Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 7/8/2008 om 16u
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 12
Nummer 5612 van 2/8/2008


Gegroet lezer,

Ook zo gepuft en gezucht, en gewenst dat de hele wereld één grote kamer met airco was? Voordeel van dat zwoele weer was dan weer dat je tot middernacht (en later!) buiten kon blijven zitten, op een terrasje, op zoek naar verkoeling, met een fris glas.... water uiteraard! Hopelijk hebt u genoten?

Deze week aandacht voor de nieuwe zoekmachine Cuil, en uiteraard nog wat berichtjes over de iPhone, maar worden ook enkele vragen gesteld bij de hype die rond Twitter ontstaan is, en vragen wij ons ook af hoe accuraat de online stratenplannen zijn. Wij wensen je veel leesplezier, en hopen je bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
HOE UP-TO-DATE ZIJN STRATENPLANNEN?
Een route laten uitstippelen door een online routeplanner is erg gemakkelijk. Maar kan je van deze route ook echt op aan? IN de loop der jaren verandert er immers heel veel: huizen, hele straten worden platgelegd om nieuw woonruimtes te creŽren. En omgekeerd: in nog niet bebouwde gebieden ontstaan nieuwe wijken. Zijn de online stratenplannen bij de pinken genoeg, en bevatten zij deze updates?
Wij deden de test met de Korte Kievitstraat in Antwerpen. Deze straat is sinds een jaar of 5 van de aardbodem verdwenen: de huizen werden er afgebroken, eerst ontstond er een grote put voor de bouwwerf, en nu maakt het terrein deel uit van het grote vernieuwde Centraal Station van Antwerpen. Vroeger liep deze straat van de Ploegstraat in Antwerpen (de achterkant van de Zoo, voor ingewijden), naar de Lange Kievitstraat. De Ploegstraat op haar beurt gaf via een brug onder de spoorweg toegang tot de Pelikaanstraat, en ook de Lange Kievitstraat ging via een brug naar dezelfde straat.
Deze bruggen bestaan nu niet meer. De bogen van het Centraal Station zijn ofwel toegang geworden tot het station zelf, of uitstalraam voor een van de winkels die in het vernieuwde station gevestigd zijn. Maar wat zie je op de wegenkaarten van zowel Mappy, Google, Live, en het nieuwe ViaMichelin? Jawel: volgens hen bestaat de Korte Kievitstraat nog altijd, en kan je zelfs via de Ploegstraat onder de spoorweg door naar de Pelikaanstraat rijden. De enige die nog een beetje accuraat was, is Live.com, dat de verbinding Ploegstraat/Pelikaanstraat niet meer vermeldde.
Conclusie van het verhaal? Deze straten en verbindingen bestaan al 4, 5 jaar niet meer. Accuraat kan je de kaarten dus niet noemen. En dus herhalen wij nogmaals: GPS of online landkaart - het is niet omdat ze digitaal zijn, dat ze juist zijn. Betrouw op je eigen ogen!
http://maps.google.com
http://www.viamichelin.be/viamichelin/nld/dyn/controller/Cartes?strCountry=311&strAddress=Pelikaanstraat&strMerged=2018&x=46&y=14&ie=UTF-8
http://maps.live.com

DNS LEK IN HET WILD GESIGNALEERD
Misschien heb je in de afgelopen weken iets gehoord over een cruciaal lek bij DNS servers, namelijk bij het systeem dat domeinnamen koppelt aan IP adressen. Het werd enkele maanden geleden ontdekt door onderzoeker Dan Kaminsky, maar hij had de goede reflex om eerst het lek bekend te maken bij de geijkte bedrijven, zodat die tijdig een patch konden uitwerken en verspreiden, zodat hostingbedrijven de patch ook konden implementeren. Pas daarna maakte hij het lek wereldkundig, en de man deed dat op een hackerscongres, zodat hij toch een beetje een pluim op zijn hoed kon steken. Het is hem gegund trouwens.
Maar blijkbaar is die informatie over de zwakke plek toch uitgelekt. En binnen enkele dagen hadden hackers, de "ondernemende jonge kinderen die zij zijn" (woorden van Ars Technica) een tool uitgebracht om misbruik te maken van de zwakke plek. Nu zou dat niet echt erg geweest zijn, als alle sysops ondertussen de patch toegepast hadden. Maar blijkbaar was dat niet het geval - zij het door slordigheid, of doordat zij het memo waarin de zwakke plek gemeld werd niet ontvangen hadden. Hoe het ook zij: volgens Kaminski zou maar liefst 52% van de DNS servers nog altijd kwetsbaar zijn voor de aanval. Wat al een pak beter is dan de 86% onmiddellijk nadat de patch uitgebracht was, maar toch nog altijd een onaanvaardbaar hoog percentage is.
Meer uitleg voor techneuten bij Ars Technica. Wij onthouden alvast dat de sysops dringend werk aan de winkel hebben!
http://www.doxpara.com/
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080726-new-dns-exploit-now-in-the-wild-and-having-a-blast.html

DE MAN DIE EEN HELE STAD GIJZELDE
We blijven nog even bij het onderwerp "beveiliging". Ditmaal met een opmerkelijk verhaal van een systeembeheerder die de hele stad San Francisco gijzelde, althans het netwerk dat hij zelf aangelegd had. De meeste bronnen doen het verhaal erg simpel af: de man zou een netwerk uitgebouwd hebben voor de stad San Francisco, maar toen hij onenigheid kreeg met zijn oversten, geweigerd hebben om het paswoord voor het netwerk over te dragen. Gevolg: de man werd de gevangenis in gegooid, en pas nadat de burgemeester zelf hem opzocht, heeft hij het paswoord overgedragen.
Een simpel verhaal, waar toch enkele aspecten aan zitten, waaruit blijkt dat de man toch niet zo'n ego maniak was als men zou kunnen denken. Om te beginnen: het is hoogst eigenaardig dat slechts één man een paswoord zou bezitten voor een heel netwerk. Maar het klopt wel. De man, Terry Childs, had namelijk het netwerk zelf helemaal op poten gezet, en wou niet dat anderen zich ermee bemoeiden, omdat hij vreesde dat die het netwerk onderuit zouden halen. Het feit dat Childs weken in de gevangenis gezeten heeft, en dat het netwerk probleemloos bleef verder draaien, mag erop duiden dat hij toch wel een robuust netwerk bedacht had - en dat hij niet geheel ongelijk had om anderen toegang tot het netwerk te ontzeggen.
Volgens dit artikel bij San Francisco Chronicle zouden de problemen pas begonnen zijn toen de oversten van Childs ontdekten dat hij een kamer vol met computers gestopt had, en zij niet wisten waarvoor die dienden. Gevolg: de man werd onder verdenking gesteld, verplicht het paswoord voor het netwerk bekend te maken - wat hij dus weigerde. En daarop vloog hij de gevangenis in. Collega's, vrienden en familie ontkennen dat Childs enige bijbedoeling gehad zou hebben met zijn weigering, behalve de bescherming van het netwerk, zijn "baby".
Een raar verhaal, waarbij bureaucratie tegenover technologie komen te staan. Maar lees zelf.
http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=/c/a/2008/07/27/MND011UVRJ.DTL

NIEUWE ZOEKMACHINE CUIL NEEMT HET OP TEGEN GOOGLE
Het is niet simpel om nu nog van start te gaan met een nieuwe zoekmachine. Je moet het dan immers opnemen tegen Google, dat jaren ervaring heeft, en lessen heeft kunnen trekken van het zoekgedrag van haar gebruikers. Toch is er af en toe een durver die het toch probeert, maar die valt dan meestal meteen door de mand.
Deze keer is het Cuil (spreek uit "cool") die een poging doet. De zoekpagina heeft naar eigen zeggen een database van 121 miljard pagina's (Google heeft er sinds deze week meer dan 1 triljoen!). Nu is natuurlijk niet het aantal websites dat in de database zit dat telt, wel hoe goed de zoeker de vereiste informatie kan vinden. En daar blijkt toch nog wat aan te schorten. Een zoektocht naar "Netties" brengt slechts 2 pagina's met zoekresultaten, en netties.be is daar niet bij. Google echter zet netties.be op de tweede plaats bij de zoekresultaten. Een zoektocht naar een hardnekkig trojaantje, foutief gespeld als "virtu monde" geeft bij Google resultaten, zelfs bij de foutieve spelling, en verwijst naar allerlei forums. Cuil daarentegen kent de term enkel als hij correct gespeld wordt... maar heeft dan weer veel betere zoekresultaten dan Google. Google verwijst immers naar verschillende sites die misbruik maken van het feit dat veel gezocht wordt naar deze term, maar die geen remedie bieden om de malware te verwijderen (search engine spamming dus). Cuil bevat deze spam (nog) niet, en de plaatsen waar je echt informatie vindt om de tool te verwijderen, zoals F-Secure, staan bovenaan in de lijst met resultaten.
Interessant is bij Cuil bovendien het vak "Explore by category", waarbij de zoekresultaten ingedeeld worden op "rogue software", "spyware removal", "spyware", "malware", "windows-on ly freeware", met telkens de bijhorende pagina's.
Met andere woorden: Cuil is toch een interessante zoekmachine, die je als alternatief voor Google kan gebruiken. De makers van Cuil zijn trouwens niet de eerste de beste: een voormalige medewerker van het WebFountain project van IBM, twee voormalige medewerkers van het TeraGoogle project van Google, en Luis Monier, die mee AltaVista opgericht heeft. In het blog van Cuil krijgt Google trouwens een veeg uit de pan: de makers van Cuil verzekeren de bezoekers dat hun privacy gewaarborgd blijft. "Wij geloven dat het web analyseren een betere benadering is dan onze bezoekers analyseren; wij verzamelen geen informatie over jou en je gewoonten, zodat we ook niet in de verleiding te komen om te komen spieken".
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080728-ex-googlers-launch-biggest-search-engine-on-the-web.html
http://www.cuil.com
http://searchengineland.com/080728-000100.php

