Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 11/9/2008 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 12
Nummer 565 van 6/9/2008









Gegroet lezer,

Het zal u wellicht niet verwonderen dat dit nummer voor een groot deel gewijd is aan Google Chrome. Het is dan ook een belangrijke, zij het plotse lancering, die heel wat impact kan hebben op het leven van de internaut - en zijn privacy. Wij zijn dan ook erg kritisch in de artikels over Chrome - maar dat bent u ondertussen wel gewoon van ons. Maar laat u niet doen door onze commentaren, test Chrome zelf uit, en laat ons weten wat u ervan denkt.

Veel (kritisch) leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week.

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




ANTON ONTVANGT MEER SPAM DAN ZENOBIE
Opmerkelijke resultaten bij een recent onderzoek van beveiligingsexpert Richard Clayton: de hoeveelheid spam die je ontvangt is afhankelijk van de beginletter van je naam. Onderzoek toonde namelijk aan dat 35% van alle mail die iemand ontvangt die Allison heet, spam is, terwijl dat bij iemand die Zack heet slechts 20% zal zijn - zelfs al hebben beiden dezelfde emailprovider.
Dit resultaat is in tegenspraak met vorige theorieën, waarbij uitgegaan werd van de veronderstelling dat het achterste deel van een mailadres (na het @ teken) belangrijk is voor spammers. Volgens Clayton zou de theorie nu zijn dat spammers doorheen het woordenboek gaan en adressen raden van namen waarnaar zij mails kunnen versturen, en dat zij nog vol frisse moed zitten bij het begin van het woordenboek, en wat moegezocht bij het einde.
Misschien een ideetje om rekening mee te houden wanneer je een nieuw emailadres aanmaakt?
http://www.pcworld.com/article/150464/alphabet_decides_who_gets_most_spam.html

NIEUW SOORT WIKI LEGT VERANTWOORDING AF OVER ELK WOORD
Een van de positieve dingen aan een wikipedia is dat je de geschiedenis van een artikel kan opvragen, en min of meer zien wie welke wijziging gemaakt heeft. Zo kunnen grove onwaarheden opgespoord worden naar hun bron bijvoorbeeld. Maar die geschiedenis geeft niet de bron weer van elk woord van de wikipedia.
Een Amerikaanse psycholoog, ene RObert HOffman, heeft nu een nieuw soort wiki bedacht, dat hij zelf de "mememoir" noemt, waarbij elk woord rechtstreeks linkt naar de auteur ervan. Dat zou, althans volgens de man, een revolutie kunnen veroorzaken bij wetenschappelijke publicaties. Elk woord is voortaan verantwoord, en anonimiteit zou niet meer bestaan. Hoffman wil ook komaf maken met de soms mysterieuze beslissingen van de Wikipedia admins; die zouden vervangen moeten worden door een zelfregulerende systeem van reputatie waarbij gebruikers elkaars bijdragen punten mogen geven.
Op de site Mememoir.org kan je meer informatie vinden, tenminste als de site terug online komt, momenteel is zij onder de druk van de publieke belangstelling uitgeteld...
http://www.mememoir.org/
http://www.wikigenes.org/
http://www.theregister.co.uk/2008/08/29/mememoir_uber_wiki_announced/

TOOLS VOOR ANDROID MOBIELTJES TE KRIJGEN OP ANDROID MARKT
Vermits het Android besturingssysteem, door velen de Google Phone of Gphone genoemd, een tegengewicht moet opwerpen tegen de overhypte iPhone, hoort er natuurlijk ook een plek bij waar men nieuwe toepassingen, door derden gemaakt, kan vinden om op het nieuwe mobieltje te zetten.
Bij Apple is dat de App Store, die men kan bereiken via iTunes. Betaling van de aangekochte software geschiedt eveneens via de iTunes account. Apple heeft trouwens een strenge controle over wat er in die app store aangeboden wordt - iets wat toch op veel vragen kan rekenen bij de internaut. Zo heeft Apple een toepassing, die het kopiëren en plakken mogelijk maakt op de iPhone (gek genoeg is dat op de gewone iPhone niet mogelijk!) laten verwijderen uit de App Store; een andere toepassing, I Get Rich, die niets anders deed dan de koper veel geld aftroggelen, liet Apple dan weer ongemoeid. Begrijpe wie begrijpen kan...
Google wil het anders aanpakken. Het spreekt van een Android Market, en die zou eerder moeten werken als een YouTube. "Ontwikkelaars zouden een open omgeving moeten hebben, zonder obstructies, waar zij hun content beschikbaar kunnen maken", aldus Eric Chu van Google in een artikel bij BetaNews. Zowel de zoekmachine van Google als de YouTube videodienst zouden het zoeken naar nieuwe toepassingen moeten vergemakkelijken. Alles wat de ontwikkelaar moet doen is: zich aanmelden als handelaar, de tool uploaden en beschrijven, en die publiceren.
http://www.betanews.com/article/Google_markets_Android_Market_as_the_antiApp_Store/1220035833

MICROSOFT OPENT APPS WINKELTJE
Blijkbaar zijn ze bij Microsoft slim genoeg om het goede voorbeeld te volgen, zelfs als dat voorbeeld gegeven wordt door de concurrent. Want wat is een van de pijlers van het grote succes van de iPhone? Dat je er allerlei toepassingen op kan zetten, apps dus, die je op één centrale plaats verzameld vindt: de App Store, die bij de meeste internauten al gekend was omdat zij daar hun iTunes songs kunnen aankopen.
Bij Windows Mobile, het besturingssysteem van Microsoft voor de mobiele telefoon, heb je weliswaar meer vrijheid dan bij de iPhone, en kan je alle mogelijke progjes installeren die je maar vinden kan, terwijl je bij de iPhone beperkt bent tot progjes die in de App Store te vinden zijn, en dus door Apple goedgekeurd zijn. Maar doordat de progjes over het hele internet verspreid zijn, is het moeilijker ze te vinden. Er zijn er meer dan 18.000 tegenover iets meer dan 2.000 voor de iPhone, maar ze zijn her en der verspreid, en de internaut heeft niet altijd vertrouwen in de sites waar ze te vinden zijn.
Daarom heeft Microsoft een wijze beslissing genomen: er komt een centrale marktplaats voor Windows Mobile toepassingen, die de werktitel "Skymarket" meekrijgt. Het is nog wel even wachten op die Skymarket, want die zou gelanceerd worden samen met Windows Mobile 7, en dat komt er pas begin volgend jaar aan.
Tot zolang moet je het doen met plekken her en der om op zoek te gaan naar progjes. Handango is zo'n site, en bij Microsoft zelf vind je ook een centrale marktplaats, alhoewel die door niet zoveel internauten gekend is.
http://www.microsoft.com/windowsmobile/catalog/cataloghome.aspx
http://www.handango.com/
http://www.istartedsomething.com/20080831/microsoft-launch-skymarket-applications-marketplace-windows-mobile-7/

DRAADLOZE INDUSTRIE DENKT AAN DE VOGELS
Heb je er eigenlijk al eens bij stil gestaan dat de talloze gsm-mastern die er over het hele land staan moordend zijn voor vogels? Volgens de Amerikaanse natuurvereniging Fish & Wildlife Service zouden er vier tot vijf miljoen trekvogels, op weg naar hun winter- of zomerverblijf, zichzelf te pletter vliegen tegen de masten en pilonen. Misschien is dat cijfer wel een beetje te hoog geschat, maar recent onderzoek heeft aangetoond dat het aantal dode vogels weliswaar lager ligt, maar dat er toch een reëel probleem is.
In Amerika wil men daar nu iets aan doen. De Federal Communications Commission is daar door verschillende nieuwe wetten ter bescherming van de natuur verplicht om richtlijnen uit te vaardigen voor het plaatsen van deze torens, en te bepalen aan welke voorwaarden deze torens moeten voldoen om ze minder dodelijk te maken voor de vogels.
Voor zover wij hebben kunnen uitvinden zijn er geen gegevens bekend over gevaarlijke torens in ons land. Als je bij Google kijkt op "vogels vliegen zich dood" dan vind je eerder artikels terug over vogels die tegen vensters vliegen. Maar wij vonden het toch een mooie kans om te vermelden dat wij onze hele draadloze cultuur ondertussen als doodgewoon beschouwen, terwijl die toch eigenlijk wel ingrijpend is voor de natuur...
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080831-wireless-industry-presses-fcc-for-action-on-bird-threatening-towers.html

MICROSOFT KRIJGT PATENT VOOR PAGE UP EN PAGE DOWN TOETSAANSLAG
Begrijpe wie begrijpen kan: in de VS heeft het patentbureau aan MIcrosoft een patent toegekend voor de "Page Up" en de "Page Down" toetsaanslagen. Het patent, dat in 2005 aangevraagd was en op 19 augustus goedgekeurd werd onder nummer 7.415.566, beschrijft "een methode en een systeem in een document viewer om een exact deel van het document te bladeren, zoals een pagina, ongeacht of de zoom ingesteld is zodat het hele document of een pagina bekeken wordt".
Nochtans zijn de Page Up en Page Down toetsen op het klavier al minstens een kwart eeuw in gebruik, zoals een foto van een IBM PC klavier uit 1981 aantoont, te vinden bij ZDNet.
Fronst u de wenkbrauwen? Tja, dan moet u boos zijn op het patentenbureau, dat niet toe is aan haar proefstuk voor het toekennen van patenten voor dingen die eigenlijk al langer bestaan, zoals een muiswieltje dat naar boven en beneden kan scrollen en dubbelklik knoppen...
http://news.zdnet.com/2424-9595_22-218626.html?part=rss&tag=feed&subj=zdnn

