Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 17/7/2008 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 12
Nummer 558 van 12/7/2008

Gegroet lezer,

Dit nummer staat bol van de berichten over de iPhone - sorry, wij kunnen nu eenmaal niet anders, met de grote hype rond de lancering van het toestel. De redactie is er trouwens nog niet uit of zij er nu zelf een zal aankopen: enerzijds omdat wij voor onze muziek liever een aparte player gebruiken, anderzijds omdat wij niet opgezet zijn met het feit dat wij niet alle software mogen installeren die wij zelf willen. En dan is er natuurlijk het probleem van de prijs.... Er bereiken ons trouwens berichten dat de batterij niet erg lang meegaat. Bij een ander toestel zou dat geen probleem zijn, want dan neem je gewoon een reserve batterij mee, en wissel je die als het nodig is. Bij de iPhone is het toestel echter hermetisch gesloten, en mag/kan je geen batterij wisselen!

Verder deze week ook aandacht voor enkele tips voor Vista, die wij vonden bij collega ZDNet, en waarvan enkele ook voor XP toegepast kunnen worden. Handige tips. Wij raden alvast de tip aan om de taakbalk tot twee rijen uit te rekken. Sinds wij dit gedaan hebben, is het veel overzichtelijker werken!

Veel leesplezier gewenst. En wie weet tot in Google LIvely?

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.PROVIDERS DIE BANDBREEDTE BEPERKEN PROFITEREN VAN PIRATERIJ?
Een opmerkelijke stelling die wij terugvonden bij Ars Technica, dat niet verlegen zit om een controversiŽle uitspraak meer of minder. Zoals je wellicht weet passen de meeste providers in ons landje een maximum toe op het aantal giga dat je mag down/uploaden per maand. Wij blijken dat normaal te vinden, maar dat is niet zo: in de andere landen is dat niet het geval. Althans: was niet het geval, want bijvoorbeeld in de VS gaan er stemmen op om ook een maximum in te voeren voor de down/upload per maand.
Maar wat nu als de gebruiker dat maximum overschrijdt? De meeste providers zeggen, om hun klanten geen angst aan te jagen, dat het maximum dat zij voorzien ruim voldoende is voor "normaal" gebruik, en dat enkel zij die voortdurende films en andere bestanden ruilen via de P2P netwerken last zouden hebben van dit maximum.
OK, maar als die gebruikers hun maximum opgebruikt hebben, en over de limiet gaan, dan moeten zij bijbetalen voor elke MB/GB die zij teveel up/downloaden. Die zij, aldus deze stelling, aan het ruilen via de P2P netwerken besteden. Met andere woorden: de provider gaat nu geld innen omwille van dat P2P gebruik. Is dat nog toegelaten?
Een interessante vraag, waarover je meer leest bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080704-bandwidth-caps-could-lead-to-isps-benefiting-from-piracy.html

RECHTER BESLIST: GOOGLE MOET YOUTUBE DATA AAN VIACOM GEVEN
In het zoveelste proces rond de auteursrechten heeft een Amerikaanse rechter wel een opmerkelijke beslissing genomen. En vooraleer je dit artikel terzijde schuift, omdat het toch maar een juridisch dispuut zou zijn over auteursrechten, willen wij toch even wat van je geduld vragen om dit uit te lezen. Want de beslissing van de rechter heeft een verregaande invloed op jouw en mijn privacy.
Contentbedrijf Viacom is al jaren verwikkeld in een proces met Google over de content die op YouTube vertoond wordt, en waarvan Viacom via haar vele bedrijven de auteursrechten bezit. Viacom eist 1 miljard dollar van YouTube, omdat volgens Viacom YouTube/Google niet voldoende inspanningen doet om piraat-content te weren. Om deze stelling kracht bij te zetten, heeft Viacom bij de rechter een verzoek ingediend om Google te verplichten verschillende gegevens te verstrekken: de broncode van de zoekfuncties die Google en YouTube aandrijven, de broncode voor het nieuwe Video ID programma van YouTube, een volledige lijst van alle video's die ooit verwijderd werden van de site, een database met info over elke video die ooit geplaatst werd op YouTube, en een kopie van elke privé video.
De rechter besloot: neen, neen (dat zou de algoritmes van Google en hun business geheim teveel blootgeven), ja, ja, en neen. Vooral die tweede ja baart organisaties die de privacy van de burger willen beschermen veel zorgen. Want hier gaat het om een bestand dat 12 terrabyte groot is, en waarin logging informatie staat over elke video die ooit bekeken werd via YouTube. Inbegrepen dus de gebruikersnaam en het IP adres van elke persoon die een bepaalde video bekeek.
En dat, lieve lezers, is toch een brug te ver. Want het gaat niet alleen om piraatfilmpjes maar ook om elk filmpje van de vallende kat, de spelende hond, en de nieuwste baby van je zus die op YouTube staan. Onschuldige filmpjes, en er is geen reden om te onderzoeken wie naar deze filmpjes gekeken heeft. Het zou net hetzelfde zijn als wanneer een rechter een bevelschrift geeft in een zaak naar een verdachte rekening bij een bepaalde bank, om alle rekeninghouders van diezelfde bank maar ineens mee te onderzoeken.
Je verstaat het al: de verontwaardiging is (begrijpelijk!) erg groot.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080703-viacom-wont-get-googles-source-code-will-get-12tb-of-youtube-data.html

INBELLERS WILLEN GEEN BREEDBAND IN AMERIKA !
Je zou er echt niet meer durven aan denken omdat je het niet voor mogelijk zou houden, zeker in zo'n modern land maar...
Ze zijn er nog steeds: Amerikanen met een trage internetverbinding waarvoor ze moeten inbellen. Lang is gedacht dat breedbandproviders geen aantrekkelijke aanbod hadden voor deze groep. Nieuw onderzoek trekt deze gedachtegang in twijfel.
Niet het aanbod, maar de houding van inbellers is volgens onderzoek van Pew Internet en American Life Project de reden dat niet meer Amerikanen over een breedbandverbinding beschikken. Slechts 14 procent van de inbelklanten zegt aan de oude trage technologie vast te zitten omdat er in hun omgeving geen breedband beschikbaar is.
Ruim eenderde (35%) zegt de prijzen voor een breedbandverbinding te hoog te vinden en houdt daarom vast aan de oude verbinding, terwijl nog eens 19 procent zegt dat niets ze er van overtuigd heeft voor eens snellere verbinding te kiezen. De overige hebben andere redenen of weten het niet.
Internetgoeroe Vint Cerf denkt dat veel meer inbellers geïnteresseerd zouden zijn in breedband als ze weten wat ze nu missen. Hij wijst erop dat in veel gebieden breedband maar door een provider wordt geleverd waardoor de prijzen hoog gehouden worden. Hij vindt dan ook dat de overheid een actievere rol moet spelen bij de verspreiding van breedband.
'Sommige huishoudens zien wellicht geen reden voor snellere verbindingen omdat ze er niets van af weten of er geen toegang tot hebben', aldus Cerf. 'Mijn enthousiasme voor videobellen werd ook pas echt goed aangewakkerd toen al mijn familieleden over MacBooks met ingebouwde camera beschikten.'
Momenteel beschikt 55 procent van de Amerikanen thuis over een breedband internetverbinding. Vorig jaar was dit nog maar 47 procent. Tien procent van de huishoudens houdt nog vast aan inbeltoegang. [PVB]
http://www.telegraaf.nl/digitaal/1416427/__Studie__inbellers_willen_geen_breedband__.html?p=16,3

DE GPS ALS HANDIG HULPJE VOOR DE RECHERCHE
De GPS is goed ingeburgerd geraakt, en velen kunnen zich al geen leven meer voorstellen zonder die handige route-aanwijzer. Ook de politie vindt de gps wel handig - dankzij dat toestel is de politie tegenwoordig vaak in staat om uit te vissen waar een bepaald persoon zich bevond op het moment dat een misdaad gepleegd werd.
In het VK zijn er al meer dan 30 miljoen exemplaren in omloop, en Scotland Yard heeft door analyse van de informatie van de toestellen tientallen zaken kunnen oplossen - van kidnapping, tot moord en terrorisme. Waar een persoon zich bevond op een bepaald tijdstip, welke weg afgelegd werd, welk adres ingevoerd werd als bestemming - al deze gegevens zijn van onschatbare waarde voor de politie.
Maar is er dan geen bedreiging van de privacy, wanneer de politie de gegevens opvraagt van zo'n toestel? De algemene consensus is dat de politie die gegevens gerust mag benutten als het om echte misdaad gaat, maar dat de GPS-gegevens niet gebruikt mogen worden om bijvoorbeeld achteraf na te gaan of er nergens te snel gereden werd, om dan boetes uit te delen voor overdreven snelheid.
http://www.theage.com.au/news/technology/how-your-gps-can-dob-you-in/2008/07/06/1215282693908.html

