Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 10/4/2008 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 12
Nummer 544 van 5 april 2008

Gegroet lezer,

Weet u wat ons, de redactie, eigenlijk het meeste plezier doet? Te weten dat u, de lezer, onze artikels met zoveel aandacht doorneemt, en meteen reageert. Zo kregen wij deze week verschillende reacties binnen van lezers naar aanleiding van ons artikel over spam - waarvoor onze dank. Tof, zo'n enthousiaste lezers te hebben!

Deze week de gewoonlijke lading nieuws en nieuwtjes, en bij onze rubriek "oor" gingen wij even wat kathedralen binnen, om er naar heerlijke koormuziek te luisteren. Niet voor iedereen weggelegd, maar op een moment van rust kan je deze muziek echt wel genieten. Ons komt die altijd heel zuiverend over.

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
WIJVENWEEK
Verleden week was het Wijvenweek. En dat is niet denigrerend bedoeld, maar een ludieke actie van enkele vrouwelijke Vlaamse bloggers, die zich verzetten tegen het feit dat er, toen de bwards uitgereikt werden, gezucht werd dat het allemaal "wijvenblogs" waren. Vrouwelijke bloggers schrijven nu eenmaal niet voortdurend over puur vrouwelijk onderwerpen, wat je zal ondervinden als je de bekroonde blogs doorneemt (onze favoriet: Tales from the crib). En dus ontstond het idee om een "wijvenweek" in te richten, waarin vrouwelijke bloggers het nu wel eens over "vrouwelijk" onderwerpen zouden hebben. Verleden week was het zover (24-30 maart), en schreven de deelneemsters posts over vooraf afgesproken thema's: Mijn wijflijf, shoppen, mannen, mijn huishouden, kinderen, wat mannen niet begrijpen, en een dagje vrij bloggen.
De resultaten zijn absoluut het ontdekken waard, want onder de deelneemsters zitten er echt grote literaire talenten, die hun artikels met veel humor en zin voor relativiteit schrijven. Winnaar van de Bwards is "de zatte madammen". Laat je niet misleiden door die titel, en de snelle, wat oppervlakkige "blitse" indruk dat je zou kunnen krijgen bij een vluchtig bezoek. Naast foto's zijn er wel degelijk langere bijdragen, o.a. ook geplaatst in het kader van de Wijvenweek.
http://www.wijvenweek.be/
http://zattemadammen.zv-magazine.be/weetjes/wijvenweek_het_huishouden
http://www.talesfromthecrib.be/

PUBLISH ON DEMAND: AMAZON LEGT ZIJN WIL OP
Voor de beginnende schrijver is het "Publish on Demand" model een zegen. Want hij kan zijn boek schrijven, en virtueel publiceren op een van de vele webdiensten die het "afdrukken op aanvraag" ondersteunen, zoals Lulu.com. Geen minimum oplage meer, geen drukkerskosten: de lezer kan een uittreksel van het boek lezen, en als hij geïnteresseerd is een "hard copy", een gedrukte versie, bestellen. Geen boeken meer die in x exemplaren gedrukt waren, en die na een tijdje bij De Slegte liggen om de hoop te vergroten... Sites zoals Lulu.com hanteren trouwens een erg schappelijk commissieloon op elk verkocht boek - wat je op onderstaande link kan uitvinden.
Mooi dus, want ook op de site van virtuele boekenwinkels zoals Amazon.com kon je tot voor kort een link naar zo'n print on demand dienst weervinden. Dat lijkt nu echter verleden tijd te zijn: verschillende print on demand uitgeverijen melden dat de button "buy" via hun dienst nu verdwenen is naast titels die on demand verkrijgbaar waren. Zij wijzen met een beschuldigende vinger naar Amazon: dat zou immers zelf een drukkerij opgekocht hebben die "on demand" werkt, BookSurge, en wil die dienst nu slijten aan de boekliefhebbers. Verschillende uitgevers roepen "misbruik van monopolie!" - en kan je hen ongelijk geven?
http://www.lulu.com/uk/help/
http://www.writersweekly.com/the_latest_from_angelahoycom/004597_03272008.html

RSS FEEDS VAN JE NETWERK IN LINKEDIN
Er zijn heel wat sociale netwerken, en elk heeft zo'n beetje zijn eigen publiek. Facebook is voor de hippe kids, MySpace voor artiesten, Xing voor de internauten met internationale roots, en LinkedIn is de site die je het beste kan gebruiken voor zakelijke contacten. Van al die sites is LInkedIn, naar onze mening, de site die ook in ons land het meest gebruikt wordt als zakelijk visitekaartje, om nieuwe contacten te leggen, en zelfs om een nieuwe job te vinden - gewoon omdat er zoveel andere internauten lid zijn van de site, met dezelfde bedoelingen.
Wel, voor al die leden van LinkedIn is er nu goed nieuws: voortaan wordt het gemakkelijker om op te volgen wat er zoal gebeurt in hun "netwerk" van kennissen. Je kan nu immers via RSS feeds opvolgen wie van jouw kennissen nieuwe contacten toevoegt, aanbevelingen toevoegt, of hun status (werk, telefoonnummer of zo) wijzigt.
Alles wat je moet doen is naar de website surfen, in te loggen, en dan bij de rubriek "Network Updates" op het icoontje van de RSS feed klikken. Dat voert je dan naar je favoriete RSS feed reader, waar je de feed kan importeren. Handig!
http://www.linkedin.com
http://www.techcrunch.com/2008/03/28/linkedin-now-offering-network-rss-feeds/

YAHOO'S SHINE: EEN BLUNDER?
Yahoo heeft maandag aangekondigd dat het een portaalsite uitbrengt die naar vrouwen gericht is. Dat kan op zich een controversiële keuze zijn - want dan zou Yahoo ook een "mannensite" moeten uitbrengen. Bestaat er trouwens überhaupt mannelijke en vrouwelijke content?
Yahoo verdedigt zich door te stellen dat het zich niet wil richten naar de thuis- of buitenhuiswerkende vrouw, naar een bepaalde demografie, zoals de 32,5 jaar oude vrouw met 2,2 kinderen. De portaalsite heeft, naar eigen zeggen, de content van de beste bloggers en schrijvers inzake vrouwelijke uitgaven bijeengebracht, waarbij namen genoemd worden zoals Glamour, Cosmo, Women's Health... En die content moet dan verweven worden met de inbreng van de vrouwelijke lezers - "user generated content", weet je wel...
Het probleem is echter dat Yahoo tot nu toe altijd een portaalsite was. ER waren wel redacteurs bij Yahoo, maar hun rol was beperkt tot het verzamelen van links, en het bespreken van die links. Wat Yahoo nu doet is veel meer: het verzamelt de content van sites die voorheen "partners" waren van Yahoo, en zet die meteen op de portaalsite, wat de lezer de behoefte ontneemt om nog naar de partnersite te surfen. En dat is, volgens verschillende bronnen, fout.
Nu, in hoeverre dat fout is, hangt af van de afspraken die Yahoo gemaakt heeft met de individuele sites, zo lijkt het ons. Wanneer de redacteurs van bijvoorbeeld Cosmo extra content schrijven, speciaal voor SHine!, dan lijkt dit ons perfect in orde, en zelfs extra reclame voor de betrokken site.
Wij geven je alvast de verschillende standpunten mee, zodat je zelf je standpunt bepalen kan.
http://www.news.com/8301-10784_3-9905786-7.html
http://blogs.zdnet.com/BTL/?p=8329
http://www.calacanis.com/2008/03/31/content-owners-should-drop-yahoo-for-google/

1 APRIL OOK OP HET WEB
Het is 1 april, en je zal het geweten hebben. Wellicht heeft je lief of je pa/ma, of je zoon/dochter, of je collega ondertussen al een mooie grap met je uitgehaald, maar je hebt alvast één troost: jij bent niet de enige die elk jaar voorzien wordt van een 1 aprilvis. En geef nu toe: het is toch leuk om in de maling genomen te worden, achteraf toch, want dan kan je er zo goed om lachen!
Ook op het internet vliegen traditioneel op 1 april de aprilvissen je om de oren - je bent dus gewaarschuwd om morgen de nieuwsberichten met het nodige argwaan te lezen! In het verleden zijn er al enkele hilarische berichten geweest - denk maar aan Gmail Paper, dat Google verleden jaar de wereld instuurde, waarbij je 6 GB ruimte kreeg aan boodschappen, die je dan als print afgeleverd zouden worden. Zet de papiermand maar klaar!
Bij Networkworld hebben ze ondertussen enkele van de meest geslaagde aprilvissen op een rijtje gezet. Facebook wist verleden jaar bijvoorbeeld een nieuwe widget te melden, LivePoke, waarbij een echte mens voortaan je Facebook vrienden zou gaan "poken". Berichten over een "podshave", een combinatie van iPod met scheermachine, leidden eveneens heel wat gebruikers om de tuin, evenals berichten over "geanimeerde tattoo's", gebracht door HowStuffWorks, die zelfs aan een naam gedacht hadden voor de technologie: PSVI, wat staat voor Programmable Subcutaneous Visible Implant.
Meer grollen en grappen bij NetWorkWorld. En wie op 1 april zelf meent nieuwe vissen tegen te komen op het internet, mag ons dat altijd melden!
http://www.networkworld.com/news/2008/032508-top-10-april-fools-day.html?page=3
=> Nagekomen reactie van medewerkster Marijke:
Hier heb ik er een gevonden, vooral de laatste paragraaf lijkt mij een weggever!
http://www.livios.be/nl/_build/_newz/_hot/7466.asp?content=Vlaamse%20regering%20trekt%2020%20miljoen%20euro%20uit%20voor%20gratis%20priv?windmolens


