Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 18/9/2008 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.beINHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 12
Nummer 566 van 13/9/2008Gegroet lezer,

Al terug gewoon aan het dagelijkse ritme van school/werk? Wij trachten in elk geval uw vrije weekend extra fleur te geven met een verse lading nieuwtjes, leuke sites en handige progjes om direct uit te testen.

Ook deze week weer wat berichten over Google - tja, we kunnen er niet omheen, het bedrijf blijft constant vernieuwen. En zal het u verwonderen ook deze week iets te lezen over Apple, dat nieuwe iPods en een nieuwe iTunes uitbrengt? Maar verder vindt u natuurlijk ook nieuws over de "gevaarlijke" experimenten in Zwitserland met de deeltjesversneller, en enkele bijdragen van medewerker Paul, die een persconferentie van D-Link bijwoonde.

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
PODCAST ALS ALTERNATIEF VOOR MEDIACONSUMPTIE
Ons kijk- en luistergedrag is de laatste jaren, maanden, grondig gewijzigd. Waar we vroeger met zijn allen één tv deelden, en keken naar wat er voorhanden was, is de mediaconsumptie veel individueler geworden, en verschuift zij in tijd. We kijken steeds meer video (dvd) op onze tv, en bepalen zelf wanneer we een bepaalde uitzending bekijken. De tijd dat je, al zappend vanuit je luie zetel, lag te staren naar het scherm, wachtend op een programma, is duidelijk voorbij: de moderne internaut neemt zelf de touwtjes in handen.
Het succes van de podcasts is een symbool van dit fenomeen. Hierbij kan de gebruiker zelf video en audio automatisch binnenhalen op zijn computer, zonder nog naar de site van de aanbieder te moeten surfen - een soort "push" dus. En de mondige internaut kiest steeds vaker voor deze vorm van mediaconsumptie, zo blijkt uit een onderzoek van Pew Internet and American Life Project.
Daarbij werden 2.251 Amerikanen ondervraagd. 19% daarvan gaf aan podcasts gedownload te hebben, wat een stijging is met 12% tegenover 2006. Ongeveer 17% van de podcast-gebruikers zei bovendien dat podcasts een vast bestanddeel geworden zijn van hun dagdagelijkse internetgewoonten.
Het succes van de MP3 player is daar uiteraard niet vreemd aan - die voegt immers een derde element toe aan de mondigheid: je bepaalt niet allen wàt je kijkt, wànneer je het bekijkt, maar ook wààr je het bekijkt/beluistert. 43% van de Amerikaanse internauten bezat, volgens de studie een MP3 player, tegenover 26% in april 2006.
De uitvoerige studie kan je vinden op onderstaande links. Wij onthouden alvast dat podcasts steeds meer aan belang vinden, en dat het onbegrijpelijk is dat onze Vlaamse radiozenders niet meer inspanningen doen om hun uitzendingen in podcast aan te bieden, en, als zij dat doen, dit aanbod netjes te groeperen op de eigen site: een mooie link naar "podcasts", en de uitzendingen die in podcast beschikbaar zijn, dat is toch niet teveel gevraagd?
En als we dan toch bezig zijn een verlanglijstje op te stellen voor onze Vlaamse radio's: mogen ook de nieuwe hoorspelen die jullie aanmaken (de Thuis-afleveringen in Ochtendpost, en "Dams en Van Deun")alsjeblieft, alsjeblieft, ook als podcast gedownload worden? Wij zouden het alvast heerlijk vinden!
http://www.journaldunet.com/ebusiness/le-net/analyse/zoom-sur-la-consommation-de-podcasts-aux-etats-unis/un-internaute-sur-cinq-telecharge-regulierement-des-podcasts.shtml
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=080902002

STEINFELD VIDEO UIT: GEEN WOORD OVER VISTA
Dat Vista niet echt populair is bij de internauten, is een publiek geheim. Volgens Microsoft zelf is dat gewoon omdat de mensen teveel negatiefs gehoord hebben over Vista, en is Vista op zich een goed product.
Daarom heeft Microsoft een campagne bedacht om Vista wat positiever te laten overkomen bij het publiek. Eerst was er het reclamefilmpje waarbij Microsoft een aantal proefpersonen liet kennismaken met Mojave, zogenaamd een nieuw besturingssysteem - dat de proefpersonen allemaal reuze vonden - maar dat achteraf Vista bleek te zijn. Dat filmpje bleek echter een te hoog "Is dat Dash?" gehalte te hebben, en viel niet meteen in de smaak van het publiek.
Daarom tracht MIcrosoft het nu anders aan te pakken, en werd komiek Seinfeld ingeschakeld. Het langverwachte filmpje met Seinfeld kwam afgelopen vrijdag voor het eerst op het scherm - en verbaasde menigeen. In het filmpje zie je namelijk Bill Gates himself schoenen aanpassen, terwijl Seinfeld voor schoenverkoper speelt. Er komt geen computer aan te pas, en er wordt geen woord gerept over Vista.
Waarnemers menen dan ook dat dit filmpje eerder aan "brand building" wil doen, sympathie winnen voor het merk Microsoft (en dus ook Vista) dan echt met doorslaggevende argumenten te komen. Reclame steekt soms raar ineen, niet?
In elk geval: op onderstaande links vind je zowel het Mojave Experiment als Seinfeld. Om de filmpjes te bekijken kan je misschien best Silverlight installeren, het alternatief van Microsoft voor Flash. OP de derde link vind je nog wat andere reclamefilmpjes voor Vista, en kan je de vergelijking trekken.
http://www.mojaveexperiment.com/
http://www.microsoft.com/windows/default.aspx?icid=winvan
http://www.alleyinsider.com/2008/9/seinfeld-s-first-microsoft-commercial-awkward-not-funny

MICHAEL MOORE'S NIEUWSTE FILM GRATIS OP HET WEB
Filmmaker Michael Moore mag dan al controversieel zijn - de man weet blijkbaar wel de juiste snaar te raken in de media. Zijn nieuwste stunt: "Slacker Uprising", de gloednieuwe film van Moore, zal gedurende 3 weken gratis van het internet gedownload kunnen worden.
Vanaf 23 september zal je op Blip.tv de film in hoge resolutie kunnen bekijken maar ook downloaden. Nadien, vanaf 7 oktober, zal de film als dvd verkrijgbaar zijn in de winkel. De film verhaalt over de tour die Moore in 62 Amerikaanse steden gemaakt heeft in 2004, in een opging om jonge kiezers te mobiliseren om deel te nemen aan de verkiezingen. Moore wou eerst de film gewoon in de zalen uitbrengen, net als zijn vorige film, Fahrenheit 9/11, maar koos dan toch voor het internet, gratis nog wel "uit dankbaarheid voor zijn fans".
Er is de laatste tijd een trend vast te stellen dat filmmakers de bioscoopzalen niet meer als prioriteit stellen bij het uitbrengen van hun films. De periode tussen de release in de zalen en het uitbrengen op dvd wordt steeds korter, en vaak volgt het online huuraanbod ook sneller. Wat Moore doet (volledig gratis, en zo belangstelling wekken voor de film in de zalen) is nog een stap verder uiteraard.
Je kan alvast een trailer van de film bekijken op de bijhorend website SlackerUprising.com
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080905-michael-moore-skips-box-office-film-heads-straight-to-net.html
http://slackeruprising.com/

=> Lezer Harrie Lagarde reageerde:
Maar wat staat er in de kleine lettertjes:
The free download is only available to those residing in the United States and Canada. In order to receive the free download on September 23rd, you must confirm that you are a resident of the United States or Canada. http://slackeruprising.com/
en nu maar hopen dat een klein leugentje genoeg is om Moore te misleiden.

