Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 13/11/2008 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 12
Nummer 574 van 8/11/2008
Gegroet lezer,

Bij het opstellen van deze editie werd onze aandacht getrokken door het feit dat het binnenkort de 13e jaargang zal zijn van dit e-zine. 13 jaar lang dat de vele medewerkers van Netties samenwerken om u nieuws en duiding te brengen bij het IT-wereldje, dat in die 13 jaar toch zo'n enorme verandering ondergaan heeft. WIe voor de aardigheid de eerste nummers van netties naleest in ons archief, zal begrijpen wat wij bedoelen. Het internet is multimedialer geworden, heeft veel van zijn anarchie verloren, is tot een volwaardig businessplatform uitgegroeid. Gelukkig is er nog altijd plaats op datzelfde internet voor vrijwilligerswerk, zoals dit e-zine aantoont...

In dit nummer is het niet Google dat de boventoon voert, maar verneemt u ook heel wat nieuws uit de Microsoft stal. Verder brengen wij een reeks tips over hoe u uw privacy kan beschermen in de sociale netwerken. Velen staan er immers niet bij stil dat de informatie die zij daar vrijuit vermelden, wel eens opgepikt kan worden door mensen die niet veel goeds in het schild voeren....

Wij wensen u alvast veel leesplezier. Bij leven en welzijn tot volgende week!
(Ter info: op dinsdag 11 november verschrijnt er geen editie wegens Wapenstilstanddag)

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.NIEUWE UPDATE VAN CHROME BROWSER
Google heeft bekend gemaakt dat er een nieuwe versie uit is van de Chrome browser, versie 03.154.9, een bèta die komaf moet maken met enkele foutjes in de vorige versie. Een van die foutjes was toch wel gevaarlijk: kwaadwillende websites konden in een pop-up een webadres spoofen, zodat het leek alsof je naar een bepaalde site ging, alhoewel je naar een andere gebracht wordt. Dit kon door phishers gebruikt worden bij hun vele fraude-aanvallen. Gelukkig is er tot nu toe geen enkel geval gemeld waarbij er ook daadwerkelijk misbruik gemaakt werd van dit beveiligingslek.
Verder werd er ook gesleuteld aan de bescherming van de gebruiker tegen allerlei malware. Voortaan zal de browser, wanneer je tracht een uitvoerbaar bestand (.exe bijvoorbeeld) te downloaden, je waarschuwen dat dit een programma is en dat het schade kan toebrengen aan je computer.
En tot slot werd er ook gewerkt aan de prestaties van de browser, de stabiliteit van de plugins zoals de plugin om PDF, Flash of andere rich media bestanden te bekijken. En dat was nodig, omdat verschillende gebruikers gemeld hadden dat de browser tot zelfs 100% van de CPU ging gebruiken wanneer er Flash in streaming formaat afgespeeld werd.
Qua snelheid is het volgens insiders nog altijd een nek-aan-nek race tussen Firefox en Chrome, om om ter snelste scripts te kunnen uitvoeren.
Deze nieuwe versie zal een van de dagen door Google afgeleverd worden als automatische update. Kan je zolang niet wachten, dan kan je nu al de update downloaden door in Chrome naar About te gaan, en daar te kiezen voor de updates.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20081030-chrome-beta-update-lands-with-security-and-performance-tweaks.html

GOOGLE MAAKT PDF'S DOORZOEKBAAR
Wanneer een document ingescand wordt, dan wordt dit meestal als een afbeelding opgeslagen, die niet doorzoekbaar is. Maar het kan ook anders: je kan een document inscannen en daarbij OCR of Optical Charachter Recognition toepassen. Daardoor wordt de inhoud van het ingescande document (zoveel mogelijk) als tekst herkend, en kan je die tekst ook bewerken.
En, in het geval van Google, ook indexeren. De zoekgigant houdt er nu eenmaal van om alles wat er bestaat te indexeren en doorzoekbaar te maken via haar zoekmachine. Google was al langer bezig om te experimenteren met OCR technologieŽn, en heeft verleden week aangekondigd dat het OCR toepast op de documenten die geïndexeerd zijn, en die geïdentificeerd zijn als gescand als PDF. Het maakt daarbij gebruik van de open source OCRopus technologie, die eigenlijk afkomstig is van HP. De software zou gescande documenten kunnen indexeren, en daarbij een onderscheid kunnen maken tussen tekst, afbeeldingen en... koffieplekken.
Bij Ars Technica gingen ze aan het experimenteren met deze software. Hun verslag lees je op onderstaande link.
http://googleblog.blogspot.com/2008/10/picture-of-thousand-words.html
http://arstechnica.com/news.ars/post/20081031-google-turns-on-ocr-for-scanned-pdfs.html

NU OOK GOOGLE ALERST VIA RSS
Wellicht ken je Google Alerts? Dat is een erg handige tool van Google, waarbij jij per mail verwittigd wordt telkens er een nieuwe artikel verschijnt met een bepaalde term in dat artikel. Omdat wij bijvoorbeeld geïnteresseerd zijn in journalistiek, hebben wij een Google Alert gemaakt met "journalistiek" als trefwoord, maar ook met "Vlaamse journalisten", en zelfs "netties". En telkens de naam van ons e-zine nu vermeld wordt in een artikel, of telkens er een nieuw artikel verschijnt waarin de woorden "Vlaamse journalisten" staan, krijgen wij hiervan netjes een mailtje van meneer Google.
Veel internauten gebruiken deze Google Alerts trouwens ook om aan "ego searching" te doen: zij geven hun naam in als trefwoord, en worden dan verwittigd telkens hun naam ergens vermeld wordt.
Google heeft deze tool nu lichtjes uitgebreid: voortaan kan je deze alerts ook per RSS feed ontvangen. Dat scheelt enkele mails per dag in je inbox uiteraard. Om van deze nieuwe mogelijkheid gebruik te maken, klik je op een van de mailtjes die je ontvangen hebt op de hoofding "manage your alerts", of ga gewoon naar de Alerts pagina bij Google.
Daar kan je dan aanvinken dat je voortaan de alarmen als feed wil ontvangen, en zelfd dat je het in Google Reader kan bekijken. Wie Google Alerts nog niet geprobeerd heeft, moet het toch eens doen. Je kan verschillende soorten alarm instellen. "Comprehensive" bijvoorbeeld zal die term in alle mogelijke sites zoeken, maar je kan ook bepalen dat er enkel in nieuws, web, blogs, groups of video gezocht mag worden.
http://www.google.com/alerts/manage
http://mashable.com/2008/10/31/google-alerts-via-rss/

ONZICHTBARE TROJAN STEELT 500.000 VIRTUELE GELDBUIDELS
Dit bericht is toch echt om te griezelen. Een goed georganiseerde dievenbenden zou namelijk de gegevens gestolen hebben van meer dan een half miljoen financiŽle rekeningen; zij zouden al drie jaar lang opereren, en gebruik maken van een uiterst geavanceerde trojan, die door de meeste slachtoffers niet ontdekt kan worden.
Het gaat om de Sinowal trojan; onderzoekers van het RSA FraudAction Research Lab hebben de diefstal vastgesteld, en volgens hen zou de trojan al in alle stilte zijn werk doen, drie jaar lang, wat toch wel een lange tijd is in dit internet tijdperk. In die tijd werden dus meer dan de gegevens van meer dan een half miljoen rekeningen gestolen, de grootste diefstal die RSA ooit vastgesteld heeft. Het ergste van al is dat je niet eens op iets verdacht moet klikken om besmet te raken met de trojan - er wordt immers gewoon gebruik gemaakt van het feit dat niet alle gebruikers hun computer up to date houden qua bescherming. Komt zo'n niet beschermde computer op een bepaalde website, dan kan die besmet worden, zonder dat de gebruiker ook maar iets aanklikt...
Erg griezelig! Meer lees je bij The Register en BBC
http://www.theregister.co.uk/2008/10/31/sinowal_trojan_heist/print.html
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/7701227.stm

MICROSOFT PLAATS "I'M A PC" OPNAMEKIOSK VLAK VOOR APPLE STORE
De reclame-oorlog tussen Microsoft en Apple blijft voortduren. Verleden week konden wij berichten hoe Apple een nieuw filmpje had laten maken, waarbij de draak gestoken werd met het feit dat Microsoft zoveel geld uitgetrokken had voor haar reclamecampagne om Vista populair te maken, geld dat beter besteed had geweest aan het verbeteren van het besturingssysteem.
Nu slaat Microsoft terug. Het is namelijk met een campagne bezig waarbij de gebruikers zelf "I'm a pc" filmpjes kunnen maken, en waarin zij vertellen wat zij met hun pc doen. Maar het gekke is dat in Birmingham een kiosk gesignaleerd is waarin de gebruikers zo'n filmpje kunnen opnemen... vlak voor een Apple detailwinkel! Van guerrilla gesproken...
De leukste filmpjes worden trouwens geselecteerd en worden ook nationaal (althans in de VS) vertoond op tv. Wij hebben geen weet van filmpjes die hier in de lage landen gemaakt zouden worden..
http://www.appleinsider.com/articles/08/10/31/microsoft_parks_im_a_pc_recording_booth_outside_apple_store.html

