wellicht weet, kan iedereen die over een camera beschikt via deze site de beelden die hij met die camera maakt uitzenden. Dat is wat A.B. deed. Hij schreef in een discussieforum dat hij zelfmoord wou plegen met pillen, legde een link naar zijn webcam en de live stream, en nodigde anderen uit toe te kijken. De leden van het forum gaven commentaar tijdens het gebeurn - sommigen gaven uiting aan hun afschuw en waren gechoqueerd, anderen lachten en moedigden de jongeman nog aan. Nog anderen gingen op zoek naar de identiteit van de jongeman om hem te kunnen helpen, en minstens één persoon van de community contacteerde de politie.
Een tragisch gebeuren, dat nog een staartje lijkt te krijgen. De politie heeft namelijk een onderzoek ingesteld naar het gebeuren. Er rijzen immers enkele vragen: waarom hebben de andere internauten niet ingegrepen? Waarom werd er vanuit Justin.tv niet ingegrepen? Het hele incident nam immers haast 12 uren in beslag, en men kan zich dus afvragen of Justin.tv überhaupt wel in het oog houdt wat er zich afspeelt tijdens de streams.
Justin.tv heeft de video van de site verwijderd, alsook de commentaren erbij, zodat het voor buitenstaanders niet meer te volgen valt wat de internauten die de stream volgden gezegd hebben.
Bij Mashable is een levendige discussie ontstaan of zulke streams niet beter gemonitord en gescreend moeten worden vooraleer zij live mogen gaan - maar is dat dan niet het begin van het einde voor Web 2.0 en de user generated content?
http://www.informationweek.com/news/internet/web2.0/showArticle.jhtml?articleID=212200098
http://mashable.com/2008/11/24/police-justintv-suicide/

AMSTERDAM STEEKT MICROSOFT-BESPARINGEN IN OPEN SOURCE
Amsterdam stopt minstens 900.000 euro in open source werkplekken met het geld dat is vrijgekomen door het Enterprise Agreement met Microsoft te laten verlopen.
De gemeenteraad heeft een motie daartoe vorige week unaniem aangenomen. Daarmee worden alle vrijvallende licentiegelden als gevolg van het aflopen van het Enterprise-contract met Microsoft door de Raad geoormerkt voor de verdere uitrol van open werkplekken.
Het gaat om 900.000 euro voor het vervolgen van Fase B1 Open.Amsterdam, het project dat open source werkplekken bij de gemeentelijke instanties installeert. Een niet nader gespecificeerd restbedrag zal worden besteed aan projecten die het gebruik van open standaarden en/of open source software bevorderen, zo besloot de Raad.
De open source werkplek omvat Suse Linux Enterprise Desktop, Open Office, Firefox, Zimbra (groupware: mail, agenda, chat) en Gosa, een beheertool die werd ontwikkeld voor LiMux, het open source project van de gemeente München. [Sjeef]
http://webwereld.nl/ref/rss/53684

EU GAAT NIET IN OP FRANS "DRIE OVERTREDINGEN" SYSTEEM
Opluchting alom: ondanks zware Franse druk is de EU niet ingegaan op het Franse "drie overtredingen" systeem, dat Frankrijk voorgesteld had als antwoord op een verzoek van de content industrie. Volgens dit voorstel zou al wie betrapt wordt op het illegaal ruilen van bestanden, een waarschuwing krijgen; wie drie keer gewaarschuwd werd, zou zonder pardon zijn internetverbinding kwijtspelen.
Europa kon zich niet vinden in deze aanpak, en heeft dit voorstel dan ook geweerd uit een pakket maatregelen dat de de regels voor de telecommunicatie binnen de EU moet wijzigen, zodat de telecom meer open zou staan voor competitie. Op het Franse voorstel werd een amendement goedgekeurd dat het "drie overtredingen" systeem onderuit haalde, omdat dit amendement stelde dat er eerst een rechter nodig is vooraleer de internetverbinding mag afgesloten worden.
Het gevaar is echter nog niet geweken; EU commissaris Viviane Reding heeft al laten weten dat zij hoopt dat het amendement terug uit het telecom pakket verdwijnen zou - er blijkt dus binnen de EC op hoog niveau steun te bestaan voor het Franse voorstel. (1)
Interessant om weten is dat er ook in AustraliŽ veel beroering heerst rond een rechtzaak die juist draait rond het schrappen van internettoegang. Daar hebben zeven van de grootste filmstudio's een klacht ingediend tegen de grootste provider van het land, iiNet. Volgens hen zou iiNet inbreuken op de auteursrechten toegestaan hebben, doordat het niet had voorkomen dat gebruikers gepirateerde films en tv-shows downloaden via het internet.
Volgens iiNet moet er geen enkele provider actie ondernemen tegen een gebruiker, tenzij hij hiertoe bevolen wordt door de rechter, die deze gebruiker schuldig bevonden zou hebben aan een overtreding. Maar de filmstudio's willen deze stap overslaan: zij willen de ISP's verplichten om de verbinding van een gebruiker af te sluiten als zij door de studio's aangeduid worden als herhaalde overtreders, en dat hiervoor enkel het IP adres voorgelegd moet worden. Waardoor, aldus dit artikel bij The Age, de filmstudio's zowel "politie, rechter als beul" worden.
Er zal nog een hartig robbertje gevochten worden over dit probleem!
http://arstechnica.com/news.ars/post/20081124-eu-bashes-drm-wont-support-three-strikes-rules.html
http://www.theage.com.au/news/technology/biztech/film-studios-to-become-police-judge-executioner/2008/11/24/1227491443731.html

ANTIMALWARE UPDATE VAN MICROSOFT VERWIJDERT MILJOEN VALSE BEVEILIGINGSPROGRAMMA'S
Het lijkt haast een gewoonte te worden dat wij Microsoft lof toezwaaien om iets dat ze goed gedaan hebben... Ook dit bericht is immers positief: volgens de softwaregigant heeft de nieuwste update van de antimalware software van Microsoft in negen dagen tijd bij bijna een miljoen pc's valse beveiligingssoftware verwijderd.
Het gaat om software die gekend staat als "W32/FakeSecSen", onder welke noemer verschillende valse beveiligingsprogramma's schuil gaan zoals "advanced antivirus", "spyware preventer", ultimate antivirus 2008", en meer. Gebruikers kregen deze valse programma's binnen door bij het surfen "ja" te zeggen op een melding op hun scherm als zou er een virus vastgesteld zijn, en of de computer even dringend gescand mocht worden. Daarna kregen de internauten voortdurend meldingen op hun scherm dat zij moesten betalen voor de software (meestal 40 tot 50 dollar), en pas na betaling hield de stroom op.
Het is niet de eerste keer dat de antimalware software van Microsoft grote schoonmaak houdt op de pc's van de internauten. In juni werd bij 1,2 miljoen gebruikers een reeks paswoord-dieven opgespoord, en in februari werd op bijna een miljoen machines de Vundo Trojan verwijderd.
Dus: bravo Microsoft!
Wie de Malicious Software Removal Tool (MSRT) van Microsoft nog niet op zijn pc heeft staan, kan die alsnog downloaden op onderstaand adres.
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=ad724ae0-e72d-4f54-9ab3-75b8eb148356&displaylang=en
http://www.pcworld.com/article/154378/article.html?tk=nl_dnxnws
http://www.pcworld.com/article/154378/article.html?tk=nl_dnxnws