SPAMMERS MISBRUIKEN GRATIS WEBDIENSTEN OM LINKS TE VERBERGEN
Beveiligingsbedrijf MessageLabs waarschuwt voor een nieuwe trend: spammers maken gebruik van diensten die door de meeste anti-spamsoftware als "betrouwbaar" beschouwd worden, zoals Google's Picasa, of fotosite ImageShack om gebruikers en de antispamsoftware om de tuin te leiden.
In het geval van ImageShack gaat het om Flash bestanden, met de extensie .swf. Die kunnen zowel bewegende beelden bevatten, maar kunnen ook de internaut automatisch doorsturen naar andere websites. De spammer laadt zo'n Flasbestand naar ImageShack, en verwijst in zijn spammail naar dat bestand. De antispamsoftware beschouwt ImageShack als betrouwbaar, en laat de boodschap door. Opent de gebruiker de mail, en klikt hij op de link, dan zal het Flash bestand hem doorverwijzen naar een spam site.
Een andere techniek die ook steeds vaker aangetroffen wordt, en die veel gevaarlijker is, maakt gebruik van een spam mail die een video promoot. Klikt de internaut op de link, dan zal het Flashbestand hem naar een site brengen waar er een pop-up verschijnt, die zegt dat de gebruiker een bepaalde codec moet downloaden om het filmpje te kunnen bekijken.En uiteraar gaat het helemaal niet om "codec", maar om schadelijke malware.
Dus: voorzichtig zijn!
http://www.pcworld.com/article/150605/article.html?tk=nl_dnxnws

MOET ER EEN QUOTERINGSSYSTEEM KOMEN IN DE APP STORE?
Een tiental dagen geleden heeft Apple Murderdrome, een stripverhaal in e-boek vorm, dat als geschenk meegegeven werd wanneer iemand bepaalde e-boek software uit de App Store van Apple downloadde, laten verwijderen. Volgens Google was het stripverhaal aanstootgevend, omdat er teveel geweld gebruikt werd.
De makers van de software pleiten er nu voor dat Apple voor zijn App Store, waar je dus progjes kan downloaden om te installeren op je iPhone, een quoteringssysteem zou hanteren. Zij wijzen er ook op dat Apple zo streng is voor de App Store, terwijl er op iTunes heel wat gewelddadige content te vinden is, zoals Reservoir Dogs, Two Smoking Barrels, enz. Daardoor zou de content toch verkrijgbaar zijn in de App Store, maar zou er een waarschuwing gezet worden "alleen boven de 16" bijvoorbeeld.
http://www.betanews.com/article/Creators_of_rejected_App_Store_comic_book_appeal_for_rating_system/1220048559

GOOGLE GAAT TERUG IN DE TIJD
Wij mogen dan soms al eens hard zijn voor Google, en de zoekgigant beschuldigen van een tekort aan eerbied voor onze privacy, maar er valt niet te ontkennen dat het bedrijf baanbrekend werk doet. Zo heeft het al verschillende bibliotheken gedigitaliseerd, zodat de content geïndexeerd en doorzocht kon worden. En nu doet het dat ook met kranten.
Dit project is eigenlijk al bezig sinds 2006, toen Google begon samen te werken met The New York Times en de Washtington Post, om het digitale archief van beide kranten te indexeren. Sindsdien is het project uitgebreid naar andere kranten, maar ook naar bedrijven die tekstuele content aggregeren.
Je kan deze archieffunctie bereiken door naar Google News (http://news.google.com) te gaan, en daar rechts op News Archive Search te klikken. IN het volgende venster tref je verschillende voorbeelden aan met opzoekingen naar historische personen, zoals Mussolini of Karl Marx. Die voorbeelden wisselen voortdurend, dus als je Mussolini niet meer aantreft bij de voorgekauwde voorbeelden, dan kan je gewoon "Mussolini" intikken in het zoekvak, als experiment. Je zal bemerken dat heel wat van de zoekresultaten van het archief enkel tegen betaling te bekijken zijn - prijzen van 3,95 dollar per artikel, dat is niet niks. Andere resultaten zijn dan weer gratis, en dat zijn dan voornamelijk de ingescande resultaten van het Google archief. Dan krijg je dus een "echt" stukje van de krant van toen te zien, met het trefwoord "Mussolini" gemarkeerd. Soms duurt het wel even vooraleer deze pagina geladen is. Eens je de pagina hebt, kan je die aanklikken en verslepen, net zoals je bij een Google Maps zou doen, en dan wordt de krant verder aangevuld - alhoewel ook hier het laden soms traag verloopt.
Maar kijk nu eens naar het vakje rechts bovenaan? Daar vind je een overzicht van de krant, eveneens versleepbaar. Kranten uit 1937 te lezen op het web, leuk!
Toch een interessante evolutie, die vooral studenten en al wie opzoekwerk moet doen interesseren zal!
http://news.google.com/newspapers?id=kOgKAAAAIBAJ&sjid=SE8DAAAAIBAJ&pg=6251,177364&dq=mussolini
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080908-indexing-back-in-time-google-expands-newspaper-archive.html

ARTIEST ZAL NIET PROFITEREN VAN VERLENGING AUTEURSRECHTEN
Je hebt er wellicht al over gehoord, dat men in de EU van plan is om de termijn van de auteursrechten op muziek te verlengen met 45 jaar. Dat is, zo heet het, om de ouder wordende artiesten te helpen, die zonder inkomsten zouden vallen eens de 50-jarige termijn die nu bestaat, vervallen zou.
De Britse Open Rights Group noemt dat echter een drogreden. De meeste muziekuitvoerders zouden minder dan 30 euro per jaar krijgen, maar de labels en de grote artiesten zouden met het meeste geld gaan lopen. Om juist te zijn: 90% van dat extra geld dat gewonnen wordt door de verlenging van de termijn, zal naar de labels gaan. Slechts 10% naar de artiesten, en 8 tot 9% daarvan zal naar de top 20% van de geld verdienende uitvoerende artiesten gaan, de meest succesvolle groepen dus, die al veel geld verdiend hebben.
Het nare aan het hele verhaal is dat de EU een studie bevolen had om de gevolgen van de verlenging te onderzoeken. Toen de studie echter gereed was, negeerde de straal de studie, en besloot om toch door te zeggen met haar plannen voor de verlenging. Begrijpe wie begrijpe kan... de lange arm van de platenlabels?
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080908-80-of-artists-would-get-30year-from-copyright-extension.html
http://news.cnet.com/8301-13505_3-10036087-16.html
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080827-eu-pays-for-then-ignores-study-on-copyright-extension.html

OUD NIEUWS IN GOOGLE NEWS LAAT AANDEEL UNITED AIRLINES MT 11% ZAKKEN
Een opmerkelijk verhaal: de robotten van Google News, die altijd het hele internet afscannen naar nieuws, aanzien een artikel op de Florida Sun-Sentinel website als "nieuw" nieuws, terwijl het artikel eigenlijk al dateert uit 2002. Ergens op de pagina vonden de robotten echter de datum van 7 september 2008, en dat was voldoende om het artikel bij Google News te zetten. Geen erg, zal je zeggen, geen man overboord toch? Tja, als dat artikel vermeldt dat United AirLines het faillissement gaat aanvragen, dan is dat natuurlijk wél een probleem, want doordat verschillende beurshandelaren dit bericht op Google News voor een "nieuw" feit aanzagen, kelderde het aandeel van UAL maar liefst met 11%!
Google heeft onmiddellijk het bericht terug uit Google NEws verwijderd, zodra het te horen kreeg dat het oud nieuws was, maar het kwaad was natuurlijk al geschied.
De moraal van het verhaal? Je kan twee lessen trekken uit deze historie. Enerzijds dat beursspeculanten toch al te gauw gokken met aandelen, en hun aankoop/verkoop gedrag te zeer baseren op niet gecontroleerde berichten. En anderzijds dat het helaas maar al te vaak voorkomt dat je niet kan zien aan een artikel wanneer het geschreven is - een euvel waaraan heel wat sites leiden...
http://googlenewsblog.blogspot.com/2008/09/update-on-united-airlines-story.html
http://searchengineland.com/080909-081840.php