ISP'S ALS POLITIEAGENTEN VAN HET WEB
We zijn ons ervan bewust dat heel wat lezers niet echt interesse hebben voor berichten over piraterij en hoe die bestreden wordt, over auteursrechten en DRM... Toch is het onze plicht om deze berichten te blijven brengen, omdat zij niet alleen de muziekliefhebbers interesseren, en evenmin alleen de piraten, maar alle internauten.
Want wat wil het geval? De platenmaatschappijen hebben al verschillende methodes uitgedacht die piraterij zouden moeten bestrijden. Een daarvan is filteren op het niveau van de ISP, het bedrijf dat jou internettoegang verschaft - Belgacom of Telenet bijvoorbeeld. De platenlabels willen dat deze ISP's in de toekomst in het oog zouden houden wat er via de netwerken versluisd wordt, en dat zij illegaal gekopieerde content niet alleen zouden tegenhouden, maar ook degene die zulke illegale content verspreidt de toegang tot het internet zouden ontzeggen - lees: diens abonnement opzeggen. Er is de laatste tijd flink gelobbyd binnen de EU om zo'n voorstel tot wet te maken, en alvast de Franse president Sarkozy heeft zich voorstander getoond van een dergelijke politiek.
Ook in het VK gaan stemmen op om de ISP tot behoeder aan te stellen van de rechten van de platenmaatschappijen (want zo mag je het wel noemen). De Britse provider Virgin Media heeft nu zulke wet niet eens afgewacht, maar gaat zelf al proactief gebruikers die illegaal muziek downloaden van haar netwerk weren, en dat zonder hierdoor door de wet verplicht te worden. Een hoogst ongewoon initiatief, als je het ons vraagt. Wij kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat, ondanks het feit dat Virgin Records als aparte entiteit al in 1992 verkocht werd aan EMI, de band tussen de Virgin-platenpoot en de Virgin-breedbandpoot toch nog altijd erg nauws is...
Het stemt ons trouwens wrang dat ISP's plots wel content kunnen filteren als het om inbreuken op de auteurswetgeving gaan, maar bijvoorbeeld geen spam, laat staan kinderporno...
http://en.wikipedia.org/wiki/Virgin_records
http://en.wikipedia.org/wiki/Virgin_media
http://www.techmeme.com/080331/p16#a080331p16

SPAM: HET BLIJFT EEN PEST (1): WAT JE KAN DOEN
Spam kan je op verschillende manieren benaderen. Je kan het lot van je mail toevertrouwen aan je provider, en hem vragen om alle spam mails tegen te houden. Maar dan kan het gebeuren dat veel legitieme mail tegengehouden wordt, omdat die om een of andere reden door de spamfilter van de provider als spam geïnterpreteerd wordt. Bij vele van onze lezers is dat wat er gebeurt met onze nieuwsbrieven van netties. Beter is het om aan je provider te vragen om spam mails enkel als spam te markeren, maar toch door te laten. Dan ben jij degene die uiteindelijk beslist of iets spam is of niet.
Een andere benadering: laat de spam-beoordeling over aan je mailprogramma, dat leert om mails als "junk" te herkennen en die in een speciale junk-folder stopt. Maar dan moet je wel eerst alle mails binnenhalen, ook de spam mails, en dat kost nodeloze bandbreedte. Een tussenoplossing is een programma dat je tussen je mailprogramma en je provider inzit, zoals Mailwasher. Deze software gaat op de mailserver van je provider kijken wat voor mail er is, en zet die in een lijstje. Gebruik makend van databases van gekende spam en spammers worden de spam-mails als dusdanig gemarkeerd. Uiteraard zitten daar ook foutjes tussen, maar jij kan een lijst aanleggen van "vrienden" - dat kan op basis van een individueel mail adres, of van een domein. Je kan ook een heel domain blacklisten. Handig: je kan sorteren op kolommen, zodat je bijvoorbeeld alle mails met eenzelfde onderwerp bijeen kan zien, wat helpt om spam te identificeren. Je markeert alle spam die gewist moet worden, klikt op "process mail", en de mail wordt op de mailserver van de provider gewist. Nadien klik je op eail Program, en de mail wordt in je gewone mailprogramma, op jouw computer, binnengehaald.
Voordeel: geen onnodige verspilling van bandbreedte, spam wordt gemakkelijk gemarkeerd en is gemakkelijk te wissen, en je houdt echt wel zelf controle over je mail. Nadeel: je moet er even bijblijven...
Tussen haakjes: voor dit artikel zijn wij ervan uitgegaan dat je je mail op je eigen computer bewaart, en dus niet bij online accounts zoals Gmail. Ook die hebben eigen spamfilters, en stoppen alles wat op spam lijkt in een speciale junk-map. Nadeel is wel dat je eigenlijk die map ook zou moeten nakijken. En dat kan tijdrovend zijn, vooral omdat je telkens weer moet wachten als er een nieuw scherm opgeroepen wordt (je computer moet opnieuw een verzoek indienen bij de Gmail servers), en als je een duizendtal spams per dag ontvangt, is dat toch wel omslachtig...
Mailwasher Pro is shareware, die je 30 dagen kan uittesten. Ben je tevreden, dan kan je de software aankopen aan $39,95. Wellicht bestaan er ook gratis progjes die eenzelfde werking hebben, en zullen onze lezers ons hierover kunnen inlichten, maar voor ons is dit uiteindelijk de beste koop van de laatste maanden gebleken.
http://www.firetrust.com/products/mailwasher-pro
zie ook de reacties van onze lezers achteraan

SPAM: HET BLIJFT EEN PEST (2): OBSERVATIES
Wanneer je zelf controle hebt over je spam, via een software zoals Mailwasher, dan kan je spam gaan bestuderen. En dan zal je evoluties bemerken. Je wordt als het ware een spam-expert, die een deskundig oordeel kan geven over spam-trends. Zo zal je dus meegemaakt hebben dat er een periode was dat er heel wat afbeeldingen meegestuurd werden met mails, daarna was het de beurt aan pdf's, en nu zijn het terug gewone tekst-boodschappen.
Maar ook daarin is een trend waar te nemen. Voorheen waren het meestal Engelstalige boodschappen, en kon je, op basis daarvan, al een hele reeks mails uitsluiten. Nu spreken de spammers Nederlands, en dragen de mails het onderwerp "uw familie", "bevestiging van uw bestelling", "uw leven". Een week geleden was dat nog "meest uitgebreide collectie spellen", "100 euro bonus" - reclame voor online casino's dus. Wat opnieuw bevestigt dat er een georchestreerd mechanisme achter de mails zit, alleen al omwille van het feit dat de oude onderwerpen nu plots afgedaan hebben.
Waarvoor er reclame gemaakt wordt? Uurwerken, online casino's, en, natuurlijk, allerlei wondermiddeltjes die een variant zijn op het "ik wil de grootste hebben" - of dat nu mannelijke of vrouwelijke attributen zijn, of die moeten helpen om die attributen nog beter hun "job" te laten doen.
Nog interessante observaties: vanop één zogenaamd mail adres (dat natuurlijk gespoofd werd) komen er binnen enkele seconden tientallen mails, met verschillende onderwerpen. Maar diezelfde onderwerpen komen, even later, ook vanop andere mailadressen. Als je zelf nog een bewijs zocht voor het bestaan van botnets die gebruikt worden om spam te versturen, dan heb je het hier?
En jij? Wat zijn jouw vaststellingen als je spam ziet?
Wij hebben alvast voor jou een artikel gevonden bij PC World, waarin de (ontmoedigende) resultaten op een rijtje gezet worden van de strijd die de Amerikaanse wetgever voert tegen spammers.
http://www.pcworld.com/article/id,143944/article.html?tk=nl_dnxnws

