Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 3/4/2008 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 12
Nummer 543 van 29/3/2008Gegroet lezer,

Eindelijk nog eens verwelkomd door de zon, terwijl de trein doorheen het ondertussen steeds groener wordende landschap voortsnelt. Weiden die heel, heel nat zijn, en grachten die tot de boord gevuld zijn met water - het was wat de laatste dagen. Maar, als we de weersvoorspellers mogen geloven, staat er ons toch een mooi weekendje te wachten - geniet dus maar met volle teugen!

Deze week aandacht voor een blunder van Apple, snack drama's en een online versie van Photoshop. Plus natuurlijk heel veel software om uit te testen, en sites om te bezoeken. Onze tip van de week: download de volledig gratis cd's van Idyllic Music, die een echte aanrader is!

Wij wensen u veel leesplezier, en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

Hilde

P.S. Met deze nog een extra pluim voor medewerker Paul, die er een beetje verantwoordelijk voor is dat de computers op de redactie goed draaien. Een van die "computers" is een MP3 player, een Archos 104, een van de meest ideale toestellen om podcasts te beluisteren. Gisteren gaf de Archos plots de geest, en in zo'n geval kan je als gewone gebruiker enkel maar hopen dat de klantendienst van de winkel waar je hem gekocht hebt een oplossing vindt, of je geeft het meteen op, en je koopt een nieuw toestel. Of: je hebt een medewerker als Paul, die zijn magische instrumenten bovenhaalt om allerlei metingen te doen, en als bij mirakel de player kan herstellen. Zalig, mensen die over zo'n kennis beschikken!Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.APPLE SLAAT BLUNDER MET GEFORCEERDE SAFARI DOWNLOAD
Apple mag dan al mooie producten uitbrengen, dat weerhoudt het bedrijf er niet van om af en toe tactische blunders te slaan. De laatste maanden kreeg Apple trouwens verschillende keren een negatieve pers, door beslissingen te nemen waarbij de gebruiker het gevoel kreeg dat hij in de kou bleef staan - denk maar aan de plotse prijsverlaging van de iPhone met maar liefst 200 dollar, nog geen drie maanden nadat deze mobiele telefoon uitgebracht werd. Ook de strategie van Apple om zelf strenge controle te houden over wat er allemaal op de iPhone gezet mag worden, krijgt felle kritiek te verduren.
En verleden week haalde Apple weer een stunt uit, die niet door alle internauten gesmaakt kon worden. Bij de nieuwste update van de iTunes software werd immers meteen de Safari browser meegestuurd. Eerlijkheid gebied te zeggen dat dit een optie was die de gebruiker, bij het downloadscherm kon uitvinken, maar de meeste internauten lezen die schermen niet echt aandachtig, en klikken meteen op de "download" button.
Nu wil Apple natuurlijk graag een groter deel van de browser markt veroveren, en kan je in zekere zin begrijpen dat Apple naar een gemakkelijke methode zoekt om de internaut te laten kennismaken met de Safari browser. Maar dit op deze manier doen, dat is ongehoord, zo meent althans Mozilla CEO John Lily. Hij noemt het een inbreuk op het vertrouwen van de gebruiker en schuwt geen harde woorden: "Dit is verkeerd, en het grenst aan praktijken die gebruikt worden bij de distributie van malware".
Joe Wilcox daarentegen vindt de tactiek van Apple gewoon briljant, zo lezen wij bij BetaNews. "Apple is slim wanneer het haar iTunes gebruikersbasis als hefboom gebruikt".
Nu, wij zijn eerder geneigd om Lily gelijk te geven. Wij waren er al niet voor te vinden dat je voorheen ook QuickTime moest downloaden wanneer je iTunes moest downloaden, en staan altijd afkerig tegenover software die "gebundeld" wordt. Apple is trouwens niet de enige die in dit bedje ziek is - de Google Toolbar bijvoorbeeld wordt bij verschillende programma's als gebundelde software mee aangeboden, tenzij je het keuzevakje uitvinkt.
http://www.betanews.com/article/Mozilla_CEO_Apple_Safari_update_is_just_wrong/1206380013
http://www.techmeme.com/080321/p73#a080321p73

