Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 6/11/2008 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 12
Nummer 573 van 1/11/2008
Gegroet lezer,

Voor een keer wordt dit voorwoord niet geschreven terwijl wij op de trein zitten, maar vanuit de gewone redactie. Op zaterdag is het immers 1 november, dus sluitingsdag voor de winkels, en toch moesten onze schapraaien dringend aangevuld worden. En dus maar het aangename aan het nuttige gepaard, en een dagje verlof genomen. Na het boodschappen doen was er zalig wat tijd over om wat te sleutelen aan de computers, waarbij wij tot de vaststelling kwamen dat de nieuwsgroepen ons aangenaam konden verrassen, vooral de binaries... die bleken namelijk een onschatbare bron van hoorspelen te zijn...

Deze week in onze nieuwsbrief weer heel wat nieuwtjes, maar ditmaal staat Microsoft wat meer in de schijnwerper, dat ook gewonnen blijkt voor 'cloud computing': Microsoft brengt zowel een ontwikkelaarsomgeving uit, Azur, als een versie van Office die gecombineerd wordt met online tools. En verder natuurlijk de aankondiging van Windows 7, waarvan verschillende redacteurs een pre-bèta versie hebben mogen uitproberen.

En dan natuurlijk ook de derde aflevering van de beveiligingsrubriek in samenwerking met het beveiligingsblog Belsec. Altijd een stevige hap, maar er is niemand die het zich veroorloven kan deze adviezen te negeren!

Een dik nummer dus - maar dat bent u ondertussen gewend van ons. Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.WIE MAAKT ER EEN "EUROPESE" KINDLE?
Het zijn de laatste dagen van oktober, en dan weet je het: de Boekenbeurs staat voor de deur. En alhoewel boeken in elektronische vorm, met andere woorden: een hardware toestel, dat je telkens opnieuw kan laden met een nieuw boek, eigenlijk veel logischer zijn, en op termijn meer kostenbesparend dan de gewone papieren boeken (en ook ecologischer - denk eens aan al die bomen die moeten sneuvelen voor die papieren boeken!), toch lijkt het elektronische boek nog altijd niet aan te slaan.
In de VS heeft online boeken- en platensite Amazon een eigen hardware toestel uitgebracht, de Kindle, om de verkoop van elektronische boeken te promoten. Dat toestel heeft een draadloze verbinding, zodat je boeken rechtstreeks kan downloaden naar de Kindle. Het toestel is echter niet goedkoop ($359), wat al een eerste hinderpaal is; een tweede hinderpaal: de lezer blijkt niet gevonden voor de elektronische vorm van zijn boek.
Amazon heeft nu echter goede hoop: een van deze dagen zal de bekende talkshow gastvrouw Oprah Winfrey aankondigen wat zij de gadget van het jaar beschouwt, en dat zou volgens insider de Kindle zijn. Mogelijk zou dat dan de verkoop van het toestel aanzwengelen. Wij hebben echter een heel andere theorie hierover.
De boekenwurm koestert immers zijn schatten. De boeken die je leest, vormen immers een statement. Wanneer je die boeken niet meer kan tonen in je boekenrek, verlies je een deel van je imago. Bovendien lees je een boek blad na blad, met een linker en een rechter blad. Deze gewoonte lijkt moeilijk af te leren. Naar onze mening moet er dan ook een toestel komen dat je opent als een boek, met twee schermpjes dus, links en rechts. Bovendien zouden de boeken ook in tastbare vorm verkrijgbaar moeten zijn - denk maar aan de mini disks die Sandisk wil promoten voor muziek. Ideaal zou het zijn dat je een boek instant kan downloaden van een online boekenwinkel a la Amazon (ideetje voor Proxis?), maar ook een "tastbare" versie thuis gestuurd krijgt, om te bewaren. En dan hebben wij het niet over een boek in print vorm, wel over een boek op zo'n mini disk. En dan zou ook ons eerder idee, om die minidisks te bewaren in hoesjes die op zich neutraal zijn, maar die kijken wat de inhoud is van de disk, en dan zelf een cover weergeven op de rug, front en back van het hoesje, gebaseerd op het artwork van het boek. Net zoals wij dit idee propageren voor de muziekdragers van Sandisk.
Wie heeft connecties in de boekenwereld, om dit idee tot uitvoer te brengen? Wij willen wel ons percentje hoor!
http://www.newsfactor.com/story.xhtml?story_id=62632

TIENER OORZAAK VAN DUIK AANDEEL APPLE
Een tiental dagen geleden hadden wij het over een vals bericht dat verschenen was in de citizen journalism site van CNN, iReport, en zo doorsijpelde naar de grote media, en volgens hetwelk Steve Jobs een hartaanval gehad zou hebben. Als gevolg van dit bericht maakte de koers van het Apple-aandeel een forse duik: van 106,50 naar 94,65 dollar op een dag tijd.
De Amerikaanse overheidsinstelling SEC (Securities and Exchange Commission) stelde een onderzoek in naar dit incident, omdat er gevreesd werd dat het bericht verspreid was in een poging om de koers van het aandeel te beïnvloeden. CNN verleende volledige medewerking aan het onderzoek, en uiteindelijk bleek dat het een tiener was die het bericht gepost had op iReport - en dat zijn bedoeling niets te maken had met geldgewin, koersbeïnvloeding, maar dat hij het gewoon gedaan had om te zien in hoeverre het bericht overgenomen zou worden.
De jongeman zal naar alle waarschijnlijkheid dan ook niet vervolgd kunnen worden door de Amerikaanse overheid: hij heeft niet gehackt, hij heeft geen geldgewin op het oog gehad. Mogelijk zullen sommige aandeelhouders wel een burgerlijke procedure tegen hem instellen, de Amerikanen kennende.
Citizen Journalism heeft echter wel een deuk gekregen door deze affaire, en CNN zelf heeft ook aan geloofwaardigheid ingeboet. Alhoewel er duidelijk vermeld wordt op de site dat enkel de artikels die van CNN de tag "On CNN" onderzocht zijn door de vaste medewerkers van CNN, en dus ook de officiële goedkeuring dragen, blijft het feit dat de meesten enkel kijken naar het feit dat het artikel op de CNN site verschenen is, en dat alles wat op CNN verschijnt, waarheid is. Maar wat het verhaal in elk geval beklemtoont, is dat de beleggers als een kudde schapen gewoon achter elk (vals) bericht aanlopen. Iets wat door het debacle van de banken van de laatste dagen nogmaals aangetoond wordt...
http://www.newsfactor.com/story.xhtml?story_id=62631

VROUW GEARRESTEERD VOOR "VIRTUELE" MOORD
Verleden week hadden wij het over twee Nederlandse jongeren, die tot straf veroordeeld werden in de "echte" wereld, omdat zij in de virtuele wereld bepaalde items onder bedreiging afgedwongen hadden van een andere gamer. Ons bereikte nu ook het bericht over een 43-jarige vrouw die gearresteerd is, omdat zij haar virtuele echtgenoot "vermoord" zou hebben.
De vrouw zou boos geworden zijn omdat de speler, die in de virtuele wereld van het Maplestory game haar echtgenoot speelde, in die wereld de echtscheiding aanvroeg van haar. Daarop slaagde zij erin de inloggegevens van haar "ex" te bemachtigen; zij logde in met die gegevens, en liet de player die haar "ex" voorstelde, afslachten.
Lijkt triviaal, maar de reactie van de Japans overheid was dat allerminst. De vrouw, een pianolerares, werd gearresteerd en 1.000 km ver overgebracht naar Sapporo, waar haar "ex", een 33 jarige kantoorbediende, woonde, waar zij aangeklaagd dreigt te worden voor het zich illegaal toegang verschaffen tot een computer, en het manipuleren van data. De dame riskeert in dat geval 5 jaar gevangenis, en een boete tot 5.000 dollar.
Begint dit niet een beetje uit de hand te lopen?
http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/7688091.stm

MICROSOFT GAAT OOK DE WOLKEN IN
Maandag heeft Ray Ozzie, de voornaamste software architect van Microsoft, "Windows Azure" voorgesteld op de Professional Developers Conference. En die naam moet dan slaan op de hemelblauwe lucht, want Microsoft wil volop mee springen op de trein van de virtuele computing. Het gekke is dat de andere spelers, die ook diensten via het internet aanbieden, spreken van "cloud computing" - zouden er dan bij hen wolkjes aan de lucht zijn?
Windows Azure moet een pakket diensten zijn die op het internet aangeboden worden, en dus niet op de eigen computer moeten staan; Azure omvat o.a. virtueel computing, schaalbare opslag, en een automatisch service management systeem. Deze tools zouden oorspronkelijk gemaakt zijn om de eigen diensten van Microsoft te hosten, zoals MSN, Xbox Live, en Office Online. Met andere woorden is de boodschap duidelijk: als deze diensten sterk genoeg zijn om dit aan te kunnen, dan zijn zij sterk genoeg om andere taken aan te kunnen.
De juiste uitleg van wat Windows Azure is, is iets te technisch om hier uit te leggen. Wij verwijzen daarvoor graag naar Ars Technica en Microsoft zelf. Wij onthouden in elk geval dat Microsoft duidelijk de stap zet naar "software as a service" (SaaS). Benieuwd hoe dit verder evolueert...
http://www.infoworld.com/article/08/10/27/Microsoft-launches-Windows-Azure-for-the-cloud_1.html
http://arstechnica.com/news.ars/post/20081027-microsoft-has-head-in-the-clouds-with-new-windows-azure-os.html
http://www.microsoft.com/presspass/press/2008/oct08/10-27PDCDay1PR.mspx

GOOGLE EARTH VOOR DE IPHONE
De aarde in uw broekzak? Het kan, en wel dankzij Google en de iPhone en iPod Touch. En dat is wel leuk. Want dankzij de knijpbewegingen kan je gemakkelijk in- en uitzoomen, even strijken over het scherm en je bent duizenden kilometers verder op de aardbol. En bovendien kan je gebruik maken van de ingebouwde accelerometer: wanneer je je toestel schuin houdt, dan kan je ook het reliëf van het terrein op Google Earth bekijken.
Verder kan je ook artikels in Wikipedia bekijken, die een geotag link bevatten naar een plaats op de aardbol. Een klik op die link, en je wordt naar die plek gevoerd. En via de button "Location" krijg je vleugels: je kan naar je huidige plek op de aardbol "vliegen".
Google Earth voor de iPhone is verkrijgbaar via de iTunes App Store. De software wordt uitgebracht in 18 talen en in 22 landen. Bij het Google blog vind je een video die de werking van de tool uitlegt. Bij CNet vindt je een interessant artikel dat enkele mogelijke toepassingen van deze nieuwe software bespreekt - vooral de combinatie van Google Earth met het brengen van locale informatie over handelszaken lijkt erg lucratief.
Onze mening? Volgens de beelden van de demo ziet het er een fantastische tool uit. Maar wij stellen ons wel vragen bij de bandbreedte die je nu gaat gebruiken. Al deze satellietbeelden moeten immers ingeladen worden, en dat lijkt ons een zware post op je verbruik. En zolang het 3G dataverkeer voor de mobiele telefoon zo schandalig hoog blijft, zou dit wel eens een zware hindernis kunnen zijn voor de inburgering van Google Earth op het mobieltje...
http://googleblog.blogspot.com/2008/10/introducing-google-earth-for-iphone.html
http://news.cnet.com/8301-13579_3-10075543-37.html

