Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 28/8/2008 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 12
Nummer 563 van 23/8/2008
Gegroet lezer,

Hier zijn we weer, na een (korte) week verlof. Gek hoe we, bij het lezen van het nieuws die week, onze vingers voelden jeuken om dat nieuws tot artikels voor Netties te verwerken - de journalistieke microbe is er blijkvaar eentje die je moeilijk het zwijgen kan opleggen!

Deze week weer uw vertrouwde hap nieuws. De iPhone krijgt er weer van langs, Mozilla maakt software voor de IE browser, alsook enkele berichten die de bloggers zullen interesseren, dat zijn enkele van de onderwerpen die deze week behandeld worden. In de afdeling "Tips" vindt u deze week een reeks aparte, los van elkaar staande tips, die tot experimenteren uitnodigen. En bij de "sites" rubriek hebben wij bij ons speurwerk enkele erg leuke sites gevonden.

Wij wensen u alvast veel plezier bij het lezen van onze oogst, en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.MOVABLE TYPE EN WORDPRESS WORDEN SOCIALE NETWERKEN
Een bericht dat bloggers allicht zal interesseren: Six Apart, het bedrijf achter de Movable Type blogsoftware, heeft aangekondigd dat er een nieuwe versie uit is: Movable Type 4.2 en ook de professionele versie Movable Type Pro. Die laatste versie bevat niet alleen verbeteringen aan de software, maar ook iets dat in de lijn van Web 2.0 ligt: MT Pro krijgt ook sociale netwerkfuncties.
Lezers van MT blogs zullen veel meer kunnen doen dan alleen maar reageren op een posting: zij zullen een eigen profiel kunnen aanmaken, een waardeoordeel kunnen uitspreken over postings maar ook over de commentaren, zelfs de andere bloglezers "volgen".
Six Apart heeft zelfs een nieuwe widget uitgebracht die "action streams" heet, en waarmee een blogger automatisch alles wat hij doet kan meenemen naar een andere site, zoals Twitter of Flickr.
Ondertussen zijn de mensen bij Wordpress, een van de andere veel gebruikte blogplatforms, eveneens met een dergelijk initiatief bezig. Daar wordt namelijk gewerkt aan BuddyPress, waarmee de gebruiker een sociaal netwerk kan aanmaken.
Bij blogs, meer dan bij andere vormen van publicatie, is de echte kracht gelegen in het lezerspubliek, en het is dan ook niet meer dan logisch dat dit publiek meer zeggenschap en meer aandacht krijgt.
http://plugins.movabletype.org/action-streams/
http://news.cnet.com/8301-17939_109-10015089-2.html
http://www.movabletype.com/

IPHONE: PROBLEMEN BATTERIJ BINNENKORT OPGELOST?
En hoe gaat het ondertussen met de iPhone? Het toestel is nu een dikke maand op de markt, en nu de eerste "oh"'s en "ah"'s verstomd zijn, is het tijd om eens een kritische blik te werpen op het toestel (hoezo kritisch? jullie waren al zo negatief! zullen sommigen zeggen - maar zo zijn we: als iets hoog de hemel in geprezen wordt, dan gaan bij ons de stekels rechtop staan).
Wat je uit de verhalen van de meeste mensen kan opmaken, is dat de iPhone twee grote problemen heeft: een slechte 3G verbinding, en een kort batterijleven. En blijkbaar zouden die twee nu met elkaar verband houden. Er zou namelijk een mankement zijn aan de chip die voor de 3G verbinding moet zorgen, zodat zij het signaal niet goed kan bewaren. Daardoor zou de telefoon, wanneer de ontvangst iets minder sterk is, voortdurend op zoek moeten gaan naar het signaal, wat dan de problemen met de batterij kunnen verklaren - de grootste energie wordt immers gebruikt bij het zoeken naar dat signaal.
Toen dat bericht verleden week uitkwam, waren de analisten even erg negatief: als de chip inderdaad verantwoordelijk zou zijn voor slecht ontvangst en bijhorende slijtage van de batterij, dan zou dat wel eens kunnen betekenen dat Apple al zijn iPhones terug zou moeten roepen - en dat zou een ramp zijn. Maar gelukkig heeft Apple deze zwartkijkers kunnen geruststellen: als de chip inderdaad verantwoordelijk is, dan is het probleem met een firmware upgrade op te lossen.
http://arstechnica.com/journals/apple.ars/2008/08/14/iphone-3g-network-problems-may-get-firmware-fix

IPHONE EN DE APPS: EEN GROOT SUCCES - OF TOCH NIET?
Een van de grote pluspunten van de iPhone was dan weer de mogelijkheid om allerlei bijkomende software op het mobiele toestel te zetten (net alsof je dat niet al langer kan doen, in alle vrijheid, bij de vele Symbian en Windows Mobile toestellen). De iPhone zou een echte miniatuur computer zijn, zo heette het.
Maar dat blijkt dus niet het geval. Apple blijft een stricte controle houden over wat wel en niet op de iPhone mag komen - enkel de goedgekeurde apps komen in de iTunes Store terecht. Die virtuele softwarewinkel is trouwens wel goed gevonden van Apple, want zo is er een centrale plaats waar je alle software vinden kan - iets wat niet bestaat bij Windows Mobile en Symbian.
Apple verkondigde dan ook triomfantelijk dat er in een maand tijd meer dan 60 miljoen apps gedownload waren in de App Store, voor een totaal bedrag van 30 miljoen dollar. Dat mag dan wel een indrukwekkend cijfer zijn, maar cijfers tonen aan dat downloaden daarom nog niet gebruiken is. Heel wat software is gratis, en dan is een mens al gauw geneigd om zoiets te downloaden en uit te testen - het kost toch niets, nietwaar?
Maar het blijkt dat van alle software die gedownload en geïnstalleerd was, er slechts 20% elke dag gebruikt wordt, en zelfs dan nog voor maximaal 5 minuten per keer. Er zijn wel enkele topfavorieten die elke dag gebruikt worden.
Maar waarom laten wij het woord niet aan onze lezers? Bent u een van de gelukkigen (of ongelukkigen?) die een iPhone gekocht hebben, en hoe is uw ervaring met 3G en batterijduur? En welke apps hebt u op uw iPhone staan die u geregeld gebruikt? Is er trouwens überhaupt een aanbod aan apps die aangepast zijn voor Europa in het algemeen, en BelgiŽ / Nederland in het bijzonder? Laat het ons weten!
http://arstechnica.com/journals/apple.ars/2008/08/11/app-store-downloads-skyrocket-but-daily-usage-remains-low

YAHOO BRENGT FIRE EAGLE UIT
Heeft Microsoft zijn plannen opgeborgen om Yahoo in handen te krijgen? Yahoo zelf doet in elk geval alsof zijn neus bloedt en er niets aan de hand is: business as usual. En het brengt dus maar nieuwe diensten uit.
Zo ook een erg interessant nieuw aanbod: FireEagle. Dat is een platform waarbij de internaut kan meegeven waar hij zich bevindt, en die informatie vrijwillig delen met andere webgebaseerde toepassingen. En omdat het een open platform is, kunnen web ontwikkelaars tools maken voor hun eigen software, waarin die informatie gebruikt en verwerkt wordt.
Zo heeft blogdienst Movable Type een Fire Eagle plug-in gemaakt, die de plaats van de blogger weergeeft op diens blog, en bij elke keer de blogger een nieuwe posting plaatst opnieuw aanpast. Ook Pownce, een site waar men muziek, foto's en andere bestanden deelt, kan nu boodschappen "geotaggen". Er zouden in totaal al meer dan 50 live toepassingen zijn die gebruik maken van Fire Eagle.
Een mooi ding, maar de internaut moet hierbij toch nog altijd zijn eigen privacy in het oog houden, lijkt het ons...
http://www.pcworld.com/article/149742/article.html?tk=nl_dnxnws

