Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 16/10/2008 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 12
Nummer 570 van 11/10/2008
Gegroet lezer,

De tijd van het jaar is aangebroken dat wij 's ochtends met ons treintje rijden door een zacht wakker wordend landschap: slierten mist over de velden, een lucht die zacht roze is om dan op te klaren tot een stralend blauw, de lantaarns in de stations die onderweg een voor een gedoofd worden... Er bestaan slechtere methoden om stilletjes wakker gewiegd te worden 's ochtends!

Deze week kunnen wij u met groot genoegen aankondigen dat wij voortaan zullen samenwerken met Belsec, dat lid is van het netwerk van de Belgian Security Bloggers. Belsec staat al lang bekend voor de gedegen en professionele manier waarop informatie gebracht wordt over gevaarlijke lekken, beveiligingsproblemen, enz. Vaak wordt ook aan de alarmbel getrokken voor gevaarlijke situaties die bestaan, en waartegen niet of onvoldoende opgetreden wordt. Omdat wij onder onze lezers verschillende systeembeheerders hebben, zal deze informatie hen vast en zeker interesseren. U vindt in de weekeditie een samenvatting van de artikels die op de site van Belsec verschenen zijn, en eens per week krijgt u ook een langer artikel waarin een bepaald probleem aangekaart wordt.

En verder deze week, zoals beloofd, een verslag van onze vliegende reporter, Paul, die deze keer echt gevlogen is, en het vliegtuig nam naar Madrid om meer te vernemen over Norton Security. Minder vliegend, maar wel reizend, is het verslag van mezelf, over een bezoek dat ik bracht aan de VRT, waar ik een opname mocht bijwonen van het hoorspel Dams en Van Deun.

Wij wensen u veel leesplezier toe, en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
DE GEVAREN VAN HET SNELLE NIEUWS OP HET INTERNET
Het zijn moeilijke tijden voor de beurs, en vaak wordt er een beschuldigende vinger uitgestoken naar journalisten en bloggers, die als eersten slechte berichten brengen, waardoor de koers van bedrijven en banken ineens kan kelderen. Vaak is de journalist zelf te goeder trouw, maar zelf in het ootje genomen door de snelheid die de verslaggeving op het internet tegenwoordig bereikt heeft; en de beslissing tussen een bericht oppikken (je kan nu eenmaal niet achterblijven, want dan ben je "niet bij"), en afwachten tot er een bevestiging komt, wordt steeds moeilijker te nemen.
Dat werd dit weekend nogmaals bewezen. Reporters van Silicon Alley Insider, een erg betrouwbaar nieuwsmedium, dat een bericht overnam van iReport, de "citizen-journalism" (burgerjournalistiek) site van CNN. Daarin werd gemeld dat Steve Jobs naar het hospitaal gebracht was nadat hij een hartaanval gekregen had. Het bericht was al overgenomen in de tech blogosfeer, Twitter, Digg, enz. Alhoewel de reporters van Silicon Alley Insider niet wisten of het bericht waar was of niet, hadden zij geen enkele manier om dit te achterhalen. Als het bericht waar was, dan was het echter heel belangrijk, en daarom werd het gebracht.
Silicon Valley Insider hoopte dat de lezers het bericht op hun waarde zouden schatten - als een niet bevestigd gerucht, en maakte dat ook duidelijk in het artikel. En toen bleek dat het bericht vals was, en dat Steve Jobs in prima gezondheid verkeerde, werd er ook onmiddellijk melding van gemaakt. Maar ondertussen was wel het aandeel van Apple flink gezakt...
De meeste lezers van Alley Insider apprecieerden het feit dat het nieuwsbericht zowel gepubliceerd en ook zo snel mogelijk gecorrigeerd werd. Maar sommigen, vooral in de mainstream media, vonden dat hier een flagrante fout begaan was. De redacteur van de krant verdedigt zich echter, en meent dat hij correct gehandeld heeft: nieuws doorgegeven, en ook onmiddellijk de correctie doorgegeven. Er werd duidelijk de waarde van het oorspronkelijk bericht bij vermeld. Dat speculanten hierop inspelen, is niet de fout van Alley Insider. Dat het bericht mogelijk afkomstig is van iemand die de koers van Apple om speculatieve redenen wou kelderen (het SEC, de waakhond van de Amerikaanse beurzen, stelt een onderzoek in), kan evenmin Alley Insider aangemeten worden.
Een belangrijke gebeurtenis in de annalen van internetjournalistiek. Lees zelf het artikel, en de commentaren.
http://www.alleyinsider.com/2008/10/why-we-published-that-steve-jobs-heart-attack-report

NADEEL VAN GOOGLE ACCOUNT: GEEN TELEFONISCHE ONDERSTEUNING
Bij The New York Times vonden wij een schrijnende aanklacht: Google mag dan al stilaan ons online leven beheersen, maar wat als het fout loopt? Van elk ander bedrijf dat ons diensten verleent, zouden wij steigeren indien het ook geen klantenondersteuning biedt. Google heeft dan al wel een forum, maar is er een telefoonnummer waarop je Google kan bereiken bij problemen? Neen dus.
Wie bij het inloggen op zijn GMail account een probleem ondervindt, kan nergens terecht. Er is geen gratis nummer, en er is geen echte mens die een telefoon bemant om op jouw problemen te reageren. De fora staan volgens dit artikel vol van hulpkreten van mensen die niet meer konden inloggen op hun account, maar geen menselijke contactpersoon konden vinden om hen te helpen - dagen, wekenlang. Soms gaat het om mensen van wie de toegang afgesloten werden, nadat iemand verschillende pogingen onderneemt om met een fout paswoord toegang te krijgen tot het account.
Nu is het inderdaad erg moeilijk om voor elke klacht open te staan, en te onderzoeken; en vooral: om de gebruikers diets te maken dat zij eerst de online forums en de FAQ's moeten raadplegen, en dan pas het telefoonnummer moeten draaien. Maar anderzijds: het gaat hier niet meer om gratis diensten. AdSense en AdWords zijn inmiddels belangrijke bronnen van inkomsten geworden voor vele "kleine" internet entrepreneurs, die via deze beide diensten proberen geld te verdienen. En dan wordt het stilaan onaanvaardbaar dat die telefonische ondersteuning er niet is...
http://www.nytimes.com/2008/10/05/business/05digi.html?_r=1&partner=rssnyt&emc=rss&oref=slogin

NORTON FROM SYMANTEC: EINDELIJK VEILIG? DEEL 1

Op 16 september stelde Symantec de nieuwe versie van hun Norton Internet Security 2009 en hun Norton AntiVirus 2009 voor te Madrid. De moeite waard om daarvoor naar het zuiden te trekken? Wij dachten van wel. We laten Rowan Trollope (senior vice president of Consumer Engineering at Symantec Corp) aan het woord. "Er is een immens groot probleem met PC's, men schat dat één op vier computers geïnfecteerd is met allerhande malware. Wij werken al jaren aan een oplossing, en daarom trokken we ook naar de gebruikers om te vragen naar hun bevindingen met antivirussoftware. Hun antwoord is dat antivirusprogramma's te traag zijn en de computer vertragen. Daarom hebben we dat probleem grondig aangepakt. We hebben meer er meer dan 500 000 manuren aan besteed om een zo perfect en zo snel mogelijk product te kunnen leveren. Daarom lanceren we nu Norton 2009 Antivirus en Norton 2009 internet security.
We beginnen met het installeren. We gebruiken niet de installer van microsoft, maar hebben een eigen installer gecreŽerd. Hierdoor vergt het installeren maar één muisklik en één minuut tijd.
Het scannen van de pc is ook heel effectief. Alle bestaande en gekende progrommaís die ook op miljoenen andere PC's staan worden niet meer gescand. Het heeft geen zin dat er steeds opnieuw op miljoenen PC's steeds dezelfde files gescand worden. Denken we maar aan Acrobat, Firefox enzoverder. Er wordt enkel gekeken of die file als veilig gemarkeerd staat. Dit geeft een enorme tijdswinst.
En het derde punt is het downloaden van virushandtekeningen. Dit gebeurt om de 5 à 10 minuten. Dat maakt dat er per downloadbeurt zeer weinig te downloaden valt zodat dit eveneens zeer snel gaat.
Maar we deden nog meer. Ook de interface is zo gebruiksvriendelijk gemaakt als maar mogelijk. Het scannen stopt als de computer gebruikt wordt en start terug als de computer terug passief is. Je kan dus gewoon werken op je PC zonder snelheid in te boeten. En wanneer er toch allerts of warnings zijn worden die niet getoond als je in full screen mode bent (games,presentaties, films.) Niet is zo vervelend dan met een presentatie bezig te zijn en er komt warning op je scherm."
Heel veel hebben we hier niet aan toe te voegen, maar toch hadden we nog enkele vragen. Zie hier voor het volgend deel over Norton from Symantec.
Paul Liekens, Madrid.

http://www.symantecstore.com
http://www.norton-security-store.com

GOOGLE TRENDS ERG IN TREK BIJ HACKERS
Volgens het beveiligingsbedrijf Webroot zouden hackers bij de pinken blijven, en gebruik maken van de nieuwste populaire trends op het web - met name Google Trends. Daar kan je namelijk uitvinden wat er populair is op het web, waarnaar er veel gezocht wordt, wat de top nieuwsverhalen zijn.
De hackers maken dan zelf een vals blog aan, dat zij dan volstoppen met teksten die de trefwoorden bevatten waarnaar zoveel gezocht wordt. Komt er een nietsvermoedend slachtoffer op de site aan, dan zal hij daar verschillende valkuilen aantreffen om hem malware aan te smeren, zoals een link naar een video, waarvoor je zogezegd bijkomende codec nodig hebt om die te kunnen bekijken. En uiteraard download je die codec niet, maar malware, spyware of nog erger.
Veel is hier niet tegen te doen, helaas. De tools van Google zijn er voor iederen, ook voor de slechterikken. Het enige wat zou kunnen helpen is dat Google sneller zulke valse blogs opspoort en uit de zoekresultaten weert...
http://mashable.com/2008/10/03/google-trends-malicious-hackers/

