Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 21/8/2008 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 12
Nummer 562 van 9/8/2008

Gegroet lezer,

Het mag dan al een kwakkelzomer zijn, het heerlijkste moment van de dag blijft 's ochtends vroeg en 's avonds laat. De frisheid 's ochtends, de mist over de velden als voorbode van de hitte die overdag volgt, en de nazinderende warmte 's avonds, die uitnodigt tot lekker buiten zitten terwijl het stilaan donker wordt. En dankzij de laptop verplaatst de redactie haar werkterrein in de zomer dan ook naar buiten!

Deze week opnieuw heel wat berichten over Twitter. De iPhone is van het voorplan gedrongen, maar moet toch nog altijd de nodige kritiek slikken. Firefox daarentegen blijft verder boeien, dankzij enkele nieuwe extensies die uitgebracht worden.

Maar leest u zelf alles hierover in dit nummer, waarbij wij u het nodige leesplezier toewensen.

Wij gaan er een weekje tussenuit - het was sowieso een korte week geweest, met 15 augustus een feestdag. Maar bij leven en welzijn hopen wij u over twee weken weer aan te treffen.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
WEBGEWELD: TROLLEN NEEMT SOMS KWAADAARDIGE VORMEN AAN
Wie een tijdje heeft doorgebracht op de internet nieuwsgroepen, zal bekend zijn met de term "trol": iemand die opzettelijk een online community verstoord, een relschopper die vaak ernstige discussies onderbreekt met zijn ergerlijke postings. Een trol postte vaak een stomme vraag en wachtte af wie daarop inging. Vaak werd er puberachtige taal gebruikt - wat meestal ook overeenkwam met de geestelijke leeftijd van de poster (zijn werkelijke leeftijd, of het aantal jaren of maanden dat hij/zij op de virtuele planeet Internet reeds doorbracht).
Het internet is sindsdien gegroeid; het is een massamedium geworden waarin voortdurend geŽxperimenteerd wordt, grenzen verlegd worden, en waarin de burger zijn nieuwe plaats moet vinden. Tieners zijn haast meer bezig met hun MySpace profiel dan met hun uiterlijk en jeugdpuistjes. Volwassenen brengen de helft van hun tijd door in virtuele wereld, waar zij denkbeeldig de liefde bedrijven, geld verdienen, hun dromen waar maken.
Maar het trollen blijft voortduren, en is zelfs in een nog kwalijkere fase beland. Waar de trol vroeger in zijn eentje gniffelde bij de aandacht die hij kreeg, spreekt men nu van "Lulz", een kwalijke variant op LOL, waarbij plezier gepeurd wordt uit het aanschouwen van iemand die misschien wel 2.000 km ver zit, maar als gevolg van pesterijen die de trol uitvoert haast gek wordt. De trol chat met zijn vrienden, en lacht heel hard terwijl zijn slachtoffer afziet.
Een verhaal in de New York Times toont aan dat deze "lulz" echt niet onschuldig zijn, en zelfs heel pijnlijk kunnen zijn. Daarin wordt beschreven hoe een jongeman zelfmoord pleegde, waarop zijn vrienden op hun MySpace pagina een virtuele wake hielden voor de jongen. Een van de bezoekers vertelde hoe de dode onlangs zijn iPod verloor. Dat bericht kwam terecht op de website van een forum, /B/, een "random" forum van 4chan.org. En hoe tragisch het gebeuren zelf ook, de deelnemers aan dit forum vonden het aspect van de iPod erg grappig, en begonnen verder te spinnen op het thema. Iemand ging naar het graf van de jongen, legde er een iPod neer, en nam er een foto van. Anderen belden de ouders van de jongen op, met de boodschap dat zij de iPod gevonden hadden. Kortkom: erg pijnlik voor de ouders, en absoluut afschuwelijk.
Maar dat kan blijkbaar de /b/ groep niet deren. New York Times nam de groep onder de loupe, en het resultaat is eigenlijk heel ontluisterend. Lees zelf en huiver over de toch wel soms verregaande wreedheid van de mens.
http://www.nytimes.com/2008/08/03/magazine/03trolls-t.html?_r=2&oref=slogin&pagewanted=all&oref=slogin

BESTAAT VOOR GOOGLE DE PRIVACY NIET MEER?
Enkele weken geleden brachten wij het verhaal over een echtpaar Boring dat een klacht indiende tegen Google. De naam van het echtpaar mag dan al "vervelend" zijn, hun klacht was dat zeker niet, integendeel: die stelde een uitdaging voor Google. De Borings zijn namelijk eigendom van een uitgestrekt domein, en aan het begin van de oprijlaan staat er een bordje "verboden toegang, privé domein". Toch reed de speciale bestelwagen van Google die oprijlaan op, en nam er beelden die later op de Streetview van Google te bekijken waren.
De Borings staken hun stekels op, en dienden een klacht in tegen Google voor inbreuk op hun privacy. Per slot van rekening hadden zij het landgoed speciaal aangekocht, omdat het afgelegen was, met de enige toegang via die oprijlaan, die duidelijk vermeldde dat het om een privé-domein ging.
De klacht is verleden week dan voorgekomen en Google heeft bij haar verdediging een verklaring afgelegd die toch wel wat vragen oproept. Letterlijk verklaarde een advocaat van Google: "De huidige technologie voor satellietbeelden betekent dat zelfs in een woestijn er geen complete privacy meer bestaat. In elk geval leven de Aanklagers ver van de woestijn, en zijn het helemaal geen kluizenaars".
Huh? Inderdaad. Even slikken. Want dat valt echt niet te rijmen met eerdere verklaringen van GOogle, waarbij de zoekmachine de internauten wil verzekeren dat zij het ernstig meent met de privacy. Tja, als je iets als "niet bestaande" beschouwt, dan is het gemakkelijk om het serieus te menen met dat "niets" ...
http://www.itwire.com/content/view/19786/53/
http://www.daniweb.com/blogs/entry2302.html

"SWITZERLAND" TOOL BEKIJKT OF JE ISP KNOEIT MET JE BANDBREEDTE
Het is de laatste tijd al meer voorgekomen dat de ISP's knoeien met de pakketjes die over hun netwerken verstuurd worden. Sommige ISP's proberen de P2P pakketjes tegen te houden, of toch een lagere prioriteit te geven bijvoorbeeld. Het EFF, Electronic Frontier Foundation, noem het de Test Aankoop van de internauten) heeft nu een tool uitgebracht, Switzerland, waarmee je kan uitvissen of een ISP knoeit met de pakketjes die jij uitstuurt of ontvangt. En dan gaat het niet enkel om het vertragen, maar ook om het wijzigen van pakketjes, of het meesturen van eigen pakketjes.
De software onderzoekt dus eigenlijk of een ISP een pakket "neutraal" aflevert (en vandaar natuurlijk de verwijzing naar Zwitserland). Helaas is hij niet echt gebruiksvriendelijk: je kan hem enkel installeren vanop de commandolijn, en dat is iets wat wij de gewone gebruiker niet aanraden. Maar wellicht zullen er binnenkort gebruiksvriendelijkere versies van deze software uitgebracht worden, en dan kan jij ook zien wat jouw provider zo allemaal doet...
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080801-eff-switzerland-packet-monitor-tool-looks-for-isp-meddling.html

POLITIE NEW YORK: ZEND FILMPJES FOUTE AGENTEN RECHTSTREEKS NAAR ONS
Verleden week maakte een filmpje op YouTube furore, omdat er te zien was hoe een agent zich heel agressief gedroeg tegen een fietser. Het filmpje is al meer dan een miljoen keer bekeken - en natuurlijk is dat niet zonder gevolgen gebleven voor de agent die zich zo agressief gedroeg: de man van 22 heeft zijn politiebadge moeten afgeven, in afwachting van een grondig onderzoek.
De politie van New York heeft nu een oproep gedaan aan de burgers: in plaats van de filmpjes online te zetten, kunnen zij die rechtstreeks naar de politie zelf uploaden. Allerlei ooggetuigen filmpjes, gemaakt met het camerafoontje of de bewakingscamera, zijn welkom - niet alleen van politiebrutaliteiten, maar allerlei misdaden.
Het is natuurlijk wel de vraag of de burgers op dit verzoek gaan reageren. Wie ook maar over een klein beetje cynisme beschikt zal uiteraard denken dat de politie het filmpje zal wegmoffelen, als het gaat om een misdaad die door een agent gepleegd werd. Het is juist door zulke filmpjes publiek te maken, dat de politie gedwongen wordt te reageren...
http://www.betanews.com/article/Police_Skip_YouTube_and_upload_eyewitness_videos_to_us/1217619257