INTERNAUTEN LIJDEN AAN "CYBERCHONDRIA"
We leren weer een nieuw woordje bij: cyberchondria. Dat is een fenomeen dat zich steeds vaker voordoet, en waarbij je bijvoorbeeld hoofdpijn hebt, op het internet gaat zoeken naar symptomen en oorzaken, en tot de vaste overtuiging komt dat je een hersentumor hebt.
Met andere woorden: een hypochonder die zijn "kennis" over de vele kwaaltjes waaraan hij meent te lijden van het internet haalt. Het is een fenomeen dat zich steeds vaker voordoet, nu er steeds meer medische informatie op het internet te vinden is. Onderzoekers van Microsoft hebben dan ook een studie gevoerd naar zoekopdrachten op het web naar medische onderwerpen bij de populaire zoekmachines. En die studie leidde tot een voorspelbare conclusie: dat zelfdiagnose via zoekmachines er vaak toe leidt dat de internaut het ergste gelooft. Wanneer een zoekmachine immers opdracht krijgt om naar "pijn in de borst" te zoeken, dan worden zowel onschuldige oorzaken als ernstige condities door elkaar vermeld, alhoewel de ernstige ziekten veel minder voorkomen dan de lichte kwaaltjes.
Als voorbeeld wordt hoofdpijn aangehaald: dat geeft evenveel resultaten die verwijzen naar het afkicken van koffie, als naar hersentumoren, alhoewel de kans op een hersentumor veel kleiner is.
Meer over deze studie bij New York Times
http://www.nytimes.com/2008/11/25/technology/internet/25symptoms.html?_r=1&partner=rss&emc=rss

VAN DE LERARES EN DE SPYWARE - OF HET GEVAAR VAN ONDESKUNDIGE DESKUNDIGEN
In de VS heeft zich een proces afgespeeld dat een heikel punt blootlegt in de moderne justitie: een schrijnend gebrek aan deskundigheid van justitie op vlak van IT-technologie, en de desastreuze gevolgen die dit kan aannemen.
Eerst even de omstandigheden van de zaak uiteenzetten. Een lerares werd vier jaar geleden gearresteerd omdat er op de computer in het klaslokaal porno verscheen. De arme leerkracht zag maar pop-up na pop-up met porno op het scherm verschijnen, kreeg die pop-ups niet weg, en ging om raad vragen bij haar superieuren. Die beschuldigden haar ervan opzettelijk de porno op de leerlingen losgelaten te hebben, met de arrestatie van de jongedame tot gevolg.
De leerkracht ontkende in alle toonaarden dat er opzet in het spel was. Meer nog: zij was nooit op enige pornosite geweest, en wist echt niet hoe die pop-ups op de computer terecht gekomen waren. In een proces dat daarop volgde kwam een "deskundige" van het gerecht getuigen, alsook het hoofd van de IT op de school. Zij schoven elke verklaring die de verdediging aanhaalde als zou het gaan om spyware of andere malware van de hand - uiteraard kan je van de IT-verantwoordelijke van de school niets anders verwachten, want malware of spyware op de computers van de school zou betekenen dat hij zijn job niet goed gedaan had...
De arme leerkracht werd veroordeeld. Waarom verschillende internauten zich het lot van de lerares aantrokken, en nieuwe deskundigen inhuurden om haar belangen bij een proces in beroep te verdedigen. Deze nieuwe deskundigen brachten belangrijke argumenten naar voor: de harde schijf van de computer in kwestie was nooit onderzocht, wat duidelijk had kunnen aantonen via de cookies en andere bewijzen of de dame nu ja dan neen op de betreffende sites geweest was. Bovendien was een van de "bewijsstukken" van de "deskundigen" in het eerste proces het kleurtje van de link naar de pornosites. Die kleurden rood op de computer van de lerares, wat volgens hen bewijs was dat de dame er geweest was. Maar er werd nooit nagekeken of de sites zelf deze links niet zo gecodeerd hadden (wat het geval wél was), en hoe de computer ingesteld was van de lerares (daarop werden bezochte links in het groen gekleurd!)
De nieuwe deskundigen toonden bovendien aan dat er spyware op de computer van de lerares stond.
Door al dit nieuwe bewijs besloot het ministerie van Justitie de zaak te heropenen, maar omdat de openbare aanklager er nog altijd van overtuigd was dat de lerares schuldig was, zat een vrijspraak er niet in: de lerares aanvaardde een compromis waardoor zij schuldig pleitte aan "misdemeanor" (wangedrag), een boette van 100 dollar opgelegd kreeg, maar ook een verbod kreeg om nog les te geven. De dame in kwestie had, door de ellende van de hele zaak, al problemen gekregen met haar gezondheid, en nu mag zij geen les meer geven, maar moet ze haar brood gaan verdienen als cassière of zo... Triest.
Een tragisch verhaal, dat aantoont dat er dringend behoefte is aan échte forensische deskundigen, en dat eigenlijk een pleidooi is: als de rechter niets snapt van de zaak, dan mag hij ook niet oordelen...
Bij CNet lees je heel wat reacties op de afloop van de zaak.
http://news.cnet.com/8301-1009_3-10107743-83.html?tag=nl.e433

PEGMAN NU OOK TE VINDEN IN GOOGLE STREETVIEW
Google heeft een update doorgevoerd aan haar Street View, de mogelijkheid om bij de stratenplannen van Google Maps ook de reŽle omgeving te bekijken in aaneengeschakelde foto's.
Wanneer je nu naar Google Maps gaat, zal je bemerken dat de navigatieools nu erg gelijken op die van Google Earth. Bovenaan links vind je bij deze tools nu ook Pegman, de mascotte van Street View. Bij straten die met Street View uitgerust zijn, en die herkenbaar zijn aan de blauwe randen van de straat, kan je de Pegman naar de gewenste straat slepen; dat zal dan meteen een miniatuurafbeelding van Street View opstarten tijdens het slepen. En zet je de Pegman neer, dan krijg je een groter beeld van de omgeving. Er is nu ook een kompas in plaats van de richtingaanwijzer.
Bovendien wordt het scherm voortaan in tweeŽn gesplitst: bovenaan zie je street view, onderaan het gewone stratenplan. Door op het icoontje links bovenaan het stratenplan te klikken kan je het plan verkleinen of minimaliseren.
Leuk speelgoed om eens uit te testen!
http://google-latlong.blogspot.com/2008/11/happier-travels-through-street-view.html
http://www.pcworld.com/article/154564/article.html?tk=nl_dnxnws
http://maps.google.com

