Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 12/6/2008 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 12
Nummer 553 van 7/6/2008

Gegroet lezer,

Druilerige regen, een grijs landschap, en zware zwangere lucht. Het heeft al ooit anders geweest, maar het zal wel terug beteren zeker? Wij laten het alvast niet aan ons hartje komen: is het buiten minder, dan is het binnen ook gezellig. En als het weer het even toelaat, is het zalig om buiten te zitten, met de laptop, rustig in de tuin, omgeven door de vrolijke geluiden van de vogels. Ons hoor je niet klagen!

Als u ons vraagt welk bericht ons het meest bijgebleven is deze week, dan is het wel het bericht over de strijd tegen filmpiraterij. Enerzijds omdat wij het idee bespottelijk vinden dat iemand zijn tijd gaat verknoeien door een piraatkopie van een langspeelfilm, gemaakt met een handcamera in de bioscoop, en dus van minderwaardige kwaliteit, op zijn scherm gaat bekijken. En anderzijds omdat de filmindustrie de strijd tegen de piraten laat primeren op het rustig genieten van de film. Maar leest u zelf, en vorm uw eigen oordeel.

Wij hopen u in elk geval bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen. Veel leesplezier!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
BESTAAT ER ZOIETS ALS "ALLERGISCH VOOR WIFI"?
Verzet tegen nieuwe technologieŽn is er altijd geweest. Denk maar aan de eerste treinen die door het landschap tuften - toen werd gevreesd dat de koeien voortaan zure melk zouden geven. Toen de eerste auto's kwamen, moest er altijd een mannetje bij zijn dat met een rode vlag moest wuiven om op het gevaar te wijzen. Altijd zijn er mensen geweest die vonden dat de technologie te snel ging, en twee passen terug moest zetten. Vaak bleek de vrees van mogelijke onheilen die de nieuwe technologie zou oproepen over de mensheid ongegrond.
Maar soms zit je op een no man's land. Neem nu de gsm's. WIj maken enorm veel gebruik van onze draadloze telefoons, maar sommigen vrezen dat de straling wel eens schadelijk zou kunnen zijn voor ons lichaam, en bijvoorbeeld tumoren kan veroorzaken. Die vrees is echter moeilijk met bewijzen te staven, omdat kankers zich vaak pas na een lange periode manifesteren, en de gsm technologie nog te jong is.
En soms stuit je op bekommernissen van angstige mensen, die op het eerste zicht bevreemdend lijken, om niet te zeggen bespottelijk, tot je even nadenkt. In de VS is er bijvoorbeeld verzet ontstaan tegen het plan van de stad om de hele stad uit te rusten met publieke WiFi hotspots. Het verzet gaat uit van een groep die zegt allergisch te zijn aan WiFi, en er fysieke gevolgen van te dragen, zoals pijn in de borst, gevoelloosheid, en hoofdpijn. Nu is het zo dat WiFi meestal werkt op 2,4 GHz of 5 GHz, en meestal niet meer dan 0,1 watt uitzendt, en dat het moeilijk te geloven is dat iemand hiervan hinder ondervindt. Anderzijds is het ook zo dat sommige mensen uitermate gevoelig zijn voor bepaalde zaken, denk maar aan stuifmeel, allergie voor de stofmijt, enz: dingen waar de meeste mensen geen hinder van ondervinden, maar die voor anderen leiden tot tranende ogen, hoestbuien, niezen, enz.
Kan men allergisch zijn voor WiFi? Lees meer achtergrond in dit artikel bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080530-santa-fe-wireless-sensitives-fight-hotspot-plan.html

MAHALO: DE KRUISING TUSSEN YAHOO EN WIKIPEDIA?
In Europa is Mahalo niet zo bekend, vooral vanwege de taalbarrière: Mahalo spreekt immers enkel Engels, terwijl de meeste Europeanen het liefste aangesproken worden in hun eigen taal. Toch verdient Mahalo de aandacht, omdat het de webgids 3.0 lijkt te worden, waarbij webgids 1.0 Yahoo was, met zijn verzameling pagina's, en webgids 2.0 WIkipedia, met zijn online encyclopedie over alle mogelijke onderwerpen, door iedereen te bewerken.
Mahalo brengt zelf artikels uit over bepaalde onderwerpen. De redacteurs verzamelen informatie, linken naar websites die betrekking hebben op die informatie, en stellen zo pagina's samen over een bepaald onderwerp. Nu werd echter nog een stap verder gezet: ook de gewone lezer kan, net als bij Wikipedia, bijdragen aan een bepaald onderwerp. Er zijn wel enkele beperkingen: je moet jezelf registreren (dat zou in principe spammers en vandalen moeten tegenhouden); de medewerkers van Mahalo controleren elke wijziging; en ) alhoewel wij dat geen beperking vinden - je kan de pagina over je eigen bedrijf, jouw persoon,of je website zelf bewerken. Bij WIkipedia is dat uit den boze, maar bij Mahalo gaan ze uit van het principe dat dit mogelijk moet zijn, vermits de informatie toch gecheckt wordt door hun medewerkers.
Mahalo heeft momenteel al 50.000 pagina's over individuele onderwerpen. 60-70% daarvan zal via dit nieuwe systeem bewerkt kunnen worden.
Een interessante stap vooruit, naar het nieuwe web, waarin de rol van de door spiders aangedreven zoekmachines afgezwakt wordt, en die van de menselijke inbreng terug groter wordt. Of zien wij het verkeerd?
http://www.calacanis.com/2008/05/31/wikipedia-3-0-you-can-now-edit-any-page-on-mahalo/
http://www.mahalo.com/

STAD IN VS STUURT GOOGLE MAPS WANDELEN
Een klein stadje in de VS, North Oaks in Minnesota, met 4.500 inwoners, is niet bijster gesteld op "indringers" in hun straten. De straten zijn trouwens privé-eigendom, zoals te lezen staat op de website van de stad. Wie de stad wil binnenrijden, komt dan ook een "no trespassing" (geen toegang) tegen.
Het stadsbestuur was dan ook erg boos toen er beelden van hun straten en de huizen daarin verschenen op Google Maps. Het stadsbestuur zond Google een brief met de eis om de afbeeldingen te verwijderen, zoniet zou Google vervolgd worden omdat het zich op privé-domein begeven had. Google ging in op die eis.
Nu, hier in BelgiŽ is Google nog niet actief met zijn streetview, dus laat staan dat er opnames gemaakt zouden worden van privédomeinen. Maar wij vragen ons toch af of sommige wooncomplexen van de "rich and famous", waarbij je net als in Hollywood enkel toegang krijgt tot de villa's via een bewaakte poort, ookin kaart gebracht zullen worden, met foto en al, of dat zij gewoon een vage plek zullen blijven op de landkaarten...
http://news.cnet.com/8301-10784_3-9956753-7.html
http://www.cityofnorth-oaks.com/

DE TOP 10 TECHNOLOGIEËN VAN DE TOEKOMST
Onderzoeksbureau Gartner heeft een top 10 gepubliceerd van de technologieŽn die volgens hen de wereld in de volgende vier jaar zullen veranderen. Een boude voorspelling, maar volgens waarnemers zou deze lijst toch niet irrealistisch zijn.
Op 1 staan multicore en hybride processoren, en op 2 virtualisatie en fabric computing. Nu is het zo dat multicore servers en virtuatlisatie betekenen dat bedrijven minder doosjes op de eigen werkvloer hebben staan, en dat toepassingen gemakkelijk van doos naar doos overgezet kunnen zetten (en zelfs naar een datacenter, als outsourcing).
Op 3 staan sociale netwerken, sociale software, en op 4 cloud computing. Ook hier weer een realistische voorspelling: de sociale netwerken op de werkvloer, en cloud computing betekenen dat de behoefte aan een gecentraliseerde IT-afdeling zal verdwijnen. Bedrijven zullen niet langer de doosjes in hun kantoor hebben staan, en dus ook niet meer onderhouden, om de toepassingen te draaien die nodig zijn binnen het bedrijf. En als de doos niet meer op kantoor moet staan, moet ook het IT personeel niet meer in dat kantoor aanwezig zijn. Wat uiteraard meteen alarmbelletjes doet rinkelen bij heel wat IT werknemers...
Maar wellicht is hun job niet echt in gevaar, wel zal de klemtoon ervan veranderen, zo lezen wij bij Business of IT. IT draait meer rond informatie en hoe die gebruikt kan worden om het bedrijf te laten draaien en groeien. Minder kennis van de bits en bytes, maar meer kennis van wat het bedrijf doet, hoe het dit doet, en hoe het verbeterd kan worden, door middel van IT.
http://businessofit.blogspot.com/2008/05/gartner-reveals-top-10-technologies.html