VIRTUEEL YOSEMITE PARK DANKZIJ FOTO'S MET EXTREME RESOLUTIE
Geologen zullen van opluchting zuchten: voortaan zullen zij niet zelf meer de rotsen in het befaamde Yosemite park moeten beklimmen wanneer zij die willen onderzoeken. Het kan binnenkort zelfs gewoon vanuit de luie zetel, vanachter het computerscherm. En dat is dankzij een knap staaltje van technologie.
Een team van 70 fotografen heeft namelijk een reeks afbeeldingen gemaakt van superhoge resolutie met gigapixel camera's, daarbij gebruik maakt van GigaPan robotjes, en een vliegtuig dat werkte met laserkaarten. Het geheel is een samenwerking tussen een fotostudio uit Los Angeles, en het National Park Service van Yosemite, en wordt gesteund door Microsoft. Het is de bedoeling van het experiment dat er inzicht gekregen wordt in gevaarlijke rotsverschuivingen in het park.
Het is niet dat de parkwachters of de geologen nu zelf te lui geworden waren om dit onderzoek te doen. Maar ze moesten er wel voor klimmen, en soms op gevaarlijke plaatsen. En dan ben je natuurlijk eerder bezig met klimmen, dan met onderzoeken, niet? Nu kan het onderzoek dus grondiger gebeuren, dankzij dit project.
En jij kan zelf ook op onderzoek gaan in dit park. Op onderstaand adres vind je enkele foto's waarbij je kan inzoomen door te dubbelklikken. Knap!
http://www.xrez.com/yose_proj/Yose_process.html
http://blog.wired.com/wiredscience/2008/10/geology-20-20-g.html

DE TOEKOMST VAN TV LIGT OP HET WEB
Het is al eerder gezegd: de kijkers keren stilaan de traditionele tv de rug toe, en schakelen over op het internet. Volgens rapporten zou dit zijn effect echt laten voelen, en in 10 jaar zou online belangrijker worden dan de tv. In de VS is het zelfs al zo ver dat de Amerikanen meer uren media gebruiken dan er uren in de week zijn, doordat zij hun tv, computer en mobiele telefoon tegelijkertijd aan hebben staan.
Programmamakers in AustraliŽ hebben deze boodschap duidelijk begrepen. Steeds meer tv-shows gaan op het web in première, en er worden zelfs programma's gemaakt speciaal voor het internet. Zo gaat er binnenkort een show op het web van start, "Tha's Why You Are Single", een soort reality show, waarbij een panel experts in dating mensen zal adviseren bij hun tocht naar de ware. Het idee voor de show is eigenlijk afkomstig van een website, en dus is het ook maar toepasselijk dat de reeks eerst op het web start en wel op de Yahoo87 website - alhoewel de makers het natuurlijk mooi zou vinden als de reeks ook overgenomen wordt op tv.
Voor dit vluchtige medium worden de afleveringen in korte "snacks" gesneden van 5 minuten - dat hapt lekker weg, ook op het mobieltje...
http://www.theage.com.au/news/technology/biztech/the-future-of-tv-is-online/2008/11/03/1225560720992.html

WAT IS HET BESTE BESTURINGSSYSTEEM VOOR SMARTPHONES?
Nu zijn smartphones echt niet duur meer, en wellicht kom je in de verleiding er zelf ook een aan te schaffen. Maar dan kom je voor een moeilijke keuze te staan: voor welk besturingssysteem moet je kiezen? Op die vraag is geen eenduidig antwoord te geven, omdat het antwoord afhangt van wat je eigenlijk wil doen met je smartphone. Wil je een toestel dat goed is in e-mail, of eentje dat supergoed is in het surfen? Wil je ook muziek kunnen beluisteren en filmpjes bekijken?
Gelukkig heeft het team van het Amerikaanse PC World de verschillende besturingssystemen op een rijtje gezet: de iPhone 3G met een mobiele versie van het OSX aan boord. De HTC Touch Dual, gebaseerd op Windows Mobile 6.1; de E71 van Nokia, gebaseerd op de S60 variant van het Symbian besturingssysteem; en de Blackberry Curve, met uiteraard het eigen Blackberry besturingssysteem aan boord.
Het werd een lange test, maar wie geïnteresseerd is in de aankoop van een toestel, zal zeker wat informatie vinden in het artikel dat de zwakheden en sterke punten van de verschillende OS'en op een rijtje zet.
http://www.pcworld.com/article/153154/article.html?tk=nl_dnxnws

SUBNOTEBOOKS BINNENKORT OOK GECOMBINEERD MET ABONNEMENT?
Volgens PC World zouden we binnenkort wel eens subnotebooks, dus de mini-notebooks zoals de Asus Eee PC, de Dell Mini 9 en de HP 2133 Mini-note kunnen zien die nog amper 99 dollar gaan kosten. Hoe dat kan? Omdat die computers dan gecombineerd zouden worden met een aanbod van een mobiele provider, waarbij je je vast moet leggen voor een contract voor twee jaar bij de provider.
In de VS zou computerfabrikant HP, aldus Wall Street Journal, alvast in onderhandeling zijn voor zulk aanbod, maar welke provider dat moet worden is nog niet gekend. En daar zitten wij dus met de eeuwige discussie: is het nu ja dan neen in het belang van de consument dat er aan koppelverkoop gedaan wordt? Voordeel: hij moet minder betalen voor de computer. Nadeel: hij kan de computer enkel kopen in combinatie met het abonnement. En als bijvoorbeeld in jouw omgeving de dekking van die bepaalde provider niet goed is, dan grijp je naast deze goedkope computer....
In het artikel van PC World wordt uitgelegd waarom de redacteur gelooft in gesubsidieerde notebooks, en er worden verschillende argumenten aangehaald, waaronder de dalende verkoop van mobieltjes, en de stijgende verkoop van notebooks, plus het feit dat de carriers ook de gevolgen voelen van de crisis, en zij abonnementen willen verkopen. Maar lees zelf de argumenten.
http://www.pcworld.com/article/153150/article.html?tk=nl_dnxnws

NU OOK "JAILBREAK" VOOR EERSTE ANDROID MOBIELTJE
Eerst even een woordje uitleg over "jailbreak". Want dat is een term die door het "kraken" van de iPhone bekendheid kreeg, maar die eigenlijk al veel langer bestaat, zo vonden wij in een artikel bij Ars Technica. In de Unix wereld staat "jailbreak" immers voor een proces waarbij een heel bestandssysteem open staat voor publieke toegang. En bij "jail" (gevangenis dus) gaat het om het feit dat enkel een klein stuk van een disk open staat en erop geschreven en gelezen kan worden.
De iPhone werd ge"jailbreakt" - en dat is ergens een beetje begrijpelijk, omdat Apple erg stricte controle wil houden over wat er op de iPhone mag komen, en dat is voor de meeste geeks de perfecte uitnodiging om aan dat toestel te gaan knoeien. Maar dat er ook voor de Android een jailbreak gedaan werd, dat lijkt op het eerste zicht toch verwonderlijk - android heet toch een volkomen open besturingssysteem te zijn, waarvoor iedereen die dat wil programma's kan schrijve, en waar je vrij elk mogelijk programma op kan zetten.
Daarom die uitleg van de jailbreak: ook bij het android besturingssysteem is er slechts een deel van het systeem dat door deze programma's aangesproken mag worden. En afgelopen weekend zij enkele ontwikkelaars tot de vaststelling gekomen dat je in je eigen systeem kan inloggen via een toepassing die vrij via de Android Market te verkrijgen is, en dat je zo een achtergrond proces kan opstarten waarmee je toegang hebt tot je telefoon met volledige systeemprivileges.
Klinkt ingewikkeld, maar het is wel belangrijk - want zo wordt de android echt het hebbeding voor de geeks, meer dan de iPhone ooit kan zijn!
Bij Ars Technica lees je de uitleg hoe zo'n android gejailbreakt kan worden, en wat je er dan mee kan doen. Toch nog eventjes vermelden dat er tot nu toe geen android mobieltjes in Europa uitgebracht zijn - de eerste toestellen zouden pas begin 2009 verwacht worden.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20081105-android-liberation-t-mobile-g1-jailbroken.html

VOLGENDE VERSIE FIREFOX BEVAT "PORNO MODUS"
De nieuwste testversie van Firefox 3.1 zal een tool bevatten die door Mozilla "private browsing" genoemd wordt, maar die in de volksmond "porno modus" heet: deze tool maakt het mogelijk om in alle anonimiteit te surfen, zonder dat er sporen achterblijven op je computer, in de geschiedenis, de formulieren die je invult, de downloads die je doet, enz. Maar uiteraard worden de downloads zelf niet gewist, en blijven de bookmarks voor de pagina's die je tijdens die anonieme surftocht aanmaakt ook bestaan.
Firefox heeft deze privacy modus toegevoegd, omdat het niet kon achterblijven op de concurrentie: ook de IE browser versie 8 zal een dergelijke privacy modus bevatte, die inPrivate heet. En Google heeft in zijn Chrome browser de "Incognito" modus ingebouwd. Tussen haakjes: het marktaandeel van Firefox blijft toch nog altijd groeien, ondanks de komst van Chrome. Volgens de nieuwste cijfers van Net Applications heeft Firefox nu 20% van de markt. Waarbij wel de bemerking gemaakt moet worden dat dit een gemiddelde is. Bij sommige sites die bijvoorbeeld over tech gaan, ligt het percentage bezoekers met een Firefox veel hoger dan die 20%, dan bijvoorbeeld bij een meer algemene site. Het marktaandeel varieert trouwens ook per land - Duitsland bijvoorbeeld behoort tot de aanvoerders van de Firefox-gebruikers.
http://www.webpronews.com/topnews/2008/11/04/firefox-hits-new-market-share-high
http://www.computerworld.com/action/article.do?command=viewArticleBasic&articleId=9119058