HYVES WINT VAN MYSPACE
Kijk, dit vinden wij nu een mooi verhaal. Gewoonlijk zijn de "kleintjes" het die het moeten afleggen tegen de grote multinationals, maar in Nederland is het de grote die de handdoek in de ring werpt, en het terrein laat aan het "kleintje".
Het gaat om Hyves, de o zo populaire sociale netwerksite met Nederlandse roots. Het netwerk bestaat al enkele jaren, en had in die tijd een mooie userbase uitgebouwd van meer dan 7 miljoen leden. Dat zorgde ervoor dat, toen MySpace eindelijk naar Nederland trok met een Nederlandstalige versie, de belangstelling maar lauw was, en MySpace er niet in slaagde om een beduidend marktaandeel in te palmen.
Rupert Murdoch heeft dan ook besloten dat het kantoor van MySpace in Amsterdam opgedoekt wordt; het kantoor in Berlijn zal voortaan verantwoordelijk worden voor de oeraties in Nederland. De Nederlandstalige MySpace site zal uiteraard wel blijven bestaan.
http://www.webpronews.com/topnews/2008/10/27/report-myspace-closing-netherlands-office

GOOGLE OFFERT MAAGDELIJKE ZOEKPAGINA OP VOOR RECLAME
Een van de kenmerken van Google's zoekmachine is de "maagdelijkheid" van de pagina: volkomen wit, geen reclame, enkel de hoogstnodige tekst. Af en toe offert Google die maagdelijkheid echter op, om reclame te maken voor de eigen producten. Dat was zo toen Chrome uitgebracht werd, de eigen browser van Google. En dat is nu weer zo: op de Amerikaanse homepage van de zoekmachine vind je reclame voor de G1 Android mobiele telefoon - een link die doorverwijst naar T-Mobile, waar men dan het toestel kan aankopen. Uiteraard zie je deze reclame niet op de andere internationale versies (Frans, Nederlands...) van Google: voorlopig is de android G1 enkel te verkrijgen in de VS.
Google ziet geen graten in deze reclame. Wij hebben daar toch wel een bedenking bij. Google maakt in regel alleen reclame voor "eigen producten". Wat dus zeggen wil dat het de G1 android mobiele telefoon beschouwt als haar eigen product, niet als iets dat door de open source gemeenschap gemaakt werd voor de hele gemeenschap. En geef nu toe: de verweving met de Google producten (Gmail, Google zoekmachine...) is toch wel opvallend in de android.
Een tweede bemerking is dat Google de blankheid van haar pagina naar eigen goeddunken als argument gebruikt. Toen afgelopen zomer voorstanders van de privacy aan Google vroegen om een link op de zoekpagina te plaatsen die zou verwijzen naar het privacybeleid dat het bedrijf hanteert, wou Google daar niets van weten, omdat zulke bijkomende tekst de laadtijd van de pagina zou vertragen, en afbreuk zou doen aan de gebruikservaring. Uiteindelijk gaf Google toe, maar enkel op voorwaarde dat er een ander woord zou verdwijnen. En nu verschijnt daar dus eventjes toch wat reclame....
Noem ons muggenzifters, maar in onze ogen ondergraaft deze reclame de reputatie van Google als neutrale provider van zoekresultaten, door te laten uitschijnen dat het een voorkeur heeft voor bepaalde industriepartners of adverteerders.
http://www.informationweek.com/news/internet/google/showArticle.jhtml?articleID=211300575

MICROSOFT OFFICES KRIJGT NU OOK WOLKJES
Gisteren hadden wij het over een aankondiging die Microsoft deed op haar ontwikkelaarsconferentie, en waarbij het duidelijk werd dat Microsoft resoluut de weg van "software as a service" ingeslagen heeft: software staat niet meer op je pc, maar wordt via het internet aangeboden. Deze aankondiging was vooral voor bedrijven bedoeld, en niet voor de gewone gebruiker.
En vandaag kwam Microsoft af met een gelijkaardige aankondiging maar dan voor de gewone internaut: de volgende versie van het kantoorpakket Microsoft Office zal browsergebaseerde versies bevatten van enkele van de onderdelen van de suite: Word, Excel, PowerPoint, en NoneNote. Dat zullen weliswaar lichtgewicht versies zijn, maar zij zullen toch nog altijd voldoende functies bevatten, en zeker en vast de vergelijking met de online suite van Google docs kunnen doorstaan.
Dankzij deze browser apps, die in IE, Firefox en de Safari browser zullen werken (over Google Chrome wordt niets verteld), zal je office documenten kunnen aanmaken, bewerken, en met verschillende personen kunnen samenwerken aan deze documenten.
Er is wel een beetje verwarring over de naam van de verschillende online producten van Microsoft. Deze nieuwe lite-versies van Microsoft Office zullen "Office Web Applications" gaan heten, en je zal toegang krijgen via Office Live. Maar er is ook Office Online (een site van Microsoft waar je sjablonen kan downloaden om te gebruiken in Word, Excel, Powerpoint), en Office LIve Workspace, waar je office bestanden kan zetten en bewerken vanop je computer of het web.
Enkele screenshots van deze nieuwe lite versies vind je alvast bij ReadWriteWeb. Wie geïnteresseerd is in het uittesten van de komende bètaversie van Office Live, kan zich inschrijven voor Office Live Workspace op onderstaande link.
http://www.workspace.officelive.com
http://www.readwriteweb.com/archives/microsoft_office_comes_to_browser.php

AFGESLANKTE WINDOWS 7 MOET OPSTAPJE NAAR WINDOWS LIVE WORDEN
We blijven nog even bij Microsoft. Het is nu eenmaal de PDC 2008 conferentie, en dat is een belangrijk gebeurtenis. Daar wordt nu stilaan duidelijk hoe de nieuwe versie van het Windows besturingssysteem eruit gaat zien, Windows 7. En het zal slank zijn, veel slanker.
Deze versie zal namelijk verschillende onderdelen niet langer bevatten - je zal die enkel kunnen downloaden via de Microsoft Windows Live site, waar je ze, naa registratie, gratis kan downloaden. Het gaat om Windows Mail (de opvolger van Outlook Express), Windows Photo Gallery (een heel knappe tool om foto's te beheren) en Windows Movie Maker (een geavanceerde tool om video's en dvd's te maken), enkele van de sterproducten van Vista. Allicht zal je wel heel wat protesten horen van de gebruikers dat Windows 7 deze tools niet meer bevat.
Waarom doet Microsoft dit dan toch? Waarnemers menen dat het hoopt op die manier de gebruikers naar Windows Live te lokken, waar zij nog andere software en diensten vinden, en hopelijk verhangen raken aan die andere tools. Op die manier wil Microsoft weerwerk bieden tegen de verlokkingen van Office docs van Google, en de andere online diensten die de zoekmachine aanbiedt. Of het daarin zal slagen, is natuurlijk de vraag. Het grote succes van Windows was dat de gebruiker een computer kreeg met alles erop en eraan. De meeste niet zo technisch onderlegde internauten behouden die computer zoals zij hem aangekocht hebben, en gaan niet meteen aan het downloaden. Als zij zouden moeten downloaden, dan riskeert Microsoft dat de gebruiker kiest voor een concurrerend pakket, dan voor de eigen Microsoft producten, en dat was dus niet de bedoeling!
http://www.pcworld.com/article/152860/article.html?tk=nl_dnxnws

WAT WINDOWS 7 BELOOFT
Gisteren hadden wij het in het kort over de nieuwe versie van Windows, en met name wat er niét inzit. Maar belangrijker is natuurlijk wat er wél in zit, en dat hebben enkele gelukkigen al kunnen bekijken: zij mochten een pre-bèta uittesten. De eerste vaststelling was meteen: voor een bèta van een besturingssysteem is Windows 7 verbazend stabiel - en dat belooft. Trouwens, je mag zeggen wat je wil van Vista, maar veel vastlopen doet het niet hoor.
Verder heeft Microsoft hard gesleuteld aan een van de grote problemen van het OS: het trage opstarten en afsluiten. Daarvoor werd samengewerkt met hardwarefabrikanten, want hard- en software moeten uiteraard goed met elkaar samenwerken. Windows 7 zal ook "multitouch input" ondersteunen, dus een aanraakscherm dat reageert op verschillende aanraakpunten, zoals de knijpbewegingen bij de iPhone. Er komt ook een nieuwe taakbalk die het gemakkelijker wordt om de openstaande vensters te manipuleren; je zal ook meer dingen kunnen openen met een rechterklik, zoals speellijstjes in Media Player. De vele icoontjes in de systeembalk werden ook opgeschoond: voortaan staan daar enkel nog de icoontjes van wie jij expliciet bepaald hebt dat zij er moeten staan.
De zijbalk waarin de widgets stonden is afgevoerd; de gadgets staan nu gewoon op de dekstop. En, erg belangrijk, ook aan de User Account Control werd gewerkt, je weet wel, de manier waarop Microsoft controleert of jij wel een legitieme versie van het Windows OS aan boord hebt.
Bij CNet (1) en PC World vind je een duidelijke reeks foto's die de verschillende nieuwigheden belicht. En bij TechMeme vind je een selectie artikels die Windows 7 bespreken.
http://news.cnet.com/2300-1016_3-6247282.html
http://www.pcworld.com/article/152898/article.html?tk=nl_dnxnws
http://www.techmeme.com/081028/p62#a081028p62

HET GEVAAR VAN WIDGETS IN SOCIALE NETWERKEN
Zoals je weet kan je in de sociale netwerken, met Facebook voorop, verschillende widgets op je profielpagina plaatsen. Dat gaat van spelletjes, tot filmpjes enz. Facebook heeft daarvoor haar API (Application Program Interface) geopend voor de programmeurs, die zulke widgets dan ook massaal aanmaakten.
Maar blijkbaar zit er een schaduwkantje aan deze apps: zelfs al staat de app op jouw profielpagina, blijkbaar kan de programmeur dat progje plots volkomen veranderen. Het moet zelfs de programmeur niet zijn, zoals het volgende geval bewijst.
Een van de Facebook apps is Oregon Trail, een leuk spelletje uit de jaren 80. Heel wat internauten met heimwee naar deze jaren hebben dat game als app op hun profiel gezet. Maar op een mooie dag hebben de makers van Oregon Trail deze widget verkocht aan een bedrijf dat SpeedDate heet en, zoals de naam laat vermoeden, een speed dating dienst aanbiedt. Van de ene dag op de andere vertoonde de widget niet langer het game, maar een vakje om te speeddaten. En je kan er donder op zeggen dat heel wat Facebook gebruikers daar ferm verveeld mee zaten - vooral zij die al een vaste relatie hebben, en die nu plots op zoek leken naar een nieuw lief!
http://techdirt.com/articles/20081024/0131202635.shtml
http://news.cnet.com/8301-17939_109-10074004-2.html?part=rss&subj=news&tag=2547-1_3-0-20

OVERZICHT BELGISCHE SECURITY BLOGGERS WEEK 21 OKTOBER – 28 OKTOBER 2008

Even ter verantwoording. We werken dagelijks binnen een omgeving van snel en kort nieuws dat elkaar zonder enige context steeds sneller opvolgt. Dit weekoverzicht probeert een beetje perspectief en achtergrond te brengen en de verschillende grote titels van de afgelopen week met elkaar in relatie te brengen. Het is daarom anders dan de korte nieuwsoverzichten en vergt iets meer inspanning om te lezen en begrijpen. We beseffen dat, maar hoe wilt u een globale veiligheidsvisie ontwikkelen of actualiseren als u zich enkel zou baseren op korte berichten ?