EUROPESE RECHTBANK WIJST CLAIM L'OREAL TEGEN EBAY AF
We mogen dan al een zogenaamd eengemaakt Europa hebben, dat wil niet zeggen dat de wetgeving van de verschillende landen volledig op elkaar afgestemd is. De rechtbank in het ene land oordeelt zus, en die in het andere land weer zo. Dat leidt tot rechtsonzekerheid, niet?
Neem nu het geval eBay. In Frankrijk had Vuiton, bekend van zijn mooie lederwaren, een proces aangespannen tegen eBay omdat het niet voldoende gedaan zou hebben om de verkoop van imitaties van zijn dure hebbedingen via eBay te verhinderen. 90% van wat er op eBay verkocht wordt aan Vuitons, zou immers vals zijn. De Franse rechter gaf Vuiton gelijk, en veroordeelde eBay tot de betaling van 38 miljoen euro. Bovendien mag eBay geen Vuitton goederen meer verkopen, echt of vals.
Maar dan is er L'Oreal, een ander bedrijf dat luxegoederen verkoopt. Dat spant ook een proces in tegen eBay wegens de verkoop van namaakgoederen, maar dan bij een Belgische rechtbank. En daar is de uitspraak dan volkomen het tegenovergestelde: L'Oreal krijgt geen gelijk, eBay moet niet verplicht worden om actief te scannen naar vervalste goederen en die verwijderen, maar bovendien moet L'Oreél de proceskosten betalen, wat neerkomt op 15.000 euro.
Begrijpe wie begrijpe kan... Voor eBay mag de uitspraak van de Belgische rechter dan een overwinning zijn, maar het bedrijf is nu in een situatie verzeild geraakt van rechtsonzekerheid. En dat is zullen de aandeelhouders helemaal niet leuk vinden!
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080813-no-love-for-loreal-eu-courts-waffle-on-ebay-counterfeits.html

VALSE NIEUWSBERICHTEN TRACHTEN MALWARE TE SLIJTEN
Je kan er niet naast kijken: de laatste tijd wordt je mailbox overspoeld met berichten die zogenaamd afkomstig zijn van MSNBC en CNN, en waarin de meest spectaculairste nieuwsberichten aangekondigd worden: Jerry Yang die de controle over Yahoo doorgeeft, een vliegtuig dat neerstort op een kleuterschool, honderden doden bij een overstroming, enz. De berichten zijn in de afgelopen dagen massaal verstuurd - op een bepaald moment waren het volgens beveiligingsbedrijven F-Secure Corp. en Sophos Plc. maar liefst 11 miljoen boodschappen... per uur!
Uiteraard zijn dit maar lokkertjes. De boodschap bevat een link naar een CNN of MSNBC website, en als je daarop belandt, dan krijg je een boodschap dat je er een update vereist is van je Flash Player, wil je de videoclip kunnen bekijken. Je klikt op dit bestand, dat adobe_flash.exe heet, en... plop! je hebt het zitten: een Trojaantje wordt op je computer geplaatst.
De onverlaten die deze truc gebruiken vermeldden eerst als afzender CNN, nu is het dus NSMBC. Dat het om dezelfde groep gaat, mag blijken uit het feit dat de mail nog altijd het CNN logo draagt, en niet dat van MSNBC - de booswichten zijn slordig geweest en vergeten dat logo te veranderen.
In elk geval: je bent gewaarschuwd! Download van geen enkele andere site je Adobe Flash player dan van Adobe zelf!
http://www.pcworld.com/article/149908/article.html?tk=nl_dnxnws

GOOGLE BRENGT IN ALLE STILTE ADSENSE UIT VOOR FEEDS
Wie een blog bijhoudt of een RSS-feed aanbiedt voor de nieuwe artikels die op de website verschijnen, hoopt natuurlijk dat alle internauten die op de feed geabonneerd zijn ook naar de site komen, en daar op de links van de advertenties klikken - want de feeds zelf brengen niets op, wel de advertenties op de site. Natuurlijk doen de meeste internauten dat niet, die willen gewoon snel hun nieuwsberichten lezen, en nemen niet de moeite om naar de site te surfen. Gevolg: geen inkomsten door de feeds.
Daar blijkt nu verandering in te komen. De lezers van de feeds zullen het misschien niet graag horen, maar binnenkort verschijnt er ook reclame op de feeds, dankzij Google, met de nieuwe dienst "AdSense for Feeds". Google had die dienst al een tijdje uitgetest met enkele feed publishers, en heeft hem nu publiek uitgebracht zodat iedereen zich kan inschrijven. Alles wat je moet doen is inloggen op je AdSense account, klikken op AdSense Setup, vervolgens AdSense for Feeds, het setup formulier invullen, en je bent klaar.
De feeds zullen nu advertenties vertonen, en je zal eindelijk geld kunnen ontvangen voor je content.
http://blogs.zdnet.com/Google/?p=1119
http://news.cnet.com/8301-17939_109-10018270-2.html
http://adsense.blogspot.com/2008/08/i-feel-need-need-for-feeds.html

JOOMLA CMS BEVAT GEVAARLIJK LEK
Je hebt waarschijnlijk al wel gehoord van CMS of Content Management Systemen - dat zijn systemen waarbij je erg eenvoudig, via een webformulier, een website kan updaten. JIj vult de nieuwe informatie in het formulier in, en het CMS zorgt ervoor dat deze tekst propertjes op de website verschijnen, zonder dat jij één syllabe HTML moet kennen.
ER zijn verschillende CMS systemen, sommigen die je moet betalen, andere (vaak open source) volledig gratis. Joomla behoort tot die categorie, en het is behoorlijk populair.En als iets populair is, dan zetten hackers er natuurlijk hun tanden in om een zwakke plek te vinden, die dan meteen uitgebuit werd.
Dat er een aanval van hacks zou komen, werd al langer voorspeld. Nu is het dus een feit, zo weet het beveiligingsblog Belsec te melden: de eerste .be domeinen die met een Joomla CMS werken zouden gehackt zijn. Tot het lijstje bedreigde sites behoort openvlaamsparlement.be, opensourcenetwerk.eu, zelfs een Joomla.org server zelf!
Volgens Belsec zou de hack gebruikt worden om op die sites malware te plaatsen, die dan op de computer van de bezoeker zou belanden. Bij Belsec vindt de webmaster die met Joomla werkt ook tips over wat te doen bij een eventuele hack.
http://belsec.skynetblogs.be/post/6164252/joomla-hack-used-to-install-cyberwar-or-super
http://belsec.skynetblogs.be/post/6154577/joomla-defense-tips

MOZILLA MAAKT EEN PLUG-IN VOOR IE
Huh? Tja, zo is het toch, althans zo weet Ars Technica te melden. Het gaat om het Canvas Element. Dat is een techniek waarbij web ontwikkelaars interactieve bitmap afbeeldingen kunnen weergeven in HTML content. Oorspronkelijk uitgevonden door Apple, werd het uiteindelijk een onderdeel van de HTML5 standaard, en werd hij zowel in Gecko als Presto geïmplementeerd. Canvas wordt tegenwoordig in verschillende populaire webtoepassingen gebruikt, waaronder Google Maps. Maar het is nog niet overal geaccepteerd, omdat het niet beschikbaar is in Internet Explorer.
Om Google Maps te laten werken in IE heeft Google ExCanvas moeten maken, een vermenging van de Canvas elementen met VML, het alternatief van Microsoft voor SVG. Maar deze technologie is te traag, en daarom heeft Mozilla nu een initiatief genomen, want het wil dat de Canvas technologie overal ingeburgerd geraakt. Mozilla heeft nu dus een eigen implementatie van Canvas in een ActiveX plugin verpakt, zodat die in IE gebruikt kan worden.
Straf toch, dat de makers van de ene browser een plug-in maken voor de browser van de "concurrent", om standaards ingang te laten vinden...
Meer uitleg voor techneuten over Canvas bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080819-mozilla-drags-ie-into-the-future-with-canvas-element-plugin.html

