Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 1/5/2008 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 12
Nummer 547 van 26/4/2008


Gegroet lezer,

Deze week weer heel wat aandacht voor het zogenaamde "cloud computing", waarbij bestanden en programma's niet op jouw computer staan, maar zich ergens op het web bevinden. Een mooi principe, waarbij wij toch wel onze twijfels hebben, gezien internet (en dan vooral breedband) toch nog altijd niet overal en altijd aanwezig is. Waar wij wel meer geloof aan hechten is het Mesh initiatief van Microsoft, dat deze week voorgesteld werd, en dat een soort super-synchronisatietool is. In de volgende weken en maanden zal je ongetwijfeld nog veel meer horen over deze nieuwe tool.

Ondertussen hebt u natuurlijk weer genoeg om uit te testen en te lezen, want er is weer heel wat nieuws van het web te melden. Wij wensen u veel leesplezier, en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.AANZETTEN TOT TERRORISME IS EEN MISDAAD, OOK OP HET WEB
De EU heeft een maatregel genomen om terrorisme te bestrijden die op het eerste zicht een prima initiatief is, maar die, zo wordt gevreesd, in de praktijk moeilijk uit te voeren is, en zelfs een bedreiging zou kunnen vormen voor de vrije meningsuiting.
Het gaat om een maatregel die de wetgeving van de 27 verschillende lidstaten meer op elkaar moet laten afstemmen, met name de omschrijving van wat beschouwd wordt als een daad van terrorisme die strafrechtelijk vervolgd moet/kan worden. Er werden drie nieuwe soorten misdaden toegevoegd: "openbare provocatie om een terroristische misdaad te plegen", "rekruteren van terroristen", "trainen voor terrorisme". Die openbare provocatie ligt echter wel wat gevoelig, omdat die ook slaat op content die op het internet gepubliceerd wordt. Het is de bedoeling dat niet alleen rechtstreeks aanzetten tot geweld onder deze wet valt, maar ook terroristische propaganda en verslaggeving over bijvoorbeeld hoe je een bom moet maken.
Nu weten we allemaal dat de grens tussen "vrijheidsstrijder" en "terrorist" soms erg moeilijk te trekken valt. Is elke actievoerder die een aanslag pleegt een terrorist, of hangt dat af van het aantal slachtoffers dat hij wel dan niet maakt? Bovendien kan men vragen stellen over de mogelijke beknotting van de vrije meningsuiting die deze beslissing zou kunnen inhouden. Wanneer is een tekst "terroristische propaganda"? Is het oproepen tot een demonstratie ten voordele van deze of gene actie zulke 'publieke propaganda'? Bestaat er geen groot gevaar dat dit amendement de lidstaten op een erg gevaarlijk spoor zet, dat kan leiden tot het strafbaar maken van de uiting van een politieke mening, die afwijkt van de officiŽle mening?
Je verstaat het al: over dit amendement is nog niet het laatste woord gezegd. Bij Ars Technica lees je meer duiding.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080419-eu-states-agree-that-inciting-terrorism-on-the-internet-is-a-crime.html

HOE GAAT HET MET HET S.P.A.M. EXPERIMENT?
Een twee weken geleden maakten wij melding van het S.P.A.M. experiment, op touw gezet door McAfee, maker van allerhande beveiligingssoftware. De bedoeling was simpel: enkele vrijwilligers voorzien van een nieuwe pc en een nieuwe internetaccount (mailadres), om hen dan het web op te sturen en te zien hoeveel spam zij zouden vergaren in een bepaalde periode.
De deelnemers dienden een verslag/blog bij te houden van hun wedervaren. En de eerste resultaten kan je dus op dit blog lezen. Wat opvalt in deze blogs is dat deelnemers zich vooral richtten tot allerlei online winkels, waar zij hun gegevens achterlieten, en allerlei sociale netwerken; hun verwachting was dat deze actie het meeste spam zou losmaken, dat deze websites de gegevens van de internaut zouden gebruiken om ongewenst reclame te versturen, of door te verkopen aan derden.
Onze ervaring is echter van gans andere aard: het webadres waar bij ons het meeste spam toekomt, is dat van Netties. En dat gewoon omdat het webadres van Netties duidelijk vermeld staat op de website. Hoe wij dat weten? Omdat de spam gericht is aan de diverse subadressen die aangemaakt werden naar aanleiding van verschillende acties - adverteren@netties.be of ubuntu@netties.be bijvoorbeeld.
Met onze andere accounts hebben wij ons aangemeld bij diverse nieuwssites en aankopen verricht op die sites, maar nooit grootschalige spam vastgesteld.
Is de actie van McAfee dan een maat voor niets? Uiteraard niet. Al is het maar omdat je nu enkele leuke blogs kan lezen van de deelnemers ;)
http://www.mcafeespamexperiment.com/nl/

NOKIA LANCEERT CONCURRENT VOOR ITUNES IN FRANKRIJK
Is het je al opgevallen dat er steeds meer mensen hun mobieltje gebruiken om naar muziek te luisteren? Toen de eerste muziek-mobieltjes uitkwamen, werd er nog getwijfeld aan de slaagkans van de combinatie mobieltje/muziekplayer. Gevreesd werd immers dat het beluisteren van muziek een te zware belasting zou vormen voor de batterij van het mobieltje, zodat je niet meer zou kunnen bellen. Maar die vrees lijkt de jongeren niet te hinderen: voor hen is hun mobieltje het centrum van hun wereldje - muziek, foto's nemen, bellen. En Nokia, een van de belangrijkste fabrikanten van mobiele telefoons, en ook een van de pioniers in deze wereld, heeft die boodschap goed begrepen.
Op 23 april opent Nokia dan ook een site voor de verkoop van muziek via het web en via het mobieltje voor de Franse internauten. Eerder waren er al muzieksites geopend in Engeland, Duitsland, ItaliŽ en Finland. De Nokia Music Store biedt 2,5 miljoen titels aan, aan de prijs van 1 euro per stuk, of 10 euro per album. Een eenheidstarief, want Nokia maakt geen onderscheid tussen songs mét of zonder DMR, zoals bij iTunes: alle songs bij Nokia bevatten DRM - iets wat vele internauten zullen betreuren, en toch wel een hinderpaal kan vormen voor massale inburgering.
Nokia heeft nochtans goede hoop dat de dienst zal slagen: het hoopt tegen 2010 10 miljard euro te halen met zijn Ovi portaal, dat binnenkort ook andere content zal aanbieden.
http://www.journaldunet.com/ebusiness/mobile/actualite/nokia-lance-son-concurrent-d-itunes-en-france.shtml

BRITANNICA NU GRATIS VOOR BLOGGERS

Het leven moet niet gemakkelijk zijn voor de Encyclopedia Britannica. Bijna 250 jaar werden de encyclopedieŽn beschouwd als een van de betrouwbaarste bronnen van informatie. Gezinnen die hun kinderen de wereld wilden laten zien, en een goede opvoeding geven, spaarden om zo'n encyclopedie te kunnen aanschaffen. En goedkoop is die niet: alle 32 delen samen, goed voor 65.000 artikels en 44 Miljoen worden, kost $1.400.
En dan komt daar plots de "volksencyclopedie" Wikipedia aanzetten. Binnen de kortste tijden wordt die opgevuld met informatie over allerlei onderwerpen. En het zijn vrijwilligers die dat doen, zonder enige betaling, tenzij eeuwige roem. Cynici vreesden dat de informatie in Wikipedia niet betrouwbaar zijn, doch die vrees bleek ongegrond. Enerzijds omdat de artikels geschreven werden door mensen die echt wel expert waren op hun eigen terrein, en anderzijds omdat, als er toch iets fout in staat, dit meteen opgemerkt wordt door de vele anderen die de Wikipedia mee in stand houden.
Wikipedia is gratis te raadplegen op het web. De Encyclopedia Britannica niet: je betaalt 70 dollar per jaar om toegang te krijgen tot het naslagwerk. Maar door de toegang af te schermen, wordt de Britannica niet in de resultaten van de zoekmachines opgenomen; Wikipedia, dat vrije toegang geeft tot haar content, wordt daarentegen hoog in de zoeresultaten vermeld. Gevolg: voor elke pagina die bekeken wordt op Britannica.com worden er 184 pagina's bekeken op de WIkipedia.
Bij de Brittanica beginnen ze nu toch ook het negatieve gevolg in te zien van de afscherming van de content; er wordt nu een project opgestart, Britannica Webshare. Al wie zelf "web publisher" is, krijgt gratis toegang tot de encyclopedie. Meer nog: je mag dan linken naar een volledige versie van een bepaald artikel. Wie jouw website bezoekt en op de link klikt, kan dat artikel lezen, maar krijgt geen toegang tot andere delen van de Britannica. Je kan ook een widget inlassen met een stuk content uit dat artikel.
Maar wie is er een uitgever? Iedereen die een website heeft? Iedereen die wat publiceert op zijn MySpace pagina? Dat is nog niet duidelijk. Michael Arrington van TechCrunch heeft nog meer bezwaren tegen het initiatief. Het creŽert namelijk prijs-discriminatie, zo meent hij. Maar leest u zelf zijn commentaar (en de commentaren van de bezoekers) bij TechCrunch.
http://www.techcrunch.com/2008/04/18/encyclopedia-britannica-now-free-for-bloggers/
http://britannicanet.com/
http://www.britannica.com/bps/home