SPAM: HET BLIJFT EEN PEST (3): MCAFEE DOET DE VUURPROEF
Dat spam erge vormen aanneemt, de grondvesten en de efficiency van e-mail ondergraaft, dat moet niet meer betoogd worden. McAfee wil dit nogmaals aantonen met het S.P.A.M. experiment (Spammed Persistently All MOnth). Daarbij moeten 50 vrijwilligers, waaronder ook 5 Nederlanders, een maand lang surfen op het web op een laptop die geen antispamfilter heeft. Zij krijgen wel een nieuw uniek e-mail adres voor dit experiment. Zij moeten bij websites langsgaan, online aankopen doen, en zich registreren voor acties of nieuwsbrieven, waarbij zij dit nieuwe mailadres opgeven.
Van dit experiment brengen zij verslag uit op een blog, dat je op onderstaand adres vindt. Het is de bedoeling van McAfee om aan te tonen hoe wild spam om zich heen grijpt, en dat het bovendien niet alleen hinderlijk is, maar ook een middel is van cybercriminelen om de gegevens van de gebruikers te stelen.
Wij zijn alvast benieuwd hoe het de proefpersonen vergaat!
http://www.mcafeespamexperiment.com
zie ook de reacties van de lezers op deze artikelenreeks, achteraan dit e-zine.

HACKERS LOKKEN DOELBEWUST EPILEPSIE-AANVAL UIT BIJ PATIËNTEN
Je hebt het bericht misschien ook gehoord: enkele hackers zijn erin geslaagd om de website van een discussieforum van de Epilepsy Foundation te kraken, en hier een link in te voegen die naar een speciaal geprepareerde website leidde. Deelnemers aan het forum, per definitie internauten die aan epilepsie leiden, die op de link klikten, kwamen op een website van de hackers terecht waar een afbeelding stond die snel flitste, en die bij verschillende bezoekers een epilepsie aanval uitlokte.
Een onthutsende gebeurtenis. Dat hackers je het leven zuur maken door je computer schade toe te brengen, is één ding. Maar mensen echt fysieke schade toebrengen, dat is een hele brug verder, en zelfs een brug te ver.
Dat bepaalde afbeeldingen epilepsieaanvallen konden uitlokken, is ondertussen geweten. Denk maar aan de tv-uitzending van Pokeymon, waarbij de ogen van het beestje een toeval veroorzaakten bij tv-kijkers in Japan, 11 jaar gelden. Het beeld van de ogen, met hun hypnotiserende kracht, werd 11 seconden lang uitgezonden, en zorgde er voor dat maar liefst 600 mensen opgenomen moesten worden in het hospitaal.
De site heeft het forum tijdelijk gesloten, terwijl het de nodige beveiligingsmaatregelen nam om verdere aanvallen te voorkomen. Het gebeuren herinnert ons op een maar al te pijnlijke manier aan het feit dat kwaadwilligen voor niets terugdeinzen. Het "gewin" van deze hackers was geen geld, enkel het pesten van medeburgers die sowieso al kwetsbaar zijn. Het gebeuren moet ons ook laten nadenken over de invloed van technologie op ons leven, en de schade die hackers daarbij kunnen aanbrengen. Denk maar aan het bericht verleden week dat het mogelijk is om pacemakers van hartpatiënten te kraken.....
http://www.wired.com/politics/security/news/2008/03/epilepsy
http://www.publicradio.org/tools/media/player/news/futuretense/daily/2008/04/01

WEB 3.0: OFFLINE IN PLAATS VAN ONLINE
Het wordt een heuse trend, en misschien een trend die Web 3.0 zal kenmerken: het feit dat online apps voortaan ook offline gaan. Het is wel een hoogst eigenaardige trend, als je het ons vraagt. Zeg nu zelf: eerst had je een kantoorsuite zoals Office, op je eigen computer. Dat is dus web 1.0. Daarna moest alles op het web gebeuren - in chique termen "cloud computing" genoemd. En zo ontstonden dan bijvoorbeeld Google Docs. Web 2.0 was geboren.
Maar na een tijdje kwamen de mensen tot het besef dat het internet er toch niet altijd en overal is, en dat het, als je overal internet wil hebben (via je mobiele telefoon bijvoorbeeld), dit heel veel geld kan kosten. En dus wilden zij ook terug offline kunnen werken aan hun documenten, offline toegang hebben. En dat zou, volgens sommige waarnemers, Web 3.0 moeten zijn: online die terug offline gaat.
Een mooi voorbeeld daarvan is Google, dat de laatste tijd werkt aan offline toegang tot haar Google Docs en Google Apps. Deze week werd daarvan een nieuwe stap in de evolutie gelanceerd. In de volgende drie weken zal Google alle gebruikers van de tekstverwerker de mogelijkheid geven om documenten te bekijken en bewerken als zij offline zijn. Je zal ook de spreadsheets van deze suite kunnen bekijken, maar niet beperken.
Want vergeet niet: zo simpel is het niet om die offline/online toegang probleemloos te laten verlopen, vooral niet als er verschillende personen aan een zelfde document mogen werken. Het synchroniseren is dan echt een ingewikkelde zaak, iets wat kan vermeden worden wanneer het document online staat en bewerkt wordt, omdat dan alle wijzigingen, door alle deelnemers, meteen verwerkt worden.
Meer over de offline versie van Google DOcs bij PC WOrld, en bij Webware vind je een eerste test.
http://www.pcworld.com/article/id,143987/article.html?tk=nl_dnxnws
http://www.webware.com/8301-1_109-9908395-2.html

GEEN VIDEO'S, MAAR SPEELGOED HUREN
Het probleem is gekend: kindjes spelen graag, maar er moet almaar nieuw speelgoed komen. En met "nieuwe" bedoelen wij niet speelgoed dat nog nooit gebruikt werd, vers uit de winkel komt, maar wel speelgoed dat een nieuwe uitdaging is voor de geest van het jonge mensje. Als ouder wil je natuurlijk zoveel mogelijk uitdagingen aan je kind bieden, om zijn geest te laten groeien. Maar speelgoed kost geld, vaak veel geld, en het is zo idioot om zoveel geld uit te geven voor speelgoed dat het kindje over enkele maanden ontgroeid is.
Daarom zijn er zovele ruilbeurzen gekomen voor speelgoed, staan zoveel ouders met het oude speelgoed op de rommelmarkten, en is kinderspeelgoed een rijk gevulde rubriek bij de zoekertjes in kranten en online.
Een Amerikaans bedrijf heeft nu het idee opgevat dat je speelgoed niet meer moet kopen, maar moet huren, net zoals je een dvd huurt. In de VS is er een heel goed werkend systeem voor het huren van video's via het internet, Netflix: je selecteert een film, je bestelt hem, en krijgt hem over 1 of 2 dagen per post in je brievenbus. Na de afgesproken tijd geef je de film terug binnen bij een ophaalpunt of stop je hem in de speciale enveloppe van netflix.
BabyPlays, de nieuwe dienst in kwestie, wil hetzelfde principe toepassen op speelgoed voor de kids. Het is een abonnementsdienst waar je het speelgoed kan selecteren dat je wil hebben voor je kindje, en het wordt thuis geleverd. Na een tijdje lever je het speelgoed gewoon in, en krijg je nieuw speelgoed dat aan de nieuwe leeftijd van je kind aangepas is.
Een slim idee? Ons lijkt het van wel. Maar misschien denken onze lezers daar anders over?
http://www.webware.com/8301-1_109-9909247-2.html
http://www.babyplays.com/
http://www.netflix.com/

