Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 8/5/2008 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 12
Nummer 548 van 3/5/2008


Gegroet lezer,

Afgaande op het aantal reizigers dat vanochtend onze werktrein deelde, is het voor heel veel mensen een superlang weekend, en zit ook u wellicht, op het moment dat wij dit schrijven, ergens in een leuk vakantieoord te genieten van een welverdiende vakantie. Have fun! Wij doen ons best om aan die fun bij te dragen, door enkele leuke computertips en nieuwtjes te brengen die u rustig lezen kan wanneer u daar de zin voor hebt.

Deze week als per toeval twee berichten over mensen die in het wereldje van de geeks erg belangrijk zijn, en die door de mainstream media ten tonele gevoerd worden: podcaster Leo Laporte en blogger Michael Arrington. Leuk dat deze mensen zo'n wijde erkenning krijgen!

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.GOOGLE'N WEL, MSN-ING NIET
Eigenlijk is het een eer dat de software die jij uitgevonden hebt, uitgeroepen wordt tot een werkwoord. Google vond dat althans, en het maakte er geen bezwaar tegen dat er een werkwoord "google" in het leven geroepen werd, dat betekent: ik zoek het even op in mijn (google) zoekmachine. Het woord staat dan ook in de nieuwste versies van woordenboeken als Van Dale.
Microsoft echter wil niet dat msn-ing als werkwoord voorkomt in diezelfde woordenboeken. Dat standpunt is ingegeven door de rechtzaak die ingespannen werd tegen een Nederlands bedrijf, Unicare, dat software brengt om de kinderen en adolescenten te beschermen. Unicare had onlangs een nieuw programma uitgebracht onder de naam MSNLOCK, dat ervoor moest zorgen dat ouders meer controle kregen over de tijd die hun kinderen doorbrengen met chatten, onder andere via MSN.
Maar alhoewel het programma van Unicare slaat op meerdere chat-programma's, kreeg het de merknaam "MSN" mee in zijn productnaam. En dat zint Microsoft niet. Unicare zou in haar verdediging natuurlijk kunnen aanvoeren dat "MSN'ing" als werkwoord in Van Dale staat. Maar dat zint Microsoft evenmin. Gevolg: de softwaremaker uit Redmond vraagt aan Van Dale om nog langer MSN te vermelden als een generische naam, zodat het beter zijn rechten op de naam kan uitoefenen. Vanuit zakelijk standpunt een best te begrijpen standpunt, maar wellicht voor Unicare en de internauten moeilijk te bevatten waarom Microsoft zo krampachting aan de bescherming van die naam blijft hangen...
http://www.dmeurope.com/default.asp?ArticleID=30754

CHINA EN RUSLAND VOEREN NOG ALTIJD LIJSTJE PIRATEN AAN
Terwijl er zich op zee nog altijd "echte" piraterij voordoet, waarbij hele vissersboten gekaapt worden en de bemanning ervan enkel tegen losgeld vrijgelaten wordt, blijft ook de IP-piraterij voortduren. Je kan je natuurlijk wel afvragen waarom er eigenlijk zo weinig gedaan wordt aan de fysieke piraterij, waarbij mensenlevens in gevaar komen, terwijl Intellectual Property piraterij in vele landen de voorrang krijgt - maar dat is wellicht voer voor een andere discussie. Feit is dat China en Rusland al jaren lang voorkomen aan de top van het lijstje dat in de VS opgesteld wordt als "in het oog te houden landen" waar het op IP piraterij komt; en alhoewel deze beide landen in de laatste maanden wel enige vooruitgang geboekt hebben in de bestrijding van die piraterij, blijft het namaken van merken een bron van bezorgdheid.
En dan hebben wij het voor een keer niet over bootlegs van platen en cd's en illegale downloads, maar vooral over merken: namaak uurwerken, handtassen, kledij. Ook op dat vlak blijkt de gewone burger zijn hand er niet voor om te draaien om spullen te kopen waarvan het wel duidelijk is dat zij illegale namaak zijn - denk maar aan de vele toeristen die in ItaliŽ een namaak Gucci handtas kopen, of een namaak Lacoste-tShirt.
Kortom: zolang mensen namaak en piraatproducten blijven kopen, zal de markt blijven bloeien, en is piraterij niet uit te schakelen. Denk daar maar aan de volgende keer je iets wil aankopen of downloaden waarvan de herkomst niet erg duidelijk is...
Meer info over de cijfers qua piraterij bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080426-china-russia-improving-but-still-top-piracy-watch-list.html

SMS OP JE MOBIELTJE: TREIN TE LAAT
Verleden week was Microsoft kopman Steve Ballmer in BelgiŽ. En zo'n bezoek gaat uiteraard gepaard met enkele nieuwe aankondigingen. Zo werd er bekend gemaakt dat Microsoft nauw zal samenwerken met de NMBS om rechtstreeks te communiceren via het Windows Live platform.
Het zou de bedoeling zijn om de reiziger te verwittigen van vertragingen of incidenten op een bepaalde spoorlijn, zodat de reiziger weet waaraan hij zich moet verwachten. Die informatie zou verstuurd worden via mobiele telefoon, e-mail of Messenger. Bovendien zou de reiziger op de hoogte gebracht worden van zijn treingebruik, aldus het bericht in De Morgen, en zo tijdig geïnformeerd worden wanneer hij zijn treinkaart moet vernieuwen.
Mooi. Maar toch enkele bemerkingen. Om te beginnen is dit aanbod niet wereldschokkend nieuw. Brussels Airlines heeft al minstens 10 jaar een dienst waarbij je de aankomst van een bepaalde vlucht kan volgen, en zo via sms op de hoogte gehouden wordt van eventuele vertragingen. Anderzijds is het wel interessant om te weten dat je trein 10 minuten later zal vertrekken, zodat je, in plaats van je in zeven haasten naar het station te moeten hollen, nog rustig kan wandelen en onderweg enkele boodschappen kan doen.
Tweede bemerking: volgens het bericht kan je ook informatie opvragen zoals vertrekuren en tarieven. Dat kan je nu ook al, maar het opvraagformulier is echt niet gebruiksvriendelijk en heel verwarrend. Als je het bericht in De Morgen goed leest, dan wordt hierin gezegd dat je deze informatie via het mobieltje zal kunnen opvragen. Dan lijkt het toch wel dat de NMBS nog heel wat werk voor de boeg heeft om dit opvraagformulier in een gebruiksvriendelijke vorm te gieten, die ook op het mobieltje gelezen kan worden!
Het voornaamste probleem dat de NMBS heeft met haar communicatie, is dat er geen communicatie is - althans: zo komt dit over bij de reizigers. Wanneer een omroeper vermeldt dat de trein nog even moet wachten omdat er gewacht wordt op een aansluiting, dan hebben de reizigers begrip. Wanneer er niets gemeld wordt, maar de trein staat er wel 10 minuten stil, zonder boe of ba, dan hebben de reizigers geen begrip. En dat heeft niets te maken met digitale communicatie via Windows Live, MSN of sms, maar met het gebruiken van de gewone luidspreker in de trein.
Maar die laatste bemerkingen zijn wellicht ingegeven door het feit dat onze redactie, zelf erg tevreden van de dagelijkse treinritjes (komen we 10 minuten te laat aan, geen erg: ondertussen kunnen we naar nog een podcast luisteren!, zoveel ergernis en onbegrip bemerkt bij de collega-reizigers.
http://www.demorgen.be/dm/nl/991/Multimedia/article/detail/254581/2008/04/24/NMBS-en-Microsoft-informeren-reizigers.dhtml