GOOGLE VS EBAY: OOK DE GROTEN SPELEN SOMS VALS
Het is al eerder gezegd: wie een document op het web publiceert, doet er best aan om te zien of het document geen verborgen verwijzingen bevat, zoals de verschillende edits die aan het document aangebracht werden, de verschillende auteurs die aan het document werkten, enz. Want die verborgen verwijzingen kunnen soms leiden tot genante situaties.
Zo werd Google verleden week ontmaskerd als degene die achter een document zat waarin kritiek geuit werd op het feit dat veilingsite eBay voortaan de kopers en verkopers van de Australische versie van de site wil verplichten om met PayPal te werken voor hun betalingen. Een verplichting die toch wat vragen opriep bij ACCC, noem het de Australische versie van onze Test Aankoop, waarna het een oproep deed tot reacties van het publiek. Heel wat reacties liepen binnen, waaronder die van Google, anoniem evenwel.
Objectieve kritiek mag, uiteraard. Maar als je weet dat Google zelf een eigen betaalsysteem heeft, Google Checkout, dan kan je toch vragen stellen bij deze manier van handelen. Google Checkout is weliswaar (nog niet) beschikbaar in AustraliŽ, dus eigenlijk is Paypal (nog) geen concurrent voor Google Chedckout. Maar dat wil niet zeggen dat Google op zulke slinkse, anonieme wijze mag reageren...
Meer bij TechCrunch, The Register, Sydney Morning Herald
http://www.smh.com.au/news/biztech/google-exposed-as-anonymous-ebay-critic/2008/05/30/1211654272331.html
http://www.techcrunch.com/2008/05/31/google-outed-as-anonymous-ebay-critic/
http://www.theregister.co.uk/2008/05/30/metadata_ruins_google_accc_filing/

DESKTOPS VERLIEZEN AANTREKKINGSKRACHT
De desktop, ooit het epicentrum van de fabrikanten van pc's, verliezen hun aantrekkingskracht. Zij zijn niet meer de lucratieve markt van vroeger: de fabrikanten moeten het doen met smallere winstmarges, en er wordt steeds meer nadruk gelegd op mobiliteit. En inderdaad kiezen steeds meer gebruikers voor een laptop. De prijs daarvan is flink gezakt, en de moderne mobiele mens kiest voor de laptop, omdat die mobiel is, handig, compact, en overal meegenomen kan worden: naar het vakantiehuis, naar het hotel tijdens de vakantie, en zelfs van werk naar huis en omgekeerd.
De desktop lijkt, aldus dit artikel bij PC World, in een hoekje gedrumd, waarbij het een toestel wordt voor "niche" gebruikers: mensen op kantoor, maar vooral ook voor gamers. Die willen krachtige bakjes, vooral op vlak van de grafische kaart. Desktops zijn veel gemakkelijker aan te passen dan laptops. Je kan er allerlei updates in aanbrengen, omdat er plaats is om kaarten enz. aan te brengen. Bij een laptop is de ruimte sowieso beperkt, en kan je haast geen enkele hardware upgrade uitvoeren.
"Als de prijs van een notebook en desktop even hoog ligt, dan kiest de [gemiddelde] gebruiker voor mobiliteit", aldus een waarnemer.
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/146499/desktops_becoming_a_less_viable_business.html

GOOGLE PANORAMIO: EVEN RONDKIJKEN
Google heeft weer een nieuwe leuke tool uitgebracht, Panoramio. Daarmee kan je "rondkijken", dus 360 graden om je heen kijken (virtueel weliswaar) op bepaalde plaatsen van Google Maps.
Eigenlijk is Panoramio een foto upload dienst waar alle foto's voorzien zjin van een geotag (een tag met daarin de geografische gegevens over waar de foto genomen werd). En nu zijn die foto's dus ook naar Google Maps overgebracht. En op plaatsen waarvan er veel foto's bestaan, zoals het Sydney Opera House) heeft Google door middel van photogrammetry technieken een soort index gemaakt van de foto's die in dezelfde omgeving gemaakt zijn, maar dan mogelijk vanuit een ander perspectief. Deze foto's worden dan aan elkaar geplakt, zodat je echt het idee krijgt dat je rondkijkt.
Een YouTube filmpje toont je hoe het een en ander werkt.
http://nv0.panoramio.com/navigate.php?id=288737
http://www.panoramio.com/blog/hi-look-around/
http://www.gearthblog.com/blog/archives/2008/06/look_around_with_google_panoramio.html

ADOBE'S ACROBAT.COM EEN INTERESSANT ALLEGAARTJE
Er wordt heel enthousiast gereageerd op de lancering van Acrobat.com, een web site van Adobe die een verzameling webdiensten bevat: Adobe Buzzword, een tekstverwerker, Adobe ConnectNow, waarbij je een scherm kan delen met anderen, Create PDF, om zoals de naam het zegt PDF bestanden aan te maken, Share, om documenten te delen met anderen, en MyFiles, een online opslagruimte.
De verschillende diensten zijn nu eenmaal erg mooi verpakt, veel eleganter dan wat Google Docs bijvoorbeeld te bieden heeft. Buzzword is bovendien de enige online tekstverwerker waarmee je documenten kan openen en opslaan in het nieuwe .docx formaat van Office Word 2007.
Er zijn wel enige punten van kritiek, zoals dit artikel van Labnol opmerkt. Zo kan je maximaal 5 documenten omzetten naar een .pdf bestand, terwijl deze limiet bijvoorbeeld niet bestaat bij Google Docs en co. Je hebt wel 5 GB gratis opslagruimte, maar je kan geen audio of videobestanden uploaden, en je kan je bestanden niet in mappen stoppen. En vermits er geen zoekfunctie is, wordt het wel heel moeilijk om je bestanden terug te vinden....
Toch heeft Acrobat.com veel te bieden, zoals je zelf zal ondervinden als je het uittest. Lees als voorbereiding op je bezoek het artikel van Labnol en PC World.
http://www.labnol.org/internet/office/adobe-acrobat-com-review-good-but-limitations/3473/
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/146570/adobe_launches_hosted_services_adds_flash_to_acrobat.html

SECOND LIFE VOOR HET MOBIELTJE
Het lijkt een raar bericht, want Second Life eist sowieso al heel wat van gewone desktops computers - minimum een sterke processor, een 1024 x 768 schermresolutie, heel veel ram, en een sterke videokaart. Minimum vereisten die je niet meteen op je mobieltje zal terugvinden, en je zou dan ook niet verwachten dat de virtuele wereld van Second Life naar het mobieltje getransponeerd kan worden.
En toch is het zo. In de VS is een bepaalde provider Vollee, die 3G streaming diensten aanbiedt, uitgekomen met een gratis en open bèta versie van Second Life voor een veertigtal modellen mobieltjes die WiFi aankunnen en 3G.
De internauten zullen op hun mobieltje in Second Life Mobiel zichzelf kunnen teleporteren in d ehele wereld, chatten met andere vrienden, en kunnen rondvliegen. Acties die toch wel wat processorkracht vergen. Hoe kan dat, op het toch niet zo slagkrachtige mobieltje?
Veel wil Vollee er niet over kwijt, maar het geheim zou liggen in het feit dat er een Second Life MObile een "thin client" is, die op het mobieltje gezet werd, en die voortdurend communiceert met de volledige versie van het game, gehost op de servers van Vollee.
Voorlopig dus nog niet voor Belgische internauten en SL-fans, maar wat niet is, kan wellicht nog komen!
http://news.cnet.com/8301-10784_3-9958201-7.html

