Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 15/5/2008 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 12
Nummer 549 van 10/5/2008

Gegroet lezer,

Is het niet zalig, 's ochtends wakker te worden met zo'n blauwe lucht, de fiets opspringen en begroet worden door wuivend gras en een concert van allerlei vrolijke vogeltjes? Er zijn echt slechtere manieren op je dag te beginnen...

Deze week enkele bijdragen van medewerker Paul, die voor Netties verschillende persconferenties bijwoonde alsook een erg interessant debat. Onze redactie dankt Paul voor de tijd die hij uittrekt om dit alles bij te wonen! Voorlopig moet je het doen zonder de multimedia-bijdragen van medewerker Filover; wegens te drukke werkzaamheden moet hij zijn bijdragen opschorten. Je zal nog wel af en toe een bespreking van hem kunnen lezen van een nieuwe camera, die deze fervente fotograaf voor netties uitteste. Merci, Filip, voor de jarenlange bijdragen!

Veel leesplezier toegewenst, een fijn zonnig weekend, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde

P.S. Onze redactie kan altijd hulp gebruiken: wie een fijne site kent, een leuk programma, of een interessant weetje heeft: uw bijdrage wordt altijd in dank aanvaard!Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
INTEL GELOOFT NIET IN WEB 2.0 EN CLOUD COMPUTING
We hadden het verleden week al over "cloud computing", waarbij het rekenwerk niet meer op jouw computer gebeurt, maar "in de lucht", op het web: webdiensten zoals Zoho, Google Docs en co waar je allerlei bewerkingen kan uitvoeren met documenten, die je zelfs niet meer op je eigen pc moet opslaan, en die dus ook de nood aan een eigen software op jouw computer doen verdwijnen. Als de cloud computing echt doorzet, dan heb je in de toekomst eigenlijk zelfs geen computer meer nodig met straffe computerkracht en zwaar geheugen, maar gewoon een "thin client", een domme terminal.
Een bedrijf zoals Intel, dat computerchips maakt, moet dit vooruitzicht toch wel met angst tegemoet zien. En dus mag het eigenlijk ook niet verwonderen dat ingenieurs van Intel het hele cloud computing met de grond gelijk maken, wanneer zij hierover moeten spreken op een symposium over de toekomst van de computers, "Directions Symposium".
Helemaal ongelijk kunnen wij deze ingenieurs niet geven. Wij hebben immers altijd onze twijfels gehad bij het cloud computing model, omdat dit vereist dat je altijd en overal toegang moet hebben tot het internet, om je documenten te kunnen opvragen, en om denodige bewerkingen te kunnen doen. Dat wij niet alleen staan met die kritiek, wordt bewezen door het feit dat de bedrijven die de webdiensten aanbieden, o.a. Google en Adobe, nu uitkomen met hybride toepassingen, die het mogelijk maken om de nodige bewerkingen ook offline te doen.
Maar lees zelf het artikel bij Ars Technica, waarin de bittere kritiek vermeld staat van de ingenieurs bij INtel.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080503-intel-web-2-0-style-cloud-computing-just-a-passing-vapor.html

ROMANCE TUSSEN MICROSOFT EN YAHOO IS GEDAAN
Het was spannend, de laatste weken, het geflirt tussen Microsoft en Yahoo. Sommigen vonden het leuk, een romance, die tot een gelukkig huwelijk kon leiden. Anderen meenden dan weer dat het eerder om kuiperij en intriges ging à la Dinasty en Dallas, waar niets moois van zou komen.
Wel, het vervolg zullen we nooit weten. Dit weekend heeft Microsoft bekend gemaakt dat het bod, dat drie maanden geleden uitgebracht was op Yahoo, ingetrokken wordt. Eigenlijk een beetje sneu voor de waarnemers, die al heel wat nieuwe scenario's uitgedacht hadden nadat Yahoo het oorspronkelijke bod afgeslagen had. Microsoft zou bijvoorbeeld het bod verhogen, was een mogelijk scenario. Een ander was dat Microsoft de raad van beheer zou bewerken, erop speculerend dat de aandeelhouders niet tevreden zouden zijn dat de huidige directie het bod (dat toch een meerwaarde zou brengen voor het bedrijf) afgeslagen had, en zij daardoor wat winst door hun neus geboord zagen.
Wat dit nu betekent voor Yahoo zelf? Waarnemers menen dat dit in elk geval de nieuwe baas van Yahoo, Jerry Yang, eindelijk de kans geeft om zijn plannen met Yahoo door te drijven. Want sinds hij aan het bewind kwam, ging alle aandacht naar de overnamepoging van MIcrosoft, en moest Yang zijn plannen op een laag pitje zetten, om de aandeelhouders niet te verontrusten.
Meer informatie over de romance Yahoo - Microsoft bij Ars Technica, en de vele artikels die Tech Meme bijeen gesprokkeld heeft.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080504-microsoft-gives-up-yahoo-hunt-leaves-google-to-bag-the-kill.html
http://www.techmeme.com/080504/p13#a080504p13

MYSPACE'S NIEUWE APPS MOETEN PLAATSJE IN GALERIJ BETALEN
Het is niet simpel voor een site zoals MySpace om een business plan te ontwikkelen. Waar je bij andere sites manieren om geld te halen uit de bezoekers zou goedkeuren, heb je bij een sociale netwerksite zoals MySpace toch wel vaker bedenkingen, meestal omdat het winnen van geld ten koste van de privacy van de gebruiker gaat.
Deze keer is er echter nieuwe kritiek ontstaan op MySpace, niet omdat het de privacy van de gebruiker in gedrang zou brengen, maar omdat het tegen betaling sommige toepassingen zou promoten, zonder duidelijk te maken dat het om reclame gaat. Sinds verleden week heeft MySpace immers de Application galerij geopend, waar derden hun toepassingen of widgets kunnen promoten, zodat de gebruiker die kan verwerken in zijn MySpace pagina. Je zou daarbij verwachten dat de toepassingen die het meeste gedownload zijn op MySpace vooraan dat lijstje voorkomen, maar dat blijkt niet het geval te zijn: voor de plekjes bovenaan de lijst moet betaald worden. Eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat er wel bij vermeld wordt dat het om "featured applocations" gaat, maar voor de bezoeker is het helemaal niet duidelijk dat het om betaalde vermeldingen gaat.
Volgens sommige makers van toepassingen voor MySpace moet er wel heel wat geld neergeteld worden om in die lijst voor te komen - het zou 100.000 dollar per week moeten kosten om een week lang op de frontpagina voor te komen. Ter informatie: concurrerend sociaal netwerk Facebook heeft ook een lijstje met toepassingen, en daar lijkt de rangschikking wel in orde - je kan zelf de rangschikking in een andere volgorde opvragen naast "recent populair", de standaard volgorde waarin de apps getoond worden: meest actief, meest actieve gebruikers, nieuwste.
Het lijkt ons een beetje op vals spelen, niet?
http://www.betanews.com/article/Prime_real_estate_on_MySpace_apps_gallery_comes_with_a_price/1209748819

DELL BLUNDERT MET KLAVIER
Wie onlangs een laptop aangekocht heeft van Dell, van het type Vostro 1310 of 1510, die zal wellicht al een paar keer met de handen in het haar gezeten hebben, en zich vertwijfeld afgevraagd hebben of hij nu zo onhandig geworden is en niet meer kan typen! Volgens verschillende bronnen mogen deze arme zielen gerust zijn: hun vingertjes luisteren nog wel naar hun brein, maar het is aan het klavier dat het schort.
Het probleem zit bij de Shift-key; die is te breed, waardoor de letter z, die normaal op het rijtje onder q en s moet staan bij een querty, en de w, die bij een azerty onder de q en s staat, daardoor verschoven is en onder de s en d te staan komt, en alle andere letters natuurlijk een plaatsje opgeschoven zijn. Gevolg: wie blind tikt, bemerkt plots dat hij nonsens aan het tikken is...
Bij The Register vind je een foto die een duidelijke illustratie biedt van het foute klavier. En ook heel wat commentaren van verbolgen lezers!
http://www.theregister.co.uk/2008/05/02/dell_keyboard_blunder_vostro/
http://www.theregister.co.uk/2008/05/02/dell_keyboard_blunder_vostro/comments/