Het belangrijkste nieuws verleden week was de lancering van de veiligheidsupdate van Microsoft. Deze onvoorziene update deed even paniek toeslaan bij de veiligheidsverantwoordelijken en dan vooral bij diegenen die sinds begin 2000 de verschillende RPC wormen zoals Sasser hebben gekend die miljoenen computers indertijd hebben uitgeschakeld (en trouwens nog altijd actief zijn op het web). Het is trouwens door deze plagen indertijd dat Microsoft haar hele veiligheidspolitiek en –infrastructuur heeft zodanig moeten wijzigen en uitbreiden dat ze momenteel min of meer een voorbeeld aan het worden is.

Dit is een noodzakelijke patch die je MOET installeren zelfs als de ergste voorspellingen (nog) niet zijn uitgekomen. Men moet tevens onthouden dat de vorige grote wormen soms gewoon het resultaat waren van een slechte codering van het virus en niet de intentie waren. (syntheseposting : http://belsec.skynetblogs.be/post/6374243/update-5-microsoft-alert-status-new-informati)

Het verhaal van de ontdekking van deze aanvalscode is op zich een woordje uitleg waard. Microsoft heeft deze code enkele weken geleden ontdekt via haar netwerk van honeypots (een netwerk van computers die uitnodigen om aangevallen te worden maar die in feite dergelijke slechte code verzamelen zodat veiligheidsonderzoekers ze kunnen ontleden) en via zeer gerichte aanvallen tegen specifieke netwerken of ‘targeted attacks’. Deze informatie werd trouwens met haar bevoorrechte veiligheidspartners gedeeld die hierdoor snel konden reageren. Of uw leverancier van security een dergelijke partner is, kunt u hier vinden (http://belsec.skynetblogs.be/post/6381514/is-your-securityproduct-a-securitypartner-of-)

In targeted attacks of gerichte aanvallen worden heel specifieke netwerken of computers nu en dan eens aangevallen met heel specifieke code. Deze vinden ook in België steeds meer plaats. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6373981/alert--targeted-attacks-are-under-way-in-belg) Het is heel moeilijk voor veiligheidsverantwoordelijken om daartegen te beschermen indien de veiligheidspolitiek niet potdicht zit en dan nog zal een automatische ontleding van de logs door software ze meestal niet onmiddellijk ontdekken omdat ze maar zo weinig voorkomen. (Het is daarom aangeraden om ‘noise’ zoals volledige scans tegen heel je netwerk op al je poorten uit de logs te halen als je ze analyseert).

We kunnen ook spreken over een zero day wat wil zeggen een veiligheidsgat dat tot overname van de computers leidt zonder dat er een patch tegen bestaat. Wat meer opmerkelijk was, is dat de code handmatig moet zijn ontwikkeld door langdurig onderzoek want met de automatische veiligheids- en bugontdekkingssoftware kon men volgens Microsoft het lek niet gevonden hebben. Dit blijkt onder andere uit het feit dat voor SNORT (een IDS die dit zou moeten ontdekken in de trafiek van een netwerk) maar liefst 32 verschillende regels werden geschreven om zoveel mogelijk varianten te ontdekken. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6382505/emerging-threats-writes-32-snort-detection-ru) En zelfs dan kan SNORT maar een beperkt aantal van de aanvalstrafiek ontdekken. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6382786/only-some-snort-rules-detect-some-malicious-t)

Dit soort aanvalscode is niet meer zo uitzonderlijk aangezien voor dergelijke ontdekkingen momenteel in de ondergrondse economie miljoenen wordt betaald. Het maakt het voor de veiligheidsverantwoordelijken niet eenvoudiger.

Vandaag kunnen we echter stellen dat de aanvalscode niet massaal maar in targeted attacks tegen bepaalde netwerken wordt gebruikt. Dit betekent dat als je een reden hebt om aan te nemen dat je een specifiek doelwit kunt zijn of bent (om commerciële, overheids- of financiële belangen) dat je zal moeten rekening houden met gerichte aanvallen met onder andere deze code. We zullen in de komende weken dan ook meer aandacht besteden aan dergelijke aanvallen.

Het probleem is echter dat België momenteel nog geen CERT heeft dat de verdeling van de informatie en de coördinatie van de opkuisoperaties zou kunnen doen. De Federale overheid is trouwens bezig met het plannen van een centrale CERT of internet- veiligheidscentrum in België (http://belsec.skynetblogs.be/post/6364235/this-government-promises-us-a-cert-more-or-le) en naar aanleiding van het artikel in De Standaard riep Roel Deseyn, een parlementair die al lang voor internetveiligheid pleit, hier ook voor.
http://belsec.skynetblogs.be/post/6367208/forum--parlementair-roel-deseyn-pleit-voor-ee) De hamvraag is met welk geld en middelen.

Zo heeft de overheid duidelijk een probleem om ICT’ers aan te werven. In 2007 waren dit er slechts 17 uit 1567 kandidaten (http://belsec.skynetblogs.be/post/6367799/belgische-overheid-recruteerde-17-informatici) Hoe men hiermee de diensten en producten die door derden worden geleverd kan controleren is een heel belangrijke vraag. Dit bleek trouwens uit de gegevens van het bijna totaal mislukken van het hele ITProject bij het ministerie van Financiën. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6370336/belgian-it-financial-administration-tax-in-a-) Maar deze hebben dan wel weer VOIP…..

Dit probleem stelt zich volgens onze bronnen ook bij de controle en opvolging van het EID (Elektronische Identiteitskaart) project waar we al verschillende keren over bericht hebben dat er kwaliteits- en veiligheidsproblemen zijn. Als antwoord op de publicatie van het privacylek in de EID in mei had de Fedict beloofd om een update van haar software beloofd. Deze nu eindelijk is uit – al is het helemaal niet duidelijk hoe deze verdeeld zal worden naar de individuele gebruikers – maar volgens deze posting op het internet kan je met een simpel scriptje op een webpagina of in een script ook deze betere beveiliging uitschakelen. Terug naar af ? (http://belsec.skynetblogs.be/post/6381306/new-eid-privacy-protection-already-bypassed-)

Dit is trouwens ook een probleem dat zal opduiken bij ons Belgisch evotingproject. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6369369/presentation-about-the-new-evoting-system-in-)
In de VS is trouwens overigens de grootste evoting in een ontwikkeld land op deze aardbol bezig en je kan de problemen hiermee – laten we hopen voor de verkiezing zelf dat dit er zo weinig mogelijk zijn in de huidige financiële crisis – opvolgen. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6367621/us-voting-problems-be-the-first-to-know )

Maar dit probleem stelt zich ook bij het opvolgen en controleren van grote projecten zoals de nieuwe geplande politiedatabank die slechts dankzij een preventief lek naar de media kon worden tegengehouden. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6370226/belgium-will-have-its-own-super-police-inform) Alle garanties die men zal willen geven zullen slechts effectief zijn als men er ook het personeel voor heeft en kan houden om die controle en toezichtsfuncties ook effectief in te vullen.

De journalisten vonden het nodig om de grijze zone van de cybercriminaliteitswetgeving in België af te tasten door te gaan inloggen op een beschermd (sic) gedeelte van de nationale politiewebsite. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6377749/belgian-googlehacking-in-national-police-webs) Aangezien ze zeiden van geen enkele wet te hebben overtreden en dat het enkel met wat surfen was, dachten we eerst aan Googlehacking, maar nee ze hadden met standaard logins (guest waarschijnlijk) kunnen inloggen op het ‘beschermde’ gedeelte. Het bewijst nogmaals dat er een aantal standaard beveiligingsmethoden zijn die hadden moeten worden opgenomen in de installatieprocedure van een website en de controle voor men een website lanceert. Het verwijderen van alle standaardpaswoorden is er één van. Of de politie effectief een klacht zal neerleggen is onwaarschijnlijk, al werden de gebruiksvoorwaarden van de site overtreden en is er geen sprake van ‘responsable disclosure.’ In het laatste geval wordt het slachtoffer eerst gecontacteerd vooraleer men het probleem publiceert en spreekt men af om slechts tot publicatie over te gaan als het probleem in kwestie is opgelost. In België heeft men een dergelijke regeling nog niet al wordt er beloofd dat men er over aan het nadenken is.

Deze journalist van Het Laatste Nieuws was misschien opgejut door de artikels over de internetonveiligheid die De Standaard enkele dagen voordien had gebracht. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6363754/de-standaard-did-illegal-hacking-). Maar dit artikel - ondanks de spectaculaire titel - ging enkel over het krijgen van honderdduizend emailadressen wegens een slechte configuratie van een nieuwsbriefsoftware. Ook zij bevonden zich op de rand van de wet. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6382187/access-to-secure-website-of-the-belgian-natio) Er zijn nochtans tientallen andere zaken die konden worden gepubliceerd en veel spectaculairder zijn. Een waarschuwing wel voor andere securityonderzoekers. Het is niet omdat men een journalist met rust laat dat men dit ook met u zal doen …. U bent een gemakkelijker slachtoffer van een proces.

We hebben dan ook een update gebracht van wat u moet doen om uw site Googlehackvrij te maken (http://belsec.skynetblogs.be/post/6363925/google-hacking-belgian-sites--some-practical-) en enkele oudere nog steeds actuele interessante .be zoekopdrachten. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6363790/first-steps-to-do-before-google-hacking-your-). Deze zullen trouwens in een RSS newsfeed komen. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6363949/the-googlehacking-blacklist-will-be-back)

De journalisten hadden dit echter niet nodig gehad om spectaculair nieuws te brengen. Met enkele gerichte zoekopdrachten hebben we immers alle informatie gevonden over het zogenaamde geheime Belgische militaire communicatienetwerk Belmilcom dat een spion in eerste instantie zou nodig hebben. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6378199/the-belgian-military-network-bemilcom-is-not-) Dit zijn immers de infrastructuur, de betrokken bedrijven en de betrokken personeelsleden. Het feit dat deze informatie op het internet verschijnt bewijst dat hier nergens gebruik werd gemaakt van een ‘Non Disclosure Agreement’. Het tweede soort informatie dat we vonden waren nummers. We hebben er maar enkele gepubliceerd, maar je kan een heel telefoonboek samenstellen ermee. Altijd handig als je ergens aan een telefoon geraakt of ergens een afluisterapparaat op de infrastructuur kunt plaatsen. Het wordt natuurlijk nog leuker als je leest dat de zenders van Astrid, het communicatienetwerk van de politie- en hulpdiensten gebruik maakt van dezelfde masten. 'Single Point of Failure' noemt men zo iets.