E-MAILLOZE VRIJDAG
Lees jij deze mail op 28/11/2008? Dan wil dat zeggen dat jij niet meegedaan hebt aan de e-mailloze vrijdag, in het leven geroepen door communicatieconsultant Gunnar Michielssen, die daarmee wou oproepen om oordeelkundiger met e-mail om te gaan.
Wij hebben duidelijk ook niet meegedaan. Uiteraard omdat vrijdag de normale verzenddag is van Netties, en wij willen je op zaterdag niet laten ontwaken in een wereld zonder de vertrouwde Netties. Maar ook omdat wij vinden dat de klacht als zou e-mail de druk op de internaut vergroten, overdreven is. Je moet gewoon, net zoals bij alle andere dingen, alles met mate (en met maten) doen, en gewoon handelen met gezond verstand.
De eerste stap is: je mailprogramma niet automatisch laten controleren om de X minuten of er nieuwe mail is, maar dit zelf manueel controleren. Zo kan je rustig doorwerken aan een project, en pas als het jou past, ga je kijken of er mail is, in plaats van dat de e-mail jouw werkritme verstoort.
De tweede stap: een mail is sneller dan een brief, maar een telefoontje is nog sneller. Stuur je een mail, dan moet je niet binnen de 5 minuten antwoord verwachten. Wil je dat antwoord wel, bel deze persoon dan op. Maak duidelijk aan je correspondenten dat dit jouw filosofie is, waardoor de druk op jou ook vermindert: jij weet dat je correspondenten niet onmiddellijk antwoord verwachten, en dat je dus de tijd hebt om mails te bekijken en te beantwoorden.
Heb jij ook nog tips om de e-mail de baas te blijven? Laat het ons weten!
http://www.emaillozevrijdag.be/


Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


MOGEN WE EINDELIJK DE GEHATE CLAMSHELL VERPAKKING TEN GRAVE DRAGEN?
Iedereen die de laatste jaren iets van elektronica gekocht heeft, zal het beamen: de "clamshell" plastiek waarin deze goederen verpakt zitten, is een ware marteling. Deze verpakking is zodanig gemaakt dat goederen mooi gepresenteerd worden in de rekken, en dat de gebruiker ze niet kan openen in de winkel - dit uiteraard om diefstal tegen te gaan. Maar niet kunnen openen in de winkel, wil ook zeggen: niet kunnen openen thuis. Je moet een heel scherp mes gebruiken om de verpakking te kunnen doorsnijden, en dan nog loop je het gevaar om jezelf te kwetsen aan de scherpe randen van de doorgesneden plastiek. En dan ben je niet de enige: elk jaar worden 6.000 Amerikanen opgenomen in de spoeddienst, met verwondingen die ze opliepen bij het openen van een clamshell verpakking.
Maar daar zou nu verbetering in moeten komen. Enkele grote fabrikanten hebben zich verbonden om een nieuwe soort verpakking te gebruiken, waaronder Amazon, SXony, Microsoft en Best BUy. Amazon bijvoorbeeld zou gewone kartonnen dozen gaan gebruiken. Wat in dit geval heel goed mogelijk is - Amazon verkoopt nu eenmaal via het internet, en dus is zo'n simpele kartonnen verpakking niet alleen goedkoop, maar ook praktisch.
Maar wat met producten die in de winkel aangeboden worden, en die in een aantrekkelijke transparante verpakking moeten zitten? Daarvoor is dan weer een verpakking bedacht die met een soort rits werkt, in navolging van de verpakking die ook bij voeding gebruikt wordt.
Eindelijk komt men dan toch tot de jaren van verstand? Lees meer bij New York Times
http://www.nytimes.com/2008/11/15/technology/internet/15packaging.html?_r=1&partner=rss&emc=rss

DE VERBAZINGWEKKENDE OPVOUWBARE MOBIELE TELEFOON VAN SAMSUNG
Op een beurs in Japan is een nieuw toestel opgemerkt, dat het embleem van Samsung draagt. Veel is er niet over geweten, en Samsung zelf wil er niet veel over kwijt. Maar het toestel ziet er verdraaid interessant uit.
Zoals je op het filmpje kan zien, dat je bij The Register vindt, gaat het om een toestel dat uit een groot plat scherm lijkt te bestaan - te groot voor een mobieltje, eerder geschikt voor een draagbare multimediaspeler. Maar dan plots plooit het scherm dubbel, en wordt het een mobieltje met een apart scherm bovenaan.
En dat lijkt ons wel handig. Want geef nu toe: de iPhone is wel mooi en elegant, maar toch iets te groot om in je broekzak te steken. Bovendien is dat grote aanraakscherm toch wel delicaat, en ben je geneigd om al gauw een hoesje te kopen om het scherm te beschermen. Dan is zo'n toestel met groot én klein scherm toch wel wat beter: wil je gewoon bellen, dan gebruik je het kleine scherm, en wil je surfen, mailen of een filmpje bekijken, dan gebruik je het grote scherm.
Maar bekijk zelf het filmpje.
http://www.reghardware.co.uk/2008/11/24/folding_oled_samsung_phone/
http://www.youtube.com/watch?v=G2SCZvU8sGU

GEEKY T-SHIRTS VORMEN LINK TUSSEN SOCIALE NETWERKEN EN ECHTE LEVEN
Stel: je ziet een leuke jongen aan de bar. Maar vooraleer je hem aanspreekt (je bent geŽmancipeerd!) wil je toch wat meer over hem weten. Je neemt een foto met je mobieltje, stuurt die door naar een bepaalde dienst, en binnen enkele seconden ben je verbonden met de Facebook pagina van die jongen, waar je kan zien wat zijn favoriete muziek en films zijn, en, belangrijk, of hij nog vrijgezel is. Interessant, niet?
Wel, een Nederlands bedrijf heeft een systeem bedacht dat dit mogelijk maakt. W-41, zoals het bedrijf heeft, heeft hemdjes en T-shirts ontworpen die een speciale streepjescode dragen die dan door het mobieltje "gescand" kunnen worden. De streepjescodes verwijzen naar een url, dat kan die van je Facebook profiel zijn, je blog, of een andere pagina. Wie een foto neemt van deze streepjescode met zijn mobieltje met internetverbinding, wordt automatisch naar die url verwezen.
De achterliggende code, zo lezen wij bij PC World, heet ShotCode, een mobiele tagging technologie die al enkele jaren bestaat. Meer info daarover bij PC World. WIj onthouden alvast dat dit een erg leuke toepassing is van ShotCode, en kijken uit naar nog meer toepassingen!
http://www.pcworld.com/article/154124/article.html?tk=nl_wbxblg
http://www.shotcode.org/

UIT STAR WARS WEGGELOPEN LICHTSTRAAL MOET KANKER BESTRIJDEN
Het lijkt science fiction, maar het is een nieuwe mogelijkheid geworden in de medische wetenschap - en een heel hoopgevende mogelijkheid: deze nieuwe technologie moet namelijk kanker bestrijden.
Het gaat om een laserstraal die accuraat genoeg is om een gaatje te prikken in een individuele cel. Daardoor zouden dan de medicijnen die bij een chemotherapie gebruikt worden rechtstreeks in de kankercellen ingepompt kunnen worden, waardoor ook kankers in moeilijk te bereiken organen zoals de pancreas bereikt kunnen worden.
De wetenschappers zijn erin geslaagd om het spuitje dat de medicijnen bevat te monteren op een optische fiber die niet breder is dan een menselijk haar. De volgende stap zou dan zijn om deze techniek ook toe te passen bij de buisjes die de chirurgen gebruiken bij endoscopieŽn (met een miniatuur camera een inwendige verkenning maken van het lichaam).
Knap. Veelbelovend. En hopelijk kan het in de toekomst de levens van heel wat mensen redden...
http://news.cnet.com/8301-17938_105-10107377-1.html?tag=nl.e433