DIGILEEN: MUZIEK LENEN UIT JE BIB
Sinds verleden week kan je muziek gratis van de bibliotheek lenen via het internet. Je moet er niet voor naar de bibliotheek, je doet dat vanuit je luie zetel thuis. En zelfs al neemt jouw bibliotheek nog niet deel aan het project, toch kan je muziek downloaden - je moet zelfs niet lid zijn van een bibliotheek!
Het is wel zo dat, als jouw gewone bib een eigen cataloog heeft, die dan als aanvulling kan dienen op de bestaande cataloog van Digileen. De bib kan ook van de centrale uitleendienst (die momenteel in Nederland gevestigd is) gegevens krijgen over het uitleengedrag.
Het lenen is gratis, maar toch niet onbeperkt: je begint met 100 credits. Wat er gebeurt als die op zijn, of hoe je er nieuwe terug bij kan krijgen, is ons momenteel nog niet duidelijk. Je kan muziek opzoeken, even beluisteren om te weten of je hem mooi vindt, en dan downloaden. De muziek blijft 10 dagen geldig, daarna "verdwijnt" hij gewoon van je harde schijf. Daarvoor zorgt een ingebakken DRM systeem (je moet dat systeem activeren vooraleer je mag downloaden).
Wij deden de test. Onze ervaring is dat de speler erg "Web 1.0" is, op het randje van een Dos-scherm af - heel weinig gebruiksvriendelijk met andere woorden. Een kil dialoogvenster, zonder veel bijkomende uitleg. Je moet jezelf registreren, en kan dan beginnen met zoeken en downloaden. Er zijn knoppen voor "Digileen" (het zoeken en lenen van muziek), "Geleend" (wat je momenteel al gedownload hebt en in je digitale kastje hebt staan), "Verlanglijst" (muziek die je graag zou downloaden, maar momenteel geen credits meer hebt), en "Verlopen" - waarin je dan allicht een geschiedenis van de reeds gedownloade en vervallen muziek vindt.
Wij vinden het in elk geval een goed initiatief dat Buma/Stemra en Sabam voor dit project de handen ineen geslagen hebben.
Een ding wel: probeer niet de button "Help" aan te klikken en daar "Over digileen" te kiezen, want het Flash venster dat daarin verschijnt met informatie over licentie enz. kan je niet meer wegklikken - je kan alleen het programma nog sluiten via de Task Manager!
Volgende week laten wij u weten of onze muziekbestanden inderdaad verdwenen zijn...
http://www.muziekweb.nl/digileen/handleiding.php
http://www.vcob.be/portal/page?_pageid=373,8516356&_dad=portal&_schema=PORTAL

NORTON FROM SYMANTEC: EINDELIJK VEILIG? DEEL 2

In verband met de nieuwe Norton antivirussoftware gingen we even langs bij Homayoun Sarkechik, Senior Product Marketing Manager EMEA, Symantec Corporation en stelden onze vragen.

Waarom vindt u de 1 minuut setuptijd zo belangrijk? Zolang je maar niet aan je pc hoeft te blijven zitten om voortdurend te klikken, mag een setup toch gerust langer duren. Je kan een kopje koffie gaan halen intussen?
"Performance is zeer belangrijk bij security programma's. We doen alles in de achtergrond en zeer snel. Snelheid is volgens de gegevens van de gebruikers het meest belangrijke aan een virusscan en het is een signaal naar deze gebruikers toe dat Norton zeer snel is."

Is dit dan louter marketing?
Het is inderdaad marketing, maar ook op vraag van de gebruiker. We hebben een product dat licht en snel is, en dat willen we laten zien. Stel dat we een product zouden hebben dat het snelst is op de markt en het langst om te installeren, dat zou geen goed teken zijn. De 1 minuut installatie moet je zien als een onderdeel van het grote volledig nieuwe en snelle Norton Pakket.

Hoe gaat u te werk om de efficiŽntie van Norton 2009 te testen?
We testen zelf heel veel, en we laten onafhankelijke testcenters ook tests uitvoeren. Norton heeft, verspreid over verschillende landen, ongeveer 8000 testcomputers staan. Onze ontwikkelcentra hebben ook verschillende zeer grote testpc's staan. Wij noemen die "honeypots" honingpotten dus, die de beestjes (virussen) aantrekken. Hierin laten we alle virussen los en bestuderen de werking en de best mogelijke manier om ze weer te verwijderen. Alle nieuwe vormen van malware komen in een enorme database terecht. Die zorgt dan weer om de tien minuten voor een update van uw systeem. Door deze manier van werken is de update zeer snel omdat er hooguit enkele signaturen aan uw pc toegevoegd worden.

Worden sommige files niet ten onrechte beschuldigd om malware te zijn?
Nee, dat wordt zorgvuldig onderzocht. We hebben dan ook bij verschillende tests door onafhankelijke bedrijven gezien dat we geen enkele valse melding hebben.

Zijn er verschillende Norton 2009 versies voor bussines en home-users?
Deze Norton 9000 producten zijn voor home-users. Je kan Norton gebruiken op 1 tot 3 pc's. Daarboven moet je optionele licensies kopen.

In deel 3 gaan we verder met Norton from Symantec: Eindelijk veilig?

Paul Liekens, Madrid

http://www.symantecstore.com
http://www.norton-security-store.com

INTERNET, PODCASTS EN HOORSPELEN: ACHTER DE SCHERMEN BIJ DAMS & VAN DEUN
De hoorspelen zijn aan een revival toe. Deze dramatische kunst is ten onrechte op een zijspoor geschoven, toen de tv kwam die niet alleen klank maar ook beeld bracht. Maar het is toch niet omdat er radio en tv is, dat er geen boeken meer moeten zijn? En net zo heeft het hoorspel als een aparte dramatische kunst een plaats in onze wereld, een plaats die terug actueel geworden is met de komst van het internet en de iPod en andere draagbare players, en het individueel bekijken/beluisteren van "on demand" content. Je downloadt het luisterspel, zet het op je player, en luistert waar en wanneer je wil, in alle rust.

Dat het luisterspel een aparte dramatische kunst is, heeft onze redactie zelf mogen vaststellen: op uitnodiging van Ludo Schats, regisseur bij VRT-fictie, mochten wij de opname bijwonen van een aflevering van Dams & Van Deun. Stilletjes gezeten in de regiekamer, maakten wij het magische moment mee van "Stilte - Actie", tot "Dat staat erop". Nu is de regie van zo'n luisterspel geen sinecure. De acteurs spreken wel, maar je ziet niet wat ze doen. De regisseur moet met klankeffecten de illusie geven van de actie. Een deur die dichtgeslagen wordt, stappen die hol weerklinken in een verlaten straat... Wij dachten dat deze effecten achteraf toegevoegd werden, maar dat is niet helemaal juist. Om een zo realistisch mogelijk beeld te creŽren, worden er zoveel mogelijk geluiden tijdens de opname zelf gecreŽerd en mee opgenomen. En daardoor staan de acteurs niet gewoon in een hokje achter een micro, maar staan of zitten zij in een salon, wordt er een deur geopend en loopt de acteur ook echt weg, op stenen of op grint, enz. Er staat een heuse auto in studio Marconi, en portieren worden geopend en met een klap dichtgegooid. Achteraf worden uiteraard nog wel speciale effecten toegevoegd, zoals de gierende banden waarmee Dams & Van Deun aangesnord komen.

Een voorbeeld van een scène. Sam (Inge Paulussen) achtervolgt een vrouw - althans: je hoort hoe zij tegen Dams & Van Deun zegt: ik ga er achterna. Portieren die open en dicht gaan. Geluid van voetstappen. Geluid van een kapstok die van een rek genomen wordt. Sam die botst met deze vrouw (Jits Van Belle), een uitwisseling van "oei, pardon", "neemt u dit pashokje maar". Het geluid van een gordijn van een pashokje dat opengeschoven wordt en weer sluit. Einde scène.
Lijkt simpel? Je moet eerst, als regisseur, de nodige elementen bedenken om deze scène in kaart te zetten. Er is immers geen verteller die zegt "Sam zet de achtervolging in". Daarna moet dit alles nog praktisch uitvoerbaar zijn. Je moet daarbij weten dat Jits Van Belle met haar voet in het verband zat, en dat dus het stappen door Eddy Bilkin, de man van de geluidsregie, uitgevoerd werd. Tijdens de woordenwisseling tussen Jits en "Sam", waarbij Jits het pashokje aan Sam aanbiedt, kijkt Jits als in een reflex naar het pashokje, maar daardoor valt haar stem weg van de micro. Een nieuwe opname dus - want de mensen van de regie horen alles, en zijn heel kritisch op hun werk.

Een volgende scène. Sam/Inge die in haar pashokje probeert te volgen wat er daarnaast gebeurt. Je hoort haar ademen en een ritssluiting openen, om zo de indruk te wekken dat zij ook aan het passen is. In het hokje daarnaast is gefriemel (nadien wordt hier nog het geluid bij gemonteerd van een stukje tape dat afgerold wordt). Het gordijn van het hokje daarnaast wordt geopend. Voetstappen verwijderen zich. Nogmaals een gordijn dat geopend wordt - dat van Sam, die kijkt in het hokje daarnaast. Zij vloekt: "Shit" en roept dan luid "Allemaal weg, een bom", en rent zelf ook weg....

Spannend, niet? Hoe het afloopt zal je binnenkort op de radio horen!
http://radio2.be/demadammen/mada_damsenvandeun_titelblad.cfm

INTERNET, PODCASTS EN HOORSPELEN: HET BELANG VAN HET HOORSPEL
Dat er terug vraag is naar hoorspelen, is duidelijk. Niet alleen om live te beluisteren (of via de speciale radioplayer op de website van Radio2), maar ook om te downloaden en naar de draagbare player over te zetten. Volgens Ludo Schats zijn de reacties op Dams & Van Deun, eigenlijk een spin-off van de populaire tv-reeks Witse, heel enthousiast. Luistercijfers (live, download en via de speciale player) zijn nog niet beschikbaar, maar het zit er alvast in dat deze eerste reeks een vervolg krijgt.