IS JOUW COMPUTER IN GEVAAR DOOR DE DNS LEK?
Verleden week hadden wij het over een erg gevaarlijk lek in het Domain Name System, waarbij de man die het lek ontdekt had, Dan Kaminsky, het verstand had om eerst de softwaremakers de kans te geven om patches uit te brengen voor het lek, voordat hij het lek aan de grote klok hing.
Het uitvoeren van die patches is eigenlijk een taak voor de beheerders van de Domain Name Servers en de verschillende systemen die hen ondersteunen. Maar volgens dit artikel bij CNet is ook de gewone desktop computer kwetsbaar, en controleer je best eens of jouw computer wel beveiligd is. Dat kan door op het onderstaande adres (Doxpora.com) te klikken op "Check my DNS".
Nog volgens CNet zou al wie de Windows Updates automatisch uitvoert op zijn computer, al meteen beschermd zijn, tenminste als Microsoft Sercurity Bulletin MS08-037 tussen de uitgevoerde updates zit. Volg je de updates niet automatisch, ga dan naar het derde adres en installeer de patch van Micrsosoft. Voor gebruikers van de firewall ZoneAlarm heeft het artikel van CNet trouwens speciale instructies, omdat er problemen zijn met compatibiliteit tussen ZoneAlarm en de patch van Microsoft.
http://www.doxpara.com/
http://www.microsoft.com/technet/security/bulletin/ms08-037.mspx
http://news.cnet.com/8301-1009_3-9998625-83.html?tag=nl.e496

"THE DARK KNIGHT" ROEPT TWIJFELS OP OVER DE WIJSHEID VAN DE MASSA
Een van de bouwstenen van het Web 2.0 is de wijsheid van de massa. Sites zoals Digg, Wikipedia, Mahalo rekenen erop dat de massa wijs is, en stomme fouten en uitwassen op tijd zal opmerken en rechtzetten. De lancering van de nieuwe Batman film "The Dark Knight" doet echter twijfelen aan deze wijsheid.
De film is immers in een erg korte tijd naar de top van de ranglijst met de 250 beste films ooit geklommen van de filmsite IMDB (Internet Movie Database). Het staat er zelfs op de eerste plaats, waar het The Godfather verdrongen heeft dat die plaats al een tiental jaren bezette. De meeste filmliefhebbers zullen het volmondig eens zijn dat Dark Knight echt niet de beste film ooit is. De gebruikers van de site hebben, wellicht beïnvloed door de hype rond de film, de film massaal de hoogte ingestemd. Meer nog, zij hebben opzettelijk The Godfather negatieve stemmen gegeven, zodat die niet van één naar twee terugviel, maar zelfs op drie terecht kwam.
Bewijst dit dan dat de massa niet wijs is? Toch niet. Alleen maar dat de massa menselijk is, en net zoals de mens kuddegedrag vertoont. En dat de wijsheid van de massa soms verstoord wordt, wanneer een bepaalde groep kuddegedrag gaat vertonen. Een interessant verhaal bij CNet.
http://news.cnet.com/8301-13515_3-10000650-26.html

ROCK BAND EN GUITAR HERO CREËREN RUSH OP EXCLUSIEVE CONTENT
Dat games als Guitar Hero en Rock Band enorm populair zijn, moeten wij je niet meer vertellen. In menige huiskamer, in cafés, op fuiven spelen jongeren (en ouderen!) alsof hun leven er vanaf hing op een plastic drumstel of gitaar. Je speelt alleen of met/tegen vrienden, je kan zelfs een heuse band maken: als je goed speelt krijg je punten, en mag je concerttours maken, enz. Erg leuk van concept, en razend populair dus.
De software, het game zelf, is natuurlijk belangrijk. Van Guitar Hero werden al miljoenen exemplaren verkocht voor de verschillende consoles. Rockband doet het ook goed, en doordat er elke week nieuwe content uitgebracht wordt voor het game blijft de belangstelling hoog. Binnenkort komt er zelfs Rock Band 2 uit voor de Xbox 360.
Ook de hardware is belangrijk - zelfs de befaamde gitaarmaker Gibson heeft modellen voor gebruik bij deze games uitgebracht! Maar het belangrijkste zijn toch nog de licenties die de gamemakers in de wacht kunnen slepen om muziek te mogen spelen van een bepaalde band. Guitar Hero en Rock Band hebben zelfs voor een compleet nieuwe afzetmarkt gezorgd voor de muzikanten, waarbij zij onverwachte inkomsten kregen uit deze hoek. De laatste tijd willen de gamemakers dat bepaalde bands exclusief te beluisteren zijn via hun game (of liever: dat je via hun game kan meespelen met die bands). Zo heeft Activision een contract afgesloten met de platenmaatschappij van wijlen Jimi Hendrix, en zal je Purple Haze en The Wind Cries Mary binnenkort via Guitar Hero kunnen spelen.
Een interessant artikel dat de evolutie schetst (en het enorme succes) van deze muziekgames vind je bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080728-rock-band-and-guitar-hero-battle-for-better-bands.html

POSTEN VAN CLIP OM BEPAALD STANDPUNT AAN TE TONEN IS "FAIR USE"
Het is niet altijd gemakkelijk om regels vast te leggen over auteursrechten. Er zijn dan ook al heel wat rechtszaken opgestart rond uittreksels of hele afleveringen van tv-programma's die op YouTube gezet werden. In de meeste gevallen worden die filmpjes meteen verwijderd, omdat het om ongeoorloofde kopieŽn gaat.
Nochtans zijn er uitzonderingen waarbij je toch een stuk van een programma mag publiceren - als het bijvoorbeeld gaat om iets aan te tonen. Om het te hebben bijvoorbeeld over de evolutie van presentatoren, over de evolutie van de achtergrond bij praatprogramma's, enz. Dat heet dan "fair use". De grens tussen fair use en een illegale kopie is echter niet altijd duidelijk af te bakenen. Dat mag blijken uit dit verhaal.
In de VS heeft radiopresentator Michael Savage tijdens een van zijn uitzendingen een donderpreek afgestoken tegen de islamieten in de VS, die volgens hem allemaal onmiddellijk het land uitgezet zouden moeten worden, omdat "90% toch van werkloosheidsuitkeringen leeft". Volgens hem zijn de islamieten in de VS ook verantwoordelijk voor de terroristische aanvallen van 11 september. Een islamitische actiegroep (CAIR - Council on American Islamic Relations) reageerde furieus op deze tirade, en postte een uittreksel uit de show van vier minuten lang op zijn website, samen met een weerwoord op de tirade.
Savage reageerde daarop door te eisen dat het uittreksel verwijderd zou worden, omdat het om een inbreuk zou vormen op de auteursrechten. Je begrijpt het al: hierop ontstond een heen-en-weer van beschuldigingen. De rechter heeft nu de knoop doorgehakt, en bepaald dat de aanklacht van Savage tegen CAIT ongegrond is: de organisatie had wel degelijk het recht om de clips te publiceren om een bepaalde stelling aan te tonen. Een beslissing die naar onze mening terecht is. Maar het verhaal is nog niet ten einde, want Savage heeft al aangekondigd dat hij in beroep wil gaan...
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080728-judge-posting-shock-jock-clip-to-the-web-is-fair-use.html