En als kersje op de kaart vonden we ook het plattegrond van de militaire basis/opleidings- school van het leger/NAVO in Oostende. Dit was zomaar gepubliceerd op het internet. Met ook uren en andere informatie die je nodig zou hebben voor social engineering. (dit is een methode waarbij de persoon op basis van interne informatie zich toegang kan verschaffen tot gebouwen door zich voor te doen als iemand anders – vb een leveringsbedrijf). Volgens informatie die we ondertussen kregen is dit centrum belangrijker dan ze op het eerste gezicht lijkt. Voor zij die het gebouw kennen, geven we als tip : de vlaggen.

Dit bewijst nogmaals dat er geen enkele – maar dan ook geen enkele – centrale politiek is van controle van informatie vooraleer ze op het internet wordt geplaatst. Er is met andere woorden geen enkele risicobepaling van het publiceren van dergelijke interne of gevoelige informatie. Dit wil niet zeggen dat je paranoïde moet worden en sommige van die informatie is ook offline en in andere bronnen te vinden maar waarom moet men het de ‘anderen’ zo gemakkelijk maken van het zomaar zonder enige controle op de eigen websites op het net te gooien ?

Dit wil trouwens niet zeggen dat er geen andere sites effectief gehacked werden. Maar het viel ook op dat tussen de sites die gebruikt werden voor phishing er ook sites zaten die vroeger gehacked waren en waarvan nu duidelijk werd dat ze ondertussen nog niks gedaan hebben aan hun beveiliging. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6381415/salsabruxelles-hacked-for-phishing) Dat ze momenteel gebruikt worden voor financiële oplichting moet het toch duidelijk maken dat de beveiliging van je website niet alleen maar dient om defacing door Turkse hackers te vermijden. Uit onze analyse van de botnet en malwarecenters die door een honeypotnetwerk werden gepubliceerd is het trouwens duidelijk geworden dat zelfs websites van banken zelf nu gebruikt worden om phishingsites op te zetten en/of om malware te verdelen. Het aandeel van Russische banksites is daar trouwens enorm in. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6382596/many-bank-and-phished-sites-in-top-malware-se )

Phishers gebruiken echter ook speciale virussen om dit te doen vanop de PC. Men noemt dit ‘silent bankers’ die zich meestal nestelen in de browser en op de achtergrond pas aktief worden als je op een banksite gaat. Het geloof van de bankwereld in de veiligheid van de browser moet toch overweldigend zijn…. Uit een analyse die we citeerden bleek trouwens da deze virussen niet altijd werden ontdekt door commerciële antivirussoftware. Ze werden uiteindelijk wel ontdekt, maar het duurt evenwel geen dagen om je gegevens van je online bankrekening te gebruiken voor een malafide transactie. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6382764/prevx-has-its-own-blacklist-of-insecure-secur)

In België waren er verleden jaar zo’n 3000 slachtoffers van phishing al vallen daar de mensen onder die zo naïf zijn dat ze alles in een email geloven terwijl wat in het echt niet bestaat ook niet online zal bestaan, enkele populaire verhalen die procentueel niets voorstellen buiten beschouwing gelaten. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6375483/3000-phishing-victims-in-belgiums)

Het feit dat dergelijke virussen niet ontdekt worden door antivirussoftware moet trouwens niet verbazen als men merkt dat slechts weinigen onder hen erin slagen om de nieuwste aanvalscode die ontdekt wordt in een honeypotnetwerk ook tegen te houden. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6382651/new-malware-binaries-that-are-unknown-pose-ne) en ook bevestigd hier (http://belsec.skynetblogs.be/post/6382682/how-good-are-free-antiviruses-against-new-mal) Dit geldt trouwens ook voor de firewalls. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6382403/4-free-firewalls-in-top-10-of-very-secure-per) In beide gevallen deden sommige gratis versies het niet slechts, integendeel. Dit maakt het misschien ook mogelijk om op bepaalde PC’s of op een speciale analysePC verschillende antivirus en andere gratis securitytools te gebruiken voor de analyse van de PC of de trafiek of bepaalde bestanden.

Maar deze veiligheidsinstrumenten proberen natuurlijk bij te blijven en proberen hierdoor ook steeds meer heuristic (op basis van de code of het gedrag van de code of het programma) te reageren of steeds strikter te worden. Hierdoor slaan allerlei alarms af voor kleine of normale dingen. Zelfs Belsec (of één van de cookies van haar hoster misschien ?) deed Avira alerten verzenden. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6382313/avira-blocks-belsec-because-of-malware--) We hebben dit gecontroleerd en kunnen zeggen dat het waarschijnlijk één of andere cookie zal zijn en geen malware.

Deze kunnen zelfs gewone Excel bestanden zijn aangezien Didier er in slaagde om aanvalscode in een Excelbestand te krijgen zonder dat de antivirus het opmerkte. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6371034/excel-files-becoming-even-more-dangerous-see-)

In de jaren 90 stelde ik ooit voor aan een groot bedrijf om haar netwerk te splitsen in 2. Een deel van het netwerk zou internettoegang hebben maar zou geen interne confidentiële gegevens bevatten. Een ander netwerk op andere computers zou enkel intern kunnen werken. De vraag dringt zich meer en meer op of computers met belangrijke informatie die beter nooit op of naar het internet gaat wel degelijk verbonden zouden moeten worden met een internet-enabled netwerk. Je kunt immers maar zoveel verschillende beveiligingslagen toevoegen.

De Vlaamse regering heeft medegedeeld dat ze haar eigen domeinextensie zal kopen als dat mogelijk wordt en als ze het eens wordt over welke dit moet worden. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6366910/flanders-region-will-buy-own-domainextension) We hopen alleen dat dat domein dan beter zullen beheren dan het .be domein. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6366978/manifest-for-a-better-flemish-domainextension)

Ondertussen blijft het probleem met email binnen de Belgische federale politie ook voortduren. Het is ondertussen duidelijk dat men private emailadressen gebruikt voor officiële communicatie en dat officiële communicatie niet echt voorzien wordt van een goede emailbeveiligingsinfrastructuur. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6367006/policemen-and-email-can-they-ever-trust-their) terwijl ook op haar eigen website blijkt dat er geen globale emailbeveiligings- en emailgebruikpolitiek is (http://belsec.skynetblogs.be/post/6378108/polfedbe-find-some-emailadresses-and-a-proble)

Sommige ideeën van politici daarentegen zijn niet goed doordacht. Zo stelde Herman De Croo voor om de kredietkaarten te blokkeren van mensen die online kinderporno bestellen. Wat er moet gebeuren met mensen van wie de gegevens van hun kaart of hun kaart zelf werd misbruikt is echter niet behandeld. (http://belsec.skynetblogs.be/post/6367335/proposition-to-withhold-creditcards-of-kiddie)

Absoluut niet te vergeten voor netwerkbeheerders na de Microsoft patch
• Installeer bothunter (linux/unix)
http://belsec.skynetblogs.be/post/6382440/get-botnets-out-of-your-network-use-bothunter
• Werk samen met SANS en krijg instant blocklists
http://belsec.skynetblogs.be/post/6382467/participate-with-dshield-and-get-instant-bloc
• Blokkeer IRC en ICQ indien u dit nog niet hebt gedaan
http://belsec.skynetblogs.be/post/6382531/belgian-irc-servers-undernetorg-also-hotbeds-

Te lezen
• The worst Oracle practices
http://belsec.skynetblogs.be/post/6367079/oracle-worst-practices-very-nice-presentation
• Eweek magazine van de week
http://belsec.skynetblogs.be/post/6368132/free-magazine--eweek-of-this-week-contents-
• Council of Europe freedom guidelines voor online games en ISP
http://belsec.skynetblogs.be/post/6369527/council-of-europe-and-freedom-guidelines-for-
• Report European Internet Traffic
http://belsec.skynetblogs.be/post/6381243/european-report-on-internet-traffic-
• Articles about insider misuse and how to prevent it
http://belsec.skynetblogs.be/post/6381260/combatting-insider-misuse-
• 800 boeken op scribd.com
http://belsec.skynetblogs.be/post/6383312/scribd--800-new-ebooks-on-scribd--
• Goede handleiding over financiële risico’s IT onveiligheid
http://security4all.blogspot.com/2008/10/free-action-guide-financial-impact-of.html
• Goede studie over de cyberwar in Georgië (lees vooral de methode – die is nieuw)
http://security4all.blogspot.com/2008/10/detailed-report-on-georgia-cyberwarfare_19.html
• Goede verzameling van cheatcheets met tips
http://www.voipsec.eu/?p=267

Comix
• Porncam at the IMF
http://belsec.skynetblogs.be/post/6367202/comix--the-porncam-at-the-imf
• Totally paranoid : building my own internet
http://belsec.skynetblogs.be/post/6364972/comix-totally-paranoid-0-my-own-internet
• Birthday present from the French president
http://belsec.skynetblogs.be/post/6370313/comix--the-birthday-present-from-the-french-p
• Security as foreplay
http://belsec.skynetblogs.be/post/6373326/comix--pentesting-friends-as-foreplay

Te doen
• Is uw computer of netwerk geïnfecteerd ?
1. http://belsec.skynetblogs.be/post/6364427/stormbot-200000-ip-adresses-to-check-in-one-l Stormbot (200.000 IP’s)
2. http://belsec.skynetblogs.be/post/6382951/belgian-attacking-pcs-according-to-a-honeypot Belgische lijst IP adressen dat aanvalt

• Botnet controlesites
1. http://belsec.skynetblogs.be/post/6364532/some-sites-to-block (stormbot)
3. http://belsec.skynetblogs.be/post/6382805/most-active-botnet-command-and-control-center (botnet controlecenters over poort 80)

• Blokkeer de anonieme remailer van Google http://belsec.skynetblogs.be/post/6364595/google-as-perfect-anonymous-emailer-and-how-t
• Indien u enkel Belgische traffiek wenst, dit is de IP lijst http://belsec.skynetblogs.be/post/6364673/ip-adress-ranges-for-belgium-04-10-08

• phishers
1. http://belsec.skynetblogs.be/post/6365113/tk-free-domain-used-by-phishers .tk
2. http://belsec.skynetblogs.be/post/6381384/vietnamese-domain-hosting-hundreds-of-phishin (vietnamese domain)

• Freeware updates van de week
http://belsec.skynetblogs.be/post/6381222/freeware-updates--some-important-like-google-

• Is uw site hacked ?
1. http://belsec.skynetblogs.be/post/6366408/new-belgian-hacked-sites
2. http://belsec.skynetblogs.be/post/6369497/belgian-hacked-and-defaced-sites-today-
3. http://belsec.skynetblogs.be/post/6381238/belgian-hacked-sites-list-more-than-normal-on
4. http://belsec.skynetblogs.be/post/6386455/hacked-belgian-websites-be

