Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 19/6/2008 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 12
Nummer 554 van 14/6/2007

Gegroet lezer,

Wij beginnen deze editie met twee heuglijke mededelingen. Ten eerste: binnenkort komt er een nieuwe versie uit van onze website. U zal dan meteen op de site kunnen reageren op artikels, en bijvoorbeeld aanvullende tips of commentaren kunnen geven.
En ten tweede: sinds deze week heeft onze redactie er een mascotte bij: naast Patsy, die al 14 jaar trouw de redactie trouw bijstaat met raad en daad (en hondengeblaf) is er nu Tess, nog piepjong en in opleiding, maar die belooft een goede medewerker te worden!
De mama en de papa van Tess, neven en nichten kan je bewonderen op de prachtig verzorgde site van Leonbergerland (http://www.leonbergerland.be), die absoluut de moeite waard is om te ontdekken. Wij danken in elk geval de mensen van Kennel Von Titushof voor de goede zorgen waarmee zij "onze" Tess omringd hebben.

Zo, na deze persoonlijke noot, over naar de inhoud van dit nummer. Deze week werd de 3G iPhone voorgesteld, en u zal het geweten hebben: alle media stonden er vol van. Ook wij besteden aandacht aan de lancering ervan, maar u zal bemerken dat wij toch wel enige bemerkingen hebben. Dat is nu eenmaal onze aard: wanneer er te veel een loftrompet gestoken wordt, en de hype ongegrond opgeklopt, dan worden wij tegendraads...

En nu rest er ons u veel leesplezier te wensen. Bij leven en welzijn (en hopelijk zonniger zomerweer) hopen wij u volgende week weer aan te treffen.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
GMAIL: WERK MEE IN DE LABS
Zoals je kan afleiden uit de haast dagelijkse berichten over een nieuwigheid hier, een nieuwigheid daar bij de verschillende Google afdelingen, zijn ze bij Google erg actief in hun labs. En voortaan mag jij op de eerste rij zitten om deze experimenten uit te proberen, in plaats van te wachten tot zij in publieke bèta uitgebracht worden.
Google staat trouwens befaamd voor zijn experimenten. De medewerkers daar mogen 20% van hun werktijd besteden aan hun eigen bedenksels - die dan wel natuurlijk, indien succesvol, aan Google zullen toebehoren. Heel wat van die bedenksels en experimenten zijn ondertussen uitgegroeid tot officiŽle Google producten, zoals Gmail, Google Maps, Google Reader.
En nu kan je dus ook mee gaan experimenteren in het lab zelf, en wel voor Gmail. De mogelijkheid werd geleidelijk aan uitgerold voor alle gebruikers, die nu een tabblaadje "Labs" in hun Gmail venster zien staan. Onder dat tabblaadje staan de verschillende experimenten, met uitleg, plus de mogelijkheid om de nieuwe tool aan of uit te zetten. Mocht er bij het experimenteren iets fundamenteels fout gaan, dan is er een speciale url, die ervoor zorgt dat al deze experimenten op non-actief gezet worden, en je je Gmail terug via de klassieke weg kan benaderen.
Aan het experimenteren dus maar!
http://mail.google.com/mail/?labs=0
http://labs.google.com/
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080606-hands-on-gmail-labs-brings-new-features-more-beta.html

NIEUWE TREND, SPEAR FISHING, MAAKT STEEDS MEER SLACHTOFFERS
Phishing praktijken, dat kende je al. Hierbij word je in de waan gebracht dat je een mail krijgt van een legitieme site (je provider, je bankier, Google Adwords), die je vragen om je gegevens even aan te passen. Ga je in op de mail, en klik je op de link die in de mail vermeld staat, dan word je naar een kunstig nagemaakte site gebracht, waarin je niet alleen je naam en paswoord, maar vaak ook nog eens je bank- of kredietkaartgegevens moet ingeven, ter bevestiging. Je raadt het vervolg al: dieven gaan er vervolgens vandoor met jouw account, en gebruiken je bank- en kredietkaartgegevens om goederen te kopen, op jouw rekening.
Waar bij de "gewone" phishing pogingen er willekeurig mails gestuurd worden naar tienduizenden internauten, wordt er bij "spear phishing" erg doelgericht gewerkt, waardoor de kans op slagen ook groter wordt. De mail is echt persoonlijk geschreven, gericht naar een bepaalde persoon, of een groep personen.
En volgens Verisign hebben deze spear phishing aanvallen wel degelijk succes: bij 66 verschillende aanvallen sinds februari 2007 zijn niet minder dan 15.000 mensen in de val gelopen.
In Nederland werd er onlangs eveneens melding gemaakt van doelgerichte praktijken - alhoewel het hier niet om phishing ging, wel om regelrecht oplichting. Mensen kregen mailtjes van iemand die zij kennen (die in hun adresboekje staat), en die hen om bijstand smeekt: hij/zij bevindt zich in het buitenland, is juist van zijn portefeuille beroofd, en kan het hotel niet betalen. Of jij eventjes 2.000 euro kan overmaken? In dit geval kwamen de oplichters aan het adres van bestemmeling en hun "smekeling", doordat accounts bij Hotmail of Yahoo gekraakt werden.
Het fijne ervan verneem je in deze podcast bij Radio Online. Oppassen is dus nog altijd de boodschap!
http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/radio1/tros/radioonline/20080520-20.wma?start=03:02
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080606-spear-phishers-land-15000-sucker-fish.html

TWITTER DOWN, PLURK UP
Microblogging dienst Twitter is erg populair, maar heeft blijkbaar last om evenredig met die populariteit te groeien. De dienst staat onder zware druk, en volgens sommigen zou een van de oorzaken populair blogger Scoble zijn: de man heeft immers tienduizenden volgelingen, en post enorm veel berichten, elke dag weer, die aan al zijn volgelingen doorgestuurd moeten worden. Of dit nu de oorzaak is of niet, laten wij in het midden. Feit is dat de dienst de laatste weken regelmatig uit de lucht gaat, en dat de Twitter-gebruikers hun geduld beginnen te verliezen.
En zoals het vaker gaat, is de ene zijn dood de ander zijn brood: de onbetrouwbaarheid van Twitter biedt een nieuwe alternatieve microblog dienst een kans: Plurk. Deze dienst zag in de laatste dagen haar gebruikersbasis spectaculair stijgen - mede door het feit dat de populaire podcaster Leo Laporte zijn "volgelingen" op Twitter opgeroepen had om massaal de overstap te maken. Het gekke is dat Plurk deze massale belangstelling zonder enig probleem kan verdragen, en soepel genoeg is om het zware verkeer te verwerken zonder enige crash.
Plurk stelt de boodschappen van zijn gebruikers voor op een tijdslijn. Je kan bepaalde woorden aanklikken, om zo verwante boodschappen te lezen. Kleuren geven je stemming weer. En je krijgt er ook een "karma": hoe meer je de dienst gebruikt, hoe meer karma je hebt. Bepaalde hoeveelheden karma geven je zelfs recht op extra diensten. En je kan, net zoals bij die andere bloggerdienst, Pownce, je vrienden onderverdelen in groepjes, zodat het gemakkelijker wordt om boodschappen te versturen die enkele voor die bepaalde groep vrienden bestemd is.
http://mashable.com/2008/06/02/plurk-better-than-twitter/
http://www.techcrunch.com/2008/06/06/twitter-suffers-minor-period-of-uptime-overnight/
http://www.plurk.com/

BRITANNICA LAAT DAN TOCH OOK USER CONTENT TOE
Het ondenkbare gebeurt toch: de eerbiedwaardige Encyclopedia Britannica zal dan toch in de toekomst werken met bijdrage van gewone gebruikers, naast die van de vaste medewerkers. En dat terwijl Britannica altijd de hoogste toon gevoerd heeft in de kritiek op online encyclopedie WIkipedia, juist omdat het met "user content" werkt. Britannica heeft altijd aangevoerd dat het meer accuraat was, juist omdat het enkel met "experts" werkt. Terwijl Wikipedia uitgaat van de "wijsheid van de massa", die ervoor zorgt dat eventueel fouten door anderen opgemerkt worden en gewist.
Nu, de vrijwilligers die voor de Britannica schrijven willen, krijgen niet echt de vrije hand. Zij worden streng gecontroleerd door de vaste medewerkers van de Britannica, omdat de uitgevers van de aloude encyclopedie naar eigen zeggen "haar verantwoordelijkheid als uitgever niet wil ontvluchten of begraven onder de nu populaire "wisdom of the crowds".
Momenteel is er al een bèta versie van de nieuwe site online, en de tools waarmee derden bijdragen kunnen schrijven, bewerken of becommentariŽren zullen gaandeweg toegevoegd worden.
Moraal van het verhaal? "Het kan verkeren", zoals Bredero ooit zei...
http://www.britannica.com/bps/home
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080609-britannica-to-cautiously-try-harnessing-users-for-content.html

