Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 29/5/2008 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be



INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 12
Nummer 551 van 24/5/2008






Gegroet lezer,

Deze week twee nieuwigheden. Vooreerst hebben wij voor onze rubriek met tips nu ook, naast de o zo handige tips van Sjeef, ook medewerking gekregen van de website Helping Hand Almere. Welkom bij de ploeg!

Een tweede nieuwigheid is een ballonnetje dat wij oplaten, om te zien of er bij onze lezers belangstelling bestaat voor hoorspelen. Persoonlijk zijn wij gebeten van de microbe, nu wij ontdekt hebben dat er een schat aan hoorspelen op het web te vinden is, en gratis gedownlaod kan worden, om over te zetten naar de MP3 player. Maar hoe zit het met u? Kunnen hoorspelen u ook begeesteren, en zou u graag hebben dat wij u nog meer tips voor hoorspelen bezorgden in onze rubriek "het oor wil ook wat"? En zo ja: liever Nederlandstalige uitzendingen, of mag er ook wat Engels tussen zitten?
Laat het ons weten. Uw feedback is erg belangrijk voor onze redactie!

Veel leesplezier (en ook luisterplezier!) gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week.

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php




Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




ZONDAG GEEN RUSTDAG VOOR DE SPAMFILTERS!
Is het je ook al opgevallen dat spam vooral in het weekend superactief is? Tijdens de week druppelt er gestaag een stroom spam binnen op onze computer, met een gemiddelde van een 750 tot 1.000 spamberichten per dag. Tijdens het weekend zouden we haast om het half uur onze spamfilter (MailWasher) het onkruid moeten laten wieden op de mailserver van onze provider, want we hebben onze rug nog niet gedraaid, of daar staan alweer 100 nieuwe spams klaar!
Middeltjes om grotere attributen te krijgen (voor mannen dus), om een steviger voorkomen te krijgen (eveneens voor mannen), en uitnodigingen om geld uit te geven in online casino's, dat is wat deze boodschappen aanprijzen. Berichten die ons niet interesseren, en die het o zo moeilijk maken om tussen alle spam de legitieme boodschappen te herkennen. Het blijft dweilen met de kraan open.
Is er dan echt geen remedie tegen spam? Strenge boetes lijkt ons het enige dat helpen kan. Tref de spammers waar het zeer doet: in hun portemonnee. Nu kopen zij voor een habbekrats lijsten met tienduizenden adressen. Alles wat zij moeten doen is op een knop drukken en een mailtje versturen. Als slechts één van die bestemmelingen reageert op hun aanbod, dan hebben zij vaak al de aankoopprijs van de adressenlijst terug verdiend. En dus is dit "economisch model" van spam voor de spammers nog altijd renderend. En zolang het renderend is, zal het blijven bestaan. Optreden tegen spammers, middelen inzetten om hen op te sporen, dat is helaas een te kostbare zaak voor de meeste overheden, en staat op een lage prioriteit..
Wat ons echter verwondert is dat de spammers zo gemakkelijk hun mails kunnen versturen. Als gewone internaut, althans in België, krijg je bij de meeste providers een limiet opgelegd: je mag bijvoorbeeld bij Telenet een mail aan maximaal 150 personen versturen, en dan moet je 10 minuten wachten om een nieuwe mail te versturen. Quota die wel lastig zijn wanneer je manueel een nieuwsbrief wil versturen, zoals wij vroeger deden, maar die eigenlijk wel verstandig zijn. Hoeveel spam ontvang je immers van Belgische afzenders?
In andere landen, zoals de VS, lijken deze quota niet te bestaan, althans als je afgaat op de stortvloed spam die je op een mum van tijd te slikken krijgt. Kijk: voor één keer zijn wij blij dat de Belgische providers stricte quota hanteren!
http://nl.wikipedia.org/wiki/Spam

GOOGLE KENT ZIJN TALEN EEN BEETJE BETER
Sinds kort spreekt Google bij zijn vertaalwerkzaamheden ook Nederlands: je kan teksten vanuit verschillende talen (Frans, Duits, Engels, maar ook Arabisch, Japans, Koreaans en Russisch automatisch laten vertalen naar het Nederlands. Toegegeven, nadien moet je zelf nog wel wat herschikken aan de woorden, om het tot een vloeiende tekst te herschrijven. En soms wordt "il a" vertaald door "hij was". En je komt gekke dingen tegen zoals "on ne peut pas le forwarder", dat vertaald wordt als "Het kan niet worden expediteur", terwijl de zin eigenlijk betekende: "je kan het niet forwarden of doorsturen".
Maar al bij al blijft het een enorme verbetering tegenover vroeger: voortaan kan je immers ook websites bezoeken in andere talen, zoals het Pools, Portugees, en toch begrijpen waarover het gaat. Echt perfecte vertalingen zullen het waarschijnlijk nooit worden, tenzij het semantische web redding kan brengen. Maar de vertaaldienst van Google is zoveel beter dan bijvoorbeeld die van Systran, zo verzekert medewerker Wim W ons. En trouwens: je wil de arme vertalers en tolken toch ook nog hun kost laten verdienen, niet? (Bron: Wim W)
http://www.google.be/language_tools?hl=nl

VAN AMSTERDAM NAAR PARIJS, MÉT WI-FI!
Vanaf de herfst van dit jaar zullen alle Thalys-treinen uitgerust zijn met Wi-Fi breedband internettoegang, zo werd verleden week vol trots aangekondigd door Thalys, Nokia Siemens Networks, 21Net, Telenet, en het PR bureau Interel. Vol trots? Ja, want zo simpel is het niet om een rijdende trein te voorzien van Wi-Fi, terwijl hij aan een snelheid van 300 km per uur doorheen het landschap raast, en van mast tot mast zijn netwerk moet zoeken en toch de verbinding moet blijven verzekeren voor de gebruiker. Vergeet daarbij niet dat de Thalys drie landen doorkruist: Nederland, België en Frankrijk. En toch werd het mogelijk gemaakt. Dus trots is wel gepast.
Allemaal goed en wel, zal je zeggen: dan heb ik breedband internet op de Thalys. En kan ik, comfortabeler dan bijvoorbeeld in een vliegtuig, mijn laptop gebruiken, mét internet toegang. Maar de laptop die 4 uur autonoom kan werken, op eigen batterij, en dan nog eens draadloos ook, die heb ik nog niet gezien! Van Brussel naar Parijs (1u22) is te doen, van Antwerpen naar Parijs (2u07) wordt al hachelijk, maar van Amsterdam naar Parijs (4u09) wordt een heksentoer!
De directie van de Thalystreinen is zich hiervan bewust. Waar er vandaag de dag stopcontacten aanwezig zijn in 2 rijtuigen per trein (Comfort 1), zullen de Thalys-treinen vanaf eind 2008 compleet gerenoveerd worden, zodat er in alle rijtuigen stopcontacten aanwezig zijn. En dan kan u, lekker lang uitgestrekt, in de Thalys trein rustig werken. Je zou zelfs kunnen overwegen om je hoofdkwartier in Amsterdam of Parijs op te slaan: gewoon lekker forensen in de Thalys, ondertussen je correspondentie en werk afhandelen, om uitgerust en zorgenvrij thuis aan te komen in de Lichtstad of de stad van de Jordaan!
Even toch wat praktische info op een rijtje: je moet beschikken over een laptop met Wi-Fi (802.11 b/g) of een PDA, compatible met Wi-Fi). Je start je laptop of PDA op, en raadpleegt de lijst met beschikbare netwerken. Kies het draadloze netwerk ThalysNet. Nu open je je browser, en word je automatisch gestuurd naar de portaalsite die toegang geeft tot ThalysNet. Is dit je eerste Thalys-reisje met laptop, dan moet je je wel inschrijven op de homepagina.
De toegang tot de portaalsite is gratis voor alle reizigers. Zij kunnen de sites Thalys.com raadplegen, waarop zij via een interactieve kaart het traject van hun trein in real time kunnen volgen. Echte internettoegang via de portaalsite is gratis voor de reizigers in Comfort 1, maar reizigers in Comfort 2 moeten betalen. zij kunnen kiezen uit twee formules: een verbinding van 60 minuten (6,5 EUR), of onbeperkte toegang tijdens één reis (13 EUR). Betaling geschiedt online met een bankkaart, maar men kan ook een kraskaart aankopen in de Thalysbar.
En dan nog dit: de treinstellen die uitgerust zijn met Wi-Fi kan je herkennen aan de stickers op ramen en deuren. Best informeer je bij je reservatie naar de beschikbaarheid, en vraag je bij je reservatie ook om gebruik van het stopcontact.
http://www.thalys.com