Evenementen
• Verslag Hack.lu
http://belsec.skynetblogs.be/post/6370292/hack-lu-as-if-you-were-there-yourself
• Verslag RSA Europe 2008
http://security4all.blogspot.com/2008/10/coverage-of-rsa-europe-2008.html

Belsec nieuws
• nu beschikbaar in ical formaat
http://belsec.skynetblogs.be/post/6383470/belsec-now-available-in-ical-format-
• anonieme dropplaats in wording
http://belsec.skynetblogs.be/post/6383577/belsec-upload-site-for-vids-and-pics-and-so-o

BEATLES GAAN DIGITAAL - MAAR ENKEL IN GAME
Een van de weinige grote bands die nog altijd niet via digitale downloads te verkrijgen was (althans op legale wijze), was The Beatles, ondanks de smeekbeden van de fans. Nu komt daar verandering in: Apple Corps, (de platenmaatschappij, niet de maker van de iPhones en de Macbooks) brengt het hele repertoire van The Beatles uit in digitale vorm.
Maar sla niet te snel aan het juichen: je zal de songs nog niet meteen terugvinden bij iTunes of enige andere digitale downloaddienst. De songs zullen enkel te verkrijgen zijn in een speciaal game. En wie een Rock Band game heeft, mag nu al evenmin gaan juichen: het worden helaas ook geen add-ons voor het Rock Band game. Er komt immers een speciaal nieuw game uit, gemaakt door Harmonix, in de reeks van Rock Band. Harmonix is, tussen haakjes, eigendom van MTV.
Volgens Ars Technica wordt het een soort interactieve Beatles biografie, waarbij je de muziek van de band en de leden van de band kan ontdekken. Om dit game te maken werd nauw samengewerkt met Giles Martin, zoon van Sir George Martin, de producer van The Beatles, en keken de vroegere bandleden nauwlettend toe: Paul McCartney en Ringo Starr, maar ook Yoko Ono Lennon en Olivia Harrison.
Voorlopig zijn nog geen verdere details bekend over het game, en ook niet of er een nieuw muziekinstrument zal bijhoren om te bespelen. Volgens Alex Rigopulos, medeoprichter van Harmonix, wordt het een "experimentele tocht".
Experimenteel of niet, dit speciale Beatles game mag dan al leuk zijn voor de gamers, maar voor de modale internaut zal het overkomen als een gemiste kans om eindelijk de Beatles muziek te kunnen/mogen downloaden. Zij zullen zich afvragen of Apple Corps de neus ophaalt voor de gewone internaut, omdat er meer geld te halen zou zijn bij deze games. Als men de cijfers bekijkt dan zijn die inderdaad indrukwekkend: verleden jaar werd er voor 2 miljard dollar verkocht aan digitale songs (waarvan het merendeel bij iTunes over de toonbank ging), maar de markt voor de muziekgebaseerde games zoals Guitar Hero en Rock Band was bijna even groot, met 1,2 miljard, en groeit explosief. Beter nog doen het de beltoontjes, die zijn goed voor 7 miljard. Veel geld dus...
http://www.theregister.co.uk/2008/10/30/beatles_rockband/
http://arstechnica.com/news.ars/post/20081030-dig-it-mtv-harmonix-announce-standalone-beatles-game.html
http://www.theregister.co.uk/2008/10/30/beatles_rockband/

VIDEOCONFERENTIES VERVORMEN BESLUITVORMING
IN dit internettijdperk worden videoconferenties naar voren geschoven als ideaal vervangmiddel voor reizen. Het is uiteraard goedkoper, want je bespaart een vliegticket, maar het is ook tijdbesparend, want je verliest geen tijd tijdens het reizen. Via een scherm kan je gewoon een groep mensen toespreken, een seminarie geven vanuit je bureau bij wijze van spreken.
Maar nu blijkt uit een studie dat videoconferentie en lijfelijke aanwezigheid toch verschillen, en dat op een subtiele maar belangrijke manier.
Zo bleek uit een (beperkte) studie dat artsen en verpleegsters die seminaries via een videoconferentie bijwoonden, gemakkelijker beïnvloed werden door het charisma van de presentator. Maar bij seminaries waarbij de spreker lijfelijk aanwezig was, baseerden zij hun beoordeling van de presentie op de inhoud van wat de spreker bracht.
De verklaring hiervoor? Volgens de wetenschappers die het onderzoek uitvoerden zou het bijwonen van een videoconferentie mentaal veeleisender zijn dan een face-to-face ontmoeting, waardoor er minder hersens overblijven om de content van de presentatie te verwerken. Onder andere het feit dat je bij een persoonlijke ontmoeting kan zien naar wie of wat de spreker kijkt, en bij een videoconferentie niet, zou hierbij van invloed zijn.
Dus vooraleer de managers van bedrijven al hun investeringen stoppen in videoconferenties, moeten zij toch nog eens even nadenken, en overwegen om de medewerkers toch nog te laten reizen. Het Kost misschien wat meer, maar het zou toch efficiënter en objectiever werken...
http://www.theage.com.au/news/technology/biztech/videoconferences-distort-decisions-study-finds/2008/10/30/1224956187245.html

MICROSOFT BRENGT NIEUWE BETA UIT VAN WORLDWIDE TELESCOPE
In de voorbije maanden was het de hele tijd Google die in de schijnwerper stond, maar deze week zijn wij er dan toch in geslaagd om Microsoft wat meer aandacht te geven. Dat was eerlijk gezegd niet onze verdienste: Microsoft zelf heeft (eindelijk) nog eens positief van zich laten horen, en getoond, om het met een modewoord te zeggen, dat het nog altijd "ballen heeft".
Er was de aankondiging van Azur, het platform voor ontwikkelaars. Er was de demo van Windows 7, redelijk indrukwekkend. En er was de aankondiging van Office Live, een nieuwe versie van Office waarbij verschillende tools ook online beschikbaar zijn. Maar er was nog een aankondiging, een die wij eigenlijk over het hoofd gezien hadden, maar waaraan wij herinnerd werden door een artikel bij Betanews.
Het gaat om Equinox, een beta update van de WorldWide Telescope, een indrukwekkende software om de sterrenhemel te visualiseren, en te doorkruisen in 3D. Sinds de WorldWide Telescop in het voorjaar gelanceerd werd, werd de software al meer dan 1,5 miljoen keer gedownload. Een indrukwekkend cijfer, maar de software is zo uitgebreid dat de meeste internauten waarschijnlijk nog maar een fractie van WWT verkend hebben.
Voor hen hebben wij dit artikel bij BetaNews, met screenshots van de software. De auteur van het artikel is erg onder de indruk van de mogelijkheden van WWT, die ook gebruik maakt van de beelden van verschillende amateur telescopen. Lezen maar, en zelf gaan ontdekken!
http://www.worldwidetelescope.org/
http://www.betanews.com/article/Hands_on_with_Microsofts_new_WorldWide_Telescope_beta/1225365140
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


DELL BRENGT INSTANT-ON DESKTOP UIT
Nog enkele nachten slapen, en dan zal de gebruiker de nieuwste telg kunnen bewonderen van computerfabrikant Dell: een instant-on systeem, dat in de Optiplex desktop toegepast wordt.
Instant-on, dat wil zeggen dat de gebruiker onmiddellijk toegang heeft tot bepaalde toepassingen, zonder dat de hele computer opgestart moet worden. Dat zijn dus meestal toepassingen die in de browser draaien, en die behoren tot de taken die wij het vaakst uitvoeren op de computer, zoals mail controleren of iets opzoeken in de browser. En omdat de CPU niet opgestart wordt, wil dat ook zeggen dat er minder energie verbruikt wordt. En dat leidt, bij laptops, tot een langere batterijduur: Dell heeft het zelfs over een batterij die "meerdere dagen" meekan, in haar nieuwe modellen van de Latitude reeks. Deze reeks zou dan "Latitude On" heten.
Feit is dat er steeds meer vraag is naar deze "instant-on" mogelijkheid bij computers. Enerzijds omdat het toch zo hemeltergend lang duurt vooraleer een computer opgestart is, en dit absoluut onbegrijpelijk is. Anderzijds omdat voor de meeste internauten het internet en onmisbaar deel van hun leven geworden is, dat zij voortdurend nodig hebben en altijd bij de hand willen hebben.
http://www.pcworld.com/article/152606/article.html?tk=nl_dnxnws

SCANTOESTELLEN OP LUCHTHAVEN KUNNEN NIET, ALDUS EU
Sinds kort staan er op verschillende luchthavens in de VS, het VK, en Nederland zogenaamde full body scanners - dat zijn toestellen die een volledige scan maken van het lichaam van een passagier, inbegrepen zijn privaat delen. Juist omdat hierbij ook deze delicate delen gescand worden, vindt de Europese wetgever dat dit niet kan: zulke scan kan men vergelijken met een onderzoek waarbij een persoon zich volledig moet uitkleden.
Voorstanders van deze full body scanners menen dat zij onschatbare diensten bewijzen: hiermee kan men namelijk keramiek messen en andere wapens opsporen die onzichtbaar blijven voor andere scanners. Het fouilleren van passagiers wordt bovendien overbodig. Tegenstanders vinden dan weer dat deze full body scanners een inbreuk vormen op de burgerrechten, doordat de private delen van een persoon getoond worden aan het beveiligingspersoneel.
De tegenstanders blijken het pleit momenteel te winnen: een aanvraag om deze scanners toe te laten in alle 27 landen van de EU is voorlopig afgewezen.
http://www.betanews.com/article/Airport_technology_showing_peoples_private_parts_to_get_scrutiny/1225115452

NIEUWE E-PAPIER DISPLAYS VAN NEC
Later deze week zal NEC een nieuw soort e-papier scherm aan de wereld voorstellen, dat naar eigen zeggen veel duidelijker is, zelfs beter leesbaar dan de gewone krant. Het scherm is even groot als een A3 (297 mm x 420 mm) of een A4 (210 x 297 mm).
Wij gaan je niet om de oren slaan met techneutentermen zoals het feit dat het scherm een door NEC ontwikkelde TFT (thin film transistor) actieve matrix bevat. Wat wij vooral onthouden is dat hierdoor een grijswaarden mogelijk zijn in 16 verschillende gradaties, en dat dit de duidelijkheid bevordert.
Er wordt al jaren gewerkt aan elektronisch papier; het voordeel ervan is dat het een hoog contrast heeft, zodat het scherm erg goed gelijkt op gewoon papier. Displays van e-papier vereisen ook veel minder energie, omdat er enkel elektriciteit nodig is wanneer het scherm ververst wordt om nieuwe tekst te vertonen. Na het verversen blijft de tekst of de afbeelding op het papier staan - daarvoor is geen elektriciteit nodig. Deze technologie wordt trouwens ook gebruikt in de Kindle, de befaamde e-book lezer van Amazon, maar ook in de F3 mobiele telefoon van Motorola, en in verschillende displays die in winkels reclame maken voor prudcten.
http://www.pcworld.com/article/152850/article.html?tk=nl_dnxnws