WORDT GOOGLE DOCS OOIT JOUW ONLINE KANTOOR?
In de voorbije maanden heeft Google telkens weer nieuwe tools toegevoegd aan haar online kantoorsuite Google Docs. Steeds meer functies werden mogelijk - alhoewel Google Docs bij lange nog niet dezelfde mogelijkheden biedt als een offline suite zoals Open Office, laat staan Microsoft Office.
Stilaan werd Google zich echter bewust van de terughoudendheid van de gebruiker voor zijn online kantoorsuite. Want: allemaal goed en wel, maar wat doe je als je offline bent, geen toegang tot het internet hebt, en toch je document wil openen en/of bewerken? En daarom werkte Google, net als andere bedrijven die online software/diensten aan bieden, aan de mogelijkheid om ook offline die diensten te laten werken. Bij Google werd dat dan Google Gears, een programmeertool die Google ook voor andere webdiensten en programmeurs ter beschikking stelt, en waarmee online data gesynchroniseerd kunnen worden met de data op de harde schijf van de gebruiker. In de volgende weken/maanden zal je nog meer vernemen over deze offline kant van de online tools.
In dit artikel van PC World wordt echter betwijfeld of zo'n webgebaseerde toepassing ooit de traditionele kantoorsuite vervangen kan. Voor lichte bewerkingen misschien wel, maar niet voor serieuze bedrijfstoepassingen. En trouwens: hoe zit het met beveiliging? Het is misschien wel gemakkelijk om toegang te hebben tot jouw documenten vanop gelijk welke computer waarop je werkt, maar vaak zijn dat toch vertrouwelijke documenten, waarvan je niet wil dat anderen die lezen. Ga je die dan online zetten?
Wanneer je naar de commentaren kijkt die op dit artikel verschenen zijn, delen de meeste internauten die bezorgdheid. En jij? Maak jij al gebruik van online kantoorsuites zoals Google Docs of Zoho, en wat zijn je ervaringen?
http://www.pcworld.com/businesscenter/blogs/mcallister_on_software/144030/google_docs_your_online_office.html

Lezer Herbert reageerde reeds op onze vraag; zijn reactie vind je terug in onze lezersrubriek. Ook jij mag reageren!

MICROSOFT BRENGT IN ALLE STILTE WORKS UIT MET ADVERTENTIES
Bij het hele vorige verhaal zijn wij nog een belangrijk punt vergeten: het bedrijfsmodel. Waar je bij Microsoft Office de software koopt, is Google Docs gratis, want het is de bedoeling dat de online dienst gesponsord wordt door advertenties. Wat dit wil zeggen moeten wij je niet vertellen: Google doorzoekt de documenten, op zoek naar trefwoorden, die dan bepaalde advertenties triggeren. Wat dit doet voor onze privacy, moeten wij je evenmin vertellen...
Een ander bedrijf dat een experiment voort met gratis software in ruil voor advertenties, (in vaktermen adware genoemd), is Microsoft. Dat brengt momenteel in sommige landen een advertentie-gebaseerde versie uit van Microsoft Works, Works SE (waarbij SE staat voor Sponsored Edition). Fabrikanten van pc's mogen Works gratis op de pc zetten die zij verkopen. Leuk voor de gebruiker, die gratis software krijgt - hij moet alleen maar de reclame slikken die verschijnt wanneer hij een document schrijft of een spreadsheet bewerkt.
Nu is het echter zo dat de pc-fabrikanten meestal maar een dollar of 2 moeten betalen voor hun exemplaar van Works, zo weet CNet te melden. Bovendien krijgen de fabrikanten geen percentage op de inkomsten die gegenereerd worden door de advertenties in Works. Het is dus de vraag of zij echt wel te vinden zijn voor dit experiment.
CNet weet te melden dat Microsoft al langer wil experimenteren met zo'n advertentie-gebaseerd product; waarnemers menen trouwens dat Microsoft veel meer zou kunnen verdienen met de advertenties van Works, dan met de luttele dollars die het nu krijgt van de computerfabrikanten die Works installereren op de nieuwe pc.
Meer achtergrond over het ad-gebaseerde Works bij CNet.
http://www.news.com/8301-13860_3-9922750-56.html?tag=nl.e433

BINNENKORT EEN MAC OS OP EEN NIET-APPLE COMPUTER?
Het volgende verhaal vertellen wij met de grootst mogelijke voorzichtigheid - er zijn namelijk zoveel onduidelijkheden dat wij onze lezers aanraden om in de volgende dagen de ontwikkeling van het verhaal op te volgen. Wat wil de zaak? Een bedrijf uit Miami, Psystar, beweert dat het een computer zal verkopen via zijn website, de Open Pro, een versie van de eigen Open Computer kloon. De gebruiker kan kiezen welk besturingssysteem hij wil hebben op die pc: Ubuntu LInux 8.04, Windows Vista, Windows XP, maar ook.... het Mac OS X 10.5 Leopard van Apple. En dat is toch wel ongehoord, want normalerwijze staat in de licentievoorwaarden voor het Mac OS dat dit besturingssysteem enkel geïnstalleerd mag worden op Apple hardware.
Het bericht werd dan ook op de nodige scepsis onthaald, en verschillende bloggers gingen op onderzoek uit. Toen bleek dat sommige administratieve gegevens niet klopten van het bedrijf - zo was het bedrijf in drie weken tijd twee keer van adres veranderd, en was de site geregeld down. Velen vreesden dan ook dat het bericht een hoax zou zijn, bedoeld om goedgelovige internauten geld uit de zakken te kloppen.
Maar toch beweert het bedrijf bij hoog en laag dat het wel degelijk de beloofde waren kan en zal leveren, dat wil zeggen: een pc met daarop het Mac OS. Een Mac dus, aan de prijs van 804,99 dollar, terwijl een "echte" Apple computer met het Mac OS X meer dan 2.000 dollar zou kosten.
Anderen halen dan weer onverschillig de schouders op. Volgens hen is de het Mac OS op een niet-Apple computer iets dat hen nooit zou interesseren: zij gaan voor het totale pakket - het OS plus de stijlvolle (zij het dure) hardware van Apple.
Meer achtergrond over het aanbod van Psystar op onderstaande links.
http://www.informationweek.com/news/hardware/desktop/showArticle.jhtml?articleID=207401062&cid=RSSfeed_IWK_All
http://www.news.com/8301-13579_3-9919432-37.html

DIT WEEKEND EERSTE MOBIELE WEBCAMP IN BELGIË
Het lijkt erop dat Hasselt zich steeds meer wil profileren als IT-stad. Zo wordt er dit weekend, met name op zaterdag 26 april, in Hasselt het eerste mobiele "webcamp" gehouden. Dat is een informeel platform waar vaklui uit de mobiele wereld elkaar kunnen ontmoeten: programmeurs, ontwikkelaars, specialisten nieuwe media, bloggers enz. Zij kunnen ideeŽn uitwisselen over programmeren, marketing, de ontwikkeling van mobiele technologieŽn, enz.
Er zijn sessies over het mobiele web, over de ervaring van de gebruiker met mobiele media, over ontwerpen voor de iPhone, user generated content op en voor de mobiele telefoon, maar de deelnemers kunnen zelf ook onderwerpen indienen.
Tegelijkertijd wordt op dezelfde plaats (Scheepvaartkaai 16, 3500 Hasselt)ook een bijhorend mobiel Devcamp gehouden. Kortom, een erg interessant evenement voor de ontwikkelaar. Maar als die wil deelnemen zal hij zich moeten haasten, want er worden slechts 100 inschrijvingen toegelaten. Snel zijn is dus de boodschap.
Inschrijven doe je op onderstaand adres; inlog is "mobiel", en wachtwoord "Devcamp"; voeg daarna je naam toe aan de lijst van aanwezigen.
http://mobilewebcamp.wikispaces.com
http://mobilewidgetdevday.wikispaces.com