COPY & PASTE EINDELIJK VOOR DE IPHONE
Zullen we het voor de verandering nog eens over de iPhone hebben? Vele gebruikers klagen namelijk over het feit dat, alhoewel de iPhone toch een "smartphone" is, een miniatuur computer wil zijn eigenlijk, een van de simpelste taken die je op een computer kan doen, het knippen en plakken, op de iPhone niet mogelijk is. Wat het natuurlijk erg lastig maakt om webadressen of teksten van het ene programma naar het andere over te brengen.
Maar er is beterschap in het vooruitzicht. Er zou een nieuw programma in de steigers staan, MagicPad, waarmee je zou kunnen knippen en plakken op de iPhone. MagicPad zou een "rich text editor" zijn, waarbij je een tekstdocument kan aamaken en daarin het lettertype, de opmaak, kleur en grootte van de tekst kan aanpassen. De aangemaakte tekst kan nadien ook gemaild worden. MagicPad zou ook, en dat is heel belangrijk, knippen en plakken ondersteunen. Een demofilmpje van het progje vind je bij Apple iPhone Apps (1)
Ondertussen moet het wel gezegd worden dat de iPhone gebruikers veel klachten hebben over de iPhone Apps die zij installeren op hun toestellen. Toegegeven: daar zijn prachtige en erg leuke progjes bij. Erg populair is bijvoorbeeld Urbanspoon, dat een beetje werkt als een fruitautomaat: je moet schudden met je iPhone, en dan komt er een lijst met restaurants en snacks op je scherm tot Urbanspoon een adres vindt dat in jouw buurt is (de iPhone bevat een GPS, weet je nog?). En wat te denken van de PhoneSaber, waarmee je iPhone geluidjes maakt alsof het een lichtsabel is die je in een Star Wars gevecht kan gebruiken? Meer apps vind je bij Washington Post.
Er is wel één groot nadeel aan al die apps. Want nu maak je van je iPhone tegelijkertijd een restaurantgids, een muziek jukebox, een spelletjesconsole, een lichtsabel, en dat wordt iets teveel voor de arme iPhone. Al die progjes komen in conflict met elkaar - en bugs ontstaan: je scherm bevriest, je iPhone crasht, en je moet je hele iPhone herstarten. Begint een beetje op Windows te lijken, vind je ook niet?
http://www.appleiphoneapps.com/2008/07/magicpad-iphone-copy-paste-more-video/
http://magicpad.proximi.com/
file:///C:/Users/admin/Documents/laptop_docs/netties/tijdelijk%20te%20bewerken/apps%20iphone.html

INTERNET EN OLYMPISCHE SPELEN, EN EEN BLOG VAN DE ATLETEN ZELF
Zoals gevreesd was zijn er heel wat strubbelingen met de pers, nu de journalisten massaal neerstrijken in China om verslag uit te brengen van de Olympische Spelen. China staat nu niet bepaald bekend voor zijn persvrijheid: bloggers moeten er zich registreren om toegang te krijgen tot het web, websites en informatie wordt er gecensureerd...De Chinese overheid had wel beloofd dat het zou beteren, maar dat was niet het geval. De buitenlandse journalisten in Beijing bekloegen er zich eerder deze week nog over dat zij geen vrije toegang kregen tot het internet. Waarop het Internationaal Olympisch Comité zelf tussenbeide gekomen is, en een vergadering belegd heeft met de Chinese organisatoren van de OI, om het probleem te bespreken.(1)
Wij kijken in elk geval uit naar de verslaggeving van de OI, vooral omdat dit een testcase zal zijn voor de bloggers. De rechten voor het uitzenden van beelden worden strict gecontroleerd door het IOC, en bloggers mogen dus niet, zoals zij gewoon zijn te doen, met hun laptopje zich ergens neerzetten, beelden maken met hun camerafoontje, en die via het web doorsturen. Ongetwijfeld zal deze regel overtreden worden, en wij zijn dan ook benieuwd in hoeverre de bloggers vrij spel krijgen.
Geblogd zal er in elk geval worden, en dat dankzij een initiatief van computerfabrikant Lenovo. Die heeft namelijk aan meer dan 100 atleten uit meer dan 25 landen, bedrijvig in 26 verschillende sporttakken, iDeaPad en andere laptop pc's met videocamera's meegeven, om vanuit het Olympisch dorp een blog bij te houden van hun ervaringen. Een speciale website (2) zal de blogs bevatten. De atleten zullen gebruik kunnen maken van speciale internet lounges binnen het Olympisc dorp, om hun blog te updaten, te mailen en te surfen. Het is de eerste keer trouwens dat de atleten zelf mogen bloggen tijdens de spelen; tot in 2008 waren blogs enkel toegestaan tot op de openingsceremonie van de games. (2)
Hoe het ook zij, bloggers of geen bloggers, alle ogen zullen uiteraard gericht zijn op de professionele tv-camera's die de sportwedstrijden inblikken. Deze keer zullen verschillende Amerikaanse zenders de beelden niet alleen via de gewone tv-kanalen verdelen, maar ook via het internet. En daar liggen heel wat systeembeheerders dan weer wakker van. Zij vrezen dat er op de werkvloer massaal naar deze uitzendingen gekeken zal worden, en dat de netwerken daardoor wel eens zouden kunnen begeven onder de druk. Een netwerk is immers niet onbeperkt, en kan enkel een bepaalde hoeveelheid data aan voor het gaat vertragen of crashen. En streaming videobestanden zijn duizenden keren groter dan bijvoorbeeld een website die gedownload wordt. Volgens een studie zou 95% van de CIO's (chief information officers) van bedrijven zich ongerust maken over de mate waarin hun netwerk bestand zal zijn tegen die druk. Meer over die bekommernis in een artikel bij Wall Street Journal. (3)
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF29072008_008&ref=nieuwsoverzicht
http://www.lenovo.com/voicesofthegames
http://blogs.wsj.com/biztech/2008/07/28/why-the-olympics-scare-tech-pros/

DELL GOOIT ZICH WEER OP DE MARKT VAN DE DIGITALE SPELERS
Apple mag de laatste maanden/weken vooral n de kijker gestaan hebben omwille van de iPhone, maar je mag niet vergeten dat het eigenlijk de familie iPod is, in combinatie met de iTunes software en winkel, die Apple terug op de wereldkaart gezet hebben. Het succes van de iPod is onovertroffen, en sommige andere fabrikanten willen hun geluk ook wel eens wagen in deze branche.
Zo Dell. Volgens Wall Street Journal zou Dell momenteel een nieuwe digitale muziekplayer aan het testen zijn die in september zou moeten uitkomen. Veel is er nog niet bekend over het toestel, behalve dat het WiFi zal aankunnen, en gebruik maken van de Zing technologie die Dell verleden jaar opgekocht had. Van die Zing is er trouwens ook al een licentie verleend aan SanDisk voor gebruik in de Sansa Connect WiFi media player: Met Zing kan je immers in realtime streaming audio beluisteren afkomstig van muziekportalen. Waarnemers menen dat Zing een grote rol zal spelen in de nieuwe player van Dell, die meer moet worden dan gewoon een player: een softwareplatform om muziek te delen met de pc en andere toestellen. (1)
Er begint de laatste tijd toch wat wrevel te ontstaan over de manier waarop Apple de iTunes software gebruikt om allerlei updates mee te geven voor spullen die je eigenlijk niet nodig hebt. Hetis al langer een bron van ergernis dat je QuickTime in je maag gespitst krijgt wanneer je iTunes installeert. Enkele maanden geleden kreeg Apple op zijn donder doordat het bij een update van iTunes ook de Safari browser meestuurde, of je nu wou of niet. En nu heeft Apple het weer gedaan: de nieuwste update van iTunes heeft gezorgd voor een "MobileMe Preferences" vak in het controlepaneel van Windows Vista. Zoals je wellicht weet is MobileMe de "in de wolken" opslagruimte van Apple om bestanden te bewaren en te synchroniseren. Maar als je geen iPhone hebt of geen Mac computer, dan heb je niet veel aan die MobileMe, en dus is het idioot (om niet te zeggen onbeleefd en opdringerig) om die software zomaar bij alle gebruikers mee te geven wanneer die een update binnenhalen van iTunes.
Is het trouwens niet tijd om iTunes op te splitsen in een gedeelte enkel voor muziek (met iTunes muziekwinkel en het beheer van je muziek) en een andere software, die dient voor al die andere spullen die je via je iPhone kan doen?
http://www.betanews.com/article/Dell_may_try_to_compete_with_Apples_iPod_once_again/1217437969
http://www.electronista.com/articles/08/07/18/apple.puts.mobileme.on.win/

MOJAVE, "HET NIEUWE WINDOWS OS" ALS PUBLICITEITSSTUNT
Het Vista besturingssysteem heeft nog altijd niet de harten veroverd van de grote massa. En dat verdriet Microsoft, want het gelooft rotsvast dat Vista heel wat te bieden heeft. De softwaregigant is daarom met een publiciteitscampagne begonnen die de gebruiker moet overtuigen dat Vista wél goed is, veiliger en gebruiksvriendelijker dan het oude Windows XP.
Die campagne is eigenlijk goed uitgedacht. Microsoft heeft namelijk een reeks filmpjes uitgebracht, waarin aan gebruikers gevraagd werd wat zij van Vista vonden. Het antwoord was steevast negatief: het crasht, ik moet er niets van hebben, het is verschrikkelijk. Daarop werden deze gebruikers een "nieuw" besturingssysteem getoond, de opvolger van Vista: Mojave. En wat zij daar dan van vonden? De antwoorden waren haast unaniem positief. En dan bleek dat Mojave eigenlijk niets anders is dan Vista.... De boodschap is duidelijk: de gebruiker laat zich misleiden door vooroordelen, en zal, eens hij Vista kent, heel tevreden zijn.
Een slim bedachte campagne. De filmpjs kan je online zien. Kunnen ze jou overtuigen?
http://mojaveexperiment.com/
http://news.cnet.com/8301-13860_3-10001331-56.html
http://www.engadget.com/2008/07/29/mojave-experiment-goes-live-doesnt-fail-to-annoy/