NOG GOOGLE CHROME
Zullen we het nog even over Chrome hebben, de browser die Google verleden week als een konijn uit zijn hoge hoed toverde? En dan kunnen we het natuurlijk niet nalaten om even enkele negatieve punten naar voren te schuiven.
Om te beginnen worden er steeds meer zwakke plekken gevonden in de browser. Een van die zwakheden is bijvoorbeeld het feit dat een malafide persoon een pagina kan maken, die, wanneer je ze via de functie Pagina Opslaan Als... wil bewaren, een overlopen van de buffer veroorzaakt, waardoor er dan code uitgevoerd kan worden op jouw computer die afkomstig is van die snoodaard (1).
Maar kom, de browser is nog in bètafase, en fouten zijn dus mogelijk. En verberingen zullen uiteraard volgen, wat absoluut nodig is. De browser bevat immers geen automatische mogelijkheid om RSS feeds op een pagina te ontdekken, noch een ingebouwde RSS feed reader zoals IE wél heeft, en je voor Firefox als plug-in kan verkrijgen. Een erg diepgaande bespreking vind je bij CIO, een aanrader (2).
Een derde artikel dat wij vonden over de achtergronden van Chrome, is afkomstig van Ars Technica. Daarin wordt de vraag gesteld of de Gecko rendering machine, die achter Firefox zit, nu afgedaan heeft? Zowel Safari als Chrome maken immers gebruik van de WebKit rendering machine, en vooral Chrome wordt afgeschilderd als dé browser voor het web 2.0. Ars Technica stelt dat Gecko wel degelijk zijn waarde heeft. Deze rendering machine was in het begin wel veel te zwaar, maar dat was voornamelijk omdat toen gedacht werd dat een Browser ook een IM client en een mailclient moest zijn, zoals de Netscape suite. Sinds Firefox 3 is Gecko echter volledig bijgesleuteld, en de logheid van de software is nu verdwenen. Maar lees zelf de erg diepgaande vergelijking tussen Gecko en WebKit - voer voor techneuten!(3)
http://news.cnet.com/8301-1009_3-10034407-83.html?tag=nl.e703
http://www.cio.com/article/447319/Review_Google_s_Chrome_The_First_True_Web_._Browser?contentId=447319&slug=&source=nlt_cioleader
http://arstechnica.com/articles/paedia/mozilla-committed-to-gecko.ars

VAN DE A VAN APPLE TOT DE Z VAN ZUNE
Het moet de jongens en meisjes van de Public Relations afdeling van Microsoft zwaar te moede zijn. Microsoft heeft immers deze week enkele nieuwe modellen aangekondigd van haar draagbare MP3 player, de Zune (nog altijd niet in BelgiŽ beschikbaar!), maar krijgt nauwelijks aandacht in de pers. Apple, dat deze week enkele nieuwigheden bij de iPods aankondigde, haalt de wereldpers, en bloggers brachten dinsdag weer live verslag uit vanop de persconferentie.
Nochtans heeft de nieuwe Zune player naar onze ogen meer vernieuwing te bieden dan de iPods, waar het vooral draait om de nieuwe prijs en de kleurtjes - maar daarover later meer. Eerst de Zune: die is verkrijgbaar in drie grootten van geheugen: harde schijf tto 120 GB, en flash geheugen tot 16 GB, met prijzen die ongeveer in de lijn liggen van de iPod players. Verder zal je de muziek die je beluistert op de ingebouwde FM radio meteen kunnen kopen via een WiFi verbinding. Een leuke functie, die uiteraard de medewerking vereist van de radiostations, die de info over de songs die zij spelen meesturen met het signaal. En dus zal deze functie enkel in de VS beschikbaar zijn.
Verder zal de Zune aanbevelingen maken: luister je naar een bepaalde song, dan zal de Zune gelijkaardige songs voorstellen die zich op je harde schijf bevinden. Er komen ook zune "kanalen", die door experts samengesteld zijn, en die bijvoorbeeld muziek voor de fitness bevatten. Of dat echter voldoende zal zijn om de iPodjes van de troon te stoten, dat is echter de vraag. Als Microsoft om te beginnen al eens de eerste toestellen op de Europese markt uitbracht, dan zouden we tenminste zelf eens de ervaring kunnen opdoen...
http://news.cnet.com/8301-13860_3-10034897-56.html
http://www.microsoft.com/Presspass/press/2008/sep08/09-08ZuneFallUpdatePR.mspx

IPODS: NIEUWE KLEURTJES, NIEUWE PRIJS
Apple heeft dus op een druk bijgewoonde persconferentie in de VS haar nieuwigheden op het gebied van iPods vooreesteld. Om te beginnen is er een nieuwe iPod Nano, de vierde generatie al: nog dunner, van aluminium en glas, en frisse kleurtjes. Nieuw aan deze Nano is om te beginnen de Genius technologie, die automatische afspeellijstjes maakt van bij elkaar passende muziek uit je bibliotheek. Verder bevat de Nano ng ook de accelerometer (versnellingsmeter) zodat de afbeelding automatisch verandert in Cover Flow wanneer je de Nano draait. Leuk: schud je met het apparaat, dan gaat het toestel naar Shuffle modus over (maar dat was eerlijk gezegd al eerder vertoond, o.a. bij de Sansa Shake). Prijzen: 139 voor 8 GB en 189 voor 16 GB.
De tweede nieuweling (of beter: tweede generatie van een ondertussen al "ouwertje" geworden), is de iPod Touch. Ook die onderging een afslankingskuur, heeft nu ingebouwde volumeknoppen, een ingebouwde luidspreker voor het beluisteren van muziek zonder koptelefoon. Maar erg belangrijk: aan de prijs werd flink gesleuteld. Je betaalt resp. 219, 279 of 379 euro voor de toestellen met 8, 16 of 32 GB. Aan boord van het toestel de nieuwe versie van de iPod Touch software, waarmee je dus ook alle apps die je via de App Store in je iTunes downloadt kan installeren op je iPod. Van die progjes zijn er tussen haakjes ondertussen al meer dan 100 miljoen exemplaren over de toonbank gegaan.
Een filmpje waarin de functies van de iPod Touch uitgelegd worden vind je op de tweede link.
http://store.apple.com/be-nl/browse/home/shop_ipod/family/ipod_touch
http://www.apple.com/benl/ipodtouch/guidedtour/tour/small.html
http://www.apple.com/benl/ipodnano/

ITUNES KRIJGT GENIE AAN BOORD
De meeste waarnemers zijn het erover eens: het nieuws over de "nieuwe" iPods was niet echt wereldschokkend. Waar zij wel enthousiast over waren, is de nieuwe versie vaniTunes, iTunes 8, die je nu al kan downloaden. Die werd uitgebreid met de Genius-technologie, die toch wel gemakkelijk is. Deze functie wijst namelijk verwante muziek in je iTunes bibliotheek aan, maar ook verwante songs in de iTunes Store, die je mogelijk zou kunnen aankopen. Je moet gewoon een song kiezen, en dan op de Genius knop klikken. Onmiddellijk wordt er een afspeellijstje gemaakt met bijpassenden nummers uit je eigen bibliotheek. Dit lijstje kan je later vernieuwen, om naar nieuwe nummers te laten zoeken, en je kan ook de Genius speellijstjes bewaren om later nog eens te beluisteren. De nieuwe iPod toestellen ondersteunen de Genius-functie eveneens, zodat je ook onderweg een Genius
Er zijn twee versies van Genius: de Shuffle en de Taskbar. De Shuffle is om een speellijst aan te maken gebaseerd op de song die je geselecteerd hebt; de Taskbar is om verwante muziek te vinden in de iTunes store.afspeellijstje kan maken.
Er zit echter een caveat aan: mensen die erg gehecht zijn aan hun privacy, zullen wellicht bezwaren hebben tegen het feit dat er informatie over jouw muziekbibliotheek anoniem naar de iTunes gestuurd wordt. Daar wordt die weliswaar samengevoegd met de gegevens van miljoenen andere iTunes gebruikers, eveneens anoniem verzameld, en bestookt met de eigen algoritmes van Apple. Dat moet een resultaat opleveren dat op jouw muziekbibliotheek afgestemd is, en dat naar jouw computer teruggestuurd wordt.
Er zit trouwens nog een addertje onder het gras: om gebruik te kunnen maken van Genius Shuffle en Genius Taskbar, moet je een werkende iTunes account hebben. Heb je die niet, dan vis je achter het net!
Wij zijn alvast benieuwd naar de eerste ervaringen van onze lezers met deze nieuwe functie: bevalt de keuze die Genius maakt onze lezers?
http://www.apple.com/benl/itunes/download/

