Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 31/7/2008 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 12
Nummer 560 van 26/7/2008
Gegroet lezer,

Hebt u ook zo genoten van dat heerlijk zomerweertje de laatste dagen? Er is niets beters dan een stralend heldere hemel, de ochtendlijke frisheid met de belofte van veel zon om de dag goedgeluimd te beginnen! Hopelijk komen er nog veel meer van zulke dagen, die lekker lang duren en waarop je 's avonds tot een stuk in de nacht buiten kan zitten op een terrasje...

En als je dan binnen gaat zitten, dan is er natuurlijk een nieuwe Netties die op je wacht, vol nieuws. Deze week ook enkele berichten over radio en tv, en, hoe kan het anders, de iPhone. En bij onze rubriek "Tips" gaan we verder met de steengoede reeks die wij bij onze collega Ed Bot van ZDNet gevonden hebben. Probeer de tips eens uit, want ze zijn echt razend interessant.

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
DRAAGT GROOT EU P2P PROJECT DE TRADITIONELE TV TEN GRAVE?
Iedereen is het erover eens: P2P is een energiebesparend, zuiniger model om content door te sturen dan de gewone methode waarbij eenieder zelf het volledige bestand gaat downloaden: bij P2P wordt zo'n bestand immers in stukjes gedeeld, en haalt jouw computer bij verschillende computers van het P2P netwerk deze stukjes op, in plaats van op de centrale server, om ze daarna weer aaneen te plakken.
Maar omdat P2P vaak - of moeten wij zeggen: meestal - gebruikt wordt om illegaal gekopieerde bestanden te verspreiden, houden de meeste contentbedrijven zich verre van P2P. Grote uitzondering daarop is de multimediaplayer van Miro, waarmee je bestanden via P2P kan binnenhalen alsook podcasts.
Daar lijkt nu verandering in te komen. Er staat namelijk een nieuw P2P project op stapel, dat zopas 19 miljoen euro gekregen heeft van de EU en verschillende partners, om een P2P systeem van de "vierde generatie" te ontwikkelen. Het "P2P-Next" project, dat uitgaat van de Nederlandse academicus Dr. Johan Pouwelse, is erg ambitieus: het zou op termijn de klassieke tv-uitzendingen via de ether moeten vervangen. Afgelopen week werd er een testprogramma uitgebracht, waarmee de tot nu toe gemaakte vooruitgang getest kan worden. Een verhelderende uitleg over het project vind je bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080718-major-eu-p2p-research-project-hopes-to-kill-traditional-tv.html

BOOSWICHT VERKOOPT SUPER TROJAAN MET GARANTIE
Het is al langer een trend, dat hacken niet langer een bezigheid is voor amateurtjes die het voor de fun doen: steeds meer zijn het beroepscriminelen die het hackerswereldje in handen krijgen. Dat mag nog maar eens uit dit bericht blijken.
Een hacker heeft immers een nieuw "super" trojaantje ontworpen, dat volgens hem niet ontdekt kan worden door antivirussoftware. Hij geeft er zelfs een waarborg op: als het toch ontdekt wordt, krijg je je geld terug. Want deze hacker verkoopt immers zijn trojaantje, aan de niet misse som van 1.300 dollar.
Nog een bewijs dat het verspreiden van malware alsmaar professioneler geschiedt, is het feit dat het trojaantje met de naam Limbo 2 zodanig ontworpen werd dat het zowel aangepast kan worden aan aparte omstandigheden, als dat er varianten van gemaakt kunnen worden. Beveiligingsbedrijf Prevx heeft namelijk ontdekt dat hackers speciaal aangepaste variaties van het Trojaantje verkopen, aan klanten die willen voorkomen dat de malware ontdekt wordt.
Wat de uiteindelijke bedoeling is van de Trojaan? Gegevens stelen. Daarbij gaat de malware iets gecompliceerder te werk dan een gewone keylogger. Zo zal hij een nagemaakt inlogvenster "spoofen" wanneer je op een login pagina komt die het trojaantje interessant vindt, en de informatie die jij daar invult, wordt door het trojaantje opgeslagen en naar zijn baasje doorgestuurd.
Wij onthouden alvast uit dit artikel dat Trojaantjes niets nieuws zijn, maar dat het feit dat de makers ervan een waarborg geven dat de malware niet ontdekt kan worden, toch wel een nieuw en erg gevaarlijk aspect toevoegt aan de malware.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080718-malware-bad-guys-tout-new-trojan-guaranteed-to-evade-filters.html

FACEBOOK BREEKT BEROUWLOZE VEROORDEELDE ZWAAR OP
Het is al zo vaak gezegd: let toch op met wat je op sociale netwerksites zoals Facebook zet. Als adolescent vind je het leuk om stoer te doen, en te bewijzen dat je een "party animal" bent: dronken worden, op tafels dansen, de jongens/meisjes in de buurt ophitsen, alle exploten die je in de disco en de danstent uitgehaald hebt zet je maar online. Lekker stoer. Tot iemand anders die beelden ziet, en er zijn conclusies uit trekt.
Het overkwam bijvoorbeeld ene Joshua Lipton, een jongeman van 20 die voor de rechter moest verschijnen nadat hij een vrouw zwaargewond had bij een ongeval dat hij in dronken toestand veroorzaakt had. Twee weken nadat zijn zaak voorkwam, verschenen er op MySpace foto's van de jongeman waarbij hij verkleed is als gevangene, er gezet door andere fuifnummers. En dat was natuurlijk koren op de molen van de openbare aanklager, die dit bewijs vond van het feit dat de jongeman geen echt berouw zou tonen, en gewoon verder zou fuiven terwijl zijn slachtoffer nog altijd aan het herstellen was in het hospitaal. Gevolg: de rechter veroordeelde de jongeman tot 2 jaar cel.
Er waren al meerdere gevallen bekend van sollicitanten die in de problemen kwamen, doordat toekomstige werkgevers hun verleden uitspitten en via foto's op sociale netwerksites op feiten stootten die de potentiŽle werknemer in een kwaad daglicht stelde. Maar nu blijkt dat ook bij rechtszaken de gegevens van sociale netwerksites à la Myspace en Facebook aangevoerd worden als bewijs. Aanklagers of advocaten van de verdediging gebruiken bijvoorbeeld foto's op die sites om getuigen in diskrediet te brengen: een getuige die op vele foto's weergegeven staat met een flesje bier in de hand, of een T-shirt aan waarop de voorliefde voor tequila staat, maakt in een rechtszaal immers een slechte indruk...
Dus, lezers, vooraleer je allerlei foto's van die wilde fuiven die je bijwoont online gaat zetten, denk even na. Niet alleen jouw privacy, maar ook die van anderen gooi je te grabbel. Wat op dat moment leuk is, en past bij de sfeer, zal, vastgelegd voor de eeuwigheid in een foto, en gepost op een publieke website, een heel andere indruk maken...
http://www.foxnews.com/story/0,2933,386241,00.html