GEDOWNLOADE MUZIEK WINT TERREIN
IN 2006 was de digitale verkoop van muziek goed voor 6% van alle muziekverkoop. En in 2007 was dat 10%, wat het onderzoeksbureau In-Stat doet voorspellen dat digitale muziekverkoop tegen 2012 goed zal zijn voor 40% van alle muziek die wereldwijd verkocht wordt.
Er zijn verschillende redenen waarom de digitale verkoop het zo goed doet. De wereldwijde inburgering van breedband is daar één van, de grotere vraag naar singles in plaats van albums is er een andere, en ook het feit dat er steeds meer muziek in de cataloog te vinden is - ook minder mainstream muziek dus. In sommige landen is er nog een bijkomende factor: de mogelijkheid om songs rechtstreeks naar je mobieltje te downloaden. In Japan is dat al erg in zwang, maar in Europa moet dat nog beginnen. (1)
Wat digitale muziek betreft valt er trouwens nog wat te melden. Dankzij het internet en de digitale downloads komen ook de kleinere bands en indie artiesten aan bod. Maar omdat zij niet bij een groot label zijn, en verspreid zijn, hebben zij geen macht om te onderhandelen en betere voorwaarden af te dingen van verdeeldiensten zoals iTunes. Maar daar lijkt nu verandering in te komen. 12.000 kleine platenlabels hebben afgelopen maand de handen ineen geslagen om een virtuele "vijfde major" te worden, naast de bestaande vier: EMI, Warner, Universal en Sony BMG. Wist je trouwens dat maar liefst 80% van alle muziek die wereldwijd uitgebracht wordt niet afkomstig is van de vier groten, maar van de onafhankelijke labels? Een sterke markt, maar haar fragmentatie staat haar eigen groei en doorstoten in de weg. Webdiensten zoals iTunes en Last.fm zouden erg graag met deze indie bands en labels werken, maar het is haast ondoenbaar om met die duizenden verschillende labels een deal af te sluiten.
En daarom het initiatief om "Merlin" te lanceren, een virtueel label, dat dient als centraal aanspreekpunt en dat namens alle aangesloten leden deals kan sluiten voor de artiesten. Meer info over Merlin bij Ars Technica.
http://www.pcworld.com/article/id,145455/article.html?tk=nl_dnxnws
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080505-fifth-major-merlin-signs-12000-indie-labels-eyes-myspace.html

MEESTE FACEBOOK APPS ZIJN GEWOON STOM EN ZINLOOS
Huh? Zo'n harde kritiek? Tja, hij komt niet van ons, maar van een studie, dus dan moet het maar kunnen... Het bedrijf Flowing Data ging eens tellen naar het soort Facebook apps (widgets) die er zoal bestaan. En dat zijn er heel wat, maar liefst 23.160 apps. Die werden in 22 categorieŽn onderverdeeld. En daarvan waren 9.601 terug te vinden in de "just for fun" categorie, gevolgd door "gaming" en "sport" met elk meer dan 2.600 apps. Met andere woorden: 14.800 van de 23.160 apps dienen enkel om je tijd te verdrijven.
Toegegeven, na deze drie kwamen er wel "utility", "education", gevolgd door dating en messaging, maar het merendeel blijft dus toch maar luchtig tijdverdrijf. Wat de auteur van het blog Webware tot de bedenking verleidt dat zij "erg verwonderd" is over deze vaststelling, maar wat ons eigenlijk niets verbaast. Want FaceBook zelf is immers toch ook maar een site die voor tijdverdrijf dient, niet voor productiviteit en nuttigheid?
http://www.webware.com/8301-1_109-9934515-2.html

CORY DOCTOROW'S BOEK IS UIT
In het land van de bloggers is Cory Doctorow een grote naam. Hij is mede-auteur van het blog Boing Boing, staat mee achter het project van de Creative Commons, en heeft heel wat activisme op zijn naam staan.
De man is ook een auteur van science fiction boeken - die hij onder de regels van de Creative Commons licentie uitbrengt. Zijn "Down and Out in the Magic Kingdom" uit 2003 was zelfs het eerste boek dat onder die licentie uitkwam. Bij die licentie mogen de lezers het boek (de elektronische vorm ervan) vrij onder elkaar ruilen, maar ze mogen er geen geld voor vragen, en ze mogen er ook geen afgeleid werk op baseren.
Doctorow wou zijn nieuwe boek ook als audioboek uitbrengen, maar daar zat hij met een probleem: voor audioboeken worden strenge digitale kopieerbescherming toegepast - en daaraan wou Doctorow niet beginnen. Hij heeft het been stijf gehouden, en uiteindelijk is uitgeverij Random House gezwicht, en wordt het boek nu dus zonder DRM uitgebracht. Een mooie overwinning voor Doctorow. En, te oordelen naar degenen die het boek al gelezen/beluisterd hebben: een knap boek ook. Het heet Little Brother, en is uiteraard een verwijzing naar het Big Brother van Orwell.
http://www.zipidee.com/zipidAudioPreview.aspx?aid=c5a8e946-fd2c-4b9e-a748-f297bba17de8
http://chris.pirillo.com/2008/05/03/cory-doctorows-little-brother-drm-free-audio-book/
http://en.wikipedia.org/wiki/Cory_doctorow

XOBNI MOET JE ROMMELIGE INBOX IN OUTLOOK OPRUIMEN
Een programma waarover al langer gesproken wordt en dat veelbelovend lijkt, is Xobni. Het is een add-on voor Outlook, die je mails moet organiseren op basis van relaties, zodat je tijd kan sparen en je mails gemakkelijker terug kan vinden.
Xobni wordt vertoond in een zijbalk in Outlook; het progje zou volgens de makers de mails organiseren net zoals je brein het normalerwijze zou doen, door te zien op welke manier wij met contacten omgaan en welke bestanden er uitgewisseld worden.
Of het programma zo goed is als het beweert te zijn, dat zullen we pas na uitvoerige testen kunnen zeggen. Maar er is in elk geval nagedacht over het programma, en het is door 50.000 mensen uitgetest tijdens de besloten bètafase, wat toch al wel iets mag betekenen.
Het programma is nog altijd in bèta, maar is nu wel beschikbaar voor het grote publiek. Benieuwd wat jij ervan vindt?
http://www.xobni.com/download
http://www.efluxmedia.com/news_Xobni_For_Outlook_Is_Here_To_Deal_With_Your_Messy_Inbox_17160.html
http://www.readwriteweb.com/archives/xobni_launches_public_beta.php

AP NIEUWS VOOR DE IPHONE
Tja, wij hebben hem nog altijd niet in ons landje: de iPhone. In Nederland moeten ze er ook nog op wachten - alhoewel zowel daar als bij ons al heel wat internauten hun geduld verloren en zelf een iPhone gekocht hebben, die gekraakt om hem te laten werken met de eigen provider, en nu de trotse bezitter zijn van het stijlvolle mobieltje.
Het succes van de iPhone lijkt de verschillende content-aanbieders wel aan het denken te zetten. Hun site mag er dan al prima uitzien op het grote scherm, maar hoe zit het met het mobieltje? Het gaat dan niet alleen om de layout van de pagina zelf, maar het downloaden ervan. Een pagina met Flash en allerlei tierlantijntjes laden op het mobieltje is een kwelling. De contentaanbieders zouden dan ook geneigd zijn om een afgeslankte pagina te brengen, speciaal voor het mobieltje, want doen zij dat niet, en hun concurrent doet het wel, dan zijn zij de surfer wel kwijt!
Een bedrijf dat die boodschap alvast begrepen heeft, is Associated Press (AP); het zal, samen met meer dan 100 van haar aangesloten kranten, een dienst lanceren waardoor de nieuwsartikels beschikbaar worden op de iPhone en andere mobiele toestellen. Het gaat dus wel om Amerikaanse kranten. Benieuwd of de Belgische kranten het voorbeeld gaan volgen!
http://news.yahoo.com/s/ap/20080505/ap_on_hi_te/ap_mobile_news

DE ZAKENMAN LAAT BEST ZIJN GEGEVENS THUIS!
Je hebt er wellicht al van gehoord: in het kader van de strijd tegen terrorisme hebben de douaniers en het veiligheidspersoneel op de Amerikaanse luchthavens en grenzen de machtiging gekregen om ook computers en andere digitale toestellen te doorzoeken: mobieltjes, PDA's, digitale camera's, USB sticks...
Omdat de agenten niet ter plaatse alle data kunnen bestuderen, zijn er slechts twee keuzen: ofwel nemen zij het toestel in beslag, om rustig later te kunnen bekijken, ofwel worden alle data gedownload naar een ander toestel. Geen van beide oplossingen is ideaal: in het ene geval ben je je toestel kwijt, en in het andere geval loop je het risico dat de vertrouwelijkheid van bepaalde gegevens in het gedrang komt - wie weet hoeveel personen jouw documenten wel zullen doornemen? En wat gebeurt er met die gedownloade informatie - wordt die achteraf vernietigd, of bijgehouden, en zo ja: hoe lang, wie heeft er inzage in?
Je ziet het: veel vragen over deze strenge datacontroles bij de Amerikaanse douane. De organisatie Electronic Frontier Foundation, die de privacy van de burger tracht te beschermen, heeft dan ook al bij de rechter een verzoek ingediend om de Amerikaanse overheid tedwingen duidelijkheid te geven over de procedures en het bewaarbeleid bij het controleren van reizigers die het land betreden. Maar ondertussen kan de reiziger niet anders doen dan zich aan deze strenge controles te onderwerpen - en zorgen dat er geen vertrouwelijke data op zijn laptop, pda of ander toestel staan dat hij meeneemt over de grens!
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/145459/business_travelers_advised_to_leave_data_at_home.html

