Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 17/4/2008 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS

Jaargang 12
Nummer 545 van 13/4/2008Gegroet lezer,

Heeft het lentegevoel u eindelijk ook te pakken? Ons alvast wel - wij hebben ons eerste terrasje in de warme zon al achter de rug, en hopen van u hetzelfde. Om u aan te moedigen om met het laptopje eens wat meer op verplaatsing te gaan, hebben wij deze week een bericht gebracht waarin het nieuwe aanbod van operator BASE uiteengezet wordt, en vergeleken met het aanbod van Proximus. Wij kunnen u alleen maar aanraden om zo'n mobiel abonnement te nemen , in plaats van af te hangen van hotspots....

Verder de gewone lading nieuwtjes en nieuwe sites. Wij hopen dat u er weer wat leuks bij vindt, en dat wij u volgende week weer als lezer mogen begroeten.

Bij leven en welzijn, tot volgende editie!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
PETITIE TEGEN RACISME IN COMMENTAREN OP MEDIASITES
Een van de kenmerken van Web 2.0 is dat de internaut inspraak heeft: in allerlei fora kan hij zijn mening kwijt, maar hij kan zelfs reageren op bijvoorbeeld een artikel in een online krant. Mooi, zal je zeggen, maar als je even die reacties gaat doornemen, dan zal je bemerken dat er heel wat in gescholden wordt: racisme en oproepen tot haat zijn schering en inslag in deze commentaren.
Twee Vlaamse senatoren hebben nu, samen met interculturele organisatie Kif Kif, een initiatief genomen om het tij te keren: zij roepen de Vlaamse uitgevers en de hoofdredacteuren op om op te treden tegen zulke ergerlijke boodschappen. Vaak staat er bij de commentaren wel een knop waarmee men een ongepast commentaar kan melden aan de redactie van de krant, maar volgens de initiatiefnemers blijft dit engagement te vaak dode letter.
De Raad voor Journalistiek onderzoekt de problematiek, en wil meer bepaald nagaan wat de verantwoordelijkheid is van de media bij het modereren van hun websites. In afwachting kan je alvast de petitie tekenen op onderstaand adres, indien je dezelfde bezorgdheid deelt.
Een mooi bericht, een initiatief waar je je als verstandige burger meteen achter kan zetten. Vooral als je de reacties leest die op dit bericht verschenen zijn, waarin meteen geschermd wordt met termen als "censuur" en "vrijheid van meningsuiting", en waarin gesteld wordt dat die "racistische" commentaren enkel maar zeggen wat de waarheid is, wat bij de burger leeft en dat, wij citeren, "Men mag dus niet meer zeggen dat er meer dan 75% Alochtonen of mensen van alochtoonse afkomst in de gevangenis zitten." (sic). Wat meteen aantoont waarom dit initiatief nodig is....
Tussen haakjes: er valt wel degelijk een verschil in toon te merken tussen de commentaren van beide kranten (De Morgen, Het Laatste Nieuws).
http://www.stopracismeopmediasites.be/
http://www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/article/detail/230713/2008/04/04/Van-Den-Driessche-en-Kif-Kif-tegen-racisme-op-mediasites.dhtml
http://demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/230579/2008/04/04/Van-Den-Driessche-Schelfhout-en-Kif-Kif-tegen-racisme-op-mediasites.dhtml

COUCH POTATOES VOORTAAN ACHTER DE PC (1)
Hier in Europa is het nog niet zover - vooral omdat het aanbod nog beperkt is. Maar in de VS is het een duidelijke trend: steeds meer internauten kijken naar afleveringen van hun favoriete feuilletons via de pc. Met andere woorden: webgebaseerd tv-kijken is in de opmars. IN 2007 zou al 9% van alle feuilletons via het web bekeken worden (in 2006 was dat 6%), en verwacht wordt dat het in 2008 zal stijgen tot 14% en in 2009 tot 19%.
Een opmerkelijke trend, die vooral de adverteerders zal interesseren, omdat zij via het internet hun reclameboodschappen veel gerichter kunnen doorsturen. Het meest opmerkelijk aan de cijfers van het nieuwe onderzoek van bureau Convergence is echter dat korte clips van die tv-shows meer populair zijn dan de echte volledige shows - vijf keer meer korte clips worden bekeken dan de volledige shows.
Moeten de tv-zenders dan afstappen van hun traditionele manier van distributie (via de kabel) en nu overgaan op IPtv? Dat is nog te vroeg, zo meent Convergence. Vooral omdat zij dan een belangrijke bron aan inkomsten uit advertenties laten liggen, omdat de adverteerders deze trend nog niet meteen volgen.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080404-study-more-couch-potatoes-parked-in-front-of-pc-to-watch-tv.html

COUCH POTATOES STEEDS VAKER ACHTER DE PC (2)
Naar aanleiding van vorig bericht toch enkele bedenkingen. Wat ons betreft mogen ze het experiment met tv via het internet toch nog een beetje verder doorzetten. Vooral omdat er in Europa bitter weinig initiatieven op dat vlak te bemerken vallen. Wij zijn gewonnen voor "on demand tv" waarbij jijzelf bepaalt wat je ziet, en wanneer. Wie een digitaal abonnement heeft voor zijn tv, behoort over die mogelijkheid te beschikken, maar het aanbod is, eerlijk gezegd, echt pover: oude afleveringen van FC De Kampioenen (alsof je die nog niet van buiten kent!), en enkele andere feuilletons zijn te verkrijgen, maar meer ook niet. Bovendien is het browsen door de catalogus van de beschikbare films/feuilletons echt niet gebruiksvriendelijk. Op vlak van digitale on demand via de tv is nog een lange weg af te leggen!
Neen, dan is onze hoop gesteld op de computer, en wel op Apple met zijn iTunes. Het idee op zich is prachtig: afleveringen van je favoriete feuilleton aankopen via de iTunes store, downloaden en eventueel via de speciale Apple TV-server bekijken op de verschillende schermen in het huis. Maar helaas is de praktische uitwerking er nog altijd niet. De boosdoener? Juist ja, de auteursrechten.
Voor de inwoners van de VS is er in de iTunes-winkel een uitgebreide collectie video's te vinden en afleveringen van populaire feuilletons. Voor de arme inwoners van BelgiŽ en Nederland komt het woord "video" niet eens voor in het aanbod. Een gemiste kans - ook voor de content aanbieders. Wij begrijpen wel dat er problemen kunnen ontstaan bij een reeks zoals "Prison Break", die in het ene land actueel uitgezonden wordt, en in het andere al op dvd te verkrijgen is. Maar waarom niet de zelfgemaakte content via iTunes aanbieden? Oude afleveringen van "Thuis", "De collega's", van succesreeksen zoals "Zone Stad" of zelfs "Musti" - daarvoor bestaat naar onze mening een bloeiende markt.... En wij kunnen meteen enkele oude reeksen van de Nederlandse tv, eigen producties, opnoemen, die wij ook wel graag hadden terug gezien - denk maar aan de prestigieuze reeks rond Maigret, Pipo de Clown voor de kleintjes, Ja zuster, neen zuster, en nog vele mooie andere reeksen.
Een spijtige zaak, een gemiste kans.
http://www.apple.com/appletv/
http://www.vrt.be/vrt_master/systeem/vrt_media_tijdslijn_1978/index.shtml#

MAN VERKOOPT DOMEINNAAM VOOR 2,6 MILJOEN DOLLAR
Dat er veel geld te verdienen valt met domeinnamen, dat weten we al. Het zou eigenlijk niet mogen, want officieel is het verboden om een domeinnaam te registreren, enkel en alleen met het doel die later voor veel geld te verkopen. Je moet namelijk kunnen aantonen dat je de domeinnaam voor een eigen bedrijf of project gebruiken wil - dat is althans wat er in het reglement van DNS.be staat.
Maar stel dat je een goede naam geregistreerd hebt, zoals Pizza.com, omdat je een consultingbedrijf hebt en die naam wil gebruiken voor een van je klanten. En stel dat je die naam geregistreerd hebt in 1994, je consultingbedrijf verkocht hebt in 2000, maar de domeinnaam pizza.com nog altijd bijgehouden hebt, en er trouw elk jaar 20 dollar voor betaald hebt aan registratierechten. En stel dat je besluit om de domeinnaam via opbod te verkopen - per slot van rekening zijn anderen je voorgegaan, iemand heeft de domeinnaam vodka.com verkocht voor 3 miljoen dollar in 2006. En stel dat je dan 2,6 miljoen dollar aangeboden krijgt voor het domein. Ben je dan illegaal bezig als je het aanbod accepteert?
Een moeilijke zaak, die op het randje van de wetten over de registratie van domeinen ligt. Wij zijn geneigd om te zeggen dat de eigenaar van pizza.com in alle eerlijkheid gehandeld heeft: hij had die naam nu eenmaal geregistreerd, had die, bij manier van spreken, op zijn digitale zolder liggen, tot hij hem te koop aanbood. Tot we lezen dat de man het nu betreurt dat hij vroeger niet meer domeinnamen geregistreerd had, en het gebeuren toch een naar commercieel tintje krijgt...
Tussen haakjes: het bod was anoniem, en de man moet nog altijd zijn eerste centjes zien van de bieder. Tot zolang staat het domein, inderdaad sinds 1994, nog altijd op naam van Christopher Clark....
http://www.networksolutions.com/whois/results.jsp?domain=pizza.com
http://pizza.com/pizza-forum/
http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/7331042.stm
http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/7331042.stm