BRENGT DE IPHONE DE GEWONE RADIO DE DOODSTEEK TOE?
Onder deze spectaculaire titel brengt Jeff Jarvis, toch een bekend journalist en actief blogger, een opmerkelijk artikel waarin hij stelt dat de gewone radio ten dode opgeschreven is, en dat het de iPhone is die hem ten grave zal dragen. Hij meent immers dat diensten zoals Last.fm en Pandora.com, waar je zelf een eigen radiostation kan samenstellen met je favoriete muziek, niet alleen de gewone internetradio's overbodig maken, maar ook de traditionele radio, nu deze diensten ook op het mobieltje beschikbaar zijn. Je zou immers op de iPhone continue naar Last.fm of Pandora.com kunnen luisteren, en geen behoefte meer hebben aan andere radio.
Vooraleer die begrafenis echter een feit wordt, zijn er enkele voorwaarden waaraan volgens hem voldaan moet worden:
- de kost van toestel en bandbreedte moet betaalbaar worden. Radio is immers gratis, en Pandora.com en Last.fm beluisteren via de 3G netwerken slokt bandbreedte op!
- de toestellen moeten nog meer ingeburgerd raken.
- de diensten moeten "net neutral" worden of blijven. Hiermee bedoelt hij dat een telecomprovider enkel de bandbreedte mag aanbieden, en niet zijn eigen content, die dan natuurlijk voorrang zou krijgen op content van derden.
- de toestellen moeten "technologisch agnostisch" worden, wat wil zeggen dat zij allemaal dezelfde technologie moeten ondersteunen, bijvoorbeeld RSS feeds.
Uiteraard lokte het artikel heel wat reacties los, en velen verweten Jarvis dat hij, gebruik makend van de hype-gevoeligheid van de iPhone, dit artikel gebouwd had rond de iPhone, terwijl alle andere smartphones hetzelfde effect kunnen hebben. Anderen verweten Jarvis dan weer dat hij één belangrijk punt over het hoofd gezien had: de batterijen. Voortdurend muziek binnenhalen via 3G bandbreedte slokt heel wat energie op, en de batterijen van de iPhone hebben sowieso al een kort leven.
Maar lees zelf de erg interessante en soms verhitte discussie die het artikel losmaakt. Onze conclusie is alvast: de iPhone is nog lang niet in staat om de radio te vervangen. Maar een beetje concurrentie, die de programmamakers wat opport, kan zeker en vast geen kwaad!
http://mashable.com/2008/07/14/iphone-radio/

INTERNETRADIO OP LOSSE SCHROEVEN
Mogen we de heren en dames radiomakers nog een beetje de stuipen op het lijf jagen? Dan moeten zij het artikel "Is Internet Radio on its Last Legs" van Mashable maar eens lezen. Ditmaal gaat het niet over de iPhone die de radio bedreigt, wel over internetradio, van wie het voortbestaan bedreigd wordt door de tarieven die internetradio's zoals Pandora en Last.fm binnenkort zouden moeten gaan betalen, althans in de VS. En zoals je weet hebben deze internetradio's enkele maanden geleden al de deuren gesloten voor niet-Amerikanen, juist omwille van die auteursrechten en licenties.
Indien internetradio's zoals Pandora en Last.fm er het bijltje bij neergooien, dan zou dat heel spijtig zijn. Internetradio is immers de ideale springplank voor de beginnende artiesten, die geen contact hebben binnen de traditionele radio. Zij kunnen dankzij internetradio een fanbase uitbouwen. Pandora bijvoorbeeld brengt 60.000 verschillende artiesten, waarvan 70% geen contract heeft met een groot platenlabel. Deze bands hopen hun geld te verdienen door de verkoop van songs en albums via sites zoals MySpace, en door optredens.
Een systeem dat blijkt te werken, de artiesten worden gedraaid via internetradio, zij bouwen hun publiek op via de sociale netwerken, en slagen erin stilaan roem op te bouwen en een centje te verdienen. Iets wat de grote labels niet zint, aldus het artikel bij Mashable: die zouden druk zetten op SoundExchange, noem het de Amerikaanse Sabam, om hogere royalties te eisen van de internetradio's. Daardoor zou een bedrijf zoals Pandra, dat aan de huidige tarieven 750.000 dollar aan royalties betaalt per maand, de deuren moeten sluiten, vooral omdat SoundExchange deze hogere tarieven met terugwerkende kracht wil eisen tot 2006.
Het gekke van de hele historie is dat de traditionele radio's in de VS helemaal geen royalties moeten betalen, omdat zij beschouwd worden als promotoren van nieuwe songs: zij zorgen ervoor dat songs bekend raken. Maar volgens ons is dat juist wat sites zoals Last.fm doen, en nog in veel hogere mate dan de traditionele radio!
Je begrijpt het al: ook dit artikel lokte weer de nodige discussies uit.
http://mashable.com/2008/07/21/internet-radio/

GOOGLE NU OOK MET ROUTES VOOR VOETGANGERS
Het is al een tijdje in bèta test voor een select groepje testers, maar nu is het publiek, voor iedereen beschikbaar: de routebeschrijving voor voetgangers op Google Maps. Waar je voorheen enkel routes had om een parcours met de auto af te leggen, krijg je nu ook een weg om te voet te doen. En bovendien is deze optie niet enkel voor de VS beschikbaar, maar blijkbaar ook wereldwijd.
Neem zelf maar de test. Ga naar Google Maps, en geef een adres in BelgiŽ in als vertrekpunt. Geef een ander adres in als eindpunt, en druk op "get directions". Bij de zoekresultaten krijg je nu ook de optie bovenaan het lijstje "by car" of "walking" (bèta). Vergelijk de wandelroute met de autoroute, en je zal bemerken dat die eerste helemaal anders is, en dus echt afgestemd op de wandelaar. Je krijgt de afstand in km, en ook een schatting hoe lang het zou duren om die afstand af te leggen.
Google is wel een beetje voorzichtig, en wil je niet doorheen gevaarlijke buurten sturen: het zet er een waarschuwing bij "Use caution when walking in unfamiliar areas" - wees voorzichtig wanneer je door gebieden loopt die je niet kent.
Binnenkort ook nog fietsroutes?
Tussen haakjes: we mogen ook niet vergeten dat er nog zoiets bestaat als Virtual Earth, de tegenhanger van Microsoft voor Google Maps. Daar werd deze week 14,3 TB (terrabyte!) aan nieuwe foto's toegevoegd aan het bestaande arsenaal van satellietbeelden. Ook beelden van BelgiŽ zijn er bij, met name van Doornik, Aalst, Verviers, Sint Niklaas, Hasselt, Genk, Moeskroen, Bergen(MOns), Oostende, Mechelen, Leuven, Kortrijk, La Louvière. En het moet gezegd: de satellietfoto's van Virtual Earth zijn ongemeen scherp.
http://maps.google.com/
http://blogs.msdn.com/virtualearth/archive/2008/07/21/virtual-earth-imagery-release-july-2008.aspx

WAT JE KRIJGT ALS JE KOPPELVERKOOP TOELAAT BIJ MOBIELE TELEFOONS
Toen de iPhone in BelgiŽ uitgebracht werd, als enige ter wereld volledig vrij verkrijgbaar, en de prijs aan de hoge kant bleek te liggen, gingen meteen stemmen op om het verbod op koppelverkoop af te schaffen. Want dat is volgens menigeen de reden waarop de iPhone hier zo duur is. Nu, tegen het feit dat er korting toegepast wordt wanneer iemand een mobiele telefoon koopt, en er meteen een abonnement bij neemt, daar kan niemand bezwaar tegen hebben. Anders wordt het wanneer je diezelfde telefoon énkel kan kopen als je er ook een bepaald abonnement bij een bepaalde operator bij neemt. In het eerste geval heeft de consument nog altijd de vrije keuze, in het tweede geval niet. Beiden praktijken vallen onder de "koppelverkoop", maar het lijkt nuttig om het verbod op die tweede vorm van koppelverkoop in stand te houden.
Wat er trouwens gebeurt als je telefoon koppelt aan abonnement, dat wordt in de VS duidelijk. Weinigen beseffen hier in BelgiŽ hoe daar geen "Nokia" gekocht wordt maar "de nieuwe Sprint", of "de nieuwe AT&T", gewoon omdat toestellen daar helemaal gekoppeld zijn aan operatoren. Die koppeling gaat trouwens nog verder dan je zou vermoeden. Zo kon je deze week lezen dat Sprint en Verizon, twee Amerikaanse operatoren, Windows Mobile 6.1 upgrades uitbrengen voor de bestaande toestellen. Die zou dan meteen ook de nieuwe versie van de Opera browser meebrengen. Huh? zal je zeggen - zo'n upgrade voer je toch zelf uit, naar eigen voorkeur, toch zeker bij Windows Mobile mobieltjes? Blijkbaar niet, toch niet bij systemen met koppelverkoop.
En dus is er iemand die onze minister Van Quickenborne aan het verstand moet brengen dat koppelverkoop van mobiele toestellen en telefoonabonnementen uit den boze is, de vrijheid van de consument volledig aan banden legt, en dus best verboden blijft.
http://blogs.zdnet.com/mobile-gadgeteer/?p=1291

