Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie:27/11/2008 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 12
Nummer 576 van 22/11/2008

Gegroet lezer,

Een herfstachtige novemberdag, met scherpe snijdende wind, regen die je meteen zin geeft om terug in bed te kruipen... Maar dan, plots, midden op de dag, trekt alles open, en zie je een open lucht, en prachtige herfstkleuren. De grond bezaaid met een tapijt van bladeren, de bomen met nog amper enkele blaadjes aan hun takken. Zelfs zo'n herfstdag heeft zijn charmes!

In dit nummer valt zoals gewoonlijk weer heel wat nieuws te rapen, en nieuwe dingen te ontdekken. Voor ons waren de belangrijste berichten de collectie van Time Life die gratis beschikbaar wordt via Google, en het nieuwe "all you can eat" abonnement bij Magnatune. U blijft vastgekluisterd aan het internet!

Wij wensen u veel leesplezier, en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.
HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
ARTIESTEN BEELDEN SPECIALE SCÈNES UIT IN GOOGLE MAPS
Je kent ondertussen Streetview wel, het onderdeel in Google Maps, waarbij hele straten gefotografeerd worden, en deze beelden dan op Google Maps getoond worden; vraag je het beeld op van een straat in Streetview, dan kan je alle huizen in die straat bekijken net alsof je in de straat staat. Dat is niet alleen leuk, maar heeft ook zijn praktisch nut. Want zo kom je bijvoorbeeld te weten hoe de buurt eruit ziet, of er parkeermeters staan, waar er leuke cafeetjes zijn om iets te eten, of het een rustige straat is met bomen of eerder een drukke straat met veel verkeer.
Omdat die opnamen realistisch zijn, waren er vaak grappige dingen te zien, van mensen die betrapt werden op compromitterende situaties (uit een sexzaak komen bijvoorbeeld), werd het ondertussen een nationale sport om gekke dingen te doen wanneer de wagens van Google die de opnamen moeten maken voorbijkomen. Zo presenteerde de hele ploeg van Google zelf zich op de straten in Mountain View, toen de Google camera's daar passeerden. Een van de personeelsleden maakte van de gelegenheid zelfs gebruik om zijn toekomstige ten huwelijk te vragen!
Al dit heeft het kunstenaarskoppel Ben Kinsley en Robin Hewlett geïnspireerd om een speciale realiteit te maken die je op Streetview zal kunnen vinden. Zij ensceneerden speciale toestanden, en nodigden toen Google uit om opnamen te komen maken. En zo zal je op bepaalde straten in Pittsburgh eigenaardige scènes aantreffen: twee mannen, in kledij van de 17e eeuw, die elkaar met het zwaard bevechten. Een ontsnapping uit een gebouw met aaneen geknoopte lakens, enz. Een hedendaags museum uit de streek heeft meegeholpen met de scènes, en leverde de figuranten om de situaties uit te beelden. Er gingen maanden van planning aan vooraf, vooraleer de wagens van Google kwamen om de beelden vast te leggen op de digitale pellicule. Maar het resultaat is verbluffend.
Meer over het Street with a View project op onderstaande link.
http://news.theage.com.au/technology/artists-stage-street-scenes-to-lurk-in-google-maps-20081113-65ts.html
http://www.streetwithaview.com/

LOKALE DUITSE VERSIE VAN WIKIPEDIA UIT DE LUCHT
We kennen allemaal de online encyclopedie WIkipedia, en de versies ervan in de verschillende landstalen. Deze plaatselijke versies zorgen voor bijdragen over personen en gebeurtenissen die voor bepaalde landen belangrijk zijn. In sommige gevallen, zoals in Duitsland, werd er zelfs een speciaal domein gecreŽerd, www.wikipedia.de, om de toegang tot de Duitstalige bijdragen te vergemakkelijken.
Heel wat Duitsers keken dit weekend dan ook raar op hun neus, toen zij op wikipedia.de de volgende boodschap lazen: "Het landelijk gerechtshof van Luebeck (Noord Duitsland) heeft in naam van Lutz Heilmann, Parlementslid (linkse partij / post-communist) een bevelschrift uitgevaardigd waaardoor het Duitse Wikipedia niet meer haar domein wikipedia.d mag linken naar Wikipedia.org, zolang de Duitstalige versie van Wikipedia.org bepaalde beweringen bevat". Het bevelschrift ordonneerde ook dat Wikipedia.de gedurende vier weken ontoegankelijk zal zijn.
Huh? zeg je? WIj moesten ook even in onze ogen wrijven. Wat is hier aan de hand? Het blijkt te gaan over enkele controversiŽle beweringen over deze parlementariŽr, Heilmann, die in het verleden deel uitgemaakt zou hebben van de beruchte Oostduiste geheime dienst Stasi, en beweringen als zou hij een ex-vriend bedreigd hebben.
De ironie van het geval wil echter dat de servers van Wikipedia.org, inbegrepen de versies in de verschillende talen, in de VS staan, met name in Florida, en dat zij onder de Amerikaanse wetgeving beschermd zijn (freedom of speech). En daardoor zijn de controversiŽle artikels, ondanks het verbod van de rechter, nog altijd te raadplegen op de internationale versie.
Waarmee nogmaals aangetoond wordt dat elke censuur die een rechter probeert op te leggen, dankzij de internetgemeenschap (en weldenkende mensen) toch nog altijd omzeild kan worden.
http://english.ohmynews.com/articleview/article_view.asp?at_code=435949&no=384168&rel_no=1

GOOGLE BRENGT SPRAAKHERKENNING NAAR DE IPHONE
Eerst en vooral dit: op het moment dat wij dit schreven was de app al wel twee dagen tevoren aangekondigd, maar nog altijd niet beschikbaar in de App Store van Apple. Velen vreesden dan ook dat Apple, met zijn eigenzinnige keuze van wat wel en wat niet op de iPhone mag belanden, zijn veto gesteld had voor deze nieuwe app van Google. Of deze vrees bewaarheid wordt, en waarom dat dan wel zou zijn, zal blijken in de volgende dagen. Wij houden je op de hoogte.
Welnu, het gaat om een nieuwe toepassing van Google, de mobiele zoek app voor de iPhone; Daarbij kan de gebruiker ook buiten de Safari browser een zoektocht ondernemen via de Google software, en zo zoeken bij zijn contacten, en de zoekresultaten laten afhangen van de plaats waar hij zich nu bevindt. De grote nieuwigheid bij deze nieuwe versie is dat je nu kan zoeken via voice commando's, en het klavier helemaal niet meer nodig hebt.
Google heeft daarbij een wel erg knappe manier gevonden om van klavier input over te schakelen naar voice: de accelerometer. Neem je het toestel op en breng je het naar je gezicht, dan zal de iPhone weten dat hij klaar moet staan om voice commando's te accepteren. En dan kan je gewoon je commando inspreken, zoals nu ook het geval is bij de GOOG-411 dienst.
Meer over deze nieuwe tool bij WebWare. En de discussie over het al dan niet verschijnen van de app in de App Store kan je volgen bij Techmeme
http://news.cnet.com/8301-17939_109-10092525-2.html?tag=mncol;txt
http://www.techmeme.com/081116/p6#a081116p6

CLOUD COMPUTING SLAAT (NOG) NIET AAN: 1% GEBRUIKT GOOGLE DOCS
Er zijn ondertussen al heel wat alternatieven voor de Office kantoorsuite: er is het online aanbod van Google Docs, er is Zoho, en offline is er natuurlijk Open Office. Maar worden die nu ook echt gebruikt?
Het antwoord blijkt neen te zijn, althans als we af mogen gaan op cijfers uit de VS. Het bedrijf Clickstream Technologies ondervroeg haar vast paneel van 2.400 internauten, en kwam tot de vaststelling dat het gebruik van Google Docs niet alleen extreem laag was, maar dat wie toch Google Docs gebruikte ook nog Office bleef gebruiken.
Om even cijfertjes te plakken op deze vaststellingen: slechts 1% van het panel van Clickstream gebruikte Google Docs; 5% gebruikt OPenOffice.org. En Microsoft Office blijft de grote baas, want meer dan 50% van het panel maakte exclusief gebruik van Microsoft Office.
Opvallend daarbij is dat de mensen die Google Docs gebruiken minder tools gebruiken bij de online app (gemiddeld 40 acties per sessie) dan bij OpenOffice (gemiddeld 548 acties) of Microsoft Word (gemiddeld 1.797 acties). Google Doc gebruikers maakten evenmin gebruik van de offline tools van de suite, en geen van hen opende een bijlage in Gmail via "Open as a Google Document".
En tot slot: 68% van de Google Docs groep zei nog altijd minstens één keer Word gebruikt te hebben in de laatste 6 maanden, tegenover 26% van de OPenOffice.org gebruikers. Wat aangeeft dat de meeste gebruikers Google Docs niet zien als een volwaardig alternatief voor Microsoft Office, maar OpenOffice wél.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20081117-report-users-continue-to-prefer-office-over-google-docs.html

