Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 22/5/2008 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 12
Nummer 550 van 17/5/2008
Gegroet lezer,

De feestdagen van mei en de verlengde weekends liggen achter de rug. Back to normal dus, en vanaf volgende week opnieuw de gewone vijf dagen nieuws. Het bericht dat ons deze week het meeste bij gebleven is, is dat van de sluiting van burgerjournalistiek site Skoeps.nl. Blijkbaar moeten de traditionele media zich toch nog geen zorgen maken over de concurrentie van burgerjournalistiek en bedreigt die hun bestaan toch niet zo erg...

Verder veel leuke sites en progjes, zoals gewoonlijk, naast handige tips. Veel leesplezier gewenst! Bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.NIEUWE WOORDJES LEREN: DPI
In de wereld van het scannen en het beeld staat DPI bekend als dots per inch. Maar nu is er een nieuwe definitie bijgekomen: Deep Packet Inspection. Dat is een technologie waarbij providers en telecombedrijven "snuffelen" aan de datapakketjes die er over hun netwerk voorbijsuizen, en bijvoorbeeld zien via welk protocol die pakketjes verstuurd zijn.
Waarom dat nodig is? Daarvoor zijn in principe vele redenen, maar dat wil niet zeggen dat die redenen ook officieel goedgekeurd zijn. Een van die redenen is QoS - Quality of Service, waarbij de providers willen garanderen dat de pakketjes waaraan hun klanten belang hechten (e-mail, een teleconferentie, video via het web) zonder storing verstuurd worden. Een andere reden is het bestrijden van piraterij, waarbij content die via sommige protocollen verstuurd wordt zoals P2P "minder voorrang" krijgt dan andere content.
Toevallig vielen vandaag twee berichten over DPI in onze mailbox.Zo meldt Ars Technica dat Procera Networks de wereld verkondigt dat het een nieuwe standaard bereikt heeft in DPI: een 80 Gbps monster, de PacketLogic PL10000. Die kan tot 5 miljoen abonnees aan, en kan 48 miljoen real time datastromen behandelen. Indrukwekkend..
Anderzijds is het zo dat die Deep Packet Inspection toch ook niet onbesproken is. IN Canada worden er bijvoorbeeld vragen gesteld bij deze technologie, die niet alleen in de headers van de pakketjes kan kijken, maar ook in de echte content. Want dit roept vragen op over de privacy van de gebruikers, want zo kan persoonlijke informatie vergaard worden. Wat wil zeggen dat er dus een beveiliging ingebouwd moet worden in het protocol, vooral als je verneemt dat de huidige software zo geavanceerd is dat het zelfs e-mails en IM gesprekken kan reconstrueren uit asymmetrische verkeersstromen....
Meer over het protocol en de bezwaren die de Canadese belangengroepen hebben bij Deep Packet Inspection bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080512-deep-packet-inspection-under-assault-from-canadian-critics.html
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080512-throttle-5m-p2p-users-in-real-time-with-800000-dpi-monster.html

BURGERJOURNALISTIEK STERFT STILLE DOOD BIJ SKOEPS.NL
Enkele weken geleden vermeldden wij in ons verslag over een congres in Brussel over burgerjournalistiek de Nederlandse website Skoeps.nl, een initiatief van de mediabedrijven PCM en Talpa. Skoeps wilde uitgroeien tot een marktplaats voor burgerjournalistiek, waar gewone mensen interessante beelden die zij met hun camera of mobieltje gemaakt hadden konden posten op het web, en waar de eigenaars van de site zouden kunnen optreden als makelaar om deze beelden te verkopen aan andere nieuwsdiensten.
Een opmerkelijk initiatief, vooral omdat het afkomstig was van een "klassieke" uitgever, PCM. Velen bekijken de trend "burgerjournalistiek" immers met argusogen, vooral de klassieke journalisten en de klassieke media, omdat zij vrezen dat die gaan lopen met hun kijkers en lezer. Maar nu blijkt dat die angst ongegrond is: Skoeps sloot verleden week de deuren. Het initiatief bleek niet winstgevend genoeg voor Talpa en PCM.
Reden voor de redacteurs van het steengoede webmagazine Radio Online van de TROS om even te gaan spreken met enkele beroepsjournalisten die ervaring hebben met online burgerjournalistiek. Hun conclusie mag je in het kort samenvatten: burgerjournalistiek heeft een toekomst, maar alleen als zij begeleid wordt - in combinatie met een website van een klassieke krant bijvoorbeeld, en mits zorgvuldige screening van de beelden.
Het interview kan je beluisteren bij Radio Online.
http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/radio1/tros/radioonline/20080506-20.wma?start=09:48
http://www.skoeps.nl/

NEIL YOUNG BRENGT ARCHIEF UIT OP BLU-RAY
Slecht nieuws voor de fan van Neil Young die alles wil verzamelen van zijn held: binnenkort zal hij diep in de geldbeugel moeten tasten. Neil Young heeft namelijk beslist om zijn hele archief uit te brengen op Blu Ray disks.
Deze disks zijn namelijk van veel betere kwaliteit dan de gewone cd's. Zij zouden niet alleen meer data kunnen bevatten maar ook een veel langere bewaartijd hebben dan de gewone cd, en ook een groter dynamisch bereik van de geluidsopnamen, dat haast gelijk zou zijn met de vinyl platen.
Het initiatief van Neil Young is volgens waarnemers een teken dat het Blu Ray formaat wel eens de standaard zou kunnen worden voor de archieven van films, muziek. Het jaagt de gebruikers wel op kosten, want zij moeten nu in de zak tasten voor een nieuwe Blu Ray player...
En hoe zit het met DRM in de Blu Ray? Tja, helaas moeten wij hieraan toevoegen dat Blu Ray ook DRM bevat, ondanks het feit dat er de laatste tijd steeds meer muziek uitgebracht wordt zonder DRM, en dat de gebruiker duidelijk te kennen geeft dat hij DRM-vrije muziek verkiest boven muziek mét DRM.
http://www.blu-ray.com/news/?id=1273
http://www.publicradio.org/tools/media/player/news/futuretense/daily/2008/05/09

POWERSET: DE TROONOPVOLGER VAN GOOGLE?
Google is een fantastische zoekmachine. Maar wil je echt iets vinden, dan moet je toch wel wat kennen van zoeksyntaxen, Boolean zoekopdrachten enz. De meeste mensen beschikken niet over die kennis, en daarom is Google nog altijd niet het walhalla van de zoekmachines.
Maar er is goede hoop voor de gebruiker: er lijkt een concurrerende zoekmachine op komst te zijn die wat meer "gewone mensentaal" begrijpt, en dus ook begrijpelijker is voor de gewone mens. Het gaat om Powerset. Deze zoekmachine zou de betekenis van webpagina's begrijpen en niet meer alleen met trefwoorden werken. Het web wordt niet geïndexeerd aan de hand van trefwoorden, maar er wordt een semantische voorstelling gemaakt; elke zin van een pagina wordt doorzocht en de betekenis ervan wordt eruit gehaald - niet het trefwoord, maar de betekenis wordt geïndexeerd.
Tot zover de theorie. Sinds maandag kan men ook de praktijk uittesten. En die praktijk is dat de zoekindex momenteel nog "beperkt" is, omdat "slechts" enkele miljoenen pagina's van WIkipedia geïndexeerd zijn naast de gegevens van Freebase, een webgebaseerde gestructureerde databasis met informatie. Maar de resultaten zijn wel indrukwekkend - tenminste als je met Engelstalige woorden werkt. Want dat is dus weer het nadeel van een semantische zoekmachine: de semantische betekenis van een woord houdt ook het aspect "taal" in...
Maar doe zelf eens de test, en geef wat zoektermen in bij Powerset en bij Google. En vertel ons eens wat jij ervan denkt?
http://www.powerset.com/
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/145748/powerset_unveils_test_version_of_googlekiller.html