CONTROVERSIEEL WEBLOG GEENSTIJL PROTESTEERT TEGEN IMAGO
"Het kan verkeren" zei Bredero, en zijn woorden blijven nu nog altijd een waarheid als een koe: het weblog "GeenStijl", een van de populairste blogs in Nederland, dat in Wikipedia omschreven wordt als gekenmerkt door "sarcasme, directheid, openheid, felheid en het (bewust) afzien van politieke correctheid, journalistieke principes en nuance, legt nu zelf een klacht neer bij de Nederlandse Raad van de Journalistiek - het blog neemt het niet langer dat men haar naam "GeenStijl" gebruikt om een bepaalde attitude weer te geven.
Concreet gaat het om het feit dat de Nederlandse Volkskrant in een artikel over de toename van het aantal bedreigde politici de titel "GeenStijlgeneratie bedreigt er op los" gebruikt had. Een van de oprichters van het GeenStijl blog, Dominique Weesie, is erg boos over die titel, en noemt het artikel "tendentieus, ongefundeerd en nodeloos kwetsend" - iets wat GeenStijl zelf vaak als verwijt heeft moeten slikken. HIj is het bovendien beur dat de vele fans van het magazine, die reaguurders genoemd worden (een samentrekking van reageerders en gluurders) als een stel "hersenloze apen" afgeschilderd worden. Daarom diende Weesie een klacht in bij de Raad voor Journalistiek, een organisatie voor de zelfregulering voor de media. Een vreemd initiatief, vooral als je weet dat GeenStijl zelf de RvdJ niet erkent, en de organisatie o.a. een "clubje windbuilen zonder gezag" noemt, een "papieren tijger", aldus de krant Trouw.
Bij Volkskrant reageren ze dan ook verbaasd. Bij monde van adjunct-hoofdredacteur verwondert men er zich over hoe lichtgeraakt GeenStijl blijkt te zijn, en wordt GeenStijl een "club die graag anderen mag kwetsen en weinig respect heeft voor reputaties" genoemd.
Men zou het initiatief kunnen interpreteren als een poging van GeenStijl om zijn reputatie wat te fatsoeneren, om zijn achterban wat meer serieux te geven. Maar dan moet die achterban ook meewillen om die serieux waar te maken. En daar begint het schoentje te wringen: het is juist de recalcitrante branieschoppers stijl van GeenStijl, in combinatie met de lezersbrieven waarin helemaal geen blad voor de mond genomen wordt, die het succes uitmaakt van GeenStijl.
Maar leest u zelf de geschiedenis van het magazine eens na bij Wikipedia, en lees de artikels op de site, om u zelf een oordeel te vellen.
http://www.trouw.nl/laatstenieuws/laatstenieuws/article1043749.ece/Klacht_GeenStijl_tegen_Volkskrant_binnen
http://nl.wikipedia.org/wiki/Geen_stijl
http://www.geenstijl.nl/

WORDPRESS BLOG BIJHOUDEN KAN OOK VANOP DE IPHONE
Een van de meest gebruikte systemen om een blog bij te houden is WordPress. Deze gratis dienst heeft een blogsysteem met verschillende sjablonen, waarbij het heel gemakkelijk is om zelf een blog aan te maken en aan te vullen. WordPress kan je op je eigen server installeren, of je kan gebruik maken van de gratis online WordPress dienst.
Verleden week heeft WordPress aangekondigd dat er nu ook een versie komt voor de mobiele blogger, maar die zal helaas enkel werken met de iPhone of iPod Touch, omdat hij als App via de iTunes store verkrijgbaar zal zijn. Het voordeel van deze mobiele versie is dat je onderweg postings kan schrijven en publiceren. Je kan foto's uploaden die op je toestel staan of een foto die je zopas gemaakt hebt met de camera van je mobieltje. Je kan ook postings voorbereiden om ze later dan te publiceren, wanneer je een goede verbinding hebt. De app bevat immers ook een "preview", die je exact toont hoe je posting eruit zal zien.
Er is echter een grote "maar". Knippen en plakken, kopiŽren kan nu eenmaal niet met de iPhone. En dus is het extra moeilijk om een url te vermelden in je artikel, vooral omdat het intikken van een url erg lastig is met het aanraakklavier. Nog een nadeel, zo weet CNet te melden: de postings die je voorbereid had op je computer, zijn niet gesynchroniseerd naar je iPHone en verschijnen daar niet in het wachtrijtje om te posten. Kortom, enkele negatieve punten, maar het blijft toch leuk dat je voortaan mobiel kan bloggen - als je over een iPhone beschikt tenminste!
Bij CNet vind je een filmpje dat de werking van de mobiele versie van WordPress uitlegt.
http://news.cnet.com/8301-17939_109-9996382-2.html

HET WEB ALS TESTLAB VOOR TV-UITZENDINGEN
Wij hebben het er al over gehad: het medium "internet" veroorzaakt grote verschuivingen bij alle andere media - van kranten en journalistiek, tot radio en tv. Het internet wordt zelfs een vehikel voor al deze andere media, en neemt een stukje van de content van deze media over. Denk maar aan de gewone internetradio's (niet Last.fm en co, maar de stations die ook via het internet uitzenden), denk maar aan de afleveringen van tv-reeksen die je via het internet in streaming kan bekijken via Hulu of Miro.
De Amerikaanse zender NBC heeft trouwens deze evolutie goed begrepen. Zij beschouwen zelfs het internet als een bij-vorm van tv, een testlab. Een van hun experimenten is het volgende. Binnenkort moet de befaamde presentator Jay Leno vervangen worden bij de "Saturday Night Live" show; Conan O'Brien wordt zijn vervanger, maar er werd tegelijkertijd een invaller benoemd die O'Brien bij ziekte en vakantie moet vervangen: Jimmy Fallon. Volgens AlleyInsider moet deze Fallon nu oefenen als presentator in speciale uitzendingen die alleen op het web verschijnen (1).
TV-shows die via het internet weggestemd worden, of juist nieuw leven ingeblazen werden: het is al langer schering en inslag. Sommige shows die in de VS na enkele proefafleveringen bij ogenschijnlijk gebrek aan belangstelling afgevoerd werden, bleken via het web zo'n aanhang opgebouwd te hebben, dat de tv-makers zich verplicht zagen om de shows terug op het programma te zetten. In AustraliŽ gaat de zender ABC nog een stap verder, en zet vijf nieuwe ABC channels op het web, waar afleveringen van populaire programma's in streaming formaat bekeken kunnen worden: afleveringen die de kijker gemist mocht hebben, of het laatste nieuws. (2)
Er zit eigenlijk nog een aspect aan deze verschuiving van tv en radio naar web. Tot nu toe was het heel moeilijk om het kijkers- en luisterend publiek te meten. Dat geschiedde voornamelijk aan de hand van steekproeven. Bedrijven zoals Nielsen hebben zich met de jaren toegelegd op het maken van zulke steekproeven, die echter nooit echt accuraat waren. Met het internet wordt het echter mogelijk om heel duidelijk te meten wie wat gekeken heeft, wat natuurlijk erg interessant is voor de reclamemakers. Een erg interessante podcast over het meetsysteem van Nielsen, en de evolutie die het de laatste tijd ondergaan heeft, vind je op het derde adres.
http://www.alleyinsider.com/2008/7/nbc-figures-out-the-web-it-s-a-tv-training-ground
http://www.theage.com.au/news/web/aunty-puts-five-new-channels-online/2008/07/23/1216492598660.html
http://podcastdownload.npr.org/anon.npr-podcasts/podcast/1019/92617603/npr_92617603.mp3