NOG ALTIJD GEEN DUIDELIJKHEID OVER PRIJS EN BESCHIKBAARHEID IPHONE 3G IN BELGIË
Mobistar, de telecomoperator die als enige de iPhone zou mogen verkopen in BelgiŽ, had oorspronkelijk aangekondigd dat er op 5 juli meer klaarheid verschaft zou worden over prijs en beschikbaarheid van de 3G iPhone. Verleden week werd dan weer bericht dat de aankondiging pas later zou komen. En dus weten wij nog altijd niet hoe het zit met de iPhone 3G in BelgiŽ: wat moet die gaan kosten, en kan je er een kopen en je er je simkaart van een andere operator (Vodafone, Orange...) in stoppen? En zo ja, wat kost het toestel in dat geval?
Want laat ons dit stellen: uit de cijfers die ons vanuit de VS bereiken blijkt dat een "naakte" iPhone 3G, zonder abonnement bij een operator, toch wel erg prijzig zal zijn. Wie daar een nieuw toestel koopt, en voor het eerst klant wordt bij AT&T, de uitgekozen provider, die betaald 199/299 $ voor het toestel (ervaring leert ons dat je, rekening houdend met verkoopstaksen, dit overeenkomt met een even groot bedrag in Euro, dus 199 of 299 euro). Wie reeds een abonnement had bij AT&T, kan dat abonnement upgraden maar meot wel 399 / 499 $ betalen voor de 8 GB en 16 GB versie; het huidig contract moet wel verlengd worden voor 2 jaar.
En wie helemaal geen abonnement wil bij AT&T, die zal "later" (nu dus nog niet) een toestel kunnen kopen waarvoor dan wel 599 (8GB) of 699 $ (16 GB) neergeteld moet worden. En dat is al wel heel veel geld...(1)
Anderzijds is het ook zo dat in Nederland T-Mobile erg aantrekkelijke prijzen vooropgesteld heeft. Daar zou de 3G iPhone tussen de 1 en 160 euro kosten, afhankelijk van het abonnement, en bij elk abonnement zou onbeperkt dataverkeer inbegrepen zijn.(2)
Wij worden ondertussen echt benieuwd wat het hier in BelgiŽ gaat worden!
http://www.macworld.com/article/134239/2008/07/iphone_questions.html
http://webwereld.nl/ref/newsletter/51706

PROBLEEM MET GRATIS ANTIVIRUS VAN AVG OPGELOST
Enkele weken geleden brachten wij een bericht over het feit dat de gratis AVG antivirus software de statistieken van websites onterecht beïnvloedde: in deze software zit namelijk een tool, LinkScanner, die de resultaten van een zoekopdracht bij een zoekmachine afliep om te zien of er geen malware sites tussen zitten. Maar door dit te doen, genereerde de tool verkeer op de sites - terwijl er geen echte bezoeker langs kwam. Gevolg: de statistieken werden onbetrouwbaar.
Nu heeft AVG Technologies gemeld dat het probleem opgelost werd: SearchField, zoals de tool van AVG heet, zou gefixt zijn zodat het valse verkeer niet meer opgewekt werd. En dat is maar tijd ook: verschillende webmasters waren erg boos over dit extra verkeer en deze vervalste statistieken. Er werden verschillende manieren gepubliceerd om dit valse verkeer uit de logs te verwijderen, en er werd zelfs een website opgericht, AVG-Watch, een soort anti-linkscanner site, waar instructies gegeven werd hoe men de AVG freeware kon omzetten in een DoS aanval. Erg technisch uiteraard, maar je kan wel de verontwaardiging begrijpen van de webmasters. De overlast was immers niet min: AVG 8 was in totaal meer dan 20 miljoen keer gedownload, dus twintig miljoen "lastposten" die de statistieken in de war stuurden...
http://www.betanews.com/article/Fix_for_free_antivirus_generating_fake_traffic/1215449631

GOOGLE TOONT AAN DAT "CLOUD COMPUTING" TOCH NIET ALLES IS
Het wordt al zo lang gepromoot: cloud computing. Daarbij heb jij geen software of bestanden meer op je eigen computer staan, maar staat alles op het web, zodat je vanop gelijk welke computer toegang hebt tot je documenten. Ons hebben ze nooit kunnen winnen voor dit principe, want hierbij wordt verondersteld dat je altijd en overal toegang hebt tot het web - geen gewone toegang, maar breedband volop. En dat is nog altijd niet het geval. En wat doe je als er geen internettoegang is? Juist ja: werkeloos toezien.
Google heeft dinsdag zelf aangetoond dat, zelfs al heb je toegang tot het web, er nog een gevaar bestaat bij cloud computing: de webservers van de dienst mogen ook niet crashen! Docs en Spreadsheets, de Google online tegenhanger van Microsoft Office, was dinsdag bijna een uur lang onbereikbaar.
Nu kan je zeggen: tja, wat wil je, Google Docs & Spreadsheets is gratis, en op gratis kan je niet reclameren. Wel, dat is niet waar. Want de meeste particuliere internauten doen beroep op de gratis diensten van Docs & Spreadsheets, maar er bestaat ook een betalende versie voor bedrijven. En ook die bleef een uur lang onbereikbaar.
Je mag dus je kritiek hebben op Microsoft Office zoveel als je wil, maar je hebt er tenminste nog enige controle over. En als de software hangt, dan kan je zelf je computer herstarten. Bij Cloud Computing heb je die mogelijkheid niet....
http://www.theregister.co.uk/2008/07/08/docs_and_spreadsheets_goes_down/

BASE HENGELT NAAR KLANTEN IPHONE
Wij komen nog even terug op ons bericht van gisteren over de langverwachte iPhone 3G. Even een rechtzetting: het is niet Base dat de iPhone mag verdelen in ons land, wel MobiStar.
Dit gezegd zijnde: provider Base hengelt alvast naar de klandizie van de internauten die van plan zijn om een iPhone 3G aan te kopen. In een opmerkelijk persbericht feliciteert Base concurrent Mobistar, met de lancering van de iPhone in BelgiŽ, en wel omdat Mobistar de distributie mag verzorgen van het toestel.
Base verzekert echter dat het toestel zonder probleem ook op het Base netwerk gebruikt kan worden, en prijst haar eigen data-abonnement aan, dat naar eigen zeggen goedkoper is dan dat van Mobistar - verschillende artikels van "de bekendste consumentenorganisatie van BelgiŽ" (zouden ze Test Aankoop bedoelen?) zouden immers aantonen dat Base voor elk profiel goedkopere abonnementen hebben.
Wij zijn alvast benieuwd of het inderdaad zo gemakkelijk is, en staan te trappelen om de verschillende prijzen van toestel met en zonder abonnement te vergelijken!
http://www.base.be/BASE/nl/Home/Professioneel/BASE_datadiensten/BASE_Data/Tarieven/page.aspx/3745

GOOGLE, PRIVACY EN STREET VIEW
Wij hadden het er in onze sites-rubriek al over: je kan de route die de Ronde van Frankrijk aflegt ook in "streetview" bekijken bij Google Maps, zodat je een levensecht beeld krijgt van de straten die de Tour volgt. Bij streetview rijden er immers speciale trucks in opdracht van Google alle straten van een stad af, en nemen panoramische foto's van de straten, zodat het lijkt alsof je zelf door de straat rijdt. Dat daar vaak ook voorbijgangers, auto's en fietsers op staan, is onvermijdelijk, en Google doet zijn best om, omwille van de privacy, deze toevallige voorbijgangers zoveel mogelijk onherkenbaar te maken.
De Franse vereniging CNIL (Commission nationale de l'informatique et des libertés - noem het de Franse tegenhanger van Electronic Frontier Foundation) vindt echter dat die bescherming niet ver genoeg gaat. Mensen van wie niet het volle gelaat maar wel het profiel vastgelegd werd, worden bijvoorbeeld niet herkenbaar gemaakt. En van auto's die achter een hek staan is de nummerplaat nog altijd leesbaar. CNIL herinnert eraan dat iedereen het aan Google kan melden wanneer er inbreuken zouden zijn op de privacy, doordat er een gelaat herkenbaar getoond wordt.
Google heeft trouwens begrepen dat het toch wat meer duidelijkheid mag verschaffen over de privacy die zij haar gebruikers biedt. Op de Google zoekpagina was immers tot nu toe gaan verwijzing te vinden naar het privacybeleid dat Google hanteert. Wie dat wou inslaan moest... via Google een zoekopdracht geven naar "Google Privacy"! Dat is nu dus verbeterd, maar omdat Google haar zoekpagina gewoontegetrouw erg minimalistisch houden wil, moest er een andere verwijzing sneuvelen: bij de tekst "(c) 2008 Google" die er voorheen stond is het woordje Google gesneuveld, en vervangen door "privacy". Deze link verwijst naar een aparte pagina, waarin de verschillende regels voor de verschillende sites en diensten op een rijtje gezet worden. Toch een lovenswaardig initiatief.
http://www.google.com/intl/en/privacy.html
http://www.journaldunet.com/breve/france/29141/la-cnil-epingle-google-street-view-sur-la-protection-de-la-vie-privee.shtml