GOOGLE WIL VAN ZIJN SPREADSHEETS WIKI'S MAKEN, DOOR IEDEREEN TE lLATEN BEWERKEN
Een opmerkelijk initiatief van Google: het heeft een nieuwe mogelijkheid toegevoegd aan zijn Google Docs, waardoor iedere internaut een spreadsheet kan bewerken, zodat die eigenlijk als een soort wiki kan beschouwd worden.
Voorheen moest elke internaut apart uitgenodigd worden om een spreadsheet te bekijken of te bewerken. Daarvoor moest je dan wel een Google account hebben. En je kon de spreadsheet enkel benaderen nadat je een speciaal webadres gekregen had van de vrienden die jou hiertoe uitgenodigd hadden.
Nu moeten de gebruikers enkel nog de URL kennen van het document dat zij moeten bewerken: het adres inladen in de browser geeft meteen toegang tot het document, en het kan bewerkt worden en informatie toegevoegd worden. Maar is dat dan niet iets te gemakkelijk, en onveilig - vandalen kunnen immers gemakkelijk graffiti aanbrengen of content verwijderen. Het enige advies is: ervoor zorgen dat de button "anyone can edit this document without logging in" niet geactiveerd is.
Blijft natuurlijk de vraag of er überhaupt iemand die button wil activeren. Want als er al zoveel problemen opduiken bij de echte wiki, waar verbeteringen erg zorgvuldig bekeken worden, telkenmale weer, dan mag je die problemen ook verwachten bij de Google spreadsheets. Waar dus duidelijk niet dezelfde bescherming ingebouwd is als bij een Wiki, waar wijzigingen stap voor stap ongedaan gemaakt kunnen worden, enz.
Waarnemers stellen zich dan ook vragen bij dit nieuwe initiatief. Was dit echt nodig? Biedt het een meerwaarde? Of is het gewoon het zoveelste experiment dat op het grote publiek losgelaten wordt, gewoon omdat het kan, zonder na te denken over de consequenties?
http://www.betanews.com/article/Google_tries_to_make_its_spreadsheets_more_like_wikis/1210980137

AANWEZIGHEID 'GEWONE' ARABIEREN OP HET WEB KAN BEELD BIJSTUREN
Jimmy Wales, de man die de Wikipedia opgericht heeft, is een man met een visie, en wij kunnen hem niet ongelijk geven. Wij hopen zelfs dat hij gelijk heeft. Hij beweert namelijk dat, nu het internet stilaan ingeburgerd geraakt in het Midden-Oosten, ook de gewone man en vrouw daar toegang krijgt tot het web, zodat wij kennis kunnen maken met deze internauten. Hierdoor zouden we dan een beeld moeten krijgen van de omstandigheden in het Midden-Oosten, en tot de vaststelling komen dat de regio daar net is als overal elders te r wereld.
Al te vaak wordt enkel aan de extremisten gedacht en de problemen in de regio, wanneer er aan het Midden-Oosten gedacht wordt. En dat zijn inderdaad de mensen die tot nu toe op het internet gehoord werden, omdat zij de enigen waren die toegang hadden tot het wereldwijde web. Nu zou dat echter veranderen, en zou ook de gewone man in de straat zich op het internet gaan begeven, en dit extreme beeld wat kunnen bijstellen.
Beziet Wales het te optimistisch? Mogelijk. Wij menen alvast dat het geen kwaad kan dat er steeds meer verschillende klokjes te horen zijn over bepaalde zaken: hoeveel meer klokjes, hoeveel meer nuances er ontstaan, en hoe beter de mensen beseffen dat er geen zwart-wit mening gevormd kan worden over de problematiek in het Midden-Oosten.
http://www.theage.com.au/news/web/ordinary-arabs-to-retake-internet-wikipedia-founder/2008/05/19/1211049139851.html

DUIDELIJKE WETTEN GEVRAAGD IVM BLOGGEN EN HET POSTEN VAN COMMENTAREN
Uit een bevraging van DLA Piper blijkt dat slechts 5% van de internauten duidelijk weten wat hun rechten en aansprakelijkheden zijn wanneer zij commentaar online posten. Zelfs zij die ooit al een commentaar gepost hadden, zijn onzeker over hun wettelijke aansprakelijkheden, terwijl van de bloggers zelf meer dan drie kwart onzeker is of niet weet wat de wet te vertellen heeft over het bloggen.
Met andere woorden: als er al een duidelijke wet bestaat over blogging en user generated content, dan is die zeker niet bekend bij de betrokkenen: de bloggers, en de mensen die commentaren posten op de blogs. Slechts 1/3 van de internauten die regelmatig commentaren posten hebben eerst de wettelijke termen en voorwaarden gelezen, de disclaimers en de richtlijnen die het posten van een commentaar inhouden.
Een interessant pleidooi voor een duidelijke wetgeving vind je bij DLA Piper, een juridisch bureau dat gespecialiseerd is in internet en online zakendoen.
http://www.dlapiper.com/Global/Media/detail.aspx?news=2698
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=080517010

GOOGLE HEALTH IN BETA VAN START
Deze week ging Google Health officieel van start, nadat het verscheidene maanden uitgetest kon worden door een beperkte groep internauten. Het is de bedoeling dat je bij Google Health allerlei medische gegevens opslaag, zodat je arts die (met jouw toestemming) ook zou kunnen raadplegen.
UIteraard rezen er, onmiddellijk na de aankondiging van de nieuwe dienst, vragen over de privacy. Is Google Health wel voldoende beveiligd? Google beweert van wel, maar het is een feit dat je enkel een Gmail account nodig hebt om een account te openen bij Google Health. Met andere woorden: dezelfde inlog en paswoord tellen voor zowel je mail, je Adwords account, je persoonlijke iGoogle pagina, je reader... en nu ook je gezondheidsgegevens. Voeg daar nog aan toe dat Google geen minimum regels oplegt voor sterke paswoorden, en je begrijpt de ongerustheid die aan het groeien is: steeds meer diensten zijn toegankelijk via deze ene inlog en paswoord, en als een hacker jouw inloggegevens te pakken krijgt, heeft hij nu toegang tot àl deze diensten. Een gevaarlijke trend...
Maar terug naar onze Google Health. Het is de bedoeling dat je allerlei erg intieme details invult: niet alleen je leeftijd en gewicht (!), maar ook de medicijnen die je neemt, resultaten van testen die je al ondergaan hebt, enz. Nadien kan je online medische diensten opzoeken of dokters vinden aan de hand van naam, woonplaats of specialiteit.
Nu is er eerst en vooral al een belangrijke opmerking: deze dienst is echt typisch gericht op de VS. Al is het maar omwille van de taal: wie weet hoe "gal" is in het Engels, of "trombose"? Uiteraard zijn ook de medische diensten en info die aangeboden worden gericht op de VS. Daar bestaan trouwens al vergevorderde online diensten bij apotheken; je kan daar een account hebben waarin al je medicijnen genoteerd staan. In dat geval geef je aan Google de toestemming om jouw dossier op te vragen en die gegevens in je Google Health account te importeren. Hetzelfde geldt voor sommige hospitalen, waar je je dossier via elektronische weg kan opvragen.
Enerzijds een mooi initiatief, dat bewijst wat technisch allemaal mogelijk is. Anderzijds een initatief waar wij toch kippenvel van krijgen: omwille van de privacy, omwille van de veiligheid, en zeker en vast omwille van het feit dat Google, dat toch al zoveel over ons weet, nu nog meer te weten komt. Als uit je aankopen bij de apotheek blijkt dat je geregeld pampers koopt, krijg je dan ook advertenties te zien voor incontinentieproducten wanneer je aan het surfen bent? Griezelig...
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080519-google-health-beta-launches-with-security-issues-looming.html

DE GEVOLGEN VAN DE KLIMAATVERANDERING AANGETOOND OP GOOGLE EARTH
Een mooi idee vonden wij terug bij Ars Technica. Het is immers zo dat tegenwoordig de democratisering van de informatie enkel bestaat uit het al dan niet toegang hebben tot het internet. Maar omgekeerd heeft de informatiemaatschappij ook enorm veel invloed op de wetenschap zelf. Analyse van data die normalerwijze erg lange berekeningen behoeft, kan u in een mum van tijd gedaan wordt. De grootste bibliotheken uit de hele wereld zijn nu aanwezig en bereikbaar in elk kantoor, in elk lab. De kracht van de huidige computers laat berekeningen toe en simulaties die vroeger niet mogelijk waren.
Al die informatie moet wel terug geraken bij het grote publiek, en Google Earth speelt daarbij een grote rol. Meer en meer individuele wetenschappers en onderzoeksprojecten zorgen ervoor dat hun gegevens beschikbaar worden als een speciale laag (layer) die op Google Earth opgeroepen kan worden, en waardoor hun bevindingen aangetoond worden.
En nu hebben twee Britse instituten een model gemaakt dat aantoont wat de gevolgen zijn van de klimaatverandering. Het Met[eorological] Office Hadley Centre heeft een KML bestand gemaakt (een "layer" die je opent in Google Earth) die dynamisch de projecties aantoont van het klimaatmodel voor deze eeuw. Roep je deze layer op, dan kan je zien welke klimaatveranderingen je kinderen en kleinkinderen mogen verwachten. De laag bevat ook enkele interessante punten op de landkaart, die beschrijven welke invloed de klimaatverandering op die specifieke regio heeft, plus uitleg over hoe de data berekend werden.
Een tweede laag is van de British Antarctic Survey: die concentreert zich op Antarctica. En die laag is echt wel indrukwekkend - om niet te zeggen onrustwekkend.
Maar kijk zelf. En begin als de weerga te zorgen voor een beter milieu - begin bij jezelf!
http://earth.google.co.uk/outreach/kml_entry.html#tClimate%20Change%20In%20Our%20World
http://earth.google.co.uk/outreach/kml_entry.html#tClimate%20Change%20In%20Our%20World%20Antarctica
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080520-modeling-the-effects-of-climate-change-using-google-earth.html