HET EI VAN BALLMER LEEFT VOORT IN GAME
Toen Steve Ballmer, CEO van Microsoft, enkele weken geleden een universiteit in Hongarije bezocht, kreeg hij te maken met een ontevreden student, die uiting wou geven aan zijn ongenoegen door... Ballmer met eieren te bekogelen. Ballmer reageerde erg snel en kon de eieren ontduiken, zodat hij toen zijn figuur kon redden.
Een slimme ondernemer heeft er echter voor gezorgd dat Ballmer in de virtuele wereld toch de eieren op zijn snoetje krijgt, tenmiste als de eierengooier goed mikt: in het game Egg Attack kan je kiezen of je Ballmer wil zijn of de eiergooier. Ben je Ballmer, dan moet je op tijd bukken, zoniet heb je prijs. En ben je de gooier, tja, dan is het gewoon een kwestie van goed mikken.
Waarom de student zo boos was? Het fijne er van is niet vermeld in de media, maar de student droeg Microsoft niet in zijn hart. Dat mag blijken uit het feit dat er op zijn shirt met de hand een slogan geschilderd stond "Microsoft = Corruption", en dat hij uitriep, toen hij zijn aanval op Ballmer lanceerde: "Geef het geld van de belastingbetalers terug!"
Het incident werd op video vastgelegd, en dat vind je op onderstaande link.
http://www.theage.com.au/news/web/ballmer-egg-meme-lives-on-in-new-game/2008/06/04/1212258887689.html
http://www.egg-attack.com/
http://media.theage.com.au/?rid=38019

FILMINDUSTRIE VERMINKT AUDIO FILMS OPZETTELIJK IN STRIJD TEGEN PIRATERIJ?
Het lijkt moeilijk te geloven, maar volgens sommige berichten zou de filmindustrie in de strijd tegen piraterij opzettelijk de audio van de nieuwe film van Indiana Jones verminkt hebben.
Verleden week hadden wij het al over het feit dat de filmindustrie de strijd verhoogt tegen piraterij, met name de personen die met een videocamera de volledige film die zij bekijken op het grote scherm vastleggen, en dan deze bootlegs verkopen. Wij hadden daarbij opgemerkt dat dit ons tamelijk idioot lijkt - de kwaliteit van deze opname kan toch nooit de kwaliteit van de echte film benaderen.
Maar blijkbaar is die piraterij door opnames in de zalen zelf toch wel voldoende ernstig om tot drastische maatregelen te leiden. Zo heeft, zoals we verleden week aankondigde, in eigen land Kinepolis een beloning uitgeloofd voor al wie zulke piraat kon betrappen. In de VS gaan ze echter nog een stap verder. Daar werd namelijk de nieuwste film van Indian Jones voorzien van een digitaal watermerk, dat verschilt voor elke zaal waarin de film gedraaid wordt. Wordt er een illegale kopie ergens aangetroffen, dan zou men via dit watermerk moeten kunnen achterhalen in welke zaal de opnamen gemaakt werden, en zou dit moeten leiden tot het opsporen van de boosdoeners (hoe, dat is ons niet duidelijk....)
Het principe is goed uitgekiend. Alleen: dat watermerk bestaat uit... onderbrekingen in de audio van de film. Met andere woorden: de filmindustrie is bereid zo ver te gaan in haar strijd tegen piraterij dat zij het genot van de gewone bioscoopbezoeker vergallen wil. En dat vinden wij toch wel wat ver gaan...
Uiteraard heeft het gebeurde de nodige discussies ontketend. Bij het forum film-tech.com vind je zelfs afbeeldingen van de filmfragmenten in kwestie.
http://www.film-tech.com/cgi-bin/externallink.cgi?http://www.film-tech.com/ubb/f5/t002050.html;rt=1212595013426;referer=http://www.film-tech.com/ubb/f5/t002050.html
http://www.boingboing.net/2008/05/28/paramount-silencing.html
http://www.telegraph.co.uk/news/2048646/Indiana-Jones-and-the-Kingdom-of-the-Crystal-Skull-Film-goers-complain-of-sound-cuts.html

ARCHOS WERKT VOORTAAN SMAEN MET JAMENDO
Dankzij een persbericht van Archos, bekend voor zijn digitale multimediaplayers, hebben wij kennis gemaakt met Jamendo. Dat is, naar eigen zeggen, het grootste internetplatform voor gratis muziekdistributie. Alle songs kan je daar gratis downloaden, volkomen legaal. En er zijn er meer dan 140.000, dus je bent wel even bezig. Alle songs bij Jamando zijn uitgebracht onder de Creative Commons licentie; de artiesten hopen op deze manier hun eigen muziek te kunnen promoten. Je mag de muziek, die zonder kopieerbescherming is (DRM vrij) dan ook vrij delen met anderen. Dagelijks worden er meer dan 500.000 tracks gedownload van Jamendo.
Jamendo werkt nu samen met Archos. In het persbericht is het niet echt duidelijk, maar wij veronderstellen dat de samenwerking vooral slaat op de verschillende draadloze toestellen van Archos: die bieden via WiFi toegang tot het Archos portaal, en wij vermoeden dat dit portaal op zijn beurt ook doorsluist naar Jamendo. (Onder voorbehoud van bevestiging door Archos.)
http://www.archos.com
http://www.jamendo.com

RSI NEEMT TOE, WAARSCHUWT MICROSOFT
Met zijn allen doen we steeds meer computerwerk. Wanneer heb jij nog een briefje geschreven met de hand, in plaats van op de computer? Al dat getik op het klavier en wijzen met de muis heeft echter wel een nadeel: RSI, of Repetitive Stress Injury, een kwetsuur die je oploopt doordat je een bepaalde handeling teveel herhaalt, zoals het klikken met je wijsvinger op de linkerknop van je muis.
RSI beperkt zich niet tot het lichaamsdeel waarmee je die handeling doet: de kwetsuur kan zich, in het geval van de wijsvinger, uitstrekken naar de pols, de elleboog, zelfs de schouder en rug. EN volgens Microsoft komt RSI vaker voor dan wij wel denken: één derde van alle personeelsleden in de EU zou er geconfronteerd mee worden, aldus cijfers van de European Trade Union Federation. In het VK alleen al zou RSI zorgen voor 300 miljoen pond aan verloren productiviteit.
Nu, dat zijn hoge cijfers, en het past hierbij te vertellen dat Microsoft er alle belang bij heeft om deze hoge schatting te citeren: Microsoft schuift namelijk haar ergonomische klavieren en muizen naar voren als een manier waarop RSI voorkomen kan worden. Wat je in elk geval kan doen, is op tijd en stond even te pauzeren. Zoveel mogelijk werken met het klavier in plaats van met de muis, is een andere manier. Hou het in elk geval veilig!
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080605-rsis-on-the-rise-says-report-but-prevention-is-simple.html