IPHONE 3G: LICHT IN DE DUISTERNIS
De kogel is door de kerk: we weten eindelijk wat de iPhone in BelgiŽ moet kosten. En het is even slikken: de 8 GB versie kost 525 en de 16 FB 615 euro. Dat doet pijn! De reden voor deze hoge prijs is simpel: in BelgiŽ is koppelverkoop verboden. Waar in andere landen de aankoop van het toestel gesubsidieerd wordt door een verbintenis voor 24 maanden voor een (duur) abonnement, mag je in BelgiŽ vrij kiezen bij welke operator je een abonnement neemt voor je toestel. Je kan gewoon de iPhone aankopen bij Mobistar, en bij manier van spreken in de winkel daarnaast, bij Vodafone of Base, een abonnementje nemen.
Minister Van Quickenborne (Quickie voor de vrienden) vindt dat het verbod op koppelverkoop dan ook afgeschaft moet worden, toch zeker voor elektronische toestellen, omdat de Belgen op deze manier een achterstand oplopen op de andere Europeanen, vermits zij hun toestel duurder moeten betalen. Wij vinden daarentegen dat dit verbod in stand gehouden moet worden, en dat de Belgen een puntje voor hebben: wij zijn vrij om een abonnement te kiezen bij wie wij willen. En wij hebben tenminste duidelijkheid over wat wij aankopen. En wij kunnen nu lekker prijzen gaan vergelijken, en onderhandelen over een voordelig abonnement bij een operator naar keuze!
Even ter info de tarieven van de drie grootste operatoren op een rijtje gezet:
- VOdafone (Proximus): Mobile INternet via PDA: Mobile INternet Anytime 34,99 EUR/md voor 2 GB data inbegrepen, of Mobile INternet Anytime Plus: $49,99 voor 5 GB inbegrepen (dit is enkel dataverkeer, voor voiceverkeer dient u nog een ander abonnement te nemen)
- Mobistar: 30, 45 of 60 EUR / maand voor resp. 3, 6, 9u beltijd, 300, 600 of 900 sms'jes, en 200 MB, 500 MB, 1 GB data.
- Base: 8 EUR / maand voor 400 MB of 20 EUR / maand voor 4 GB dataverkeer (dus nog wel een extra abonnement voor voice verkeer en sms)
Erg simpel is het dus niet om de keuze te maken, maar wij Belgen hebben tenminste de keuze!
http://www.base.be/BASE/nl/Home/Professioneel/BASE_datadiensten/BASE_Data/Tarieven/page.aspx/3745
http://customer.proximus.be/nl/Mobile_Internet/MIE_PDA.html
http://iphone3g.mobistar.be/nl/formules.cfm

IPHONE 3G: IS HET ALLEMAAL WEL DE MOEITE WAARD?
Nog eentje, en dan houden we onze mond over de iPhone, het is nu welletjes geweest. Je kan je immers afvragen of al die hype en hetze over de iPhone wel de moeite waard is. In de VS willen ze nu al in de rij gaan staan om vrijdag 11 juli er als de eerste bij te zijn om een iPhone in handen te krijgen. Is het toestel dan echt zo baanbrekend?
De meeste waarnemers zijn het erover eens: het toestel heeft vele pluspunten. De interface waarbij je met knijpbewegingen op het aanraakscherm kan bladeren bijvoorbeeld heeft iets echt revolutionairs. Maar het klavier dat eveneens enkel via het aanraakscherm bediend kan worden ergert dan weer veel gebruikers, die maar niet kunnen wennen aan het gebrek aan feedback van het klavier, zodat je niet echt weet of je de toets nu aangeraakt hebt of niet. En blijkbaar is het voor mensen met dikkere vingers niet zo simpel om het aanraakklavier te bedienen, en hebben dames met mooi gemanicuurde en lange nagels er ook last mee.
Verder blijft het een feit dat je niet zelf bepaalt wat voor progjes je op je iPhone mag zetten: enkel door Apple goedgekeurde toepassingen zal je via iTunes kunnen downloaden. Nog een minpunt is het gebrek aan ondersteuning voor MMS en Bluetooth (voor het overzetten van bestanden; Bluetooth voor een verbinding met het "oortje" wordt wel ondersteund). Pluspunt is dan weer de aanwezigheid van GPS. Minpunt is ook de mindere camera (slechts 2 megapixel, geen ingebouwde flash, geen mogelijkheid tot het maken van korte filmpjes).
Heeft de iPhone zoveel meer te bieden dan de concurrenten? Toestellen zoals de LG Voyager die je openklapt waardoor je een handig klavier hebt en een breed scherm, de LG Dare met een aanraakscherm én klavier, de Samsung Instinct met ingebouwde camcorder, of de LG Vu, Sony Ericsson Xperia, en de HTC Diamond zijn stuk voor stuk prachtige toestellen, die de vergelijking met de iPhone kunnen doorstaan.
De details van de toestellen, hun plus- en minpunten vergelijken zou ons te ver leiden, maar wij vonden dit artikel bij CNet waarin deze vergelijking wel gemaakt werd. Vooraleer je dus je tentje en je slaapzak inpakt om de rijen voor de Mobistar- en Apple winkels te vervoegen, toch even lezen!
http://news.cnet.com/8301-1035_3-9985925-94.html?part=rss&subj=news&tag=2547-1_3-0-5

PLANET.NL UIT DE LUCHT - EEN ERA AFGESLOTEN
Weer een stukje geschiedenis van het internet afgesloten: de website Planet.nl is niet meer, en heet voortaan kpnvandaag.nl. Planet Internet was een van de pioniers van het internet, en was ook een van de eerste providers die als eerste een (uitstekende) portaalsite in het leven riep, die o.a. door Franciscus Van Jole mee geredigeerd werd.
Toen was er nog geld voor internetredacties die zelf eigen content aanleverden, sites bespraken, op zoek gingen naar nieuwtjes. Nu kan dat niet meer: hoogstens wat nieuwsberichten, die aangeleverd worden door andere sites zoals de NOS of RTL, een weerbericht, en natuurlijk filmpjes van de internaut - wat zou een site tegenwoordig zijn zonder user generated content?
Verleden jaar werd de redactie van Planet Internet bedankt voor haar diensten. En nu is het doek dus volledig gevallen: de site planet.nl verwijst door naar de site van KPNvandaag.nl - Planet Internet is immers sinds vorig jaar in handen van KPN, en die vindt het niet nodig om zoveel verschillende merken te handhaven. Een verschraling van het medialandschap als je het ons vraagt... Maar helaas, voorbij is voorbij, en hiermee is weer een hoofdstuk van de internetgeschiedenis afgesloten.
Al een geluk dat onze netties-redactie op zulke trouwe medewerkers kan rekenen, en wij ons hebben kunnen handhaven als eigen baas, zodat wij zelf beslissen over ons eigen voortbestaan! (Bron: JLBostyn)
http://www.kpnvandaag.nl