HACKERS KAPEN JE KLEMBORD WEG
Hackers en andere malware bedenkers komen voortdurend op de proppen met nieuwe manieren om zich toegang te banen tot jouw computer. Een van de nieuwste methoden is het klembord - en dat is eigenlijk wel supergevaarlijk, want een klembord gebruiken we allemaal: tijdens het knippen en plakken wordt de geselecteerde content tijdelijk op het klembord gezet, om in een ander programma weer opgeroepen te worden en daar geplakt te worden.
Bij deze nieuwe aanval op de nietsvermoedende internaut wordt er een weblink gezet op je klembord, die je er haast niet weg kan krijgen. Met als gevolg: je denkt dat je een weblink uit bijvoorbeeld je mailprogramma kopieert naar je browser, maar in werkelijkheid kopieer je de besmette link. DIe voert naar een site, die valse beveiligingssoftware verkoopt.
Hoe deze code op jouw klembord geraakt? Je moet daarvoor geen bijlage openen in je mails, zo simpel is het niet... gewoon surfen naar een site waar zich een bepaalde flash-gebaseerde advertentie bevindt volstaat. En het ergste is: die advertentie staat, aldus BBC, op verschillende perfect normale websites.
Opnieuw een geval waarbij je als gewone internaut eigenlijk hulpeloos staat tegenover de lawine aan malware die je overspoelt. Vroeger was het voldoende om voorzichtig te zijn, en niet op links of bijlagen te klikken in mails. Die tijd is helaas al lang voorbij: de gevaren beloeren je van alle kanten....
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/7567889.stm

GOOGLE INVESTEERT IN GEOTHERMALE TECHNOLOGIEËN
Je mag dan al vragen hebben bij de manier waarop Google onze privacy behandelt, maar je kan niet ontkennen dat Google innovatie bevordert. Neem nu bijvoorbeeld de landkaarten: er waren al langer stratenplannen op het internet, maar het is Google die gemaakt heeft dat je die stratenplannen kon combineren met satellietbeelden, met zijn Google Maps, en dat je die satellietbeelden nog eens kon bedekken met "layers" of laagjes waarin bepaalde markante punten op de aarde aangeduid werden: monumenten, de weg die Marco Polo aflegde, enz. En daar werd dan nog Streetview aan toegevoegd, dat actuele beelden van een straat op de landkaart zet, en zo de echte wereld herschept in een virtuele...
Maar Google wil blijkbaar nog verder gaan: het investeert 1O miljoen dollar in de ontwikkeling van een geavanceerd geothermaal systeem (EGS). Daarbij wordt niet gekeken naar de warmte die op de aarde waargenomen kan worden, vanop een honderd meter of zo boven de aarde, maar EGS gaat verschillende kilometers diep onder de aardkorst om die warmte weer te geven.
Dat project is niet zomaar een leuke manier om de aanwezigheid van allerlei materialen onder de aardkorst weer te geven, maar mogelijk wel een manier om aan nieuwe energie te komen. Als men, volgens een studie van het befaamde MIT, slechts 2% van de warmte onder het Amerikaanse continent zou kunnen aanwenden, dan zou dit meer dan 2.500 keer de energiebehoefte van de VS dekken. Maar hoe die energie dan bovengehaald moet worden, dat zal nog heel wat nieuwe technologieŽn vergen.
Op de site van TechCrunch kan je een filmpje bekijken waarin een illustratie van een 50 megawatt EGS project in AustraliŽ.
http://www.techcrunch.com/2008/08/19/google-sinks-10-million-into-new-geothermal-technologies/

IS PODCASTING DOOD, EN IS HET RIJK VAN DE VIDEOCASTING AANGEBROKEN?
Met alle geweld van video op het internet, zou je het podcasten (het uitzenden van audioprogramma's via het internet, die je via een feedreader kan volgen en downloaden) haast als "oubollig" beschouwen. Podcasts gaan dan ook al enkele jaartjes mee, en sommigen daarvan zijn door de jaren tot gevestigde waarden uitgegroeid, zoals Diggnation, Buzz out Loud, Twit, Cranky Geeks, en in eigen taalgebied Tros Radio Online. Videocasts daarentegen bestaan er nog niet zo lang - daarvoor moest gewacht worden op YouTube om de filmpjes te verspreiden, of live streaming videodiensten. Vele traditionele audio podcasts zijn trouwens tegenwoordig ook als video te verkrijgen, waaronder Buzz Out Loud en Twit. Maar wil dat zeggen dat het rijk van de audio podcast aan het tanen is, en dat van de video rijzende?
Dat lijkt ons, eerlijk gezegd, een te verregaande conclusie. Er is immers een levensgroot verschil tussen audio en video. Audio kan je beluisteren, terwijl je iets anders (handenarbeid, gym, enz.) doet. Video daarentegen, daar moet je je voor zetten en dat vergt je totale aandacht.
Wij staan niet alleen met het idee dat audiopodcasts, ondanks alle geweld van de video, altijd zullen blijven bestaan. Bij Mashable vind je hierover een interessant artikel, naar aanleiding van de New Media Expo, een van de top conferenties in de VS over nieuwe media, podcasts en video. De conclusie van het artikel is gewoon dat je de luisteraar een extra optie biedt: kijken naar het beeld. Maar lees zelf.
http://mashable.com/2008/08/17/new-media-expo/

EBAY VERKOOPT AAN VASTE PRIJS
Moeten we eBay binnenkort van het epitheton ornans "de voormalige veilingsite" voorzien? Feit is dat eBay, ooit begonnen als pure veilingsite, hoe langer hoe meer als online marktplaats wil fungeren, waar goederen tegen een vaste prijs verkocht worden.
Om deze overschakeling te promoten zal eBay de kosten voor het te koop aanbieden van een item volgens het "Buy it Now" principe met 70% verlagen, de periode waarin deze spullen te koop aangeboden kunnen worden verlengen, en een aantal beperkingen op zulke verkopen opheffen, in de hoop meer verkopers aan te trekken.
De veilingen zullen niet helemaal verdwijnen, wie wil kan nog altijd een item via opbod verkopen, met deadline. Gelukkig maar, want wat is nu leuker: iets aankopen via de veiling, waarbij het spannend is om te zien of je het kleinood hebt of dat er iemand anders op het laatste moment een hoger bod uitbrengt en het hebbeding voor je neus wegkaapt? Of gewoon iets aanklikken en je creditcard boven halen.... De items die per opbod verkocht worden zullen ook nog altijd prominent getoond worden in de lijsten.
eBay voert trouwens nog een andere wijziging door: voortaan zal men er enkel nog kunnen betalen met kredietkaart of PayPal. Het is te zeggen: je kan ook andere betalingsafspraken maken met koper/verkoper, zoals cash of per overschrijving, maar in dat geval telt de "buyer protection" niet meer.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080820-ebay-downplays-auctions-in-favor-of-fixed-priced-listings.html

