Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 24/7/2008 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 12
Nummer 559 van 19/7/2008
Gegroet lezer,

Deze week vindt u in uw vertrouwde netties weer een hoop iPhone nieuws, alsook de nodige berichten over nieuwigheden van Google. Wie het beu is om over de iPhone te horen, terwijl er zoveel andere, minstens even goede mobiele telefoons in omloop zijn, die kunnen wij geen ongelijk geven. Elke dag zeggen wij hier op de redactie: nu is het genoeg geweest over die iPhone, over tot de orde van de dag. Maar dan vinden we weer een bericht over de iPhone dat toch de moeite waard is om te brengen, en dan laten wij ons telkens weer verleiden... Dat er trouwens zoveel over Google geschreven wordt, dat is eigenlijk normaal, omdat de zoekmachine zo'n belangrijke rol in ons leven is gaan spelen, en ook omdat Google voortdurend nieuwe producten uitbrengt, zoals deze week sjablonen voor Google docs en spreadsheets, en steden in 3D voor Google Earth.

Veel lees- en experimenteerplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
GOOGLE EN STADSBIBLIOTHEEK LYON DIGITALISEREN 500.000 BOEKEN
Zoals je wellicht weet, is Google al lang bezig met een project om boeken te digitaliseren - voornamelijk afkomstig van Amerikaanse universiteiten, oude maar ook hedendaagse werken. Daar was in de VS fel protest tegen gerezen, omdat dit vaak gebeurde zonder de toestemming van de auteursrechthebbenden (uitgever of auteur). En anderzijds was er ook protest omdat dit teveel de nadruk legde op de Angelsaksische cultuur, en de andere talen in de kou bleven staan.
Google heeft nu blijkbaar zijn lesje geleerd. De zoekgigant heeft aangekondigd dat hij nu, in samenwerking met de stadsbibliotheek van Lyon, meer dan 500.000 boeken zal digitaliseren die zich in de bibliotheek bevinden, en die vrij zijn van auteursrechten. Het gaat om boeken van Franse schrijvers, wetenschappers en denkers, van de medische handleidingen van graaf Des Guidi tot de privécollectie van de familie Amaldi. Die zal je, na digitalisatie, kunnen doorzoeken en online raadplegen, maar ook downloaden.
Deze digitalisering kadert in het Google Library Project; het is voor het eerst dat er ook boeken van een Franse bibliotheek ingescand worden. Er zijn namelijk al 29 bibliotheken die aan het project deelnemen, waarvan 7 in Europa (Oxford, Madrid, CataloniŽ, Beieren, Lausanne).
http://books.google.com/

LANCERING IPHONE VERLOOPT NIET ZONDER STRUBBELINGEN
Ondanks alle hype die er rond de 3G iPhone gecreŽerd was, bleken vrijdag de rijen voor de Mobistar-winkels die in ons land de toestellen mochten verdelen, niet erg groot te zijn. De prijs was uiteraard de grote domper die het enthousiasme voor het toestel in ons land temperde. En ook de geringe hoeveelheid toestellen die beschikbaar was: amper 15 per verkooppunt. Zo'n belachelijk kleine hoeveelheid toestellen ontlokte menige internaut de schampere opmerking dat Apple de vraag naar het toestel kunstmatig opklopte. En Test Aankoop stelde zich vragen bij deze praktijk: voor een toestel waarvoor zoveel hype gecreŽerd wordt, is het toch een vereiste dat er voldoende toestellen uitgebracht worden.
In de VS lokt de lancering dan weer andere problemen uit. Daar is het toestel namelijk gekoppeld aan een abonnement bij AT&T. Al wie een toestel aankocht, moest dat meteen in de winkel activeren bij AT&T - zo moest vermeden worden dat men nog een toestel kon kopen om het dan te "jailbreaken" en te gebruiken met een andere provider. Geen abonnement of activatie bij AT&T, geen toestel, zo simpel was het. Maar dat was buiten de waard gerekend, in dit geval de servers van AT&T (alhoewel sommige berichten spreken over een falen van de servers van iTunes): die gaven er meteen de brui aan, zodat er geen activaties meer konden gebeuren. Waarop sommige winkels toch maar verder gingen om iPhones te verkopen, en de klant aanraadden om de activatie thuis te doen. Andere winkels stuurden klanten onverrichterzake naar huis - en dat moet pijn doen: mensen die willen kopen, bij wie het geld in de zak brandt, moeten doorsturen.
Een verslag van de problemen bij de aankoop van de iPhone in de VS vind je bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080711-launch-woes-turn-iphone-parousia-into-activation-apocalypse.html
http://www.demorgen.be/dm/nl/991/Multimedia/article/detail/344601/2008/07/11/-Koppelverkoop-en-valse-schaarste-bij-iPhone-.dhtml

WORDT IDENTI.CA HET ALTERNATIEF VOOR TWITTER?
Wat je doet via Twitter heeft een naam: het heet microbloggen. Via Twitter hou je immers een mini-blog bij, of dat is althans de bedoeling. Je schrijft enkele gedachten neer, vertelt wat je aandacht gevangen heeft, en jouw "volgelingen" blijven op de hoogte van wat je ontdekt. Eigenlijk vult het microbloggen een leegte op die er ligt tussen e-mail en instant messaging.
Alhoewel wij persoonlijk geen overtuigde twitteraars zijn, zijn heel wat internauten dat wel. Zij moeten echter af en toe flink op de tanden bijten, omdat Twitter, onder druk van zijn populariteit, regelmatig stil ligt.
Van dat falen profiteren andere diensten om in de gunst van de internaut te komen. Een van de concurrenten is Plunk, een ander Friendfeed, maar er zijn er heel wat andere. En nu is er nog een concurrent bij gekomen: Identi.ca. Die verschilt echter op enkele wezenlijke punten van Twitter. Identi.ca is namelijk gebouwd op het software platform Laconica, dat de OpenMicroBlogging specificatie toepast - een open protocol waardoor de verschillende microblogging diensten met elkaar kunnen communiceren. Hierdoor wordt het mogelijk dat gebruikers van verschillende microblog diensten probleemloos met elkaar kunnen communicieren, via deze speciale compatibiliteitslaag. Dit heeft bovendien als grote voordeel dat het gewicht van de vele tienduizenden gebruikers over de verschillende microblogsystemen verspreid wordt. Een van de kwalen van de huidige microblogsystemen is immers dat, als zij echt populair zijn, zij de toevloed aan feeds niet aankunnen en crashen.
Een interessant initiatief, waarvan je in de volgende maanden ongetwijfeld nog meer zal horen. BIj Ars Technica vind je wat meer achtergrond.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080711-open-source-microblogging-site-may-become-twitter-fallback.html
http://identi.ca/