BEVEILIGINGSLEKKEN OPENBAAR MAKEN? DE EEUWIGE DISCUSSIE
In Nederland speelt zich momenteel een zaak af voor de rechter, die de (IT) wereldpers haalde, omdat hier weer voor de zoveelste keer de vraag gesteld wordt: is het beter om een beveiligingslek openbaar te maken, of zwijg je het liever dood? En heeft een bedrijf het recht om degene die een lek publiek wil publiceren, het zwijgen op te leggen?
In deze zaak gaat het om de Nederlandse chipsbakker NPX Semiconductors. Dit bedrijf heeft een rechtszaak ingespannen tegen Radboud universiteit van Nijmegen, om te verhinderen dat die de details zou publiceren van een onderzoek waarbij beveiligingslekken aan het licht gebracht worden in de Mifare Classic draadloze smartcard van NXP, een kaart die voornamelijk gebruikt wordt om de elektronische toegang te regelen voor gebouwen, openbaar vervoer, enz.
Volgens NXP is de publicatie van het onderzoek onverantwoord, omdat het anderen zou kunnen aanzetten om misbruik te maken van het lek, waarvoor tot nu toe geen oplossing gevonden is. Wetenschappers die het lek aan het licht gebracht hebben, vinden daarentegen dat publicatie juist heilzaam zou zijn, want zo kunnen andere wetenschappers zich over het probleem buigen en misschien een oplossing vinden.
Een storm in een glas water? Toch niet. Vooral niet als je weet dat de technologie van Mifare gebruikt wordt in meer dan 80% van de toegangssystemen via elektronische pasjes. Onder andere de metro van Londen, Hong Kong en Boston maakt er gebruik van, naast ontelbare gebouwen. Een filmpje waarin het lek aan de kaak gesteld wordt vind je bij CNet.
http://news.cnet.com/8301-10784_3-9985886-7.html
http://www.ru.nl/home/persberichten/icis/radboud_universiteit_0/
http://www.cs.virginia.edu/~kn5f/pdf/Mifare.Cryptanalysis.pdf

FOTODATABANK GETTY DOET BEROEP OP FLICKR
Goed nieuws voor de amateurfotograaf: de bekende beeldbank van Getty zal voortaan bij Flickr op zoek gaan naar mooie of interessante beelden, die bepaalde media zouden kunnen interesseren - kranten, magazines, uitgevers, reclamebureaus enz. Getty zal dan de maker van die beelden contacteren en hen vragen of zij geïnteresseerd zijn om een licentie op die beelden aan Getty te verlenen. Als Getty die foto's dan kan verkopen aan anderen, dan zal de opbrengst van die verkoop verdeeld worden tussen Getty en de fotograaf.
Opnieuw een mooi voorbeeld van hoe het web kansen creŽert die vroeger niet mogelijk waren: een amateurfotograaf, hoe mooi ook zijn beelden, zou nooit in contact kunnen komen met een beeldbank zoals Getty, laat staan enige betaling krijgen voor zijn beelden. En datzelfde geldt voor mensen die met tekst bezig zijn, en zelfs muziek: dankzij het internet en sites zoals MySpace kunnen beginnende bands bekendheid verwerven, en zelfs doorbreken.
Lang leve het internet!
http://news.theage.com.au/technology/flickr-turns-to-getty-to-sell-amateur-photos-20080710-3cqj.html
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=080709023

GOOGLE LIVELY: ERG LEUK SPEELGOED
Google heeft een antwoord gemaakt op Second Life - alhoewel het eerder een beperkt antwoord is. Het is de bedoeling om, net zoals er een Google Earth is, een aparte software om beelden van de aarde vanuit de lucht te bekijken, en er Google Maps is, om diezelfde beelden gewoon in je browser te bekijken, met Lively een virtuele wereld te creŽren die gewoon in de browser bekeken kan worden.
Er is wel een download vereist. Daarna kan je op bezoek gaan in kamers, zelf een avatar aanmaken en door keuze van kapsel en kledij aanpassen aan je persoonlijke smaak (de keuze is momenteel nog erg beperkt), en dan vrienden ontmoet in deze virtuele wereld.
Net zoals in Second Life kan jouw avatar verschillende bewegingen maken: applaudisseren, buigen, een flipflop maken, enz. En natuurlijk kan je een praatje slaan met de andere aanwezigen.
Google wil met Lively een virtuele wereld maken die weliswaar beperkter is dan die van Second Life, maar die anderzijds dichterbij de bestaande sociale netwerken op het web staat. Het is de uiteindelijke bedoeling dat je je favoriete room of je zelf aangemaakte kamer op je blog of pagina bij MySpace zet, zodat anderen direct die kamer kunnen binnenstappen als ze jou "live" willen ontmoeten.
Wij hebben alvast een "netties kamer" aangemaakt. Ze is wel heel leeg, op een zitbank en een kast na. Wie komt op bezoek? Wij geven een housewarming op zaterdagavond!
http://www.lively.com/dr?rid=-3382281493065853504
http://www.lively.com
http://www.lively.com/help/bin/answer.py?answer=87479&topic=13377
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


MICROGOLF GEWEER: WEGGELOPEN UIT SF BOEKJE
Het volgende bericht lijkt rechtstreeks weggelopen uit een SF boekje van enkele jaren terug: een Amerikaans bedrijf beweert dat het op het punt staat een pistool te maken dat een microgolf straal richt op een persoon, waardoor dan geluid rechtstreeks in het hoofd van die persoon weergegeven wordt. Om juist te zijn gaat het om microgolfgolven die heel snel pulseren en weefsel kunnen opwarmen, waardoor er een schokgolf veroorzaakt wordt in de hersens, die dan door de oren opgevangen kan worden.
Het pistool is bedoeld voor gebruik door de politie, om meutes uiteen te drijven. Het heet MEDUSA, kort voor Mob Excess Deterring Using Silent Audio. Volgens de makers zouden de golven niet gevaarlijk zijn voor het gehoor, omdat het geluid niet doorheen de trommelvliezen gaat. De golven zouden wel erg irritant zijn en de betogers moeten tegenhouden.
Als het product er inderdaad komt, dan kan je er natuurlijk donder op zeggen dat het binnen de kortste keren niet alleen de politie is die zo'n lawaairevolver heeft. Dat gaat nog leuk worden dan!
http://abcnews.go.com/Technology/AheadoftheCurve/story?id=5305386&page=1

WAT HEEFT HET KANTOOR VAN MORGEN VOOR JOU IN PETTO?
Een computer die je met je gedachten aandrijft, een interactief bureaublad, een smart bureau... Wat zijn de technologieŽn die je op je kantoor in de toekomst kan aantreffen?
Journal Du Net stelde een mooi dossier samen, met foto's, van wat je zoal verwachten mag. Om te beginnen het slimme bureau, de Mind Space. Een prototype hiervan werd tentoongesteld in het Moma museum in New York. Het slimme bureau zal elk nieuw gegeven meteen juist klasseren, en ervoor zorgen dat jouw gedachten niet afgeleid worden. De Digital Yurt is dan weer een afgesloten ruimte die je middenin een landschapskantoor kan zetten, en waarin je dan een vergadering kan houden zonder pottenkijkers. De Neural Impulse Actuator is een toestel dat ervoor moet zorgen dat je een computer bedienen kan zonder klavier en muis, maar met je gedachten: via een helm die je op je hoofd moet zetten worden je gedachtegolven naar de computer overgebracht.
Tot de futuristische nieuwigheden horen ook nog een herschrijfbare printer van Toshiba, een interactief bord, een draadloze lader voor je gsm, iPod enz, een multifunctionele muur die niet alleen geluid absorbeert maar ook allerlei vakken bevat om je documenten te klasseren; en nog vele dingen meer. Niet alle dingen lijken ons evenveel nut te hebben, maar het is toch knap uitgedacht.
http://www.journaldunet.com/management/vie-personnelle/selection/ce-que-vous-reserve-le-bureau-de-demain/ce-que-vous-reserve-le-bureau-de-demain.shtml