GOOGLE FRIEND CONNECT: ALLE SITES KUNNEN SOCIALE NETWERKEN WORDEN
We hebben het er al eerder over gehad: die sociale netwerken zijn allemaal wel goed en wel, maar ze hebben toch één negatieve kant: ben je de site beu en wil je overschakelen naar een ander sociaal netwerk, dan moet je daar helemaal opnieuw beginnen, en je profiel, je vriendenkring enz. helemaal opnieuw opbouwen.
Er wordt dan ook de laatste tijd geŽxperimenteerd met "data portability" - de mogelijkheid om de gegevens uit die sociale netwerken over te dragen. En nu pakt Google uit met nog een nieuw initiatief, waarbij die overdraagbaarheid wel tot het uiterste doorgedreven wordt: Friend Connect.
Dat is een dienst waarbij webuitgevers sociale netwerkaspecten kunnen toevoegen aan hun site - en dat zonder enige programmeerkennis: Google geeft enkele regeltjes code, die de webmaster gewoon in de broncode van zijn pagina moet plakken, en klaar is kees! Eens die code toegevoegd is, beschikt de bezoeker over een aantal extra mogelijkheden: hij kan zich registreren op de site, vrienden uitnodigen, boodschappen posten, interageren met zijn vrienden uit sociale netwerken zoals Facebook, Orkut, Plaxo en Hi5. Bij Google vind je alvast meer informatie, met enkele praktijkvoorbeelden. Benieuwd hoe dit gaat uitdraaien!
http://www.news.com/8301-13953_3-9941411-80.html?tag=nl.e703
http://www.google.com/friendconnect/

MICROSOFT BRENGT MESSENGER TV UIT
Ach, met al dat gedoe rond Google zouden we vergeten dat er nog een "bedrijfje" bestaat dat Microsoft heeft. Dat trekt zich van al die media-aandacht voor Google niets aan, en werkt zonder grote trom verder aan nieuwe diensten op het web. Zo brengt het nu Messenger TV uit, een nieuwe mogelijkheid bij de Windows Live Messenger. Voortaan kunnen de gebruikers nu video's uitwisselen met hun contacten: ze kunnen die samen bekijken, commentaar geven, en links uitwisselen. Het gaat dan wel om video's afkomstig van de MSN Video website, die op haar beurt de content haalt van bedrijven zoals Belga, Move-On TV, National Geographic en Zoom.in (en binnenkort ook MTV en Sony BMG), plus content die door de gebruikers zelf geüpload wordt via Soapbox.
Microsoft hoopt met deze nieuwe dienst uiteraard ook wel wat geld te verdienen, en dan wel door adverteerders aan te trekken. Video op het web is immers hot, en ook de adverteerders weten dat: zij plaatsen hun advertenties waar er veel volk komt.
http://get.live.com/messenger/overview

VERSLAGGEVING OVER AARDBEVING CHINA VIA TWITTER
Het is al eerder gezegd: wanneer er zich rampen voordoen dan lijkt hoezeer de nieuwe vormen van communicatie een rol spelen bij de eerste verslaggeving, maar ook bij de hulpverlening. Ook nu weer, bij de aardbeving in China, is dit gebleken. Terwijl de officiŽle Chinese media een minimum aan informatie gaven, verzonden de mensen in de getroffen gebieden massaal boodschappen via de microblog dienst Twitter. En zo kon het gebeuren dat andere Twitter-gebruikers, zoals blogger Robert Scoble in San Francisco, het nieuws van de aardbeving vernamen lang voordat het officieel op radio en tv verscheen.
En met de tweets, zoals de twitter boodschappen genoemd worden, verschenen ook de eerste beelden van de verwoesting die de aardbeving aangericht had, vaak genomen met de camera van de mobieltjes, en korte videofragmenten; zij werden gepost op sites zoals Flickr, YouTube en Seesmic.
DIt alles toont nogmaals het belang aan van Twitter. In de VS gaan er zelfs stemmen op die menen dat Twitter zo belangrijk geworden is dat de overheid maatregelen zou moeten nemen om ervoor te zorgen dat de dienst gewaarborgd blijft...
http://www.theage.com.au/news/web/twitters-sccops-media-in-reporting-china-quake/2008/05/14/1210444514283.html

YAHOO BRENGT DELICIOUS PLUG-IN UIT VOOR IE
Wellicht ken je de sociale bookmarksite Delicious al? Daar kan je je eigen bookmarks online bewaren, zodat je die altijd bij de hand hebt, vanop welke computer je ook werkt. Maar je kan ook de bookmarks van anderen rond een bepaald thema bekijken, aan de hand van de "tags" waarmee zij hun bookmarks klasseren. Erg handig, en wij maken er dan ook vaak gebruik van.
Delicious was in de beginjaren nauw verweven met de Firefox browser, maar nu heeft Yahoo, dat delicious een tijdje geleden verworven heeft, een versie uitgebracht voor de IE browser. Het werd een plug-in voor IE, die op kleine punten verschilt van de versie voor Firefox, maar in grote lijnen toch hetzelfde is: je kan bookmarks toevoegen aan je online account bij delicious, je bookmarks van een tag voorzien, en je eigen bookmark verzameling doorzoeken.
De software werkt op IE 6, IE7, IE 8 bèta, op Windows XP en VIsta, en kan bij Download.com gedownload worden.
http://www.download.com/Delicious-Internet-Explorer-extension/3000-12773_4-10841906.html?cdlPid=10841905

WHERE 2.0: GEOGRAFISCHE TOOLS
In CaliforniŽ wordt momenteel de Where 2.0 conferentie gehouden, die draait rond geografische tools in Web 2.0: alles wat met plaatsbepaling te maken heeft, komt hier aan bod. Twee berichtjes willen wij jou alvast meegeven.
Het eerste draait rond de software FreeEarth van het bedrijf POly9. Dat is een beetje een concurrent voor de 3D landkaarten van Google en Microsoft, met dit verschil dat hiervoor geen aparte download nodig is: wanneer een bezoeker op een site komt die gebruik maakt van Free Earth, dan kan deze bezoeker meteen de 3D beelden zien - tenminste als hij een Flash plug in heeft, wat de meeste internauten tegenwoordig toch doen. Deze softw are wordt o.a. toegepast in Twittervision Globe (http://twittervision.com/maps/show_3d), en kan gebruikt worden om widgets te maken zoals de 3D Flickr Globe (http://3dbadge.com/flickr.html). Welnu, op de Where 2.0 conferentie kondigde het bedrijf aan dat het GeoAlert gecreŽerd heeft, een tool speciaal bedoeld voor mensen die bewakingsdiensten verzekeren. Bij Webware lees je waarvoor die kan dienen. (1)
Een tweede bericht komt (hoe kunnen wij ooit een dag voorbij laten gaan zonder de zoekmachine te vermelden!) van Google. Google heeft namelijk een nieuw element toegevoegd aan haar zoek interface, waardoor websites geografische informatie kunnen oproepen die in de database van Google staat, maar die voorheen enkel zichtbaar was als zij opgeroepen werd via Google Maps. En dat is een toch wel belangrijk bericht, want dit maakt veel nieuwe, interessante mashups mogelijk!
http://www.webware.com/8301-1_109-9943188-2.html?tag=nl.e433
http://www.webware.com/8301-1_109-9943316-2.html