"FACEBOOK PAUZES" GOED VOOR JE PRODUCTIVITEIT
Wil je baas je op je donder geven omdat je tijdens je werkuren even snel een bezoekje bracht aan Facebook? Haal dan deze studie tevoorschijn, en wijs hem met een uitgestreken gelaat erop dat je enkel het welzijn van het bedrijf op het oog hebt, omdat bewezen is dat een korte pauze de werknemer veel productiever maakt.
De studie, uitgevoerd in opdracht van PopCap Games, toont namelijk aan dat een pauze van 10 minuten om even op het web te surfen de stress vermindert en je geest terug aanscherpt. Bazen die surfen ten strengste verbieden, zien zelfs de productiviteit dalen - een daling die een equivalent is van 8 miljard dollar per jaar. De werkdagen worden inderdaad veel langer, de werkdruk wordt zwaarder, en steeds meer werkgevers verbieden het bezoek aan sociale netwerken, omdat dit tot productiviteitsverlies zou leiden. Nu blijkt dus dat het eerder omgekeerd is: wanneer de baas zijn personeel korte pauzes laat nemen om even het web op te gaan, dan komt dit de moraal op de werkvloer ten goede. De werknemers kunnen hun gedachten even verzetten, om dan met hernieuwde moed aan het werk te gaan. En de sfeer wordt gewoon prettiger, aldus het rapport.
Zo. Laat nu je baas maar plots opduiken terwijl jij even een babbeltje slaagt met je vrienden in Facebook: je bent gewapend!
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/146814/facebook_breaks_boost_productivity_study_says.html

OPEN DIRECTORY VIERT 10E VERJAARDAG
Wie iets wil opzoeken, gaat naar Google. Maar vroeger was dat anders. In de beginjaren van het internet lag de nadruk niet zozeer op opzoeken, als wel op webgidsen, zoals oorspronkelijk de voornaamste functie van Yahoo ook was. Hier had je categorieŽn zoals geografie, kunst, muziek, of landen, en dan kon je steeds dieper in die categorieŽn gaan boren (muziek: jazz, pop, klassiek bijvoorbeeld, enz). Omdat het aantal sites op den duur echt onoverzichtelijk begon te worden, is de internetgids in de verdrukking geraakt, en kwam de pure zoekmachine zoals GOogle aan de macht. Nu lijkt het tij echter te keren: er komen steeds nieuwe initiatieven zoals Maholo, die een gids willen zijn in het enorme aanbod aan sites, waarbij de internaut het noorden kwijt raakt.
Maar er bestaat echter al heel lang (10 jaar om juist te zijn) een gids die onderhouden wordt door vrijwilligers, en die al die jaren een cataloog heeft uitgebouwd van het internet: de Open Directory, of Dmoz. Deze webgids is een beetje in de vergeethoek gedrumd, maar de 10e verjaardag, die verleden week plaats had, is een mooie kans om deze gids opnieuw onder de aandacht van de internauten te brengen.
Er bestaat trouwens ook een Nederlandstalige versie van DMOZ, die aandacht schenkt aan zowel Nederlandstalig BelgiŽ, als aan Nederland. Absoluut de moeite waard om eens te ontdekken.
http://www.dmoz.org/World/Nederlands/
http://www.dmoz.org/
http://actu.abondance.com/2008/06/lopen-directory-10-ans.html

APPLE STELT NIEUWE IPHONE VOOR
Je moet het Steve Jobs nageven: als geen andere weet hij de pers en de publieke opinie te bespelen. De persconferenties die hij aankondigt zijn weken van tevoren onderwerp van gesprek en lokken vele speculaties uit. En tijdens de conferenties zelf hangt iedereen aan zijn lippen, wordt elk woord geblogd, en verwaardigt zelfs de eerbiedwaardige New York Times zich tot een liver blog-verslaggeving. Je zou haast denken dat Jobs het achtste wereldwonder aan de verzamelde pers ging voorstellen...
Een wereldwonder was het niet. Wel een nieuwe versie van het troetelkindje van Jobs, de iPhone. Maar vooraleer Jobs aan de iPhone toe was, moesten de toehoorders meer dan een uur lang allerlei andere informatie aanhoren, over het nieuwe Mobile Me, de apps... Jobs is nu eenmaal de man die de kers op de taart voor het laatste houdt.
Over de iPhone kunnen we kort zijn: de nieuwe versie ondersteunt inderdaad 3G netwerken, waardoor het sneller surfen wordt. Er komen versies uit van 8GB en 16 GB geheugen. De prijs daarvoor zou een equivalent moeten worden van 199 dollar en 299 dollar respectievelijk, wat dus een flinke prijsdaling betekent tegenover de eerste toestellen. Maar net zoals tevoren hangt er wel een "maar" aan vast: om die prijs te behalen, moet de gebruiker zich vastleggen voor een contract van twee jaar bij de door Apple gekozen provider. En omdat in verschillende landen, waaronder BelgiŽ, deze verplichte koppeling tussen toestel en provider verboden is, is het nog zeer de vraag of ons land überhaupt zal behoren tot de 20 landen waar de 3G iPhone op 11 juli zou uitkomen (of de 70, die iets later volgen), laat staan dat wij deze prijs moeten betalen voor onze nieuwe iPhone, als we hem kopen zonder contract met de provider. (Nagekomen bericht: BelgiŽ behoort inderdaad niet tot de 20 landen, Nederland wel: daar zal de iPhone exclusief te verkrijgen zijn bij T-Mobile, vanaf 11 juli 2008).
Om terug te komen op de technische specificaties: de nieuwe iPhone bevat een ingebouwde gps, ondersteuning voor Microsoft Exchange ActiveSync - maar je kan er geen mms-berichten mee sturen, toch iets wat wij hier in Europa graag doen. De iPhone 3G kan Wifi aan, EG en EDGE netwerken, maar ondersteunt geen Bluetooth, waardoor handenvrij bellen via een oortje niet mogelijk is. Je kan meerdere mailberichten tegelijkertijd verplaatsen en verwijderen, er zit een nieuwe wetenschappelijke rekenmachine in, enz. De batterij is goed voor 10 u gesprekken op 2G of 5 uur op 3G, 5 tot 6 uur surfen, 7u video afspelen, 24u muziek afspelen. Stand by staat er niet bij: de makers van de iPhone geloven niet dat wij lang onze iPhone in handen kunnen houden, zonder een van die functies aan te roepen!
Bij ZDNet vind je foto's.
http://webwereld.nl/ref/newsletter/51418
http://ct.zdnet.com/clicks?t=56754873-3c411615f4801fbe364fa0091ce85229-bf&brand=ZDNET&s=5