MET DE AUTO OF TE VOET?
Een goed ideetje dat wellicht binnenkort ook wel naar Europa komt overwaaien. Het gaat om een initiatief dat in de VS van start gegaan is, en waarbij de gebruiker aangezet wordt om eens wat meer te voet te gaan.
Het is het eeuwige probleem: te voet gaan is natuurlijk ecologisch en erg goed voor je gezondheid - maar met de auto is het zoveel gemakkelijker. Al te gauw wordt dan ook voor de auto gekozen. Deze nieuwe dienst moet dat echter veranderen: er wordt vergeleken hoeveel calorieŽn je verbruikt door te voet te gaan, tegenover de koolstofdioxide die jouw auto zou uitstoten wanneer je die afstand met de auto zou afleggen. Zo wordt het wel heel moeilijk om je geweten het zwijgen op te leggen!
De data zullen beschikbaar zijn via de Navitime dienst, een route-mapping systeem dat je vanop pc's of enkele modellen Windows Mobile 6.0 smartphones kan oproepen.
PC World geeft een voorbeeld van hoe de dienst werkt: stel dat je op plaats A bent en naar plaats B wil. Geef dit door aan de Navitime software, en je krijgt enkele opties terug. Optie 1: in je auto springen en rijden. 9,2 mijl, 18 minuten, wat overeenkomst met 3,5 kg CO2 emisie. Optie 2: een deel tevoet (en 26 kcal daarbij verbranden), dan met de trein, en dan nog eens wat wandelen (20 kcal verbranden); totale tijd: 38 minuten.
Goed bedacht!
http://www.pcworld.com/article/148003/walk_or_drive_new_service_compares_calories_to_co2.html

GOOGLE LANCEERT NIEUWE TAAL: "PROTOCOL BUFFERS"
Even een meer technisch artikel, maar dat moet ook kunnen, niet? Het gaat over een data omschrijvingstaal, die het bedrijf eigenlijk ontwikkeld heeft voor intern gebruik, maar die ondertussen al in zoveel van Google's producten verwerkt is, dat Google het nuttig vond om deze taal als open source vrij te geven aan de IT-wereld.
Google wil namelijk in de toekomst verschillende softwareproducten als open source uitbrengen, die dan deze taal, Protocol Buffers genoemd, zullen bevatten. En dan is het logisch dat eerst de taal gelanceerd wordt, zodat de programmeurs direct aan de slag kunnen zodra de producten uitkomen.
Protocol Buffers moet je beschouwen als een soort XML bestand, maar dan simpeler, kleiner, en veel, veel sneller. XML is leesbaar door de gewone mens, terwijl Protocol Buffers dat niet is. Meer daarover bij Google zelf.
http://google-opensource.blogspot.com/2008/07/protocol-buffers-googles-data.html

GOOGLE APP STORE IS OPEN
Een van de belangrijkste zaken bij de lancering van de nieuwe 3 G iPhone was tot nu toe niet geweten: welke toepassingen er mogelijk zouden zijn op dit toestel. Apple wil immers stricte controle houden over de toestellen en wat erop komt, om zo zeker te zijn dat alles perfect blijft draaien.
Enkele maanden geleden had Apple een SDK of Software Developers Kit vrijgegeven, waardoor onafhankelijke programmeurs programma's konden ontwikkelen die dan op de iPhone zouden draaien. En nu is dus bekend welke progjes zij ondertussen ontwikkeld hebben. Het zijn er al meer dan 550, en 130 daarvan zijn volkomen gratis. Lifehacker heeft enkele van de meest interessante progjes op een rij gezet.
Deze programma's zijn verkrijgbaar via iTunes, en om die winkel een plaatsje te geven werd er een nieuwe versie van iTunes uitgebracht. Ook voor de 'gewone' iPhone is er een update van de software voorzien, iPhone 2.0. Die is er ook voor wie een iPod Touch heeft, maar deze gebruikers moeten wel 7,99 euro betalen voor de update.
http://lifehacker.com/398275/whats-good-and-free-in-the-itunes-app-store
http://www.apple.com/iphone

Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Belgacom kent nieuwe tegenslag bij overname Scarlet: de Raad voor de Mededinging heeft bezwaren
http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_media_telecom/Belgacom_kent_nieuwe_tegenslag_bij_overname_Scarlet.7858832-435.art

*** Google maakt Application Security Tool beschikbaar als Open Source
http://update.techweb.com/cgi-bin4/DM/y/hBKKN0GN8NU0G4S0GC1g0En

*** Binnenkort komt Service Pack 3 van Windows XP uit
http://update.techweb.com/cgi-bin4/DM/y/hBKKN0GN8NU0G4S0GC1i0Ep

*** Storm-worm slaat opnieuw toe en overspoelt de wereld met berichten over een "derde wereldoorlog" waarbij de VS Iran binnenvallen.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=080710001

*** Nieuwe chip zou de snelheid op het internet 100 keer kunnen verhogen
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBdzx0RjB3v0Jhb0Q14v0Ew

*** Gmail van Google blokkeert phishing mails die zogenaamd afkomstig zijn van eBay of PayPal
http://update.techweb.com/cgi-bin4/DM/y/hBKL80GN8NU0G4W0GDG60E5

*** De Amerikaanse Veiligheidsdienst wil vliegtuigpassagiers een armband aandoen die een shock kan uitdelen als ze zich niet gedragen
http://update.techweb.com/cgi-bin4/DM/y/hBKL80GN8NU0G4W0GDG50E4

*** YouTube gebruikers maken filmpjes om uiting te geven aan hun woede, nu Viacom YouTube verplicht om de IP adressen van de gebruikers te overhandigen.
http://update.techweb.com/cgi-bin4/DM/y/hBKKN0GN8NU0G4S0GC1Y0EZHet oor wil ook wat!
Audio op het InternetSOLAR CYCLE
[electronics] Een band die al sinds de jaren elektronische muziek maakt. Sommige songs zijn soundscapes - landschappen gemaakt van muziek, die stilletjes voortkabbelen. Anderen zijn meer uptempo, maar echt dance muziek wordt het nooit. Van deze jongeman kan je een album in streaming beluisteren bij Magnatune, of de muziek daar aankopen, net als bij eMusic.
http://www.magnatune.com/artists/solar_cycle
http://www.solarcycle.biz/
http://www.emusic.com/album/Sunrise-Sunrise-MP3-Download/11180907.html

ORISHA
[electronica / electroaccoustic] Ook hier weer elektronische muziek, maar die is eerder broederig: een achtergrond vol spanning, waartegen de stem van Orisha ijl afsteekt. Muziek te verkrijgen bij iTunes en Amazon, of gratis te beluisteren op haar MySPace pagina.
http://www.myspace.com/orishamusicoz

NULL DEVICE
[electronics] Een combinatie van elektronische muziek en wereldmuziek, met invloeden uit allerlei hoeken, van moderne rock tot pop uit de 80er jaren. Eric Oehler, die een opleiding genoot als klassieke violist, speelt ook synthesizer en bass, Eric Goedken zorgt voor de vocals, samen met Jill Sheridan. Je kan muziek beluisteren op de website, via Last.FM, of aankopen bij eMusic.
http://www.nulldevice.com/
http://www.emusic.com/album/Excursions-Excursions-MP3-Download/11184014.html

AMBIENT ANOMALY
[electronics] Heel speciale muziek, waarvan wij helaas geen adres vonden om de muziek aan te kopen (tenzij via MySpace, een ervaring die ons niet zo meeviel). Soundscapes, maar met een donkere dreigende ondertoon. Knap.
http://www.myspace.com/ambientanomaly

RENA JONES
[elektronica / pop] Deze artieste omschrijft haar muziek als "downtempo sounds from another dimension". Elektronica dus, maar heel speciaal, vooral door de combinatie en de keuze van verschillende instrumenten. Downtempo is het in elk geval, cool en relax. Op de eigen site van Rena JOnes kan je verschillende albums kopen (maar ook beluisteren uiteraard), en bij eMusic vind je nog meer muziek.
http://www.emusic.com/album/Various-Artists-Midnight-Soul-Dive-MP3-Download/11047963.html
http://www.renamusic.com/albums.html


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Er zijn geen passagiers op ruimteschip Aarde - wij vormen met zijn allen de bemanning.
- gezegde -
De nieuwe oogstDE TOUR VOLGEN VIA GOOGLE MAPS
Dit jaar kan je via Street View de Ronde van Frankrijk helemaal volgen, etappe na etappe. Wanneer je het oranje ventje verplaatst naar een andere blauw ingekaderde straat krijg je een afbeelding. Hierop verschijnt een gele streep, elke keer als je klikt op de gele streep verschuift uw beeld, en kan je zo het parkoers afleggen van de renners.
Het moet ons van het hart: de straatopnames zijn ongemeen scherp. En Google heeft blijkbaar toch zijn best gedaan om de privacy te beschermen, want de nummerplaten van de wagens op straat werden onherkenbaar gemaakt. (Met dank aan Werner Oeyen)
[Taal: Nederlands]
http://maps.google.nl/maps?ie=UTF&ll=45.460131,1.208496&z=6&layer=c
http://www.google.nl/landing/tourdefrance2008/