APPLE'S IPHONE EN APPS TOCH GROOT SUCCES
Netties mag in de voorbije dagen dan al de nodige kritische vragen gesteld hebben rond de lancering van de iPhone 3G, vele andere internauten delen blijkbaar die twijfels niet. Volgens Apple zijn er in het afgelopen weekend immers al één miljoen iPhones 3G verkocht. Verschillende winkels, zelfs hele steden meldden dat zij binnen de kortste keren volledig uitverkocht waren. Waarom het kritische duiveltje ons doet fluisteren: met een beperkte voorraad van 15 stuks per winkel, zoals in ons land, is dat geen wonder!
Ook de App Store, waar je nieuwe software kan downloaden voor je iPhone 3G, kent een groot succes: in nog geen 3 dagen werden er meer dan 10 miljoen apps gedownload. In die softwarewinkel, die via iTunes bereikbaar is, zijn er nu al meer dan 800 progjes te vinden, waarvan een 200 geheel gratis zijn. Van de rest kost 90% minder dan 10 USdollar. Zo'n progje wordt via de lucht naar je iPod gestuurd (mobiel netwerk of via WiFi), en worden gefactureerd via je iTunes account. Deze progje kan je tussen haakjes ook op je iPod Touch zetten, maar dan moet je wel eerst een upload doen van de firmware, die 7,99 euro kost.
Het e-zine BetaNews merkt wel op dat sommige makers van software handig gebruik maken van de manier waarop in iTunes de software alfabetisch gerangschikt wordt, om hun eigen product hoger in de ranglijst te krijgen. Bij zo'n alfabetische rangschikking komen spaties, symbolen zoals asterisken, en getallen voor het gewone alfabet. Door bijvoorbeeld de naam van een app te laten beginnen met *** komt zo'n product natuurlijk bovenaan de lijst.
En den nog even over de batterij van de iPhone. Volgens eerdere berichten zou die het niet lang volhouden wanneer je gebruik maakt van het 3G netwerk. PC World wil dit bericht weerleggen, door een test aan te halen waarbij de spreektijd van de iPhone vergeleken wordt met die van andere toestellen. Daaruit blijkt dat de iPhone 3G een spreektijd heeft van 5 uur, 38 minuten, wat veel lager is dan de originele iPhone die via het EDGE netwerk werkte en 10 uur duurde. Maar wat beter is, aldus PC World, dan de concurrentie. Wat ons toch wel een beetje verwondert. Wij hebben altijd geloofd dat voor voice een andere breedband gebruikt wordt dan voor dataverkeer. Nu blijkt echter dat AT&T in de VS voor voice zowel als data gebruik maakt van 3G, en dat is nu eenmaal een slokop van energie. Om te weten te komen hoe de batterijen het nu echt doen, in BelgiŽ, op Belgische netwerken, zullen we moeten wachten tot onze eerste lezers verslag kunnen brengen van hun ervaringen.
Toch nog dit: het blijft een feit dat je bij de iPhone een eventueel probleem van kort levende batterijen niet kan opvangen door te werken met een reservebatterij, omdat je het toestel niet kan openen. Te zeggen dat je het toestel toch ondertussen kan opladen via een USB kabeltje, is larie, want je hebt niet altijd een computer in de buurt om je toestel te laden!
http://www.betanews.com/article/Some_iPhone_app_devs_game_the_system_for_higher_placement/1216051901
http://www.betanews.com/article/Apple_claims_1M_iPhone_3Gs_sold_some_may_be_vouchers/1216054845
http://www.pcworld.com/article/148348/3g_iphones_mediocre_battery_life_still_beats_rivals.html

EBAY VERSUS TIFFANY: DITMAAL WINT EBAY
Enkele dagen geleden werd er in Frankrijk een uitspraak gedaan in een geding tussen eBay en verschillende fabrikanten van luxegoederen, waaronder Vuitton, rond de verkoop van namaakgoederen via eBay. Daarbij werd eBay veroordeeld, omdat het niet voldoende zou doen om zulke verkoop tegen te gaan.
In een gelijkaardige zaak in de VS, ditmaal tussen eBay en Tiffany, fabrikant van juwelen van edele metalen, heeft de rechter echter de zijde gekozen van eBay. Hier lag de zaak namelijk toch wat anders. eBay voerde in haar verdediging aan dat de juwelenfabrikant ervoor gekozen had om niet deel te nemen aan een speciaal programma van eBay dat juist eigenaars van merkgoederen moet helpen om te voorkomen dat er fraude gepleegd zou worden met hun merk.
De rechter rechtvaardigde zijn beslissing met de argumenten dat Tiffany ervoor geopteerd had o eBay te vervolgen, in plaats van de individuele verkopers, en het feit dat de rechtbank had kunnen vaststellen dat eBay de accounts van gebruikers afsluit als het weet heeft van inbreuken op handelsmerken. En daarom werd dus Tiffany in het ongelijk gesteld.
http://news.yahoo.com/s/nm/20080714/wr_nm/ebay_tiffany_dc

KARAKTERS IN GAMES WORDEN SLIMMER
Momenteel loopt in Los Angeles de E3 Expo, de grootste games beurs ter wereld. En uiteraard krijg je dus wat nieuws te lezen over games. Want daar evolueert het natuurlijk ook erg snel.
Zo is er een trend die wij wel erg interessant vonden, en waarbij de karakters in spelletjes voortaan slimmer worden, en minder voorspelbaar. Gooi bijvoorbeeld in het nieuwe game "Star Wars: the Force Unleashed" iets naar de soldaten met hun witte harnas aan, dan zal die misschien een granaat teruggooien. Of gewoon zijn handen opsteken. Of iets volkomen onverwachts doen, elke keer je het game speelt.
Want waar in het verleden spelletjes volledig geprogrammeerd werden met ingeblikte beweging, die de ervaren speler op den duur van buiten kent, hebben de nieuwe games karakters die "slim" zijn, een zin voor zelfbehoud hebben meegekregen. Dat kan dankzij een technologie die "euphoria" heet, en die instant animatie aanmaakt, zodat elk moment in een game uniek is.
Meer over deze razend interessante ontwikkeling bij The Age.
http://news.theage.com.au/technology/as-video-game-technology-advances-characters-get-smarter-full-of-life-20080714-3eky.html

IPHONE UPDATE VERSTOORT OUDERE MODELLEN
Tja, de PR mensen bij Apple wilden absoluut de wereldpers halen met de lancering van hun nieuwe iPhone. Dan moeten ze er ook maar tegen kunnen dat er bij alle artikels die over dit toestel geschreven worden, er ook wat negatieve tussen zitten. Zoals dit: wie een iPhone van de eerste generatie heeft, en via iTunes een update wou binnenhalen van de firmware, had kans dat zijn toestel plots volkomen onbruikbaar werd. Verschillende lezers van CNet wisten althans te melden dat zij eerst een foutmelding kregen, toen zij hun iPhone wilden updaten, en dat daarna het toestel volkomen dood viel. Gebruikers konden gewoon niets meer doen met hun toestel, zelfs niet meer bellen - enkel oproepen naar de hulpdiensten waren nog mogelijk.
Blijkbaar was de hele iTunes de zwakke plek, noem het de Achillespees bij de lancering van de iPhone 3G. Sowieso is iTUnes al een log programma - het start erg traag op, het heeft verschillende interface bugs, het valt je elke vijf voet lastig met verzoeken om een update te mogen binnen halen. En nu dit weer. Hopelijk brengt het hackers in elk geval niet op ideeŽn om voortaan DoS aanvallen uit te voeren tegen de iTunes servers, die nu niet alleen muziek serveren, maar ook die vele toepassingen voor de iPhone, via de App store.
http://www.networkworld.com/community/node/29861?t51hb&vo=mr_071408&nladname=071408voicesofnetworking
http://ct.cnet.com/clicks?t=66936599-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=NEWS&s=5

IPHONE: DE HACKS
Laat ons de verslaggeving maar flink overdrijven met nog een artikel over het toestel. Want je zal je natuurlijk afvragen: is het nu gedaan met de hacks? De vorige reeks iPhones werd immers grotendeels gehackt. Enerzijds om de simkaart te kunnen 'unlocken' - en dus met andere providers te kunnen werken dan de door Apple gekozen provider voor een bepaald land. Anderzijds om zelf software te kunnen zetten op het toestel, want bij de vorige toestellen waren enkel webapps toegelaten.
Volgens een artikel bij NetworkWorld zou het motief voor het eerste soort hacks (keuze van operator) alvast wegvallen, doordat Apple dit keer met veel meer carriers een overeenkomst gesloten heeft waardoor je met de iPhone officieel kan surfen in je eigen land, met de officiŽle Apple-partner.
Het motief voor de tweede soort hack blijft echter bestaan. Veel toepassingen zijn nog altijd niet verkrijgbaar via de officiŽle Apps. En dus zal, aldus waarnemers, het kat en muisspelletje waarbij ondernemende programmeurs een hack uitvinden, waarop Apple een tegenzet bedenkt om die hack weer te omzeilen, blijven voortduren.
http://www.networkworld.com/news/2008/070908-hacking-days-over-for-iphone.html?t51hb&vo=mr_071408&nladname=071408voicesofnetworking
http://gizmodo.com/5025249/iphone-3g-unlocked-with-sim-card-adapter