CRIMESITE VLAAMS BELANG BLOEIT STILAAN DOOD?
We blijven nog even in de sfeer van justitie, misdaad, en de rol van internet om misdaden aan te klagen. Toen enkele jaren geleden de website Crimesite.be opgericht werd, hadden wij onze bedenkingen. De site matigde zich immers taken toe die eigenlijk alleen voor de politie bestemd zijn. Het feit dat de site door een politieke partij (Vlaams Belang) opgericht werd, deed trouwens vermoeden dat er een politieke agenda achter de site stak.
Op de site werden trouwens ook enkele initiatieven onthuld die toch op zijn minst opmerkelijk te noemen waren. Zo publiceerde de site een lijst van 20 recidivisten uit de regio; de voornaam werd vermeld, maar de familienaam en het gezicht van de verdachten werd onherkenbaar genoemd - wat de site een onderzoek opleverde door de Privacycommissie. En verder werden er op de website ook beelden van een bewakingscamera getoond. Wat in strijd is met de wet, want zulke beelden mogen enkel door de eigenaar zelf of door politie/justitie gebruikt worden.
Volgens een artikel bij Het Nieuwsblad online zou het succes van de site nu tanende zijn. Het bezoek zou teruglopen, en de rubriek "nieuwskanaal" zou niet onderhouden worden. Die rubriek leverde de site eveneens een onderzoek op, ditmaal door het parket, omdat vermoed werd dat er een lek was bij de politie, waardoor sommige nieuwsberichten sneller bij het Vlaams Belang terechtkwamen dan bij de geaccrediteerde journalisten via de normale persbriefing van de politie . Op de Criminaliteit.org site wordt het bericht over het teruglopend bezoek ontkend; op de aantijgingen van perslekken wordt niet gereageerd.
Er is trouwens nog een privé-initiatief rond misdaad en preventie: crimesite.be. ook hier weer allerlei tips om misdaden te voorkomen, en berichten over misdaden. Wellicht is de site goedbedoeld, maar wij kunnen het toch niet helpen dat wij altijd een beetje huiverachtig staan tegenover zulke privé-initiatieven...
http://www.crimesite.be/
http://www.criminaliteit.org/1/120
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=GN1UR769

TWITTER: NA DE CONTRA, NU DE PRO
Verleden week haalden wij een kritisch artikel aan van Networkworld, waarin gesteld werd dat het belang van Twitter als nieuwsdienst overroepen is. Vandaag hebben wij het over twee artikels, die juist het belang van Twitter beklemtonen. Zo heb je twee kanten van de zaak gehoord, en kan je zelf je conclusies trekken.
Wij halen enkele punten aan die ons toch wel vermeldenswaard vonden. Ten eerste het feit dat Twitter op een "tipping point" gekomen is. IN het begin waren het enkel de geeks, de vernieuwers, die Twitter gebruikten, maar nu maakt het aantal gebruikers van Twitter al 10 % uit van alle intense internetgebruikers.
Ten tweede het feit dat je Twitter kan gebruiken om op de hoogte te blijven van nieuwe publicaties. Heel wat bloggers gebruiken Twitter immers als een manier om hun artikels te promoten: zij twitteren de titel van hun nieuwe artikel. Andere twitteraars posten interessante artikels die zij vinden op Twitter. Combineer dat met een tool zoals Twitterific, die je op de nieuwe iPhone kan zetten, en je krijgt een constante stroom van interessante leesvoer. Bevalt de titel je, dan moet je gewoon klikken en je hebt het nieuws in je handpalm - letterlijk dan, in het geval van de iPhone: koppen van BBC, van New York Times, enz.
En ten derde kan je Twitter ook gebruiken om een live verslag uit te brengen van een evenement, in combinatie met sites zoals Flickr en co. Je moet Twitter eigenlijk gewoon beschouwen als een platform om teksten te publiceren.
Twee interessante artikels dus, verplichte leesvoer. En jij? HOe sta jij tegenover Twitter?
http://www.pbs.org/idealab/2008/08/5-ways-to-gather-and-report-n.html
http://mindymcadams.com/tojou/2008/twitter-is-growing-on-me/

YOUTUBE ZENDT DAGELIJKS 3 UUR BEELDEN OLYMPISCHE SPELEN UIT
Zoals je wellicht weet zijn de uitzendrechten voor beelden van de Olympische Spelen erg duur, en wordt er streng op toegezien dat er voor elk beeld licentierechten betaald wordt. Daar heeft de komst van het internet niets aan kunnen verhelpen. Voor elk land is bepaald welke zender (radio, tv) de uitzendrechten kreeg (mits betaling van de nodige centjes uiteraard).
Maar voor sommige landen zijn die afspraken niet gemaakt. En daar zullen de inwoners toch de OS kunnen bekijken... via YouTube! De site zal namelijk exclusieve beelde van de spelen uitzenden naar 77 landen, elke dag drie uur lang. Leverancier van de beelden is Olympic Broadcasting Services, een onderdeel van het IOC. De beelden komen terecht op een speciale site van YouTube, www.youtube.com/beijing2008. Tot de landen waar deze beelden bekeken kunnen worden behoren Zuid-Korea, India en Nigeria. Toch niet van de minste landen, en je vraagt je dan ook af hoe het komt dat daar de zenders geen akkoord gesloten hebben over de uitzendrechten. Maar blijkbaar heeft reclame een belangrijke rol in deze zaak te spelen, want in het persbericht op Total Telecom staat te lezen dat "deze 77 gebieden niet officieel gecovered zijn door de Olympische Sponsors".
Probeer je bijvoorbeeld van uit BelgiŽ naar deze beelden te kijken, dan zal de toegang geblokkeerd zijn. De digitale video-on-demand rechten voor deze landen werden immers op exclusieve basis verkocht aan bepaalde zenders in die landen.
http://www.totaltele.com/View.aspx?ID=101811&t=2&en=1
http://www.youtube.com/beijing2008

BINNENKORT MENSELIJKE VERTAALDIENST BIJ GOOGLE
Automatische vertalingen van teksten bestaan al veel langer op het internet. Dat die het er meestal niet al te best vanaf brengen, en teksten onherkenbaar kunnen verhaspelen, dat is geweten. Die gebrekkige vertalingen zijn trouwens al de inspiratie geworden van mening spelprogramma, waarbij een tekst uit het Nederlands naar een andere taal vertaald wordt, en terug vertaald, en je dan maar moet raden wat de originele tekst was.
Maar zo'n machinale vertaling gaf wel een algemeen beeld van wat zich op een site bevond. Ideaal dus om een site in een taal die je helemaal niet machtig bent (Chinees of Arabisch bijvoorbeeld) om te zetten naar het Engels, om toch een idee te krijgen. De vele vertalers en tolken, die hun brood verdienen met het vertalen van teksten, maakten zich tot nu toe dan ook nog niet echt zorgen.
Maar dat zou nu wel eens kunnen veranderen. Google werkt, aldus een artikel bij ZDNet, aan een nieuwe vertaaldienst, Google Translation Center, waarbij men een vertaling door een echte mens kan aanvragen. Deze mensen zouden, aldus het artikel op vrijwillige basis werken, maar mettertijd zouden de vertalers ook geld kunnen verdienen met het werk. Zodat je mag verwachten dat in de beginfase van het concept de tolken moeten gaan optornen tegen gratis concurrentie (eeen strijd die niet te winnen valt), maar op termijn zelf werk zouden vinden via de Google vertaaldienst. Het hangt er natuurlijk allemaal vanaf hoeveel die betaling dan zou bedragen...
Meer over Google Translation Center bij ZDNet.
http://blogs.zdnet.com/Google/?p=1106
http://translate.google.com/center/about.html