TELENET INCENTIVE: DE BAAS BETAALT (EEN STUK VAN) JE INTERNET THUIS
De werkgever kan zijn medewerkers belonen met maaltijdcheques, maar waarom niet een deel van de telecomfactuur van het personeel betalen? Dat is het uitgangspunt van Telenet, dat uitpakt met het "Telenet Incentive" project. Interessant voor de werknemer, die nu minder moet betalen voor telecom of internet, maar ook voor de werkgever, die deze bijdragen fiscaal kan aftrekken. Bovendien zorgt het feit dat de werkgever bijdraagt in deze factuur ook voor een verbeterde communicatie tussen werkgever en werknemer, aldus Telenet.
Maar is dat dan geen ontduiking van belastingen? Moet de baas dan geen RSZ of belastingen betalen op deze "incentive" - want per slot van rekening is het toch een verloning van de werkgever naar de werknemer toe. Neen: noch baas noch personeelslid moeten zich hiervan iets aantrekken. Tot 60 euro per jaar is de bijdrage belastingvrij voor de werknemer, en kan de werkgever die bijdrage 100% aftrekken, zonder daarom RSZ te moeten betalen.
Meer informatie vind je op onderstaand adres. Misschien een tip voor de volgende keer je op de deur van je baas wil kloppen, om hem om loonsopslag te vragen?
http://www.TelenetIncentivePlan.be

UBUNTU RELEASE PARTY
Het moeten niet altijd de gevestigde waarden onder de computersystemen zijn die uitpakken met een feestje bij de lancering van een nieuw product. Ubuntu bewijst dit door de lancering van versie 8.04 van het alternatievebesturingssysteem te omkaderen met enkele evenementen, in elkaar gestoken door ubunto-be.org.
Op 3 mei wordt er bijvoorbeeld een release party gehouden, in het gemeenschapscentrum De Markthallen; daar zal je van 13 tot 19 u inleidingen op Ubuntu krijgen, presentaties, maar ook hulp bij het installeren van het OS. Dit evenement wordt ingericht door ubuntu-be.org in samenwerking met de Hasseltse computerclub De Bitmappers.
En op zondag 27 april richt Indymedia.be een gratis workshop in: "Ubuntu 8.04 installeren op je eigen computer". Wie de evenementen niet kan bijwonen, maar toch graag een installatie-cd zou verkrijgen, kan die aanvragen via ubuntu-be.org. Een achtergrondartikel over Ubuntu 8.04, dat de bijnaam "Hardy Heron" meekreeg, vind je bij CNet. Daar leer je alvast dat Hardy Heron in twee belangrijke packages verkrijgbaar is, het ene georiŽnteerd naar gebruik op de server, de andere naar desktop toepassingen.
Wie geïnteresseerd is in Ubuntu, kennis wil maken met het alternatieve OS, en, erg belangrijk, met eigen ogen wil zien hoe simpel het is om Ubuntu te installeren, kan dus op 27 april terecht bij Indymedia, en op 3 mei bij de releaseparty.
http://releaseparty.be
http://www.indymedia.be/en/node/26854
http://map.ubuntu-be.org
http://www.cnet.com/8301-13556_1-9925358-61.html?tag=nl.e433
http://releaseparty.be
https://wiki.ubuntu.com/Artwork/Official

WIL CONCENTRA EEN CONCURRENT OPRICHTEN VOOR HET PERSAGENTSCHAP BELGA?
Bij onze artikelen over multimedia 2015 van verleden week stipten wij het al aan: tegenwoordig levert persagentschap Belga rechtstreeks de artikelen aan de nieuwszenders - met andere woorden: de journalisten van Belga schrijven de artikels, en uploaden die via de verschillende content management systemen bij de webkranten. Het gevolg heb je wellicht al gemerkt: steeds vaker brengen kranten dezelfde berichten, in haast exact dezelfde bewoordingen, ook als het gaat om concurrerende kranten.
Belga werd als het ware concurrent van de online kranten, en werd van toeleverancier zelf publicist (zij het dat de artikels niet op de eigen site gepubliceerd werden, wel op de sites van de diverse kranten). De Concentra-groep, uitgever van de kranten Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg heeft nu bekend gemaakt dat het niet meer tevreden is met deze gang van zaken. Als alternatief voor de eenheidskoek heeft het een eigen nieuwsagentschap uit de grond gestampt, Actuanet, bestaande uit negen journalisten die het web afgrazen op zoek naar nieuws.
Dit bericht lokte wel enkele verwonderde reacties uit. Allereerst kan je je afvragen of de sites, waar de journalisten het nieuws gaan bijeensprokkelen, wel gelukkig zullen zijn met het feit dat hun nieuws overgenomen wordt door Actuanet (al dan niet met toelating). Verder kan je je afvragen of Actuanet dan niet achter het nieuws hinkt, en in plaats van zelf nieuws te maken, gewoon de berichten overneemt van anderen en die eventueel herkauwt of herwerkt.
De Standaard weet te melden dat de redenen waarom Actuanet opgericht werd, vooral van financiŽle aard waren. De berichtgeving van Belga zou te duur geweest zijn. De krant citeert Hans Cardyn van de redactie nieuwe media binnen Concentra: "De Google reader vervangt bij ons Belga". En die woorden komen hard aan, want het vervangen van de klassieke contentleveranciers door Google is juist het grote doembeeld waartegen alle media zich zouden moeten verzetten, en waarvoor ons landje, als kleine David tegen Goliath, een proces ingespannen heeft tegen Google....
Het artikel van De Standaard vermeldt er nog wel bij dat men bij Belga uit de lucht viel toen men hen met het nieuws confronteerde. Concentra zou trouwens nog altijd een abonnement hebben lopen bij Belga.
Hoe het ook zij: het is duidelijk dat het internet ervoor aan het zorgen is dat zich zware aardverschuivingen afspelen bij de klassieke media...
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=HK1R3GVU
http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/cultuur%2Ben%2Bmedia/080423Concentra_Belga

MICROSOFT'S DROOM: LIVE MESH
Er gaat geen dag voorbij of er wordt gesproken over nieuwe toepassingen die je via het internet gebruiken kan. "cloud computing" heet dat dan, omdat je niets tastbaar in handen hebt, geen software op je eigen pc hebt staan. Velen stellen vragen bij cloud computing, omdat alles afhangt van een "allways on" internetverbinding, en de praktijk nu eenmaal leert dat je niet altijd toegang hebt tot het internet.
Microsoft heeft echter een alternatief op die cloud computing: Live Mesh. Dat is een ambitieus technologieplatform waarbij data gedeeld kan worden tussen mensen, toepassingen en toestellen.
Live Mesh is wel een werk van lange adem, en je zal het bij stukjes en beetjes uitgerold zien. Als eerste komt de gewone gebruiker aan de beurt: die kan al meteen kennismaken met één bepaald facet van het platform, namelijk het synchroniseren van persoonlijke data op verschillende toestellen, en het delen van een bepaald toestel. Deze synchronisatie kan je het best vergelijken met tools zoals LogMeIn, GoToMyPC, SugarSync en Syncplicity - tools dus waarmee je vanop afstand toegang krijgt tot een computer en de controle ervan kan overnemen. Later zouden dan nog andere tools volgen, en Microsoft hoopt de programmamakers aan boord te kunnen krijgen om hun tools compatibel te maken met Live Mesh.
Het aanbod voor de gewone gebruiker is gratis; je krijgt er ook 5 GB gratis webruimte bij om bestanden op te slaan, de Live Desktop. Daarbij geef jij aan welke mappen op jouw computer je naar deze LIve Desktop wil kopiŽren, en voortaan worden die mappen automatisch gesynchroniseerd met bijvoorbeeld je laptop. Sommige soorten bestanden zoals MP3's kan je ook streamen vanop de Live Desktop.
Veel is nog onduidelijk over Live Mesh, maar CNet heeft een mooie FAQ opgesteld over wat Live Mesh is en niet is. In de toekomst zal alles in elk geval veel duidelijker moeten worden. Begin maar te experimenteren!
http://www.webware.com/
http://www.mesh.com/
http://www.news.com/8301-13860_3-9926229-56.html?tag=nl.e703

MUZIEK MET DRM KOOP JE NIET MAAR HUUR JE
Een straffe uitspraak, die niet zonder waarheid is, en die wij optekenden uit de mond van de medewerkers van de Buzz Out Loud podcast. Zij deden de uitspraak naar aanleiding van het feit dat Microsoft aangekondigd heeft dat de internaut die muziek aangekocht heeft bij MSN Music, er best aan doet om zijn muziek NU naar een nieuwe computer over te zetten, want na 31 augustus zal dat niet meer mogelijk zijn. Want de MSN Music bevat DRM, en als je die muziek wil overzetten naar een andere computer, dan gaat de ingebouwde DRM (kopieerbescherming of Digital Rights Management) via het internet contact leggen met de servers van Microsoft om een nieuwe authorisatiesleutel te krijgen voor die andere computer. En Microsoft trekt nu de draad uit het stopcontact voor die servers - sinds de softwaremaker uit Redmond zijn eigen Zune player uitbracht, werd ook overgeschakeld op een nieuwe online marktplaats waar je de muziek kon aanmaken, en hoorde daar ook een nieuw DRM systeem bij.
Het gevolg: muziek die je legaal aangekocht hebt bij MSN Music dreigt onafspeelbaar te worden. En dus kan je de medewerkers van Buzz Out Loud geen ongelijk geven als zij stellen dat elke muziek met DRM nooit volledig je eigendom zal zijn, en je die dus enkel maar huurt.
Let wel: de songs blijven nog altijd afspeelbaar wanneer je ze op je oude computer laat staan. Maar die oude computer is natuurlijk ook niet het eeuwige leven beschoren...Het zal je maar overkomen dat je een uitgebreide collectie muziek aangekocht hebt via MSN Music, dan zal je nu toch even sakkeren!
http://www.news.com/8301-10784_3-9926476-7.html7
http://www.news.com/8301-10784_3-9926741-7.html