WELKE VIDEO'S WORDEN VAN YOUTUBE VERWIJDERD, EN WAAROM?
In de VS vroeg senator Lieberman aan YouTube om een reeks islamistische filmpjes te verwijderen van de site. YouTube verwijderde wel filmpjes die opriepen tot terrorisme, maar weigerde om alle islamistische filmpjes van de site te halen, omdat dit een inbreuk zou zijn op de vrije meningsuiting. (1)
Maar hoe zit dat eigenlijk met die verwijderde filmpjes? Worden er veel uit de lucht gehaald, en om welke reden gebeurt dat dan? Het YouTomb project van MIT Free Culture onderzoekt dit. YouTomb kijkt vooral naar welke populaire filmpjes uit de lucht gehaald worden omwille van inbreuken op de auteursrechten. Er wordt gezien naar de media in de filmpjes: wie diende een klacht in, hoe lang was de video op de site aanwezig vooraleer hij verdween. De uiteindelijke bedoeling is te zien hoe YouTube potentiële inbreuken op de auteursrechten herkent, en hoe het omgaat met fouten die gemaakt zijn door het Google algoritme. Want soms haalt YouTube inderdaad filmpjes van de site zonder dat het nodig is, omdat YouTube niet echt in staat is om te oordelen of een claim gerechtvaardigd is.
http://googlesystem.blogspot.com/2008/05/monitoring-videos-taken-down-from.html

BBC SOUND INDEX: NIEUWE MANIER OM POPULARITEIT ARTIEST TE METEN
Tot nu werd er bij het bepalen van de populariteit van een artiest afgegaan op het aloude Billboard Hot 100. Die komt één keer per week uit, en baseert zijn rangschikking op data van peilingsonderzoeken zoals Nielsen SoundScan en Arbitron. Zij worden zo'n beetje beschouwd als de standaard voor het meten van de populariteit van een muzikant, en daarbij is het vooral het aantal keren dat een song gespeeld wordt op de radio en de verkoop van platen geteld.
Maar de "buzz" wordt niet meegerekend bij deze Billboard. welke artiest is "hot", waarover wordt geblogd, wie wordt bekeken en gedownload op het web? Omdat deze gegevens toch ook belangrijk zijn, en de mogelijkheid bestaat om dit te meten, is er nu een nieuwe maatstaf bedacht: de BBC Sound Index. Die heeft, net als de zoekmachines, spinnen die de data onderzoeken van bevriende sites zoals Bebo, MySpace, Last.FM, iTunes, Google, en YouTube, plus de vermeldingen in de blogs, commentaren, het aantal keren gedownload en gespeeld, profielen die bekeken werden, zoekopdrachten naar artiesten. Hiervan wordt dan een lijst opgesteld van de 1.000 populairste namen, en die lijst wordt dan elke zes uur opnieuw ververst.
Nieuwssite BetaNews deed de test met de index, en moest vaststellen dat het systeem toch nog niet perfect werkt: een muzikant Wiley werd bijvoorbeeld verward met de acteur Wiley.
http://www.betanews.com/article/BBC_Sound_Index_portends_new_popularity_metrics_for_music/1211315929
http://www.billboard.com/bbcom/charts/chart_display.jsp?g=Singles&f=The+Billboard+Hot+100
http://www.bbc.co.uk/soundindex/

NASA MOET COMPUTERS REDDEN VAN MIEREN
Huh? Inderdaad. Een raar bericht - en daarom brengen wij het natuurlijk ook. Een horde vraatzuchtige mieren zet immers haar opmars voort naar Houston, en onderweg vernietigt het computers, radio's en zelfs auto's. Zelfs het Johnson Space Center heeft er experts ongediertebestrijders bijgehaald, om de diertjes de toegang te kunnen versperren tot hun erg gevoelige apparatuur.
Wat is er aan de hand? Hebben die diertjes plots een voorliefde gekregen voor plastic, koperdraden of alle mogelijke andere grondstoffen die in computers verwerkt zijn? Neen. De diertjes hebben gewoon honger, en zij zijn met heel veel. Zij gaan op zoek naar eten, en zij gaan in hun zoektocht allerlei mogelijke ruimtes in, ook gevoelige apparatuur. Maar omdat zij met zovelen zijn, veroorzaken zij kortsluiting, in de computers in huizen en kantoren, en slagen er zelfs in om systemen in grote kantoorgebouwen buiten strijd te zetten. Wanneer het IT-personeel de getroffen computers openschroeft, dan vinden zij de machines vol met duizenden dode mieren.
Een griezelverhaal, waarvan een handige scenarist meteen ook een film kan maken! Lees meer over deze vraatzuchtige mieren bij NetworkWorld.
http://www.networkworld.com/news/2008/051508-nasa-moves-to-save-computers.html?t51hb&netht=mr_052008&nladname=052008dailynewspmal

ZIJN PERSOONLIJKE HOMEPAGES EN BLOGS AAN HET VERDWIJNEN?
Een interessante vraag, opgeworpen door befaamd internetpionier Chris Pirillo, die zijn inspiratie haalde bij een artikel van Jeffrey Zeldman. Het gaat over het volgende. In den beginnen was er het internet. Er waren sites van bedrijven, maar ook gewone mensen hadden hun persoonlijke homepage. Veel kon je er toen nog niet mee aan, want om foto's te kunnen publiceren op die site, moest je zelfs nog de foto's inscannen - er waren haast nog geen digitale camera's.
Dat veranderde echter geleidelijk aan. Die ene pagina die alle informatie over jou bevatte, werd vervangen door een pagina bij YouTube, Picasa, een blog, een profiel bij MySpace en Facebook... Met andere woorden: het alles-in-een, de pagina die alle informatie over jouw persoontje bevatte, is aan het verdwijnen. En degene die zorgt voor de verdwijning ben jij, de maker van dit soort pagina's, omdat je ze niet meer maakt of bijhoudt.
Pirillo pleit dan ook voor het behoud van deze centraliserende pagina, waarnaar je links legt naar al die andere sites. Zo kan je archiveren wat je aan het doen bent, wat de mensen zeggen over je, wat er aan de hand is in de wereld rond jou. Om het met de woorden van Pirillo te zeggen: "Als je de mensen niet kan verwijzen naar al die sites, via een persoonlijke site waar alles opgevolgd wordt, dan loop je het gevaar jezelf te verliezen en je identiteit."
Heeft de man gelijk? Wij zijn geneigd te zeggen van ja!
http://chris.pirillo.com/2008/05/20/are-personal-home-pages-and-blogs-dying/

MICROSOFT BETAALT SURFERS OM LIVESEARCH TE GEBRUIKEN
Huh? Is Microsoft zo wanhopig om wat gebruikers terug te snoepen die het verloren heeft aan de Google zoekmachine, dat het die gebruikers wil gaan betalen? Wees gerust, zo erg is het niet, alhoewel sommige kritikasters het nieuwe initiatief van Microsoft als dusdanig uitgelegd hebben.
Het nieuwe initiatief heeft enkel te maken met een soort affiliatieprogramma: wanneer je voortaan op zoek gaat naar bepaalde producten via Live Search, dan kan je genieten van korting bij aankoop van de gevonden goederen. Dat kan, doordat Microsoft deals afgesloten heeft met een 700 online winkels, die samen ongeveer 10 miljoen producten verkopen.
Aan het "cash back" programma ligt de aankoop aan de basis van de site Jellyfish.com, dat al een gelijkaardige dienst aanbood. Collega e-zine PC WOrld haalt het volgende voorbeeld aan: een zoektocht naar een 4 GB flash memory SD card van San Disk die normalerwijze $52,99 kost, kan je met een korting van 2,12 kopen als je via LiveSearch koopt.
Leuk. Maar helaas, (zucht), zoals het de laatste tijd met zoveel nieuwe dingen het geval is, is het aanbod beperkt tot bezoekers uit de VS. Of en wanneer het initiatief ook naar Europa overwaait, is nog niet geweten.
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/146130/microsoft_unwraps_search_engine_reward_program.html