NETWORK SOLUTIONS HAALT WEBSITE WILDERS UIT DE LUCHT
De Nederlandse politicus Geert Wilders is blijkbaar iemand die graag om zich heen schopt, en graag uitdaagt. Zijn film, "Fitna", die binnenkort zou uitkomen, en waarin hij de Koran zou vergelijken met Mein Kampf, het beruchte boek van Hitler, zorgt voor controverse nog voor de film uitgebracht is - en nog voor ook maar iemand weet wat er nu juist in de film staan zal.
De film zorgt dan ook voor heel wat discussie en doet, om het met een hoogdravende zin te zeggen, de democratie op zijn grondvest daveren. Want moet je de film verbieden, of is er hier sprake van vrije meningsuiting? En als je hem zou verbieden, geef je dan niet toe aan anderen die geen vrije meningsuiting toestaan? Moet je bang zijn mensen voor het hoofd te stoten, maar enkel rekening houden met zij die hard "au" roepen wanneer je hen stoot, en niet met degenen die de klap, de belediging, in stilte slikken en zeggen: "iedereen heeft recht op zijn mening"? Een lange inleiding, om te zeggen dat de film van Wilders controversieel is - en wij hier geen mening willen weergeven, doch enkel obejectief enkele gezichtspunten willen aanhalen.
Welnu, de site die Wilders gelanceerd had om daar later zijn film te vertonen, is uit de lucht gehaald. De site werd gehost bij het Amerikaanse bedrijf Network Solutions, dat verkondigde dat het de site geschorst had, omdat het wou zien of de content in tegenstrijd is met de Acceptable Use Policy (gedragsregels) van het bedrijf. Een beslissing die toch ook wel controversieel genoemd mag worden, omdat er op de site zelf nog niets te zien was - alleen een aankondiging dat de film zou verschijnen. Gaat Network Solutions daarbij te ver? Doet het aan proactieve censuur? Een moeilijke zaak, die u zelf naar eigen geweten moet beoordelen.
http://www.fitnathemovie.com/
http://www.fitnathemovie.info/
http://www.betanews.com/article/Network_Solutions_suspends_Dutch_antiKoran_site/1206380265

OOK GOOGLE MET EEN CONTROVERSIËLE NIEUWE MANIER VAN ZOEKEN
Verleden week hadden wij het over een nieuwe manier van zoeken die Yahoo overweegt, waarbij zoekresultaten uit sites gehaald worden en op de pagina van Yahoo vertoond worden. Maar ook Google is bezig met een nieuwe zoekmethode, en ook hierbij zijn de uitgevers niet echt gelukkig.
Even deze nieuwe tool schetsen: het gaat om zoeken binnen een zoekpagina. Wanneer je de naam van een groot bedrijf intikt in het zoekvak, zoals eBay of Best Buy, dan wordt je naar de pagina van dat bedrijf gevoerd, maar verschijnt er een Google zoekvak op die pagina, waarmee je dus binnen die pagina kan gaan zoeken. Toch leuk en interessant, zal je zeggen? Ja, maar er zitten enkele addertjes onder het gras. Wanneer je op zo'n site bent en je geeft een trefwoord in het zoekvak in, dan kan Google advertenties vertonen van bijvoorbeeld de concurrenten van die site. En bovendien blijven de gebruikers eigenlijk op de pagina's van Google, niet op de pagina van de site zelf.
Google zelf is er heilig van overtuigd dat deze nieuwe manier van zoeken het de internaut veel gemakkelijker maakt en hem stappen bespaart. De uitgevers menen dat deze nieuwe tool de rol van de uitgevers om de gebruiker te helpen om nuttige content te vinden beperkt. Wie heeft gelijk?
Lees zelf bij The New York Times de verschillende standpunten.
http://www.nytimes.com/2008/03/24/business/media/24ecom.html?_r=2&ref=technology&oref=slogin&oref=slogin