MYSPACE START MUZIEKSITE
De laatste tijd werd het stilaan duidelijk dat MySpace zich stilaan profileerde als dé website waar bands hun thuis vonden: elke zichzelf respecterende band had daar een eigen plek, waar je muziek kon beluisteren, info vinden over de nieuwste albums en concerttours, over de band zelf, enz. Maar tot op heden kon je er geen muziek aankopen: daarvoor moest je naar sites zoals iTunes gaan bijvoorbeeld. En ook voor merchandising zoals t-shirts van de band, moest je het elders gaan zoeken.
Wat MySpace donderdag aankondigde is eigenlijk niet meer dan een volgende stap in deze evolutie: er komt een aparte site, MySpace Music, een muziekportaal waar je niet alleen muziek kan beluisteren of downloaden (al dan niet tegen betaling), maar ook concert tickets en allerlei merchandisings. Het feit dat drie grote muzieklabels (Sony BMG, Universal en Warner Music) mee betrokken zijn in het initiatief, geeft het meteen al heel veel kans om ook echt te slagen. De grote speler die momenteel nog niet meedoet in het clubje is EMI; hierover ondervraagd door een reporter van Ars Technica wou MySpace daarover geen uitleg kwijt, enkel de melding dat het aan EMI is om uit te leggen waarom het niet meedoet.
En de onafhankelijke muzikanten dan, zal je vragen? Want het zijn niet alleen de grote, bekende bands die hun eigen stek hebben bij MySpace, maar ook de ontelbare minder bekende, maar daarom niet minder goede bands, die hun muziek normalerwijze slijten via allerlei alternatieve muzieksites zoals eMusic. Deze onafhankelijke artiesten zouden volgens de COO van MySpace, Amit Kapur, ook de kans krijgen om hun muziek via de MySpace Music site te verkopen.
Wij waren erg verheugd toen wij dit bericht lazen - mainstream bands naast indy muzikanten geeft die laatste uiteraard veel meer kansen om bekend te maken. Maar wij waren meteeen ook een beetje bevreesd - zou dit nu eindelijk de muzieksite worden die volledig "internationaal" zou zijn, of zouden ook hier weer de nieuwe grenzen van het internet, de landsgrenzen opgeroepen door licenties, gelden? En helaas: het antwoord is ja. MySpace Music is beperkt tot Amerikaanse gebruikers omdat problemen met licenties de situatie "gecompliceerd" zouden maken. Zucht....
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080403-myspace-music-announces-downloads-sans-drm-free-streaming.html
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=080403027

SMARTPHONES ZULLEN HET COMPUTERLANDSCHAP OP ZIJN KOP ZETTEN
Heb je er eigenlijk al bij stilgestaan, dat er haast evenveel mensen zijn die een smartphone kopen, als er zijn die een laptop kopen? Nochtans is het zo, en dat blijft niet zonder gevolgen. Waar vroeger producten enkel uitgebracht voor de "grote" besturingssystemen (Windows, Mac OS, Linux...) moet er nu ook rekening gehouden worden met Symbian, Windows Mobile, de speciale versie van het Apple OS voor de iPhone.
Momenteel maken de smartphones, modellen zoals de N95 van Nikia, de Voyager van LG, de iPhone van Apple, en de toestellen van HTC, wereldwijd slechts 10% uit van de markt van de mobiele telefoons. Maar dat is toch al een indrukwekkend getal, als je weet dat in 2007 meer dan 1 miljard mobiele toestellen over de markt gingen - want dat wil zeggen dat er 115 miljoen smartphones verkocht werden. Ter vergelijking: wereldwijd werden er 271 miljoen pc's verscheept, en iets minder dan de helft laptops.
Waarnemers voorspellen trouwens dat in andere delen van de wereld, waar de pc nog niet eens ingeburgerd is, de gebruikers de stap van de aankoop van een pc of laptop zullen overslaan, en meteen overschakelen op een smartphone.
Meer cijfertjes vind je bij PC World. Wat wij hier als persoonlijke commentaar willen toevoegen is dat een smartphone uiteraard nooit een laptop kan vervangen, al is het maar omwille van het gebrek aan een echt klavier, waardoor je nooit snel echt lange teksten kan intikken. Maar als toestel om onderweg in contact te blijven met het internet, om mails te lezen en snel te beantwoorden, om iets op te zoeken op het internet, dan is de smartphone voor ons met glans geslaagd!
http://www.news.com/8301-13579_3-9906697-37.html?tag=nl.e433

OPERA MINI 4.1 BÈTA IS UIT
In een eerder bericht hadden wij het over het feit dat de smartphones zo fel in opmars zijn. Maar op zo'n smartphone hoort natuurlijk een browser ... en je hebt het al begrepen: er zit een nieuwe browseroorlog aan te komen. OP de Windows Mobile toestellen staat natuurlijk de IE browser, maar op deze toestellen ben je vrij om te installeren wat je wil, en je kan er dus gerust een alternatieve browser op zetten - dit in tegenstelling tot de iPhone, waar je jezelf moet beperken tot de Safari browser.
Als je het aan experts vraagt, dan is Opera momenteel een erg sterke kandidaat in die nieuwe browseroorlog. Waar het voor de gewone desktop computer een haast te verwaarlozen marktaandeel heeft, staat het sterk voor de smartphones, omdat Opera al een lange traditie heeft op dat vlak, dit in tegenstelling tot Firefox, dat nog niet zo erg lang bezig is met de ontwikkeling van een mini-versie van haar browser.
Opera heeft nu dus een nieuwe versie uitgebracht van de Opera Mini, versie 4.1, die volgens de eerste berichten beduidend sneller is dan zijn voorganger - alhoewel die resultaten erg afhankelijk zijn van de draadloze verbinding die je ter beschikking hebt, en de mobiele telefoon die je gebruikt.
Een van de belangrijkste nieuwigheden in Opera Mini 4.1 is het feit dat je nu ook bestanden vanuit de Opera browser kan up- en downloaden, zonder dat er naar de ingebouwde verkenner overgeschakeld wordt. Dat betekent dus gemakkelijker foto's uploaden naar sites zoals Flickr bijvoorbeeld.
Nog nuttige nieuwigheden: je kan ook binnen pagina's zoeken, en er is een autocomplete suggestie wanneer je een adres intikt in de adresbalk. En wie versie 9.5 beta van de desktop browser gebruikt, kan zijn bookmarks en persoonlijke info synchroniseren tussen beide browsers.
Downloaden dus maar - als je een smartphone hebt tenminste!
http://www.download.com/Opera-Mini/3000-2641_4-10826960.html?tag=dl-blog
http://www.webware.com/8301-1_109-9909762-2.html


Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


DE OUDSTE KLANKOPNAME TER WERELD
Het "Mary had a little lamb" van Edison is onttroond: er is een nog oudere opname gevonden. Thomas Edison werd algemeen beschouwd als de vader van het opgenomen geluid, met zijn fonograaf uit 1877. Nu is er echter een opname gevonden uit 1860, gemaakt met de "Phonoautograph". In dat jaar maakte de Parijs Edouard-Leon Scott de Martinville (wat een naam!) een opname van het oude liedje "Au Clair de la LUne". Zijn toestel zette geluidsgolven om in gravures op een stuk papier, maar daar bleef het bij - er was geen technologie om die gravures terug af te lezen.
Nu zijn wetenschappers aan het Lawrence Berkeley National Laboratory in Berkely erin geslaagd om een technologie te bedenken om het papier van onze Scott te lezen; daarbij maken zij gebruik van een virtuele stylus. Het resultaat, een 10 seconden durend fragment, nauwelijks herkenbaar, van een vrouwenstem die het liedje zingt, is op zich niet zo opzienbarend. Wat wij wel interessant vinden is dat dit nogmaals bewijst dat wetenschappers jaren na de oorspronkelijke uitvinding toch nog iets kunnen doen met de data die toen bewaard zijn - iets wat voortdurend bewezen wordt met onderzoeken van DNA bijvoorbeeld.
Het fragment vind je op onderstaande link - de advertentie vooraf moet je er wel bijnemen.
http://media.theage.com.au/?rid=36649

RUGTAS MET ZONNE-ENERGIE
Het idee is al eerder geopperd, maar de echt praktische uitwerking ontbrak nog. Al wie met een laptop rondtrekt, zal het beamen: de batterij van je laptop bijgevuld krijgen, is niet altijd even gemakkelijk, want je vindt niet altijd een stopcontact dat je gebruiken mag. Gebruik maken van zonne-Energie zou natuurlijk een oplossing zijn, maar hoe voer je dat praktisch uit? Een rugzak met zonnepanelen bleek het meest plausibel, en nu is er een eerste model in de handel dat deze theorie in de praktijk brengt.
Het gaat om The Generator, een product van het bedrijf Voltaic Systems. Deze rechthoekige boekentas die op de rug gedragen wordt, bestaat uit een batterij en een groot zonnepaneel dat de hele bovenkant van de tas beslaat. De energie die het paneel produceert is 14,7 watt, en heeft ongeveer 10 uren rechtstreeks zonlicht nodig om de batterij van een doorsnee laptop volledig op te laden.
De prijs is helaas niet goedkoop: 599 dollar, maar wellicht zullen er in de toekomst wel goedkopere producten op de markt komen, eens de technologie meer ingeburgerd geraakt.
http://www.voltaicsystems.com/bag_generator.shtml