DE CULT VAN DE PODCAST-HELD
Soms vraagt de redactie zich af of zij toch niet een beetje gek is, door zo'n fan te zijn van podcasts. Het was dan ook een plezier om te ontdekken dat anderen dezelfde passie voor podcasts delen - en het was dan nog wel een artikel uit "down under", AustraliŽ, dat deze passie bewees.
Wie regelmatig naar podcasts luistert, ontwikkelt een band met de makers van de podcast. De mensen van de populaire Buzz Out Loud podcast van CNet zijn daar een voorbeeld van: hun dagelijkse uitzendingen worden gevolgd door een schare trouwe luisteraars, die zelf allerlei "merchandising" ontwerpen voor hun podcasthelden: er is een levendig forum, een chatgroep, pagina's in de wikipedia, en andere initiatieven die spontaan ontstaan vanuit deze achterban, zonder aanzet van CNet zelf. Toen een van de vaste medewerkers aan een andere podcast van CNet verleden jaar verdween tijdens een trektocht, leefde de hele podcastgemeenschap mee, en toen zijn lichaam levenloos teruggevonden werd, was het voor menige podcast-fan alsof ze een goede vriend verloren hadden, zelfs zonder deze man ooit in levende lijve ontmoet te hebben.
Voor liefhebbers van podcast zijn de podcasters hun helden. En zo kon het gebeuren dat verleden week in de Australische stad Hobart een groepje van 150 mensen bijeenkwam in een hotel, om een glimp op te vangen van hun favoriete held, Leo Laporte. Nooit van gehoord? Tja, dan heb jij ongelijk. Leo Laporte maakt immers 10 podcasts per week, en die worden meer dan 4,5 miljoen keer gedownload over de hele wereld. Hij heeft onder andere een wekelijkse radioshow, The Tech Guy, die ook als podcast aangeboden wordt. Hij brengt samen met de Canadese Amber MacArthur de show net@night, waarin interviews gebracht worden met de makers van nieuwe diensten. This Week in Tech is een discussieshow waarbij allerlei beroemdheden van het web het nieuwe van de afgelopen week bespreken. En, last but not least, samen met Dick De Bartolo, een befaamd cartoonist/schrijver van Mad Magazine brengt hij elke dag The Daily Giz Wiz, een show die je vaak tot tranen van het lachen brengt.
Welnu, jij mag dan nog nooit gehoord hebben van Leo Laporte, zijn fans waren er als de kippen bij toen zij hoorden dat hij naar AustraliŽ kwam. Het ging zelfs zover dat, toen Leo meldde dat hij een paar uur op de luchthaven van Sydney zou zijn, in transit, een fan speciaal overvloog vanuit Brisbane om maar even enkele minuutjes met zijn held te kunnen doorbrengen!
Je ziet het: podcasters zijn helden. Dit leuke verhaal van The Age vertelt over dit heldendom. En op de tweede link vind je de verzamelsite van Leo Laporte, met links naar zijn vele, vele podcasts.
http://www.theage.com.au/news/web/cult-of-the-podcast-celebrity/2008/04/26/1208743303468.html
http://leoville.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Leo_Laporte

NU OOK VB MACRO'S BIJ ZOHO WEB REKENBLADEN
Wie online documenten zegt, denkt dan meestal aan Google Docs. Maar er is een andere dienst, Zoho, die naar onze mening toch wel wat meer in zijn mars heeft. En daar werd deze week nog wat extra's aan toegevoegd.
Voortaan kan je immers ook macro's gebruiken in de online spreadsheets, en kan je tabellen draaien. Vooral dat eerste is belangrijk. Want Zoho ondersteunt Visual Basic, de scripttaal die Microsoft in Excel gebruikt om macro's (achtereenvolgende handelingen die je onder één toets opslaat, en die bij het aanslaan van die toets uitgevoerd worden) aan te maken en uit te voeren. Met andere woorden: de macro's die je in je Excel rekenbladen gebruikt, kunnen ook geïmporteerd worden naar een Zoho spreadsheet. Daarmee is Zoho de eerste onlin spreadsheet die overweg kan met macro's. Zelfs OpenOffice zou dat niet kunnen, en Google Aps evenmin, aldus de makers van Zoho.
Een uitvoerige bespreking, plus een filmpje dat uitlegt hoe je tabellen kan draaien, vind je bij Webware.
http://www.webware.com/8301-1_109-9929979-2.html
http://www.zoho.com

OPERA 9.5: SUPERSNEL
In het land van de browsers gaat het tussen IE en Firefox. Maar je mag Opera toch ook niet uit het oog verliezen. Er is nu immers een nieuwe versie uit, versie 9.5 beta, en die belooft supersnel te zijn.
Opera timmert eigenlijk al langer aan de weg. In 1994 is Opera ontstaan als een onderzoeksproject, zo lezen wij bij Ars Technica, van het Noorse bedrijf Telenor. In 1996 kwam versie 2.0 uit, en in 1998 werd de software geporteerd naar verschillende platformen. IN de beginne was Opera nog te betalen software, maar vanaf versie 5 was er ook een door advertenties gesponsorde versie, die gratis te downloaden was. In versie 8.5 verdwenen die advertenties, en werd de browser volledig gratis - net zoals de grote concurrenten, IE en Firefox.
En nu is er versie 9, en die bevat verschillende verbeteringen. Een uitgebreide bespreking vind je bij Ars Technica, maar wij onthouden alvast dat Opera 9.5 supersnel is, en dat deze versie verschillende handige tools heeft, die we eigenlijk ook wel zouden willen zien bij andere browsers. Zoals de knop rechts van de statusbalk, waarmee je naar believen afbeeldingen kan uit- of inschakelen. Ook op de statusbalk een controletoets om in/uit te zoomen, en daarbij worden tekst en afbeeldingen netjes herschaald. Maar lees zelf de bespreking.
http://www.opera.com/products/desktop/next/
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080428-hands-on-opera-9-5-beta-2-improves-speed-adds-features.html