GAMERS BOOS OP NOKIA
Wie denkt dat DRM enkel een kwaal is waarmee muziek en films behept zijn, die denkt verkeerd. Ook spelletjes worden opgezadeld met deze kopieerbescherming. Dat was zo voor de games voor de spelconsoles, maar dat is nu ook zo voor de spelletjes die je op je mobiele telefoon downloadt en installeert.
Bij de Nokia kan je vele N-Gage games downloaden om op je mobieltje te spelen. Maar wat als je een nieuwe mobiele telefoon aankoopt? Dan zou je verwachten, toch zeker als het opnieuw een Nokia is, dat je de games gewoon kan overzetten. Maar datis dus verkeerd gedacht, want de spelletjes kan je gewoon niet overzetten. Je moet ze opnieuwe aankopen, wil je ze blijven spelen.
En dat pikken de gebruikers niet, die heel boos reageren, vooral omdat deze gebruiksvoorwaarde nergens op de website All About N-Gage te lezen zou zijn...
http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/7414323.stm

MUSOPEN BRENGT KLASSIEKE MUZIEK EN BLADMUZIEK IN HET PUBLIEKE DOMEIN
We mogen dan al soms een flinke zaag spannen over DRM en de beperkingen die het de internaut oplegt, maar af ten toe zijn wij toch verheugd dat wij positieve initiatieven mogen melden, die deze beperkingen, binnen de regels van de wet, proberen te overstijgen. In dit geval gaat het om klassieke muziek. Zoals je weet zijn de auteursrechten in jaren beperkt, en is alle muziek die voor de 20e eeuw geschreven werd, nu in het publieke domein beland. Maar dat wil niet zeggen dat je gemakkelijk aan opnamen van die muziek kan geraken, of zelfs aan bladmuziek. Want op de opname berusten ook auteursrechten: tenzij een opname dateert van begin 1900 dan is ook deze klassieke muziek onderworpen aan auteursrechten. En helaas zijn de opnamen van begin 1900 niet echt goed van geluidskwaliteit te noemen....
Er is echter een site die zichzelf tot doel gesteld heeft al die hindernissen uit de weg te ruimen, en klassieke opnames en bladmuziek in het publieke domein te brengen. Musopen brengt om te beginnen op haar site bladmuziek die gratis gedownload kan worden. Maar verder zamelt de site regelmatig geld in om klassieke stukken te laten uitvoeren door professionele muzikanten, en die opnamen dan via het web beschikbaar te stellen. Zo werd al de volledige reeks van de 32 pianosonates van Beethoven uitgebracht in het publieke domein.
De site hanteert ook een soort veilingsysteem: gebruikers kunnen een bijdrage storten en vragen dat bepaalde stukken uitgevoerd worden. Zodra het benodigde bedrag bijeen geraapt is, wordt er een professionele muzikant ingehuurd.
Een mooi initiatief!
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080521-musopen-puts-classical-recordings-scores-in-public-domain.html
http://www.musopen.com/




Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


IDEETJES VAN MICROSOFT OVER MEDICIJNEN
Wat denk je van het volgende: in de (nabije) toekomst zouden mensen hun eigen medicijnen kunnen printen met hun eigen printer. Huh? Tja, het principe is als volgt: de hedendaagse printers hebben al een geavanceerd systeem om vloeistoffen te verdelen. Vervang de inkt cartridge door een flesje met medicijnen, en je hebt een aan de individuele patiënt aangepaste medicatie. IN welke vorm het resultaat uit de printer rolt, wordt in het artikel bij The Inquirer niet vermeld.
Het artikel spreekt daarentegen nog over een andere innovatie: mobieltjes met een ademtest. Die zou de adem van de gebruiker kunnen onderzoeken op de aanwezigheid van virussen, ziekten, chemische ongeregeldheden, en andere dingen - wie weet zelfs op een slechte adem! Is alles in orde wanneer de gebruiker de test uitvoert, dan is het goed. Maar als er een probleem is, dan kan de gebruiker met zijn mobieltje naar een hospitaal gaan, waar de uitslagen geanalyseerd kunnen worden.
http://www.theinquirer.net/gb/inquirer/news/2008/05/09/microsoft-thinking-printing

ALLEDAAGSE GELUIDEN TOEVOEGEN AAN SONGS
Een bericht dat de amateur (en wie weet ook professionele) muzikant zal interesseren: het bedrijf Big Fish Audio heeft een pakket uitgebracht dat erg origineel is, en dat compatibel is met verschillende muziekformaten, waaronder Apple Loops, REX, WAV, RMX, of Acid.
De software maakt gebruik van gewone dagdagelijkse geluiden, en die tot muziekinstrumenten omgevormd worden. Blikjes cola, een zaag, een kristallen vaas, een wijnfles: slechts enkele van de 2100 geluiden die tot nieuwe instrumenten omgevormd werden. In totaal bevat de software meer dan 6 GB bestanden, 85 bouwkits, en meer dan 2100 loops die je als instrument kan gebruiken.
http://www.bigfishaudio.com/4DCGI/detailDemos.html?1284
http://www.pcworld.com/article/id,145994/article.html?tk=nl_dnxnws

ARCHOS 605 GPS: EEN MEDIASPELER MET GPS
Hier in België zijn de digitale multimedia players van Archos niet zo erg bekend. Onterecht, want zij zijn echt supergoed, en wij kunnen het weten: al meer dan een jaar hebben wij een Archos 104 audioplayer, die naar onze mening een van de meest gebruiksvriendelijke players is die er bestaan. Maar over dit toestel gaat dit artikel niet.
Archos heeft immers een nieuwe player uitgebracht: de 605 GPS. Die combineert mediaplayer met GPS in één toestel. Wat GPS betreft: het toestel beschikt over Tele Atlas kaarten van 22 Europese landen. Het toestel ondersteunt POI's (point of interest), en zorgt voor precisienavigatie met tunnelsimulatie.
Bovendien heeft de 605 GPS ook een draadloze verbinding, zodat je, wanneer je in de buurt bent van een WiFi hotsport, je ook kan mailen of contactadressen opzoeken. En je kan ook games en video's huren via de ARCHOS Content portaal, zodat je de kleintjes op de achterbank ook rustig kan houden.
De toestellen zijn beschikbaar in versies met 4, 30, 80, of 160 GB. Heb je al een 605, dan kost de extra GPS 140 dollar. Begin je vanaf niets, dan kost 605 mét TPS 399 voor de 30 GB versie.
http://www.archos.com
http://gizmodo.com/382865/hands-on-archos-605-gps

SONY ZAAGT DE HELFT VAN HET KLAVIER WEG
Bij laptops is het altijd een moeilijk evenwicht zoeken tussen functionaliteit en grootte/zwaarte. Sony is nu wel met iets erg origineel uitgekomen: een laptop model waarbij het klavier in de helft gedaan werd. Gelukkig niet in de hoogte (je hebt nog alle letters van het alfabet op je klavier staan) maar wel in de lengte: het onderste deel met touchpad werd afgezaagd, en de touchpad werd naar het rechtergedeelte verschoven, naast het klavier.
Gevolg: als je het toestel dichtklapt wordt het scherm slechts voor de helft bedekt - wat wel op de een of andere manier opgevangen zal worden door een beschermhoesje. Groot voordeel wel van deze laptop is dat je hem kan openklappen op een tablet waar je niet zoveel ruimte hebt, bijvoorbeeld in een luchthaven.
Bekijk zelf de foto bij Crave.
http://crave.cnet.com/8301-1_105-9948388-1.html?tag=nl.e433

OLPC IN FOTO'S
De OLP, die in het begin ook bekend stond als de 100 dollar laptop, maar die uiteindelijk flink duurder blijkt te zijn, krijgt stilaan vaste vorm. Maar hoe gaat hij er eigenlijk uit zien? Want er is een groot verschil tussen een model dat ontwerpen werd door de ingenieurs, en het uiteindelijke model, waarbij rekening gehouden werd met de praktische moeilijkheden waarmee zo'n toestel bij de uitvoering geconfronteerd wordt.
Bij CNet kan je de foto's van het uiteindelijke model bewonderen. Daaruit blijkt dat er niet echt een klavier is, maar een QWERTY aanraakscherm. Dat heeft dan weer een extra consequentie: dat er ook aangepaste toetsenborden op het aanraakscherm geprojecteerd kunnen worden. Jonge kinderen zouden een vereenvoudigd klavier kunnen gebruiken, en ouderen meer geavanceerde, met toetsen voor bepaalde functies, en meerdere talen. De OLPC zou ook als e-boek reader gebruikt kunnen worden, als je hem in een andere positie vasthoudt.
Sommigen hebben kritiek op de OLPC, omdat die een speciaal besturingssysteem zou hebben, dat de codenaam Sugar meekreeg, in plaats van een Windows OS, om de kosten te drukken. Maar er zouden, volgens de laatste berichten, ook Windows compatibele versies uitkomen van de OLPC, naast een machine die enkel Linux draait.
Foto's van de OLPC vind je in deze fotoreportage bij CNet.
http://news.cnet.com/2300-1044_3-6239928-2.html?tag=ne.gall.pg





Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be



Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop



[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Verkoop van volledige albums via iTunes terug in de lift
http://www.pcworld.com/article/id,146015/article.html?tk=nl_dnxnws