MYSPACE MUSIC: DE ANDERE KANT VAN DE MEDAILLE
Verleden week kondigden wij aan dat de sociale netwerksite MySpace in samenwerking met drie van de vier grote platenlabels een speciale muzieksite op zal starten; wij waren wel teleurgesteld omdat de site enkel voor Amerikaanse internauten toegankelijk zou zijn, maar verder stelden wij ons geen vragen bij de nieuwe dienst.
The Register, de Britse site waar je altijd wel terecht kan voor kritische vragen, stelde zich die vragen wel. Want voor The Register is dit nieuwe initiatief een mokerslag voor de artiesten in het algemeen, en de onafhankelijke artiesten in het bijzonder. Tot nu toe, zo stelt The Register, waren de labels, groot en klein, niet gelukkig met het feit dat Myspace, eigendom van mediabedrijf Murdoch, geen royalty's betaalde voor de muziek die op de site te beluisteren viel. Want, geef nou toe, zonder die muziek zou MySpace zo dood zijn als een pier, en haast geen bezoekers trekken. De beheerders van Myspace stelden dat de bands gewoon dankbaar moesten zijn dat zij nu geen eigen website moesten bouwen, en dat zij, als zij geld wilden verdienen, maar meer t-shirts moesten verkopen.
Maar nu er die nieuwe site komt, die gezamenlijk eigendom is van de labels en MySpace, zou de controle over de verkoop terug in handen komen van de labels. De onafhankelijke sector, die het moet hebben van de "long tail" (goed voor 40% van de markt) verliest alle inspraak en controle, net zoals de auteursrechtenmaatschappijen die de componisten vertegenwoordigen. Met andere woorden: de grote labels krijgen terug een stuk van de controle over distributie en bekendmaking van de bands in handen. De labels, zo stelt The Register, krijgen niet alleen terug controle over de manier waarop de royalty's verdeeld worden, maar ook over sponsoring.
Met andere woorden: de deal is eigenlijk een stap achteruit voor de artiesten, vooral de onafhankelijke artiesten. Lees zelf de argumenten die The Register opsomt.
Anderzijds is het zo dat er voldoende gezonde concurrentie blijft bestaan van sites zoals Amie Music en eMusic, waar die onafhankelijke artiesten toch nog altijd een onderkomen vinden. Lang leve de concurrentie!
http://www.theregister.co.uk/2008/04/04/myspace_music_coup/
http://www.emusic.com
http://www.amiestreet.com

DE TOEKOMST: EEN EIGEN OF EEN GEDEELDE COMPUTER?
OK, we zijn het erover eens: we kunnen niet meer zonder computer. En we zullen voor de rest van ons leven wel een computer gebruiken. Maar wil dat ook zeggen dat we er ook altijd een zullen "hebben", in de zin van: in eigen bezit hebben? Dat is het uitgangspunt van een interessant artikel bij CNN.
Want net zoals er de laatste tijd meer de nadruk gelegd wordt op het delen van auto's, als een "groen" idee, zo zou je in de toekomst wel eens geen eigen computer meer hebben, maar gebruik maken van de computer die je voorhanden hebt. Dat kan, omdat je data niet meer op je eigen computer staan, maar online. Of je kan ze op je op een usb stick zetten, en altijd bij je hebben.
Maar is de gebruiker wel gewonnen voor dat idee? Er is nog altijd het gevoel van vertrouwdheid dat je wil hebben, je wil je eigen werkomgeving, en de meeste gebruikers zijn niet zo snel geneigd om dat gevoel op te geven, zelfs in ruil voor het idee bij te dragen aan een beter het milieu.
Nochtans zijn de voordelen van zulke "gedeelde" computers wel degelijk reŽel, zoals het artikel bij CNN uiteenzet. En jij, wat is jouw idee hierover? Zou jij je "eigen" computer opgeven, om voortdurend te werken met gedeelde computers? Kan je de navelstreng met je eigen computer doorsnijden?
http://www.cnn.com/2008/TECH/04/03/db.portableapps/index.html?eref=rss_tech

SPAM: VERNIEUWDE AANVALLEN VIA BOUNCE-MAILS
Verleden week hadden wij het erover dat wij, door het gebruik van een programma zoals Mailwasher, heel goed de nieuwste trends kunnen opvolgen op spamgebied. Zo konden wij verleden week merken dat er plots een massa "undelivered mail" boodschappen op de redactie toekwamen - mail die wij zogenaamd verstuurd hadden aan mailadresssen die niet correct waren. Onnodig te zeggen dat wij die mails nooit gestuurd hadden, maar dat dit een trucje is van de spammers.
Ons vermoeden werd gisteren bevestigd in een artikel bij Webwereld, dat verwijst naar het" State of Spam Report" van Symantec, en waarin gesteld wordt dat spammers inderdaad hun toevlucht zoeken tot het verzenden van spam als "geretourneerde mail". Dit is hoe zij tewerk gaan: de spammer stelt een mail op, en in het vakje "from" gebruikt hij jouw mailadres (dat is gemakkelijk na te maken, en heet in vaktermen "spoofen"). Dan verstuurt de spammer de mail naar een mailadres dat niet bestaat, maar waarvan de spammer wel weet dat het terechtkomt op een server met een MTA-programma (Mail Transfer Agent) die zo geconfigureerd is dat het hele bericht teruggestuurd wordt naar de afzender.
Gevolg: het MTA programma stuurt de mail in zijn geheel naar jouw adres, en jij lijkt de afzender. Oei, denk je, ik heb een boodschap gestuurd naar een verkeerd adres, en je opent de mail. En dat is dus de hele opzet: jij bent bedoeld als slachtoffer van de spam-boodschap, en de spammer rekent erop dat deze methode meer internauten ertoe zal aanzetten om de spam-mail te openen. En het lijkt nog te lukken ook, helaas...
Op onderstaand adres vind je het rapport van Symantec, waaruit je nog andere conclusies kan halen, zoals een zwakke herleving van de spam mail met bijlage, dat de VS nog altijd de grootste leverancier is van spam (ongeveer 24%), gevolgd door Rusland (iets meer dan 6%) en verrassend Turkije (ongeveer 5%) nog voor China (iets minder dan 5%).
http://vocuspr.vocus.com/vocuspr30/ViewAttachment.aspx?EID=muAbYLMgLbUKC0kzg%2bb3J4oNpRhL5Nh3xQrYZu2uPYs%3d
http://webwereld.nl/ref/newsletter/50605

GOOGLE WEB APP ENGINE: MET MOETEN ONLINE MET ONZE SOFTWARE!
Wij zijn geen voorstander, en geloven niet echt in het concept "software as a service", waarbij je geen software meer hebt staan op je eigen computer, maar via het internet kan gebruiken. Het heeft natuurlijk zijn voordelen, want je moet geen updates meer draaien bijvoorbeeld zodat je altijd de nieuwste versie van de software kan gebruiken. Maar het grote nadeel blijft toch nog altijd het feit dat je online moet zijn om de software te kunnen gebruiken - heb je geen internetverbinding, dan sta je nergens.
Er zijn natuurlijk initiatieven zoals Adobe Air, dat ervoor wil zorgen dat je de online apps ook offline gebruiken kan. Maar is dat niet al te gek: eerst iets online gaan zetten, en dan speciaal moeite moeten doen om het ook offline te kunnen gebruiken, ene speciale toepassing daarvoor installeren. Ben je dan niet beter af meteen de software op je computer te installeren?
Een van de grote promotors van het "cloud computing" (het computeren in de lucht, zonder eigen software) is Google. Wellicht omdat ook hier weer informatie verzameld kan worden over de gebruiker, en de zoek/adverteergigant zo weer nieuwe advertenties kan slijten?
Feit is dat Google nu een nieuw initiatief aangekondigd heeft om de "cloud computing" aan te moedigen: de Google App Engine. Kort samengevat komt het erop neer dat softwaremakers gebruik mogen maken van de hele Google infrastructuur (servers, API's en andere tools voor de programmeurs) om daar hun software op te zetten. Waarom een programmeur dat zou doen, dat is natuurlijk een andere vraag, waarop het blog "ReadWriteWeb" nader op ingaat.
In elk geval is het nieuws van de Google App Engine iets waar de hele blogosfeer commentaar op heeft. Wie als programmeur (of geïnteressseerde waarnemer) interesse heeft voor het iniitatief, vindt bij TechMeme een hele collectie artikels die over het onderwerp gaan.
http://www.techmeme.com/080407/p133#a080407p133
http://www.readwriteweb.com/archives/google_cloud_control.php