AFRIKANEN VOEREN DE TOON AAN QUA MOBILITEIT
Hier in Europa en ook in de VS gebruiken wij wel ons mobieltje, maar we zouden er meer mee kunnen doen. We bellen wel en versturen sms'jes, maar het was de bedoeling dat het mobieltje ook voor andere zaken gebruikt zou worden, zoals mobiel betalen. En dat lijkt niet van de grond te komen.
In Afrika echter wel - gewoon omdat er geen alternatief is: landlijnen zijn er zo goed als onbestaande. Volgens een woordvoerder van Qualcomm gebruiken de Afrikanen hun mobieltje op elke mogelijke zakelijke manier die mogelijk is: het is hun levenslijn, en kleine bedrijven hangen ervan af. Zo gebruikt men het mobieltje in Afrika o.a. voor mobiele betalingen - wat daar dan M-PESA heet (M voor mobiel, en PESA, het Swahili voor "geld". In Kenya zijn er, een jaar nadat het systeem ingevoerd werd, meer dan 2 miljoen gebruikers. Mensen uit de steden kunnen geld sturen naar mensen op het platteland, en mensen op het platteland kunnen bijvoorbeeld een lening afbetaling in een stedelijk gebied, gewoon door een sms te sturen. Wat ideaal is, want er zijn zo weinig bakstenen banken in het land, dat de mensen gemakkelijk een dag moeten reizen om een bankverrichting te doen. En die reis wordt hen zo bespaard. Bovendien is het niet echt evident om met cash geld rond te lopen op het platteland, ook omwille van de veiligheid.
Ook voor e-gezondheid kan het mobieltje gebruikt worden. Zo gebruikt men in Zuid-Afrika sms-berichten om mensen eraan te herinneren dat zij hun medicijn moeten innemen. Hiervoor wordt een pildoosje gebruikt dat een chip bevat. Wanneer de patiŽnt het doosje opent, wordt een boodschap gestuurd naar de centrale computer. Wordt de doos niet op tijd geopend, dan wordt een boodschap gestuurd naar de patiŽnt, die zo eraan herinnerd wordt dat hij zijn pillen moet nemen.
We kunnen dus nog wel wat leren van de Afrikanen!
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/145851/africans_change_the_face_of_mobility.html

CBS KOOPT CNET, EN VERVANGING ONDERWEG VOOR DIRECTIERAAD YAHOO?
Je hebt het al geraden: deze week kunnen we er niet onderuit en moet je toch even wat beursnieuws binnenlepelen. Het eerste bericht is een belangrijke overname in de amusements- en mediawereld in de VS: mediabedrijf CBS heeft een ander mediabedrijf, CNet, gekocht. Daarmee wordt CBS een van de 10 meest populaire internetbedrijven in de VS, met in totaal 54 miljoen unieke gebruikers per maand, en ongeveer 200 miljoen bezoekers wereldwijd. Wat die overname betekent voor het personeel van beide bedrijven, dat zullen we pas over enkele weken weten...
Het tweede bericht heeft betrekking op het vervolgverhaal met Yahoo en Microsoft in de hoofdrol. Even de korte inhoud van de vorige afleveringen: Microsoft wil Yahoo kopen, en heeft een bod gedaan. Yahoo weigert in te gaan op het bod. In plaats van het bod te verhogen, laat Microsoft weten dat het haar handen aftrekt van het bedrijf. Gordijn valt, zou je denken, maar dat is buiten de waard gerekend, in dit geval Carl Icahn, biljonair en belegger. Hij vindt dat de huidige raad van bestuur van Yahoo tegen het belang in gehandeld heeft van de aandeelhouders van Yahoo, door hen winst te onthouden, en hij wil dat bestuur dan ook vervangen. De man heeft zelfs zijn eigen lijstje met kandidaten opgesteld, dat je uitgebreid kan lezen bij TechCrunch. Op dat lijstje staan o.a. John Chapple, oprichter van Nextel, Robert Shaye, medevoorzitter van New Line Cinema, en Mark CUban, befaamd biljonair en belegger.
Kortom: er lijkt geen einde te komen aan de saga Microsoft-Yahoo. Lees meer bij Betanews, TechCrunch, en Betanews.
En daarmee sluiten wij onze beursberichten af voor vandaag!
http://www.betanews.com/article/Icahn_names_Yahoos_dissident_dream_team_including_Cuban_Biondi_Chapple/1210864557
http://www.techcrunch.com/2008/05/15/cbs-to-acquire-cnet-for-18-billion/
http://www.techcrunch.com/2008/05/15/dear-yahoo-youre-fired/

EU WIL BURGERS BESCHERMEN TEGEN SPIEDENDE OGEN STREETVIEW
Je kent de dienst "Streetview" die Google aanbiedt voor sommige steden in de VS. Daarbij kan je, wanneer je op het stratenplan van die stad bij Google Maps klikt op de button "streetview", een realistisch beeld krijgen van die straat. Dat kan erg handig zijn. Want zo kan je weten dat je bijvoorbeeld links moet afslaan nadat je op een hoek van een straat een oranje huis gezien hebt.
Die beelden worden gemaakt door speciale voertuigen die Google de baan opstuurt, en die beelden maken van de straten waardoor ze rijden. En uiteraard staan er op die beelden ook voorbijgangers - je kan moeilijk alle mensen de toegang tot de straat verbieden omdat de truck van Google voorbijkomt!
En zo zijn er dus mensen te vinden die duidelijk herkenbaar zijn. De ene mens zal dat leuk vinden, de ander niet - als hij bijvoorbeeld op een plaats was waar hij niet mocht zijn, of iets deed wat niet mocht. En dat kan gaan van in de neus peuteren, tot over een muur klimmen, of zelfs wildplassen! Voor de bezoeker van Google Maps met Streetview was het echter een leuke meevaller: die ging enthousiast op zoek naar leuke, verrassende en soms pikante afbeeldingen van mensen op Streetview.
Google werd zich echter bewust van het feit dat niet alle mensen blij waren met hun "vereeuwiging", en is nu bezig om bij toekomstige opnames de gezichten van mensen onherkenbaar te maken, daarbij gebruik makend van een speciale nieuwe technologie die gezichten moet onderscheiden op foto's.
Europa wil echter nog een stap verder gaan. Want binnenkort zal je ook in grote steden in Europa de trucks van Google kunnen zien rondrijden om opnames te maken van de straten. De EU meent dat de opnamen zoals Google die maakt in de VS een inbreuk vormen op de privacy. In Europa gelden andere, strengere beschermingsmaatregelen. Maar meer daarover bij Ars Technica.
Wij zijn in elk geval benieuwd om de eerste Streetview beelden van onze Belgische steden te zien. En reken maar dat wij dan op zoek gaan naar bekenden!
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080515-eu-warns-google-in-advance-of-european-street-view-debut.html


Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


MOBIELTJES VOOR DE SENIOREN
Een mobieltje is handig, maar bevat zoveel mogelijkheden dat het haast niet bij te houden is- en zeg nou zelf: gebruik jij al die opties? De meeste mensen bellen, sturen een sms, en houden een lijstje met contacten bij om de telefoonnummers zelf niet meer te moeten draaien. Maar verder? Wie weet er dat zijn mobieltje een wekker bevat, een chronometer, een kalender?
Kortom: voor de meeste mensen bevat een mobieltje meer dan zij aan kunnen. Dat is zo voor jonge mensen, maar dat is zeker en vast zo voor de senioren. Voor hen is het mobieltje niet iets dat "natuurlijk" in de hand ligt. Soms weten zij zelfs niet in welke kant zij moeten spreken en welke kant zij tegen het oor moeten houden. Voor hen is het belangrijk dat zij een scherm hebben waarop de nummers en de informatie groot afgebeeld worden, dat de toetsen groot zijn, enz.
Het Oostenrijkse bedrijf Emporia Telecom wil nu zo'n mobieltjes voor de senioren uitbrengen. En het bedrijf heeft daarmee een grote doelgroep voor ogen, want ongeveer 1?9 miljoen Belgen en Luxemburgers is ouder dan 65. Als het bedrijf 2% van die doelgroep kan bereiken, dan zijn dat 40.000 toestellen. En dat is niet te versmaden.
Het toestel dat hiervoor moet zorgen is de EmoriaLIFE, dat grote toetsen heeft, een gemakkelijk afleesbaar scherm, een voor het gehoorapparaat geschikte luidspreker en een eenvoudig te bedienen menu. Er zit ook een speciale alarmknop op, die een vooraf geprogrammeerd telefoonnummer belt. Het toestel kost 199 euro (zonder abonnement - wellicht zullen sommige providers korting geven bij aankoop van toestel en abonnement), en is verkrijgbaar bij de grote electro winkels zoals Vanden Borre, Phone House, VNAC, Media Markt, Allo TElecom, Photo Hall.
http://www.emporia.at/shop/gb/index.php

NOG EEN CONCURRENT VOOR DE IPHONE: BLACKBERRY BOLD
Terwijl wij in BelgiŽ het (officieel) nog altijd moeten doen zonder iPhone, kijkt men overal elders ter wereld uit naar een nieuwe versie van de iPhone, en wel een versie waarbij het toestel ook 3G aankan, het draadloze netwerk dat hogere snelheden biedt.
DIe versie laat echter op zich wachten, en ondertussen brengen steeds meer fabrikanten toestellen uit die wel 3G aan boord hebben (en allerlei andere leuke mogelijkheden), en pikken zij klanten af van die toekomstige iPHone.
Zo heeft nu ook RIM, de maker van de befaamde Blackberry smartphones, een nieuw toestel uit, de Bold 9000. Die ondersteunt niet alleen 3G, maar ook WIFi en GPS, naast de netwerken HSDPA en quad-band EDGE. Het scherm kreeg wat meer ruimte, en onderaan vind je zoals gewoonlijk het klavier. Dat kreeg enkele verbeteringen: zo is er tussen elke rij toetsen een dun metalen lijn te vinden, en is het oppervlak van de toetsen meer uitgewerkt om te voorkomen dat je vinger ervan af glijdt. Verder een krachtige processor, een 2 megapixel camera, en de mogelijkheid om video af te spelen op het 480 x 320 pixel scherm.
Kortom: een geduchte concurrent. Over prijs en beschikbaarheid is ons echter nog niets bekend.
http://www.pcworld.com/article/id,145698/article.html?tk=nl_dnxnws

ROCKSTAR VAN BELKIN: DE MUZIEK VAN JE IPOD SAMEN MET JE VRIENDEN BELUISTEREN
Je kent ondertussen de reputatie van Belkin al: het bedrijf maakt erg handige accessoires voor computers, laptops, muziekspelers: van kabels tot USB stekkers, van tassen voor laptops tot versterkers. Altijd van goede kwaliteit, en altijd o zo handig.
Deze week viel er een bericht in ons mailbox dat Belkin weer zo'n handig accessoire op de markt gebracht heeft: de Belkin Rockstar. Dat is een hub waarop zowel je MP3 speler als je hoofdtelefoon aangesloten kan worden. Zo kan je bijvoorbeeld meeluisteren naar wat je vriend op zijn iPOd heeft staan. Maar omdat er ook een kabel is voor de aansluiting van een tweede MP3 speler, kan je er een feestje van maken en de muziek van de twee spelers mengen, door de mixfuncties en de fade-ins te gebruiken van de players. Vermits er vijf poorten zijn voor de aansluiting van hoofdtelefoons, kan je dus met vijf vrienden via de hub naar één speler luisteren. Al een geluk dat er in de players geen bescherming ingebouwd is tegen het "delen" van muziek op dergelijke manier met je vrienden. Of zou hiervoor Sabam betaald moeten worden? (hopelijk een grapje!)
Het toestel is niet groot, en kan gemakkelijk in je zak. Een nieuwe rage op de scholen: jongeren die hun kabeltjes inpluggen in de Rockstar?
http://catalog.belkin.com/IWCatProductPage.process?Product_Id=420086

SOCKET POCKET
Goede gadgets moeten niet altijd super ingewikkeld zijn - soms zijn het kleine dingen die iets tot een super handige tool maken die je niet meer kan missen. Een van die dingen is de SocketPocket.
Het idee dat erachter zit is als volgt: we hebben tegenwoordig zoveel spullen die opgeladen moeten worden in het stopcontact. Maar de stopcontacten staan vaak naast het lichtknopje - waar laat je dan de player die je moet opladen? De Socket Pocket kan helpen. Het is een houdertje waarin je het toestel kan steken terwijl het oplaadt. Je kan het gebruiken voor mobieltjes, pda's, en iPods. Maar je kan er net zo goed andere spulletjes in steken, zoals pennen, een schaar, je sleutels enz.
Momenteel wordt het toestel enkel in de VS verkocht, en zoals je weet hebben ze daar een andere vorm van stekkers. Maar wie weet komt er een slimme "entrepreneur" op het idee om zulke toestellen aan te passen voor de Europese markt en hier te verdelen.
http://www.socketpocket.com/


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Een 5.000 klanten van internetprovider E-Leven zitten zonder internetverbinding, omdat Belgacom de bij haar gehuurde ADSL2+ infrastructuur van deze provider afgesloten heeft.
http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_media_telecom/Belgacom_sluit_klanten_van_concurrent_af.7174394-435.art

*** Het aantal internetverbindingen is met 2,3% gegroeid in vorig kwartaal en bedraagt nu 2,7 miljoen, zo meldt ISPA Belgium.
http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_media_telecom/Internetgroei_trekt_opnieuw_aan_in_Belgie_.7174380-435.art