*** De nieuwste plasma tv van Panasonic streamt ook filmpjes van YouTube en vertoont foto's van Picas
http://ct.news.com/clicks?t=51532167-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=NEWS&s=5

*** De nieuwste geruchten: Microsoft wil eerst Yahoo search inpikken, om daarna Facebook op te slokken.
http://www.pcworld.com/article/id,146060/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Microsoft zal meer aandacht geven aan de ondersteuning van de formaten van concurrenten in Office.
http://ct.cnet.com/clicks?t=52004300-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=NEWS&s=5

*** Phishers proberen nu ook voor het eerst de identiteit te ontfutselen van internauten via een mail die zogenaamd afkomstig zou zijn van iTunes.
http://www.pcworld.com/article/id,146132/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Nederlandse internauten die verleden week getroffen werden door een megastoring bij KPN vragen vergoeding, maar KPN blijft oostindisch doof.
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/51158

*** Vanwaar komt eigenlijk de naam 'Bluetooth'?
http://www.express.be/joker/nl/platdujour/vanwaar-de-bluetooth/87202.htm

*** Website verkoopt experimenteel kankermedicijn
http://www.express.be/joker/nl/platdujour/website-verkoopt-experimenteel-kankermedicijn/93371.htm

*** Oplossing voor eindeloze reboot bij installatie sp3 op sommige amd's
http://www.computerworld.com/action/article.do?command=viewArticleBasic&articleId=9085978&intsrc=hm_list

*** LG maakt ronde en vierkante LCD schermpjes.
http://www.i4u.com/article17283.html

*** Tot 15 oktober biedt BASE de Live Messenger dienst gratis aan via WAP.
http://www.base.be



Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



HOORSPEL: GOENA GOENA
Deze week maken wij even een zijsprong, in de hoop jou de microbe door te kunnen geven die ons sinds kort gebeten heeft: hoorspelen. Toen er nog geen tv was, was de radio het wondere medium dat de mensen ontspanning bracht. Toen werden er hoorspelen ten gehore gebracht, met legendarische helden zoals de Lone Ranger, Hercule Poirot en vele meer. Toen de tv kwam, was hun lot al snel bezegeld. Maar nu er de draagbare mediaplayer is, is het hoorspel aan een revival toe. Je kan immers op het web ontelbare hoorspelen vinden die je gratis kan downloaden en overzetten op je podcast, om die in alle rust te beluisteren waar en wanneer je wil. En net zoals bij een boek je eigen fantasie het scherm is waarop je beelden ziet, hoor je bij een podcast wel de stemmen en de achtergrondgeluiden, maar wordt het beeld door je eigen fantasie gemaakt. Heerlijk!
Wij zouden het erg waarderen als je ons zou laten weten wat jij van deze hoorspelen vindt. Kan het je begeesteren? Zou je, na onze eerste links, nog meer links willen? En zo ja: enkel naar Nederlandstalige hoorspelen, of is het Engels voor jou ook voldoende verstaanbaar? Laat het ons weten!
Het eerste hoorspel in deze reeks is Goena-Goena, over een jonge weduwe in Suriname, die haar zinnen gezet heeft op de gelukkig getrouwde notaris Bronkhorst, en hem kost wat kost wil krijgen. Er komt zelfs zwarte magie aan te pas!
[Taal: NEderlands]
http://feeds.feedburner.com/~r/Hoorspelcast/~5/154923387/Goena%20Goena.mp3

HOORSPEL: DE TREIN DER TRAAGHEID
Sommige hoorspelen zijn gebaseerd op boeken. Maar er is een groot verschil tussen voorgelezen boeken (audiobooks) en hoorspelen. Bij een audioboek is het één persoon die het hele boek voorleest, en vaak met zijn stem bepaalde typetjes neerzet om de afzonderlijke karakters aan te duiden. Bij een hoorspel zijn het verschillende acteurs die aan het toneelstuk meewerken, zijn er achtergrondgeluiden, en vaak ook een verteller.
"De trein der Traagheid" is uiteraard een hoorspel naar het beroemde boek van Johan Daisne. Intrigerend, magisch realisme. Laat die benamingen, plus het feit dat het boek jaren geleden tot de verplichte schoollectuur behoorden je niet afschrikken: dit is een boeiend hoorspel!
http://feeds.feedburner.com/~r/Hoorspelcast/~5/126346720/De%20Trein%20Der%20Traagheid.mp3

HOORSPEL: HEER BOMMEL EN DE LOODHERVORMER
Hoorspelen zijn vaak gemaakt in verschillende afleveringen die samen een geheel vormen. Zo ook deze reeks van Heer Bommel. Hieronder vind je de links naar de 5 afleveringen die samen "Heer Bommel en de loodhervormer" uitmaken. En ook de link naar meer afleveringen, die je als podcast kan downloaden en beluisteren.
Sommige lezers laten ons weten dat zij het spijtig vinden dat zij deze hoorspelen niet op hun MP3 player kunnen overzetten. Dat kan wel degelijk hoor: dit zijn gewone MP3-bestanden, zonder kopieerbescherming. Je kan deze MP3's na de download gewoon verslepen naar je player, en rustig beluisteren waar en wanneer je wil.
http://feeds.feedburner.com/~r/bommel/~5/259654990/300.mp3
http://feeds.feedburner.com/~r/bommel/~5/261269892/301.mp3
http://feeds.feedburner.com/~r/bommel/~5/261946579/302.mp3
http://feeds.feedburner.com/~r/bommel/~5/262646952/303.mp3
http://feeds.feedburner.com/~r/bommel/~5/263317885/304.mp3
http://feeds.feedburner.com/bommel

HOORSPEL ENGELS: SUNSET BOULEVARD
Er zijn ook ontelbare Engelstalige hoorspelen te vinden op het web, gerangschikt naar de radio's die ze aanboden, of de productiehuizen. Een heel mooi hoorspel is Sunset Boulevard, naar het gelijknamige toneelspel. Het verhaal van de wegkwijnende Hollywoodster en de jonge schrijver, te vinden in de reeks "The Lux Radio Theater", omdat het merk "Lux" tijdens de intermissies reclame maakte voor haar zeep.
http://m.podshow.com/media/1407/episodes/108419/otrdrama-108419-04-18-2008.mp3

HOORSPEL ENGELS: AGATHA CHRISTIE
Ongemeen boeiend zijn ze, de hoorspelen gebaseerd op de boeken van Agatha Christie. Murder on the Orient Express blijft je boeien. Hieronder de links naar de 5 afleveringen, en ook de link naar de podcast, om je via je favoriete podcast-software (iTUnes, HappyFIsh, iPodder enz) te abonneren op nieuwe afleveringen.
http://media.libsyn.com/media/agatha/ac33a.mp3
http://media.libsyn.com/media/agatha/ac34.mp3
http://media.libsyn.com/media/agatha/ac35.mp3
http://media.libsyn.com/media/agatha/ac36.mp3
http://media.libsyn.com/media/agatha/ac37.mp3
http://agatha.libsyn.com/rss



Netties werkt samen met:



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
De dingen die de mensen te beurt vallen die wachten,
zijn mogelijk de dingen die achtergelaten zijn door zij die er eerst waren.
- oud gezegde -




De nieuwe oogst



BLOGGER TEMPLATES
Bij een blog zijn meestal de teksten het belangrijkste, maar het is toch mooi meegenomen als er ook een frisse layout bijhoort. In dit artikel bij Mashable vind je 70 leuke en mooie templates, die bij verschillende blogdiensten behoren. Aan jou de keuze!
[Taal: Engels]
http://mashable.com/2008/05/17/70-plus-new-and-beautiful-blogger-templates/

DATABANK SABAM
De auteursrechtenmaatschappij Sabam heeft op haar vernieuwde website ook een databank beschikbaar gesteld, waarbij je kan nakijken of er voor een bepaald muzieknummer auteursrechten betaald moeten worden. In de databank zitten 5 miljoen buitenlandse muziekwerken, 650.000 uit België, en 175.000 literaire werken. Binnenkort zou er ook een databank komen voor audiovisuele werken.
Er is ook een tarievensimulator, en dat zal de mensen wel interesseren die een evenement willen organiseren. Daar kunnen zij namelijk berekenen hoeveel er betaald moet worden aan auteursrechten wanneer zij een fuif en dergelijke willen inrichten.
http://www.radiovisie.eu/be/nieuws.rvsp?art=00074844
http://www.sabam.be/

JOBGEPAST: JOBSITE MET NOG VEEL WERK
De nieuwe jobsite Jobgepast werd, zoals in het persbericht te lezen staat, gemaakt volgens de regels van web 2.0: interactiviteit voert de boventoon, en is de site geoptimaliseerd voor SEO (search engine optimalisation). Leuk, de site ziet er inderdaad goed uit. Alleen: een jobsite moet ook jobs kunnen aanbieden. En met een aanbod van 150 jobs in totaal kan alle Web 2.0 interface niet verhelpen dat dit aanbod te mager is om een kritieke massa gebruikers te lokken.
[Taal: Nederlands]
http://www.jobgepast.be