GOOGLE PLANT "KNOLLEN" IN DE TUIN DER WETENSCHAP
Over de online encyclopedie Wikipedia lopen de meningen uiteen. Sommigen twijfelen aan de juistheid van wat erin staat, anderen vinden de Wikipedia juist erg betrouwbaar, en bovendien altijd up to date: waar je bij een traditionele encyclopedie moet wachten tot een artikel aangepast werd door de redacteuren, zal de Wiki de dood van een belangrijke persoon haast meteen op diens pagina vermelden.
Hoe het ook zij, de Wikipedia is een prachtig naslagwerk, geheel gemaakt door vrijwilligers, die er niets anders aan verdienen dan eeuwige roem. Geen reclame ontsiert de pagina's. En dat is, aldus sommige kwatongen, wat Google niet lekker zit. Bij de meeste zoektermen zal je immers hoog bovenaan in de resultatenlijst een verwijzing naar de wikipedia vinden. Een site waar Google niets in de pap te brokkelen heeft, waar de zoekgigant zelfs geen reclameblokjes kan zetten. En daarom, aldus diezelfde kwatongen, is Google begonnen met een eigen initiatief, een alternatief voor de collectieve wijsheid van de vele onbetaalde, anonieme medewerkers van Wikipedia: Knol. Ook hier kunnen vrijwilligers artikels schrijven over een bepaald onderwerp, maar er zijn twee grote verschillen: een artikel behoort de schrijver toe, en er mogen advertenties geplaatst worden. Een situatie waarbij er artikels van verschillende auteurs over een bepaald onderwerp naast elkaar bestaan, is dus best mogelijk. IN dat geval heeft Google een systeem ingevoerd waarbij de internauten kunnen stemmen op het beste artikel.
Bij Knol zal elke auteur kunnen beslissen of hij het artikel "gesloten" houdt, en de eer (en de adverteerinkomsten) voor zichzelf houdt het is te zeggen: voor zichzelf en Google, want natuurlijk moet een deel van de inkomsten met Google gedeeld worden. Maar hij kan het artikel ook open zetten, zodat anderen het kunnen bewerken als een gewone wiki, of de bewerkingen modereren, en zelf bepalen welke bewerkingen ja dan neen toegevoegd worden aan het artikel.
Knol heeft wel een achterstand in te halen. Wikipedia heeft immers al bijna 2,5 Miljoen artikels in het Engels, en nog miljoenen meer in tientallen andere talen. Knol bevat momenteel slechts enkele honderden artikels, een aantal dat wellicht snel veranderen zal nu GOogle deze week Knol uit de besloten testfase gehaald heeft en opengesteld heeft voor het grote publiek.
Diezelfde kwatongen die wij in het begin van het artikel aangehaald hebben, laten wij nog even hun giftige tongen roeren. Zij betwijfelen immers of Knol een lang en succesvol leven beschoren is. Google is immers geen Midas, en niet alles wat het aanraakt verandert meteen in goud. Gmail was en is een groot succes, maar er zijn dozijnen andere initiatieven die in de vergeetput geraakt zijn. De online database van "Base", het sociale netwerk "Orkut" (behalve in BraziliŽ, waar het een opmerkelijk succes kent... bij criminelen!) zijn daar enkele voorbeelden van.
Genoeg de kwatongen aan het woord gelaten. Ontdek zelf Knol, en wie weet voel je je wel geroepen om een artikel te beginnen?
http://www.theage.com.au/news/biztech/google-launches-wikipediaclone/2008/07/24/1216492611201.html
http://news.cnet.com/8301-1023_3-9997426-93.html?tag=nl.e433
http://knol.google.com/k#

300.000 ONGEVALLEN TE WIJTEN AAN GPS
Een GPS in de wagen is fantastisch, maar je mag er niet blind op vertrouwen. Dat is de boodschap die je moet onthouden uit dit bericht. Want het blijkt dat de Britse verzekeringsmaatschappij Direct Line een onderzoek liet uitvoeren naar de automobilisten en hun gps. En volgens dat onderzoek zouden 300.000 automobilisten een ongeval gehad hebben dat te wijten was aan hun GPS en de instructies die het toestel gegeven had.
Niet minder dan 5 miljoenn automobilisten zou zelfs een eenrichtingsweg ingeslagen hebben in de verkeerde richting, gewoon omdat de gps hen vertelde dat ze zo moesten rijden. Je kan natuurlijk ook de bedenking maken: hoe stom moet je zijn om zo'n instructie blind op te volgen, terwijl je eigen ogen toch zien dat je iets verkeerds doet...
http://www.journaldunet.com/solutions/breve/international/29741/300-000-accidents-imputables-au-gps.shtml
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


NU OOK ZUMOBI VOOR DE BLACKBERRY
Wij hebben het al eerder gehad over Zumobi. Dat is een software, eigenlijk een widget, waarmee je een virtueel aanraakscherm krijgt op je pda/mobiele telefoon: net zoals bij de touch screen mobieltjes zoals de iPhone, krijg je een reeks knoppen op je scherm. Elke knop is in vier kwartieren verdeeld. Met de pijltjestoets ga je naar het hartje van een knop, en klik je om die knop te activeren. Daarna ga je met een pijltjestoets naar een van de kwartieren van de knop, om een onderdeel te selecteren.
Jij kiest welke websites en webdiensten je toekent aan elk kwartier van zo'n knop, en zo wordt het gemakkelijk om zonder de browser meteen alle diensten bij de hand te hebben.
Welnu: tot nu toe was Zumobi enkel verkrijgbaar voor mobieltjes met het Windows OS; voortaan kan Zumobi ook op de Blackberry gedraaid worden. Bij BetaNews vind je een filmpje waarin de werking van Zumobi aangetoond wordt. Wij hebben deze software alvast voor onze HTC pda uitgetest, en hij werkt prima.
http://www.betanews.com/article/Zumobi_widgets_slide_on_over_to_BlackBerry/1216415871
http://get.zumobi.com