IPHONE: ANDER BUSINESS MODEL, APPS, EN MOBILE ME
Hoe het met de operatoren in Europa zit is ons nog niet bekend, maar voor de VS stapt Apple voor zijn 3G iPhone af van het model waarbij de operatoren (voor de VS: AT&T) zelf na de aankoop van het toestel elke maand een som moeten afschuiven aan Apple. Daardoor kunnen de toestellen ook goedkoper aangeboden worden aan de gebruiker - want die maandelijkse betalingen werden uiteraard ook verrekend aan de verbruiker. Bovendien worden gebruikers die hun iPhone niet via AT&T activeren afgestraft, en moeten zij een boete betalen. Zo wil men voorkomen dat er nog zoveel gebruikers een iPhone aankopen en die unlocken, zodat zij de iPhone ook op een ander netwerk kunnen gebruiken.
Nog nieuw zijn de "apps": enkele maanden geleden had Apple een SDK of software developers kit vrijgegeven, waarmee ontwikkelaars toepassingen of apps kunnen schrijven voor de iPhone. Want in tegenstelling tot smartphones die bijvoorbeeld onder het Windows Mobile OS draaien, en waar je allerlei software zelf kan installeren, bestond die mogelijkheid bij de iPhone niet. Daar komt nu dus verandering in - in die zin dat je wel apps zal kunnen installeren, maar enkel die apps die door Apple goedgekeurd zijn: Apple wil de kwaliteit en de goede werking van het toestel blijven controleren.(1)
Tijdens de persconferentie maandag werden enkele van die "apps" voorgesteld. Zo is er "Loopt", een software die gebruik maakt van je adresboekje, gecombineerd met plaatsbepalingssoftware, en die ervoor zorgt dat je weet welke van je vrienden zich in je buurt bevinden. Via een koppeling met de sociale netwerken kan je dan bijvoorbeeld zien welke hun laatste posting is, welke film ze gezien hebben, enz. Een video waarin Loopt uitgelegd wordt, naast enkele andere apps, vind je bij ZDNet.(2)
Nog een nieuwigheid die Apple maandag voorstelde, was MobileMe, een internetstrategie die een combinatie is van cloud computing een een soort "Exchange" mailsysteem waarbij je mails en contactboekje altijd gesynchroniseerd wordt. MobileMe moet het vroegere .Mac vervangen, en kost $99 per jaar.(3)
http://www.theage.com.au/news/biztech/apple-changes-iphone-business-model/2008/06/10/1212863586054.html
http://news.zdnet.com/2422-13568_22-205088.html?tag=nl.e589
http://www.apple.com/mobileme/

DE HYPE EN DE CONCURRENTEN
We zegden het eerder al: er was een hele hype opgebouwd rond de persconferentie van afgelopen maandag. Al wie kon, blogde live, vanuit de zaal. En wie er niet bij kon zijn, die blogde dan maar over de bloggers...(1)
Je kan je natuurlijk de vraag stellen: is deze hype gerechtvaardigd? Want er zijn toch veel meer mobiele telefoons dan enkel de iPhone, mobieltjes die nu al meer kunnen dan wat de iPhone belooft te zullen kunnen doen. Neem nu bijvoorbeeld Samsung. Die heeft zopas de Omnia uitgebracht, een toestel met aanraakscherm, waarmee je video kan bekijken en je het scherm in de breedte kan draaien, waarmee je kan surfen en mailen. De Omnia lijkt erg op de iPhone tussen haakjes, met zijn mooi afgeronde vormen en zijn slanke lijn. De Omnia komt in juli uit in Europa.(2)
En dan is er nog de HTC Touch Diamond: eveneens Windows Mobile aan boord, erg slank, maar met het speciale aanraakscherm, de TouchFlo 3D interface, Opera Mobile als browser, een FM radio, met maar liefst drie verschillende inputmogelijkheden waarvan je een demofilmpje ziet bij ZDNet.
Kortom, er zijn genoeg concurrenten voor de iPhone. En toch blijft Apple de show stelen met zijn iPhone. Wat is het geheim? Zou het de magie en het charisma van Steve Jobs kunnen zijn?
http://blogs.zdnet.com/hardware/?p=2042&tag=nl.e589
http://www.theage.com.au/news/biztech/samsung-launches-iphone-lookalike-omnia/2008/06/10/1212863584224.html
http://blogs.zdnet.com/mobile-gadgeteer/?p=1172

IDEETJE VAN UNCLE SAM: FILMS VROEGER OP TV, MAAR NIET MEER OPNEEMBAAR
Wanneer een nieuwe film uitkomt, dan wordt er een tijdschema in acht genomen voor de distributie van de film. In de VS bijvoorbeeld gaat de film eerst naar de filmzalen. 60 dagen later verschijnen zij in vliegtuigen en hotels. 120 dagen later gaan zij naar dvd en kan je ze via het internet downloaden als aankoop. Nog een maand later kan je ze ook krijgen via video on demand of pay per view. Dan zijn we zo ongeveer een jaar later, en dan gaat de film naar betaal-tv zoals Canal+. En nog later verschijnen zij op de gewone kabel of tv.
Nu wil de Amerikaanse organisatie MPAA (Motion Pictures Association of America), dat de belangen vertegenwoordigt van de filmindustrie, dat schema wat aanpassen. De films zouden sneller mogen doorstromen naar de online en on demand verdelers, maar dan moet er wel een nieuwe kopieerbescherming komen, die zou verhinderen dat een film, die op bijvoorbeeld betaal-tv vertoond wordt, opgenomen kan worden. Eens de film het circuit van de individuele verkoop/verhuring zou bereiken, zou die kopieerbescherming opgeheven worden.
Je voelt hem al komen: de verbruikersorganisaties zijn het uiteraard niet eens met deze nieuwe kopieerbescherming. Zij vrezen dat dit het begin is van een reeks maatregelen, die zouden uitmonden in een volledige verbanning van toestellen waarmee je zelf uitzendingen van tv kan opnemen om later te bekijken. Videotoestellen en dvd opname-apparaten zijn vanaf het begin een doorn in het oog geweest van de filmindustrie - er is een lang gevecht voor de rechtbanken uitgevochten geweest om een verbod op videotoestellen te voorkomen!
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080608-mpaa-wants-to-stop-dvrs-from-recording-some-movies.html

VIRTUELE PLATENFIRMA MERLIN EVEN GROOT ALS "ECHTE" LABELS
Wij blijven nog even in de amusementsindustrie, maar dan wel de muzieksector. Eerder hadden wij het al over Merlin, een "virtueel" label dat de verschillende kleine indy labels wil verenigen, zodat zij samen sterker staan bij onderhandelingen met derden. Dat gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot, en Merlin heeft er een jaar over gedaan om eerst de organisatie zelf rond te krijgen. En nu kan ze van start gaan.
Merlin is in principe even groot als de "echte" labels. Maar Merlin verschilt in zoverre van de andere labels dat het zelf geen controle houdt over de auteursrechten, dat het geen marketing en promotie doet. Wat Merlin wel doet is in naam van haar aangesloten onderhandelen over de licenties van de songs, zodat de kleinere labels bijvoorbeeld dezelfde rechten kunnen afdwingen als de grote, en het gemakkelijker wordt om contracten af te sluiten met distributiehuizen zoals iTunes.
Merlin heeft ondertussen 12.000 indy labels onder haar dak, en is goed voor 8% van de muziek die in de VS verkocht wordt - wat even veel is als bijvoorbeeld EMI. Bovendien is het "label" nu in onderhandeling met Last.fm en MySpace en andere grote digitale bedrijven om de muziek van de aangesloten leden daar te verdelen.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080611-virtual-fifth-major-merlin-now-as-big-as-real-labels.html

AUDIOFIEL LANCEERT SITE MET HOGE KWALITEITSMUZIEK
En om het rijtje artikels over de amusementswereld af te sluiten: HD Tracks.com. Er was een tijd dat er geen breedband internet was, en dat de opslagruimte op een harde schijf beperkt was. Muziekbestanden werden daarom gecomprimeerd, om sneller gedownload te kunnen worden, en om plaats te besparen op de harde schijf.
Maar waarom is die compressie nu nog nodig? Dat vroeg componist en jazzmuzikant David Chesky zich af. Want die compressie vervlakt de muziek, nuances verdwijnen. Vele muziekliefhebbers halen dan ook hun neus op voor de gewone MP3's aan 128 kbps. Die kwaliteit is goed genoeg als je muziek wil spelen als achtergrond, maar als je naar een symfonie wil luisteren dan volstaat zo'n MP3 niet. De meeste gewone internauten hebben kwaliteit voor gemak ingeruild, maar de muziekliefhebbers nemen hier geen genoegen mee.
Chesky vond dat het tijd was om hier iets aan te doen, en heeft een nieuwe site gelanceerd, HD Tracks.com. Daar kan de muziek aangekocht worden in verschillende digitale formaten, aan een prijs die niet echt veel duurder is dan "gewone" songs: 1,49 $, terwijl je voor een gewone song bij iTunes gemiddeld 0,99 euro betaalt.
Aan onze audiofiele luisteraars om de dienst uit te testen, en ons te laten weten of he echt verschil maakt!
http://www.publicradio.org/columns/futuretense/2008/06/10.shtml#018470
http://www.hdtracks.com/

