Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 20/11/2008 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 12
Nummer 575 van 15/11/2008

Gegroet lezer,

Editie 575: een mooi rond getal, op naar editie 600, die we, bij leven en welzijn, over een week of 25 moeten bereiken. Maken we er dan een feestje van? Wie weet!

Ondertussen in dit nummer nieuws over enkele leuke nieuwigheden die de groten van het internet, Google en Microsoft, brengen, maar ook enkele beschamende blunders: de Android mobiele telefoon die zichzelf herstart, wanneer de gebruiker in een tekstscherm "reboot" intikt, en natuurlijk de pijnlijke blunder van antivirusbedrijf AVG die menige XP gebruiker tot wanhoop gebracht heeft, doordat de pc na de nieuwste update niet meer wou opstarten....

Maar ook heel wat leuke sites en progjes, waarvoor wij graag onze medewerker Wim Wylin eens speciaal in de bloemetjes zetten, die trouw week na week, maand na maand, jaar na jaar, nieuwe tips blijft aandragen. Bedankt Wim! En uiteraard ook onze dank aan de andere medewerkers van Netties voor hun vele bijdragen.

Wij wensen u veel leesplezier, en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
ANDROID HERSTART ALS JE "REBOOT" INTIKT
Het android besturingssysteem staat nog maar in zijn kinderschoenen, en heeft, zoals elk nieuw besturingssysteem, zijn kinderziektes. Een daarvan is eigenlijk wel grappig. Het blijkt namelijk dat Android onzichtbaar elk woord dat je intikt als een commando interpreteert, en dat dan met "superuser privileges" gaat uitvoeren.
Wat wil zeggen dat android, wanneer je via het klavier intikt "reboot" (herstart), het systeem dan volledig herstart! Hetzelfde voor alle andere commando's die je zou intikken, dus "rm" en "rf" zijn uit den boze op het klaviertje!
De makers van Android zijn trouwens al op de hoogte van het euvel, en hebben een firmware versie RC30 uitgebracht die het euvel herstelt. Maar het is wel leuk om een grapje uit te halen: je vraagt aan je vriend om een woord te herhalen, en... daar gaat zijn Android mobieltje onderuit!(1)
Tussen haakjes: wij hadden het eerder deze week over een mogelijkheid om ook de android mobiele telefoon te "jailbreaken". Dat beveiligingslek is ondertussen gedicht. Spijtig voor de doe-het-zelvers! (2)
http://gizmodo.com/5080688/android-bug-reboots-phone-every-time-you-type-reboot
http://gizmodo.com/5079259/google-seals-up-android-jailbreak-in-automatic-update

SMALL BASIC: PROGRAMMEERTAAL VOOR KINDEREN
Jong geleerd is oud gedaan - een spreekwoord dat nog altijd geldt. Ook voor toekomstige programmeurs-in-spe. Kinderen kunnen erg gemakkelijk leren programmeren, net zoals zij rekenen en schrijven kunnen leren. Bij Microsoft heeft men daarom Small Basic uitgebracht, een gratis programmeertaal voor de kids. Eigenlijk is het een kleine versie van de aloude BASIC taal, maar gebaseerd op het .Net framework dan.
Small Basic bestaat uit drie delen: de taal, die slechts uit 13 trefwoorden bestaat; de omgeving, erg simpel, maar met gelijkaardige mogelijkheden als voor professionele ontwikkelaars; en de libraries of bibliotheken, die je kan gebruiken, uitbreiden, of er nieuwe bij maken.
Een kluif voor onderwijzers die hun kids willen inwijden in het programmeren! Op de onderstaande link vind je trouwens een PDF bestand met een 52 pagina's tellende introductie voor de taal en het programmeren in het algemeen.
http://www.readwriteweb.com/archives/small_basic_teaches_kids_how_t.php#more
http://download.microsoft.com/download/9/0/6/90616372-C4BF-4628-BC82-BD709635220D/Introducing%20Small%20Basic.pdf

AFPERSER BEWEERT GEZONDHEIDSGEGEVENS MILJOENEN GEBRUIKERS IN BEZIT TE HEBEN
Alle gegevens van ons medisch dossier online brengen mag dan wel helpen aan een meer gestroomlijnde communicatie tussen artsen, apotheken, ziekenhuizen en patiŽnten, maar wat als het misloopt?
In de VS wordt dit gevaar onderlijnd door een afperser, die beweert de persoonlijke informatie van miljoenen gebruikers in het bezit te hebben van het bedrijf Express Scripts, dat de voorschriften van artsen behandelt zoals die door de apothekers verwerkt worden. De afperser wil geld hebben, zoniet dreigt hij ermee de gegevens van de miljoenen klanten bekend te maken. En wie wil er nu op het internet lezen dat hij/zij een voorschrift had voor viagra, incontintentieproblemen of hiv, om maar wat te noemen?
Express Scripts heeft het FBI ingeschakeld om de afperser op te sporen. Of de afperser nu inderdaad deze gegevens in bezit heeft, of dat het een loos dreigement is, is nog niet duidelijk.
Het gebeuren is in elk geval een flinke domper op de plannen die de Amerikaanse overheid heeft om de patiŽntendossiers online te brengen. Ook in ons land bestaan er zulke plannen; eerder dit jaar keurde de ministerraad immers een ontwerp van wet goed over de oprichting en de organisatie van een eHealth platform (2). Op dinsdag 18 november wordt er trouwens in Brussel een conferentie gehouden over eHealth. (3)
http://www.technewsworld.com/rsstory/65087.html?wlc=1226249012
http://www.medinews.be/full_article/detail.asp?aid=12892
http://www.e-healthcongress.be/

AVG VIRUSSCANNER VERWIJDERT PER ONGELUK BELANGRIJK WINDOWS BESTAND
Wellicht maak ook jij gebruik van AVG, de gratis antivirussoftware van Grisoft? Wij hebben hem altijd aan onze lezers aangeraden, omwille van het feit dat hij gratis is. Verschillende andere antivirusprogramma's zullen ongetwijfeld wel andere/betere mogelijkheden bieden, maar nadat de gratis proefperiode voorbij is, wordt meestal het betalende abonnement op de updates niet vernieuwd, waardoor de bescherming volledig wegvalt.
Welnu, bij een van de recente updates van AVG deed zich een grove fout voor: die update gaf aan dat het user32.dll bestand op de computer van de gebruiker een Trojaantje bevatte, en raadde aan om dit bestand te wissen. Wie dat deed, kwam wel in een verschrikkelijke toestand terecht: ofwel kon het systeem niet meer herstarten, ofwel bleef het maar herstarten zonder uit deze cyclus te geraken. Het lijkt erop dat enkel systemen die Windows XP draaien hierdoor getroffen zijn, niet Vista.
Volgens dit artikel bij Security And The Net moet je, als je door deze update in de problemen geraakt bent, je systeem herstarten vanop de originele Windows CD en dan de repair optie kiezen, of een andere cd gebruiken om te starten en dan het bestand terugzetten vanuit C:\Windows\System32\dllcache .
Een opstartbare CD kan je aanmaken op onderstaand adres.
http://securityandthe.net/wp-content/uploads/2008/11/ubcd411.iso
http://securityandthe.net/2008/11/10/avg-virus-scanner-removes-critical-windows-file/
Nagekomen bericht: AVG heeft zelf een persbericht uitgebracht over het euvel. U vindt de uitleg hier:
http://www.avg.com/support/HotTopics1574 FalsePositiveuser32.dll
http://www.avg.com/support/HotTopics1574 FalsePositiveuser32.dll - hulpprogramma
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=3808&language=NL

FFII TREKT AAN ALARMBEL VOOR ACTA
Omdat de EU weigert informatie vrij te geven over een nieuw handelsovereenkomst, is de Foundation for a Free Information Infrastructure ongerust geworden. VOlgens de EU gaat het slechts om onderhandelingen, volgens het FFII moeten de burgers inspraak krijgen. Waarover gaat het?
Eerst even wat termen verklaren. ACTA is een nieuwe handelsovereenkomst, de Anti-Counterfeiting Trade Agreement, die dus namaak (en ook piraterij) wil tegengaan. Volgens de overheden uit de EU, VS, Canada, zou ACTA geen nieuwe wetten bevatten, enkel helpen bij het bestrijden van namaak en piraterij op commerciŽle schaal. Het FFII vreest echter dat de grote content maatschappijen (film- en platenindustrie) nieuwe maatregelen wil doordrijven, zoals het filteren op ISP niveau, een verbod op het opnemen van beelden met de camcorder, onder het mom van deze wet doorgedrukt worden.
Het probleem ligt echter bij het feit dat het een handelsovereenkomst is, en geen nieuwe wet. En als dusdanig worden onderhandelingen over een handelsovereenkomst niet openbaar gemaakt. Wat het FFII ondemocratisch vindt.
Ars Technica meent dat FFII overdrijft, en dat er niet meteen reden is tot bezorgdheid. Maar hoe kan de gewone burger daarover oordelen, als hij niet weet waarover onderhandeld wordt?
Maar leest u zelf de argumenten van Ars Technica, en het standpunt van het FFII.
http://press.ffii.org/Press_releases/FFII_opposes_stealth_legislation%2C_demands_ACTA_documents
http://mailman.vrijschrift.org/pipermail/news/2008-November/000087.html
http://arstechnica.com/news.ars/post/20081111-eu-denies-acta-document-request-democracy-undermined.html