IPHONE: TAPTAP IS DE NIEUWSTE RAGE
En dan nog eentje, "one for on the road", en dan stoppen we ermee voor de rest van de week: een van de progjes die het meest gedownload zijn via de App Store van iTunes is de Tap Tap Revenge, en die lijkt een ware hit te worden. Het principe van het spelletje is simpel, het lijkt zelfs een beetje op Guitar Hero: je moet op het ritme van een song gekleurde puntjes op het scherm aantikken. En je kan het zelfs met zijn tweeŽn spelend: twee spelers staan dan over hetzelfde toestel gebogen, en concurreren met elkaar om ter beste de juiste puntjes aanraken.
Het speciale aan dit spelletje is dat het eerst ontworpen was als een game voor de gehackte iPhones. Het werd daarna opgekocht door het bedrijf Tapulous, dat zich de laatste maanden gespecialiseerd heeft in toepassingen voor de iPhone, en is nu dus verkrijgbaar via de App Store, waar het bovenaan de lijst van top downloads prijkt.
Andere populaire toepassingen zijn AOL Radio, en My Space Mobile. Zo. Hebben we onze artikelenreeks over de iPhone toch nog met een positieve noot afgesloten. Het moet niet altijd negatieve kritiek zijn!
http://www.techcrunch.com/2008/07/15/tap-tap-revenge-for-iphone-launches-late-surges-up-app-store-rankings/

AUTEURSRECHTEN WORDEN OPGETROKKEN VAN 50 NAAR 95 JAAR?
In de VS werd een tiental jaren geleden de termijn van de auteursrechten opgetrokken van 50 jaar naar 70 jaar, of 95 jaar voor anonieme werken. In Europa is die termijn echter nog altijd 50 jaar. En dat brengt, zo luidt het, de Europese artiesten in een nadelige positie: wie als 20-jarige een song opneemt, ziet zich op zijn 70e beroofd van alle inkomsten uit die song.
Europees Commissaris Charlie McCreevy zou nu een voorstel ingediend hebben om de basistermijn van de auteursrechten in heel Europa op 95 jaar te brengen, zodat de lat voor artiesten in Europa en de VS gelijk komt te liggen.
Uiteraard kent het voorstel de nodige tegenkanting - het zou volgens kritici immers op het lijf geschreven zijn van de platenindustrie, en niet van de artiest zelf. De rechten liggen immers vaak bij de platenmaatschappijen, en afhankelijk van het contract dat de artiest gesloten heeft met zijn platenboer kan hij al dan niet van die verlenging genieten. McCreevy heeft, om aan die kritiek tegemoet te komen, een aanpassing gedaan aan zijn voorstel: het agentschap dat nalaat om na de 50 jaar een verlenging aan te vragen, zal zijn rechten verliezen.
Er komt ook kritiek van o.a. eurocommissaris Viviane Reding, omdat de maatregel enkel de populaire artiesten ten gunste zou komen. Bovendien zou de vrije publicatie van archieven van culturele instelling lijden onder die verlenging.
http://webwereld.nl/ref/newsletter/51915
http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/08/1156&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en
http://www.betanews.com/article/EU_parliament_to_debate_copyright_term_extension_this_week/1216173618
Reactie van lezer Henk
<<<
Beste Hilde,
Een kleine correctie: het betreft hier niet de Auteursrechten - hoewel die ongetwijfeld ook aan de beurt gaan komen - maar de 'naburige rechten'. Dat wil zeggen die van de uitvoerende artist. Niet dat het veel zal uitmaken, want er zijn maar weinig muzikanten die nog baas zijn over hetgeen zij creŽerden en de argumentatie van de heer McCreevy is daarom met grote voorsprong de meest stompzinnige die ik ooit hoorde. Dit soort controle-(lees: wurg-)mechanismen zullen uiteindelijk dodelijk blijken voor een gezond muziekleven dat immers niet is gebaseerd op gekunstelde restricties, maar op de vrijheid om naar believen met die 12 noten te spelen.
Met groeten,
Henk de Boer

AUTEURSRECHTENMAATSCHAPPIJEN VERLIEZEN MONOPOLIE OP EIGEN BINNENLANDSE MARKT
We blijven nog even hangen bij de auteursrechten. ZOals je wellicht weet worden die geïnd door de auteursrechtenorganisaties, die het geïnde geld volgens een bepaalde sleutel verdelen onder de aangesloten artiesten. In BelgiŽ is dat o.a. Sabam, in Nederland is dat Buma/Stemra.
Het feit dat elk land zijn eigen auteursrechtenmaatschappij heeft, is een grote hindernis voor de ontwikkeling van de digitale muziek in Europa, omdat een bedrijf zoals iTunes dat de muziek wil verdelen van een bepaalde artiest, akkoorden moet afsluiten met de verschillende organisaties in de verschillende landen, en dat is natuurlijk een hele rompslomp.
De EU heeft daarom beslist dat dat nationale monopolie doorbroken moet worden. Voortaan zullen artiesten een auteursrechtenmaatschappij kunnen kiezen die niet in hun eigen land gevestigd is. Wat niet naar de zin is van Buma/Stemra, omdat het vreest dat kleinere maatschappijen verdrukt zullen worden door de grotere. Het klaagt trouwens aan dat de auteursrechtenmaatschappijen van Duitsland en Groot-BrittanniŽ al een samenwerkingsverband opgericht hebben, waardoor zij nu al de exclusieve rechten verworven hebben voor heel EUropa op de online en mobiele rechten van EMI Music Publishing. Buma/Stemra heeft dan ook een klacht ingediend tegen dit samenwerkingsakkoord bij de antitrustinstanties van de EC.
http://webwereld.nl/ref/newsletter/51916
http://www.sabam.be/

GOOGLE TRACHT PORNO TE WEREN UIT LIVELY
Na al die droge kost een "sappiger" bericht: blijkbaar heeft de porno-industrie al heel snel Google Lively, de nieuwe virtuele wereld van Google al snel ontdekt. Alhoewel de gebruiksvoorwaarden van Google Lively naaktheid en sexueel expliciet materiaal verbieden, zijn er al verschillende sexueel getinte kamers ontdekt, zoals Sexy & Hot, porn place, enz. Maar wat je daar aantreft is nog aan de brave kant - er is wel een poster die verwijst naar een bepaalde pornosite, en in een van deze kamers is een licht erotische video te zien, maar de sexuele content die je hier vindt verzinkt in het niet bij de echte "adulte" kamertjes in Second LIfe.
Google wil echter deze erotisch getinte kamers van het begin af aan de kop indrukken: wie betrapt wordt op het inrichten van zo'n kamertje, wordt niet alleen verbannen uit LIvely, maar riskeert ook dat zijn Google account geannuleerd wordt.
http://news.cnet.com/archive/2008-07-14-n24.html
http://www.lively.com/html/community_standards.html

HELE STEDEN TE BEZOEKEN IN 3D VIA GOOGLE EARTH
Het is al een hele tijd dat Google de gebruikers van zijn Google Earth software de tools gegeven heeft om zelf 3D weergaven te maken van gebouwen, en die dan op een digitale kaart te zetten, waar zij door alle andere internauten bekeken kunnen worden. Zo zijn er ondertussen al heel wat opmerkelijke gebouwen neergepoot in deze 3D wereld, meestal het werk van enthousiaste amateurs of bedrijven die hun gebouw op de virtuele kaart wilden zetten.
Google heeft echter zelf ook het initiatief genomen om deze individuele initiatieven een beetje te superviseren, en er een geheel van te maken. Het wil op den duur hele steden weergeven op de kaart, een initiatief dat het "Cities in 3D" programma heet.
En deze week werd dan een eerste reeks steden officieel voorgesteld in de "3D Buildings" laag van Google Earth. Het zijn voornamelijk steden uit het oosten van de VS, waaronder Washinton D.C. Wie een virtueel bezoek brengt aan deze steden, zal onder de indruk zijn.
En dan kan je natuurlijk gaan dromen: waarom deze virtuele steden niet verwerkt als achtergrond in games? Of in virtuele werelden , of als straatje waar je je digitale aankopen kan doen? Denk maar aan een virtuele Meir, een Nieuwstraat, een Wijnegem shopping center?
http://earth.google.com/citiesin3d
http://mashable.com/2008/07/15/google-earth-3d-cities/