MICROSOFT VRAAGT MEDEWERKING VOOR DE OFFICE LABS
Google heeft zijn Google Labs, een voorbeeld dat Microsoft nu volgt, met zijn nieuwe initiatief, Office Labs. Daar wil het experimenteren met nieuwe ideetjes, en het grote publiek mag mee testen. Op basis van de feedback die Microsoft krijgt van het grote publiek, wordt beslist hoe het verder moet met het project.
Een van deze experimenten die momenteel in Office Labs lopen is Community Clips. Dat is een portaal, waar ontwikkelaars "how to" video's over de Office producten kunnen tonen, delen, en informeel bepraten. Een ander project is Search Commands, een add-on voor Office, waarbij je op zoek kan gaan naar de oude commando's. Heel wat gebruikers vinden namelijk hun weg niet meer terug in Office, nu Microsoft de buttons en opties gegroepeerd heeft op tabblaadjes.
Bij CNet vind je een fotoreportage die je een blik biedt op deze experimenten.
http://communityclips.officelabs.com/
http://www.officelabs.com/projects/searchcommands/Pages/default.aspx
http://www.news.com/2300-1012_3-6238390-1.html?tag=nl.e433

BEZWIJKT HET INTERNET ONDER DE LAST VAN VIDEO?
Video op het internet wordt steeds populairder. Maar kan het internet die grote hoeveelheid data nog wel aan? Volgens Jim Cicooni, de vice president legale zaken van de Amerikaanse telecomprovider AT&T maakt video momentel 30% uit van alle verkeer, en over twee jaar zal dat 80% bedragen. Voeg daarbij dat het tegenwoordig ook om high definition video gaat, die 10 keer meer bandbreedte opslokt dan gewone video.
In de VS is er sprake van de 'exaflood'. Daarbij hebben ze over het feit dat de hoeveelheid data die over het web passeert de exabyte overschrijdt. Volgens Cisco, maker van hardware voor netwerken, zal er tegen 2011 meer dan 12 exabytes data elke maand via het net versluisd worden. Daarvan zou 30% video zijn en nog eens 43% materiaal zijn dat er circuleert op aanvraag van mensen die video en andere bestanden ruilen via de P2P netwerken. Maar Cisco vindt dit geen reden voor paniek, zo meldt dit artikel van de BBC.
De BBC zelf ligt zwaar onder vuur omdat het een deel van haar content via het internet brengt, via de iPlayer, in plaats van via de gewone tv-kanalen. Sommige Britse telecom providers vinden zelfs dat de BBC hen moet betalen omdat zij nu, door die gestegen vraag naar breedband, gedwongen zijn om hun netwerk te upgraden en moeten investeren in nieuwe kabels en switchen. Ook in de VS gaan er al langer stemmen op (vooral dan afkomstig van de telecomproviders)om sites die content in breedband aanbieden, extra te laten betalen omdat hun content zoveel breedband opslokt, en de providers ook in het land van Uncle Sam gedwongen zijn om te investeren in een update van het net.
Op onderstaande links vindt u meer informatie over de problemen waarmee de BBC zich geconfronteerd ziet. Wat wij hier nog ter overweging meegeven: in BelgiŽ bestaat het systeem van de download quota's. Hier betaal je voor de bandbreedte die je downloadt - hoe meer je downloadt, hoe meer je moet betalen. En dus mogen de providers hier in principe niet klagen, want kunnen zij, tegenover de groeiende vraag om meer bandbreedte, een spaarpotje aanleggen om een afdoende antwoord op te bouwen
http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/7370956.stm
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/145197/bbc_not_accountable_for_web_meltdown.html

PODIUMKUNSTEN A LA CARTE
In het kader van een onderzoek van het Instituut voor Breedband Technologie (IBBT) start Telenet met een nieuw project, Podiumkunsten à la carte. Het is de bedoeling dat er daarbij opnames vertoond worden van Vlaamse kunstenaars en cultuurhuizen, waaronder Jan Fabre, de Vlaamse Opera, ROSAS, het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, De Singel, enz. ,
Een eerste testperiode duurt van 1 mei tot 30 oktober, waarna de Telenet klanten via een vragenlijst hun appreciatie kunnen uitdrukken, om zo te zien of het zin heeft om podiumkunsten via de digitale tv te brengen.
Zo'n uitzending zou dan wel betaald moeten worden, en de prijs tussen de 1 en 2 euro wordt vooropgesteld. Maar voor die prijs krijg je dan wel bijvoorbeeld een dansvoorstelling van Wim Vandekeybus, of een concert van het Festival van Vlaanderen.
Een bericht dat eigenlijk iets buiten ons normale terrein valt, maar dat we toch brengen, omdat het ons plezier doet dat er toch een inspanning gedaan wordt om de cultuurliefhebber ook op zijn wenken te bedienen, in plaats van enkel soaps en spelletjesprogramma's in het on demand aanbod op te nemen.
http://www.telenet.be

15 JAAR INTERNET
Sommigen beschouwen 30 april als de "echte" verjaardag van het internet. Want op die dag werd 15 jaar geleden het wereldwijde web vrijgegeven voor iedereen; voorheen was het wereldwijde web, waarvoor Tim Berners-Lee in 1989 de basis legde, voorbehouden voor het leger en de universiteiten.
En sindsdien ging het snel, erg snel - geen enkele andere nieuwe technologie heeft zich in zo'n razend tempo verspreid onder de mensheid. Wereldwijd surfen er nu rond de 1,3 miljard mensen op het web, op zoek naar content die hen interesseert. In de beginjaren was dat tekst, maar nu is dat hoe langer hoe meer multimedia - beeld, klank, video. En dat laatste begint wel erg zware eisen te stellen aan het huidige internet, zoals wij eerder deze week gemeld hebben.
Wat ons vooral belangt is de 15-jarige verjaardag van het internet als massamedium. Want voorheen waren de toepassingen altijd op communicatie, praktische toepassingen gestoeld; met de openstelling kwamen de meer commerciŽle toepassingen, iets wat sommigen wellicht zullen betreuren, maar dat een heel nieuwe economie in het leven geroepen heeft, en de (economische) maatschappij op zijn grondvesten heeft doen daveren. Iedereen die nu leeft is elke dag getuige van de razendsnelle evolutie die het internet veroorzaakt - en de journalistiek, de oude/nieuwe media, is een van de hoofdrolspelers in die (r)evolutie. Spannend!
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=080430001