DOE DE BOLLEN VAN HET ATOMIUM VERDWIJNEN!
Het is 50 jaar geleden dat de wereldtentoonstelling "Expo 58" in Brussel plaats had. En dat wordt natuurlijk uitbundig gevierd - Expo 58 staat symbool voor een tijdperk, en het Atomium met zijn 9 bollen is dan weer het symbool van Expo 58. Heel wat mensen koesteren een mooie herinnering aan de expo, en hebben daar zelfs nog foto's van, inclusief het Atomium. En bij gelegenheid van de viering van 50 jaar Expo, worden die foto's natuurlijk boven gehaald.
Maar nu is er een probleem. Het Atomium is auteursrechterlijk beschermd. Een foto mag je nemen, maar wil je die publiceren dan moet je eerst toestemming vragen aan de vzw Atomium, of aan auteursrechtenmaatschappij SABAM, dat de rechten beheert. Doe je dat niet, dan riskeer je vervolgd te worden.
En dus zat de stad Mechelen, die in het kader van 50 jaar Expo 58 het initiatief "Anno Expo" lanceert, met een probleem. Want het was de bedoeling dat mensen die Expo 58 toen of nu bezocht hadden, hun foto's online zouden zetten. Daarom roepen de inrichters van de online expositie de internauten op, die een beetje ervaring hebben met Photoshop (of andere digitale beeldbewerkers) om alle Atomiums te retoucheren uit het materiaal dat de internauten toegestuurd hebben. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via photoshoppers@anno-expo.be - de eerste 100 vrijwilligers die zich aanmelden krijgen een gratis ticket voor Anno Expo.
De initiatiefnemers van Anno Expo hebben nog een tweede oproep: maak zelf je eigen Atomium (of leef je uit met de Atomiumgenerator op de website). Wellicht zullen deze virtuele bouwsels gespaard blijven van discussies rond auteursrechten...
http://www.anno-expo.be
http://www.anno-expo.eu/uploads/downloads/PERSBERICHT_Photoshoppersgezocht.pdf
http://www.anno-expo.eu/nl/news/61
http://webwereld.nl/ref/newsletter/50588

FLICKR OPENT ZIJN DEUREN VOOR VIDEO
Alsof er nog niet genoeg videosites op het internet zijn, heeft Yahoo, sinds een tijdje eigenaar van fotosite Flickr, beslist dat er ook op Flickr filmpjes vertoond moeten kunnen worden.
Een opmerkelijke beslissing, die volgens waarnemers als volgt uitgelegd moet worden. Enerzijds ziet Yahoo steeds meer marktaandeel van haar Yahoo zoekmachine weggesnoept worden door Google. Daardoor zag Yahoo haar winst en ook de koers van haar aandeel in de laatste twee jaar fel zakken. Anderzijds is er Microsoft: doordat de koers van Yahoo zo laag staat, zag Microsoft zijn kans schoon om een bod uit te brengen op het bedrijf.
Yahoo wil dat bod niet aanvaarden, omdat het te laag zou zijn. Door allerlei nieuwe initiatieven en diensten uit te brengen hoopt Yahoo de koers terug naar boven te krijgen, om aan te tonen dat het bedrijf meer waard is. Maar of het toevoegen van een video-afdeling aan de Flickr-site de waarde van Yahoo zal doen stijgen, is nog maar de vraag. De zoekmarkt is lucratief, maar zelfs zoekgigant Google, eigenaar van YouTube, is er niet in geslaagd om van zijn videosite een goudmijn te maken.
Deze strategische duiding terzijde: sinds dinsdag is het videogedeelte open. Enkel de "pro" gebruikers mogen filmpjes tot maximaal 90 seconden uploaden, doch alle gebruikers kunnen filmpjes bekijken (tenzij degene die een filmpje geüpload heeft dit privé gezet heeft, want dat kan ook). Flickr-video heeft eigenlijk als voornaamste doel: net zoals je foto's deelt met familie en vrienden, deel je korte filmpjes van evenementen met familie en vrienden. Of het een succes zal worden, zullen we over enkele maanden weten...
http://www.theage.com.au/news/web/flickr-opens-its-doors-to-video/2008/04/09/1207420437135.html

GOOGLE EARTH NEEMT JE MEE NAAR VLUCHTELINGENKAMPEN
Toen Google Earth in het begin uitkwam, was iedereen wel vol verbazing en bewondering, maar werd het over het algemeen als een leuke gadget beschouwd, zonder veel praktisch nut. Nu blijken echter steeds meer organisaties begrepen te hebben dat zij de kracht van Google Earth kunnen aanwenden om aan te tonen waarmee zij bezig zijn.
Zo ook het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Navo. Normaal gezien is een vluchtelingenkamp per definitie beperkt zichtbaar; vaak liggen die kampen in plaatsen geteisterd door natuurrampen of oorlog. Behalve wanneer er een cameraploeg zijn leven waagt en er beelden komt schieten, bemerk je niet veel van die kampen - en dus ook niet van het werk dat het UNHCR er doet. Daarom heeft de vereniging nu een samenwerkingsverband afgesloten met Google, die moet leiden tot een .KML (keyhole markup layer). Dat is dus een laag die over de satellietbeelden van Google Earth en Google Maps heen gelegd wordt. Deze laag heeft drie niveaus, gaande van het grote overzicht tot het zogenaamde birds-eye, een driedimensionaal detailbeeld. Op de eerste laag krijg je een tour van de UNHCR, die het werk tont in grote kampen in Darfoer, Chad, Irak, Colombia. De tweede laag illustreert het leven van de vluchteling en bevat links naar specifieke kampen. De derde laag toont de ligging van elk individueel kamp, met detailfoto's. Zo kan de internaut zich een beeld maken van de levensomstandigheden in deze kampen, en wordt hij meer alert voor het werk van het UNHCR.
Een andere organisatie die werkt met Google Earth is het Genocide Prevention Mapping Initiative van het Amerikaanse Holocaust Museum: hiervoor werd een laag gemaakt met de titel "World is Witness", een geoblog, met daarin posts over plaatsen in Rwanda en Congo, waar genocides zich afspelen. Lees meer over deze initiatieven bij Ars Technica; op de tweede en derde link vind je de verwijzing naar de vernoemde "layers" of lagen.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080409-google-earth-takes-you-inside-refugee-camps.html
http://www.unhcr.org/events/47f48dc92.html
http://google-latlong.blogspot.com/2008/04/world-is-witness.html

HOEVEEL ZIJN JE GEGEVENS WAARD OP DE HACKER-MARKT?
Het is al enige tijd bezig: hackers die professioneel worden. Gedaan met het hacken voor de fun (of liever: het sadisme) om andere internauten dwars te zitten, nu gaat het om de poen. De hackers worden heuse e-criminelen, en er is een echte (zwarte) markt ontstaan voor allerlei zaken die de hackers kunnen verkwanselen, zoals botnets.
Symantec heeft nu een lijvig rapport uitgebracht waarin de prijzen staan die op zulke markten gevraagd worden. Daarin kom je te weten dat je "hele identiteit" (buitgemaakt door een phisher dus) slechts 1 tot 15 dollar opbrengt. Meer ben je niet waard. Je mail-paswoord is wat meer waard: tussen de 4 en de 30 dollar. Gegevens over je bankrekening gaan voor grof geld over de toonbank: tussen de 10 en 1.000 dollar.
Het rapport vind je op onderstaande link. En bij Slashdot ontstaat er natuurlijk een hele discussie over de cijfertjes die hier aangevoerd worden.
http://eval.symantec.com/mktginfo/enterprise/white_papers/b-whitepaper_exec_summary_internet_security_threat_report_xiii_04-2008.en-us.pdf
http://yro.slashdot.org/article.pl?sid=08/04/09/0128221