INTERESSANT GREASEMONKEY SCRIPT: VIDEOSURFING

Het nieuwe Greasemonkey script VideoSurfing maakt het mogelijk om een link te maken waardoor je rechtstreeks naar een bepaald deel van de video gevoerd wordt.
Eerst een woordje uitleg voor wie Greasemonkey niet kent: dat is een extensie voor Firefox, waarmee je kan ingrijpen op de manier waarop een pagina weergegeven wordt. Zo kan je een Greasemonkey script installeren waardoor alle links naar MP3 bestanden meteen omgezet worden naar een aanklikbare link zodat het bestand afgespeeld wordt. Of een script waardoor de links naar Javascripts die binnen de site geopend worden (zoals een popup venster met een video) omgezet worden naar een leesbare link, zodat je die kan vermelden op je site.
En dan is er ook een woordje uitleg nodig over VideoSurf. Dat is een tool die werd gemaakt omdat je, wanneer je niet altijd op de juiste plaats terecht komt wanneer je een videolink aanklikt. VIdeoSurf is eigenlijk een tool die op basis van algoritmes de meest interessante passages uit een video herkent, en daarvan dan een visuele samenvatting maakt van de video. Je krijgt een frame van een zestal beelden, wat een veel duidelijker inzicht geeft over wat de video nu eigenlijk vertellen wil, dan het stilstaande frame dat je nu bijvoorbeeld bij YouTube ziet.
Je kan VideoSurf gebruiken als tool om naar video's te zoeken, en dan krijg je zulke handige visuele overzichten. De makers van deze tool hebben nu dus een Greasemonkey script gemaakt, waardoor je, wanneer je ook op Google, Yahoo of YouTube naar een video zoekt, je deze tijdlijn met beelden zal zien, als de video elders door VideoSurf geïndexeerd werd.
Interessant. Even uitproberen?
http://www.videosurf.com/blog/never-get-rick-rolled-again-42/
http://news.cnet.com/8301-17939_109-10093747-2.html
http://www.download.com/Greasemonkey/3000-11745_4-10382405.html?cdlPid=10819396

GOOGLE SMUKT GMAIL OP MET VIDEO
Google had al een instant messaging tool, GTalk, maar echt veel succes heeft die tot nu toe niet gekend. Wellicht daarom wil Google het nu over een andere boeg gooien: het breidt haar gratis maildienst Gmail uit met tools om via audio en video contact te hebben met je correspondenten .
Om deze nieuwe tools te kunnen activeren moet je wel een stukje gratis software downloaden en installeren. En je moet natuurlijk beschikken over een webcam alsook over een microfoon tje. Maar de meeste computers hebben dit al, vermits zoveel internauten gebruik maken van Skype en MSN waarbij je live kan praten met de ander en ook zijn/haar afbeelding kan zien.
Na installatie van deze software zal je dus contact kunnen opnemen met je correspondent zonder Gmail te moeten verlaten; voorwaarde is wel dat de ander ook een Gmail account heeft. Heeft die dat niet, dan is dat gemakkelijk aan te vragen - Gmail is immers gratis.
Google hoopt uiteraard met deze nieuwe tools wat zieltjes te winnen voor Gmail. Ondanks het feit dat Gmail de webmail is die je de grootste gratis opslagruimte biedt, staat Gmail wereldwijd nog altijd op de derde plaats, met 113 miljoen gebruikers. Microsoft met zijn MSN staat op nummer 1 met 283 miljoen gebruikers wereldwijd, en Yahoo staat op nummer twee, met 274 miljoen gebruikers.
Wij waren nog niet in de gelegenheid om de nieuwe dienst uit te testen, maar bij CNet deden zij het wel. Daarbij werd vastgesteld dat de Gmail audio en video toch wel wat meer systeembronnen verbruikt dan Skype. Nog een verschil: bij Skype kan je ook via het (betalende) Skype-Out gesprekken voeren met 'gewone' telefoonnummers.
Deze nieuwe tool zal in de loop van de volgende dagen beschikbaar gesteld worden voor alle Gmail gebruikers wereldwijd. Je kan controleren of jij deze nieuwe tool al hebt door een chat op te starten vanuit Gmail, en is de video actief, dan zal je dat bemerken doordat er onderaan links in het chat venster een klein element staat dat zegt "video & more". Klik op dat element, en je zal via een wizard begeleid worden bij het installeren van de tool.
http://news.cnet.com/8301-17939_109-10093175-2.html?tag=nl.e433
http://www.theage.com.au/news/technology/biztech/google-juices-up-gmail-with-video/2008/11/12/1226318696837.html

PHOTOSYNTH NU OP LIVE MAPS
Google Maps mag dan al met het meeste aandacht gaan lopen, maar er is ook Live Maps van Microsoft. En ook aan die dienst wordt flink getimmerd om die te verbeteren.
Zo heeft Microsoft een van de knapste technologieŽn uit haar Live Labs, Photosynth, geïntegreerd in Live Maps. Deze technologie zorgt ervoor dat achtereenvolgende foto's van een zelfde object of landschap als een 3D omgeving gemonteerd worden. Door Photosynth in Live Maps te verwerken, kan de internaut nu verschillende plaatsen virtueel bezoeken.
Wanneer je op een bepaalde plaats in LiveMaps inzoomt, kan je de optie aanklikken dat er duimspijkers getoond moeten worden voor de Photosynth afbeeldingen die in deze regio beschikbaar zijn. Dat doe je als volgt: ga bijvoorbeeld naar Parijs. Klik Collections / Explore Collections, om de Explore modus te activeren. In deze modus wordt alle bijkomende content die door de gebruikers op de kaarten gezet werd zichtbaar. UIt het uitklapmenu kies je Photosynth. Om de beelden te kunnen bekijken met je wel de Photosynth Viewer geïnstalleerd hebben (zie onderstaande link).
Momenteel zijn er al Photosynth afbeeldingen te zien van Seattle, de sfinx van Caïro, van Vaticaanstad, en van de Toren van Pisa.
http://photosynth.net/install
http://maps.live.com/
http://maps.live.com/default.aspx?v=2&FORM=LMLTCC&cp=41.901962~12.456275&style=h&lvl=17&tilt=-90&dir=0&alt=-1000&scene=7471258&phx=0&phy=0&phscl=1&explore=sst.0~tag.__photosynth__&encType=1

GOOGLE VERTAALT RSS FEEDS

Blogs in andere talen dan het Engels mogen nog zo interessant zijn, zij hebben één groot nadeel: de taal. Doordat zij in het Frans, Engels, Spaans, of... Nederlands opgesteld zijn, is er een groot deel van de internauten dat geen toegang heeft tot de informatie in deze blogs.
Daar komt nu verandering in: voortaan zal Google de postings die je via je Google Reader binnenhaalt automatisch vertalen. Dat doe je als volgt: geef de url van de feed in; de feed wordt nu opgehaald. Bovenaan de feed heb je een tabblaadje "feed settings" (of Mapinstellingen). Daar kan je "translate to my language" kiezen (vertalen in mijn taal). En kijk: meteen wordt de posting vertaald naar het Nederlands.
Uiteraard gaat het om een machine vertaling, dus zitten er heel wat rare zinswendingen in en belachelijke zinsneden. Maar het is toch wel verdraaid handig om bijvoorbeeld een artikel uit het Chinees of Spaans te lezen!
Een leuke bijzonderheid: deze nieuwe tool is het werk van Brett Bavar, een medewerker van Google, die het in zijn vrije tijd maakte. Alle medewerkers van Google mogen 20% van hun tijd wijden aan hun eigen projecten, en deze Google vertaling was het geesteskind dus van onze Brett.
http://reader.google.com
http://news.cnet.com/8301-1023_3-10093876-93.html?tag=nl.e433
http://blogs.zdnet.com/Google/?p=1175