*** Microsoft wil de boete niet betalen die de Europese Commissie opgelegd heeft.
http://www.journaldunet.com/solutions/breve/international/26788/microsoft-ne-veut-pas-payer-l-amende-de-la-commission-europeenne.shtml

*** Belgacom lanceert Business Voice Fusion: bellen zonder te tellen, speciaal voor zelfstandigen en KMO's
http://www.belgacom.be/fusion

*** Google zal de gezichten van mensen onherkenbaar maken wanneer zij gefotografeerd worden bij de Streetview opnamen van Google Maps.
http://www.pcworld.com/article/id,145857/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Softwarepiraterije in Europa licht gedaald, maar in de rest van de wereld in stijgende trend
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=080514040

*** In de VS heeft een op vijf gezinnen nog nooit een e-mail verstuurd.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=080514031

*** Britten vinden dat Office Open XML niet kan samenwerken met software van andere verkopers, en willen Office uit het onderwijs bannen
http://www.informationweek.com/news/windows/operatingsystems/showArticle.jhtml?articleID=207603293

*** lg maakt ronde en vierkante lcd schermpje (horloges bvb)
http://www.i4u.com/article17283.html

*** Lasermuur als virtueel verkeerslicht
http://www.bright.nl/lasermuur-als-virtueel-verkeerslicht
http://estb.msn.com//i/2A/6D9E4643FCB18A5E514B904.jpg

*** Bedrijf laat autisten software testen
http://www.hln.be/hln/nl/958/Multimedia/article/detail/271091/2008/05/09/Bedrijf-laat-autisten-software-testen.dhtmlHet oor wil ook wat!
Audio op het InternetTHE WEEPIES
[Rock] Onze inspiratie haalden wij deze week bij de erg goede podcast Shifted Sound, die groepen aandraagt uit allerlei genres, zolang ze maar goede muziek brengen. Een van die steengoede bands is The Weepies, die akoestische, zachte pop/rock brengen. De band bestaat uit twee leden, Deb Talan en Steve Tannen, die beiden zanger/gitarist zijn. Absoluut de moeite waard! Hun nieuwe album is al meteen hoog binnengekomen op de charts. Op de MySpace site kan je vier songs beluisteren, en het album kan je aankopen bij Amazon, iTUnes en eMusic. De links naar deze aankoopadressen vind je in de shownotes van episode 107 van de podcast.
http://www.shiftedsound.com/?p=134
http://www.theweepies.com/
http://www.myspace.com/theweepies

THE ALARLMISTS
[rock] Deze band brengt een iets meer hardere rock/pop, waarbij een erg simpele drum gehanteerd wordt. Niet slecht: de songs zijn afwisselend opgebouwd, en bevatten genoeg variatie om niet eentonig te worden.
http://www.myspace.com/thealarmists
http://www.thealarmistsband.com/

THE IRY
[pop/rock] Iets hardere, maar ook iets meer symfonische rock. Mooi uitgebouwde songs, die soms van ritme wisselen wat de spanning erin houdt. De band bestaat uit vier leden, die elkaar al van kinds af kennen. Hun sound mag je een beetje vergelijken met Coldplay. Op de MySpace website kan je verschillende erg goede songs beluisteren.
http://www.theiry.com/
http://www.myspace.com/theiry

ROGUE THIEF
[alternative / punkrock] Een erg apart geluid qua drums en percussie, in combinatie met de vervormde zangstem, zorgt voor een erg scherp metallica tintje bij deze band. Wij zijn niet echt liefhebber, maar eerder omdat het genre ons niet meteen ligt.
http://www.myspace.com/roguethief187
http://www.namenooneman.com/
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
De hardste strijd in het leven is de strijd om niet bitter te worden.
- Louis Paul Boon, Vlaams auteur -
De nieuwe oogst


LAMBIEK.NL: STRIPGESCHIEDENIS
Stripzaak Lambiek uit Amsterdam heeft op haar website een prachtig overzicht staan van het beeldverhaal in de Lage Landen. Van TOm Poes tot Fokke en Sukke, van Okki tot de Vrije Balloen: alles is er te vinden,, ingedeeld in periode, tekenaars, enz. Er is zelfs een Engelstalige versie! Voor de stripliefhebbers een absolute must.
[Taal: Nederlands]
http://lambiek.net/1/home.htm

HOE EEN DYNAMISCHE BUTTON TE MAKEN?
Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende schermresoluties, dat het echt moeilijk is om de perfecte layout te maken voor een pagina. Vooral met buttons heb je last. Op deze pagina vind je uitleg hoe je een button kan maken die zich aanpast aan de breedte van een pagina. Hiervoor wordt het procédé van de schuifdeuren toegepast (sliding doors), waarbij de button dynamisch uitgerekt wordt. Maar lees zelf en experimenteer!
[Taal: Engels]
http://www.jankoatwarpspeed.com/post/2008/04/30/make-fancy-buttons-using-css-sliding-doors-technique.aspx

SPELLETJES OM TE SPELEN MET JE CAMERA
Een leuk idee: met je camera spelletjes organiseren. Zoals bijvoorbeeld foto-associaties waarbij de deelnemers reageren op de laatst geposte foto door er een te publiceren die hen eraan doet denken. Of Guess What, waarbij de deelnemers moeten raden wat een foto voorstelt; bij Guess Where moeten de deelnemers raden waar de foto genomen is. En bij Mission 24 moeten de deelnemers een foto nemen die een bepaald woord uitbeeldt... Leuk gevonden; er zijn hele sites gewijd aan deze fotogames. Meer info bij Photojojo.
[Taal: Engels]
http://photojojo.com/content/guides/photography-games/

HET STANDPUNT VAN GOOGLE OVER SPAM
Een interessante voordracht, gehouden door Matt Cutts van Google, waarin hij uitlegt wat Google als spam beschouwt, en wat ertegen gedaan kan worden. Een mini-toespraak van 10 minuten, die niet al te veel uitwijdt over de bijzaken, maar erg treffend de voornaamste punten aanstipt. Een aanrader voor alle webmasters! Je treft hier een filmpje aan met de toespraak, maar daaronder ook een venster waarin je de dia's van de presentatie kan nalezen.
[Taal: Engels]
http://www.mattcutts.com/blog/what-google-knows-about-spam/

PICASION: ONLINE BEWEGENDE GIFS MAKEN
Steeds meer sites bieden diensten aan waarvoor je voorheen zelf software moest hebben staan op je eigen computer. De meeste internauten gaan tegenwoordig dan ook online om hun foto's te bewerken, dan om deze taken via eigen software te doen. IN deze reeks hoort ook Picasion thuis: hier kan je namelijk van verschillende beelden een "animated gif" maken, een bewegend icoontje of logo. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://picasion.com/

ONLINE VIRUSSCANNERS
Wij raden absoluut aan dat je een eigen virusscanner op je pc hebt staan, die je permanent beschermt tegen allerlei kwaadwillende software (virussen, spyware, malware...). Maar heb je die toch niet staan, dan kan je gelukkig nog altijd terecht op het web om een gratis bezoek te brengen bij de online virusdokters, die je bakje onderzoeken op virussen.
Op deze site staan de verschillende gratis online virusscanners netjes verzameld. (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.pcpitstop.be/webshop/N_frame.html?http://www.pcpitstop.be/webshop/Online-virusscanner-N_xp_6.html