PACEMAKER: DJ IN ZAKFORMAAT
Je hebt dan wel een muziekplayer, maar je kan enkel muziek afspelen die op je harde schijf staat, zoals hij er staat. Dit toestel geeft echter een extra mogelijkheid: je wordt je eigen dj van je muziek, en kan je audio manipuleren. Je kan mixen tussen twee onafhankelijke kanalen, en de mixen bewaren op de harde schijf. Daarbij kijkt de software naar de beats per minute van een track, en kan die verhoogd of verlaagd worden om naadloos over te gaan in het volgende nummer, in een zogenaamde crossfader.
Pacemaker ondersteunt MP3, AAC, WAV, en heeft een uitgang voor een koptelefoon en een minijack-uitgang, zodat je het toestel ook op je stereo kan aansluiten. De batterij zou volgens de makers 18 uren meegaan, en in twee uur opgeladen kunnen worden. De verkoopadressen worden vermeldt op 2moso.com, en op elk van die adressen zou een demo-exemplaar aanwezig moeten zijn, om zelf aan de slag te kunnen. De prijs is helaas niet goedkoop: je moet maar liefst 620 euro neertellen voor het toestel...
http://www.pacemaker.net
http://www.2moso.com

HET INTERNET ZIT VOL MET ROMMEL
Neen hoor, we hebben het niet over websites die onzin of leugens verkopen, maar over data. Want wetenschappers trekken aan de alarmbel, omdat volgens hen 1 tot 3 % van alle verkeer op het internet bestaat uit zinloze pakketjes informatie, gebruikt in een DDOS aanval (distributed denial of service) om websites uit de lucht te plukken.
De cijfers zijn afkomstig van Arbor Neworks, een bedrijf dat netwerkverkeer analyseert; het bekeek de stroom verkeer bij meer dan 68 internet service provicers, om te zien in welke mate dat verkeer afkomstig was van kwaadwillige personen.
Voeg hier dan nog alle spam bij die de lijnen van het grote wereldwijde web bevuilt, en dan krijg je een erg pessimistisch beeld van dat web - een beeld waarbij je al blij bent dat je überhaupt nog de gewenste informatie binnenkrijgt...
Meer over de "afval" op het internet, en de grote vervuilers, bij PC World.
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/144006/internet_has_a_trash_problem_researcher_says.html

LG-KS20: SMARTPHONE MET AANRAAKSCHERM
Het is vandaag warempel smartphone dag! In onze nieuwsrubriek hadden wij het al over dit onderwerp, en als bij wonder komt er een bericht over een nieuwe smartphone binnengewaaid op de redactie, dat meteen kan dienen voor de rubriek hard/software!
Het nieuwe mirakeltje op de markt is de LG-KS20, die in mei 2008 op de Belgische markt zal verschijnen.
Dit toestel bevat o.a. HSDPA-technologie, wat moet zorgen voor ultrasnelle verbinding, en een downloadsnelheid van 3,6 Mbps. Bediening geschiedt via het aanraakscherm met het vingerjte, maar je kan ook de bijgeleverde stylus (pen) gebruiken. Die heb je nodig wanneer je op het scherm wil gaan schrijven, want het toestel bevat ook software voor handschriftherkenning. Verder heb je een geheugencapaciteit van 128 MB, dat via een extra Micro SD geheugenkaart uitgebreid kan worden, Bluetooth, Wi-Fi, en Windows Mobile 6.
Richtprijs: 449 euro. Meer info op onderstaand adres.
http://ks20.lgmobile.com/

Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Spelletjes in Facebook en andere sociale netwerken zo populair, dat traditionele spelmakers ook belangstelling krijgen
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=080402003

*** Voor een reportage ging het radio 1-duo Peeters & Pichal mee met "wardrivers", op zoek naar onbeveiligde draadloze netwerken.
http://www.radiovisie.eu/be/nieuws.rvsp?art=00074166

*** Europese Commissie en ISP's werken samen aan een nieuwe gids om cybermisdaad beter te bestrijden
http://www.pcworld.com/article/id,144011/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Apple brengt TV 2.0.1. update uit
http://www.pcworld.com/article/id,143991/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Het Microsoft formaat OOXML is door de ISO als een standaard erkend.
http://ct.zdnet.com/clicks?t=45937470-3c411615f4801fbe364fa0091ce85229-bf&brand=ZDNET&s=5
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/50528

*** Air France start met experiment om mobiele telefonie aan boord van haar vliegtuigen toe te laten
http://www.journaldunet.com/breve/france/25141/air-france-teste-la-telephonie-mobile-a-bord-de-ses-vols.shtml

*** Prijsvergelijkingsite PriceMinister mag niet van start gaan in het VK, omdat de Britse overheid de naam te verwarrend vindt met "Prime Minister" en een poging tot typosquatting vermoedt.
http://www.journaldunet.com/poisson-desamorce.shtml

*** Nederlandse student ontwerpt knoploze afstandsbediening
http://www.gva.be/nieuws/Wetenschap/default.asp?art=0B32A36D-143D-4C37-9AC5-A20B725A2C6C
video: http://www.ad.nl/fun/bizar/2193703/Student_ontwerpt_knoploze_afstandsbediening.html?service=videoHet oor wil ook wat!
Audio op het Internet


VIRTUAL BYRD CHOIR
Deze week gaan we de klassieke toer op, met koormuziek. Sommigen zullen dit oubollig vinden, anderen worden er tot tranen toe door bewogen. Tot die laatste categorie behoort uw redactrice soms ook.
Om te beginnen het Virtual Byrd CHoir. Dat werd in 2001 opgericht in TOkyo, en is gespecialiseerd in kerkmuziek uit de Tudorperiode. Een heel mooie combinatie van mannenstemmen, en een uitstekende opnamekwaliteit. Een aanrader.
Op de site bij Download.com kan je een twaalftal muziekstukken gratis downloaden.
http://music.download.com/virtualbyrdchoir/3600-8874_32-100400135.html?tag=MDL_chart_topdls_artist

CORAL DE S. DOMINGOS
[koormuziek] Een dozijn engelenstemmen, die in een Portugese kathedraal zingen. Het is een gemengd koor dat voornamelijk kerkmuziek brengt, maar ook volkswijsjes zoals "Il est Bel et Bon", en erg statische muziek zoals "Stabat Mater". Opnieuw verschillende songs gratis te downloaden. Doen!
http://music.download.com/coraldesodomingos/3600-8874_32-100289346.html?tag=MDL_chart_topdls_artist

CORO POLIFONICO LAUS DEO
[koormuziek] Een koor, samen met een orkest. De kwaliteit van de opname is iets minder, maar de uitvoering van het Kyrie uit de Coronation Mass is subliem. Naast deze Kyrie kan je ook een stuk van G. Fauré downloaden.
http://music.download.com/lausdeo/3600-8874_32-100086788.html?tag=MDL_chart_topdls_artist

MUSICA SACRA
[Koormuziek] Een Amerikaans koor, dat voornamelijk kerkmuziek brengt. Heldere stemmen, mooie samenzang van dit gemengde koor. Erg zuiver en goed van opnamekwaliteit. In totaal kan je drie stukken downloaden.
http://music.download.com/musicasacra/3600-8874_32-100158497.html?tag=MDL_chart_topdls_artist

CHAMBER CHOIR KIEV
[koormuziek] Over dit ensemble hebben wij het vroeger al eens gehad. Het is afkomstig van Oekraïne, en brengt stukken uit de middeleeuwen, renaissance, barok, maar ook moderne muziek. Bij "Of Thy Mystical Supper" gaan je haren recht staan van de climax die opgebouwd in de harmonie. Uitzonderlijk mooi. Je kan in totaal 6 stukken downloaden. OPnieuw een aanrader.
http://music.download.com/chamberchoirkiev/3600-8874_32-100474378.html?tag=MDL_chart_topdls_artist


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Iedereen wil oud worden,
maar niemand wil het zijn.
- Midas Dekkers, Nederlands bioloog-
De nieuwe oogst


GROTE FILMSCENES UITGEBEELD MET LETTERTYPES
Lettertypes willen iets zeggen over jou - het lettertype dat jij kiest, geeft een stuk van je karakter weer. Maar wist je dat je ook filmscènes kan uitbeelden met lettertypes? Dat is althans wat deze site, die nog meer eigenaardige lijstjes aangelegd heeft over films, beweert.
[Taal: Engels]
http://www.alwayswatching.org/features/great-scenes-television-and-film-told-using-only-typography

HET WOORDENBOOK VAN DE SKEPTICUS
Ben jij iemand die zegt "eerst zien en dan geloven" en die graag ballonnetjes doorprikt? Dan is deze site iets voor jou. Hier vind je namelijk artikels over UFO's, cryptozoology (weerwolven, de yeti, vampieren, het monster van Loch Ness), new age, fraude en hoaxes. Artikels die interessant zijn om te lezen, en nadien je kennissen mee te imponeren - tenzij die zelf natuurlijk zeggen: eerst zien en dan geloven...
[Taal: Engels]
http://skepdic.com/
=> Reactie van lezer Herman:
"Wisten jullie dat het Woordenboek van de Scepticus ook in het Nederlands beschikbaar was? --> http://nederlands.skepdic.com
Nog niet zo uitgebreid als de Engelse originele versie maar toch al behoorlijk gestoffeerd.
Ik ben zelf vertaler van dienst.
En met heel wat geluk zal de Nederlandse versie ook in boekvorm uitkomen, al bevindt dat project zich nog in een heel prematuur stadium."
Reactie van de redactie:
Onze complimenten met de vertaling - erg verzorgd!