HUWELIJKSAANZOEK IN GOOGLE STREET VIEW
Google vond dat het blijkbaar tijd geworden was om eens wat nieuwe Street View beelden te maken van Googleplex, het grote kantorencomplex in Mountain View waar Google in CaliforniŽ gevestigd is. Blijkbaar waren de Google medewerkers hiervan op tijd op de hoogte gebracht, want zij waren in groten getale aanwezig op de straten om eens te wuiven naar mama en papa.
En sommigen maakten van deze opname een heuse speciale gelegenheid: een Googler met de naam Michael Weiss-Malik posteerde zich met een spandoek op straat, waarop hij zijn huwelijksaanzoek deed aan zijn geliefde, Leslie. De man, die werkt bij het Google Geo team dat zorgt voor de Google Maps / Google Earth, heeft ook een website gemaakt, waarin hij uitlegt wat hij deed en waarom, maar ook waarom het huwelijksaanzoek "2.0" heet.
Wat ons bij het verhaal trouwens fascineert is de hoogwaardige technologie van de beelden op de Google Earth Blog site. Zonder dat er extra veel tijd vereist is om de site te laden, zonder dat er allerlei extra software nodig is, heb je in je browser een map die je gewoon kan verslepen zoals een gewoon stratenplan van Google. Je kan de hele straat (Charleston Road) afwandelen, virtueel althans. Er is geen overgang nodig om nieuwe beelden te laden, alles verloopt naadloos. En dat is toch knap!
http://www.gearthblog.com/blog/archives/2008/08/marriage_proposal_in_street_view.html

PREREGISTRATIES EIGEN DOMEINNAAM MOGELIJK BIJ COMBELL
Enkele maanden geleden hakte ICANN, de organisatie die beslist over de top level domeinnamen, dat het creŽren van top-level domains in de toekomst vrij zou zijn. TOt nu toe ontstonden er, naast de tweeletterige landencodes en de traditionele top level domains .com, .org, .net enz, sporadisch nog eens een nieuw top level domain, zoals .pro of .museum, maar dat ging altijd gepaard met heel wat gekissebis binnen het ICANN.
Eenieder kan dus zijn eigen domein aanvragen - mits het neerleggen van de nodige centjes (minstens 100.000 euro) en men over de nodige technische kennis beschikt. Het Belgische bedrijf Combell heeft nu als eerste de mogelijkheid geopend om zo'n eigen domein al te pre-registreren. Als men over het nodige geld beschikt, dan zou Combell zorgen voor de nodige technische infrastructuur.
De Vlaamse ministers die dromen van een .vla domein, kunnen dus aan de slag. Coca-cola kan zijn eigen .cola domein maken als het wil, Parijs het zo fel begeerde .paris, New York .nyc. Deze nieuwe domeinen openen uiteraard heel wat commerciŽle mogelijkheden - denk maar aan een domein als www.boekwinkels.gent bijvoorbeeld of www.restaurants.brugge. Wij zijn alvast benieuwd wanneer de eerste "eigen" Belgische domeinnamen verschijnen - of laten wij hierbij opnieuw de kaas van ons brood eten door de Nederlanders?
http://www.combell.com/nl/eigen-domeinextensie/?utm_source=nl-eigen-domeinextensie-&utm_medium=bloglink&utm_campaign=combell-blog

VINT CERF OVER SNELHEDEN OP HET INTERNET
We hebben het er al eerder over gehad: waar wij, makke schaapjes, de limieten die de providers opleggen qua down- en uploadvolume gewoon voor zoete koek aannemen, bestaan die limieten in andere landen helemaal niet. In de VS gaan er wel stemmen op om downloadlimieten in te voeren, maar dat is dan vooral om het P2P verkeer te beperken. Kwatongen zullen trouwens wel beweren dat de film- en muziekindustrie de providers een steuntje in de rug geven, om P2P te wurgen... Maar dat terzijde.
Feit is dat de Amerikaanse provider Comcast, die de laatste maanden het P2P verkeer van haar klanten een lagere prioriteit gegeven had, door de Amerikaanse overheidsorganisatie FCC op de vingers getikt is. Comcast zegt het verkeer te beperken omdat de P2P ruilers anders teveel bandbreedte van de gewone gebruikers wegsnoepen, maar het FCC vindt dat er niet mag ingegrepen worden in het internetverkeer, en dat de providers volledig neutraal moeten staan tegenover de protocollen, die allemaal gelijk behandeld moeten worden.
Vincent Cerf, door velen beschouwd als een van de oprichters van het internet, heeft nu ook zijn stem laten horen in deze discussie. Hij vindt namelijk dat er wel degelijk ingegrepen moet worden, maar dan op een meer positieve manier. Een beperking van het internetverkeer door een maximumvolume in te stellen is voor hem uit den boze, omdat dit ertoe zou kunnen leiden dat de internaut zijn gebruik van het internet zou terugschroeven. Hij vindt echter dat er een ander principe gehanteerd moet worden: transmissievolumes. Jij zou als gebruiker kunnen kiezen welke minimumsnelheid je hebben wil, welke minimumbandbreedte, en de provider zou dan verplicht deze minimumbandbreedte moeten leveren, zelfs wanneer de netwerken druk gebruikt worden. Is er minder verkeer op het netwerk, dan zou je (gratis) kunnen profiteren van de extra snelheden.
Een slim concept, zo lijkt het ons. Indien de grote bedrijven willen dat wij met zijn allen aan "cloud computing" gaan doen, dan is er inderdaad een minimum bandbreedte vereist, en moet die verzekerd zijn onder alle omstandigheden, wil cloud computing ook voor de zakelijke omgeving werkbaar zijn.
http://news.cnet.com/8301-1023_3-10007079-93.html?tag=nl.e433
http://www.datanews.be/nl/news/90-5-19451/Internetpionier-Vint-Cerf:-%22Volledige-netneutraliteit-onhoudbaar%22.html

BELG MAAKR GRATIS NAVIGATIESYSTEEM
Enkele maanden geleden hadden wij het over het project Openstreetmap, waarbij vrijwilligers de straat optrokken om steden in kaart te brengen. De bedoeling was simpel: een alternatief maken voor de kaarten van kaartfabrikanten. Want om die kaarten in een toepassing te mogen gebruiken, moet altijd betaald worden - wat ontwikkelaars remt om nieuwe programma's uit te brengen, vooral in open source. De Vrijwilligers van het OpenStreetMap maakten aan de hand van hun gps plattegronden van de verschillende steden; ook het commerciŽle kaartenbedrijf Automotive schonk verleden jaar zijn plattegronden van Nederland aan het project.
En nu is er dus een Belg, ene Pol Robeys, die navigatiesoftware gemaakt heeft die van deze kaarten gebruik maakt. Dit programma, We-Travel, is voor mobieltjes met Java aan borod, en uiteraard voldoende geheugen om de plattegronden te laden: voor Nederland is dat bijvoorbeeld 69 MB, maar aan de kaart van BelgiŽ moet nog gewerkt worden, want die is nog maar 6 MB groot. Wie dus nog ergens een gaatje heeft in zijn drukke agenda, weet hoe hij die tijd kan besteden!
http://we-travel.co.cc/
http://www.nu.nl/news/1688343/50/OpenStreetMap_basis_voor_gratis_navigatiesoftware.html
http://tweakers.net/nieuws/54925/belg-verwerkt-kaarten-openstreetmap-in-gratis-navigatiesysteem.html

DIGG TOOLBAR VOOR FIREFOX MET LIVE MELDINGEN
De sociale nieuwssite Digg is een uitstekende bron om nieuws te vinden over allerlei onderwerpen; het zijn de internauten zelf die daar nieuwe artikels aanbrengen. En de andere internauten stemmen de interessantste artikels dan naar de frontpagina.
Om Digg altijd bij de hand te hebben, werd nu een nieuwe extensie voor Firefox 3 uitgebracht, die een speciale Digg toolbar in je browser zet. Die vertelt je o.a. of de pagina die je op dat moment bezoekt, al in Digg vermeld werd, met natuurlijk de mogelijkheid om zelf de pagina aan te melden.
De toolbar heeft ook verschillende handigheidjes. Zo wordt je meteen verwittigd via een pop-up wanneer een van je vrienden een verhaal "gediggd" hebben, of wanneer er nieuwe verhalen de frontpagina van een bepaalde sectie halen.
Voor de mensen die via Digg het nieuws volgen, is dit een uitstekende toolbar om te installeren.
http://digg.com/tools/firefox
http://www.digg.com/
http://news.cnet.com/8301-17939_109-10008614-2.html?tag=nl.e433