EXCHANGE EN SHAREPOINT GAAN ONLINE
Alhoewel wij nog altijd niet gewonnen zijn voor het idee van het cloud computing, in die zin dat je geen enkele software meer op je eigen computer hebt staan, en alles via het internet zou oproepen, zien wij toch de voordelen van het online aanbieden van software (Software as a Service) - in combinatie met een offline versie ervan dan wel.
Microsoft lijkt in elk geval te geloven in cloud computing. Twee weken geleden bracht het Azure uit voor ontwikkelaars, een soort online versie van Windows, verleden week werd het "Live" pakket voorgesteld, en nu maandag stelde het in San Francisco een versie voor van Exchange Online en Sharepoint Online, de pakketten voor het delen van mails via verschillende computers, en voor het online samenwerken aan projecten. Doordat deze beide pakketten nu online aangeboden worden, als SaaS, kunnen de medewerkers van de bedrijven de tools van deze pakketten gebruiken zonder enige software te moeten downloaden naar hun desktop.
Meer over het aanbod lees je bij eWeek. Wat wij hieruit vooral onthouden is dat cloud computing steeds belangrijker wordt. Nu moet er nog wel die andere voorwaarde vervuld worden wil cloud computing slagen: de alomtegenwoordigheid van draadloos internet. En daar knelt het schoentje toch nog wat...
http://www.eweek.com/c/a/Enterprise-Applications/Microsoft-Shows-SAAS-Launches-Exchange-Online-SharePoint-Online/

LINKEDIN HEEFT NIEUWE APPS
Is het jou al opgevallen dat de sociale netwerken eigenlijk zelf stilaan een eigen profiel aan het krijgen zijn? In onze ogen is Facebook voor jongeren die daar een hele vriendenkring opbouwen, en Netlog is hetzelfde maar dan voor de gebruikers in Europa; MySpace is uitgegroeid tot een ontmoetingsplek voor muzikanten; en LinkedIn is meer voor zakelijke contacten: daar zet je je cv neer, en met een beetje geluk word je er zelfs gecontacteerd door een headhunter.
Onlangs heeft LinkedIn ook haar platform opengesteld zodat andere programmeurs toepassingen kunnen schrijven voor dit sociale netwerk. En hiervan zijn nu de eerste resultaten te bewonderen - LinkedIn is daar heel voorzichtig in, en wil niet meteen de gebruikers overdonderen met een rits toepassingen.
In dit artikel bij PC World worden enkele daarvan voorgesteld. Zo is er Google Presentation. Hierbij kan je je PowerPOint presentaties (maar ook een presentatie gemaakt met Google Apps) op je profiel zetten. Wil je iemand deze presentatie laten zien, dan moet je enkel verwijzen naar de unieke link die dan aan deze presentatie gegeven wordt; de bezoeker kan dan op jouw website de presentatie bekijken in een handige diashow.
Met Company Buzz kan je dan weer zien wat er zoal geschreven wordt op het web over jouw bedrijf; de bronnen: wat de andere LinkedIn gebruikers schrijven, maar ook Twitter. Box.net is dan weer een dienst om bestanden online te bewaren en te delen: Word, Excel, PDF, video, enz. Je krijgt hierbij 1 gigabyte opslagruimte gratis.En dan is er ook MyTravel, waarbij getoond wordt waar jij je nu bevindt, en welke reizen je gepland hebt. Je LInkedIn kennissen en contacten kunnen dan zien of jij eventueel op een bepaald moment op een bepaalde locatie zal zijn, om dan elkaar te ontmoeten. Let wel op je privacy!
KOrtom: interessante apps die de moeite waard lijken om uit te proberen!
http://www.pcworld.com/article/153965/article.html?tk=nl_dnxnws
http://www.linkedin.com

KOLOSSALE COLLECTIE LIFE FOTO'S NU VIA GOOGLE
Je kan zeggen wat je wil, maar Google doet toch echt wel zijn best om zoveel mogelijk informatie via het internet doorzoekbaar te maken. NIet alleen door de beschikbare content op het internet te indexeren waardoor je tussen alle miljarden webpagina's de juiste informatie kan vinden, maar ook door zelf de content te gaan opzoeken, door bijvoorbeeld hele bibliotheken in te scannen.
Nu gaat Google nog een stapje verder: het hele foto-archief van LIFE wordt nu beschikbaar. Via een speciale link kan je rechtstreeks naar dit aanbod surfen, maar de foto's worden ook verwerkt in de "gewone" foto's die je te zien krijgt als je een zoektocht onderneemt naar Google Afbeeldingen.
Het archief gaat maar liefst terug tot 1750; uiteraard waren er toen nog geen foto's, maar gaat het om gravures. In totaal gaat het om een 10 miljoen foto's. Die zijn nu allemaal geklasseerd volgens fotograaf, tijdperk en thema. Het merendeel van die foto's (97%) heeft het grote publiek nog nooit te zien gekregen. Een drie miljoen foto's zijn nu al te bekijken, de rest volgt zodra zij ingescand zijn - het gaat immers om afdrukken van oude foto's, die dus manueel ingescand moeten worden. Je zal de foto's in grote resolutie kunnen bekijken, (3 en 6 megapixel).
En wat als je zo'n foto gebruiken wil op je blog? Voor persoonlijke verzameling en voor research zijn de foto's gratis. Voor ander gebruik, o.a. in blogs en commerciŽle toepassingen zou je volgens het blog SearchEngineLand een licentie kunnen kopen op de foto; naast elke foto zou een link verwijzen naar deze mogelijkheid. Maar voor zover wij kunnen zien verwijst die link enkel naar het aankopen van een ingekaderde versie van deze foto, dus dat is nog niet duidelijk.
Toch knap van Google!
http://searchengineland.com/google-to-host-10-million-time-life-unpublished-images-15513.php
http://images.google.com/hosted/life
http://googleblog.blogspot.com/2008/11/life-photo-archive-available-on-google.html

FOUT IN SOFTWARE ZENDT ONVERWACHT GENOMEN FOTO'S VIA IPHONE?
De boog moet niet altijd gespannen staan. Daarom dit verhaal, dat The Inquirer vond in een iPHone forum. Een vrouw bekloeg zich erover dat er een fout zou zitten in de software van de iPhone - althans dat is wat haar man beweerde. De vrouw, ene Susan, doorbladerde op een mooie dag het mobieltje van haar man (altijd gevaarlijk!) en vond daar een foto van zijn genitaliŽn die als bijlage verstuurd was naar een andere dame. De vrouw riep haar man ter verantwoording, want dit leek fel op vreemd gaan, niet?
De man had echter een goed excuus gevonden: hij had die foto wel genomen, maar nooit als bijlage gehecht aan een e-mail, dat was gebeurd als gevolg van een fout in de software op de iPhone. HIj beweerde zelfs dat hij naar de Apple Genius Bar geweest was, en dat men hem daar verzekerd had dat deze fout wel vaker voorkwam: foto's die zich automatisch hechtten aan een e-mail, en dan in het "verzonden mail" vakje terecht komen, alhoewel de mail nooit verzonden was.
Onze Susan vertrouwde het zaakje echter niet helemaal, en ging toch te rade bij het Apple forum, om te vragen of dat inderdaad zo was. En het forum antwoordde in koor: "neen, je man heeft een affaire, da's duidelijk". Een commentator vroeg wel of hij/zij de foto's mocht zien...
De moraal van het verhaal? Mannen zullen wat beter hun best moeten doen om excuses te vinden, want vrouwen zijn op technisch gebied niet meer zo onmondig!
http://discussions.apple.com/thread.jspa?threadID=1786497
http://www.theinquirer.net/gb/inquirer/news/2008/11/18/help-iphone-photographed

THE CASUAL COLLECTIVE: NIEUWE PLAYERS OP DE "CASUAL GAMES" MARKT
Eigenlijk is deze titel niet helemaal juist. De naam van het bedrijf "The Casual Collective" mag dan al nieuw zijn, de twee mensen achter dit bedrijf zijn dat niet: David Scott en Paul Preece hebben hun sporen op de markt van de "casual games" al verdiend. Casual games zijn, tussen haakjes, spelletjes die je tussendoor kan spelen, als tijdverdrijf, net zoals je een spelletje solitair zou spelen. Een mooi voorbeeld van casual games zijn de ballonnetjes die je moet doorprikken bij Pogo.com.
Scott en Preece hebben beiden enorm verslavende spelletjes bedacht - de ene Flash Element TD, dat in korte tijd een grote hit werd, en in amper 2 dagen 2 miljoen keer gespeeld werd, de ander Desktop Tower Defense, een spelletje dat zo verslavend is dat het eigenlijk verboden zou moeten worden, aldus het blog TechCrunch.
De beide heren hebben nu dus een nieuw bedrijf opgericht, The Casual Colelctive, en een achttal nieuwe games bedacht. Wij brachten even een bezoek aan de site, en hebben na een half uurtje spelen met spijt in het hart het venster terug gesloten - verslavend inderdaad!
Waarmee de heren hun brood willen winnen op die spelletjessites? Door bonus packs te verkopen voor bepaalde games, die dan $2,25 per game zouden kosten; in zo'n bonus pack zouden dan extra opties zitten of karakters om in het game mee te spelen. Maar de basisgames blijven gratis, en kunnen perfect zonder deze bonus packs gespeeld worden. Deze vorm van commercie heeft trouwens een nieuwe naam: freemium. Gratis (free) voor basispakketten, maar er is een premium pakket te verkrijgen tegen betaling.
Ook bij deze gamemakers dringt Web 2.0 door: je vindt er news feeds met de hoogste scores, en uitnodigingen om games te spelen.
Probeer het eens even uit - maar het is niet onze schuld wanneer je er uren blijft plakken!
http://www.techcrunch.com/2008/11/18/guys-behind-ridiculously-addictive-flash-games-launch-the-casual-collective/
http://www.handdrawngames.com/DesktopTD/
http://www.casualcollective.com/