PARTNERSCHAP GOOGLE / YAHOO AFGEBLAZEN
Enkele maanden geleden kondigden twee groten uit het internet wereldje, Google en Yahoo, aan dat zij in de toekomst zouden samenwerken op vlak van advertenties: zij zouden één groot advertentienetwerk worden. Daar kwam wel wat kritiek op - er werd gevreesd dat dit netwerk té groot zou worden, zodat concurrentie niet meer mogelijk zou zijn, en de twee samen de prijzen konden bepalen.
Ook de Amerikaanse overheid had zo haar twijfels over dit partnerschap en kondigde aan dat het een onderzoek zou instellen. Google en Yahoo hebben nu hun les getrokken uit al die kritiek; liever dan een onderzoek (en mogelijke veroordeling) te riskeren, plus de langdurige processen (en de onzekerheid bij de adverteerders), hebben zij nu hun partnership afgeblazen.
Google zelf zal niet echt wakker liggen van deze beslissing, maar bij Yahoo zal die wel hard aangekomen zijn. Want deze samenwerking zou Yahoo wat meer ademruimte gegeven hebben om verder de dingen die zij belangrijk vinden uit te bouwen.
Sommige waarnemers vragen zich af of Microsoft nu terug zijn hofmakerij aan Yahoo zal hervatten. Zoals je je wellicht herinneren kan had Microsoft in februari een bod gedaan om Yahoo te kopen. De toenmalige directie wees dat bod echter af, en velen menen dat de aankondiging om samen te werken met Google voor de advertenties een van de redenen was waarom Yahoo niet kon/wou samengaan met Microsoft. Een "MicroHoo!" zit er dus misschien toch nog in?
http://www.betanews.com/article/Google_Yahoo_partnership_is_scrapped/1225901637
http://www.techmeme.com/081105/p36#a081105p36

MICROSOFT WIL STARTENDE BEDRIJVEN HELPEN
De softwaregigant heeft al vaker in het verleden bewezen dat het goede strategen in dienst heeft. Onder het motto "jong geleerd is oud gedaan" bijvoorbeeld geeft Microsoft softwarepakketten aan verminderde prijzen aan de scholen, ervan uitgaande dat de jongeren die op school leren omgaan met Windows en Office, later gemakkelijker deze pakketten zullen blijven hanteren, omdat zij er toch al gewend aan zijn. Dat die strategie vruchten afwerpt, moeten wij u wellicht niet meer vertellen: in de meeste scholen worden de tools van Microsoft gebruikt op de computerlessen.
De strategen van Microsoft hebben nu een nieuw initiatief bedacht: BizSpark. Daarbij kunnen jonge bedrijven (onder de drie jaar) gratis toegang krijgen tot software, tech ondersteuning, en krijgen zij van Microsoft ook een introductie bij dienst business partners uit de hele wereld.
Nu is het natuurlijk wel zo dat dit project uiteraard bedoeld is om deze bedrijven "verslaafd" te maken aan de Microsoft tools. Maar uiteraard hebben deze starters er veel profijt bij om zo'n programma te stappen. Zij mogen dus gratis beschikken over allerhande tools, waaronder Office SharePoint Portal Server, BizTalk Server, Systems Center, enz. en krijgen bovendien een vermelding in een speciale bedrijvengids van Microsoft. Er is wel iets te betalen: een 100 dollar "exit fee", wanneer het bedrijf het programma vroegtijdig verlaat, omdat het opgekocht werd bijvoorbeeld, of failliet gaat...
http://www.theage.com.au/news/technology/biztech/microsoft-extends-helping-hand-to-startups/2008/11/06/1225561009195.html
http://www.pcworld.com/article/153333/article.html?tk=nl_dnxnws

AMAZON MAAKT ER EEN ECHTE WINKEL VAN
Online aankopen doen mag dan al goedkoper zijn, maar echt leuk is de ervaring niet. Wil je een boek of plaat kopen bijvoorbeeld, dan word je geconfronteerd met kille lijsten, die in schril contrast staan met de ervaring in een bakstenen winkel, waar je kan bladeren, boeken uitgestald ziet, enz.
Enkele weken geleden hadden wij het over een site die dit concept wilde vernieuwen, en een heuse "vitrine" op haar startpagina gezet had, met enkel de covers van boeken en platen; klikte je op dat boek, dan kreeg je meer details. Een dergelijk idee willen ze nu ook bij Amazon, een van de grootste boeken- en platenzaken in de VS, invoeren. Daarvoor werd een experimentele site gelanceerd, Windowshop.com, waar je muziek, boeken, videogames en filmen kan aankopen. Je kan inzoomen op een product om wat meer te lezen over het boek of een uittreksel van een album te bekijken. En beslis je om het item aan te kopen, dan word met een muisklik gebracht naar de "gewone" site van Amazon.
Een mooi experiment, dat navolging verdient!
http://www.theage.com.au/news/technology/biztech/amazon-takes-window-shopping-online/2008/11/06/1225561009277.html

OVERZICHT VAN DE BELGISCHE SECURITYBLOGGERS (DOOR BELSEC GESCHREVEN)
Week van 29 oktober tot en met 5 november (publicatie in het vervolg op vrijdag)

We willen ook uw aandacht vragen voor onze verjaardag volgende week op 11 november. Het zal een leuke en interessante dag worden want we hebben al enkele opmerkelijke
nieuwtjes en exclusieve downloads en links geselecteerd die enkel op die dag zullen beschikbaar zijn. Een datum om te noteren want het kan maar 1 keer op een jaar verjaardag
zijn. We rijken tevens de eerste Belsec awards uit aan gewone mensen die zich het afgelopen jaar op een waardevolle manier hebben ingezet voor een betere beveiliging van het
internet of de bewustwording ervan.

Het is een beetje later geworden door de Amerikaanse verkiezingen, er zijn immers geen belangrijker verkiezingen op aarde en dit heeft tevens zijn invloed op alles wat we in het
echte leven meemaken. De verkiezing van Obama bewijst echter ook dat als we ons met ons allen inzetten voor een betere wereld en samenwerken in grote coalities dat we bergen
kunnen verzetten en cynisme overwinnen. Dit kan ook het geval zijn met de strijd voor meer digitale veiligheid. http://belsec.skynetblogs.be/post/6411276/yes-we-also-can

U kunt dit als gewone pcgebruiker of als netwerkbeheerder ook doen door mee te werken aan de verdere uitbouw van de honeypotnetwerken. Dit zijn computers en servers over de
hele wereld die de aanvallen en eventuele gewenste inbraken of ontvangen malware doorsturen naar centrale informatieservers zodat de specialisten kunnen proberen de stroom
aan nieuwe malware of aanvalstechnieken bij te houden. Deze week hebben we een speciale aandacht voor het
honey@homeproject
http://belsec.skynetblogs.be/post/6389589/honeyhome-help-constructing-a-worldwide-attac
en het Leurre.com project
http://belsec.skynetblogs.be/post/6389633/leurrecom-another-honeypot-project-you-can-pa

Misschien kunnen deze initiatieven ertoe leiden dat we iets klaarder zien in de relatieve ernst van de situatie.

http://belsec.skynetblogs.be/post/6411336/what-is-the-present-cybersecurity-level-

In Japan is er trouwens een informatieveiligheidscentrum dat zich enken en alleen bezighoudt met het opruimen van door botnets geïnfecteerde computers.
http://belsec.skynetblogs.be/post/6389816/new-kind-of-cert--botnet-cleaning-center- Dit wordt natuurlijk steeds moeilijker omdat deze botnets er alles aan proberen te doen om toch
maar verborgen te blijven. Ze gebruiken daarvoor onder andere fastflux DNS waardoor de adressen van de computers in hun botnet snel verandert. Het viel uit een analyselijst op dat
hiertussen veel domeinnamen van het gratis .tk domein zaten. http://belsec.skynetblogs.be/post/6389977/tk-free-domains-used-for-fastflux-networks