IS TWITTER ECHT EEN NIEUWSDIENST?
Het is al een paar keer voorgekomen dat er zich een spectaculaire gebeurtenis voordeed, zoals eerder deze week de aardbeving in CaliforniŽ, en dat dan gewezen wordt op de snelheid waarmee het nieuws over deze gebeurtenis verspreid wordt via Twitter: amper enkele seconden na de aardbeving regende het tweets, vaak verstuurd door mensen vanop hun mobieltje. Sommigen menen zelfs te moeten stellen dat microblog diensten zoals Twitter eigenlijk sneller zijn dan persagentschappen zoals ANP, zelfs hun opvolger zijn. Een internaut schreef zelfs: "Twitter is zoveel meer dan een nieuwsagentschap. Het is sneller, direct, en de burger neemt eraan deel."
In een goed doordacht artikel bij Networkworld wordt dit ballonnetje doorprikt. Wat erop Twitter verscheen, was het woord "earthquake". Geen ooggetuigenverslag, en dat is eigenlijk zelfs in tegenspraak met de oorspronkelijke bedoeling van Twitter: een kort antwoord geven van maximaal 147 karakters op de vraag "wat ben jij aan het doen". De tweets brengen de andere twitteraars op de hoogte van een gebeurtenis, maar die informatie kan niet meer zijn dan een eerste indruk, een eerste oordeel, en soms ook een vooroordeel. Want er is wel de wijsheid van de massa, waarover we het eerder deze week hadden, maar ook de domheid van de mob, de meute die klakkeloos meehuilt met de wolven. Twitter, zo stelt het artikel, maakt niet van iedere internaut een burger-journalist. De tweets vertellen over wat de internaut meemaakt, en daarbij moeten zijn persoonlijke indrukken losgekoppeld worden van wat er werkelijk gebeurd is, vooraleer het echte journalistiek kan worden. Zoniet heb je persoonlijke indrukken, roddel, veronderstellingen, speculatie, trivia; echte journalistiek is nieuws, inzicht, wijsheid.
Een interessant artikel, dat wij van harte aanbevelen.
http://www.networkworld.com/community/node/30521?netht=rn_073008&nladname=073008dailynewspmal

CUIL LAAT STEKEN VALLEN
Eerder deze week hadden wij het over de nieuwe zoekmachine Cuil. Die werd in de pers met veel poeha aangekondigd. Gevolg: iedereen wou de zoekmachine meteen uittesten, en de servers crashten - wat natuurlijk op het nodige leedvermaak onthaald werd. De makers van de site hadden immers in hun persbericht grote woorden gebruikt, zoals "meer zoektermen dan Google", met andere woorden: beter dan Google. En als je zoiets als beginnende zoekmachine beweert, dan krijg je al gemakkelijk het etiket "snoever" opgeplakt, en kijken heel wat mensen uit tot je een uitschuiver maakt - wat dus ook gebeurde, met de crash.
Het blijkt trouwens dat Cuil nog meer steken laat vallen. Wij hadden al opgemerkt dat wij bij onze zoektocht naar "netties" geen verwijzing vonden naar ons domein. Dat blijkt ook bij andere websites en journalisten te zijn. Molly Wood, een journaliste die meewerkt aan de tech podcast Buzz Out Loud, zag een foto van een oudere dame naast haar naam verschijnen bij de zoekresultaten. Het tech blog TechCrunch zag een logo van Google's GMail naast haar naam staat. EEn zoekactie naar "About TechCrunch" vermeldt een biografie van een van de medewerkers van de site, maar vertoont de foto van iemand die werkt voor CIC Data.
Zelf hebben wij zo geen voorbeelden gevonden van foute foto's. Maar wie zo'n blunder aantreft, mag ons die altijd melden!
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/149129/cuil_crunches_gmail_shanghai_entrepreneur.html

HET INTERNET EN DE VASTE BOEKENPRIJS
In Frankrijk speelt zich momenteel een rechtzaak af rond de boekenprijs, die op het eerste zicht enkel voor Frankrijk geldt, maar die misschien wel tot inspiratie kan leiden voor de online boekenverkopers in Europa.
Zoals je wellicht weet bestaat er in BelgiŽ en in Nederland een wet op de vaste boekenprijs. De bedoeling hiervan is dat de verkoopprijs van een boek vaststaat, zodat een boek even duur kost of je het nu in de supermarkt aankoopt of bij een echte boekenwinkel. Deze wet wil enerzijds de zelfstandige boekenwinkel beschermen, door te verhinderen dat supermarkten, die populaire boeken in grote hoeveelheden kunnen aan- en verkopen, een korting zouden kunnen krijgen bij de verdeler van de boeken. Anderzijds wil deze wet, door het verbod om goedkopere supermarktprijzen toe te passen op populaire werken, de zelfstandige boekenwinkel (en het alternatieve, minder populaire boek) een kans geven. De lezer zou naar de boekwinkel trekken voor de bestseller, maar daar ook kennis maken met alternatieve boeken. De wetgever laat, althans in Frankrijk, wel een korting toe van maximaal 5%.
In Frankrijk is er nu echter een discussie ontstaan over die vaste boekenprijs. Verschillende online boekenwinkels bieden namelijk gratis verzendkosten aan voor de boeken die online aangekocht worden. En dat zou je als een premie kunnen beschouwen. Zijn de verzendkosten meer dan 5% van het boek, dan zou deze "premie" verboden moeten worden. In eerste aanleg oordeelde de rechter dat dit inderdaad het geval was, en dat gratis verzendkosten niet toegestaan worden. IN beroep heeft nu echter een tweede rechter bepaald dat dit niet het geval is.
Maar we zijn nog niet aan het einde van de rit. Als een boek verkocht wordt met gratis verzendkosten, zou je namelijk ook kunnen redeneren dat hiermee onder de vaste prijs gegaan wordt, en dat er dus verkocht wordt met verlies. Over dit aspect volgt dan ook nog een procedure in cassatie.
Meer info over de vaste boekenprijs op link 2 en 3.
http://www.journaldunet.com
http://www.cvdm.nl/content.jsp?objectid=7100
http://www.cvdm.nl/dsresource?objectid=6374&type=org
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


ENERGIE BESPAREN: EEN TRIESTE ZAAK
We weten het ondertussen allemaal: we moeten besparen op energie. Is niet omdat we bezorgd zijn om het milieu, dan wel omdat we bezorgd zijn om onze portemonnee. Maar hoe moeten we tewerk gaan? Wat zijn de toestellen die nodeloos veel energie verslinden, en hoe kunnen we daarop besparen?
Gelukkig heeft dit nieuwe energie-bewustzijn gezorgd voor een reeks nieuwe (en goedkope) toestellen waarmee je kan zien hoeveel energie tv's, pc's, de airco en het wasmachine vreten. En dat was nodig: waar we alle mogelijke technologie hebben zitten vandaag de dag in onze mobieltjes en onze plasma tv's, stonden we op het vlak van elektriciteit nog even ver als onze grootouders stonden. En daarom ontstaan er nu netwerken die in het oog houden welke toestellen energie verbruiken (het gemiddelde Amerikaanse huishouden heeft 27 toestellen die altijd in standby staan).
Eigenlijk toch wel cynisch. Om het energieverbruik in het oog te houden en te beperken... hebben we nog een nieuw toestel nodig, dat opnieuw energie verbruikt... Maar kom, het is voor het goede doel!
http://www.nytimes.com/2008/07/27/technology/27proto.html?_r=1&partner=rssnyt&emc=rss&oref=slogin

OFFICE OUTLOOK CONNECTOR: SYNCHRONISEREN ZONDER ABONNEMENT
Het is moeilijk te kiezen: een online of desktop kalender. Het voordeel van een online kalender is duidelijk: je hebt hem altijd bij de hand, op welke computer je ook werkt. Maar - je moet wel altijd online kunnen gaan. En is dat niet het geval, dan is een dekstop kalender te verkiezen. Het beste is natuurlijk een hybride systeem, dat zowel online als offline combineert. En dat is wat Office Outlook Connect aanbiedt.
Deze software, die nog in bèta is, maakt het mogelijk om de gegevens van je Windows Live Calendar (je Hotmail account) te synchroniseren met Microsoft Outlook. Bij vorige versies kon je al de kalender synchroniseren, maar daar was toen nog een bijkomend abonnement voor vereist. Dat is nu niet meer nodig: enkel de gratis Outlook Connector downloaden, en je kan aan de gang. Een mooi voorbeeld van de nieuwe strategie van Microsoft, om een software te koppelen aan een dienst. Waar velen geloven in de cloud computing, en hun toepassing via het web willen aanbieden, gelooft Microsoft dat toepassingen altijd nog de desktop nodig hebben, en dat cloud computing de desktop nooit kan vervangen.
http://fileforum.betanews.com/detail/Microsoft_Office_Outlook_Connector/1187286004/1
http://www.betanews.com/article/Beta_release_of_Office_Outlook_Connector_adds_calendar_syncing/1217012813