WAAROM APPLE DE WOEDE VAN DE INTERNAUTEN RISKEERDE
Wij komen nog even terug op ons bericht van gisteren, over de controversiële manier waarop Apple zijn update voor de Safari browser meestuurde met een iTunes update. Bij ZDNet vonden wij namelijk een mogelijke verklaring voor deze moeilijk te verklaren manier van werken - Apple zal zelf toch wel beseft hebben dat er protest zou komen?
De verklaring is volgens ZDNet te zoeken bij het feit dat de Safari browser echt belangrijk geworden is voor Apple. Niet omdat het een stuk marktaandeel wil wegsnoepen, maar omdat voor Apple de Safari browser een ontwikkelingsplatform moet worden. OP de iPhone en iPod kan je namelijk allerlei toepassingen draaien in de Safari webbrowser, en hoe groter het marktaandeel van de Safari-browser, hoe gemakkelijker de ontwikkelaars op de trein zullen springen en toepassingen maken voor de iPod en iPhone. En hoe meer toepassingen voor deze toestellen, hoe aantrekkelijker het wordt voor de gebruiker om zo'n toestel aan te schaffen.
Apple heeft de schrijver van het artikel, Adrian Kingsley-Hughes, trouwens behoorlijk boos gemaakt. Het gaat niet alleen over het feit dat Safari in de software updater gestopt wordt, en dat het vakje standaard aangevinkt is, zodat er een extra inspanning vereist is van de internaut om deze optie uit te vinken. Maar het gaat ook over het feit dat Apple keer op keer die update blijft aanbieden, zonder te onthouden dat je al "neen" gezegd hebt. En dat is waar Apple, aldus de schrijver, de lijn overschrijdt tussen vervelend en boosaardig. Met een kleine "b" weliswaar, maar toch boosaardig, "evil", dixit Kingsley Hughes.
Met alle verontwaardiging over de Safari browser zouden we trouwens vergeten om eigenlijk te kijken naar wat Apple de internaut voorgeschoteld heeft: versie 3.1 van de Safari browser. Website Ars Technica bekeek die browser, en onderzocht of deze Windows-versie nu echt zoveel vooruitgang gemaakt heeft. Vorige versies van Safari voor Windows konden immers niet echt op positieve kritieken rekenen. En volgens Ars Technica zouden er wel degelijk verbeteringen zijn: eerbiediging van de standaards, omgaan met het geheugen, snelheid... het is opmerkelijk vooruitgegaan. Maar lees zelf de volledige bespreking bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080324-safari-3-1-on-windows-a-true-competitor-arrives.html
http://blogs.zdnet.com/hardware/?p=1552
http://blogs.zdnet.com/hardware/?p=1567

OPENOFFICE 3.0 BELOOFT EEN GEDUCHTE CONCURRENT TE WORDEN VOOR OFFICE
Medewerkers van PC World.com hadden de kans een blik te werpen op versie 3.0 van Open Office, en die ziet er veelbelovend uit. Het startscherm zou bijvoorbeeld gemakkelijker te begrijpen zijn, met een vermelding van de voornaamste toepassingen. Het onderdeel "Writer", de tekstverwerker, zou beter de concurrentie kunnen aangaan met Word, doordat er bijvoorbeeld pagina's naast elkaar vertoond kunnen worden en er notities geschreven kunnen worden inde marge van een document, netzoals bij Word. Ook de Calc spreadsheet, de tegenhanger van Excel, zou verschillende verbeteringen ondergaan waardoor het een sterkere concurrent wordt.
Open Office, dat door Sun Microssystems gesponsord wordt, is tot nu toe niet echt doorgedrongen. Wie dit pakket installeerde en gebruikt als alternatief voor Microsoft, is ofwel een die-hard, iemand die principieel kiest voor open source software, ofwel iemand die op de portemonnee let en zich Office niet kan veroorloven. Er zijn weinig internauten die de kantoorsuite installeren omdat zij die echt beter vinden dan Office, zo lijkt het ons. Maar met versie 3.0 zou daar dus verandering in kunnen komen.
Alleen: er ontbreekt nog een belangrijke component aan dit kantoorpakket: een mailprogramma. Jarenlang was er sprake van dat het Thunderbird zou worden, de mailclient van Mozilla, en Lightning, de kalendersoftware van Mozilla. Maar tot nu toe is er nog geen duidelijke beslissing genomen.
Op versie 3.0 zal u echter nog even moeten wachten. Versie 2.4 is de eerstvolgende die op stapel staat, en de programmeurs hebben de grootste moeite om de zichzelf opgelegde deadline te halen....
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/143711/openoffice_30_promises_to_bash_office.html