WINDOWS LIVE IN HET NIEUW EN OVERGOTEN MET SOCIAAL NETWERKSAUSJE

We hebben het zo vaak over Google, maar wij mogen daarbij niet vergeten dat hier in Europa Microsoft met zijn voormalige MSN diensten (nu Windows Live) toch wel heel populair is. Het vroegere Hotmail, nu Windows Live Hotmail, telt bijvoorbeeld meer dan 73 miljoen gebruikers, waarvan 4 miljoen in BelgiŽ. Windows Live Messenger, het vroegere MSN Chat, kent wereldwijd 325 miljoen gebruikers, waarvan 3,6 miljoen in BelgiŽ.
Stilstaan is achteruitgaan, en uiteraard moet ook Microsoft iets doen om haar bestaande aanbod aantrekkelijker te maken, en zo nieuwe zieltjes te winnen. En wat kan je in dit tijdperk van Web 2.0 beter doen dan het geheel met een sociaal-netwerk sausje te overgieten? Dat is wat Microsoft nu gedaan heeft. Voortaan zullen de Windows Live diensten samenwerken met andere online diensten zoals Flickr, LinkedIn, WordPress, Photobucket, Pandora en Twitter. Heb je een account op een of meerdere van deze sites, dan kan je je activiteiten daar koppelen aan je Windows LIve, zodat zij zichtbaar worden in jouw "what's new" feed op Live. En omgekeerd wordt het ook mogelijk om vanuit die éne centrale plaats, Windows Live, de informatie in die verschillende diensten te beheren.
Het profiel met het "what's new" onderdeel zal ook beschikbaar worden in Windows Live Messenger, en je zal foto's via drag en drop naar het gespreksvenster slepen om die met je contacten te delen.
Ook Windows Live Hotmail werd onder handen genomen: de dienst zou volgens Microsoft nu 70% sneller moeten draaien, en spam tot 80% beter moeten filteren. Je zal voortaan ook verschillende e-mailcontacten kunnen samenbrengen, verschillende e-mailadressen kunnen gebruiken. Je krijgt ook meer opslagruimte, en een nieuwe agenda. Qua opslagruimte wordt Skydrive, de gratis opslagruimte die je op het web krijgt, uitgebreid van 5 Gb naar 25 Gb.
En dan is er natuurlijk ook nog Live Groups, om met een groepje samen te werken aan een project vi een gedeelde agenda, gedeelde opslagruimte, een e-mailadres voor de hele groep, en gezamenlijke instant messaging.
De dienst is al van start gegaan in de VS. In de komende dagen/weken wordt hij ook in Europa ontplooid, ook in BelgiŽ en Nederland. En zodra wij de gelegenheid hebben om de nieuwe diensten te testen, zullen wij jou uiteraard op de hoogte brengen!
Ondertussen kan je al ee verslag lezen bij Ars Technica en BetaNews
http://arstechnica.com/news.ars/post/20081112-first-impressions-windows-live-home-tries-social-networking.html
http://www.betanews.com/article/Windows_Live_gets_upgrade_final_Essentials_release/1226593590
http://download.live.com

FILMS OP YOUTUBE: GEEN CONCURRENTIE VOOR ITUNES
Enkele dagen geleden werd met veel tamtamgeroffel aangekondigd dat YouTube voortaan ook langspeelfilms zal brengen, in samenwerking met de filmstudio's. Onmiddellijk werd gesuggereerd dat dit dan wel eens de dood zou kunnen betekenen van een betalende downloaddienst zoals iTunes. Maar dat is een statie te ver.
Inderdaad heeft YouTube al een akkoord met een van de grote filmstudio's, MGM, om films te brengen in streaming format, maar dat wil niet zeggen dat de andere studio's zullen volgen. Volgens waarnemers uit de industrie zouden de studio's over het algemeen eraan twijfelen dat er met streaming diensten zoals Hulu of YouTube, waarbij een film gratis in streaming bekeken mag worden in ruil voor het bekijken van advertenties, evenveel geld te verdienen valt als met betalende diensten zoals iTunes, of de klassieke dvd verkoop. Zij verwachten dan ook dat MGM voornamelijk iets oudere films of tweederangs films zal aanbieden via YouTube, en het top materiaal houdt voor andere kanalen.
Tussen haakjes, wij herinneren er nog even aan dat de langspeelfilms via YouTube hoogstwaarschijnlijk enkel voor inwoners uit de VS voorbehouden zijn, net zoals films bij Hulu en co. En dat bovendien het aanbod aan downloadbare afleveringen van populaire reeksen via iTunes nog altijd niet mogelijk is in BelgiŽ, omwille van de auteursrechten...
Een leuk nieuwtje trouwens over YouTube: het Pentagon heeft zelf een videodienst gelanceerd als alternatief voor YouTube: Trooptube.tv. Omwille van militaire redenen mogen militairen geen filmpjes posten op YouTube - zij zouden ongewild hun locatie of andere militaire geheimen prijsgeven. Daarom dus dit alternatief, waar enkel actieve en reservemilitairen en hun familie filmpjes posten kunnen. Zo kunnen de militairen toch nog via filmpjes contact houden met de thuisbasis...
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=081113004
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleID=DMF12112008_134

OVERZICHT VAN EEN WEEK SECURITY BLOGGERS NETWORK OPGEMAAKT DOOR BELSEC

Vanaf volgende week verschijnen we niet op vrijdag, maar maandag. Het weekend geeft wat meer speelruimte. De volgende editie wordt dus iets dikker of moet ik langer zeggen ?

Deze week vierden we een jaar Belsec en we hebben dat wel degelijk gevierd omdat het het afgelopen jaar niet altijd even evident was. We hebben juridische klachten boven ons hoofd gehad zoals zwaarden van Damocles en mensen uit het netwerk of hun contacten hebben zelfs onder zeer zware druk gestaan. We hebben moeten mensen (of hun onderzoek) in bijzondere bescherming nemen en we hebben ook bij ons thuis moeten proberen uit te leggen wat we op de computer deden die vele nachten (ipv naar programmaís over naaktkalenders te kijken). Dus we hebben er een feestje van gemaakt. Ik wil hierbij trouwens iedereen bedanken die het afgelopen jaar informatie heeft opgestuurd, ons gesteund heeft of meegewerkt heeft. We kregen trouwens een virtuele verjaardagstaart van de stichter van de Security Bloggers Netwerk. http://belsec.skynetblogs.be/post/6429031/very-touched-by-this-virtual-birthday-cake- maar vergaten ook niet dat het de herdenking van de WOI was. http://belsec.skynetblogs.be/post/6429072/1-minute-for-the-millions-from-around-the-wor

De eerste Belgische Belsec Awards werden uitgedeeld aan 10 personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt het afgelopen jaar. http://belsec.skynetblogs.be/post/6429486/the-first-belsec-security-awards-of-the-year- We hebben evenwel dit jaar ook een aantal verhalen niet gepubliceerd. http://belsec.skynetblogs.be/post/6429798/belsec-birthday--the-top-3-stories-we-didnt-p Voor den EKZ is het binnenkort 4 jaar aktie voeren voor een veiliger internet. http://belsec.skynetblogs.be/post/6430334/flashback-dutch-het-begon-met-een-manifest-vo Maar dat houdt de Belsec Crew niet tegen om nog een droom te hebben van verandering. http://belsec.skynetblogs.be/post/6430824/last-birthday-thought-for-today-and-off--i-ha En dat vonden een toenemend aantal bezoekers waarschijnlijk ook. http://belsec.skynetblogs.be/post/6434584/thanks-for-the-visits-by-the-way

Eén van de problemen is het tijdig ontdekken van phishing sites die gebruikt worden voor het oplichten van gebruikers door het gebruik van copies van valse inlogschermen. We hebben nu een methode gevonden om die toch min of meer op het Belgische grondgebied redelijk snel te kunnen vinden (toch een deel ervan. De analyse gaf trouwens enkele vreemde resultaten. http://belsec.skynetblogs.be/post/6429755/how-we-found-these-astonishing-new-belgian-ha Het zou trouwens interessant zijn moesten meer hosters samenwerken met Phishtank. http://belsec.skynetblogs.be/post/6431997/hosters-and-webservices-should-work-with-phis want we hebben er een lijstje gevonden in BelgiŽ http://belsec.skynetblogs.be/post/6432457/phishing-belgian-sites-update-service- Een nieuwe en gevaarlijke vorm van phishing is tegen de OpenID dat een soort unieke login is die je voor veel van je online logins kunt gebruiken. Ze is dan ook een single point of failure. http://blog.rootshell.be/2008/11/05/beginners-guide-to-openid-phishing/

We herinnerden ons ook dat het gevecht voor een veilige EID nog niet gestreden is maar we voelden ons wel al een stuk beter toen we via indirecte bronnen vernamen waarom Microsoft zich niet meer uitdrukkelijk achter de huidige EID lijkt te scharen (al zal de druk hiertoe in de komende weken wel opnieuw toenemen). Ze hebben problemen met de kwaliteit en veiligheid van de code. http://belsec.skynetblogs.be/post/6429363/exclusive--eid--has-microsoft-rewritten-some- Zoals ook deze comix het zegt. http://belsec.skynetblogs.be/post/6429417/comix--belsec-birthday-and-eid-electronic-ide