COMPACTE 3D PRINTER "DRUKT" JE EIGEN SPEELGOED
Zelf voor sinterklaas spelen en je eigen speelgoed maken? Dat zou in de toekomst wel eens mogelijk worden. Zwarte Piet zal het niet graag horen, want hij dreigt gebroodroofd te worden - alhoewel, misschien zal hij wel blij zijn, dat hij bevrijd wordt van die zware zak met speelgoed?
Alle gekheid op een stokje: er wordt al langer gesproken van 3D printers. Dat zijn printers die cad-tekeningen in 3 D kunnen omzetten tot het echte spul, gemaakt in kunststof. Maar daarbij wordt gedacht aan levensgrote machines, die ergens in een hoek van de kamer staan. Het bedrijf Objet heeft echter een 3D printer uitgebracht die ook op het bureau gebruikt kan worden, en dus eigenlijk een desktop printer genoemd zou mogen worden. Behalve natuurlijk dat je bureautafel een gewicht moet kunnen dragen van 83 kg, en dat je een vrij plekje moet hebben van 80 op 60 cm.
Maar het is toch wel een wonderbaarlijk toestel. Er moet natuurlijk genoeg kunststof in het reservoir zitten, maar zodra je een 3D bestand voert aan het toestel, zullen de twee printkoppen de structuur van het product "beeldhouwen". Zelfs wanneer er bewegende delen aan het te maken project zitten, zal de machine die kunnen maken.
Een prijs vonden wij niet terug in dit artikel van CNet, maar wij vermoeden dat het niet echt goedkoop zal zijn...
http://news.cnet.com/8301-17938_105-10077150-1.html?tag=nl.e433

SAMSUNG EN DE IPHONE KILLER

Met de Omnia (voluit SGH-i900 Omnia) brengt ook Samsung een iPhone-killer uit. Is deze Omnia (Omnia betekent ‘alles’ in het Latijn en ‘wens’ in het Arabisch) deze naam waardig? We hebben het toestel voor u getest. Maar eerst even heel kort resumeren wat deze Omnia allemaal aan boord heeft:

De verbindingtechnologie werkt volgens de HSDPA (7.2 Mbps), EDGE / GPRS 850/900/1800/1900 normen. Het besturingssysteem is Microsoft Windows Mobile 6.1 Professional. Laat u niet misleiden door de toevoeging 'professional'. Het grootste verschil tussen de standard en de professional versie is dat de professional geschikt is voor touch screen. Dat touchscreen is in het geval van de omnia een 3.2-inch WQVGA lcd. Dit scherm kan video’s en diapresentaties in hoge resolutie weergeven. Hiervoor biedt het toestel MultiCodec-ondersteuning voor DivX / XviD / H.263 / H.264 / WMV / MP4. Aan de andere zijde is er een 5 megapixel CMOS-camera. Op fotogebied geeft deze camera je autofocus, beeldstabilisator, geo-tagging, automatische panoramamodus (waarbij je 180° foto’s kan nemen), Wide Dynamic Range (WDR), gezichtsdetectie, glimlachdetectie. Deze glimlachdetectie is niet geheel foutloos. De camera ‘ziet’ een gezicht en meet de afstand tussen ogen en mondhoeken. Wordt die afstand kleiner door een glimlach, dan neemt het toestel een foto. Feilloos is het niet, met een beetje handigheid kan je zelfs je hond laten ‘glimlachen’. Een leuk gadget dus, meer niet.

Op het vlak van Video biedt de camera ook mogelijkheid tot editing, zoals videotrim, audio dubbing, live dubbing, ondertitels toevoegen. Op audiogebied geeft de Omnia FM-radio met RDS, MP3/ AAC / AAC+ / WMA / OGG / AMR ondersteuning en bluetooth stereo hoofdtelefoon. Een GPS met navigatiemogelijkheden en geo-tagging maakt de hardware compleet. Het interne geheugen van 8Gb kan uitgebreid worden tot 16 Gb. We sommen nog even verder op: TouchWiz UI, MS Office Document Viewer, geavanceerde PIM-applicaties, Push e-mail, Auto Rotation en TV Out.

En dan nu onze bevindingen. Het toestel ziet er mooi, stijlvol en elegant uit. Met zijn 12,5 mm dikte ligt het ook goed in de hand. Haarfijne patronen op de achterzijde vormen de finishing touch.

Spijtig is evenwel dat men de stylus niet in het toestel kan schuiven. Men kan de stylus door middel van een koordje aan de omnia hangen, maar echt handig is dit niet.
De batterij van 1440 mAh zorgt voor voldoende capaciteit om urenlang muziek of ander genot te hebben. En die muziek kwaliteit is meer dan uitstekend. Wel is het jammer dat het toestel geen rechtstreekse 3,5 mm jack aansluiting heeft. Deze zit namelijk op een ‘tussenstuk' tussen de omnia en de oortjes.

De Omnia biedt heel veel mogelijkheden om alles naar je hand te zetten. Het besturingssysteem is heel stabiel en bezit bovendien alles op wat je wensen kan. De mix van Windows Mobile en de eigen Samsung software vraagt wel even gewenning. De communicatiesneltoets die ervoor zorgt ervoor dat je makkelijk en comfortabel kan bellen, is echt heel handig. Als we dit alles samen vatten komen we uit bij een mooi en goed functionerend toestel. Een iPhone killer? Zeker en vast.
Paul Liekens
http://www.samsung.com/be

Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be


Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Samsung lanceert nu ook een Developer Site voor het Symbian besturingssysteem
http://update.techweb.com/cgi-bin4/DM/y/hBMwn0GN8NU0G4U0Gwye0EB

*** Reeds beveiligingslek ontdekt in de nieuwe G1 mobiele telefoon van Google
http://www.pcworld.com/article/152867/article.html?tk=nl_dnxnws

*** MasterCard brengt een nieuwe manier van betalen op het internet uit: de Maestro betaalpas-acceptatie.
http://medianetwerk.ning.com/profiles/blog/show?id=2159784%3ABlogPost%3A7860

*** Australië krijgt tegen Kerstmis een Google Phone. Daar zou hij $199 kosten.
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBjM80RjB3v0Jhb0ROkp0EZ
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetNATALIE WALKER - WITH YOU
[Pop/lounge] Deze zangeres, die wij hebben leren kennen via Dave's Lounge, is ondertussen uitgegroeid tot een van onze favorieten. Zij brengt heel originele songs, met een erg zuivere stem. Zowel op haar eigen site als op MySpace kan je verschillende songs beluisteren, waaronder het steengoede Lost My Shadow. Heb je een account bij eMusic, dan kan je daar je maandelijkse toelage bestenden aan het nieuwe album "With You".
http://www.natalie-walker.com/
http://www.myspace.com/nataliewalkermusic
http://www.emusic.com/album/Natalie-Walker-With-You-MP3-Download/11269001.html

MARVELOUS TOY - ALL IS QUIET
[pop/folk] Een kwartet dat simpele pop brengt, in een lekker vlot tempo, maar zonder al te veel elektronische instrumenten. Ook hier weer een band met een website en een pagina op MySpace waar je verschillende songs live kan beluisteren. In"Waiting for the Fire" doet de stem van de zanger een beetje denken aan Johnny Cash.
http://www.marveloustoy.net/
http://www.myspace.com/marveloustoy

THE BOAT PEOPLE - AS IF I COULD
[pop] Een band uit Australië die iets meer "aangeklede" pop brengt, maar toch met sterke gitaarpartijen. Erg afwisselende songs, en "As if I could" uit het album Chandeliers is een aanrader. Ook hier weer: website en MySpace site met songs om live te beluisteren.
http://www.theboaties.com/
http://www.myspace.com/theboatpeople

PEARL AND THE BEARD
[pop/folk] Heel veel ritme en percussie bij deze folkachtige band: met handgeklap, voetgestamp, en uiteraard drums. Toch doet het niet oubollig of "volksdans"achtig aan, dankzij de gebruikte gitaar en de afwisselende lijn van de songs. Ook hier weer website en MySpace.
http://pearlandthebeard.com/
http://www.myspace.com/pearlandthebeard

DANIEL LAZRUS
[pop] Uit het album Lazrus kan je in podcast Shifted Sound 128, waar wij deze week onze inspiratie haalden, de songs "Lazrus" en "Goodbye Silhouette" beluisteren. Erg interessante songs, met een heel mooi verzorgd en goed opgebouwd arrangement. Deze artiest heeft enkel een MySpace pagina. Via de tweede link kan je de volledige aflevering van deze podcast downloaden. En als je deze podcast wel goed vind, dan kan je je abonneeren via de website van Shifted Sound.
http://www.myspace.com/lazrusmusic
http://www.shiftedsound.com/podcasts/shiftedsound128.mp3
http://www.shiftedsound.com/Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Zeg niet: Hij is verslaafd aan sterkedrank.
Maar zeg: Hij is verslaafd aan huppelwater.

Van Dale Eufemismenwoordenboek
De nieuwe oogstGRATIS WEGWERP MAILADRES
Een gratis mailadres nodig dat je maar even gebruikt, bijvoorbeeld om een inschrijving op een nieuwsbrief te confirmeren? Dan kan je gebruik maken van de dienst MakeMeTheKing. Gewoon een email adres aanmaken, de nodige dingen daarmee doen, en voortaan kan je de mail voor die account controleren vanop deze site. Je kan zelfs de mails volgen via je RSS lijst.
[Taal: Engels]
http://makemetheking.com/

NETTUTS: ONLINE TUTORIALS
Op deze plek vind je de twintig beste en meest opzienbarendste tutorials voor webmasters, die hen enorm kunnen vooruithelpen. Enkele titels: hoe content inladen en animeren met jQuery, je eigen siete hacken uit voorzorg, 7 belangrijke tips voor het ontwerpen en onderhouden van een grote site, enz. Aanbevolen lectuur!
[Taal: Engels]
http://nettuts.com/articles/web-roundups/the-twenty-most-earth-shattering-tutorials-on-nettuts/

ICONLOOK

Op zoek naar een icoontje om een artikel op te fleuren? Dan ben je op deze site aan het juiste adres. Je vindt er namelijk icoontjes in alle grootten en formaten, over een heel uitgebreide reeks onderwerpen. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.iconlook.com/

NETCIPIA: ONLINE WIKI
Op deze site kan je gratis een wiki aanmaken, wat ideaal is als je met een heel team aan een project moet werken. Je kan een wiki aanmaken die publiek toegankelijk is of enkel voor bepaalde personen. Het aantal gebruikers dat kan meewerken, het aantal pagina's dat aangemaakt kan worden, evenals de totale gebruikte ruimte zijn niet aan beperkingen onderhevig. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.netcipia.com/

TATANGO: ONLINE SAMENWERKING
Dit is een volledig samenwerkingsplatform, om via het web in contact te blijven met de leden van je team. Je kan een boodschap vanop je computer of je mobiele telefoon rechtstreeks naar alle teamleden sturen, zodat ze altijd op de hoogte blijven. Registratie verplicht, maar wel gratis. (Bron: Wim W)
[Taal: NL]
http://www.tatango.com/

WHALEMAIL: GROTE MAILS
Moet je soms grote mails sturen? Dat kan vaak heel vervelend zijn, omdat niet alle mailproviders toestaan dat je grote bestanden als bijlage doorstuurt. Deze site kan helpen: hier kan je zulke grote bestanden zelfs aan verschillende ontvangers (maximaal 10) doorsturen. Er is geen beperking op de grootte van het bestand. Gewoon uploaden, de mailadressen van de bestemmelingen intikken, en wachten tot het uploadproces gedaan is. De bestemmelingen zullen een mail ontvangen met daarin een link om het bestand te downloaden; na 14 dagen vervalt die link wel. Deze dienst is gratis. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.whalemail.com/
===> Nagekomen bericht: Lezer Carlo wijst ons erop dat deze dienst niet gratis is.