LEO LAPORTE BRENGT TWIT VIA STICKAM: ONLINE MEDIALANDSCHAP IN VERSCHUIVING
Een van de meest actieve podcasters, Leo Laporte, is een trendsetter, dat valt echt niet te ontkennen. Wat hij doet, zal je binnenkort ook aantreffen bij de meer mainstream internauten. De man werkte eerst voor de radio en had ook een tech-uitzending op tv, tot de tv-stations besloten dat er geen toekomst is voor tech-tv.
Daarom schakelde Leo over op podcasts, waarvan hij er nu een tiental uitgeeft: The Daily Gizwiz, samen met Dick De Bartholo, de befaamde Mad-schrijver, This week in Tech, Net at Night, The Tech Guy, om er maar enkele te noemen. En nu Leo de wereld warm gemaakt heeft voor podcasts, en de manier waarop de internauten de podcasts binnenhalen via hun RSS-feedreader of hun iTunes, is Leo nog een stapje verder gegaan, en neemt hij wraak op de tv-bazen die zijn tv-shows afvoerden: Leo brengt nu zelf live video streams van de uitzendingen die hij maakt. Hij heeft daarvoor in zijn eigen huis een studio gebouwd, en zijn medepresentatoren, die zich vaak aan het andere eind van de wereld bevinden, zijn eveneens via live-videostreams te bekijken.
Dat Leo voor de uitzending van deze beelden gekozen heeft voor Stickam.com, wordt hem door sommige internauten verweten. Stickam zendt immers de streams uit van nog vele andere internauten, en veel van die streams zijn op zijn zachtst "soft porno" te noemen. Leo koos echter voor Stickam omwille van de kwaliteit van de feed die Stickam kan uitstralen.
Tussen haakjes: Leo is niet de enige die van een audio podcast overstapt op een video podcast. De mensen van de erg populaire Buzz out Loud podcast van CNet zitten tegenwoordig ook in een stoeltje in de studio, de camera op hen gericht. En ook Chris Pirillo, van gevestigde waarde Lockergnome, zit in de studio, achter een camera.
Er is echter wel een groot verschil tussen deze live streaming uitzendingen, die later als podcast/vidcast on demand op te vragen zijn, en de "normale" tv uitzendingen, en dat is de kostprijs: zulke vidcasts/streaming uitzendingen vergen een fractie van wat de klassieke tv-opnames kosten...
http://www.webpronews.com/topnews/2008/06/03/laporte-sticks-twit-with-stickam

EUROPEES HOOGGERECHTSHOF BESLIST OVER GOOGLE ADWORDS
Dezer dagen speelt zich een interessant proces af aan het Europees Hooggerechtshof, waarbij Google de hoofdrol speelt. Het werd aangeklaagd door Louis Vuitton, de maker van de befaamde luxueuze lederwaren. Zoals je weet worden zijn artikelen vaak nagemaakt, en wordt er ook veel spam verstuurd die deze namaak aanprijst en klanten tracht te lokken naar sites waar deze nep-Vuittons verkocht worden.
Deze sites trachten ook op een andere manier klanten te lokken: door AdWords van Google op te kopen waarin de naam van Louis Vuitton in voorkomt. En dat is erg frustrerend voor Vuitton, dat naar de rechtbank trok, om Google te verbieden nog AdWords rond Vuitton te verkopen aan de makers van nepproducten. Maar dat is in de praktijk erg moeilijk om hard te maken. Google verkoopt immers niet het AdWord Vuitton, maar bijvoorbeeld "Vuitton replicas" of "Vuitton fakes", trefwoorden die dus wel Vuitton vermelden, maar tegelijkertijd ook aangeven dat het om imitaties gaat.
Een interessante zaak, die jurisprudentie zal scheppen, en hopelijk wat duidelijkheid. Want mag Google een trefwoord, jouw merknaam bijvoorbeeld, verkopen aan jouw concurrent? Google verkoopt in principe aan de hoogstbiedende. Als jouw concurrent het hoogste bod uitbrengt op het trefwoord met jouw merknaam, dan bestaat de kans dat er, in de lijst met zoekresultaten, waarbij jouw website in principe van boven moet staan, er opzij van de lijst, ook advertenties staan die naar je concurrenten verwijzen. Is dit een toelaatbare praktijk?
Benieuwd wat de rechter daarvan denkt!
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080605-louis-vuitton-v-google-goes-to-europes-highest-court.html
http://techdirt.com/articles/20080604/1505561309.shtml
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


SUBNOTEBOOK, UMPC, NETBOOK: WAT IS HET VERSCHIL?
Tegenwoordig worden er steeds meer mini-laptops op de markt gebracht, voor de reiziger die het beu is om zo'n toch wel zware en omvangrijke laptop mee te sleuren. De ene heet een subnotebook, de ander een UMPC, en nog een ander heet Netbook. Wat is het verschil? Tijd om het een en ander op een rijtje te zetten.
Een subnotebook zou, volgens dit artikel bij gizmodo, onder de 11 inches moeten zijn, en lichter dan 3 pounds; in Europese maten vertaald: minder dan 27 cm breed, en lichter dan 1,36 kg. De MacBook Air valt volgens Gizmodo niet onder die term, want het gewicht klopt wel, maar de afmetingen niet.
Een ultraportable zou een kleine notebook zijn met een volledig klavier. Een ultraportable is echter geen UMPC (ultramobile pc), en ook geen ULPC (ultra low cost PC). En dan is er nog een Netbook (goedkopen notebooks die het vooral moeten hebben van hun internetfuncties).
Kortom: verwarring alom. Dit artikel bij Gizmodo helpt naar onze mening niet echt om die verwarring op te helderen, maar het stipt alvast enkele toestellen aan die onder de verschillende categorieŽn vallen.
http://gizmodo.com/394094/subnotebook-vs-umpc-vs-netbook-wtf-is-the-difference

OASIS KEURT WEB SERVICES STANDAARD GOED
Een saaie titel, maar er zit echt wel sexier nieuws achter. Het gaat over het feit dat er een nieuw protocol onderweg is, dat data meer toegankelijk maakt voor portaalsites.
En daarbij moet je niet denken aan de vroegere definitie van een portaalsite, zoals die van Yahoo, of zelfs niet die van iGoogle, maar als de vervanger van je eigen desktop. Je moet je inbeelden: alles wat je nu doet op je desktop doet (tekstverwerking, video's bekijken, spelletjes spelen, je uitgaven controleren) zou voortaan online kunnen, op een centrale portaalsite, die je rechtstreeks toegang geeft tot de nieuwste software van verschillende providers. Je moet die software niet eens installeren: gewoon registreren, en je kan de software (en zijn updates) voortaan altijd gebruiken. Dat is zoals het internet er voortaan zal uitzien volgens de ideologen van het web.
Twee protocollen hebben recent bijgedragen tot de uitbouw van die visie: SOAP (service oriented access procotol) en REST (Representational State Transfer). En nu is er een derde protocol, dat deze visie tot een hoger niveau zou moeten brengen: WSRP of Web Services for Remote Portlets. Dit protocol draait rond de vraag: hoe moet de browser autoriteit overdragen aan een andere toepassing op jouw computer? Met welk programma moet een document geopend worden, een spreadsheet, zodanig dat toch de opmaak en de functies van het document behouden blijven, en primeren op de instellingen die jij bij dat programma ingesteld hebt?
Een interessante vraag. Techneuten die meer willen weten, moeten absoluut dit artikel lezen bij BetaNews.
http://www.betanews.com/article/OASIS_approves_a_Web_services_standard_that_could_ease_mashups/1212180693

VERLAMDE MAN KAN LOPEN.. IN VIRTUELE WERELD
We hadden het eerder deze week over Second Life, dat nu ook naar het mobieltje komt, althans in de VS. Maar er valt nog meer te vertellen over Second Life, een bericht waarvan wij zeer onder de indruk waren. Een man van 41, die verlamd is, heeft door sensors die de elektrische activiteit in zijn hersens meten, in de virtuele wereld van Second Life toch kunnen stappen. Zijn virtuele alter ego, zijn avatar, kon er rondlopen en een praatje maken met een andere virtueel persoon.
En dat moet toch wel een hele ervaring zijn. De man is al meer dan 30 jaar verlamd, kan amper zijn vingers bewegen door een voortschrijdende spierziekte, en daardoor kan hij geen muis of klavier gebruiken zoals wij dat doen. En alhoewel hij zijn benen niet kan bewegen, beeldde hij zich in dat hij liep, en de sensoren op zijn hoofd zetten de bewegingen om in acties in Second Life. De wetenschappers bekijken nu een systeem waarbij de patient tekstboodschappen kan uitwisselen waarbij hij mentaal letters selecteert.
Indrukwekkend...
Het experiment speelde zich af in Japan.
http://www.theage.com.au/news/web/paralysed-man-walks-in-the-virtual-world/2008/06/03/1212258781346.html