De problemen van de onveiligheid zijn er volgens deze posting ook met educatieve software. http://blog.rootshell.be/2008/11/08/educational-software-dont-care-for-security/

Er verscheen een onderzoek (telefonische poll) die stelde dat de Belgische KMOís beter beveiligd waren dan de rest en dat dus de veiligheid op het Belgische internet er in feite beter op was geworden. Microsoft denkt daar in haar laatste securityrapport anders over. http://belsec.skynetblogs.be/post/6428869/if-the-belgian-internet-is-so-secure-so-why-t De vraag is dan ook waarom ze hun VDSL routers op Google zetten ? http://belsec.skynetblogs.be/post/6429123/some-open-vdsl-routers-in-google--are-they-se of hun websites laten hacken ? http://belsec.skynetblogs.be/post/6429214/someone-hacked-some-be-online-trust-

Maar goed met gewone leugens kom je er ook zoals deze test bewees in enkele Nederlandse ziekenhuizen. http://belsec.skynetblogs.be/post/6434601/dutch-tv-station-did-some-social-engineering-

De berichtgeving over de problemen op het Belgische netwerk zullen trouwens nog verbeteren aangezien we nu ook nieuws zullen ontvangen uit een Europees Honeypot netwerk. U kunt hier trouwens aan meewerken (en dat is warm aanbevolen). http://belsec.skynetblogs.be/post/6429697/exclusive--wombat-honeypot-network--how-it-wo

En soms moet je je diensten ook zo goed opkuisen dat er in feite niets meer van over blijft.
http://belsec.skynetblogs.be/post/6428978/sometimes-you-have-to-clean-up-so-much-there-

We mogen ons trouwens verwachten aan meer problemen met applicaties. Aan de hand van de markt voor nieuwe nog niet ontdekte aanvalscode, is SAP een zeer geliefd doelwit waar verschillende unsecurityresearchers hun tanden en nachten op stuk aan het werken zijn.
http://belsec.skynetblogs.be/post/6430025/sap-under-zeroday-exploit-attack-

Wanneer op 6 november het bericht verscheen dat de Acrobat PDF readers dringend moesten worden gepatched omdat er aanvalsPDFís waren met virussen en malware dan konden we niet weten dat het zo simpel zo zijn om PDFís te gebruiken als perfect transportmiddel waar je virussen aan kunt toevoegen. Het probleem was echter al maanden gekend door Acrobat. http://security4all.blogspot.com/2008/11/both-acrobat-reader-and-flash-needs-to.html In deze ondertussen al beruchte posting toont Didier Stevens hoe men malware aan een pdf file toevoegt. (http://blog.didierstevens.com/2008/11/10/shoulder-surfing-a-malicious-pdf-author/) Hij maakte ook enkele tools die helpen om zelf testfiles te maken. http://blog.didierstevens.com/2008/11/09/creating-pdf-test-files/ De beste methode om het te beveiligen is door het afzetten van de javascript in de Adobe PDF reader of een andere reader. http://belsec.skynetblogs.be/post/6431591/pdf-security-alert--simple-trick-to-defend-yo Geen enkele antivirus of andere bescherming blijkt bestand. http://belsec.skynetblogs.be/post/6434699/virustotal-virus-infected-pdf-files-and-alert Adobe zelf blijkt op het eerste zicht trouwens niet veel plaats op haar website te hebben voor veiligheid. http://belsec.skynetblogs.be/post/6432143/security-reserachers-have-a-contact-problem-w Al vonden we uiteindelijk toch een contactpunt. http://belsec.skynetblogs.be/post/6432759/adobe-security-central-is-found-but-is-was-de Het toont trouwens aan dat in feite alle applicaties in 1 groot updateproces moeten geïntegreerd worden. http://belsec.skynetblogs.be/post/6430768/time-to-build-an-unique-update-process Meer nieuws en sommige oplossingen is hier te vinden. http://security4all.blogspot.com/2008/11/monitoring-successful-acrobat-reader.html

De echte impact van de beveiliging en de bedreiging is wel niet helemaal geweten om de eenvoudige reden dat we in BelgiŽ gezien de computercriminaliteitswet geen echte testen kunnen doen of nieuwe virussen kunnen proberen toe te voegen aan een pdf file en er testen mee zouden kunnen doen. Dit is dus een echte belemmering voor het securityonderzoek.

Het internet is niet alleen een wereld van gezellig samenzijn, maar ook van virtuele strijd en oorlogen, zelfs godsdienstoorlogen zoals op Facebook. http://belsec.skynetblogs.be/post/6414606/facebook-has-battlegrounds-of-hate-instead-of maar ook de zoekresultaten van Google kunnen dat conflict goed weergeven. http://belsec.skynetblogs.be/post/6414631/the-jew-problem-of-google

Aan de andere kant werden ook de files van het forum van Blood and Honour, de grootste neonazi groep op het internet teruggevonden. Duitse hackers hadden het Duitse centrale forum gehacked. Het zijn redelijk onthutsende dingen die je er tussen vindt. http://belsec.skynetblogs.be/post/6428973/exclusive--the-belgian-blood-and-honour-files

Het is trouwens vreemd dat mensen er niet echt op letten dat ze door het zich te linken aan bepaalde politici of partijen online ook duidelijk afstand nemen van hun privacy. http://belsec.skynetblogs.be/post/6414727/facebooks-deletes-your-political-privacy- En men moet natuurlijk blind zijn om niet te weten dat je geen naziliedjes moet zingen voor een camera. http://belsec.skynetblogs.be/post/6414740/nothing-is-forever-private-if-you-are-a-semip Dit komt ooit toch ergens uit. Al had Ostrega wel meer geluk met de sexfilmpjes op haar GSM. Uit haar commentaren achteraf blijkt dat ze het nog altijd niet begrepen heeft. http://belsec.skynetblogs.be/post/6420778/deborah-ostrega-has-a-lucky-sex-story-to-tell

En er was nog meer te doen over sex. Kinderen zouden zich prostitueren voor gsmís en kleren online. http://belsec.skynetblogs.be/post/6425999/children-and-online-prostitution-and-chat-and Iedere journalist had ondertussen wel vergeten dat men vroeger de EID of andere controles had aangekondigd voor het kindvriendelijk houden van de chatrooms.

We hebben de originele links naar de humo fotoís moeten verwijderen omdat volgens de rechtbank we 500 Euro zouden moeten betalen voor elke publicatie of verspreiding in hetzij welke vorm. Wij hebben dat geld hier niet voor over (de advokaatkosten zijn hierin nog niet inbegrepen).

Een ander nieuws was dat er een Belgische online apotheek is goedgekeurd. Belangrijker in dit nieuws is dat ze gebruik maakt van een nieuwe veilige online betaalmethode van Mastercard dat de consument meer garanties biedt. http://belsec.skynetblogs.be/post/6414780/first-belgian-internetpharmacy-works-with-mas In BelgiŽ zijn er maar drie online webwinkels die hiervan gebruik maken.

Er werd de afgelopen week ook heel wat afgehackt. Gaande van de website van de vroegere VP kandidate Palin http://belsec.skynetblogs.be/post/6414812/hack-of-the-day-website-of-sarah-paulin- tot de bekendmaking dat half augustus de netwerken van zowel Obama als McCain geïnfiltreerd waren. http://belsec.skynetblogs.be/post/6414847/obama-and-mccains-computers-were-hacked-in-mi Het is hier wel raar dat men de veiligheidsexperts pas na dit incident hun werk liet doen.