MICROSOFT MAAKT ANTIVIRUSBESCHERMING GRATIS
Nu, als het goed is, dan mag het ook gezegd worden: Microsoft doet een lofwaardige poging om de gebruikers beter te beschermen, en zal een antivirusproduct, met de codenaam Morro, volledig gratis aanbieden.
Het bleef immers altijd het probleem: Windows is het meest gebruikte besturingssysteem, en dus het systeem dat de meeste hackers in het vizier nemen bij hun aanvallen. Virus na virus wordt dan ook losgelaten op de arme internaut. Anderzijds zijn er wel antivirusprogramma's die die arme internaut kunnen beschermen maar door onwetendheid, onkunde, of pure gierigheid, laat de internaut na om dit antivirusprogramma up to date te houden, waardoor het zo goed als waardeloos wordt.
Microsoft had al wel een antivirussuite, Live OneCare, maar dat kostte $49,95 per jaar voor 3 machines. Niet duur, zal je zeggen, maar blijkbaar nog te duur want vele Windows-gebruikers bleven onbeschermd surfen. En daarom heeft MIcrosoft nu het lovenswaardige initiatief genomen om een nieuw antivirus en antimalware pakket gratis aan te bieden. Of de andere makers van gelijkaardige pakketten deze aankondiging leuk nieuws zullen vinden, is natuurlijk een andere vraag...
Meer over deze aankondiging bij ReadWriteWeb, The Register, en natuurlijk Microsoft zelf.
http://www.readwriteweb.com/archives/microsoft_working_on_free_vacc.php
http://www.theregister.co.uk/2008/11/19/ms_drops_onecare/
http://www.microsoft.com/Presspass/press/2008/nov08/11-18NoCostSecurityPR.mspx

MAGNATUNE: MUZIEK DOWNLOADEN ZOVEEL JE WIL, VOOR 10 DOLLAR PER MAAND
Wellicht had je al gehoord van het muzieklabel Magnatune. Daar vind je heel wat indie artiesten, maar ook heel veel klassieke muziek. Magnatune is een van de eerste labels om muziek aan te bieden zonder enige DRM (kopieerbescherming). Je kon er muziek downloaden of in vorm van een cd bestellen. En je kon je zelfs inschrijven op een mailinglist waardoor je elke dag een gratis song kon downloaden.
Magnatune had ook geen beperkingen op de muziek: je mocht die doorgeven aan vrienden, het moedigt je zelfs aan om muziek die je vindt door te geven, zodat anderen ook kennis kunnen maken met deze artiesten. Met andere woorden: Magnatune is een heel sociaal label - en heeft dat door haar nieuwste aanbod nogmaals bewezen.
Voortaan vind je een "alles wat je kan op kan eten" optie bij Magnatune. Dat werkt zo: je kiest een bedrag dat je per maand wil betalen (minimum 10 dollar), en voor dat bedrag mag je zoveel downloaden als je wil. Je moet zelfs geen permanente opdracht geven of een minimum van 3 maanden nemen, je kan gewoon één maand bestellen. Je kan ook kiezen voor streaming muziek, en dan kost een maand minimaal 5$.
Alle muziek is vrij van DRM, met een Creative Commons licentie, en van een perfecte audio kwaliteit. Magnatune werkt met iTunes, Amorak, Rhythmbox & Songbird. En het mooiste van al: de muzikanten krijgen een fair deel van de opbrengst van de verkoop: 50% van het lidmaatschap gaat naar de muzikant die je beluistert.
En tot slot: Magnatune werkt ook aan een app voor de iPHone, zodat je ook daar naar Magnatune albums in streaming zal kunnen luisteren. Wie geen abonnement heeft, zal na elk stuk een stem horen die vertelt wat je juist gehoord hebt. WIe wel een abonnement heeft, kan gewoon gratis naar alle albums luisteren.
Prachtig nieuws!
http://blogs.magnatune.com/buckman/2008/11/membership-with.html

POPFESTIVAL VIA HET WEB
Dat het internet samenwerking mogelijk maakt tussen mensen die ver van elkaar verwijderd zijn, is al bekend. En af en toe is er zelfs al uit zo'n samenwerking een band ontstaan, die nieuwe muziek maakt.
Het European Cybermusic Festival wil deze samenwerking aanmoedigen. Dit nieuwe Europese festival nodigt muzikanten uit verschillende landen uit om samen in een groep te spelen, en muziek te maken via het internet. Al wie 17 jaar is of ouder, kan zingen, gitaar, bas, klavier, drums of een ander instrument kan spelen, is welkom. Via de centrale site kan je je band samenstellen, en denk je dat het "klikt", dan kan je met je band meedoen aan het European Cybermusic Festival.
Momenteel zijn er wel al voorrondes; om je daarvoor te mogen inschrijven moeten alle leden van de band wel uit verschillende landen komen en verschillende nationaliteiten hebben. Je moet dan een eigen song schrijven en brengen. Uit die inzendingen worden dan 50 bands gevraagd voor de tweede ronde. Daaruit worden dan weerd e 20 beste bands geselecteerd, die op oudejaarsavond 2009 (dus eind volgend jaar pas!) mogen meedoen aan de finale, die in Maastricht gehouden wordt, en waar zij één van hun drie ingediende songs live mogen brengen.
Benieuwd wat dit brengen gaat! Volg de inschrijvingen op onderstaand adres.
http://www.cybermusic-festival.eu

INDIA WIL GOOGLE EARTH OVERTREFFEN MET SATELLIETFOTO'S
Wie nu al kriebels krijgt van het feit dat dankzij Google en de satellietfoto's er geen enkel plekje meer veilig is voor deze spiedende ogen, zal gruwen van dit bericht: India werkt aan een ruimtevaartsysteem waarbij er nog nauwkeurigere satellietbeelden gemaakt worden.
Dat het juist India is dat met dit project afkomt, mag je niet verbazen. India heeft immers met succes een eerste missie naar de maan volbracht. Het Indian Space Research Organisation (of ISRO), dat in Bangalore gevestigd is, wat je zo'n beetje de Siliconvalley van het subcontintent mag noemen, heeft nu het plan opgevat om tegen het einde van de maand een concurrent op poten te zetten voor Google Earth. Dat zal dan Bhuvan heten, wat Sanskriet is voor Earth. De gebruiker zal kunnen inzoomen tot op 10 meter nauwkeurig, terwijl de zoom limiet bij Google Earth op 200 meter ligt.
In den beginnen zullen voornamelijk beelden van India gemaakt worden, maar later ook van de hele wereld, en zouden de beelden ook gecommercialiseerd kunnen worden voor GMS en dergelijke.
Een mooi initiatief, dat door Times On LIne echter op heel wat cynisme onthaald wordt. In een artikel wordt erop gewezen dat India niet het eerste land is dat het wilde opnemen tegen de "macht van GOogle": in 2005 had Frankrijk namelijk het plan opgevat om een Eurocentrische zoekmachine te maken die weerwerk moest bieden tegen de "Anglo-Amerikaanse dominantie van het net". Een voortvloeisel daaruit is Géoportail, de Franse tegenhanger van Google Earth. Maar echt bekend is dat nooit geworden...
http://technology.timesonline.co.uk/tol/news/tech_and_web/the_web/article5182639.ece