OOK BASE MET PROMO VOOR MOBIEL INTERNET
Tegenwoordig is niet alleen je computer mobiel (een laptop dus), maar ook je internetverbinding. Belgacom heeft al langer een mobiel aanbod, en nu pakt ook concurrent BASE uit met een promo voor alle klanten met een postpaid abonnement (dus geen prepaid abonnementen).
Wie nu een abonnement neemt op 12 maanden BASE Data Max, krijgt de eerste drie maanden gratis, en moet bovendien slechts 1 euro betalen voor het USB-modem (dat normalerwijze 89 euro waard is). Dat modem sluit je gewoon aan op je pc, en waar je ook bent (er moet wel 3G breedbandverbding "in de lucht" zitten) kan je op het internet - geen hotspots of WiFi meer nodig. In het abonnement van Base zit 1 GB dataverkeer inbegrepen. Bijkomend verbruik wordt gefactureerd aan 0,10 euro per MB.
Ter vergelijking: bij Proximus vind je de volgende tarieven:
- Internet 10u aan 24,99 per maand
- Evening & Weekend aan 29,99 per maand
- No Limit (2 GB per maand) aan 49,99 per maand.
Momenteel is er een promo: één maand gratis Mobile Internet en een USB modem aan 59 euro in plaats van 239 euro. (promo geldig tot 30/4/2008 bij inschrijving op een nieuw abonnement van 12 maanden).
Wij kunnen je geen advies geven bij je keuze tussen Base of Proximus - je moet zelf ontdekken welke operator de beste verbinding aanbiedt op de plaatsen waar jij het vaakst online wil gaan. Onze redactie heeft een onbeperkt abonnement bij Proximus, en surfen en mailen geschiedt op de meeste plaatsen echt wel vlot.
Een woord van waarschuwing echter. Proximus biedt momenteel nog een PCMCIA datakaart aan bij haar abonnementen. Daarvoor heb je een bijhorende sleuf nodig op je computer. De meeste nieuwe laptops hebben zulke sleuf niet. Laat je dus niet vangen aan zulke kaart, maar opteer meteen voor het USB-modem!
http://customer.proximus.be/nl/Mobile_Internet/MIE_Computer.html
http://www.base.be/BASE/nl/Home/page.aspx/4130

ONTWIKKELAARS BLIND VOOR KLEURENBLINDHEID BIJ GAMERS
Gaming is een visueel medium, dat kan niemand ontkennen. Er wordt zoveel informatie op je netvlies losgelaten, dat het een wonder is dat je brein het allemaal aankan, en dan nog de gepaste actie neemt op die informatie. Subtiele bewegingen, allerlei meters die je tonen hoeveel energie je nog hebt, hoe hoog je zit, enz. Allerlei informatie die met kleurtjes aangegeven wordt, net zoals de soldaatjes of ruimtewezens die erin ronddwalen: een rood uniform is je vriend, en een blauw uniform is een vijand.
Maar stel je nu voor dat je het game zou bekijken op een zwart-wit scherm. Je zou dan heel wat van die indicatoren missen. En dat is wat heel wat mensen die kleurenblind zijn ervaren, gewoon omdat de makers van games geen rekening houden met kleurblindheid.
Kleurenblindheid is immers een "lichte" handicap, die, mits hiermee rekening gehouden worden, mensen die hieraan lijden perfect in staat moet stellen om toch ook te gamen. En daar loopt het dus fout. Want waar er vandaag de dag goede richtlijnen zijn die advies geven om een website gebruiksvriendelijk te maken voor mensen met een handicap, hetzij visueel, auditief of motorisch, zijn die richtlijnen zo goed als onbestaand voor games. Een spijtige zaak, die aangeklaagd wordt in dit artikel bij Ars Technica. Bij de andere twee links vind je meer informatie over kleurenblindheid.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kleurenblindheid
http://www.emday.nl/publicaties/kleurenblind/01_Inleiding.html
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080410-color-blind-gamers-common-developer-awareness-minimal.html

BETEKENT TWITTER HET EINDE VAN ONZE BESCHAVING?
Persoonlijk zijn wij nooit gevallen voor Twitter; niet omdat wij de kracht van dit snelle communicatiemedium niet inzagen, maar wel omdat wij ons afvroegen wat wij daarop zouden melden, en of het schrijven van die snelle berichtjes ons niet teveel zou afleiden van wat wij werkelijk aan het doen waren.
Wel, het blijkt dat nog meer mensen zich die vraag stellen. Blogger Hugh McLeod heeft daar ook zijn twijfels over. Hij maakte een cartoon over Twitter, die overduidelijk is. Hugh kondigde dan ook aan dat hij zijn Twitter account stopzet. Een simpel bericht, maar iets dat in de blogosfeer een enorme weerklank kreeg. Wat is de rol van Twitter? Sommigen menen dat Twitter tegenover blogging staat zoals telegrams staan tegenover een airmail brief. Wat wij een goede vergelijking vinden, omdat dit zowel slaat op de snelheid als op de inhoud: in een telegram zeg je andere dingen als in een brief. Twitter is een telegram; ik kom naar huis - stop - zet het eten klaar - stop. In een brief zet je gedachten uiteen, net zoals je dat in een blog doet.
Enkele heel mooie gedachten over Twitter en blogs in onderstaand artikel. Bij TechMeme vind je, zoals altijd, een verzameling artikels die over hetzelfde onderwerp handelen.
http://www.spideysenses.com/2008/04/09/twitter-is-to-blogging-what-telegrams-were-to-airmail/
http://www.gapingvoid.com/Moveable_Type/archives/004480.html
http://www.techmeme.com/080410/p20#a080410p20
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


GEDWONGEN UPDATE VAN SAFARI BEZORGT SYSADMINS HOOFDPIJN
Verleden week hebben wij het gehad over het ongenoegen waaraan vele internauten uiting gaven, toen zij geconfronteerd werden met een 'gedwongen' download van de Safari-browser: wie iTunes op zijn computer staan heeft of QuickTime, kreeg de melding dat er een update beschikbaar was voor de software. Keek je niet goed naar het schermpje waarin jouw toestemming gevraagd werd om de update te installeren, dan had je ook niet gezien dat er ook een Safari-update aangeboden werd, en dat het vakje naast die update ook al aangevinkt was. Dat aanvinken van de Safari-update wordt door velen als onfatsoenlijk beschouwd, omdat het beschouwd wordt als een "opt-out", terwijl een "opt-in", een systeem waarbij jij uitdrukkelijk toestemming moet geven tot het installeren van de software, over het algemeen als eerlijker beschouwd wordt.
Welnu, blijkbaar hebben heel wat internauten die optie niet goed gezien, en is op vele computers de safari browser geïnstalleerd geraakt. Volgens InfoWorld klagen systeembeheerders erover dat zij nu extra werk hebben om de software te verwijderen van het computerpark dat zij moeten controleren. Want Safari is een browser, en binnen vele bedrijven is een browser geen toegelaten software, omdat die veiligheidsrisico's inhoudt, bijvoorbeeld voor banken.
Wij hebben toch wel een bedenking bij dit verhaal. Want als een browser niet toegelaten is op een bedrijfscomputer, hoe komt het dan dat iTunes wél toegelaten is? Of zien wij iets over het hoofd?
http://www.infoworld.com/article/08/04/04/Companies-struggle-as-Safari-pops-up-on-networks_1.html?source=rss&url=http://www.infoworld.com/article/08/04/04/Companies-struggle-as-Safari-pops-up-on-networks_1.html

PERSOONLIJKE TECHNOLOGIE EXPERT VAN LINKSYS MOET JE HELEN BIJ JE THUISNETWERK
De tijd dat je als enige gebruiker in huis een internetaansluiting had, is ondertussen al lang voorbij. Vaak heb je zelf twee computers, of deel je de internetaansluiting met man/vrouwlief, en met de kinderen. Een router tref je dan ook steeds vaker aan in het huis van de moderne internaut.
Om de internauten te helpen om hun thuisnetwerk te installeren, bewaken, updaten en beveiligen heeft Linksys, maker van een van de meest gebruikte routers, nu een speciale software uitgebracht, de Linksys EasyLink Advisor (LELA). Die moet ervoor zorgen dat het niet enkel een supergeek is die zo'n netwerk kan installeren, maar ook de gewone internaut. Linksys belooft dat je gewoon het apparaat moet aanlsuiten, en de stappen moet volgen die op het scherm verschijnen. De software zou de rest doen. Zo krijg je een visueel netwerkoverzicht van alle apparaten die met uw netwerk verbonden zijn, plus een overzicht van de status van het netwerk. Wordt er een nieuw apparaat aangesloten dan zal LELA dit toestel automatisch herkennen en toevoegen aan het netwerkoverzicht.
De software zal meegeleverd worden bij de nieuwe toestellen van Linksys, beginnende van de WRT160N en WAG160N die vanaf april verkrijgbaar zijn.
http://www.linksys.com/nl