IS HET WEB 2.0 AL OP ZIJN RETOUR?
Een opmerkelijk artikel vonden wij bij de Amerikaanse versie van PC World, waar verslag uitgebracht werd over Demo Fall 2008. Dat is een conferentie met een erg origineel concept: startende bedrijven krijgen daar 6 minuutjes om hun website (vaak nog in bèta-vorm) voor te stellen, en uit te leggen waarom investeerders hun centjes in hun bedrijf zouden moeten steken.
De meeste van die starters concentreerden zich op collaboratieve technologieŽn, zoals het delen van foto's en contacten. Nochtans is die sector al overbevolkt is. De inkomsten zouden moeten komen van advertenties, maar daarbij wordt dan wel eventjes vergeten dat groten zoals Facebook niet eens effen draaien met al die reclame-inkomsten - hoe zouden die starters het dan wel kunnen?
Tijdens een van de toespraken werd trouwens gewezen op het feit dat de investeerders wellicht niet langer hun geld blijven steken in dit model, dat zich niet heeft kunnen bewijzen, en snel hun blik op andere sites gaan richten. "Hanging out" op Web 2.0 sites zoals Facebook en MySpace is uit, met andere woorden. Maar "Samenwerken rond een doel" is dan weer in.
Nog een stelling: twee factoren waarop vele web 2.0 starters zich baseren, zijn aan het wankelen gegaan. Ten eerste advertenties: door de slabakkende economie wordt er flink gesnoeid in advertenties. Ten tweede het idee dat er een internet komt dat altijd en overal beschikbaar is. Het draadloze diensten zijn immers nog altijd niet op punt, zelfs in de grootsteden niet, laat staan in kleinere gemeenten. Draadloos internet is trouwens nog altijd te duur, en nu steeds meer providers hun mond vol hebben van het beperken van de bandbreedte, wordt het erg riskant op een zaak te baseren op alom tegenwoordige, snelle en goedkope breedband dekking die al die data, video en audio moet transporteren.
http://www.pcworld.com/article/150863/article.html?tk=nl_dnxnws

HET IN KAART BRENGEN VAN HET WEB BLAAST 10 KAARTJES UIT
Heb je al gehoord van het cartografieproject Lumeta? Dat is een ambitieus project, einde van de jaren 90 opgestart door ingenieurs van Bell Labs. Zij wilden namelijk een software maken die in staat was om de voornaamste nodes van het wereldwijde netwerk in kaart te brengen. Een hoog gegrepen plan, maar het is gelukt. En de resultaten zijn wel interessant om zien.?
Zo kan je dankzij Lumeta te weten komen dat het aantal nodes sinds 1998, toen er nog een 88.000 waren, verdubbeld is in vijf jaar tijd en in 2003 159.000 bedroeg, om nu de grens van de 450.000 overschreden te hebben. En dat zijn alleen maar de nodes van de backbone van het internet.
Maar je komt ook te weten langs welke wegen de verschillende nodes met elkaar verbonden zijn. Of je kan de geografische zones oproepen, de ISP's, de Top Level Domains, Je kan zelfs de acutaliteit volgen, zoals toen de Navo in 1999 ServiŽ bombardeerde, en men kon volgen hoe de routers uitvallen en terug verbinding zoeken.
Bij Information Week vind je een knappe fotoreportage met beelden door de jaren heen. Indrukwekkend!
http://www.informationweek.com/galleries/showImage.jhtml?galleryID=246&articleID=210600289
http://www.lumeta.com/
http://www.journaldunet.com/solutions/systemes-reseaux/actualite/la-cartographie-du-web-souffle-ses-10-bougies.shtml

D-LINK HELPT ONZE PLANEET GROENER TE WORDEN

D-Link was het eerste bedrijf dat groene technologie introduceerde in hun netwerkapparaten onder de naam Green Ethernet, een standaard die ongetwijfeld gevolgd zal worden door anderen.
De werking is als volgt: Green Ethernet detecteert of de pc aan of uit staat en schakelt afhankelijk daarvan ook de bijhorende poort aan of uit. Maar dat is niet alles. Ook de lengte van de ethernetkabel wordt gemeten om te berekenen hoeveel stroom er nodig is voor een goede verbinding. Ook de rest van het ontwerp gaat ervan uit om zo weinig mogelijk te verbruiken, zonder de kwaiteit in het gedrang te brengen.
Volgens D-Link kan er zo tot 46% minder stroom nodig zijn. Een ander voordeel is dat door deze stroombeperking er ook minder warmte geproduceerd wordt en dit dan weer een stroomverslindende koeling overbodig maakt. In bedrijven maakt dit minder stroomverbruik natuurlijk veel meer uit dan voor die ene router in huis. Maar alle beetjes helpen, ook thuis. Trouwens, D-Link geeft de goede raad mee om het toestel uit te schakelen als er lange tijd niet mee gewerkt wordt ('s nachts of overdag als er niemand thuis is...). Maar dit geldt natuurlijk voor alle adapters, standby-toestellen, enzoverder.
Los van het minimale verbruik voldoen de nieuwe toestellen van D-Link (waaronder de Quadband DIR-855 Wireless N Router waarover u elder in dit nummer een beschijving vindt) aan de RoHS en WEEE normen. (RoHS: Restriction Of the use of certain Hazardous Substances = Beperking Van het gebruik van bepaalde Gevaarlijke Stoffen / WEEE: Waste of Electrical and Electronical Equipment = Afval van Elektrische en Elektronische Apparatuur)
En nu alle andere fabrikanten nog. [Paul Liekens]
http://www.dlink.com/corporate/environment/dlink-green-ethernet/
http://www.dlink.be
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


CITYGML MAAKT VIRTUELE STADPLANNING GEMAKKELIJKER
Europese vorsers hebben CityGML ontwikkeld, een datamodel dat ontworpen is als standaard formaat voor de beschrijving van 3D objecten in een stedelijke omgeving. Dit formaat zou ook meer informatie bevatten over gebouwen dan vorige formaten, en ook een simpele uitwisseling tussen verschillende programma's en instituten mogelijk maken. Ideaal dus voor het maken van 3D schaalmodellen van steden, de planning van steden, of het uitwerken van rampenplannen.
Maar ook bij virtuele werelden zou CityGML van pas komen. Daar wordt immers steeds meer gebruik gemaakt van authentieke beelden, uit het leven gegrepen, van steden. Met CityGML zou je dan bijvoorbeeld de binnenstad van Antwerpen of Berlijn kunnen gebruiken als achtergrond voor een game.
Concreet bevat CityGML informatie over geometrie, maar ook over het materiaal van een bouwwerk, de textuur van een gevel, informatie over warmte-uitstraling of het lawaai dat veroorzaakt wordt kunnen in CityGML meegegeven worden. Meer info over deze toch wel interessante evolutie vind je bij Pressetext, en de Universiteit van Bonn.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=080902005
http://www.igg.uni-bonn.de/