HI TECH SCHOENEN VOOR DE DAMES
Ach, het moeten niet altijd gadgets voor de heren zijn, ook op het gebied van damesschoenen valt er wat nieuws te vermelden. Wel geen echte hi tech, maar toch belangrijke nieuwigheden op een terrein waar er eigenlijk niet vaak iets nieuws uitgevonden wordt.
De eerste nieuwigheid gaat om een afneembare hak. Dames wisselen immers vaak van schoen, als zij lange afstanden moeten doen. De hoge hak, die op kantoor gedragen wordt, wordt bij het buitengaan verwisseld voor een "gemakkelijke" schoen waarmee de weg naar de metro afgelegd wordt. Meestal is die gemakkelijke schoen niet erg elegant, wat dan weer vloekt met het chique mantelpakje dat mevrouw draagt.
Welnu, designer Natalie Cosette Thorne heeft een oplossing gevonden: de Goodie 2 Shoes, die een hiel hebben die uit twee delen bestaat. Je kan een deel van de hiel verwijderen, en zo de hoogte van 8,75 cm verminderen tot 3,75 cm. De beide delen van de hak zijn aan elkaar bevestigd door middel van spietjes en sterke magneten. Bovendien bestaan er voor de schoen extra's die je op het "montuur" van de schoen kan bevestigen, om telkens een ander uiterlijk te bekomen. Knap bedacht!
Een andere nieuwigheid, alhoewel minder spectaculair, is de hoes voor de hak. Dames met een stiletto hak blijven immers vaak met het fijne hakje hangen tussen de kasseien op de straat, of tussen een kelderrooster. En als zij op het gras willen lopen, dan zinkt de hak weg in het gras. Voor hen bengt het bedrijf SoleMates de "High Heeler" uit. Dat is een dopje dat je over de stiletto schuift, waardoor het draagvlak van de hak breder wordt, en de hak niet meer wegzinkt in gras of kelderrooster. Zal je dan binnenkort dames zien rondlopen op de golfbaan met hoge hakken (met dopje)? Het is toch echt geen zicht...
http://news.cnet.com/8301-17938_105-9995864-1.html
http://news.cnet.com/8301-17938_105-9995767-1.html

BEVEILIGING: WORM VREET MP3'S, EN SPECTACULAIRE BERICHTEN ALS LOKKERTJES
Het blijft uiteraard niet stil aan het front van de hacks, virussen en allerlei malware. Om te beginnen is er een worm die je alle zin zal ontnemen om nog muziek te ruilen via P2P netwerken (wie doet dat trouwens nog, nu je zoveel mogelijkheden hebt op het web om muziek volkomen legaal, zonder DRM, en aan een spotgoedkope prijs aan te kopen?). Er is namelijk ee nieuwe software gesignaleerd die MP3 bestanden gebruikt om pc's te infecteren. Daarvoor worden er links naar gevaarlijke websites ingevoegd in de ASF media bestanden (Advanced SYstems Format). Dat is een format dat uitgevonden werd door Microsoft voor audio en videostreams dat ook andere content kan bevatten, zoals afbeeldingen of links naar info op het web - de website van de band bijvoorbeeld. Als je zo'n besmette MP3 binnengehaald hebt en afspeelt, dan zal die Internet Explorer opstarten en naar een bepaalde webpagina surfen waar je dan gevraagd wordt of je een bepaalde codec wil downloaden. En dan is dan natuurlijk een Trojaantje, waarmee hackers allerlei stunts uithalen op jouw pc.
Het tweede bericht komt van beveiligingsbedrijf Panda software, en gaat over een trend die jij waarschijnlijk ook al opgemerkt als je je inkomende post bekeek: heel wat spectaculaire nieuwsberichten blijken plots in je mailbox te belanden. Een crash van autocoureur Fernando Alonso, het Amerikaanse hooggerechtshof dat hallucinogene thee wil goedkeuren, Jessica Simpson die overspel pleegt... allemaal valse nieuwsberichten natuurlijk, enkel bedoeld om de aandacht te trekken op de mail, in de hoop dat je die zou openen, naar een bepaalde site zou surfen, en daar dan natuurlijk besmet zou raken met een Trojaantje.
Opletten is dus de boodschap!
http://pandalabs.pandasecurity.com/archive/Fake-Fernando-Alonso-car-accident-used-to-distribute-a-new-banking-Trojan.aspx
http://www.networkworld.com/news/2008/071808-new-worm-transcodes-mp3s-to.html?t51hb&netht=mr_072108&nladname=072108dailynewspmal

DRAADLOOS TOETSENBORD VOOR DE WII
Spelletjes spelen is erg leuk geworden sinds de komst van de Wii controller, waarmee de bewegingen die jij in het echt maakt, weergegeven worden in het game zelf. Het spelen van verschillende sportieve spelletjes zoals golf en bowlen heeft daarmee een heel andere dimensie gekregen. zelfs fitness werd leuker dankzij de Wii-mat, die de verplaatsingen van je voeten in het spel op je scherm weergeeeft.
Maar er zit een groot nadeel aan die Wii remote control: het is ongelooflijk lastig om tekst te moeten invoeren. Nochtans doet zich erg vaak een gelegenheid voor waarbij tekst ingevoerd moet worden: om te schatten in games of via het Wii Internet Channel bijvoorbeeld. Daarom vonden wij het persbericht waarin Logitech aankondigt dat het een draadloos Wii toetsenbord uitbrengt voor communicatie in games en applicaties wel interessant. Met het draadloze klavier kan je surfen en zoekopdrachten uitvoeren, en chatten in games zoals Animal Corssing. Het bevat bovendien speciale toetsen, waaronder Zoom in / out, Forward / Back, en Quit en OK.
Het Logitecht Cordless Keyborad voor de Wii zal vanaf augustus in de winkel liggen voor een adviesprijs van 29,99 EUR.
http://www.logitech.com/index.cfm/gaming/wii/devices/4564&cl=us,en

Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Volgende hoofdstuk in de Yahoo-Microsoft saga: Icahn zet het proxy gevecht stop, en in ruil krijgt hij een zitje in het bestuur
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080721-lose-lose-icahn-drops-proxy-fight-yahoo-puts-him-on-board.html

*** Britse NSPCC (kinderbescherming) heeft ernstige bezwaren tegen een online datingplaats voor tieners, MyLOL.net, die het een "speelplaats voor pedofielen" noemt.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=080722003

*** New York Times en sociale netwerksite voor professonals LinkedIn sluiten content partnership: voortaan zullen de leden van LinkedIn gepersonaliseerd nieuws kunnen lezen, afkomstig van de NYT, dat over hun branche gaat, en dat nieuws dan kunnen delen met collega's in diezelfde branche.
http://www.readwriteweb.com/archives/new_york_times_linkedin_enter.php

*** De oudste bijbel ter wereld wordt op het web gepubliceerd
http://www.denieuwereporter.nl/?p=1767
http://www.codex-sinaiticus.net/

*** iPhone gebruikers maken wereldwijd melding van problemen met de sterkte van het signaal en de kwaliteit van de mobiele diensten op hun nieuw toestel, maar er blijkt geen specifieke oorzaak te zijn.
http://ct.cnet.com/clicks?t=70129873-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=NEWS&s=5Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetTHE C ELLIOTT PROJECT - CHASING THE WIND
[rock/elektronica] Een zanger met een aparte stem, een goed uitgewerkte en erg veelzijdige song. Niets zweemzoet, maar sterkte, door de drums en de gitaren. Gratis te downloaden. Meer moet dat niet zijn!
http://www.mp3.com/artist/tcep/summary/

PRISCILLA AHN - DREAM
[singer songwriter] Oh wat een plezier te luisteren naar deze singer songwriter met haar mooie, zuivere, zachte stem. Kristalhelder gezongen, simpel maar uitgewerkt arrangement. Een prachtige song, gratis te downloaden.
http://www.mp3.com/artist/priscilla-ahn/summary/

YELLE - JE VEUX TE VOIR
[pop elektro] Een song die erg doet denken aan Rendez-vous: erg dansbare elektropop, met een knipoog. De muziek is gemaakt door een jong zangeresje uit Frankrijk.
http://www.mp3.com/artist/yelle/summary/