NIET VEEL (BEDRIJFS)LEVEN MEER IN SECOND LIFE?
Toen Second Life uitgroeide tot een hype, haastten de bedrijven zich om er allemal een eiland of een vestiging te openen. Want aanwezig zijn in deze virtuele wereld was een must, was 'bon ton', en als je er niet was, dan ging je als bedrijf niet mee met je tijd.
Wel, er is blijkbaar een tijd van komen en een tijd van gaan, om een platitude te gebruiken: de bedrijven verlaten massaal Second Life. De gebouwen die zij er opgericht hebben worden gesloten, en anderen, als "ghost towns" achtergelaten. Tot die conclusie kwam een Australische studente, die haar thesis maakte over de bedrijfstoepassingen in Second Life. Zij bestudeerde er verleden jaar gedurende drie maanden de bases van 20 internationale grote merken, zoals Dell, TOyota, Coca-Cola, BMW, AOL... Zij bemerkte toen al dat de meesten ghost towns waren, en de enigen die er rondliepen de personeelsleden van die bedrijven. Dit jaar ging zij terug op bezoek bij diezelfde merken, en de helft ervan had zijn eiland of gebouw gesloten.
Ook de internauten laten het afweten: van de 16.000 Australische virtuele inwoners schieten er nu nog 12.245 over. Maar hier moet wel bijgezegd worden dat de "lag" een grote rol speelt, de vertraging tussen het doorkomen van het signaal van de servers van Second Life in San Francisco, tot de plek van bestemming, AustraliŽ. Bovendien is er het probleem van de stabiliteit: volgens gegevens van Linden Lab zelf, de makers van Second Life, zouden SL crashen in één op de vier keer je er op bezoek gaat.
Maar als je het ons vraagt zal deze gedaalde belangstelling de échte die-hards van Second Life worst wezen - integendeel: wellicht zullen zij maar al te blij zijn dat zij hun eigen virtuele wereld verder kunnen uitbouwen, zonder al die pottenkijkers.
Maar wellicht kan onze correspondente ter plaatse, Marijke, ons een update brengen over de huidige sfeer in Second Life?
http://www.theage.com.au/news/technology/few-lives-left-for-second-life/2008/08/20/1218911810203.html

LEUK VOOR BLOGGERS: BLOGS.COM EN PLUG-INS VOOR WORDPRESS
Wij vermoeden dat heel wat van onze lezers een eigen blog bijhouden op het web, en dat andere lezers dan weer op verschillende blogs geabonneerd zijn. Voor hen twee berichten die ons deze week uit de blogwereld bereikten.
Om te beginnen: Six Apart, het bedrijf dat het Movable Type blogsysteem uitbracht, heeft een nieuwe dienst opgestart, blogs.com. De bedoeling hiervan is dat de beste blogs onder je aandacht gebracht worden. Hiervoor wordt niet gewerkt met een algoritme, maar met een team menselijke redacteurs, die de hele blogosfeer afstruinen op zoek naar de beste blogs en de beste blogpostings in verschillende categorieŽn, zoals Life, Entertainment, Technology, News & Politics, Business. Wie zelf een blog heeft kan die bij Blogs.com aanmelden (maar wij vermoeden dat de Engelstalige blogs het meeste kans maken om vermeld te worden).
Voor de internauten is Blogs.com uiteraard een uitstekend vertrekpunt bij hun surftochten op zoek naar nieuwe en aantrekkelijke nieuwsbronnen - je vindt er immers een top 10 lijstje van bekende bloggers en mensen met invloed. Om te ontdekken dus!
Het tweede bericht is niet zozeer een nieuwsbericht, als wel een tip: indit artikel bij Mashable vind je namelijk meer dan 30 plug-ins voor je WordPress blog, die er een sociale dimensie aan toevoegen: artikels laten bookmarken bij Digg en co, een widget in je blog plaatsen waarin de artikels vermeld worden die bij Digg gekomen zijn, een widget die vertelt hoeveel keer een artikel als "favoriet" gemarkeerd werd, een andere widget die de besprekingen citeert die er bij StumbleUpon verschenen zijn, enz. Kortom: voer voor al wie een sociale dimensie aan zijn blog wil toevoegen. Aan het werk dus!
http://www.blogs.com/
http://www.blogs.com/submit
http://mashable.com/2008/08/20/social-wordpress-blog-plugins/


Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


DELL BELOOFT COMPUTER MET 19U BATTERIJDUUR
Een laptop is erg leuk, je kan mobiel computeren zoveel je wil - zolang je de klok maar in het oog houdt. Want het batterijleven van een laptop, hoe goed de technologie ook vooruitgegaan is, is nog altijd beperkt.
Daarom is dit bericht zo opmerkelijk: computermaker Dell kondigt aan dat er een reeks Latitude laptops uitkomt, waarvan er eentje een batterijleven van maar liefst 19 uren zou hebben. Dat is indrukwekkend, niet? Maar er wordt wel een beetje vals gespeeld - er worden twee batterijen ingezet om die energie te leveren. Er is namelijk een eerste batterij die 10 uren meekan, en dan heb je ook nog een bijkomende batterij die je aan de bodem van de laptop kan bevestigen, en nog eens goed is voor 9 bijkomende uren.
Dell heeft, naar eigen zeggen, er ook voor gezorgd dat de verschillende componenten minder energie vereisen. Zo bijvoorbeeld het scherm: dat zal onder bepaalde omstandigheden een veel lagerer refresh rate hanteren.
Het toestel in kwestie is de Latitude E6400, die rond de 1.139 dollar zou kosten. En voor wie het interesseert: ja, er is Vista aan boord van deze computer!
http://www.pcworld.com/article/149743/article.html?tk=nl_dnxnws

OPTIMUS MAXIMUS KLAVIER IN LEVENDE LIJVE
Heb je al van het Maximus klavier gehoord? Dat is een erg duur, maar ook het meest perfect aanpasbare klavier ter wereld. Elke toets is immers een miniatuur scherm, en naargelang het programma dat jij opstart, naargelang de werkomgeving, verandert dat schermpje om een bepaalde functie weer te geven, die jij natuurlijk kan programmeren.
Ben je teksten aan het schrijven, dan zorg je dat de toetsen de gewone letters weergeven (en jij kiest of het azerty of querty is). Ben je in je favoriete beeldbewerker bezig, dan kan je bepaalde handelingen onder toetsen steken, en een afbeelding op het schermpje zetten die deze handeling weergeeft.
Erg handig dus, maar heel duur. Chris Pirillo van de bekende site Lockergnome heeft nu zijn eigenste Optimus Maximus klavier in huis, en in onderstaand filmpje vertelt hij hoe trots hij erop is!
http://chris.pirillo.com/2008/08/15/optimus-maximus-oled-keyboard-unboxing/
http://chris.pirillo.com/2008/08/15/optimus-maximus-keyboard-software/

VERGEET DE IPHONE: DAAR KOMT DE GPHONE!
Nog niet zo lang geleden werd Android aangekondigd, het besturingsyssteem voor mobiele telefoons dat onder auspiciŽn van Google uitgewerkt zou worden. En kijk: over enkele weken zal de eerste mobiele telefoon met het Android OS, voor het gemak een GPhone genoemd, in de winkel liggen.
Het zal de HTC Dream worden. Je weet wellicht wel dat HTC een van de grootste merken van smartphones is de laatste tijd. Hun HTC Touch Diamond heeft zopas de prijs gekregen voor de "Moste desirable phone", uitgereikt door de Duitse site Handy.de, waarbij het zelfs de iPhone achter zich liet!
De HTC Dream heeft in de VS de goedkeuring gekregen van de FCC (Federal Communications Commission), en bij de aanvraag voor die vergunning moesten natuurlijk wat plannetjes van het toestel bijgehecht worden, zodat we ons al een idee kunnen vormen van het uiterlijk van het toestel. Het zou een "jog ball" hebben, een soort trackball, zoals je die ook aantreft op de Blackberry. T-Mobile zou in de VS het toestel verkopen. In Europa, dat is geweten, worden toestellen vrij op de markt gebracht, onafhankelijk van de telecomoperator.
Wij zijn alvast benieuwd naar de Android/GPhone. De mogelijkheden die Android biedt, gecombineerd met het mooie efficiŽnte design waarvoor HTC bekend staat, doen ons alvast watertanden!
http://www.alleyinsider.com/2008/8/gphone-on-its-way-fcc-approves-htc-dream
http://wmpoweruser.com/?p=570