WHIZPR: DE RONDE TAFEL OVER DE BEVEILIGING VAN BEDRIJFSKRITISCHE DATA
Allereerst iets over het Benelux PR-adviesbureau Whizpr. Dit bureau is gespecialiseerd in communicatie op het gebied van ICT en internet. Ze hebben gerenommeerde merken onder hun klantenarsenaal. We noemen er enkele: Cisco, Ericson, Sony, Packard Bell. En dit zijn er maar enkele. Regelmatig organiseert Whizpr ronde tafel debatten. Op 25 april ging het over security. Security is iets dat iedereen aangaat in een bedrijf, zowel werkgever als werknemer. Voor dit debat nodigde Whizpr volgende sprekers uit:
Patrick Van Eecke, Professor IT Recht en advocaat gespecialiseerd in IT Recht.
Paul De Decker, Managing Director Sun Microsystems.
Frank Jorissen, Vice President International Business Development McAfee.
Dany De Budt, Country Manager Hitachi Data Systems Belux.
Karel Vankeirsbilck, Vice-President Belgacom Group Internal Services & Supply Chain.
Niet de minsten dus. Over het debat zelf kunnen we echter heel kort zijn: Een regel opstellen voor absolute beveiliging is trouwens zeer moeilijk, en absolute veiligheid is onmogelijk.
Toch geven we enkele bedenkingen.
Waarom beveiligen? Eerst is er beveiligen tegen onopzettelijke fouten, zoals crashes, verlies, en dergelijke. Verder zijn er de meer criminele attacks, zoals virussen, spyware die de nodige schade kunnen aan richten, maar ook is er bescherming nodig tegen Ďdiefstalí, denken we maar aan het doorgevenvan klantenbestanden, leveranciersafspraken aan derden. Ook ongewenst neuzen in medische dossiers, bankgegevens, personeelsbestanden moeten beveiligd worden.
Hoe beveiligen? Tegen crashes, verlies volstaan doordachte backups. Daardacht, ja zeker. Een backup moet uiteraard veilig opgeborgen worden. Denken we maar aan brand, of het verlies van je laptop met in dezelfde draagzak je backupmedium. Verder is encryptie zeker aanbevolen tegen diefstal, ongewenste blikken enzoverder. Simpel? Niet altijd. Stel dat je bvb personeelsgegevens facturen en dergelijke lang wil/moet bewaren. Encryptie is dan zeker nodig, maar wie houdt de decodeer sleutel gedurende die jaren bij?
Wie is verantwoordelijk? Uiteraard draagt iedereen zijn verantwoordelijkheid. De vuistregel is heel simpel: ĎBonus pater familiasí, als een goede huisvader dus. Als werkgever is een goede privacy policy noodzakelijk. Dat is een startpunt. Maar is er ook geen rol weggelegd voor de overheid in zake veiligheid? Denken we even aan de veiligheid van het web? Regelgeving voor homewerkers?
Is dit allemaal voldoende? Diefstal als verlies zijn ontstaan op dezelfde dag als bezit. En ze zullen pas op dezelfde dag verdwijnen als bezit verdwijnt. Helaas is daar niets aan te verhelpen. Beveiliging is nodig. Maar beveiliging mag ook niet meer belastend zijn of kosten dan het te beveiligen goed, rekening houdend met het risico op diefstal of verlies. Een gulden regel bestaat niet. Maar een regelmatige (externe) audit kan misschien veel duidelijk maken.
Paul Liekens
http://www.whizpr.be/

NIEUWE VERSIE VAN OPEN OFFICE
De kantoorsuite Open Office wint steeds meer aanhang. Het voornaamste argument waarom de gebruikers in den beginnen kozen voor het pakket met tekstverwerker, rekenblad, presentatiesoftware, database, en niet voor het Office pakket van Microsoft, was natuurlijk het geld: Open Office is gratis, en Microsoft Office is nog altijd betalend - alhoewel Microsoft de laatste tijd, wellicht onder druk van de concurrentie van Open Office, flink gezakt is met de prijs. De laatste tijd echter kiezen steeds meer mensen voor Open Office omwille van de kwaliteit, die steeds beter wordt.
En nu is er dus versie 3.0 van OpenOffice.org uit - het is te zeggen: het grote publiek kan op onderstaand adres een bètaversie downloaden, om te testen en eventuele bugs en commentaren te melden. In deze versie zal het nieuwe OpenDocument Format (ODF) 1.2 standaard ondersteund worden. Je kan ook bestanden openen die gemaakt zijn met Microsoft Office 2007 of 2008 voor de Mac.
Opvallende nieuwigheden: het verbeterde "Start Center" met nieuwe icoontjes; bij het rekenblad Calc kan je werkboeken delen met anderen; Writer, de tekstverwerker, heeft een verbeterde werking voor de notities, en je kan verschillende pagina's vertonen tijdens het bewerken.
Hieronder vind je de link naar de download, alsook naar een artikel waarin je enkele screenshots vindt van versie 3.0
http://download.openoffice.org/3.0beta/
http://www.oooninja.com/2008/03/openofficeorg-30-new-features.html

DOWNLOADLIMIETEN: HET VERSCHIL TUSSEN DE VS EN ONS LANDJE
Toen internet in BelgiŽ nog voornamelijk geschiedde via de gewone telefoonlijn, via een modem dat een "handshake" moest uitvoeren en dan hoge toontjes uitstootte, heeft menige internaut vol afgunst naar de VS gekeken. Want daar kon je voor een maandabonnement onbeperkt lokaal bellen, terwijl de Belgische internaut met de wekker naast zijn computer zitten, want elke tik kostte geld.
Nu hebben wij kabel, en daar is het niet meer het begrip "tijd" dat telt, wel het aantal bits en bytes dat je downloadt. En kijk: ook hier blijken wij weer in het nadeel te zijn tegenover de Amerikaanse internauten, want daar geldt die downloadlimiet niet. Enkele grote Amerikaanse providers willen daar nu verandering in brengen, en toch ook een limiet laten gelden. Maar, luister goed, in hun scenario is er geen sprake van de miezerige limieten die bij ons gelden. Hier betaal je voor het meest "ruime" aanbod bij bijvoorbeeld Telenet, het TurboNet aanbod, 61,32 euro voor 35 GB download per maand. Wie vaak muziek downloadt of filmpjes bekijkt via het web, zal klagen dat dit echt veel te weinig is.
Comcast nu wil een downloadlimiet invoeren van... 250 GB per maand! Is dat nog niet voldoende, dan wordt een supplement aangerekend van 15 dollar per 10 GB. Ter vergelijking: in BelgiŽ betaal je bij Telenet 2,6 Ä per 1 gigabyte extra.
Met dit artikel willen wij helemaal niet Telenet met de vinger wijzen; de tarieven van Telenet liggen op dezelfde hoogte als bijvoorbeeld Belgacom ADSL of andere breedbandaanbieders, zoals je kan zien bij Vergelijking.be. Neen, wij willen de al te lage downloadlimieten aanklagen die eerder thuishoren in een tijdperk van internet via het inbelmodem, en niet meer passen voor een breedband-tijdperk!
http://www.vergelijking.be/internet/breedband.php
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080507-comcast-mulling-metered-access-250gb-monthly-bandwidth-caps.html

DOWNLOADLIMIETEN 2: HET KAN OOK ZONDER
Het vorige artikel was nog maar net neergepend, of in onze mailbox kwam een persbericht binnen van een Belgische provider die voortaan internet aanbiedt zonder limieten: Clearwire. Deze ISP is eigenlijk niet zo gekend in Vlaanderen, maar met dit initiatief kan hij wellicht wel een steen aan het rollen brengen, zodat ook andere providers de limieten die zij hanteren gaan herzien (of liever nog: afschaffen!)
Clearwire biedt twee abonnementen: "light" met maximale download 1 Mbps en upload 128 Kbps; en "Premium", met maximale download 3 Mbps en 256 Kbps upload. Beiden dus zonder enige limiet op het downloadvolume. Qua downloadsnelheid is dit wel aanzienlijk lager dan wat Telenet belooft (10 Mbps). En er is nog een zinnetje in het persbericht dat ons intrigeert: geen strikte limieten meer, maar ook geen onbeperkt volume want dat kan voor opstoppingen op hetnetwerk zorgen, maar wel "fair use principe". En dat lijkt ons toch wel een gevaarlijk rekbaar begrip. Wie bepaalt hier wat "fair use" is? Is dat gebaseerd op het soort bestanden dat men downloadt? Of het protocol - wordt bijvoorbeeld P2P geweerd?
Ons advies: toch nog even de kat uit de boom kijken vooraleer met deze provider in zee te gaan, tot wat meer duidelijkheid bestaat over dat "fair use".
http://www.pressreleases.be/script_NL/newsdetail.asp?nDays=d&ID=44327
http://www.clearwire.be/

Nagekomen bericht: wij vernemen zopas dat Belcenter, een provider die ADSL-diensten aanbiedt, de downloadlimiet van het ADSL SPEED+ abonnement verhoogt tto 80 GB. Belcenter is voornamelijk actief in het Brusselse en enkele Waalse gemeenten.
http://www.belcenter.be
Op dit artikel kwam een reactie van lezer ROmain - zie de lezersrubriek achteraan.