KOMT ER EEN EINDE AAN DIE SUPERLASTIGE VERPAKKINGEN?
Wellicht heb je je ook al dood geŽrgerd aan de verpakkingen die tegenwoordig gebruikt worden? Je kent dat wel, die "oesters", twee stukken doorzichtig plastiek die tegen elkaar geplakt zijn, en waarin de gadget die je gekocht hebt zit in een uitsparing tussen die twee lagen.
Superveilige bescherming tegen diefstal, dat wel. Maar probeer je zo'n oester-verpakking te openen, dan zit je echt te sukkelen: het is aartsmoeilijk om het plastiek door te snijden, en eens je er een vil in gemaakt hebt, dan loop je het risico je te snijden aan de super scherpe kant van die plastiek. Het is zelfs zo erg dat er speciale toestellen ontworpen zijn om die harde oesters te kraken, zoals de "Pyranna" waarvan je de afbeelding terugvindt in een fotoreportage bij CNet.
Maar er zou beterschap op komst zijn: fabrikanten zouden stilaan overtuigd raken dat die oesterverpakkingen niet alleen de gebruiker ergeren, maar ook slecht zijn voor het milieu. Er zou dan ook een nieuw soort verpakking onderweg zijn, waarbij herbruikt karton een grotere rol zal spelen, naast biologisch afbreekbare plastiek, en daarvan zou er veel minder gebruikt worden.
De reportage bij Cnet legt uit wat je mag verwachten van deze nieuwe verpakking.
http://www.news.com/2300-13838_3-6236810-1.html?tag=ne.gall.pg

MICROSOFT MYSONG: AUTOMATISCHE BEGELEIDING
Wat vind je van het volgende concept: je neuriet of zingt een deuntje, dat opgenomen wordt door je microfoon en geanalyseerd door speciale software, MySong. Die zal dan je song terugspelen, met een piano als begeleiding, en zelfs een tweede stem, om een duet te vormen. Knap, niet?
Bij Microsoft zijn ze aan deze software bezig. De software analyseert de song die jij zingt, en distilleert daaruit akkoorden die op de piano gespeeld worden. Ideaal voor wie graag zingt, maar nooit de kans maakt om zelf originele muziek te maken. Professionele muzikanten moeten nu niet bang zijn dat zij werkloos gaan worden: deze software is eerder bedoeld om bijvoorbeeld een toondichter te helpen experimenteren met melodietjes en begeleiding, of om bijvoorbeeld de gewone gebruiker zelf iets te laten zingen (een verjaardagswens of liefdesverklaring!) en daar een begeleiding bij te krijgen.
Meer info bij Microsoft, waar je ook een filmpje vindt dat de werking van de software uitlegt. Toch indrukwekkend!
http://research.microsoft.com/~dan/mysong/

MICROSOFT BRENGT TOOL UIT OM FILES TE VERMIJDEN
Tegenwoordig heb je een gps in de wagen, die je de beste route moet uitleggen naar je bestemming. Je hebt een autoradio, die je op de hoogte houdt van de opstoppingen op de weg. Maar toch beland je nog altijd in de file.
Misschien zal dat in de toekomst ook gedaan zijn. Microsoft brengt namelijk een nieuwe webgebaseerde dienst uit, die je een routebeschrijving geeft, maar die ook ingewikkelde software modellen bevat om verkeersfiles te vermijden. De technologie heet Clearflow, en werd ontwikkeld door een groep onderzoekers gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie. Met andere woorden: de machine moet leren de files te interpreteren.
Clearflow zal gratis beschikbaar zijn via de Live.com site van Microsoft. In het begin enkel nog voor 72 steden in de VS, maar ongetwijfeld zullen later ook steden in Europa volgen, en uiteindelijk de hele wegenstructuur.
http://www.nytimes.com/2008/04/10/technology/10maps.html?_r=2&ex=1365566400&en=5561e564bb523f0a&ei=5088&partner=rssnyt&emc=rss&oref=login&oref=slogin

Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Let op voor je gaat surfen op het draadloos netwerk van je buur, want die zou wel eens de politie kunnen bellen!
http://demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/232204/2008/04/06/Man-opgepakt-voor-surfen-op-draadloos-netwerk-van-buur.dhtml

*** Amerikanen en hun voorliefde voor processen: een Amerikaans koppel spant een proces in tegen Google, omdat hun huis te zien is op Google Streetview en zij dit een inbreuk vinden op hun privacy.
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBaA70RjB3v0Jhb0QjHq0E4

*** Goed nieuws uit China: burgers krijgen toch stilaan toegang tot Wikipedia
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBaA70RjB3v0Jhb0QjBZ0Ea

*** Mobiele operator Orange start in Frankrijk met een tv-dienst voor het mobieltje: 6 tv-kanalen en video-on-demand.
http://www.pcworld.com/article/id,144193/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Van de EC mag je voortaan bellen met je mobieltje op vliegtuigen; er komen wel enkele regels.
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/50609

*** Een iPhone voor 155 dollar? Het kan, in Duitsland. Maar dan moet je wel een maandelijks abonnement nemen bij T-Mobile dat haast evenveel kost als de iPhone zelf.
http://ct.zdnet.com/clicks?t=46465890-3c411615f4801fbe364fa0091ce85229-bf&brand=ZDNET&s=5

*** Na Telenet verhoogt ook provider Scarlet de datalimieten.
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=0y1DgvBD29D0KN3YAUXu_00S
http://clickxmagazine.zdnet.be/magazines.cfm?id=82788&mxp=128

*** Sommige ISP's in INdonesiŽ blokkeren YouTube omwille van de Fitna-film van Wilders.
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBaHM0RjB3v0Jhb0Qjmk0E4

*** Volgens Bill Gates zou er een nieuwe versie van Windows, versie 7 dus, aankomen in 2009. Zouden dan de meeste internauten niet wachten met Vista?
http://update.techweb.com/cgi-bin4/DM/y/hBIHf0GN8NU0G4S0FxRD0Ew

*** Belgacom biedt voortaan ook tv aan via de gewone telefoonlijn, dus ook zonder abonnement op internet.
http://www.belgacomtv.be

*** Voor de professionele systeembeheerders: Mycrosoft brengt een pakket desktop optimalisatie tools uit voor wie grote parken computers moet beheren.
http://update.techweb.com/cgi-bin4/DM/y/hBIHf0GN8NU0G4S0FxRA0Et

*** De Vlaamse isp Dx-adsl biedt sinds deze week een nieuw adsl-abonnement aan met een maandelijkse datalimiet van 175GB. Ook andere providers beginnen stilaan de bestaande limieten te verhogen.
http://life.tweakers.net/nieuws/52832/vlaamse-isp-verhoogt-datalimiet-naar-175gb-per-maand.html

*** Internetter steeds vaker gemonitord door provider
http://www.techzine.nl/nieuws/15877/Internetter-steeds-vaker-gemonitord-door-provider.html
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/04/03/AR2008040304052.html

*** Uitkijken naar Windows 7?
Een meerderheid van stemmen staat niet te springen voor Vista, zo blijkt uit onderstaande site. Ze kijken de kat uit de boom. Gates heeft nogal eens kuren gehad (Millennium, waar niemand meer over rept). [Engelstalig] (Bron: Lode V)
http://blogs.zdnet.com/hardware/?p=1666&tag=nl.e589

*** Internet binnenkort 10.000 keer sneller
http://www.telegraaf.nl/digitaal/3733597/_Internet_binnenkort_10.000_keer_sneller__.html?p=31,2

*** Creative staat gemodificeerde drivers toe
http://www.hardware.info/nl-BE/news/ymickpqSwpyabpY/Creative_staat_gemodificeerde_drivers_toe#cKeGHet oor wil ook wat!
Audio op het InternetNETLABELISM
Wij hebben het al eerder gehad over dit label, maar vestigen toch nog graag de aandacht op dit initiatief. Netlabelism werkt al 3 jaar aan de verspreiding van de Creative Commons filosofie, in de muziek, die verspreid wordt via podcasts, concedrten en fuiven, de bekende Netwaves Live. De organisatie werd onlangs gevraagd door het Spaanse OP3N mixtape netlabel om een mix te maken. Het resultaat kan je op deze site bewonderen.
http://www.op3n.net/op3n/home.htm
http://www.archive.org/details/op3n028
http://netlabelism.net