BINNENKORT ROBOTJES MET EEN ZACHTE HUID?
Wetenschappers in Japan hebben naar eigen zeggen een rubberachtig materiaal ontworpen dat in staat is om elektriciteit te geleiden. Dat maakt de weg vrij voor een soort "huid" voor robots, een "e-skin", waarmee zij hitte en een aanraking kunnen voelen, net zoals de mens.
Het materiaal zo bovendien gebruikt kunnen worden op gebogen oppervlakken, zelfs in bewegende delen, zoals de gewrichten van de arm van een robot. Het zou gemaakt zijn van carbon nanotubes, een lange sliert carbon molecules die elektriciteit kunnen geleiden. Dat werd dan met een rubberachtige polymeer gemengd, om het basismateriaal te vormen. En daarop werd dan een rooster van kleine transistoren bevestigd, en het geheel werd vervolgens uitgetest. De resultaten zouden, aldus CNet, verbluffend zijn: het materiaal werd uitgerekt tot haast dubbel zijn originele afmetingen, maar het sprong daarna netjes terug in zijn origineel vorm. De transistoren werden daarbij niet beschadigd, en de geleidende eigenschappen van het materiaal werden op generlei wijze verstoord.
Dat beloofd voor onze robotjes! Moeten zij dan binnenkort ook een vochtinbrengende dag- en nachtcrème gebruiken, en andere schoonheidmiddeltjes voor de huid?
http://news.cnet.com/8301-17938_105-10016418-1.html?tag=nl.e433

HP BRENGT REEKS "STOERE" UPTRAPORTABLE LAPTOPS UIT
Klein is in, op het gebied van laptops. Op het gebied van kleinere laptops (die daarom niet minder krachtig zijn, en die over het algemeen Ultraportable genoemd worden) hebben de laatste weken al verschillende fabrikanten aankondigingen gedaan van nieuwe toestellen.
Ook HP blijft niet achter. Deze fabrikant heeft de afgelopen week ultraportables voorgesteld die niet alleen heel gemakkelijk kunnen switchen tussen draadloze 3G breedband netwerken, maar die ook "stoer" zijn en bestand tegen hardere omstandigheden. Het gaat om de EliteBook 2530p (een ultraportable) en EliteBook 2730p (een tablet pc). Die zijn beiden zo stevig gemaakt, dat zij voldoen aan de standaards van het Amerikaanse leger om in moeilijke omstandigheden gebruikt te kunnen worden, zoals op hoge hoogte, bij extreme temperaturen. De harde schijven en schermen kunnen tegen een schokje, zoals ongelukkig vallen.
Bij PC World vind je een uitvoerig beschrijving van de toestellen. Wij onthouden alvast dat "mini" in formaat niet betekent "mini" in prijs: de 2530p kost 1.499 dollar, de 2730p kost er 1.670. En dat is niet min te noemen!
http://www.pcworld.com/article/149921/article.html?tk=nl_dnxnws

Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be


Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Blockade en GorillaSpot lanceren een videogame mashup site
http://www.dmeurope.com/default.asp?ArticleID=32663

*** Het kantoor van de Britse eerste minister zal voortaan samenwerken met Brightcove voor de verspreiding van video's afkomstig van de PM.
http://www.dmeurope.com/default.asp?ArticleID=32616

*** De toegang tot de iTunes Store in China is geblokkeerd nadat bleek dat Olympische atleten daar een subtiele vorm van protest tegen China gepost hadden.
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBfsv0RjB3v0Jhb0RAzD0ES

*** Digitale tv rukt op: tegen 2012 zullen 274 miljoen gezinnen digitale tv hebben. Het gekke is: de VS hinken achterop tegenover West-Europa.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=080821003

*** Hackers beweren dat zij alle Gmail accounts kunnen kraken
http://www.journaldunet.com/breve/international/30460/gmail---des-hackers-affirment-pouvoir-pirater-tous-les-comptes.shtml

*** In Duitsland zullen voortaan enkel nog de grote piraten vervolgd worden, de kleintjes glippen door de mazen van het net
http://www.journaldunet.com/breve/international/30448/des-procureurs-allemands-ne-poursuivront-que-les-gros-pirates.shtml

*** Turkse hackers vallen Russische websites aan in heuse cyberoorlog
http://belsec.skynetblogs.be

*** De website van de Georgische president is naar een Amerikaanse host verhuisd na hacks
http://www.usatoday.com/tech/world/2008-08-11-georgia-president-hacked_N.htm

*** Juwelier Tiffany gaat in beroeo tegen uitspraak rechter dat eBay niet zelf op zoek moet gaan naar nagemaakte Tiffany items op haar site
http://ct.cnet.com/clicks?t=70701382-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=NEWS&s=5

*** De oudste mens met een plekje op Facebook is 102.
http://www.hln.be/hln/nl/959/Bizar/article/detail/385407/2008/08/18/Oudste-mens-op-Facebook-is-102-jaar.dhtml

*** Een onderzoeker waarschuwt voor een Gmail-hack, en raadt aan om altijd de nieuwe veiligheidsinstellingen te gebruiken.
http://www.zdnet.be/news.cfm?id=89533&mxp=120

*** Een nieuwe tool van Microsoft tekent een snor op een bewegend hoofd.
http://www.zdnet.be/news.cfm?id=89650&mxp=120

*** Fringen: goedkoper bellen en chatten vanaf je gsm
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=G4H1VASTH

*** De onzichtbare mens binnenkort mogelijk? Wetenschappers zijn een stapje dichter bij het onzichtbaar maken van driedimensionale ojbecten.
http://frontpage.fok.nl/nieuws/97016


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


ATTIC TREE
[downtempo jazz] De inspiratie is deze week afkomstig van Dave's Lounge, een van onze favoriete podcasts, die ons telkens weer verrast met aangename coole en relaxte lounge muziek. Attic Tree brengt BrazilElectro, een combinatie van Braziliaanse bossanova muziek en electropop. Het resultaat is erg opgewekte muziek, die zeker kan bekoren.
http://www.myspace.com/attictree
http://www.emusic.com/album/Below-the-surface-Below-the-surface-MP3-Download/11259747.html

BLACKFISH PRODUCTIONS
[lounge] Een band uit Frankfurt die uit twee leden bestaat, die al jaren bezig zijn als muzikant en muziekproducers. Hun muziek is iets trager van tempo, maar met een gebalde kracht. Bij deze muziek kan je je erg sensuele scenes uit een film voorstellen...
http://www.myspace.com/blackfishproduction
http://www.emusic.com/album/Remember-Remember-MP3-Download/11259734.html

POLISHED CHROME
[Lounge - Chill Out] Nog meer lounge muziek, dit keer met een trompet erbij. Erg goed opgebouwde stukken, verzorgde opnames met veelzijdige arrangementen. Ook hier weer een pagina bij MySpace - is het je al opgevallen dat MySpace echt uitgegroeid is tot een gevestigde waarde voor muzikanten, waar zij hun kunnen tentoon kunnen stellen?
http://www.myspace.com/polished2chrome

FAUXLIAGE
[lounge] Deze band is een samenwerking tussen de groep Delerium en de zangeres Leigh Nash. Het is een uitstekende combinatie. Wij zijn stapelgek op "Rafe" dat je kan beluisteren op de MySpace pagina, maar ook "Let it Go", "All the World" en "Without YOu" mogen er zijn. Een aanrader.
http://www.myspace.com/fauxliage
http://www.emusic.com/album/Fauxliage-Fauxliage-MP3-Download/11073720.html