ENERGIEVRETENDE GADGETS KOSTEN U HONDERDEN EURO EXTRA AAN ELEKTRICITEIT
Op de meeste huishoudtoestellen zit er tegenwoordig een label dat vertelt of het toestel veel of weinig energie verbruikt. Denk maar aan koelkasten, diepvriezers, wasmachines... Maar op gadgets wordt zo'n label meestal niet aangebracht. Nochtans verslinden zij heel veel energie - zoveel dat u per jaar honderden euro moet opleggen voor uw elektriciteitsrekening.
Dat is wat een woordvoerder voor de Australische verbruikersgroep Choice bekend gemaakt heeft. Zo verbruikt, aldus Choice, een Sony PlayStation 3 vijf keer zoveel als een gemiddelde koelkast, wat neerkomt op 250 dollar per jaar. Het probleem ligt in het feit dat deze toestellen meestal in standby gezet worden. Want dat lijkt energiebesparend, maar verslindt toch heel wat energie. De cijfers zijn verbijsterend: wie een desktop computer, met LCD monitor, draadloze router, plasma tv en dvd voortduren op standby laat staan, verhoogt zijn elektriciteitsrekening met maar liefst 450 dollar per jaar!
Choice pleit dan ook voor labels met sterretjes, net zoals die bestaan voor ijskasten en diepvriezen, zodat de gebruiker bij zijn aankoop weet of hij een energieverslinder koopt of niet, en die factor kan laten meespelen bij zijn beslissing.
http://www.theage.com.au/news/technology/powerhungry-gadgets-add-hundreds-to-electricity-bills/2008/06/03/1212258860435.html

HTC TOUCH PRO:SMARTPHONE MET UITSCHUIFKLAVIERTJE
De Taiwanese fabrikant High Tech Computer heeft de Touch Pro aan de wereld voorgesteld, een zakelijk toestel dat erg hard lijkt op zijn voorganger, de HTC Touch Diamond, in zoverre dat de achterkant de bekende diamantgravure heeft. Ook hier weer een aanraakscherm, maar bovendien ook een uitschuifbaar qwerty-klavier. En wij hebben een HTC met zo'n klaviertje, en wij kunnen je verzekeren dat het ongelooflijk handig is om teksten te tikken. Bovendien bevat dit klavier een 5e lijn bovenaan, met de getallen, zodat het nog wat gebruiksvriendelijker geworden is.
Ook deze mobiele telefoon kan verbindingen aan op het 3G netwerk, maar ook via WiFI. En aan boord zit het Windows Mobile 6.1 Professional besturingssysteem. Erg handig is bovendien het feit dat er een video-uit poort is, zodat het toestel verbonden kan worden met een groter scherm of een tv, wat het mogelijk maakt om presentaties te maken van documenten op je mobieltje.
Bij de Amerikaanse collega PC WOrld konden ze het toestel al op de pijnbank leggen. HEt verslag vind je op onderstaande link.
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/146675/hands_on_with_htcs_touch_pro.html

Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Succes iPhone aan het tanen in VS: gadget-mobieltje verliest marktaandeel
http://www.journaldunet.com/breve/international/27659/l-iphone-perd-des-parts-de-marche-aux-etats-unis.shtml

*** Linux staat nu op nummer twee van de ranglijst voor OS op het mobieltje, na Symbian. LiMo en Android zijn de populairste versies.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=080604001

*** De volgende episode van het vervolgverhaald Yahoo-Microsoft: Carl Icahn wil nu officieel het hoofd van Jerry Yang, huidig directeur van Yahoo.
http://www.journaldunet.com/breve/international/27775/yahoo-carl-icahn-veut-officiellement-la-tete-de-jerry-yang.shtml

*** NOS brengt voortaan het Journaal, Studio Sport en Teletekst op het mobieltje. Wie vertelt ons zijn ervaring? Wat kost het, en hoe zit het met de kwaliteit?
http://xmail.idg.nl/optiext/optiextension.dll?ID=1z3RZEoC_r0Hn1yNcv1g


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetRAM 2000 - SO DEEP
[rock/pop] Voor onze inspiratie van deze week gingen wij op bezoek bij MP3.com, omdat je daar heel wat gratis muziek vindt die eigenlijk best goed is. Het wordt een heel uiteenlopende keuze, omdat wij gewoon de meest gedownloade muziek gekozen hebben. Zo heb jij meteen een overzicht van het aanbod op deze site.
Om te beginnen RAM 2000. RAM staat voor Remote Access Musicions: dit is een "virtuele" band, die dus vanop afstand met elkaar werkt. Erg goede pop, en erg verzorgd. Bevalt de muziek je, dan vind je een twintigtal andere songs bij MP3 van deze band om gratis te downloaden.
http://www.mp3.com/artist/ram2000/songs/
http://www.mp3.com/artist/ram2000/summary/

ALESSANDRO GEO
[Electronica] Een combinatie van elektronica, beat en dance. "Nova Express Finish Dreamin" is een nummer dat het ongetwijfeld goed doet in een dance club, met zijn opzwiepend ritme. Ook de andere nummers zijn van een erg dansbaar tempo - tenminste voor de clubbers. Een song of 5 gratis te downloaden.
http://www.mp3.com/artist/alessandro-geo/summary/

MATELL: YOU FOUND ME
[Dance/Lounge] Zwevende dance muziek, in verschillende remixen te krijgen. De man heeft ook een boodschap in zijn album Eastern Trees - hij vraagt zich af waarom de Amerikaanse soldaten moeten sterven in Irak. Je kan een vijftal songs van de man downloaden. Speel deze songs af, en je voelt het kriebelen om naar de clubs te trekken. De kwaliteit van de songs en de opname is uitzonderlijk goed.
http://www.mp3.com/artist/matell/summary/

NUCLEAR MANIAC
[pop/elektro] Uptempo, niet zozeer dance muziek als wel elektro. Erg afwisselende instrumenten, en muzieklijnen, die toch tot een geheel samensmelten, in "Fuck me". Het "You are in my heart" begint dan weer ongelooflijk teder, etherisch en dromerig, om later in het keiharde tempo te vervallen. De moeite om te ontdekken, en de drie gratis songs te downloaden.
http://www.mp3.com/artist/nuclear-maniac/summary/

THE BATALLION
[hard rock] Dit is voor de liefhebbers van harde snerpende gitaren en zangers die eerder schreeuwen (en hun stem daarbij forceren!) dan zingen. In zijn genre niet slecht, maar helaas is het onze genre niet. Maar wie weet kan deze muziek jou wel bekoren? "The spirit of Masculinity" werd in elk geval al gedownload door meer dan 52.000 mensen, dus er zijn er genoeg die dit kunnen pruimen!
http://www.mp3.com/artist/the-batallion/summary/Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
ALLES IS ONMOGELIJK, ALS JE HET MAAR WIL.
- Johan Anthierens, Vlaams journalist, satiricus en schrijver -
De nieuwe oogstWEBQUEST
In de reeks "nieuwe woordjes leren": de webquest. Dat is een les op school waarbij de meeste informatie waarmee de leerlingen werken van het web komt. Wij zijn immers aan het evolueren naar een maatschappij waarbij het niet meer de feiten zijn die je van buiten geleerd hebt die tellen, maar wel of je goed kan opzoeken om, indien gewenst, aan de exacte feiten te komen.
Deze site draait rond de webquest: wat het is, welke bronnen je gebruiken kan, enz.
[Taal: Engels]
http://www.webquest.org/index.php

Lezer Patrick Keysabyl laat ons weten dat er ook twee Nederlandstalige webquests bestaan:
http://www.webkwestie.nl en http://www.webquest.be/
Bedankt, Patrick!