PHOTOSHOPDISASTERS
Dat niet iedereen even handig is in het bewerken van een foto met Photoshop, zal al wel geweten zijn. Toch worden soms heel slecht bewerkte foto's, waarop duidelijk te zien valt dat zij niet "echt" zijn, gebruikt in advertenties en campagnes. Dit blog houdt een lijstje bij van zulke blunders, die soms heel hilarisch kunnen zijn. (Bron: Filover)
[Taal: Engels]
http://photoshopdisasters.blogspot.com/

SCRUMY: PROJECT MANAGER
Wil je via het web samenwerken aan een project? Dan heb je een goede tool nodig om de taken te verdelen en op te volgen. Scrumy is zo'n project management tool. Je kan een pagina maken voor je team, zelfs zonder registreren, en taken beginnen in te vullen, in vier categorieën: "to do", "in progress", "verify", en "done". De taak wordt toegewezen aan een persoon door zijn e-mail adres in het bijhorende vakje in te vullen. Gratis dienst. (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.scrumy.com/

TECHSUPPORTALERT: DE BESTE GIZMO'S
Deze site mag je maar meteen in je bookmarks zetten: hier vind je namelijk een verzameling van de beste freeware, in verschillende categorieën, van cleanup tot disk tools, van programmeren tot multimedia. Je bent wel eventjes zoet! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.techsupportalert.com/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MOVIEMETER
In de reeks "kende je deze al?" is deze site er eentje die zeker niet mag ontbreken. Dit is een erg actuele en mooi bijgehouden site over films: wat loopt er in de (Nederlandse) bioscoop, wat valt er te halen in de videotheek, wat is er interessant op tv? Er is ook een archief van tienduizenden oudere films, en een Wiki.
[Taal: Nederlands]
http://www.moviemeter.nl/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FLASHFOCUS
Achter deze site staat een internetvereniging die zich richt op het verzamelen, uitwisselen en overdragen van kennis over het Adobe Flash Platform. Je vindt er artikels, nieuws, tutorials, competities, en meer.
[Taal: Nederlands]
http://flashfocus.nl/index.php

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: IETS MET BOEKEN
IN aanloop naar de Boekenbeurs start Canvas op tv met een reeks uitzendingen over boeken - interviews, trivia, vondsten, schrijversgeheimen... alles vind je er terug in deze programma's. En wie de uitzending gemist heeft, kan die integraal via het web terug bekijken. Een aanrader!
[Taal: Nederlands]
http://ietsmetboeken.canvas.be/?cat=21

VRIJDAG MULTIMEDIA: BOZZETTO
In de klare stijl van La LInea vind je bij Bozzetto mooie filmpjes die supersnel laden, en toch ook over de nodige maatschappijkritiek beschikken. Spijtig dat deze klare lijn niet terug te vinden is in de startpagina van de site... Maar filmpjes zoals Neuron zijn gewoon fantastisch!
[Taal: Engels / Italiaans]
http://www.bozzetto.com/homepage2.htm
http://www.bozzetto.com/neuro.htm

VRIJDAG MULTIMEDIA: VAN SPIRAALTJES EN SPIRALEN

Je moet maar op het idee komen: een website maken vol foto's over spiralen. Spiralen die je overal vindt - van trappen tot slakkenhuizen, van een opgekrulde rups, tot een roos... Je moet eigenlijk alleen maar een oog hebben om de spiraal te ontdekken!
[Taal: Engels]
http://spiral.gallery.sytes.org/

VRIJDAG MULTIMEDIA: PUKI
Een leuk spelletje, waarbij je, heel ongewoon, op een schattige baby moet schieten. Het zal je door het hart gaan, want het babytje ziet er echt lief uit. Maar het leven is dus hard!
[Taal: Engels]
http://www.gskinner.com/games/puki/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://leefwijzer.wordpress.com - http://hoorspel.wordpress.com

Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- David Hasselhoff in game Pain
AMSTERDAM - Acteur David Hasselhoff, bekend van tv-series Knight Rider en Baywatch, maakt zijn opwachting in een computerspel.
http://www.ad.nl/multi-media/2731855/David_Hasselhoff_in_game_Pain.html
- Steeds meer mensen volgen media via internet
Het aantal Nederlanders dat radio, tv of kranten via internet volgt, is de afgelopen jaren sterk gestegen. Ook bankzaken doen via het web wordt steeds populairder.
http://www.ad.nl/multi-media/2725997/Steeds_meer_mensen_volgen_media_via_internet.html
- Menselijke zoekmachine rukt verder op
Zoekmachines op internet worden steeds vaker aangedreven door mensen. Soms word je bij zoekopdrachten zelfs persoonlijk geholpen door iemand van ‘vlees en bloed’.
http://www.ad.nl/multi-media/2725505/Menselijke_zoekmachine_rukt_verder_op.html

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- OXX Digital internetradio's
Met een OXX internetradio kun je overal in huis - zonder tussenkomst van een computer - naar de vele duizenden radiostations luisteren die via internet uitzenden.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24453
- Drie nieuwe Exilim camera's
Casio heeft drie nieuwe Exilim Zoom-camera's uitgebracht. Het zijn compacte camera's vol handige snufjes.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24738
- Vacaturesite voor schooltijdbanen
Veel ouders kunnen alleen onder schooltijd werken. Voor hen is er nu een speciale vacaturesite.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24735

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Designradio’s Vita Audio: nieuw in België
Sinds 1 november is het Britse merk Vita Audio verkrijgbaar in België. De stijlvolle DAB/FM-radio’s worden verdeeld door Impact Distribution.
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3670
- Sonos: nu Nederlandstalig en te bedienen via iPhone
Met een nieuwe update is het vanaf nu mogelijk het Sonos multiroom muzieksysteem te bedienen via je iPhone of iPod touch. De toepassing is volledig gratis ...
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3665
- Nieuwe monitoren LaCie focussen op kleurweergave
LaCie brengt drie nieuwe lcd-monitoren uit van 20-, 24- en 30-inch met RGB-LED backlight wat zeer gunstig is voor fotografen en kleur-kritische toepassingen.
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3589


*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Nieuw akkoord voor Oracle
Oracle heeft een overnameakkoord ondertekend - bedrag niet bekend - met RuleBurst, dat net geen jaar geleden zelf Haley Systems had overgenomen. Door die fusie bekleedde de uitgever de vierde plaats op de markt van de BRMS (Business Rules Management System), na Fair Isaac, Ilog en Computer Associates. Toch zijn ze nog van bescheiden grootte: slechts 25 ontwikkelaars bij R&D en iets meer dan 40 werknemers op de verkoops- en marketingdiensten.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19059&style=99896
- Copaco verkoopt pinguïns
Copaco verkoopt al enkele maanden een gamma van beursrobots (waaronder een kopie van R2D2). Nu kan daar Tux aan toegevoegd worden, een kleine pinguïn ontwikkeld door de Bergense ingenieurs.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19058&style=99896
- Across Health bouwt webstek rond psoriasis
Across Health heeft een awareness website opgezet voor Wyeth Pharmaceuticals
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19054&style=99896

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Wi-Fi hotspots: Surfen op verplaatsing
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/internet/wi-fi-hotspots-surfen-op-verplaatsing.cfm
- HTC presenteert Touch Diamond in Ice White
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/gsm-gps--pda/htc-presenteert-touch-diamond-in-ice-white.cfm
- iPAQ 914: Een 3G-telefoontoestel voor professionals
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/gsm-gps--pda/ipaq-914-een-3g-telefoontoestel-voor-professionals.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- WPP en Google investeren samen in academisch onderzoek over online reclame
Ondermeer Adweek schrijft dat Google en reclamegroep WPP de handen in elkaar slaan voor een programma dat het academisch onderzoek moet aanzwengelen naar de...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=4807
- Mobiele reclame binnen twee jaar ‘mainstream’ in het VK?
Volgens de Britse tak van het IAB wordt mobiele reclame ‘mainstream’ t ...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=4805
- NMBS begint met affiliatiemarketing
Onze nationale spoorwegmaatschappij heeft ook de voordelen van affilia ...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=4801

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- IDC wijst de winnaars en verliezers aan van de kredietcrisis binnen de IT markt
http://computertaal.info/2008/10/31/idc-wijst-de-winnaars-en-verliezers-aan-van-de-kredietcrisis-binnen-de-it-markt/
- Kingston introduceert 2 GHz triple-channel HyperX DDR3 geheugens
http://computertaal.info/2008/10/31/kingston-introduceert-2-ghz-triple-channel-hyperx-ddr3-geheugens/
- Panda Security najaarsactie: gratis Kung Fu Panda dvd bij aankoop antivirus
http://computertaal.info/2008/10/31/panda-security-najaarsactie-gratis-kung-fu-panda-dvd-bij-aankoop-antivirus/

*** Tweakers Net
http://www.tweakers.net
- Sharp voegt geheugenfunctie toe aan lcd
14:07 - Sharp heeft een lcd-technologie ontwikkeld die, dankzij de aanwezigheid van een geheugenfunctie, een concurrent voor elektronisch papier kan worden. Ook als het paneel geen stroom ontvangt, blijft het zijn content weergeven. »
http://tweakers.net/nieuws/56502/sharp-voegt-geheugenfunctie-toe-aan-lcd.html
- App Store-regels houden Opera Mini-release voor iPhone tegen
Opera Mini is naar de iPhone geport, maar omdat de software functionaliteit dupliceert die al op de telefoon aanwezig is in de vorm van Safari, kan Opera Mini niet in Apples App Store worden opgenomen.
http://tweakers.net/nieuws/56499/app-store-regels-houden-opera-mini-release-voor-iphone-tegen.html
- België gaat verbod op videogame-verhuur naleven
Vanaf 1 december is in België het verhuren van videogames verboden. Videotheken en gamewinkels zien hierdoor een flink deel van hun inkomsten wegvallen, maar de producenten willen het niet langer toestaan.
http://tweakers.net/nieuws/56494/belgie-gaat-verbod-op-videogame-verhuur-naleven.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut12 TIPS VOOR EEN VEILIGER LEVEN IN SOCIALE NETWERKEN (1)
Inleiding
Omdat sociale netwerken volop in de belangstelling staan, willen wij toch even stilstaan bij dit fenomeen. Want je bent al gauw geneigd om teveel van jezelf weg te geven. Bij NetworkWorld vonden wij enkele tips, die wij je graag willen meegeven.
Sociale netwerken zijn nu niet meer iets voor de sms-ende jeugd, maar voor internauten van alle leeftijden. Deze sites worden bezocht vanop het werk, en ook vanop je mobieltje kan je jouw profiel en dat van je vrienden bekijken - apps voor sociale netwerken behoren tot de meest gedownloade tools voor de smartphones.
Via sociale netwerken kan je contact onderhouden met vrienden, en nieuwe vrienden bijmaken. Erg leuk, maar iets dat geen rekening houdt met een van de gevaren van het internet: de diefstal van persoonlijke gegevens. Wie deelneemt aan een sociaal netwerk, laat een spoor achter, en dat maakt zulke diefstal gemakkelijker.
Wat niet wil zeggen dat je gewoon de deur naar de sociale netwerken moet dichtslaan - je moet gewoon de nodige voorzichtigheid betrachten. In de volgende artikelenreeks volgen 12 tips om je te helpen.
http://www.networkworld.com/community/node/33756?t51hb