KRUISVAARDER TEGEN PHISHING SITES OPGEVIST DOOR MICROSOFT
Wellicht zegt de naam Paul Laudanski je niet veel, maar misschien heb je al wel gehoord van de site die hij samen met zijn echtgenote beheert: Castlecops.com. Bij Castlecops werken een 120 vrijwilligers, die informatie verwerken die zij binnenkrijgen van de internauten: over spam, phishing aanvallen en schadelijke code. Uit de klachten van internauten werd vaak nuttige informatie gedistilleerd, die vaak doorgegeven werd aan de Amerikaanse overheid, en die ervoor gezorgd heeft dat tal van gevaarlijkse websites en servers platgelegd werden.
De site was zelfs zo succesvol, dat zij verleden jaar aangevallen werd door een hacker, die zijn botnet van 7.000 zombie computers inzette om Spamcops plat te krijgen. De hacker werd echter opgepakt, en moest verleden week voor de rechter veschijnen. Hij heeft de feiten bekend, en ziet nu een gevangenisstraf van twee jaar boven zijn hoofd hangen.
Welnu, Laudanski heeft de site dus nu al enkele jaren geleid, maar rijk werd hij er niet van. En als je dan een aanbod krijgt van een bedrijf als Microsoft, om aan boord te komen van de softwaregigant om daar de anti-phishing activiteiten verder te zetten, dan is de keuze snel gemaakt. Helaas dus voor het Castlecops project, maar wellicht kan Laudanski vanuit Microsoft ook goed werk verrichten...
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/146954/microsoft_hires_antiphishing_crusader.html
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/146953/hacker_pleads_guilty_to_attacking_antiphishing_group.html

NOG EVEN OVER DE IPHONE
Wij komen toch nog even terug op de berichten over de iPhone. Want blijkbaar wordt er, met alle hype die rond dit mobiele telefoontoestel gemaakt wordt, toch af en toe een kemel geslagen in de algemene media. Tijd dus voor netties om de puntjes op de i van de iPhone te zetten.
Om te beginnen: op 15 juli komt de iPhone NIET uit in BelgiŽ. Dat staat duidelijk te lezen in het persbericht van Apple zelf. Wel in andere landen, maar ons landje is er niet bij.
Ten tweede wordt zomaar voetstoots aangenomen dat de iPhone 3G in Europa 199 en 299 euro zal kosten, voor een 8 en 16 GB respectievelijk. Maar dat is nog lang niet zeker. In de VS geldt deze prijs immers enkel indien men een abonnement neemt van 2 jaar voor datadiensten bij provider AT&T - een abonnement dat weliswaar onbeperkte dataverkeer geeft, maar dat per maand 10 dollar meer kost dan het vroegere aanbod. Reken zelf maar: 24 maanden à 10 dollar, en je zit al aan 240 dollar extra, die je toch eigenlijk bij de aankoop van je iPhone moet rekenen. Dit tarief is tussen haakjes voor de particuliere gebruiker, ook de tarieven voor zakelijke gebruikers gaan de hoogte in.
Apple wil bovendien de iPhone promoten als zakelijk toestel; daarvoor heeft het een systeem van push e-mail ontworpen, en heeft Apple er ook voor gezorgd dat Microsoft Exchange ondersteund wordt. Mooi. En er komen binnenkort verschillende toepassingen die ontwikkeld werden speciaal voor de iPhone, en die dus ook de zakelijke gebruiker kunnen interesseren. Alleen: die toepassingen kunnen enkel gedownload worden via iTunes, wat wil zeggen dat iTunes geïnstalleerd moet worden op de computer (en eventueel ook de iPhone) van de gebruiker. Denk je ook niet dat heel wat bedrijven weigerachtig zullen staan tegen het installeren van iTunes op de werkstations van hun werkers: iTunes is per slot van rekening een grote muziek- en videowinkel, en je moet de kat niet bij de melk zetten, zoals het spreekwoord zegt...
Kortom: hoezeer de hype rond de iPhone ook aanzet tot gejuich, er zitten toch nog heel wat negatieve kanten aan het verhaal die ook eens toegelicht mogen worden.
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/146900/apple_iphone_faces_challenges_in_enterprise_bid.html
http://www.pcworld.com/article/id,146973/article.html?tk=nl_dnxnws
http://www.pcworld.com/article/id,146939/article.html?tk=nl_dnxnws
(Tussen haakjes: in ItaliŽ zal de iPhone verkrijgbaar zijn zonder simlock, maar dan wel 499 euro kosten voor 8 GB en 459 euro voor 16 GB)
http://uk.news.yahoo.com/techdigest/20080612/ttc-price-of-unsubsidised-iphone-3g-in-i-e870a33.html

GEGEVENS GOOGLE TRENDS NU OOK DOWNLOADBAAR
Al een twee jaar geleden opende Google een van zijn experimenten uit het Google Labs, Google Trends. Daarbij kan je zien welke zoektermen populair zijn, maar je kan ook zelf een trefwoord ingeven om te zien hoe vaak ernaar gezocht wordt.
Je kan zelfs sets van trefwoorden ingeven van bijvoorbeeld concurrerende producten (iPhone, LG, HTC bijvoorbeeld), en je krijgt een mooie afbeelding met een curve die weergeeft hoe "hot" de trefwoorden waren over de afgelopen jaren. Op die curve worden ook bepaalde mijlpalen aangegeven, zoals in ons geval het bericht over de lancering van de iPhone 3G, wat natuurlijk tot een piek leidde.
De populariteit wordt ook ingedeeld per regio: welk trefwoord er het meeste gezocht werd in Hong Kong bijvoorbeeld (de iPHone) en in India (LG), en per taal: in het Nederlands werd meer gezocht naar de LG dan naar de iPhone.
Nu heeft Google daar nog een interessante mogelijkheid aan toegevoegd: je kan deze gegevens ook als cijfers exporteren, in tabellen dus, in het .csv formaat (comma separated value), om bijvoorbeeld in Excel te openen. Je moet wel ingelogd zijn in je Google account vooraleer je deze mogelijkheid ziet verschijnen. Toch knap van Google!
http://www.google.com/trends?q=iPhone,+LG,+HTC&sa=N
http://www.google.com/trends
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


TEST : OLYMPUS MJU 1030 SW (I)
NeTTies kreeg de mogelijkheid om het Olympus µ1030 SW digitaal fototoestel te testen. In dit eerste deel krijg je een beschrijving van de voornaamste kenmerken, in het tweede deel een gebruikservaring.

De µ1030 SW is een stevig fototoestelletje dat behoort tot de compactreeks van Olympus. 9.3 x 6.1 x 2.3 cm en +/- 195 gram (incl. batterij) stop je makkelijk in een binnenzak. En valt het toestel er toevallig uit dan is dat geen probleem want het is bestand tegen een val van 2m hoog. Meer zelfs : het kan een druk tot 100kg verdragen, kan tegen vrieskou (tot Ė10°C) en je kan er mee tot 10m onder water gaan zonder het in een speciaal jasje te moeten stoppen. Die onderwaterfoto's kan je gerust op posterformaat afdrukken want de µ1030 beschikt over 10.1 megapixels. Wat de 3.6x optische zoom betreft, vertrek je van groothoek 28mm en kan je (optisch) inzoomen tot 102mm. Supermacro behoort ook tot de mogelijkheden en alles kan je bekijken op een 6.9cm groot LCD-scherm.