De omstandigheden voor het opnemen van een hoorspel zijn trouwens erg veranderd tegenover vroeger. Volgens Ludo Schats kan je, dankzij de grote vooruitgang in klanktechniek en de digitale technologie, in 2-3 dagen evenveel materiaal opnemen als waarvoor je vroeger, toen het nog met banden ging, twee weken nodig had. Wij waren zelf getuige hoe een klein stukje tekst, dat in de opname van een langere scène verkeerd gegaan was, terug opgenomen werd en via de computer naadloos aan de rest van de scène gelast werd.
Het archief van VRT (de oude BRT) is (nog) niet gedigitaliseerd. Dat is immers een titanenwerk, al die oude banden omzetten, eventueel de kwaliteit met moderne technieken terug verbeteren, en het archief te catalogeren. Maar het lijkt ons dat dit de moeite waard is. Enerzijds voor VRT zelf: zij kunnen deze waardevolle kunstschat ten gelde maken, en inkomsten zijn nooit weg. Denken we daarbij aan het aanbieden van hoorspelen via iTunes, waar zij tegen betaling van een redelijk bedrag gedownload kunnen worden. Liefst niet te duur, en aub zonder DRM! Anderzijds voor de gebruiker, die dan ook genieten kan van deze auditieve pareltjes. Maar ook voor de Cultuur zelf, want zo wordt verhinderd dat een waardevol onderdeel van onze cultuur, het hoorspel, verloren gaat.

En voor wie mocht twijfelen of een hoorspel wel kunst is, die verwijzen wij naar de Nederlandse reportage "De geschiedenis van het hoorspel" die je hieronder vindt (met op de tweede link een transcript van deze uitzending). Daarin wordt uitgelegd hoe het hoorspel geŽvolueerd is, hoe er met de eenheid van plaats en tijd geŽxperimenteerd werd, hoe de techniek om een auditief beeld te scheppen verbeterd is: waar de eerste hoorspelen nog altijd een verteller hadden, zit je nu bij een hoorspel zoals Witse & Van Deun aan een snel gemonteerde actie (met prachtige muziek erbij, niet te vergeten!), waarbij de overgangen tussen de scènes vlot verlopen en de toehoorder altijd duidelijk weet waar hij zich bevindt. Het zou trouwens een leuk idee zijn voor VRT om zelf ook een radiodocumentaire te maken over de evolutie van de Vlaamse hoorspelen. De acteurs en regisseurs van de beginjaren van het hoorspel zijn nu immers al mensen op leeftijd, en het is belangrijk dat hun verhaal nù opgetekend wordt.
En om onze stelling dat het hoorspel kunst is te ondersteunen, nog een link naar het hoorspel "Aarde der mensen", een verhaal dat zich in IndonesiŽ afspeelt, en dat enerzijds een tragische familiegeschiedenis vertelt, maar anderzijds de wantoestanden in IndonesiŽ aanklaagt. Als dit geen kunst is, dan weten wij het niet meer!

http://geschiedenis.vpro.nl/programmas/3299530/afleveringen/3784882/items/6061204/
http://www.hermanca.nl/gen.php?reqNr=2
http://jaapvanlelieveld.xs4all.nl/hoorspel/aarde%20der%20mensen.htm

NORTON FROM SYMANTEC: EINDELIJK VEILIG? DEEL 3

In dit derde deel praten we met Laurent Heslault, Security Expert, EMEA Southern Region, over Norton 2009.

Wat verwacht u van Norton 2009?
"Wij verwachten dat u het test. Veel gebruikers hebben slechte ervaringen met vroegere versie's van Norton. We hebben in deze Norton 2009 heel veel tijd gestoken en komen met een volledig vernieuwd product op de markt. Maar we geloven er in, daarom is het belangrijk dat u als journalist het test en er dan over schrijft. We willen de gebruikers ervan overtuigen dat Norton 2009 goed is. Het is nieuw, het is snel, en het werkt fantastisch. Wij weten het al, en nu willen we dat de rest van de wereld het ook weet. Goede beveiliging is noodzakelijk omdat steeds meer en meer gebruikers aankopen doen via het internet, vertrouwelijke documenten versturen en bankieren via het internet. We voelen aan dat er meer en meer profesioneel getracht wordt om in pc's te dringen. Daarom ontwikkelden we dit product. Iets dat gemakkelijk installeert en gemakkelijk kan verwijderd worden, en dat snel, accuraat en goed werkt. We gebruiken trouwens ook niet de Microsoft installer. Deze was voor ons te traag. We ontwikkelden een nieuwe en zeer snelle installer. Vorige versies van Norton worden automatisch verwijderd. Antivirussoftware is traditioneel zeer moeilijk te verwijderen, met onze uninstaller is dat geen probleem.
Dat waren trouwens ook de klachten van de gebruikers van vorige versies: traag en moeilijk te verwijderen. Dat is nu volledig opgelost."

Wat gebeurt er als Norton bvb een trojan vind. Krijg je dan een melding of wordt het automatisch verwijderd?
"Wel, Norton verwijdert het. Norton is niet enkel een scanner, maar ook een remover. Er zijn inderdaad zeer hardnekkige trojans die zeer moeilijk te verwijderen zijn. Daarom bevat het Norton packet ook een startup disk om deze problemen aan te pakken en dat gebeurt op een zeer agressieve manier. Maar soms kan het nodig zijn. Maar het is evident dat je altijd moet zorgen voor een recoverydisk."

Wat gebeurt er als je Norton op een geïnfecteerde PC plaatst? Beschouwt Norton dan de aanwezige malware als eigen aan het systeem of worden ze verwijdert?
"Het eerste dat je doet als je Norton installeert is een volledige scan. Meer dan 99% van de virussen worden verwijderd. Een zeer kleine en zeer speciale soort trojans tracht de virussen te verstoppen onder de windowskernel, zodat ze niet zichtbaar zijn voor antivirusprogramma's. Norton kan wel in de kernel doordringen en vindt ze toch. De kans dat er trojans in je PC zitten die niet te vinden zijn is practisch onbestaande."

Hoe werkt Norton Insight, het systeem dat ervoor zorgt dat algemeen bekende files niet meer gescand worden?
"Norton Insight kijkt niet alleen naar de naam, of de grootte, maar ook naar de checksum. Bijvoorbeeld bij het Firefox verhaal gebeurt de scan enkel naar userafhankelijke files, zoals cookies, history en dergelijke. En deze files zijn echt klein. Komt er een nieuwe versie uit van Firefox, dan wordt die ook eerst bij Norton gescand en dan toegevoegd aan de whitelist.'

Kortelings brengen we U op de hoogte van onze ervaring met de test van Norton 2009.
Paul Liekens, Madrid
http://www.symantecstore.com
http://www.norton-security-store.com

GOOGLE BREIDT ZIJN RECLAME-RIJK VERDER UIT
We hebben het al een paar dagen niet over Google gehad, maar vandaag zullen wij deze achterstand rijkelijk inhalen. Het ene bericht over Google na het andere stroomt hier vandaag onze redactie binnen.
Om te beginnen: Google start nu ook met AdSense advertenties voor Flashgebaseerde spelletjes op het web. En dat is een heel grote markt: 25% van de internauten zou elke week online spelletjes spelen, wat neerkomt op 200 miljoen gebruikers wereldwijd, aldus de laatste cijfers van ComScore. Het gaat meestal om "casual games", spelletjes die je als tijdvertrijd kan spelen. De makers van deze games kunnen voortaan dus AdSense advertenties plaatsen in hun games, zowel filmpjes, stilstaande beelden of tekstadvertenties; zij kunnen kiezen wanneer zij deze advertenties laten verschijnen: voor een game, wanner iemand een level afgerond heeft, of na het game. Op het Adsense blog kan je een voorbeeld bekijken van zo'n advertentie in een game (1)
Nog een nieuwigheid: Google zal een nieuwe soort advertenties plaatsen op de YouTube videosite (ook eigendom van Google, weet je wel), in een samenwerking met iTunes en Amazon. De gebruiker die naar een video kijken met een bepaalde muziekscore, zullen op een icoontje kunnen klikken om de muziek te downloaden van een van beide muziekwinkels. Een zet die volgens waarnemers dringend nodig is, want Google heeft nog altijd geen echt leefbaar inkomstenmodel voor YouTube gevonden. De site werd wel voor veel geld gekocht (1,65 miljard dollar), en kost handenvol geld aan bandbreedte, maar echte inkomsten waren er tot nu toe niet. Met deze advertenties hoopt Google een eerste stap te doen naar de uitbouw van YouTube als een echt e-commerce platform.
Het begin is eigenlijk wel een beetje schuchter hoor: voorlopig kan je enkel songs van EMI en Universal Music Group kopen bij iTunes en Amazon, en ook het pas uitgebrachte videogame Spore is zo verkrijgbaar. Maar Google biedt aan alle muzieklabels de kans aan om zulke icoontjes te plaatsen naast hun eigen muziekvideo's, of video's waarin hun muziek gespeeld wordt. En later zou dit aanbod uitgebreid worden naar andere merchandising, zoals concerttickets.(2)
En een derde wapenfeit is dat Google nu ook advertenties met beelden vertoont bij de resultaten van een zoekactie bij Google. Tot nu toe waren dat meestal kleine tekstadvertenties, nu zijn dat dus ook afbeeldingen. Dat kan handig zijn in sommige gevallen, maar het kan ook storend zijn - naargelang je het bekijkt. Een screenshot van zulke advertenties vind je bij Search Engine Land. (3)
http://adsense.blogspot.com/2008/10/get-in-game-with-adsense-for-games.html
http://www.nytimes.com/2008/10/08/technology/internet/08youtube.html?_r=1&partner=rssnyt&emc=rss&oref=slogin
http://searchengineland.com/banners-image-ads-on-google-images-14941.php

GOOGLE SPREADSHEETS KRIJGT MEER MOGELIJKHEDEN
Sinds verleden weekend is Google Spreadsheet in een nieuw kleedje gestoken. Er is een vereenvoudigde knoppenbalk bovenaan gekomen, waardoor de verschillende tools beter georganiseerd kunnen worden, en die volgens insiders een aanzet is tot nog meer tools in die balk.
Volgens Google zou ook de snelheid van de spreadsheet verbeterd zijn, vooral bij grotere rekenbladen. En verder kan je dit online rekenblad voortaan ook in een volledig scherm zetten, waardoor je toch enkele lijntjes in je blad wint. Ook de Kalender werd beter geïntegreerd: je kan nu een meeting plannen met mensen waarmee je aan de spreadsheet samenwerkt, gewoon vanuit het "Share" onderdeel. Dit opent dan Google Calendar, zet daar meteen een evenement neer met de verschillende deelnemers, het onderwerp en een link naar de spreadsheet meteen al ingevuld. Handig.
Interessant vonden wij de discussie bij CNet over Google Spreadsheet; een lezer stelt dat deze online rekenbladen van Google niet echt bedoeld zijn als een weerwoord voor Microsoft Excel, maar eerder voor Works, omdat Excel nog altijd veel en veel robuuster blijft. De reden waarom Google zijn Docs en Spreadsheet promoot, is omdat het de mensen wil aanzetten tot "cloud computing", het werken met toepassingen en bestanden die niet op de eigen pc staan.
Over dit laatste kent u ondertussen ons standpunt: ooit zal het internet wellicht alomtegenwoordig zijn, maar tot dat het geval is, heeft cloud computing geen zin. En bovendien zouden de tarieven voor alomtegenwoordig internet drastisch moeten slinken, en zou de beperking van een maximale upload/download afgeschaft moeten worden...
Maar test zelf de nieuwe tools van Google Spreadsheets uit. Wie van onze lezers maakt trouwens regelmatig gebruik van deze webdienst? Laat het ons weten, en vertel ons uw wedervaren.
http://news.cnet.com/8301-17939_109-10058796-2.html?tag=nl.e433
http://docs.google.com/