OPEN SOCIAL EN OVERDRAAGBAARHEID VAN DATA
Vandaag is het waarlijk de dag van de "open" berichten. Nu volgen immers twee berichten over "openheid". De berichten op zich zijn eigenlijk niet sexy, want de praktische uitwerking ervan zal je pas later kunnen bemerken, zeker voor het eerste bericht. Maar het zijn belangrijke aankondigingen, omdat zij een grote invloed zullen uitoefenen op de toekomst van het internet.
Eerst is er de aankondiging dat Google, Yahoo en News Corp, het bedrijf dat een van de grootste sociale netwerken in portefeuille heeft, MySpace, samen de OpenSocial Foundation zullen gaan vormen. Deze stichting wil vooral "Open Social" promoten, wat een open initiatief wil zijn om sociale toepassingen te bouwen op het web. In gewone mensentaal gezegd: in plaats van dat de programmeur apart toepassingen zou moeten ontwikkelen voor al die sociale netwerken (MySpace, Facebook, enz.), komt er één open platform, het OpenSocial. Een toepassing, ontwikkeld voor OpenSocial, zou dus in al deze netwerken moeten werken.
OpenSocial is eigenlijk een initiatief van Google, en eerder hadden ook al Engage, Friendster, hi5, Hyves, SIx Apart, Orkyt, MySpace... zich achter het initiatief geschaard. Belangrijke afwezige: Facebook.
Het tweede bericht komt van Microsoft, en heeft eveneens iets te maken met openheid en interoperabiliteit tussen de sociale netwerken. Het gaat om Data Portability, de overdraagbaarheid van gegevens. Want nu word je lid van een bepaald netwerk, je bouwt daar je hele vriendenkring uit, maar als je morgen naar een ander netwerk wil migreren, moet je daar volledig opnieuw beginnen. Data Portability moet dat verhelpen - maar je begrijpt wel dat de sociale netwerken niet staan te springen om dit toe te passen, want zij houden natuurlijk het liefste hun gebruikers binnen de eigen muren.
Wat deze "data portability" nu concreet betekent: voortaan zal je je Windows Live contacten kunnen exporteren naar sociale netwerken en andere websites - om te beginnen Facebook, Bebo, Hi4, Taged, Linked In. Daardoor zal je in deze netwerken gemakkelijker op zoek kunnen gaan naar je vrienden.
http://www.techcrunch.com/2008/03/25/microsoft-learns-to-let-go-windows-live-contacts-now-exportable/
http://mashable.com/2008/03/25/yahoo-supports-opensocial-myspace-google/