STAROFFICE 9 IN BÈTA UIT
Sinds enkele dagen is er een nieuwe versie uit van StarOffice 9, zij het in bètavorm. Deze versie is niet alleen geschikt voor Windows computers, maar ook voor de Macs. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Sun meldt dat 50% van de gebruikers die deze nieuwe bètaversie downloaden Mac-internauten zijn.
Eigenlijk is StarOffice net hetzelfde als OpenOffice, maar dan wel betalend. Huh? zeg je? We leggen even uit. OpenOffice en StarOffice hebben dezelfde roots, en vertrekken dus van hetzelfde platformonafhankelijke product dat zowel op Windows, LInux en SOlaris gedraaid kan worden, maar StarOffice is een versie die door Sun Microsystem verdeeld wordt. Dat Sun er geld voor vraagt, is niet omdat het hebberig is, maar omdat het een andere licentie aanbiedt. Sun combineert, op vraag van bepaalde klanten, de software met andere componenten van derden, die niet als Open Source beschikbaar zijn. Bovendien zijn bedrijven vaak een beetje afkerig van open source software - enerzijds omdat zij vrezen dat die niet onderhouden wordt, en er geen naverkoop dienst geleverd wordt, en anderzijds omdat er bij open source nog altijd de vrees is dat een of ander bedrijf gaat beweren dat een stuk van de code gepatenteerd is, en dus alle gebruikers van die open source code plots geld moeten gaan betalen aan dit bedrijf. Door commerciŽle licenties aan te bieden, wil Sun de klant enerzijds verzekeren dat er klantenopvolging en ondersteuning is, en anderzijds de klant beschermen tegen zulke claims.
StarOffice kost $39,95 voor een downloadbare versie, en $59,95 op cd. Toch nog altijd heel wat goedkoper dan MIcrosoft Office...(Met dank aan Ben C.)
http://www.sun.com/software/staroffice/docs/StarOffice9_WhatsNew.pdf
http://www.sun.com/software/staroffice/index.jsp

BANG AFWACHTEN: OVERLEEFT DE WERELD DE LARGE HADRON DEELTJESVERSNELLER?
Woensdag 10 september is een dag waarnaar veel wetenschappers reikhalzend uitgekeken hebben: dan wordt immers de Large Hadron deeltjesversneller in gebruik genomen, die in zekere zin de "big bang" gaat nadoen, de grote knal waarmee het heelal ontstaan is. Vele anderen houden dan weer hun hart vast: zij zijn bang voor de gevolgen van dit "Godje spelen" van de wetenschappers, en vrezen dat deze machine de hele planeet zou kunnen verwoesten.
De deeltjesversneller is een enorme machine, die maar liefst 9 miljard dollar gekost heeft, en die 100 meter onder de grond gebouwd werd in Zwitserland, door CERN, het befaamde Europese instituut voor nucleair onderzoek. De deeltjesversneller zal twee stralen deeltjes afvuren in tegenovergestelde richting, rond een ring van 27 kilometer lang. De deeltjes zullen reizen aan een snelheid haast zo groot als die van het licht. Op een bepaald moment zullen de deeltjes uiteraard tegen elkaar botsen, en dat zal dan voor ongekende effecten zorgen - vuurballen, regens van subatomisch afval, waardoor dan mini zwarte gaten zouden ontstaan.
Klinkt afschrikwekkend, niet?
Medewerker Eddy stuurde ons enkele links met informatie, o.a. een horrorverhalen (1). Techneuten kunnen dan weer hun hartje ophalen bij Kennislink (2), waar een Nederlandstalige uitleg te vinden is. En op de 3e link vind je een uitleg over de deeltjesversneller, in video.
Hopelijk tot morgen?
http://video.google.com/videoplay?docid=5718386849280406242&
http://www.kennislink.nl/web/show?id=181527
http://video.google.com/videoplay?docid=7473558227760844811&hl=nl

NIEUW AUDIOFORMAAT: MXP4
Het MP3 formaat is ondertussen algemeen ingeburgerd. Maar en Frans bedrijf, Musinaut, wil een nieuw formaat op de markt brengen, en het intrigeert ons wel. Het principe is als volgt: wanneer een artiest een album opneemt, dan worden meerdere versies opgenomen van de verschillende songs van het album. Uiteindelijk wordt er maar een weerhouden, dat dan op de markt gebracht wordt. Met de software MXP4Creator, en de MXP4Player zou dit reservoir aan producties aangeboord worden.
De artiest kan met de Creator de verschillende versies (skins) kiezen die hij aan zijn luisteraars wil aanbieden - dat kan van rock, jazz, of andere zijn. De artiest kan ook video of tekst aan zijn creatie toevoegen. Het geheel wordt vervolgens in het MXP4 formaat opgeslagen.
De MXP4Player is dan weer voor de luisteraar. Die moet er dan wel een speciale player voor kopen, want de huidige players ondersteunen geen MXP4 formaat. De luisteraar kan dan bijvoorbeeld een speellijstje aanmaken van alleen songs in hun jazz-versie.
Intrigerend, niet? Voorlopig kan je enkel nog maar een widget downloaden om het MXP4 formaat te kunnen aflezen. Maar het nodigt in elk geval uit tot experimenteren!
Meer info bij L'Internaute. En bij YouTube vind je een filmpje dat je uitlegt hoe het werkt.
http://www.youtube.com/watch?v=MbcgkKzn7TA
http://www.journaldunet.com/ebusiness/le-net/actualite/musinaut-donne-le-coup-d-envoi-du-format-audio-mxp4.shtml
http://www.musinaut.com/musinaut-produits-mxp4-player.html

DE NIEUWE D-LINK DIR-855: THE SKY IS THE LIMIT
Even wat gegevens: steeds meer huishoudens hebben één of meer computers in huis en van de gezinnen die slechts één computer hebben gaat het vaak om een laptop. Al die toestellen hebben een internetverbinding nodig. Het meest gebruiksvriendelijk is ontegensprekelijk wireless. Een ideale wireless omschrijven is gemakkelijk: je moet zo vlug mogelijk vergeten dat je er één hebt. Dit vertaalt zich in zeer gemakkelijk te installeren, voldoende bereik en storingsvrij. D-Link, één van de grote spelers op de routermarkt brengt met zijn nieuwe Quadband DIR-855 Wireless N Router (zoals het apparaat voluit heet) een apparaat op de markt dat aan deze eisen voldoet.
Deze router is ontworpen om een maximale snelheid, bereik en prestaties te bieden, ook bij gebruik van meerdere toestellen, waaronder HD spelers. De DIR-855 heeft in feite twee routers aan boord, een 2,4 GHz en een 5 GHz die beiden de 802.11n standaard respecteren. Waarom twee routers? Wel de 2,4GHz band is momenteel de meest gebruikte (ook door consumer electronics zoals babymonitors, bluetooth adaptors en dergelijke). Met de 2,4GHz ligt de snelheid voldoende hoog om perfect te kunnen mailen, surfen enz... De 5GHz is dan weer beter geschikt om zowel jittervrij VoIP, vertragingsvrij gaming aan te bieden en vloeiend HD-video te kunnen streamen. Door deze twee banden gelijktijdig aan te bieden staat deze router dan ook garant voor the best of both worlds. Hiervoor gebruikt de router drie multiband antennetjes.
Het installeren van de benodigde software kan door gebruik te maken van de easy set-up wizard, of volledig manueel. De IEEE 802.11n standaard staat garant voor een voldoende bereik. De DIR-855 is ook compatibel met de oudere 802.11a/g standaard. De beveiliging bestaat onder andere uit een dual active firewall (NAT en SPI), MAC adress filtering, draadloze encryptie enzoverder.
D-Link heeft zijn wireless router geoptimaliseerd voor gebruik met de DWA-160 wireless N USB adaptor. Deze adaptor ondersteunt eveneens de dualband draadloze signalen van 2,4 en 5 GHz, en is achterwaarts compatibel met 802.11a en 802.11g netwerken.
Als laatste willen we nog eens de waarborg van 11 jaar op de DIR-855 vermelden. Inderdaad 11 jaar. Hiermee wil D-Link zowel de kwaliteit van hun producten als hun geloof in de 802.11n standaard benadrukken.
Meer informatie vindt U kortelings op www.dlink.be (Paul Liekens)
http://www.dlink.be

Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** We mogen nog even op beide oren slapen: de capaciteit van het internationale internet groeit nog altijd sneller dan het verkeer stijgt.
http://www.pcworld.com/article/150709/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Een Londense studie waarschuwt voor het gevaar van onversleutelde data op USB sticks. Artsen bijvoorbeeld dragen onversleutelde patiŽntengegevens op zo'n stick mee, met gevaar op verlies uiteraard.
http://www.pcworld.com/article/150766/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Email zou een gevaarlijke afleiding zijn, en is net zo verslavend als gokken. Nog een mailtje hebben?
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBgoa0RjB3v0Jhb0REQM0Ea

*** TV's die rechtstreeks content van het web kunnen tonen (nieuws, weer, beurskoersen, on demand video) zijn in opkomst.
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBgoa0RjB3v0Jhb0REQN0Eb