IPHONE WORDT CONTROLLER VOOR JE COMPUTERSPEL
Dat de iPhone vooral geliefd is voor de mogelijkheden op vlak va amusement, en minder om zijn mogelijkheden als smartphone, of de zakelijke toepassingen. Muziek, video, maar ook, en vooral: games. Wie de gedownloade apps voor de iPhone bekijkt, zal zien dat de overgrote meerderheid spelletjes zijn.
Maar nu blijkt dat je de iPhone ook als controller kan gebruiken voor spelletjes op je pc, zo'n beetje zoals je de Wii Remote gebruikt, en dat dankzij de ingebouwde accelerometer. Dat is wat dit artikel bij PC World ons vertelt: je moet gewoon een gratis app downloaden downloaden naar je iPhone of iPod Touch. Daarna ga je naar de site van het game (http://ifun.sgn.com/igolf/) waar je een account aanmaakt. Je opent het game, tikt op je iPod Touch het woord "ready", en geeft met je iPhone een zwaai net alsof je je golfclub zwaait. De kracht van je zwaai wordt draadloos via het internet doorgegeven aan de site, en het resultaat verschijnt op je scherm.
Er zou wel enige vertraging zijn, maar het zou, aldus PC WOrld, alles bijeen wel meevallen. Als je het ons echter vraagt, dan is het toch maar raar om zo'n dure iPhone (een toestel van rond de 500 euro) te gaan gebruiken om de Wii te imiteren (een toestel dat rond de 300 euro kost)....
http://www.pcworld.com/article/154065/article.html?tk=nl_wbxblg
http://ifun.sgn.com/igolf/

Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Telenet verhoogt de snelheid: voor de TurboNet klanten gaat de downloadsnelheid van 20 Mbps naar 25 Mbps.
http://www.telenet.be

*** Steeds meer Amerikanen zeggen hun kabelabonnement voor tv op, omdat zij dezelfde content gratis op het web vinden.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=081125002

*** Meer mensen gebruiken Facebook, maar velen haken al snel af
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBknS0RjB3v0Jhb0RURP0Ej

*** Brein achter fraude met tickets Olympische spelen gearresteerd
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBknS0RjB3v0Jhb0RURQ0Ek

*** Dilemma voor de nieuwe Amerikaanse president: Barack Obama moet normalerwijze overschakelen op een ander toestel voor zijn officiŽle communicaties, die geboekstaafd zullen worden, maar hij wil liever zijn Blackberry behouden.
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBknS0RjB3v0Jhb0RURL0Ef

*** Lycos Europa sluit haar portaalsite, en zet de webhosting stop.
http://ct.cnet.com/clicks?t=72747050-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=NEWS&s=5


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetDOWNLINERS SEKT
[electronic downtempo] De inspiratie voor de songs van deze week haalden wij bij Idyllic Music, een podcast die je prachtige downtempo muziek aanreikt, vaak gratis te downloaden.
Om te beginnen Downliners Sekt. Deze groep, met vocaliste Emma Louise Yohanan, brengt krachtige elektronische muziek, erg rijk bewerkt qua arrangement, en meeslepend van melodie. De band heeft drie albums uit, die je allemaal gratis mag downloaden. Doen! (Klik op "Releases" op de website om de albums te vinden)
http://www.downliners-sekt.com/
http://www.idyllicmusic.com/Podcasts%5C130050606Podcast130.mp3

NAONED - BEIRUT WEST
[electronic downtempo] De tweede song is van de hand van de multiculturele Franse producer Naoned. Zijn songs zijn te vinden bij het onvolprezen label Electrobel.fr, waar je meer artiesten van dit genre aantreft, en waar de albums gratis te downloaden zijn.
Beirut West is een prachtige song die wat esoterisch aandoet met de grote kerkklokken die erin verwerkt zijn.
http://www.electrobel.fr/mp3/3370.mp3
http://www.electrobel.fr/muzik/3370/Beyrouth_Ouest__Beyrouth_Est

SANS EDGE - SIN
[electronic downtempo] Downtempo muziek van een Amerikaanse artiest. De sfeer van de songs is niet vrijblijvend, vooral door de hese stem van de zanger. Geen gratis downloads, wel streaming te beluisteren op de eigen site van de band en op MySpace.
http://www.humblevoice.com/sansedge
http://www.soundclick.com/bands/default.cfm?bandID=467079
http://www.myspace.com/sansedge

TRYAD: WALTZ INTO THE MOONLIGHT
[elektronica] Deze band, die je ook op muzieksite Jamendo terugvindt, brengt songs in een brede waaier van stijlen, die toch netjes aaneengepast worden, zoals in dit Waltz into the Moonlight. Heerlijke muziek, gratis te downloaden vanop de site van de band of hun pagina bij Jamendo.
http://www.jamendo.com/en/album/1003/
http://www.tryad.org/demo.html

SILENCE (VINCENT GIRÈS)
[elektronica downtempo] Een Belgische producer deze keer. Hij maakt complexe, broederige muziek, onder de naam Silence. OOk zijn album vind je gratis te downloaden op Jamendo.
http://www.jamendo.com/fr/album/830/
http://ww.silence-world.tk/


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Hoe komt een man er op zijn vrouw op handen te willen dragen?
Misschien heeft hij geen rijbewijs.

- Markus M. Ronner, Duits aforist -
De nieuwe oogst10 ALTERNATIEVE CMS
Wellicht ken je de grote Content Management Systemen zoals Joomla, WordPress, Movable TYpe, Drupal - maar er zijn er nog veel meer, die ook iets te beiden hebben. In dit artikel vind je 10 alternatieve maar krachtige CMS systemen, die de moeite waard zijn om te ontdekken.
[Taal: Engels]
http://woork.blogspot.com/2008/11/10-free-powerful-content-management.html

TOP 100 FILMS ALLER TIJDEN
Volgens het Franse filmtijdschrift Les Cahiers du Cinema bestaat de lijst van de 100 beste films uit films uit alle mogelijke landen, van Duitsland, Spanje, ItaliŽ, Rusland, VS en Frankrijk, maar is er geen enkele Britse film die tot die lijst behoort. Raar maar waar... De volledige lijst vind je hieronder. Afdrukken en bijhouden, zodat je weet wat je huren moet met de feestdagen, wanneer The Sound of Music voor de 100e keer gespeeld wordt op tv!
[taal: Engels]
http://www.telegraph.co.uk/news/3497927/Top-100-films-of-all-time-according-to-Les-Cahiers-du-Cinema.html