FONTSTRUCT: MAAK JE EIGEN LETTERTYPE
Een gratis online editor om lettertypes te maken. Je vindt er een demo die toont hoe je tewerk kan gaan, en daarna kan je zelf aan de slag! Bovendien vind je er een hele schatkamer aan fonts die je kan downloaden. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://fontstruct.fontshop.com/

ROUTARD: REISGIDSEN
Een van de oude waarden die door ervaren reizigers gebruikt werden, Routard, is nu ook online. Je moet wel wat Frans kennen, maar het aanbod is inderdaad erg aanlokkelijk: reizen in binnen- en buitenland, routes, bezienswaardigheden, hotels, enz. (Bron: Wim W)
[Taal: Frans]
http://www.routard.com/

HOE DOE IK HET?
Een uitstekende sites waar je ontelbare cursussen vindt, met filmpjes, die je uitleggen hoe je uiteenlopende dingen doet: een mailbox configureren, de startpagina van IE7 wijzigen, maar ook technieken voor de keuken, tafelmanieren, enz. (Bron: Wim W)
[Taal: Frans]
http://www.netprof.fr/Informatique/Tous-les-cours-en-video,6,0,0.aspx

TROUW DIGITAAL
Ook de Nederlandse krant heeft een digitale rubriek, waar alle artikels verzameld worden die de ontwikkelingen in de wereld van internet, tv en multimedia verzameld worden. (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.trouw.nl/deverdieping/dossiers/article225121.ece/Digitaal#dossierartikelen

IK HEB EEN VRAAG
Heb je een vraag over wetenschappen, dan kan je die stellen op deze website, die het resultaat is van de samenwerking van 14 wetenschappelijke instellingen en universiteiten, onder coördinatie van het Museum voor Natuurwetenschappen. Vragen over natuurwetenschappen (biologie, chemie, fysica), wiskunde, maar ook taal en literatuur, psychologie, geschiedenis en wijsbegeerte komen er aan bod.
[Taal: Nederlands]
http://www.ikhebeenvraag.be

KYOLO: SPRAAKBALONNETJES OP JE FOTO'S
Een leuke online dienst: je upload een foto, voegt een tekstballontje (of meerdere) toe, verandert die eventueel van vorm, tikt wat tekst in het ballonnetje, klik op "save" en je kan het resultaat downloaden. Leuk! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://kyolo.com

COLORHUNTER: MAAK EEN KLEURENPALET
Leuk, al die online diensten: bij Color Hunter kan je een kleurenpalet aanmaken op basis van eender welke afbeelding. Die afbeelding kan zich ergens op het web bevinden, in welk geval je de url moet doorgeven, maar kan zich ook op je eigen computer bevinden, in welk geval je de foto uploadt; nadien krijgt je automatisch een vijf kleuren palette met de HTML kleurencodes. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.colorhunter.com

SLIDEBOOM: POWERPOINTS DELEN
Nog een gratis dienst: hier kan je je powerpoint presentaties uploaden en met andere delen. Je presentatie kan zelfs maximaal 30 MB groot zijn! Na upload wordt zij omgezet in Flash, zodat jij die dan weer kan inbedden in je eigen blog of website. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.slideboom.com/

VERWANT: ONLINE EEN STAMBOOM AANMAKEN
Er bestaan al wel dergelijke sites, maar dan in het Engels, en het is natuurlijk veel gemakkelijker als je iets in je eigen moedertaal kan doen. Bij Verwant kan je online een stamboom aanmaken; alleen jij en je familie kunnen de stamboom zien. Wij vonden bij ons bezoek dat de pagina wel erg traag laadde. Maar wellicht is dit een tijdelijk probleem... (Bron: WIm W)
[Taal: Nederlands]
http://www.verwant.nl/

VRIJDAG MULTIMEDIA: JAMES NACHTWEY (FOTOGRAFIE)
"Ik was een getuige, en deze foto's zijn mijn getuigenis. De gebeurtenissen die ik vastgelegd heb zouden nooit vergeten mogen worden en mogen niet herhaald worden". Nachtwey brengt pakkende en beklijvende foto's uit Afghanistan, Bosnia, Kosovo, en over thema's zoals AIDS, honger, industriële vervuiling...
http://www.jamesnachtwey.com/

VRIJDAG MULTIMEDIA: MUTO
Bestaat er zoiets als geanimeerde graffiti? Door een slim samenspel van tekenaar en filmcamera ontstaat hier een film waarbij beeld voor beeld, als bij een tekenfilm, de graffitikunst tot leven gewekt wordt. Knap!
http://www.blublu.org/sito/video/muto.htm

VRIJDAG MULTIMEDIA: NANACA CRASH (GAME)
Een online game waarbij de slimme gamer ongetwijfeld het doel van het spel onmiddellijk zal doorhebben, alsook de score en spelregels. De niet zo ervaren gamer blijft in de kou staan - de pagina met "how to play" is enkel in het Japans...
http://storage.act-9.com/2005/0222/nanaca.htm






Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.be



Bij de collega's



*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- 48 miljoen uur per week gamen
Bijna driekwart van de Nederlanders van acht jaar en ouder speelt games. Gemiddeld besteedt de Nederlander vier uur per week aan games, verdeeld...
http://www.ad.nl/multi-media/2313839/48_miljoen_uur_per_week_gamen.html
- Nederlands soortenregister op internet
Nederland heeft een naamlijst van alle voorkomende dieren en planten op internet.
http://www.ad.nl/multi-media/2313760/Nederlands_soortenregister_op_internet.html
- 'Sim only' abonnement steeds goedkoper
Bellen met een 'sim only' abonnement wordt steeds goedkoper. Besparingen van 80 procent op de maandelijkse kosten zijn haalbaar in vergelijking met...
http://www.ad.nl/multi-media/2308051/Sim_only_abonnement_steeds_goedkoper.html

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Online vreemde talen leren
Dat kan via Babbel.com. Deze site leert je gratis Engels, Frans, Duits, Spaans en Italiaans.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=22526
- Gimp in een Photoshopjasje
Gimp is een gratis programma met bijna evenveel mogelijkheden als Photoshop. Op het gebruiksgemak is echter veel kritiek. Maar er is Gimpshop!
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=18193
- Externe harde schijf in het netwerk
Steeds meer externe harde schijven kunnen direct - dus zonder computer - in het netwerk worden opgenomen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=18149

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Reflexcamera Olympus E-520
Olympus heeft een nieuwe reflexcamera in huis, de E-520, die over een verbeterde Live View-functie beschikt.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3316
- Aspire M5630
ACER – Aspire M5630: De Aspire M5630 biedt je een uitvoerige reeks digitale mogelijkheden.
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=%A32008&newsid=5015
- Bosch, Axis en Sony werken samen aan interface voor netwerkvideoproducten
Axis Communications, Bosch Security Systems en Sony starten met de oprichting van een open forum dat is gericht op de ontwikkeling van een norm voor de interface van netwerkvideoproducten.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3312

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Verdwijning van het papieren vliegtuitgticket
Het gekleurd papieren ticket dat uit meerdere lagen bestaat en waarmee u op een vliegtuig mag inschepen zal binnenkort verdwijnen. Vanaf juni duwt het elektronisch biljet de laatste ‘vouchers’ overboord.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18304&style=34360
- Vista staat niet aan bij ontwikkelaars
Amerikaanse ontwikkelaars tonen weinig enthousiasme over Windows Vista. Volgens het kabinet Evans Data, ontwikkelt slechts 8% van de ondervraagde ontwikkelaars toepassingen op Vista (en diens kenmerken) voor het ontwikkelen van hun toepassingen. 49% maakt nog gebruik van XP als platform.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18302&style=34360
- Belg betaalt nauwelijks met gsm
Slechts 8% van de Belgen gebruikt de gsm of een ander mobiel toestel voor betalingen, bankverrichtingen of online winkelen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18273&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Eerste OLED-scherm bij Samsung
Er wordt al jarenlang over gepraat, maar nu zijn ze er ook: de eerste OLED-schermen.
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/multimedia/eerste-oled-scherm-bij-samsung.cfm
- GPS-systeem voor voetgangers
De meeste navigatiesystemen beschikken tegenwoordig over een ‘voetgangersfunctie’. Maar Garmin gaat in feite nog een… stapje verder.
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/gsm-gps--pda/gps-systeem-voor-voetgangers.cfm
- Knappe Samsung: Laserprinter met stijl
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/printers/knappe-samsung-laserprinter-met-stijl.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Google en lokale zoekopdrachten
Sinds de lancering van Google Maps heeft Google hard gewerkt om zijn dienstverlening te verbeteren door het toevoegen van bedrijfgegevens. Hierdoor is het vandaag zelfs een geduchte concurrent van de 'Gouden Gids' geworden. Sinds kort voegt Google eveneens de resultaten uit Google Maps aan zijn klassieke pagina’s met zoekresultaten toe.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=6021
- Is de iPhone een telefoon ?
Steve Jobs heeft het opnieuw voor elkaar gekregen: de introductie van de iPhone is zonder twijfel hét evenement van 2007 in de telecom en internet wereld. Waarom slaagt een computerfabrikant er in om deze markt grondig door elkaar te schudden? Wat is zo bijzonder aan de iPhone?
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=6019