ASK.COM GEEFT NU ANTWOORDEN
Ken je de zoekmachine Ask.com nog? Die sukkelt al een tijdje om het hoofd boven water te houden, en de concurrentie aan te kunnen met die grote stormram, Google. In die strijd sneuvelde één belangrijke hoofdrolspeler: de butler Jeeves, die de antwoorden moest geven op je vragen. Ask.com is immers gestart als AskJeeves, maar de arme butler werd afgedankt in een poging om de zoekmachine nieuw leven in te blazen.
Nu lijkt het dat de butler terug opgevist werd - althans, je ziet hem niet meer in het logo (de man zit wellicht rustig van zijn oude dag te genieten in het Oude Butlershuis), maar het principe van vraag en antwoord kreeg terug een belangrijke plaats in de zoekmachine.
De zoekalgoritmes werden namelijk zodanig aangepast, dat je, als je een vraag stelt, er getracht wordt om een antwoord te geven in de resultatenpagina, en dat die niet enkel meer links bevat naar relevante sites. Vraag je bijvoorbeeld "how late is it?" dan krijg je als eerste antwoord een invulvakje waarin je je locatie kan invullen, en word je daarna naar een site met een wereldtijd-server gevoerd. Nu is het wel zo dat ook Google zulke antwoorden geeft, maar niet rechtstreeks. Stel zelf maar eens enkele vragen aan beide zoekmachines, om het verschil uit te vinden.
http://news.cnet.com/8301-17939_109-10058007-2.html?tag=mncol;txt
http://www.ask.com

BANKCRISIS WEERGALMT OOK IN TECH WERELD
De laatste dagen kon je er niet omheen: er is een crisis in de bankwereld. En die heeft natuurlijk ook zijn gevolgen voor de IT-industrie en het internet. Om te beginnen was het nooit gezien druk op de websites die financiŽle informatie brengen. WallStreet Journal, Yahoo Finance telde een record aantal bezoekers. Maar ook sites die de gebruiker helpen om zuiniger te leven kregen plots veel meer bezoek: gasbuddy.com, dat de bezoeker toont waar er goedkope benzine te vinden is, telde 30% meer bezoekers (1).
Dat is eigenlijk het enige positieve dat te melden valt, want de rest van de invloed van de bankcrisis op de IT sector is heel onheilspellend. Sequoia Capital, algemeen beschouwd als het slimste venture capital investeringsbedrijf ter wereld, heeft aan de alarmbel getrokken, en gewaarschuwd dat Silicon Valley in de problemen dreigt te komen. Zoals je wellicht weet drijft het hele internet momenteel nog op starters, bedrijven die nog een bedrijfsmodel moeten vinden dat rendabel is, en ondertussen vaak met verlies draaien, in afwachting van betere tijden. Nu er zo'n crisis is, zou de geldkraan naar deze starters wel eens dichtgedraaid kunnen worden - er is een tekort aan geld om te beleggen, en als er dan toch belegd moet worden, dan zal het voor de meeste beleggers zijn in bedrijven die hun sporen verdiend hebben, die een ROI (return on investment) kunnen bewijzen. De starters die draaien bij gratie van de investeerders, zien hun geldbron opgedroogd.
En zelfs de websites die stilaan inkomsten opgebouwd hebben, hangen ook zwarte wolken boven het hoofd: want zij halen die inkomsten vaak van reclame, en in tijden van recessie wordt er uiteraard gesnoeid in reclame. Kortom: kommer en kwel. TechMeme heeft zoals gewoonlijk een verzameling artikels over de dreigende crisis bijeengezocht. En vooraleer je ons beschuldigd van het creŽren van paniek: wij hebben het wel over de starters. Klassieke bedrijven zoals Microsoft en IBM, die een solide basis hebben, hebben nog geen alarmkreten geslaakt - integendeel: IBM heeft zopas bekendgemaakt dat het haar winstverwachtingen voor dit jaar naar boven bijstelt...
En dan is er die internetbank, die zo zwaar in de problemen zit, en waarvan de klanten nu plots in paniek zijn. Tot nu tou zou deze internetbank, die haar bakstenen roots in IJsland heeft, de enige zijn die een faillissement aanvraagt. Via Kaupthing Bank Luxemburg, de Belgische poot van de bank, werd een gerechtelijk akkoord aangevraagd. De tegoeden van de klanten werden tijdelijk bevroren, en klanten konden geen geld meer afhalen. Een slag die de internaut het vertrouwen dreigen te ontnemen in àlle internetbanken, die zonder bakstenen kantoren werken in een bepaald land...
http://tech.yahoo.com/news/afp/20081009/tc_afp/financebankingusinternetmedia
http://www.techmeme.com/081008/p118#a081008p118
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF09102008_043&ref=front

FIREFOX EXTENSIE HOUDT CLICKJACKING AANVAL TEGEN
Helaas blijft het op het vlak van beveiliging voortdurend nieuwe hoofdstukken regenen bij de rubriek "nieuwe woordjes leren". Vandaag gaat het over "clickjacking". Een vorm daarvan is dat er misbruik gemaakt wordt van een onderdeel in de Flash player van Adobe, om een webcam en microfoon te activeren. Dat is handig wanneer de internaut op een interactieve site terecht komt, en daar met webcam en microfoon kan chatten met anderen. Er is echter een probleempje: de gebruiker wordt niet verwittigd dat de webcam geactiveerd wordt, laat staan dat zijn toestemming hiervoor gevraagd wordt.
Clickjacking kan ook gebeuren wanneer je klikt op een onzichtbare link zonder het te weten; en dat is dan weer een gevolg van een van de basisprincipes van HTML, waardoor een website content van andere sites in zijn pagina kan verwerken. Juist omdat het een basisprincipe is, is het dan ook moeilijk te verhelpen. Alle browsers zijn trouwens gevoelig voor deze vorm van clickjacking.
Maar er is gelukkig goed nieuws: een nieuwe versie van de Firefox extensie NoScript kan al dit clickjacking verhelpen. NoScript is een klein progje dat verhindert dat scripts (JavaScript en Java) uitgevoerd worden op pagina's die niet voorkomen op het lijstje met vertrouwde websites.
Meer info over clickjacking bij INfoworld en Webwereld.
http://noscript.net/
http://www.infoworld.com/article/08/10/08/Firefox_extension_blocks_dangerous_Web_attack_1.html
http://webwereld.nl/ref/newsletter/53048

EMI BRENG ZELF EEN MUZIEKPORTAAL UIT, EN ANDER MUZIEKNIEUWS.
Het blijft rommelen in de muziekwereld. Eerst was er het paniekbericht dat Apple ermee dreigde zijn online muziekwinkel, iTunes Store, te sluiten als de platenlabels bleven aandringen op een hogere prijs. Gelukkig lieten de platenlabels die eis vallen, en dus is het voortbestaan van iTunes verzekerd. iTunes is ondertussen uitgegroeid tot de grootste muziekwinkel op het web, en wel om drie redenen: de verweving met de draagbare muziekspelers (iPOd, iPhone), het enorm uitgebreide aanbod (alle platenlabels zijn er vertegenwoordigd), en de eenheidsprijs, plus het feit dat je bij iTunes songs apart kan kopen, en niet verplicht bent een heel album aan te kopen.
Die tweede reden is iets wat nog niet alle labels begrepen hebben. Af en toe doen zij zelf een schuchtere poging om zelf een muziekwinkel op te starten, waar je songs kan downloaden van artiesten die tot het label behoren. Deze week ondernam EMI music nog een poging daartoe. Maar weet de internaut wel welke artiest bij welk label behoort? Dat is immers de fundamentele fout bij het idee dat een label een eigen muziekwinkel moet opstarten: de internaut gaat gewoon naar de online winkel, en wil muziek vinden van zijn favoriete artiest - bij welk label die hoort zal hem worst wezen. De enige winkel die dit principe waar kan maken, is tot nu toe iTunes. En elke winkel, opgestart door een platenlabel, met enkel de muziek van dit label, lijkt ons tot mislukken gedoemd (2)
Een derde bericht over muziek en internet is misschien niet meteen zo voor de gewone internaut, maar het is toch van belang. Doordat de laatste jaren verschillende andere manieren ontstaan waren om muziek te brengen voor een publiek, via het internet (on demand, internetradio, sites zoals Pandora enz.), was het nodig dat de klassieke licenties voor het gebruik van deze muziek aan te passen.
Buma/Stemra, de Nederlandse tegenhanger van de Belgische Sabam, heeft nu een nieuw "licentiehuis" uitgewerkt dat 15 kamers bevat, en die de verschillende methoden van het brengen van muziek moet behandelen: non-lineaire streaming (on demand dus), lineaire streaming (webcasting en achtergrondmuziek) en downloads. Daarover lees je meer in dit artikel bij Webwereld.
http://www.betanews.com/article/Record_label_EMI_to_launch_new_music_portal/1223565710
http://webwereld.nl/articles/52849/buma-stemra-s--licentiehuis--voor-internet-is-af.html
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


SAMSUNG START MET NOTEBOOKVERKOOP IN BELGIË.