EUROPA OPENT EUROPEANA, TOEGANGSPOORT TOT CULTURELE CONTENT
Nu we toch over Europa bezig zijn: deze week werd het digitale lintje doorgeknipt waarmee Europeana officieel geopend verklaard wordt, de online centrale bibliotheek van heel Europa. Europeana moet het unieke toegangspunt worden voor alle culturele, artistieke en literarie producten van Europa door de eeuwen heen.
Het probleem is echter dat, wanneer je iets voor "open" verklaart, je dan ook mag verwachten dat er volk toegestroomd komt. Maar blijkbaar kon dit toegangspunt al dat volk niet aan, want de site was de hele dag onbereikbaar.... Maar kom, dat zijn wellicht kinderziekten, die in de komende dagen opgelost raken.
Europeana bevat ongeveer 2 Miljoen items, waaronder digitale boeken, audio opnamen en filmopnamen van de 27 lidstaten van de EU. Volgens onderstaand artikel bij BetaNews zouden er bij die beelden heel wat pornografische opnamen zitten (zo werd vastgesteld toen eindelijk een verbinding verkregen werd na 12 minuten wachttijd...). Wij kunnen het niet bevestigen, want wij geraakten helemaal niet binnen.
Geen goede beurt voor de makers van dit project!
http://europeana.eu/portal/
http://www.betanews.com/article/Europes_ambitious_single_access_point_for_cultural_media_provides_porn/1227198858

GOOGLE'S IPHONE APP VERSTAAT GEEN ACCENTEN
Verleden week hadden wij het over een nieuwe toepassing voor de iPhone die Google uit zou brengen: spraakgestuurde zoekopdrachten. Daarmee zou je niet alleen kunnen zoeken op het web, maar ook in je contactboekje. Het systeem werkt een beetje zoals GOOG 411, de spraakgestuurde zoeker van Google via de gewone en de mobiele telefoon.
Eerst werd er even gevreesd dat Apple deze nieuwe app niet zou toelaten op de iPhone, maar deze week werd een zucht van verlichting geslaakt: de app was via de App store te verkrijgen. Onmiddellijk werd de app uitgetest door heel wat internauten - maar wat bleek? De app heeft heel wat moeite om Britse accenten te verstaan. Wat tot hilarische resultaten leidde, aldus de Britse krant Daily Telegraph: "iPhone" werd om bizarre reden begrepen als "sex", en "Einstein" als "Kitchen Sink".
De app werkt als volgt: de accelerometer merkt dat je de iPhone in de hand neemt en naar je kaak brengt, en weet dat hij klaar moet staan om commando's te ontvangen. Je begint te spreken, en de app reageert, en zal gaan zoeken naar een bepaalde naam op het web of in je contactboekje. Het enige nadeel is wel dat je, eens er iets gevonden is, terug het klavier moet gebruiken om je keuze te maken tussen de gevonden items. Nog wat sleutelwerk nodig blijkbaar.
Meer over de app lees je bij Yahoo.
http://tech.yahoo.com/news/afp/britainusitinternetcompanyapplegoogleoffbeat
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


SNEL, SNELLER, SNELST: USB 3.0 DOET HET TIEN KEER SNELLER
Binnenkort zal ons computerleven nog sneller verlopen: dan komt Universal Serial Bus (of USB) 3.0 eraan, en deze nieuwe standaard zou de snelheid waarmee gegevens van randapparatuur naar onze pc overgedragen worden met een tienvoud verhogen.
Dat wil dus zeggen dat heel wat USB toestellen (van HD camcorders, tot externe harde schijven en muziekspelers) al die data veel sneller zullen kunnen overzetten. OM je een idee te geven: wil je nu via een USB 2.0 poort een high definition video van 27 GB overzetten, dan neemt diet ongeveer 10 minuten in beslag. Bij USB 3.0 zou dat ... amper een minuutje zijn. En dat maakt niet alleen onze toestellen, maar ook onszelf veel productiever.
In een artikel bij Wired vernemen wij iets meer over de geschiedenis van de USB poort. Want toen zij voor het eerst geïntroduceerd werd in 1996, veroorzaakte zij een ware omwenteling in de manier waarop wij omgaan met onze computers: alle randapparatuur (klavier, muis, PDA, printer, digitale camera enz.) kon plots met de PC verbonden worden via een universele standaard aansluiting. Bovendien was het echt plug-and-play: voortaan kon je toestellen aan- en afkoppelen, zonder telkens je computer te moeten herstarten.
Maar lees zelf meer over de USB en zijn mirakels bij WIred.
http://blog.wired.com/gadgets/2008/11/superspeed-us-1.html

ARTIESTE WIL KUNSTOOG LATEN VERVANGEN DOOR EEN WEBCAM
Griezelig? Misschien. Maar het is in elk geval pure science fiction die werkelijkheid wordt.
In de VS is er een artieste, Tanya Vlach, die een oog verloren heeft bij een ongeval. Normalerwijze wordt dan een kunstoog ingeplant, al dan niet geavanceerd, maar onze Tanya wil iets speciaals: zij wil dat er een videocamera ingeplant wordt waarmee zij dan haar leven zou opnemen voor het nageslacht.
Tanya heeft via haar blog gevraagd aan ingenieurs om een miniatuur webcam te bouwen die zich kan aanpassen aan de verschillende lichtinvallen en die zelfs zou kunnen inzoomen indien gewenst. Het bionische oog zou een Bluetooth verbinding moeten hebben, een 3x optische zoom, een sleuf voor een 4 GB SD kaart, en de mogelijkheid om foto's te nemen.
Nu is het verzoek van onze Tanya nog niet zo vergezocht. Heel wat van de technologie bestaat immers al, en volgens de dame zouden al verschillende ingenieurs aangeboden hebben om haar te helpen.
http://www.theage.com.au/news/technology/artist-wants-new-eye-to-be-a-webcam/2008/11/17/1226770327823.html

VAN "BUDS" VOOR JE KOPTELEFOON EN ANDERE NIEUWIGHEDEN
Deze week werd er al een voorproefje gegeven van wat de grote CES elektronicabeurs begin volgend jaar gaat brengen. En volgens BetaNews mag je heel wat nieuwigheden verwachten op gebied van koptelefoons. Steeds meer internauten hebben een draagbare player, en beluisteren muziek en podcasts op hun hoogsteigen individuele manier. Maar zij stellen ook steeds meer eisen aan hun koptelefoon. De een wil geluidsisolerende knopjes die IN het oor gaan, de ander wil een koptelefoon die net tegen de rand van de oorschelp past; de een wil een knopje dat via een hulpstuk rond het oor gaat; de ander is tevreden met knopjes die gewoon los bungelen wanneer je ze uit het oor neemt. De ene heeft een grote gehoorgang, en bij hem/haar vallen alle knopjes uit het oor; de ander verdraagt het gewicht van de headset niet en wil iets super licht.
Fabrikanten zijn zich bewust van deze nood aan diversiteit, en zullen op CES uiteenlopende koptelefoons aanbieden. Zo bijvoorbeeld de fabrikant Burton Technologies. Die brengt een koptelefoon met een konisch verlengstuk voor optimale overbrenging van geluidsgolven; deze rubber stukjes zijn bovendien voorzien van rubberen vinnen, zodat zij optimaal blijven zitten in het oor.
Ook nieuw zijn de decoratieve "buds" die je op de oorknopjes kan bevestigen, en die verkrijgbaar zijn in verschillende thema's, zoals voetbal, de Amerikaanse vlag, en, voor de dames, bling-bling juweeltjes.
Bekijk de foto's bij BetaNews.
http://www.betanews.com/article/Get_set_for_unusual_earphone_alternatives_at_CES/1226702060

HP TOUCHSMART TX2Z: GEEF JE SCHERM EENS EEN KNEEPJE
HP heeft een laptop uitgebracht met een multitouch scherm. Het is niet de eerste fabrikant om dat te doen - eerder bracht Dell ook al een dergelijk toestel uit maar dat was wat aan de prijzige kant (2.000 dollar is niet echt aantrekkelijk voor een laptop). Wat HP nu aanbiedt zou slechts 1.299 dollar kosten, en dat maakt het een laptop die toch voor wat meer internauten bereikbaar wordt.
Met zo'n multitouch scherm kan je dus, net zoals bij de iPhone en de iPod Touch, bladeren door afbeeldingen en bestanden door een wuivend gebaar te maken met je vinger; en met een knijpbeweging van twee vingers kan je in- en uitzoomen op afbeeldingen, maar ook op websites.
Handig is ook dat het scherm scharniert op zijn as, zodat je het scherm "binnenstebuiten" kan draaien, en gebruiken als tablet waarop je kan schrijven of waarmee je kan surfen.
Een volledige demo met YouTube filmpje vind je bij Laptopmag. Tussen haakjes: bemerk de reclame in de onderste band van het YouTube filmpje. YouTube zoekt duidelijk zijn filmpjes ten gelde te maken!
http://blog.laptopmag.com/hands-on-with-the-hp-touchsmart-tx2z