GOOGLE DOCS NU OOK MET SJABLONEN
Een van de handige dingen in Microsoft Office zijn de sjablonen of templates: reeds door anderen gemaakte stramienen, ontwerpen om een pagina in te delen of formules in een rekenblad in te voeren. Nu heeft ook Google Docs zo'n templates uitgebracht, die je gratis gebruiken kan bij Google Docs, Spreadsheets en Presentations (de tegenhangers van GOogle voor Word, Excel en PowerPoint).
Of het nu gaat om een planning tool voor een huwelijk, een tool om je benzineverbruik per kilometer te berekenen of om fotoalbums aan te maken: je kan ze allemaal vinden in de Google Docs Template Gallery. Tot het lijstje behoren verder cv's om te solliciteren voor een job, een coverpagina voor een fax, facturen voor zakenlui. Ook particulieren vinden er hun meug: uitnodigingen, kalenders, labels om te printen, projecten opvolgen, enz.
Vele van deze templates ondersteunen bovendien het online samenwerken aan eenzelfde document, zonder dat je hetzelfde document over en weer moet mailen tussen de verschillende medewerkers. Bij het Google blog vind je enkele filmpjes die je vertellen hoe de medewerkers deze templates gemaakt hebben.
http://docs.google.com/templates?sort=hottest&view=default
http://blogoscoped.com/archive/2008-07-17-n29.html

GMAIL CONTACTEN EN KALENDER OOK OFFLINE BESCHIKBAAR
Nog nieuws van het Google front (we zouden eens een week zonder Google en iPhone nieuws in het leven moeten roepen!): nog dit jaar zouden ook Gmail en Google Calendar offline beschikbaar worden. Volgende maand zou er ook SyncML ondersteuning komen voor de contacts in Gmail, noem het je adresboekje. SyncML is een standaard voor data synchronisatie, die door heel wat bedrijven ondersteund wordt.
Tussen haakjes: Microsoft blijft ook niet bij de pakken zitten hoor. Maar daar moeten ze dringend iets aan hun PR doen, want hun nieuwigheden halen lang niet de schijnwerpers die voortdurend op Google gericht lijken te staan. Microsoft heeft namelijk aan haar Windows Live Calendar enkele handige nieuwigheidjes toegevoegd. Die online kalender is eigenlijk nog in beta testfase, en dus wordt er voortdurend aan getimmerd. Er is een nieuwe interface gekomen, er zijn wat meer opties om de kalender af te drukken, maar er is nu ook een tool om je te laten herinneren aan verjaardagen.
Bovendien zal je binnenkort, net zoals je bij andere online kalenders kan doen, je kunnen abonneren op andere kalenders die in het iCal formaat gemaakt zijn, zodat de data die in die kalender staan (zoals bijvoorbeeld de officiŽle feestdagen voor een bepaald land) meteen ingevuld worden in jouw kalender.
Je ziet het: je krijgt geen rust. Altijd maar moeten uittesten, nieuwigheden uitproberen... Leuk toch?
http://news.cnet.com/8301-17939_109-9992848-2.html?part=rss&tag=feed&subj=Webware
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


INTEL HEALTH: DE DOKTER OP BEZOEK
Eigenlijk is die titel fout gekozen, want met dit toestel krijg je wel een checkup van je toestand, maar is het niet je dokter die de controle doet, wel een toestel. De Intel Health Guide, een door Intel ontworpen toestel, heeft immers zopas de goedkeuring gekregen van de FDA, de Amerikaanse Food & Drugs Association, waardoor het nu in de handel gebracht mag worden.
Het toestel, zo weet Gizmodo te melden, is een kleine pc de Windows XP draait en een aanraakscherm bevat, plus een webportaal waarmee de patiŽnt contact kan onderhouden met zijn arts. De computer kan gebruikt worden om patiŽnten eraan te herinneren dat zij hun medicijnen moeten nemen, om een live videoconferentie tot stand te gebruiken met de arts, en zelfs om de functies (hartslag, bloeddruk enz.) te meten. Deze informatie wordt dan versleuteld en naar de zorgverstrekker verzonden.
Volgens Intel kan dit toestel een grote besparing opleveren voor de ziekteverzekering, omdat er een groot deel van de routinecontroles bij mensen met chronische gezondheidsproblemen verschoven wordt van ziekenhuis naar de patiŽnt thuis. Het toestel zou einde 2008 / begin 2009op de markt komen.
http://gizmodo.com/5024601/intel-health-guide-lets-doctors-check-up-on-you-electronically

WII MOTION PLUS: NOG BETERE 3D BEWEGINGEN
De WIi Remote heeft al een grote revolutie veroorzaakt onder de gamers: van bloemzakken die achter hun scherm lagen en hingen, vastgekluisterd aan hun joystick, zijn onze gamers tegenwoordig frisse kerels en meisjes geworden, die sportief met hun Wii Remote allerlei sporten beoefenen en zelfs aan het fitnessen gaan. Die Wii Remote, een klein toestelletje dat je in je hand houdt, noteert immers welke bewegingen jij maakt dankzij de ingebouwde bewegingssensor, en geeft die bewegingen in het spel weer, zodat jouw avatar op dezelfde manier een golfclub zwaait als jij je remote beweegt.
Nintendo heeft nu nog een nieuwigheid in petto, die het nog leuker moet maken om met de Wii Remote te bewegen: de Wii Motion PLus. Die moet onderaan de bodem van de Wii Remote bevestigd worden, bevat een betere sensor, waardoor de gamer nog meer het gevoel krijgt dat zijn gebaren in het 3D game exact weergegeven worden. Elke beweging, elke draai van de arm wordt meteen weergegeven, zodat ook fijnere bewegingen (zoals het richten van een virtueel geweer bijvoorbeeld) genoteerd worden.
http://news.cnet.com/8301-17938_105-9990455-1.html?hhTest=1

EEN PORTRET IN DE PALM VAN JE HAND?
Wetenschappers in Japan ontwikkelen momenteel een gadget, een soort kubus, waarin een driedimensionaal beeld van een persoon of voorwerp weergegeven wordt, en die je dan in de palm van je hand zou kunnen houden.
De gCubik, zoals de gadget heeft, en die nog in de prototype fase zit, zal dan later nog verder ontwikkeld worden zodat hij ook kan bewegen... en zelfs spreken! Zo zou je bijvoorbeeld de miniatuurafbeelding van een persoon in je hand kunnen houden. In plaats van een foto van je vriendinnetje, zou je bijvoorbeeld een kubus kunnen hebben met daarin een driedimensionaal beeld van je vriendinnetje.
Voor deze gCubik zijn talloze toepassingen. Grootouders zouden een 3D a fbeelding kunnen zien van hun kleinkinderen die aan het andere eind van de wereld wonen; zakenlui zouden een 3D afbeelding kunnen zien van een prototype van een artikel; schoolleraren zouden in de gCubik wetenschappelijke afbeeldingen kunnen tonen.
Tot nu toe zijn de wetenschappers echter nog alleen maar aan het stilstaande 3D beeld toe; de bewegingen moeten nog volgen.
http://www.theage.com.au/news/technology/a-portrait-for-the-palm-of-your-hand/2008/07/15/1215887606000.html