"Samsung laat in andere landen zien hoe succesvol haar notebooks zijn. We streven er dan ook naar om in 2011 in de top 5 van notebookfabrikanten te staan. Met goede channelpartners en een sterk en breed portfolio geloven we de Belgische notebookmarkt te kunnen veroveren. Bovendien wil Samsung de beste service in deze markt bieden. We geven op het gehele portfolio een standaardgarantie van 2 jaar en op de batterij een garantie van 1 jaar. Dat is een unieke service." Met deze woorden geeft Jos Beernink, directeur van de IT-divisie bij Samsung Benelux aan waar het hun om te doen is.
Samsung is in landen zoals Duitsland en Groot-BrittanniŽ al jarenlang succesvol met notebooks vanwege de kwaliteit, prestaties, spraakmakend design en goede service. De klanttevredenheid onder Samsung notebookgebruikers in het buitenland is hoog. 84% van alle klanten zou bij de aanschaf van een nieuwe notebook opnieuw voor Samsung kiezen. Nu volgt dus de verovering van Belgie en daarvoor gooit Samsung vijf toestellen in de strijd. Een overzicht.

De eerste is de NC10 met Windows XP, 10,2 inch scherm, die met zijn 1,33 kg tot 8uur kan werken op batterijevoeding. Een 3-in-1 multikaartlezer, VGA-connectie, microfooningang, hoofdtelefoonuitgang en 3 USB-poorten maken dit toestel kompleet. Deze kleine notebook is verkrijgbaar in wit, pianozwart of metaalblauw. De prijs werdt niet meegedeeld.

Vervolgens komt de Q210, die een klassevol uiterlijk met pianolak en dieprode tinten heeft. Het is een 12,1 inch model dat werkt onder Vista.
De Samsung Q210 is vanaf verkrijgbaar voor een verkoopsadviesprijs van Ä 949,- inclusief BTW en Recupeltaks.

Derde in rij is de 15,4inch R510, een Vista Notebook met als opvallendste eigenschap de coating van het toetsenbord met nanozilver ionenpoeder, zodat deze Samsung notebook beschermd is tegen bacteriŽn. De Samsung R510 is verkrijgbaar in zwart en zilver voor een verkoopsadviesprijs van Ä 649,- inclusief BTW en Recupeltaks.

Vervolgens is er de R710, die met iets meer dan 3kg tot bij de lichtste 17 inch notebooks behoort. Door deze notebook met HDMI aan te sluiten op een high definition-televisie, levert de Samsung R710 Blu-ray Disc-kwaliteit met haarscherp beeld vol details en kristalhelder geluid.
De Samsung R710 is verkrijgbaar in een uniek "Touch of Colour"-design voor een verkoopsadviesprijs van Ä 839,- inclusief BTW en Recupeltaks.

Als laatste komen we uit bij de X360. De X360 biedt optioneel een ultrasnelle en betrouwbare 128GB Solid State Drive die opmerkelijk betere prestaties levert dan een typische Hard Disk Drive. De boot time is 25 tot 50% korter, de data access time is tot 300% (53 MB/s) sneller bij het lezen en 150% (28 MB/s) sneller bij het schrijven. Deze X360 met 13,3 inch scherm is uiterst licht (1,27kg.) De Samsung notebook X360 is verkrijgbaar voor een verkoopsadviesprijs van Ä 1.499,- inclusief BTW en Recupeltaks.

Het Samsung notebookgamma is vanaf half november 2008 in BelgiŽ verkrijgbaar.

Paul Liekens

http://www.samsung.com/be

COMPUTERPROGRAMMA SCHAT OUDERDOM
Haal je anti-rimpelcrèmpjes en zalfjes maar te voorschijn, vooraleer je dit nieuwe programma uittest: het zou namelijk je ouderdom schatten aan de hand van je gezicht. Het programma is ontwikkeld door de universiteit van Illinois. Het analyseert een afbeelding van een persoon, en plakt daar dan een leeftijd op.
Waarvoor dit goed is? Tja, een reclamebureau dat een spotje wil maken voor een antirimpelcrème kan dit programma uiteraard meteen aanwenden voor een "voor" en "na" filmpje, maar daarvoor is dit programma uiteraard niet gemaakt. Meer serieuze toepassingen zijn bijvoorbeeld het verhinderen van toegang tot sigarettenautomaten aan minderjarigen, of drankautomaten met alcoholische dranken.
En ook bij het behandelen van asielaanvragen zou de software kunnen helpen, om te weten of iemand minder- of meerderjarig is.
Maar is de software ook accuraat? Volgens de makers zou hij met 50% zekerheid de leeftijd kunnen bepalen "met 5 jaar afwijking". En dan komt de belofte dat bepaald kan worden of iemand min- of meerderjarig is, toch wel op losse schroeven te staan...
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=081006031

EEN ADEMTEST VOOR JE GMAIL: BEN JE NOG WEL NUCHTER?
Misschien is het jou ook al gebeurd: je komt thuis na een flink avondje uit met vrienden, waarbij de nodige alcohol gebruikt werd. Je opent nog even je mailprogramma, en je beantwoordt sommige mails - met woorden die je nooit gebruikt zou hebben als je nuchter was geweest. Of je vindt eindelijk de (dronken) moed om een mail te sturen aan je vriend/in om hem/haar de waarheid eindelijk eens te zeggen - allemaal woorden waar je de volgende dag flink spijt van hebt, maar gestuurd is nu eenmaal gestuurd.
Google Labs heeft nu een add-on uitgebracht die dit moet voorkomen: de "Mail Goggles" (Goggle is een stofbril of oogkleppen). Die zal het versturen van mails vanuit Gmail moeilijk maken gedurende bepaalde uren, die jij zelf bepaalt (wanneer je nog nuchter bent). Wil je toch tijdens die "verdachte" periode een mail sturen, dan moet je eerste enkele wiskundevragen waarbij je je hersens moet gebruiken, vooraleer je de mail kan verzenden. De theorie is dat, als je verstand genoeg hebt om deze vragen op te lossen, dan heb je ook verstand genoeg om te weten wat je doet met je mails. Maar of dat de wijsneuzen helpt die zelfs nuchter nog onbeleefde mails sturen, dat is natuurlijk een andere vraag.
Deze optie kan je activeren, door bij je Gmail instellingen naar het tabblaadje "Labs" te gaan, en de optie te activeren.
http://www.gmail.com
http://arstechnica.com/news.ars/post/20081007-mail-goggles-a-breathlyzer-test-for-your-gmail.html

EU DIRECTIEVE ONDERWEG VOOR VERVANGBARE BATTERIJEN?
Heel wat Amerikanen vinden dat het Europese parlement een verzameling bureaucraten is, die zich bemoeien met dingen die hen niet aangaan, en die teveel rekening houden met het milieu en te weinig met het bedrijfsleven. Zij verwijzen daarbij naar de strenge manier waarop de EU Microsoft aangepakt heeft.
Je mag de houding van de EU dan al streng vinden, maar toch niet onrechtvaardig. Sommige praktijken mogen immers "goede business" zijn, maar daarom zijn zij niet altijd in het belang van de gebruiker of het milieu.
Neem nu de batterijen van de iPod, de iPhones en de iMacs van Apple. Die kan je zelf niet vervangen, daarvoor moet je je toestel binnengeven bij een officiŽle Apple-verdeler. Je kan zeggen: jamaar, dat is omwille van de vormgeving - als Apple een luikje in zijn toestellen zou moeten maken om de gebruiker toegang te geven tot de batterij, dan zou die slanke lay-out wellicht niet meer mogelijk zijn. Maar anderzijds is het zo dat het voor de gebruiker toch wel erg handig is dat hij de batterij zelf kan vervangen - al is het maar omdat hij dan met een reservebatterij op zak kan rondlopen, en de lege batterij ter plaatse kan vervangen voor een volle. Erg handig, vooral bij de iPHone, die bij intensief gebruik erg snel leeg is.
Volgens de directieve (die nog geen wet is hoor) zou tegen 2012 minstens 25% van alle draagbare batterijen die er per jaar in een lidstaat gebruikt worden, gerecycleerd worden. Dat geldt dus voor toestellen zoals mobiele telefoons, laptops en autobatterijen. En tegen 2016 zou dat 45% moeten zijn.
Meer achtergrond over deze problematiek bij Apple Insider en The Register.
http://www.theregister.co.uk/2008/10/07/eu_batter_directive_spells_trouble/
http://www.appleinsider.com/articles/08/10/06/new_eu_directive_pushes_toward_replaceable_iphone_batteries.html

BLACKBERRY STORM : EERSTE AANRAAKSCHERM VAN BLACKBERRY
Waar de iPhone wel een heel leuk toestel is, met vele interactieve mogelijkheden, zijn de meeste waarnemers het erover eens: het toestel heeft eerder een aureool van "leuk" en "games", maar niet echt van "business". Wie business denkt, denkt Blackberry, dat zijn sporen verdiend heeft als krachtige organizer en agenda, mailer, enz.
Het feit dat RIM, de maker van de Blackberries, nu een nieuw toestel aankondigt dat al die bedrijfstoepassingen heeft, maar bovendien een aanraakscherm, doet vele waarnemers dan ook uitroepen dat dit een geduchte concurrent wordt voor de iPhone. Het grote verschil is wel dat je bij de Blackberry niet alleen zal aanraken, maar ook indrukken, een technologie die RIM de Click-Through noemt: in plaats van te dubbel-tappen, bevestig je een selectie door de toets in te drukken of op het scherm te klikken. Dat is althans de uitleg, want het toestel is nog niet te verkrijgen. Meer nog: er is nog niets bekend over definitieve lanceringsdatum in de VS of Europa, en nog minder over de prijs.
Maar het lijkt ons toch wel een geduchte concurrent voor het bedrijfssegment van de zakelijke gebruikers, dat Apple tot nu toe tevergeefs tracht te lokken met zijn iPhone. Benieuwd wanneer de definitieve lancering volgt, en wat de gebruikservaring ervan is!
http://www.pcworld.com/article/152006/article.html?tk=nl_dnxnws
http://www.theage.com.au/news/technology/blackberry-storm-could-hit-iphone/2008/10/09/1223145499388.html


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Microsoft heeft een nieuwe afdeling "Consumer & Online" opgericht, die het bedrijf toegankelijker moet maken voor de consumenten.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=4647

*** Op 13 oktober organiseert OpenOffice.org een grote lanceringsfuif voor versie 3.0 van de bekende kantoorsuite. Maar het is nog niet zeker dat het pakket tegen dan klaar zal zijn...
http://www.openoffice.org

*** Olympus lanceert vanaf oktober een Limited Edition van de E-420 Komachi Kit, genaamd naar de beeldschone Japanse dichteres Ono no Komachi. Deze kit omvat een E-420 camerabehuizing en een ZUIKO DIGITAL 25 mm 1:2,8 pancake-lens.