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Nationaal XL GAMING toernooi bij Kinepolis
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=2669
- HyperX 800 MHz FB-DIMM’s voor Intel’s du...
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=2668
- Snelle low-latency geheugens voor bestaande notebooks
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=2667

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Proef met gps-enkelband voor verdachten geslaagd
Een proef met het controleren van verdachten door middel van een gps-enkelband is succesvol verlopen, zo stelt Reclassering Nederland. Japanse criminelen zien echter ook voordelen in het plaatsbepalingssysteem.
http://life.tweakers.net/nieuws/53624/proef-met-gps-enkelband-voor-verdachten-geslaagd.html
- Student uit Delft ontwikkelt geavanceerde looprobot
Op 30 mei promoveert Daan Hobbelen van de TU Delft op het onderzoek aan zijn lopende robot die Flame gedoopt is. De robot beweegt zich voort door gecontroleerd te vallen met behulp van zeven motoren
http://core.tweakers.net/nieuws/53618/student-uit-delft-ontwikkelt-geavanceerde-looprobot.html
- Video overklokwedstrijd
De videobeelden van de Nederlandse vga-voorronde van de MSI OC Challenge staan dankzij knap montagewerk van Femme online. Voor de liefhebber: Henk maakt een kortstondige rentree in het filmpje.
http://tweakers.net/redactieblogs/53614/video-overklokwedstrijd.html



De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


SNELTOETSEN GEBRUIKEN
Sneltoetsen kunnen het Computerleven behoorlijk makkelijker maken. Functies van Windows zijn sneller bereikbaar dan met de muis alleen.
Een ander bijkomend voordeel is dat het beter is tegen RSI: u gaat uw handen namelijk anders gebruiken. Deze meeste mensen schrikken als ze de lijst met codes zien en zeggen dit nooit te kunnen leren. Leer u zelf 2 a 3 codes per keer aan die u direct kunt gebruiken en u zult zien dat dit er snel in zit.
Een lijst met de sneltoetsen kan je downloaden op het onderstaande adres:
(Bron: Helping Hand Almere http://www.home.zonnet.nl/helping2)
http://members.tele2.nl/helping2/Download%20form/Algemene%20Windows%20Sneltoetsen%20HHA%20IE7%202008.pdf

TIP SECURITY: BENT U UP TO DATE?
Het is vrij simpel om uw machine up to date te houden: de automatische updates van Windows, mits goed ingesteld, zorgen er zelf voor en Anti virus definitie files komen automatisch binnen.
Maar bent u up to date??
Het is vrij moeilijk om alle facetten van de internet security te leren kennen en herkennen.
Hoe vaak ben ik al niet een pc tegengekomen met een anti virusprogramma dat al meer dan een jaar niet geupdate werd met alle gevolgen vandien.
Of dat de personen zich niet bewust waren dat spyware geen virussen zijn en dus niet tegengehouden worden door hun antivirus programma's.
De truc is dus om er ook zelf zorg voor te dragen dat u up to date bent van de gevaren en hoe daarop te reageren.
Zelf vind het leuk om mij zelf via Podcast en Netcast op de hoogte te houden.
Enkele voorbeelden zijn :
- BNR nieuws radio de Electronische eeuw
- Tros radio Online
- Security now ( Engels talig uit Canada gaat soms zeer diep in op de stof)Aanrader!
- Labrats.tv (Engels talig uit Canada met video uitleg over veel onderwerpen)
Ga naar mijn Site voor de links
http://www.home.zonnet.nl/helping2
http://members.tele2.nl/helping2/pages/Workshops/uptodate.html

TIP SECURITY: IS JOUW COMPUTER EEN ONDERDEEL VAN EEN BOTNET?
Bij TrendSecure kan je een programma downloaden waarmee je dat kan controleren. Deze tip is afkomstig van lezer Dirk Geutskens.
http://www.trendsecure.com/portal/en-US/tools/security_tools/rubotted

TIP FIREFOX: OOK OUDERE EXTENSIES LATEN WERKEN MET FIREFOX 3.0
Firefox 3.0 is er, maar heel wat van de extensies die je in Firefox 2.0 gebruikte, zijn nog niet klaar voor deze nieuwe versie. Nochtans ben je zo gewend geraakt aan deze extensies, dat je ze niet meer wil missen.
Dan bestaat er een manier om deze extensies toch ook te activeren in Firefox 3.0, maar je loopt dan wel het risico dat je Firefox instabiel wordt. DIT IS DUS ENKEL VOOR ERVAREN GEBRUIKERS!
Ben je bereid dit risico te lopen, ga dan als volgt tewerk. Het is de bedoeling dat de browser de add-ons opstart, vooraleer hij de versie van Firefox controleert. Dat doe je als volgt. Tik in de adresbalk "about:config" in, en klik rechts op de lijst met voorkeuren. Klik New uit het contextmenu dat nu verschijnt. Kies vervolgens Boolean. Nu word je om een naam gevraagd voor deze preferentie. Geef in: "extensions.checkCompatibility" (zonder de quotes). En als waarde kies je "false".
Herstart Firefox. Je krijgt nu een waarschuwing dat het controleren van de versie uitgeschakeld is.
Wat je moet doen om deze preferentie terug te verwijderen, als het toch fout zou lopen, lees je bij PC World.
http://www.pcworld.com/article/id,146062/article.html?tk=nl_dnxnws

TIP PORTABLE APPS: HOE UBUNTU INSTALLEREN OP EEN USB STICK
Je weet ondertussen al dat je de de Ubuntu-versie van Linux ook op een Windows computer kan draaien, vanop de cd. Maar kan je het ook vanop een USB-stick? Want dat zou wel handig zijn.
En het kan. Op deze pagina bij ZDNet vind je een stap voor stap handleiding om Ubuntu op een USB stick te zetten.
http://blogs.zdnet.com/hardware/?p=1873



Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html






Van alles halen, (bijna) niets betalen...



MAME: GAME EMULATOR
Windows all - 6,7 MB - freeware
Een gratis emulator, waarmee je de spelletjes van oude arcade-automaten op je computer kan spelen. De vele spelletjes zijn als ROM te verkrijgen op de website van de maker van de software.
http://www.mamedev.org/roms/
http://www.chip.de/downloads/MAME_12996897.html

MOZILLA THUNDERBIRD 3.0 ALPHA
Windows 2000/XP/Vista - 7,6 MB - freeware
Wie avontuurlijk aangelegd is, kan deze nieuwe versie van Mozilla Thunderbird eens uittesten, het mailprogramma van het Mozilla team. Deze versie is gebaseerd, net zo als Firefox 3, op de vernieuwde Gecko Engine 1.9, die verbeterde prestaties kan neerzetten en stabieler is. Nieuw in deze versie zijn de tabblaadjes, en een verbeterde zoekfunctie, en de mogelijkheid om via de Add-on meer tools toe te voegen naar eigen behoefte.
http://www.chip.de/downloads/Mozilla-Thunderbird_13015118.html

AUDIOBOOKCUTTER: AUDIOBOEKEN IN STUKJES HAKKEN
Windows - freeware
Hoorboeken zijn leuk, maar niet elke player ondersteunt de indeling in hoofdstukken, en zorgt ervoor dat je het beluisteren kan hernemen waar je gestopt was. En als het een audioboek is van 6 uren lang, dan kan dat erg hinderlijk zijn!
Dit progje zorgt ervoor dat je het audioboek in hoofdstukken kan indelen zonder het bestand te moeten hercoderen.
http://audiobookcutter.sourceforge.net/

JAHSHAKA: VIDEO'S VERSNIJDEN ALS EEN PRO
Windows - freeware
Met dit progje kan je video's met opnamen van je vakantie of het familiefeestje in stukken snijden en bewerken met effecten. Het programma ondersteunt verschillende audio- en videoformaten, waaronder OGG, MP3, WAV, en ook MPEG, AVI en MOV. Je kan het bewerkte resultaat ook omzetten naar Flash, wat erg handig is.
http://www.jahshaka.org

PEAZIP: COMPRIMEREN EN ARCHIVEREN
Windows all en Linux - freeware
Dit progje is een draagbaar, open source bestand waarmee je archieven kan aanleggen (bestanden comprimeren en terug uitpakken° Het ondersteunt verschillende archiefformaten waaronder ARJ, CAB, ISO, ZIP enz. (Bron: WIm W)
http://peazip.sourceforge.net/

STOIK IMAGIC 4.0 FREE
Windows 2000/XP/Vista - freeware
Dit progje helpt uitstekend om je foto's op je harde schijf te ordenen: het bevat een foto browser, een viewer, een image en video editor. (Bron: Wim W)
http://www.stoik.com/imagicfree/index.html