INTERNET POLYGLOT
Wil je een nieuwe taal leren? Dan kan het internet helpen. Hier vind je lessen in allerlei talen, van Duits tot Chinees, Russisch, zelfs Grieks. En ook Nederlands. De site werkt met fiches, waarbij je een woord in twee talen naar keuze kan horen en bekijken. Deze fiches zijn rond een bepaald thema gerangschikt, zoals auto, maten en gewichten, enz. Zo kan je bijvoorbeeld een reeks woorden in het Nederlands en Arabisch beluisteren, of Nederlands - Hebreeuws, enz.
[Taal: Engels]
http://www.internetpolyglot.com/

GRATIS WEBHOSTING
Wie zelf een eigen project wil uitwerken, maar nog niet meteen wil investeren in dure servers, kan best op zoek gaan naar gratis webhosting. Nu is de meeste webhosting beperkt - de ruimte is beperkt, het verkeer ook, en je kan vaak geen scripts of databases draaien. Dit bdrijf biedt zulke gratis hosting wél aan, inbegrepen 1500 MB ruimte, 100 GB verkeer, PHP, MySCL, FTP, cPanel, Website Builder. Proberen is de boodschap!
[Taal: Engels]
http://www.000webhost.com/

VLIEGVERKEER

Heb je er al eens bij stilgestaan hoe druk het tegenwoordig geworden is in het luchtruim? Elke dag stijgen en landen er talloze vliegtuigen vanop de luchthavens overal ter wereld. Op het filmpje dat je op onderstaande link vindt, wordt dit verkeer in kaart gebracht. Elk geel stipje is een vliegtuig. Bemerk hoe het verkeer in Europa en in de VS zelf heel druk is, maar hoe het Afrikaanse continent nog weinig verkeer kent. (Bron: Wim W)
[Taal: -]
http://radar.zhaw.ch/resources/airtraffic.wmv

40 UITSTEKENDE TOOLS OM LIJSTJES TE MAKEN
We hebben het allemaal zo druk... dat we echt niet meer kunnen zonder onze to-do lijstjes. En in dit tijdperk van webtools en IT-mogelijkheden zijn dat uiteraard geen papieren lijstjes meer, maar doen we het allemaal elektronisch. In dit artikel bij Mashable vind je 40 tools om lijstjes te maken. Zet maar bovenaan het lijstje: "netties lezen"!
[Taal: Engels]
http://mashable.com/2008/11/20/list-management/

GNU LAMP: LAAT EEN LICHTJE BRANDEN BIJ PROGRAMMEURS
Wie een klein beetje weet van programmeren voor het web, weet ook dat alles begint bij het magische AMP: een Apache server, gecombineerd met MySQL en PHP. Maar hoe begin je eraan? OP deze site vind je allerlei handleidingen die je daarbij kunnen helpen, plus informatie over CVS, databases, scripting, Per, PHP, SOAP, enz. Voor de programmeurs.
[Taal: Engels]
http://www.gnulamp.com/

10 MINUTE MAIL
Alhoewel velen bevreesd zijn dat, wanneer zij hun mailadres achterlaten op een website om zich bijvoorbeeld in te schrijven op een webdienst, is het onze ervaring dat de meeste spam niet afkomstig is van zulke sites, maar wel van de robotten die websites afstruinen op zoek naar mail- en contactadressen.
Maar wie toch deze angst koestert, kan gebruik maken van deze dienst: hier kan je een gratis mailadres aanvragen, dat slechts voor 10 minuten geldig is. Dat is ruim voldoende om je bijvoorbeeld op een webdienst in te schrijven, de bevestigingsmail te ontvangen, en te klikken op de bevestigingslink.
[Taal: Engels]
http://www.10minutemail.com/10MinuteMail/

JE EIGEN KRANT

Er blijft toch een groot verschil tussen nieuws dat je op het scherm leest, en nieuws dat je gedrukt op papier ziet staan. Maar je kan beiden combineren. Op deze site moet je enkel verschillende RSS feeds ingeven, aangeven hoe je je "krant" bezorgd wil hebben, en voortaan wordt er een pdf bestand, klaar om te drukken, naar je mailbox gestuurd, op het tijdstip van jouw keuze (dagelijks, wekelijks, enz.) (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.tabbloid.com/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ALATEST
Vooraleer je iets aankoopt, kan je dankzij het internet uitvinden wat anderen over dit product vinden. Product besprekingen (of reviews) zijn zo handig! Deze site verzamelt de besprekingen van allerlei producten van over de hele wereld - in totaal meer dan 4,2 miljoen reviews van 1.051 gerenommeerde bronnen, over fotografie, elektronica, telefoons, computers, games, andere.
[Taal: NL]
http://alatest.be/?nr=1

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VANDAAG IN BEELD

Een knap uitgewerkte nieuwssite: op een groot scherm zie je een mozaïek van beelden. Beweeg je de cursor over een van de beelden, dan verschijnt een pop-up met daarin een korte samenvatting van het nieuwsbericht. Je kan kiezen uit verschillende kanalen: Algemeen, Buitenland, Entertainment, Film, Internet. (Bron: Wim W)
[Taal: NL]
http://www.vandaaginbeeld.nl/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ZIE GINDS ...
Nu sinterklaas in Antwerpen met de Flandriaboot (!) aankwam is dit het juiste moment die grijzenbaard een duwtje in de rug te geven! Hier vind je tig sprookjes en verhaaltjes als mp3'tjes, om zomaar te downloaden. (Lode V)
http://jaapvanlelieveld.xs4all.nl/sprook.htm

VRIJDAG MULTIMEDIA: DE TOPMOMENTEN UIT TOP GEAR
Een van de prachtigste programma's over auto's is wel Top Gear. Wat daar vertoond wordt is op zijn minst origineel te noemen, en geeft je een heel andere kijk op auto's.
Op deze site werden 14 top fragmenten uit Top Gear verzameld. Om met open mond naar te kijken!
[Taal: Engels]
http://www.hecklerspray.com/top-14-top-gear-moments/200817391.php

VRIJDAG MULTIMEDIA: INDIE GAMES DATABASE

Naast de bekende games van de grote merken, zijn er ook heel wat spelletjes te vinden van onafhankelijke kleinere bedrijven. Maar waar vind je die op het web? Deze database helpt je op weg: The Indie Games database of TIGdb. Je vindt er honderden games, met schermafdrukken, download links, en netjes geklasseerd volgens verschillende methoden, zoals het gebruikte besturingssysteem.
[Taal: Engels]
http://db.tigsource.com/

VRIJDAG MULTIMEDIA: MARK JENKINS
Deze artiest maakt installaties - op straat, op het platteland. Beelden worden er neergezet, wat tot vervreemdende situaties leidt. Vooral de opnamen op het platteland zijn echt heel surrealistisch, maar tegelijkertijd heel mooi.
[Taal: Engels]
http://www.xmarkjenkinsx.com/nature.html