TALIB KWELI
[hip hop] Relaxerend, maar met een edgy kantje. Niet vrijblijvend dus. Deze week een bezoekje aan het land van de Hip Hop, en we beginnen met Talib Kweli. Deze artiest, wiens naam eigenlijk " student" betekent in het Arabisch, brengt songs in een erg afwisselend ritme, dat veel optimisme in zich heeft. "Hot Thing" is een fantastische song, die je online kan beluisteren, naast vier andere songs. Geen downloads helaas. Heb je een account bij emusic, dan kan je daar wel wat songs van de man vinden om je abonnement aan te spenderen.
http://www.emusic.com/artist/Talib-Kweli-MP3-Download/11610143.html
http://music.download.com/talibkweli/3600-8526_32-100063478.html?tag=MDL_door_playlist

ICECUBE: IN THE MOVIES
[hip hop] Ook hier weer het voordragen van tekst, tegen een achtergrond met een meeslepend ritme. Ice Cube was lange tijd een muzikant die bijdroeg tot soundtracks van films, en dat hoor je ook wel in de compositie van zijn songs. Niets om te downloaden, wel een 7 songs om te beluisteren in streaming feed.
http://music.download.com/icecubeinthemovies/3600-8528_32-101073120.html?tag=MDL_door_playlist

AMY WINEHOUSE - REHAB FEAT. JAY Z
[hip hop] De dame heeft wel geluk in de muziek, met haar enorm krachtige stem, maar minder geluk in het leven. Hier kan je een remix beluisteren van Rehab, in samenwerking met Jay Z. en op haar plekje bij DOwnload.com vind je nog enkele andere songs om in streaming te beluisteren. Vergelijk trouwens deze remix met de Hot Chip Remix - opvallend wat je kan uithalen met een song!
http://music.download.com/amywinehouse/3600-8539_32-100996845.html?tag=MDL_chart_topdls_artist

KANYE WEST
[hip hop] Een rapper die veel meer de nadruk legt op elektronica bij zijn songs. Daardoor vervelen zij ook niet zo gauw, en wordt het leuker om naar de tekst te luisteren.
http://music.download.com/kanyewest/3600-8539_32-101063814.html?tag=MDL_chart_topdls_artist
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Een spreuk is een korte zin gebaseerd op lange ervaring.
- een gezegde -
De nieuwe oogstLABPIXIES: EEN WIDGET OP JE EIGEN WEBSITE
Op zoek naar iets om je eigen website, je blog of je gepersonaliseerde pagina bij Google of LIve.com op te smukken? Probeer deze site eens: hier vind je allerlei widgets die je op je site kan zetten. Gewoon op de button "add to" klikken, en het is gebakken.
[Taal: Engels]
http://www.labpixies.com/

SIGNBOT: SCROLLENDE TEKST
Nog een leuk item om op je site te zetten: voorbijsnellende tekst. Gewoon een tekst invullen in het invulveld, en op Generate Sign klikken. Het resultaat is een bewegende .gif afbeelding, die je meteen kan downloaden, en in je site kan inbouwen. (Tip: Dave)
[Taal: Engels]
http://wigflip.com/signbot/

EXTRA TOOLS VOOR JE (CANON) CAMERA
Wist je dat je ook je camera kan uitrusten met extra software? Deze site legt uit hoe je het doet, stap voor stap. Het gaat om de CHDK software, Canon Hackers Development Kit, software die je op je camera kan laden. Wat je wel moet weten is dat de software enkel geldt bij Canon camera's. Meer uitleg op deze site.
[Taal: Engels]
http://howto.wired.com/wiki/Supercharge_Your_Camera_with_Open-Source_CHDK_Firmware

S9.COM: BIOGRAFIEËN
Op deze site vind je meer dan 33.000 biografieŽn van beroemde en minder beroemde mensen. Echt veel informatie staat er niet bij, want bij Wikipedia vind je meer informatie. Maar de site geeft je gewoon de feiten, en de jaartallen: het jaar van geboorte, wie de ouders waren, de studies, de belangrijke mijlpalen in het leven van de persoon. Ideaal voor wie snel iets wil opzoeken. (Tip: WIm W)
[Taal: Engels]
http://www.s9.com/Biography/John-F-Kennedy

WISELINE: EEN TIJDLIJN VAN JE EIGEN LEVEN
We hadden het in een vorig artikel over een site waar je biografieŽn vindt van beroemde personen. Maar waarom zou jouw leven minder belangrijk zijn dan dat van die befaamde personen? Op deze site kan je een tijdlijn aanmaken van jezelf, een levensgrafiek, die je dan op je pagina bij sociale netwerken kan zetten, zoals Yves, MySpace of je blog. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels/Nederlands]
http://www.wiseline.com/

VUISTREGELS: WIJSHEID IN EEN NOTEDOP
Het is wel geen nieuwjaar, maar daarom is het niet verboden om goede voornemens te nemen. Deze site helpt je bij die voornemens. HIer vind je vuistregels rond allerlei onderwerpen. Sommige van die regels zijn grappig (hoe de omvang van een olifant te meten?), andere regels zijn echt wel handig, zoals: adopteer altijd twee katjes, in plaats van eentje: twee is meer plezier, en geen extra werk. Een site om urenlang te doorbladeren, tot je de wijsheid tegenkomt "verspil niet teveel tijd met het zoeken naar tips, maar doe iets!"....(Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://rulesofthumb.org/

ANIMOTO: ONLINE EEN VIDEO MAKEN
Tegenwoordig vind je op het web heel wat diensten waarvoor je vroeger eigen software nodig had. Veel van die diensten doen dan één bepaald aspect van die software, maar ze doen het wel bijzonder goed! Zo ook Animoto. Hier moet je gewoon wat foto's uploaden, en als bij magie "voelt" de software je beelden aan, en zal er een bijpassende muziekscore aan toevoegen. Het resultaat kan je later nog wat bijschaven, en downloaden. Een filmpje legt je uit hoe je tewerk moet gaan. (Bron: lezer Jos)
[taal: Engels]
http://www.animoto.com

M24: FINANCIEEL NIEUWS, LIGHT VERSIE
De meeste sites die financieel nieuws brengen, richten zich tot "echte" zakenmensen, en vatten alles zeer serieus op. Nu is er een nieuwe site, ook over financiŽn, maar waarvan de artikels ook de "gewone" internaut zullen aanspreken. Carrièretips, zoals 10 sollicitatieblunders, fotoreportages over de 10 duurste kunstwerken ter wereld, een rubriek "wat kost het", die onderzoekt hoeveel een romantisch uitstapje naar Parijs kost, enz. Je ziet het: voor elk wat wils!
[Taal: Nederlands]
http://nl.m24.be/

DE OLYMPISCHE TOORTS
Op deze speciale versie van Google Maps kan je meevolgen welke weg de Olympische toorts aflegt. Je kan het traject ook oproepen in Google Earth.
[Taal: Engels]
http://mw1.google.com/mw-earth-vectordb/2008torch/torch_2008_root_en.kml
http://maps.google.com/help/maps/torchrelay/

INTERNETRADIO BIJ WINDOWS MEDIA
Ook MIcrosoft denkt aan jouw oortjes: op de onderstaande site vind je verschillende links naar audio, maar vooral de link naar internet radio is interessant (die vind je in de kolom rechts bovenaan). Alternative, Hip-Hop, Country, Pop - telkens met enkele top stations, geselecteerd door de redacteurs van Microsoft. (Bron: Wim W)
http://www.windowsmedia.com/mediaguide/Home
http://go.microsoft.com/?linkid=8678287

FRIENDFOLIO: KOOP EN VERKOOP VRIENDEN
Bij sociale netwerksite Facebook kan je een hele verzameling vrienden aanleggen. Bij die vrienden zitten er heel wat gradaties, maar die nuance kent Facebook niet: daar is een kennis van een kennis ook een vriend. Vrienden op Facebook zijn een hele status geworden, en het kon niet uitblijven: nu is er ook een site waar je je vrienden kan "verkopen". Tegen geld. Een bangelijk idee? Je zal er in elk geval in de volgende dagen nog veel over horen!
[Taal: Engels]
http://apps.facebook.com/friendfolio
http://mashable.com/2008/04/08/friendfolio/

NEWSEUM: KRANTEN FRONTPAGINA'S UIT DE HELE WERELD
Wil je weten wat er gebeurt op de wereld? Dan moet je deze site eens bezoeken. Hier vind je namelijk de voorpagina's van 615 kranten uit de hele wereld, van vandaag, gisteren, of een week geleden. Je kan ook een lijst opvragen per regio, bijvoorbeeld Europa. Knap!
[Taal: Engels]
http://www.newseum.org/todaysfrontpages/?tfp_show_sort=yes

VRIJDAG FOTODAG : ZAKARY BELAMY
Deze Franse fotograaf is een begrip in de wereld van de magie. Hij is een van de weinige fotografen in de wereld die het voorrecht heeft om zowel voor als achter de schermen van illusionistenshows foto's te mogen maken.
[taal : Frans, Engels] (Filover)
http://www.zakarybelamy.com/