THE BLACK SEEDS
[lounge] Ditmaal lounge met een reggae trekje. Een erg speciale combinatie, waarbij de ritmes dan ook iets sneller liggen dan bij andere lounge muziek. De band is afkomstig uit Wellington, New Zealand. Luister vooral eens naar "Cool me Down" op de MySpace website.
http://www.myspace.com/theblackseeds
http://www.emusic.com/album/Into-the-Dojo-Into-the-Dojo-MP3-Download/11239484.htmlNetties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
De voornaamste kwaal van de mens
is zijn tomeloze nieuwsgierigheid naar dingen die hij niet kan doorgronden.
- Blaise Pascal, Frans wis- en natuurkundige, theoloog en filosoof -
De nieuwe oogst


MUX: ONLINE VIDEO OMZETTER
Een van de vele handige online tools, waar je simpele taken kan uitvoeren zonder extra software te moeten downloaden. Hier kan je dus video omzetten om naar je pc te downloaden, een filmpje delen met vrienden en familie, of de video naar je mobiele telefoon laten zenden. Wat interessant is aan deze dienst, is dat je het geconverteerde filmpje ook later kan ophalen (het omzetten kan soms al eens lang duren). Gewoon je mailadres ingeven, en de link naar het geconverteerde filmpje wordt je per mail toegestuurd.(Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.mux.am/

WIDGETS TE KUST EN TE KEUR
Op zoek naar een leuke widget om op je pagina te zetten, of op je desktop te laden? Deze site is een cataloog met allerlei widgets voor Netvibes, Mac, Google. Er zijn er al meer dan 170.000! Kies je bij "Select Region" voor "Belgium, dutch", dan krijg je widgets van o.a. Nieuwsblad, Sportwereld, Tijd.be, Google News, Wielernieuws.be, enz. Handig! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://eco.netvibes.com/widgets

ANIMOTO: MAAK DIASHOWS
Maak de creatieve producer in jou wakker met deze online tool: hier kan je foto's en muziek uploaden (van je harde schijf of sites zoals Flickr en Facebook) en de tool zal ze tot een mooie diashow maken met heel knappe overgangen en effecten. Een filmpje tot 30 seconden is gratis, maar als je iets langer wil moet je 3 dollar betalen.
[Taal: Engels]
http://www.animoto.com/

DROP.IO: ONLINE BESTANDEN DELEN
Dit is een van de gemakkelijkste sites om bestanden te delen. Je begint met de naam van de URL te bepalen die je gebruiken wil, daarna upload je je bestand (tot 100 MB), geeft een paswoord in en bepaalt of er bepaalde privacy instellingen van toepassing zijn. Nu moet je nog beslissen hoelang het bestand online beschikbar moet zijn (maximaal 1 jaar nadat het voor het laatst bekeken werd), en je bent klaar: je kan de url nu doorsturen aan vrienden, die het bestand op hun gemak kunnen downloaden. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://drop.io/

JOOCE: JE DESKTOP ALTIJD BIJ DE HAND
Deze online dienst zorgt ervoor dat je altijd toegang hebt tot je persoonlijke spullen, vanop welke computer je ook inlogt. Je moet gewoon de Jooce desktop die je in je browser ziet volladen met bestanden, muziek, video's, IM buddy lijstjes, en alles wat je mogelijk nog nodig kan hebben. Voortaan volstaat het om in te loggen bij de online dienst, en je hebt deze bestanden altijd bij de hand. (Bron: WIm W)
[Taal: Engels]
http://www.jooce.com/

PAGEONCE: ALLE INFO BIJ DE HAND
PageOnce vergaart alle informatie over je verschillende accounts, en verwerkt die in één enkele pagina, die erg gebruiksvriendelijk is en gemakkelijk om te onderhouden. HIerdoor kan je gemakkelijk zien wat er geeurt met je bankrekening, je profiel bij de sociale netwerken, enz. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.pageonce.com/

PLURK: TWITTER MET PRENTJES
Een micro-blogging dienst a la Twitter, maar met dit verschil dat je ook afbeeldingen en videoclips kan meegeven in je Plurk feed. En ondanks dat dit toch wel wat meer belastend is dan de pure tekstboodschappen van Twitter, heeft deze dienst veel minder last van crashes! (Bron: WIm W)
[Taal: Engels]
http://www.plurk.com/

SCRAPBLOG: KNIPSELBOEK
Wil je meer doen met je foto's dan ze gewoon online zetten? Dan moet je deze online dienst eens proberen. Met Scrapblog kan je je foto's bij Flickr, MySpace, Facebook, PIcasa en andere fotosites nemen, en die verwerken in een (gratis) spetterend multimedia knipselboek. Je kan zelfs video verwerken. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.scrapblog.com/

GROUP CARD: MET ZIJN ALLEN EEN KAARTJE STUREN
Kaartjes sturen via het web is erg leuk, maar wat doe je wanneer je met verschillende mensen een kaartje wil sturen - bijvoorbeeld om een collega beterschap te wensen? Dit gat in de markt hebben ze bij Group Card begrepen. Iemand start een kaartje op, nodigt anderen uit om te tekenen, en na enkele dagen wordt het kaartje verstuurd. Leuk! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.groupcard.com/

ODDEE: DE RAARSTE DINGEN TER WERELD
We houden allemaal wel van lijstjes, vooral als ze de meest extreme dingen bevatten. Wel, bij Oddee kan je op dat vlak zeker aan je trekken komen. De lelijkste beroemdheden, de slechtste "voor" en "na" foto's, de meest bizarre restaurants en monumenten... Plezier verzekerd! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.oddee.com/

YOUTOMB: HET KERKHOF VAN YOUTUBE
Zoals je wellicht weet worden er op de videosite heel wat filmpjes gezet die in strijd zijn met de regels van YouTube - inbreuken op de auteursrechten, er gezet zonder toestemming van de eigenaar, enz. Wanneer de eigenaar van zo'n filmpje YouTube hiervan verwittigt, zal YouTube het filmpje verwijderen. YouTomb houdt bij welke filmpjes er verwijderd werden, zodat je kan zien of die verwijdering eigenlijk altijd wel gerechtvaardigd was. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://youtomb.mit.edu/

ATMOSPHERIC OPTICS: DE AARDE IS MOOI!

Deze site bevat een verbazingwekkende verzameling foto's die aantonen welke eigenaardige en toch mooie fenomenen er gecreŽerd worden door licht, water, en onze atmosfeer. Van regenbogen tot wolken en het noorderlicht: hier vindt je het mooiste van de natuur. (Bron: WIm W)
[Taal: Engels]
http://www.atoptics.co.uk/

VRIJDAG MULTIMEDIA: CHIME TV: FILMPJES GESELECTEERD
Er zijn heel wat videosites op het web, maar het is nog altijd zoeken naar goede content. Deze site kanhelpen: hier vind je filmpjes afkomstig van andere sites (dailymotion, veoh, enz) maar die door menselijke redacteurs verzameld werden en in "kanalen" gestoken werden, waaronder nieuws, extreme sports, technologie, enz. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.chimetv.com/

VRIJDAG MULTIMEDIA: POINTLESS SITE
Een site voor mensen die echt tijd teveel hebben, en die tijd willen verdrijven met nutteloze spelletjes of bezoeken aan sites die eigenlijk al evenmin een zin hebben. Een virtuele trui breien bijvoorbeeld voor je vriend, en die dan opsturen, een boodschap laten voorlezen door een hond of kat, en aan je vrienden sturen... Leuk, maar volkomen nutteloos! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.pointlesssites.com/