SURPRISE: GOOGLE MAAKT EIGEN BROWSER
Onze redactie keek vanochtend toch ietwat verwonderd op, toen bekend werd dat Google een eigen browser uitbracht. Er waren wel enkele speculaties geweest daarover, maanden geleden, maar die geruchten werden toen als kwatsch afgedaan. Waarom zou Google immers een eigen browser uitbrengen? Het was toch dik aan met de Firefox browser, want Google had nog maar zopas het contract verlengd waarbij Google als standaard zoekmachine in de Firefox browser geïnstalleerd zou worden...
Maar toch: in alle geheim zijn ze bij Google niet alleen aan een nieuwe browser begonnen, hij is warempel zelfs al klaar, en zou dinsdag in een honderdtal landen (of België daar ook bij is, zullen we morgen weten) uitbrengen. Geen tests in besloten kring waardoor er informatie gelekt zou kunnen worden over de browser, neen, meteen raak: de browser, Google Chrome, wordt meteen voor de leeuwen gegooid. Google zou naar eigen zeggen wel uitvoering getest hebben of het merendeel van de webpagina's correct weergegeven wordt. Google heeft nu eenmaal niet voor niets de grootste index van webpagina's...
De aankondiging werd eigenlijk gegeven in een tamelijk leuke en originele vorm: een stripverhaal, dat je op onderstaande link terug vindt. Onmiddellijk sloeg het nieuws in als een bom, en zelfs radio en tv spraken ervan. Van goede PR gesproken!
Op onderstaand adres vind je alvast verschillende reacties bijeengesprokkeld over Google Chrome. Op het tweede adres vind je de strip met de uitleg over de nieuwe browser.
http://www.techmeme.com/080901/p44#a080901p44
http://www.google.com/googlebooks/chrome/

WAT HEEFT GOOGLE CHROME TE BIEDEN?
Een van de belangrijkste kenmerken van de Google Chrome browser, die gebaseerd is op de Webkit HTML rendering machine van Apple, is het feit dat hij met verschillende processen werkt. Elk individueel tabblaadje draait binnen zijn eigen geïsoleerde proces. Dat heeft als grote voordeel dat, als een van de tabs crasht, de browser zelf ongehinderd kan blijven draaien. Elk tabblaadje zal, met zijn processen, geactiveerde plug-ins en scripts, als een aparte thread verschijnen op de Task Manager, en kan dus indien nodig apart afgesloten worden. De browser zou trouwens zijn eigen process manager bevatten.
Elk tabblaadje zou bovendien zijn eigen adresbalk bevatten, met andere woorden: de tabs staan bovenaan de pagina, en pas daaronder de adres- en zoekbalk. Maar lees zelf het stripboek, dan zal het je duidelijk worden.
Verder zou Chrome ook werken met de zogenaamde "sandbox", waarbij de processen geïsoleerd worden en geen toegang krijgen tot de functies van het onderliggende systeem, en zij dus geen malware kunnen installeren. Nog beveiliging: Google houdt een up-to-date zwarte lijst bij van sites met malware, en zal je verwittigen wanneer je een site bezoeken wil die op die lijst voorkomt. Verder kan je ook surfen in "Incognito" modus, dat heel veel lijkt op de InPrivate functie die Microsoft zopas aankondigde voor IE8, en waarbij je een speciaal tabblaadje opent waarin je surfen kan zonder enig spoor achter te laten op web of je computer.
En, niet onbelangrijk, de Chrome browser zou nauw samenwerken met de Google Gears. De Webkit HTML rendering engine is trouwens een tool die bekend staat voor haar goede prestaties en uitstekende manier waarop zij de webstandaards respecteert.
Uiteraard moet men het voorgaande allemaal onder de voorwaardelijke wijze lezen, omdat Google Chrome nog maar net uit is, en wij hem morgen uitvoerig zullen testen. Downloaden doe je op volgend adres. En morgen hopen wij je te kunnen vertellen over onze ervaringen.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080901-google-opens-up-new-front-in-browser-wars-with-chrome.html
http://www.google.com/chrome

VRAGEN BIJ GOOGLE CHROME
Waarom heeft Google eigenlijk een eigen browser gemaakt? Naar eigen zeggen omdat het vond dat de huidige browsers (Firefox, IE..) niet snel genoeg en betrouwbaar genoeg zijn om de online apps naadloos te laten werken. Dat kan zijn, maar sommige waarnemers menen dat er nog een andere reden achter zit: Firefox mag dan al een redelijk marktaandeel hebben, IE blijft de dominante browser, en IE 8 die er binnenkort aankomt zal nog meer de gebruiker loodsen naar de verschillende online diensten van Microsoft van de "Live" familie: Live Search, Live Mail, enz. - diensten waar Google een eigen alternatief voor heeft, en het is niet onterecht dat Google vreest dat het grote publiek eerder voor de Live diensten kiezen zal.
Maar is het wel zo'n goede zaak dat Google een eigen browser heeft - en zo nog meer dominant wordt in ons online leven? WIj vonden bij het blog Technologizer 10 toch wel interessante vragen, die wij je graag voorleggen, om even over na te denken.
1. Zal Google nu stoppen met het promoten van Firefox? Google verspreidt immers momenteel een versie van Firefox met daarin de Google Toolbar reeds verwerkt.
2. Zal Mozilla Google nu als vriend of vijand beschouwen? Mozilla heeft zopas het contract verlengd met Google om die laatste de standaard zoekmachine te maken bij Firefox, een deal die Mozilla miljoenen dollars per jaar oplevert...
3. Heeft Google Mozilla eigenlijk verteld dat het bezig was aan een eigen browser?
4. Hoe hard zal Google de Chrome browser pushen op de Google homepagina? Google zit aan een uitstekende bron, iedereen gaat regelmatig langs bij Google, en het is zo simpel om daar een button te zetten "download Chrome"...
5. Zal Google Google Toolbar gebruikers proberen te overreden om over te schakelen naar Chrome? Zal het bij de gebruiker die de Google Toolbar downloadt meteen de Chrome browser installeren?
6. Hoe diep zal Chrome geïntegreerd worden in de andere Google projecten, zoals Google Maps, Print, Desktop, enz...?
7. Zullen de Google diensten beter werken in Chrome dan in andere browsers? Iets dat eigenlijk alleen maar logisch is, maar daar betreden we dan weer een heel slipperig terrein, want dat zou dan wel eens de concurrentie-waakhonden kunnen wakker schudden...
8. Hoe populair kan Chrome worden? Afhankelijk van het antwoord op deze vraag wordt het antwoord op vraag 6 erg belangrijk voor deze waakhonden?
9. Van wie zal het gebruikers afsnoepen? Vermoedelijk zullen de meer technisch onderlegde gebruikers, die nu al overgeschakeld waren op Firefox, de eersten zijn om Chrome uit te testen - en mogelijk tot standaard browser te maken. Het grote deel van de aanhang zal dan ook hoogstwaarschijnlijk van Firefox afgesnoept worden.
10. Zal Chrome op de desktop blijven, of wordt er ook een mobiele versie van gemaakt voor gebruik op de Android telefoon?
Zo. Genoeg voer om even over na te denken. Maar eerst even toch afwachten tot we de browser zelf hebben kunnen uittesten...