Olympus maakt bij dit type toestel voor de zoom gebruik van een optisch gestuurd lichtpad waardoor alles binnenin het toestel gebeurt. Eén van de gevolgen is o.a. dat de lensopening zich niet centraal maar linksbovenaan bevindt. Een optische zoeker is zoals bij meer en meer compactjes niet meer aanwezig. Stroom wordt voorzien via een in +/-2uur opgeladen Li-Ion-batterij. Je kan het toestel in drie kleuren in de winkels verkrijgen voor ongeveer 333 à 400 EUR. De µ1030 SW is trouwens een uitgebreide variant van de Olympus µ850 SW.
Meer info over de eigenschappen van de µ1030 vind je op de website van Olympus.
(Filover)
http://www.nl.olympus.be/consumer/29_digital_camera_mju_1030_sw_18625.htm

TEST : Olympus mju 1030 SW (II)
Volgens Olympus is er geen enkele camera die zo sterk is als de mju 1030. Maar wie wat ervaring heeft met digitale compacttoestellen weet dat ze meestal niet superstevig zijn en dat ze vochtigheid schuwen als de pest. De metalen behuizing geeft inderdaad een heel stevige indruk. Na het maken van diverse testfoto's heb ik heb dan ook even al mijn moed bijeen geraapt en het toestel een paar maal op de grond laten vallen, er enkele personen met een gewicht met 2 cijfers laten op staan en de µ1030 in een emmer Belgisch kraantjeswater gedompeld... Resultaat van dit alles : het toestel werkt nog steeds perfect en geen blutsje te bespeuren ! Kortom een écht stevig toestel dat je gerust overal mee naartoe kan nemen. Wel even opmerken dat de handleiding verwittigt dat als een toestel met zeewater in contact komt, het nadien grondig moet gespoeld worden met gewoon water !

Om de waterdichtheid te kunnen garanderen, heeft Olympus wel een aparte techniek moeten toepassen om te kunnen zoomen zonder dat er aan de buitenkant bewegende elementen aanwezig zijn. Alles gebeurt dus binnenin het toestel, vandaar ook de aparte plaats van de lensopening. Qua ergonomie vind ik dit toestel geen topper. De plaats van de lensopening is niet echt ideaal : als je niet oplet staat er in de hoek van je foto een stuk vinger, zeker bij opnames in groothoek. Al doende leert men wel... maar als het vlug moet gaan... Waarom voorzien fabrikanten trouwens geen kleine inkepingen of speciale rondingen om de gladde, vierkante toestellen beter te kunnen vasthouden ?

De groothoekzoom is interessant, zowel binnen als buiten. De maximale zoom (102mm) is zowat het minimum dat je vandaag de dag mag verwachten. Heb je niet scherpgesteld vóór je de ontspanknop volledig indrukte ? Geen probleem, de µ1030 doet het blijkbaar eerst nog zelf voor hij de foto effectief neemt. Meer kans op scherpe foto's dus. Het LCD-scherm is (zeer) duidelijk, ook bij zonnige omstandigheden. Voor pano-foto's biedt de µ1030 een optie dat de camera bij het ronddraaien zelf bepaalt wanneer hij de volgende foto moet nemen en na het nemen van drie foto's die zelf aan elkaar kleeft om uiteindelijk enkel de panoramafoto op te slaan op de XD-geheugenkaart. Het resultaat viel bij het testen helaas tegen : dubbele zones, slechte lasnaden, ... kortom : toch maar beter zelf nadien het werk doen via de PC.

Beelden zeggen meer dan woorden, dus beelden van de testen, een serie testfoto's en nog wat meer info zijn te bekijken op onderstaande URL. (Filover)
http://netties.filover.be

PC'S GAAN WII ACHTERNA MET BEWEGINGSCONTROLLER
Computermaker Asustek, je weet wel, van de EEEpc, met Linux aan boord, is van plan om van zijn computers leuke gamebakjes te maken, waarmee je spelletjes kan maken zoals op de Wii, met andere woorden: waarbij jouw bewegingen via een bewegingscontroller opgevangen worden en weergegeven in het spel.
Asustek heeft daarvoor de Eee stick bedacht, die het voortaan wil aanbieden in combinatie met de goedkope EEE laptops en de Eee Box. En later kan je de stick ook kopen in een doos met daarin vijf tot acht games, aan de prijs van 66 tot 82 dollar. Voor dat laatste is Asustek nu druk aan het onderhandelen met gamemakers, waaronder Electronic Arts.
http://www.pcworld.com/article/id,146507/article.html?tk=nl_dnxnws

XEROX BRENGT UNIVERSELE PRINTER DRIVER UIT
Een laptop hebben is erg handig: je hebt je werkplek overal bij. Maar als het op het afdrukken van documenten aankomt, dan mis je toch je eigen "vaste" werkplek, want elke printer heeft nu eenmaal zijn eigen driver. Snel even de kabel van een printer aankoppelen aan je laptop en een document printen, zit er niet bij, want eerst moet je de specifieke driver voor die printer op je laptop installeren.
Maar gelukkig is Xerox bezig aan een universele print driver. Die werkt, aldus de uitleg bij BetaNews, aldus: telkens een nieuwe gebruiker verbinding legt met een netwerk, zal de Mobile Express Driver van Xerox (kort: X-MED) software alle printers opzoeken en identificeren. De software zal de status van zo'n toestel aangeven en de mogelijkheden die de printer aankan, bijvoorbeeld dubbelzijdig afdrukken. Daarna kan de gebruiker kiezen uit een lijst van alle beschikbare printers, en gewoon op Print klikken.
Volgens Xerox zou de X-MED software zowel werken voor printers van het eigen merk als van derden - maar welke merken printers dit zijn, is momenteel nog niet bekend.
Het zou in elk geval een grote zegen zijn als er een universele printer driver komt, want dat zou de IT beheerders van een zware last ontslaan - en zij hebben al zoveel te doen. Zo zouden zij bijvoorbeeld niet langer de drivers voor elke printer moeten updaten bij de gebruikers. Hopelijk komt de universele printer driver er snel aan!
http://www.betanews.com/article/Xerox_releases_a_universal_print_driver_for_printers_besides_its_own/1213136281

HP BRENGT PC MET AANRAAKSCHERM: TOUCHSMART ALL-IN-ONE
Op het media-evenement HP Connecting Your World in Berlijn heeft HP een heel nieuwe lijn producten voorgesteld, waarvan eentje er toch bovenuit springt: een nieuwe generatie pc's met aanraakscherm, de HP TouchSmart All in One. Die is erg gemakkelijk om via een natuurlijke gebruiksinterface media op te roepen en te bedienen: met een simpele druk van je vinger open je foto's, muziek, games, internet, tv, enz. Je kan bijvoorbeeld foto's dakpansgewijs schikken, of als een waaier, met één handbeweging.
Nog een opvallend nieuw product: het DreamColor scherm. Dat is een plat LED scherm, dat je kan aansluiten op de Mac of de Windows computer, en dat 1 miljard kleuren biedt, wat 64 keer het aantal kleuren is dat beschikbaar is op de doorsnee LCD-schermen.
Ook leuk: HP en MTV zetten hun samenwerking verder in een online reality show, waarin de kijkers kunnen zien hoe zij zelf digitale content kunnen maken. Engine Room heet de show, en hierbij komen studenten creatief ontwerp uit de hele werels samen in een loft in New York. Zij moeten er een werk maken willen zij een studiebeurs behalen.
Op de site van MTV Engineroom vind je trouwens een oproep tot casting: de makers van het programma zijn nog op zoek naar nieuwe gezichten. Iets voor jou?
http://www.mtvengineroom.com/index.php?language=26
http://www.hp.com/united-states/campaigns/touchsmart/index.html

Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Surfen op het werk verhoogt de productiviteit. Het werkklimaat en de werkmoreel leiden onder een verbod tot surfen. zeg dat maar tegen je baas!
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=080609001

*** De ombudsdienst voor Telecommunicatie ontvangt steeds meer klachten over de operatoren.
http://www.ombudsmantelecom.be

*** Op de komende Electronic Sport World Cup (4-6 juli in Parijs) zullen de spelers op iPower en iXtreme desktops spelen van Packard Bell
http://www.ipowergames.net

*** Panda Active Scan biedt volgens een studie van AV-Test.org d beste bescherming tegen malware die gebruik maakt van rootkits.
http://www.av-test.org/
http://www.activescan.com

*** Bedrijven verzwijgen misbruik dat van gegevens gemaakt wordt, ondanks meldingsplicht
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=080612001

*** Er is een nieuwe versie van OpenOffice die een gevaarlijke bug moet wegwerken. Updaten is de boodschap!
http://www.pcworld.com/article/id,146970/article.html?tk=nl_dnxnws