=> Ook lezer Henk reageerde op dit artikel:
Ik las in Netties over de Skeptic's Dictionary... Als 'wetenschapper turned artist' blijf ik in de grond toch ook een skeptisch persoon en ik zie het als een buitengewoon bedenkelijke ontwikkeling hoezeer mensen - tot aan regeringsleiders aan toe - zich wentelen in mythes en andere volstrekt speculatieve aannames. Al jaren terug publiceerde ik op HCCnet een drietal artikelen over humoristische tot wereldwijde en gevaarlijke 'hoaxen'...
http://www.hccmagazine.nl/index.cfm?fuseaction=home.bounceContent&type=3&id=45590
http://www.hccmagazine.nl/index.cfm?fuseaction=home.bounceContent&type=3&id=45595
http://www.hccmagazine.nl/index.cfm?fuseaction=home.bounceContent&type=3&id=45601
Helaas is het gros ervan nog immer actueel en zijn de gevaren in feite groter dan ooit.
Met vriendelijke groet,
Henk"

LINGRO: WEBSITES LEZEN IN EEN ANDERE TAAL
Een origineel concept. Stel: je wil een artikel lezen dat je interessant lijkt. Maar zo goed ben je niet in het Duits of Italiaans, en sommige woorden ontsnappen je toch. Dan kan je voortaan de url van dat artikel invoeren bij Lingro, en de site maakt van alle woorden in de tekst aanklikbare links. Versta je een woord niet goed, dan klik je gewoon op dat woord, om de betekenis in een bepaalde taal op te vragen. Momenteel zijn enkel Engels, Spaans, Frans, Duits, Italiaans, Pools en Zweeds beschikbaar, Nederlands nog niet.
[Taal: Engels]
http://lingro.com/

LANDSCAPES 2.0
Een pracht van een fotosite, waar je, zoals de naam aangeeft, voornamelijk landschappen vindt. Maar wat een pracht, wat een helderheid, wat een aandacht voor detail! Om even stil bij te staan.
[Taal: Engels]
http://www.outdoor-photos.com/

HOE MAAK JE EEN HOED TEGEN BUITENAARDSE WEZENS?
Neen, wij zijn niet gek geworden. Deze site bestaat echt. Hier leer je namelijk hoe je een hoed moet maken die je gedachten beschermt, zodat die niet door buitenaardse wezens gelezen, laat staan gestolen kunnen worden. En als ze jouw gedachten niet kunnen lezen, dan kunnen ze jou ook niet ontvoeren, zo staat te lezen.
Kijk zelf op de site, en zie dat wij je niet in het ootje nemen!
[ Taal: Engels]
http://www.stopabductions.com/

ONLINE SLIMMER WORDEN
Zin om wat bij te scholen? Dan moet je zeker deze site eens bezoeken. Hier vind je namelijk een uitvoerige verzameling links naar sites met handleidingen, bijscholing over allerlei onderwerpen, zoals wetgeving, grammatica, muziek en kunst, theologie, enz. De cursussen en handleidingen zijn wel in het Engels. (Bron: WIm W)
[Taal: Engels]
http://blog.missiontolearn.com/2008/02/more-than-100-free-places-to-learn-online-and-counting/#Online_Tutorials_and_How-to_Sites

UNITCONVERTER
Je leest een artikel over een nieuwe player, die 2,8 inch breed is, en 2 ounce weegt. Leuk. Maar wat is dat in gewone mensentaal? OP deze site kan je zulke maten meteen omzetten: je geeft het getal in, kiest de "input" eenheid, en daarna de "output" eenheid, bijvoorbeeld inch als input, en meters als output, als je van inch naar meters wil gaan. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.digitaldutch.com/unitconverter/index.htm

XINU: TEST JE PAGINA
Een site voor de webmasters, die zich afvragen hoe goed hun pagina eigenlijk wel is, of zij goed genoteerd staat bij de zoekmachines, en wat er nog aan verbeterd kan worden. Interessant is ook het gedeelte "backlinks", waarin je te weten komt hoeveel sites er naar jouw site terug linken. (Bron: WIm W)
http://xinu.wetzlmayr.at/

ABOUT FITNA THE MOVIE
Er is de afgelopen weken heel wat te doen geweest rond de film van Geert WIlders. Er werd een antwoord gezocht op de film, en sommigen overwogen censuur, anderen dachten weer dat een openlijk afstand nemen de beste methode was om aan de buitenwereld te vertellen dat deze film de mening is van een individu, niet van een hele natie.
Een heel geslaagd initiatief is deze film, die moslims zelf laat praten en onderzoeken wat er aan de hand is. Hij werd gemaakt door de Radio Nederland Wereldomroep, en wil vragen over de film beantwoorden, in het Engels, Arabisch en Indonesisch.
Voor alle duidelijkheid: het vermelden van dit filmpje houdt geen politiek standpunt in; wij willen enkel aantonen dat er ook aandacht besteed mag worden aan initiatieven op het web die een verzoenende hand uitsteken.(Bron: Radiovisie)
http://www.radiovisie.eu/nl/nieuws.rvsp?art=00074022
http://www.rnw.nl/aboutfitna/

VAWKR: GRATIS CONFERENTIEDIENST
Handig en eenvoudig: zo hebben wij het graag! Vawkr is een videoconferentie chat dienst waarme je een eigen videoconferentie chatroom kan maken, en daarin een webconferentie houden met verschillende partners. Je moet gewoon registreren, en dan de chatroom aanmaken. Vervolgens nodig je de andere deelnemers uit door gewoon de url van de chatroom te zenden. Het enige wat je moet regelen is het volume, en de microfoon. De dienst is volledig webgebaseerd en gratis. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://vawkr.com/

THUMBALIZR: MINIATUURAFBEELDING
Handig: een online dienst om een mini-afbeelding te maken van je websites. Geen geknoei met progjes, gewoon de url ingeven van de gewenste site en je hebt meteen een miniatuur-afbeelding van die site, die je dan kan gebruiken bij presentaties, documentatie, enz. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.thumbalizr.com/

FRANSZELFSPREKEND
Frans leren? Dat kan. Dat kan zelfs heel gemakkelijk, met deze website, die je de basisbeginselen uitlegt, maar vooral: vertelt: waarom je in godsnaam Frans zou willen leren.(Bron: Taalpost www.taalpost.nl)
[Taal: Frans/Nederlands]
http://www.franszelfsprekend.nl/

VRIJDAG FOTODAG : STEPHANE VERHEYE
Deze Belgische topfotograaf is gespecialiseerd in voedsel- en stillevenfotografie.
[taal : Engels] (Filover)
http://www.stephaneverheye.be/

VRIJDAG ANIMATIEDAG : PS TUTORIALS
Enkele leuke Photoshop-tutorials : hoe een brunette blond maken, hoe mooie wimpers bijtekenen, panning effect, weerspiegelingseffect, …
[taal : Engels] (Filover)
http://www.dphotonews.com/tutorials/index.php

VRIJDAG FILMDAG : THE YEAR MY PARENTS WENT ON VACATION.
Officiële website van deze nieuwe Braziliaanse dramafilm met in de hoofdrollen : Germano Haiut, Michel Joelsas, Caio Blat, Daniela Piepszyk.
In de Belgische zalen sinds : 2 april 2008.
[taal site : Engels, Portugees] (Filover)
http://www.oano.com.br/

SPAARGIDS
De financiële beurzen doen het slecht, de koopkracht daalt. Elke euro telt in ons budget. Op deze site worden de rentetarieven van de verschillende banken met elkaar vergeleken zodat je kan makkelijker kan kiezen om je zuurverdiende spaarcentjes zo interessant mogelijk te laten renderen. Handig !
[taal : Nederlands] (Filover)
http://www.spaargids.be

Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Beveiligde USB-sticks voor Defensie
DEN HAAG - Defensiemedewerkers krijgen binnenkort nieuwe, beveiligde USB-sticks. Die informatiedragers zijn...
http://www.ad.nl/multi-media/2193416/Beveiligde_USBsticks_voor_Defensie.html
- Nieuwste trend: topless vergaderen
In Silicon Valley, het walhalla voor de computerwereld, is een nieuwe trend gesignaleerd: topless vergaderen.
http://www.ad.nl/multi-media/2190924/Nieuwste_trend_topless_vergaderen.html
- De klassieke krant zal verdwijnen
ROTTERDAM - Voor het eerst sinds de komst van de gratis krant gebeurt er maandag weer iets echt nieuws in de dagbladwereld.
http://www.sportwereld.nl/sportwereldpro/2194188/De_klassieke_krant_zal_verdwijnen.html