JABRA MULTI-USE
Echt sexy zijn de Jabra headsets niet te noemen (ondanks de knappe jongeman die af en toe op de advertentiess verschijnt)- niet als hardware op zich, maar ook niet als een onderwerp voor een artikel in je nieuwsbrief. De toestelletjes wel zijn handig, en er komen regelmatig nieuwe versies uit, die iets beter zijn, iets beter bereik hebben - maar is dat nieuws waarop de lezer zit te wachten? Neen dus.
Toch brengen wij vandaag een bericht over een nieuwe headset van Jabra, de Jabra M5390 multi-use, en wel omdat wij vonden dat die toch iets nieuws te bieden heeft. Het toestelletje kan namelijk gekoppeld worden aan twee Bluetooth apparaten, zoals een mobiele telefoon en een telefoon op je bureau. Of een mobiele telefoon en een PC softphone (zoals Microsoft Office Communicator 2007, Cisco IP Softphones, Skype). Omdat er een bereik is van 70 meter, heb je de nodige vrijheid om in je kantoor rond te lopen, spullen op te zoeken in je kasten, zonder het gesprek te onderbreken.
Echt sexy is het bericht dus nog niet te noemen, nuttig wel. En dat is toch eigenlijk wat telt voor zo'n toestel, niet?
http://www.jabra.com/Sites/Jabra/nl-nl/products/Pages/JabraM5390Multiuse.aspx

INDIA MAAKT EEN 10 DOLLAR LAPTOP
De 100 dollar laptop is nog niet voor meteen - volgens de laatste berichten zou je nog gemakkelijk een jaar moeten wachten vooraleer dit handige toestel, bedoeld voor gebruik in landen met weinig IT infrastructuur, vrij op de markt te verkrijgen zal zijn.
Maar ondertussen meent India dat 100 dollar nog altijd te veel geld is voor elk land waar de kinderen nog in lompen rondlopen en er met moeite geld is voor pen en papier. Het land werkt daarom aan een eigen model goedkope laptop, die niet 100 dollar, doch slechts... 10 dollar zal kosten.
Hoe India deze laptops zal maken is nog niet geweten, want je hebt toch altijd de factor grondstoffen, en het lijkt ons dat er toch voor meer dan 10 dollar aan grondstoffen in de minste laptop zit. Maar wellicht zal de overheid tussenkomen met subsidies. Het is Indian in elk geval veel gelegen om het land een stap voorwaarts te laten maken op IT-vlak. Het land heeft momenteel een heel lage internet-penetratie: van de 1,13 miljard inwoners heeft er amper 4,38 miljoen mensen een breedband aansluiting.
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/149071/india_developing_us10_laptop.html

FLATSCREEN TV? VERGEET HET: VOLGENDE TV'S ZULLEN PAS ECHT PLAT ZIJN!
We mogen dan al met zijn allen een peperdure plasma of lcd tv gekocht hebben, die wij als "flatscreen" bestempelen, omdat hij toch veel platter is dan de oude CRT tv (cathode ray tube). Maar we zijn nog lang niet aan het summum van de platheid toe.
Uit een artikel van PC World leren wij dat er papierdunne tv's onderweg zijn die niet alleen een hele muur kunnen beslaan, maar ook HD beelden uitzenden. Het geheim? De OLED of Organic Licht Emitting diodes. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een dun laagje organisch materiaal, dat licht uitzendt telkens er elektriciteit doorheen gestuurd wordt. OLED maakt geen gebruik van tegenlicht, en is dus ultradun en ook soepel. OLED is ook helderder van beeld, goedkoper om vervaardigen, en milieuvriendelijker dan de plasma schermen of de LCD's.
Over een paar jaar, zo wordt voorspeld, zal je OLED vinden in de meeste tv schermen, en zal dat tv-scherm misschien wel een deel uitmaken van je muur, kamerbreed, of zelfs, alhoewel het nu nog pure science fiction lijkt, van de vooruit van je wagen. Een verhelderend artikel over OLED vind je bij PC World.
http://www.pcworld.com/article/149035/how_tvs_will_get_much_much_flatter.html

Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Microsoft zet zich achter de populaire Ruby programmeertaal.
http://www.pcworld.com/article/id,148966/article.html?tk=nl_dnxnws

*** En ook Apache mag op steun rekenen van de softwaregigant: Microsoft stopt de Apache Software Foundation cash geld toe.
http://www.pcworld.com/article/id,148940/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Analisten menen dat Android en Symbian, twee open source besturingssystemen voor mobiele telefoons, zouden moeten versmelten.
http://www.pcworld.com/article/id,148959/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Google telt meer dan 1 triljoen unieke URL's op het web
http://www.pcworld.com/article/id,148964/article.html?tk=nl_dnxnws

*** In een interview geeft Apple topmant Steve Jobs toe dathij ziek is, "erger dan de raad van bestuur doet uitschijnen, maar niet levensbedreigend". Wat er juist fout is, wil hij niet kwijt.
http://www.pcworld.com/article/id,148991/article.html?tk=nl_dnxnws

*** LG zal het Dolby Mobile Audio Systeem gebruiken in zijn mobieltjes van de teokomst
http://www.pcworld.com/article/id,149127/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Sun brengt een preview uit van zijn SDK voor het JavaFX ontwikkelings framework
http://www.pcworld.com/article/id,149146/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Yahoo, Intel en HP slaan de handen in elkaar voor onderzoek naar cloud computing
http://www.pcworld.com/article/id,149094/article.html?tk=nl_dnxnwsHet oor wil ook wat!
Audio op het InternetNATALIE WALKER
[lounge] De inspiratie van deze week komt van de supergoede Dave's Lounge podcast, die elke keer goede tips aanbrengt voor heerlijk coole en relaxe muziek. Een van de artiesten die wij via Dave's Lounge hebben leren kennen is Natalie Walker, en zij is uitgegroeid tot een van onze topfavorieten. De dame heeft een nieuw album uit, dat in augustus op de markt komt. Ondertussen kan je op haar MySpace pagina al enkele stukken beluisteren, waaronder het "Lost My Shadow". Prachtig!
http://www.myspace.com/nataliewalkermusic
http://www.daveslounge.com/2008/07/08/daves-lounge-121/

ALL INDIA RADIO
[lounge] Nog een band die wij hebben leren kennen via Dave's Lounge is All India Radio. Een warme vrouwenstem tegen een lijzig traag ritme, met een erg verrassende song. Bij MySpace kan je enkele songs beluisteren van het nieuwe album, "Fall". BIj eMusic kan je het aankopen (althans: je maandelijkse abonnement eraan opsouperen).
http://www.allindiaradio.com.au/
http://www.emusic.com/album/Fall-Fall-MP3-Download/11231570.html
http://www.myspace.com/allindiaradio

EVOLVE
[electronic / downtempo] Hier zitten we meer in de jazzsfeer, met een downtempo lounge chill band ui de VS. Van deze band kan je bij MySpace verschillende songs beluisteren, waaronder The way Back absoluut de moeite waard is. De songs van deze band zijn enkel aan te kopen via Amazon of iTunes.
http://www.myspace.com/chill2evolve

MOONFROG
[lounge] Nog meer lounge, ditmaal afkomstig van Moonfrog. Deze band legt veel meer tempo en verhaal in zijn songs, die erg knap opgebouwd zijn. OP de site van de band kan je een tiental songs gratis downloaden.
http://moosefrog.net/index.php?release=1

IRENE B
[lounge / R&B] Deze dame, geboren in Barcelona, tourt al enkele jaartjes mee in het lounge circuit. De song die je bij MySpace vindt is eerder onder RaB te klasseren, maar heeft gelukkig niet de oervervelende overdaad aan tremelo's waarvan sommige artiesten absoluut vinden dat die bij R&B hoort.
http://www.myspace.com/irenebmusicNetties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Je kan de zwakkeren niet sterker maken door de sterken te verzwakken.
- gezegde -
De nieuwe oogstMAPUFACTURE: LANDKAARTEN VOL INFORMATIE
Een intrigerend project: met Mapufacture kan je een landkaart aanmaken waarop je zelf je eigen data toevoegt: feeds, databronnen. Bij de feeds zullen de plaatselijke items op jouw map verschijnen. Mapufacture zal voortdurende de nieuwe informatie toevoegen aan de kaarten naargelang die verschijnt. Je kan zelfs je map in andere toepassingen oproepen, door middel van Geo-RSS of KML.
[Taal: Engels]
http://mapufacture.com/about