SNOWL: MESSAGING IN DE BROWSER
We blijven nog even bij Firefox en diens extensies. Want er is momenteel een interessant experiment gaande rond communicatie via de browser. Uit de Mozilla labs komt namelijk Snowl, een extensie voor Firefox, die de verschillende soorten boodschappen integreert in de browser.
Daarbij wordt uitgegaan van verschillende principes:
- Het doet er niet toe waar de boodschap vandaan komt: email server, RSS feed, web forums, sociale netwerken, of andere.
- Het doet er wel toe wat voor soort boodschap het is, want sommige boodschappen zijn belangrijker dan andere. De beste interface om actief belangrijke boodschappen te lezen, kan verschillen van de interface waarin je meestal niet belangrijke boodschappen leest.
- Nog een interessant concept: een zoek-gebaseerde interface voor het vinden van boodschappen is krachtiger en gemakkelijker in gebruik, dan een interface waarbij je eerst je boodschappen moet organiseren, om ze later terug te kunnen vinden.
- De functies die je in je browser hebt om te navigeren doorheen het web, zoals tabs, bookmarks, geschiedenis, is ook bruikbaar voor het navigeren doorheen boodschappen.
Klinkt interessant, niet? Wat je nu al kan krijgen is een eerste prototype van Snowl. Dat ondersteunt twee soorten boodschappen: RSS/Atom feeds, en Twitter. Er zijn ook al twee interfaces om die boodschappen te lezen. Er is een traditionele optie, met drie panelen, voor het actief lezen van belangrijke boodschappen, en een tweede, dat gebaseerd is op een concept van blogger Dave Winer, en dat bedoeld is voor het browsen van nieuws. Vertrekkend van dit prototype willen de ontwikkelaars nu eerst feedback vergaren van de gebruikers, en dan verder werken. Dus als jij ook even de extensie wil uittesten, en aan de makers je commentaar en suggesties kan overmaken?
http://labs.mozilla.com/2008/08/introducing-snowl/
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/8397

HET GEVAAR VAN DRM: WAT ALS APPLE DE DRM SLEUTELS STOPZET?
Soms vragen lezers ons waarom wij toch zo blijven hameren op de nadelen van DRM. Digital Rights Management is er toch maar alleen om te zorgen dat je niets verkeerds doet, en als je niets verkeerd doet, dan heb je er toch geen last van? is hun vraag.
Wat er in de afgelopen maanden gebeurd is met internetbedrijven die muziek verkochten mét DRM, toont aan dat er wel degelijk iets fout zit in het principe. Vergelijk DRM om het gemakkelijk te maken met een anti-diefstal bescherming die op de producten in de winkels aangebracht wordt. Eens je het product aan de kassa betaald hebt, wordt daarna die bescherming verwijderd. Je kan met het kleedje, het boek, de player, naar huis gaan, en ermee doen wat je wil: zelf dragen, of aan een vriendin uitlenen, of cadeau doen aan iemand anders.
Met DRM is dat niet het geval: de DRM-bescherming blijft aan het product kleven, ook wanneer je het aan de kassa afgerekend hebt. Je mag het product niet aan een vriend lenen, je mag het niet cadeau doen aan iemand anders, en zelfs wanneer je het voor eigen gebruik op een andere drager wil zetten, dan blijf je beperkt in je gebruik: de DRM software zal altijd contact opnemen met de DRM-servers, en zien of degene die het product (film of song) wil afspelen wel de rechten hiertoe heeft, zoals vastgelegd in de DRM-bepalingen.
Met andere woorden: je hebt wel iets gekocht, volkomen legaal, maar het is niet echt van jou, je blijft eeuwig schatplichtig aan de DRM-servers. En als die gesloten worden, dan kan jij je hele muziek/film collectie in je vuilbak kieperen.
Vergezocht? Neen. Het is in de afgelopen maanden al enkele keren gebeurd dat een bepaalde leverancier van songs besloot om de DRM servers te sluiten. Het gebeurde met Microsoft, dat plots op een andere DRM overschakelde toen het de Zune player in omloop bracht. Het gebeurde een dikke week geleden toen Yahoo Music aankondigde dat het geen DRM sleutels meer zou uitreiken - maar toen besliste Yahoo gelukkig, wellicht onder druk van het grote protest dat ontstond, om de vele bezitters van songs die bij Yahoo Music aangekocht waren een bon te geven om de muziek opnieuw te verwerven.
Het toont in elk geval aan dat men de verstrekker van die DRM-sleutels toch ook wel enige verplichtingen mag opleggen. De gebruiker heeft verplichtingen (geen kopies maken) maar de aanbieder mag, als je het fair wil houden, toch ook wel tot enige verplichtingen gedwongen worden. Want stel je voor dat een bedrijf zoals Apple plots beslist om geen DRM sleutels meer uit te reiken voor alle muziek die via iTunes aangekocht werd? Dat zijn maar liefst 5 miljard songs die dan niet meer afgespeeld kunnen worden....
Een interessant artikel over dit onderwerp vind je bij CNet.
http://news.cnet.com/8301-1023_3-10004255-93.html?tag=nl.e433
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


INTERNETTEN EN ERWTENSOEP
Tja, voor de beginnende internaut lijkt het internet soms op erwtensoep: ondoordringbaar, en, als de verbinding niet mee wil, log en zwaar op de maag liggend. Maar internet heeft nog meer met erwtensoep te maken. Een artikel bij Algemeen Dagblad weet ons namelijk te vertellen dat een leeg blik van erwtensoep (Unox zou het beste zijn, zonder ons uit te spreken over de kwaliteit van de soep zelf) de ideale tool is om een beroerde draadloze internetverbinding wat op te peppen.
Zo'n blik kan namelijk als een soort antenne gebruikt worden. In het VK is deze "technologie" al langer bekend - daar spreken ze van een "cantenna", een samentrekking van Can (blik) en antenna. Het grappige aan het artikel is dat de soep die in het blik zit - of liever, zat, ook van belang is. Een blik dikke erwtensoep van 1,3 liter (Unox) zou ideaal zijn, maar ook een stevige Chinese tomatensoep is niet te versmaden. En een leeg blikje Pringles (chips) zorgt dan weer voor een grotere actieradius, maar voor een slechte ontvangst.
Dus, lieve lezers, haal de blikken maar te voorschijn, en begin antennes te maken. En vergeet niet: het waren ook blikjes die geleid hebben tot de eerste telefoons! (Bronnen: Dave en JP)
http://www.ad.nl/groenehart/2488985/Internetten_met_erwtensoepblik.html

LUISTEREN WANNEER DE WEG SPREEKT!
Alles wordt tegenwoordig 'intelligent' of 'smart': onze telefoon, onze auto, zelfs de weg! Nu de mens nog, en dan zal het een paradijs op aarde worden...
Alle gekheid op een stokje: er is inderdaad sprake van "intelligente" wegen. Die bevatten een systeem om met auto's te communiceren en hen actuele informatie bezorgen over de weg die voor de chauffeur ligt en de andere wagens rondom. Zo zal het slimme systeem een wagen bijvoorbeeld kunnen dirigeren naar een vrij parkeerplaatsje. Maar zo zou er ook veiliger verkeer ontstaan - een van de voornaamste oorzaken van files en ongevallen is namelijk het feit dat een chauffeur niet op tijd reageert op een verandering in het verkeer, of overreageert door te hard te remmen.
De technologie wordt uitgetest op zes verschillende plaatsen in Europa, o.a. in Londen. Zij is een onderdeel van een project van de Europese Commissie waaraan onder andere autofabrikanten BMW, VOlvo en Daimler meewerken. Meer over de slimme wegen bij The Age.
http://www.theage.com.au/news/technology/listen-its-your-road-speaking/2008/08/03/1217701901184.html

MOTOROLA, PANASONIC EN NEC MET LIMO MOBIELTJE
Terwijl iedereen zijn mond vol heeft over Android, het besturingssysteem voor mobiele (smart)phones van Google, mag men niet vergeten dat er nog altijd geen enkel mobieltje bestaat met Android aan boord. Er zijn echter al wel toestellen met LiMo aan boord, het mobiele Linux besturingssysteem.
Om juist te zijn: er zijn al 21 modellen, te weten: van Motorola, Panasonic en NEC. Helaas werden ze voornamelijk in AziŽ verdeeld, dus de kans dat je een mobieltje hier zal zien met LiMo is niet erg groot.
Waarom LiMo anders is dan de andere besturingssystemen? LiMo wil enkel een basis zijn, waarop de fabrikanten van mobiele toestellen zelf de nodige wijzigingen kunnen doorvoeren, om een eigen look en feel aan eht toestel te geven.
LiMo mag zich trouwens verheugen in een steeds groeiende belangstelling van de fabrikanten, want 11 nieuwe bedrijven hebben zich aangesloten bij de LiMo Foundation. Wij zijn in elk geval benieuwd voor de eerste LiMo toestellen die op de Europese markt komen!
http://news.cnet.com/8301-17938_105-10004741-1.html?tag=mncol;txt