MOMOMESH: GRATIS FILMS ONLINE
Wij weten het: onze lezers hebben een voorkeur voor gratis spulletjes. ZIj zullen dan ook blij zijn met deze site: die bevat namelijk links naar andere sites waar je gratis films (langspeelfilms) kan bekijken, online; Wij vermoeden wel dat dit wil zeggen dat je niet moet rekenen op ondertitels!
[Taal: Engels]
http://www.momomesh.com/

LOGOEASE: GRATIS ONLINE EEN LOGO MAKEN
De titel van de site zegt het al: je maakt hier zelf online een logo, en het is nog gratis bovendien. Je kiest een categorie, voegt tekst toe zoals de naam van je bedrijf, daarna kies je een lettertype voor die tekst, enbewerk je eventueel het logo verder. Het resultaat kan je downloaden en opslaan. Knap! (Bron: WIm W)
[Taal: Engels]
http://www.logoease.com/

ZILOK: WAAROM KOPEN ALS JE OOK HUREN KAN?
Het internet maakt alles mogelijk. Spullen vanop afstand kopen volgens een opbodsysteem zoals bij eBay. Maar ook spullen huren. De website Zilok.com is met het verhuren van allerlei spulletjes begonnen, en stelt zich hierbij als middelman op tussen verhuurder en huurder. Heb jij een springkasteel gekocht voor de kinderen, maar maken ze er slechts zelden gebruik van? Verhuur het, en je hebt een onverwachte bron van inkomsten.!
Het huren van spullen in plaats van ze aan te kopen is om verschillende redenen interessant: plaatsgebrek in de woning, altijd de nieuwste spitstechnologie kunnen gebruiken, maar ook om milieuredenen: waarom meedoen aan de overconsumptie, als het ook met huren kan? (Bron: www.walkingman.com)
[Taal: Nederlands]
http://www.zilok.be

VRIJDAG MULTIMEDIADAG: MICROSOFT'S TELESCOOP
Microsoft heeft een gratis publieke bèta uitgebracht van haar Worldwide Telescope: software waarmee zowel de amateur als de professionele sterrenkijker het universum kan bekijken vanop zijn pc.
Bij CNet kan je in elk geval al enkele indrukwekkende beelden bekijken in een fotoreportage.
http://www.worldwidetelescope.org./
http://www.news.com/2300-11397_3-6239424-1.html?tag=nl.e703

VRIJDAG FOTOGRAFIEDAG: GEORGE STEINMETZ
Deze fotograaf verkent en ontdekt enkele van de weinige nog overblijvende geheimen van onze wereld: de afgelegen woestijnen, obscure culturen, de mysteries van wetenschap en technologie. Steinmetz draagt regelmatig bij tot de National Geographic en de GEO magazines. Zijn foto's zijn ongemeen helder en met een fijn detail. Prachtig!
[Taal: Engels]
http://www.georgesteinmetz.com/index.php

VRIJDAG MULTIMEDIADAG: DE-ANIMATOR
Sommige online games zijn grafisch zo mooi gemaakt, dat je zou denken dat het een game is op je eigen computer, in plaats van op het internet. Zoals dit spel, waarbij je je moet verdedigen tegen zombies. Leuk!
[Taal: Engels]
http://artscool.cfa.cmu.edu/~lee/deanimator.html

Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's
µ
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Robot dirigeert symfonieorkest
DETROIT - De lichten werden gedimd, het publiek werd stil, en daar kwam ASIMO, de glimmende, witte dirigent van 1,30 meter het podium op.
http://www.ad.nl/cultuur/2293490/Robot_dirigeert_symfonieorkest.html
- Internetstoring KPN voorbij
AMSTERDAM - De internetstoring die sinds dinsdag het centrale transportnetwerk van KPN lamlegde, is...
http://www.ad.nl/multi-media/2291394/Internetstoring_KPN_voorbij.html
- Site Gouden Kooi gaat 'op zwart'
EEMNES - De gebeurtenissen in De Gouden Kooi zijn niet langer te volgen op internet. In afwachting van de..
http://www.ad.nl/multi-media/2288245/Site_Gouden_Kooi_gaat_op_zwart.html

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Atari Family Trainer
Atari gaat Nintendo op diens eigen Wii beconcurreren. De Japanse gamefabrikant komt met een eigen versie van Wii Fit.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23610
- Zip Online
Om bestanden te comprimeren heb je geen software op je PC meer nodig. Dat kan tegenwoordig ook online. In één moeite mail je het ZIP-bestand desgewenst door.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23603
- Samsung S2 komt naar Nederland
De piepkleine Samsung YP-S2 Pebble mp3-speler zal binnenkort ook in ons land te koop zijn. Het "kiezelsteentje" is te koop vanaf 39 euro.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23599


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Geen stofvorming bij spiegelreflexcamera Pentax
PENTAX - K200D: De digitale reflexcamera K200D is voor een iets groter publiek bestemd
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=%A32008&newsid=4766
- Aspire 7720 met Gemstone-design
ACER - Aspire 7720G: De Aspire 7720 met het innovatieve Gemstone-design kijkt verder dan alleen voordelen en t ..
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=05%A32008&newsid=4953
- Schokbestendige schijf tot 500GB
LACIE - Rugged Hard Drive: De Rugged Hard Drive is een schokbestendige en bus-powered harde schijf met een dri ... lees meer..

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Muziektalent gezocht!
16 May 2008
Mobistar lanceert in samenwerking met Universal Music, via hun gezamenlijke telecomproduct TempoMusic, een onlinewedstrijd voor muziektalent. ING is de derde partner die deze wedstrijd financieel en inhoudelijk ondersteunt. Kandidaat-djís en muziekproducers kunnen zich aanmelden op www.tempomusic.be.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18250&style=34360
- Windows Live beschikbaar op de BlackBerry smartphones
16 May 2008
Microsoft en Research In Motion (RIM) hebben een akkoord gesloten over de Microsoft Windows Live diensten die zullen worden aangeboden op de BlackBerry smartphones.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18249&style=34360
- De volgende versie van Ubuntu is niet voor 2010
15 May 2008
Mark Shuttleworth, oprichter van het project Ubuntu en directeur van Canonical, het bedrijf dat instaat voor de distributie, bevestigt dat de volgende LTS-versie (Long Term Support, gericht naar ondernemingen) van haar Linux-distributie wordt uitgebracht in april 2010.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18243&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Reddende utility haalt gewiste bestanden gratis terug
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/software/reddende-utility-haalt-gewiste-bestanden-gratis-terug.cfm
- De multischermmode
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/multimedia/de-multischermmode.cfm
- Boekhouding: Le Popsy nouveau est arrivé!
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/software/boekhouding-le-popsy-nouveau-est-arrive.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Nieuwe contracten voor extenseo
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5990
- markee introduceert de vernieuwde Zita.be
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5986
- Yahoo filtert kwaadaardige sites
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5979

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Plezier met scammers
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=2635
- Moet Steve Balmer vertrekken?
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=2634
- Facebook in het Nederlands
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=2633