VIAMICHELIN
Je kent uiteraard Michelin van het mannetje met de banden, en de Michelin gids met de o zo fel begeerde sterren voor restaurants. Nu is er ook een ViaMichelin, een site die je best kan vergelijken met een kruising tussen Mappy en Expedia. Bezoekers kunnen er routes opvragen, maar ook commentaren achterlaten. Wat ons meteen opviel bij een eerste bzoek was het feit dat je bij de talen kon kiezen tussen "Nederlands" met het Nederlandse vlaggetje, of "Nederlands/Frans" bij het Belgische vlaggetje.
http://www.viamichelin.be/

PICSHADOW
Steeds meer diensten online bieden je de kans om een bewerking te doen met een foto, die je anders enkel zou kunnen doen als je over dure fotobewerkingssoftware beschikte. Zo ook Picshadow: hier kan je gratis en onmiddellijk een schaduw toevoegen aan je foto.
[Taal: Engels]
http://picshadow.com/

GRATIS FONTS: GOTHISCH

Wil je een meer opgesmukte font gebruiken om bijvoorbeeld een document een middeleeuws uitzicht te geven, dan moet je eens bij BestFreefonts kijken, en daar de zoekactie uitvoeren naar Gothic. Er zitten heel leuke fonts of lettertypes tussen!
[Taal: Engels]
http://www.bestfreefonts.com/gothic/medieval/

ISLAM FORUM
Er is heel wat negatieve pers rond de islam godsdienst, en er zijn ook heel wat misvattingen hierover. Daarom is het interessant om eens wat nader kennis te maken met deze godsdienst en cultuur. En er is niets beter dan een forum te volgen, met vragen en antwoord, om te weten wat leeft bij de mensen.
[Taal: Engels]
http://www.gawaher.com/

AMAZING POSTERS
De posters die in Europa gemaakt zijn in het midden van de 20e eeuw, zijn indrukwekkend. ZO indrukwekkend dat ene Bob Staake er een collectie van aangelegd heeft, die zeker en vast het bewonderen waard is.
[Taal: Engels]
http://www.bobstaake.com/posters/

HOE WORD JIJ EEN ANSEL ADAMS?
Een van de beste fotografen van landschappen is Ansel Adams. ZIjn beelden zijn onovertrefbaar. Hoe jij zelf een Ansel Adams kan worden, tenminste: een poging doen om je foto's te verbeteren, dat lees je in dit artikel van The Telegraph. Vroeg opstaan is bijvoorbeeld een vereiste.
[Taal: Engels]
http://www.telegraph.co.uk/connected/main.jhtml?xml=/connected/2007/01/06/dlphoto106.xml

WEBSITEGRADER
Hoe goed doet jouw site het? Deze website verzamelt allerlei informatie over jouw site: trefwoorden, google page ranking, enz. en stelt een rapport over jouw site op. Als je wil kan je zelfs de website van een concurrent meegeven, zodat je een vergelijking krijgt. Netties haalde 76 op 100. Is dat goed? Feit is dat je allerlei tips krijgt om je site te verbeteren. En dat is altijd meegenomen! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.websitegrader.com

REZED: LEREN IN VIRTUELE WERELDEN
De meeste mensen denken bij het woord "virtuele werelden" aan Second Life, en wellicht ook aan sex - deze virtuele wereld staat nu eenmaal bol van dubbelzinnige situaties en plaatsen. Maar virtuele werelden kunnen ook gebruikt worden als lesmateriaal, een virtuele ontmoetingsplaats, online bibliotheken en musea, enz. RezEd is een knooppunt voor al wie geïnteresseerd is in dit aspect van de virtuele werelden; er hoort ook een podcast bij die elke week een ander aspect belicht. (bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.rezed.org/

RAKE SLAGEN
Een beetje gedurfd: wie de politiek van de laatste dagen beu is, kan op deze ludieke pagina van de mensen van Soir Mag' de politiekers hun vet geven - of beter gezegd: als boksbal gebruiken. Sla Leterme of Bush een blauw oog, een tand uit... doe maar! (bron: Walkingmen.com)
[Taal: Frans]
http://www.tetesacliques.be/

WINDOWS VISTA TUNING
Het Vista besturingssysteem van Microsoft is nog altijd niet erg geliefd. Microsoft wil het tij keren en heeft, naast een reeks advertenties om het OS aan te prijzen, ook een document uitgebracht in PDF forfmaat, waarin je verschillende tips vindt om Vista te "tunen" en het tot betere prestaties aan te porren.
[Taal: Engels]
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=ab377598-a637-432c-a3c8-1607ab629201&displaylang=en&tm

PEPERMUNT.NET: EERSTE HULP BIJ INTERNET
Als er een site is die wij kunnen aanraden aan beginnende internauten, dan is het deze site wel. Bij Pepermunt.net vind je niet allen links naar interessante sites, maar ook heel veel uitleg: hoe je veilig kan betalen op het web, waar je online kan laten vertalen, hoe je muziek downloadt en muziek opneemt van het net, welke mediaplayers er zijn, enz. Een absolute aanrader!
Nog een leuke wetenswaardigheid over deze site: de inkomsten die verkregen worden uit de Google-advertenties gaan naar Open Source softwareprojecten en andere goede doelen. Tof!
[Taal: Nederlands]
http://www.pepermunt.net/

PHOTOSHOPLOSSING VOOR BELGIË
Laat het maar over aan de Nederlanders om op de proppen te komen met ludieke ideetjes: de website Retecool riep de internauten op om een oplossing te "photoshoppen" voor het communautaire probleem dat BelgiŽ nu al zo lang in zijn greep houdt. Er kwam een massale respons, en de inzendingen zijn erg leuk en origineel. Kijk zelf maar!
[Taal: Nederlands]
http://www.gva.be/nieuws/Antwerpen/default.asp?art={979F2054-4297-40D8-BBB2-1938EC824970}
http://retecool.com/fotofuckvrijdag/18-07-2008

VRIJDAG MULTIMEDIA: RADIOHEADS NIEUWSTE VIDEO
Dat de band Radiohead zich goed thuis voelt in de nieuwste technologieŽn, mag blijken uit het feit dat hun nieuwste video gemaakt werd zonder enige camera, maar wel met lasers en data. Twee scan-technologieŽn werden gebruikt om 3D afbeeldingen vast te leggen. Knap! Op onderstaande site kan je niet alleen de video bekijken, maar vind je ook een documentaire over het maken ervan. (Bron: Walkingmen.com)
[Taal: Engels]
http://code.google.com/creative/radiohead/

VRIJDAG MULTIMEDIA: HET JOHN LENNON INTERVIEW
In 1969 slaagde een 14-jarige Beatle-fan, Jerry Levitan, erin om gewapend met zijn simpele cassettedeck de hotelkamer van John Lennong in Toronto binnen te geraken. Hij name hem een interview af over vrede. Jerry heeft er nu een filmpje over gemaakt: met de originele geluidsband als soundtrack, heeft hij er een stortvloed aan steeds veranderende animaties aan geplakt. Een verrassend resultaat.(Bron: Walkingmen.com)
[Taal: Engels]
http://www.youtube.com/watch?v=jmR0V6s3NKkUw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- 'Microsoft gooit Windows het raam uit'
Microsoft zou in 2010 afscheid willen nemen van het Windows besturingssyteem. Volgens een bericht van donderdag in de SD-Times werkt...
http://www.ad.nl/multi-media/2493095/Microsoft_gooit_Windows_het_raam_uit.html
- Google aast op naam Knol
Zoekmachinegigant Google aast op de domeinnaam van de Dordrechtse stofzuiger- en stoomreinigerverkoper Knol.
http://www.ad.nl/multi-media/
- Internetten met erwtensoepblik
Met een stok de maat opnemen van blikken soep en ingemaakte vruchtjes, het moet een...
http://www.ad.nl/groenehart/2488985/Internetten_met_erwtensoepblik.html
- Gewelddadige games makkelijk te krijgen
Jongeren kunnen heel simpel aan gewelddadige games komen waar ze volgens de leeftijdscodering te jong voor zijn. Ze komen er vooral...
http://www.ad.nl/economie/2487742/Gewelddadige_games_makkelijk_te_krijgen.html

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- USB Chess
Er zijn veel gadgets die je aan je usb-poort kunt koppelen, maar van een schaakbord zou je dat niet snel verwachten.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23571
- Hip Hop Pets
Een varken, een uil, een kikker en een hond. Het is een vrolijk stel, het zijn de Hip Hop Pets. Ze dansen op de muziek van jouw pc, mp3-speler of audio-installatie.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24131
- Startpagina in web 2.0 stijl
Symbaloo is een nieuwe startpagina die zich als een "web 2.0 bureaublad" in je browser presenteert.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=21224


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Intelligente pillendoos
Intelligent Pill Box: Vergeet nooit meer je pillen in te nemen met deze intelligente pillendoos. To .
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=%A32008&newsid=5447
- Tiende verjaardag Sony Vaio-notebooks
De Vaio notebooks bestaan 10 jaar en dat wil Sony niet onopgemerkt voorbij laten gaan. De nieuwe line-up zal niet alleen de alledaagse gebruiker bekoren maar er is ook aan de zakenman gedacht.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3396
- Eerste volledig met ledís verlichte shop in Europa
Led-verlichting is hot en wordt meer en meer toegepast in winkels, kantoren, restaurants en andere binnenruimtes. Heineken koos ervoor om in hun nieuwe winkel ĎHeineken The Cityí led-verlichting te gebruiken. lees meer..
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3394