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetTRYAD: LISTEN
[pop electro] Wij hadden het verleden week over de gratis downloaddienst van Jamendo, en deze week wilden wij die wat meer onder jouw aandacht brengen, omdat er zoveel goede muziek te vinden is, compleet gratis te downloaden.
Als eerste band Tryad, een kind van deze tijd, want het is een band die via het internet bijeenkomt om de songs op te nemen. "Listen" is een steengoed album. "Struttin" bijvoorbeeld is een song met een meeslepend ritme, waarbij je toch zeker even moet luisteren naar de tekst, omdat die gaat over de problemen van een artiest. Goed verzorgd, en absoluut de moeite waard om te downloaden. Het volgende nummer is dan weer meer ambient. Kortom: erg gevarieerd - en volledig gratis!
http://www.jamendo.com/en/album/3661

ABDOU DAYE
[World - reggae] Muziek met duidelijk Afrikaanse roots. Reggae, met een iets trager ritme, waardoor het erg relax klinkt. Opnieuw erg verzorgd van afwerking en opnamen. Een aanrader.
http://www.jamendo.com/en/album/175

FRITHJOF BRAUER
[Easy Listening] Zachte muziek, prachtig uitgevoerd op de piano. Elke song vertelt een verhaal, en het ritme wisselt dan ook regelmatig af. Muziek om door je koptelefoon te beluisteren, en om ontroerd door te worden.
http://www.jamendo.com/en/album/10709

HOUDINI ROADSHOW
[punkrock] Door de voorgaande songs zou je gaan denken dat er enkel muziek voorsofties te vinden is bij Jamendo. Dat dit niet waar is, mag deze band bewijzen: keiharde rock, met snerpende gitaren en een snel ritme. De liefhebbers zullen wellicht stapel zijn van deze band!
http://www.jamendo.com/en/album/21357

UNAMA
[Folk] Ook folk vind je bij Jamendo terug: deze band brengt muziek die banden lijkt te hebben met Keltische muziek. De songs zijn opgewekt, prachtig uitgevoerd, heel zuiver. OPnieuw een lust voor het oor. Downloaden, dat album!
http://www.jamendo.com/en/album/6462Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Vroeg opstaan en vroeg naar bed,
maakt de mens gezond maar doodt zijn sociaal leven.
- gezegde -
De nieuwe oogstGOOSH: GOOGLE OP DE COMMANDOLIJN
Ach, er zijn heel wat internauten die niets moeten hebben van grafische interfaces, en pas gelukkig zijn wanneer zij commando's kunnen geven aan de commandolijn. Heel geheimzinnig, het lijkt iets van een tovenaar weg te hebben, als je ziet hoe je met slechts enkele woorden een commando ten uitvoer kan brengen.
Goosh is voor zoeken via Google hetzelfde als wat "run" of "uitvoeren" op jouw computer is: gewoon enkele commando's ingeven, en je krijgt resultaten - vier slechts, want als je het miniem wil houden, dan moet je ook maar tevreden zijn met minimale resultaten.
Wanneer je op de site beland bent, geef je via de letter h opdracht om via Help de verschillende commando's te vertonen.
[Taal: Engels]
http://goosh.org/

ADOBE AIR TOEPASSINGEN
Adobe Air is een product van Adobe, dat het online gedeelte van bepaalde diensten met het offline deel moet verbinden. Toepassingen voor Air zien er erg leuk uit, en vergen niet zoveel geheugen. OP deze site vind je enkele van deze toepassingen. Om lekker mee te experimenteren!
[Taal: Engels]
http://www.makeuseof.com/tag/5-more-cool-adobe-air-applications/

DIEREN ALS FILMSTERREN
Leuk, deze fotoreportage bij L'Internaute. Hier vind je namelijk de filmsterren uit onze jeugd: dieren zoals Lassie, Flipper, Rintintin, Skippy, Tornado.... Een goed ding dat zij nog eens in het zonnetje gezet worden.
[Taal: Frans]
http://www.linternaute.com/television/programme/dossier/les-animaux-qui-ont-marque-la-tele/lassie.shtml

WIST U DAT?
Een handige site: hier vindt u vele interessante wetenschappelijke feiten op vlak van biologie, astronomie, enz. Handig voor wie een kwis wil opstellen, of graag eens uitpakt met kennis over triviale feiten. (Bron: WIm W)
[Taal: Nederlands]
http://www.wistudat.net/

TIMETUBE
Deze site heeft een tijdlijn gecreŽerd, waarop het video's van YouTube zet, in chronologische volgorde. Je moet gewoon een trefwoord intikken, op Build drukken, en Timeline gaat van start met het verzamelen van video's die rond dit thema draaien, en die dan in volgorde getoond worden op de tijdlijn. (Bron: WIm W)
[Taal: Engels]
http://www.dipity.com/mashups/timetube

GRATIS FOTO'S IN HOGE RESOLUTIE
Het lijkt ongelooflijk maar het is zo. Een kei van een site, je moet echter een woordje Duits kunnen, al is bv. "background" ook al goed om een treffer van de bovenste plank te vinden. Om te downloaden (en te updoaden) registreer je gratis. Een woordje Duits is natuurlijk een plus. Je kan trouwens niks downloaden zonde vooraf gratis te registreren.
Maar het is potverdorie de moeite om beelden verniet te kunnen downloaden. Tik bv. maar eens "Urlaub" in, dan krijg je zowat 300 uitstekende vakantiefotos in 300 dpi die je kan downloaden zonder te betalen. Jabbedabbedoe!
Je kan er ook je betere foto's uploaden. De "jury" beschikt of ze het publiceren waard zijn. Die jury is streng, maar dat komt de resultaten ten goede. Registreren is gratis. Duits is een kleine must. [Duitstalig] [Lode V]
http://www.pixelio.de

PDF ZOEKMACHINE
Google is natuurlijk een erg interessante en vertrouwde zoeker, maar als je op zoek bent naar documenten die enkel in het .pdf formaat gemaakt zijn, welk commando moet je dan ingeven?
Een alternatief is PDF search Engine, waar je gewoon de titel kan ingeven van een ebook, om een lijst te krijgen met alle mogelijke resultaten.(Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.pdf-search-engine.com/

ONLINE TABELLENMAKER
Een tabel maken voor een website is niet echt gemakkelijk. Eén parameter verkeerd, en alles loopt fout. Op deze site kan je online een tabel maken, en daarna de code kopiŽren naar je eigen website. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.accessify.com/tools-and-wizards/accessibility-tools/table-builder/

THOMAS COOK VERNIEUWD
De reislustige internaut vindt voortaan alle informatie voor zijn boekingen bij ThomasCook in een handige portaalsite. (Taal: Nederlands]
http://www.thomascook.be/

GENEALOGIE ONLINE
Een stamboom opstellen van jouw familie is erg fascinerend - zo kom je te weten wie je voorouders zijn, en wie weet ontdek je wel dat je buurman of buurvrouw eigenlijk tot jouw familie behoort!
Op het web vind je heel wat sites die je kunnen helpen bij het opstellen van je stamboom. Genealogie online bijvoorbeeld: hier kan je gratis je eigen stamboom publiceren. En met een beetje geluk heeft iemand al een deel van je stamboom opgesteld, want de reeds gemaakte stambomen kan je natuurlijk ook bekijken. (Bron: Wim W)
[Taal: NEderlands]
http://www.genealogieonline.nl/

BLOG CORET: ALLES OVER STAMBOMEN
Dit blog bevat regelmatig nieuwe informatie over alles wat met genealogie te maken heeft. Links naar andere sites over genealogie, besprekingen van nieuwe diensten ivm genealogie, kortom: alles wat het internet te bieden heeft aan de genealoog wordt hier behandeld. (Bron: WIm W)
[Taal: Nederlands]
http://blog.coret.org/

STAMBOOMGIDS
En om dit rijtje sites rond Stambomen en genealogie te besluiten: Stamboomgids. Dit is eigenlijk de Yahoo voor genealogen, want hier vind je een uitstekende gids met links naar allerlei sites rond dit onderwerp, netjes in categorieŽn ingedeeld. (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.stamboomgids.nl/