*** Hacker van Palin's e-mail voor de rechter - riskeert 350.000 $ boete en vijf jaar gevangenisstraf.
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBiHH0RjB3v0Jhb0RKPD0EU

*** Symantec koopt MessageLabs aan
http://www.journaldunet.com/solutions/securite/actualite/symantec-se-renforce-dans-le-saas-en-rachetant-messagelabs.shtml

*** Vier Logitech producten werden bekroond met de prestigieuze Good Design Awards 2008: de Logitech® V550 Nano cordless laser mouse for notebooks, de Logitech® MXô1100 cordless laser mouse, het Logitech® Illuminated Keyboard en de Logitech® Pure-Fi Express Plus omnidirectional speaker for iPod® / iPhone®

*** Asus met schaamrood op de wangen: de nieuwe Eee Box, de goedekope pc die het bedrijf onlangs uitbracht, is verscheept met een virus aan boord.
http://www.pcworld.com/article/152002/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Onderzoekers maken chips van papier
http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/erp/2726732/1276992/onderzoekers-maken-chips-van-papier.html?utm_campaign=rss&utm_source=rss&utm_medium=rss


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetBEN OTHMAN - LOUNGE CAFÉ TUNIS "INTELLECTUEL"
[lounge] Een coole mix van lounge en Arabische muziek. Othman is eigenlijk afkomstig uit TunesiŽ. Het resultaat is ontspannend, cool en origineel. Zoals gewoonlijk kan je het hele album gratis downloaden.
http://www.jamendo.com/en/album/2043
http://www.jamendo.com/en/artist/ben.othman

JAIME HERAS - PIANO CONCERTO
[klassiek] Een concerto voor piano en een mengelmoes van instrumenten, zowel klassieke, als elektronische (vocoder, synthesizer, elektronische drum...) Een interessant experiment, waarvan het resultaat eigenlijk heel mooi is.
http://www.jamendo.com/en/album/30939

REVOLUTION VOID - THREAD SOUL
[jazzfusion] Dit album zal de liefhebbers van jazzfusion zeker wel kunnen bekoren. Bij momenten word je herinnerd aan Philippe Catherine en andere grootheden uit de jazzwereld. Interessante en boeiende muziek.
http://www.jamendo.com/en/album/2534
http://www.jamendo.com/en/artist/revolutionvoid

PIMP - COMME UNE OMBRE
[Electro pop] Dit is Belgisch: een band uit het Luikse, met elektrorock, Plastic Bertrand achterna, maar dan wel met heel veel ballen. Op het album Comme une ombre vind je vier songs, allemaal echt wel goed.
http://www.jamendo.com/en/album/31275
http://www.jamendo.com/en/artist/pimp

ANTANAS - MAGELLAN
[electro ambient] Duidelijk muziek gemaakt met de synthesizer, maar er goed afgewerkt. De songs zijn mooi opgebouwd, en erg verzorgd. Geen vrijblijvende soundscapes, en soms erg beklijvend. Een aanrader.
http://www.jamendo.com/en/album/29385
http://www.jamendo.com/en/artist/ANTANAS_(4)


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Zeg niet: Mijn poetsvrouw is ziek.
Maar zeg: Mijn interieurverzorgster is ziek.

- Van Dale eufemismenwoordenboek-
De nieuwe oogstSEXY LAY-OUT VOOR DE NIET ZO SEXY PROGRAMMEUR
Een leuk artikel met een goede tip, van naadje tot draadje uitgelegd, met alle bouwstenen erbij als download. Het gaat om het maken van een gecentreerde lay-out met schaduw onder de kanten, boven een achtergrond met tegeltjes. Veel experimenteerplezier gewenst!
[Taal: Engels]
http://www.oreillynet.com/ruby/blog/2008/09/sexy_layouts_for_the_notsosexy.html

SPLICD: STUKJES EXTRAHERERN VAN YOUTUBE FILMPJES
Een erg goede online dienst, waarbij je gewoon de url van een filmje op YouTube moet invullen, en ook de tijd die je wil extraheren: van seconde 25 tot 1minuut 30 bijvoorbeeld. De online dienst doet dan het nodige, gratis bovendien. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.splicd.com/

TECH TIPS VOOR DE GEWONE INTERNAUT
Een uitstekende site waar je terecht kan voor tips om je computer beter te gebruiken. En zeg nu niet: dit is voor de beginnende gebruiker - want er staan tips in die jij, hoe ervaren ook, nog altijd niet tegengekomen bent!
[Taal: Engels]
http://pogue.blogs.nytimes.com/2008/10/02/tech-tips-for-the-basic-computer-user/?em

TIPS OM BETERE FOTO'S TE MAKEN
Deze site brengt de amateurfotograaf verschillende interessante tips, voornamelijk rond belichting. Contrast is immers wat de aandacht trekt van degene die de foto bekijkt; en binnen een foto is hetgene dat het meeste contrast heeft, hetgene dat in het oog springt. Erg nuttige tips!
[Taal: Engels]
http://super.nova.org/DPR/

FLICKRISTA
Fotosite Flickr bevat ondertussen al miljoenen foto's. De meesten zijn gewone huis-en-tuin foto's, maar af en toe zitten daar ook echte pareltjes bij. De site Flickrista probeert een selectie te brengen van die beauties. En slaagt erin ook, getuige de prachtige foto's die je op het blog vindt.
[Taal: Engels]
http://www.flickrista.com/

CHARTGIZMO: ONLINE GRAFIEKEN MAKEN
Je hebt een leuk artikel geschreven of een blogposting, en je hebt enkele cijfers in een grafiek gestopt om je punt duidelijk te maken. Maar hoe kan je de afbeelding van die grafiek op je site posten? ChartGizmo komt gelukkig te hulp: hier kan je namelijk online grafieken aanmaken, en die dan op je site of blog publiceren. Je moet wel registreren, maar dat is gratis. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://chartgizmo.com/

10 JAAR GOOGLE
De zoekgigant bestaat ondertussen 10 jaar. Naar aanleiding van deze verjaardag, is de geschiedenis van Google op een tijdlijn weergegeven - van de eerste ontmoeting tussen Larry en Sergey, het ontstaan van BackRub, zoals de eerste vorm van de zoekmachine toen heette, tot de Street View, de Android, en de 1 triljoen geïndexeerde pagina's. Indrukwekkend! (Bron: Wim W)
[Taal: engels]
http://www.google.com/tenthbirthday/#start

FILSH: ONLINE CONVERTEREN
Op deze site kan je filmpjes converteren: je kan de URL van een filmpje invoeren (YouTube, Veoh, Metacafe en dergelijke) of een bestand van je computer uploaden (max. 50 MB); vervolgens selecteer je het output formaat, en past eventueel nog wat instellingen aan, en kijk: je krijgt het gewenste formaat gratis thuisbezorgd! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.filsh.net/

GRAPHICS2PDF: CONVERTEREN
Nog een online omzetter: hier kan je grafische bestanden (BMP, JPG, GIF, PNG, TIFF) uploaden, en omzetten naar een PDF formaat, wat handig is om te drukken enz. (Bron: WIm W)
[Taal: Engels]
http://www.imposant.com/products/image2pdf.htm

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KIJK DIT NOU
TMF heeft onlangs een nieuwe site gelanceerd, die het moet hebben van wat de bezoekers aanbrengen - wat met een mooie term "user generated content" heet. Je kan daar dus audio en video, en ook foto's uploaden. Deze content wordt dan ook verwerkt in de tv-programma's van TMF en ook de nachtuitzendingen. (Bron: Radiovisie)
[Taal: NL]
http://www.radiovisie.eu/nl/nieuws.rvsp?art=00077066
http://www.kijkditnou.nl/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: LIVIOS
Naar aanleiding van de lancering van de blogs bij Hubo, merkt medewerker Dave op dat er nog een andere site bestaat, waar je terecht kan voor goede hulp, in het Nederlands, bij klussen. "Wat je hier niet allemaal vindt aan tips en uitleg én soms met afbeeldingen erbij! Ik denk dat velen hierdoor handige(r) harry('s) kunnen worden ;), of geld uitsparen omdat ze geen vakman moeten laten komen", aldus Dave.
[Taal: NL]
http://www.livios.be/nl/_task/index.asp

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MSN REPORTER
Het heeft wat geduurd, maar stilaan groeit het bezoekersaantal van MSN Reporter aan. Bij deze "sociale nieuwssite" kan je, net zoals bij grote broer "Digg" artikels aanbrengen die je op het internet gevonden hebt, en kunnen andere internauten daarop stemmen als zij die ook interessant vinden. Je kan ook een commentaar geven op de artikels, en dat maakt het natuurlijker nog leuker.
Enne... als onze lezers af en toe eens een artikel uit Netties zouden aanbrengen (als zij daar tenminste interessant nieuws vinden!), dan zou dat natuurlijk mooi meegenomen reclame zijn voor ons e-zine...
[Taal: Nederlands]
http://reporter.be.msn.com/index2.aspx?