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- KPN juichte te vroeg, Xs4all betuigt spijt
donderdag - KPN geeft toe dat het woensdag te vroeg heeft gecommuniceerd dat de adsl-storing zou zijn verholpen. Inmiddels zou het netwerk wel weer stabiel zijn. Xs4all heeft op zijn website excuses aangeboden voor de problemen. »
http://life.tweakers.net/nieuws/53473/kpn-juichte-te-vroeg-xs4all-betuigt-spijt.html
- Klanten van Belgische isp E-leven zijn weer online
De 5000 klanten van de Belgische provider E-leven zijn weer online. De rechter in Brussel bepaalde woensdag in een kort geding dat Belgacom de aansluitingen onmiddellijk weer moest activeren.
http://life.tweakers.net/nieuws/53468/klanten-van-belgische-isp-e-leven-zijn-weer-online.html
- UPC krijgt flinke boete wegens verkooppraktijken mediabox
De Consumentenautoriteit heeft UPC een boete van ruim 300.000 euro opgelegd voor de manier waarop de kabelaar zijn mediabox voor de ontvangst van digitale televisie aan zijn analoge klanten heeft opgedrongen.
http://life.tweakers.net/nieuws/53460/upc-krijgt-flinke-boete-wegens-verkooppraktijken-mediabox.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut
TIP VOOR WEBMASTERS: UITLIJNING VAN LIJSTEN
Jacob Nielsen geeft ons een dringend advies: wanneer je een lijstje opstelt op je website, zorg dan dat het links uitgelijnd wordt. Studies die oogbewegingen volgen tonen immers aan dat de gebruikers eerst hun ogen wenden naar de linkerkant van de lijst.
De volgende adviezen worden best opgevolgd bij het opstellen van lijstjes:
- zorg voor een uitlijning links; zo kunnen de ogen van de bezoeker gewoon in een rechte lijn het lijstje aflopen en moeten zij niet telkens opnieuw naar het begin van de nieuwe lijn springen.
- start elk menu item met het woord of de woorden die het meeste informatie bevatten over het onderwerp
- zorg ervoor dat lijstjes niet hetzelfde woord bevatten aan het begin, want dat maakt het moelijker voor de ogen van de gebruiker om het lijstje te scannen.
http://www.useit.com/alertbox/navigation-menu-alignment.html

TIP: HOE VOORKOM JE DIEFSTAL VAN JE LAPTOP? (1)
Een laptop is iets heel handigs om mee te nemen, waar je ook gaat. Maar hij is tegelijkertijd erg kwetsbaar. Al je gegevens op dat toestel, dat je maar één seconde uit het oog moet verliezen om definitief kwijt te zijn. Het zou een ramp zijn: je gegevens in het bezit van een dief die ze kan inkijken, maar, erger nog: jij bent je gegevens kwijt (tenzij je een backup gemaakt had natuurlijk!)
Hoe kan je diefstal voorkomen? Er bestaan verschillende methodes. Om te beginnen een gewoon slot. Je kan je laptop vastketenen aan de tafel. Hiervoor bestaan kabels in de handel, zoals de 30 dollar kostende Kensington MicroSaver Keyed Retractable Notebook Lock en de Belkin Bulldog Security Kit.
http://us.kensington.com/html/5666.html
http://catalog.belkin.com/IWCatProductPage.process?Product_Id=22616

TIP: HOE VOORKOM JE DIEFSTAL VAN JE LAPTOP? (2)
Je hebt je notebook dan al beveiligd met een kabel, maar wat als iemand die kabel doorsnijdt? Een extra beveiliging is de Belkin USB Laptop Security Alarm: die maakt lawaai wanneer iemand de kabel doorsnijdt. Je moet natuurlijk in de buurt zijn om het alarm te horen, maar deze voorzorg is bijvoorbeeld ideaal wanneer je je laptop voor een presentatie op een stand gezet hebt op een beurs, en je hem niet altijd in het oog hebt omdat je met de bezoekers bezig moet zijn.
http://www.everythingusb.com/belkin_usb_laptop_security_alarm_13738.html

TIPS VOOR WEBWERKERS
Bij Phrase Express kun je gebruik maken van een woord of een gedeelte van een zin om je tekst automatisch te voorschijn te laten komen.
Je hoeft dus niet per se toetscombinaties te onthouden (wat overigens nog wel tot de mogelijkheden behoort). Bijvoorbeeld: wanneer je een tekst of mailtje wilt afsluiten met je naam en adres, dan kun je gewoon intypen 'mijn naw-gegevens' of zelfs 'naw' en dan zet Phrase Express jouw gegevens op die plaats neer. Je hoeft het programma maar 1 keer te laten weten dat het bij dat stukje tekst die gegevens moet weergeven.

Downloaden
Ik kan me voorstellen dat je Phrase Express direct wilt gaan proberen. Je kunt Phrase Express downloaden onder de volgende link:
http://www.phraseexpress.com/download.htm
Klik op 'Download PhraseExpress' en kies voor 'Opslaan'. Zoek de locatie waar je het bestand wilt opslaan en klik op 'Opslaan'. Nadat het bestand is gedownload zoek je het .exe-bestand op in de locatie waar je het hebt opgeslagen.

Hoe werkt het?
Nadat je het programma geïnstalleerd hebt klik je op het icoontje van Phrase Express en klik je op 'Settings'. Je ziet nu een schermpje met 4 tabbladen, 'edit phrases', 'settings', 'statistics', 'about'.
Edit phrases. Dit is de belangrijkste want hier maak je standaard teksten klaar. Zo meteen zullen we die wat uitgebreider behandelen.
Settings. Hier kun je een aantal instellingen aan Phrase Express zelf instellen. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat je bepaalde zinnen of teksten als een preview laat zien in een popup.
Statistics. Deze is wel grappig! Phrase Express mag je gratis gebruiken mits het niet commercieel is. Dus als je in een bedrijf werkt en je gebruikt dit tooltje om sneller te zijn waardoor je geld bespaart of verdient, dan wordt je vriendelijk verzocht om een 'Professional'-versie te nemen die rond de veertig dollar ligt.
O ja, ik had het over de statistics :-) Hier kun je zien hoeveel karakters en zinnen je hebt geplaatst met Phrase Express en hoeveel je daarmee hebt bespaard aan tijd én geld. Dit laatste is natuurlijk leuk om aan je werkgever of chef te laten zien, wat de kans aanzienlijk verhoogt om dit tooltje aan te mogen schaffen.
About. Dit verwijst naar de makers van het tooltje en hier kun je je registreren.