VRIJDAG MULTIMEDIA: TOTLOL: YOUTUBE VOOR DE KIDS

Geef nu toe: kindvriendelijk kan je YouTube echt niet noemen. Er is heel wat content die niet bepaald voor kinderoogjes bestemd is. Maar dan komt Totlol op de proppen: deze site wordt onderhouden door menselijke redacteurs die zelf op zoek gaan naar filmpjes voor kinderen van 6 maanden tot 6 jaar oud. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.totlol.com/

Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Effe buurmans inkomen checken
OSLO - Noorse burgers kunnen sinds vorig jaar op verbluffend eenvoudige wijze inzage in elkaars inkomen verkrijgen. Op de website van de Noorse...
http://www.ad.nl/multi-media/2546906/Effe_buurmans_inkomen_checken.html
- Oververhitte iPods veroorzaken brand
TOKIO - Drie oververhitte mp3-spelers van het model iPod nano hebben in Japan voor brandjes gezorgd. Defecte batterijen zouden de oorzaak zijn. Dat...
http://www.ad.nl/multi-media/2540245/Oververhitte_iPods_veroorzaken_brand.html
- De boot in met nepdeal iPhones
SITTARD - Drie handelaren uit Haarlem zijn dinsdag in Sittard voor 15.000 euro de boot in gegaan met een...
http://www.ad.nl/economie/2524133/De_boot_in_met_nepdeal__iPhones.html

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Een virtueel netwerk met Remobo
Remobo is een gratis programma waarmee vrienden en bekenden elkaars computer via internet kunnen bereiken alsof ze zich in een lokaal netwerk bevinden.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24170
- Een unieke persoonlijke schoolagenda
Ontwerp je eigen schoolagenda, voorzie deze van de mooiste foto's uit je eigen collectie, en laat deze professioneel afdrukken.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24169
- Albelli als best getest
Albelli (voorheen bekend onder de naam Albumprinter) is door de Consumentenbond getest als beste fotoalbum-afdrukdienst. Op alle onderdelen kwam Albelli als beste uit de bus!
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24168

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Getest: LG Prada
Een gsm is het modeaccessoire bij uitstek. Met de LG van Prada kan je pronken met een stijlvolle telefoon die mee is met de laatste trends en bovendien helemaal Prada is. De gsm is uitgerust met een volledig touchscreen en de knoppen zijn tot een minimum herleid
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3411
- Doro met twee gebruiksvriendelijke gsmís voor senioren
De interesse in eenvoudig te gebruiken gsmís neemt alsmaar toe. Vooral senioren wensen een toestel zonder toeters en bellen. Doro speelt hierop in met de HandleEasy 328gsm en de 330gsm.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3408
- Netwerken in je huis
Je dvd-speler hoeft niet altijd in dezelfde ruimte te staan als je flatscreen. Het Belgische Abitana heeft daartoe een bidirectionele adapter in huis die een av-bron en een display via het HuisNet met elkaar verbindt.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3406

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Ericsson stapt in mobiele joint-venture met ST Microelectronics
Beide gaan samen componenten leveren voor de volgende generatie mobiele datatoestellen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18700&style=34360
- Selligent voor derde jaar op rij Microsoft Gold Certified Partner
De Frans-Belgische specialist in CRM-oplossingen sleept voor de derde keer op rij het certificaat van Microsoft Gold Certified Partner in de wacht.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18698&style=34360
- Internetblog.be ziet het daglicht door Sevenedge
Sevenedge komt op de proppen met een eigen internetblog. Op het mooie domein www.internetblog.be word je op de hoogte gehouden van het reilen en zeilen op het internet.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18695&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Voodoo, te gek voor woorden
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/personal-computer/voodoo-te-gek-voor-woorden.cfm
- TouchSmart, Een echte TV-pc. Eindelijk!
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/personal-computer/touchsmart-een-echte-tv-pc-eindelijk.cfm
- TomTom Go 930 Traffic
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/tomtom-go-930-traffic.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Toekomst interactieve tienermarketing is mobiel
Een tijd terug verzamelde het Amerikaanse bureau Fuse een aantal marketeers om na te gaan hoe ze in de toekomst best jongeren kunnen bereiken via Internet. Het antwoord: via de mobiele telefoon.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=6659
- Zoekmotor Bsearch krijgt een mobiele versie
De Belgische B2B zoekmotor Bsearch.be is voortaan ook beschikbaar in een mobiele versie. Die werd in een eerste fase specifiek ontwikkeld voor gebruik met Apple zijn iPhone 3G.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=6643
- Convergentie GPS en smartphone zit in de lift
Uit een nieuw rapport van het Britse onderzoeksbedrijf Canalys blijkt dat 40% van de smartphones die nu verscheept worden in de EMEA-regio een geïntegreerde GPS hebben.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=6642

*** Computertaal
http://www.computertaal.info
- Technologie van A tot Z
http://computertaal.info/2008/08/21/technologie-van-a-tot-z/
- 12 snelle hacks voor Firefox
http://computertaal.info/2008/08/21/12-snelle-hacks-voor-firefox/
- Yahoo is klaar
http://computertaal.info/2008/08/21/yahoo-is-klaar/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- MIT-onderzoekers bouwen microbatterijen met virussen
http://tweakers.net/nieuws/55253/mit-onderzoekers-bouwen-microbatterijen-met-virussen.html
- Amerikaanse klaagt Apple aan om 3g-ontvangst iPhone
http://tweakers.net/nieuws/55245/amerikaanse-klaagt-apple-aan-om-3g-ontvangst-iphone.html
- Logitech kondigt Wii-racestuur met force feedback aan
http://tweakers.net/nieuws/55249/logitech-kondigt-wii-racestuur-met-force-feedback-aan.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP WORD 2007: RASTERLIJNEN ZICHTBAAR MAKEN

Wanneer je aan een document werkt waarin afbeeldingen geplaatst moeten worden, kan het erg handig zijn om te werken tegen de achtergrond van een rasterpatroon. Gelukkig heeft Microsoft in die mogelijkheid voorzien: elke pagina die je in Word aanmaakt bevat namelijk zo'n raster. Die zijn zichtbaar wanneer je naar de Print Layout View gaat.
Maar je kan de rasterlijnen ook zichtbaar maken terwijl je aan het document werkt: ga naar View, de groep Show/Hide, en vink het vakje aan naast Gridlines.

TIP OUTLOOK: WIJZIG JE WERKWEEK

In je Outlook Kalender kan je via de button "Work Week" de kalender enkel de werkweek laten vertonen. Dat is standaard van maandag tot en met vrijdag. Maar wat als jouw werkweek anders ineen zit, als jij maar drie dagen per week werkt? Dan kan je dat gelukkig ook aanpassen. Ga hiervoor als volgt te werk.
Open Outlook Kalender, kies Tools, Options, Calendar Options.
Kruis de vakjes aan naast de dagen die je wil selecteren als behorende tot je werkweek; hier kan je nu ook aanduiden welke de eerste werkdag van je week is, alsook de uren van je dag (van 9u tot 18u bijvoorbeeld) aanduiden.

TIP POWERPOINT: DATUM EN TIJD TOEVOEGEN AAN EEN PRESENTATIE
Soms is het toch handig om te weten wanneer een bepaalde PowerPOint presentatie aangemaakt werd. Voeg daarom datum en tijd toe aan zo'n presentatie. Die vermeldingen verschijnen dan onderaan de dia. Je kan deze gegevens toevoegen aan één bepaalde dia, of alle dia's van je presentatie. Ga als volgt tewerk (Powerpoint 2007)
- Klik op de eerste dia in je presentatie
- Kies Insert binnen de Text groep, en klik op Date & Time
- In de Header en Footer dialoog, kan je nu:
* datum en tijd toevoegen: klik op het Slide tabblaadje, en selecteer Date and Time
* datum en tijd toevoegen aan nota's: klik op Notes and Handouts tabblaadje
* datum en tijd toevoegen aan alle dia's, nota's of handouts, klik Apply to All.