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://leefwijzer.wordpress.com - http://hoorspel.wordpress.comBij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Apple coolste jongerenmerk volgens MTV
AMSTERDAM - Jongeren hebben Apple tot coolste merk van het jaar verkozen. Het concern achter de iPhone en de iPod kreeg donderdag de eerste Sticky...
http://www.ad.nl/multi-media/2805839/Apple_coolste_jongerenmerk_volgens_MTV.html
- Nieuwe website toont gezochte criminelen
AMSTERDAM - Op de website boevenvangen.nl staan alle in Nederland gezochte criminelen van wie een foto of compositietekening beschikbaar is. De...
http://www.ad.nl/multi-media/2803496/Nieuwe_website_toont_gezochte_criminelen.html
- Mobiel internet niet populair
AMSTERDAM - Mobiel internet is niet populair onder de gebruikers van mobiele telefoons. Het is een van de...
http://www.ad.nl/multi-media/2801679/Mobiel_internet_niet_populair.html

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- PC in cyclindervorm
De Dell XPS Baton heeft wel een heel bijzondere PC. Deze PC draag je als een stok. Een monitor en toetsenbord kunnen worden uitgerold.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24773
- Een iPhone, maar dan kleiner
Chinezen maken alles na, dus ook de iPhone. Soms veranderen ze er ook iets aan. Zo lijkt de m888a telefoon op een foto als twee druppels water op de iPhone, maar in de praktijk is hij een stuk kleiner.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24772
- Usb-geheugenstick als draagbare harde schijf
Kingston komt met een DataTraveler 150 usb-stick die 64GB ruimte biedt. Het enige verschil met een portable harddisk is het compacte formaat.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24767

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- iPhone applicatie voor My Home van BTicino
Tussen de vele applicaties van de iPhone staat sinds kort het gloednieuwe iMyHome. Hiermee kan je het My Home domoticasysteem van BTicino bedienen via je iPhone of iPod Touch.
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3759
- Dossier Multiroom Audio
Met de opkomst van digitale muziek is ook multiroom audio aan een opmars bezig. Maar wat is nu juist multiroom audio? In dit dossier leggen we uit wat ...
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3750
- GPS met multimedia capaciteit
De Mio C728 combineert tv en gps wat van hem de ideale reisgezel maakt. Het toestel is in feite een gps met volledige multimedia capaciteit, inclusief ...
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3740


*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Spammers veroordeeld tot boete van 873 miljoen dollar
Alweer een record voor Facebook: het sociale netwerk krijgt van een Amerikaans tribunaal 873 miljoen dollar aan boetes en intresten, omdat spammers illegaal gebruik maakten van de gegevens van de gebruikers.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19171&style=99896
- Aristo Music krijgt kapitaalinjectie van 2,6 miljoen euro
Aristo Music, gespecialiseerd in nieuwe selectieĖ en distributietechnieken voor digitale muziek, kondigt vandaag een kapitaalsverhoging aan voor een bedrag van 2,6 miljoen euro. De nieuwe middelen zullen vooral aangewend worden voor de internationale uitbreiding van haar activiteiten.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19170&style=99896
- SAP gaat medische toer op
SAP zal zich dankzij de samenwerking met Partezis kunnen vestigen op de gezondheidsmarkt.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19169&style=99896

- Mio combineert TV en GPS
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/gsm-gps--pda/mio-combineert-tv-en-gps.cfm
- ĎTransformerí toetsenbord
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/games--fun/transformer-toetsenbord.cfm
- Stijlvolle onderkledij
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/notebooks/stijlvolle-onderkledij.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Opera Mini 4.2 verlaat zijn bèta-status
Opera heeft de laatste definitieve versie gelanceerd van zijn mobiele browser, Opera Mini 4.2.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=4948
- Facebook en Twitter: geen overname
Het is ondertussen bekend: Facebook heeft verschillende weken gepraat met Twitter over een eventuele overname. Maar de overnamegesprekken zijn op niets...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=4949
- Virtuele werelden over hun hoogtepunt?
Een van de typische exponenten die klassiek onder de Web 2.0 noemer worden gerangschikt, virtuele werelden, lijken het niet zo best te doen.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=4950

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Het einde van een tijdperk: Windows 3.x
http://computertaal.info/2008/11/27/het-einde-van-een-tijdperk-windows-3x/
- Internet zwarte dozen
http://computertaal.info/2008/11/27/internet-zwarte-dozen/
- Obama won, maar wat betekent dat voorÖ gamers?-
http://computertaal.info/2008/11/27/obama-won-maar-wat-betekent-dat-voor-gamers/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Ministers stellen maximum aan prijzen internationaal internetten
De rekening voor mensen die op vakantie internetten, mag vanaf 1 juli 2010 niet meer dan zestig euro bedragen. Providers moeten hun abonnees de mogelijkheid bieden om een tariefplafond voor de kosten van mobiel internet te hanteren. »
http://tweakers.net/nieuws/57025/ministers-stellen-maximum-aan-prijzen-internationaal-internetten.html
- Icann accepteert aanvragen voor nieuwe tld's vanaf half 2009
Internettoezichthouder Icann is van plan om de registratie van nieuwe topleveldomeinen halverwege 2009 te openen. Voor een bedrag van ongeveer 185 duizend dollar kan bijna elk topleveldomein, zoals .sport, .paris of .tweakers, aangeschaft worden.
http://tweakers.net/nieuws/57030/icann-accepteert-aanvragen-voor-nieuwe-tlds-vanaf-half-2009.html
- Nederlandse bedrijven ontwikkelen ruimtecamera
Een door Nederlandse bedrijven en organisaties te ontwikkelen instrument moet gegevens over de atmosfeer van de aarde gaan verzamelen en deze aan wetenschappers van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA beschikbaar stellen.
http://tweakers.net/nieuws/57022/nederlandse-bedrijven-ontwikkelen-ruimtecamera.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internautniet vergeten: bij de artikesl van Gerard het logo met het typende mannetje in te voegen!

HOE SCAN JE EEN DOCUMENT IN ALS PDF BESTAND?
Wanneer je iets inscant, dan kan je dat in verschillende vormen opslaan. Welke vorm je moet kiezen, hangt af van wat je wil doen met het ingescande resultaat. Bij oudere scanners heb je over het algemeen slechts twee opties: inscannen als een afbeelding (wat wil zeggen dat de tekst in het gescande document niet bewerkt kan worden) of inscannen als tekst (meestal door gebruik te maken van een Optical Character Recognition of OCR programma); maar dat laatste heeft dan weer het nadeel dat de grafische elementen van het document verloren gaan.
Scannen als een afbeelding is eigenlijk hetzelfde als een fotokopie maken. De afbeelding die je bekomt is echter meestal zo'n groot bestand, vooral wanneer je in hogere resolutie inscant, dat je het document niet kan verzenden per mail.Scannen als bewerkbare tekst zorgt voor een bestand in kleinere grootte, maar dan verlies je weer de formatting.
Een goede oplossing is het inscannen naar een PDF bestand: daardoor krijg je een kleiner bestand, maar je behoudt ook de exacte formatting van het document. En doordat PDF een universeel bestandsformaat is, kan zowat iedereen dat bekijken.
De meeste moderne scanners bieden de optie om een document in te scannen als PDF bestand. Maar doet die van jou dat niet, dan moet je niet meteen naar de winkel trekken om een nieuwe scanner te kopen. Morgen zien we welke oplossing je hebt.
http://www.lockergnome.com/windows/2008/11/18/how-can-i-scan-to-pdf/