MALWARE VOORTAAN OOK VIA TWITTER
We hebben het deze week al een paar keer gehad over de microblog dienst Twitter. Welnu: vaak wordt gezegd dat een bepaald communicatieprotocol het gemaakt heeft, wanneer virus- en malwareschrijvers er voldoende aandacht voor hebben om het te gebruiken als vehikel om hun malware te verspreiden.
En dus kan je nu zeggen dat Twitter het gemaakt heeft: malware-verspreiders hebben op een Twitter profiel links gezet die de "volgeling" van die feed moeten verleiden om op een link te klikken naar een porno filmpje van een Braziliaanse popster. Wie dat doet, bemerkt dat er een venstertje geopend wordt waarin zogezegd een nieuwe versie van Adobe Flash gedownload wordt. Maar dit heeft uiteraard helemaal niets met de Adobe Fl sh te maken, maar alles met malware: het is een GTrojaantje, dat 10 "bankers" (software om inloggegevens bij je bank te stelen) op je computer zet - en al die bestanden zijn bovendien als MP3 gecamoufleerd.
Erg verwarrend allemaal, en de meeste niet-ervaren internauten zullen er helaas maar al te gemakkelijk in trappen. Meer over deze nieuwe manieren om de internaut te verschalen vind je bij ZDNet.
http://blogs.zdnet.com/security/?p=1640&tag=nl.e589
http://blogs.zdnet.com/security/?p=1648&tag=nl.e589

KAN APPLE APPS VANOP AFSTANDS STOPZETTEN DANKZIJ GEHEIME TOOL?
Volgens een artikel bij Betanews zou het wel eens mogelijk zijn dat Apple een mogelijkheid voorzien heeft om vanop afstand apps te "killen" die het niet wil toestaan op de iPhone. Een ontwikkelaar voor de iPhone, ene Jonathan Zdziarski, zou namelijk ontdekt hebben dat bepaalde code binnen de iPhone 2.0.x firmware naar een URL verwijst, die een soort van zwarte lijst bevat. Waar momenteel, aldus het artikel, nog slechts één app op staat, maar die misschien wel de voorbode zou kunnen zijn van meerdere apps op de zwarte lijst.
Het artikel veronderstelt dan ook dat de iPhone op gezette tijden naar dat adres surft, om te zien welke apps er geblacklist zijn. Staan er op die lijst apps die ook op die bepaalde iPhone aanwezig zijn, dan zouden die uitgeschakeld worden.
Is dat een slinkse daad van Apple, om zo de controle te behouden over wat er op jouw iPhone staat? Sommigen vinden van niet, anderen vinden dan weer van wel, gewoon omdat dit de geloofwaardigheid van de iPhone als zakelijke mobiele telefoon/smartphone bevestigt, omdat er vanop afstand controle mogelijk blijkt over de beveiliging.
http://www.betanews.com/article/IPhone_feature_could_enable_Apple_to_kill_apps_remotely/1218124172

Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** iWatch: uitgebreid aanbod valt in de smaak
http://www.radiovisie.eu/be/nieuws.rvsp?art=00076193

*** Honderden sportieve internauten werden opgelicht: een illegale website verkocht valse tickets voor de Olympische SPelen in China.
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=XDWydqEyZ4yXUwQ3FR0jhXXM

*** Een nieuw bedrijf is bezig met het uitgeven van de opvolger van de Internet Bedrijvengids, volgens Unizo een oplichter.
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=u4v9M179wD9ulZps6osqIuuW

*** Google markeert verschillende blogs op haar eigen Blogger dienst als "splogs en blokkeert de toegang tot de blogs.
http://www.pcworld.com/article/id,149384/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Amazon koopt een online marktplaats over waar je zeldzame boeken zal kunnen vinden.
http://www.journaldunet.com/breve/international/30122/amazon-va-racheter-une-place-de-marche-pour-livres-rares.shtml

*** De Britse online sites verkopen aan heel Europa
http://www.journaldunet.com/breve/international/30118/les-sites-marchands-anglais-vendent-a-l-europe-entiere.shtml

*** Milieubewegingen protsteren tegen de mobiele operatoren omdat die iPhone facturen sturen die soms meer dan 100 pagina's lang zijn - en uit niet-gerecycleerd papier bestaan.
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBfFo0RjB3v0Jhb0Q7JG0Ee

*** Nog protest: actievoerders hebben de Bejing Olympics website gehackt en de koppen in het oranje gekleurd, uit protest tegen de schendingen van de mensenrechten.
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBfFo0RjB3v0Jhb0Q7JH0Ef

*** Frankrijk lanceert binnenkort "zaktelevisie"
http://www.radiovisie.eu/int/nieuws.rvsp?art=00076258

*** Een Amerikaanse vrouw heeft in Zuid-Korea vijf klonen laten maken van haar geliefde overleden pitbull.
http://www.linternaute.com/actualite/depeche/afp/20/544067/une_americaine_a_seoul_pour_recuperer_les_clones_de_son_regrette_pitbull.shtml

*** Alternatieve verlichtingsbron combineert voordelen spaarlamp en led
http://tweakers.net/nieuws/54888/alternatieve-verlichtingsbron-combineert-voordelen-spaarlamp-en-led.html

*** Kaspersky ontdekt wormen die MySpace aanvallen
http://www.techzine.nl/nieuws/17279/Kaspersky-ontdekt-wormen-die-MySpace-aanvallen.html

*** MIT ontwikkelt eenvoudige en schone elektrolysemethode
http://tweakers.net/nieuws/54870/mit-ontwikkelt-eenvoudige-en-schone-elektrolysemethode.html
http://tweakers.net/ext/i/1217599545.jpg
http://tweakers.net/ext/i/1217599546.jpg

*** Nokia gaat zelf mobieltjes verkopen
http://www.ad.nl/multi-media/2464050/Nokia_gaat_zelf_mobieltjes_verkopen.html


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetSLEEP OUT
[Rock] Onze inspiratie komt deze week van de Shifted Sound podcast, aflevering 117. Om te beginnen wat Sleep Out. Soms stormachtig van tempo, dan weer zachter en teder. Op de site van de band kan je verschillende volledige songs downloaden, en van andere songs een korte demo beluisteren.
http://www.shiftedsound.com/?p=146
http://www.myspace.com/sleepout
http://sleepout.net/?page_id=10

BEAT RADIO
[alternative rock] Uptempo rock, snel ritme, afgewisseld met iets tragere songs waarbij de zang wat harmonischer is. Everything is Tempo, dat je op de MySpace kan beluisteren, kan ons wel bekoren. Op de site van de band kan je uit elk album dat ze al gemaakt hebben enkele nummers downloaden.
http://www.beatradio.org/mp3s.html
http://www.myspace.com/beatradio

WHITE LIGHT RIOT
[Rock] Stevige rock volgens de beste tradities. De band heeft zopas een nieuw album uit, Atomism. Snerpende gitaren, steenharde drums, een erg goede zanger, meer moet dat niet zijn.
http://www.50records.com/whitelightriot/index.html
http://www.myspace.com/whitelightriotmusic

MEREDITH BRAGG AND THE TERMINALS
[rock] Na al dat geweld tijd voor iets rustigers: Meredith Bragg and the Terminals brengen simpele maar heel mooie songs. My Absent Will bijvoorbeeld begint erg simpel met enkel een gitaar, maar de stemmen worden geleidelijk ook begeleidingsinstrument. Mooi - doet zelfs een beetje denken aan de pop van The Everly Brothers, Simon & Garfunkel. OP de MySpace site verschillende songs om te beluisteren, en aan te kopen bij eMusic.
http://www.emusic.com/artist/Meredith-Bragg-MP3-Download/11686101.html
http://www.myspace.com/mbandtheterminals

PAS/CAL
[rock] Deze band brengt erg originele songs, die soms teruggrijpen naar de jaren vijftig, maar dan met heel andere geluiden. Absoluut de moeite waard om te ontdekken. Bij MySpace kan je verschillende songs downloaden, maar op de site vind je wat meer informatie over de albums van deze band. WIj houden in elk geval van de manier waarop de hoesjes van de albums aanklikbaar gemaakt werden.
http://www.pascalgoespop.com/music.html
http://www.myspace.com/pascalgoespop


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Probeer zo te leven dat, wanneer je sterft,
zelfs de begrafenisondernemer treurt.
- gezegde -
De nieuwe oogst