12 TIPS VOOR EEN VEILIGER LEVEN IN SOCIALE NETWERKEN

Tip 1: opgelet voor TMI
Eerst even zeggen: TMI staat voor Too Much Information. Sociale netwerken vereisen nu eenmaal dat je bepaalde gegevens over jezelf vrijgeeft, maar sommige gegevens zou je toch beter niet bekendmaken, om identiteitsdiefstal te vermijden.
Zo geef je best nooit het nummer van je identiteitskaart, noch dat van je Mastercard, en zeker en vast niet de beveiligingscode achteraan op de kaart. Je geboortedatum, je adres thuis, of je telefoonnummer thuis vertel je best ook niet, alhoewel het geven van het nummer op je werk geen kwaad kan. Paswoorden, bankrekeningen, kredietkaartinformatie zijn uiteraard uit den boze. Denk eraan dat slimme hackers met jouw gegevens bijvoorbeeld je paswoord zouden kunnen raden.
Bij sommige sociale netwerken kan je bepalen dat enkel je intieme vrienden bepaalde gegevens zoals je geboortedatum kunnen zien, maar dat is niet bij alle sites het geval. Controleer dat toch maar. En als een bepaalde site die mogelijkheid niet biedt, dring dan aan dat zij in de toekomst die mogelijkheid toch voorzien. Als de site genoeg aanvragen krijgt, zal zij misschien aan dit verzoek voldoen.
http://www.networkworld.com/community/node/33756?t51hb

12 TIPS VOOR EEN VEILIGER LEVEN IN SOCIALE NETWERKEN
(2) Pas je privacy opties aan
Steeds meer sociale netwerken zijn zich ervan bewust dat de gebruiker belang hecht aan zijn privacy, en zij geven hem dan ook meer controle over die privacy. En dus is het belangrijk dat je eens gaat kijken welke mogelijkheden je hebt om die instellingen aan te passen.
Ga daarom eens kijken bij de verschillende instellingen, de configuratie en het onderdeel privacy. Vaak krijg je de mogelijkheid om te bepalen welke groep mensen welke informatie mag zien. Bij Facebook kan je zelfs kiezen uit verschillende instellingen: hier kan je niet alleen de categorieën bepalen (niemand, vrienden, vrienden en netwerken, of iedereen) van vrienden die iets mogen zien, maar je kan ook het soort informatie bepalen dat die persoon mag zien (basis informatie, persoonlijke info, foto's, vrienden, postings).
Verder kan je bij sommige sites ook bepalen welke opties er getoond worden bij zoekopdrachten. Het is dus echt wel belangrijk dat je, wanneer je een profiel aanmaakt in een nieuw sociaal netwerk, de tijd uittrekt om de instellingen door te lopen, en de nodige anapassingen te doen.
http://www.networkworld.com/community/node/33756?t51hb

12 TIPS VOOR EEN VEILIGER LEVEN IN SOCIALE NETWERKEN
3. de geschiedenis van je carrière beperken op LinkedIN
Wanneer je een cv schrijft, zou je die online zetten, zodat iedereen die kan zien? Waarschijnlijk niet. Want het kan natuurlijk dat je ondertussen een job gedaan hebt die niet echt met je capaciteiten strookte, maar die je aannam omdat je geld nodig had. Maar je kan ook niets vermelden want dat hiaat valt natuurlijk op...
Maar er is nog een andere reden waarom je dat cv niet van naad tot draad zou bekendmaken op het web. Want die informatie zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden door identiteitsdieven, die op basis daarvan een lening kunnen aanvragen.
Wat je natuurlijk wel kan doen is: wanneer je echt aan het zoeken bent naar een job, kan je iets meer gegevens vrijgeven, maar zodra je je job gevonden hebt, kan je die info weer tot een minimum beperken.
Bij sociale netwerken zoals LinkedIn, dat zich profileert als de sociale site voor beroepscontacten, heb je gelukkig de mogelijkheid om zelf te bepalen wie wat kan zien. Zo kan je verhinderen dat anderen zien wat jouw netwerk van contactpersonen is, want zo'n netwerk is op business vlak vaak goud waard!
http://www.networkworld.com/community/node/33756?t51hb

TIP VAN SJEEF: COMPUTER MAAKT BEELDSCHERMEN OVERBODIG
Vanuit Korea, rechtstreeks naar de harten van design- en innovatieliefhebbers overal ter wereld.
Maak kennis met het nieuwste ontwerp van Won-Seok Lee.
Deze baanbrekende computer maakt beeldschermen overbodig omdat hij op ieder oppervlak beelden kan projecteren met behulp van een ingebouwde projector.
Hij heeft bovendien geen conventioneel toetsenbord: in plaats daarvan verschijnt er een membraantoetsenbord op de console als dat nodig is.
De computer heeft een geïntegreerd optisch station. [Sjeef]
http://www.yankodesign.com/2008/06/23/laptopdesktop-hybrid/

Voor deze rubriek danken wij

Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Van alles halen, (bijna) niets betalen...MULTISEARCH: ZOEKEN BIJ DE ZOEKERS
Windows XP/Vista - 426 KB - freeware
Een tool die je zelf kan downloaden, en waarmee je bij de grote zoekmachines tegelijkertijd een zoekopdracht kan uitvoeren. Je kan bovendien in categorieën zoeken (audio, video, images, news, groups, web,kids, science, Food recipes). (Bron: Wim W)
http://software.computergoldservice.com/multisearch/index.html

DVD COACH: FILMPJES CONVERTEREN
Windows - freeware
Een progje dat je op een gemakkelijke manier AVI, DivX, MPEG filmpjes laat omzetten naar een formaat dat op een DVD video gezet kan worden. De "coach" helpt je stap voor stap bij de nodige handelingen. (Bron: Wim W)
http://www.kibisoft.com/

QNEXT: UNIVERSELE COMMUNICATIE

Windows / Mac - freeware
Dit progje wordt omschreven als "het Zwitsers mes voor internet communicatie": hierin vind je een universele instant messenger, een tool om grote bestanden volkomen veilig over te brengen, digitale media met anderen te delen, en zelfs vanop afstand toegang te krijgen tot jouw computer. Het progje werkt via P2P. (Bron: Wim W)
https://www.qnext.com/

MIRO: ONLINE TV
Windows - freeware
Een van de mooiste players voor online tv en filmen is toch wel Miro. Deze player is erg gebruiksvriendelijk, biedt prachtige High Definition beelden, en helpt je om goede content te vinden op het web via de verschillende kanalen. Bovendien kan je je via Miro abonneren op podcasts. (bron: Wim W)
http://www.getmiro.com/

GATTACH: BIJLAGEN VERZENDEN VIA GMAIL
Windows all - 497k - freeware
GMail is een webgebaseerd mailprogramma, en dat heeft toch wel een belangrijk nadeel: je kan niet rechts klikken op een bestand op je computer, en dan kiezen "send via Gmail", zoals je met andere desktop mailprogramma's kan doen. gAttach verhelpt dit probleem. Na installatie krijg je bij het contextmenu wanneer je een bestand rechts aanklikt ook de melding "Send To --> Mail Recipient". Kies je deze optie, dan zal er een mail aangemaakt worden in Gmail, met dit bestand als bijlage. Je moet nu enkel nog Gmail openen, en de mail verder afmaken.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,73928-order,1-page,1/description.html?tk=nl_ddxdwn

I'M INTOUCH PREMIUM
Windows all - 107k - shareware $13 met 30 dagen probeerversie
Software om vanop afstand toegang te hebben tot jouw eigen pc is handig, maar dan moet je pc wel aan staan. Is dat niet het geval, dan heb je geen geluk - tenzij je dit progje gebruikt: hiermee kan je vanop afstand een computer "wekken" die niet aan staat.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,72397-order,1-page,1/description.html?tk=nl_ddxdwn

WINDOWS SNELLER MAKEN: REMOVE EMPTY DIRECTORIES
NeTTieS is in deze "crisistijd" rijk aan goede tips. Dus goede freeware is mooi meegenomen. Het is niet te geloven hoeveel lege mappen er op je harde schijf rondslingeren. Je zou denken dat die geen plaats innemen. Maar stel je eens voor wat er gebeurt als je aan het opruimen bent: elke lege doos moet je toch altijd even opendoen om te zien wat en of er iets inzit.
Daarvoor bestaat er een gratis proggie dat zoiets voor je pc doet. Let echter op dat je zomaar niet in het wilde weg àlle lege mappen vernietigt. Sommige zijn nodig om het systeem te laten functioneren. Daarover vind je meer informatie op de website van de betrokken fabrikant. Het programma heet Remove Empty Directories, en is freeware. (de downloadlink staat links van de tekst) [Engelstalig] (Bron: Lode V]
http://www.jonasjohn.de/lab/red.htm

WIKIDPAD: EEN KRUISING TUSSEN NOTEPAD EN WIKI

Windows - freeware
Erg handig voor studenten, onderzoekers, iedereen die notities maakt, want deze software is perfect voor het maken van notities en die overzichtelijk organiseren, dankzij het crossreference systeem. Het programma bevat bovendien een uitstekend helpbestand.
http://www.download.com/8301-2007_4-10023870-12.html?tag=nl.e415

VRIJDAG MACDAG: FSTREAM
Mac OS X 10.4/10.5 - 5,77 MB - freeware
Een gratis en snel opstartend progje om internetradio te beluisteren en op te nemen. Een ideaal alternatief voor wie iTunes of andere mediaplayers te zwaar vindt. Het progje neemt heel weinig bronnen in beslag, heeft een handige interface, en je kan het zelfs rechtstreeks vanuit de menubalk draaien.
http://www.download.com/FStream/3000-2182_4-10898140.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: WEB SITE MAESTRO
Mac OS X 10.3/10.4/10.5 - shareware $39,95 - 11,04 MB
Dit progje kan ervoor zorgen dat je website sneller gaat draaien, doordat het zowel de HTML en script code van je pagina optimaliseert, alsook je JPEG en PNG afbeeldingen. Er wordt een duplicaat folder aangemaakt met daarin de verbeterde pagina's, wat het gemakkelijker maakt op alles op te volgen.
http://www.download.com/Web-Site-Maestro-X/3000-2177_4-10566064.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.Het laatste woord....NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Zeg niet: Ik deed het bij haar op z'n hondjes.
Maar zeg: Ik mocht bij haar onder de brug door.