*** DIGITALE REVOLUTIE
- Screen Launcher
Met Screen Launcher kun je ieder programma als screensaver gebruiken.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23216
- Gratis tekenprogramma ArtWeaver
ArtWeaver is een tekenprogramma in de letterlijke betekenis van het woord. Je kunt er op je scherm mee schilderen en tekenen met tal van materialen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=18534
- Maak 3D tekeningen en animaties
Maak gratis 3D landschappen en animaties met de professionele software van Bryce. Ter promotie is de voorlaatste versie gratis te downloaden en te gebruiken.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=19883

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- TV Vlaanderen vanaf 28 april met HD
Op 28 april gaat TV Vlaanderen van start met televisieuitzendingen in High Definition (HD). Details over het aanbod, prijzen en hardware zijn nog niet bekend
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3259
- Doro: het nieuwe care-gamma bij Eurodistribution.
Sinds kort staat Eurodistribution in voor de exclusieve distributie van het merk Doro in de Belux. Het Zweedse Doro maakt toestellen voor slechthorenden en -zienden, vooral op het vlak van telefonie.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3258
- FM Brussel op zoek naar radio’s voor Congo.
Nog tot zaterdag 5 april zamelt FM Brussel radiotoestellen in voor de luisteraars van de Congolese radiozender Oka Kyondo.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3255


*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Firefox: marktaandeel verdubbeld in bedrijven
Het marktaandeel van de webbrowser Firefox van de Mozilla Foundation, is op één jaar tijd zo goed als verdubbeld bij bedrijven, om volgens het kabinet Forrester 18% te bereiken.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18068&style=34360
- Google nog steeds geïnteresseerd in Skype
Google is bereid een partnerakkoord aan te gaan met Skype (telefoondienst via IP), en deze partner eventueel over te kopen van de huidige eigenaar eBay, volgens het gespecialiseerde blog Tech Crunch.µ
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18067&style=34360
- Club Med wint derde BeCommerce Awards
Ecommerce is een sterk groeiende sector voor onze Belgische economie. De vakorganisatie BeCommerce en het vakblad Inside ondersteunen deze evolutie door reeds voor de derde keer awards uit te reiken aan de meest succesvolle starters, zakelijke en consumentgerichte spelers. De vakjury heeft Club Med verkozen als beste Belgische ecommerce website van 2008.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18066&style=34360


*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Scanner voor diapositieven en –negatieven
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/pc-accessories/scanner-voor-diapositieven-en-negatieven.cfm
- Adapter : één voor allen!
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/pc-accessories/adapter--een-voor-allen.cfm
- De malwaremarkt
http://www.pcworld.be/nl/fiches/help-center/internet/de-malwaremarkt.cfm


*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Sociale bedrijfsnetwerken, een creatieve en succesvolle aanpak van knowledge management
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5843
- Een vijfde van Nederlandse internetters surft mobiel
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5842
- Onesens: verstuur originele berichten via het net
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5840


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- 101 Gratis Games 2008
http://www.computertaal.info/modules/articles/article.php?id=955
- PickApp
http://www.computertaal.info/modules/articles/article.php?id=954
- Uncharted: Drake's Fortune [PS/3]
http://www.computertaal.info/modules/articles/article.php?id=953

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Sony presenteert nieuwe kleine hd-camcorder
http://life.tweakers.net/nieuws/52773/sony-presenteert-nieuwe-kleine-hd-camcorder.html
- Asus MK241 24"-lcd-monitor bekeken
http://core.tweakers.net/reviews/816/asus-mk241-24-inch-lcd-monitor-bekeken.htmlµ
- Intel introduceert nieuwe versie Classmate-pc
http://core.tweakers.net/nieuws/52771/intel-introduceert-nieuwe-versie-classmate-pc.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut35 TIPS VOOR GMAIL: GMAIL ALS EXTERNE HARDE SCHIJF
Gmail geeft je enorm veel gratis opslagruimte, die je ook voor andere doeleinden kan gebruiken dan voor het bewaren van je mail. Waarom niet een backup maken van je bestanden op je Gmail? Je moet dan wel een Windows drive shell extensie installeren (zie onderstaand adres). Daarna verschijnt je GMail als een aparte schijf in My Computer of Windows Explorer als een externe schijf. Voortaan ken je bestanden gewoon met klikken en verslepen overzetten naar Gmail. Voor Mac gebruikers is er gDisk en voor Linux gebruikers GmailFS.
http://www.softpedia.com/get/Internet/E-mail/Mail-Utilities/GMail-Drive-shell-extension.shtml
http://lifehacker.com/software/top/download-of-the-day--gdisk-130689.php
http://richard.jones.name/google-hacks/gmail-filesystem/gmail-filesystem.html

35 TIPS VOOR GMAIL
Wellicht heb jij ook een inbox die vol met spam zit. Dan kan je met slimme filters alle mail van je vrienden bijvoorbeeld er tussenuit vissen, of alle mail over een bepaald onderwerp. Maar dan zit je nog met die spam - want de "spam counter" in je inbox herinnert je aan die spam. En dan voel je je geneigd om toch eens te gaan kjken, want er zou toch eens een belangrijke mail kunnen tussen gesukkeld zijn! Dit Greasemonkey script verbergt de spam counter, zodat je niet meer in die verleiding komt.
http://userscripts.org/scripts/show/2210

35 TIPS VOOR GMAIL: HET CSS VAN GMAIL HACKEN
Niet tevreden met het uiterlijk van Gmail? Pas het dan aan je eigen smaak aan! Met de extensie "stylish" kan je het style sheet van Gmail vervangen door eentje van jezelf, of eentje dat je elders gevonden hebt, bijvoorbeeld bij userstyles.org. De maker van het script zegt: "Stylish is voor CSS wat Greasemonkey is voor JavaScript". Aan de slag maar!
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/2108
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/2108
http://userstyles.org

35 TIPS VOOR GMAIL: EEN MAILTO: OPENEN MET GMAIL
Wanener je een link aanklikt op een website die een "mailto" bevat, dan wordt die geopend in je favoriete mailprogramma. Wil je dat die geopend wordt in Gmail, dan moet je onderstaand Greasemonkey script eens proberen.
http://userscripts.org/scripts/show/11290

TIPS VOOR WEBWERKERS: MAAK JE WEBSITE INTERACTIEVER MET... BEOORDELINGEN!
'Hmmm, ik heb deze mooie foto nu wel op mijn website gezet, maar ik zou willen dat ik wist wat mijn bezoekers ervan vinden...'

Waarschijnlijk hecht je er veel waarde aan wat je bezoekers van je website vinden. Met een beoordelingssysteem op je website kunnen je bezoekers zelf invullen wat ze van een bepaald onderdeel vinden.

Als je bijvoorbeeld een website met foto’s erop hebt kunnen je bezoekers met je foto een punt kunnen geven. Het gemiddelde punt komt dan bij die foto te staan. Zo kom je er dus niet alleen achter hoe men de desbetreffende foto vindt maar weet je ook meteen wat de favoriete foto van je bezoekers is. Maar je kunt ook andere dingen te weten komen, zoals:

Links: Welke links vinden je bezoekers echt interessant?
Informatie: Welke pagina wordt het best beoordeeld?
Grappen: Om welke mop, filmpje, plaatje wordt het hardst gelachen?
Enzovoort...

Klik hier (1) om een voorbeeld te zien.

Leuk toch?

Plaats een beoordelingssysteem op je website
Download het bestand hier(2).