FOTOLOG
Hi-Media, de mediagroep die wereldwijd 28 miljoen unieke bezoekers trekt per maand, waarvan 4 miljoen uit BelgiŽ, heeft zopas Fotolog gelanceerd, dat het midden wil houden tussen een blog, een fotoalbum en een sociaal netwerk. Buiten het publiceren van foto's kan je ook aangeven wie je vrienden zijn,en worden hun nieuwste foto's op jouw pagina getoond.
Het principe is uitstekend, maar de uitwerking stoot ons tegen de borst. Waar de vergelijkbare site Flickr een oase van rust is wanneer je de pagina van een bepaalde gebruiker bezoekt, tref je bij Fotolog pagina's aan die overheerst worden door reclame (een banner bovenaan, en dan ook nog eens een reclameblok middenin). Akkoord, de mensen die Fotolog uitbaten mogen er ook een centje aan verdienen, maar alles moet met mate gebeuren...
[Taal: Engels/Frans]
http://www.fotolog.com

WEBMONKEY
Wie al een tijdje meedraait op het internet, zal deze site ongetwijfeld nog kennen. Webmonkey stond bekend voor zijn tips voor webmasters over layout, code, enz. De site verdween even uit de ether toen zij opgekocht werd, maar nu is ze er weer. Webmasters, voortaan weet je weer waar je de mosterd moet halen!
[Taal: Engels]
http://www.webmonkey.com/

DAILY MONSTER
Erg leuk: een website gewijd aan monsters, onder het motto: toon mij de jouwe, en ik toon je mijn monster. Hier vind je erg leuke animaties, ideetjes voor monsters, ideetjes voor animaties. Een vitrine van wat mogelijk is op vlak van animatie.
[taal: Engels]
http://344design.typepad.com/344_loves_you/

SPRAAKTECHNOLOGIE
Een erg verhelderend artikel van Kennislink.nl over hoe je spraakopnames kan doorzoeken. Gesproken bronnen in archieven kunnen immers van grote waarde zijn voor wetenschappelijk onderzoek. Het nadeel van gesproken materiaal is dat je er meestal wel naar, maar niet in kunt zoeken. Met behulp van taal- en spraaktechnologie kan de spraak worden omgezet in een leesbare tekst waarin gezocht kan worden.
[Taal: Nederlands]
http://www.kennislink.nl/web/show?id=203367

VERTALINGEN
En dan nog over taal: Google is sinds kort veel beter geworden in vertalen, en spreek ook Nederlands. Handig als je bijvoorbeeld een pagina in het Chinees of Arabisch bezoekt, zo krijg je tenminste een idee van waarover de pagina gaat.
[Taal: Engels/Frans/Nederlands]
http://www.google.be/language_tools?hl=nl

TRUE VOICE MAIL: YOUTUBE VOOR BOODSCHAPPENDIENSTEN
Heb je een leuke boodschap op je antwoordapparaat gekregen? Of heeft iemand per ongeluk jouw nummer gedraaid, en was je ongewild getuige van een genante conversatie, zonder dat de opbeller zich hiervan bewust was? Dan kan je voortaan deze boodschap deponeren bij TrueVoiceMail. Deze site wil de YouTube worden voor boodschappen. Maar helaas zijn, net zoals bij YouTube, heel wat van de boodschappen erg moeilijk te beluisteren!
[Taal: Engels]
http://www.truevoicemail.com/

TABLE & CO
Een nieuwe site rond de kunst van het goed tafelen. En dan hebben wij het niet over eten, maar wel wat er voor de rest op tafel verschijnt: tafellakens, servietten, porcelein, en glazen. Een mooi gedekte tafel is nu eenmaal de helft van de maaltijd! Hier vind je dus de nieuwste trends op het gebied van de tafeldecoratie.
[Taal: Frans]
http://www.tableandco.com/

DE OPGRAVINGEN VAN STONEHENGE
Nieuw onderzoek doet veronderstellen dat Stonehenge meer dan 500 jaar lang gebruikt was als begraafplaats, wat veel langer is dan men vroeger dacht, en ook dat de site als begraafplaats gebruikt werd voordat de befaamde merkstenen er geplaatst werden.
Bij CNet vind je een interessante reportage over de opgravingen bij Stonehenge.
[Taal: Engels]
http://news.cnet.com/2300-1008_3-6240627-1.html?tag=ne.gall.pg

VISCHECK: HOE BEZIET EEN KLEURENBLINDE UW AFBEELDING?
Het gebeurt nog steeds te weinig: webmasters die bij het ontwerpen van hun pagina rekening houden met personen met een handicap. NIet alleen op gebied van layout, maar ook op vlak van gebruikte afbeeldingen. Een persoon die kleurenblind is bijvoorbeeld, zal een tekening helemaal anders bekijken dan iemand die de kleuren normaal kan herkennen.
Daarom is deze site extra handig: hier kan je een afbeelding bekijken door de virtuele ogen van iemand die kleurenblind, en zal je kunnen zien of de tekening ook voor deze persoon duidelijk herkenbaar is.
[Taal: Engels]
http://www.vischeck.com/vischeck/vischeckImage.php

CELEBUZZ: VIRTUEEL RODDELBLAADJE
Je mag je neus ophalen voor "roddelbladen" zoals Story of Dag Allemaal, maar zij verkopen, en zij verkopen erg goed! Ook op het web zijn er verschillende sites die het moeten hebben van de verhalen (al dan niet verzonnen) over de sterren. De fans van zulke sites hebben nu een eigen sociaal netwerk gekregen, Celebuzz, waar zij elkaar kunnen vinden.
[Taal: Engels]
http://www.buzznet.com/

THE FILTER: TIPS VOOR MUZIEK EN FILM
Deze site, een initiatief van rockster Peter Gabriel, wil aanbevelingen combineren à la pandora en last.fm, maar dan wel voor verschillende soorten media - film, internetfilmpjes, muziek en tv-programma's. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.youtube.com/watch?v=hqyc37aOqT0
http://www.thefilter.com/

VRIJDAG MULTIMEDIADAG: SEEN.BY
De grootste onafhankelijke Duitse website voor artiesten. Je vindt hier intervieuws met de artiesten, waarin zij praten over hun werk. En uiteraard is er ook een virtuele galerij waar je de werken bewonderen kan. De foto's zijn ongemeen scherp, stuk voor stuk pareltjes. Een site waar jeuren zoet bent!
[Taal: Engels]
http://seen.by

VRIJDAG MULTIMEDIADAG: OVGUIDE
Online Video is erg in, maar het is niet altijd simpel om goede filmpjes te vinden. Een site die je daarbij kan helpen is OV Guide, Online Video Guide dus. Links naar online spelletjes, filmpjes, sport, plus besprekingen van de trailers van de nieuwste films... Je komt ogen tekort!
[Taal: Engels]
http://www.ovguide.com/games.html

VRIJDAG MULTIMEDIADAG: RECLAMEVRETERS
Wellicht ben jij net zoals wij stapelgek op goed gemaakte reclamefilmpjes. Want veel van die filmpjes zijn erg goed uitgedacht, met heel veel humor gemaakt. Bij L'Internaute vind je een selectie van enkele van die erg grappige filmpjes. Lachen verzekerd!
[Taal: Frans]
http://www.linternaute.com/humour/decouverte/selection/les-pubs-des-publivores/1.shtml

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė HUN OFFICIELE SITES
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

Amaryllis Temmerman
OfficiŽle website van deze Vlaamse zangeres.
http://www.amaryllistemmerman.be/

Anna Chakvetadze
OfficiŽle website van deze Russische tennisspeelster die in de aanloop naar Roland Garros een week trainde in de tennisacademie van Justine Henin.
http://www.annachakvetadze.us

Elena Vesnina
OfficiŽle website van deze Russische tennisspeelster.
http://www.elena-vesnina.com

Ashley Harkleroad
OfficiŽle website van deze professionele Amerikaanse tennisster
http://www.ashleyharkleroad.com/