ZELFS TWITTER HEEFT LAST VAN SPAM
Het is triest, maar het is een feit: je weet het dat je het als communicatiemedium gemaakt hebt, wanneer je last krijgt van spammers. Dat geldt nu ook voor de "microblog" dienst Twitter. Zoals je wellicht weet heeft Twitter razendsnel furore gemaakt bij sommige internauten, terwijl anderen het een volkomen tijdverlies vinden vinden en niet begrijpen wat de anderen zo interessant vinden in het lezen van korte berichtjes (niet langer dan een sms).
Welnu: bij Twitter kan je een "volgeling" worden van een bepaalde persoon, zodat alle berichten die deze persoon via Twitter verstuurt automatisch bij jou verschijnen (op je mobieltje of het scherm van je computer). Sommigen maken echter misbruik van deze mogelijkheid, en sturen spamberichten waarin zij reclame maken voor hun website of een bepaald product.
En net zoals er zwarte lijsten ontstaan zijn voor e-mail spammers, zo worden er nu zwarte lijsten aangemaakt van internauten die hun account bij Twitter misbruiken om te spammen. Eentje is een privé-initiatief, de andere lijst is aangelegd door de mensen van Twitter zelf.
Over deze lijsten lees je meer bij TechCrunch. En op de tweede link vind je enkele toepassingen gebaseerd op Twitter, die wel interessant lijken.
http://www.techcrunch.com/2008/05/07/twitter-starts-blacklisting-spammers/
http://www.cogniview.com/convert-pdf-to-excel/post/the-best-5-twitter-services-you-might-not-know/
http://www.twitter.com
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


VANCO: EEN VIRTUAL PRIVATE NETWORK
Barcelona 2008
Steeds meer KMOís hebben één of meer verschillende locaties waar ze hun werkzaamheden verrichten: hoofdzetel, meerdere shops, magazijnen, productie-eenheden en dergelijke. Ook wordt er meer en meer gelonkt naar het buitenland voor kleine of grote producties. En dan zijn er communicatiekanalen nodig, netwerken om te communiceren tussen de verschillende sites. Al te vaak wordt er gewoon gezien wat de lokale netwerkboer te bieden heeft en de overeenkomst wordt getekend en voila de KMO draait. Het schijnt simpel, maar is het dat wel? De behoefte aan bandbreedte kan wijzigen, er kunnen sites bijkomen enzoverder. Maar zolang de KMO blijft betalen lukt het meestal wel. Maar betaalt hij wel het juiste bedrag ? De ITíers hebben het te druk om prijzen te vergelijken en om het hele netwerkgebeuren zoals nieuwe netwerktechnologiŽn of nieuwe spelers op de netwerkmarkt op de voet te volgen, de administratie is ervan overtuigd dat zij de juiste prijzen betaalt omdat ze niet exact weet wat de behoeften en de mogelijkheden zijn. Is hier iets aan te doen? Natuurlijk: een VNO (Virtual Netwerk Operator) inschakelen. En bij VNO denken we natuurlijk aan Vanco (Value Added Network Company), onbetwistbaar één van de grootsten op dit gebied. De klanten zijn niet van de minsten: Siemens, Vesuvius, Tenovis, Solvus, Kuehne Nagel, Amer Sports, Vedior, Virgin Megastores, P&O Nedlloyd, Lloyds, Eurosport om er maar enkele te noemen. Een indrukwekkend lijstje, maar toch heeft Allen Timpany, CEO van Vanco, bijna 20 jaar gevochten om van zijn VNO-idee zo'n succes te maken.
Had je nog nooit gehoord van Vanco? Je hoeft niet beschaamd te zijn.
Michael Jacobis, professor aan de London Business School zegt het volgende: "Het enige probleem van Vanco is waarschijnlijk de bekendheid van het merk. Ondanks dat de brand awareness onder grote multinationals groot is, zoín 25 procent en daarmee de vierde in de markt, wil het bij het midden- en kleinbedrijf nog niet echt vlotten. Maar daarin ligt juist toekomst." Allen Timpany voegt hier het volgende aan toe: 'Onze intrede op deze markt laat nog minimaal 5 jaar op zich wachten.'

Wat biedt Vanco aan?
Vanco levert dus netwerkdiensten aan grote organisaties. Ze hebben zelf geen eigen netwerken in bezit, maar kopen capaciteit bij andere aanbieders. "We proberen de aanbiedingen van telecomproviders zo slim mogelijk te bundelen", zegt CEO Allen Timpany. "Wij verdienen dus ons geld met het leveren van toegevoegde waarde op de diensten die we bij de operators inkopen". Toegevoegde waarde is dus een keyword in de het Vanco verhaal.
We vroegen Steve McKeaveney, Technical Consulant, wat dit inhield. "Buiten het feit dat we carriers meestal goedkoper kunnen aanbieden volgen we de netwerken ook erg nauw op. Het hele systeem wordt gemonitord. We bekijken constant welke trends er in het netwerkaanbod zijn. Zijn er providers die op langere termijn betere (lees snellere) of goedkopere diensten aanbieden dan kunnen we dt aan de klant voorleggen. De klant beslist altijd zelf wat hij ermee doet. Maar ook de klant zelf wordt voortdurend gemonitord. Heeft hij meer of minder dataverkeer dan kan daarop worden ingespeeld."
Wat met de veiligheid, firewalls en dergelijke?
"We bestuderen grondig waar we de firewalls plaatsen. De meest voor de hand liggende plaats is niet altijd de juiste. Maar dat wordt altijd afgesproken met de klant. Evenzeer wordt er contractueel vastgelegd wie zorgt voor de veiligheid van het interne netwerk. Wil de klant dat zelf doen, oke, doen wij dat, ook oke. Alles is bespreekbaar met de gebruiker."

Toch hadden we nog enkele vragen. Want, stel dat we een in zee wil gaan met Vanco, hoe zit het dan met de hardware? We vroegen het Nicholas de Walsche, Manager Belgium.
"Zelf leveren we geen hardware. We bekijken gewoon wat de klant in huis heeft, en dat is de basis om te vertrekken. Van daaruit gaan we advies geven om te optimaliseren waar nodig, maar het laatste woord ligt altijd bij de klant. We hebben natuurlijk contacten met hardware leveranciers waar we goede ervaringen mee hebben en kunnen advies geven bij de eventuele aankoop van netwerkgerelateerde producten, maar de core bussiness in ons bedrijf is virtuele netwerken."

In een tweede Vanco luik praten we nog verder met CEO Allen Timpany
http://www.vanco.com/

VANCO, EEN BABBEL MET OPRICHTER ALLEN TIMPANY

Vanco, de leverancier van virtuele netwerken is wel een bijzonder bedrijf, het kende een fenomenale grooi en is een geduchte medespeler op gebied van netwerkaanbiedingen. We praatten met Allen Timpany , oprichter en CEO.

20 jaar geleden heb je Vanco opgericht, vertel er eens iets over?
"We startten 20 jaar geleden met een bedrijf dat destijds in feite illegaal was. British Telecom had toen nog het monopolie in Groot BrittaniŽ betreffende netwerken. Maar in heel Europa veranderden de wetten waardoor er plaats kwam voor concurrenten voor de gevestigde telecominstellingen. Dat zorgde ervoor dat het aantal netwerkleveranciers drastisch toenam. Daaruit is het Vanco idee ontstaan. We wilden niet concureren met netwerkaanbieders of zelf een netwerk opstarten. Maar zodra er honderden netwerkaanbieders kwamen in Europa, was het niet zo eenvoudig meer om te kiezen welke het meest geschikte is voor jouw bedrijf. En dat is hetgeen we doen, we helpen de keuze maken. Wij zoeken uit wat de beste oplossing is."

Dus als ik bijvoorbeeld een Belgisch bedrijf heb met een filiaal in Duitsland en Nederland dan helpt u me met de contacten met bvb Telenet, KPN en Deutsche Telecom.
"Inderdaad, maar er is meer. We bekijken ook of er andere of betere providers zijn, waar u misschien niet aan gedacht heeft, en die een betere of uitgebreidere service kunnen bieden of een lagere prijs. Wij zoeken voor u uit wat de beste kwaliteit/prijsverhouding is, in uw geval. U bespaart dus geld. Maar er is meer: sommige bedrijven zijn zeer sterk afhankelijk van hun verbinding. Denken we maar aan bedrijven waar fabricatieprocessen via het netwerk (bij)gestuurd worden, of aan bedrijven zoals Avis of British Airways waar klanten wachten op bevestiging, aanbiedingen enzoverder via het netwerk. In die gevallen is het servicelevel heel belangrijk. Daar wordt ook rekening mee gehouden met het uitzoeken van de provider. "

Is die keuze van het juiste netwerk moeilijk ?
"Het runnen van wereldwijde netwerken is niet zo eenvoudig als het lijkt. Mensen gaan er van uit dat de verbinding vanzelfsprekend is, maar dat is niet zo. Het is soms moeilijk en hard werken om stabiele verbindingen te verkrijgen en te behouden, maar ondertussen hebben we de technologie, ervaring en knowhow om de beste verbindingen te kunnen aanbieden. Dat bewijzen de talloze klanten die regelmatig hun contracten vernieuwen. Slechts 2% van de klanten vernieuwen hun contracten niet, en dat is bijzonder weinig. Vaak gaat het dan nog om klanten die hun strategie hebben gewijzigd, die verkocht zijn aan andere bedrijven of juist bedrijven verkocht hebben en dergelijke."