http://technologizer.com/2008/09/01/ten-questions-about-google-chrome/

GOOGLE CHROME: EERSTE ERVARING
Google heeft met zijn Chrome de kranten gehaald; waar de nieuwe versie van IE slechts een kleine vermelding krijgt in de mediarubriek, heeft haast elke Vlaamse krant woensdag een pagina gewijd aan de Google browser. En haast niemand die zich verwonderde over het feit dat Google erin geslaagd was deze browser perfect geheim te houden... Meer nog: op het blog Google Operating System wordt op 31 maart 2006 de Google Browser als een aprilvis afgeschilderd!
Maar omdat het initiatief van Google zo'n grote impact kan hebben, kan de Netties-redactie niets anders dan ook aan het testen te slagen. De download verliep probleemloos - eigenlijk iets te probleemloos, want onze Vista computer vroeg niet eens of we wel zeker wisten wat we deden... Maar voor de modale internaut is het uiteraard gemakkelijk dat hij niet eerst een plaats moet zoeken om de software te downloaden, daarna die uit te pakken en te installeren.
Onze eerste ervaring? De browser is wel snel, en werkt zoals voorspeld was in de cartoon. Maar toch zijn er enkele dingen die ons niet bevallen. Op het eerste zicht is er geen "home" knop. Bij onze omzwervingen gaan wij altijd graag terug naar onze eigen startpagina, een pagina met daarop al onze adresjes die we regelmatig bezoeken. Die "home" knop werd pas zichtbaar nadat wij bij Tools / Opties / Basisinstellingen, bij het onderdeel Startpagina de optie "deze pagina openen" aangevinkt hadden. Nog een knop die ontbreekt is "bookmarks"; er is wel een button in de vorm van een ster, waarmee je een bookmark kan aanmaken, maar je kan je eigen bookmarks niet via deze button oproepen. Die zijn enkel beschikbaar als je in Tools / Opties aangeeft dat de bookmarkbalk getoond moet worden. Verspilling van kostbare schermruimte, want hier zou gemakkelijk dezelfde werkwijze toegepast kunnen worden als bij IE of Firefox.
Wat ons ook stoort is het feit dat er geen zoekvak meer aanwezig is. Je hebt enkel een ellenlange adresbalk. Google Chrome gaat er immers vanuit dat adresbalk en zoekbalk één moeten zijn. Wij niet. Voor ons moeten wij ofwel in de adresbalk een adres intikken of een woord dat ons brengt naar sites die wij reeds bezocht hebben. De zoekbalk dient om informatie op te zoeken, en heeft bij voorkeur een uitklapmenu waarbij je kan kiezen uit verschillende zoekmachines (Wiki, Google, enz.).
Verder was het even wennen: wanneer je op de "terug" knop drukt om naar een reeds bezochte pagina te gaan, krijg je niet zoals bij de andere browsers een uitklappijltje te zien dat dan een lijstje met die sites uitrolt. Chrome biedt die functie echter wel, zoals blijkt wanneer je de cursor over de "back" toets houdt: je moet gewoon deze toets ingedrukt houden, en het lijstje verschijnt. Wij verkiezen de "oude" optie, die ons duidelijker lijkt.
Wat ons wel beviel was dus de ingebouwde tool om het geheugenverbruik te bekijken; deze Task Manager roep je op door op het "Pagina" icoon aan te klikken en uit het uitklapmenu Ontwikkelaar / Taakmenu te kiezen; je kan ook de toetscombinatie Shift + Esc gebruiken.
En wat was jouw ervaring met Google Chrome? Vind je het de moeite waard om over te schakelen, en Chrome als standaard browser in te stellen? Of blijf je nog even bij Firefox (of IE)?
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080902-hands-on-with-chrome-googles-browser-shines-mostly.html
http://www.google.com/support/chrome/bin/topic.py?topic=14658&tab=Install

GOOGLE CHROME: EERSTE ZWAKKE PUNTEN
Wat in het vorige artikel opgesomd staat, zijn persoonlijke indrukken, voorkeuren als je wil. Objectieve feiten wegen uiteraard zwaarder door, en die feiten pleiten momenteel (nog) niet in het voordeel van Chrome.
Om te beginnen: in de browser zit een gevaarlijk lek, dat eigenlijk al in de rendering machine zat waarop Chrome gebaseerd is (WebKit),maar dat Google nagelaten heeft om te dichten. Apple, dat haar Safari browser op dezelfde rendering machine baseert, heeft dat lek enkele maanden geleden gedicht. (1) Door dit lek kan een toepassing op je computer opgestart worden. Een demo van deze aanval vind je op de tweede link - je kan die zonder probleem uittesten, want er wordt enkel het Notepad programma geopend. (2)
Het tweede probleem is echter heel ontluisterend voor Google. Want een van de grote voordelen die Chrome heeft volgens Google, is het feit dat elke tab als aparte thread werkt, en je dus niet langer het risico loopt dat je hele browser crasht, wanneer één van de geopende tabblaadjes problemen geeft. Volgens de site EvilFingers zit er echter een bug in Crhome, waardoor alle tabs crashen wanneer je op een speciaal geprepareerde link klikt - zelfs wanneer je de muis er nog maar over beweegt! (3)
Wat ons persoonlijk ook stoort, is dat je geen statusbalk onderaan hebt, die je, bij het bewegen van de muis over een link, vertelt waarnaar die link verwijst. Er is geen print preview, een pagina opslaan moet je doen via Pagina, opslaan (maar je kan enkel als html, niet als volledige pagina met subpagina's).
http://www.readwriteweb.com/archives/security_flaw_in_google_chrome.php
http://raffon.net/research/google/chrome/carpet.html
http://webwereld.nl/ref/newsletter/52581

GOOGLE CHROME: WAT IS ER OVER VAN "WE DO NO EVIL"?
Om aan te sluiten op het vorige artikel: nu we het toch over "Evil" hebben, weet je nog dat het motto van Google, toen het nog een underdog was, door iedereen geliefd, "we do not evil" was? Wel, bij dat motto mag je stilaan toch wat vragen gaan stellen. Gisteren liepen wij een lijstje bedenkingen af die wij vonden bij Technolizer. Op een van die vragen is ondertussen het antwoord gekend. Ja, Google maakt inderdaad van haar zoekmachine gebruik om Chrome te promoten. Het anders o zo maagdelijke wit van de Google zoekmachine heeft er een button bijgekregen, wanneer je Google bezoekt met Firefox of IE: "Download Chrome bèta". De eerste stap naar het misbruik van haar monopoliepositie bij de zoekmachines is gezet.

Stap nummer 2. In het vorige artikel hadden wij het over het feit dat er geen apart zoekvak meer is, maar dat je moet zoeken vanuit de adresbalk. Bij zo'n zoekopdracht wordt automatisch de Google zoekmachine opgestart. Je kan dat veranderen via Tools / Opties en daar een andere zoekmachine als standaard in te stellen. Maar dat is omslachtig wanneer je voor bepaalde zoekopdrachten bijvoorbeeld Wikipedia wil gebruiken. Het snelste is dan om eerst het adres van Wikipedia in te tikken, en daar te gaan zoeken. Met de aparte zoekbalk bij Firefox bijvoorbeeld had je gewoon een uitklapmenu: je tikte het zoekwoord in, klikte op het uitklapmenu, en koos een van jouw favoriete zoekmachines.
Stap nummer 3. De meeste browsers houden bij wat de webadressen zijn die jij bezocht hebt. Dat is om later gemakkelijker, via "autocomplete", dat adres te kunnen voorschotelen, zodat jij het niet meer helemaal moet intikken. Die informatie staat in de zogenaamde cookies, op jouw computer. De meeste zoekmachines houden ook bij wat jij intikt in de zoekmachines. Die informatie staat ook in cookies. Vermits nu echter Google zowel browser als zoekmachine is, wordt die informatie gecombineerd. In principe is dat ideaal, omdat zo de zoekopdrachten beter beantwoord kunnen worden. Maar volgens een artikel bij Pressetext zou Google alle url's die jij intikt ook op de eigen Google server bewaren, in een grote database. En dat zint ons niet helemaal niet.
We do no evil? Het begint er toch op te lijken... Maar misschien zien wij het verkeerd. Je mag altijd reageren! Voor ons is de conclusie echter al snel getrokken: behalve voor het uittesten van de browser zelf, wordt Google Chrome niet gebruikt, en blijven wij bij de betrouwbare Firefox. Vergeet trouwens niet dat Firefox een browser is die gemaakt is door een community, die voorstander is van open source. Google Chrome is gemaakt door een commercieel bedrijf, dat als voornaamste business model het verkopen van advertenties heeft. Moeten wij er nog een tekening bij maken?
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=080903031

NOGMAALS GOOGLE CHROME: VOOR EN TEGEN
Waren wij een beetje te kritisch voor Google Chrome in onze artikels van gisteren? Om toch zoveel mogelijk objectiviteit te betrachten, geven wij hieronder een lijstje met 7 plus- en minpunten van Google Chrome, zoals wij het gevonden hebben bij PC World - kwestie van eens een ander aan het woord te laten!
Aan de pluskant:
- Geen crashes, dankzij de multiproces architectuur ( met de gisteren genoemde crash als uitzondering)
- Echt heel snel, opnieuw dankzij de multiproces architectuur ; een trage site zal de rest niet afremmen. En als je een site opent met een advertentie in Java, die erg traag opstart, dan wordt de Java geïsoleerd en kan de rest van de pagina gewoon laden.
- Haast onzichtbaar: het overgrote deel van je scherm is gewijd aan de site die je bezoekt, zonder allerlei buttons en logo's. Uiteraard is dit gedaan om de mensen, wanneer zij werken met de apps, vergeten dat zij in een browser werken.
- SImpeler zoeken met Omnibox: wanneer je een site bezoekt en daar een zoekactie uitvoert in een zoekvak, zal Chrome onthouden dat die site een zoekvak heeft, en kan je het zoekvak rechtstreeks vanuit Omnibox oproepen.
- Controle over de tabs: je kan de tabs verslepen buiten hun venster, en de animatie tijdens het verslepen is echt heel leuk en verhelderend
- Dynamische homepage: de sites die je het vaakst bezoekt komen op deze site te staan, naast de meest bezochte zoekmachines en je bookmarks.
- Incognito browsen: open je het speciale incognito venster, dan kan je surfen zonder sporen achter te laten.