*** Ook Microsoft houdt zich bezig met de markt van de navigatietoestellen: op een beurs in Hongarije heeft de softwaregigant een van haar eerste draagbare navigatiesystemen getoond, gebaseerd op de Windows Embedded NavReady 2009 software.
http://ct.cnet.com/clicks?t=71034142-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=NEWS&s=5

*** Plantronics lanceert een nieuwe headset met Dolby Technology, extra interessant voor gamers: de Gamecom 777.

*** Adverteerders protesteren tegen het akkoord dat Google en Yahoo afgesloten hebben over het gezamenlijk brengen van advertenties; grote bedrijven zoals Ford en Wal-Mart vrezen dat dit de concurrentie uitschakelt en de prijzen de hoogte in jaagt.
http://www.pcworld.com/article/150799/article.html?tk=nl_dnxnws

*** De mobiele operatoren zullen het niet graag horen: Yahoo brengt een social networking tool uit voor de iPhone, waarmee je gratis kan sms'en.
http://ct.cnet.com/clicks?t=71064037-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=NEWS&s=5

*** Zelf ook een experimentje doen met een deeltjesversneller? Nu kan je een koopje doen, want op eBay staat er een te koop voor... 99 pence.
http://tt.terrapinnmedia.com/go.asp?/bTOT001/mQJWF6/qHJNO6/uJYT3N71/x7HWO6

*** Hond moet geopereerd worden nadat hij het mobieltje van zijn baasje ingeslikt had. Hallo?
http://tt.terrapinnmedia.com/go.asp?/bTOT001/mQJWF6/q8JN66/uJYT3N71/x7HWO6


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetVINCENT BERNAY - ETINCELLE
[folk/newage] Ook deze week blijven we even hangen bij Jamendo.com, gewoon omdat daar zoveel steengoede muziek gratis te downloaden is. Vincent Bernay brengt gitaarmuziek met een new age tintje, dromerige melodietjes, erg ontspannend. "Around", het openingsnummer, is wat sneller van tempo, "Etincelle" dan weer wat trager. Erg sobere muziek, van een heel goede opnamekwaliteit. Je kan zijn hele album in zip-formaat downloaden en uitpakken.
http://www.jamendo.com/en/artist/vincent.bernay

UNAMA - UNAMA
[ambient folk] Erg simpele melodietjes, soms enkel instrumentaal gebracht, soms door een duet van vrouwenstemmen. Erg mooi en harmonisch. Als we het goed begrepen hebben, wordt hier gezongen in het Baskisch.
http://www.jamendo.com/en/album/6462

MARIE DELSAUX - SANG PAREIL
[Chanson] Niet iedereen zal dit mooi vinden, het is echt wel Franse chanson. Maar de songs zijn zo mooi bewerkt, zo mooi gearrangeerd, met groot orkest en al, dat dit een absolute must is voor de liefhebbers. Adieu La Terre is een song die meteen op een groot podium mag staan, L'Argent Malpropre is iets meer uptempo, Rumeurs is dan weer meer een landschap. Indrukwekkend!
http://www.jamendo.com/en/album/23561

MAYA DE LUNA - ENVERS ET CONTRE TOI
[ chanson - triphop] Ook geklasseerd onder het genre "Chanson", maar dan van een heel ander genre: trage elektro, sensueel haast. Een heldere stem heeft deze dame. Klasse, dit album!
http://www.jamendo.com/en/album/5179

CAFÉ NADAR - CAFÉ NADAR
[Chanson] Muziek die ons bij momenten doet denken aan Gilbert Bécaud met zijn "Paris s'éveille", maar dan in een moderne versie. Een kruising tussen rock en chanson, goed gebrachte, echte Franse chansons.
http://www.jamendo.com/en/album/388


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Geloof degene die naar de waarheid zoekt,
maar wantrouw degene die ze gevonden heeft.
- André Gide -
De nieuwe oogstCODING HORROR: VOOR DE GEEKS
Een site waar de programmeur allerlei tips vindt om hacks en gevaarlijke punten in scripts te voorkomen en tegen te gaan. Het leuke aan de site is dat ze geschreven is in een erg humoristische stijl.
[Taal: Engels]
http://www.codinghorror.com/blog/

FIXYA: HOE DOE JE HET?

Een site waar je allerhande tips vindt voor tech producten, gaande van iPods en GPS toestellen tot wasmachines en auto's. Je kan er een probleem posten en de experten om raad vragen.
[Taal: Engels]
http://www.fixya.com/

GOOGLE OPERATING SYSTEM
Dit blog (dat niet van Google zelf uitgaat) heeft het over alle terreinen waarop Google bezig is - en dat zijn er, zoals je ondertussen wel weet, heel veel - van Google Docs, Apps, Maps, iGoogle, tot YouTube, Picasa, GTalk, enz.
[Taal: Engels]
http://googlesystem.blogspot.com/

HACK 'N MOD: VOOR DE KNUTSELAAR
Niet iedereen zal baat vinden bij deze site, maar de knutselaar die graag aan zijn eigen spullen prutst kan hier zijn hartje ophalen: je vindt er namelijk tips om aan tech toestellen te sleutelen. Je leert hier bijvoorbeeld hoe je een GameBoy kan omvormen tot een iPOd, hoe je van een oude PC een server kan maken, enz.
[Taal: Engels]
http://www.hacknmod.com/

MALWARE CITY: ALLES OVER MALWARE
Deze site, eigendom van softwaremaker BitDefender, is een uitstekende bron om informatie op te zoeken over malware. De site is nog knap gemaakt ook, in een soort film noir stijl.
[Taal: Engels]
http://www.malwarecity.com/

OHGIZMO: TE GEKKE GADGETS

Er zijn heel wat blogs die aan gadgets gewijd zijn, zoals Engadget en Gizmodo. Maar deze site brengt de echt leuke gadgets, hoe gekker hoe liever. Van de spycam in een rekenmachine, tot een geeky deurbel in de vorm van een enter-toets en een "napbook": een omhulsel voor je notebook in de vorm van een kussen, waarop je dan je moede hoofd kan neervlijen... Leuk!
[Taal: Engels]
http://www.ohgizmo.com/

PHONE ARENA: ALLES OVER MOBIELTJES
Een blog over mobiele telefoons, met besprekingen, nieuws, details van de mobieltjes, veel afbeeldingen. Er zijn wel meer zulke blogs, maar deze springt er toch wel bovenuit dankzij de vele uitvoerige besprekingen en de actieve community.
[Taal: Engels]
http://www.phonearena.com/

SAFESURFER: HOU HET VEILIG

Een site in het Engels om de kinderen te tonen hoe ze veilig kunnen surfen op het web. De site bevat ook heel veel spelletjes, kwestie van de les in een aangename verpakking te stoppen.
[Taal: Engels]
http://www.safesurfer.org/

WEB DESIGNER WALL: VOOR WEBBOUWERS
Eigenlijk is het toch opvallend dat heel wat sites over webdesign zelf niet echt mooi uitgewerkt zijn... Deze site is een uitzondering. Zij bevat tips, tricks, en handelidingen zowel voor beginner als professionele ontwerpers.
[Taal: Engels]
http://www.webdesignerwall.com/

EVERYSCAPE: VIRTUEEL REIZEN

Tegenwoordig kan je op mappensites zoals Google Maps en Live Maps ook de straten bekijken aan de hand van foto's, zoals de straten er daadwerkelijk uitzien. Deze site gaat nog een beetje verder: je krijgt er informatie over plekken in die straat, en je kan zelfs het interieur van bepaalde gebouwen bekijken. Bovenidne kan je er hotels, restaurants, en populaire toeristische pleisterplekken vinden, met besprekingen ervan. Van Europa zijn er enkel foto's van Krakau, Polen, maar van de VS zijn er veel meer plaatsen te bezichtigen.
[Taal: Engels]
http://www.everyscape.com/