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- StepStone rekruteert via online videoís
De 80 medewerkers van StepStone zijn nog op zoek naar nieuwe collegaís en willen daarom aantonen hoezeer zij hun werk op prijs stellen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18614&style=34360
- De Nano van Via toont betere prestaties dan de Atom van Intel
De laatste test van PC Perspective (in het Engels) bevestigt de vaststellingen die eerder werden geconstateerd: Nano, de notebookprocessor van Via is beter dan de Atom van Intel.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18611&style=34360
- Nieuwe GN Netcom oortjes
GN Netcom, wereldleider op gebied van innoverende handsfree oplossingen, kondigt vandaag de lancering van het nieuwe oortje Jabra M5390 Multiuse aan.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18605&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
De nieuwe ultra-notebooks van Asus
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/portables/de-nieuwe-ultra-notebooks-van-asus.cfm
- Sanyo Projector uitstekend geschikt voor kleine ruimten
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/fun--games/sanyo-projector-uitstekend-geschikt-voor-kleine-ruimten.cfm
- Malware evolueert te snel voor antivirustoepassingen
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/beveiliging--anti-virus/malware-evolueert-te-snel-voor-antivirustoepassingen.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- E-mailmarketing: op maat graag
De Britse consument heeft een hekel aan onpersoonlijke en niet-getargete e-mail marketing boodschappen
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=6504
- Tekort aan iPhoneís wordt slecht beheerd
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=6486
- Skyrock.com: Belgische versie telt meer dan 1,4 miljoen blogs
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=6475

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Het Zwarte Geheim van IT
http://computertaal.info/2008/07/31/het-zwarte-geheim-van-it/
- Sci-fi babes (films)
http://computertaal.info/2008/07/31/sci-fi-babes-films/
- Je kan niet bewijzen dat je downloads aanbiedÖ
http://computertaal.info/2008/07/31/je-kan-niet-bewijzen-dat-je-downloads-aanbied/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Ook Hof wijst 112.nl toe aan Nederlandse Staat
De Nederlandse Staat heeft donderdag het hoger beroep omtrent de domeinnaam 112.nl gewonnen. Hiermee wordt de uitkomst van het kort geding dat plaatsvond in mei bekrachtigd. »
http://tweakers.net/nieuws/54849/ook-hof-wijst-112nl-toe-aan-nederlandse-staat.html
- 'Eerste computer' geeft nieuwe geheimen prijs
De eerste analoge computer, ook wel bekend als het Antikythera-mechanisme, heeft een nieuwe functie prijsgegeven. Het ruim twee millennia oude apparaat zou gebruikt zijn om kalenderdata van de klassieke Olympische Spelen bij te houden.
http://tweakers.net/nieuws/54848/eerste-computer-geeft-nieuwe-geheimen-prijs.html
- Nederlandse webshops dagen Nintendo voor de rechter
Zeven Nederlandse webwinkels spannen een rechtszaak aan tegen de Japanse uitgever Nintendo. De webshops willen dat de rechter verklaart dat flashcards en modchips voor de DS in Nederland mogen worden verkocht.
http://tweakers.net/nieuws/54845/nederlandse-webshops-dagen-nintendo-voor-de-rechter.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautTIP VOOR DE WEBMASTER: EEN ZOEKFUNCTIE OP JE WEBSITE

De bezoeker van je website vind misschien niet op je frontpagina wat hij zocht - het bevindt zich wellicht in de archieven van oudere artikels, of op andere pagina's. Het is dus erg belangrijk om een goede zoekfunctie op je website te voorzien. Hieronder volgt een lijstje van zoekers die je gratis, middels een stukje scriptcode, in je site kan integreren: (Bron: Wim W)
http://www.google.com/coop/cse/
http://www.freefind.com/
http://www.jrank.org/
http://www.picosearch.com/
http://www.bravenet.com/webtools/search2/
http://www.fusionbot.com/
http://builder.search.yahoo.com/m/promo
http://www.atomz.com/
http://webmaster.live.com/

TIPS VOOR WEBWERKERS: WIL JE GRAAG WAT VARIATIE IN JE HTML-PAGINA?

Een statische website, vaak html, bestaat uit onveranderlijke webpagina's. Elke bezoeker die zo'n pagina opvraagt krijgt exact dezelfde inhoud te zien; die inhoud zal ook niet zonder tussenkomst van de maker veranderen.

Nu is het maken van zo'n dynamische website niet zo makkelijk als het maken van een statische html-website, waardoor het veel mensen ervan weerhoudt om eraan te beginnen. Ben jij zo iemand, maar wil je wel graag dat je website er af en toe eens wat anders uitziet? Ik zal je wat voorbeelden geven van dynamische inhoud die wel mogelijk is zonder dat je meteen in het diepe springt van een database-gestuurde php-website.
Alle voorbeelden die ik ga noemen moet je plaatsen tussen de <. body> <. /body> tags van je pagina.
Als je overdag een ander plaatje wilt laten zien dan in de avond, zet dan het volgende stukje script op de gewenste plaats. En upload in dezelfde map als de pagina staat 2 plaatjes die je dag.jpg en nacht.jpg noemt.
(let op: wij hebben in de tags telkens een . gezet, om te voorkomen dat de browser de tag zou verwerken in plaats van als tekst weer te geven!)

<..script>
var current= new Date()
var day_night=current.getHours()
if (day_night<.=12)
document.write("<..img src='dag.jpg'>")
else
document.write("<..img src='nacht.jpg'>")
//-->
<.../script>

Als je iedere dag een ander gezegde of uitspraak wilt laten zien, zet dan het volgende stukje script op de gewenste plaats. Vervang enkel de tekst die tussen de "" staat door je eigen tekst. Bijvoorbeeld:

<...script>
var date = new Date() getDate();
var quote = new Array();
quote[1] = "Quote no: 1";
quote[2] = "Quote no: 2";
quote[3] = "Quote no: 3";
en zo ga je door tot aan:
quote[31] = "Quote no: 31";
<.../script>
<..b>Gezegde van de dag:<../b><..br>
<..script language="JavaScript">
<..!-- document.write(quote[date]);
//-->
<../script>

De regel 'en zo ga je door tot aan:' moet je uiteraard nog even vervangen door de overige dagen van de maand. Dat doe je door bijvoorbeeld ' quote[3] = "Quote no: 3";' te kopiŽren, onder die regel te plakken en er ' quote[4] = "Quote no: 4";' van te maken. Dat blijf je herhalen tot je een lijst hebt die van 1 tot en met 31 loopt.
In het bovenstaande voorbeeld is het ook mogelijk om iedere dag een ander plaatje te laten zien, dit kun je doen door in plaats van tekst het volgende tussen de " te zetten, waarbij je 01 vervangt door de dag van de maand.
<..img src='0ii5.jpg'>

Ook zijn er websites die gratis diensten aanbieden om je website wat dynamischer te maken; een voorbeeld hiervan is het KNMI. Zij bieden een plaatje voor op je website aan met daarin de weersverwachting van Nederland.
Om dit op je website te laten zien plak je onderstaande code op de gewenste plaats tussen je
<.. body><.. /body> tags:

<..a href="http://www.knmi.nl/"><..img src="http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/images/knmi_web_weersverwachting.png" alt="weersverwachting" title="weersverwachting" border="0" width="220"><../a>

Veel succes met het dynamischer maken van je website!