FIX VOOR PROBLEEM MET ZONEALARM NA DNS PATCH VAN MICROSOFT
Wie de firewall van ZoneAlarm op zijn computer heeft staan, zal misschien verleden week raar op zijn neus gekeken hebben, nadat Microsoft een patch had uitgebracht in het kader van zijn dinsdagse updates. In dit geval ging het om een patch die een probeem moest verhelpen waardoor computers kwetsbaar waren voor zogenaamde DNS aanvallen, een kwetsbaarheid die ontdekt was door ene Dan Kaminsky van het beveiligingsbedrijf IO Active Inc.
Maar zoals het vaak gaat, leidt de oplossingen voor het ene probleem naar het ontstaan van een nieuw probleem, in dit geval voor de gebruikers van ZoneAlarm. Zij moesten vaststellen hoe hun internetverbinding onderbroken werd, en helemaal niet of maar gedeeltelijk op het web konden.
De oplossing bestond er natuurlijk in om ZoneAlarm uit te schakelen, maar dat is niet echt aan te raden: vandaag de dag kan je niet meer veilig surfen zonder firewall. Windows heeft wel een ingebouwde firewall, maar kenners achten die niet echt waterdicht - zij betrouwen liever op externe software. ZoneAlarm heeft inmiddels een patch uitgebracht die het euvel moet verhelpen. Om de patch te installeren, moet je eerst wel de patch van Microsoft verwijderen, om terug toegang te krijgen tot het internet (of ZoneAlarm uitschakelen uiteraard).
Tussen haakjes: velen menen dat een hardware matige firewall, zoals een router, veel doeltreffender werkt dan enige software die je kan installeren. Maar dat is voer voor een andere discussie.
http://www.informationweek.com/news/security/management/showArticle.jhtml?articleID=208808584
http://download.zonealarm.com/bin/free/pressReleases/2008/LossOfInternetAccessIssue.html

OPERA MOBILE 9.5 BÈTA UIT VOOR HET MOBIELTJE
Je had vroeger al de OPera Mini, een lichtgewicht browser voor Java-mobieltjes. Maar nu is er ook Opera Mobile, een robuuste browser, volledig gebouwd op webstandaards, die het "echte" web brengt naar Windows Mobile en Symbian mobieltjes.
De browser zou, volgens de eerste berichten, erg snel zijn. Je kan een pagina in overzicht modus bekijken, zodat je kan zien wat er allemaal te bekijken valt, om dan verder in te zoomen. Onderaan het venster is er een navigatiebalk met tekstmenu's. Een uitvoerige bespreking met enkele filmpjes erbij vind je bij CNet.
De versie die nu uitgebracht werd in bèta, is wel enkel bedoeld voor mobieltjes met een aanraakscherm, en zij is (voorlopig) gratis. Of dat zo blijft, is nog de vraag. Vorige versies van de Opera Mobile (8.65) was immers enkel tegen betaling ($24) te krijgen. En dat zijn wij niet meer gewoon, te moeten betalen voor onze browser!
Tussen haakjes: de HTC Diamond heeft al een exemplaar van Opera Mobile 9.5 aan boord, zij het dat het een lichtjes aangepaste versie is.
http://news.cnet.com/8301-17939_109-9992603-2.html?part=rss&tag=feed&subj=Webware

Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Bedrijven zijn op zoek naar nieuwe CRM software: vooral een betere verbinding met mobiele systemen staat op het verlanglijstje
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=080714004

*** De Zwitserse telecom provider Swisscom heeft gekozen voor OPera als browser: de klanten van Swisscom zullen voortaan Opera Mini kunnen downloaden via de lucht naar hun mobieltjes.
http://www.opera.com/

*** De geruchten als zou er toch een Google Phone komen met het android-besturingssysteem aan boord, nemen toe.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=080715004

*** Paus zendt preek via sms naar pelgrims
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBeHC0RjB3v0Jhb0Q25z0EM

*** Belgacom heeft Mobile-for overgenomen, het bedrijf dat in 7 Belgische steden sms-parkeren mogelijk maakt.
http://www.mobile-for.be

*** Opslaan op tapes is nog niet dood, in tegendeel: HP en Sony heeft de dichtheid van hun DAT opslagtapes vergroot, , terwijl IBM en Sun tape drives van 1Tb (terrabyte) uitgebracht hebben
http://www.pcworld.com/article/id,148451/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Telenet verhoogt de downloadlimiet: TurboNet gaat van 35 GB naar 60 GB.
http://www.telenet.beHet oor wil ook wat!
Audio op het InternetCRASHTV
[rock] Deze week gaan we er iets steviger tegenaan: onze inspiratie komt namelijk van de Indie Heart podcast, en daar houden ze wel iets meer van rock. CrashTV brengt goed verzorgde rock; de gitaren spelen niet de hoofdrol, er komen heel wat instrumenten aan te pas die het hoofdmotief ondersteunen. Bij Indie Heart kan je verschillende songs beluisteren, en ook de song "chrome" gratis downloaden.
http://indieheart.com/bands/51/

DANIEL IORIO GROUP
[rock/pop] Deze band draait rond Daniel Iorio, die al in het voorprogramma gespeeld heeft van bands zoals YES, Nazareth, enz. De band brengt dan ook iets tragere pop, met close harmony in de stemmen. Je kan de song "Hike" beluisteren, niet downloaden.
http://www.mp3.com/artist/danielioriogroup/summary/
http://indieheart.com/bands/77/

LIZZIE NUNNERY
[pop] Deze singer songwriter heeft een erg hoge stem, waaraan je even moet wennen. De songs zijn delicaat en zuiver. Lizzie kent heel wat succes, en is al opgetreden op de BBC. Geen songs te downloaden, wel live te beluisteren.
http://indieheart.com/bands/209/
http://www.lizzienunnery.co.uk/

HEADLIGHTS ON THE COASTLINE
[pop/rock] Een indie rockband die wel met wat meer geweld tekeer gaat: snerpende gitaartjes en harde drums staan hier duidelijk op het menu. Toch blijft het beschaafd en blijven de songs beluisterbaar.
http://indieheart.com/bands/208/

THE JAMES CLARKE INSTITUTE
[folk rock] Vrolijk en uptempo, dat is wat deze band brengt. Erg afwisselende songs, aangenaam om horen. En gelukkig kan je ook heel wat materiaal van deze band downloaden.
http://indieheart.com/bands/14/
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Blinden doen niet aan bungee jumpen. Het jaagt de hond teveel schrik aan.
(citaat van Wim W)
De nieuwe oogst21 ONLINE TOOLS VOOR DE WEBMASTER/WEBBOUWER
In dit artikel staan 21 tools vermeld die de webbouwer en webmaster goed van pas kunnen komen. Zo bijvoorbeeld CrazyEgg: een tool die je toont op welke plekken de bezoekers klikken en op welke niet; Sprout, om widgets, mini-sites, mashups, banners te maken; Postica om plakbriefjes te schrijven en te delen met je medewerkers; Shrinkfile om bestanden te comprimeren, enz. Erg handig!
[Taal: Engels]
http://www.smashingapps.com/2008/07/11/21-online-free-web-based-applications-that-you-probably-would-love-to-use-every-day.html

WERKEN MET WORDPRESS
Verleden week verwezen wij reeds naar een artikel waarin uitgelegd wordt hoe je een blog kan opstarten, en we blijven nog even bij die blogs: dit artikel vertelt je hoe je een blog opstart via het WordPress systeem. Dit blogsysteem wordt erg veel gebruikt - zowel als een blog die gratis aangemaakt wordt op de wordpress-site zelf, als zelfstandig systeem: je kan namelijk de Wordpress software downloaden en op je eigen server zetten, om zo je blog aan te maken.
[Taal: Engels]
http://www.webmonkey.com/tutorial/Get_Started_With_WordPress

LEREN WERKEN MET FLASH/ACTION SCRIPT
Nog een site voor webbouwers: hier vind je links naar 12 websites waar je kan leren hoe je werkt met Adobe Flash, of hoe je je kennis van Flash nog kan verdiepen. De links verwijzen o.a. naar Flash Kit, een van de oudste en grootste communities rond Flash ontwikkeling.
[Taal: Engels]
http://sixrevisions.com/flashactionscript/flash_tutorial_websites/

REZED: VIRTUELE WERELDEN EN ONDERWIJS
Waarom zou je, om onderwijs te volgen, beperkt moeten blijven tot de schoolbanken? Waarom de verschillende virtuele werelden niet ingeschakeld? Hier kan je namelijk met één klik honderden kilometers vliegen, allerlei dingen zelf ontdekken. Een site die zich buigt over het onderwerp "virtuele werelden en onderwijs" is die van RezEd. (Tip: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.rezed.org/