FARECAST: PRIJSEVOLUTIES TICKETS
De prijzen van luchtvaarttickets gaan op en neer. Deze site probeert hierin trends te ontdekken zodat je te weten komt wanneer het het goede moment is om een ticket te kopen, wanneer de prijs dus op zijn laagste staat.
[Taal: Engels]
http://farecast.live.com/

INSIDETRIP: COMFORT VOOR JE REIS
Nog een site waar je luchtvaarttarieven kan opzoeken, maar hier kan je ook bepaalde factoren ingeven die voor jou belangrijk zijn - het soort vliegtuig, of er veel beenruimte is, hoe punctueel de maatschappij is en hoe groot het percentage verloren bagage, enz.
[Taal: Engels]
http://www.insidetrip.com/

VRIJDAG MULTIMEDIA: GRANDPALAIS

Een pracht van een site, van hoogwaardige grafische kwaliteit, die je een virtueel bezoek laat maken aan het Grand Palais. Fantastisch heldere beelden van dit Art Nouveau bouwwerk die je bekijken kan als je op "Le Film" klikt. Echt mooi wordt het wanneer je op Exploration klikt, en dan de verschillende merkpunten aanklikt die dan een submenu bieden met onderwerpen zoals geschiedenis. Erg kunstig gemaakte multimedia, die dankzij de breedband erg snel laadt. Een absolute aanrader. (Bron: Walkingman.be)
Taal: Engels/Frans
http://www.grandpalais.fr/visite/fr/

VRIJDAG MULTIMEDIA: ALEX TROCHUT
Deze artiest maakt grafische ontwerpen voor zowel hoesjes van albums, lettertypes, posters, illustraties. Zijn werk wordt voorgesteld in deze site met een opmerkelijke layout. (Bron: Walking Men)
[Taal: Engels]
http://www.alextrochut.com/

VRIJDAG MULTIMEDIA: DUBBELCHECK
De onlinequiz van Dubbelcheck is erg populair geworden in de korte tijd dat hij online staat. Wie deelneemt kan 150 euro aan boeken- of cd bonnen winnen. Elke dag wordt om 13u de winnaar met de hoogste score bekend gemaakt, en die maakt dan een kans om opgeroepen te worden in de live uitzending van de quiz, op zaterdag tussen 10u en 11. Succes!
Wie de live uitzending gemist heeft, kan die trouwens in podcast beluisteren of via de speciale VRT-player.
[Taal: Nederlands]
http://internetradio.vrt.be/podcast/Radio1/rss-11_dubb.xml


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://leefwijzer.wordpress.com - http://hoorspel.wordpress.com


Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Tikmobieltje populair
Mobieltjes met een echt qwerty-toetsenbordje zijn onder zakenlui steeds populairder.
http://www.ad.nl/multi-media/2602148/Tikmobieltje_populair.html
- Surfen op tv, zonder pc
Net TV wordt door alle grote tv-bouwers in 2009 in de winkels gezet. Philips was een van de eerste...
http://www.ad.nl/multi-media/2596886/Surfen_op_tv_zonder_pc.html
- Google: '16 nieuwe satellieten'
LONDEN - Het Amerikaanse internetbedrijf Google en de Britse bank HSBC hebben een ambitieus project opgezet dat miljarden mensen in de derde wereld...
http://www.ad.nl/economie/2597879/Google_16_nieuwe_satellieten.html

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Van Dale Online tijdelijk gratis
De online woordenboeken van Van Dale zijn tot 1 oktober gratis uit te proberen. Niet alleen 'De Dikke' maar ook de Franse, Duitse en Engelse vertaalwoordenboeken.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24315
- Interactieve testrit
BMW komt met een nieuw soort proefrit, de interactieve proefrit. Heel de internetbevolking neemt op de achterbank plaats.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24313
- Defragmentatie-programma met meer mogelijkheden
Defraggler is een uitstekend gratis defragmentatie-programma. Je kunt er ook losse bestanden mee defragmenteren.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=21171

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Sortimo verbetert de Automanager
De Automanager van Sortimo heeft enkele veranderingen ondergaan. De Automanager van Sortimo wordt voornamelijk gebruikt voor het makkelijk en veilig vervoeren of gebruiken van
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3477
- Controleer temperatuur in kinderkamer met babyfoon
Het nieuwe gamma DECT-babyfoons van Philips AVENT bezit controlefuncties van temperatuur- en vochtigheid in de kamer. Deze babyfoon zal ongetwijfeld een totale gemoedsrust teweeg brengen bij ouders.
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3498
- Playstation 3 met 160GB harde schijf
Nog geen maand nadat Sony de 80GB versie van de Playstation 3 onthulde, volgt nu al een spelconsole met 160GB harde schijf. Zijn aankomst in Europa is gepland voor 31 oktober 2008.
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3475

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Telenet Media groeit!
Sinds de start van Telenet Media twee jaar geleden en het volledig standalone opereren sinds begin 2008 kende Telenet Media een enorme groei.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18796&style=34360
- Google: logs worden nu slechts 9 maanden bijgehouden
Nogal vaak werd de vinger gelegd op de veiligheid van de internetgebruiker. Google heeft zopas een stap in de richting van de criticasters gezet.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18797&style=34360
- HP biedt een autonomie van 24 uur op één van de laptops
Een etmaal autonomie. Dat is een absoluut record. HP biedt het op zijn EliteBook 6930p, een laptop met een Core 2 Duo processor. Een bericht dat heel wat laptop-gebruikers versteld zal doen staan.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18802&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- e-book 2008: De terugkeer van het monster van Loch Ness?
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/digitale-toestellen/e-book-2008-de-terugkeer-van-het-monster-van-loch-ness.cfm
- Twitteraars claimen merknamen beursgenoteerde bedrijven
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/internet/twitteraars-claimen-merknamen-beursgenoteerde-bedrijven.cfm
- Vlak scherm voor grafische specialisten
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/pc-accessories/vlak-scherm-voor-grafische-specialisten.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Verkoop GSMís stagneert
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=6845
- Farmaceutisch bedrijf presenteertÖonline arcadespelletjes
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=6840
- CityPlug.be: nu in elf Belgische steden
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=6834

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Windows Vista - Gebruikersfrustratie
http://computertaal.info/2008/09/11/windows-vista-gebruikersfrustratie/
- De boom die zichzelf bezit
http://computertaal.info/2008/09/10/de-boom-die-zichzelf-bezit/
- Lego: Indiana Jones
Lego Star Wars is een hit en dus dachten de games makers, dat kunnen we nog eens overdoen met Indiana Jones. Een goed idee? Ik heb er al om minder horen grollen, maar in dit geval moeten we jullie toch..
http://computertaal.info/2008/07/21/lego-indiana-jones/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Sony demonstreert draadloze oled-tv
Sony heeft op de Sony Dealers Convention 2008 in Japan een variant van zijn Xel-1-tv met oled-scherm getoond die energie uit een accu betrekt en draadloos verbinding maakt met zijn externe tuner. »
http://tweakers.net/nieuws/55615/sony-demonstreert-draadloze-oled-tv.html
- Online stemsysteem waterschappen vatbaar voor sabotage
http://tweakers.net/nieuws/55607/online-stemsysteem-waterschappen-vatbaar-voor-sabotage.html
- Microsoft laat Sidewinder-muis op gamers los
http://tweakers.net/nieuws/55605/microsoft-laat-sidewinder-muis-op-gamers-los.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautBAAS OVER JE COMPUTER: DEZE MAIL VERNIETIGT ZICHZELF
Het probleem: Er zijn omstandigheden waarin je een mail wil versturen waarvan je niet wil dat de bestemmeling die bij kan houden (alhoewel je toch een raar leven moet leiden, als je hier regelmatig nood aan hebt...)
De oplossing: Verzend de mail via DestructingMessage, zij verzenden een mail die zichzelf na een bepaalde tijd vernietigt. Je moet gewoon aangeven hoeveel tijd de bestemmeling krijgt om de mail te lezen (15 seconden tot 5 minuten) waarna de mail implodeert; vervolgens schrijf je je mail, en verzend je die.
Je kan zelfs een anonieme mail verzenden. De enige manier waarop de bestemmeling toch de mail kan bijhouden, is als hij een schermafdruk maakt van de mail...
http://www.destructingmessage.com/

BAAS OVER JE COMPUTER: JE MAIL ADRES SPOOFEN
Het probleem: je wil een e-mail verzenden maar je wil je eigen adres niet gebruiken.
De oplossing: spoof het e-mailadres. In Thunderbird moet je enkel een SMTP server hebben die e-mail verzendt zonder authenticatie te vereisen; daarna maak je gewoon een nieuwe account aan, met een vals adres, en verzendt de mail vanuit dat adres.
Bemerking: de mail zal er voor de meeste mensen als echt uitzien, afkomstig van dit valse adres. Maar je krijgt geen antwoord op je mail (hoe kan het, met je valse mailadres!); en als de bestemmeling de headers van de mail controleert, zal hij allicht bemerken dat SMTP server en email adres niet overeenkomen.