80 HOW-TO SITES DIE DE MOEITE WAARD ZIJN
Een artikel dat een 80 erg interessante how-to sites verzameld. Zij werden ingedeeld in sites waar anderen how-to's kunnen posten; hoe je een technofiel wordt; het inrichten van je huis; recepten; naaien en andere "vrouwelijke kunsten"; business; financiŽn; je hersens tweaken.
[Taal: Engels]
http://www.lifehack.org/articles/featured/80-how-to-sites-worth-bookmarking.html

TWEETDECK
Ben jij een Twitter? Dan moet je dit progje eens uitproberen. Dat is een Adobe Air desktop toepassing die momenteel in privé-bèta is. De twitter feeds worden in categorieŽn opgedeeld rond bepaalde onderwerpen, zodat het gemakkelijker wordt om bepaalde conversaties op te volgen. Wij zijn geen Twitteraar, dus wij laten het over aan onze lezers om deze nieuwe site uit te testen.
[Taal: Engels]
http://www.tweetdeck.com/beta/

30 ACHTERGRONDEN EN TEXTUREN ROND PAPIER
Vroeger was het al graniet en marmer dat gebruikt werd als textuur voor de achtergrond van een pagina, nu is "papier" het thema. Heel wat webdesigners gebruiken nu het delicate uitzicht van een vel papier, met een subtiele schaduw. In deze galerij vind je achtergronden en texturen die gebruikt kunnen worden voor het ontwerpen van een website. Bij sommigen zijn de rechten wel gedeeltelijk beperkt.
[Taal: Engels]
http://www.creativecloseup.com/30-great-free-paper-backgrounds-and-textures

HOE HERKEN JE EEN SLECHTE PROGRAMMEUR?
het is niet simpel om een goede programmeur te zijn, maar het is wel erg gemakkelijk om er een slechte te zijn. Op deze site een uitleg over hoe de programmeur te weten komt tot welke categorie hij behoort, en hoe hij, als hij het slecht doet, zich kan verbeteren. Tijd dus om de hand in eigen boezem te steken.
[Taal: Engels]
http://badprogrammer.infogami.com/

HOE GOEDE FORMULIEREN ONTWERPEN
Een erg interessant artikel over goed ontwerp voor een formulier om zich aan te melden voor een abonnement of een dienst. De verschillende aspecten worden belicht, zoals de uitlijning van de velden, de plaatsing van de titels, en telkens worden er statistieken vermeld van de meest gebruikte opties.
[Taal: Engels]
http://www.smashingmagazine.com/2008/07/04/web-form-design-patterns-sign-up-forms/


ACTIVETECHPROS: HOEVEEL GELD BEN JE WAARD?
Wie in de IT sector werkt, kan op deze site via een vragenlijst uitvinden hoeveel iemand van zijn/haar opleiding en jobniveau eigenlijk verdient in ons landje. Dan weet je meteen of je je borst moet natmaken om morgen naar de baas te stappen om een loonsopslag te vragen! Na het invullen van de lijst kan je ook rapport "Belgium IT Salary & Skills Snapshot 2008" gratis downloaden.
[Taal: Engels]
http://www.activetechpros.com/
http://www.activetechpros.com/index2.htm?src=derby_be_0807&promo=589&tag=nl.e589&cval=wit2.zdnet.wide&ctype=default

EEN BLOG OPSTARTEN, HOE BEGIN JE ERAAN?
Stel dat je bedrijf meent dat het interessant is om een blog op te starten, en dat jij de gelukkige bent die het mag doen. Maar hoe begin je eraan? Hoe kom je aan je onderwerpen, waar haal je afbeeldingen, wat is het belang van tags enz? Dit artikel vertelt het jou, en zet je meteen op weg.
[Taal: Engels]
http://www.chrisbrogan.com/a-sample-blogging-workflow/

MANY EYES: IETS VISUEEL VOORSTELLEN
Deze dienst van IBM laat je toe om iets visueel voor te stellen, bijvoorbeeld cijfers over het aantal HIV besmettingen in een bepaald continent, en zo, wie weet wel, patronen te ontdekken. Een handleiding vertelt je hoe Many Eyes werkt.
http://services.alphaworks.ibm.com/manyeyes/home
http://manyeyes.alphaworks.ibm.com/blog/2008/07/02/many-eyes-tutorials/

FOTOWEDSTRIJDEN
Lezer Bart melt dat hij een site gemaakt heeft met daarin een overzicht van alle fotowedstrijden, nationaal of internationaal, die toegankelijk zijn voor amateurfotografen woonachtig in BelgiŽ. Bart kan wat ruchtbaarheid gebruiken voor zijn site (wat wij met deze doen), maar doet ook een oproep voor medewerkers. Wie stelt zich kandidaat?
http://sites.google.com/site/fotowedstrijden/

EEN ORIGINEEL E-MAILADRES KIEZEN?
Zoiets als "ikhouvannetties@mail.com" ... Alle varianten zijn mogelijk, tenzij ze al gekozen zijn. Een vleugje narcisme is nooit ver weg.
Kiezen maar! Goed idee voor een tijdelijk e-mail adres bij uitnodigingen voor een speciale gelegenheid zoals een huwelijk, een geboorte, een reünie. [Lode V]
http://www2.mail.com/templates/common/us/username_frame.htm
SUMMER IS MUSIC QUIZ
Muziekkenner? Zeker van? Test dan maar je kennis met de Summer Is Music quiz. Diekan je niet enkel op de radio spelen, maar ook op de website van Studio Brussel. En wie weet win je wel een Bose Sounddock!
[Taal: Nederlands]
http://www.stubru.be/node/61163

VRIJDAG MULTIMEDIA: ASA100

Prachtige foto's, gerangschikt rond de thea's "Far Away Places", "Eye to Eye", Stock Images, enz. Heerlijke beelden, waarbij het spel met licht en schaduw een belangrijke rol speelt.
[Taal: Engels]
http://www.asa100.com/

VRIJDAG MULTIMEDIADAG: UNCONTROL
Ken je nog de caleidoscoop, die je vroeger door zo'n tube kon bekijken? Deze site brengt er een digitale versie van. Het zijn mooie grafische tekeningen, waarvan je de broncode kan downloaden. Zou het mogelijk zijn om deze tekeningen dan ook als thema te gebruiken voor je iTunes of Windows Media Player?
[Taal: Engels
http://www.uncontrol.com/

VRIJDAG MULTIMEDIA: FLYGUY
Een erg leuk online spelletje in Flash: met de pijltjestoetsen beweeg je het mannetje door de lucht, waar hij allerlei vreemde toestanden tegenkomt en beleeft. Erg humoristisch!
[Taal: Engels]
http://www.trevorvanmeter.com/flyguy/flyGuy.swf


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Voer je pc op
De beste manier om je pc sneller te maken is al jaren extra geheugen toevoegen. En als dat geheugen zelf...
http://www.ad.nl/multi-media/2432704/Voer_je_pc_op.html
- Webbedreigingen in de lift
ROTTERDAM - Het aantal webbedreigingen is in de eerste zes maanden van dit jaar enorm toegenomen. In maart...
http://www.ad.nl/multi-media/2429602/Webbedreigingen_in_de_lift.html
- Vakantiegoodies
ROTTERDAM - Op je vakantieadres kom je vaak tot de conclusie dat je toch vergeten bent iets mee te nemen....
http://www.ad.nl/multi-media/2432011/Vakantiegoodies.html

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Audio Epilog komt naar Nederland
Goed nieuws voor de audio-fanatiekelingen onder ons. Vanaf deze maand zijn de speakers van Audio Epilog in de Benelux te koop. Het Kroatische berdijf maakt top-luidsprekers voor een redelijke prijs.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23957
- Schilderen in Photoshop
Kijk hier naar enkele demonstraties waarin je kunt zien hoe artiesten in korte tijd prachtige schilderijen en tekeningen met Photoshop maken.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23935
- StreamRipper
StreamRipper is een open source programma waarmee je audio-streams, zoals internetradio, kunt opnemen. Zo kun je kopieerbeveiligingen omzeilen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23933