We hebben een lijst gepubliceerd met PC's geïnfecteerd door de nieuwe MS Worm http://belsec.skynetblogs.be/post/6389299/ms-worm-infecting-ips-with-location maar deze worm
lijkt ondanks het verschijnen van enkele nieuwe varianten, vooral gebruikt te worden in doelgerichte specifieke aanvallen (targeted attacks). Alhoewel hackers wel op zoek zijn naar
aanvalscode hiervoor. http://belsec.skynetblogs.be/post/6390102/hackers-searching-actively-for-exploits-for-m We hebben dan ook een kleine literatuurlijst aangelegd over
dergelijke aanvallen. http://belsec.skynetblogs.be/post/6389857/targeted-attacks--some-reading-stuff Niettegenstaande zijn er in BelgiŽ momenteel veel RPC aanvallen (tegen de
print en share diensten) http://belsec.skynetblogs.be/post/6389994/rpc-attack-ms-worm-gaining-strength-in-belgiu en uit de netwerkenlijst bleek dat een deel van het netwerk van de
Vlaamse administratie goed geïnfecteerd was.http://belsec.skynetblogs.be/post/6391107/part-of-network-of-flemish-administration-is- Ondertussen komen er om de zoveel dagen
enkele nieuwe varianten uit van wormen die gebruik maken van het veiligheidslek, maar tot nu toe zonder al te veel erg. We hebben echter wel het gevoel dat we leven op een
vulkaan waarvan we niet weten wanneer ze eventueel zou kunnen uitbarsten. http://security4all.blogspot.com/2008/11/new-worms-exploiting-ms08-067.html

Het opkuisen van een geïnfecteerde computer vraagt echter veel werk, zoals deze getuigenis bewijst. http://security4all.blogspot.com/2008/11/unpleasant-visit-from-virtumonde.html

Even haalden we samen met een aantal andere veiligheidsspecialisten opgelucht adem toen ICANN de wereldorganisatie voor het beheer van het internet en het domeinsysteem
meedeelde dat Estdomein haar licentie zou kwijtgeraken. Deze hoster en registreerder is ervoor gekend duizenden malware en oplichtingsdomeinnamen te beheren.
http://belsec.skynetblogs.be/post/6391954/estdomains-will-lose-it-rights-to-sell-eu-dom Ondertussen blijkt deze procedure te zijn opgeschort. Estdomein zegt ook dat ze deze
malwaredomeinen met een procedure zullen verwijderen. Het is ondertussen afwachten wat ICANN zal doen nu ze haar procedure heeft opgeschort. Ze heeft in feite geprobeerd om
Estdomein op te schorten op basis van een veroordeling van de bedrijfsleider van Estdomein en niet op basis van de enorme aanwezigheid van malwaredomeinen in haar beheer.
Het was voor Estdomein dan ook simpel om tegemoet te komen aan ICANN, men heeft gewoon de bedrijfsleider vervangen.

Het bleek ook dat in het .eu domein er honderden domeinnamen geblokkeerd zijn en enkel door rechtmatige eigenaren kunnen worden bekomen. Dit is nog niet voor financiŽle
instellingen maar het basisprincipe is goed. http://belsec.skynetblogs.be/post/6392200/what-can-be-done-for-eu-should-be-possible-fo Het CZ domein daarentegen werd het 5e
lokale domein dat overstapte op DNSSEC om de veiligheid te garanderen. http://belsec.skynetblogs.be/post/6397689/cz-implements-dnssec

Maar dns.be dat verantwoordelijk is voor het beheer van het .be domein verkoopt momenteel haar domeinen zonder enige check. Zo werd ook het domein ebaye verkocht. Het is nu
een publiciteitssite. . http://belsec.skynetblogs.be/post/6395826/dnsbe-sold-ebayebe-to-speculators- Op het .be domein zijn immers wel een aantal speculatoren actief.
http://belsec.skynetblogs.be/post/6397744/bitaxx-is-another-belgian-domainspeculator

Aan de andere kant is Estdomein dan wel weer een klassieke beheerder voor het .eu domein. http://belsec.skynetblogs.be/post/6392204/estdomain-is-still-a-eu-domain-registrar-

Dit is ondertussen reeds gebeurd met privacyprotect onder druk van de gemeenschap. Deze dienst biedt aan eigenaren van domeinnamen de mogelijkheid aan om hun identiteit
geheim te houden en alle corres-pondentie via hen te laten verlopen. Nadat bleek dat eigenaren van tienduizenden malwaredomeinen deze dienst ook gebruikten en het protest
tegen deze dienst toenam, besloten ze om samen met hun ergste critici de dienstverlening te stoppen voor dergelijke gevaarlijke sites. Het werden er een half miljoen.

http://belsec.skynetblogs.be/post/6391975/privacyprotect-in-whois-is-cleaning-up-its-ac

Het hacken van websites gaat trouwens nog altijd aktief door en kende trouwens enkele hoogtepunten
http://belsec.skynetblogs.be/post/6398498/alert-about-4000-sites-hacked-todayyesterday- en http://belsec.skynetblogs.be/post/6402826/halloween-hacking-campaign-still-in-full-forc

We hebben deze week dan ook verschillende lijstjes gepubliceerd.
Dit is één http://belsec.skynetblogs.be/post/6391135/belgian-hacked-be-websites-for-today
Dit is twee http://belsec.skynetblogs.be/post/6398480/belgian-hacked-websites-for-today
Dit is drie http://belsec.skynetblogs.be/post/6402860/sponsering-for-internetprojects-should-includ
dat is vier http://belsec.skynetblogs.be/post/6411684/be-hacked-today--some-supported-by-flemish-go

Het valt echter ook op dat BelgiŽ momenteel zo'n 300 phish websites (valse loginsites voor vb banken) zou hebben op haar infrastructuur. Een eerste lijst werd gepubliceerd.
http://belsec.skynetblogs.be/post/6390020/belgian-phishing-hosters--hostbasket-schendom

Het moet trouwens zo erg niet zijn, je site kan ook enkel geblokkeerd worden door alle mailservers omdat de server misbruikt werd door derden.
http://belsec.skynetblogs.be/post/6393142/personal-website-of-liberal-politician-blocke

Of je DNS servers kunnen slecht geïmplementeerd of onderhouden zijn en hierdoor heb je veel meer problemen.
http://belsec.skynetblogs.be/post/6397759/bad-dns-server-of-the-day-nsrtbfbe-main-publi

En dit geldt ook voor webserver die vb zeer nonchalant de emailadressen van hun vb al hun studenten op het internet publiceert zonder dat je moet inloggen in een beperkte site.
http://belsec.skynetblogs.be/post/6411328/6000-emailadresses-available-from-belgian-stu

Maar het zijn niet alleen computers zoals servers die moeten worden beveiligd, ook vb de kaartlezers voor je kredietkaarten moeten beter beveiligd worden tegen hackers. Maar dit
gebeurt teweinig omdat het de banken zelf in feite niets kost. http://belsec.skynetblogs.be/post/6391842/why-banks-dont-care-enough-about-esecurity-

Maar ja de banken hebben de afgelopen maanden reeds bewezen dat risico en beveiliging soms meer op propaganda lijken dan echte realisaties.
http://belsec.skynetblogs.be/post/6396228/fortis-emailgate-

En ondertussen is Didier Stevens nog altijd bezig met zijn testen met verschillende codes en applicaties. Een jaar na zijn eerste testen probeert hij na te gaan hoe zijn malware wordt
ontdekt of niet door de antivirussen. http://blog.didierstevens.com/2008/11/01/quickpost-an-old-ie-trick-revisited/

Tevens blijft hij voortwerken op het ontwikkelen van malware met PDF files. Je weet wel het soort files dat normaal gezien toch zo veilig zou moeten zijn en het formaat bij uitstek zou
worden. http://blog.didierstevens.com/2008/11/01/quickpost-fingerprinting-pdf-files/ en http://blog.didierstevens.com/2008/10/30/pdf-parserpy/

Een rechter dacht trouwens dat hij door een bevel het publiceren van smaakloze pseudosatirische foto's kon verhinderen op het internet.
http://belsec.skynetblogs.be/post/6411420/these-are-the-humo-pics-you-may-not-see-in-be of de verkoop van de uit de handel genomen Humo nummers.
http://belsec.skynetblogs.be/post/6411355/banned-humo-magazine-for-sale-online

Het zou interessant zijn om te weten of dergelijke foto's ook door de filters zouden geraken die verschillende ISP's willen installeren.
http://belsec.skynetblogs.be/post/6406956/how-does-an-agreement-between-antikiddieporn-

En als afsluiter is het zelfs niet wijs meer om een foto van je sleutel online te zetten.
http://security4all.blogspot.com/2008/10/beware-dont-show-off-your-physical-keys.html

Updates te doen
ē Java dat trouwens belooft om op termijn de oudere versies te verwijderen http://belsec.skynetblogs.be/post/6392139/will-the-new-java-update-clean-up-the-java-in
ē Vmware updates
http://belsec.skynetblogs.be/post/6396180/urgent-vmware-patches-and-updates