AUSLOGICS REGISTRY DEFRAG
Windows - freeware
Begint je computer te slabakken? De kans is groot dat je register te log geworden is, door de vele progjes die je geïnstalleerd en weer verwijderd hebt. Dit progje kan helpen: het defragmenteert het Windows Register, zodat het terug kleiner wordt en sneller.
Van dezelfde fabrikant is ook Auslogics Disk Defrag, waarmee je je harde schijf kan defragmenteren. (Bron: WIm W)
http://www.auslogics.com/en/software

ZULU DJ AUDIO SOFTWARE
Windows 98/2000/XP/2003/Vista - freeware
Wie zelf graag dj speelt, moet deze software eens uitproberen. Je kan in/ uitfaden tussen tracks, het bevat een automatische beat detection zodat je automatisch een song van gelijkaardige beat kan vinden, je kan de pitch van songs wijzigen, delen in loop zetten, enz. Ongelooflijk veel mogelijkheden, en dat gratis! (Bron: WIm W)
http://www.nch.com.au/dj/index.html

VRIJDAG MACDAG: 1PASSWORD
Mac OS X 10.4/10.5 - 13,87 MBHet is zo lastig: je moet zoveel verschillende paswoorden onthouden , dat je op den duur geneigd bent om het eenvoudig te houden, en slechts één paswoord te gaan gebruiken voor al die sites. Fout, fout, fout. Dit progje kan helpen: het genereert veilige log-ins voor verschillende sites, maar jij moet voortaan slechts één paswoord onthouden.
http://www.download.com/1Password/3000-2271_4-10762808.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: TEXTEXPANDER
MacOs - shareware
Een tool die verschillende brokken tekst onder een sneltoets zet. In deze nieuwe vesie zit er een reeks stukjes CSS code die web ontwikkelaars gemakkelijk kunnen oproepen.
http://www.pcworld.com/article/id,146097/article.html?tk=nl_dnxnws

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



Het laatste woord....



Wij ontvingen twee reacties op ons artikel waarin gemeld werd dat Neil YOung zijn hele collectie songs opnieuw zal uitbrengen, ditmaal op Blu-Ray, omdat dit een stabieler formaat zou zijn. Dit wordt betwist door twee lezers.
Eerst een reactie van lezer Cees Sterrenburg:

<<<
Hallo Hilde,

In jullie artikeltje:

NEIL YOUNG BRENGT ARCHIEF UIT OP BLU-RAY Deze disks zijn namelijk van veel betere kwaliteit dan de gewone cd's.
Zij zouden niet alleen meer data kunnen bevatten maar ook een veel langere bewaartijd hebben dan de gewone cd, en ook een groter dynamisch bereik van de geluidsopnamen, dat haast gelijk zou zijn met de vinyl platen.

wordt iets verteld wat onjuist is:
Het dynamisch bereik van vinyl is veel kleiner dan de CD en zeker kleiner dan Blue Ray.
Vinyl, heel goed geperst etc. kan op een 60 dB dynamisch bereik komen.
Een CD heeft al 96 dB, en Blue Ray als er met 24 bit wordt gewerkt gaat nog veel verder, 124 dB. Kan je uitrekenen, want wordt bepaals door het aantal bitjes dat gebruikt wordt om de waarde van de sample in op te slaan. CD 44,1 kHz in 14 bit + 2 bits voor correctie, als op de Blue Ray
DSD wordt gebruikt kan dit oplopen tot 192 kHz en 24 bits.
De analoge banden waar de oudere opnames van Neil Young zijn gemaakt kwamen ook niet veel verder dan een 60-70 dB.
Waar waarschijnlijk op gedoeld wordt, is de slordige manier waarop de industrie vroeger de boel digitaliseerde, wat rauw klinkende CD's opleverde. Als zijn opnames opnieuw zijn gedigitaliseerd dan is er kans dat de klank weer dichter bij de LP komt.
Ook de huidige gewoonte om het signaal te compressen en een zo hard (= zo plat) mogelijk signaal te maken, heeft merkwaardig genoeg niet geleid tot een groter dynamisch bereik geleid op CD maar juist tot een kleiner.
Bekijk in een audio editor een moderne pop CD, en vergelijk deze met een LP die je gedigitaliseerd hebt. Nu iedere track een dicht blok, toen een blok met bergen en dalen.
Ook hier wordt ons door ?? (waar komt dit bericht vandaan?) ons weer eens een verkeerd beeld voorgeschoteld:
- de CD is onkwetsbaar in vergelijking met de LP. Niet waar, want ook
een CD kan blijven hangen of onspeelbaar zijn na slechte behandeling
- digitaal geluid is beter dan analoog. Niet waar, ik kan je opnames
laten horen die gelijktijdig analoog en digitaal zijn opgenomen,
vanuit dezelfde microfoons en versterkers. Analoog wint moeiteloos.
- enzovoort, ook voor beeld.
De digitale media hebben een voordeel in gebruiksgemak, zijn voor de studio beter te bewaren en te bewerken.
Digitale afspeelapparatuur is goedkoper te produceren dan de ouderwetse platenspeler of bandrecorder.
In de huidige gecomputeriseerde wereld is digitaal voor de gebruiker veel leuker door de vele mogelijkheden van kopieren e.d..

Tja, wat moet je hier mee.

Vriendelijke groeten,
>>>
En ook een reactie van lezer Dennis Van Amersfoort:
<<<
Hoi,
Ik las het stukje over Neil Young. Daarin werd aangegeven dat Blu Ray een groter Dynamisch bereik heeft dan de CD. Dat zal best kloppen, maar dat is natuurlijk niet te vergelijken met die van Vinyl. Die ligt namelijk stukken lager:

Slecht nieuws voor de fan van Neil Young die alles wil verzamelen van zijn held: binnenkort zal hij diep in de geldbeugel moeten tasten. Neil Young heeft namelijk beslist om zijn hele archief uit te brengen op Blu Ray disks.
Deze disks zijn namelijk van veel betere kwaliteit dan de gewone cd's. Zij zouden niet alleen meer data kunnen bevatten maar ook een veel langere bewaartijd hebben dan de gewone cd, en ook een groter dynamisch bereik van de geluidsopnamen, dat haast gelijk zou zijn met de vinyl platen.

In digital audio systems the dynamic range is limited by quantization error. The maximum achievable dynamic range for a digital audio system is approximately (6 * bit-depth) dB. For CD audio, which is 16-bits, the corresponding dynamic range is 96.33 dB.

In the analog domain multiple noise processes determine the noise floor of a system and its corresponding dynamic range. Magnetic tape has a dynamic range of approximately 55dB. A vinyl disk has a dynamic range of approximately 65dB.

Mvg,
Dennis van Amelsvoort
>>>

~~~~~~~~~~~~
Onze nieuwe reeks over de hoorspelen kreeg ook enkele reacties:
<<<
Beste mensen,

Hilde vroeg om reakties m.b.t. het vermelden van links naar hoorspelen e.d.. Bij deze.
Leuk initiatief, doen dus wat mij betreft. Jammer dat ik het niet kan opslaan en op mijn mp3-speler afluisteren. Of weten jullie hier een oplossing voor?
Hebben jullie er bezwaar tegen als ik de hoorspelstukjes op een forum voor blinde en slechtziende personen zet? Uiteraard met bronvermelding.
Met vriendelijke groet,

Jan de Graaf
>>>
Je kan de bestanden wel degelijk gewoon downloaden en overzetten naar je draagbare player. Het zijn immers gewone MP3 bestanden.
Wat plaatsing van stukken op een site betreft: op de stukken berusten auteursrechten. Je kan dus best gewoon de links vermelden op het forum, die verwijzen naar de locatie op het internet waar je de hoorspelen kan downloaden. Enkel wie over de nodige licenties beschikt om de audiobestanden zelf aan te biedne, mag deze op zijn eigen website plaatsen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
En tot slot nog een tip van een lezer van wie wij helaas de naam niet kennen:
<<<
Misschien een tip voor netties: artiesten verenigen zich om de gang van zaken bij de belgische auteursrechtenverenigingen aan te kaarten. Vooral het feit dat de consument auteursrechtelijke taxen betaalt die door bureacratische conflicten tussen de auteursrechtenorganisaties nauwelijks of niet tot bij de artiesten geraakt is wraakroepend. Vele artiesten hebben lange tijd geen keuze gehad, maar nu lijkt het tij toch te keren. Hier zijn wat bronnen rond een nieuw initiatief: Younison (ik ben niet betrokken).

- http://www.homerecording.be/artikel/interview-kelvin-smits-younison-artiesten-aller-landen-verenigt-u
- http://www.knack.be/nieuws/cultuur/sabam-vs-younison--johan-verminnen-reageert-op-de-aantijgingen-van-kelvin-smits/site72-section44-article15702.html
- http://www.younison.eu
>>>




NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.



Afsluiter
Er zijn twee soorten mensen in de wereld.
Zij die denken dat er twee soroten mensen in de wereld zijn, en zij die beter weten.
- oud gezegde -