CHINA INTIEM
Een blik achter de hetze van de Olympische Spelen, dat is wat OneWorld, Wereldomroep en OnzeWereld brengen. Het is de bedoeling dat op deze site kleine, intieme verhalen te lezen zullen zijn in de marge van het massaspektakel Olympische Spelen. Kritisch kan je de site alvast noemen. Het eerste bericht dat wij bij ons bezoek aan de site lazen, was "Internetcensuur in het Olympisch Perscentrum"...(Tip: JP Berckmans)
[Taal: Nederlands, Spaans, Engels]
http://www.rnw.nl/intimatechina/nl/
http://www.rnw.nl/intimatechina/

GRATIS WEBSITE TEMPLATES EN MEER
In de zomer is het altijd moeilijker om de aantallen bezoekers op je website op peil te houden. Veel mensen genieten van het lekkere weer of gaan op vakantie. Het is dus juist in deze tijd van het jaar van belang om je website extra onder de aandacht te brengen. Dus zet je bezoekers eens extra in het zonnetje met een nieuw fris en zomers design. [Lode]
[Taal: Nederlands]
http://www.gratiswebsitetemplates.nl/

VINTAGEPHOTO
Een community waar iedereen foto's kan posten die minstens 30 jaar oud zijn. Heel wat foto's zijn jaren ouder, en je vindt er dan ook foto's terug van het begin van de 20e eeuw, en zelfs vroeger. Om te ontdekken.
[Taal: Engels]
http://community.livejournal.com/vintagephoto/

20+ INSTRUCTIEFILMPJES VOOR OPEN SOURCE PROGRAMMA'S
Open Source programma's zijn goed en mooi, maar vaak vind je niet de nodige handleidingen. De mensen die aan deze open source progjes werken zijn meestal te druk bezig met te coderen, om ook nog de handleidingen te voorzien. Mashable heeft meer dan 20 websites verzameld waar je filmpjes vindt met handleidingen voor o.a. The Gimp, Open Office, Linux...
[Taal: Engels]
http://mashable.com/2008/07/30/video-tutorials-for-open-source-applications/

280SLIDES

Erg handig, deze online tool, waarmee je presentaties kan aanmaken. De site bevat bovendien een uitgebreide set tools: je kan tekst toevoegen aan beelden, afbeeldingen, filmen, en die nog bewerken op de plaatjes ook. Is het geheel af, dan kan je het ook via het web aanbieden, zodat je de presentatie altijd bij je hebt. Maar je kan het resultaat ook als PPT opslaan, en dan op een USB stick met je meedragen. (Bron: Wim W)
http://280slides.com/

WORDPRESS THEMA'S AANPASSEN
Met deze online thema-editor kan je de meeste onderdelen van een thema van de Wordpress bloggingdienst aanpassen: kolommen toevoegen, lettertypes en achtergrond wijzigen, zelfs een eigen tag cloud toevoegen, en dat alles zonder dat je over enige programmeerkennis moet beschikken. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.yvoschaap.com/wpthemegen/

DE BESTE TV OP HET WEB
Er is heel wat tv te vinden op het web, maar je moet weten waar te zoeken. IN dit artikel van PC World staan de verschillende sites vermeld: van aggregatoren die de content van verschillende bronnen verzamelen zoals Hulu, Fancast, TV Guide, Veoh Networks, Joost, MySpace TV, van de portaalsites zoals MSN, AOL, Yahoo, van de Netwerken zoals ABC, CBS, FOX, NBC, en nog veel meer interessante adressen. We moeten echter een domper zetten op de feestvreugde: je zal bemerken dat vaak de toegang ontzegd wordt aan niet-Amerikanen... (bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.pcworld.com/article/148944/article.html?tk=nl_wbxnws#

WAYBACK: INTERNET ARCHIEF

Ooit op zoek geweest naar een pagina die een tijd geleden op het internet stond en niet gevonden? De kans is groot dat je via de Wayback Machine deze toch nog terugvindt.
Dank zij de "Wayback Machine" kan je door 85 miljard webpagina's browsen. Pagina's, gearchiveerd van 1996 tot enkele maanden geleden.
Om te surfen met Wayback volstaat het het webadres of de site of de bewuste pagina waarop je wil starten, in te tikken en op enter te drukken. Daarna kan je kiezen uit de beschikbare gearchiveerde data. De resultaten van de opzoeking verwijzen op hun beurt naar andere gearchiveerde pagina's waarvan de oorsprong zo dicht mogelijk bij jou opzoeking aanleunt. Opzoekingen via keywords wordt tot nu toe nog niet ondersteund. [Kris DM]
http://www.archive.org/web/web.php

25 VOORBEELDEN VAN CREATIVITEIT BIJ NAVIGATIE
Een site voor webbouwers: het is immers niet gemakkelijk om een mooi evenwicht te vinden tussen creativiteit en gebruiksvriendelijkheid voor de navigatie van een website. Het moet mooi zijn, maar toch moet het duidelijk blijven dat de "buttons" dienen voor de navigatie. Op dit blog werden 25 voorbeelden verzameld van geslaagde creativiteit. Om inspiratie op te doen!
[Taal: Engels]
http://vandelaydesign.com/blog/galleries/creative-navigation/

VISLIB: ONLINE VIDE ZOEKEN
Vidslib is een video zoekmachine die de video's doorzoekt bij de grote videosites: YouTube, DailyMOtion, Yahoo, Veoh, Metacaf, enz. Je moet enkel maar een trefwoord ingeven in het zoekvenstertje, op Zoeken (search) klikken, en de zoekresultaten doorbladeren. Deze resultaten worden binnen de site zelf getoond, zodat je Vidslib nooit moet verlaten. Nadien kan je de gevonden resultaten delen met vrienden via een link, of in je website inbedden. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://vidslib.com/

EXTRACTYOUTUBE: DOWNLOAD VIDEO
Op deze site kan je niet alleen YouTube filmpjes downloaden, maar ook op zoek gaan naar filmpjes rond een bepaald onderwerp. Om het filmpje te kunnen downloaden, moet je de YouTube url ingeven in het invulformulier, of moet je op zoek gaan naar het filmpje. Heb je het fimpje gevonden, klik gewoon op de button Download, en je kan het filmpje in FLV formaat bewaren. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.extractyoutube.com/

BOEKENNIEUWS: VOOR BOEKENWURMEN
Een site die de de boekliefhebber zal plezieren: hier vind je namelijk al het laatste nieuws over Nederlandse boeken en schrijvers, naast voorpublicaties van de nieuwe boeken. Je wordt zelfs gerekend tot de "incrowd", en maakt kans op uitnodigingen voor boekpresentaties, lezingen, workshops, enz. (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.boekennieuws.com

VRIJDAG MULTIMEDIADAG: VASTE TELEFOONMAN

Een leuke commercial van Base, waarin de Vaste telefoonman een nieuw gebruik gaat zoeken voor al die telefoons die overbodig geworden zijn, nu de mobiele telefoon even duur kost als de vaste lijn. Leuk! (Bron: Walking Men)
[Taal: Nederlands]
http://www.vastetelefoonman.be/nl/index.html

VRIJDAG MULTIMEDIADAG: PLEASE PICTURES
Het portfolio van PleasePictures mag gezien worden: zij zijn de meesters in modevideo's. Erg knap gemaakte filmpjes waarin de collecties voorgesteld worden van meesters zoals Hugo Boss, Paul Smith, Nike, enz. (Bron: Walking Men)
[Taal: Engels]
http://www.pleasepictures.com/

VRIJDAG MULTIMEDIADAG: DE EIFFELTOREN VIRTUEEL BEKEKEN
Erg knap, dit virtueel bezoekje aan de Eiffeltoren, alhoewel je er misschien een beetje hoogtevrees van krijgt. Een ongewoon helder beeld van de constructie, en jij kan met klikken en verslepen het gezichtspunt bepalen.
[Taal: Engels]
http://www.panoramas.dk/fullscreen/fullscreen32.html

Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Zelfs straatleven te zien op Google Maps
ROTTERDAM - Het straatleven in Amsterdam en Rotterdam komt binnenkort uitgebreid in beeld op de digitale kaarten van Google die op internet zijn te...
http://www.ad.nl/multi-media/2504932/Zelfs_straatleven_te_zien_op_Google_Maps.html
- Overvaller gepakt door You Tube
LEIDEN - De politie heeft met succes You Tube gebruikt om een verdachte van een overval op het tankstation...
http://www.ad.nl/groenehart/gouda/2502840/Overvaller_gepakt_door_You_Tube.html
- 'Afgeschermde Hyves ook openbaar'
Een afgeschermd Hyves-profiel kan in geval van smaad als openbaar worden beschouwd. Dat bleek maandag bij...
http://www.ad.nl/binnenland/2501600/Afgeschermde_Hyves_ook_openbaar.html