TIP WORD: EEN RAND EN EEN SCHADUW TOEVOEGEN AAN EEN AFBEELDING
Woord geeft je verschillende opties om een woord en afbeeldingen te laten opvallen in een tekst. Bij een afbeelding kan je bijvoorbeeld een rand errond zetten en een schaduw toevoegen. Ga hiervoor als volgt tewerk (Word 2002):
Selecteer de afbeelding door er rechts op te klikken. Kies de optie Borders and Shading; controleer of het tabblaadje Borders geselecteerd is, en ga daar, bij Setting, naar de Box optie die je aanklikt. Bevestig met OK.
Bij Word 2007 selecteer je de afbeelding, waarna de groep Picture Tools geactiveerd wordt. Hierbij vind je de optie Picture Border (met verschillende mogelijkheden) en Picture Effects (waaronder Shadow, met de verschillende mogelijkheden om de schaduw te positioneren).

TIPS VOOR WEBWERKERS

Laat jouw bezoekers mooie afdrukken van je site maken.

Het kan voor bezoekers van jouw website soms wenselijk zijn om een pagina van jouw website af te drukken. Ze kunnen dan natuurlijk wel van de printfunctie van hun webbrowser gebruikmaken, maar dan komen er doorgaans ook dingen op de print te staan die je niet wilt. Bijvoorbeeld het browsermenu, de titelbalk enzovoort.

Je kunt het je bezoekers gemakkelijk maken door een knop op je pagina te zetten waarmee je bezoekers een mooie afdruk kunnen maken.
Wil je echter in plaats van een link of knop een afbeelding laten zien, dan kan dat met de volgende code:
<.a href="javascript:window.print()">
Natuurlijk moet je niet vergeten in dezelfde map ook een 'print.gif'-plaatje mee te uploaden. Bijvoorbeeld dit plaatje:

Het is ook mogelijk om een pagina door je bezoekers als pdf-bestand op te laten slaan.
Je hebt hier ook een aantal scripts voor, maar wil je het op een makkelijke manier voor elkaar krijgen dan kun je hiervoor naar de volgende website gaan.
http://web2.pdfonline.com/getting_started/index.htm (Engels)
Je dient je wel eerst aan te melden, maar daarna kun je gratis gebruik maken van hun dienst om je pagina's als pdf-bestand op te laten slaan.

Een account kun je hier aanmaken: http://web2.pdfonline.com/pdfonline/web/signup.asp

Na het aanmaken van je account word je automatisch doorverwezen naar de loginpagina.

Op de pagina die volgt nadat je ingelogd hebt kun je eventueel nog aanpassen of je je bezoekers de pagina als Portrait (staand) of als Landscape (liggend) wilt laten opslaan en eventueel de margins aanpassen. Hierna klik je op de knop 'Generate the JavaScript' waarna in het tekstvenster eronder de code komt te staan die je op de gewenste plek in je html-code kunt plakken.

De volgende knop zal nu op je pagina komen te staan.

Zodra je bezoekers op de knop klikken zal er een nieuw venster worden geopend en krijgen ze de vraag of ze het pdf-bestand willen openen of opslaan.
NoŽmi van de Moosdijk van Alphamegahosting

[Sjeef]

Voor deze rubriek danken wij

Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...DOWNLOAD ACCELERATOR PLUS
Windows All - 6,9 MB - freeware
Een populaire download manager die al door meer dan 159 miljoen internauten gebruikt wordt. Je kan er niet alleen sneller mee downloaden, maar ook onderbroken downloads hernemen, de gedonwloade bestanden doorzoeken, en de software van ZoneAlarm integreren.
http://www.speedbit.com/

WINLAUNCH
Windows all - 306k - freeware
Dit progje laat je toe om snelkoppelingen aan te maken met je toetsenbord waardoor je vaak voorkomende taken sneller kan opstarten: je browser openen, e-mail verzenden, enz.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,72496-order,1-page,1/description.html?tk=nl_ddxdwn

ADVANCED RENAMER: BESTANDEN HERNOEMEN
Windows XP/2000/Vista - 900k freeware
Een freeware programma om een groot aantal bestanden of mappen in één ruk te hernoemen. Je kan nieuw namen geven door karakters toe te voegen, te verplaatsen, of te wijzigen, of een bestand een volledig nieuwe naam te geven.
http://aren.hulubulu.net/

GONAOMI: WOORDENBOEK
GoNaomi is een gratis computerwoordenboek dat bestaat uit 30 verschillende woordenboeken, met samen ongeveer 850.000 woorden. Wel in het Engels, helaas...(Bron: WIm W)
[21.31M] [Win98/ME/NT/2k/XP/Vista] [FREE]
http://gonaomi.com/

COOL RECORD EDIT: MUZIEKSTUDIO

Windows All - 13,7 MB - shareware 40$
Met deze software krijg je veel functies aan boord voor de bewerking of opname van muziek: je kan de songs knippen of bewerken met effecten, en gemakkelijk een eigen remix samenstellen. Heb je een platendraaier, dan kan je die zelfs via de line-in van je computer aansluiten. Het progje biedt meer mogelijkheden dan de open source Audacity, maar kost wel 40 euro.
http://www.coolrecordedit.com/

MICROSOFT SYNCTOY 2.0
Windows XP/ VIsta - 4,2 MB - freeware
Dit progje is de ideale tool om data te synchroniseren tussen je Notebook en pc of andere computers. Tijdens de synchronisatie herkent de tool dubbele gegevens automatisch. Als je het wenst kunnen data niet automatisch overschreven worden, maar voor alle zekerheid eerst in de prullenmand opgeslagen worden, waar je ze later kan wissen.
http://www.chip.de/downloads/Microsoft-SyncToy_16328203.html

JZIP: COMPRIMEREN
Windows - freeware
JZip is een erg handig programma waarmee je bestanden kan comprimeren en terug uitpakken. Het werkt met Zip, TAR, GZip en 7-Zip. Je kan ook RAR en ISO extraheren en openen. Handig is wel dat je dit programma ook in een Nederlandse versie kan krijgen. (Bron: Wim W)
http://www.jzip.com/nl/

ULTRA RECALL: ORGANISEER JE DOCUMENTEN
Windows Vista/XP/2000 - 7,8 MB - shareware
Met dit progje kan je je elektronische documenten ordenen en doorzoeken. Je kan contact informatie toevoegen en andere data, en linken naar documenten, spreadsheets, webpagina's, in één Info Database bestand.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,61329-order,1-page,1/description.html?tk=nl_ddxdwn

VRIJDAG MACDAG: ISQUINT
Mac OS X 10.3/10.4 - 5,68 MB - freeware
Een progje om video's om te zetten naar het formaat dat ook op je iPod leesbaar is. Het werkt met nagenoeg alle populaire videoformaten, en je kan voor de output een formaat bepalen dat op je TV of iPod speelt, je kan de kwaliteit bepalen, enz.
http://www.download.com/iSquint/3000-2200_4-10547388.html

VRIJDAG MACDAG: STUFFIT EXPANDER
Mac OS X 10.4 - 16,31 MB - freeware
Met dit progje kan je alle bestanden die je van het web downloadt of in je email ontvangt uitpakken en decoderen. Het ondersteunt o.a. ZIP, TAR en BinHex.
http://www.download.com/StuffIt-Expander/3000-2254_4-10653042.html?tag=contentBody;mostPopTwoColWrap&cdlPid=10859519


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.Het laatste woord....NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Een mens komt erger dingen te boven dan een niet bevredigde nieuwsgierigheid.
- Hubert Lampo, Vlaams schrijver -