Te lezen
ē Presentaties 2008 spamconferentie
http://belsec.skynetblogs.be/post/6392062/documents-2008-conference-on-email-and-antisp
ē Goed artikel over ediscovery
http://belsec.skynetblogs.be/post/6395852/ediscovery-why-you-need-electronic-and-paper-
ē Hack in the box slides
http://security4all.blogspot.com/2008/11/hack-in-box-slides-are-online.html
ē Toorcon slides en presentaties
http://security4all.blogspot.com/2008/11/toorcon-x-presentations-online-plus.html
ē Slides en presentaties van VirusBulletin2008
http://security4all.blogspot.com/2008/11/slides-of-vb2008-are-online.html
ē Hacklu 2005-2007 presentaties online
http://security4all.blogspot.com/2008/11/2005-2007-archive-of-hacklu.html
ē Enisa (European organisations of CERTS) paper on the security of online games
http://security4all.blogspot.com/2008/11/enisa-releases-paper-on-security-and.html
Te zien
ē Voordracht over de nieuwe Internet Explorer beveiliging http://belsec.skynetblogs.be/post/6391087/internet-explorer-8-security-speech-by-micros
ē US undervote film
http://belsec.skynetblogs.be/post/6395719/us-voting-abuse--new-film-about-voting-errors
ē Blogging and angst today
http://belsec.skynetblogs.be/post/6395735/blogosphere-today-and-angst-video-
ē Videos OWASP New York Webapplicationsecurity
http://security4all.blogspot.com/2008/11/videos-from-owasp-nyc-appsec-2008.html

Praktisch
ē Hoe ISP's de belangrijkste spambotnets kunnen blokkeren
http://belsec.skynetblogs.be/post/6392054/how-isps-and-mailservers-can-stop-the-top-bot
ē Hoe de nieuwe worm distributiecentra blokkeren
http://belsec.skynetblogs.be/post/6407925/blocking-the-new-ms08067-worms

Comix
Deze twee comix gaan over het ongeloof in de stemmachines in de VS http://belsec.skynetblogs.be/post/6391719/comix-totally-paranoid--voting-for-obama-by-v
http://belsec.skynetblogs.be/post/6391724/comix-totally-paranoid--why-mccain-will-win-t
Crooks en de financiŽle crisis
http://belsec.skynetblogs.be/post/6395795/comix--crooks-banking-on-the-financial-crisis
Waarom zit de epaspoort in de diepvries ?
http://belsec.skynetblogs.be/post/6395800/comix--totally-paranoid--my-epassport-is-in-t

Afspraken
Going to 3C at Berlin, ontmoet sommigen onder ons
http://security4all.blogspot.com/2008/11/security-bloggers-meetup-at-25c3-in.html
Voor wireless hackers is er nu een test- en speelruimte in Brussel
http://security4all.blogspot.com/2008/11/new-hackerspace-brussels.html
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


MEISJE MET HERSENBESCHADIGING SPREEKT
Een ontroerend verhaal, dat wij jou in deze harde tijden niet willen onthouden. In het Britse Bearsted (Kent) hadden de lezers van een plaatselijke krant geld ingezameld om een speciale machine te kopen voor een meisje van 6, dat een zware hersenbeschadiging opgelopen had bij de geboorte. Het meisje kan niet lopen, niet praten, zichzelf niet voeden. Maar dankzij de machine heeft zij nu toch kunnen communiceren met haar ouders, en hen kunnen vertellen dat zij hen graag ziet.
De machine in kwestie is de MyTobii Smartbox uit Zweden, en zij is niet goedkoop (17.000 £). De machine houdt door middel van kleine lasers in het oog naar welke icoontjes het meisje kijkt op het scherm van het toestel, en wanneer de ogen op zo'n icoon rusten, dan zal een voorgeprogrammeerde stem het woord of de zin die erbij hoort uitspreken.
En amper een paar dagen nadat het toestel geïnstalleerd was, bleek dat het meisje telkens weer de woorden "I love you" liet uitspreken door de machine. Wat voor de ouders natuurlijk een erg emotioneel moment was. Dankzij de machine kan het meisje nu met haar ouders communiceren, en zelfs simpele vragen beantwoorden. Ze heeft enkele zinnen en woorden geleerd, en kan spelletjes spelen, en zelfs op het internet surfen.
Een fantastisch ontroerend verhaal.
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1081998/I-love-mum-First-words-brain-damaged-girl-6-given-power-speech-laser-tracks-eye-movements.html

SLEUTELS BIJMAKEN VIA DIGITALE BEELDEN
In de toekomst moet je ervoor zorgen dat je niet meer met je in het openbaar niet meer met je sleutels loopt te zwaaien. Want computerwetenschappers in San Diego hebben een software ontwikkeld waarmee een sleutel nagemaakt kan worden, gewoon op basis ven een foto die op afstand genomen werd.
Dit systeem heet Sneaky, en het heet een "teleduplicatie" te doen - het extraheren van de volledige en precieze informatie van de sleutel vanop een afstand, en daarna een exact duplicaat uitsnijden.
De makers van Sneaky hebben de kracht van de software aangetoond door een bos sleutels op een tafeltje te leggen in een café, en dan vanop 60 meter afstand een foto te maken. Uit die foto konden zij genoeg informatie halen om de verschillende sleutels van de bos te dupliceren.
Gedaan dus met het nemen van een afdruk in een stukje zeep - de inbrekers gaan met hun tijd mee!
http://news.cnet.com/8301-17912_3-10079914-72.html?tag=mncol;txt

DE GROOTSTE MUIS TER WERELD
Als je een opzienbarende nieuwigheid wil zien op hardwaregebied, dan zit je bij het tech blog Crave altijd goed. Wij vonden daar een toestel dat het midden houdt tussen een muis en een klavier, en dat door Crave de grootste muis ter wereld genoemd wordt. Het is een glijdend klavier waarmee je de cursor op het scherm kan bewegen. Maar omdat dit niet altijd erg handig is, heeft de ontwerper, Weston Boege, ook een muiscontrole ingebouwd in de steun voor je handpalm.
Op zich een heel mooi design, maar zoals het vaak met design gaat, is het helaas vooral ontwerp dat telt, en niet gebruiksvriendelijkheid...
http://news.cnet.com/8301-17938_105-10081451-1.html?tag=nl.e433

CNN START EXPERIMENTEN MET HOLOGRAMMEN
Gaan wij binnenkort ook een hologram zien van onze Vlaamse journalisten, die ergens ten velde verslag aan het uitbrengen zijn, maar die geprojecteerd worden in de studio? Want dat is wat deze week getoond werd bij CNN, zoals je op het onderstaande YouTube filmpje kan bekijken.
Alhoewel de techniek erg knap is, doet het heel vreemd aan, en de reacties waren dan ook niet allemaal zo positief. De techniek zou nog niet helemaal op zijn punt staan, zodat het nog niet lijkt of de persoon in de studio echt praat met de persoon die geprojecteerd wordt.
Bij Gizmodo vonden wij een uitleg over hoe het werkt, en voor degene die het Engels niet machtig is willen wij even een kort overzicht geven.
Allereerst: voor de kant van de persoon die als hologram geprojeceerd wordt: er 35 HD camera's op deze persoon gericht, in een cirkel rondom hem/haar; de verschillende camera's nemen beelden vanuit verschillende hoeken, om het volledige lichaam weer te geven; deze camera's zijn verbonden met camera's in de "homebase", en de hoeken van de beelden worden gesynchroniseerd. De correspondent ziet een plasmascherm van 37inch, waarop de gecombineerde beelden staan zodat hij kan volgen, en eventueel kan zien als er een haartje verkeerd zit (of een snottebel aan de neus hangt!). Twintig computers verwerken de data.
In het hoofdkwartier komen de beelden met een minimale vertraging aan.
Kortom: iets nieuws, iets dat een fantastisch potentieel heeft, en dat wij wellicht in de (nabije) toekomst wel meer zullen zien. Star Trek, here we come!
http://gizmodo.com/5076663/how-the-cnn-holographic-interview-system-works
http://www.youtube.com/watch?v=zoYeP09GdRk

OPTOMA PICO PROJECTOR: LAAT HET LICHT SCHIJNEN VANUIT JE BROEKZAK
Toch leuk dat de technologie ervoor zorgt dat toestellen die ooit groot en zwaar waren, steeds kleiner worden. Van een pick-up en stereomeubel zijn we gekomen tot de MP3 player, zelfs de iPod nano en de Zen Stone. Deze miniaturisatie zet zich door in allerlei toestellen, ook de projectoren.
Zo'n projector was vroeger een toestel dat toch minstens een broodrooster groot was. Maar nu is er de Optoma Pico Projector, die niet groter is dan een mobieltje: 5 x 10 cm, en 1,7 cm dik. Je kan hem dus erg gemakkelijk in je broekzak steken. En toch is zo'n miniatuurprojector even krachtig als zijn grotere broers. Bovendien kan je er leuke dingen mee doen. Sluit hem bijvoorbeeld aan op een iPod, en je kan een filmpje projecteren op de muur van je kamer - of op de stoel voor jou in het vliegtuig, kwestie van met tweeŽn een film te kunnen bekijken.
Dit artikel bij The New York Times heeft het over zulke miniatuurtoestellen, en heeft ook een video die de werking van de Pico uitlegt. Of hij in ons land al verkrijgbaar is, weten wij niet.
http://www.nytimes.com/2008/11/05/technology/personaltech/05pogue.html?_r=1&partner=rssnyt&emc=rss&oref=slogin

Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Ondanks tegenkanting van de EU voert Frankrijk de drie-stappen piraterij regel in: wie na 3 waarschuwingen betrapt wordt op het delen van bestanden, krijgt geen internettoegang meer
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=081103004