VRIJDAG MULTIMEDIADAG: BEAUTIFUL PERFORMANCE
Als je met dit filmpje, dat eigenlijk reclame maakt voor de nieuwe Samsung schermen, niet de aandacht kan trekken van je man, dan weten wij het ook niet meer: hier worden voetbal en vrouwen verenigd. Het grappige is dat het vrouwen zijn die kunstjes vertonen met de voetbal, en dan nog in sexy lingerie bovendien. Wedden dat je dit artikel niet eens uitleest om snel naar deze link te surfen? (Bron: http://www.walkingmen.com)
[Taal: Engels]
http://www.beautifulperformance.com/

VRIJDAG MULTIMEDIA: KENNETH PARKER
Stillevens van landschappen, waarbij lijnen een grote rol spelen. Prachtig gemaakte glasheldere kleurenfoto's, dat is het werk van fotograaf Kenneth Parker. Een bezoek aan zijn virtuele galerij, met foto's uit de hele wereld, doet meteen de reismicrobe kriebelen!
[Taal: Engels]
http://www.kennethparker.com/

VRIJDAG MULTIMEDIADAG: GRATIS GAMES BIJ BOOMJ
Op deze site verschillende games, die je gratis kan spelen en die geen download vereisen. Het enige wat je moet doen is even naar een reclameboodschap luisteren, en je kan spelletjes spelen zoals STone Breaker, Frogger, maar ook schaken en poker.
[Taal: Engels]
http://www.boomj.com/games/poker

Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's- Ziggo overspoeld met klachten
Het loopt storm bij het dinsdag geopende Ziggo-meldpunt van de Consumentenbond. Binnen 24 uur klaagden al ruim 2500 klanten over het..
http://www.geldenrecht.nl/consumenten/telefoon_internet_tv/12386/Ziggomeldpunt_overspoeld_met_klachten.html?fromAD=2360211
- Planet per 1 juli over en uit
Planet.nl is per 1 juli over en uit. Dat meldt Webwereld.nl op basis van een intern...
http://www.ad.nl/multi-media/2354888/iPhone_3G_naar_Nederland.html
- 'Mystery man' wint 1 miljoen in 3 dagen
Het lijkt wel alsof er geen einde komt aan de ongelofelijke prestaties van de Nederlandse...
http://www.sportwereld.nl/poker/2354789/Mystery_man_wint_1_miljoen_in_3_dagen.html

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- In één keer een hele groep foto's bewerken
BIMP Lite is een programma waarmee je in één keer een hele groep foto's kunt bewerken. De mogelijkheden gaan ver!
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23700
- HTC Touch Pro
Weer een nieuwe versie van de succesvolle Touch! Het grote nieuws is dit maal dat de smartphone zowel via het touchscreen als via een qwerty-toetsenbord te bedienen is.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23699
- YouTube filmpjes op Hyves
Bemba is een nieuwe Nederlandse website die de content op sites als Hyves, Twitter, Facebook en YouTube uitwisselbaar maakt.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23683

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- De MSN i-Buddy herkent je vrienden
Je zult dit figuurtje ongetwijfeld herkennen van MSN Messenger, de i-Buddy plug and play avatar vertaalt al de emoties die tijdens het chatten op MSN doorkomen.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3333
- Voor wie meer van een camera verwacht dan enkel fotoís maken
SAMSUNG - i8: Liefhebbers van een cool cameradesign komen aan hun trekken met de Samsung i8. Deze camera hult
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=06%A32008&newsid=4743
- The Phone House verkoopt laptops aan scherpe prijzen
The Phone House gaat van start met het aanbieden van laptops in zijn 84 Belgische winkels. Volgens managing director Bernd Bosch vragen steeds meer consumenten naar oplossingen inzake mobiele informatie- en communicatietechnologie.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3331

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- BlueTalk en VT4 lanceren iMobile
In samenwerking met mobile marketing agency BlueTalk, pakt VT4 als eerste tv-zender in BelgiŽ uit met een On Device Portal, genaamd iMobile. Deze mobiele applicatie werd ontworpen voor op het gsm-toestel. Na het downloaden via een Wap-push bericht is de informatie heft zowel offline als online beschikbaar.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18389&style=34360
- De strijd tussen Carl Icahn en Yahoo houdt aan
Weldra zal het mogelijk worden om de volledige correspondentie tussen Yahoo en Carl Icahn in te kijken. De aandeelhouder schreef Roy Bostock, voorzitter van Yahoo, opnieuw een ophefmakende brief. In deze brief eist Icahn dat Bostock zijn agenda openbaar maakt en beschuldigt hij hem ervan niet op zijn vragen te antwoorden.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18385&style=34360
- Gsm wordt vierde verkoopkanaal
Men kende reeds de verkoop op afstand, buurtwinkels en de online verkoop. Voortaan zal men ook rekening moeten houden met een vierde verkoopkanaal: de gsm.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18386&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Rip een muziek-cd naar uw pc zonder kwaliteitsverlies
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/other/rip-een-muziek-cd-naar-uw-pc-zonder-kwaliteitsverlies.cfm
- Office wordt online actief
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/internet/office-wordt-online-actief.cfm
- 100 euro voor een pc
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/portables/100-euro-voor-een-pc.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Website en banneringcampagne moet burgers aanzetten tot ecologische gedragsverandering
De Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa heeft een campagne gelanceerd die Europese burgers moet aansporen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. De campagne werd gerealiseerd door Ogilvy.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=6115
- Zonder Haat Straatí campagne van mortierbrigade twee keer in de prijzen op Effies
De ĎZonder Haat Straatí campagne kreeg gisteren op de Effie-Awards een zilveren Effie en de publieksprijs. De campagne, van de hand van mortierbrigade, liet de Antwerpenaren toe om een straatnaambord af te halen bij diverse deelnemende organisaties en kwam tot stand na de racistische moorden in de stad.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=6114
- Bluetooth-actie in 15 Mobistar Service Centers
Communicatiebureau Prophet en mobile marketing bureau BlueTalk hebben een Bluetooth pilot opgezet in 15 Mobistar Service Centers.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=6112


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Onderzoek naar gegevensverlies
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=2759
- Epson wedstrijd: win de reis van je leven
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=2758
- HTC Touch Pro
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=2757De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautDJ SPELEN MET JE COMPUTER (5)
Na de eerder droge inleiding van verleden week, nu wat actie. Hiervoor hebben we de software DJ Mix Pro nodig, waarmee je al je MP3 of WAV muziek kan mixen. Deze muziek is shareware, maar er bestaat ook een Lite versie met beperkingen.
Om te beginnen ga je een bestaand speellijstje importeren. Dat doe je via File / Open. DJ Mix herkent het M3U formaat waarin de meeste speellijstjes gemaakt zijn. Nadien gaat de software autonoom aan de slag: hij doet de mixing helemaal o p zijn eentje. Zo kan je de tussentijd tussen songs automatisch regelen.
http://www.djmixpro.com/djmixpro/djmixpro.html

DJ SPELEN MET JE COMPUTER (6): DJ MIX
Met deze software kan u ook uw speellijstje verbeteren: hij berekent namelijk de BPM (beats per minute) van (haast) alle stukken, zodat u de speellijst kan harmoniseren aan de hand van het ritme. Bovendien kan de software een stuk vertragen of versnellen, om de overgang van het ene stuk naar het andere zo natuurlijk mogelijk te maken, zodat de dansers gewoon verder kunnen.
Met DJ Mix kan je ook via de koptelefoon op voorhand naar het volgende stuk luisteren, terwijl het ene stuk nog speelt. Dat is erg handig als u betwijfelt of het volgend stuk wel perfect past na het huidige. Dit nieuwe stuk wordt in een pop-up venster geopend, en valt enkel via de koptelefoon te beluisteren. Desgewenst kan u nog aanpassingen doen.
http://www.djmixpro.com/djmixpro/djmixpro.html