WHEN IS GOOD: WANNEER PAST HET JE?
Een simpele website om iets af te spreken met vrienden: duid op het rooster alle tijdstippen aan waarop jij kan, waarna je een link krijgt die je kan mailen naar al wie je wil uitnodigen. Zij kunnen op het rooster de voorgestelde tijdstippen zien, en kunnen eveneens aangeven wanneer zij vrij zijn. En nadien kan jij het resultaat bekijken, en beslissen wanneer de ontmoeting kan doorgaan, en wanneer dus de meeste genodigden vrij zijn.(Bron: Walkingmen http://www.walkingmen.com)
[Taal: Engels]
http://www.whenisgood.net/

NEWS EXPLORER
Een initiatief van de EU, om nieuws te brengen uit alle lidstaten. Je kan zelfs het nieuws in het Nederlands lezen. Zoals eerder gemeld is Copiepresse reeds in het touw gekomen en heeft protest aangetekend tegen het vermelden van artikels uit de Belgische pers. (Bron: Wim W)
[Taal Eng/Fr/Nl enz]
http://press.jrc.it/NewsExplorer/home/nl/latest.html

SEARCH ME: ORIGINELE PRESENTATIE

Een erg leuke presentatie van de zoekresultaten vind je bij deze zoekmachine: de resulterende websites worden immers niet in een lijst voorgesteld, maar in "cover flow" zoals je kent van bij iTunes of van bij Vista: een stapeltje visuele weergaven van de sites, dat je dan kan doorbladeren. Leuk!
[Taal: Engels]
http://lifehacker.com/398060/searchme-displays-results-in-cover-flow-view
http://www.searchme.com

COVERS: BOEKOMSLAGEN
De afbeelding op de cover van een boek is erg belangrijk - als die niet aantrekkelijk is, dan kan zo'n boek,hoe goed geschreven ook, vaak nog floppen omdat het niet aanslaat. Deze site is gewijd aan de covers van boeken, en het ontwerp ervan.
[Taal: Engels]
http://covers.fwis.com/

ORIGINELE GESCHENKEN
Dit is weliswaar een commerciŽle site, maar ze is toch leuk om even te vermelden, omdat de geschenken die je er vindt zo origineel zijn: een speelhuisje voor je kat, een spiegel in de vorm van een skateboard, enz. (Bron: Walkingmen.com)
[Taal: Engels]
http://www.suck.uk.com/

SCRNSHOTS: EEN SCHERMAFDRUK DELEN MET ANDEREN

Er is geen betere manier om uit te leggen hoe een website eruit ziet, als door een schermafdruk of screenshot te maken. Maar dan moet je die nog aan anderen kunnen tonen, en daar komt deze site dan aan te pas. Hier kan je screenshots uploaden zodat anderen die kunnen bekijken en becommentariŽren. In lijn met de web 2.0 kenmerken is er een community van screenshots gemaakt: je kan de meest recente, de meest bekeken, de meest becommentarieerde screenshots oproepen. En, handig, je kan zo'n screenshot ook verwerken in je site, net zoals je een youtube filmpje kan inwerken.
[Taal: Engels]
http://www.techcrunch.com/2008/07/14/share-those-scrnshots/
http://www.scrnshots.com/

IT'S A WONDERFUL INTERNET
Voor wie het internet soms beu is, is er deze leuke interactieve website, waar je een verhaal vindt dat vertelt hoe wij eigenlijk niet meer zonder het internet kunnen. Mooi gemaakt, mooi concept.
[Taal: Engels]
http://www.itsawonderfulinternet.com/

IPHONE MANIA
Een lijstje met de 20 coolste iPhone progjes die het werk en je sociale leven heel wat aangenamer kunnen maken. Bij elk progje krijg je meteen een uitleg en een foto, zodat je een duidelijk overzicht krijgt van wat het product je te bieden heeft.
[Taal: Engels]
http://www.networkworld.com/slideshows/2008/071108-cool-iphone-apps.html?nlhtwan=ei_071508&nladname=071508wideareanetworkingal

VRIJDAG MULTIMEDIA: DESIGN
Tafelvoetbal is een leuke sport, vol nostalgie. Wie heeft er immers in zijn jeugd niet met "de sjotterkes" gespeeld? GRO Design en TIM model makers hebben nu samen een prachtig nieuw ontwerp van zo'n tafelvoetbal gemaakt, met heel stijlvolle mannekes. Zo past deze moderne versie van het tafelvoetbalmeubel ook in een design omgeving. Mooi gemaakt, ook de vormgeving van de site zelf. (Bron: Walking Men)
[Taal: Engels]
http://www.eleventhegame.com/playingthegame.html

VRIJDAG MULTIMEDIA: DISNEY'S WALL-E
Opnieuw een erg mooi opgevatte site, met prachtige design en multimedia over robotjes en ruimtetuigen. Erg sympathieke robotjes bovendien. Je maakt er kennis met de verschillende robotten, en kan er natuurlijk ook heel wat leuke spelletjes spelen.
[Taal: Engels]
http://disney.go.com/disneypictures/wall-e/

VRIJDAG MULTIMEDIA: HOOGEBRUGGE.COM
Een kunstenaar die op een prachtige wijze gebruik maakt van het internet en de technologieŽn die daarrond ontstaan zijn, zoals Flash bestanden. Bij Nails vind je video's, bij Stills vind je cartoon-achtige portretten en tekeningen. Verder heel veel nieuws over tentoonstellingen en kunstevenementen.
[Taal: Nederlands]
http://www.hoogerbrugge.com/

Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Computer verslaat pokerpro's
LAS VEGAS - Vorig jaar won een groep professionele pokerspelers nog op het nippertje van de pokercomputer Polaris. Een jaar later blijkt een...
http://www.sportwereld.nl/poker/2437602/Computer_verslaat_pokerpros.html
- Filmen voor een habbekrats
ROTTERDAM - Menig modern mobieltje heeft tegenwoordig de mogelijkheid eenvoudige video's te schieten....
http://www.ad.nl/video/2426995/Filmen_voor_een_habbekrats.html
- De Tour in écht HD
ROTTERDAM - Was het EK-voetbal al te zien in 720p-HD-formaat op Nederland1 HD, nu hebben zowel Ziggo als UPC sinds zaterdag een nieuwe stap gezet..
http://www.ad.nl/multi-media/2427102/De_Tour_in_cht_HD.html

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Philips Digital VoiceTracer 7890
Wie spraak - van ideeŽn tot aan complete vergaderingen - wil vastleggen doet er verstandig aan te kiezen voor een professionele voicerecorder.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24032
- Samsung i850
Samsung gaat zijn eigen - nog uit te komen - i900 Omnia beconcurreren met de i850. Het grote verschil tussen beide telefoons is het besturingssysteem.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24029
- Outlook Attachment Remover
Een handig gratis hulpmiddel om veel ruimte in je Outlook mailboxen te krijgen, zonder dat je e-mail hoeft te verwijderen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23991

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Veligheid en schoonheid met Cityline
Zijn voorganger was een groot succes en een prijswinnaar in design. Hij werd vernieuwd, intelligenter, geactualiseerd en robuuster qua design. Het nieuwe City Belpaneel van Fermax is klaar om je deurpost optimaal te beschermen
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3379
- Intelligente pillendoos
AUDILITY - Intelligent Pill Box: Vergeet nooit meer je pillen in te nemen met deze intelligente pillendoos.
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=06%A32008&newsid=5447
- Je muis of je leven
Je leven hangt af van de precisie van je muisÖ tenminste, bij games. De precisie en snelheid van je muis is nergens zo belangrijk als in een computerspel. Het is een gevecht op leven en dood en als je geen goede game-muis hebt, dan zou jij weleens zwaar in het stof kunnen bijten. Game Over!
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3377