*** Nu Windows 7 al aangekondigd is, overwegen veel bedrijven om de overschakeling naar Vista uit te schakelen, en meteen te springen naar Windows 7. Maar dat zou wel eens tot chaos kunnen lijden, omdat veel applicaties niet compatibel zijn...
http://update.techweb.com/cgi-bin4/DM/y/hBM760GN8NU0G4U0GyAf0EI

*** Jongen uit Canada die van huis wegliep nadat zijn vader zijn Xbox game console afname, dood aangetroffen in maïsveld.
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBjiL0RjB3v0Jhb0RP8t0Eb

*** Booswichten gebruiken de verkiezing van Obama om een stortvloed aan spam en malware te mailen.
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBjiL0RjB3v0Jhb0RQAM0E7


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetDIT IS BELGISCH: EHMA
[piano instrumentaal] Omdat je bij Jamendo ook muziek kan downloaden per land, waren wij eens nieuwsgierig naar de Belgische artiesten die er te vinden zijn. De oogst is heel rijk - en mooi om beluisteren.
Om te beginnen Ehma, een van de populairste Belgische artiesten. Haar muziek is prachtig, soms voortkabbelend, soms erg opgewekt. Het album "La plage de Blâne-Est" is eigenlijk een levenscyclus, van geboorte tot overlijden, met momenten van vreugde, van liefde, van vrees en haat. Het hele album is gratis te downloaden. Doen!
http://www.jamendo.com/en/album/94

DIT IS BELGISCH: SILENCE - L'AUTRE ENDROIT
[electro pop] Volgens de critici is dit album een kruising tussen Mozart, Jean-Michel Jarre en een gitaar. Het is geen vrijblijvende ambient, maar erg intrigerende muziek, boeiend, afwisselend en prachtig gearrangeerd. Een aanrader.
http://www.jamendo.com/en/album/830

DIT IS BELGISCH: MOVING SAND - GRAY CELL
[electro / jazz] Een album dat in een kleine studio gemaakt werd, met tamelijk primitief materiaal, maar toch wonderlijk goed klinkt. Een eerder akoestisch album, met de nadruk op de harmonie tussen zang en teksten. Een broederige vrouwenstem brengt de teksten. Er is ook veel aandacht voor de percussie.
http://www.jamendo.com/en/album/7064

DIT IS BELGISCH: CELI MOSS
[keltische folk] Bij Jamendo vind je stukken uit de 3 cd's die deze band al gemaakt heeft. Gewone, simpele, maar daarom niet minder mooie Keltische folk. De band gebruikt heel wat creativiteit om de harmonie in de songs aangenaam variŽrend te maken.
http://www.jamendo.com/en/album/21299

DIT IS BELGISCH: SONOCORE: NEXT GEN 01
[hardcore techno] Deze muziek zet je best niet op wanneer je hoofdpijn hebt. Maar ben je in de mood om wat te headbangen en je uit te leven op de dansvloer, dan zal je hieraan wel pret beleven. Nex Gen 01 is een compilatie van verschillende artiesten en componisten.
http://www.jamendo.com/en/album/5322


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Als ik aan Vlaanderen denk,
zie ik altijd een leeuw.
Als ik een leeuw zie,
denk ik nooit aan Vlaanderen.

-Karel Jonckheere, Vlaams schrijver-
De nieuwe oogstTELEVISION TUNES: DE OUDE DOOS

Een site die ideaal is voor wie nostalgische herinneringen wil ophalen, of wie een quiz wil organiseren: hier vind je de herkenningsmelodietjes van bekende tv-programma's - van Flipper tot Magnum PI, en van Bonanza tot de X-Files. Je kan de melodietjes downloaden, per mail verzenden, of als beltoontje naar je mobieltje laten verzenden.
[Taal: Engels]
http://www.televisiontunes.com/

VERKIEZINGEN VOLGEN BIJ MSN
Op 4 november worden er erg belangrijke verkiezingen gehouden in de VS. Bij MSN werd een special samengesteld rond deze verkiezingen, waarin de kandidaten Obama en McCain geprofileerd worden, en waar je het laatste nieuws kan volgen. Je kan zelfs meestemmen!
[Taal: Nederlands]
http://specials.be.msn.com/news/vote/default.aspx

TUTORIAL WALL: HANDLEIDINGEN
Blijkbaar kan je zoveel met Photoshop, dat er honderden handleidingen nodig zijn om dit alles uit te leggen aan de internaut. Op deze site vind je zo'n handleidingen, en de resultaten lijken echt wel indrukwekkend.
[Taal: Engels]
http://www.tutorialwall.com/

JOONGEL: ALLE ZOEKERS BIJEEN

Er zijn heel wat zoekmachines, en elk van hen heeft wel een bepaalde specialisatie. Voor Torrents moet je bijvoorbeeld niet bij Google zijn, en voor video's trek je best naar YouTube. Deze site heeft alle zoekers verzameld, netjes ingedeeld in categorieŽn, zodat je je zoektocht grondig kan uitvoeren.(Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://joongel.com/

PHP TUTORIALS UTOPIA: HET WALHALLA VOOR DE PROGRAMMEUR
PHP blijft nog altijd een van de meest gebruikte scripttalen op het web, om webpagina's dynamisch aan te maken. Op deze site vind je verschillende handleidingen, voor beginners , tot onderwerpen zoals Object Oriented Programming in PHP, template engines, PHP emails, PayPal integration, enz.
[Taal: Engels]
http://acomment.net/php-tutorials-utopia-13-vital-php-skills-for-every-novice-php-developer-and-solutions/378

CARZEN: DE ULTIEME AUTOSITE
Het is Amerikaans, maar het is gewoon prachtig gemaakt. Op deze site kan je kiezen welke auto voor jou het beste geschikt is. Je kan niet alleen een keuze maken tussen gezinswagen of vrijetijdsvehikel, maar ook hoe hoog de auto moet zijn, of jij zelf, de chauffeur, groot of klein bent, enz. Je kan zelfs een advies vragen aan je vrienden!
[taal: Engels]
http://www.carzen.com/

70 SPIEKBLADEREN VOOR WEBBOUWERS
Een spiekbriefje is altijd meegenomen, want wie kan al die codes in 's hemelsnaam blijven onthouden? In dit artikel vind je links naar meer dan 70 spiekbriefjes voor webbouwers: html, xhtml, AIR, Actionscript, en vele, vele meer!
[Taal: Engels]
http://digitallabz.com/blogs/70-cheat-sheet-resources-for-web-designers.html

STREAMDRAG: ONLINE MUZIEK VIA YOUTUBE
Steeds vaker wordt YouTube gebruikt om muziek te delen; het gaat dan niet om filmpjes van concerten, maar eigenlijk om een muziekstuk, waartegen enkele beelden geplakt worden. YouTube laat deze filmpjes over het algemeen met rust, omdat de meeste content providers YouTube controleren op filmpjes, niet meteen op muziek.
Streamdrag nu is een zoekmachine die de grote database van YouTube indexeert; de site toont niet de filmpjes, maar laat wel de muziek beluisteren. Je kan zelfs een speellijst aanmaken. (Bron: Lode)
[Taal: Engels]
http://streamdrag.com/

MUVEEMIX

Weer zo een van die heerlijke gratis webapps: kan je video's en foto's uploaden, en zelf mixen tot een mooi geheel. Je kan zelfs een klankband toevoegen! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://muveemix.com/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BANKJARGON
Elke dag word je tegenwoordig om de oren geslagen met vreemde bankterminologie, zoals CDO's, subprime, recessie, hedge fund, enzomeer. In De Tijd staat een alfabetische lijst om dat vreemde taalgebruik te snappen. Niet dat iedereen daar staat om te springen. Maar meteen weet je waarom en van waar die hetze rond het bankwereldje draait. Gratis te online te raadplegen. (Bron: Lode V)
http://www.tijd.be/dossier/lexicon/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BLUEBIRD LIVESTREAM
Het moeten niet altijd buitenlandse artiesten zijn: op deze site vind je streams naar bekende en minder bekende Nederlandse artiesten en webstreams van internetradio's. (Bron: Dirk)
[Taal: NL]
http://bluebirdlivestream.ontheweb.nl/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HOE MOET DAT DAN?
Op deze site kun je veel voorbeelden vinden van doe-het-zelf video's. Ook kun je zelf je doe-het-zelf vaardigheden op video vastleggen en uploaden. Voor de Macmini bezitters is o.a. een aardige video te vinden onder Computers -> Apple computer -> MacMini schijf repareren via Windows XP USB. (Bron: Sjeef)
[Taal: Nederlands]
www.hoemoetdatdan.nl

VRIJDAG MULTIMEDIA: NATIONAL GEOGRAPHIC FOTO'S
Je kan natuurlijk Flickr gaan afgrazen op zoek naar mooie foto's, maar je kan ook rechtstreeks naar de site gaan waar je verzekerd bent van mooie foto's. Bij National Geographic vind je een prachtige reeks foto's, gerangschikt in verschillende categorieŽn. Om van te snoepen...
[Taal: Engels]
http://photography.nationalgeographic.com/photography/