U zit al vrij lang in de business, waarschijnlijk hebt u al vrij veel nieuwe technologieŽn zien passeren. Hoe ziet u de toekomst?
"Allereerst, wat de toekomst ook brengt, zodra het beschikbaar is zullen we onze klanten ervan briefen, zodat ook zij kunnen genieten van de nieuwe technieken. Ons voordeel is dat we niet afhankelijk zijn van een bepaalde fabrikant of technology. Het is te verwachten dat wireless en breedband in de toekomst aan belang gaan winnen. In Japan is 100MHZ ADSL al gewoon, in HongKong spreekt men al van Gigabits voor een tiental Ä per maand. We zien op korte tijd een enorme toename aan snelheid."

U praatte over wireless, wat gaat de rol zijn van wireless?
"Wireless is een mooi ding. Je hebt het onmiddelijk, en je ziet overal dat de capaciteit stijgt. In sommige gevallen overtreft het zelfs de snelheid van koper of fiberopticsnetwerken. Installeren gaat dan ook meestal vlugger. Vooral in dichte gebieden met een enorme economische groei en een beperkte oppervlakte zoals Singapore en Hong Kong zien we een sterke toename. Ze kunnen het betalen en hebben er een markt voor."

Wat zijn de behoeften van Uw klanten?
"CEO's hebben een uitdagende job, de hele omgeving verandert sterk. En dan heb ik het niet alleen over de manier waarop zaken gedaan worden. Er is ook meer outsourcing, de wijze van distributie, er is meer een globalisering op het werkplatform, een voortdurende wijziging in technologieŽn. Om als CEO in het midden te staan van al deze wijzigingen en tegelijkertijd ook nog zorgen dat de eigen productie kwalitatief blijft en vooral blijft doorgaan, is een goed netwerk onmisbaar..
Wij willen hierbij zijn en werken, samen met de CEO's, zodat ze de juiste keuzes maken op gebied van netwerking, zodat ze én snel en de beste keuzes kunnen maken voor hun bedrijf.
Als bedrijf is het ook steeds weer moeilijker om korte termijncontracten af te sluiten. Met het oog op de snelwisselende wereld zou dit eigenlijk voor hun interessant zijn. Maar dat is ook onze sterkte. Wij spelen in op die sterk wisselende netwerkaanbiedingen, stabiliseren dat naar de klant toe. Wij volgen dat continue op voor al onze klanten en zorgen voor de contracten naar de providers. Klanten hebben enkel een contract met ons.
Daardoor moet onze afnemers niet voortdurend hun afspraken met de providers aanpassen en zoeken naar betere condities. Wij sluiten dan weer een langer contract af ons cliŽnteel. Zodoende kunnen wij een strategie rond de klant bouwen. Ook de relatie wordt zodoende hechter en zodoende weten we ook beter wat ze echt nodig hebben, hoe hun profiel wijzigt, welke hun plannen zijn met eventuele uitbreidingen enzoverder. Als we dat kunnen voorzien zijn we ook beter in staat om bij te sturen.'

Zoals gezegd, 98% van het bestaand cliŽnteel van Vanco vernieuwt zijn vijfjarig contract. En dat is hun grootste reclame.

Paul Liekens, Netties, Barcelona.
http://www.vanco.com

LAPTOPS KRIJGEN TWEEDE ADEM MET ZILVER-ZINK BATTERIJ
Goede vooruitzichten voor de laptop gebruikers: hun bakje zal binnenkort wellicht langer meegaan, dankzij de ZPower. Dat zijn zilver-zink batterijen, die beduidend langer zouden meegaan dan de traditionele lithium-ion batterijen. Cijfers van 40% meer batterijleven worden vooropgesteld - wat wil zeggen dat een laptop die het twee uur volhoudt met een lithium-ion batterij, voortaan een kleine drie uur meegaat met een zilver-zink batterij.
Bovendien zou de batterij ook veiliger zijn: de chemie is gebaseerd op water, waardoor zij niet ontvlambaar is, terwijl lithium-ion batterijen dimethyl carbonaat gebruiken, een ontvlambare vloeistof. Er zijn al heel wat angstaanjagende incidenten geweest waarbij lithium-ion batterijen voor spectaculaire brandjes gezorgd hebben!
Volgens PC World zouden de eerste laptops met deze nieuwe batterijen aan boord in augustus de fabriekspoort uitgaan. Maar wellicht zal je later de zilver-zink batterijen ook in mobieltjes zien.
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/145405/laptops_may_get_more_battery_life_from_silverzinc.html

HTC TOUCH DIAMOND KOMT EERST NAAR EUROPA
Het is al zo vaak gebeurd dat een nieuw product met veel bombarie aangekondigd wordt, en dat we dan vernemen dat het enkel voorbehouden is voor de VS. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de iPhone, die maandenlang enkel voor de Amerikaantjes bestemd was, en nu stilaan naar Europa begint door te sijpelen.
Het doet ons dan ook heel veel plezier dat Europa de primeur krijgt voor een nieuwe mobiele telefoon, die naar onze mening de iPhone ver overstijgt in kwaliteit en mogelijkheden. Het gaat om de Touch Diamond van HTC, een toestel met een aanraakscherm, dat werkt volgens de TouchFlo 3D technologie van HTC.
Even wat technische details: onder de motorkap Windows Mobile 6.1; voor de internetverbinding kan je rekenen op HDSPA/WCDMA met snelheden tot 384 kbps upstream en 7,2 MBps download. Bluetooth 2.0 en WiFi zijn ook aan boord (802.11b/g). Afmetingen: 11 mm dik, 102 mm hoog, 51 mm breed, en een gewicht van 110 gram. Voorwaar een slank toestelletje!
Net zoals bij de meeste smartphones tegenwoordig wordt business met pleasure gecombineerd: naast zakelijke toepassingen (synchronisatie van kalender, push email enz) kan je het toestel ook gebruiken voor je amusement, dankzij de ingebouwde muziekplayer en een camera. De 3D interface zorgt voor het op een erg leuke en simpele manier om je contactgegevens, tekstberichten, mails, maar ook je muziek via de cover art te doorbladeren. En surfen wordt extra simpel, doordat je met één hand kan inzoomen op pagina's en die kan verbreden, roteren, of scrollen. Draai je het toestel, dan wordt het beeld van portret naar landscape omgezet of omgekeerd. En dan is er ook nog een speciale YouTube toepassing die HTC zelf gemaakt heeft, en waarmee je de filmpjes kan bekijken op het 640 x 480 pixel scherm.
Bij CNet vonden wij een fotoreportage, die aantoont dat de Touch Diamond helemaal niet moet onderdoen voor de iPhone - integendeel. Dit toestel heeft 3G, is vrij te gebruiken met gelijk welke telecomoperator, en, erg belangrijk: in juni ligt het toestel hier in de winkel. De prijs is nog niet bekend, maar als je mag afgaan op de voorgaande touch-flo toestellen van HTC dan zal die ver onder de (niet gesubsidieerde) prijs van de iPhone liggen!
http://www.news.com/2300-1039_3-6239059-2.html?tag=ne.gall.pg
http://ct.news.com/clicks?t=49060191-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=NEWS&s=5
http://www.networkworld.com/news/2008/050608-htc-beats-apple-to-3g.html?netht=rn_050608&nladname=050608dailynewspmal

Nagekomen bericht:
Inmiddels heeft men ons bevestigd dat de richtprijs rond de 550 euro zal liggen, en dat er geen uitbreidingssleuf voorzien is voor extra geheugen.

MICROSOFT TOOL HELPT MENSEN MET HANDICAP OFFICE DOCS TE LEZEN
Je mag zeggen van Microsoft wat je wil, maar het bedrijf vergeet de mensen met een handicap echt niet hoor! Microsoft heeft een software add-in uitgebracht voor Office, die Word documenten omzet in audiobestanden, zodat mensen met leesproblemen (blinden of slechtzienden bijvoorbeeld) toch kennis kunnen nemen van het document.
Het gaat om de "Save as DAISY XML" add-in, die gemaakt werd door Microsoft, samen met Sonata Software en DAISY (kort voor Digital Accessible Information System. Met de software kan je Open XML gebaseerde tekstbestanden opslaan als DAISY XML, die daarna dan omgezet kunnen worden naar het DAISY Digital Book formaat (DTB). Daarvoor heb je dan wel bepaalde software nodig, Pipeline.
Het lijkt een beetje ingewikkeld, maar het resultaat is wel knap. Een DTB Book bevat immers de audio van een stuk of de hele brontekst, en een bestand dat ervoor zorgt dat het voorgelezen gedeelte oplicht in de tekst. Mooi!
http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=208610&package_id=260453&release_id=585744
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/145575/microsoft_to_help_disabled_access_office_documents.html


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Google Nederland is niet blij met de "pornozoeker" Porno Ogle - want als je dat als webadres schrijft, dan heb je natuurlijk Pornoogle, wat te veel op Google. Gevolg: een rechtzaak.
http://webwereld.nl/articles/50914/google-dreigt-met-stappen-tegen-pornoogle-nl.html

*** Zin in een gratis probeerversie van Adobe Premiere Elements 4?
http://www.adobe.com/uk/products/premiereel/?PID=252581

*** En wat denk je van de nieuwe firewall van Sunbelt Software, die je eveneens gratis kan uittesten?
http://www.lockergnome.com/blade/2008/05/02/sunbelt-software-beta-test-their-firewall/