ADVERTENTIES MET AFBEELDINGEN VOOR HET MOBIELTJE
Google blijft zijn keizerrijk maar uitbreiden, en heeft heel goede strategen die uitstekende plannen uitstippelen om ook de mobiele wereld te veroveren. Je hebt enerzijds al gehoord dat Google een eigen, open besturingssysteem voor mobiele toestellen wil promoten, Android, en de ontwikkelaars wil trachten te overhalen om hun programma's ook voor Android te schrijven of porteren.
Anderzijds heeft Google deze week aangekondigd dat het, naast de tekstadvertenties die nu al geleverd worden voor het mobieltje, advertenties met een afbeelding zal brengen. De uitgever, die zijn content speciaal aanpast voor mobiele browsers, zal zelf mogen kiezen of hij tekst- en/of beeldadvertenties vertoont. Deze beeldadvertenties zullen in den beginne in de VS, Japan en CHina ingevoerd worden, andere landen volgen later.
Sommigen combineren beide berichten met nog andere initiatieven van Google, zoals een bod op het 700 MHz draadloze spectrum in de VS, dat in 2009 vrijkomt. Google zou die bandbreedte willen gebruiken om draadloos breedband aan te bieden. Deze waarnemers menen hieruit te mogen besluiten dat Google die breedband weleens gratis zou aanbieden, in ruil voor het mogen plaatsen van advertenties op het mobieltje.
Of deze waarnemers gelijk hebben, kan alleen de toekomst uitwijzen!
http://googlemobile.blogspot.com/2008/04/new-mobile-image-ads.html
http://www.webpronews.com/topnews/2008/04/24/google-mobilizing-image-ads

GOOGLE JE NAAM, EN MAAK ER EEN FILM VAN
Wellicht heb jij al, net zoals ontelbare andere internauten, je eigen naam door de zoekmachine van Google gehaald om eens te zien wat er over zoal over jou te vinden is op het web: berichten in forums die je gepost hebt, je pagina bij MySpace of Facebook, enz. En wellicht heb je dan bemerkt dat er nog andere mensen zijn op deze planeet die exact dezelfde naam dragen als jij. En misschien was jij dan ook wel nieuwsgierig naar die anderen...
De Amerikaan Jim Killeen was dat in elk geval wel, en hij bleef niet bij de pakken zitten. Hij ondernam een zoektocht naar zijn naamgenomen, en draaide van die zoektocht een documentaire. Hij slaagde erin zes naamgenoten op te sporten: een priester in Ierland, een verkeersingenieur in Schotland, een CEO uit AustraliŽ, een 'sexual swinger' uit Denver, een gepensioneerde politieman uit New York, en een vader met acht kinderen uit St. Louis.
Het bijzondere aan zijn speurtocht was dat Killeen alles uitgevlooid heeft met Google; het was immers erg gemakkelijk om gewoon een telefoonboek te pakken en zijn naamgenoten op te snorren, maar voor Killeen was het speciale van het project juist dat hij enkel Google gebruikte om allerlei informatie over zijn naamgenoten te vinden.
Bij CNet vind je niet alleen meer uitleg over het project, maar ook een video met een interview met Killeen over zijn film. En jullie, de netties-lezer? Hebben jullie al een virtuele dubbelganger ontdekt via het internet? Onze redactie kwam alvast te weten dat er een Hilde Van Gool bestaat die in de VS woont!
http://www.news.com/8301-13772_3-9924891-52.html?tag=nl.e703
http://www.news.com/1606-2_3-50001950.html?tag=nl.e703


Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


SONGBIRD MEDIAPLAYER

Een artikel bij Ars Technica noemt de nieuwe mediaplayer Songbird een liefdeskind van Mozilla en WinAmp. Verleden week werd namelijk de nieuwe player voorgesteld, en werd ook gepraat over de achterliggende doelstellingen van de player. Songbird is een open source mediaplayer die nauw verweven is met het web. De software werd ontwikkeld door een bedrijf uit San Francisco, Pioneers of the Inevitable, dat voorheen ook al tekende voor WinAmp en de Yahoo Music Engine.
Sonbird zou een open ecosyseem moeten worden voor media technologie, dat de gebruiker moet bevrijden van gesloten ecosystemen zoals dat van Apple en Microsoft. Microsoft in mindere mate, maar vooral Apple koppelt muziekwinkels aan bepaalde software players en bepaalde toestellen. En dat hindert creativiteit en innovatie. Songbird zou die koppeling moeten doorbreken, aldus het artikel bij Ars Technica.
Wie zelf de software wil uittesten, kan die op onderstaand adres vinden. Alhoewel Songbird nog volop in ontwikkeling is, is versie 5.0 toch al best bruikbaar voor de desktop computer. De nieuwste versie laat ook synchronisatie toe met toestellen die in MPT modus staan (Media Transfer Protocol)
http://www.icewalkers.com/Linux/Software/533830/Songbird.html
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080416-songbird-sets-music-free.html

ACTION CAM VAN OREGON SCIENTIFIC
Je kent de camera's al die deelnemers aan spelprogramma's dragen, bevestigd aan hun helm, zodat hun eigen gezichtje opgenomen wordt terwijl zij hun stunt uitvoeren. Een leuk idee, waarop de nieuwe Action Cam van Oregon Scienticif voortborduurt: deze camera kan je namelijk bevestigen op je arm, een helm, een motor, een fiets, de vleugel van een ULM - of welke sport je ook maar beoefent. En zo kan je dus handenvrij opnemen wat zich rond je afspeelt, terwijl jij je aandacht kan blijven schenken aan je sport of welke activiteit je ook mag bezighouden.
De Action Cam is erg robuust, zo meldt het persbericht: hij is schokbestendig, en is bovendien waterdicht tot 3 m diepte. Bovendien is hij erg gemakkelijk in bediening - er staan immers maar drie knoppen op: record, play, en setup (om de gewenste resolutie in te stellen). Een kind kan de was doen! Via de USB kabel kan je de beelden nadien op de pc afspelen, of zelfs via de AV-kabel bekijken op het tv-scherm.
Wat verdere specificaties betreft: de camera is slechts 4 cm in doorsnede, en 11 cm lang; hij weegt amper 200 gram. Intern zit er een geheugen in van 32 MB, uitbreidbaar met een SD-kaart tot 2 GB. De bestanden worden opgeslagen in het AVI beeldformaat. USB- en AV-kabel worden standaard bijgeleverd. Prijs: 149 euro - wat eigenlijk best schappelijk is voor zo'n handige camera!
http://www.action-cam.eu

ZERO WATT MONITOR
Ben je 's nachts al eens je computerkamer binnengewandeld? En heb je toen ook gezien dat het wel lijkt of dat er daar een kerstboom staat, met al die lichtjes? Je hebt alles wel "uitgezet", maar "uit" betekent meestal "stand-by", en de lichtjes van je monitor, je modem, de boxen staan allemaal te knipperen, om aan te tonen dat zij paraat zijn om wakker te worden op jouw minste teken.
Uiteraard verbruikt ook het stand-by zijn van deze toestellen energie. En zo is zich de laatste tijd een discussie aan het ontspinnen, tussen voorstanders van stand-by, die zeggen dat het "harde" op- of afzetten van een toestel schadelijk is voor het toestel, en dat het beter is het toestel in stand-by te zetten, en anderzijds voorstanders van het afzetten van een toestel, omwille van de energiebesparing.
Maar nu is er een tussenoplossing: het labo van Fujitsu Siemens Computers heeft een monitor voorgesteld die nul wat verbruikt wanneer hij in stand-by modus gezet wordt. Daarvoor zorgt een schakelaar in het scherm, die omgezet wordt zodra er geen videosignaal meer komt van de computer. Handig, niet?
Meer in dit persbericht van Pressetext.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=080422027