DVD'S VOORTAAN TEGELIJKERTIJD OOK OP ITUNES
Het is toch echt wel om van de muren op te lopen. In Europa staan wij zover achter op het gebied van downloads van films en tv-feuilletons, toch zeker als je het vergelijkt met de VS. Daar kan je al veel langer tv-shows via het internet bekijken, ofwel via de websites van de netwerken die de shows aanbieden (ABC, Fox, CBS enz), ofwel via aggregatoren zoals iTunes. In Europa, en ook in BelgiŽ, bestaat die mogelijkheid niet. Verleden week kondigde supermarktketen Carrefour wel aan dat het zou starten met een video download dienst, waarmee Carrefour het voorbeeld volgt van de Amerikaanse low cost keten Wallmart, die ook video's aanbiedt via het internet. Of dit initiatief van Carrefour veel succes beschoren is, is echter de vraag: in BelgiŽ worden wij immers nog altijd geplaagd door de downloadlimieten van de providers, die een echte doorbraak van video via het internet in de weg staan. Een duiveltje fluistert hierbij in ons oor dat de providers die downloadlimieten niet snel zullen afschaffen, vooral omdat zij zelf video on demand aanbieden (zowel Belgacom als Telenet), en het in hun voordeel is om de limiet in stand te houden, zodat de gebruiker eerder naar de films via de kabel zal grijpen. Maar dat terzijde.
De aanleiding voor deze jammerklacht zouden wij haast vergeten: deze week werd aangekondigd dat de internaut in de VS voortaan de nieuwe films zal kunnen downloaden via iTunes op juist dezelfde dag als zij voor het eerst op dvd uitgebracht worden. Vroeger moest iTunes enkele weken wachten na de dvd's vooraleer het ook de films via haar iTunes Store kon aanbieden. En die achterstand is nu weggewerkt.
Een stevig steuntje in de rug van Apple's iTunes trouwens, en dan vooral voor de Apple TV, de speciale hardware van Apple die je als server kan plaatsen tussen je computer en je tv, en die content vanuit je iTunes naar je tv kan sturen!
http://www.apple.com/pr/library/2008/05/01itunes.html
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080501-apple-itunes-store-now-gets-films-for-purchase-same-day-as-dvd.html

MICHAEL ARRINGTON: VAN INSIDE NAAR WERELDFAAM
Vaak zou men de indruk krijgen dat er twee werelden bestaan op het internet: de mainstream media, waar je berichten vindt die ook in de klassieke media overgenomen worden, en de "inside" media, die je inside informatie brengen over de échte achtergronden van het web. Tot die laatste categorie behoren websites als TechCrunch, Mashable, Webware, sites die je nooit teleurstellen wanneer je op zoek bent naar echt nieuws. En behoren ook de podcasts zoals Buzz Out Loud van het CNet team, of Cranky Geeks met vooraanstaand blogger (en notoire brombeer) John C. Dvorak in de hoofdrol, of de vele tech podcasts die uit de productiestudio van Leo Laporte rollen.
Het toeval wil nu dat deze week twee mainstream media ingepikt hebben op hoofdrolspelers uit deze "inside" media. Eerder deze week berichtten wij reeds over een verslag dat je bij de Australische online krant The Age kon lezen over het succes en de aanhang van Leo Laporte. En vandaag vernamen wij dat The Time 100 een artikel gewijd heeft aan Michael Arrington, de man achter TechCrunch, en die door Time 'een van de meest invloedrijke figuren op het web' genoemd wordt.
Toch leuk te weten dat de klassieke media de echt belangrijke mensen van het inside web naar waarde schatten!
Tussen haakjes: Arrington komt ter sprake in het kader van de artikelenreeks over The TIME 100, gewijd aan de 100 meest invloedrijke mensen ter wereld. Bekijk zelf maar eens wie de 99 anderen zijn!
http://www.time.com/time/specials/2007/article/0,28804,1733748_1733758_1735848,00.html

Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


SONY BRENGT FLINTERDUN PROTOTYPE UIT VAN OLED SCHERM
Dun, dunner, dunst: het is geen reclame voor een Weight Watchers competitie, maar een bericht uit de computerwereld: het dunste OLED scherm ooit werd verleden week voorgesteld aan de wereld. De maker is Sony, en het scherm werd voorgesteld op de Display 2008 beurs in Tokyo.
Het gaat om een schermpje dat maar liefst 1/5 van een millimeter dik is, en toch 3,5 inch groot is, met een QVGA resolutie van 320 pixels op 240 pixels. OLED schermen (OLED staat voor Organic Light Emitting Display) schermen zijn sowieso al veel erg dun, meestal 1 of 2 millimeter. Zij sturen immers hun eigen licht uit, en behoeven dus geen bijkomende verlichting. En het is juist die bijkomende verlichting, meestal in de vorm van een backlight, die ervoor zorgt dat de meeste schermen toch wel wat dikker blijven. En omdat zij zo dun zijn, verbruiken zij ook minder energie datn LCD schermen, zij kunnen snel bewegende beelden op het scherm beter aan, en zij hebben een goede reproductie van de kleuren. Velen menen dan ook dat OLED in de toekomst de LCD schermen zal vervangen.
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/144863/sony_shows_razorthin_prototype_oled_screen.html

NIEUWE IMACS ONDERWEG
De iMacs, de computers die scherm en computergedeelte in één geheel verweven, zijn aan vernieuwing toe. Het uiterlijk blijft wel behouden, maar het innerlijke kreeg een opfrisbeurt. Er werd een snelle processor in gestopt met een L2 cache van 6 MB en een snellere frontside-bus van 1066 MHz.
Voor wie nog hogere eisen wil stellen aan zijn iMac, zijn er enkele uitbreidingsmogelijkheden. ZO kan je optioneel een NVIDIA GeForce 8800 GS-videokaart kiezen, die tot twee keer betere prestaties levert dan een standaard videokaart.
En natuurlijk bevat de iMac al het mooie van vorige edities, waaronder supersnelle verbinding met het intenet via de AirPort Extreme 802.11n Wi-Fie netwerkverbinding, BLuetooth 2.1, Gigabit Ethernet, plus een ingebouwde videocamera, vijf USB 2.0 poorten, en een FireWire 400 en een FireWire 800 poort.
Zo'n iMac is nog altijd iets prijziger dan zijn concurrenten (vanaf 999 euro), maar daarvoor krijg je wel stijl en performantie in de plaats.
http://www.apple.com/benl/imac/TECH MODESHOWS
Mode is niet alleen kleurtjes en design, maar ook tech. Dat wordt bewezen op de Skin Fashion Show, die dit jaar al voor de tweede keer gehouden wordt in de VS. Tech modeshows - wat moet ik mij daarbij voorstellen, zal u vragen? Wel, allerlei vernieuwingen die verweven kunnen worden (letterlijk en figuurlijk) in kledij. Denk bijvoorbeeld aan een kleedje dat reageert op luchtvervuiling, en een hoofdbedekking die audiovisuele feedback geeft op kaakbewegingen zoals kauwen. Dat laatste is een pure gadget, zonder enig nut, zoals je zelf kan zien in de fotoreportage van CNet.
Nog een andere creatie, die van Leah Buechley, is dan weer pure geek tech: een bandje met allerlei geleiders en sensoren erin, die reageren op bewegingen. Die data worden dan weer doorgegeven aan een computer, die daarvan dan geluid maakt.
En leuk vonden wij ook de handtas die tegelijkertijd een zonnepaneel is, waardoor je je mobieltje kan opladen.
Maar kijkt u zelf naar de erg leuke (en soms lachwekkende!) fotoreportage bij CNet.
http://www.news.com/2300-13810_3-6238373-1.html?tag=nl.e433