*** De Raad voor de Mededinging onderzoekt de gevolgen van de overname van Scarlet door Belgacom.
http://ticks.unifiedpost.com/jump.php?u=http%3A%2F%2Fwww.tijd.be%2Fnieuws%2Fondernemingen_media_telecom%2FDiepgaand_onderzoek_naar_overname_Scarlet.7080920-435.art&g=2495908&r=221518411

*** Binnenkort stadszichten van Parijs in 360° op Google Maps?
http://www.journaldunet.com/breve/france/26572/google-maps-bientot-enrichi-de-vues-de-paris-a-360-degres.shtml

*** Franse uitgeverij Hachette gaat voor het e-book met de overname van Numilog
http://www.journaldunet.com/breve/france/26583/hachette-livre-mise-sur-l-e-book-avec-le-rachat-de-numilog.shtml

*** De iPhone komt uit in ItaliŽ - geen exclusiviteit echter: twee operatoren mogen de iPhone verdelen
http://www.journaldunet.com/breve/france/26583/hachette-livre-mise-sur-l-e-book-avec-le-rachat-de-numilog.shtml

*** Microsoft herneemt de verspreiding van de updates voor XP en Vista, nadat die stopgezet waren omdat er problemen gesignaleerd waren.
http://ct.news.com/clicks?t=49060177-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=NEWS&s=5

*** Na het afspringen van de onderhandelingen om Yahoo over te kopen, zou Microsoft volgens sommige bronnen zijn zinnen gezet hebben op Facebook.
http://ct.news.com/clicks?t=49196199-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=NEWS&s=5

*** Bij HP rollen er USB sticks van de fabrieksband met malware op
http://ct.news.com/clicks?t=49196210-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=NEWS&s=5

*** McAfee waarschuwt: adware bedrijven hebben een nieuwe manier gevonden om jou te verleiden om hun producten te downloaden en installeren: valse MP3 bestanden.
http://www.pcworld.com/article/id,145567/article.html?tk=nl_dnxnws

*** De man die een vinger aangroeide (Video) - raar verhaal waarbij je toch wel wat twijfels voelt opkomen
http://www.gva.be/nieuws/wetenschap/default.asp?art={FB5207B5-1026-4F14-BB19-65F18A7E1422}

*** Spam viert dertigste verjaardag
http://core.tweakers.net/nieuws/53276/spam-viert-dertigste-verjaardag.htmlHet oor wil ook wat!
Audio op het Internet


AMANDA RAE KELLY
[easy listening] Een dame die een speciale sfeer weet te brengen met haar songs. Bij MP3.com, waar wij deze week op zoek gingen naar gratis luistervoer voor onze lezers, kan je twee songs gratis downloaden, waarvan vooral het "It's Fun" ons erg aanstaat!" http://www.mp3.com/artist/amanda-rae-kelly/songs/
http://www.mp3.com/artist/amanda-rae-kelly/songs/

ANNA ANDERSON
[Easy listening] Deze dame is slechts 16 en schrijft songs die ze zelf op de piano begeleidt. De gratis songs die je bij MP3.com vindt zijn ook qua arrangement mooi uitgewerkt. Sommigen zullen het een beetje zweemzoet vinden, maar naar ons gevoel is het dat niet. Vooral "Tears" is echt wel mooi.
http://www.mp3.com/artist/anna-anderson/summary.xml
http://www.mp3.com/artist/anna-anderson/summary/

ANTERROIR
[easy listening] Iets meer uptempo met heel veel ritme: Anterroir is een eenmansproject van een getalenteerde Duitse muzikant. Een combinatie van electro en klassieke muziek, die echt wel goed is. Van de band kan je een achttal songs downloaden.
http://www.mp3.com/artist/anterroir/summary.xml
http://www.mp3.com/artist/anterroir/summary/

AVI BALADA
[easy listening] Een band afkomstig uit Prishtina. Gitaarspel, mannenzang, en melodietjes die je doen denken aan zonnige vakanties in de zon. Zalig om te beluisteren terwijl je zelf op een terrasje zit! Van de band kan je een 5 songs downloaden. Een aanrader voor de liefhebbers van wereldmuziek.
http://www.mp3.com/artist/avi-balada/summary.xml
http://www.mp3.com/artist/avi-balada/summary/

BODDICKER
[rock] Dit artikel behoort eigenlijk bij de reeks bands die wij verleden week besproken hebben, en die hun onderkomen gevonden hebben bij Indie Heart, de website voor indy muziek. Een iets tragere rock, erg goed uitgewerkt, doet wat denken aan de Yarbirds. De songs zijn goed uitgebouwd, met genoeg variatie in het arrangement. Twee songs gratis te downloaden.
http://indieheart.com/bands/177/


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Pessimist: "Alle vrouwen zijn slecht".
Optimist: "Dat mag ik hopen".

- uit de reeks rake opmerkingen, verzameld door Sjeef -
De nieuwe oogstBOOKCROSSING: BOEKEN DIE REIZEN
Een erg origineel initiatief, waarbij haast 670.000 mensen in 130 landen uit de hele wereld hun passie voor boeken delen. Hoe kan jij meedoen? Je registreert een boek op de site, aan de hand van het BCID #. Daarna laat je het achter op een plaats - een bank in een park, een coffeeshop, een hotel tijdens je vakantie. De vinder kan het boek meenemen, zodat het een hele weg kan afleggen, wie weet wel de hele wereld rondreizen.
Bij de website hoort ook een actieve community waarin je je favoriete boek kan bespreken. Leuk! (bron: www.walkingmen.com)
[Taal: Engels]
http://www.bookcrossing.com/

EVENTJES SHOPPEN
"De bezetting van Irak zal 3 triljoen dollar kosten, het duurste conflict voor Amerikan sinds WOII.". Zo stond in de media te lezen. Maar kan jij het beter, als je 3 triljoen dollar kreeg? Op deze site krijg je de kans - virtueel dan. Je kan gaan shoppen met 3 triljoen dollar. En daar kan je heel wat mee kopen - zelfs de halve wereld mee verbeteren. Kleuterschool voor allen kost 35 miljard. Ziekten verwant met honger en armoede beŽindigen: 195 miljard. Yahoo kost je 46 miljard, een POsche 200.000 dollar. En je kan misschien "en passant" de staatsschuld van Liberia terugbetalen (3,7 miljard). Kijk: je hebt nog nodig.
Een mooie oefening die je leert hoeveel geld eigenlijk een triljoen is... (Bron: www.walkingmen.com)
[Taal: Engels]
http://3trillion.org/

SKETCHCAST
Er zijn podcasts (online uitzendingen van audio), vidcasts (online uitzendingen van video), en nu ook sketchcasts. Je maakt een tekening, al dan niet begeleid met een verhaaltje, en deze online dienst slaat deze opname op. Nadien kan je het gebeuren als "sketchcast" in een speciale widget aanbieden op je pagina of blog. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://sketchcast.com/

WEBTOOLS
Er zijn tegenwoordig zoveel webdiensten die je kan gebruiken om taken te vervullen waarvoor je vroeger aparte software nodig had. Maar waar vind je al die webtools? Deze site probeert hulp te bieden. De verschillende sites staan ingedeeld naar categorie, met telkens een beetje uitleg over de principes van de tool, daaronder de webtools die volgens de makers van de site de beste/meest populaire zijn, en daaronder nog een lijstje van tools die toch ook wel de moeite waard zijn om te ontdekken.
[Taal: Engels]
http://webtools4u2use.wikispaces.com/


DIGITAAL FOTOGRAFEREN
Een site voor de amateurfotograaf: hier vindt u de inhoud van het printmagazine, downloads van progjes die de fotograaf van pas kunnen komen, als ook filmpjes die uitleg geven om bepaalde taken te verrichten en met verschillende tips, waaronder een cursus "Werken met Photoshop Elements" (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.digitaal-fotograferen.com/

SCHRIJF MAAR GEWOON
Vier Nederlandse steden (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht) hebben opdracht gegeven tot het ontwerpen van een tool om teksten te verbeteren. Niet de grammatica, wel de leesbaarheid van teksten. Want lange zinnen zijn bijvoorbeeld uit den boze, en ook passieve constructies hinderen de leesbaarheid.
De online dienst werd oorspronkelijk ontworpen voor de ambtenaren van de betrokken gemeenten, maar iedereen kan gratis meegenieten van de suggesties: gewoon een tekst kopiŽren en plakken in het invulformulier, en je krijgt meteen enkele suggesties over hoe het beter kan! (Bron: WIm W)
[Taal: Nederlands]
http://www.schrijfmaargewoon.nl/

FONTSTRUCT: MAAK ZELF JE EIGEN FONT
Een handige online dienst waar je zelf lettertypes of fonts kan aanmaken. Met geometrische vormen kan u lettertypes maken, die dan in een rooster uitgelijnd worden, waarna de tool TrueType lettertypes maakt voor gebruik op de Mac of Windows. Wat je maakt kan je natuurlijk voor jezelf houden, of aan de internetgemeenschap schenken. Op de site vind je dan ook een collectie lettertypes die je gratis naar je eigen computer kan kopiŽren. (Bron: WIm W)
[Taal: Engels]
http://fontstruct.fontshop.com/learn_more