Standaardteksten maken
Okee, nog even terugkomen op het tabblad Edit phrases. Wanneer je dus klikt op het icoontje van Phrase Express wordt het venster met de tabbladen geopend. Je ziet nu links een wit vlak met daarin de eventuele phrases die je hebt aangemaakt. Klik nu op 'New Phrase'. Rechtsboven zie je 'description'. Vul hier bijvoorbeeld in 'Adresgegevens'. Dit is niet zo heel belangrijk, want dit is de naam van je phrase.
Bij 'phrase content' plaats je de tekst. Dit kan één zin zijn maar ook een compleet stuk tekst. Je kunt hier bijvoorbeeld je complete adres gegevens in zetten. Onder 'hotkey' heb je de mogelijkheid om de tekst op te vragen met een toetsencombinatie. Druk op een of meerdere van de vier knoppen 'Shift', 'Ctrl', 'Alt' of 'Win'. Zoek een combinatie door te klikken op het pijltje zodat het menu tevoorschijn komt. Selecteer bijvoorbeeld '1'. Wanneer je gekozen hebt voor 'Shift' in combinatie met '1', dan zal met deze combinatie je tekst verschijnen.
Nu komt het leukste gedeelte. Bij 'Autotext' kun je een woord of zin invoeren, bijvoorbeeld 'mijn naw-gegevens'. Vervolgens voer je eenmalig die gegevens in (naam, adres, woonplaats, telefoon, email en wat je nog meer onder aan een mail wilt zetten). Wanneer je nu een document of email wilt afsluiten met je gegevens dan typ je dus simpelweg 'mijn naw-gegevens' in en je gegevens worden automatisch voor je neergezet.
Met dit tooltje kun je ook een hele mappenstructuur aanleggen met daarin diverse zinnen of stukken tekst. Je klikt daarvoor linksonder op 'New Folder'.
René van Vroonhoven, Alphamegahosting.com
http://www.alphamegahosting.com/
[Sjeef]


Voor deze rubriek danken wij

Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...3DMARK VANTAGE
Windows Vista - 449 MB - freeware
De nieuwste versie van het ultieme benchmark voor uw grafisch systeem. Zo kan u uitvissen of uw computer wel de meest veeleisende games aankan.
http://www.chip.de/downloads/3DMark-Vantage_31583372.html

REAPER 2.203
Windows All - 3,2 MB - shareware
Dit progje is uitstekend geschikt om audio op te nemen, te bewerken en af te spelen. Het is een audio-editor, waarmee je muziekstukken kan mengen, geluidseffecten kan toevoegen, of de afspeelsnelheid kan wijzigen.
http://www.chip.de/downloads/REAPER_18405267.html

TASK COACH: TAKENPLANNER
Windows 2000/XP/Vista - 7,5 MB - freeware
Een open source progje dat de drukbezette, multitaskende internaut van dienst kan zijn om een overzicht te behouden over de vele taken die hij moet uitvoeren en de deadlines die hij moet respecteren.
http://www.chip.de/downloads/Task-Coach_31213734.html

WINDOWS PRODUCT KEY VIEWER
Windows - shareware
Een progje dat de productsleutel van je Windows zichtbaar maakt. Niet om zomaar allerlei illegale praktijken te gaan uithalen, maar wel om je te helpen bij de legitieme gevallen waarbij je die productsleutel nodig hebt: als je bijvoorbeeld een herinstallatie wil uitvoeren, maar het doosje verloren bent met daarop de productsleutel bijvoorbeeld.
http://downloads.zdnet.com/abstract.aspx?&compid=53055&docid=218025&tag=nl.e530

WINDOWS XP SP3 IS UIT
Windows XP - freeware
Je kan wachten tot hij verschijnt via de normale updates, maar je kan hem ook zelf gaan ophalen op de Microsoft site: Service Pack 3 voor Windows XP. SP3 was eerst uitgebracht als gewone update, maar omdat er problemen waren met sommige machines na het installeren van SP3 werd de automatische update stopgezet. Nu kan je dus zelf op zoek gaan naar SP3.
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=D811F258-C95F-479A-BDF1-0D1154D700A5&displaylang=en

WTF MUSIC INFO
Windows - 602k - freeware
Een interessante software: hij scant je hele digitale muziekbibliotheek, en kijkt daarbij naar artiest, genre en jaar. Nadien worden er grafieken aangemaakt die tonen van welke artiesten je het meeste muziek hebt, wat het populairste jaar is, en het populairste genre - althans in jouw collectie.
http://seedling.dcmembers.com/

VRIJDAG MACDAG: TODAY: UPDATE VOOR ICAL SOFTWARE
Mac OS X v10.5 - 3,6 MB
Deze update van de iCal event en takenbeheer software zorgt ervoor dat je efficiŽnter de evenementen en taken kan beheren; je kan een blik werpen op je schema voor de dag, de week, afspraken verzetten, taken toevoegen enz.
http://secondgearllc.com/today/

VRIJDAG MACDAG: PIXELMATOR: NU MET LINEAAL
Mac OS X v10.4.9 of later
Deze nieuwe versie van de beeldbewerkingssoftware Pixelmator heeft nu ook een lineaal, waardoor afbeeldingen en elementen nauwkeuriger gepositioneerd kunnen worden in een afbeelding.
http://www.pixelmator.com/
http://www.pcworld.com/article/id,145759/article.html?tk=nl_dnxnws


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
Lezer Floris meldt dat het het bedrijf Vanco, waarover wij verleden week bericht hebben, niet echt meezit:
Het laatste woord....<<<
ivm artikel VANCO, ik las net dat 't er serieus de verkeerde kant mee opgaat:

http://www.datanews.be/nl/news/90-5-18092/vanco-van-beurs-gehaald--topman-neemt-ontslag-.html

Floris.
>>>

Bedankt voor de info, Floris!
~~~~~~~~~~~~~~
Lezer Bart reageert op ons artikel over downloadlimieten:
<<<
Hallo Hilde,

Even een reactie op " Dowloadlimieten" uit de laatse Netties.

Dat we in Belgie veel moeten betalen voor onze internetaansluiting is
ondertussen genoegzaam bekend. Maar er is meer ...
Ik ben telenet expressnet-klant en wat mij stoort is dat het niet
opgebruikte volume niet kan meegenomen worden naar de volgende maand.
Zo ben ik vorige maand, voor de eerste maal als jarenlange klant,
door telenet "gestraft" geweest met één dag smalband .
Meestal kom ik toe, of heb ik over, deze keer heb ik mij wat misrekend.
Niet dat het mij nu veel stoorde maar pffff ...flauw hé .
Denk ik verkeerd als ik dit "pesterijen" noem?

mvg
Bart
>>>

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Lezer Jozef reageert op ons artikel over Belkin, en heeft een vraag:
<<<
Beste,

Zou er in de toekomst geen forum kunnen komen.
Daar zouden de lezers hun ervaringen kunnen delen.
Wat de Rockstar van Belkin betreft, zoiets had ik al lange tijd terug.
Maar de ervaring leerde al snel dat het zeer onhandig is.
Men moet in een klein kringetje rond elkaar staan en men blijft met het geklungel van draden zitten. Dat is bepaald niet zo handig op een feestje of wat dan ook.

Met vriendelijke groeten,

Jozef
>>>
Bedankt voor de reactie, Jozef. Wat je suggestie betreft voor een forum: wij hebben een interessant nieuwtje voor je: er wordt achter de schermen naarstig gewerkt aan een nieuwe versie van de website van netties, en daarbij zal je de mogelijkheid hebben om rechtstreeks op een artikel te reageren. Nog even geduld dus!
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Het leven is de enige ziekte waar wij allen aan doodgaan.
Alle andere ziekten zijn maar handlangers.
- Adriaan Roland Holst, Nederlands dichter en letterkundige -