WISBAAR PAPIER: SLIM OF JUIST DOM IDEE?
Het Palo Alto Research Center, dat door het bedrijf Xerox opgericht werd, en dat ervoor bekend staat dat het allerlei ergs slimme ideeŽn bedenkt, die dan overgedragen worden aan commerciŽle poten die er een praktische toepassing voor bedenken. Voorbeelden zijn er in overvloed, waaronder Ethernet, de grafische user interface (GUI), en de computermuis.
Deze week heeft het onderzoekscentrum een van haar nieuwste bedenksels voorgesteld: papier dat gewist kan worden. Het principe is simpel: je stopt papier in de printer, en het wordt bedrukt met tekst. Maar na 24 uur wordt die tekst automatisch gewist. EN dus kan je het papier terug gebruiken, in plaats van het in de papiermand te moeten gooien. Het zou zelfs tot 100 keer opnieuw gebruikt kunnen worden, aldus de wetenschappers.
Wordt er dan "onzichtbare" inkt gebruikt? Neen, het gaat om het papier: dat bevat speciaal gecodeerde molecules die zich in vorm van de print opstellen, nadat zij blootgesteld werden aan ultraviolet licht dat afkomstig is van een balkje in de printer.
Een slim idee? Pluspunt is natuurlijk de besparing op papier. Maar hoe kan je dit papier onderscheiden van "gewoon" papier, is de vraag die wij ons natuurlijk stellen!
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/145254/xerox_showcases_erasable_paper_smart_documents.html

Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Klikfraude blijft nog altijd hoog: 16%
http://www.journaldunet.com/breve/international/26276/la-fraude-au-clic-reste-au-dessus-de-16-au-premier-trimestre.shtml

*** "LOL" ook in het huiswerk: 25% van de ondervraagde tieners zeggen dat zij emoticons gebruiken bij hun schoolwerk en 38% gebruikt sms-afkortingen.
http://update.techweb.com/cgi-bin4/DM/y/hBIjV0GN8NU0G4U0F1Iv0Em

*** Computerfabrikant Dell zal ook na 30 juni nieuwe computers blijven leveren met Windows XP erop; als dat geen blijk van wantrouwen is tegen Windows Vista!
http://www.pcworld.com/article/id,145194/article.html?tk=nl_dnxnws

*** AustraliŽ heeft meer mobieltjes dan inwoners
http://www.usatoday.com/money/industries/telecom/2008-04-28-australia-cell-people_N.htm


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


WILL DERRYBERRY
[Folk] Het is al een tijdje geleden sinds wij langs geweest zijn bij de website IndieHeart, waar ook steengoede muziek te vinden is van indie artiesten, vaak met gratis downloads. Dus deze week trokken wij ernaar toe.
Een eerste artiest die wij er vonden was Will Derryberry. Je kan hem best omschrijven als een troubadour. Hij heeft een ietwat hese stem en zijn songs kan je echt mooi noemen. Van hem kan je één song gratis downloaden, Seven, een ietwat tragere song, en verschillende andere beluisteren in streaming. Een aanrader voor de liefhebbers van folk/blues.
http://indieheart.com/bands/202/

ONLY ED AND THE ALMOST
[pop] Vrolijke popsongs van een band die veel met elektronica werkt. De zanger zal nooit een Popidool wedstrijd winnen, maar in combinatie met andere stemmen klopt de sound dan weer wel. Vier songs van de 8 gratis te downloaden.
http://indieheart.com/bands/183/

POINTBREAK SPY
[elektro] Muziek van een man die zijn invloeden haalt bij de surf muziek uit de sixties, dub reaggae, akoestische blues, space rock, ambient... De songs zijn eerder landschappen dan iets met strofe en refrein, maar het zijn geen vrijblijvende etherische geluiden, doch mooi opgebouwde beelden. Sommige songs lijken wel muziek van de Shadows...8 songs zijn gratis te downloaden. Doen!
http://indieheart.com/bands/195/

GRATIS DOWNLOAD: NIEUWE COLDPLAY SINGLE
Snel zijn: deze week kan je de nieuwe single van Coldplay, Violet Hll, volledig gratis downloaden.
http://www.chip.de/news/Gratis-Download-Neue-Coldplay-Single-Violet-Hill_31586843.html


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Alleen voor lichtgelovigen heeft de geschiedenis altijd gelijk.
- Eugène Ionesco, Roemeens-Frans toneelschrijver-
De nieuwe oogst


GET OUT AND PLAY
Heel wat mensen, waartoe je ook deze redactie mag rekenen, zijn gek op reclamefilmpjes - als ze goed gemaakt zijn uiteraard. En dat kan je van dit filmpje, dat reclame maakt voor de games op de N-Gage reeks van NOkia mobiele telefoons wel zeggen. Je kan zelfs een soort "pong" spelen, waarbij echt menselijke beelden gebruikt zijn in plaats van de simpele blokjes van de eerste pong. Een waar staaltje van computervernuft! (Bron: Walking Men www.walkingmen.com)
[Taal: Engels]
http://www.get-out-and-play.com/

TUINADVIES
Bij de tuinfanaten kriebelt het rond deze tijd. Dit is dé tuinsite bij uitstek. Maar het gaat nog veel verder dan tuinieren: ook kruiden en recepten komen aan de beurt.
Een must om de lente te beginnen. Alles is Nederlandstalig. Meer moet dat niet zijn. (Bron: Lode)
[Taal: Nederlands]
http://www.tuinadvies.be/index.htm