TOPFILMPJES DIE JE UITLEGEN HOE HET MOET
Woorden strekken, voorbeelden wekken: geen enkel teksthandboek kan iets zo duidelijk uitleggen als een filmpje. Daarom doet het ons plezier jou dit artikel van PC World te kunnen aanreiken, met daarin links naar enkele erg interessante filmpjes: hoe je een router beveiligt, met uitleg over WEP en WPA, hoe je een game op je spelconsole kan opnemen en er een filmpje van kan maken, hoe je een smartphone kan gebruiken als modem voor je pc, enz. Weliswaar in het Engels, maar toch enorm interessant!
[Taal: Engels]
http://www.pcworld.com/article/id,145445/article.html?tk=nl_dnxnws

MEDIAKRITIEK: EEN KRITISCHE NOOT
Hoe kritisch zijn de media? En kunnen zij kritiek verdragen? Dat zijn kort samengevat de thema's waarrond een nieuwe website draait, die gelanceerd werd door het Fonds Pascal Decroos. Dit fonds, opgericht ter nagedachtenis van een al te vroeg overleden onderzoeksjournalist, wil vooral speciale projecten aanmoedigen voor onderzoeksjournalistiek. Want door de snelheid die het nieuws de laatste jaren gekregen heeft, is de langere reportage, de echte onderzoeksjournalistiek in de verdrukking geraakt.
Een site om in het oog te houden.
[Taal: Nederlands]
http://www.mediakritiek.be/

DOWNGRADEN VAN VISTA NAAR XP
Voor de techneut: dit artikel legt uit hoe je van een Vista terug een XP maakt, zonder je computer te moeten herformatteren. Geen simpele lectuur, maar wel een must voor de doorzetter die Vista haat!
[Taal: Engels]
http://www.pcmag.com/article2/0,1895,2287685,00.asp

GEAVANCEERD ZOEKEN BIJ GOOGLE, YAHOO EN MSN
Toen wij onze reeks tips lanceerden voor "beter zoeken met Google", waren er lezers die vroegen of wij deze tips niet in één pagina konden bundelen. Er bestaat echter al zo'n pagina - niet in het Nederlands weliswaar, maar in het Engels, doch hier vindt u alle speciale commando's die u kan gebruiken bij de zoekmachines, van Allintext tot Weather. Leuk is ook dat je hier het verschil leert tussen de verschillende zoekmachines.(Bron: WIm W)
[Taal: Engels]
http://www.hybridsem.com/blog/2007/11/07/the-ultimate-guide-to-advanced-searching-within-yahoo-google-and-msn-operators/

COLOURLOVERS
Een site voor webmasters, ontwerpers, en al wie intensief met kleuren omgaat: hier vind je een wereld van kleuren, kan je kleurenpaletten vergelijken, nieuws en commentaren indienen, en allerlei nieuws en interviews over kleuren lezen. (Bron: Walking Men)
[Taal: Engels]
http://www.colourlovers.com/

VRIJDAG MULTIMEDIA: GRATIS DISNEY GAMES ONLINE
Het zijn misschien dan wel games bedoeld voor de kids, maar dat wil niet zeggen dat wij het kind in ons het zwijgen moeten opleggen, niet? Bij Disney vind je enkele heel leuke spelletjes om te spelen.
[Taal: Engels]
http://tv.disney.go.com/disneychannel/games/index.html

VRIJDAG MULTIMEDIA: DIGITAL PHOTOGRAPHY SECRETS
Om goede foto's te maken heb je niet alleen goede apparatuur nodig, maar ook goede techniek - en natuurlijk een goed oog. Voor het laatste kunnen wij je niet helpen, maar voor het tweede wel. En het eerste hangt uiteraard af van je portemonnee... In elk geval: op deze site vind je ontelbare erg waardevolle tricks die je helpen om je fotografie wat bij de schaven.
[Taal: Engels]
http://www.digitalphotographysecrets.com/

VRIJDAG FILMDAG: JVDC THE MOVIE
Beroemde Belg Jean-CLaude Van Damme speelt de hoofdrol in deze nieuwe film, waarin de man die de held is van zovele films, in het echt geconfronteerd wordt met een overval, waarbij de gangsters revolvers gebruiken, gevuld met echte kogels, en niet met losse flodders.
[Taal: Engels - Frans]
http://www.jcvd-lefilm.com/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- GTA IV breekt verkooprecords
De controversiŽle videogame Grand Theft Auto IV (GTA IV) heeft in de week na de release al verschillende verkooprecords gebroken..
http://www.ad.nl/multi-media/2276454/GTA_IV_breekt_verkooprecords.html
- Zee van spam op je computer
Spam en malware (kwaadaardige software) blijven voor een bezitter van een computer die aan het...
http://www.ad.nl/economie/2276674/Zee_van_spam_op_je_computer.html
- Test: Zes HD camcorders
U heeft thuis al een HD-tv? Dan is een HD camcorder natuurlijk wel zo mooi tijdens de vakantie....
http://www.ad.nl/multi-media/2157608/Test_Zes_HD_camcorders.html

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Service Pack 3 voor Windows XP
Na uitstel van een week vanwege problemen is SP3 voor XP dan toch beschikbaar. Ook de Nederlandse versie is te downloaden.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23560
- Stambomen en familiebanden
Je hebt op internet veel website waar je je stamboom in kaart kunt brengen, en je hebt veel sociale netwerksites. Die twee komen samen op twee nieuwe sites, Familieband.nl en Verwant.nl.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23559
- Een kokende robot
HOAP-3 is een kleine robot van Fujitsu die de meest uiteenlopende dingen aangeleerd kan worden. Zo kan hij koken, voetballen of een portret tekenen. Als je het hem maar eens voordoet.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23556

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Geen stofvorming bij spiegelreflexcamera Pentax
PENTAX - K200D: De digitale reflexcamera K200D is voor een iets groter publiek bestemd.
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=05%A32008&newsid=4766
- DataTraveler HyperX: snelle usb-stick van Kingston Technology.
Met een supersnelle usb-stick, de DataTraveler HyperX, mikt geheugenbouwer Kingston Technology op de gaming community.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3286
- Thuisnetwerk aanleggen via stopcontacten
De Powerline producten van ZyXEL zijn voortaan beschikbaar in de Benelux. Zij maken gebruik van de HomePlug AV-standaard die een thuisnetwerk opzet via de bestaande stopcontacten in de woning.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3285

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Voortaan bepaal je zelf de inhoud van Zita.be
Telenet lanceert vandaag een nieuwe versie van de populaire portaalsite Zita. Voortaan kunnen bezoekers zelf de standaard homepage aanpassen door het verwijderen of toevoegen van, al dan niet gepersonaliseerde, widgets. Op die manier wil Zita tegemoet komen aan de nieuwe eisen van de internetgebruiker.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18176&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- USB is de draad kwijt
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/storage--usb/usb-is-de-draad-kwijt.cfm
- Router: esthetiek en gemak
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/pc-accessories/router-esthetiek-en-gemak.cfm
- Energieverslinders
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/other/energieverslinders.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Combell blogt: U backupt toch ook?
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5977
- Eurostar en Nokia winnen goud op Belgische Cyber Lions Awards
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5975
- Adobe: weldra gratis Flash op uw gsm?
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5973

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Spelconputers vergelijken
http://www.computertaal.info/modules/articles/article.php?id=970
- Toretto blogt! examenstress!
http://www.computertaal.info/modules/articles/article.php?id=969
- DataTraveler HyperX USB-stick (4GB)
http://www.computertaal.info/modules/articles/article.php?id=968

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Nvidia's hybrid sli en hybridpower aan een test onderworpen
http://core.tweakers.net/nieuws/53369/nvidias-hybrid-sli-en-hybridpower-aan-een-test-onderworpen.html
- Creative Alchemy voor Audigy wordt gratis
http://core.tweakers.net/nieuws/53365/creative-alchemy-voor-audigy-wordt-gratis.html
- Vooruitblik op Jumpgate Evolution
http://life.tweakers.net/reviews/848/vooruitblik-op-jumpgate-evolution.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautTIPS VOOR DE NIEUWE VISTA-GEBRUIKER
Vista heeft eigenlijk wel heel wat te bieden, maar wie overschakelt van XP naar Vista zal geconfronteerd worden met enkele tools en instellingen die hem/haar niet bevallen. Een van die instellingen is de grootte van de tekst onder de icoontjes op de desktop.
Die pas je als volgt aan: klik rechts op een lege plek op je bureaublad. Kies Personalize. Klik links op Adjust Font Size (pas grootte lettertype aan), klik op CUstom DPI, en versleep de schuiver naar de gewenste grootte.

VISTA: TIPS VOOR DE NIEUWE GEBRUIKERS
Dit is een tip die we eigenlijk aanraden voor iedere gebruiker, niet alleen voor wie een nieuwe Vista koopt. Het gaat om het beheer van uw desktop. Na een tijdje staat die overvol met icoontjes: snelkoppelingen naar programma's die je nieuw geïnstalleerd hebt, documenten die je daar tijdelijk gezet hebt enz.
Een slimme manier van indelen is als volgt:
- links de systeem-icoontjes: hard drive, papiermand, my computer.
- midden de snelkoppelingen naar progjes die je het meeste gebruikt
- rechts verwijzingen naar documenten: My Documents, en allerlei individuele documenten.
Om deze uitlijning zo te kunnen uitvoeren, moet je wel eerst de automatische uitlijning afzetten: klik rechts op een blanco plek op je bureaublad, en vink AutoArrange en Align to Grid uit.