NoŽmi van de Moosdijk van Alphamegahosting

10 TWEAKS VOOR VISTA: (8) SYSTEM RESTORE EN SHADOW KOPIEËN (A)
System Restore of Systeemherstel in Vista lijkt wel op dezelfde functie in Windows XP, qua naam en interface, maar de onderliggende technologie is helemaal anders.
In WIndows XP was het voornaamste doel van System Restore: je helpen bij fouten die veroorzaakt worden door incompatibele drivers, slecht DLL's en fouten in het register. Deed zich zo'n probleem voor, dan kon je een stap teruggaan waardoor de aangebrachte wijzigingen teniet gedaan werden: het systeem nam immers op geregelde tijdstippen een momentopname van de toestand van je systeem, en elk van die opnames besloeg tamelijk weinig plaats. En daardoor werden op een Windows XP opnames bijgehouden van System Restore waarmee je wel weken tot maanden terug kon gaan.
Bij Vista worden die momentopnames genomen door de Volume Shadow Copy Service; die houdt ook in het oog welke veranderingen er aangebracht werden aan de databestanden van de vorige versies. Op geregelde tijdstippen maakt het systeem dan een grote vergelijking van elke verandering die aan het "volume" gemaakt werd (dat is een term voor een drive of een partitie die met een drive letter benoemd wordt). Deze wijzigingen worden dan bijgehouden de erg moeilijk te vinden System Volume Information map, waartoe normalerwijze alleen de beheerderaccount toegang heeft. Schaduw kopieŽn negeren de grote systeembestanden waarvoor geen backup vereist is, zoals de pagefile, het hibernation bestand (een tijdelijk bestand dat aangemaakt wordt bij het snel afsluiten van je laptop), en offline boodschappen van Exchange accounts. Maar van ongeveer elk ander soort bestand worden wel de wijzigingen bijgehouden.
Dit zorgt ervoor dat deze momentopnames veel meer plaats innemen dan hun tegenvoeter bij XP. Voordeel is dan weer dat je vaak een oude versie kan terugvinden van een gewist, gewijzigd of beschadigd bestand. Dit systeem van de "Previoux Versions" (vorige versies) is echter enkel beschikbaar via Windows Explorer bij Vista Business, Ultimate, Enterprise. Wie Home Basic of Home Premium heeft kan niet over deze tool beschikken. Vista maakt wel de schaduwkopieŽn aan, maar de inhoud ervan is niet gemakkelijk terug op te halen. Derden zijn echter ondertussen al op de markt gekomen met tools waarmee je deze bestanden op VIsta Home Basic en Home Premium toch terug kan opvissen. Zo'n programma is Shadow Explorer; de interface kon wat gebruiksvriendelijker zijn, maar dat moet je er maar bij pakken.
http://www.shadowexplorer.com/
http://blogs.zdnet.com/Bott/?p=479&page=4

10 TWEAKS VOOR VISTA: (8) SYSTEM RESTORE EN SHADOW KOPIEËN (B)
In zijn blog raadt Ed Bot nog aan om regelmatig de instellingen van Restore te controleren. Zo doe je er best aan dat de herstelpunten automatisch aangemaakt worden op elke drive die bescherming behoeft. Dat doe je via het Controlepaneel, de optie System, System Protection tabblaadje. Daar vind je bij Automatic restore points een lijst met alle drives die een driveletter hebben en via het NTFS bestandssysteem geformatteerd zijn. Is zo'n drive aangevinkt, dan wil dit zeggen dat er van die drive schaduwkopieŽn gemakt worden. Is het een drive met systeembestanden, zorg er dan voor dat automatische herstellen aangevinkt is. Bij bestanden met databestanden doe je dat ook best, om per vergissing gewiste bestanden terug te halen. Tenzij je zelf op een of andere manier regelmatig backups maakt van deze databestanden, want dan zijn deze schaduwkopieŽn niet echt nodig.
http://blogs.zdnet.com/Bott/?p=479&page=4

10 TWEAKS VOOR VISTA: (8) SYSTEM RESTORE EN SHADOW KOPIEËN (C)
Nog een advies van Ed Bot in zijn blog: bepaal zelf hoeveel schijfruimte de schaduwkopieŽn mogen opsouperen. In Windows XP deed je dat met een schuiver. In Vista moet je hiervoor de Command prompt openen, en het commando intikken
vssadmin resize shadowstorage
Je kan de ruimte beperken (wat de meesten doen) of juist extra ruimte geven. Vista zet die waarde standaard op 15% van de schijfruimte of 30% van de beschikbare vrije ruimte.Op een schijf van 150 GB groot is dat ongeveer 20 GB. Maar bewaar je databestanden op een aparte partitie, dan kan je gemakkelijk de ruimte van de schaduwkopieŽn vergroten tot 30 GB of zelfs 40 GB. Zo kan je langer teruggaan via de Previous Versions (vorige versies).
Verder doe je er ook goed aan om de System Restore instellingen elke week te controleren, om te zien of alles naar behoren werkt. Om snel toegang te krijgen tot die optie kan je misschien beter een snelkoppeling maken, via het commando
Systempropertiesprotection.exe
in de command prompt, dat het controlepaneel opent met reeds het juiste tabblaadje geselecteerd.
http://blogs.zdnet.com/Bott/?p=479&page=4Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...WEBTIDE: GRATIS HTML EDITOR
Windows - Mac - Unix - freeware
Deze editor is ideaal voor het schrijven en bewerken van HTML bestanden, PHP, CSS, JavaScript, XML. Het progje heeft ook een validatietool voor deze webtalen, waardoor fouten onderlijnd worden.
http://www.webtide.eu/download.php

HOBOCOPY
Windows XP/Vista - freeware
Met dit progje kan je bestanden en mappen kopiŽren die nog in gebruik zijn; bijvorbeeld om een Flash streaming video die je op een website vindt te kopiŽren vanuit de temp folder naar een andere locatie, terwijl de browser nog open staat. (Bron: Wim W)
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,71884-order,1-page,1/description.html?tk=nl_ddxdwn

IMGBURN: MAAK EEN RESERVEKOPIE VAN JE DVD
Windows all - 1894k - freeware
Er zijn voldoende redenen om een kopie te maken van een dvd, zonder daarom illegaal bezig te zijn. Je wil bijvoorbeeld een reservekopie maken. Met dit progje kan het.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,64960-order,4-page,1/description.html

OOVOO: VERVANGER VOOR SKYPE
Windows 2000/XP/Vista - 14,2 MB - freeware
Een alternatief voor Skype: met deze gratis software kan je online videoconferenties houden met je familie en vrienden, videoboodschappen aan je vrienden versturen, of gewoon chatten via een klassieke messenger. Leuk is dat je tijdens een videogesprek ook speciale visuele effecten aan het beeld kan aanbrengen.
http://www.chip.de/downloads/ooVoo_30428243.html

SIW: SYSTEM INFORMATION FOR WINDOWS


WIndows - freeware
Een van de meest volledige programma's om te zien wat er zo allemaal beweegt (en kruipt! in het geval van wormen) op je Windows pc. Dit progje is een must voor al wie controle wil houden over zijn computer. Je kan het bovendien op een USB stick zetten, zodat je het altijd bij je kan hebben om een vriend in nood verder te helpen. Het enige waarop je moet letten is dat je, bij de installatie, de optie om ook een bijkomende toolbalk mee te installeren, even uitvinkt.(Tip: Paul Liekens)
http://www.gtopala.com/

DRIVE ACTIVITY
Windows Vista - 41,6 kb freeware
Met deze gratis widget voor de zijbalk van Vista kan je in real time de belasting van je harde schijf/schijven in het oog houden. Het progje registreert namelijk alle lees- en schrijfactiviteiten van de ingebouwde harde schijven van je pc, en vertoont die in een grafische interface.
http://www.chip.de/downloads/Drive-Activity_32196770.html

TEAMVIEWER PORTABLE
Windows 2000/XP/Vista - 1,3 MB - freeware
Met dit progje, dat je gewoon op een USB stick kan zetten, kan je de computer van een vriend of partner gewoon via het internet besturen. Binnen luttele seconden leg je een verbinding met de andere computer, ook wanneer die achter een Firewall zit. En dan kan je bijvoorbeeld raad geven om problemen op te lossen, of dingen uit te leggen, enz.
http://www.chip.de/downloads/TeamViewer-Portable_30215209.html

Nagekomen bericht:
Lezer Jurgen meldt ons dat dit programma ook voor het Mac OS beschikbaar is:
http://www.teamviewer.com/index.aspx (zie aankondiging onderaan)

SECUREZIP STANDARD EDITION
Windows 2000/XP/Vista - 13 MB - freeware
Met dit progje kan je je gegevens en communicaties versleutelen met een digitaal certificaat, zonder het gesukkel dat je bij andere comprimeerprogramma's hebt. SecureZip kan je als een apart programma gebruiken maar je kan het ook installeren als een add-in voor Microsoft Outlook (2002 of later) en zo emails en bijlagen versleutelen.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,65005-order,1-page,1/description.html?tk=nl_ddxdwn

VRIJDAG MACDAG: PHONEDIRECTOR
Mac OS X 10.3/10.4/10.5 - 18 MB - shareware $49,43
Een uitstekende tool om vanop je pc je telefoonboekje, sms, kalender en meer te bheren voor de Nokia 6230, 6230i, 6233, 6234, 6300, 6500, 7280, 7380, 8600, 8800: bewerken, uploaden, wissen, backup, export en import, sms, enz.
http://www.download.com/PhoneDirector/3000-2267_4-10661393.html?tag=mncol&cdlPid=10868645

VRIJDAG MACDAG: GIZMO5
Mac OS X 10.3.9 - 21 MB - freeware
Gizmo5 is een gratis internettelefoon voor je computer, die het opbellen van mensen even simpel maakt als het Instant Messaging. Omdat de software gebruik maakt van verschillende protocollen, zoekt hij de beste weg om de gesprekken te routen naar je bestemmeling. Hierdoor krijg je een kristalheldere verbinding, zo belooft de maker.
http://www.download.com/Gizmo5-OS-X-/3000-2146_4-10620195.html?tag=mncol&cdlPid=10870191

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Het is gemakkelijk soepel te zijn wanneer men geen ruggengraat heeft.