VRIJDAG MULTIMEDIA: NIK MIRUS
Een fotograaf die zijn foto's op een erg originele manier presenteert op zijn website. De beelden zijn namelijk geprojecteerd op een filmrolletje. Alhoewel de foto's voor ons iets te geposeerd zijn, geven zij toch een mooie sfeer weer.
[Taal: Engels]
http://www.nikmirus.com/

VRIJDAG MULTIMEDIA: MAJNAM GAME
De plot van een online game moet echt niet ingewikkeld zijn. Kijk maar naar dit erg amusante en toch verslavende spel, dat gewoon draait rond vliegen en een vliegenmepper. Je moet gewoon de vliegenmepper vastpakken, en beginnen te kloppen. Zeven in een slag!
[Taal: Engels]
http://majman.net/fly_loader.html


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://leefwijzer.wordpress.com - http://hoorspel.wordpress.com
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Webkopers krijgen langere bedenktijd
ROTTERDAM - Kopers op internet krijgen een betere bescherming. Vanaf 1 januari volgend jaar hebben...
http://www.ad.nl/multi-media/2752424/Webkopers_krijgen_langere_bedenktijd.html
- Draadloze netwerken niet goed beveiligd
ROTTERDAM - De beveiliging van draadloze netwerken is slecht. Bijna tweederde van de providers levert een niet of nauwelijks beveiligde router af...
http://www.ad.nl/multi-media/2748800/Draadloze_netwerken_niet_goed_beveiligd.html
- Crisis stuwt tweedehands handel op
ROTTERDAM - - De handel in tweedehands spullen op internet is sinds de crisis uitbrak sterk toegenomen.
http://www.ad.nl/multi-media/2745156/Crisis_stuwt_tweedehands_handel_op.html

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Maak 3D tekeningen en animaties
Maak gratis 3D landschappen en animaties met de professionele software van Bryce. Ter promotie is de voorlaatste versie gratis te downloaden en te gebruiken.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=19883
- Ccleaner, zeer uitgebreide opruimer
Er zijn tientallen programma's om je computer op te schonen. De kwaliteit verschilt echter nogal. Het gratis Ccleaner is in ieder geval een topper op dit gebied.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=11303
- Fujitsu laptop met extra touchscreen
Opmerkelijk: Fujitsu komt met de LifeBook N7010 die is voorzien van een extra beeldschermpje.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24754

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Koellades als alternatief
Een nieuwe trend voor 2008 in de keuken zijn ongetwijfeld de koellades. Vraag het aan specialisten in keukenergonomie: lades zijn te prefereren boven ...
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3680
- Smartphone Xperia belooft multimedia entertainment
Al in januari onthulde de Zweeds-Japanse fabrikant, Sony Ericsson, de Xperia X1. Dit Windows Mobile-toestel is na negen maanden eindelijk ook in de Benelux ...
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3674
- Nieuwe monitoren LaCie focussen op kleurweergave
LaCie brengt drie nieuwe lcd-monitoren uit van 20-, 24- en 30-inch met RGB-LED backlight wat zeer gunstig is voor fotografen en kleur-kritische toepassingen.
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3589


*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Nonillionís nieuwe jobsite
Deze week lanceerde Nonillion zijn gloednieuwe jobsite http://jobs.nonillion.com. Nonillion stond zelf in voor de ontwikkeling van de website, in samenwerking met een Bulgaars grafisch bureau. De site is gebaseerd op het open source CMS Joomla.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19092&style=99896
- Yahoo-Microsoft, nieuwe aflevering!
Het verhaal Microsoft-Yahoo, dat in het eerste semester van dit jaar begon, begint stilaan de allures te krijgen van een echte soapreeks. De eerste stalkte de tweede om ze uiteindelijk over te kopen voor 44,6 miljard dollar, kreeg uiteindelijk niets en zag Yahoo naar rivaal Google gaan om een advertentieakkoord te ondertekenen. En hiermee was de kous af dacht iedereen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19090&style=99896
- Reclamebureau Famous werkt één dag in een wei
Vandaag, 6 november, werkt reclamebureau Famous één dag in een wei langs de Ninoofsesteenweg in Schepdaal. Famous maakt reclamecampagnes voor Proximus, onder andere voor mobiel internet. Met deze ludieke actie wil het bureau, naast de klassieke campagne, in de praktijk tonen dat online zijn op een laptop, waar en wanneer men wil, mogelijk is dankzij Proximus Mobile Internet.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19087&style=99896

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- "Option" in Windows 7
http://www.pcworld.be/nl/fiches/option-in-windows-7.cfm
- Meer dan 2 miljoen Belgen actief op sociale netwerken
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/internet/meer-dan-2-miljoen-belgen-actief-op-sociale-netwerken.cfm
- HTC presenteert Touch Diamond in Ice White
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/gsm-gps--pda/htc-presenteert-touch-diamond-in-ice-white.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Obama haalt het en Internet speelde geen klein beetje mee
De VS hebben hun eerste Ďzwarteí president en weer een democraat. De wereld slaakt een zucht maar of het zo veel gaat uitmaken is natuurlijk koffiedik kijken....
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=4829
- Blogs in het aankoopproces
Uit een studie van JupiterResearch (sinds een tijdje onderdeel van Forrester Research) blijkt dat bloglezers sterk worden beïnvloed worden door blogcontent...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=4831
- Behavioral targeting een kwestie van vertrouwen?
Het Amerikaanse Clickz bracht recent verslag van een webinar over behavioral targeting. Een van de themaís die het meest aan bod kwamen was het belang van het...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=4822


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Financial Crisis Hits Western European Mobile Phone Market
http://computertaal.info/2008/11/06/financial-crisis-hits-western-european-mobile-phone-market/
Trend Micro bestaat twintig jaar
http://computertaal.info/2008/11/06/trend-micro-bestaat-twintig-jaar/
Breaking news: draagbare creatieve studio in D-SLR formaat
http://computertaal.info/2008/11/06/breaking-news-edraagbare-creatieve-studio-in-d-slr-formaat/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Onderzoekers claimen wpa-versleuteling deels te hebben gekraakt
19:37 - Twee beveiligingsonderzoekers stellen dat zij een methode hebben ontwikkeld om de tkip-sleutel die op wifi-netwerken wordt gebruikt, deels te kraken. Het gaat om de sleutel die de router gebruikt voor het versleutelen en versturen van data naar een client, en niet vice versa. »
http://tweakers.net/nieuws/56620/onderzoekers-claimen-wpa-versleuteling-deels-te-hebben-gekraakt.html
- Samsung introduceert qwxga-scherm
19:15 - Samsung heeft donderdag in Zuid-Korea het naar eigen zeggen eerste qwxga-scherm gepresenteerd. De monitor heeft een diagonaal van 23 inch en een resolutie van 2048x1152 pixels. Of de 2342BWX ook naar Europa komt is nog onduidelijk. »
http://tweakers.net/nieuws/56619/samsung-introduceert-qwxga-scherm.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


12 TIPS VOOR EEN VEILIGER LEVEN IN SOCIALE NETWERKEN (4)
Niet zomaar iets geloven, controleer het zelf
Het lijkt je op het eerste zicht belachelijk, maar er zijn verschillende redenen waarom iemand zich in een sociaal netwerk voordoet als iemand anders. Dat kan zijn om een grapje uit te halen, of gewoon "voor de fun", zoals zichzelf uitgeven voor een beroemdheid. Het kan ook zijn dat deze persoon zijn/haar privacy wil beschermen - dat het een echte BV is, en die in alle anonimiteit wil leven in de virtuele wereld. Maar het kan ook een eerste fase zijn van een plan om iemands identiteit te stelen, en dan in jouw naam aankopen gaat verrichten of leningen afsluiten, enz.
Hoe kan je dan, als je in een sociaal netwerk terecht komt, uitvinden of de "Harry De Peuter" die je daar ziet, wel de echte Harry is die jij kende in je jeugd, van de schoolbanken, of van het werk? Want dat is iets dat je best te weten komt, vooraleer jij teveel van jouw eigen informatie aan die ander meegeeft. Hoe doe je dat? Bekijk om te beginnen de pagina goed. IS er iets abnormaals, lijkt dit niet de persoon die jij kent, vergeet het dan maar. En natuurlijk is de beste manier: bel je vriend op, of zend hem/haar een mailtje, om te zien of hij het wel is. Zo wordt die vriend ook meteen verwittigd dat er iemand zich wil vooroen als hem/haar.
http://www.networkworld.com/community/node/33756?t51hb

12 TIPS VOOR EEN VEILIGER LEVEN IN SOCIALE NETWERKEN (5)
Controleer ook de commentaren
Steeds vaker kan je bij blogs gebruik maken van systemen waarbij men moet inloggen om een commentaar achter te kunnen laten, zoals dat van IntenseDebat. Maar er zijn ook plaatsen waar men anoniem een commentaar kan achterlaten. En daar kunnen flauwe grappenmakers dan een commentaar schrijven en uw naam eronder zetten.
Kijk dan ook regelmatig na of uw naam niet misbruikt wordt bij zulke commentaren. Is dat het geval, contacteer dan de beheerder van de site. De meeste betrouwbare sites zullen het commentaar waarin een naam misbruikt wordt terug verwijderen. En als ze dat niet doen, vraag dan tenminste dat zij noteren dat jij hen gecontacteerd hebt en gezegd hebt dat jij het commentaar niet achtergelaten hebt.
http://www.networkworld.com/community/tips-for-safe-social-networking?page=0%2C1&t51hb=