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Je simkaart inlezen in de PC
Met de USB Sim Reader kun je de data van je simkaart backuppen naar de pc. Ook kun je de info op het kaartje aanpassen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=15782
- Snel en makkelijk een videoboodschap versturen
Bezitters van een webcam opgelet, het versturen van een videomailtje is doodsimpel via de nieuwe website Mailemotion.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=19602
- WieoWie zoekmachine voor personen
Wil je zoveel mogelijk gegevens over iemand vinden. Dan kun je gebruik maken van de gespecialiseerde zoekmachine Wieowie.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=21091

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Drie stappen voor een veilige draadloze internetverbinding
Het zomert en dat is een prachtige gelegenheid om buiten in je tuinstoel draadloos te internetten. Hier enkele tips om je draadloze internetverbinding af te schermen voor buitenstaanders.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3401
- Het einde van de draad
Parrot, marktleider in draadloze randapparatuur voor mobiele telefoons, wil definitief een einde maken aan de heerschappij van draadgebruik in de huidige consumentenelektronica. Bij deze willen ze gebruikers aanmoedigen om aan draadrecycling te doen.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3400
- Wandsteun voor flatscreens tot 65-inch
Op de IFA beurs stelt Vogelís hun nieuwe wandbevestiging voor televisieschermen voor. De VFW 465 is speciaal ontworpen voor flatscreens tot 65-inch
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3399

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Populariteit van merken op het web bestudeerbaar dankzij Google
Google vervolledigt met Google Insights for Search de capaciteiten van haar analyseservice Google Trends. Google Trends verzamelt informatie over de meest gezochte onderwerpen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18650&style=34360
- Olympus en Panasonic ontwikkelen Micro Four Thirds standaard
De fabrikanten van relatief lichte spiegelreflex-fotocameraís beloven nog compactere toestellen met verwisselbare lenzen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18648&style=34360
- Mozilla laat de surfer van morgen wegdromen
Mozilla blijft de concurrentie voor. Webnavigatie van morgen geeft hen inspiratie om nieuwe producten te ontwikkelen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18645&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Olympus en Panasonic ontwikkelen Micro Four Thirds standaard
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/multimedia/olympus-en-panasonic-ontwikkelen-micro-four-thirds-standaard.cfm
- Meer dan 40.000 deelnemers voor Nutella-spel
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/games--fun/meer-dan-40-000-deelnemers-voor-nutella-spel.cfm
- Olympische Spelen: illegale tickets offline gehaald
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/internet/olympische-spelen-illegale-tickets-offline-gehaald.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Xpertize plugt zijn model op Facebook
De Belgische Web 2.0 rekruteringssite Xpertize.be biedt zijn diensten voortaan ook aan op social networking site Facebook.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=6574
- Studie: sollicitanten willen online video
Volgens een onderzoek door jobsite StepStone blijkt dat de beslissing van werkzoekenden om al dan niet te solliciteren bij een bedrijf vaak mee beïnvloed wordt door het feit of dat bedrijf zich al dan niet voorstelt via een online filmpje.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=6565
- VRT-jazz-archief online toegankelijk tijdens Jazz Middelheim via speciale webstek
Sinds gisteren is het VRT-jazz-archief online toegankelijk. Het initiatief startte al in 2007 maar nu wordt het Jazz Middelheim-platform op klara.be verder uitgebouwd als jazzmiddelheim.be.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=6542

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Deze boodschap vernietigt zich in vijf minuten: Privnotes
http://computertaal.info/2008/08/07/deze-boodschap-vernietigt-zich-in-vijf-minuten-privnotes/
- All CDCovers
http://computertaal.info/2008/08/07/deze-boodschap-vernietigt-zich-in-vijf-minuten-privnotes/
- Lego: Indiana Jones
http://computertaal.info/2008/07/21/lego-indiana-jones/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Mogelijk honderden iPhone-kopers gedupeerd door iPhonehelpdesk.nl
Mogelijk honderden iPhone-kopers zijn gedupeerd door iPhonehelpdesk.nl. Het zou gaan om vierhonderd tot vijfhonderd klanten die weken geleden al betaald hebben, maar tot op heden nog niks ontvangen zouden hebben.
http://tweakers.net/nieuws/54987/mogelijk-honderden-iphone-kopers-gedupeerd-door-iphonehelpdesk-punt-nl.html
- Wetenschappers bouwen oogvormige camera met gekromde beeldsensor
http://tweakers.net/nieuws/54983/wetenschappers-bouwen-oogvormige-camera-met-gekromde-beeldsensor.html
- Veel studenten aan zelfde ip-adres is probleem voor Riaa
http://tweakers.net/nieuws/54964/veel-studenten-aan-zelfde-ip-adres-is-probleem-voor-riaa.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut10 TWEAKS VOOR VISTA: (9) NETWERK BESTANDEN BIJ DE HAND (A)
Wil je bestanden openen of bewerken op plaatselijke schijven van je computer, dan kan je dit doen via My Computer, maar dit is niet echt efficiŽnt - beter ga je via de Verkenner, en maak je gebruik van de favoriete plekken, zoals eerder uitgelegd in deze reeks.
En net zo is de Netwerk folder niet echt efficiŽnt om bestanden te kunnen openen die zich elders op het netwerk bevinden. Ook hier bestaat de oplossing uit het aanmaken van snelkoppelingen naar je favoriete netwerkplekken, en het Computer venster. De netwerkschijven verschijnen hier automatisch, maar je kan ook een snelkoppeling aanmaken naar de volgende locaties:
- een gedeelde folder op een plaatselijk netwerk - daarvoor moet je dan wel de UNC naam gebruiken
- FTP sites (anoniem of beveiligd met een paswoord)
- Sharepoint servers
- elke website die WebDAV ondersteunt
Morgen vertellen we hoe je te werk gaat.
http://blogs.zdnet.com/Bott/?p=479

10 TWEAKS VOOR VISTA: (9) NETWERK BESTANDEN BIJ DE HAND (B)
Vandaag zien we hoe je zo'n snelkoppeling naar een bestand op het netwerk kan maken. OPen met de Windows-toets + E de Windows Verkenner. Klik rechts op een lege plek in het COmputer venser, en kies uit het menu "Add a network location". Kies vervolgens "Choose a custom network location" ven volg de instructies op om de UNC naam van een gedeelde map in te geven, of een URL naar een FTP of WebDAV site.
Noteer wel dat je geen snelkoppeling kan maken naar een computer op afstand, enkel naar een gedeelde map op die server.
En om het geheel helemaal overzichtelijk te maken, kan je ervoor kiezen om alle icoontjes te laten groeperen op "type". Zo zijn alle plaatselijke harde schijven in één groep, alle verwijderbare media in een andere groep, en alle netwerkplaatsen in een derde groep.
http://blogs.zdnet.com/Bott/?p=479&page=5

10 TWEAKS VOOR VISTA: (10) ENERGIE-INSTELLINGEN (B)
Toen Vista uitkwam, waren er nog heel wat problemen met de slaap- en overwinteringsfuncties bij het afsluiten van de computer. Sinds Service Pack 1 uitgebracht werd, zijn de meeste problemen echter over. Het is dan ook de moeite waard om deze opties eens van nader te bestuderen. U kan immers niet alleen wat besparen op uw elektriciteitsrekening, maar ook uw kantoor iets frisser houden.
Wat nieuw is bij Vista, dat is de hybride slaap. Bij Windows XP had je wel de Stand By modus, maar als je niet alle werk opgeslagen had, en je trok per ongeluk de stekker uit, dan was alle niet bewaarde werk foetsie. Een alternatief is de hibernatie (of overwintering), die ervoor zorgt dat de inhoud van het geheugen weggeschreven wordt naar een bestand op de harde schijf. Dit zorgt er dan wel voor dat het iets langer duurt wanneer je je werk herneemt.
Hybride slaap is iets tussenin. Wanneer de pc in Sleep modus gebracht wordt, wordt een hibernatiebestand aangemaakt, en gaat de computer in een modus met heel laag verbruik, te vergelijken met de oude Stand By. En wanneer je wil verder werken, dan duurt het maar enkele seconden en je bent waar je gebleven was. Gebeurt er toch iets, en wordt de stroom afgesloten, dan gaat er geen informatie verloren: bij het herstarten vindt het systeem het hibernatiebestand, en gebruikt dat om alles terug in die staat te herstellen. Een hybride slaap duurt wel iets langer dan de normale sleep functie.
Bij een laptop heb je geen behoefte aan een hybride slaap: wanneer de batterij voorbij een kritiek punt leegloopt en er het gevaar zou bestaan dat je data kan verliezen, dan schakelt het systeem automatisch van Sleep over op Hibernate.