RADIONOMY: JE EIGEN WEBRADIO
Deze nieuwe dienst laat je toe om een eigen webradio te maken met de songs die jij mooi vindt: muziek, jingles, of die nu afkomst zijn van je eigen pc of de bibliotheek van Radionomy zelf. Je kan dit station uitzenden en delen met anderen. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.radionomy.com/

EUFEEDS: VOOR DE NIEUWSFANS
Een handige site, waar je de krantenkoppen vindt van alle mogelijke kranten in Europa, gerangschikt volgens land. Voor BelgiŽ bijvoorbeeld Actua24, De MOrgen, De Standaard, De Tijd, Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, Het laatste Nieuws, Het Nieuwsblad, Het VOlk, maar ook de franstalige confraters: L'Echo, La Dernière Heure, La Libre Belgique, La Tribune de Bruxelles, Le Soir.
Op onderstaande link de Belgische kranten, op de tweede link vind je bovenaan een lint met daarop de vlaggen van de verschillende lidstaten waarvan je de kranten kan opvragen. (Bron: Wim W)
http://www.eufeeds.eu/be
http://www.eufeeds.eu

FLAUNTR: ONLINE FOTO'S BEWERKEN
Bij FlauntR kan je online foto's bewerken, zelfs al heb je geen grote ervaring in fotografie of fotobewerking. Gewoon je foto uploaden, bewerken, en het resultaat weer downloaden. Geen software meer nodig op je pc! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.flauntr.com/

40+ GRATIS LETTERTYPES VOOR PROFESSIONELE DESIGN
Al wie zich bezig houdt met het ontwerpen van iets (een website, de layout van een document) kan er niet omheen: de keuze van het lettertype is erg belangrijk. Zo'n lettertype vertelt iets over het document, de site: of zij speels of zakelijk is bijvoorbeeld.
Op deze site vind je 40 lettertypes voor professioneel design die je gratis mag gebruiken. Probeer ze eens uit? (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.smashingmagazine.com/2007/11/08/40-excellent-freefonts-for-professional-design/

MAD FOLD-IN
Toen Playboy uitkwam met zijn fold-out middenpagina, de pagina met daarop een pin-up, die je kon uitnemen en ophangen, levensgroot, wou het satirische magazine Mad er iets tegenover zetten: de Fold-in. Het werd een grappige vondst waarbij een pagina met afbeeldingen, als je die op punt A en B vouwt en tegenover elkaar legt, iets totaal anders voorstelde. Ook de tekst bovenaan en onderaan de pagina bleek dan toen plots een andere boodschap te verkondigen.
Op deze site vind je enkele van deze fold-ins. Klik op A of B, en je ziet de oplossing. Enorm knap!
[Taal: Engels]
http://www.perturb.org/content/foldin/
http://www.nytimes.com/interactive/2008/03/28/arts/20080330_FOLD_IN_FEATURE.html

CALAMEO: DOCUMENTEN PUBLICEREN
Een nieuwe handige dienst: bij Cameo kan je bestanden vanop je computer uploaden (PDF, Word, PowerPoint, OpenOffice), en ze converteren naar een interactieve publicatie. Al die publicaties kan je later ook van tags voorzien, en je kan bepalen wie documenten mag bekijken. De documenten die publiek beschikbaar zijn, kan je uiteraard ook doorbladeren, en je kan de cataloog doorbladeren op zoek naar documenten over een bepaald onderwerp.
[Taal: Engels]
http://en.calameo.com/tour/
http://www.calameo.com/

EEN SCHATKAMER VOL HANDLEIDINGEN
Een walhalla voor de webmaster en webbeheerder: op deze site vind je links naar ontelbare handleidingen voor het gebruik van Ajax, CSS, PHP en vele anderen, om websites te maken.
[Taal: Engels]
http://www.smashingmagazine.com/2007/01/26/tutorials-round-up-ajax-css-javascript-php-mysql-and-more/

VRIJDAG MULTIMEDIA: ARKIVE
Een ware ark van NoŽ: op deze site vind je een unieke collectie van duizenden video's, beelden en feiten over de diersoorten ter wereld. Er is een rubriek gewijd aan de bedreigde diersoorten, en ook een aan diersoorten in Groot-BrittanniŽ. Absoluut fascinerende filmpjes en prachtige beelden! (Bron: www.workingweek.com)
[Taal: Engels]
http://www.arkive.org/

VRIJDAG MULTIMEDIA: FOTOREPORTAGE VAN HET COMPUTERMUSEUM IN PARIJS
In Parijs is het informaticamuseum open gegaan, waar op een oppervlakte van 800 m² de bezoekers een nooit geziene collectie computers kunnen bewonderen, waaronder een computer van honderden kilo's die minder krachtig is dan de gemiddelde laptop van vandaag de dag. In deze fotoreportage vind je enkele beelden van het museum, waaronder de minitel 1, de mecanische machine Victor, de Apple Newton, enz. Een goed excuus om een weekendje Parijs te plannen!
[Taal: Frans]
http://www.journaldunet.com/hightech/micro/reportage/le-premier-musee-de-l-informatique-ouvre-ses-portes-a-paris/en-savoir-plus.shtml

VRIJDAG MULTIMEDIA: HUWELIJKSFOTO'S, ALTERNATIEF
Je kent ongetwijfeld de foto's waarbij man en vrouw elkaar verliefd aankijken bij het tekenen van de akte op het stadhuis, of bij het schuiven van de ring aan de vinger van de partner.
Hier vind je echter een vertederende kijk op die glorieuze dag: de bruid die de laatste haartjes uit het oksel laat verwijderen, de bruid die op het laatste moment iets herschikt aan haar decolleté, enz. Erg mooi genomen foto's, die nogmaals bewijzen dat je altijd je camera bij de hand moet hebben, en het oog dat aandacht heeft voor details en opmerkelijke situaties de mooiste foto's geeft.
[Taal: Engels]
http://www.divinecaroline.com/article/22267/37887

Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- NS opent station Leiden op Google Earth
De NS heeft donderdag station Leiden geopend op Google Earth. Het gaat om een '3d-model', dat van binnen en van buiten bekeken kan worden....
http://www.ad.nl/multi-media/2263363/NS_opent_station_Leiden_op_Google_Earth.html
- Golf is wél leuk
Je zou het misschien niet verwachten, maar golf op de spelcomputer is erg leuk.En voorkennis is niet...
http://www.ad.nl/multi-media/2262179/Golf_is_wl_leuk.html
- In de rij voor een crimineel
De lancering van het nieuwe computerspel Grand Theft Auto IV (GTA IV) heeft dinsdag in de Verenigde Staten tot rijen voor winkels geleid.
http://www.ad.nl/multi-media/2258572/In_de_rij_voor_een_crimineel.html