VRIJDAG MULTIMEDIA: WAT IS ER NIEUW IN GOOGLE EARTH?
Google Earth is een pracht van een tool, waarmee je virtueel de hele wereld kan overvliegen. Geregeld worden er nieuwe "layers" uitgebracht, lagen die je over de basisbeelden van Google Earth kan leggen, en die dan bepaalde informatie geeft over de wereld. Zo bijvoorbeeld UNEP, het United Nations Environment Programm. Deze laag belicht 187 sites wereldwijd, en dan vooral de veranderen die het milieu ondergaan heeft in Afrika in de afgelopen decennia. Met deze laag kan je de huidige en vorige satellietbeelden vergelijken, om de situatie te evalueren.
http://www.unep.org/
http://google-latlong.blogspot.com/2008/09/we-gotta-start-makin-changes.html

VRIJDAG FOTOGRAFIEDAG: TODD HIDO
Opvallende foto's van plekken die tegelijkertijd verlaten lijken en bewoond, van dingen die banaal zijn maar door het oog van de fotograaf iets bijzonders krijgen... Prachtige beelden, echt waar. (Bron: WalkingMen)
[Taal: Engels]
http://www.toddhido.com/

VRIJDAG MULTIMEDIA: CENTIPEDIA
Wie herinnert zich het Centipedia game nog van Atari? Nachten hebben wij doorgebracht met het wegschieten van de paddestoelen, en de spinnen... Nu kan je dit game ook online spelen. Maar pas op dat je niet verslaafd geraakt!
[Taal: Engels]
http://games.atari.com/arcade_large.php?game=centipedeBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://leefwijzer.wordpress.com - http://hoorspel.wordpress.comBij de collega's


*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be
1. tienduizenden emailaccounts over de wereld gehacked
http://belsec.skynetblogs.be/post/6328391/9600-emailaccounts-hacked-the-list-is-here

er staan ook belgische emailadressen op (van alle providers)
http://belsec.skynetblogs.be/post/6328475/these-belgian-emailaccounts-are-hacked--chang

2. 80.000 websites hebben hun administrator FTP toegang in handen van crimegangs
waaronder heel grote Amerikaanse, Britse and Franse websites
http://belsec.skynetblogs.be/post/6327876/neosploit-mass-ftp-exploitation-control-your-

3. PDF en Flash exploits zonder patch ervoor worden dan (op die servers) geïnstalleerd
http://belsec.skynetblogs.be/post/6327876/neosploit-mass-ftp-exploitation-control-your-


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Een dinosaurus als troeteldier
Een dinosaurus als huisdier, of een zeehond voor eenzame senioren. Robots die u gezelschap houden: het klinkt als science fiction, maar de toekomst is allang begonnen.
http://www.ad.nl/multi-media/2674097/Een_dinosaurus_als_troeteldier.html
- Polen krijgt katholiek gsm-netwerk
WARSCHAU - De controversiŽle Poolse priester Tadeusz Rydzyk gaat een katholiek gsm-netwerk in Polen opzetten.
http://www.ad.nl/multi-media/2674865/Polen_krijgt_katholiek_gsmnetwerk.html
- Britse bands willen stem op internet
Zestig Britse bands en artiesten eisen meer zeggenschap over de hoe muziek wordt verspreid via internet. Radiohead, Robbie Williams, Kaiser Chiefs en andere bands hebben zich verenigd in de Featured Artists Coalition.
http://www.ad.nl/cultuur/2670470/Britse_bands_willen_stem_op_internet.html

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Een licht zwaargewicht
De 14 inch Samsung X460 notebook weegt inclusief batterij slechts 1,9 kilo. De specificaties zijn een stuk zwaarder.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24538
- ADSL abonnementen vergelijken
Welke providers bieden ADSL op jouw adres, wat bieden ze, en wat vragen ze? Dat is makkelijk te vergelijken, en er blijkt dan veel te besparen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24534
- IntelliTunes Digital Jukebox
De term digitale jukebox wordt te pas en te onpas voor gadgets en mediasoftware gebruikt, maar de IntelliTunes verdient deze naam echt.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24519

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Nieuwe monitoren LaCie focussen op kleurweergave
LaCie brengt drie nieuwe LCD-schermen uit van 20, 24 en 30 inches met RGB-LED backlight wat zeer gunstig is voor fotografen en kleur-kritieke toepassingen ...
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3589
- Draadloze hoofdtelefoon voor onderweg
De Sennheiser MX W1 is de eerste draadloze hoofdtelefoon voor de mobiele gebruiker. Deze hoofdtelefoon won de EISA Award voor de beste headphones en is ...
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3588
- 'Happyology' belangrijkste consumententrend
Trendwatcher Herman Konings blikt, naar aanleiding van de HP Touchsmart PC, terug op de eerste tien jaar van de 21ste eeuw en beschrijft welke trends ...
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3586

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Proximus biedt Google zoekrobot op Vodafone live!
Proximus biedt via het portaal Vodafone live! makkelijker toegang tot het internet via de gsm met onder meer een Google-zoekmodule. Bovendien wordt het multimediaportaal Vodafone live! opengegooid door vanaf nu hetzelfde tarief aan te bieden om zowel op als buiten het portaal te surfen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18944&style=99896
- Helft van de surfers doet het draadloos
63% van de Belgische populatie, goed voor 5.500.000 surfers, surft minstens één keer per maand op het web. In vergelijking met begin 2007 is dit een stijging met 3%. BelgiŽ zit hiermee boven het Europees gemiddelde. E-mailen, routeplanners en online bankieren zijn de populairste online activiteiten.Dit blijkt uit de Belgian Media Mapping studie uitgevoerd door het marktonderzoeksbureau InSites Consulting.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18941&style=99896
- De Persgroep lanceert nieuwe website
De Persgroep lanceert 14 oktober De Morgen 3.0, de derde versie van de webstek van De Morgen. De nieuwe website maakt een breuk met het verleden.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18934&style=99896

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Afscheid van RAM
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/storage--usb/afscheid-van-ram.cfm
- HP: PCís voor april
HP lanceert nieuwe producten waarover in april volgend jaar ongetwijfeld veel gesproken zal worden. Niet alleen touch PCís, maar ook haute couture netbooks.
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/portables/hp-pc-s-voor-april.cfm
- HD-cameraís voor het grote publiek
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/multimedia/hd-camera-s-voor-het-grote-publiek.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- De Focus van Tom Willemkens: Zerken op het web
De onstuitbare groei van het Internet over de laatste 20 jaar, met een toename van miljarden paginaís tot gevolg, heeft ook een minder bekende en vooral...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=4732
- Hoe ziet de blogosfeer er tegenwoordig uit?
Blogs zijn mainstream geworden, althans volgens het laatste ĎState of the Blogosphereí-rapport dat blogzoekmachine Technorati heeft samengesteld....
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=4718
- En wat is uw website waard?
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=4701

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- P2P-verkeer daalt
http://computertaal.info/2008/10/09/p2p-verkeer-daalt/
- Soorten reacties
http://computertaal.info/2008/10/09/soorten-reacties/
- Godson 3: Chinees antwoord op Inte
http://computertaal.info/2008/10/09/godson-3-chinees-antwoord-op-intel/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Googles Geoeye-satelliet schiet eerste foto
De Geoeye-1-satelliet heeft deze week zijn eerste foto geschoten. De satelliet, die vorige maand in een baan rond de aarde werd gebracht, gaat Google Earth en de Amerikaanse overheid van fotoís met een betere kwaliteit voorzien.
http://tweakers.net/nieuws/56097/googles-geoeye-satelliet-schiet-eerste-foto.html
- Ubisoft maakt releasedatum en prijzen Far Cry 2 bekend
Uitgever Ubisoft heeft zijn langverwachte spel Far Cry 2 van een releasedatum en prijskaartje voorzien. Het schietspel ligt eind oktober in de winkel en is beschikbaar voor de pc, PS3 en Xbox 360. De consoleversie zal iets duurder zijn dan de pc-versie.
http://tweakers.net/nieuws/56096/ubisoft-maakt-releasedatum-en-prijzen-far-cry-2-bekend.html
- 'Notice-and-take-down'-code tegen illegale sites in werking getreden
Donderdag is de 'Notice-and-take-down'-gedragscode in werking getreden. Het document, waarover lang is onderhandeld, geeft aan hoe internetbedrijven om kunnen gaan met meldingen over illegale websites.
http://tweakers.net/nieuws/56086/notice-and-take-down-code-tegen-illegale-sites-in-werking-getreden.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautHOE WEET JE OF EEN E-COMMERCE SITE BETROUWBAAR IS?
6. De recensies
Wil je weten of je te maken hebt met een betrouwbare e-commerce site, dan moet je ook eens gaan kijken in de discussiefora, om te kijken hoe het andere klanten vergaan is. Heeft de site xyz geen eigen forum, dan kan je gewoon de zoeksyntax "bespreking +xyz" invoeren in de zoekmachine, of "commentaar +xyz". Zo krijg je ook heel veel reacties op de dienstverlening van deze fabrikant.
Maar je moet wel de commentaren relativeren. Je zal immers vaker negatieve reacties vinden dan positieve - enkel mensen met problemen wenden zich tot de dienst naverkoop.
Maar je kan je toch wel een idee vormen over de dienstverlening van de site, en jezelf een idee vormen over hoe snel (of traag) de klantendienst reageert. Erg belangrijk bij de forums is bijvoorbeeld dat er mensen van het bedrijf zijn die regelmatig een interventie posten, zo van "wij zijn eraan bezig..."
http://www.linternaute.com/hightech/internet/conseil/comment-verifier-la-fiabilite-d-un-site-de-vente-en-ligne/recenser-les-avis-sur-les-forums.shtml

HOE WEET JE OF EEN E-COMMERCE SITE BETROUWBAAR IS?
7. Conclusie
Wat wij in de vorige artikels verteld hebben, dient vooral om jou vertrouwen te geven in het internet, om daar goederen en diensten aan te kopen. En zeker en vast niet om een angstpsychose te creŽren, waardoor je alle sites die deze kenmerken niet vertonen, gaat wantrouwen. Wij wilden je vooral enkele voorzorgsmaatregelen aan de hand doen, die de betrouwbaarheid van een site kan aantonen.