BAAS OVER JE COMPUTER: SURFEN ZONDER SPOREN NA TE LATEN
Het probleem: je browser houdt op verschillende manieren bij welke sites je bezoekt: de geschiedenis, cookies, cachebestanden. Hoe kan je sites bezoeken zonder sporen achter te laten? En dan hebben we het niet eens over porno, maar bijvoorbeeld als je een geschenk hebt gekocht voor je partner, en je deelt een computer, en je wil niet dat je partner al te weten komt dat jij op die bepaalde site, dat bepaalde cadeau gekocht hebt.
De oplossing: maak gebruik van de Stealth Firefox extensie in Firefox, die voorkomt dat browsergeschiedenis, downloads, cache, informatie die je in formulieren ingeeft, niet bijgehouden wordt. In IE 8 heb je ook een speciale functie, "In private browsing".
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1306

TIP VISTA: HOE VERSCHILLENDE VENSTERS TEGELIJKERTIJD SLUITEN?
Wil je verschillende vensters in Vista tegelijkertijd sluiten, zonder een voor een op het kruisje rechts bovenaan te moeten klikken, dan kan dat: gewoon gebruik maken van de CTRL-toets. Druk die in, en klik vervolgens de icoontjes van de openstaande vensters op je taakbalk aan; klik vervolgens met de rechtermuisknop, en kies uit het menu "close group".

TIP WORD 2007: HOUD LIJNEN VAN EEN PARAGRAAF BIJ ELKAAR
Word last automatisch een page break in wanneer je het einde van een pagina bereikt, zodat je op de volgende pagina kan verder gaan. Dat heeft echter wel een nadeel: stukken van een paragraaf, rijen van een tabel enz. kunnen zo verspreid geraken over twee pagina's.
Wil je dat de lijnen van een paragraaf bijeen gehouden worden, en niet uitgesplitst worden over twee pagina's, dan doe je dit als volgt:
Selecteer de gewenste paragraaf. Kies Format, Paragraph, tabblaadje Line and Page Breaks. En kies daar voor de optie "Keep lines together".

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...CUSTOMIZE GOOGLE
Windows Vista/Xp - freeware
Dit progje is ideaal voor wie Google veel gebruikt: je kan de zoekmachine daarmee aanpassen. Zo kan je de Google advertenties blokkeren, de cookies van Google, en het maakt je Google user-id anoniem.
http://www.customizegoogle.com/

BUGMENOT
Windows Vista/XP - freeware
Vaak moet je je op een website aanmelden met mailadres en paswoord. Wat de maker van die website doet met jouw e-mailadres, daar heb je het raden over. Dit progje kan helpen: je moet gewoon rechts klikken in het veld voor de gebruiksnaam en paswoord, en BugMeNot kiezen. Dan zal het progje een geldige usernaam en paswoord invullen in het formulier, en kan jij de site bezoeken zonder te registreren.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,73035-order,1-page,1/description.html?tk=nl_ddxdwn

FIREFOX 3.1 ALPHA 3 (SHIRETOKO)
Windows All - 7,2 MB - freeware
De tweede Engelstalige testversie van Firefox 3.1 kan nu gedownload worden. Nieuwe functies: tab preview, verbeteringen voor de intelligente adresbalk, een nieuwe Gecko engine.
http://www.mozilla.org/

EVEREST ULTIMATE EDITION
Windows 2000/XP/Vista - 8,1 MB - demo (30 dagen)
Een professionele tool voor het benchmarken van je eigen pc. Je kan de prestaties van je computer nameten en vergelijken met andere systemen, en je kan ook aan de instellingen sleutelen.
http://www.lavalys.com/

SCOTT'S SPACE INVADERS
Windows XP/Vista - 3,3 MB - freeware
Een gratis spelletje, gebaseerd op het bekende Space Invaders, maar dan wel met 3D beelden en effecten. En je hebt ook Power-ups waarmee je tot drie raketten tegelijkertijd kan neerschieten.
http://www.sb-software.com/spaceinvaders/

X-PLANE
Windows XP/2003/Vista/Server - 2,3 MB - demo
Een zeer realistische vliegsimulator, met beelden van meer dan 25.000 luchthavens, meer dan 100 verschillende vliegtuigen/vaartuigen, en 900 verschillende boordinstrumenten. En er zijn zelfs nog meer add-ons te vinden op het intenret.
http://www.x-plane.com/
DONDERDAG MOBIELTJESDAG: Viigo 3.0
Windows Mobile - freeware
Een RSS feed reader voor je mobiele telefoon, waarmee je op de hoogte blijft van het laatste nieuws - of dat nu weer, sport, maar ook podcasts zijn.
http://www.microsoft.com/windowsmobile/en-us/totalaccess/software/software/viigo.mspx

DONDERDAG MOBIELTJESDAG: SUDOKU
WIndows Mobile - touch/niet touchscreen - freeware
Wie kent deze verslavende puzzel ondertussen niet? Gewoon de juiste cijfers invullen in de roostertjes waarbij je er op moet letten dat elk cijfer slechts één keer voorkomt per rij, kolom of rooster van 9 op 9.
http://www.microsoft.com/windowsmobile/en-us/totalaccess/software/games/sudoku.mspx

VRIJDAG MACDAG: SIZEROX
Mac OS X 10.3/10.4/10.5 - 2,92 MB - shareware $9,95
Met dit progje kan je zelfs een hele map vol afbeeldingen wijzigen, het is te zeggen, de afmetingen ervan wijzigen zodat zij geschikt zijn voor het web of e-mail.
http://www.download.com/Sizerox/3000-2197_4-10411840.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: GOOGLE SKETCHUP
Mac - freeware
Deze prachtige software leert je op een simpele manier 3D modellen te maken van huizen, schuurtjes, enz. Het resultaat kan je dan zelf op een Google Map zetten.
http://ct.zdnet.com/clicks?t=71060337-3c411615f4801fbe364fa0091ce85229-bf&brand=ZDNET&s=5

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Nog een commentaar van lezer Frederick op Google Chrome:
<<<
Dag Hilde.
Ik ben niet erg onder de indruk van google chrome omdat vele sites en favorieten niet er op draaien : probeer maar eens online te bankieren of voor mij een belangrijke site F1 life timing te draaien geen antwoord, om maar niet te spreken op zylom online spelen (geen ondersteuning).
Volgens mij hebben de google verkopers het gewonnen van de software specialisten wamt dit is ze onwaardig.
>>>

~Lezer George reageerde op ons bericht over Gmail:
<<<
Dag Hilde,

Al jarenlang fan van je Netties, dat verveelt nooit en er valt elke keer weer iets te leren en uit te proberen.
Ook al jarenlang fan van Gmail. Kris DM gaf aan door de beveiliging van Gmail bepaalde bestanden niet als bijlage te kunnen meesturen. Dat klopt, maar dat is op te lossen door de extensie even te veranderen.
Bijvoorbeeld: exe-bestanden worden niet meegestuurd, maar wanneer je .exe wijzigt in .fan dan gaat het wel. Natuurlijk de ontvanger even in je mail erop wijzen dat hij/zij de extensie weer wijzigt in .exe

Vriendelijke groet,
George Pennings.
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Denk twee keer na voor je spreekt,
vooral wanneer je wil gaan zeggen wat je denkt.