Minpunten:
- Slechts de eerste bèta, en er zullen allicht nog vele bugs inzitten; sommige sites zullen niet werken.
- Geen add-ons, geen plugins zoals bij Mozilla, die zijn er (nog) niet; voorlopig dus geen Better Gmail, geen BugMeNot, geen AdBlock.
- Geen synchronisatie: via Mozilla's Weave optie kan je je instellingen op verschillende comuters synchroniseren. Chrome heeft zo'n tool (nog) niet.
- Geen 100% eerbiediging van de standaards; sommige pagina's zien er in Chrome anders uit dan in Firefox of IE.
- Vragen over de privacy: je geeft de totale controle over je surfgedrag aan Google, van het moment je Chrome opent tot je hem sluit.
- Het uitklappijltje naast de adresbalk, waarmee je naar een voorheen bezochte site kon surfen, is verdwenen; in de plaats daarvan is Omnibox gekomen. Maar velen zijn gewoon aan dat uitklappijltje en zullen dat dan ook missen.
- Beperkte geschiedenis: je krijgt enkel een simpel scherm met je geschiedenis; je kan niet sorteren op datum, site, of meest bezochte site.
Tussen haakjes: Google heeft haar licentievoorwaarden reeds aangepast, omdat er veel tegenkanting kwam tegen het zinnetje waarbij je Google het "eeuwig, onherroepbaar, wereldwijd, royalty-vrij, niet-exclusieve licentie geeft om elke content die je indient, post of vertoont op of via de diensten [van Google] te reprocuderen, aanpassen, wijzigen, vertalen, publiceren, publiek uit te voeren, publiek te vertonen en verdelen". Gelukkig werd deze zin dus aangepast, want dat was toch wat angstaanjagend, niet? (2)
http://www.pcworld.com/article/150585-2/googles_chrome_7_reasons_for_it_and_7_reasons_against_it.html
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080903-google-on-chrome-eula-controversy-our-bad-well-change-it.html

NIEUWS UIT MUZIEKLAND
Niet schrikken, we gaan het niet hebben over auteursrechten en dergelijke, we zijn deze week al genoeg op onze spreekstoel gekropen met de affaire "Chrome". Neen, nu brengen we enkele leuke nieuwtjes die positieve tendensen aangeven, waarbij het internet een steeds belangrijkere invloed speelt in de muziekwereld.
Om te beginnen: Poppunt richt een communitysite op voor de Vlaamse artiest, Vi.be. Daar kunnen zij hun profiel aanmaken, net zoals bij MySpace. Als er al een MySpace bestaat, waarom dan nog een Vlaamse site? "Omdat wij denken dat onze doelgroep, de amateurs en semi-professionelen, meer gebaat is bij een lokaal netwerk". Er komt ook Vi.be On Air, in samenwerking met Studio Brussel: een expert mag elke week drie nummers selecteren uit het aanbod van Vi.be, en die krijgen extra aandacht, in het radioprogramma Volt, en daaruit wordt dan de beste gekozen. (Bron: De Standaard)
In de VS is er dan weer Popcuts opgericht, een website met variabele prijs, die internauten aanmoedigt om trendsetter te worden. Wie als eersten een song koopt, betaalt 99 dollarcent. Kopen anderen daarna ook nog diezelfde song, dan krijgen die eersten daar commissie op, een krediet dat ze kunnen inwisselen voor meer Popcuts songs. En dat moet er dan voor zorgen dat nieuwe songs van nog onbekende groepen gemakkelijker aan de bak komen.(Bron: USA Today)
Het derde verhaal gaat over het razend populaire game Guitar Hero. Daarbij kan je zelf op een namaak gitaar "virtueel" meespelen met befaamde rocklegendes. De "ouwertjes" van wie de songs op de games staan, beleven ondertussen een tweede jeugd, nemen nieuwe songs op of een remake van oude songs, voor een nieuwe versie van het game, dat "Guitar Hero World Tour" heten zal! De details van de "tour" worden stilletjesaan bekend, net alsof het gaat met de namen van bands die aan een festival zullen deelnemen. Onder andere MC5, The Sex Pistols en Motörhead zullen nieuwe/oude songs uitbrengen. Er zal wat afgespeeld worden dit najaar!
http://www.vi.be
http://www.popcuts.com/
http://blogs.usatoday.com/technologylive/2008/09/details-about-g.html?csp=34
http://www.popcuts.com/

NBC LANCEERT FEUILLETONS EERST OP HULU.COM
Nog een verhaaltje uit de amusementswereld, dat aantoont hoe alles aaan het verschuiven is. De Amerikaanse zender NBC zal de eerste afleveringen van enkele feuilletons eerst vertonen op de videosite Hulu.com, vooraleer zij op het gewone tv-scherm verschijnen. Hulu is tussen haakjes gezamenlijk eigendom van NBC en van News Corp (eigendom van Rupert Murdoch).
Dat deze nieuwe afleveringen eerst op het net verschijnen, wil niet meteen zeggen dat NBC meer belang hecht aan het web dan aan tv. Want eigenlijk is er van deze vijf reeksen slechts één compleet nieuw (Knight Rider). De andere vier (Lipstick Jungle, Chuck, Life en 30 ROck) bestaan al langer, maar hadden op tv niet zo'n succes. Door ze via het net uit te brengen, hoopt NBC de belangstelling voor deze reeksen nieuw leven in te blazen.
Andere succesreeksen, zoals The Office en Heroes kunnen daags na de uitzending op tv ook op het web, bij Hulu bekeken worden. Wij Belgen kunnen alleen maar dromen van deze luxe, want de toegang tot Hulu blijft beperkt tot de Amerikaantjes (maar een slimme internaut weet dit probleem uiteraard te omzeilen door via proxy te werken).
http://www.hulu.com
http://www.journaldunet.com/breve/international/30937/nbc-lance-la-nouvelle-saison-de-series-sur-hulu-com.shtml




Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


HUMAN COMPUTER INTERFACES
De combinatie muis en klavier heeft zo'n 40 jaar lang de dominante manier geweest waarbij de mens interageerde met de computer. Voor de spelletjes was dat de game controller. Al die Human Computer INterfaces (of HCI) zijn wel goed, maar de komst van de Wii van Nintentdo heeft alvast aangetoond dat het beter kan, en dat de gebruiker echt wel open staat voor nieuwe manieren om de computer te bedienen.
Daarbij moet men niet alleen denken aan een groter gemak voor de modale internaut, maar ook en vooral aan een manier waarop niet-modale internauten, mensen met een handicap bijvoorbeeld, kunnen werken met de computer. Mensen die volledig verlamd zijn aan armen en benen kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van systemen waarbij zij lucht inzuigen of uitblazen, maar die zijn beperkt tot vier commando's. Er zijn ook geavanceerde sensoren die de bewegingen van een oog volgen, maar die zijn vaak traag, maken veel fouten, en extreem duur. Er is ook apparatuur die de bewegingen van een hoofd volgen en omzetten in muisbewegingen, maar dat is extreem belastend en vermoeiend voor het hoofd.
Nu is er een nieuwe evolutie: ene Dr. Maysam Ghovanloo werkt aan een controlesysteem voor mensen die aan armen en benen verlamd zijn, waarbij zij hun tong kunnen gebruiken om commando's te geven. Vermits de tong rechtstreeks met het brein verbonden is, is zij niet verlamd bij iemand die een nekkwetsuur heeft, en blijft zij beweegbaar, zelfs bij patiënten die voor de rest van hun lichaam verlamd zijn.
Een interessant artikel dat uitlegt hoe de technologie werkt vind je bij Ars Technica. Het prototype dat je daar ziet is voorlopig nog erg log, maar wellicht zal de technologie in de toekomst geminiaturiseerd kunnen worden. En dan ligt de weg open om deze technologie volledig te commercialiseren, zodat wij, wie weet, binnenkort de muis niet meer nodig hebben, maar gewoon even met onze tong moeten draaien...
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080826-tounge-driven-wheelchair-interface-gives-new-flavor-to-hci.html
http://www4.ncsu.edu/~mghovan/index_files/TongueDrive.htm

"GROENE" PC VERBRUIKT MINDER ENERGIE DAN EEN PEERTJE
De Britse pc-maker Akthter Computers heeft zopas een computer uitgebracht die aan 3 Ghz draait, maar toch slechts 55 watt verbruikt wanneer hij gebruikt wordt - minder energie dus dan een ballonnetjeslamp De computer, die LoCO2PC heet, is zelfs zuiniger wanneer hij in slaap modus staat: slechts 3 watt.
Nochtans bevat de LoCO2PC verschillende onderdelen: een 19 inch LCD paneel, een INtel Core 2 Duo processor, stereo luidsprekers, een dvd writer en een 250 GB harde schijf. En wat zo leuk is: de CPO wordt gecontroleerd door een speciaal gemaakt systeem voor het uitwisselen van hitte via een koper buisje; omdat er daardoor geen behoefte is aan een ventilator, is het toestel zo goed als geruisloos.
Wij zijn alvast benieuwd wanneer er zo'n "groene" pc naar onze contreien afzakt!
http://www.pcworld.com/article/150497/article.html?tk=nl_dnxnws