SAMEN AAN EEN BOEK SCHRIJVEN
Het is al eerder gedaan, maar nu kan het ook in de sociale netwerken Facebook en Bebo, dankzij een speciaal progje dat daarvoor geschreven werd, LiveBook: al wie wil kan een bijdragen aan een nieuw boek dat door de gemeenschap geschreven wordt. De eerste zin is er al: "Helen has just registered on Facebook", zo begint het boek bij Facebook, en bij Bebo gaat het over een fictief personage dat Brian heet. Daarna is het aan de gemeenschap om een tweede zin voor te stellen - alle voorstellen worden beoordeeld, en wat de gemeenschap als beste zin beschouwt, wordt opgenomen in het boek.
Op zich een leuk initiatief, maar als je het ons vraagt toch een beetje omslachtig. Stemmen voor elke zin? Dan zal dat boek wel even duren voor het af is! Maar wie veel geduld heeft, kan het werk-in-uitvoering volgen op onderstaand adres.
http://www.thelivebook.com/

WEBTOEPASSINGEN MET AJAX STELLEN TELEUR
Een van de kenmerken van het zogenaamde Web 2.0 is het gebruik van AJAX, oftewel Asynchroon JavaScript met XML. Deze webtaal zorgt ervoor dat de webpagina die je bezoekt meteen aangepast wordt aan elke optie die jij aanpast. De meeste gebruikers vinden die AJAX reuze, omdat de pagina's erg snel lijken te veranderen, en heel soepel aanpassen aan al jouw input.
Maar dat is slechts schijn, althans volgens een onderzoek van Forrester Research. Geavanceerde gebruikers zouden de AJAX toepassingen te complex vinden en hun reactietijd te beperk, vooral bij bedrijfstoepassingen. Die complexe schermen moeten namelijk aangemaakt worden op jouw computer, niet op de server van de website die je bezoekt. En dat gebruikt veel CPU tijd.
Daarentegen wordt vaak de bedrijfslogica op de server van de website bewaard, wat dan weer tot gevolg heeft dat er voor elk invulveld op zo'n AJAX site er een heen-en-weer verkeer is tussen server en jouw browser. En als je weet dat sommige grote toepassingen gemakkelijk 50 invulvelden op één enkele pagina hebben, dan weet je het wel...
Het rapport van Forrester raadt aan om de nieuwe "richt client" platformen van Microsoft (Silverlight) en Adobe (AIR) te overwegen in plaats van AJAX. Of, en dat is een nieuwe mogelijkheid, Tamarin: een open source project dat de steun heeft van Mozilla, en dat een nieuwe JavaScript Engine wil bouwen.
Voor meer technische uitleg verwijzen we je graag naar dit artikel bij PC WOrld.
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/143794/forrester_ajaxpowered_web_apps_disappoint_.html

JAPAN: URL'S HEBBEN AFGEDAAN
Een opmerkelijk feit: in Japan wordt niet meer het domeinnaam van een bedrijf vermeld op een reclame affiche, maar wel het woord dat je moet ingeven in de zoekmachine om bij het adres van dit bedrijf uit te komen. Dat stelde Cabel Sasser vast van het blog Cabel's Blog Lol, tijdens zijn reis doorheen Japan.
Het mag raar lijken op het eerste zicht, maar zo gek is het nog niet. Want alle goede domeinnamen zijn immers al lang benomen. Iemand naar een bepaalde pagina binnen die site doorsluizen is bovendien nog moeilijker - als men al de domeinnaam onthouden heeft, dan is het echt teveel gevraagd om ook dat stukje achter de schuine streep (de 'slash') te onthouden. En dus is het een heel goede tactiek om in een advertentie bijvoorbeeld "suikerzoet" "rang" "snoepje" te zetten, omdat jij de fabrikant bent van het snoepgoed Rang.
Trouwens, de meeste internauten zijn al gewoon om een afgekorte naam in het zoekvak van hun browser in te tikken, in plaats van de volledige domeinnaam in de adresbalk in te tikken. Ja, dat betekent wel een extra tussenhalte (eerst de resultatenpagina van Google, daar de gewenste pagina aanklikken, en dan pas de pagina die je eigenlijk wou hebben), maar de meesten lijken dit gewoon te vinden.
De meeste internauten die hoorden over Cabel's bevindingen, zijn het tussen haakjes met hem eens: het intikken van een trefwoord in een zoekmachine, is gemakkelijker dan het webadres zelf volledig in te tikken. Lees zelf maar de reacties onderaan het artikel.
http://www.cabel.name/2008/03/japan-urls-are-totally-out.html