VISTA: TIPS VOOR DE NIEUWE GEBRUIKER
Programma's die je niet elke dag nodig hebt, moeten ook niet mee opgestart worden wanneer je je systeem opstart. Want die blijven maar meedraaien, en nemen onnodige systeembronnen in beslag.
Hoe kan je orde maken in deze meeŽters? Om te beginnen ga je naar Start / Opstarten, en kijk je wat daar staat. En verder kan je de System Configuration Utility oproepen via Start / run / msconfig. Ga naar het tabblaadje "Startup", en vink hier de dingen uit die je niet nodig lijken.

Reactie van lezer Johny Provoost:
Voor degene die engels verstaan, op
http://www.sysinfo.org/startuplist.php?filter=&count=50&offset=0
kunt u van de programma's welke opstarten de nodige uitleg vinden.

Zoek gewoon naar de naam van het programma en u krijg uitleg of u dit nodig heeft, of het kwaadaardig is, ...
Spijtig genoeg enkel in het engels.

TIP VISTA: HIBERNATE IS VERDWENEN!
Het overkwam ons onlangs: plots hadden wij, bij het afsluiten van onze laptop, geen optie meer om de computer te laten overwinteren (hibernate): enkel slapen of afzetten bleef over. Wat nu gedaan?
De site van Microsoft bracht raad. Blijkbaar doet dit probleem zich voor wanneer men Disk Cleanup gebruikt van Vista, om wat op te kuisten op je harde schijf. Blijkbaar wordt daarbij ook het overwinteringsbestand gewist, het bestand waarnaar de openstaande programma's en bestanden tijdelijk weggeschreven wanneer de laptop in slaapstand gebracht wordt. Daarom wordt uit voorzorg de "hibernate" optie tijdelijk opgeschort.
Je kan dit euvel als volgt herstellen:
Open uitvoeren (run) in beheerdersmodus (klik op Start, All Programs, Accessories. Klik rechts op de Commando Prompt, en klik Uitvoeren als beheerder, waarna je bevestigt dat jij de opdracht opgestart hebt. Klik op Continue (verder).
Tik nu in het invoerscherm in: powercfg -h
Klik op enter. De hibernate / overwinteren optie zou nu terug aanwezig moeten zijn!
ga naar Run (uitvoeren) en tik het volgende commando in: powercfg -h in
En kijk, als bij mirakel is Hibernate terug te vinden in het keuzelijstje bij het afsluiten vna je computer.

APPLE IN TREK BIJ PC-HANDELAREN
Het aanhoudende succes van Apple blijft ook in pc-kringen niet onopgemerkt. De in Nederland opererende winkelketen Dynabyte liet deze week alvast weten dat de klant voor zijn Mac-aankopen inmiddels ook daar terecht kan. Ook Trust, dat voornamelijk pc-accessoires levert, adverteert momenteel met kleinere randapparatuur voor pc's die op Apple-compatibiliteit zou zijn getest.
De betreffende artikelen hebben tevens een bijpassend Apple-labeltje meegekregen. Het aanbod aan 'Mac-hardware' is via een aparte pagina te bezichtigen. (RD)
[Sjeef]

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...


ARTWEAVER: SCHILDEREN MET EEN BORSTEL
Win2000/XP/Vista - freeware (pen tablet aanbevolen)
Met dit progje kan je kleuren aanbrengen op een tekening, met verschillende borsteleffecten (krijt, houtskool, potlood...) Je kan ook zelf een eigen "borstel" aanmaken. Het progje ondersteunt transparantie en het gebruik van Layers (of lagen). (Bron: WIm W)
http://www.artweaver.de/index.php?id=59,141,0,0,1,0

FREEWIRE TV
Windows Vista/XP - 18,6 MB - freeware
Met dit progje kan je tv bekijken via je breedbandverbinding in plaats van de kabel of een gewone satellietverbinding, zo beloven de makers. Je zou meer dan 50 digitale tv-kanalen kunnen bekijken. Wij hebben het nog niet getest - laat ons eens weten hoe jij ervaart met dit progje? (Bron: Wim W)
http://www.webmasterfree.com/Freewire_TV_d8791.html

PHONOSTAR-PLAYER
Windows - freeware
Na installatie van dit progje kan je naar meer dan 4.400 radiostations luisteren via het web, en je kan zelfs de uitzendingen opnemen om later opnieuw te beluisteren, als je dat wil. (Bron: Wim W)
http://www.phonostar.de/pages/phonostar_player/

IRON MAN BEHANGPAPIER PAKKET
Windows 95/98/ME/2000/XP/Vista - 5,5 MB - freeware
De actiefilm Iron Man inspireerde tot dit pakket dat twee behangpapiertjes bevat, in drie verschillende schermresoluties.
http://tinyurl.com/6otfx6

PDFX VIEWER
Windows 2000 - freeware
Het is toch zo ergerlijk: je klikt nietsvermoedend een link aan op een website, die in feite verwijst naar een .pdf bestand. En je kan de volgende vijf minuten met je duimen gaan draaien, tot je Acrobat Reader opgestart is. De Reader is immers een prachtige tool, maar o zo traag in het opstarten.
Maar geen nood, er bestaan alternatieve voor de Reader, die veel sneller opstarten, en die evengoed de klus klaren. Eentje daarvan is PDFX Viewer, waarvan ook een "draagbare" versie bestaat, die je dan op je USB stick kan zetten. (Bron: WIm W)
http://www.docu-track.com/home/prod_user/PDF-XChange_Tools/pdfx_viewer/

FOXIT PDF READER
Win95/98/2000/Vista - 2,55 MB - freeware
Nog een alternatief voor de Acrobat Reader, slechts 2,55 MB groot, terwijl Acrobat maar liefst 22 MB vergt. Supersnel, en start meteen op. Bovendien kan je met dit progje ook tekst markeren, of notities schrijven op een PDF document en dan dat document uitprinten met de notities erboven op. En je kan het hele PDF document converteren naar een simpel tekstbestand. (bron: Wim W)
http://www.download.com/Foxit-PDF-Reader/3000-2079_4-10313206.html

ZATTOO VOOR LINUX
Linux - 5,6 MB - freeware
Zattoo sendt meer dan 50 live tv-zenders in streaming formaat over het internet. ER zijn enkele Nederlandstalige zenders bij, waaronder Vitaya, naast CNN, MTV, Comedy Central.
http://www.chip.de/downloads/Zattoo-fuer-Linux_31646327.html

NMAP: POORTSCANNER
Windows ME/2000/XP/Vista - 1,2 MB - freeware
Een tool dat vele professionelen uit de beveiligingssector gebruiken om een computer via het netwerk te controleren op openstaande poorten. Bekende en minder bekende scanprocedures maken van deze tool een zeer krachtig programma.
http://www.chip.de/downloads/Nmap_13013407.html

VRIJDAG MACDAG: GOOGLE EARTH
Mac OS X 10.4/10.5 - 33,14 MB - freeware
De nieuwste versie van Google Earth: toegankelijk voor zowel de occasionele gebruiker, als voor mensen die echt details willen opzoeken.
http://www.download.com/Google-Earth/3000-2260_4-10755415.html?tag=nl.e414

TUNE4MAC M4P CONVERTER
Mac OS X - 2,25 MB - freeware
Een progje om M4P naar MP3 om te zetten. De gratis versie is wel beperkt tot muziekbestanden van 3 minuten maximum.
http://www.download.com/Tune4Mac-M4P-Converter-for-Mac/3000-2182_4-10820962.html?tag=lst-2-1&cdlPid=10839614

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....


Lezer Romain reageerde op ons artikel over de downloadlimieten:
<<<
Reactie van lezer Romain:
Beste Hilde,

De tarieven die U hanteert zijn toch wel een beetje 'voorbij-gestreefd' qua download..Scarlet heeft niet

Scarlet
ADSL premium 15 GB 3.3 Mbps 384 kbps 5 x 20 MB 100 MB Ä 1/1GB Ä
Maar 60 GB maandelijks!!!!! Zie (scarlet.be)
Ik weet natuurlijk dat je dit overneemt van vergelijking.be en je hier niks aan kunt doen toch is het wel de moeite waard om te noteren dacht ik.
(ik ben geen werknemer van Scarlet of heb geen aandelen))))))))maar een zeer tevreden surfer bij hun.
In ieder geval zeer hartelijke gelukwensen met je nieuwsbrief waar ik dagelijks naar uitkijk.Doe zo verder!!!!!!!!

>>>
Bedankt voor de correctie, Romain - de tarieven bij vergelijking.be zijn inderdaad een beetje achterhaald blijkbaar.
En ook bedankt voor het leuke complimentje!
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Bij slanke vrouwen maken mannen zich belangrijk,
de mollige nemen ze mee naar huis.
Régine, Belgisch cabaretière en zangeres

- uit de reeks rake opmerkingen, verzameld door Sjeef -