PICASA WEB ALBUMS NU MET GELAATSHERKENNING
Zullen we het voor de verandering eens over Google hebben? Een van diens webdiensten, Picasa Web Albums, heeft een erg interessante nieuwe functie gekregen: het herkennen van gezichten, waardoor het gemakkelijker wordt om namen te plakken op de gezichten van mensen op foto's.
Want foto's maken is leuk, ze overzetten naar FLickr ook, maar het geven van onderschriften en tags is een hele job, en de meeste mensen zijn eerlijk gezegd te lui om zich daarmee bezig te houden. Dat zou nu dus veel gemakkelijker moeten worden, en volgens de eerste verslagen in de blogs zou de technologie wonderbaarlijk goed werken. Picasa zou er zelfs in slagen om een hele reeks foto's te produceren uit jouw album met altijd datzelfde gezicht erop, zodat jij ze met één enkele klik allemaal van een tag voorzien kan. Een uitvoerige bespreking van deze nieuwe tool vind je bij CNet.
Tegelijkertijd met deze nieuwe online tool brengt Google ook een nieuwe offline versie uit van de Picasa beeldbewerker; die zal echter deze gelaatsherkenning niet bevatten - wat spijtig is. Je kan wel je foto's vanop je computer synchroniseren naar Picasa Web Albums, en ze daar taggen, maar de omgekeerde synchronisatie (van web naar computer) is niet mogelijk. Je kan wel de fotoalbums en video's exporteren naar YouTube..
http://googlesystem.blogspot.com/2008/09/picasa-web-albums-adds-people-tagging.html
http://news.cnet.com/8301-13580_3-10026577-39.html
http://picasa.google.com

VIRTUELE SPIEGEL MAAKT VAN KLEREN PASSEN UNIEKE BELEVENIS
Stel je voor: kleren passen zonder ook maar een blouse of rok te moeten uittrekken. Dat zal in de toekomst mogelijk moeten worden, dankzij een virtuele spiegel die ontwikkeld werd door het befaamde Fraunhofer Institute.
De spiegel, die voorgesteld werd op de IFA beurs in Berlijn, bestaat uit een plat paneel met aanraakscherm, een camera die daarboven gemonteerd is, en licht dat zodanig geplaatst is dat de gebruiker overal evenveel belicht is. De gebruiker moet dan voor de "spiegel" gaan staan, met een groene T-shirt aan, waarna de camera het beeld van de gebruiker opslaat. De software zal nadien de groene T-shirt gaan vervangen met de klederen die de gebruiker kiest.
Er bestaat eigenlijk al een soortgelijke virtuele spiegel, die het Fraunhofer Instituut ontwikkeld heeft voor de Adidas winkel in Parijs. Daar kunnen gebruikers hun eigen schoenen ontwerpen, voor de spiegel gaan staan, en de schoenen dan aan hun voeten "zien".
Een leuk concept!
http://www.pcworld.com/article/150514/article.html?tk=nl_dnxnws

BINNENKORT DOOR PROVIDERS GESUBSIDIEERDE NOTEBOOKS?
Er is de laatste tijd een opvallende trends voor superlichte, compacte notebooks. Michael Dell, de CEO van het gelijknamige bedrijf, heeft deze week op een conferentie deze week een opmerkelijke stelling gelanceerd: hij meent dat in de toekomst zulke netbooks, superlichte subnotebooks dus, gratis gegeven zullen worden door de telefoonproviders, als je bij hen een 3G abonnement neemt. De carriers zouden zo immers het gebruik van 3G aanmoedigen.
Dell zelf heeft deze week de Inspiron Mini 9 voorgesteld, een netbook die een 299 dollar zou gaan kosten, en de competitie aankan met de Eee PC. Michael Dell gelooft dat die netbooks niet als primair toestel gebruikt zullen worden (je gaat niet terugschakelen van een 15 inch notebook naar een 9 inch notebook) maar wel als een tweede of derde computer. Zo'n notebook zou vooral door de mobiele internaut gebruikt worden, en dus in combinatie met een mobiele breedbandverbinding (3G).
Of Michael Dell gelijk heeft, zullen we over enkele maanden/jaren weten.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080904-can-netbook-3g-bundles-succeed-where-pc-internet-failed.html





Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be



Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop



[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Microsoft koopt CIAO op, een van de meeste populaire prijsvergelijking sites in Europa
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBgPs0RjB3v0Jhb0RCqD0Ei

*** ALDI TALK, het prepaid mobiele aanbod van MEDIONmobile bij BASE, verlaagt de prijzen.
http://www.medionmobile.be/

*** GN Netcom, maker van headsets, brengt de Jabra BT530 uit, een apparaat dat de Noise Blackout technologie bevat, waardoor storende achtergrondgeluiden meteen uitgeschakeld worden.
http://www.jabra.com/Sites/Jabra/na-us/Headsets/Pages/JabraBT530.aspx

*** MSN en Elite gaan op zoek naar de Belgische Cindy Crawford: Belgische kandidates kunnen zich inschrijven voor de jaarlijkse Elite MOdel Look, en een contract ter waarde van 150.000 dollar winnen bij Elite Model Management.
http://www.msn.be

*** GeoEye stuurt satelliet de ruimte in voor Google
http://www.journaldunet.com/breve/international/30821/russie---l-editeur-d-un-site-d-information-tue-par-la-police.shtml

*** eBay start met een ethische e-commerce site
http://www.journaldunet.com/breve/international/30939/ebay-lance-un-site-d-e-commerce-ethique.shtml


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



AOR AGNI - DREAM MACHINE
[chill out] Deze week gaan wij voor onze muziek nog eens langs bij Jamendo, een site waar je heel veel goede muziek vindt, die zomaar gratis te beluisteren én downloaden is. Om te beginnen Aor Agni, een band die elektronische muziek maakt, die onder het genre "chill out" gerangschikt staat. Muziek die soms dromerig is, soms een sterk ritme heeft. Maar in elk geval steengoede muziek, waarvan je vier songs gratis kan downloaden.
http://www.jamendo.com/en/album/8389

OSCAR BRENT - EXTRAVERSION
[lounge jazz] Dit album bestaat slechts uit één track, maar dan wel een song van 38 minuten. Aangename lounge muziek, jazzy, met een "Bluesette" aandoend geluid van een harmonica. Een aanrader. Gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/album/29948

ALLISON CROWE - THIS LITTLE BIRD
[singer/songwriter] Deze dame brengt met haar kristalzuivere stem erg mooie songs, met een simpele begeleiding, vaak niet meer dan een piano en basgitaar of drum. Maar dat doet niets af van de kracht van de songs, het bluesgeluid dat zij brengt. Opnieuw een album dat volledig gratis te downloaden is.
http://www.jamendo.com/en/album/5325

JOSH WOODWARD - THE SIMPLE LIFE
[pop] Pretentieloze, eerlijke popsongs, dat is wat Josh Woodward brengt. Wij vonden bijvoorbeeld "Go" wel echt heel goed, mooi van arrangement, goed van opbouw van de song. De man heeft een ietwat zachte stem, die vooral in harmonische samenzang heel goed tot zijn recht komt. Download The Simple LIfe volledig gratis.
http://www.jamendo.com/en/album/23755

KILLING JAZZ - KILLING JAZZ
[Blues Swing] Om de week te besluiten muziek die de beentjes in beweging zet: swingende jazz die je meteen opgewekt maakt en je zin geeft om van je stoel te springen en een jive te dansen. Swingen maar op dit album dat gratis gedownload kan worden.
http://www.jamendo.com/en/album/6216


Netties werkt samen met:



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Soms is het gemakkelijker om vergiffenis te smeken dan toestemming te vragen.
- oud spreekwoord -




De nieuwe oogst



CREATE DIGITAL MUSIC: STAP VOOR STAP
Of je nu een professionele muzikant bent of een Garageband amateur, op deze site kan je terecht voor informatie over de juiste tools om je muziek te verbeteren: besprekingen en aankondigingen van nieuwe producten, tips om goede muziek te produceren, en er is ook een erg actieve community die je met advies kan bijstaan.
[Taal: Engels]
http://createdigitalmusic.com/

MUXTAPE: JE EIGEN SPEELLIJST
De site ziet er misschien niet echt denderend uit, maar het concept is het wel, en het werkt: hier kan je zelf een speellijst maken van de MP3's die je dan upload. Daarna kan je die mixtapes delen met vrienden, of kan je naar de tapes van anderen luisteren.
[Taal: Engels]
http://www.muxtape.com/

SONGZA: ZOEKMACHINE VOOR MUZIEK
Het principe is simpel: geef de naam van een song, een artiest, of beiden, in het zoekvakje van Songza in, en de zoekmachine gaat op naar muziek die via het internet gratis gestreamd wordt. Je kan zelfs speellijstjes aanmaken.
[Taal: Engels]
http://www.songza.com/

THE SIXTYONE: NIEUWE MUZIEK ONTDEKKEN

Deze site kan je het beste vergelijken met Digg, want hier kan je nieuwe songs een plaatsje hoger of lager op de ranglijst stemmen. Alle muziek is in streaming te beluisteren vna op de site. De avontuurlijke muziekliefhebbers die graag experimenteren kunnen bijvoorbeeld enkel naar de nieuwkomers luisteren, en de mainstream muziekliefhebbers zullen zich misschien best beperken tot de top van de lijst, met bands die al veel stemmen van andere muziekliefhebbers gekregen hebben.
[Taal: Engels]
http://www.thesixtyone.com/