DOMOTICA VOOR DE SENIOR
De bevolking vergrijst, en er is nood aan goede woningen waar de senioren enerzijds de juiste verzorging krijgen, maar anderzijds toch nog voldoende privacy en zelfstandigheid hebben. En op dat vlak kan domotica een grote rol spelen. Dat menen wij althans te mogen afleiden uit het persbericht dat ons bereikte over de opening van de VermeerToren in Delft. Deze woontoren is bedoeld voor de senior, en is uitgerust met een geïntegreerd elektronisch netwerk. Vanuit een centraal punt kunnen verlichting, brandalarm, beveiliging verzorgd worden. Maar het systeem zou ook uitgebreid kunnen worden om huishoudelijke taken te regelen. Nu moet je daarbij niet denken aan een robot die vanuit dat centrale punt tot actie aangepord wordt, maar eerder aan schoonmaak- en boodschappendiensten.
Het belangrijkste principe van deze woontoren is: de senior zo lang mogelijk in zijn eigen woning te laten wonen, met een maximum aan hulpverlening en opvolging meteen bij de hand. Elke woning is uitgerust met een noodverbinding, die overdag gekoppeld is aan het zorgcentrum dat op de begane vloer gevestigd is, en 's nachts met de dienstdoende zorgverlener. IN het gebouw bevinden zich ook een huisartsenpost, een fysiotherapeut, een apotheek en een buurtcentrum.
Wat wij vooral onthouden uit dit artikel is dat ICT ditmaal niet aangewend werd voor de meest in het oog lopende doelgroep, de jongeren, maar dat het de senioren zijn die het meeste baat hebben bij dit nieuwe ICT-initiatief. En dat is toch wel fijn om weten.
Voor alle volledigheid: de VermeerToren in Delft kwam tot stand in samenwerking van woningcorporatie Vestia, woontechnologie-leverancier IRS en de zorginstellingen Pieter van Foreest en Careyn.
http://www.persberichten.com/persbericht.aspx?id=47706
http://www.vermeertoren.nl/

KRAAK JE IPHONE, EN MAAK ER EEN DRUM VAN!
Ons landje moet het nog altijd zonder iPhone doen, officieel dan toch, en de lokroep van het toestel blijft nog altijd erg groot. Vele internauten vergeten echter dat de iPhone geen toestel is waar je niet zomaar alles mee kan doen. Er verschijnen dan wel veel berichten in de pers over toeapassingen die je kan doen met de iPhone, maar daarvoor moet dan eerst wel het toestel "gekraakt" worden, en wel op twee manieren: eerst moet je ervoor zorgen dat je het toestel aan de praat krijgt met je eigen telecomprovider, en ten tweede moet je het toestel ook "jailbreaken", want normaal gezien mag/kan je geen bijkomende software op de iPhone zetten.
Eens je zo'n "jailbreak" toestel hebt, dan heb je heel wat extra mogelijkheden. Een daarvan is "DrDrummer", een toepassing die het toestel omvormt tot een drumstel. Je kan dan drums gaan spelen (rock, dance, jazz en electro drums zijn gepreconfigureerd) op 15 audio samples, en je kan ook eigen samples toevoegen. Je kan zelfs drums spelen op het tempo van de MP3's die op het toestel gespeeld worden.
Leuk gevonden!
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/144879/unlock_your_iphone_get_a_drum.html

Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Worden de iPhones met verlies verkocht, om de stocks te liquideren in afwachting van de komst van de 3G iPhone?
http://ct.news.com/clicks?t=47656923-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=NEWS&s=5

*** Kerk gesloten, en je wil toch even binnen om te bidden? In het Friese dorp Bornwird kan je dan een sms sturen, en de deuren worden geopend.
http://www.hln.be/hln/nl/958/Multimedia/article/detail/246571/2008/04/17/Sms-opent-kerkdeur.dhtml

*** Google steekt Microsoft en Apple voorbij in de race om het sterkste merk
http://ct.news.com/clicks?t=47688576-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=NEWS&s=5

*** Skype biedt nieuwe abonnementsformulie: forfait bedrag voor onbeperkt transatlantisch bellen
http://ct.news.com/clicks?t=47688580-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=NEWS&s=5

*** Wie een oude browser heeft, die geen anti-phishing tools ondersteunt, zal in de toekomst geen toegang meer hebben tot zijn Paypal account.
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/50792

*** In Nederland mag de Segway, een soort high tech scooter, na jaren geharreware eindelijk dan toch op de openbare weg (fietspaden en rijbanen) gebruikt worden.
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/50790

*** 'Nerdic is het snelst groeiende dialect van Europa.'
Bron: The Independent, http://nieuwsbrief.taalpost.nl/r/tp.plx?2550-781

*** Supermarktketen Carrefour wil starten met een dienst voor Video on demand (films huren via het internet)
http://www.journaldunet.com/breve/france/26035/carrefour-va-lancer-un-service-de-video-a-la-demande.shtml

*** Voortaan ook telefonie en internet via de ASTRA satelliet; voor Vlaanderen wordt de tv aangeboden via TV VLaanderen
http://www.astra2se.com

*** En RTBF wordt opgenomen in het digitaal satellietaanbod TéléSAT
http://www.telesat.be

*** RIM, Research in Motion, de maker van de Blackberry mobieltjes, investeert in Europa: er komt een Research & Development centrum in Bochum, Duitsland.
http://www.rim.com

*** Supermarkt laat leeftijd bij alcohol-en tabaksverkoop per webcam controleren door een gespecialiseerd bedrijf
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/50810

*** Microsoft vindt dat ethis hacken moet kunnen (hackers die lekken vinden in online diensten)
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/50804

*** Verschillende besturingssystemen op één mobiele telefoon: het kan, met de virtualisatiesoftware van Virtuallogix
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/50802

*** In Nederland komt er een webwinkel met DRM-vrije muziek: Downloadmusic.com. De grote labels doen mee.
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/50846

*** Vanaf 29 wordt het Service Pack 3 voor Windows XP verdeeld
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/50827

*** Steeds meer externe harde schijven verliezen data
http://www.techzine.nl/nieuws/16001/Steeds-meer-externe-harde-schijven-verliezen-data.html

*** Microsoft sleept moeder voor rechter voor antichatsoftware
http://www.hln.be/hln/nl/958/Multimedia/article/detail/250281/2008/04/21/Microsoft-sleept-moeder-voor-rechter-voor-antichatsoftware.dhtml

*** Microsoft geeft ethische hackers vrijbrief
http://www.emerce.nl/nieuws.jsp?id=2515150&utm_campaign=rss&utm_source=rss&utm_medium=rss


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetWAZ - THE SWEET BYE AND BYE
[Pop] De inspiratie voor deze week komt van de Shifted Sound podcast. WAZ is een soort Americana band, die uptempo pop speelt. Op de website van de band kan je een vijftal songs beluisteren. Sommige iets rustiger, andere meer uptempo. Absoluut de moeite waard om te ontdekken, vooral door de verzorgde arrangementen.
http://www.wazmusic.com/
http://www.myspace.com/waz
http://www.shiftedsound.com/?p=131

LEMURIA

[Pop/punk] Een trio met snelle gitaartjes en een dame die zingt, Doet een beetje denken aan Blondie. In zijn genre is het niet slecht, vooral omdat het zachte met het harde werk afgewisseld wordt. Bij de MySpace site vind je verschillende songs om te beluisteren.
http://www.myspace.com/lemuria
http://www.lemuriapop.com/

PETER SEARCY
[pop] De man is de frontman van de teen punk combinatie Squirrel Bait, en een singer/songwriter. Van hem mag je stevige songs verwachten, pop met ballen dus. Heb je een eMusic account, dan kan je je maandelijkse quota misschien gebruiken om wat songs van deze man te kopen.
http://www.emusic.com/artist/Peter-Searcy-MP3-Download/11563618.html
http://www.myspace.com/petersearcy
http://www.petersearcy.net/

TONY ORMOND
[Pop] Een zanger die pop/rock brengt met Amerikaanse en Britse invloeden. De songs zijn wel mooi uitgewerkt, en de man heeft ook een niet onaardige stem. Een iets trager tempo, en iets meer intimistisch. Meer onze genre dus ;)
http://www.tonyormond.com/bio.htm
http://www.myspace.com/tonyormond

HENDRICK
[pop/electronica] Een band met mooie songs, en een zanger met een heel aparte stem. Ons bevalt vooral het arrangement, uitgewerkt met synthesizers, en toch heel warm.
http://www.hendrickmusic.com/
http://www.myspace.com/hendrickmusic


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Een wijs man kan meer halen uit zijn vijanden dan een dommerik uit zijn vrienden.
- gezegde -
De nieuwe oogstHD DESKTOP BEHANGPAPIERTJES
Heb jij een computer met een supergoede grafische kaart, en ben je er zo trots op dat je het de hele wereld wel wil tonen? Probeer dan eens een HD behangpapiertje als achtergrond van je computer. Op deze site vind je links naar maar liefst 218 van zulke hogekwaliteits behangpapiertjes.
[Taal: Engels]
http://nerdbusiness.com/blog/218-hd-resolution-desktop-wallpapers-nerds