BLACKBERRY STORM: GEDUCHTE CONCURRENT VOOR IPHONE
In ons landje is hij nog niet gesignaleerd, maar in de VS zijn de eerste testexemplaren van de BlackBerry Storm op de redacties van de tech-magazines beland. De Blackberry Storm werd aangekondigd als een geduchte concurrent voor de iPhone., omdat het toestel over een aanraakscherm beschikt, maar ook over een klavier op het scherm. Het grote verschil met de iPhone is wel dat je bij de Blackberry de toetsen ook echt moet indrukken op het scherm, en dat je een duidelijke klik voelt die bevestigt dat je de toets aangeraakt hebt. Wat de ene een positieve zaak vindt, de ander enkel maar storend.
Voor de uitvoerige bespreking verwijzen we jou graag naar Engadget. Wat wij al meteen onthouden is dat het batterijcompartiment bij de Blackberry wél toegankelijk is, terwijl dat van de iPhone potdicht blijft voor de internaut; met een reservebatterij werken kan je dus niet bij de iPhone, wel bij de Blackberry. Qua aanraakscherm is de iPhone dan weer de betere - niet qua hardware, maar qua software, en wel omdat het OS van de Blackberry het standaard OS is van de andere toestellen van RIM, maar dan aangepast aan aanraakschermen, in plaats van speciaal opgebouwd te zijn rond aanraakmogelijkheden.
De conclusie van de test is iets dat eigenlijk al op voorhand vast stond: dat hoe leuk de iPhone ook is, dit toestel nog altijd een "leuk" toestel is, multifunctioneel, met multimedia en games, terwijl de Blackberry een toestel is voor zakelijk gebruik. Je zal niet gemakkelijk een bedrijf de iPhone zien uitroepen tot standaard toestel voor het bedrijf, maar de Blackberry maakt daar wel kans op.
http://www.engadget.com/2008/11/19/blackberry-storm-review/

Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Neutraliteit van het internet op weg om een wet te worden in de VS
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=081118002

*** Jerry Yang, de medeoprichter van Yahoo, en de man die een overnamebod van Microsoft eerder dit jaar afsloeg, treedt af als chief executive officer
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBkJs0RjB3v0Jhb0RSTf0E2

*** HP en MTV richten voor de tweede keer een wedstrijd in voor het beste design van een notebook. Deadline: 15 december. Op onderstaand adres is alle info te vinden en kan je je ontwerp uploaden.
http://www.mtvengineroom.com

*** Nieuwe MySpace app voor de Blackberry smartphones maakt het mogelijk om commentaren te geven en te lezen, bulletins, messaging; je krijgt real time status en mood updates en kan foto's vanop je eigen camera uploaden.
http://www.blackberry.com/myspace

*** Belgacom ADSL heet voortaan Belgacom Internet. Belgacom brengt ook een laptop uit voor 1.199; wie daarbij een abonnement neemt op internet, krijgt een dag initiatie, het internet thuis geïnstalleerd, en een 0800 nummer voor vragen.
http://www.belgacom.be

*** HTC brengt het eerste GSM/WiMAX toestel - echter enkel in Rusland
http://www.htc.com/www/press.aspx?id=76204&lang=1033

*** Gelukkige verjaardag: internet werd deze week 20 in Nederland en in Europa.
http://xmail.idg.nl/optiext/optiextension.dll?ID=B3zfDWGYq+A75B2kXxBBBC

*** LG heeft een nieuw mobieltje uit: de ultradunne LG--KC780, die in staatis om perfecte portretfoto's te maken.
http://be.lgmobile.com

*** Triest maar waar: in Iran zijn meer dan 5 miljoen websites verboden, omdat zij een "immorele en anti-sociale inhoud" zouden hebben, en "de vijanden van het internet gebruik zouden maken om onze religieuze identiteit aan te vallen" aldus de raadgever van de Iraanse procureur-generaal. (Bron: JLB)
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF19112008_056&ref=nieuwsoverzicht


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetLÔ BORGES
[Zuid-Amerikaans] Deze week maken wij een zijstap... naar een boek. In het boek "1.000 recordings to hear before you die" maakt schrijver Tom Moon een uitstekende selectie van prachtige songs. Soms van artiesten die bekend staan voor heel andere dingen, en die je dan ook volledig verrassen. Soms van volledig onbekende artiesten. Maar allemaal pareltjes. In de gelijknamige podcast van NPR wordt het boek besproken, en overloopt de interviewer met de schrijver waarom bepaalde songs gekozen werden. De volledige podcast beluisteren is dan ook een must.
Wij selecteren alvast enkele artiesten waarvan je een fragment kan beluisteren op de site van NPR. Om te beginnen Lô BOrges. Zuid-Amerikaanse muziek, bossa nova, maar met een vleugje melancholie.
http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=95613983
http://www.npr.org/rss/podcast/podcast_detail.php?siteId=4819413&ps=mpm
http://www.loborges.com/site.php

BOOKER LITTLE - WE SPEAK
[jazz] De tweede artiest uit deze reeks is Booker Little. Deze man speelde samen met vele grote muzikanten uit Memphis, waaronder George Coleman. Hij brengt jazz uit de klassieke hoek, met veel trompetten, jazz die je hoort in kroegen zoals de Antwerpse De Muze. Meer over zijn leven in Wikipedia.
http://en.wikipedia.org/wiki/Booker_Little
http://www.youtube.com/watch?v=Js64IEcPhU4

LED ZEPPELIN - WHAT IT IS AND WHAT SHOULD NEVER BE
[pop] Velen kennen Led Zeppelin van de uiterst harde nummers, maar dat de band tot veel zachte muziek in staat was, is minder gekend. Dit nummer, dat aangeprezen wordt in het boek "1.000 recordings to hear before you die", is een kruising van beiden: krijsende harde gitaren en stem, afgewisseld met zachtere momenten. Geef toe, het zal je allicht aansporen om meer van Led Zeppelin te gaan beluisteren! Bij NPR vind je trouwens verschillende specials rond Led Zeppelin en de bandleden
http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=95613983
http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=15396553

THE ROLLING STONES - ROCKS OFF
[rock] Uiteraard kon de naam van de band niet ontbreken in het lijstje "1.000 recordings to hear before you die", maar Tom Moon heeft toch enkele opnamen gekozen die iets minder gekend zijn, waaronder dit Rocks Off uit het album Exile on Main Street. Wie meer over de band wil weten kan bij NPR terecht, waar een mooi muziekarchief met interviews bestaat.
http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=15403019
http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=95613983

REINBERT DE LEEUW - GNOSSIENNES N° 2
[klassiek] En om aan te tonen dat het boek "1.000 recordings to hear before you die" niet alleen over rock gaat, dit stuk van Erik Satie, uitgevoerd door Reinbert de Leeuw, dat ook aangeprezen wordt in het boek. Bij VPRO vonden wij een video met een interview met deze pianist, componist, muziekpedagoog, alsook een uitvoering van "Im wunderschönen Monat Mai", een compositie van De Leeuw.
http://www.vpro.nl/programma/vrijegeluiden/afleveringen/20034227/media/20655677/
http://www.vpro.nl/programma/vrijegeluiden/afleveringen/20034227/media/20693033/
http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=95613983


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Er zijn twee soorten politici:
die hun taal gebruiken om hun gedachten te verbergen en
die hun taal gebruiken om te verbergen dat zij geen gedachten bezitten.

- Jan Greshoff, Nederlands dichter en aforist -
De nieuwe oogst


FIREFOX ADD-ONS COMPATIBILITEITSRAPPORT
Een interessant document: hier vindt u niet alleen terug welke add-ons en extensies voor Firefox compatibel zijn met welke versie van Firefox, maar uit het lijstje kan u ook afleiden wat de meest gebruikte add-ons zijn, zodat u degene die bij u nog ontbreken snel snel kan gaan downloaden!
[Taal: Engels]
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/compatibility/report

GRATIS CSS TEMPLATES
Het internet is toch iets mooi en altruïstisch! Er zijn zovele ontwerpers en programmeurs die iets gemaakt hebben waarop zij best trots zijn, en die dat dan ook gratis willen delen met de rest van de wereld. Neem nu CSS templates, sjablonen dus om mooie cascading style sheets te maken. Op deze site vind je verschillende links naar sites waar je zulke sjablonen vindt.
[Taal: Engels]
http://tutorialblog.org/css-tools-free-templates/

MAAK ONLINE EEN GRONDPLAN VAN JOUW KAMERS!
Ben je van plan om te verhuizen? En ben je je hoofd suf aan het denken over hoe je je meubels zal zetten in het nieuwe huis? Probeer dan eens deze gratis online dienst. Daar kan je namelijk een grondplan tekenen van de kamers, en dan virtueel de meubeltjes zetten zoals het jou uitkomt. Geen gesleur in het echt, gewoon vanuit je luie zetel je plannen toetsen aan de werkelijkheid. (Bron: Wim W)
[Taal: Frans]
http://deco.plurielles.fr/floorplanner/accueil/

YAHOO BUZZ
Met dit onderdeel van Yahoo kan je zien welke sites je vrienden hebben "gebuzzd", met andere woorden goedgevonden hebben en gebookmarkt. Je kan ook een speciale pagina aanmaken waarop alle sites komen te staan die jij gebuzzd hebt, welke sites je een thumbs up of thumbs down gegeven hebt, en de commentaren die je hierbij gegeven hebt.
[Taal: Engels]
http://buzz.yahoo.com/