VRIJDAG ANIMATIEDAG : PUZZEL
Een puzzel met stukjes die in een minder courante vorm uitgesneden zijn. Met de pijltjestoetsen kan je de stukjes draaien. Veel puzzelplezier !
[taal : Engels] (Filover)
http://www.smart-kit.com/games/jigsaw/

VRIJDAG FILMDAG : DUNYA EN DESIE.
OfficiŽle website van deze nieuwe Nederlandse feelgood-film gebaseerd op de gelijknamige TV-serie met in de hoofdrollen : Maryam Hassouni, Eva Van de Wijdeven.
In de zalen vanaf : 17 april 2008.
[taal site : Nederlands] (Filover)
http://www.dunyaendesiedefilm.nl/

BALLONNENSITE
Een hele leuke site voor de kids of voor wie de kids wil amuseren. Aan de hand van foto's leer je hoe je leuke figuurtjes kan maken met ballonnen.
[taal : Nederlands] (Filover)
http://www.ballonfigurensite.nl

BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė HUN OFFICIELE SITES
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

ELS TIBAU
Deze ex-Miss Belgian Beauty is sinds kort als TV-presentatrice werkzaam bij VijfTV.
http://www.elstibau.com/

LEAH THYS
OfficiŽle website van deze Thuis-actrice die nu rontoert met een eerbetoon aan Marlène Dietrich.
http://www.leahthys.be/

Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Microsoft verbetert Vista
AMSTERDAM - In de loop van volgende week komt de Nederlandstalige verbetering van Windows Vista beschikbaar.
http://www.ad.nl/multi-media/2213562/Microsoft_verbetert_Vista.html
- Geldkraan dicht voor Second Life
DEN HAAG - De virtuele strandtent van Den Haag in Second Life wordt niet meer bijgehouden. De gemeente besloot na het overwaaien van de hype rond...
http://www.ad.nl/denhaag/stad/2211747/Geldkraan_dicht_voor_Second_Life.html
- Balen van belabberd bereik
ALBLASSERDAM - Wie tot tien kan tellen, kan de hele wereld bellen. In theorie althans, want bewoners van de wijk Kinderdijk in Alblasserdam beleven...
http://www.ad.nl/rotterdam/drechtsteden/2211118/Balen_van_belabberd_bereik.html

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- CushyCMS online contentmanager
15 april is CushyCMS door iedereen te gebruiken. Deze online dienst biedt een gratis gebruiksvriendelijk CMS-systeem dat zonder software te installeren gebruikt kan worden.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23310
- Deezer, online jukebox
Via de website van Deezer kun je luisteren naar 150.000 liedjes. Je eigen mp3'tjes kun je aan de catalogus toevoegen, en vanaf iedere locatie beluisteren.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23312
- Sega Private Ocean
Sluit je mp3-speler of een andere audio-bron aan op deze bijzondere speaker, en de vissen dansen over het scherm.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23309

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- HDTV bij Belgacom vanaf 14 april
Ook Belgacom gaat van start met televisie in hoge definitie (HD). Vanaf 14 april kunnen Belgacom TV-abonnees intekenen op 7 HD-zenders en HD-video op aanvraag bestellen
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3264
- Viso dvd-receivers van NAD zetten in op design
Met de nieuwe Viso-reeks lanceert NAD twee dvd-receivers die design en prestaties combineren. Volgens NAD presteren de receivers op een niveau dat past bij zeer hoogwaardige losse componenten.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3263
- Thuisnetwerken minder saai met Sitecom Pure E-motion
Thuis een netwerk aanleggen loopt niet altijd van een leien dakje. Een nieuwe reeks netwerkproducten van Sitecom wil een Ďout-of-the-boxí oplossing aanreiken.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3262

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Opgepast voor Kraken
10 Apr 2008
Gesterkt door haar 400.000 zombies (of geïnfecteerde pcís waar een hacker vanop afstand de controle van overneemt) is Kraken het nieuwe botnet waarvoor u moet uitkijken.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18100&style=34360
- Nieuwe klanten voor PublicityWeb
PublicityWeb, het bedrijf gespecialiseerd in Search Engine Marketing, kent een goede start met het binnenhalen van enkele belangrijke projecten.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18095&style=34360
- Check Point Benelux werft aan!
Check Point Software Technologies, gespecialiseerd op het vlak van beveiliging op het internet, stelde een nieuwe Channel Manager voor BelgiŽ en Luxemburg aan.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18093&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Wanneer het toetsenbord een scherm krijgt
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/pc-accessories/wanneer-het-toetsenbord-een-scherm-krijgt.cfm
- Een leven zonder software
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/software/een-leven-zonder-software.cfm
- Nieuwe HDTV-technologie: LED backlight en 120 Hz
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/fun--games/nieuwe-hdtv-technologie-led-backlight-en-120-hz.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Google App Engine ligt in de rekken
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5863
- De 80/20 Ė regel is niet van toepassing op SEM
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5860
- Meer aandacht voor video's op de videoplatformen?
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5854

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Spookachtigste kastelen
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=2489
- DRM-loze muziek
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=2488
- Criminele supermarkten
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=2487

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Nvidia hernoemt Forceware-drivers tot Geforce
http://core.tweakers.net/nieuws/52890/nvidia-hernoemt-forceware-drivers-tot-geforce.html
- Opera Mini maakt sprong naar Android-platform
http://life.tweakers.net/nieuws/52895/opera-mini-maakt-sprong-naar-android-platform.html
- KPN start alarmeringsdienst via ip-netwerk
http://pro.tweakers.net/nieuws/52889/kpn-start-alarmeringsdienst-via-ip-netwerk.html

De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut35 TIPS VOOR GMAIL: EXTENSIES VOOR FIREFOX (1)
Op aanvraag van enkele van onze lezers, geven wij eerst een beetje uitleg over het installeren van extensies en vooral Greasemonkey extensies. Het eerste zijn gewone add-ons die je toevoegt aan je Firefox browser, waardoor je extra mogelijkheden krijgt. Greasemonkey scripts zijn een bijzondere vorm van scripts, die ingrijpen in de vormgeving van een website. Zij stellen zich als het ware tussen de server waarop de site zit en jouw computer op, en zullen de site eerst "interpreteren", bijzondere taken uitvoeren met die site, vooraleer ze getoond wordt in jouw browser. Zo zullen Greasemonkey scripts bijvoorbeeld bij elke link naar een MP3-bestand een speciaal icoontje zetten, dat je maar moet aanklikken om het bestand af te spelen, enz.
Een extensie voor Firefox zit in de vorm van een .xpi bestand. Je klikt het bestand aan, en wellicht zal je nu eerst een waarschuwingsbalk krijgen die je vertelt dat je toestemming moet geven om acties vanop deze website toe te laten. Klik op deze waarschuwingsbalk, en geef die toestemming. Klik nadien opnieuw op het .xpi bestand, en kies voor "uitvoeren". De extensie wordt nu geïnstalleerd; je moet wel je Firefox browser terug opstarten vooraleer de extensie geactiveerd wordt. Een uitvoerige lijst van alle mogelijke extensies voor Firefox vind je bij MOzilla zelf.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/

35 TIPS VOOR GMAIL: EXTENSIES VOOR FIREFOX (2)
Greasemonkey is, zoals gezegd, een extensie die een springplank is naar vele andere scripts. Eerst moet je uiteraard Greasemonkey zelf installeren. Deze extensie vind je op onderstaand adres. Daarna is het gewoon een kwestie van de juiste user scripts te vinden. Let wel: als je een userscript installeert, zonder Greasemonkey vooraf geïnstalleerd te hebben, dan zal dit userscript niet werken.
Over deze userscripts hebben wij het al in het verleden gehad; het moge volstaan dat wij momenteel de link geven naar de site waar je nog meer userscripts kan vinden, en de site waar je het Greasemonkey extensie zelf vinden kan.
http://userscripts.org/scripts/
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/748

35 TIPS VOOR GMAIL: BETTER GMAIL SCRIPT
IN de afgelopen dagen deden wij even een stapje achteruit om onze lezers uit te leggen hoe men een extensie voor Firefox installeert en de Greasemonkey scripts. Er bestaat trouwens een pakket dat verschillende Greasemonkey scripts in één geheel combineert: Better Gmail 2. Dat zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld HTML kan gebruiken in handtekeningen, een beveiligde verbinding kan forceren, labels in folders kan converteren, de spam folder onzichtbaar kan maken, enz. Een bespreking van Better Gmail2 vind je bij CNet.
http://www.download.com/Better-Gmail-2/3000-11745_4-10786782.html?tag=lst-1
http://lifehacker.com/software/exclusive-lifehacker-download/better-gmail-2-firefox-extension-for-new-gmail-320618.php