DE VOLLEDIGE WERKEN VAN CHARLES DARWIN ONLINE
Dat Darwin in zijn tijd heel wat commotie veroorzaakt heeft, moeten wij je niet meer vertellen. Op deze site vind je de volledige lijst met publicaties van Darwin, duizenden handgeschreven manuscripten, en de grootste bibliografie en cataloog van manuscripten. Een absolute must vor al wie zich interesseert in de man.
[Taal: Engels]
http://darwin-online.org.uk/

SUPER SCREENSHOT
Een webdienst waarbij je een screenshot kan opvragen van een bepaalde pagina. Let op: niet voor elke soort pagina werkt de dienst - wij konden bijvoorbeeld geen screenshot opvragen voor netties.be, maar wel voor gva.be. Het bijzondere is dat je meteen een screenshot krijgt van de volledige pagina, dus ook voor het gedeelte dat overloopt van het schermt.
[Taal: Engels]
http://www.superscreenshot.com

SPECIALE KARAKTERS INVOEGEN
Op je klavier staan wel heel veel karakters, maar een smiley staat er niet op. Geen nood: de alt-toets indrukken en op de 1 drukken van het numerieke klavier, en je hebt meteen zo'n lachebekje. Ook voor andere speciale tekens, (een c-cedille bijvoorbeeld, een a-circonflexe, of het ongeveer teken ± ) kan je een alt-toetscombinatie gebruiken. Het volledige lijstje van alle mogelijke tekens vind je op deze website.
[Taal: Engels]
http://new.wauseon.k12.oh.us/District/TechHelp/special_alt_characters.htm

DUMPR ONLINE FOTO-EFFECTEN
Leuk, al die online diensten waar je dingen kan doen waarvoor je vroeger (dure) aparte software voor nodig had. Zo is er deze site, Dumpr, waar je allerlei effecten kan toepassen op je foto. Gewoon een effect kiezen, je foto uploaden, en je krijgt het gewenste effect meteen toegepast op je foto, die je dan daarna weer kan downloaden!
[Taal: Engels]
http://www.dumpr.net/

RED HERRING'S LIJST MET 100 BESTE EUROPESE STARTERS
Het magazine Red Herring, zelf een standaard in het medialandschap, heeft een lijst opgesteld met wat het beschouwt als de 100 beste startende bedrijven in Europa, op internetgebied wel te verstaan. Het lijstje vind je op onderstaand adres. De geselecteerde bedrijven zijn erg divers: van een Deens bedrijf dat schakeldiensten verleent voor mobiele telefoons, een Tsjechisch bedrijf dat het internet nieuws in meer dan 650.000 categorieŽn rangschikt, tot een Zweeds bedrijf dat een technologie ontwikkelt waarmee de gebruiker zijn computer kan bedienen door simpelweg zijn ogen te bewegen.
10% van al die bedrijven zijn van Franse oorsprong, en Journal Du Net heeft een reportage aan deze bedrijven gewijd - een beetje chauvinisme kan nooit kwaad! In de hele lijst vonden wij slechts 2 Belgische bedrijven terug: Mobiya uit Gent, en Q-Layer uit Lochristi. Opvallend is dat er heel wat bedrijven in deze lijst zitten die draaien rond de mobiele telefoon. Maar bekijkt u zelf de lijst, en ontdek de bedrijven.
http://www.redherring.com/Home/24140
http://www.journaldunet.com/ebusiness/internet/dossier/080416-start-up-francaises-red-herring-europe/index.shtml

DILBERT.COM IN WEB 2.0 STIJL
Ongetwijfeld ken je de strip Dilbert, die de draak steekt met onze moderne maatschappij. Welnu, sinds enkele dagen is de website waarop de strip verschijnt vernieuwd, en ook hervormd in een "Web 2.0" stijl. Wat wil zeggen dat de internaut zelf ook kan interageren en zelf een eigen versie maken van de Dilbert strips. Bijvoorbeeld door een eigen "punch line" (de ontknoping) te schrijven. En binnenkort kan de internaut zelfs de hele strip van nieuwe tekst voorzien. Leuk!
[Taal: Engels]
http://dilbert.com/
http://www.webware.com/8301-1_109-9924758-2.html

HEBREEUWSE BOEKEN
Een bericht dat internauten met interesse voor joodse teksten wel zal interesseren. De Society for the Preservation of Hebrew Books, een non-profit organisatie die zich inzet voor het behoud van oude Hebreeuwse teksten, heeft twee collecties oude boeken aan haar website toegevoegd. De ene met meer dan 1.000 Passover Haggadahs, waarvan sommigen teruggaan tot de middeleeuwen. De tweede met teksten die teruggaan tot de 12e eeuw. De collectie was trouwens al erg uitgebreid, want zij bevatte meer dan 15.000 hebreeuwse boeken, die gratis geraadpleegd kunnen worden in pdf vorm, en volledig doorzoekbaar zijn.
[Taal: Engels / hebreeuws]
http://www.dmeurope.com/default.asp?ArticleID=30631
http://www.hebrewbooks.org/

ARTNET: DESIGN TE KOOP
Wij zijn wel liefhebber van design, maar weten ook wel dat zoiets niet goedkoop is. Maar soms kan je wel eens iets goedkoop op de kop tikken - of toch hopen op zo'n koopje. Artnet heeft nu een site gelanceerd die die hoop voedt: het is eden online marketplace waar je moderne en actuele meubels en decoratieve designstukken kan open die afkomstig zijn uit 150 galerijen uit 75 landen.
Zelfs al ben je zelf niet kapitaalkrachtig genoeg om op deze site iets aan te kopen, toch is het interessant om even langs te gaan op de site, want je krijgt er prachtige stukken te zien!
http://www.dmeurope.com/default.asp?ArticleID=30632
http://www.artnet.com/

GALERIES LAFAYETTE NU OOK OP HET WEB
De befaamde Galeries Lafayette hebben nu ook hun deuren geopend op het web, en voortaan moet je niet meer naar Parijs om goederen aan te kopen van dit aloude warenhuis. Niet alle merken die je ook in de winkel vindt zijn op het web vertegenwoordigd, maar je vindt toch een collectie van 55 merken, waaronder Diesel, Zadig & Voltaire, Swarovski, Mac Laren en vele anderen. IN totaal meer dan 3.000 producten, die binnen de 48 geleverd worden in heel Europa, en binnen de 3 uur in Parijs. Haal je portemonnee maar al boven!
[Taal: Frans]
http://www.galerieslafayette.com

WEBWARE 100
Naar 'oude' gewoonte werden ook dit jaar de Webware 100 uitgereikt aan de 100 top webtoepassingen die men tot de categorie Web 2.0 kan rekenen. ER zijn 10 categorieŽn, en het waren de internauten zelf die de winnaars kozen uit de nominaties - er werden in totaal meer dan 1,9 miljoen stemmen uitgebracht voor de meer dan 300 finalisten. Maar eerlijk gezegd zitten er naar onze mening niet echt grote verrassingen of echt vernieuwende diensten bij - het is eerder een opsomming van wat je reeds kent, gerangschikt naar populariteit: Flickr, Friendster, DeviatArt, enz.
Maar kijk zelf op deze site waar je een opsomming vindt van de winnaars. Wie weet doe je toch nog een ontdekking?
[Taal: Engels]
http://www.webware.com/8301-1_109-9921741-2.html?tag=more

ZIMMO: IMMO A LA WEB 2.0
Immosites zijn er voldoende, maar naar onze mening is er geen enkele die zo snel is als Zimmo. De site is namelijk gemaakt op basis van de Ajax webtechnologie, wat ervoor zorgt dat elke wijziging die jij aanbrengt in je zoekopdracht (in de buurt van, 1 of 2 slaapkamers, enz) meteen weergegeven wordt op de website, zonder dat jij een extra klik moet geven. De site is echt goed uitgedacht, inbegrepen de plattegrond van een stad met daarop de verschillende panden, waarbij je bij een mouse-over meteen een foto krijgt van het pand.
[Taal: Nederlands]
http://www.zimmo.be/

VRIJDAG FOTODAG : JEFF KAUCK
Deze professionele Amerikaanse fotograaf is gespecialiseerd in voedsel- en stillevenfotografie. Het water komt je in de mond bij het bekijken van zijn portfolios.
[taal : Engels] (Filover)
http://www.jeffkauckphotography.com/

VRIJDAG FOTODAG : MATT STUART
Een fotograaf met oog voor leuke situaties en momenten uit het dagelijks leven.
[taal : Engels] (Filover)
http://www.mattstuart.com/

VRIJDAG FILMDAG : LEATHER HEADS.
OfficiŽle website van deze nieuwe romantische komedie met in de hoofdrollen : George Clooney, John Krasinki, Renée Zellweger.
In de Belgische zalen sinds : 23 april 2008.
[taal site : Engels] (Filover)
http://www.leatherheadsmovie.com/

Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Wijsheid zonder woorden
Niek Zervaas (20) inspireerde, ontroerde en motiveerde dinsdag in Brielle. Hij hield voor zo'n dertig mensen een workshop communiceren,...
http://www.ad.nl/rotterdam/2244399/Wijsheid_zonder_woorden.html
- Hackers misbruiken online games
Zeker de helft van de online games die worden gemaakt voor marketingdoeleinden, zogenoemde...
http://www.ad.nl/multi-media/2245247/Hackers_misbruiken_online_games.html
- Moeder voor rechter om 'MSNLOCK'
Computersoftwareproducent Microsoft Corporation heeft een moeder voor de rechter gedaagd wegens...
http://www.ad.nl/multi-media/2238008/Moeder_voor_rechter_om_MSNLOCK.html


*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Screenshot Captor
Met z'n uitgebreide mogelijkheden staat Screenshot Captor ver boven andere screenshot-programma's.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23469
- Gewiste foto's op camerageheugen terughalen
Per ongeluk foto's of andere bestanden gewist? Geen probleem, er bestaat software om de data weer terug te halen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=11436
- Overal televisie kijken met de Archos TV+
Archos heeft een gratis plugin beschikbaar gesteld waarmee je met de Archos TV+ bestanden via internet kunt streamen. Zo kun je tv-beelden elders via een telefoon, mediaspeler of computer bekijken.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23453

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Wijnkast Liebherr wint Reddot design award 2008
De Vinidor wijnkast WTes 4677 van Liebherr heeft de prestigieuze Reddot design award in de categorie productdesign in de wacht gesleept.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3278
- Samsung 6 Series lcd-televisies met fris amberkleurtje
Samsung voegt dit jaar wat kleur toe aan zijn nieuwe reeks high-end lcd-televisies. Het traditioneel zwarte kader is ditmaal van een amberkleurig randje voorzien.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3276
- Geen randen meer op nieuwe plasmatelevisies van LG
De nieuwe reeks Full HD plasmatelevisies van LG, PG6000, bevat niet meer de dikke rand om het beeldscherm, zoals dat bij heel wat conventionele plasma-tvís wel nog het geval is
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3270


*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Nieuwe reizensite: myTrip.be
Vanaf vandaag is Vlaanderens nieuwste reizensite online. myTrip.be wil alle globetrotters samenbrengen om reiservaringen, tips en foto's met elkaar uit te wisselen en biedt bovendien informatie over de meest courante reisbestemmingen. Weet je nog niet waar je je volgende vakantie door zal brengen, dan is myTrip.be jouw eerste halte!
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18173&style=34360
- De online storage service van HP laat het afweten
De online storage toepassing van HP, Upline, zou de klantgegevens Ďin geval van een materiŽel defect, pc-verlies, maar ook in geval van een rampí moeten beveiligen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18169&style=34360
- Emakina en Wrangler bekroond bij de Oscars van het internet
Tijdens de 12e Webby Awards (vaak de "Oscars van het internet" genoemd) viel het interactief agentschap Emakina twee keer in de prijzen met de Europese site van het kledingmerk Wrangler.
Meer info in Media & marketing
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18168&style=34360

*** PC World
http://www.pcworld.be
- Gutsy Gibbon: Desktop Linux OS voor dummies
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/windows--os/gutsy-gibbon-desktop-linux-os-voor-dummies.cfm
- Stilte, kleintjes: we printen!
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/pc-accessories/stilte-kleintjes-we-printen.cfm
- Moederdag: gsmÖFlowers Edition
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/gsm-gps--pda/moederdag-gsm-flowers-edition.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- PayPal nieuwe betaalmethode op Brico.be
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5912
- Sociale netwerken: Wat is hun waarde? Wat zijn de trends voor 2008?
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5911
- The Online Company start eerste webwinkel
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5908


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
Dure en unieke PS/1 games
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=2548
Semantisch web
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=2547
Verkeersinformatie voor heel Europa
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=2546

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Brein viert auteursrechtendag met sluiting Indiase sites
http://life.tweakers.net/nieuws/53152/brein-viert-auteursrechtendag-met-sluiting-indiase-sites.html
- Nederland hoogste percentage internetbankierders van Europa
http://life.tweakers.net/nieuws/53149/nederland-hoogste-percentage-internetbankierders-van-europa.html
- Douane Schiphol doorzoekt mobiele telefoons en laptops
http://pro.tweakers.net/nieuws/53137/douane-schiphol-doorzoekt-mobiele-telefoons-en-laptops.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


OUTLOOK: EEN VERZENDLIJST PRINTEN
Naast de gewone individuele contacten in je mailprogramma (Outlook 2003/2007) heb je wellicht ook verzendlijsten, waarbij je aan een bepaalde groep mensen meteen een mail kan sturen (collega's van een werkgroep bijvoorbeeld). Soms kan het handig zijn om die lijst af te printen. Dat doe je als volgt:
Klik Contacts, open de verzendlijst die je printen wil. Klik File, Print. Wijzig eventueel de print opties. Simpel, maar het kan soms goed van pas komen!

GOOGLE: CITATEN
Voortaan kan je nu ook citaten opzoeken van bepaalde personen bij Google. Dat doe je als volgt: geef bij Google News als trefwoord de naam in van een bekende persoon - bijvoorbeeld Clinton. Nu krijg je bovenaan de lijst met zoekresultaten een citaat van die persoon. Klik op de naam van de persoon, die rechts onder het citaat staat, en je krijgt nog meer citaten.
http://googlenewsblog.blogspot.com/2008/04/words-matter.html

WINDOWS: DE LAPTOP LATEN OVERWINTEREN ALS JE HET DEKSEL SLUIT
Wie een laptop heeft, heeft de keuze uit verschillende opties wanneer hij zijn computer afsluit: shutdown (afsluiten), restart (herstarten), hibernate (overwinteren) of slee1p (slapen). In de twee laatste gevallen wordt alle werk waaraan je bezig was tijdelijk opgeslagen, zodat je de computer meteen kan terug opstarten met de programma's open.
Bij hibernate echter wordt de stroom volledig uitgeschakeld, bij sleep wordt het stroomverbruik wel op minimaal teruggeschakeld, maar is er toch nog energieverbruik. Gebruik je je laptop een langere periode niet, dan doe je er beter aan om te kiezen voor Hibernate.
Maar hoe zorg je ervoor dat je computer altijd met een bepaalde optie afsluit, wanneer je het deksel sluit? Hiervoor ga je bij Windows Vista als volgt tewerk: ga naar het controlepaneel, klik op Hardware and Sound (hardware en geluid) en kies Power options. Een alternatieve manier om toegang te krijgen tot deze Power options is via het icoontje van de batterij in je taakbalk.
IN de lijst links kies je nu de optie "choose what closing the lid does" (kies wat het sluiten van het deksel doet), en kies hier voor hibernate of sleep.

EXCEL: AUTOSOM
Excel zit vol handigheidjes, waar onder Autosum. Daarbij maakt Excel een som van de aanpalende cellen, en kiest automatisch welke cellen opgeteld worden: de software controleert om te zien of er een aaneengesloten groep cellen is met getallen boven de cel waarin de cursor nu staat, daarna controleert hij links van die cel. Is dat bereik niet naar je zin, dan kan je zelf met klikken en verslepen het bereik aanpassen.
Je maakt een Autosom door op het "sigma" symbool te klikken in de knoppenbalk, maar er bestaat ook een snelkoppeling via de toetscombinatie ALT + = (dat wil zeggen: terwijl je de alt-toets ingedrukt houdt, druk op op het = teken).
Wist je trouwens dat je niet alleen een autosom kan maken van aaneengesloten reeksen? Gewoon op Alt+= drukken, daarna de ctrl-toets ingedrukt houden terwijl u de gewenste cellen aanklikt.