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Pc-markt: gematigde resultaten
Met 15,3% groei in het tweede trimester doet de pc-markt het goed, maar de globale economische groei en een mogelijke consolidatie kunnen de sector afzwakken.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18555&style=34360
- Belgacom wil 65 knooppunten sluiten
In de migratie naar zijn Ďnieuwe generatieí netwerk zou ís lands grootste operator een reeks oudere netwerkknooppunten gaan sluiten, waardoor concurrerende internetaanbieders in de kou blijven.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18557&style=34360
- Smals maakt inventaris van vrije software en open standaarden
De onderzoekscel van ICT-overheidsdienst Smals stelt in de beste Open Source-filosofie zijn kennis ter beschikking van administraties en bedrijven.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18552&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- De Zombies vallen Europa aan
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/security/de-zombies-vallen-europa-aan.cfm
- Malware evolueert te snel voor antivirustoepassingen
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/beveiliging--anti-virus/malware-evolueert-te-snel-voor-antivirustoepassingen.cfm
- Laat Windows voor u defragmenteren
http://www.pcworld.be/nl/fiches/help-center/windows/laat-windows-voor-u-defragmenteren.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Binnenkort gratis Wi-Fi via free-hotspot.com in aantal Belgische luchthavens
Free-hotspot.com laat weten dat het gratis draadloos internet geïnstalleerd heeft in twee luchthavens in Bretagne, Quimper Cornouaille en Lannion Ė Côte de Granit.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=6425
- Direct Magazine: e-mail marketing wordt belangrijkste DM-instrument
Uit een recent rapport van Direct Magazine blijkt het gebruik van e-mail marketing bij Amerikaanse direct marketers te zijn toegenomen met 10%.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=6424
- Hitwise: Twitter onbetwiste microblogging-leider
Ondanks regelmatige uitvallen door een enorme trafiek, was het wekelijks marktaandeel van Twitter-bezoeken 500% gestegen tijdens de week die eindigde op 5 juli, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=6423

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Gecompromiteerde officiŽle sites
http://computertaal.info/2008/07/17/gecompromiteerde-officiele-sites/
- Rockstar Games Announces Grand Theft Auto: Chinatown Wars for the Nintendo DSô
http://computertaal.info/2008/07/17/rockstar-games-announces-grand-theft-auto-chinatown-wars-for-the-nintendo-ds%e2%84%a2/
- Explosieve groei malware
http://computertaal.info/2008/07/17/explosieve-groei-malware/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- KPN pusht mobiel breedband via deal met Lenovo
http://tweakers.net/nieuws/54601/kpn-pusht-mobiel-breedband-via-deal-met-lenovo.html
- Time Warner in gesprek met Microsoft en Yahoo over verkoop AOL
http://tweakers.net/nieuws/54599/time-warner-in-gesprek-met-microsoft-en-yahoo-over-verkoop-aol.html
- VVD wil internetvrijheid wettelijk garanderen
http://tweakers.net/nieuws/54595/vvd-wil-internetvrijheid-wettelijk-garanderen.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut10 TWEAKS VOOR VISTA: (3) SLIM EN AUTOMATISCH EEN BACKUP NEMEN
Vista bevat een deugdelijk programma om backups te nemen, en je kan daarbij zelf bepalen welke bestanden je wil backuppen. Bij elke variant van Vista (behalve Home Basic) kan je bovendien zelf bepalen op welk tijdstip dit moet gebeuren. Je kan zelfs een volledige backup maken van je harde schijf naar een externe harde schijf of DVD, als je tenmiknste een Vista Ultimate, Business of Enterprise hebt.
Ed Bott van ZDNet raadt de volgende strategie aan bij het maken van backups:
- gebruik Complete PC Backup (of een ander programma) om een image te maken van je systeem, met alle up-to-date drivers, en al je favoriete sosftware. Bewaar die image op een externe schijf (USB, FireWire, eSATA) of DVD, maar niet op een netwerk. Heb je een crash van je harde schijf, dan kan je dit image in enkele minuten terug herstellen, terwijl je anders Windows volledig had moeten herinstalleren, plus alle drivers.
- Daarna maak je via Back Up Files op geregelde tijdstippen backups van bepaalde databestanden (dagelijks is het beste, maar wekelijks kan ook). Deze backup kan je maken op een externe harde schijf, een netwerktoestel, naar een gedeelde map, of naar een andere computer.
http://blogs.zdnet.com/Bott/?p=474&page=4
http://content.zdnet.com/2346-12354_22-205383-5.html

10 TWEAKS VOOR VISTA: (4) SNEL TOEGANG TOT VAAK UITGEVOERDE TAKEN (A)
De Quick Launch knoppenbalk ken je wel: hij bevindt zich rechts van je startknop bij Vista, en bevat verschillende kleine icoontjes waarmee je meteen een programma kan opstarten.
Maar wist je dat Vista er nog een handige functie aan vastgekoppeld heeft? Elk icoontje hier heeft namelijk een snelkoppeling gekregen die overeenkomt met zijn positie in de balk. Om het eerste icoontje op te starten, moet je op de Windows toets drukken +1, en het tweede programma is dan Windows + 2, enz.

10 TWEAKS VOOR VISTA: (4) SNEL TOEGANG TOT VAAK UITGEVOERDE TAKEN (B)
In de Quick Launch balk kan je niet alleen snelkoppelingen zetten naar programma's, maar ook naar documenten, scripts of batchbestanden, mappen, gedeelde netwerkplekken, geplande taken, zelfs administratieve tools en opties uit het Controlepaneel. Ed Bott van ZDNet heeft bijvoorbeeld de volgende snelkoppelingen in zijn quick launch staan:
- een snelkoppeling naar Network and Sharing Center: hiervoor moet je het Network & Sharing Center openen, en het icoontje verslepen van de linkerkant van de adresbalk naar de quick launch knoppenbalk.
- een snelkoppeling naar de Network Connections map. Open hiervoor het Network & Sharing Center, klik op Manage Network Connections, en sleep het icoon van de linkerkant van de adresbalk naar Quick Launch. Met een druk op de knop kan je nu de TCP/IP instellingen veranderen.
- een snelkoppeling naar de draadloze netwerkverbinding. Je moet die snelkoppeling eerst op de dekstop aanmaken en dan naar de quick launch balk verslepen. Nu kan je door op deze knop te klikken een lijst openen met alle beschikbare draadloze netwerken.
http://blogs.zdnet.com/Bott/?p=474&page=5

10 TWEAKS VOOR VISTA 4: WINDOWS EXPLORER FIJN AFSTELLEN (A)
De XP-versie van Windows Explorer is opgebouwd rond de lijst met mappen; hierbij wordt uitgedaan van het idee dat je wil starten aan de root van een bepaalde disk drive, of in de My Documents map, en dan zo je weg wil banen doorheen de mappen en submappen tot je de map of het bestand gevonden hebt dat je zocht.
Vista verbergt echter de lijst met mappen (maar je kan hem terug oproepen als je dat wil). In de plaats daarvan is een paneel gekomen met Favorite Links (favoriete links), die reeds bevolkt werd met enkele plaatsen waarvan de ontwerpers bij Windows denken dat jij er bestanden wil bewaren.
Wil je efficiŽnt werken, dan zet je daar zelf de plaatsen in die je het vaakst opent en waar je het vaakst bestanden bewaart. Bijvoorbeeld een map binnen Documents, waarin je je projecten bewaart, een werk-map, enz. Om zo'n link aan te maken, moet je een folder, drive, of gedeelte netwerklokatie naar het linkerpaneel slepen; er verschijnt een klein pop-up menuutje "create link in links".
Morgen nog enkele opmerkingen over dit Favorite Links paneel