WOLFGANG'S VAULT: LIVE CONCERTMUZIEK
Wanneer je op deze site klikt op "Concert Vault" krijg je een schatkamer aan vintage opnames van duizenden live concerten van rocklegendes zoals Clapton, Zeppelin, Hendrix, The Who, The Rollings Stones, en vele anderen. Deze opnamen kan je gratis in streaming formaat beluisteren.
[Taal: Engels]
http://www.wolfgangsvault.com/

MOBLOGIC.TV: INTERVIEWS MET DE MAN IN DE STRAAT
Deze site is een initiatief van CBS Interactive: hier vind je interviews met de man en vrouw in de straat over tal van onderwerpen. Zo hoor je het eens van een ander dan enkel de nieuwslezers.
[Taal: Engels]
http://www.moblogic.tv/

ORATO.COM: BURGERJOURNALISTIEK OP ZIJN BEST
Een van de betere "citizen journalism" sites: hier krijgt de lezer de kans om zelf het nieuws te brengen. Het is een goede mengeling van politiek nieuws en lichtere berichten. Veel van de aangebrachte artikels zijn zelfs van hoge kwaliteit.
[Taal: Engels]
http://www.orato.com/

TRUEMORS: NIEUWS VAN INSIDERS
Niet echt een roddelsite, wel een site waar gebruikers verhalen kunnen aanbrengen van feiten die zij, als insider, weten. Bij ons bezoek vonden wij o.a. het verhaal over de Wikipediasite van Sarah Palin, die op de vooravond van de aankondiging dat zij de running mate zou worden van presidentskandidaat McCain grondig opgekuist werd...
[Taal: Engels]
http://truemors.nowpublic.com/

BLDG BLDG
Zoals je wellicht uit de titel van deze site afgeleid hebt, gaat het hier over gebouwen, architectuur, steldelijke landschappen. Een blog vol interessante artikels, rijkelijk voorzien van foto's ter illustratie.
[Taal: Engels]
http://bldgblog.blogspot.com/

EARTH ALBUM
Een erg geslaagde mash-up van Flickr en Google Maps: de openingspagina is een kaart van Google Maps. Klik op een plaats op de landkaart, en foto's voorzien van een geotag verschijnen in een strook. Even klikken op een foto om die uit te vergroten, en een beschrijving van de fotograaf te lezen.
[Taal: ---]
http://www.earthalbum.com/

PICAPP: GRATIS FOTO'S
Een foto nodig voor je blog of website? PicApp is een dienst waar je foto's vindt die je gratis mag gebruiken in je blog of website. Er is een zoekmachine aanwezig die het zoeken naar de juiste foto vergemakkelijkt.
[Taal: Engels]
http://www.picapp.com/

TAG GALAXY: TAGS ALS ZONNESTELSEL
Een visuele representatie van Flickr foto's aan de hand van tags. Je geeft een trefwoord in, en je krijgt een 3D afbeelding van een zonnestelsel met het trefwoord als zon, en verwante woorden als planeten. Klik op een planeet om het trefwoord te combineren, of klik op de zon om een prachtige bol te krijgen met 236 foto's afkomstig van Flickr, die je een voor een bekijken kan.
[Taal: Engels]
http://www.taggalaxy.de/

VRIJDAG MULTIMEDIA: SQUAREAMERICA: FOTO'S UIT DE OUDE DOOS
Een site met een prachtige collectie foto's uit de oude doos, mooi gerangschikt in thema's, zodat het elke keer lijkt alsof je een fotoreportage bekijkt. Een site waar je ongetwijfeld uren zoet bent...
[Taal: Engels]
http://www.squareamerica.com/

VRIJDAG MULTIMEDIA: FIXYA: EERSTE HULP
Een site vol met tech tips, handleidingen en how-to's. Er is ook een forum waar je vragen kan stellen aan de experten van de site. De besproken producten zijn niet enkel tech gadgets, maar ook wasmachines, stofzuigers, auto's, enz.
[Taal: Engels]
http://www.fixya.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: SALAMAGICA
De vreemde kunst van Roberto Salamanca. Prachtige beelden uit een surrealistische wereld, die je op een verkeerd been zet, doet twijfelen, angst aanjaagt of ontroert, maar in elk geval niet onberoerd laat. Ook de vormgeving van de site is heel speciaal. (Bron: Walking Men)
[Taal: --]
http://www.salamagica.com/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://leefwijzer.wordpress.com - http://hoorspel.wordpress.com



Bij de collega's



*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Website tegen digitaal pesten
ENSCHEDE - Als eerste Nederlandse gemeente lanceert Enschede een website tegen digitaal pesten en vóór het...
http://www.ad.nl/multi-media/2578740/Website_tegen_digitaal_pesten.html
- Internet belangrijker dan religie
LONDEN - Bijna de helft van de Britten vindt internet belangrijker dan religie. Dat bleek maandag uit een...
http://www.ad.nl/fun/bizar/2577456/Internet_belangrijker_dan_religie.html
- Retro gaming is helemaal in
Voor gamende wereldburgers is Leipzig eventjes de onbetwiste hoofdstad geweest. Op de grootste beurs op dit..
http://www.ad.nl/multi-media/2575817/Retro_gaming_is_helemaal_in.html

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Slechte dekking
Mobiel internet en telefonie zijn niet altijd een genot. Veel telecomproviders hebben nogal wat gaten in hun dekking zitten. De verbinding valt onderweg nogal eens weg.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24295
- BonkEnc: rippen en converteren
BonkEnc is een audio-ripper waarmee je je muziek in tal van formaten kunt digitaliseren. Ook kun je er een bestand makkelijk mee naar een ander formaat converteren.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=21242
- Online fotobewerking met lagen en veel tools en effecten
O nee, al weer een online foto-editor? Jawel, maar FotoFlexer geeft heel wat meer functies dan zijn concurrenten!
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23617

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- DAB radio’s uit de fifties
Tangent stelt op IFA een verrukkelijke nieuwe lijn tafelradio’s voor. De vijf modellen (Uno, Duo, Trio, Quattro en Cinque) hebben een hip retro design ...
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3493
- Kleine ronde huisbioscoopoplossing
Vind je de Soundbar iets te groot, maak dan kennis met de nieuwe Roundbar, CinemaOne: een compact surround systeem van Philips. Deze CinemaOne is echter ...
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3490
- Intelligent multimedia-apparaat van Loewe
Loewe stapt ook in het multiroom-bootje met hun Individual Mediacenter, een intelligent multimedia-apparaat waarmee je in elke kamer van je huis naar muziek kan luisteren.
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3491

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Red Hat gaat intenser samenwerken met Benelux-partners
Red Hat, de belangrijkste leverancier van open source oplossingen ter wereld, gaat intensiever samenwerken met zijn Advanced en Premium partners. Een testprogramma in de afgelopen twee maanden heeft aangetoond dat klanten grote voordelen zien in een samenwerking met partners van Red Hat. Nieuw is dat Advanced en Premier Partners nu Red Hat kunnen inschakelen voor specifieke pre-sales afspraken.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18760&style=34360
- Nieuws.be brengt nieuws op maat van iedereen
Sinds kort heeft de surfende nieuwslezer er in Vlaanderen een nieuwsplatform bij.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18762&style=34360
- CityPlug.be nu in Brugge, Charleroi en Hasselt
CityPlug.be kondigt de lancering van haar interactieve stadsgids aan in drie Belgische steden: Brugge, Charleroi en Hasselt.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18763&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Scoop! Parrot trekt aandacht muziekliefhebbers
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/audio/scoop-parrot-trekt-aandacht-muziekliefhebbers.cfm
- Wi-Fi hotspots: Surfen op verplaatsing
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/internet/wi-fi-hotspots-surfen-op-verplaatsing.cfm
- e-book 2008: De terugkeer van het monster van Loch Ness?
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/digitale-toestellen/e-book-2008-de-terugkeer-van-het-monster-van-loch-ness.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Business Intelligence: de top bleef de top
Uit een rapport van Forrester Research blijkt dat ondanks de vele gebeurtenissen in de Business Intelligence markt het laatste anderhalf jaar, er uiteindelijk niet zoveel veranderd is in de top van de BI-spelers.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=6805
- Wireless Home Digital Interface: de draadloze toekomst voor HD video in het hele huis?
Een consortium electronicagiganten gaat een technologie ontwikkelen waarmee je digitale cinema eindelijk zonder kabels kan. Met de standaard die ze daarvoor overeenkomen zullen hoge-definitie videosignalen draadloos van een set-top box naar compatibele schermen in je hele huis kunnen gestuurd worden.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=6787
- IAB LANCEERT SOCIAL MEDIA TASK FORCE
Het succes van social networks, blogs, RSS, twitter,... en dit zowel in B-to-C als in B-to-B, is de aanleiding voor IAB Belgium om een nieuwe Task Force Social Media op te starten.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=6786