35 TIPS VOOR GMAIL: DWING MAILTO: OM TE OPENEN MET GMAIL
Wanneer je op een mailto: link klikt, dan wordt die geopend in je favoriete mailprogramma, zoals Outlook. Maar wil je deze link voortaan in je Gmail openen, dan kan dat ook. Want ook hiervoor bestaat een Gmail script. Maar mogelijk werkt dit script niet met de nieuwste versie van Firefox.
http://userscripts.org/scripts/show/11290

35 TIPS VOOR GMAIL: ONDERTEKENING AANGEPAST AAN DE BESTEMMELING
Dit is echt wel een interessante extensie voor Firefox + Greasemonkey: naargelang de bestemmeling van je mail, kan je automatisch een bepaalde ondertekening (signature) toevoegen aan je mail. Voor je familie je thuisaders bijvoorbeeld, en voor je collega's je werkadres en contactgegevens daar.
http://lifehacker.com/355973/make-your-extensions-work-with-the-firefox-3-beta#c4192577

Voor deze rubriek danken wij
Jack Nooijens (mirror website) http://www.digiweetjes.nl.tt/
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
voor hun hulp nu of in het verleden.Van alles halen, (bijna) niets betalen...DOPDF: GRATIS PDF CONVERTOR
Windows Vista/XP/2000/server
Handig: een gratis omzetter die zowel voor persoonlijk als commercieel gebruik geschikt is. Via het Print commando in je software kan je een pdf aanmaken van zo goed als elke toepassing.(Bron: Wim W)
http://www.dopdf.com/nl/

TONETHIS: MAAK ZELF JE BELTOON
Windows 98/NT/2000/XP/Vista - 12,74 MB - freeware
Met dit progje maak je zelf een MP3 beltoontje, een truetone, een realtone, een behangpapier voor je mobieltje, op basis van de bestanden die je zelf wil. Je kan met deze versie ook content vanop het web naar je mobieltje sturen, zoals afbeeldingen van een webpagina, of een flash fideo van een website.
http://www.tonethis.com/

DOUBLE DRIVER: JE DRIVERS ONDER CONTROLE
Windows 2000/XP - 1,4 MB - freeware
Met dit freeware progje kan je alle hardware drivers op je computer analyseren en beveiligen via een bacup. Het progje maakt een lijst met alle drivers, met details zoals de fabrikant, het exacte versienummer, en de datum van instalatie. Zo kan je controleren of jouw computer wel de laatste versie aan boord heeft.
http://www.chip.de/downloads/Double-Driver_17070483.html

QT LITE: QT VIDEO'S ZONDER QUICKTIME
Windows 2000/XP/Vista - 11,5 MB - freeware
Met dit progje kan je QuickTime video's op websites afspelen zonder dat je de QuickTime software van Apple op je computer moet hebben staan. Het progje bevat ook de MOV Download Tool, waarmee je dan internet filmpjes op je harde schijf kan opslaan.
http://www.chip.de/downloads/QT-Lite_27665841.html

WINMERGE: TEKSTEN VERGELIJKEN
Windows - 2,8 MB - freeware
Een erg handige editor, waarmee je ook teksten kan vergelijken en zien wat het verschil is. De syntax van programmeertalen wordt gemarkeerd, zodat je die gemakkelijker kan volgen. Het progje kan DOS, UNIX en MAC tekstformaten aan. (Bron: Wim W)
http://winmerge.org/

DVD SLIDESHOW
Windows - 17 MB - freeware
Wil je een mooie diashow maken van je foto's, dan moet je dit progje eens uitproberen. Het bevat o.a. 192 verschillende soorten overgangen , 72 posteffecten, 15 bewegende achtergronden. Je kan inzoomen, uitzoomen en roteren, muziek toevoegen, enz. Daarna kan je met de software Img Burn het resultaat naar een dvd branden. Op de site vind je ook een goede handleiding. (Bron: Wim W)
http://download.videohelp.com/tin2tin/index.html


ADOBE MEDIA PLAYER
Windows - 1,4 MB - freeware
De nieuwe player van Adobe is uit, en hij ziet er gewoon prachtig uit. Je krijgt een heel helder beeld, maar helaas zijn er nog niet heel veel filmpjes die in het nieuwe formaat van Adobe aangemaakt zijn.
http://get.adobe.com/amp/

CONVERBER: EENHEDEN OMZETTEN
windows - freeware
Een progje dat vaak van pas kan komen: want vaak kom je in een artikel een toestel tegen dat 2 inch hoog is en dat je vanop 3 feet draadloos kan bedienen. Dankzij dit progje weet je dan dat het toestel, naar onze maatstaven, 5 cm hoog is, en je er maar 1 meter ver mee kan wandelen. (Bron: Wim W)
http://www.xyntec.com/converber.htm

VRIJDAG MACDAG: MIRO
Mac OS X - 20,45 MB - freeware
Met de Miro softwaqre kan je verschillende tv-kanalen en allerlei video bekijken in heel hoge kwaqliteit. Het progje bevat een online video manager en een browser. Na downloaden krijg je meteen een demo hoe je de programma's kan bekijken .
http://www.download.com/Miro/3000-2200_4-10428289.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: TRANSMAC
Win2000/XP/Vista - 1,2 MB - shareware
Een Windows progje op onze Macdag? Voor je "foei!" begint te roepen: dit is een progje waarmee je bestanden van de Mac ook op je Windows computer kan lezen. Handig!
http://www.chip.de/downloads/TransMac_12994267.html

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....


~Lezer Jef heeft een toch wel ernstige vraag:
<<<
Dag Hilde,
In netties van 4 april 2008 hebben jullie het over backup van files op GMail, die zelfs als externe harddisk kan gebruikt worden. Leuk allemaal, maar wat mij erg interesseert: hoe betrouwbaar/veilig vinden jullie dit? Ik bedoel, we stoppen eerst ons kastje achter een firewall en dan gaan we een backup op internet zetten...
Mvg,
Jef
>>>
Wat denken onze lezers hiervan? Hebben zij hiermee enige ervaring, en hebben zij vertrouwen in Gmail als externe backup?
U kent het adres: redactie@netties.be

~~~~~~~~~~~~~~

Lezer Wim komt nog even terug op onze artikels over spam van verleden week, met name op het programma Mailwasher:
<<<
Hallo Hilde
Afgelopen week werd er nogal wat actie gevoerd voor mailwasher, een kant-tekening daarbij:
Wij gebruikten dit progje ook aan de zaak en bij duidellijke spam bounsen wij de mail, maar op een gegeven moment kwam er helemaal geen mail meer binnen, wat bleek, we werden nu zelf als spammer aangemerkt.
Verder prima prog. maar niet bounsen svp.
gr wim
>>>

Ook medewerker Filover heeft nog een opmerking over spam:
<<<
Dag Hilde,

nog een aanvulling bij de artikels ivm spam :

Momenteel ben ik een zeer tevreden gebruiker van de gratis Spamihilator ( http://www.spamihilator.com/ ). Een spamverwijderaar die je kan trainen. Bij het binnenhalen van je mail filtert Spamihilator mooi de spam vantussen je gewone mails. In het "trainingsgebied" kan je zien of er geen mails verkeerdelijk als spam aangeduid werden en de software leren dat deze als niet-spam moeten gemarkeerd worden. Je kan de software ook aanleren dat bepaalde spammail die door de filter geglipt is, de volgende keer bij de spam moet komen. In het begin heb je een beetje werk maar nadien is het een zegen voor je mailbox ! Er bestaat ook een Nederlandstalige vertaling.

Voordien was ik een gebruiker van de eveneens gratis Spamfighter ( http://www.spamfighter.com/lang_nl/ ). Na een proefperiode van 30 dagen kan je kiezen om te betalen voor de Pro versie of om te downgraden naar een gratis basisversie. Die basisversie doet eveneens mooi zijn werk, maar ... bij elke uitgestuurde mail wordt er onderaan een kleine reclametekst voor spamfighter geplaatst (net zoals de antivirus AVG dat doet). Dat is op zich geen probleem, maar wat bleek : sommige spamfilters zagen mijn mails plots als spam en lieten ze dus niet meer door tot bij de bestemmeling... Misschien toeval, misschien niet. Met Spamihilator heb ik het probleem alleszins niet. ;-)

Merk wel op dat bij beide programma's de mails bij het downloaden worden gefilterd en dat de spammails dus niet op de mailserver blijven staan. Je downloadtraffiek zal dus niet lager liggen.

groeten
Filover
>>>

~~~~~~~~~~~~~~
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Een spreuk is de wijsheid van velen en de humor van één enkele.
- een gezegde -