10 TWEAKS VOOR VISTA 4: WINDOWS EXPLORER FIJN AFSTELLEN (B)
Nog enkele opmerkingen over het Favorite LInks paneel.
- Je kan snelkoppelingen maken naar elke plaats waar je bestanden opent of bewaart, zoals drives, folders, gedeelde netwerken, maar ook shell folders zoals Computer en Netwerk.
- Links worden als snelkoppelingen bewaard in de Links folder van je gebruikersprofiel. Hernoem je een link, dan blijft de naam van de plaats waarnaar die verwijst ongewijzigd.
- Bevalt de volgorde waarin de links opgesomd staan je niet, dan kan je die met klikken en verslepen wijzigen.
- In het favorite links paneel staat er ook een link naar Recently Changed (onlangs gewijzigd); die bevat een lijst met alle bestanden waaraan je in de afgelopen maand gewerkt hebt, gerangschikt op datum in omgekeerde orde. Een uitstekende manier om een bestand terug te vinden, waarvan je de naam of lokatie niet meer weet.
- Wanneer je een document opent of bewaart, krijg je in het dialoogvenster ook een Favorite LInks paneel te zien. Dat bevat een verwijzing naar Recent Places, waar folders, mappen en drives staan waar je onlangs items geopend of bewaard hebt.
http://blogs.zdnet.com/Bott/?p=474&page=6

Voor deze rubriek danken wij

Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...ISPRING: ZET PPS OM IN FLASH VIDEO
Windows - freeware
Dit progje, een plug-in voor PowerPoint, zet de PPS bestanden om in een interactieve flash video. Daardoor kunnen zij door meer mensen bekeken worden (niet iedereen heeft powerpoint!), maar worden ook alle overgangen, animaties, hyperlinks bewaard.
http://www.ispringsolutions.com/

STICKIES 6.5
Windows 98/ME/2000/XP/Vista - 975k - freeware
Met dit progje, dat amper 20 MB RAM in beslag neemt, kan je notities maken op je computer, en nadien zelfs overzetten naar je mobiele toestel. Alle informatie over het progje wordt in één .ini bestand opgeslagen, en er wordt ook niets in het Register geschreven. Het maakt kleine gele plakbriefjes aan waarop je iets kan schrijven, en die dan op je scherm blijven plakken tot je ze terug verwijdert.
http://www.download.com/Stickies/3000-2074_4-10330903.html?hhTest=1&tag=nl.e415

VOLUMEWHEEL
Windows All - 268k - freeware
Met dit gratis progje kan je het volume van je pc regelen met de knop van je muis: gewoon de alt-toets indrukken en aan de muisknop draaien: naar voor om luider te spelen, naar achter om zachter te spelen. Bij sommige mediaplayers is het volume niet meteen bereikbaar, en daarom komt dit progje goed van pas.
http://www.chip.de/downloads/VolumeWheel_32205143.html

MAILSAVE: OUTLOOK MAILS BEWAREN
Windows All / Office 2000/2003/2007 - 313k - freeware
Met deze gratis add-ons voor MIcrosoft Outlook kan je berichten eerst selecteren en dan naar een extra map backuppen, die bijvoorbeeld op een externe harde schijf kan staan. Zo gaat er geen enkele mail of bijlage meer verloren. Alle bestanden worden ingedeeld volgens een zelfde schema: datum, tijd, afzender, bestemmeling, betreft, boodschap.
http://www.chip.de/downloads/MailSave_32204630.html

WITS: HOE STAAT HET MET JE PC?
Win2000/XP/2003/Server - 2,2 MB - freeware
Dit progje is als het ware een inspecteur van je systeem: Windows Inspection Tool Set (of WiTS) vertelt je vanalles over je pc: wat zijn de lopende processen en diensten, welke hardware is ingezet, welke drivers zijn er geïnstalleerd, wat zijn de netwerkverbindingen, enz.
http://www.chip.de/downloads/WiTS_30505257.html

MUZEE: RADIO VOOR SYMBIAN MOBIELTJES
Symbian OS - 1,4 MB - demo
Deze veelzijdige audioplayer speelt niet alleen je muziekcollectie maar ook internetradio's af op je Symbian mobieltje. Je kan de streams in groepen onderverdelen en als speellijst opslaan.
http://www.chip.de/downloads/muzee_25497045.html

PANDORA RECOVERY: BESTANDEN TERUGHALEN
Windows 2000/XP/2003/Vista - 2,11 MB - freeware
Een krachtig gratis progje waarmee je bestanden die eigenlijk definitief gewist had, toch kan proberen terug op te vissen. Het kan ook bestanden terugvinden die gewist werden vanop de DOS prompt, of verborgen, versleutelde en gecomprimeerde bestanden.
http://www.download.com/Pandora-Recovery/3000-2094_4-10694796.html?tag=nl.e415

LIGHTNING: E-MAIL PLUGIN
Windows 2000/XP - Mozilla Thunderbird - 1,91 MB
Wil je je e-mail migreren van Microsoft Outlook naar Mozilla Thunderburd, maar ben je bang dat je je kalender kwijt speelt, dan kan deze gratis add-on helpen. Dit progje is gebaseerd op de Sunbird Calendar, maar ondersteunt ook Exchange servers.
http://www.download.com/Lightning/3000-2368_4-10660747.html?tag=nl.e415

VRIJDAG MACDAG: FROSTWIRE
Mac OS X 10.4/10.5 - 14,92 MB - freeware
Ben je op zoek naar een goede P2P/BitTorrent client de Mac? Dan is FrostWire een goede keuze. Dit progje trekt erg veel op LimeWire, en is eigenlijk zo gemaakt dat het de eigenschappen van LimeWire bewaren kan indien de populaire P2P klant problemen zou krijgen met de wet.
http://www.download.com/FrostWire/3000-2179_4-10862608.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: ITUNES 7.7
Mac OS X 10 - 48,32 MB - freeware
Erg veel nieuwigheden bevat deze versie van iTunes niet, maar je hebt hem wel nodig als je de speciale progjes voor de iPhone, de "iPhone apps" wil downloaden uit de Apps Store.
http://www.download.com/iTunes/3000-2199_4-10057115.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Naar aanleiding van onze reeks artikelen over de iPhone, en het feit dat je het toestel zelf niet mag openen, heeft medewerker Sjeef de volgende leuke site gevonden:

iPhone 3G disassembly photos posted
http://www.ilounge.com/index.php/news/comments/iphone-3g-disassembly-photos-posted/

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
En lezer/medewerker Excalibur heeft volgende commentaar op de iPhone:
<<<
Hi,

Al de hype rond de nieuwe versie van de iPhone.... en dit terwijl er een aantal zeer interessante alternatieven zijn, waar dan ook nog eens heel veel software voor bestaat want hte toestel werkt op windowsmobile.

De prijzen zijn vergelijkbaar met de iPhone, maar mijn keuze is snel gemaakt.

GEEN iPhone maar dit toestel :

http://www.htc.com/www/product.aspx?id=46278
de Touch Diamond, grandioos toestel.

Of deze (duurdere):

http://www.htc.com/www/product.aspx?id=46278 de Touch Pro, met volledig toetsenbord.

Op hun site zijn er nog een heleboel andere te
vinden, ook te krijgen in BelgiŽ via http://www.smartphoneshop.be/ .

Greetz,

Excalibur
>>>

En ook medewerkster Marijke heeft haar mening over de iPhone:
<<<
Hoi Hilde,

Ik lees vandaag je berichtje over de iPhone: licht in de duisternis. 1 opmerking: de 8GB versie kost 525 Euro en tis de 16 GB versie die 615 Euro kost, inderdaad wel even slikken (als je vergelijkt met de VS: 199 of 299 dollar) En dat in tijden van dalende koopkracht. Ik denk dat het vooral iets zal zijn voor de mensen die altijd de nieuwste snufjes willen. Of anders moet je hem in het buitenland gaan kopen en dan (laten) hacken, maar naar t schijnt kan je dan tegenkomen dat Apple een of andere automatische update doet, waardoor je machientje, als het gehacked was, niets meer wordt dan 'brickware' (goed om nog ergens tussen te metselen, maar voor niets anders meer). Ik hou het maar bij mijn goede oude Nokia en Ipod. En om te filmen gebruiken we een ouderwetse filmcamera en om te surfen onze laptop. Het is niet dat je dat allemaal naar de prullenmand verwijst als je zo'n iPhone hebt ook niet he?

Groetjes,
Marijke

>>>>
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
We stoppen niet met spelen omdat we oud worden,
we worden oud omdat we stoppen met spelen.