DEEPDYVE: ZOEKMACHINE VOOR HET ONZICHTBARE WEB
Websites die bestaan uit dynamische content, zijn vaak erg moeilijk te doorzoeken door de zoekmachines. Zij behoren tot het zogenaamde "diepe web", net als content die in databases staat. Deze zoekmachine, DeepDyve, probeert dit onzichtbare web te doorzoeken, en is dan ook een uitstekende tool voor wetenschappelijke onderzoekers. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.deepdyve.com/

SIMPLY GOOGLE: ALLES VAN GOOGLE
Erg handig, dit overzicht: op deze site vind je alle verschillende diensten van Google, de RSS feeds van de voornaamste officiŽle blogs van Google, en andere inlichtingen over de diensten van Google. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.simply-google.com/

SCRUMY: SAMENWERKEN AAN PROJECTEN
Een handige site voor al wie in groep aan een gezamenlijk project werkt. Hier kan je een teampagina aanmaken, taken toevoegen en aan bepaalde personen toewijzen. Je hebt vier verschillende categorieŽn: To Do, In Progress, Verify, en Done. En vooral dat laatste zien wij graag staan!
[Taal: Engels]
http://scrumy.com/

YAHOO! MESSENGER PINBOX
Een gratis webdienst waarmee je privé kan chatten met de bezoekers op jouw profiel in het sociale netwerk, op je blog of website, en dat via Yahoo! Messenger. Je moet enkel het widget aanmaken en op je site of blog zetten. Het gesprek is privé, zelfs al zijn er meerdere bezoekers op je site.
[Taal: Engels]
http://messenger.yahoo.com/pingbox

SOOVLE: ZOEKEN BIJ VERSCHILLENDE ZOEKERS
Het concept is leuk gevonden, maar lijkt ons niet veel meer waard dan het uitklappijltje naast je zoekbalk in je browser: bij Soovla kan je namelijk door op het icoontje van een van de zoekers (Google, Wikipedia, Answers, YouTube, Ask, Yahoo, Amazon) te klikken bepalen dat er in deze zoekmachine gezocht moet worden. Niet echt geniaal...
[Taal: Engels]
http://soovle.com/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FLOORPLANNER
Eerder deze week hadden wij het over een Franstalige site, waar je grondplannen kan tekenen van de kamers in je huis, om die zo gemakkelijker in te richten - je kan zien of je meubels wel plaats genoeg hebben, enz. Voor wie het Frans niet voldoende machtig is, is er ook een Nederlandstalig equivalent, dat je op deze site vindt. (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://ww.floorplanner.com/nl/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HET OUDE ROME IN GOOGLE EARTH
Google heeft nu ook een speciale "layer" of laag ontworpen voor Google Earth, waarbij jet het Oude Rome in 3D kan bekijken. Je kan over Rome heen vliegen en zien hoe de stad eruit zag in 320 na Christus, beroemde gebouwen van binnen bekijken, het Forum van Julius Caesar, het Colosseum in 3D bezoeken, enz. Ideaal voor leerkrachten om hun leerlingen mee te nemen op een adembenemende ontdekkingsreis!
[Taal: NL/ENG]
http://earth.google.nl/intl/nl/rome/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MYMAGMAIL
Een goed bedacht concept: op deze site kan je je inschrijven voor een mail die de hoofdpunten bevat van allerlei, door jou te kiezen online nieuwsbrieven. Je kan ook zelf je bronnen toevoegen. (Bron: Wim W)
[Taal: NL]
http://www.mymailmag.nl/

VRIJDAG MULTIMEDIA: COALFINGER

Een erg leuk filmpje van Greenpeace, om de aandacht te vestigen op de opwarming van de aarde. Het geheel is gegoten in een semi James Bond format, en echt erg grappig!
[Taal: Engels]
http://www.coalfinger.com/

VRIJDAG MULTIMEDIA: BIO-BAK
Een krachtig staaltje van multimedia design. Op deze site wordt je cursor niet langer een handje, maar een echte arm met een hand eraan vast, die gesloten is tot je over een link beweegt... net als het handje dat jouw cursor voorstelt. Er valt ongelooflijk veel te ontdekken op deze site. Knap gedaan!
[Taal: Engels]
http://www.bio-bak.nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: VOORBEELDEN VAN HDR FOTOGRAFIE
HDR is een techniek waarmee je een groter dynamisch bereik aan waarden tussen licht en donker kan creŽren dan bij normale digitale beeldtechnieken. Wat je daarmee kan doen, daarvan vind je voorbeelden op deze pagina. Prachtig!
[Taal: Engels]
http://www.toxel.com/inspiration/2008/11/15/beautiful-examples-of-hdr-photography/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://leefwijzer.wordpress.com - http://hoorspel.wordpress.comBij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- MSN-virusverspreiders beboet
DEN HAAG - Telecomautoriteit Opta heeft twee verspreiders van adverentie- en spionagesoftware via het chatprogramma Windows Live Messenger (MSN) boetes opgelegd van in totaal meer dan 100.000 euro opgelegd.
http://www.ad.nl/economie/2790770/MSNvirusverspreiders_beboet.html
- 45-plussers ontdekken games
ZWOLLE - Het spelen van computerspelletjes is allang niet meer een exclusieve bezigheid voor jongeren. Uit een onderzoek van webwinkel wehkamp.nl bleek donderdag dat inmiddels 18,5 procent van de Nederlanders van 45 jaar en ouder tussen de vijf en tien uur per week achter de spelcomputer doorbrengt.
http://www.ad.nl/binnenland/2789496/45plussers_ontdekken_games.html
- World of Warcraft breekt record
BAARN - Het tweede uitbreidingspakket van het populaire computerspel World of Warcraft, Wrath of the Lich King, gaat de boeken in als snelst verkopende pc-game ooit.
http://www.ad.nl/economie/2789149/World_of_Warcraft_breekt_record.html

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
Raar maar waar: geen nieuwe bijdragen sinds begin oktober...

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Zwart of wit, JVC laat je kiezen
Het is misschien nog iets te vroeg om aan de eindejaarsperiode te denken maar JVC gaat er al volop voor. Maak kennis met de Super Slim LCD , een energiezuinig ...
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3736
- Sharp brengt betaalbare blu-ray speler uit
Door de toename van het aantal films die op blu-ray verschijnen en de vraag naar full hd lcd tvís, stijgt ook de vraag naar blu-ray spelers. Sharp stelt ...
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3734
- 2TB netwerkopslag met Iomega ix2
Regelmatig back-ups maken van de computer is een must voor wie veel digitale media en documenten produceert. De laatste tijd komen er dan ook heel wat ...
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3731

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Recordaantal inschrijvingen Creativity World Forum 2008
De campagne 'Verhoog je Inspiratie Quotient' van Flanders DC is een groot succes. Meer dan 1400 ondernemers, beleidsmakers, wetenschappers en studenten hebben zich ingeschreven voor het Creativity World Forum 2008.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19150&style=99896
- Ballmer: "Overname Yahoo neen, partnerschap mogelijk"
"De gesprekken rond een overname (van Yahoo) zijn beŽindigd", verklaarde Steve Ballmer tijdens een jaarlijkse bijeenkomst van de aandeelhouders van Microsoft. De PDG van de gigant uit Redmond maakt zo een einde aan de hoop van de aandeelhouders na het vertrek van Jerry Yang.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19149&style=99896
- Toledo Telecom lanceert getrouwheidsprogramma
Op 1 oktober 2008 lanceerde Toledo Telecom een getrouwheidsprogramma voor haar residentiŽle klanten. Vanaf vorige maand kunnen alle particuliere klanten dankzij ĎToledo Clubí punten verzamelen door het gebruik van hun telefoontoestel en hun ADSL-diensten.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19148&style=99896

*** PC World
http://www.pcworld.be
- Nieuwe Garmin nüvi 510: op maat gemaakt voor motor en scooter
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/gsm-gps--pda/nieuwe-garmin-nuvi-510-op-maat-gemaakt-voor-motor-en-scooter.cfm
- Fritz !Box 7270: totaalpakket
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/pc-accessories/fritz-box-7270--totaalpakket.cfm
- Mio combineert TV en GPS
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/gsm-gps--pda/mio-combineert-tv-en-gps.cfm


*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Behavioral targeting en privacy in het VK: zelfregulering?
De voorbije weken hadden we het herhaaldelijk over behavioral targeting, niet in het minst vanuit een privacy-perspectief.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=4916
- Wie wint de mobiele browserstrijd?
Het mobiele gebruik van internet zit al jaren in de lift. De laatste tijd staan vooral de smartphones daarbij centraal. De iPhone is een gangmaker maar zeker...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=4917
- Bloggende mamaís: product placement graag
Moeders die blogs lezen en er aan bijdragen, zijn online actiever en staan meer open voor online marketing. Tenminste volgens een studie door Lucid Marketing.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=4890