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Roswell UFO bestaat…
http://computertaal.info/2008/09/04/roswell-ufo-bestaat/
- Mogelijke foto’s van Apple Macbook
http://computertaal.info/2008/09/04/mogelijke-fotos-van-apple-macbook/
- David Byrne en Brian Eno: gratis muziek
http://computertaal.info/2008/09/04/david-byrne-en-brian-eno-gratis-muziek/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Google Chrome bereikt één procent marktaandeel binnen tien uur
Google heeft tien uur na de lancering van de Chrome-browser een marktaandeel van één procent behaald, aldus cijfers afkomstig van Net Applications. Hiermee staat Chrome al direct op gelijke voet met Opera
http://tweakers.net/nieuws/55504/google-chrome-bereikt-een-procent-marktaandeel-binnen-tien-uur.html
- Bezitter iPhone maakt belstatus-applicatie
De Haarlemse iPhone-bezitter Martin van Spanje heeft een iPhone-applicatie gemaakt, waarmee T-Mobile-klanten hun belstatus kunnen controleren. T-Mobile heeft aangekondigd zelf ook aan een belstatus-applicatie te werken. »
http://tweakers.net/nieuws/55501/bezitter-iphone-maakt-belstatus-applicatie.html
- Google lanceert besloten Youtube-variant voor bedrijven
Google heeft een Youtube-achtige applicatie aan zijn zakelijke dienstenpakket toegevoegd. Met de videodienst kunnen bedrijven en organisaties filmpjes exclusief binnen hun interne netwerk tonen.
http://tweakers.net/nieuws/55482/google-lanceert-besloten-youtube-variant-voor-bedrijven.html



De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



BAAS OVER JE COMPUTER 1: WIFI DIEVEN TE SLIM AF ZIJN
Probleem: je buurman maakt gebruik van je WiFi verbinding om op jouw kosten te surfen.
Oplossing: je kan natuurlijk je netwerk beveiligen met een paswoord (wat wij zouden doen), maar je kan er ook voor kiezen om eerst je buurman eens op zijn plaats te zetten. Daarvoor gebruik je dan UPSIDE DOWN TERNET, een programma dat ervoor zorgt dat elke afbeelding die de dief via jouw verbinding ziet, ondersteboven komt te staan. Je kan er ook voor zorgen dat elke pagina die je buur bezoeken wil, afgeleid wordt naar een site die jij kiest.
http://www.ex-parrot.com/~pete/upside-down-ternet.html

BAAS OVER JE COMPUTER 2: VOORKOM DIEFSTAL VAN JE LAPTOP
Probleem: je zit in de cafetaria met je laptop; je wil even koffie gaan bijhalen. Laat je je laptop onbeheerd achter, zodat de bezoeker even verderop er met je laptop vandoor kan gaan? Meesleuren is toch ook geen oplossing...
De oplossing: installeer een antidiefstal programma dat reageert op ongewoon gedrag wanneer je weg bent en een alarm laat afgaan. De gratis Windows toepassing Laptop Alarm bijvoorbeeld: daar hoor je een alarm wanneer het netsnoer uitgetrokken wordt, de muis bewogen, of de laptop afgesloten. Voor Mac Gebruikers is er iAlerU, eveneen sgratis.
http://www.syfer.nl/
http://slappingturtle.com/home/index.php?option=com_content&task=view&id=14&Itemid=99999999

BAAS OVER JE COMPUTER 3: HEEFT HIJ MIJN MAIL GELEZEN?
Het probleem: je stuurt een mail naar iemand, een belangrijke mail, maar de bestemmeling beweert dat hij die mail nooit ontvangen heeft, en dus ook niet de taak uitgevoerd heeft die jij hem opgedragen had. Luiheid, of heeft hij echt de mail niet ontvangen?
De oplossing: verzend mails met een ontvangstbewijs; in Outlook 2007 kies je daarvoor het tabblad Options, waar je de keuze hebgt tussen "request a delivery receipt" en "request a read receipt". Kies voor de tweede optie - het feit dat de mail afgeleverd werd op de computer van de bestemmeling, wil immers niet zeggen dat hij de mail ook gelezen heeft;
De tussenoplossing: maak gebruik van een online dienst zoals DidTheyReadIt. Die verzendt een kleine afbeelding in de mail mee. Wanneer de mail geopend wordt, dan zal het mailprogramma van de bestemmeling deze afbeelding gaan ophalen, wat dus een bewijs is van aflevering. Nadeel is wel dat, wanneer de bestemmeling zijn mailprogramma zo ingesteld heeft dat externe afbeeldingen automatisch niet geladen worden, deze werkwijze geen uitsluitsel geeft.
http://www.didtheyreadit.com/

BAAS OVER JE COMPUTER 4: EEN SPYCAM MET STREAMING BEELDEN
Het probleem: je wil weten wat je kinderen uitvoeren wanneer je weg bent.
De oplossing: Download de gratis toepassing WebcamXP; die streamt video van je webcam via het internet, zodat je je kroost in het oog kan houden. Heb je een webcam die kan bewegen, dan kan je zelfs via het internet de beweging controleren. Wil je de beelden van verschillende camera's in het oog houden, dan moet je wel upgraden naar de shareware versie.
http://www.webcamxp.com/

BAAS OVER JE COMPUTER 5: EEN WINDOWS PASWOORD KRAKEN
Probleem: je hebt je paswoord voor Windows verloren (of, maar dat is niet echt netjes, je wil dat van een ander te weten komen). Je hebt zonder dat paswoord geen toegang tot jouw computer.
De oplossing: download "Ophcrack Live CD" en brand dat naar een disk. Herstart je computer en start op vanop de cd. Wijs Ophcrack naar de harde schijf waarop Windows geïnstalleerd staat, en het progje zal het Windows paswoord kraken.
Er zit wel een caveat aan: hoe korter en hoe simpeler het paswoord, hoe gemakkelijker het gekraakt kan worden. Maar dit progje kan enkel werken met alfanumerieke paswoorden; bevat het paswoord ook andere karakters zoals @ bijvoorbeeld, dan zal het progje je niet kunnen helpen.
http://ophcrack.sourceforge.net/

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html



Van alles halen, (bijna) niets betalen...



ONLINE TV KIJKEN: ZATTOO

Windows - freeware
Met dit progje kan je vanop je computer tv kijken; je krijgt de belangrijkste kanalen van Spanje, Engeland, Frankrijk, Duitsland en Polen, en uit België krijg je VT4, VIjfTV, en La Une
http://zattoo.com/

ONLINE TV KIJKEN: VEOH TV
Windows - freeware
Met deze gratis software kan je internetvideo van duizenden videobronnen bekijken en opnemen. CBS, NBC, YouTube, MySpce, Google, Yahoo en anderen behoren tot de bronnen. Om een interessante uitzending te vinden kan je de TV-gids nemen, of een zoekopdracht geven met een trefwoord. Er behoort zelfs een afstandsbediening bij!
http://www.veoh.com/veohTV/getStarted.html

ONLINE TV KIJKEN: TVU PLAYER
[Windows - freeware]
Dit gratis programma is ideaal voor het bekijken van allerlei sportstreams uit de hele wereld. Maar er zijn ook 150 nieuwskanalen uit Azië, 300 tv-kanalen uit Duitsland, 5390 klassieke films van Omnie Movies, 5403 vechtkunst films, enz.
http://www.tvunetworks.com/

ONLINE TV BEKIJKEN: INTERESTV
Windows - freeware
Deze software biedt dan weer kanalen uit de hele wereld aan. Van België zijn er 15, maar dat bedriegt: naast Vitaya vind je er RTV, Radio Donna (toch een radiozender) AVS (waarbij de verschillende dagen elk als een aparte zender geteld worden), TMF en Liberty TV. Voor Nederland worden er 68 kanalen aangeboden, en je kan zelfs tv kijken uit Malta en Mexico!
http://interestv.com/

PERSPECTIVES: BESCHERMING TEGEN HACK AANVALLEN
Firefox extensie - freeware
Wetenschappers aan de Carnegie Melllon University hebben deze extensie ontwikkeld voor Firefox, die bedoeld is voor draadloze netwerkgebruikers, en hen bescherm tegen zogenaamde "man in the middle" aanvallen.
http://www.cs.cmu.edu/~perspectives/index.html
http://news.cnet.com/8301-1009_3-10026617-83.html?tag=nl.e433

WIX: WEBSITE BUILDER
Windows - Freeware
Dit progje heeft alles wat je nodig hebt om mooi ogende websites te maken, in enkel minuutjes tijd. Je ka afbeeldingen importeren en films van sites zoals Flickr en YouTube. Er zijn ook al enkele voorbeelden aanwezig, zoals hoe je achtergronden moet maken voor je MySpace account.
http://www.wix.com/

GAMES VOOR HET MOBIELTJE: REALDICE TEXAS HOLD'EM
Windows Vista/2000 - Windows Mobile - freeware
Nu kan je Texas Hold'em ook vanop je Windows Mobile toestel spelen. Je kan alleen spelen, of een pokerspel beginnen tegen een online tegenstander. Wedden dat je verslaafd raakt?
http://www.microsoft.com/windowsmobile/en-us/totalaccess/software/games/texasholdem.mspx