DJ SPELEN MET JE COMPUTER (7): HET VOLUME VAN ALL UW MP3'S OP EENZELFDE NIVEAU BRENGEN
Zoals je wellicht gemerkt hebt, varieert het geluidsvolume van de ene song tot de andere. De ene te zacht, zodat je het volume iets hoger zet. Maar de volgende is dan weer te luid, en met dat harde volume schrik je iedereen op.
Er bestaat een handig progje om het volume van alle songs op hetzelfde niveau te brengen: MP3Gain. U moet dan wel de map met al uw muziek toevoegen. Vervolgens stelt u het gewenste eindresultaat in (tussen 89 cB en 100 dB). Het programma wijzigt nu het volume, zonder verlies aan kwaliteit. Let wel op: hebt u veel klassieke of jazzmuziek, waarbij de nummers naadloos in elkaar overgaan, dan is deze software af te raden. En als u een erg uitgebreide bibliotheek hebt, dan kan het aanpassen van het volume van alle nummers wel eens een tijdje in beslag nemen.
http://telechargement.journaldunet.com/fiche/5338/2/mp3gain/index.html

TIP WORD 2007: VERSCHILLENDE LIJSTEN COMBINEREN
Heb je twee of meer lijsten in Word, dan kan je die gemakkelijk combineren naar één enkele lijst. Je moet zelfs geen bijkomende formattering uit te voeren, omdat de tweede lijst automatisch geformatteerd is om bij de eerste te passen. Ga als volgt tewerk:
Markeer de lijst die je wil combineren, druk op Ctrl+X of Ctrl+C; daarna ga je naar de lijn net onder de lijst waaraan je de eerste wil toevoegen, en druk je op Ctrl+V.
Klik vervolgens op de Microsoft Office knop, en kies Word Options / Advanced. Bij Cut, Copy, Paste, klik je op Settings. Vink het vakje aan naast "Merge pasted lists with surrounding lists".

TIP WORD: VERWIJDER VERBORGEN DATA
Het is al zo vaak gezegd: vooraleer je een document verzendt of online publiceert, doe je er goed aan om eerst te controleren of er geen persoonlijke gegevens in staan, of verborgen data. Hiervoor kan je gebruik maken van de Document Inspector bij Word 2003:
Open het document, klik op de Office knop, klik Save As, en geef een naam op om een kopie te bewaren van het originele document. Dat als voorzorg.
Heropen het originele document. Klik op de Office button, kies Prepare, kies Inspect Document. IN het dialoogvenster dat nu verschijnt kan je verschillende soorten verborgen content aanvinken die de Document INspector moet controleren. Klik vervolgens op Inspect.
Je krijgt nu een lijstje resultaten met eventueel verborgen data; via Remove All worden al deze data uit het document verwijderd.

Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html

Van alles halen, (bijna) niets betalen...


DEBUT VIDEO CAPTURE: SCHERMAFDRUKKEN MAKEN
Windows - freeware
Deze tool kan je beschouwen als een videorecorder die opneemt wat zich op je scherm afspeelt: dat kan je webcam zikjn, maar ook video input bronnen of je scherm: alles wat je ziet op je pc kan opgenomen worden. Zo kan je bijvoorbeeld een video maken om een demo te geven van een game bijvoorbeeld. Je kan zelfs de audio tegelijkertijd opnemen. (Bron: Wim W)
http://www.nchsoftware.com/capture/index.html

EYES RELAX: EVEN PAUZEREN!
Windows - freeware
Eyes Relax is een klein progje dat je op tijd en stond eraan herinnert dat je regelmatig moet pauzeren om je ogen rust te gunnen. Je kan zelf de tijdspannen instellen waarop je herinnerd wenst te worden. (Bron: WIm W)
http://themech.net/eyesrelax/

SUDOKU: EVEN DE HERSENS IN GANG ZETTEN

WIndows - freeware
Hersenbrekers oplossen is een favoriete bezigheid van heel wat mensen. Zij kunnen nu op deze site Sudoku puzzels downloaden, om op hun computer te installeren, en daarna de sudoku puzzels op te lossen. Ter herinnering: een sudoku bestaat uit een vierkant ingedeeld in 81 vakjes: 9 x 9, elk rij bestaande uit 3 subvakken van 3 x 3. Het is de bedoeling dat je de cijfers van 1 tot 9 invult in de vakjes, zodanig dat elk cijfer slechts 1 keer voorkomt, zowel in het vakje van 3 x 3, als in de grote rij van 9 waartoe het cijfer behoort horizontaal of vertikaal. (Bron: WIm W)
http://www.zikitrake.com/freeware/sudoku.html

MW SNAP
Windows - freeware
MWSnap is een krachtige tool voor het nemen van screenshots (schermafdrukken). Je kan er vele kanten mee uit en het is gratis en voor niks.
http://www.freedownloads.nl/mwsnap.htm

INKSCAPE: GRAFISCH EN OPEN SOURCE
Windows - freeware
Deze beeldbewerker, die werkt met vectoren zodat afbeeldingen gemakkelijk te vergroten en verkleinen zijn zonder kwaliteitsverlies, is gemaakt volgens het open source principe, maar bevat toch heel wat mogelijkheden. (Bron: Wim W)
http://www.inkscape.org/

MCAFEE ROOTKIT DETECTIVE
Windows - freeware
Het kan geen kwaad om af en toe eens te controleren of er geen rootkit op je pc geïnstalleerd is - per slot van rekening hebben verschillende grote bedrijven zich al gewaagd aan het installeren van zulke stukjes software die zonder jouw weten meedraaien op de pc.
McAfee heeft een gratis software, waarmee je zulke rootkit kan opsporen. Er is wel enige technische kennis vereist om met deze software te werken. (Bron: Wim W)
http://vil.nai.com/vil/stinger/rkstinger.aspx


ADFAER: GRATIS STAMBOOMPROGRAMMA
Windows - freeware
Wie liever een stamboom aanmaakt op de eigen computer, kan gebruik maken van dit erg gebruiksvriendelijk en Nederlandstalig programma. Daarbij krijg je op één scherm een overzicht met de belangrijkste gegevens van een persoon, de ouders, huwelijken, kinderen, broers en zusters, enz. (Bron: Wim W)
http://www.aldfaer.org/sitemap/index.php

BAKU: FOUTEN IN HET REGISTER OPSPOREN
Windows 2000/XP/Vista - 545 k - freeware
Met dit progje kan je het systeem register doorpluizen om te zien of er fouten in staan en overbodige bestanden, die veilig verwijderd kunnenw orden. Maar zoals altijd raden we je aan om eerst een backup te maken van het register, vooraleer u aan het wissen en wijzigen gaat! (Bron: WIm W)
http://pmcc.cidadevirtual.pt/baku/index.html

VRIJDAG MACDAG: CONTACTIZER
Mac OS X - shareware
Er is een nieuwe versie uit van deze software, die je helpt om persoonlijke en zakelijke informatie te klasseren en organiseren. Je kan ook projecten opvolgen, mails samen te voegen met databases, contactboekje synchroniseren, enz.
http://www.objective-decision.com/en/products/
http://www.pcworld.com/article/id,146554/article.html?tk=nl_dnxnws

VRIJDAG MACDAG: HTML-OPTIMIZER
Mac OS X 10.3 - shareware - 5,52 MB
Het is o zo belangrijk dat een webpagina snel laadt; duurt het laden te lang, dan is de bezoeker al meteen weg, of heb je hem tenminste geŽrgerd zodat hij met negatieve gevoelens de rest van je site bezoekt. Met deze software kan je nakijken er in de code van jouw pagina geen kleine stommiteiten zitten die het laden met overbodige secondes vertraagt.
http://www.download.com/HTML-Optimizer-X/3000-2179_4-10128158.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Lezer Jozef reageert op onze artikels:
<<<<

Dag Hilde,

Ik lees iedere dag Netties. Dank voor de info in je nieuwsbrieven. Doe zo verder.

Ter info:

De online PC-Backup bij http://www.carbonite-backup.nl/index.php werkt prima.

De piano muziek van Frithjof Brauer waarvan sprake in de nieuwsbrief van gisteren is prachtig. http://www.jamendo.com/en/album/10709

Mijn Panda virus programma geeft op deze link een melding van: Adware Daar kan u natuurlijk niets aan doen.

http://www.pdf-search-engine.com/

Groetjes.

J.V.
>>>
Bedankt voor de toffe reactie!
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Intelligentie is als ondergoed: iedereen zou het moeten hebben, maar niemand zou ermee te koop mogen lopen
Gene Petret