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- BenQ zet trend met échte Full-HD monitoren
Je kunt niet om het High Definition tijdperk heen, met de HDMI, DVI en Blu-ray heb je dan ook apparatuur nodig die alles tot zín recht doet komen. De nieuwe BenQ lijn zorgt ervoor dat elke pixel wordt gevuld zoals de HD bron dit heeft bedoeld. BenQ lanceert in september een drietal 16:3 Full HD schermen zodat het High Definition kijken wordt zoals het bedoeld is en dat in een mooi design-kleedje.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3368
- Pioneer pimps your ride
Het licht- en geluidsbedrijf Promosound kreeg de opdracht van Pioneer om een originele Mack-truck om te bouwen tot een unieke Ďconcept-truckí waar beleving centraal moest staan. Het resultaat was de stoere ThunderTruck, compleet met podium, hoge dansvloer, VIP lounge en een gestroomlijnde maar toch stoere uitstraling
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3369
- Vier portables in uitgesproken kleuren
SONY - VGN-CR31: Gedaan met grijze portables die enkel in een duffe kantoorruimte passen. Met de Vaio CR-31 se
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=06%A32008&newsid=4963

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Deel je beste festival herinneringen
De culturele agenda Net Events.be lanceert een interactieve wedstrijd om het muziekfestivalseizoen in BelgiŽ te vieren.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18525&style=34360
- PowerGUI van Quest Software verkozen tot meest innovatief product van het jaar
Power GUI van Quest Software haalde de prijs voor de meest innoverende Tech-Ed 2008 in de wacht. PowerGUI, gratis downloadbaar op de site van Quest Software, is een grafische interface voor Windows PowerShell. Sinds de lancering in 2007 werden meer dan 95.000 exemplaren gedownload, waaronder 50.000 sinds 1 januari 2008.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18516&style=34360
- Nieuwe extra's voor Mobotix-camera's: de ExtIO-module en MxEasy software
Mobotix, de Duitse leverancier van high res netwerkcamera's, breidt zijn accessoires en softwaregamma voor camera's uit met respectievelijk de ExtIO-module en de MxEasy sofware. De ExtIO-module bevat een bewegings-en temperatuursensor die toegevoegd kan worden aan elke camera. Het kan zelfs dienst doen als intercom. De MxEasy sofware vergemakkelijkt de installatie en bediening van alle Mobotix-camera's.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18319&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Home Cinema: Multimedia harddisk
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/multimedia/home-cinema-multimedia-harddisk.cfm
- Batterijen: Een groene lader
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/other/batterijen-een-groene-lader.cfm
- Specifieke GPS-apparaat van HP profiteert van webmogelijkheden
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/other/specifieke-gps-apparaat-van-hp-profiteert-van-webmogelijkheden.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Webmember.be start zijn eigen interne regie
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=6357
- Trend Micro publiceert de laatste trends in cybercriminaliteit
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=6354
- Prognose: mobiele en online muziekverkoop in de lift
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=6347

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Dromen zijn geen bedrog
http://computertaal.info/2008/07/10/dromen-zijn-geen-bedrog/
- Dikke Van Dale was op dieet en is nu ingedikt
http://computertaal.info/2008/07/01/dikke-van-dale-was-op-dieet-en-is-nu-ingedikt/
- PDFUnlocker
http://computertaal.info/2008/06/25/pdfunlocker/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Amerikaans elektronisch tol-systeem gekraakt
Beveiligingsonderzoekers hebben kwetsbaarheden ontdekt in de rfid-kaartjes die bij Amerikaanse tolwegsystemen worden gebruikt. De tags kunnen niet alleen worden uitgelezen, maar ook gekloond en gevolgd worden. »
Amerikaans elektronisch tol-systeem gekraakt
http://tweakers.net/nieuws/54452/amerikaans-elektronisch-tol-systeem-gekraakt.html
- iPhone 3G review
Apple start deze week met de verkoop van de iPhone 3G, de opvolger van de eerste iPhone. Tweakers.net heeft met de iPhone 3G kunnen spelen en bekijkt of het een waardige opvolger is van de eerste smartphone van Apple.
http://tweakers.net/reviews/929/iphone-3g-review.html
- Belkin introduceert Flywire voor draadloze hdmi-verbindingen
http://tweakers.net/nieuws/54454/belkin-introduceert-flywire-voor-draadloze-hdmi-verbindingen.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


10 TWEAKS VOOR VISTA: 1. LIJST GEÏNSTALLEERDE PROGRAMMA'S (A)
Wij vonden een uitstekend artikel bij ZDNet, waarin enkele supergoede tips weergegeven zijn om Vista beter te maken. Bij elke tip hoort een reeks afbeeldingen, die je op de site bekijken kan, en waarnaar wij tevens de link vermelden.
Om te beginnen: een slimme manier om het lijstje met de geïnstalleerde programma's weer te geven in het Controlepaneel. Als je dat lijstje opent, dan heb je standaard een saaie, weinig zeggende lijst, die bovendien veel te lang is om een duidelijk overzicht te krijgen. Je kan selecteren op kolommen, maar je hebt enkel vier kolommen (naam, publisher, geïnstalleerd op, grootte) waarop je kan sorteren, en dat is niet veel. Onderaan vind je wel, wanneer je de naam van een programma aanklikt, een link naar een website waar je ondersteuning vindt voor dit programma.
Aan het werk dus maar! Klik rechts op de titel van een kolom. In het dialoogvenster krijg je nu een lijstje met de kolommen die momenteel beschikbaar zijn, en aangevinkt zijn. Klik op "More", en je krijgt nog veel, veel meer opties te zien. Selecteer de kolommen die jou interesseren. Het artikel van ZDNet raadt aan: de versie nummer, de naam van de map waarin het programma zich bevindt, en de update link voor het programma. Met de knopen Move Up / Move Down kan je een bepaalde eigenschap hoger of lager in het lijstje zetten, zodat deze kolom ook eerder in de lijst komt te staan. Maar het is simpeler om eerst gewoon de kolommen toe te voegen, en daarna met klikken en slepen op de juiste plaats te zetten.
http://content.zdnet.com/2346-12354_22-205383.html
http://content.zdnet.com/2346-12354_22-205383-2.html

10 TWEAKS VOOR VISTA: 1. LIJST GEÏNSTALLEERDE PROGRAMMA'S (B)
Nu je dus meer kolommen hebt, kan je sorteren op deze kolommen, door de titel van een kolom aan te klikken. Dan verschijnt er een uitklappijltje naast die titel, om van klein naar groot (of omgekeerd) of alfabetisch te sorteren. Maar klik eens op dat uitklappijltje, dan kan je ook selecteren om per groep te sorteren. Doe je dat bijvoorbeeld bij het uitklappijltje naast "grootte", dan krijg je groepen programma's: van 10 tot 100 KB, van 100 KB tot 1 MB, enz. De lijst wordt nu ingedeeld in groepen. Klik op de titel van een groep om die ineen te vouwen of terug uit te klappen, dat maakt de lijst korter en overzichtelijker.
http://content.zdnet.com/2347-12354_22-205383-205401.html?seq=3

10 TWEAKS VOOR VISTA: 2 TAAKBALK EN DESKTOP AANPASSEN (A)
Deze verbetering werkt eigenlijk ook onder Windows XP. Het is iets simpel, maar het kan het werken o zo simpel maken. Het gaat namelijk om de taakbalk, waarin de programma's vermeld staan die je op dit moment geopend hebt. Het werkt namelijk veel gemakkelijker indien je de hoogte van de taakbalk vergroot, zodat je twee lijntjes krijgt met daarop je programma's, en bovendien meer informatie in de systeembalk (het vakje rechts onderaan waarin de icoontjes zoals tijd, batterij, netwerkverbinding enz. staan).
Standaard is de taakbalk vergrendeld, zodat je die niet per ongeluk kan verslepen. Dus moet je eerst die vergrendeling opheffen: klik rechts op een leeg plaatsje in de taakbalk. Vink de optie "Lock the taskbar" uit. Beweeg nu de muiswijzer naar de bovenrand van de taakbalk, en versleep die tot je twee rijen met buttons krijgt. Vergrendel opnieuw de taakbalk (rechts klikken op lege plek van taakbalk, en terug de optie "Lock the taskbar" aanvinken).
http://blogs.zdnet.com/Bott/?p=474&page=3
http://content.zdnet.com/2346-12354_22-205383-4.html