GAMES VOOR HET MOBIELTJE: GUITAR HERO
Windows XP/2000 - WIndows Mobile - shareware
Guitar Hero III Mobile is er nu ook voor Windows Mobile. Deze probeerversie heeft echter slechts één song om mee te spelen. Mits betaling van 14,99 $ krijg je het volledig game met bijkomend 14 tracks. Wil je daarna nog meer songs, dan kan je opteren voor een abonnement, dat $4,49 kost per maand, en waarvoor je dan 3 extra songs per maand krijgt.
http://www.microsoft.com/windowsmobile/en-us/totalaccess/software/games/guitarhero3.mspx

VRIJDAG MACDAG: MACPILOT
Mac OS X 10.4/10.5 - 9,72 MB - shareware $19,95
Dit progje kan de vele verborgen tools van het Mac OS X activeren en uitschakelen, je systeem optimaliseren en herstellen, en verschillende routine onderhoudswerkzaamheden uitvoeren met de simpele klik van ene muis.
http://www.download.com/MacPilot/3000-2274_4-10471031.html?cdlPid=10881464

VRIJDAG MACDAG: ABLEFTP
Mac OS X 10.2/3/4/5 - 5,26 MB - shareware $89,95
Een FTP client die taken automatisch voor jou uitvoert, op een vooraf bepaald tijdstip. Het bevat een erg uitgebreide tool om schema's op te stellen, en als de taak mislukt, wordt je per mail verwittigd.
http://www.download.com/AbleFtp/3000-2151_4-10163900.html?cdlPid=10879209

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....



Wij hadden om reacties gevraagd op Google Chrome, en wij kregen ze!

Lezer/medewerker Kris DM:
<<<<
Dag Hilde,

Je had om reakties gevraagd i.v.m. het gebruik van Gmail en Yahoo.

Net als Joost Rommel (reaktie in vorige weekeditie) kan ik het gemak van Gmail beamen.

Toch enkele opmerkingen:
de leerkurve van gmail is behoorlijk hoog. Het duurt even voor je goed en wel het gebruik van de labels, filters en groepen doorhebt. Wij hebben hierover nochtans bij NeTTies een goede reeks over gehad, waarin de werking van de meeste van deze zaken duidelijk uitgelegd werd. Best even in het archief deze pagina's raadplegen.
Gmail laat bestanden met bepaalde extensies niet toe en dat is wel vervelend. Een voorbeeld: ik wil een Access databank doorsturen naar een kollega. Dit lukt niet. Gmail oordeelt dat dit (te) gevaarlijke bestanden zijn.
Zelf gebruik ik Yahoomail niet maar ik heb twee broers die gebruikers zijn en die er laaiend enthousiast over zijn.
De look van Yahoomail oogt inderdaad mooier, maar is dat nu een referentie ???
Naast Gmail, heb ik ook nog een telenet adres dat ik via Thunderbird raadpleeg. Thunderbird is inderdaad snel, maar voor mijn part wordt de snelheid toch voor het grootste deel bepaald door wat je provider je aanbiedt hoor.
Er zijn dus verschillen, ja, maar ik ben zeer tevreden over mijn gmail, want ben ik op reis en ik wil mijn telenet adres raadplegen via de webmail toepassing, dan ik best een tas koffie halen in de hoop dat de vereiste schermen geopend zijn tegen dat de koffie op is hoor!! Gmail daarentegen is haast onmiddellijk beschikbaar.

Voor mij is het enige nadeel het feit dat ik bepaalde bestand niet mee kan sturen en ik moet zeggen dat ik ook niet 100% geloof in de privacy van de gegevens, dus verstuur ik vertrouwelijke gegevens nog altijd op een andere, versleutelde manier.

de groeten aan iedereen,

Kris De Meulenaere (Kris DM)

========================
Lezer Frank Boeykens:
<<<

Google Chrome

Minpunten:
afdruk van een website geeft uitsluitend eerste blad
in een tekst op een website is het niet mogelijk te scrollen met muis, ik los dit op door een tekst boven te selecteren, dan shift in gedrukt houden en dan met de zijbalk naar omlaag met de muis, dit is zeer omslachtig

in de geheime mode vult hij toch automatisch in de webbalk aan wat ik raar vind omdat je zou veronderstellen dat alle cookies verwijderd zijn bij afsluiten

werkt niet met de site die een certificaat vragen

Neutraal
de minisite vind ik een aanpassing op opera waar je zelf selectie kan maken van de 9 verschillende veel te bezoeken sites

Pluspunten
inderdaad wel snel

zelf maak ik gebruik van mozilla firefox als basis, opera als het snel moet gaan en voor een aantal beroepsmatige sites van explorer, chrome gebruik ik nu voor snelheid zoals opera

>>>
=================
Lezer/medewerker Jeffrey:
<<<
Hilde,

Eerst even deze vraag beantwoorden:

> Of blijf je nog even bij Firefox (of IE)?

Ik blijf bij Opera, en aan jouw Chrome-ergernissen te zien moet je die dringend ook eens (opnieuw) proberen.

Mijn grootste ergernis aan Chrome: als ik mijn laatste tab sluit (ctrl+w) wil ik meestal verder surfen. Opera maakt direct een nieuwe (lege) tab aan (met de snelstarter erin); bij Chrome sluit de browser... Na 3x chrome zo opnieuw te hebben mogen opstarten is hij in mijn prullenbak beland.

> Maar dat is omslachtig wanneer je voor bepaalde zoekopdrachten
> bijvoorbeeld Wikipedia wil gebruiken. Het snelste is dan om eerst het
> adres van Wikipedia in te tikken, en daar te gaan zoeken.

Ook al ben ik geen Chrome-fan, de feature hiervoor kwam ik (voor hij in de vuilbak belandde) toch al tegen.

Van zodra je 1x iets opgezocht hebt in Wikipedia (en eigenlijk de meeste sites met een zoekvak) werkt dit:
tik in de adresbalk "wikipedia" (of zelfs "wik" ofzo), gevolgd door tab...
En je Wikipedia-zoekvak verschijnt ;-)

Jeffrey.
>>>

==============
Lezer Bob reageert op een tip uit de editie van verleden week:
<<<
Hallo,

jouw tip om het pad van een bestand te copiëren in Vista
is bijzonder nuttig. Ninotech’s Path Copy is een superfijne
freeware op http://home.worldonline.dk/ninotech/
Laat je path, foldername of filename copiëren,
in Long of Short formaat. Geniaal in z’n eenvoud.
Dit en Total Commander zijn mij onmisbaar geworden…

Prima publicatie, jouw nieuwsbrief !!!

Bop Sprengers
BS-SOFT
Antwerpen
>>>>
=============
Lezer Koen maakt terecht een opmerking over het gebruik van vreemde lettertypes op webpagina's:
<<<
Dag Hilde,

betreffende: "Tip: een nieuw lettertype installeren".

Ik zou toch uw lezers ten stelligste willen afraden zomaar wat 'mooie' (en dus meestal onleesbare fantasie-)lettertypes op hun webstek te zetten. Want bezoekers die dat lettertype niet zelf in hun pc'ke hebben zien standaard Times, en dus mislukt heel de opzet en vormgeving. (Ophalen en gebruiken in een of nader documentje om af te printen kan wel, maar of het mooi is?)

Tip voor webwerkers (hoort dus in de Zaak Tee en Tee thuis): gebruik uitsluitend standaard-lettertypes die iedereen heeft. Of er komt van uw vormgeving niks terecht. En blijf af van die 'schone letterkes'. Ze trekken meestal op niks en wie geen typografische achtergrond heeft brengt er toch niks van terecht.
Dat geldt ook en vooral voor de dure snobs van zogenaamde 'servicebureaus', lees reclamebureaus, die met zwaar onderbetaalde secretareskes werken om hun eigen grenzeloze en absolute onkunde te bewijzen. Pardon, te verbergen. Maar wel peperdure facturen opmaken. Daarin zijn die kereltjes wel goed, steengoed, onklopbaar. Ik heb al 30 jaar ervaring met die snobs. En ik zie beroepshalve al jaren dagelijks tientallen afgrijselijke stekjes door zulke bureaus gemaakt. Ik weet dus heel goed waarover ik spreek.
Conclusie: laat het maken van een webstek over aan een typograaf, een vakman dus. Die kan dat, en tegen aanvaardbare prijzen. Die wèl. Peperdure reclamesnobs in de verste verten niet. En als 't doodgewoon leesbaar moet zijn, amateurs ook niet, want die maken er een meestal toch maar een onleesbaar carnaval van kleurkes en letterkes van.
Ge gaat toch ook niet naar de loodgieter om brood, nietwaar?

Terzijde: dit is geen reclame voor mijn winkeltje want ik heb niet de minste interesse en geen tijd om wat privè-webstekjes ineen te gaan flansen. Raad wil ik wel geven, en voor niks.

Koen Cauwenberghs




NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.



Afsluiter
Geef een man een vis, en hij zal een dag eten hebben.
Leer een man te vissen, en hij zal de hele dag in een boot zitten en bier drinken.
- oude wijsheid -