A&A WHAT WHAT WHAT
[elektro pop] Eigenlijk is dit een concept comedy band, maar dat wil niet zeggen dat de band geen goeie songs kan maken. Van pop ballades tot disco, tot hard rock. Je kan verschillende songs downloaden bovendien.
http://www.mp3.com/artist/a-a-a-what-what-what/summary/Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Dat niemand achteraf komt klagen,
wil nog niet zeggen dat alle parachutes perfect in elkaar zitten.
(Benny Hill - via radiovisie)
De nieuwe oogstALTERNATIEVE ZOEKMACHINES
In dit artikel vind je 13 ongewone alternatieve zoekmachines, die je absoluut van pas kunnen komen: Deligio bijvoorbeeld, om software te zoeken aan de hand van tags, SearchMe waarbij je een visuele "cover art" krijgt van de pagina's die als resultaat opgegeven worden op jouw zoekopdracht; yoozilla dat de resultaten in een elegante web 2.0 interface presenteert, enz. Om te ontdekken!
[Taal: Engels]
http://www.smashingapps.com/2008/07/18/13-most-unusual-search-engines-you-should-remember.html

SERIENUMMERS
Is het fout deze site te vermelden? Hier kan je immers serienummers vinden voor progjes die je als shareware gedownload hebt en die je, na uitproberen, eigenlijk niet verder kan gebruiken, tenzij je het aankoopt en een registratienummer krijgt.
[Taal: Engels]
http://www.youserials.com/

HOE UBUNTU INSTALLEREN
Je kent wellicht de cd's met daarop Ubuntu, de erg gebruiksvriendelijke Linux-versie. Gewoon booten van op die cd, en je kan werken in Ubuntu. Maar hoe ga je tewerk als je Ubuntu ook echt wil installeren op je pc? Dit artikel legt het uit, met schermafdrukken om het nog gemakkelijker te maken.
[Taal: Engels]
http://seogadget.co.uk/the-ubuntu-installation-guide/

MYGAZINES: ALLE MAGAZINES BIJ D EHAND

Een heuse ontdekking, deze site: hier vind je digitale kopieŽn van alle mogelijke magazines, van US Weekly, Architectural Digest tot Modern Bride. Even aanklikken, en je kan het hele magazine doorbladeren. Klik op Z om in te zoomen. Uren ben je zoet!
[Taal: Engels]
http://www.mygazines.com/

70 TIPS OM SCHOONHEIDSFOUTJES WEG TE WERKEN MET PHOTOSHOP
Een pukkel op je neus, een rimpel: het is zo gemakkelijk om die weg te werken met Photoshop, althans als je weet hoe het moet. Dit artikel geeft je 70 virtuele schoonheidssalon-tips. Je leert zowel onvolkomenheden wegwerken als sommige mooie details van iemand te benadrukken.
[Taal: Engels]
http://www.smashingmagazine.com/2008/07/15/70-beauty-retouching-photoshop-tutorials/

BALADO: WANDELTOCHTEN VIA HET MOBIELTJE
Een wandeltocht maken interesseert iedereen wel. Maar hoe kom je de beste plekjes in een stad of landschap te weten? De Franse site Balado.fr geeft het goede voorbeeld: hier kan iedereen mooie en/of interessante wandelingen uploaden, zodat anderen die kunnen downloaden en op het mobieltje zetten. Ook foto's en video's die bij de wandeling behoren kunnen de internauten uploaden. De wandeltochten kunnen geprint worden, of als HTML geŽxporteerd worden naar de mobiele telefoon, PDA of draagbare computer.
[Taal: Frans]
http://www.balado.fr/

TRIPWOLF: HET SUMMUM VAN DE REISSITES
Nog geen beslissing genomen over je reisbestemming? Dan kan Tripwolf raad brengen. Deze internationale site, met plaatselijke versies in de Duits- en Engelstalige landen, is een combinatie van reisgids, besprekingen, sociaal netwerk, blogplatform, fotosite, wiki, en bookingsite. De verschillende steden hebben hun eigen pagina, met daarop een landkaart met de bezienswaardigheden, een overzicht van de stad, een lijst met aanbevelingen van anderen, en besprekingen door anderen.
[Taal: Engels]
http://www.tripwolf.com/

SPIEKBLADEN VOOR HET WEB
Alle tips voor Google Search, voor Windows en Mac OS, voor Gmail, Firefox, Google Reader op één blad verzameld, zodat je ze kan afprinten en naast je computer leggen. Ideaal, niet? Deze site heeft deze spiekbladeren verzameld. Snel downloaden!
[Taal: Engels]
http://www.makeuseof.com/tag/7-essential-cheat-sheets/

APP-STICK: ALLES OP EEN USB STICK
Op deze site vind je een mooie verzameling van apps die je op een USB stick kan zetten, zodat je ze altijd bij je hebt. Deze progjes vereisen geen installatie op de PC, zodat je ze dus gewoon van op de USB stick kan opstarten. Het is inderdaad een mooie collectie, met o.a. Foxit PDF, NOtepad++, uTorrent, Winamp, Firefox, Opera, CCLeaner, AbiWord en zelfs Open Office.
[Taal: Engels]
http://www.app-stick.com/

VRIJDAG FOTODAG: DE DUITSE HERDER
Een van de hondenrassen die eigenlijk een beetje uit de mode zijn, is de Duitse herder. NOchtans is dat een heel trouwe, slimme hond, die heel graag werkt. Bij L'Internaute vonden wij een prachtige reeks foto's, die de verschillende aspecten van deze hond aantonen.
[Taal: Frans]
http://www.linternaute.com/nature-animaux/chien/les-bergers-allemands-intelligence-et-fidelite/le-berger-allemand-l-intelligence-et-la-fidelite-incarnes.shtml

VRIJDAG FOTODAG: CLAIRE LATOUCHE

Zwart en wit geeft nog altijd de helderste foto's. Claire Latouche is een fotografe die de kunst om zo'n heldere foto's te maken uitstekend onder de knie heeft. Wij waren vooral begeesterd van haar reeks met muurschilderingen in Brussel, met tekeningen uit stripverhalen.
[Taal: Frans]
http://www.clairelatouche.be/galerie4/galerie4.htm

VRIJDAG MULTIMEDIA: IMMOVAST: 3D BEELDEN VAN PANDEN
De immosite Immovast brengt iets waarnaar wij al lang uitkeken bij immo-sites: een 3D beeld van het aangeboden pand, waarbij het vanuit verschillende hoeken kan bekijken. Dankzij de satellietbeelden kon je al langer een blik werpen op een gedetailleerd beeld van een pand, maar nu is er ook wat Immovast "satellietbeeldspraak" noemt: een technologie waarbij je, gebruik makend van 3D beelden van Virtual Earth van Microsoft, niet alleen de gevel maar ook de achter- en zijkant van een pand kan bekijken. Zo zal je bijvoorbeeld zien of een huis in een groene omgeving ligt, hoe de tuintjes van de buren aangelegd zijn, enz. Een interessante ontwikkeling!
http://www.immovast.com/woningeigenschappen.php?property=3957
http://www.immovast.com


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- 'Downloadheffing legaliseert kopieŽn'
LONDEN - De Britse regering, internetproviders en bedrijven uit de amusementssector gaan samenwerken om een einde te maken aan het illegaal...
http://www.ad.nl/economie/2470728/Downloadheffing_legaliseert_kopien.html
- ĎMystery Maní kan ook verliezen
ROTTERDAM - Er leek geen einde te komen aan de goede resultaten van ICallSoWhat aan de online pokertafels....
http://www.sportwereld.nl/poker/2468314/lsquoMystery_Manrsquo_kan_ook_verliezen.html
- T-Mobile meet met twee maten
DEN HAAG - Een groeiende groep trouwe internetabonnees van T-Mobile voelt zich benadeeld. Ze krijgen een...
http://www.ad.nl/video/2461042/TMobile_meet_met_twee_maten.html