10 TWEAKS VOOR VISTA: 2 TAAKBALK EN DESKTOP AANPASSEN (B)
Nog een slimmigheidje: alle icoontjes verbergen op de desktop, om zo een proper bureaublad te hebben. Klik hiervoor op een blanco plekje op je desktop, kies View, en vink het vakje uit naast Show Desktop Icons.
Maar hoe moet het dan als je een bestand nodig hebt dat op je desktop staat? Dan kan je via Start, je gebruikersnaam, en dan Desktop toch aan je bestanden geraken. Je kan echter ook een snelkoppeling aanmaken en die in de taakbalk zetten. Klik hiervoor rechts op een leeg plekje in de taakbalk. Bovenaan vind je de optie voor Toolbars, met daarin de Dekstop folder als een van de standaard instellingen. Klik je op deze optie, dan verschijnt de Desktop optie rechts in de taakbalk, en de inhoud ervan verschijnt als een pop-up menu wanneer je op het uitklappijltje klikt.
http://blogs.zdnet.com/Bott/?p=474&page=3
http://content.zdnet.com/2346-12354_22-205383-4.html

10 TWEAKS VOOR VISTA: 2 TAAKBALK EN DESKTOP AANPASSEN (C)
Je kan ook mappen die je veel gebruikt toevoegen aan de taakbalk. Klik hiervoor rechts op een leeg plekje inde taakbalk, en kies Toolbars, New Toolbar. Kies de gewenste map (tip: korte namen werken beter). Voortaan is elke snelkoppeling of elk bestand dat je aan die map toevoegt meteen bereikbaar vanop de pop-up van die map. Handig als je bijvoorbeeld aan een project bezig bent, zo heb je alle bestanden meteen bij de hand, zoals Word documenten, Excel bestanden, snelkoppelingen naar FTP sites, enz.
http://content.zdnet.com/2346-12354_22-205383-4.html


Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met
Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...FLOOLA: IPOD ONDERSTEUNING
iPod - freeware
Dit gratis progje helpt je om efficiŽnt je IPod te beheren, en bovendien songs terugzetten vanop je iPod naar je pc. Het is een progje dat op zich kan werken (stand alone) en dat je dus rechtstreeks vanop je iPod kan opstarten, zonder dat het op je pc geïnstalleerd is (Linux, Mac OS X of WIndows) (Bron: WIm W)
http://www.floola.com/modules/wiwimod/index.php?page=WiwiHome

ADOBE READER 9
Windows - freeware
Adobe heeft een nieuwe versie uitgebracht van de Acrobat Reader; die ondersteunt nu ook Flash die in de PDF bestanden verwerkt is. En wij horen je al kreunen: want er zijn heel wat internauten die PDF bestanden vervloeken omdat het zo lang duurt eer de Acrobat Reader opgestart is - en daar komt nu dan ook nog Flash bij!
Volgens Adobe zou deze versie echter snel opstarten, sneller dan de vorige versies. En zij is compatibel met Acrobat.com, het online collaboratiesysteem van Adobe dat o.a. Buzzword, Adobe ConnectNow en Adobe Share bevat.
http://ct.download.com/clicks?t=63800495-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=DOWNLOAD&s=5

ICQ IGNORE CHECKER
Windows XP / Vista - 103 kB - freeware
Zoals de naam het aangeeft, kan je met dit progje controleren wie van jouw contacten je negeert in ICQ. Het is wel vereist dat dit contact op het moment van de controle online is, en dat zijn contactenlijst op de server van ICQ opgeslagen is.
http://www.murb.com/index.php?page_id=468

ICQ BANNER REMOVER
WIndows XP / Vista - 50 kB - freeware
EN dit progje verwijdert dan weer de storende banners met reclame. Elke nieuwe versie van ICQ lijkt immers nog meer reclame aan boord te hebben, en met dit progje kan je je ICQ weer "zuiver" maken.
http://www.murb.com/index.php?page_id=385

THE PENCIL PROJECT
Firefox - freeware
Dit is een gratis en opensource tool waarmee je diagrammen kan maken vanuit je Firefox browser (het programma is gebaseerd op de Mozilla Gecko engine).
http://www.evolus.vn/Pencil/Home.html

THISISSAND: VIRTUEEL ZANDBAKJE
Kan je je nog herinneren de glasplaten waartussen gekleurd zand geplet was in verschillende kleuren? Je moest dan met de platen schudden, en daarna kon je zien hoe het zand vanuit de hoogte terug neerdaalde, en grillige (maar vaak mooie) vormen aannam.
Nu bestaat er een virtuele vorm van dit steeds veranderende schilderij. Zet ThisIsSand op je desktop, en je kan wegdromen bij het zand, en denken aan de verre stranden waar je binnenkort op bezoek gaat (of zojuist van teruggekeerd bent!)
http://www.webware.com/8301-1_109-9984744-2.html

GO-OO
Windows XP/Vista 132 MB - freeware
Gek dat Open Office, de alternatieve kantoorsuite die Office zou moeten vervangen, maar niet van de grond komt... Sommigen worden afgeschrikt door de overdaad aan mogelijkheden die de kantoorsuite bevat. Voor hen is er deze afgeslankte versie van Open Office.
http://www.download.com/Go-OO/3000-2079_4-10860621.html?hhTest&tag=nl.e415

THUNDERBROWSE
Mozilla Thunderbird - 207K - freeware
Een gratis extensie voor Mozilla Thunderbird, het mailprogramma van het Mozilla-team, waarmee weblinks in de mails rechtstreeks in Thunderbird geopend worden, in plaats van in de browser.
http://www.download.com/ThunderBrowse/3000-2368_4-10719414.html?hhTest&tag=nl.e415

ITUNES 7.7
Windows - Mac - freeware
Deze nieuwe versie bevat de nieuwe iTunes App store, voor iPhone gebruikers met de iPhone 2.0 software update. Met de Remot toepassing voor de iPhone of iPod Touch kan je songs van je iTunes bibliotheek afspelen vanuit alle kamers van je huis.
http://lifehacker.com/398280/iphone-20-software-update-unofficially-available

VRIJDAG MACDAG: ORGANIZED
Mac OS X 10.5 - 800 bytes - freeware
Een mooie taakbeheerder, die een kalender bevat waarop je evenementen kan noteren, notities maken, enz. Het programma is altijd synchroon met iCal en Mail.
http://www.download.com/Organized/3000-11125_4-10862264.html?hhTest


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Lezer Rudi heeft een tip in verband met het vanop afstand controleren van een pc:

<<<
In verband met het simpel maar toch veilig overnemen van iemands pc om hulp te bieden is het programma "Crossloop" een aanrader, alleen maar installeren en je aanmelden ofwel 'toegang of delen' kiezen waarbij de opgegeven nr als code telt op dat moment.
Ik doe het dan gewoonlijk als het even kan ofwel samen met Skype, of met msn, om de nummers uit te wisselen. Ik heb op die manier heel wat beginnelingen kunnen helpen.
Link: http://www.crossloop.com/

En, het blijft een verademing jullie nieuwsbrief
>>>
Bedankt, Rudi!

~~~~~~~~~~~~~~~~

Medewerkster Marijke reageert op de iPhone
(even ter verduidelijking: in ons originele artikel over de iPhone was er door een spijtige fout een stukje tekst weggevallen zodat de prijs van de iPhone verkeerd vermeld werd)
<<<<
Hoi Hilde,

Ik lees vandaag je berichtje over de iPhone: licht in de duisternis. 1 opmerking: de 8GB versie kost 525 Euro en tis de 16 GB versie die 615 Euro kost, inderdaad wel even slikken (als je vergelijkt met de VS: 199 of 299 dollar) En dat in tijden van dalende koopkracht. Ik denk dat het vooral iets zal zijn voor de mensen die altijd de nieuwste snufjes willen. Of anders moet je hem in het buitenland gaan kopen en dan (laten) hacken, maar naar t schijnt kan je dan tegenkomen dat Apple een of andere automatische update doet, waardoor je machientje, als het gehacked was, niets meer wordt dan 'brickware' (goed om nog ergens tussen te metselen, maar voor niets anders meer). Ik hou het maar bij mijn goede oude Nokia en Ipod. En om te filmen gebruiken we een ouderwetse filmcamera en om te surfen onze laptop. Het is niet dat je dat allemaal naar de prullenmand verwijst als je zo'n iPhone hebt ook niet he?

Groetjes,
Marijke

>>>

~~~~~~~~~~
En ook lezer Bart reageerde op ons artikel over de iPhone:
<<<

Ik las net het artikel ivm de iphone.
Het is inderdaad zeer de vraag of het wel de moeite loont.
Zeker na het lezen van dit artikel...
http://www.eskimokaka.be/index.php/2008/07/09/mobistar-heeft-maar-400-iphones/

>>>>
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Er zijn geen vreemden op deze wereld, enkel vrienden die we nog niet ontmoet hebben.

- gezegde -