HOE SCAN JE EEN DOCUMENT IN ALS PDF BESTAND?
2. Zoals je begrepen hebt bestaat het scanproces uit twee elementen: de scanner zelf en de scan software. Heeft jouw scanner niet de mogelijkheid om een document als PDF in te scannen, dan moet je wellicht geen nieuwe scanner gaan kopen, wel nieuwe software gaan halen.
Weet je niet of jouw huidige scanner software naar PDF kan scannen? Kijk dan eens of er ergens in het menu dingen staan zoals "Output Type", waarbij je via een uitklapmenu kan kiezen voor PDF. Je moet ook eens kijken bij Settings (instellingen) of daar niet de mogelijkheid staat om naar een PDF te scannen als output bestandsformaat. Vind je dat niet meteen, ga dan eens in de Helpbestanden, en tik daar het trefwoord "PDF" in.
Wordt nergens PDF vermeld, dan is de volgende stap dat je gaat zien of er misschien een update bestaat voor de software; die kan immers de mogelijkheid wél bevatten. En blijkt er geen update beschikbaar, of bevat die update de PDF output mogelijkheid niet, dan is de laatste remedie: op zoek gaan naar een externe toepassing. Dat is iets voor morgen.

HOE SCAN JE EEN DOCUMENT IN ALS PDF BESTAND?
3. Alle scanners zijn gewone toestellen die in staat zijn om te communiceren met elk programma dat een scanner herkent. Daartoe behoren de meeste grafische programma's (beeldbewerkers) maar ook tekstverwerkers zoals Microsoft Word.
Heb je al software op je computer staan waarmee je een document in Word kan opslaan als PDF, dan zou je de scanner vanuit Word moeten kunnen opstarten via Insert / Picture / From scanner of camera. Het ingescande beeld kan je dan als PDF bestand opslaan.
Je kan ook gebruik maken van Scan2PDF, dat een gratis progje is dat werkt met WIndows 2000, XP en Vista.
En dan is er nog een optie. Heeft jouw scanner software een Print optie, dan kan je gewoon PDF printer installeren. Dit progje installeert zichzelf als printer optie in alle WIndows programma's: voortaan kan je dan vanuit het Print programma kiezen om een PDF aan te maken.
(Bron: Lockergnome)
http://www.lockergnome.com/windows/2008/11/18/how-can-i-scan-to-pdf/
http://www.koma-code.de/index.php?option=com_content&task=view&id=39&Itemid=82
http://www.bullzip.com/

TIP WORD 2007: CONTROLEER EEN DOCUMENT MET DE DOCUMENT INSPECTOR
Documenten die je in Office gemaakt hebt, kunnen verborgen data bevatten, zoals persoonlijke en vertrouwelijke data, die niet meteen zichtbaar zijn voor het blote oog, maar die door kenners meteen gevonden kunnen worden.
Vooraleer je een elektronische kopie van jouw document doorstuurt naar iemand anders, doe je er best aan het document even te controleren op zulke verborgen data. Dat doe je met de Document Inspector als volgt:
- Open het Word Document
- Klik op de Office Button, en kies Save As, geef het document een naam om zo een kopie van het origineel document te maken.
- Ga nu terug naar het originele exemplaar, klik op de Office button, kies Prepare, Inspect Document.
- In het dialoogvenster dat nu verschijnt, kan je de gewenste opties aanvinken, waarna je op Inspect klikt.
- Bekijk de resultaten van de inspectie, en klik op Remove All.

TIPS VOOR WEBWERKERS

In het vorige deel heb je als alles goed is gegaan een videofragment vastgelegd.
Wat nu? De volgende dingen ga ik jou in dit artikel uitleggen:
- Het begin en het einde netjes maken
- Overgangseffecten gebruiken
- Video-effecten gebruiken
- Een aftiteling maken
- Muziek toevoegen
En uiteraard ga ik je ook uitleggen hoe je jouw bewerkte video geschikt kunt maken voor plaatsing op jouw website.

Aan de slag
Net als in deel 1 gaan we werken met Windows Movie Maker. Om te beginnen moet het videofragment dat je wilt gaan bewerken in je videocollectie staan. Als je wilt bekijken wat er nu in de collectie aanwezig is, klik je op 'Collecties weergeven' in het menu Filmtaken > Film bewerken > Collecties weergeven.
Om meer videofragmenten, foto's en muziek toe te voegen aan de collectie kun je in het menu Filmtaken > Video vastleggen kiezen om video, foto's of muziek te importeren. Alles wat je in je video wilt gaan verwerken moet in de collectie aanwezig zijn.
Onder aan het scherm zie je een strip met grote en kleine vierkantjes; dit is het 'storyboard'. In een groot vierkant kun je een videofragment of een foto slepen. Sleep nu alle videofragmenten en/of foto's in de grote vierkanten van het storyboard in de juiste volgorde. In het voorbeeldscherm kun je al een preview zien van de fragmenten en foto's die je op het storyboard hebt gesleept. Waarschijnlijk ziet het er nu al best aardig uit, maar er zijn nu nog heel wat mogelijkheden om jouw video te verfraaien.
Tip:
Vergeet niet om af en toe het gehele project op te slaan. Menu > Bestand > Project opslaan.

Het begin- en eindpunt van een videofragment veranderen
Als je een videofragment hebt dat te vroeg begint of te lang doorgaat kun je dit corrigeren door het begin- en eindpunt te veranderen. Hiervoor moeten we de storyboard-weergave wijzigen in tijdslijn-weergave. Dit kun je doen met de toetscombinatie Ctrl+T. Klik nu op het videofragment dat je wilt aanpassen. Als je nu met de muis over het begin- of eindpunt gaat, verandert de muiscursor in een rode pijl. Nu kun je het begin- of eindpunt veranderen door de muisknop in te drukken terwijl je de muis beweegt.

Het gebruiken van overgangseffecten
Als je twee of meerdere videofragmenten hebt, kun je de overgang daartussen naar jouw eigen wensen aanpassen. Dit gaat het makkelijkst in de storyboard-weergave. Ga naar het menu Filmtaken > Film bewerken > Video-overgangen weergeven. Kies een video-overgang en sleep die op het kleine vierkant op het storyboard tussen twee videofragmenten. In het voorbeeldscherm kun je het resultaat bekijken. Als je wilt in- of uitfaden is de werkwijze iets anders; klik met de rechtermuisknop op het videofragment en zet een vinkje voor infaden en/of uitfaden.

Het gebruiken van video-effecten
Met video-effecten kun je het beeld van jouw videofragment aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld het effect 'Filmouderdom' gebruiken zodat het lijkt alsof je een hele oude film aan het bekijken bent met strepen en stofjes in het beeld. Het is ook mogelijk om meerdere effecten over elkaar heen te gebruiken. Bijvoorbeeld Filmouderdom en Sepiatint. Om een effect te kiezen ga je naar het menu Filmtaken > Film bewerken > Video-effecten weergeven. Kies een effect en sleep dit op het videofragment. En ook nu kun je in het voorbeeldscherm het resultaat bekijken.