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- JVC komt met een nieuw soort oortelefoon
JVC komt met een oortelefoon die veel dieper in het gehoorkanaal gaat dan bij traditionele oortelefoons het geval is.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24111
- Draadloze Bluetooth speaker
Met de inMotion Soundblade van Altec Lansing profiteer je veel meer van de muzikale mogelijkheden van je mobiele telefoon met Bluetooth.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24084
- Spraakbesturing voor iPod en iPhone
De Muso is een heel bijzondere iPod-dock voor in de auto. Het voegt spraakondersteuning toe aan de iPod en de iPhone.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24072

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Intel Centrino 2: snellere en energiezuinigere laptops
Vorige week lanceerde Intel het nieuwe notebookplatform Centrino 2, traditioneel het startsein voor heel wat fabrikanten om nieuwe laptops op de markt te gooien.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3384
- Smartcard reader
De König CMP-SMARTRW10 is een strak vormgegeven USB smartcard reader.
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=06%A32008&newsid=5461
- GSM met twee gezichten
De nieuwe F400 Music Phone van Samsung maakt gebruik van een krachtige Bang & Olufsen ICEpower-versterker om je muziek tot zijn recht te laten komen. Deze gestileerde dual slider Phone is ontworpen om je een unieke bel- en muziekervaring te bezorgen.

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Mobistar verhoogt omzetverwachting
In het voorbije kwartaal kon de mobiele operator zijn omzet stabiliseren dankzij een forse stijging van het aantal abonnees.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18585&style=34360
- Nog hooguit 5 jaar voor de muis
De verdwijning van de muis is voor morgen. Indien men Steve Prentice, analist bij Gartner mag geloven, zou het meest onmisbare randapparatuur Ė samen met het toetsenbord Ė binnenkort uit ons leven verdwijnen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18580&style=34360
- RTLinfo.be is de partner van de nieuwe iPhone 3G van Mobistar
Drie nieuwe producten van RTL Digital worden voortaan aan de gebruikers van de iPhone 3G aangeboden: een website, RTLinfo.be, met tekst en fotoís over de navigatie op de iPhone, en vooral videocontent.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18579&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Boingo gaat in zee met free-hotspot.com
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/internet/boingo-gaat-in-zee-met-free-hotspot-com.cfm
- Fujitsu Siemens bouwt UMTS in haar pcís
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/portables/fujitsu-siemens-bouwt-umts-in-haar-pc-s.cfm
- Sanyo Projector uitstekend geschikt voor kleine ruimten
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/fun--games/sanyo-projector-uitstekend-geschikt-voor-kleine-ruimten.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Belgacom koopt Mobile-for
Mobile-for kent een groots succes dankzij zijn betaalsysteem met parkeermeters via SMS beschikbaar in 7 steden in BelgiŽ.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=6462
- Amazon lanceert deze zomer nieuwe videowinkel met streaming
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=6440
- Verzenden van fotoís via GSM in de lift
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=6437

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- 20 miljoen downloads voor Firefox 3.0
http://computertaal.info/2008/07/24/20-miljoen-downloads-voor-firefox-30/
- StepStone medewerkers klaar voor de oscars
http://computertaal.info/2008/07/24/stepstone-medewerkers-klaar-voor-de-oscars/
- PayPal-gebruiker doelwit van Chinese cybercriminelen
http://computertaal.info/2008/07/24/paypal-gebruiker-doelwit-van-chinese-cybercriminelen/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Prijs en details van mensachtige, Franse robot bekendgemaakt
http://tweakers.net/nieuws/54729/prijs-en-details-van-mensachtige-franse-robot-bekendgemaakt.html
- Creative introduceert nieuwe Zen-mediaspeler
http://tweakers.net/nieuws/54725/creative-introduceert-nieuwe-zen-mediaspeler.html
- Socialenetwerksite Plaxo krijgt Nederlandse versie
http://tweakers.net/nieuws/54716/socialenetwerksite-plaxo-krijgt-nederlandse-versie.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut10 TWEAKS VOOR VISTA: (6) VEELGEBRUIKTE ZOEKOPDRACHTEN BEWAREN (A)
Mensen die beweren dat VIsta niets nieuws te bieden heeft, die zitten echt wel fout. De zoekfunctie is immers steengoed. En met enkele tweaks kan je die nog beter maken.
Om te beginnen is het al een goede zaak wanneer je, nadat je een zoekopdracht uitgevoerd hebt via Windows Search, de criteria bewaart zodat je die zoekopdracht later opnieuw kan gebruiken: de plaats waar gezocht moet worden, de trefwoorden, het soort bestanden, de volgorde om te sorteren. Die worden dan opgeslagen als een .XML bestand in %userprofile%\Searches.
Leg zo'n bibliotheek aan van favoriete zoekopdrachten, en het zoeken wordt veel gemakkelijker. Redacteur Ed Bott van ZDNet heeft bijvoorbeeld een bibliotheek met daarin alle Word documenten die hij dit jaar aangemaakt heeft, gegroepeerd per datum; alle mails die hij deze maand ontvangen heeft; alle blog postst die hij gepost heeft; alle digitale foto's die hij dit jaar gemaakt heeft, enz. Wanneer hij zo'n bewaarde zoekopdracht opent, kan hij de zoekopdracht nog verfijnen aan de hand van bijkomende termen, of klasseren aan de hand van de headers van de kolommen in Windows Explorer.
Morgen: hoe bewaar je zo'n zoekopdracht?

10 TWEAKS VOOR VISTA: (6) VEELGEBRUIKTE ZOEKOPDRACHTEN BEWAREN (B)
Gisteren legden we uit hoe interessant het is om zoekopdrachten te bewaren. Vandaag vertellen we je hoe je dat doet.
1. Eerst moet je het zoekgebied bepalen.
- om de volledige index te doorzoeken, druk je de Windows toets in plus F om het zoekvenster te openen.
- wil je enkel binnen een bepaalde folder of subfolder zoeken, open je die folder in Windows Explorer
- om verschillende plaatsen te selecteren, open je het Zoek venster, klik je op Advanced Search, vervolgens op het uitklaplijstje rechts van het Location vakje, en daar kies je "Choose search locations" onderaan de lijst. Je kan zowel van je eigen harde schijf als locaties op het netwerk folders kiezen.
2. Vervolgens geef je je zoek-criteria in: een simpel trefwoord dat je in het zoekvakje invult, of door het Advanced Search paneel op te roepen, en daar criteria te selecteren.
3. Selecteer het soort data dat in de zoekresultaten getoond moet worden; je hebt de keuze tussen All (dus geen filter), e-mail, documents, picture, music, en Other. Dit laatste kies je om folders en bestanden te laten tonen die aan geen enkele van deze groepen beantwoorden.
4. Sorteer, groepeer en filter de zoekresultaten aan de hand van de titels van de kolommen.
5. Klik op Save Search, en geef een naam die voldoende duidelijk is voor jou. De zoekcriteria worden bewaard als een .XML bestand.
Wil je nu een bewaarde zoekopdracht terug openen, dan moet je naar de Searches folder gaan in jouw gebruiksprofiel, en daar dubbelklikken op de bewaarde zoekopdracht. Je kan echter ook een snelkoppeling maken naar een bewaarde zoekopdracht, en die op andere plaatsen zetten, zoals de Favorite Links balk, in het Startmenu, op de desktop, of de Quick Launch balk.
http://blogs.zdnet.com/Bott/?p=479&page=2