10 TWEAKS VOOR VISTA: (10) ENERGIE-INSTELLINGEN (B)
Omdat Ed Bott een erg slimme mens is, geven wij u even tot slot nog de instellingen mee die hij gebruikt bij zijn energieplan:
- Power Plan: tenzij in uitzonderlijke omstandigheden gebruikt Ed het ingebouwde Balanced plan (of het equivalent plan dat de maker van de PC of laptop levert). Bij een desktop pc zou je geneigd zijn om te kiezen voor High Performance. Bott vindt echter dat je dat alleen maar zou moeten doen als je wil voorkomen dat je systeem overschakelt op een lagere processor modus of gaat slapen wanneer je enkel een achtergrond taak uitvoert.
- Wat de Power knoppen doen: voor een laptop zet Bott de power button op Hibernate, en gebruikt hij het sluiten van het deksel en de sleep button om het toestel te laten slapen. Bij een desktop raadt hij eveneens aan om de power button op Sleep te zetten.
- Advanced Power Options (geavanceerde instellingen). Op het Advanced Settings tabblaadje kan je bij elk power plan nog verder sleutelen aan de instellingen. Bij een desktop zou je ervoor moeten zorgen dat de Hybride slaap aan staat, en Hibernate op Never (nooit) staat. Bij notebooks zou hybride slaap dan weer af moeten staan.

10 TWEAKS VOOR VISTA: (10) ENERGIE-INSTELLINGEN (C)
Tot slot nog dit.Je kan je computer of laptop ook afsluiten vanuit het Start menu, en dan klikken op de pijl rechts van de Lock knop; daar kies je dan Shut Down (of een andere optie) uit het uitklapmenu.
Maar wil je die opties een beetje dichter bij de hand hebben, dan kan je via het Shutdown commando werken.
Test maar eens volgende commando's uit:
shutdown /s => geeft je een waarschuwing van 60 seconden.
shutdown /p /f => forceert alle openstaande programma's om af te sluiten, en sluit dan de computer af zonder verdere waarschuwing.
Als je na het ingeven van het shutdown /s commando nog van gedachte verandert, en de computer toch niet wil afsluiten, dan kan je het afsluiten stopzetten, met het commando shutdown /a
http://blogs.zdnet.com/Bott/?p=479
/

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Van alles halen, (bijna) niets betalen...CAMSTUDIO: MAAK FILMPJES VAN JE SCHERM
Windows - freeware
Met deze software kan je alles wat zich op je scherm afspeelt, alsook de bijhorende audio, vastleggen en er een AVI video bestand van maken, zelfs omzetten naar een Streaming Flash bestand (SWF). Het progje is erg gebruiksvriendelijk bovendien: je moet alleen de kwaliteit van video en audio bepalen, en dan op de grote rode knop drukken om het opnemen te starten.
http://camstudio.org/

TIDDLYWIKI
Windows freeware
Een interessant concept: met dit progje download je eigenlijk één enkel html bestand, dat alle karakteristieken bevat van een wiki, en de tools ook: je kan bewerken, opslaan, taggen en doorzoeken. Doordat het één bestand is, kan je het overal met je meenemen, mailen, op een webserver zetten, enz. Je kan het ook als een notaboekje gebruiken, of een "getting things done" lijst.
http://tiddlywiki.com/

NEWSFOX: RSS READER

Add-on voor Firefox en Seamonkey - 241,9 KB - freeware
Een gratis reader voor het lezen en ontvangen van RSS-feeds. De feeds waarop je geabonneerd bent verschijnen links; klik een feed aan, en de nieuwe artikels verschijnen in het browservenster rechts.
http://newsfox.mozdev.org/

SUMO: ALTIJD UP TO DATE
Windows all - 1,2 MB - freeware
Dit progje bekijkt welke software er op uw computer staan, en houdt in het oog wanneer er een update voor de software uitkomt.SUMo staat dan ook voor Software Updates Monitor.
http://www.chip.de/downloads/SUMo_32135819.html

LYRICS PLUG-IN
Windows 2000/ME/98 - freeware
Dit progje is een add-on voor je Windows Media Player, waardoor je voortaan de songteksten kan meevolgen in je player. Je moet niets doen: gewoon naar je favoriete songs luisteren, en de teksten verschijnen automatisch (indien beschikbaar uiteraard). (Bron: Wim W)
http://www.wmplugins.com/ItemDetail.aspx?ItemID=916

ITUNES EXPORT
Windows XP - 38k - freeware
Dit progje zorgt ervoor dat de speellijstjes die je in je iTunes muziekbibliotheek aangemaakt hebt geŽxporteerd worden als gewone .m3u, .wpl (windows media) of .zpl (zune) speellijstjes.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,72622-order,1-page,1/description.html?tk=nl_ddxdwn

HOTKEY SEARCH TOOL
Windows all - 461k - freeware
Sommige progjes doen slechts één ding, maar ze doen het goed. Daar is Hotkey Search een voorbeeld van. Dit zorgt ervoor dat je gewoon een woord moet selecteren, de toetscombinatie Ctrl-C twee keer moet aanklikken, en de browser zal geopend worden met je favoriete zoekmachine, waarin het woord reeds ingevuld werd.
http://www.ordinarysoft.com/index.html#HotkeySearchTool

FLYPAPER
Windows XP/VIsta - 57 MB - Freeware
Met dit progje kan je Flash content aanmaken, bewerken en delen voor het web, zoals presentaties, webpagina's, filmpjes en e-learning cursussen. Je hebt geen voorgaande scholing nodig in Flash of webontwikkeling. In de software vind je honderden sjablonen van vooraf geprogrammeerde en professioneel ontworpen pagina's die je met klikken en slepen kan gebruiken. De software ondersteunt BMP, GIF, JPEG, PNG, AVI, MP3, SWF, MPEG, MPEG-4, WMV, Flash VIdeo (FLV) (Bron: Wim W)
http://www.jumbo.com/file/44992.htm

VRIJDAG MACDAG: COCOASLIDESHOW 0.4.5A (FREEWARE)
Naast mijn PC's gebruik ik al meer dan een jaar een Macbookpro. De overgang van PC naar Mac is niet vanzelfsprekend, maar behoorlijk boeiend. Vooral de stabiliteit en de grafische (en audio) mogelijkheden, lijken onbegrensd en ik zeg nu reeds, XP is mijn laatste operating systeem op PC geweest. Mijn volgende desktoptoestel zal ook een Mac zijn.
Aangezien ik vooral met beeld en klank bezig ben, ben ik tijdens een zoektocht naar een eenvoudige en vlotte beeldviewer op CocoaSlideShow gestoten.
CocoaSlideShow is een Open Source toepassing dat noch meer noch minder wil zijn dan een eenvoudige beeldviewer. Het is een eenvoudige viewer die toch vele mogelijkheden heeft. Enkele mogelijkheden:
- full screen mode
- ondersteuning voor Apple Remote
- afbeeldingen roteren
- drag and drop mogelijkheid van zowel bestanden als folders
- toevoegen / verwijderen / exporteren / vernietigen van van afbeeldingen
- geen special effects zoals Bezel, Ken Burns effect of Minuet in G :o)
- open source
- gebruikersbewerking van de metadata toelaat
- zeer snel en compact (162Kb)
(ter info - Cocoa is een ontwikkelomgeving van Apple die het mogelijk maakt om zelf applicaties te maken. En hoewel het erg eenvoudig is om applicaties te maken, is het voor beginnende programmeurs vaak lastig om voor het eerst XCode te openen en dan te proberen om een kleine applicatie te maken. Voor meer info, klik op de tweede link) [Kirs DM]
http://mac.softpedia.com/get/Graphics/CocoaSlideShow.shtml
http://macwereld.nl/nieuws/2007/01/cocoa_programmeren_voor_beginners

VRIJDAG MACDAG: ARES
Mac - freeware
Een game waarbij de mensen van het ruimteschip Apollo 2000 vernomen hebben dat de aarde veroverd werd door ruimtewezens, en dat zij die terug moeten veroveren.
http://www.download.com/Ares/3000-2299_4-10172400.html


Het laatste woord....NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Hoe diep het water is, test je best niet uit met beide voeten tegelijk.
- gezegde -