Een titel en/of aftiteling maken
Als je een titel wilt tonen aan het begin van de video of een aftiteling aan het einde kun je dat op de volgende manier instellen. Ga naar het menu Filmtaken > Film bewerken > Titels of verantwoording maken. kies 'Titel aan het begin' om een titel te maken of kies 'Verantwoording aan het einde' om een aftiteling te maken. Vul je titel en/of aftiteling in en pas eventueel lettertype, kleur en animatie aan.

Muziek toevoegen
Je kunt eventueel in plaats van of naast het geluid dat bij de video zit ook nog achtergrondmuziek toevoegen. Dit doe je door weer naar de tijdslijn-weergave te gaan en dan sleep je een muziekbestand van de collectie op het audiogedeelte van de tijdslijn. Je kunt nu met de muis het muziekgedeelte verslepen naar de gewenste positie.

Laatste controle
Bekijk het resultaat in het voorbeeldscherm. Ziet het er allemaal goed uit? Ga pas verder als je helemaal tevreden bent.

Het exporteren van het videobestand
Nu is het tijd om het resultaat van al jouw werk te exporteren naar een videobestand. Ga naar Filmtaken > Film afwerken > Opslaan op deze computer. Voer nu een bestandsnaam in en klik op Volgende. Klik op 'Meer opties weergeven...' en kies dan voor Overige instellingen > DV-AVI (PAL). Klik op Volgende. Jouw video wordt nu opgeslagen. Dit kan een poosje duren.
De videokwaliteit van het bestand dat je nu gecreŽerd hebt is nog steeds gelijk aan die van het origineel. Dit videobestand is nu nog niet geschikt voor plaatsing op een website. Daarvoor moet je de video converteren naar bijvoorbeeld het flash-formaat. Bjorn heeft hier al een keer over geschreven. In dit artikel legt Bjorn uit hoe je een videobestand converteert naar het flash-formaat:
http://www.alphamegahosting.com/wsm127.html#1. En in dit artikel legt Bjorn uit hoe je een flash player op jouw website plaatst: http://www.alphamegahosting.com/wsm129.html#1.

Zo, dit was een boel informatie! Ik hoop dat het allemaal een beetje duidelijk is. Uiteraard is er nog veel meer mogelijk met Movie Maker, en ik wil je aanmoedigen om zelf te experimenteren met alle functies die aanwezig zijn.
Roland Walraven - Alphamegahosting (Via Sjeef)
http://www.alphamegahosting.com

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...PDF IMAGE XTRACTOR
Windows - freeware
Wil je uit een PDF bestand de beelden halen, maar heb je geen PDF writer? Dan kan je toch je plan trekken met dit progje: het haalt alle afbeeldingen uit een PDF bestand. (Bron: Wim W)
http://mithril94.olympe-network.com/modules2/vb6/pix/pdf_image_xtractor_v1.1.zip

VZOMOBILE: VIDEOFOON VOOR WINDOWS MOBIELTJE

WIndows Mobile - freeware
Met deze online tool kan je videogesprekken houden met andere gebruikers van mobiele telefoons of van gewone pc's met een internetverbinding. Je moet je enkel registreren op de site, en kan dan videochatten naar behoefte. De dienst is gratis alsook de software. Je kan ook een widget op je website plaatsen zodat men een videogesprek kan opstarten met jou. (Bron: WIm W)
http://mobile.vzochat.com/en/Default.aspx

FLASHCATCH: VIDEO'S DOWNLOADEN
Windows - plugin voor IE - freeware
Heb je geen bijzonder goede internetverbinding, dan kunnen de filmpjes op de videosites nogal eens hortend en stotend binnenkomen. Dan is het gemakkelijker om ze eerst te downloaden, en dan pas te bekijken. Met deze plugin voor IE kan dat. (Bron: Wim W)
http://www.flashcatch.com/

IMGARES: FOTO'S SNEL BEWERKEN
Windows - freeware

Dit progje is ideaal om verschillende bestanden tegelijkertijd ("batch") te bewerken: verkleinen, vergroten, enz. Gewoon de foto's naar het venster van Imgares slepen, de gewenste grootte aangeven, en op "start" klikken. Je kan ook foto's draaien, tekst toevoegen, en een diashow maken (als filmpje). (bron: Wim W)
http://www.konradp.com/products/imgares/

PRISM AVI: VIDEO OMZETTER
Windows / Mac - freeware
Dit progje zet videobestanden om: van avi, wmv, 3gp en meer naar avi, asf, wmv, mp4, 3gp enz. Het kan ook je dvd disks omzetten in andere formaten, zodat je die kan bekijken op je draagbare player of ander toestel. (Bron: Wim W)
http://www.nchsoftware.com/prism/index.html

ARIF'S PROCESS MANAGER
WIndows 2000/XP/VIsta - 72K - freeware
Dit progje is vergelijkbaar met de Windows Task Manager. Maar het is wel handiger: met enkele klikken kan je alle processen beheren, en alles is veel overzichtelijker.
http://majorgeeks.com/Arifs_Process_Manager_d6069.html

DOPDF: OMZETTEN NAAR PDF
Windows - 1,42 MB - freeware
Een gratis PDF converter: via het Print commando kan je met dit progje in elke toepassing PDF's aanmaken: zowel van Excel, Word, Powerpoint, maar ook van mails of websites.
http://www.dopdf.com/nl/

MOVIENIZER
Windows Vista/XP/2000 - 4,8 MB - freeware
WIe zelf al een redelijke verzameling films opgebouwd heeft, zal dit progje wel weten te appreciŽren: het legt contact met verschillende online databases om er informatie over films te downloaden. Je moet enkel de titel (geheel of gedeeltelijk) ingeven, en het progje zal de mogelijke matches weergeven. Je kiest dan de gewenste film, en je krijgt alle data, plus enkele afbeeldingen, en veel meer.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,72984-order,1-page,1/description.html?tk=nl_ddxdwn

VRIJDAG MACDAG: INSTAPAPER

iPhone / iPod Touch - freeware
Dit is een handig progje. Hiermee kan je bookmarks leggen op websites en hele artikels naar je iPod Touch of iPhone kopiŽren, om ze later rustig te kunnen lezen. De artikels worden in het kleinere mobiele formaat op je iPod gezet. Handig voor nieuwssites, blogs, online kranten, enz.
http://phobos.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewSoftware?id=284942713&mt=8

VRIJDAG MACDAG: STANZA
iPod TOuch / iPhone - freeware
Dit is een e-book reader. Het progje legt verbinding met internetbibliotheken waar je miljoenen titels gratis kan downloaden, van de Bijbel tot de laatste nieuwe science fiction van Cory Doctorow. Je kan de boeken rechtstreeks naar je iPHone of Touch downloaden, en lezen wanneer je er zin in hebt.
http://phobos.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewSoftware?id=284956128&mt=8

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Elke man wordt tweemaal geboren:
één keer uit de moeder,
een tweede maal uit de vrouw, die hem lief heeft.

- Hubert Lampo, Vlaams schrijver-