Yolanthe Cabau van Kasbergen
OfficiŽle website van dit Nederlands model en tevens vriendin van Jantje Smit.
http://www.ycvk.com/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Niet iedereen is welkom in Nokia's Music Store
Begin april heeft Nokia zijn eigen online muziekwinkel geopend. Bij Nokia's Music Store is er keuze uit meer dan twee miljoen tracks. Nokia wil zo...
http://www.ad.nl/multi-media/2346503/Niet_iedereen_is_welkom_in_Nokias_Music_Store.html
- Draadloze routers
Peter Otte bespreekt elke week drie zaken die iets gemeen hebben. Dit keer draadloze routers. Het aantal...
http://www.ad.nl/multi-media/2331703/Draadloze_routers.html
- Illegale Belgische uitwisselsite dicht
BRUSSEL - De Belgische en Nederlandse politie hebben een Belgische internetserver afgesloten die films, games en muziek uitwisselde. Het gaat om een zogenaamde releasegroep, een afgesloten internetgroep die bestanden uitwisselt nog voordat deze officieel zijn uitgebracht.
http://www.ad.nl/multi-media/2345618/Illegale_Belgische_uitwisselsite_dicht.html

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Beveiliging van een draadloos netwerk
Een draadloos netwerk dient goed beveiligd te worden om te voorkomen dat omgewenste bezoekers toegang tot je netwerk krijgen. Hier kijken we naar verschillende manieren om de router te beveiligen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=12334
- Windows 7 multi-touch
Windows 7, de opvolger van Vista, krijgt een belangrijke nieuwe feature. Deze maakt touchscreen-besturing via het pc-scherm met meerdere vingers mogelijk. Net zoals bij de iPhone.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23677
- 14 online EK voetbalpoules
In juni begint het EK, en daarmee ook de gebruikelijke voetbalpoules. Wij keken naar 14 sites waar je aan een poule kunt deelnemen en/of deze zelf kunt opzetten.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23672

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Voor wie meer van een camera verwacht dan enkel fotoís maken
SAMSUNG - i8: Liefhebbers van een cool cameradesign komen aan hun trekken met de Samsung i8. Deze camera hult ..
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=06%A32008&newsid=4743
- Acer mikt op high-end gamers met Predator-desktops
Een nieuw gamma van desktopcomputers bij Acer trekt volop de kaart van de doorgewinterde pc-gamer.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3324
- Design at Work Awards 08 bekronen innovatie en design
De Design at Work Awards worden dit jaar voor het eerst uitgereikt op Interieur 08. Ze bekronen Belgische bedrijven die innovatief met productdesign bezig zijn. Inschrijven kan nog tot 15 juli
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3326

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Managers en het milieu
De milieudreigingen waarover in Kyoto zijn de Belgische bedrijfsleiders niet vreemd. Ze zijn zelfs bereid hun verplaatsingen met het vliegtuig te beperkenÖindien hun concurrenten hetzelfde doen. Dat is wat blijkt uit een studie van MarketCap, voor Polycom.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18359&style=34360
- Online advertenties : Europa investeert meer dan 100 MdÄ per jaar
Online adverteren trekt meer en meer adverteerders aan op het Europese continent: vorig jaar stegen de publicitaire advertenties op het net met 40%, tot 11,2 MdÄ in Europa, volgens een studie uitgegeven door het Interactive Advertising Bureau (IAB), en geanalyseerd door het kabinet PriceWaterhouseCoopers (PwC).
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18356&style=34360
- Microsoft raadt Safari op Windows af
Windows gebruikers worden sterk aangeraden 'Safari niet te gebruiken als webbrowser, terwijl zij wachten totdat een juiste update door Microsoft of Apple beschikbaar wordt gesteld'.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18353&style=34360


*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Beheer bestanden vanaf uw rechtsklikmenu
http://www.pcworld.be/nl/fiches/help-center/office/beheer-bestanden-vanaf-uw-rechtsklikmenu.cfm
- Analyseer de beveiliging van uw systeem
http://www.pcworld.be/nl/fiches/help-center/software/analyseer-de-beveiliging-van-uw-systeem.cfm
- LCD tekentablet
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/personal-computer/lcd-tekentablet.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- FeedBurner start tests met AdSense voor RSS feeds
RSS-feed specialist FeedBurner en zijn moederbedrijf Google lanceren AdSense for Feeds.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=6062
- Microsoft raadt Safari op Windows af
Windows gebruikers worden sterk aangeraden 'Safari niet te gebruiken als webbrowser, terwijl zij wachten totdat een juiste update door Microsoft of Apple beschikbaar wordt gesteld'.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=6065
- Studenten tasten de grenzen van CardSpace af
Cardspace, door Microsoft beschouwd als een ware kluis voor persoonlijke identiteit, is niet onfeilbaar. CardSpace wordt verdeeld met Windows Vista en de laatste service packs van XP en bewaart alle identiteitsinformatie van de gebruiker (zoals zijn bankgegevens) en draagt ze op een beveiligde manier over naar geauthentificeerde websites (zoals een online shop).
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=6059

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Multitasking (game)
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=2717
- ACER Aspire One
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=2718
- Windows 7 demo
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=2716

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Lcd-televisies: de huidige stand van zaken en de toekomst
De markt voor lcd-beeldschermen is volop in beweging. Een belangrijke mijlpaal werd vorig jaar bereikt: voor de eerste keer in de geschiedenis werden er meer lcd-televisies dan crt-modellen verkocht . »
http://life.tweakers.net/reviews/893/platte-televisies-roundup-pioneer-kuro-pdp-428xd.html
- Platte televisies roundup - Sharp LC46X20E
De Sharp LC46X20E is, zoals de naam al zegt, een 46" lcd-televisie en deze beschikt uiteraard over een full hd-paneel en drie hdmi-aansluitingen. Na deze review volgen nog twee artikelen over de laatste tv's in deze topklasse »
http://life.tweakers.net/reviews/890/platte-televisies-roundup-sharp-lc46x20e.html
- Platte televisies roundup - Sony 40X3500
Met de review van de Sony 40X3500 zijn we aangekomen bij het laatste deel van de serie. Aan het einde van de test volgt de conclusie, waarbij we bekend maken welke tv in het topsegment zich volgens ons de winnaar mag noemen. »
http://life.tweakers.net/reviews/894/platte-televisies-roundup-sony-40x3500.html

De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


DJ SPELEN MET JE COMPUTER (1)
Wil je een leuk avondje organiseren voor je vrienden, met de muziek waarvan je denkt dat hij de juiste sfeer zal creŽren? Dan hebben wij in deze reeks enkele tips voor jou.
Om te beginnen moet je een playlist (speellijst) bedenken. Want uiteraard heb jij geen zin om de hele avond aan je computer vastgeklonken te zitten, en te bedenken welke song je nu moet opzetten. Zo'n playlist is gemakkelijk te maken: je stel in je favoriete mediaplayer (voor deze reeks gebruiken we Windows Media Player) een speellijst samen. Ga naar Playlist/Create new playlist, of roep de toestcombinatie Ctrl+N op.
In het dialoogvenster dat nu verschijnt, moet je gewoon de songs toevoegen die je die avond wil afspelen, via klikken en slepen. nu verschijnt er een map "My Playlists" in My DOcuments / My Music, en daar worden al jouw playlists bewaard.
Ook met Winamp en iTunes volg je een dergelijke procedure.

DJ SPELEN MET JE COMPUTER (2)
Nu je een keuze gemaakt hebt van de songs die je spelen wil, moet je nog enkele regels in acht nemen:
Een daarvan is stilte: bij een fuif mag er nooit stilte zijn, terwijl jij daarvoor zelf gekozen hebt, als dj, om een aankondiging te maken bijvoorbeeld. Stilte doorbreekt het opbouwende ritme van de fuif, en zorgt ervoor dat de dansers terug naar hun stoeltje keren. Bij je playlist moet je dus ervoor zorgen dat de songs elkaar snel opvolgen, en afwisselend genoeg zijn om niet te vervelen.

DJ SPELEN MET JE COMPUTER (3)
Waarmee je ook rekening moet houden, is de mixing, dat wil zeggen de overgang tussen twee songs. De ene song is gedaan, het volume gaat naar beneden, de andere song begint, het volume gaat naar boven, en je krijgt een vlotte overgang, zonder haperen. Je kan natuurlijk zelf met knopjes aan de slag gaan, maar software kan deze handelingen automatiseren. Voor een geslaagde mixing is het wel nodig dat de songs hetzelfde ritme hebben, wat in vaktermen BPM of beats per minute heet.