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- We Books: voor de schrijver in jullie
http://computertaal.info/2008/11/16/we-books-voor-de-schrijver-in-jullie/
- ICS Monitoring Team: Uw internetverbinding wordt stopgezet!
http://computertaal.info/2008/11/07/ics-monitoring-team-uw-internetverbinding-wordt-stopgezet/
- Volg de kredietcrisis
http://computertaal.info/2008/11/01/volg-de-kredietcrisis/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Nieuwe iPhone-firmware dicht beveiligingslek
De nieuwe firmware voor de iPhone, versie 2.2, dicht een ernstig veiligheidslek in de software. Met drie regels html-code kon een websitemaker de iPhone zonder toestemming van de eigenaar onbeperkt met dure 0900-nummers laten bellen. »
http://tweakers.net/nieuws/56906/nieuwe-iphone-firmware-dicht-beveiligingslek.html
- Franse muziekbranche wil Soulseek offline halen
De Franse muziekbranche heeft opnieuw een p2p-bedrijf voor de rechter gedaagd. Het doelwit is ditmaal Soulseek, een bestandsuitwisselingsprogramma voor met name muziekbestanden.
http://tweakers.net/nieuws/56909/franse-muziekbranche-wil-soulseek-offline-halen.html
- Preview: IE6 voor Windows Mobile
Met versie 6 van Internet Explorer voor Windows Mobile probeert Microsoft zijn mobiele browser bij de tijd te maken. De nieuwe IE voor mobieltjes kent de nodige verbeteringen, maar kan niet aan de concurrentie tippen. »
http://tweakers.net/reviews/1052/preview-internet-explorer-6-voor-windows-mobile.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


12 TIPS VOOR EEN VEILIGER LEVEN IN SOCIALE NETWERKEN (12)
Maak gebruik van een OpenID account
OpenID is een open source standaard voor het aanmaken van een inlog die geldt voor verschillende online diensten en toepassingen. Je kan met OpenID inloggen bij verschillende providers, waaronder AOL, Microsoft, Sun, en Novell.
Omdat dit een veilige standaard is, en er in de nabije toekomst tienduizenden sites gebruik zullen maken van OpenID, is het zaak voor jou om ook zo'n ID aan te vragen, en in de toekomst via deze ID in te loggen op jouw account bij het sociale netwerk van jouw keuze. Heeft dit netwerk geen OpenID technologie? Start dan met een lobby actie om de site te dwingen OpenID te aanvaarden.
http://www.networkworld.com/community/tips-for-safe-social-networking?page=0%2C2&t51hb=

HELP - SVCHOST.EXE NEEMT AL MIJN PROCESSORKRACHT IN BESLAG!
1. Je hebt het allicht ook al meegemaakt: je bent vrolijk aan het multitasken, maar plots begint je machine te slabakken, en lijkt het alsof je op elke taak lang moet wachten. 99% van de CPU wordt in beslag genomen, en je computer komt haast tot stilstand. Ga je naar Windows Task Manager (via Ctrl-Alt-Del), dan zal je zien dat een proces dat svchost.exe heet alle CPU opslokt. Niet alleen dat: er blijken verschillende exemplaren van dit bestand in de achtergrond te draaien en kracht van je CPU in beslag te nemen. Wat is svchost.exe eigenlijk? Is dat spyware? Zijn er hackers bezig op jouw computer?
In de volgende dagen zullen wij nader ingaan op svchost.exe en je uitleggen hoe je die weer kan intomen.
http://www.download.com/8301-2007_4-9865052-12.html?tag=nl.e415

HELP - SVCHOST.EXE NEEMT AL MIJN PROCESSORKRACHT IN BESLAG!

2. Maar wat is svchost.exe dan eigenlijk? Er zijn enkele gevallen geweest van malware die zich voordeed als svchost.exe, omdat dat zoveel voorkomt. Maar meestal gaat het gewoon om een onderdeel van Windows. Svchost.exe is een generische procesnaam voor Windows services die draaien, opgestart vanuit Microsoft DLL's (dynamically linked libraries). Elk van deze instanties van svchost.exe die je ziet in de lijst met processen stelt een groep services voort dat elk proces opgestart heeft. Via Process Explorer kan je gemakkelijk zien welke services bij welk proces horen, en kan je ze een voor een stoppen tot je de schuldige gevonden hebt die je CPU zo zwaar belast. Je kan dit ook via de gewone Task Manager van Windows zien, maar dit aparte progje is net iets handigers.
Start Process Explorer, en klik op de header van de CPU kolom, om de lijst te sorteren naargelang in volgorde van percentage van gebruik van de CPU (van het meest intensief tot het minst intensief bijvoorbeeld). Eens je dit hebt kunnen vaststellen, klik je opnieuw op de kolom om die alfabetisch te sorteren, zoniet blijft die lijst voortdurend verspringen (het gebruik van de CPU varieert immers voortdurend).
Morgen gaan we verder, en exploreren wij deze boosdoener. Ondertussen kan je op onderstaande links misschien wat info nalezen over svchost.exe en de processen, en kan je het progje al downloaden.
http://support.microsoft.com/kb/314056
http://www.download.com/Process-Explorer/3000-2094_4-10223605.html?dl-blog
http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_service

Help - svchost.exe neemt al mijn processorkracht in beslag!
3. Gisteren toonden we je hoe je met het programma Process Explorer kan uitvinden welk svchost.exe proces de CPU zo zwaar belast. Beweeg je de cursor over de naam van dit proces, dan krijg je een tooltip venster, waarin je een lijst kijgt van alle Windows services die horen bij dat proces. Deze lijst kan je dan gebruiken om te zien welke van deze Windows services je productiviteit blokkeert.
Vervolgens ga je in XP naar de Services manager: ga naar het Controlepaneel, kies daar Administrative Tools, en klik dan op de snelkoppeling naar de Services. Een alternatief: ga naar Start / Run en tik in "services.msc" (zonder aanhalingstekens). Vanuit deze Services Manager kan je Windows services stopzetten, pauzeren of juist opstarten.
Maar het schuldige proces opsporen kan ook met Task Manager (Ctrl-Alt-Delete). Klik rechts op het proces dat de schuldige is, dan kan je de prioriteit bepalen via Set Priority. Hierbij kan je kiezen tussen Idle; Below Normal; Normal; Above Normal; High; Realtime. Het kan in elk geval geen kwaad om de prioriteit van de CPU-vreter naar "Below Normal" te zetten, dat zou al moeten helpen.
In Vista vind je de Services terug via Start / Controlepaneel / Administratietools / Services.
In de commentaren op dit artikel, waar wij onze inspiratie haalden, vind je nog meer suggesties. Succes!
http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/what-is-svchostexe-and-why-is-it-running/

TIPS VOOR WERKWERKERS
Zo zet je filmpjes van je videocamera op internet! - deel 1
Vandaag de dag zijn er veel mensen die een videocamera bezitten. Dat is ook niet verwonderlijk, want ze zijn tegenwoordig heel betaalbaar. En als je eenmaal zo'n ding hebt dan moet ook alles wat beweegt of kruipt vastgelegd worden. Veel videocamerabezitters hebben dan na verloop van tijd een aardig media-archiefje in de kast liggen. Maar wat heb je aan al die beelden als je ze niet makkelijk kunt delen met je vrienden, familie en zelfs misschien wel wereldwijd via sites als Youtube? In de komende artikelen ga ik je stap voor stap uitleggen hoe je jouw opgenomen beelden op je computer kunt krijgen en vervolgens geschikt kunt maken voor plaatsing op jouw website of sites als Youtube.
Er zijn veel verschillende soorten camera's en die werken niet allemaal volgens hetzelfde principe. Het is onmogelijk om alle types hier te gaan behandelen, daarom beperk ik mij tot een tegenwoordig veel voorkomende techniek, namelijk de DV-camera.

Dit type camera kun je herkennen aan het volgende logo:

De verbinding tussen camera en computer
Om een DV-camera aan te sluiten op jouw computer heb je een FireWire (IEEE 1394)-aansluiting nodig op jouw computer. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van jouw computer om te kijken of jij een FireWire-aansluiting hebt. Als jouw computer geen FireWire-aansluiting heeft kun je bij de betere computerwinkel wel terecht om er eentje in te laten bouwen. Uiteraard heb je ook nog een FireWire-kabel nodig. Aan de kant van de camera heb je meestal een kleine FireWire-aansluiting (zie de rechter afbeelding hieronder). Aan de kant van de computer kunnen beide aansluitingen voorkomen.

Ook een FireWire-kabel is in de betere computerwinkel te koop.

De software
In deze handleiding gaan we gebruikmaken van Windows Movie Maker. Er zijn tal van programma's om video te bewerken, maar Windows Movie Maker wordt standaard meegeleleverd bij Windows, dus de meeste mensen beschikken al over deze software.