Er blijven nog twee adviezen te geven. Gaat het om een aankoop van een toch redelijk duur product, en je kan het aankopen op een site x waar dat product 200 euro kost, of op site Y waar het er 180 kost, kies dan niet de site van 180 euro die minder betrouwbaar lijkt, maar ga voor de betrouwbare site.
En als een product zo goedkoop aangeboden wordt dat "het enkel van de kamion gevallen kan zijn", blijf er dan vanaf - tien tegen een dat het product dan inderdaad niet kosjer is. Je mag het dan al goedkoop op de hand kunnen tikken, maar zal later in de problemen kunnen geraken (problemen met waarborg, om niet te spreken van een aanklacht van heling!)
http://www.linternaute.com/hightech/internet/conseil/comment-verifier-la-fiabilite-d-un-site-de-vente-en-ligne/pour-conclure.shtml

12 DINGEN OM MET JE USB STICK TE DOEN 1: JE PROGRAMMA'S MEENEMEN
Het leuke aan technologie is dat die vaak gebruikt wordt voor dingen die de makers zelf nooit voorzien hadden. En dat geldt ook voor de USB stick. Uiteraard kan je je programma's meenemen, een backup maken van je pc naar die stick, enz. Maar er zijn nog meer mogelijkheden, en in deze reeks artikels, gebaseerd op een artikel bij InformationWeek, belichten wij de vele mogelijkheden.
Let op: sommige van deze tips zullen niet werken, tenzij jouw systeem het opstarten vanop een USB stick ondersteunt. Dat zou je eventueel kunnen oplossen via een upgrade van de BIOS (1), maar het is dus best dat je dit even uittest (2)
Hoofdstuk 1 in deze reeks gaat over het meenemen van je progjes via je USB stick. Je hebt nu eenmaal je favoriete programma's, waarmee je gewoon bent te werken, en die je niet op gast-computers zal aantreffen. De progjes meenemen op je USB stick is dan een oplossing. Bepaalde USB sticks, de U3 Smart Drives, zorgen hiervoor, maar die zijn wel duurder dan "gewone" USB sticks. Een alternatief zijn de Portable Apps, progjes die geen installatie vereisen op de computer, en die je vanop de USB stick kan opstarten. Zulke progjes vind je bij PortableApps, waaronder OPenOffice.org suite, Firefox, Thunderbird, enz.
Deze collectie kan je vanop je USB stick beheren via een opstartapplicatie (eveneens open source). Veel van de progjes bij PortableApps zijn inderdaad open source, maar er zijn er ook andere, zoals Skype, die in een "draagbare" versie verkregen kunnen worden.
Een andere collectie programma's voor de USB stick is WinPenPack, dat eveneens zijn eigen launcher bevat. En ten derde is er MojoPac, een commerciŽle applicatie die een software virtualisatie uitvoert.
http://www.portableapps.com/
http://www.winpenpack.com/
http://mojopac.com/

12 DINGEN OM MET JE USB STICK TE DOEN 2: ANONIEM SURFEN
Nog een interessante zaak waarvoor je je USB stick kan gebruiken, is het surfen op het web zonder sporen achter te laten op je gastcomputer. Je kan om te beginnen een hele browser op je stick zetten, zodat je surft zonder cookies, geschiedenis of bookmarks achter te laten op de computer waarop je op dat moment werkt. Hang je echt aan je privacy, dan kan je er nog enkele add-ons voor Firefox aan toevoegen, zoals FoxyProxy.
Ook van de Opera browser bestaat er een mobiele versie, en een mobiele versie van de Google browser Chrome wordt ontwikkeld.
Een pakket programma's voor de USB stick, te vergeljken met Portable Apps, is Democraey.
http://www.democrakey.com/
http://www.opera-usb.com/
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/2464

12 DINGEN OM MET JE USB STICK TE DOEN 3: EEN STAND-ALONE BESTURINGSSYSTEEM DRAAIEN
Waarvoor je zo'n USB stick ook kan gebruiken, is een heel besturingssysteem te draaien, en dan wel Linux. Je kan het op de stick zetten, opstarten, en het draaien als besturingssysteem voor de pc waarop de stick gekoppeld is.
Daarbij moet je dan wel letten op de grootte van de versie van Linux die je op de stick zet. Best maak je gebruik van Damn Small Linux of Webconverger, of van Puppy LInux.
Maar dit is duidelijk een hoofdstuk voor de fervente knutselaars; wij vewijzen hen graag door naar dit artikel bij Information Week, waar je de nodige informatie vindt voor de installatie van het Linux OS Op je stick, voor het uitvoeren van reddingsoperaties met deze Linux-stick, en ook het uitvoeren van multimediawerk.
http://www.informationweek.com/news/storage/reviews/showArticle.jhtml?articleID=210602269&pgno=2&queryText=&isPrev=

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...IMAGE COMPOSITE EDITOR
Windows - freeware
Dit gratis programma hebben wij wellicht in het verleden al eens vermeld, maar wij kunnen het niet nalaten de loftrompet te steken. Het is namelijk erg knappe technologie van Microsoft, waarbij elkaar overlappende foto's van een bepaalde scene in een naadloos geheel samengevoegd worden, zodat je een knap panorama krijgt.
http://research.microsoft.com/ivm/ice.html

CROSSLOOP

Windows All - 2,38 MB - freeware
Een simpele en gebruiksvriendelijke manier om elkaars desktop te delen, en de controle over een machine over te geven aan een vriend, die je kan helpen bij een bepaald probleem. Deze nieuwe versie bevat ook een chat functie.
http://ct.download.com/clicks?t=71485822-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=DOWNLOAD&s=5

TOOLS OM JE PC TERUG SNELLER TE MAKEN
1. Advanced WindowsCare personal
Windows - freeware
Een goed pakketjes tools dat je Register terug op orde brengt, waarmee je kan controleren welke programma's er opgestart worden wanneer je herstart, waarmee je je surfgeschiedenis wist, spyware kan verwijderen, en nog veel meer. Vooraleer je van start gaat, is het echter aangeraden om eerst een herstelpunt aan te maken. En laat het programma niet automatisch werken, doch begeleid het bij zijn taken.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,64954-order,6-page,1/description.html

TOOLS OM JE PC TERUG SNELLER TE MAKEN
2. WinSettings Pro
Windows - shareware ($50)
Met deze tool kan je overbodige bestanden verwijderen, dubbele bestanden opsporen en verwijderen, en ook je surfsporen vernietigen. Het bevat vooral een goede coockie cleaner, die je cookies netjes op een rij zet, zodat jij kan kiezen welke verwijderd worden en welke niet.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,56845-order,6-page,1/description.html

TOOLS OM JE PC TERUG SNELLER TE MAKEN
3. Glary Utitlities
Windows - freeware
Nog zo'n pakketje, dat je systeem afscant op zoek naar problemen met het register, je snelkoppelingen, opstartende programma's en spyware, en je dan een lijstje geeft met opties wat er verwijderd moet worden.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,67260-order,6-page,1/description.html

TOOLS OM JE PC TERUG SNELLER TE MAKEN
4. Secunia PSI
Dat je systeem trager geworden is, kan ook te wijten zijn aan de programma's die je draait. Zijn ze nog wel up to date, en bevatten ze alle patches? Zijn er teveel die in de achtergrond meedraaien? Dit is een programma dat je hierover informatie kan geven.
Het scant jouw systeem af, maakt een lijst van al je apps, en gaat dan op gezette tijden op het internet zoeken of er nieuwe beveiligingspatches zijn. Vindt het zo'n patch, dan zal het die toepassen.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,67137-order,6-page,1/description.html

TOOLS OM JE PC TERUG SNELLER TE MAKEN
5. PC Decrapifier
Windows - freeware
Wanneer je een nieuwe pc koopt, dan staat daar vaak heel wat software op die je eigenlijk niet nodig hebt, maar waarvoor de pc maker een percentje krijgt indien hij die installeert - software ook die jij vaak niet gebruikt, en die je systeem erg kan doen vertragen. Dit progje verwijdert meteen dozijnen ongewenste progjes, zoals QuickBookes, Dell URL Assistant, enz. Ook hier weer: creŽer een herstelpunt vooraleer je de software op je computer loslaat.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,67264-order,1-page,1/description.html

TOOLS OM JE PC TERUG SNELLER TE MAKEN
6. Autoruns
Windows - freeware
Onnodige services en progjes die opgestart worden telkens jij je pc opstart, of je aanmeldt, dat kan ook een oorzaak zijn van het vertragen van je systeem. Het is echter niet zo gemakkelijk om uit te vinden welke dienst bij welk progje hoort. Dit programma kan helpen: het vertoont elk programma en de diensten die erbij horen, inbegrepen de .dll bestanden, de naam van het programma, en zijn plaats op jouw pc. Dit kan je helpen om te bepalen wat er wel en niet mee opgestart mag worden bij het opzetten van je pc.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,64989-order,1-page,1/description.html

VRIJDAG MACDAG: ART TEXT
Mac OS X 10.4/10.5 - 38;63 MB - shareware
Wil je goed ogende tekst maken voor logo's, banners, en buttons, dan moet je deze tool eens uitproberen. Hij bevat enorm veel functies om professioneel ogende afbeeldingen te maken, en is zeker en vast de moeite van het uitproberen waard.
http://ct.download.com/clicks?t=71616463-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=DOWNLOAD&s=5

VRIJDAG MACDAG: LINKLINES
Mac OS X 10.3/10.4 - 1,43 MB - shareware
Een puzzel, die heel verslavend werkt: je moet ervoor zorgen dat het spelbord niet overspoeld raakt, door de gekleurde ballen in een andere volgorde te zetten. Uiteindelijk moet je vijf ballen van eenzelfde kleur op een lijn krijgen, waardoor zij van het scherm verdwijnen.
http://ct.download.com/clicks?t=71616470-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=DOWNLOAD&s=5

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Medewerker Kris reageert:
<<<
dag Hilde,

even een korte reaktie op een artikeltje uit n°567 - Allway Sync

Ter info even meegeven dat dit zonder twijfel een van de beste synchronisatietools is die ik ken en gebruik. Ik gebruik dit programma om de gegevens tussen mijn PC thuis en op het werk te synchroniseren en gebruik hiervoor een externe harde schijf.

Ok. Als je een externe schijf gebruikt, hoef je toch niet echt te synchroniseren hoor ik je denken, maar ik doe het toch en wel omdat mijn harde schijf dan als mobiel backup-medium dienst doet én ik houd een kopie van mijn gegevens op twee verschillende plaatsen bij (wet van Murphy - dataverlies één keer aan den lijve ondervonden en dat is één keer teveel).

Er kleven echter 2 nadelen aan het programma:
1. het programma denkt nogal gauw dat je een professioneel gebruiker bent en wil je laten opwaarderen naar de pro-versie. De oplossing bestaat er dan in niet dagelijks te synchroniseren, maar dit te beperken tot een of twee keer in de week.
2. als je zoals ik drie apparaten synchroniseert (2pc's + een externe harde schijf), moet je in het begin goed in het oog houden welk toestel je "master" zal zijn. Logischerwijs is dat bij mij de externe schijf omdat ik die dus eigenlijk ook als backup gebruik.
Hopelijk helpen we hiermee weer enkele mensen verder op weg.

Trouwens, op de valreep nog een tip: iedereen weet dat je backups moet nemen, maar wie doet het.
Een externe harde schijf van meer dan 500Gb kostte vorige week in een bekend warenhuis 78Ä;
Cobian Backup is gratis te downloaden;
wat stopt je dan nog om te doen alsof backups veel geld kosten. Gewoon kopen en doen voor je al je waardevolle bestanden (foto's - muziek ....) kwijt bent

Kris
>>>
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Zeg niet: Hij heeft veel sekspartners.

Maar zeg: Hij offert graag aan Venus.

- Van Dale eufemismenwoordenboek -