DJ SPELEN MET JE COMPUTER (4)
NOg een factor waarmee je rekening moet houden wanneer je dj wil spelen: de beats. Dat zijn het aantal slagen van de metronoom per minuut, en dat zijn ook de boom boom boom die je hoort daveren in de boomcars bij technomuziek! De beats bepalen het ritme van een track, en wanneer je mixt moet je rekening houden met deze beats - een snelle track, met een BPM van meer dan 120, moet je niet echt gaan mengen met een trager stuk van bijvoorbeeld 80 BPM. Want anders slaan de benen van de dansers in de knoop!

TIPS VOOR WEBWERKERS
Wat zijn web badges en hoe kun je die zelf maken?

Je bent ze vast wel eens tegengekomen op een website of weblog. Van die kleine kleurrijke bannertjes, vaak met een afbeelding en wat tekst en meestal direct gelinkt aan een website. Deze kleine banners worden ook wel Ďweb badgesí of Ďantipixel-buttonsí genoemd en hebben de karakteristieke afmeting van 80 pixels breed bij 15 pixels hoog. Ze worden onder meer gebruikt om links uit te wisselen of om aan te geven onder welke software hun website draait. Onderstaande buttons worden voornamelijk gebruikt om webstandaarden te promoten.

Deze buttons kun je dus gebruiken om aan te geven dat je website of weblog (X)HTML- en CSS-valide is. De buttons kun je dan linken naar de validatie-tools van W3C, zodat bezoekers van je site ook zelf de validatietest kunnen uitvoeren. Veel van deze buttons kun je gratis downloaden van internet. Neem voor de aardigheid eens een kijkje op onderstaande websites en ontdek wat er zoal gemaakt is.
http://gtmcknight.com/buttons
(Rechts in het ĎButtons Menuí staan de categorieŽn vermeld).

http://www.zwahlendesign.ch/en/node/19
Natuurlijk kun je ze ook zelf maken met behulp van je favoriete teken-/fotobewerkingssoftware, maar internet zou internet niet zijn als ook hier geen gratis online tools voor beschikbaar zouden zijn.
Een voorbeeld van zoín site is:
http://www.lucazappa.com/brilliantMaker/buttonImage.php.

Hier zie je gelijk al een voorbeeld van een button staan onder de tekst ĎYour brilliant button is readyí. Met de voorbeeldwaarden is dus deze button gecreŽerd. Je kunt op allerlei manieren deze button bewerken of er natuurlijk zelf eentje maken. Je kunt onder andere de kleur van de randen, de achtergrond en de tekst wijzigen.
Ook het lettertype en de tekst zelf kun je wijzigen. Verder kun je de grootte van zowel het linker- als het rechtervlak wijzigen. Je kunt zelfs een afbeelding uploaden en die in het linker- of het rechtervlak plaatsen. Legio mogelijkheden dus. Geen wonder dat er al zoveel buttons gemaakt zijn! Probeer gewoon eens wat uit en druk op de knop ĎCreateí om het resultaat te bekijken. Ben je tevreden, dan kun je de button opslaan of zelfs per email versturen.
Succes!
P.S. Als je in Google gaat zoeken op Ď80 x 15 button makerí kom je nog meer van dit soort tools tegen om deze buttons te maken.
Jeroen Hoekstra van Alphamegahosting.com
[Sjeef]

Voor deze rubriek danken wij
Jack Nooijens (mirror website) http://www.digiweetjes.nl.tt/
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
voor hun hulp nu of in het verleden.Van alles halen, (bijna) niets betalen...EEN COMPLEET KANTOOR 1: ABIWORD
Windows all - 5,1 MB - freeware
Een kantoor kan natuurlijk niet zonder tekstverwerker, en Abi Word is een mooi alternatief voor het toch nog altijd dure Office. AbiWOrd heeft een intuïtieve gebruiksinterface, en kan heel wat geavanceerde tools aanbieden die je ook in Office vindt. Van deze software bestaat ook een Franstalige versie.
http://www.abisource.com/

EEN COMPLEET KANTOOR 2: KALENDER
Windows All - freeware (Frans)
Deze kalender wordt elk jaar aangevuld met nieuwe gegevens. En bovendien kan afspraken en taken noteren, en daarvan lijsten maken, taken in herinnering brengen via een alarm, enz.
http://www.xtralog.com/

EEN COMPLEET KANTOOR 3: FOXIT READER
Windows all - 2,45 MB - freeware
Een simpel maar afdoende programma om PDF bestanden te lezen. Het is een alternatief voor het erg logge Acrobat Reader, waarmee documenten erg snel geopend worden.
http://www.foxitsoftware.com/

EEN COMPLEET KANTOOR 4: GNUMERIC
Windows - freeware
Een alternatief voor Excel. Eigenlijk een programma dat oorspronkelijk voor LInux ontwikkeld werd, maar later naar Windows geporteerd werd. De menu's zijn erg gelijkend aan die van het rekenblad van Windows, maar beperken zich tot de meest noodzakelijke functies.
http://www.gnome.org/projects/gnumeric/downloads.shtml

EEN COMPLEET KANTOOR 5: ZIKI TRANSLATOR
WIndows - 0,27 MB )- freeware
Praktisch en erg klein: met deze tool kan u vertalingen uitvoeren naar Frans, Engels, Duits, maar ook omgekeerd: naar het Nederlands. De interface is niet echt denderend, maar de software doet zijn werk, en dat is wat telt.
http://telechargement.journaldunet.com/fiche/6280/2/zikitranslator/index.html

EEN COMPLEET KANTOOR 6: MA CALCULATRICE
Windows - 1,31 MB - freeware
Een rekenmachine die de klassieke rekenmachine van Microsoft toch iets verbetert: aan de ene kant van het scherm heb je het klassieke schermpje met de numerieke toetsen, maar aan de andere kant heb je een paneeltje dat je zelf kan aanpassen, en er functies kan zetten die je veel gebruikt. De software is wel in het Frans, maar dat mag geen probleem zijn.
http://michellemaitre.free.fr/index.html

EEN COMPLEET KANTOOR 7: MAXICOMPTE
Windows all - 4,39 MB - freeware
Deze software is wel in het Frans, maar dat mag geen hinderpaal zijn. Logo van dit progje is een spaarvarken, en je begrijpt het al: met dit progje kan je je geld beheren.
http://www.maxicompte.com/

EEN COMPLEET KANTOOR 8: FRAMAKEY
Windows all - 98 MB - freeware
Opnieuw Franstalige software; dit is een pakket met allerlei software die je op de USB stick kan zetten: de browser Firefox, de e-mailclient Thunderbird, een lezer voor video (VideoLan), en audio (Coolplayer), de tekstverwerker Abiword en de kantoorsuite OpenOffice, plus de webeditor Scite.
http://www.framakey.org/Download/FramaKey

VRIJDAG MACDAG: TYPINATOR
Mac OS X v10.4 of later - shareware
Dit handig progje zorgt ervoor dat je stukken tekst of bepaalde woorden automatisch kan oproepen via sneltoetsen. IN deze nieuwe versie kan je ook stukjes HTML-code oproepen, wat erg handig is voor web ontwikkelaars.
http://www.ergonis.com/typinator

VRIJDAG: MONOPOLY VOOR DE IPOD
iTunes Store - 4,99 $
Electronic Arts heeft nu ook een versie uitgebracht van het klassieke bordspel Monopoly voor de iPod. Met het klikwieltje laat je de teerling rollen en kan je straten, huizen en hotels kopen en verkopen. Je kan het spel alleen spelen, maar ook tegen je vrienden.
Draait op iPOd nano van de derde generatie, iPOd klassiek en iPod van de vijfde generatie
http://phobos.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewGame?id=281829900&s=143441


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Alimentatie is huishoudgeld zonder rompslomp.

Ik blijf het betreuren dat mannen er niet voor in aanmerking komen.

Simon Carmiggelt, Nederlands schrijver