10 TWEAKS VOOR VISTA: (7) SLEUTELEN AAN DE ZOEKINSTELLINGEN (A)
Eigenlijk zijn er drie verschillende plaatsen waar je een zoekopdracht kan uitvoeren, en elk van die plaatsen kan je aanpassen aan je eigen behoeften.
- Start menu: klik Start, en begin in het Zoekvak te tikken; dan krijg je eerst de programma's die aan je zoekcriteria beantwoorden, maar daarna ook andere zaken, zoals e-mail boodschappen, IE favorieten en geschiedenis, bestanden en mappen in jouw gebruikersprofiel. Dit kan je wijzigen: klik rechts op start, klik Properties (eigenschappen), klik op de Customize knop op het tabblaadje Start menu, en zoek onderaan naar het blok met Zoekopties. Je kan nu bepaalde soorten bestanden uitvinken, zoals mails of favorieten. Je kan ook de zoekopdracht ruimer maken, door de hele index te laten doorzoeken, in plaats van enkel de bestanden in jouw profiel.
- Folder opties: hier kan je misschien best "Use natural language search" aanvinken. Dit zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld kan zoeken naar "email from Fred or Rich received this week", in plaats van de stricte syntax kind: email from:(Fred OR Rick) received: this week.
- Geavanceerde indexeringsopties: Windows Search kan zoeken op bestandsnamen en eigenschappen, zoals datum en grootte. Maar om de inhoud zelf van de bestanden te doorzoeken, moet Windows weten hoe het bestand geopend moet worden. Daarvoor heb je een IFilter nodig. Daarover morgen meer.

10 TWEAKS VOOR VISTA: (7) SLEUTELEN AAN DE ZOEKINSTELLINGEN (B)
Bij het artikel gisteren over het sleutelen aan de zoekinstellingen, kwamen de IFilters ter sprake. Dat format, een onderdeel van de Microsoft Search, bestaat al jaren. Je kan er mee zoeken op servers en werkstations, in Exchange, SQL Servers, SharePoint Portal Server. Een IFilter die voor een van deze servers geschreven is, zou ook moeten werken bij Windows Search.
Veel van deze IFIlters worden al meteen geïnstalleerd wanneer je een programma zoals Office 2007 of Adobe Reader installeert op je pc. Heb je deze programma's niet, dan kan je vaak gratis alternatieven downloaden, zoals het IFilter pakket voor Office 2007 documenten (1) en de Foxit PDF IFilter (2). Er bestaat ook een IFilter voor Staroffice en de Open Office documentbestanden (3). En Service Pack 2 van oOrdPerfect 12 zou ook een nieuwe IFilter bevatten waarmee je WPD documenten kan doorzoeken.
Heb je een Windows Vista, dan kan je best het Microsoft Filter Pack (4) installeren, dat ook IFilters bevat voor Office 2007 en Visio, en het zoeken op bestandnamen ondersteunt in Zip bestanden.
Bij MSDN Filtger Central (5) vind je dan weer een index van alle beschikbare IFilters. Je vindt er ook bij ColumbiaSoft (6); IFilterSHop (7) en IFilter.org (8)
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=60c92a37-719c-4077-b5c6-cac34f4227cc&DisplayLang=en
http://www.foxitsoftware.com/pdf/ifilter/
http://www.ifiltershop.com/staroffice-openoffice-ifilter.html
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=60C92A37-719C-4077-B5C6-CAC34F4227CC
http://blogs.msdn.com/ifilter
http://www.documentlocator.com/Support/IFilters
http://www.ifiltershop.com/index.html
http://www.ifilter.org/default.htm

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html

Van alles halen, (bijna) niets betalen...PICLANS: MAAK VAN JE COMPUTERSCHERM EEN DIASCHERM

Windows XP/VIsta - Mac OS X 10.4.11 - 1 MB - freeware
Deze tool geeft je extra navigatietools om foto's op de 15 meest gebruikte fotosites, waaronder Flickr, Picasa, MySpace, te kunnen doorbladeren: je kan ze op volledig scherm zetten, en toch nog navigeren. (Bron: Werner O.)
http://www.computertotaal.nl/web/Artikelpaginas/Download-artikel/PicLens-1.6-adembenemende-fotoshow.htm

NOW ON AIR
Firefox extensie - freeware
Je bent internet radio aan het beluisteren. Er wordt een fantastische song gespeeld. Maar hoe heet die artiest? Je kan natuurlijk naar de website van de internetradio surfen, maar het is gemakkelijker om beroep te doen op deze extensie voor Firefox, die het antwoord meteen geeft. Niet alleen de song die nu speelt, maar ook de vorige, en de volgende. (Bron: Simon)
http://www.sicomit.com/noaabout

IRFANVIEW PLUG-INS
Windows All - >6,9 MB - freeware
Een gratis beeldbewerker, veel simpeler om te gebruiken dan het erg uitgebreide Photoshop, is Irfanview. Ook voor deze software bestaan plug-ins, die je op deze link terugvindt. Bij Chip.de vind je ook een fotoreportage die enkele van deze plug-ins illustreert.
http://www.chip.de/downloads/IrfanView-Plug-ins_13000003.html

SAVE2PC LIGHT
Windows XP/Vista - 2,4 MB - freeware
Met dit progje kan je video's van YouTube en Co op je eigen pc opslaan. Je moet gewoon de link naar de video naar dit progje kopiŽren, en het progje doet de rest.
Opmerking: met deze "light" versie kan je alleen video's van YouTube opslaan in het AVI, MPEG of FLV formaat. Wil je ook video's van andere sites bewaren, of in andere formaten opslaan, dan moet je de professionele versie aankopen tegen 34 dollar.
http://www.chip.de/downloads/save2pc-Light_32268487.html

OUTLOOK ATTACHMENT REMOVER
Windows - 528k - freeware
Een gratis add-in voor Outlook waarmee je heel wat ruimte kan besparen in je Outlook programma: je kan namelijk bijlagen loskoppelen van mails en ze apart bewaren, of zelfs weggooien, terwijl je toch de mail bewaart.
http://www.kopf.com.br/outlook/

WUBI: UBUNTU INSTALLER
Windows All - 957k - freeware
Wie graag Ubuntu, de meest populaire versie van het Linux OS op zijn Windows computer wil installeren, maar niet de rompslomp wil meemaken om zijn harde schijf te partitioneren, kan beroep doen op dit programma. Het zorgt ervoor dat je als het ware met één simpele klik het alternatieve OS kan uittesten zonder veel risico of gesukkel.
http://www.download.com/Wubi/3000-2094_4-10701841.html?tag=nl.e415

VRIJDAG MACDAG: GRAPHICCONVERTER
Mac OS X 10.4 - 42,39 MB - freeware
Een gratis maar toch erg veelzijdig progje om afbeeldingen te bewerken, en het resultaat in een hele waaier verschillende bestandsformaten te bewaren. Het progje bevat verschillende high-end tools, maar is ook compatibel met plugins à la Photoshop.
http://www.download.com/GraphicConverter-X/3000-2197_4-10057380.html?cdlPid=10833641

VRIJDAG MACDAG: SNAK 5.3
Mac OS X 10.3.9 - shareware met 30 dagen probeerversie
Een IRC client: met dit progje kan je chatten met mensen uit de hele wereld, die je ontmoet in IRC rooms. Je kan IRC (Internet Relay Chat) ook gebruiken om gewoon met je familie één kamer te creŽren, en daar gezellig wat bij te babbelen.
http://www.download.com/Snak/3000-2146_4-10014235.html?tag=mncol&cdlPid=10689122

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Je helpt de arme niet door de rijke te vernietigen.