Security te doen
Gebruik txt formaat zonder code als je nieuwsbrieven maakt. Het oogt misschien niet zo mooi maar het is veilig en zal alle veiligheidsfilters passeren. http://belsec.skynetblogs.be/post/6414314/secure-email-is-in-text-format-not-html

Test eens uw programmeur in C++ om te kijken hoeveel hij van veiligheid kent. Zou hij deze bugs kunnen terugvinden ? http://belsec.skynetblogs.be/post/6417207/secure-code-cc--10-questions-test-how-do-you-

Test uw eigen site in Google op spamlinks http://belsec.skynetblogs.be/post/6420735/steroids-spam--how-to-know-if-your-site-is-in

Een enorme lijst met cheatsheets
http://belsec.skynetblogs.be/post/6432320/complete-cheat-sheet-collection-to-download
en met Google Hacking zoektermen
http://belsec.skynetblogs.be/post/6435593/google-hacking-enormous-list-of-search-terms

Gratis professioneel logproduct voor KMO
http://belsec.skynetblogs.be/post/6433050/free-enterprise-ready-fully-featured-log-coll en een artikel over het nieuwe logformaat van windows. http://blog.rootshell.be/2008/11/13/sans-reading-room-evtx-and-windows-event-logging/

Maak je gebruikers bewust van de gevaren van simpele paswoorden door hen met deze brute force tool te tonen hoe snel dergelijke paswoorden kunnen geraden worden. http://blog.rootshell.be/2008/11/12/the-brute-force-calculator/

U kunt rogue draadloze connecties tussen uw netwerk en de buitenwereld ontdekken met nmap. Het grote gevaar hiervan is deze niet lopen via de firewall en andere beveiligingsapparatuur. Deze verbindingen gaan direct op de PC en dus eventueel je netwerk. Het is zoals een raam dat openstaat naast je metalen voordeur. http://blog.rootshell.be/2008/11/07/detecting-rogue-access-points-using-nmap/

Upgrades
VLC Mediaplayer http://belsec.skynetblogs.be/post/6414401/vlc-mediaplayer-urgent-update-secunia
Adobe producten http://belsec.skynetblogs.be/post/6430705/alert--flash-and-pdf-reader-from-adobe-urgent
Microsoft http://belsec.skynetblogs.be/post/6436183/microsoft-patches-to-install-rating-by-intern Een van deze patches is voor een redelijk oud veiligheidslek. http://security4all.blogspot.com/2008/11/microsoft-fixes-smb-authentication.html
Ook CISCO routers hebben een belangrijk veiligheidslek
http://security4all.blogspot.com/2008/11/cisco-vlan-trunking-protocol.html

Tips
Gratis Trend Micro of langere Windows 7 http://belsec.skynetblogs.be/post/6414482/free-trendmicro-or-longer-windows-7-
100 dollars minder voor Vista ? http://belsec.skynetblogs.be/post/6414808/have-vista-for-100-less-

FREE Links
Microsoft (producten) http://belsec.skynetblogs.be/post/6417170/microsoft-and-security-links-for-today
Gratis online courses http://belsec.skynetblogs.be/post/6428843/free-courses-on-the-web-organised
Online boeken http://belsec.skynetblogs.be/post/6428911/birthdaylink--where-to-get-ebooks-only-today-
Belgische (juridische) Documenten uit de jaren 80 schandalen http://belsec.skynetblogs.be/post/6429319/documents-about-belgian-dark-years-coming-to-
Lijst met 900 freeware http://belsec.skynetblogs.be/post/6429569/birthday-present--the-list-with-900-freewares
Updates van die freeware http://belsec.skynetblogs.be/post/6429829/freeware-updates-from-our-900-watchlist
Nog meer freeware http://belsec.skynetblogs.be/post/6430273/freeware-as-confetti-more-freeware
Nog 60 meer freeware http://belsec.skynetblogs.be/post/6430422/complete-freeware-60-links-here-windows-
600 boeken op scribd http://belsec.skynetblogs.be/post/6430369/scribd-600-more-ebooks-to-download-
Presentaties Black Hat Japan http://security4all.blogspot.com/2008/11/presentation-from-blackhat-japan-2008.html

Nieuwe Belsec diensten (elke week enkele)
Wat u nu al vindt op Belsec
http://belsec.skynetblogs.be/post/6429674/what-you-can-find-on-belsec-for-the-year-to-c
Paginaís met permanent vernieuwend nieuws volgens categorie http://belsec.skynetblogs.be/post/6418056/new--reorganised-1000-rss-feeds-in-few-selfup
Uptime monitoring van 50 Belgische websites
http://belsec.skynetblogs.be/post/6428335/new-follow-the-uptime-of-belgian-servers

Blokkeer of gebruik niet
Deze lijst van domeinregistreerders met valse adressen. http://belsec.skynetblogs.be/post/6420880/domainregistrars-that-have-dubious-addresses
Valse photosites waarmee ze logins proberen te krijgen
http://belsec.skynetblogs.be/post/6426112/blocklist--fake-antivirus-and-socialwebsite-l
Sites van een nieuwe Malware aanval
http://belsec.skynetblogs.be/post/6426794/block-these-malware-sites-against-the-new-wav
Valse updates van Wordpress
http://belsec.skynetblogs.be/post/6426807/alert-fake-version-wordpress-being-installed-
De websites die de basis waren van een nieuwe golf van sql aanvallen
http://security4all.blogspot.com/2008/11/new-wave-of-sql-injection-attacks-drive.html

Meet
CCC hackers congres in Berlijn
http://security4all.blogspot.com/2008/11/security-bloggers-meetup-at-25c3-in.html

Comix
A bad server is like bad sex http://belsec.skynetblogs.be/post/6426673/skynetblogs-seems-sometimes-like-bad-sex
Belsec and insecure ADSL routers http://belsec.skynetblogs.be/post/6428681/comix--belsec-birthday-and-insecure-adsl-rout
Belsec en politieke actie http://belsec.skynetblogs.be/post/6430143/belsec-birthday-and-political-action

Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


HOE LEEG IS EEN "LEGE" CARTRIDGE?
PC World deed de test, en stelde vast dat er nog heel wat inkt in de cartridge achterblijft wanneer de software jou vertelt dat je cartridge leeg is.
Het is algemeen geweten: printers zijn tegenwoordig spotgoedkoop, maar de inkt blijft peperduur. De koers is vandaag de dag: vier kleurencartridges is zo ongeveer de prijs van een kleurencartridge. Inkt is en blijft peperduur, en je bent haast gedwongen om enkel de cartridges te gebruiken van de fabrikant van je printer. Sommigen nemen zelfs het woord "maffia" in de mond, wanneer het gaat om printers en inkt.
En als ramp boven ramp blijkt er nog iets te schorten aan de software die je moet melden wanneer de cartridges bijna leeg zijn, zodat je op tijd nieuwe cartridges kan aankopen: die vertelt leugens - of, laat ons de software (en de computerfabrikanten) het voordeel van de twijfel geven: die is niet accuraat.
Het blijkt namelijk dat cartridges die "leeg" zijn, soms zelfs tot meer dan 40% vol ongebruikte ink zitten. Het Amerikaanse magazine PC World deed de teste, en kwam tot onthutsende resultaten, die je kan nalezen op onderstaande link. Daaruit bleek dat verschillende printers "leeg" aangaven, terwijl er nog inkt zat in de cartridges. En enkele van die printers weigerden zelfs gewoon nog verder te printen na die melding, terwijl andere printers gelukkig nog bleven werken, ondanks die melding.
Over deze toch wel eigenaardige gang van zaken lees je dus bij PC World.
http://www.pcworld.com/article/152953/how_much_ink_is_left_in_that_dead_cartridge.html

KOPTELEFOON IS RISICO VOOR MENSEN MET PACEMAKER
Heb je een pacemaker of ingeplante defilibrator? Stop dan de koptelefoon van je draagbare player niet in de zak van je hemd! Dat is wat een nieuwe studie ons aanraadt.
Nu, wij zijn al wel gewend aan allerlei studies die de ene dag zeggen dat je geen wijn mag drinken, en de andere dag dat je elke dag een glas wijn moét drinken bijvoorbeeld. Dus wij geven dit nieuws door met het nodige voorbehoud.
Het blijkt dat koptelefoons magneten bevatten, soms zelfs erg krachtige magneten. En als je die in je borstzakje steekt, zelfs wanneer ze niet op je draagbare player aangesloten zijn, dan zouden zij de goede werking van je pacemaker of je ingeplante defilibrator wel eens kunnen verstoren, waardoor je hartritmestoornissen krijgt, of erger nog: dat de defilibrator niet de levensreddende schok zou geven waarvoor het toestel gemaakt is.
Overdreven? Wereldwijd hebben bijna 2 miljoen mensen een pacemaker, defillibrator of ander toestel dat ervoor moet zorgen dat hun hart sneller, trager of regelmatiger slaat. Op verzoek van het Amerikaanse Food and Drug Administration is eerder al onderzocht of iPods en andere muziekspelers een risico voor deze toestellen oplevert, en daaruit bleek dat dit niet het geval was. Maar toch wilden artsen nu ook onderzoeken of de koptelefoons ook onschadelijk zijn, en daar blijkt nu dus een probleem te zijn.
Meer bij The Age.
http://www.theage.com.au/news/technology/music-headphones-can-interfere-with-heart-devices/2008/11/10/1226165432225.html