GOOGLE READER: HOE EEN MAP TE WISSEN
Velen maken gebruik van Google Reader om newsfeeds op te volgen. Bij deze online dienst kan je je feeds in mappen stoppen. Maar hoe kan je die mappen wissen?
Klik hiervoor op Manage Subscriptions, de button onderaan links. Kiest het tabblaadje Tags. Wil je slechts één map of tagnaam wissen, klik dan op de button "Trash Can delete" die naast de naam van die folder staat. Wil je verschillende folders wissen, selecteer die dan eerst, en klik op de "Delete Selected" knop bovenaan het scherm.
http://reader.google.com/

Voor deze rubriek danken wij
Jack Nooijens (mirror website) http://www.digiweetjes.nl.tt/
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
voor hun hulp nu of in het verleden.Van alles halen, (bijna) niets betalen...NOW ON AIR: FIREFOX EXTENSIE
Je luistert naar webradio, en je hoort een prima song. Maar wat is de naam van die song? Dankzij deze extensie voor Firefox kan je het uitvinden. Now On Air vertoont immers de informatie over de huidige, maar ook de vorige en de volgende song van het radiostation waarnaar je luistert. Bovendien tracht de software de cover art te vinden van die song of het album. (Lezer Simon)
http://www.sicomit.com/noaabout

VIRTUAL EARTH 3D
WinXP/2003/Vista - 961kb - freeware
Virtual Earth is het antwoord van Microsoft op Google Earth. Met deze 3D kan je echt een hele ontdekkingsreis maken doorheen de wereld. Bij Chip.de vind je een fotoreportage die je enkele prachtige beelden toont van wat je zoal kan ontdekken met de software.
http://www.chip.de/downloads/Virtual-Earth-3D_16193696.html

QLIPMEDIA
Windows - Freeware
Een gratis progje waarmee je films kan maken van foto's en screenshots die je zelf al gemaakt had, of die je maakt met de ingebouwde tool om screenshots te maken. Je kan ook heel gemakkelijk een voice over toevoegen, tekst toevoegen aan afbeeldingen. (Bron: WIm W)
http://www.qlipmedia.com/

BENETON MOVIE GIF
WinXP/2000/VIsta - 6575k - freeware
Voordat er Flash was, was er de geanimeerde GIF: gewoon een opeenvolging van grafische bestanden. Die is ook veel kleiner in bestandsformaat dan Flash. Met dit progje maak je van een statische afbeelding een bewegende gif, door bepaalde effecten toe te voegen.
http://software.benetonfilms.com/Beneton_Movie_GIF/

LINK PREVIEWS: WAT ZIT ER ACHTER DIE LINK?
Firefox extensie - freeware
Deze Firefox extensie is wel handig: je krijgt meteen, wanneer je de muis beweegt over een link, een blauw icoontje te zien. Beweeg je de muis over dit icoon, dan krijg je een preview te zien van de site waarnaar deze link verwijst.
Het progje bevat nog een tool: selecteer een woord in een webtikst, klik rechts, en selecteer Cooliris Search. Nu kan je dit woord opzoeken bij Google, Google Images, Wikipedia of de Free Directory. EN je krijgt uiteraard meteen een preview van de zoekresultaten.
http://cooliris.com/site/firefox/

PÏCLENS: ZOEKRESULTATEN VAN BEELDEN OMGEZET IN 3D GALERIJ
Firefox extensie - freeware
Nog een handige extensie voor Firefox, die het zoeken naar afbeeldingen vergemakkelijkt. Na installatie en herstarten van je Firefox zal je, wanneer je een zoekopdracht uitvoert bij een beeldzoekmachine, een icoontje zien verschijnen in de afbeeldingen. Klik op dat icoon, en de rijen met miniatuurafbeeldingen (thumbnails) worden omgezet in een 3D diashow die je hele scherm vult.
http://www.pandia.com/sew/648-piclens.html
http://www.cooliris.com/

WORLDMATE VOOR HET MOBIELTJE
Mobiele toestellen - freeware
Vermits we tegenwoordig steeds meer doen met ons mobieltje, is het normaal dat we ook software bespreken die speciaal voor dat toestel bestemd is. Om te beginnen Worldmate. Dat is een software die je een wereldklok geeft en weersvoorspellingen. De software werkt met de Nokia N-95, Windows Mobile toestellen, Blackberry, Palm, Pocket PC. Bij ZDNet vind je een uitgebreide bespreking met vele screenshots.
http://blogs.zdnet.com/mobile-gadgeteer/?p=1023
http://www.mobimate.com/

DAMN SMALL LINUX
Linux - 49,6 MB - freeware
Een gratis versie van Linux, die erg klein is, en die je dus gemakkelijk op een computer kan zetten met niet zo'n erg grote harde schijf.
http://www.chip.de/downloads/Damn-Small-Linux_19900386.html

VRIJDAG MACDAG: GRAPHICCONVERTER
Mac OS X 10.4 - 42,39 MB - shareware
Een erg veelzijdige beeldbewerker met erg handige tools en ondersteuning voor verschillende beeldformaten. Bovendien is het compatibel met verschillende Photoshop-stijl plug-ins. Je kan meer dan 200 bestandsformaten laden en naar meer dan 80 formaten exporteren.
http://www.download.com/GraphicConverter-X/3000-2197_4-10057380.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: PHOTO TO MOVIE
Mac OS X 10.3/4/5 - 9,82 MB - shareware
Met dit progje kan je stilstaande foto's omzetten in een heel mooie videopresentatie. Je kan inzoomen uit uitpannen, muziek teovoegen, en je project exporteren naar iMovie, DVD, of het web.
http://www.download.com/Photo-to-Movie/3000-2200_4-10136943.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Om te beginnen een grappige reactie:

[Site] Basiscursussen voor Office 2997, stap voor stap uitgelegd
naar aanleiding van dit artikel (en de typo!) reageerde lezer Johny:
<<<
Vind op de gegeven link geen info over office 2997 ;-) ;-)
>>>

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Lezeres Nanda heeft een vraag:
<<<
Hallo,

Ik kwam via Google op jullie website! Heel handig.
Maar ik heb de packard bell vibe 360, en zag dat jullie die ook hebben uitgetest.
Ik heb hem nou al een jaar maar ik wil er nu eens nieuwe nummers op.
Maar op jullie site staat:

Bij de Vibe 360 kan u bestanden wissen op het toestel zelf; bij de Sansa enkel vanop de computer.

maar ik wil dus alle nummers eraf halen. Weten jullie hoe dat moet? Vanaf de computer dus.
Want ik ga het natuurlijk niet één voor één dr afhalen.

En dan nog een vraagje, hoe doe je songteksten bij de liedjes?
Alvast bedankt voor jullie hulp!
Groetjes Nanda.

>>>
Ons antwoord:
Helaas hebben wij de Packard Bell Vibe 360 niet meer in ons bezit, om het zelf uit te testen, maar het lijkt ons dat je via de computer gemakkelijk alle nummers eraf kan halen (wissen of overzetten naar de computer) via Verkenner (Explorer), of via je gewone muziekprogramma (Windows Media Player bijvoorbeeld).
In principe kan je bij de meeste toestellen, via de instellingen, het toestel als gewone USB drive laten herkennen. En dan is het gewoon een kwestie van klikken en verslepen. Maar misschien heeft een van onze lezers een Vibe, en kan hij dit bevestigen?
Hilde

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Lezer Jorgen heeft nog een tip:
<<<
Hoi,

Naar aanleiding van uw artikel '30 PROBLEMEN QUA GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID WAARMEE JE REKENING MOET HOUDEN' heb ik nog een interessante site te vermelden.
Anysurfer.be is een kwaliteitslabel voor websites die aangepast zijn aan andersvaliden. Deze organisatie is begonnen met aanpassingen die noodzakelijk zijn voor blinden en slechtzienden (Toen noemde het nog blindsurfer) maar richt zich tegenwoordig op meerdere beperkingen.
Vooraleer uw site in aanmerking komt voor dit label moet je een lange (en dure) weg afleggen van onder meer testen enz.
Maar nu het goede nieuws: Als je surft naar Anysurfer.be en kiest dan voor Nederlands dan heb je een tabblad 'Richtlijnen', deze richtlijnen zijn onderverdeeld in rubrieken en geven een goed beeld van welke aanpassingen een site moet ondergaan om bruibaar te zijn voor andersvaliden en deze zijn volledig gratis.

Met vriendelijke groet,

Jorgen Cuyckens.

PS. Netties is mijn favoriete weekend leesvoer,doe zo verder!

>>>
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Een eerste reactie op: Wordt Google Docs ooit jouw online kantoor?

Je krijgt steeds meer online toepassingen: Google-docs, foto\'s bewerken via photoshop, Google-/Yahoo-/Hot- & andere mail, agenda\'s, video\'s bewerken, ...

Steeds meer diensten bieden online TV aan, films, concerten (via Belgacom ADSL), ...

Niet gratis maar in dezelfde context: online muziek aankopen via o.a. iTunes & downloaden, online bankieren, ...

Er wordt steeds over de voordelen gesproken: gratis,steeds beschikbaar (op voorwaarde dat je een internetaansluiting vindt), met meerderen kunnen delen, ...

De discussie over privacy ga ik niet voeren, maar over de kostprijs van die gratis online content wordt niet gesproken:
- in BelgiŽ bestaat zoiets als datalimiet, vroeger moest je ontzettend veel moeite doen om 4 of 5 GB datatransfer te halen, nu zit je bijna constant tegen de datalimiet van 10 GB en moet je extra transferpaketten aankopen, m.a.w. extra winst voor Belgacom/Telenet/... of overschakelen naar een duurder abonnement.

Je kunt waar ook ter wereld je e-mail lezen of documenten bewerken, agenda raadplegen (wat met de zakagenda?). Maar wat is de kostprijs van een internetverbinding op hotel of via een internetcafé?

Dit zijn maar enkele voorbeelden, maar voor mij is de conclusie dat al die gratis online content en gratis online diensten, uiteindelijk op jaarbasis een dure zaak kan worden.

Met vriendelijke groeten
Herbert
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter

Wie laatst lacht, heeft de mop niet verstaan
- gezegde -