12 TIPS VOOR EEN VEILIGER LEVEN IN SOCIALE NETWERKEN (6)

Voorkom het accidenteel delen van persoonlijke gegevens
In het echte leven zal je geen briefje aan de deur hangen dat zegt "ben weg voor het weekend, kom maandag terug". Want dat is een echte uitnodiging voor inbrekers. Waarom zou je dat dan wel doen in de virtuele wereld? Want veel mensen staan er niet bij stil dat de boodschappen die zij de wereld insturen via bijvoorbeeld microblogging site Twitter niet alleen door vrienden opgevangen kunnen worden, maar ook anderen die minder goede bedoelingen hebben. Per slot van rekening is het enige wat je doet via Twitter: antwoord geven op de vraag "Wat ben je nu aan het doen"? En zonder het te weten geven mensen in hun antwoorden informatie over zichzelf mee. Kwaadwillende toehoorders kunnen al die stukjes en brokjes aaneen passen waardoor zij een beeld krijgen van jou, je familie, waar je woont, wat je gewoonten zijn. En dat wordt op den duur even gevaarlijk als dat briefje aan je voordeur...
http://www.networkworld.com/community/tips-for-safe-social-networking?page=0%2C1&t51hb=

12 TIPS VOOR EEN VEILIGER LEVEN IN SOCIALE NETWERKEN (7)
Zoek naar jezelf
Misschien heb je het al wel gedaan, uit ijdelheid of nieuwsgierigheid: gezien wat er over jou te vinden is op het net, door jouw naam in Google in te voeren. Heb je dat nog niet gedaan, dan raden wij je aan om het toch eens te doen, om te controleren wat er over jou te vinden is op het web.
Zo kan je zien welke informatie er staat, en kan je eventueel je profiel in de sociale netwerken aanpassen. Maar misschien merk je ook je naam op plekken op waar je normalerwijze niet komt, en dat kan er dan weer op duiden dat iemand anders zich voor jou uitgeeft.
Uiteraard helpt het natuurlijk wanneer jij een niet zo vaak voorkomende naam hebt - iemand die Jan Jansen heet heeft het wel een beetje moeilijker om aan online reputatie controle te doen...
http://www.networkworld.com/community/tips-for-safe-social-networking?page=0%2C1&t51hb=

TIPS VOOR WEBWERKERS

Op een gemakkelijke manier een sitemap maken

Een sitemap is een soort plattegrond van je website. Een sitemap geeft namelijk de menustructuur van een website weer en hoe de pagina's onderling gelinkt zijn.

Misschien zeg je wel: wat heb ik daar nu aan? Nou, als je een sitemap op je website hebt staan kan dat een belangrijke factor zijn om hoger in de resultaten van zoekmachines te komen. En dat wil toch bijna iedereen?

Hoe werkt dat dan? Nou, je helpt zo'n zoekmachine (bijvoorbeeld Google) om je website te indexeren, dat wil zeggen dat zij van de pagina's van jouw site gemakkelijk de URL kan opnemen en weergeven in de zoekresultaten. En omdat je het de zoekmachine zo makkelijk maakt, beloont ze jou als het ware met een hogere ranking. En die extra punten die je krijgt kunnen net het verschil maken tussen de ene en de andere positie in de zoekresultaten.

Ook voor bezoekers kan een sitemap handig zijn. Vaak zien ze dan in één oogopslag waar ze moeten zijn. Zeker als je een uitgebreide website hebt, kan een sitemap een bezoeker soms sneller uitsluitsel geven over waar hij moet zijn dan je normale navigatie.

Op de website van TNT Post vind je een mooi voorbeeld van een sitemap:
http://www.tntpost.nl/voorthuis/site/sitemap/.

Hoe maak je zo'n sitemap?
Er is behoorlijk wat software om sitemaps mee te maken. Bijvoorbeeld het Engelstalige http://www.xml-sitemaps.com/. Je kunt ook kiezen voor http://gsitecrawler.com/. Die is ook in het Engels, maar daarvan is een Nederlandse vertaling beschikbaar.(http://gsitecrawler.com/en/translate/)

Marco Sanders van Alphamegahosting (via Sjeef)
http://www.alphamegahosting.com/

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...DEFRAGGLER: BEPERKT DEFRAGMENTEREN

Windows - freeware (donaties mogelijk) - 641 KB
Dit programma, dat afkomstig is van de makers van CCleaner, maakt het mogelijk om zomaar één bestand te defragmenteren, zonder de hele schijf te moeten defragmenteren met de Windows tool. (Bron: Wim W)
http://www.defraggler.com/

DEBUT: VIDEO OPNEMEN
Windows - freeware
Met dit progje kan je video opnemen vanop je webcam, wat zich op je scherm afspeelt, maar ook via andere input toestellen. Zo kan je dan bijvoorbeeld een "how to" filmpje maken of training video's. Je kan ook vergaderingen filmen om te achriveren. (Bron: WIm W)
http://www.nchsoftware.com/capture/index.html

DRIVERMAX: WALHALLA VOOR DRIVERS
Windows - freeware
Met dit progje vind je de nieuwste updates voor drivers voor Windows XP en Windows Vista. Je kan met dit progje een backup maken van je driver, een gedetailleerd rapport ontvangen over je drivers, en kijken of er updates beschikbaar zijn voor de drivers die je nu hebt.(Bron: Lode)
http://www.drivermax.com/

ZULU: DJ SOFTWARE

Windows freeware
Met deze virtuele DJ software kan je live muziek mixen op je pc. Het progje is eenvoudig en intuïtief in gebruik, en binnen enkele minuten zal je in staat zijn om audiobestanden in te laden, en die live weer te geven met allerlei effecten. (Bron: Wim W)
http://www.nch.com.au/dj/index.html

TAB MIX PLUS
Firefox extensie - freeware
Een van de handigste extensies voor je Firefox browser: je kan twee rijen tabblaadjes aanmaken, met je scrollwieltje doorheen tabbladeren in je browser bladeren, of het verspringen van tabs uitvoeren met muisbewegingen. Je kan een tab dupliceren, beschermen tegen ongewild sluiten, enz.
http://www.download.com/8301-2007_4-10041076-12.html?tag=nl.e415

AVS4YOU: AUDIO EN VIDEO EDITOR
Windows - freeware
Dit bedrijf heeft verschillende gratis pakketten voor multimedia: om muziek te mixen, audio te bewerken (verbeteren), stereotracks te mixen, maar ook om video en audio om te zetten naar andere bestandsformaten. (Bron: Wim W)
http://www.avs4you.com/AVS-Audio-Editor.aspx

ONLINE TV PLAYER BASIC
Windows all - 1,7 MB - freeware
Dit gratis programma geeft je een lijst met honderden tv-stations uit de hele wereld, die online uitzenden, van Afghanistan tot ViŽtnam, en die je gratis kan bekijken. Sommige uitzendingen zijn niet live weliswaar. (bron: Wim W)
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,74198-order,1-page,1/description.html?tk=nl_ddxdwn

PICPICK: ALLES-IN-EEN DESIGN TOOL

Windows - freeware
Een progje dat de ontwerper erg handig zal vinden: je kan kleuren selecteren, beelden bewerken, een kleurenpalet aanmaken, een meetlat met pixels hanteren, enz. En dat alles gratis. PicPick is bovendien draagbaar, wat betekent dat je het progje op een stick kan zetten en overal meenemen. (Bron: Wim W)
http://picpick.wiziple.net/features

VRIJDAG MACDAG: FACEBOOK
iPhone / iPod Touch
Omdat steeds meer mensen een iPod touch of een iPhone hebben, meer dan er mensen zijn eigenlijk die een Mac hebben, zullen wij in de volgende weken wat gratis progjes voor deze toestellen voor u opduiken.
Om te beginnen is er Facebook: dankzij deze app die je gratis kan downloaden in de App Store kan je voortdurend in contact blijven met Facebook, ook wanneer je niet achter je gewone computer zit. Je kan de updates van je vrienden volgen, gebruik maken van de Facebook Chat, je foto's uploaden, news feeds lezen, enz.
http://phobos.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewArtist?id=284882218

VRIJDAG MACDAG: LINKEDIN
iPhone / iPod Touch - freeware
Ook van LinkedIn, de sociale netwerksite voor de professional, bestaat er een versie voor de iPod Touch en de iPhone. Je kan updates lezen van de mensen in je netwerk, je eigen status updaten, je profiel aanpassen, enz; Deze app werkt samen met je adresboek: je kan een contact op het netwerk van LinkedIn opzoeken, en dan de contactinformatie naar je adresboek kopiŽren.
http://phobos.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewSoftware?id=288429040&mt=8

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Zelfs Nederland heeft eens geweten wie Guido Gezelle is.
- Karel Jonckheere, Vlaams schrijver -