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Gratis en betaalde cursussen bij Learnit
Learnit is een bedrijf dat professionele trainingen door het hele land verzorgd. Heel interessant zijn ook de gratis cursussen die je op hun website kunt vinden.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23477
- Gesproken berichtjes
LoudTalks is een messenger die met gesproken berichten werkt. Met één druk op een knop zeg je iets tegen iemand in je vriendenlijst.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23340
- De PC als kookboek
Carta is een gratis Nederlandstalig programma waarmee je op je computer recepten kunt beheren.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=4919

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Thuisnetwerk aanleggen via stopcontacten
De Powerline producten van ZyXEL zijn voortaan beschikbaar in de Benelux. Zij maken gebruik van de HomePlug AV-standaard die een thuisnetwerk opzet via de bestaande stopcontacten in de woning.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3285
- Naast televisie nu ook internet en bellen via de Astra-satelliet
Vanaf juni gaat SES Astra een internetoplossing aanbieden via de Astra-satelliet. Verdeler van Astra2Connect wordt het Belgische Satelliet Electronics
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3283
- HDTV in Vlaanderen: stand van zaken
Sinds april 2008 kan je op vier manieren HDTV bekijken in Vlaanderen. We stellen hier de oplossingen van Telenet, Belgacom, INDI en TV Vlaanderen voor
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3155

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Voortaan bepaal je zelf de inhoud van Zita.be
Telenet lanceert vandaag een nieuwe versie van de populaire portaalsite Zita. Voortaan kunnen bezoekers zelf de standaard homepage aanpassen door het verwijderen of toevoegen van, al dan niet gepersonaliseerde, widgets. Op die manier wil Zita tegemoet komen aan de nieuwe eisen van de internetgebruiker.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18176&style=34360
- Corelio Connect versterkt opnieuw haar online team
Op maandag 5 mei zal Sofie Van Damme het online team van Mark Daemen versterken.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18200&style=34360
- Yahoo! kiest Jajah voor stemdienst
Het gaat om een strategisch partnerakkoord dat de 97 miljoen gebruikers van Yahoo!Messenger toelaat van ongekende stemcapaciteiten te genieten.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18198&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Nieuwe videobewerkingsprogrammaís bewerken HD alleen in combinatie met stevige pcís
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/personal-computer/nieuwe-videobewerkingsprogramma-s-bewerken-hd-alleen-in-combinatie-met-stevige-pc-s.cfm
- Onze favoriete gratis oplossingen
http://www.pcworld.be/nl/fiches/help-center/office/onze-favoriete-gratis-oplossingen.cfm
- 24/ 26' schermen: bijna als televisietoestellen!
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/pc-accessories/24-26-schermen-bijna-als-televisietoestellen.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Nedstat introduceert mobile analytics
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5944
- e-commerce opleiding: een première !
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5943
- Eerste nationale HD-aanbod is een feit!
TV VLAANDEREN gaat officieel van start met haar HDTV aanbod. Hiermee wordt deze innovatie inzake beeldkwaliteit meteen beschikbaar in heel BelgiŽ.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5934


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- 7 wonderen in de Sovjet unie
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=2576
- Hawking: Buitenaards leven bestaat
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=2575
- Windows XP SP3
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=2574

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Adobe versoepelt Flash om marktaandeel te verbreden
http://pro.tweakers.net/nieuws/53254/adobe-versoepelt-flash-om-marktaandeel-te-verbreden.html
- HP ontwikkelt nieuw geheugenelement
http://core.tweakers.net/nieuws/53253/hp-ontwikkelt-nieuw-geheugenelement.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


VISTA: TIPS VOOR DE NIEUWE GEBRUIKER (1)
Heb je zopas een machine gekocht met daarop het nieuwe Vista besturingssysteem? Dan hebben wij enkele tips om meteen die zware olifant om te vormen tot een lichte hinde, die toch wat sneller de taken uitvoert die jij hem toevertrouwt.
Om te beginnen: Aero, de grafische interface van Vista, slokt wel wat geheugen op. Heb jij niet zoveel RAM op je pc, schakel dan Aero uit, en opteer voor Basic. Iets minder tierlantijntjes, wel meer performantie.
Doe dit als volgt: klik op een lege plaats op je desktop; kies uit het uitklapmenu Personalize. Opteer voor window Color and Appearance".
Klik nu onderaan in het dialoogvenster dat nu geopend wordt op Classic Appearance. Kies bij Color Scheme voor Windows Vista Basic. Je kan ook, als je even wil, de verschillende opties doorlopen, om te zien wat zij voor beeld brengen op je desktop.
http://e-articles.info/e/a/title/How-to-activate-and-deactivate-the-Windows-Vista-Aero-Theme/

VISTA: TIPS VOOR DE NIEUWE GEBRUIKER (2)
De prestaties van je Vista computer kan je op nog een andere manier bevorderen: zet al die Widgets stop in de zijbalk (sidebar). Al die widgets moeten immers geladen worden, en leggen regelmatig contact met het web om hun data te updaten, en dat kan de moeite waard zijn, als de widgets de moeite waard zijn. Maar, geef nu toe: een extra klok als widget? Je hebt immers al een klok in je systeembalk staan!
Om de Sidebar of zijbalk uit te schakelen, volstaat het om rechts te klikken op een plek in die zijbalk, of het zijbalk-icooontje, en Properties/Eigenschappen te kiezen. IN het dialoogvenster vink je het vakje uit naast "Start sidebar when windows starts" (start de zijbalk wanneer Windows opgestart wordt). Vervolgens klik je op het icoon van de zijbalk, en klik je op Exit om de zijbalk te sluiten. En voila, nu is hij voorgoed weg!

POWERPOINT: DATUM EN TIJD TOEVOEGEN AAN EEN PRESENTATIE
Soms is het toch handig om te weten wanneer een bepaalde PowerPOint presentatie aangemaakt werd. Voeg daarom datum en tijd toe aan zoe'n presentatie. Die vermeldingen verschijnen dan onderaan de dia. Je kan deze gegevens toevoegen aan één bepaalde dia, of alle dia's van je presentatie. Ga als volgt tewerk (Powerpoint 2007)
- Klik op de eerste dia in je presentatie
- Kies Insert binnen de Text groep, en klik op Date & Time
- In de Header en Footer dialoog, kan je nu:
* datum en tijd toevoegen: klik op het Slide tabblaadje, en selecteer Date and Time
* datum en tijd toevoegen aan nota's: klik op Notes and Handouts tabblaadje
* datum en tijd toevoegen aan alle dia's, nota's of handouts, klik Apply to All.