VEOH WEBPLAYER VOORTAAN OP DE SANDISK CRUZER STICKS

De systeembeheerders en de bedrijven zullen het niet graag horen. Waar zij vroeger nog een beetje controle hadden over de dingen die de mensen op de werkvloer deden op hun computertje, valt die controle nu zo goed als weg. Vroeger konden de sysops immers nog de toegang tot bepaalde sites verhinderen, zoals videosites of gamesites. Nu komt SanDisc echter uit met het complete nachtmerrie voor de sysops: de Veoh webplayer die op de Cruzer sticks gezet kan worden van SanDisk.
De player zelf is erg handig en heeft een aantal uitstekende tools om gemakkelijk toegang te krijgen tot de content op videosite Veoh. Je kan bijvoorbeeld thuis content van Veoh downloaden naar de stick, de stick meenemen naar het werk en daar rustig bekijken - zonder dat je een spoor achterlaat op de gastcomputer. Je kan bovendien de stick ook gebruiken om content af te spelen die in codecs staat die op je kantoorcomputer verboden zijn - alle codecs zijn immers in de player aanwezig. Daardoor is de Veoh player ook handig om op gelijk welke computer te gebruiken om video content te bekijken, zonder bijkomende codecs te moeten downloaden.
Wij zien de systeembeheerders nu al snel met schroevendraaiers aan de slag om de USB poorten van de bedrijfscomputers onklaar te maken...
http://computershopper.com/shoptalk/mp3-players/veoh-web-player-for-sandisk-launched

SUPERKREDIETKAART OP BATTERIJEN MOET FRAUDE TEGENGAAN
Er is heel wat fraude met kredietkaarten. Dat vindt eigenlijk zijn oorsprong in het feit dat de oorspronkelijke kredietkaarten enkel bestonden uit een reeks nummers, de naam en een geldigheid. Er was geen bijkomende authenticatie van de gebruiker vereist. Met alle nodige gevolgen: wie ooit eens zijn kredietkaart afgegeven had aan een kelner in een obscuur restaurant, mocht er donder op zeggen dat die snel de gegevens van die kaart gekopieerd had, en in een zwart circuit gebracht had. Met die gegevens kan je immers verder, het in handen hebben van de kredietkaart is niet vereist bij online betalingen.
Een klein Australisch bedrijf meent nu dat het een einde kan maken aan die kredietkaartfraude, de toch wel goed is voor 1 miljard dollar per jaar. Het wondermiddel? Een nieuwe superkaart die op batterijen werkt en een gedeelte bevat met een superslanke rekenmachine met toetsen en display. Wanneer de gebruiker een PIN invoert in de kaart, zal de display een eenmalig getal aanmaken enkel geldig voor deze online transactie. De kaart kost wel vijf keer duurder aan productiekosten dan een gewone kaart. Zelfs als de banken dat doorrekenen aan hun gebruikers, lijkt het ons dat de gebruiker dit grif zal betalen, als daarmee zijn veiligheid (en die van izijn online betalingen) verzekerd kan worden.
Meer over het systeem bij The Age.
http://www.theage.com.au/news/technology/security/batterypowered-credit-supercard-fights-fraud/2008/11/12/1226318724466.html

Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** OpenOffice.org kondigt aan dat de nieuwe versie 3.0 van het OpenOffce kantoorpakket al 10 miljoen keer gedownload is.
http://download.openoffice.org/

*** Nu het Windows OS steeds veiliger wordt, richten hackers en booswichten zich steeds vaker tot apps om daar via beveiligingslekken de gebruiker te raken.
http://www.pcworld.com/article/153540/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Computer kan een kwadriljoen berekeningen per seconde maken. Om je een idee te geven hoeveel dat is: als elke aardling één wiskundige berekening maakte per seconden, dan zou het 650 jaar duren om te doen wat deze machine in één dag kan.
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBjzF0RjB3v0Jhb0RREG0EI

*** Fraudeurs gebruiken nu ook Facebook om hun beruchte "Nigerian 419" fraude op nietsvermoedende slachtoffers los te laten.
http://www.pcworld.com/article/153665/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Begrijpe wie begrijpe kan: een beveiligingspatch die Microsoft deze week uitbracht was bedoeld om een fout te verhelpen die... meer dan 7 jaar al ontdekt was.
http://www.pcworld.com/article/153719/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Er is een trend waar te nemen voor goedkopere smartphones: de E63 van Nokia is daar een voorbeeld van, hij kost maar 250 $
http://www.pcworld.com/article/153728/article.html?tk=nl_dnxnws

*** 3 makers van flat screens in tv's, pc's en mobiele toestellen bekennen dat zij de prijzen ervan kunstmatig hoog gehouden hebben.
http://www.nytimes.com/2008/11/13/technology/13panel.html?partner=rss&emc=rssHet oor wil ook wat!
Audio op het InternetDIT IS BELGISCH: ALONE IN THE CHAOS
[electro/hardrock] Dit album moet je absoluut niet opzetten wanneer je rustig een achtergrondmuziekje hebben wil. Dit is controversiŽle metal rock, met erg afwisselende ritmes en tegentijden. Boeiend, dat wel, en ook goed gemaakt. Maar je moet er wel voor in de mood zijn...
http://www.jamendo.com/en/album/32599

DIT IS BELGISCH: CONTEMPO
[house/dance] Erg dansbare muziek, prachtig opgebouwd en verzorgd. Een mooie atmosfeer, goede combinatie van piano, bass, drum. Slechts één track op dit album, maar het is wel gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/album/34274

OTOSHI - LES TIRAILLEURS
[gitaar] Leerlingen uit Brussel ontmoeten rondtrekkende Berbers, Algerijnen en Marokkanen. Deze ontmoeting resulteerde in deze muziek. Een mengeling van oosters, Arabisch, heel vreemd, maar niet onaantrekkelijk. Simpel gespeeld op een of meerdere gitaren, maar heel goed van opname.
http://www.jamendo.com/en/album/23944

ELEKTROSYNTHESIS
[elektro/dance] Elektronische muziek moet niet altijd space zijn, zoals Detritis met dit album bewijst. We zeggen niet dat alle nummers volledig goed ineen zitten, maar het is toch boeiende muziek. Zoals altijd volledig gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/album/32433


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Communisme en kapitalisme ziin alleen maar manieren om de mensen er toe te brengen elkaar te vermoorden.
- Bertrand Arthur William Russel, Engels filosoof en wiskundige-
De nieuwe oogstWRITE OR DIE: SCHRIJVERS AAN HET WERK ZETTEN
Deze web app is ideaal voor schrijvers die wel een boek willen schrijven, maar die er niet in slagen om geconcentreerd te blijven werken. Het werkt heel simpel: je begint te schrijven in het invulformulier. Zolang je blijft typen is alles ok, maar stop je te typen, dan krijg je een (zelf in te stellen) aantal seconden respijt, zoniet word je afgestraft. Welke schrijver probeert het eens uit?
[Taal: Engels]
http://lab.drwicked.com/writeordie.html

IPHONEIZE MY WEBSITE!
Op deze website kan je website laten aanpassen zodat die geschikt is om te lezen op een iPHone: je moet gewoon de rss feed url ingeven, de naam van je site, en vervolgens een klein icoontje kiezen dat bij jouw site hoort. Vervolgens krijg je een stukje code dat je in de broncode van je site moet plakken. Voortaan wordt de bezoeker, die je site bezoekt met een iPhone of iPod Touch, automatisch doorverwezen naar deze speciale versie van je site.
[Taal: Engels]
http://intersquash.com/

THE PORTABLE FREEWARE COLLECTION
Nu USB sticks met grote capaciteit niet meer zo duur zijn, kan je eigenlijk een hele stick volzetten met documenten en apps die je altijd bij je kan dragen. Een collectie van zulke apps vind je op deze site. De apps zijn netjes ingedeeld volgens functie, en volkomen gratis. Bovendien vind je bij elke app ook een uitvoerige bespreking, plus commentaren van de gebruikers, wat je toch altijd een indicatie geeft over de betrouwbaarheid van het progje.
[Taal: Engels]
http://portablefreeware.com/all.php

ZOHO: ONLINE KANTOORSUITE

Heb je er eigenlijk al eens bij stilgestaan hoe uitgebreid de tools ondertussen geworden zijn die Zoho je aanbiedt - gratis bovendien? Je hebt er niet alleen een online tekstverwerker, maar ook Mail, Spreadsheet, notebook, wiki, share, planner, CRM, Creator (databas app), invoice, meeting, marketplace, en vele, vele meer.
Onze oproep aan onze lezers: zijn jullie al zover dat jullie vertrouwen op tools zoals Zoho, of houden jullie het liever op de software op de eigen pc? En wat is jullie ervaring met deze online tools? (Bron: Wim W)
http://www.zoho.com/

50 GRATIS WORDPRESS THEMA'S
Het Wordpress blogsysteem kan je op twee manieren gebruiken: ofwel huur je webruimte bij een server, en installeer je het gratis te downloaden Wordpress blogsysteem, een methode die toch wel voorbehouden is voor de handige harry's, ofwel maak je gewoon een gratis blog aan bij Wordpress. IN het tweede geval kan je enkel kiezen uit de thema's die Wordpress aanbiedt, in het eerste geval kan je zelf een thema aanmaken, of een van de vele gratis thema's gebruiken die op het net te vinden zijn, o.a. op deze site. En het moet gezegd: het zijn echt wel mooie thema's.
[Taal: Engels]
http://sixrevisions.com/resources/50-beautiful-free-wordpress-themes/