Pak het zip-bestand uit
Open rater.php met een html-editor (bijvoorbeeld Context of HTML-Kit (3)[Sjeef]) .
Je kunt hier veel dingen instellen, maar ook de Engelse tekst vervangen door een Nederlandse. Als je alles naar wens hebt ingesteld sla je het bestand op.
Upload rater.php naar je hostingaccount.
Stel vervolgens de rechten van rater.php in op 777. Met een programma als SmartFTP doe je dit door met de rechtermuisknop op het bestand te klikken en te kiezen voor ‘Properties / CHMOD’. Vul nu achter permissions ’777’ in.
Upload nu ook de map ‘img’ naar je ftp, of upload de bestanden in een zelf gekozen map. (als je dit doet, moet je het pad ook veranderen in rater.php, dit staat standaard op ‘img’)
Het beoordelingssysteem is nu klaar om gebruikt te worden. We moeten het alleen nog aanroepen bij het onderdeel wat je beoordeeld wilt zien.
Open de betreffende pagina uit je website

Plaats op de plaats waar je de beoordeling wilt gebruiken de volgende code:


$rater_id=1;
$rater_item_name='BEOORDELING';
include("rater.php");
?>

Bij elke beoordeling die je gebruikt moet je BEOORDELING vervangen door een ander woord.
Sla vervolgens de pagina op als paginanaam.php en upload het bestand naar je ftp.
Je bent nu klaar om je eerste beoordeling te ontvangen...
En nu maar hopen dat je goede scores krijgt! ;-)

door Bjorn Snelders van Alphamegahosting (4)
(1) http://gr0w.com/articles/rater_example.php
(2) http://www.gr0w.com/articles/uploads/rater.zip
(3) http://www.chami.com/
(4) http://www.alphamegahosting.com/

Voor deze rubriek danken wij
Jack Nooijens (mirror website) http://www.digiweetjes.nl.tt/
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
voor hun hulp nu of in het verleden.Van alles halen, (bijna) niets betalen...


SONGBIRD VERSIE 0.5 BÈTA
Windows/ Mac - freeware
Aan deze veelbelovende open source muzieksoftware / webbrowser wordt al enkele maanden gewerkt, en ook dit weer is een bètaversie, maar met elke nieuwe update wordt de software stabieler en steviger. Deze versie bijvoorbeeld heeft nu ook ondersteuning voor het overbrengen van media naar de Zen van Creative, de iRiver, verschillende Sansa, Samsung, en Sony, maar ook naar de Nokia n80. Ondersteuning voor de iPod is enkel als aparte plug-in te krijgen, want daarmee zijn nog problemen.
http://www.download.com/Songbird/3000-2141_4-10500669.html
http://www.webware.com/Songbird-Intel-/3000-2199_4-10825248.html

EMAILAYA
Win2000/NT/XP/Vista - 1,71 MB - freeware
Een e-mail client die misschien wel niet zo groot is in bestandsgrootte, maar daarom niet minder efficiënt is. Je kan verschillende accounts beheren, bestanden backuppen, RSS feeds opvolgen, en zo meer.
http://www.emailaya.com/

VISTA UPDATE INTEGRATOR
Windows XP/2003/Vista - 1,3 MB - freeware
Met dit progje kan je de cd met daarop de installatie van je Vista ook voorzien van updates, spraakpaketten, drivers en het Service Pack 1. Dat zorgt er dan voor dat je, na een nieuwe installatie van je Vista, opnieuw alle updates moet gaan downloaden enz.
http://www.winvistaside.de/downloads/details.php?file=47

YOUPLAYER
Extensie voor Firefox - 78,3 Kb - freeware
Deze gratis extensie zorgt ervoor dat YouTube geïntegreerd wordt in je Firefox browser, maar ook een speellijstje met daarop de meest coole videoclips die er op de videosites te vinden zijn. Zo kan je gewoon met een muisklik overspringen naar de leukste filmpjes.
http://www.chip.de/downloads/YouPlayer_29004453.html?tid1=9232&tid2=0

ACTUAL BOOSTER 3.1: POR JE PC WAT AAN
Windows XP/2000/ME/NT/Vista - 64k - freeware
Een superklein progje, dat toch belooft heel wat in zijn mars te hebben. Wat het doet is het volgende: Windows zelf gebruikt het Priority niveau om te bepalen hoeveel CPU tijd een bepaalde toepassing toegemeten krijgt (standaard is dat "normaal"). Actual Booster zet automatisch de prioriteit van het programma dat je nu gebruikt op volle snelheid. Dat is goed als je met één programma bezig bent, maar als je aan het multitasken bent, dan kan het progje averechts werken.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,70360-order,1-page,1/description.html?tk=nl_ddxdwn

MYTHTV: VIDEO OP JE LINUX
Linux - 13898k - freeware
Met dit progje kan je je eigen Linux gebaseerde videorecorder maken, zoals degene die in het Windows Media Center zit. MythTV ondersteunt een aantal veelgebruikte video-capture kaarten, waaronder ook HDTV versies. Het installeren en configureren van MythTV is echter niet wie nog maar pas met Linux begint. Beginners doen er beter aan omMythbuntu te installeren, een variant voor Ubuntu LInux, waarbij MythTV reeds vooraf geïnstalleerd is.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,70303-order,1-page,1/description.html?tk=nl_ddxdwn

NEWSBLISS: EEN NIEUWSTICKER
Windows XP/Vista/2000 - 3137k - freeware
Dit progje zorgt voor een "ticker", een voorbijschuivende lijst met nieuws en video's doe je zelf kiest uit je RSS feeds, je YouTube video's, eBay veilingen, en nadere bronnen. Deze software kan handig zijn als je bepaalde bronnen echt op de voet wil volgen, maar om gewoon je newsfeeds te lezen raden wij toch een echte newsfeedlezer aan. (Bron: Wim W)
http://www.emarketsoftware.com/

WINBUBBLE: VISTA TWEAKEN
Windows Vista - 363k - freeware
Wie gewoon was om voortdurend aan zijn Windows XP te sleutelen, zal blij zijn dat hij dat nu ook met zijn Vista kan, dankzij dit progje. Met WinBubbles kan je zo goed als elk onderdeel van je besturingssysteem optimaliseren en naar je eigen handzetten.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,70407-order,1-page,1/description.html?tk=nl_ddxdwn

VRIJDAG MACDAG: FLOCK BROWSER
Mac OS X 10.4 - 20,42 MB - shareware ($19,95)
Deze browser, die op de Mozilla browser gebaseerd is, onderscheid zich door zijn sociale luik: je kan vanuit je browser alle updates van je vrienden in de verschillende sociale netwerken opvolgen. Flock is er nu dus ook voor de Macs.
http://www.download.com/Flock-Browser/3000-2143_4-10799113.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: SONGBIRD
Mac OS X 10.4 (Intel) - 31,72 MB - freeware
Een soort kruising tussen Firefox en iTunes: hiermee kan je niet alleen muziek afspelen en je muziekbibliotheek beheren, maar ook surfen op het web. Je hebt het al begrepen: deze tool draait voornamelijk rond muziek en het ontdekken van nieuwe muziek.
http://www.download.com/Songbird-Intel-/3000-2199_4-10825249.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Wij ontvingen verschillende reacties van onze lezers ivm de artikelenreeks over spam. We zetten ze even op een rijtje:
Lezer Jan Gerard:
"Ik gebruik het progje xTerminator (freeware): daarmee houd je je mail bij de server en kan je zelf beslissen wat je binnenhaalt via Outlook of Outlook-Express."
http://www.tucows.com/preview/353469

Lezer Herman:
"Het verbaast me dat magazines nooit de meest eenvoudige manier van spambestrijding vermelden (in geval van een gewone pop3-account):
Met gratis programmaatjes zoals Poptray (http://www.poptray.org/) kan je gewoon op de server gaan kijken welke mail klaar staat, rechtstreeks verwijderen wat jou niet interesseert (zoals spam) en daarna de rest binnenhalen met jouw e-mailprogramma.
Extra voordeel is dat je niet enkel spam maar ook berichten van vrienden met grote bijlagen (zoals filmpjes) al kan weren.
Bovendien verstuur je ook geen return receipt die het aantal spamberichten mogelijk nog kan verhogen.
Waarom al die computermagazines dit ei van Columbus nooit vermelden maar altijd overgaan op spambestrijders die wél vereisen dat alle mail eerst wordt binnengehaald, is me een compleet raadsel."

Lezer Fred:
"Er wordt mailwasher aangereikt in jullie nieuwbrief van 02/04/2008 .
Ik zou U er willen op attenderen dat er ook spamexperts is (http://www.spamexperts.com/nl/home.html)
Een anti spam programma dat ik al zo’n twee jaar gebruik als thuisgebruiker.
En dat zich zoals mailwasher zich nesteld tussen je mailprogramma en jouw provider.
En ik ben daar voor 100 % tevreden over."

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Lezer Lode wijst ons op een probleem bij de online versie van Photoshop Express:
<<<
Beste Hilde,

OOK PHOTOSHOP BRENGT ONLINE BEELDBEWERKINGDIENST UIT
...
Eigenlijk is Photoshop Express
...

Is jammer genoeg enkel in te schrijven voor inwoners van de U.S.
Geen idee wanneer "Joerop" ook mag meedoen?

Met vriendelijke groeten,
Lode
>>>
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Zo d'ouden zongen,
zo piepen de jongen
die hebben tabaksrook
in hun longen.
- Marc van den Eynde, Vlaams kolderdichter-