Aan de slag
Nu is het tijd om aan de slag te gaan. Volg het stappenplan nauwkeurig om tot een goed resultaat te komen.

Stap 1: Windows Movie Maker opstarten
Ga naar het Startmenu, vervolgens naar Programma's en klik daar op Windows Movie Maker. Het programma zal nu opstarten.

Stap 2: De wizard 'Video vastleggen' starten
Klik op 'Video vastleggen' en vervolgens op 'Vastleggen vanaf videoapparaat'

Stap 3: Een naam kiezen
Kies een naam voor de video die je gaat vastleggen en klik vervolgens op 'Volgende'.

Stap 4: De kwaliteit van de opname kiezen
Hier kun je kiezen uit de volgende drie opties:
1. Beste kwaliteit voor afspelen op deze computer
2. Digitaal-apparaatindeling (DV-AVI)
3. Overige instellingen
In dit scherm kun je de kwaliteit instellen die het videobestand gaat krijgen.
Zelf geef ik de voorkeur aan optie 2. Je maakt dan gebruik van de hoogste kwaliteit (origineel formaat). Let wel op dat je genoeg ruimte op je harde schijf hebt om jouw video vast te leggen. Rechtsonder in het scherm kun je bekijken hoeveel schijfruimte je nodig hebt voor 1 minuut. Vermenigvuldig dit met de lengte van de video die je wilt vastleggen en je weet hoeveel schijfruimte je nodig hebt. Klik op 'Volgende' om door te gaan.

Stap 5: De gehele band of een gedeelte daarvan vastleggen
Hier kun je selecteren of je de gehele band of een gedeelte daarvan wilt vastleggen. Als je kiest voor 'De hele band automatisch vastleggen' en je klikt op 'Volgende' gaat alles automatisch. Als je maar een gedeelte van de band nodig hebt kies je voor 'Gedeelten van de band handmatig vastleggen'. Klik op 'Volgende' om door te gaan.

Stap 6: Het gedeelte selecteren dat je wilt opnemen
Deze stap krijg je niet als je hebt gekozen voor de optie 'De hele band vastleggen'. Rechts in de wizard zie je een voorbeeldscherm met daaronder 7 knoppen voor het besturen van jouw camera. Als je op de afspeelknop (eerste knop) klikt begint de band te lopen en zie je beelden in het voorbeeldscherm. Met de spoelknoppen (knop 4 en 7) kun je naar het begin gaan van het gedeelte op de band waar je wilt beginnen. Klik op de knop 'Vastleggen starten'; de beelden die je nu in het voorbeeldscherm ziet worden opgenomen op de computer. Klik op de knop 'Vastleggen beŽindigen' om het opnemen te stoppen. Klik daarna op de knop 'Voltooien' om de wizard te verlaten.
Je ziet nu, als alles goed is gegaan, het videofragment staan. Als je wilt weten of alles er wel netjes op staat kun je het fragment bekijken door erop te dubbelklikken.
De volgende keer ga ik je uitleggen hoe je dit fragment kunt bewerken en vervolgens geschikt kunt maken om op jouw website te plaatsen. Tot die tijd wil ik je uitnodigen om alvast met deze handleiding aan de slag te gaan en alvast wat video's op je computer te gaan zetten. Dan kun je de volgende keer direct verder met bewerken. Tot dan!
Roland Walraven - Alphamegahosting
https://www.alphamegahosting.com/wsm154.html#5
(via SJeef)

Voor deze rubriek danken wij

Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...TEXTMAKER EN PLAN OFFICE: GRATIS ALTERNATIEVEN VOOR WORD EN EXCEL
Windows - freeware
Deze gratis tools zijn compatibel met Word en Excel, zodat je de bestaande documenten kan openen en bewerken. Zij bieden een simpele manier om documenten aan te maken en te bewerken, en bevatten de functies die de meeste gewone gebruikers nodig hebben.
http://www.softmakeroffice.com/

STREAMDESK: SHOWS OP JE DESKTOP
Windows/Mac - freeware
Met deze software kan je streaming video gewoon op je desktop, dus buiten de browser, bekijken en organiseren. Elke show wordt een klein, zwevend venster dat je gemakkelijk kan verplaatsen. In het programma zitten al meer dan 100 streaming shows, en momenteel kan je nog geen andere shows toevoegen, maar wellicht kan je via mail aan de makers van het progje vragen om jouw favoriete streaming show toe te voegen.
http://streamdesk.ca/home.sd

REFRAME IT: COMMENTAREN
Extensie voor IE / FF - freeware
Dit is een browser extensie, beschikbaar voor zowel Firefox als Internet Explorer. Je kan daarmee commentaren posten op een pagina, maar niet onderaan de tekst, wel vlak naast het stuk tekst waarom je wil commentaar geven. Na installatie van de extensie moet je gewoon een stukje tekst selecteren, en in de kolom die nu rechts verschijnt kan je je commentaar intypen. Al wie ook gebruik maakt van ReFrameIt, kan dan die commentaar lezen en beantwoorden.
http://reframeit.com/

TUNEUP: UITBREIDING VOOR ITUNES
Windows XP/Vista - 13,8 MB - demo ($20)
Met deze uitbreiding voor iTunes wordt op zoek gegaan naar de ontbrekende cover art, wordt je iTunes bibliotheek opgeschoond, en krijg je informatie over de concerten van je favoriete bands. Ook de ID3-Tags worden netjes aangevuld, via informatie die het progje op het web gaat zoeken.
http://www.tuneupmedia.com/

OOVOO: ALTERNATIEF VOOR SKYPE
Windows - 14,4 MB - freeware
Met dit progje kan je meerdere vrienden tegelijkertijd uitnodigen voor een online videoconferentie (maximaal 6 personen). Je kan ook videoboodschappen aan vrienden versturen, maar ook simpelweg chatten op de klassieke manier, via het klavier. Tijdens de chat kan je ook leuke visuele effecten oproepen.
http://www.oovoo.com/

SPEED DIAL: WEBSITES SNELLER OPROEPEN
Windows all - freeware
Met deze extensie voor Firefox kan je je favoriete websites sneller oproepen. De extensie is gebaseerd op de Speed-dial functie in Opera, en je kan maximaal 9 sites tot favorieten uitroepen. Je komt met een eenvoudige toetscombinatie van 1 tot 9 op de site terecht.
http://speeddial.uworks.net/

DAMN SMALL LINUX


LInux - 49,9 MB - freeware
Een nieuwe versie van deze erg kleine Linux variant "Damn Small Linux" is amper 50 MB groot, en kan je ook op een USB stick zetten, om zo de computer vanop de stick op te starten.
http://www.damnsmalllinux.org/

HWINFO32: ALES OVER JE HARDWARE
Windows all - 2,0 MB - freeware
Met deze kleine tool kom je alles te weten over de hardware componenten van je pc, en krijg je in geval van een fout een diagnose. Wat voor processor heb ik eigenlijk? Welke geluidskaart zit er in mijn pc? Dat en veel meer kom je te weten met dit progje.
http://www.hwinfo.com/

VRIJDAG MACDAG: NY TIMES APP

iPhone / iPod TOuch - freeware
Na downloaden en installeren van deze app kan je het nieuws uit New York Times op je iPHone of iPod Touch lezen. Je kan de artikels naslaan per categorie of chronologisch, en je kan naar de foto's kijken. Omdat de content plaatselijk op je iPhone of iPOd opgeslagen wordt, kan je de krant ook lezen wanneer je off line bent.
http://phobos.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewSoftware?id=284862083&mt=8

VRIJDAG MACDAG: SPORTACULAR
iPhone / iPod Touch - freeware
Deze app is wellicht eerder voor de mensen die de Amerikaanse sporten volgen, maar wie weet komt er wel een versie uit voor Belgische / Europese sporten. Je kan hiermee up to date standen volgen van wedstrijden, statistieken, nieuws, voor MLB, NHL, MLS en NCAA football en basketball games.
http://phobos.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewSoftware?id=286058814&mt=8

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.Het laatste woord....Medewerker Geert reageert op het artikel over de DJ software ZULU:
<<<

Bij het lezen van Netties heb ik die DJ software ZULU eens geinstalleerd en ja hoor, mijn antivirus meldde me onmiddellijk
een binnenkomend virusje : hoax.win32.Renos.ki.

Bij nader onderzoek is het in feite geen echt virus maar eerder malware die gebruikers waarschuwen voor virussen (die er geen zijn, dus hoaxen),
en die hen dan afleiden naar dubieuze websites waar dan software verkocht wordt om die hoaxen op te lossen.

Ziezo, misschien kan je de lezers in een volgend nummer eens op de hoogte stellen.

Geert
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Politici beloven nu eenmaal meer dan ze ooit waar kunnen maken.
Dat is hun vak en de kiezer weet het.
Ze roepen: "Jullie krijgen allemaal een Mercedes"
en dan draait het uit op een dinky-toy.

- Simon Carmiggelt, Nederlands auteur-