DE 75 KNAPSTE ONTWERPEN VOOR VISITEKAARTJES
Een visitekaartje is jouw introductie, en vertelt heel wat over jouw persoonlijkheid. Je doet er dan ook best aan om je visitekaartje origineel te ontwerpen, en zo een diepe indruk te laten. Om je te helpen bij je ontwerp, vind je op deze site 75 erg knappe ontwerpen.
[Taal: Engels]
http://ever-real.com/blog/the-75-hottest-business-card-designs-youve-ever-seen/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FAMILYALBUM
Op deze site vind je een wedstrijd die nog loopt tot en met 14 december: je kan er je familiefoto's uploaden, je vrienden uitnodigen om te stemmen op jouw foto's. De origineelste, grappigste en tederste familiefoto's maken een kans op een prijs. Maar er is nog heel wat werk aan de winkel: bij ons bezoek waren er, zeggen en schrijven.... 8 foto's te bewonderen! Aan het uploaden maar, fotografen!
[Taal: NL/FR
http://www.samsungfamilyalbum.be/?lang=nl

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: TIMERIME

Een erg interessante site, vooral voor scholen en klasprojecten. Hier kan je zelf namelijk een tijdlijn aanmaken en voorzien van historische markeringen. Bijvoorbeeld de tijd van Alexander tot Constantijn, waarop 96 items vermeld staan. De uitvoering van de site is in supersnelle Ajax, en je kan de tijdlijn van multimedia voorzien.
[Taal: NL]
http://www.timerime.com/

DIT IS NEDERLANDS: MY HERITAGE
Ondanks de Engelse titel is deze site wel volledig in het Nederlands te bezoeken. My Heritage is een sociaal netwerk dat families bij elkaar wil brengen: je kan er de stamboom van je familie maken, contact houden met je familie, de geschiedenis van je familie onderzoeken, enz. Bovendien kan je foto's importeren vanuit Flickr, Facebook of Photobucket. Leuk is het dat je door middel van geavanceerde fototechnieken zoals gezichtsdetectie kan zien wie er het vaakst op groepsfoto's voorkomt, en via de look-a-like meter kan zien of je meer op je vader of moeder lijkt. Leuk!
[Taal: Nederlands]
http://www.myheritage.nl

VRIJDAG MULTIMEDIA: 60 NACHTFOTO'S

Een mooie nachtopname maken is niet simpel. Het gebrek aan licht is een uitdaging, maar kan heel mooie resultaten opleveren. Op deze blogposting vind je 60 prachtige nachtfoto's, naast links naar andere prachtige foto's rond het thema high-speed, bewogen foto's, macro-opnamen, regenfoto's, onderwater opnamen, rook.
[Taal: Engels]
http://www.smashingmagazine.com/2008/11/09/60-beautiful-examples-of-night-photography-2/

VRIJDAG MULTIMEDIA: VIRAL VIDEO CHART
Er zijn heel wat leuke virale filmpjes op het internet, maar het is niet altijd gemakkelijk om die te vinden. Gelukkig is er een speciale site die een overzicht biedt van de populaire filmpjes op de verschillende kanalen. Bij ons bezoek stond het filmpje waarin de nieuwe mogelijkheid uitgelegd wordt om via Gmail een chat met video en voice op te starten op nummer één. Een site die videoliefhebbers absoluut in het oog moeten houden!
[Taal: Engels]
http://www.viralvideochart.com/
http://www.youtube.com/watch?v=JFGJRfoK9xQ

VRIJDAG MULTIMEDIA: HOMERUN
Help deze arme dronkaard veilig (tevoet!) thuis te komen, zonder dat hij tegen de vlakte slaat. WIj raakten maar 4 meter ver. Hoe breng jij het ervan af?
[Taal: Duits]
http://fun.drno.de/flash/HomeRun.swfBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://leefwijzer.wordpress.com - http://hoorspel.wordpress.com


Bij de collega's


*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Dringen in de nacht voor Warcraft
ROTTERDAM - Vele honderden fans van de wereldwijd populaire internetgame World of Warcraft verdrongen zich vannacht bij de Mediamarkt in Rotterdam...
http://www.ad.nl/video/2768861/Dringen_in_de_nacht_voor_Warcraft.html
- Consument speurt naar kortingsbonnen
AMSTERDAM - De kredietcrisis zet internetters aan tot het intikken van termen als kortingsbonnen,...
http://www.ad.nl/economie/2765796/Consument_speurt_naar_kortingsbonnen.html
- Alles-opladers
Laptop-opladers zijn vaak erg zwaar en onhandig groot. En als-ie in je tas zit of op de zaak in het...
http://www.ad.nl/multi-media/2762481/Allesopladers.html

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Maak 3D tekeningen en animaties
Maak gratis 3D landschappen en animaties met de professionele software van Bryce. Ter promotie is de voorlaatste versie gratis te downloaden en te gebruiken.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=19883
- Een opstart vertrager om sneller op te starten
Bovenstaande klinkt erg onlogisch. Toch is het precies wat het programma Startup Delayer doet. Het vertraagt de opstart van minder belangrijke onderdelen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24752
- Ongemerkt backuppen
IdleBackup is een slim backupprogramma. Het komt pas in actie als je computer niet gebruikt wordt. Zo heb je nooit last van een automatische backup.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23266


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
_ Sonos: nu Nederlandstalig en te bedienen via iPhone
Met een nieuwe update is het vanaf nu mogelijk het Sonos multiroom muzieksysteem te bedienen via je iPhone of iPod touch. De toepassing is volledig gratis te downloaden.
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3665
- SoundDock van Bose aan tweede versie toe
Vier jaar na de lancering van de eerste versie brengt Bose de tweede generatie van de SoundDock op de markt, de Serie II.
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3654
- Hoe kies je een luidspreker in de winkel?
Ben je van plan een luidspreker te kopen dan zit er vaak niks anders op dan naar de winkel te trekken en je oren luid te spitsen.
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3618

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Nieuwe worm richt zich op sociale netwerken
PandaLabs heeft een nieuwe worm ontdekt die sociale netwerken als Facebook en MySpace gebruikt om zich te verspreiden. Deze worm, BoFace.G genaamd, plaatst een link naar een nep YouTube-video op de profielpagina van geïnfecteerde gebruikers.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19117&style=99896
- Overname Scarlet door Belgacom goedgekeurd
De overname van Scarlet door Belgacom, beiden leverancier van telecomdiensten in BelgiŽ, werd 15 februari al bekend gemaakt, maar moest nog door Belgische Raad voor de Mededinging goedgekeurd worden.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19107&style=99896
- Web 2.0 in bedrijven is afhankelijk van wikiís en sociale netwerken
Volgens Forrester Research zal de markt van web 2.0 applicaties in 2013 zoín 1,8 miljard dollar vertegenwoordigden.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19106&style=99896

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- NOD32 is niet wat je denkt!
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/security/nod32-is-niet-wat-je-denkt.cfm
- 18.000 verkoopsites afgesloten door BSA
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/software/18-000-verkoopsites-afgesloten-door-bsa.cfm
- "Option" in Windows 7
http://www.pcworld.be/nl/fiches/option-in-windows-7.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- De Focus van Eric Mahieu: P2P en de paradoxen
Een e-mailadres hebben opent tegenwoordig heel wat deuren. Zo werden de aanhangers van Barack Obama tijdens de campagne voor de democratische voorverkiezingen...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=4880
- Marketeers hebben het hele social media gebeuren nog niet echt onder de knie
Het Amerikaanse MENG heeft een studie uitgevoerd om te weten hoe ver de marketeers staan op het vlak van zogeheten Web 2.0 technieken.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=4867
- Obama haalt het en Internet speelde geen klein beetje mee
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=4829