KRITISCHE KWESTIES ROND SAFARI
Apple's eigen webbrowser Safari kwam op vrijdag andermaal in het nieuws. Allereerst doordat de populaire online-betaaldienst PayPal het gebruik van 'onveilige' browsers zonder zogeheten EV SSL-certificaten mogelijk zal uitsluiten. Safari ondersteunt die (nog) niet en zou daarom onvoldoende beveiligd zijn tegen het 'kapen' van bona fide websites ofwel 'phishing'.

Apple zelf heeft vrijdag nog niet gereageerd op de aantijgingen van PayPal (dat later officieel ontkende Safari te willen 'blokkeren' - in elk geval voorlopig). Wel ondernam de firma actie na kritiek dat de Windows-gebruikers van QuickTime en iTunes bij het updaten van deze software ook automatisch Safari kregen meegeleverd. De ongevraagde installatie van de browser kwam Apple op kritisch commentaar te staan van onder meer gebruikers en de ontwikkelaars van het concurrerende Firefox. Het bedrijf paste daarop zijn Windows-updater zodanig aan dat het programma de verkrijgbaarheid van updates en 'nieuwe software' (waaronder nu Safari) inmiddels als aparte keuzemogelijkheden aangeeft. (RD)
[Sjeef]

Voor deze rubriek danken wij
Jack Nooijens (mirror website) http://www.digiweetjes.nl.tt/
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
voor hun hulp nu of in het verleden.
Van alles halen, (bijna) niets betalen...FREE FLV CONVERTER
Windows 2000/XP/2003/Vista - 5,05 MB - freeware
Met dit progje kan je video's van online diensten bewaren en in andere formaten omzetten, om ze bijvoorbeeld op je draagbare player af te spelen. Het progje ondersteunt onder andere AVI, 3GP en MP4 als exportformaten, voor resp. De MP3 player, de PSP, of de iPhone. Je kan ook omgekeerd werken: AVI of MP4 bestanden omzetten naar FLV, om ze dan op een website te vertonen. (bron: Wim W)
http://www.koyotesoft.com/indexEn.html

AUDACITY PORTABLE
Windows 98/ME/2000/XP - 2,29 MB - freeware
Van dit handig progje is nu ook een draagbare versie uitgekomen, die je dus op een USB stick kan zetten om overal mee te nemen, en die je dan vanop de stick kan opstarten. Met Audacity kan je muziek opnemen, afspelen, bestanden zoals WAV, AIFF, MP3 im- en exporteren enz. Uitknippen, kopiŽren en inlassen zijn ok mogelijk, naast mixen en toevoegen van klankeffecten. (bron: Wim W)
http://portableapps.com/apps/music_video/audacity_portable

EASY HDR BASIC
Win95/98/Vista - 1,37 MB - freeware
Een HDR foto is een verzameling foto's van eenzelfde onderwerp, die met verschillend contrast opgenomen zijn, en door de computer samengeplakt. Daardoor ontstaan interessante effecten, en ook tot in de details optimaal belichte beeldn.enDit progje helpt je om zo'n HDR foto te maken. De gratis versie biedt iets minder tools dan de pro-versie, die 30 euro kost.
http://www.pcwelt.de/downloads/grafik_video/bildbearbeitung/157781/easy_hdr_basic/index.html

PINGTESTER: HOE ZIT HET MET JE INTERNETVERBINDING?
Windows - freeware
Wij hebben dit progje al eens in het verleden aangevoerd, maar het blijft toch o zo gemakkelijk en interessant, dat wij ze toch nog maar eens vermelden. Want hoe vaak is het niet dat je je afvraagt: waarom laadt die site nu zo traag - is het mijn provider, of is het de site? Pingtester brengt het antwoord. (Bron: WIm W)
http://www.pingtester.net/index.htm

SKYPE CALL RECORDER
Windows - freeware
Met dit progje kan je de telefoongesprekken die je via Skype voert opnemen en als MP3 bewaren. ER wordt ook een geschiedenis bijgehouden van de opgenomen gesprekken. (Bron: Wim W)
http://www.callgraph.in/

TUBETILLA: YOUTUBE VIDEO'S DOWNLOADEN
Windows - freeware
Een script om filmpjes die je via YouTube bekijken kan ook te downloaden en nadien om te zetten naar andere formaten om ze bijvoorbeeld op je iPod te bekijken. (Bron: Wim W)
http://www.tubetilla.com/

VRIJDAG MACDAG: FILEZILLAMac OS X 10.3 (Intel Mac) - 3,53 MB freeware
Een van de beste gratis progjes om bestanden te uploaden en een website te beheren via FTP is nu ook beschikbaar voor de Mac-gebruiker.
http://www.download.com/FileZilla-Intel-/3000-2151_4-10826495.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: IMAGEWELL
Mac OS X 10.3/4/5 - 964k - shareware
Wie een tool vindt om afbeeldingen snel te bewerken en te uploaden zal niet teleurgesteld worden in dit progje dat je gratis mag uitproberen.
http://www.download.com/ImageWell/3000-2197_4-10289237.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Lezer Harold is tevreden:
<<<
Goedemiddag Hilde,

't mag wel weer gezegd worden: wat staan er toch 'n geweldige tips voor share- en freeware in Netties!
Heb er weer veel leuke, handige en nuttige proggies en tools kunnen vinden.
Mijn dank!

Gr. Harold
>>>
Dat doet plezier aan het hart!
~~~~~~

Lezer Walter reageert op ons artikel over de Encyclopedia Britannica:

<<<
> BRITANNICA NU GRATIS VOOR BLOGGERS Het leven moet niet gemakkelijk
> zijn voor de Encyclopedia Britannica. Bijna 250 jaar werden de
> encyclopedieŽn beschouwd als een van de betrouwbaarste bronnen van
[knip]

Dag Hilde,

Tip over Britannica;

Eigenlijk is die nu (of mogelijk al eerder) vrij beschikbaar voor iedereen. Login, gratis of niet, is niet nodig.

Men moet gewoon javascript uitzetten en die hinderlijke nagschermen zijn weg men men kan alles lezen. De multimedia werk wel niet nu.

http://www.britannica.com/bps/home

Groet,
Walter
>>>>>
~~~~~~~~~~~~~~
En lezeres Marie-Jeanne heeft een vraagje - wie helpt?
<<<
Hallo Netties,
Ik zoek een progje dat een blauw pijltje op een folder (of foto) zet en daarmee de folderinhoud weergeeft of een beeld geeft van een thumbnail in een (foto)folder. Weet iemand hoe dit progje heet? Dank bij voorbaat. Groetjes uit Torremolinos

>>>


NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Een volk dat van zijn geschiedenis niets leert, is gedoemd haar te herhalen.
- Fancisco Franco y Bahamonde. Spaans militair en staatsman -