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Nieuwe worm richt zich op sociale netwerken
http://computertaal.info/2008/11/13/nieuwe-worm-richt-zich-op-sociale-netwerken/
- De presidentsverkiezingen in de VS zijn hét gespreksonderwerpÖ ook in spam!
http://computertaal.info/2008/11/13/de-presidentsverkiezingen-in-de-vs-zijn-het-gespreksonderwerp-ook-in-spam/
- AVG en de problematische productupdate
http://computertaal.info/2008/11/13/avg-en-de-problematische-productupdate/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Blackberry Storm ligt over een week in de winkel
De Blackberry Storm ligt volgende week vrijdag of zaterdag in de Nederlandse winkels. Dat heeft provider Vodafone, die de eerste Blackberry met touchscreen als enige mag verkopen, vrijdagmiddag tegenover Tweakers.net bevestigd
http://tweakers.net/nieuws/56774/blackberry-storm-ligt-over-een-week-in-de-winkel.html
- Mobistar onderzoekt gebruik van vast netwerk voor aanbieden tv
Mobistar onderzoekt de mogelijkheden om via zijn dsl-netwerk televisie aan te bieden. Ook maakte de Belgische provider bekend de iPhone via winkels als Fnac en Media Markt te gaan leveren.
http://tweakers.net/nieuws/56766/mobistar-onderzoekt-gebruik-van-vast-netwerk-voor-aanbieden-tv.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut12 TIPS VOOR EEN VEILIGER LEVEN IN SOCIALE NETWERKEN (8)
Houd rekening met het beleid van je bedrijf
Wat je vertelt op de sociale netwerken kan ook van invloed zijn op je werk. Denk maar aan de vele verhalen van mensen die zich ziek gemeld hadden op het werk, maar die dan wel ongegeneerd op hun website vertelden hoe zij zwaar aan het fuiven waren en de beest uithingen.
Maar er is ook een andere manier waarop je werk in gedrang kan komen door de sociale netwerken. Het zijn immers niet alleen je eigen gegevens die je ongewild prijs geeft op de sociale netwerksites, maar ook die van je werkgever. Je kan ongewild vertellen dat je aan een bepaald project aan het werken bent, dat je een nieuwe klant aan het binnenhalen bent, dat je nieuwe contracten aan het afsluiten bent, enz.
Bovendien kan je werkgever een strict beleid hanteren voor gebruik van je computer tijdens de werkuren, en elk surftochtje voor persoonlijk gebruik verbieden. Blijkt dan aan de hand van de datum bij een posting op het sociale netwerk dat je tijdens je uren toch bij Facebook en Co zat, dan zwaait er wat!
http://www.networkworld.com/community/tips-for-safe-social-networking?page=0%2C1&t51hb=

12 TIPS VOOR EEN VEILIGER LEVEN IN SOCIALE NETWERKEN (9)
Hoe gebruiken de sites jouw informatie?

De meeste netwerksites zijn gratis om te gebruiken. Maar uiteraard moeten de makers van die sites ook leven, en dus inkomsten hebben. Dat inkomen komt van advertenties, en dat wil dus zeggen dat er informatie verzameld wordt over jou. Het is dus belangrijk te weten wat het beleid is van het sociale netwerk: wordt de informatie die jij daar ingeeft gedeeld met externe bedrijven? En welke informatie kunnen makers van plug-ins, zoals de Facebook apps, gebruiken uit jouw profiel of de content van je pagina?
Kijk dus dit beleid na op de site.
http://www.networkworld.com/community/tips-for-safe-social-networking?page=0%2C2&t51hb=

12 TIPS VOOR EEN VEILIGER LEVEN IN SOCIALE NETWERKEN (10)
Doe niet mee aan populariteitswedstrijden
In de sociale netwerken bestaat er zo'n beetje een wedstrijd "om ter meeste vriendjes". Maar de persoon die het meeste "vrienden" heeft is niet meteen de winnaar - wel iemand die heel veel mensen toestemming gegeven heeft om zijn profiel te bekijken, en daar dus, indien zij slechte bedoelingen hebben, veel informatie kunnen vinden die zij wel eens voor hun eigen doeleinden gaan gebruiken.
Hoe verleidelijk het is om zomaar elke uitnodiging te aanvaarden om iemands vriend te worden, doe het niet: controleer eerst wie deze persoon is, of je hem/haar echt kent, vanwaar je hem kent, enz.
Door je netwerk te beperken tot de mensen die je echt ken, verminder je ook het risico op spam en ongewenste boodschappen.
http://www.networkworld.com/community/tips-for-safe-social-networking?page=0%2C2&t51hb=

12 TIPS VOOR EEN VEILIGER LEVEN IN SOCIALE NETWERKEN (11)

Maak een kleiner sociaal netwerk
Groter is niet altijd beter. En er zijn meer sociale netwerken dan alleen maar MySpace, Facebook en Twitter. Soms ontstaan er spontaan communities rond een bepaald onderwerp, en die kleine communities raken verloren in het geweld van de grote sites.
En daarom kan je soms meer plezier en genot hebben in een kleiner, meer toegespitst netwerk zoals Ning, Meetup, en in ons land Netlog. Door in een kleinere groep te werken, krijg je ook minder spam-uitnodigingen, en kan je ongewenste uitnodigingen en boodschappen voorkomen.
http://www.networkworld.com/community/tips-for-safe-social-networking?page=0%2C2&t51hb=

Voor deze rubriek danken wij:
Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...FOTOSKETCHER: MAAK VAN EEN FOTO EEN TEKENING
Windows - freeware
Dit progje, dat ook verkrijgbaar is als een apart .exe bestand om op een USB stick te zetten, maakt automatisch van een foto een mooie tekening, schilderij of schets. Het progje klaart de klus in enkele seconden.(bron: Wim W)
http://www.fotosketcher.com/index.htm

NOSCRIPT: GEEN SCRIPTS!
Firefox-extensie - freeware
Dankzij deze extensie kan je verhinderen dat gevaarlijke scripts uitgevoerd worden wanneer je een website bezoekt. Na installatie van dit progje verschijnt het symbool in je browser. Nu worden alle scripts tegengehouden (Java-Applet,s Flash- en Silverlight animaties), tenzij jij expliciet zegt dat jij toestemming geeft.
http://noscript.net/

FREE DVD CREATOR
Windows - freeware
Dit progje levert je een aantal handige tools om videobestanden om te zetten en er dvd's van te branden. Je kan een dvd aanmaken van haast alle videoformaten, zoals AVI, DivX, Xvid, MPEG, WMV, MP4, MOV, RM...
http://www.minidvdsoft.com/dvdcreator/

FLASHCATCH: FLASHBESTANDEN BEWAREN
Windows - Freeware - Add-on voor IE
Dit progje doet wat de titel belooft: het downloadt streaming flash video's vanop de website naar jouw computer, zodat je de bestanden rustig en zonder haperen kan bekijken waar en wanneer je wil. Werkt met CNN, YouTUbe, en andere sites. (Bron: WIm W)
http://www.flashcatch.com/

SYSTEM EXPLORER
Windows XP/Vista - freeware
Met dit progje, dat je systeem grondig analyseert, krijg je een blik op alles wat zich op jouw systeem afspeelt, van de processen die momenteel actief zijn, tot de drivers die geïnstalleerd zijn, inbegrepen de startup toepassingen en alle IE add-ons.
http://ct.zdnet.com/clicks?t=72333931-3c411615f4801fbe364fa0091ce85229-bf&brand=ZDNET&s=5

IRFANVIEW 4.2
Windows 95/98/ME/NT/2000/Vista - freeware
Wie zich niet echt wil verdiepen in grondige bewerkingen van afbeeldingen, installeert misschien beter IrfanView dan Photoshop: hiermee kan je de meest voorkomende beeldbewerkingen doen zoals foto's verkleinen/vergroten, rode oogjes verwijderen, kleuren aanpassen, enz.
http://ct.zdnet.com/clicks?t=72333934-3c411615f4801fbe364fa0091ce85229-bf&brand=ZDNET&s=5

VRIJDAG MACDAG: APPS VOOR IPHONE EN IPOD TOUCH: PANDORA
Met de officiŽle Pandora app kan je streaming radiostations aanmaken en beluisteren: je begint met één bepaalde artiest, en Pandora zal voor jou gelijkaardige muziek zoeken. Door aan te geven of je de song goed vindt of niet zal Pandora je "radiostation" verfijnen.
http://phobos.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewSoftware?id=284035177&mt=8

VRIJDAG MACDAG: APPS VOOR IPHONE EN IPOD TOUCH: REMOTE
Met dit progje kan je je iPhone of iPOd Touch omvormen tot een afstandsbediening voor je desktop of je Apple TV. Je kan muziek selecteren, drukken op play, pause, skip, shuffle, album art bekijken, speellijstjes bewerken, je iTunes bibliotheek doorzoeken, enz.
http://phobos.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewSoftware?id=284417350&mt=8

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Wij ontvingen volgende oproep:
<<<
Ik ben al jaren lid van enkele MSN groepen, wel iedereen die het aan belangt zal wel op de hoogte zijn, dat die gaan sluiten in februari 2009. Er is door MSN-groups de mogelijkheid en de suggestie gegeven om naar Multiply uit te wijken. Maar velen cinden dit een stap achteruit.En de gebruiksvriendelijkheid inzake kennis en instap mogelijkheden liggen ver onder de maat met is met wat men van Msn groepen gewoon is geweest.
Er zijn ook veel ouderen lid van deze groepen, die van Htlm geen kaas hebben gegeten.
Mijn oproep of suggestie is, dat eenieder die een gelijkende mogelijkheid ziet, dit even wilt doorgeven.
>>>
Reacties aan: fredaa@scarlet.be
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
De wereld is mijn vaderland,
mijn hoop de toekomst,
en de tijd is mijn vriend.

-Thomas Rap, Nederlands uitgever-