NIEUWE WOORDJES LEREN: SNACK DRAMA
Ons mobieltje is niet alleen een halve (of zelfs hele computer, in het geval van de smartphones), maar het wordt ook onze tv. Niet voor lange uitzendingen uiteraard, maar wel voor korte afleveringen - iets van 2 tot 4 minuten, dat je lekker kan zien terwijl je bijvoorbeeld op de bus staat te wachten.
Dat heet dan "snack drama": shows die in stukjes verdeeld worden om dan online of op je mobieltje te zien. De producers van tv-drama hebben immers al lang door dat de huidige generatie "kijkers" er een is van multitasking, een generatie die niet meer het geduld heeft om "rendez-vous tv" te bekijken - tv waarvoor je languit op de sofa gaat zitten, en ondertussen niets anders meer doet.
Nu is het voor de programmamakers echt niet simpel om zo'n show te maken. Je hebt immers slechts enkele minuutjes om de aandacht van de kijker te grijpen, een karakter voor te stellen en een verhaal te vertellen. Vergeet ook niet dat er ondertussen allerlei andere zaken om jouw aandacht vragen (multitasking, weet je wel?).
Bij de Australische uitgave The Age vonden wij een interessant artikel over zulke snack drama's, en de makers ervan. Eerlijk gezegd geloven wij ook wel dat er hier een mooie markt voor bestaat. Wij hebben bijvoorbeeld via iTunes korte afleveringen gevonden van Animal Planet, waarin de hondenfluisteraar zijn job doet. In amper 2 minuten krijg je een heel heldere uiteenzetting van het probleem en de oplossing. En geloof ons: in een mum van tijd hebben wij een berg van zulke 2 minuten durende filmpjes bekeken - waar wij gewoonlijk niet geboeid kunnen worden door video op het tv-scherm, vooral als die langer duurt. Ja, opnieuw: multitasking... Deze "ongeduldige" multitasking trend is trouwens ook de reden voor het succes van sites zoals YouTube!
http://www.theage.com.au/news/articles/the-rise-of-snack-drama/2008/03/26/1206207183812.html
http://www.ngcdogwhisperer.com

CHRIS PIRILLO LANCEERT GEMEENSCHAPSWERK VOOR CMS
Wie een klein beetje thuis is in het internetwereldje, zal ongetwijfeld al gehoord hebben van Chris Pirillo, een van de internetpioniers die met een eigen webzine begon, Lockergnome. De jongeman is een van de eerste om op nieuwe trends te springen, en nieuwe technologieën te gebruiken om steeds te trachten op andere manieren contact te leggen met zijn lezers - die ondertussen ook al luisteraars zijn geworden van podcasts, en kijkers van de verschillende video-uitzendingen die de man biedt.
Pirillo is dus duidelijk een man vol innoverende ideetjes, maar ook iemand met een grote gemeenschapszin: alles wat hij leert, wil hij delen met de andere internauten. En nu komt Pirillo uit met een nieuw initiatief: een gemeenschapsproject om het Drupal CMS (content management systeem) te verbeteren.
WIe niet bekend is met deze term: een content management systeem zorgt ervoor dat het een makkie wordt om nieuwe content toe te voegen aan een site. In plaats van telkens een hele pagina te moeten herschrijven in html-formaat, kan je de nieuwe tekst, de nieuwe "content", via invulformulieren ingeven. Het content management systeem zorgt dan voor de verwerking van die tekst, zodat die netjes verschijnt als webpagina. Netties bijvoorbeeld maakt ook gebruik van een content managementsysteem.
Nu is Drupal wel een erg mooi systeem, maar niet echt gebruiksvriendelijk, gewoon omdat het zo complex is. Er zijn immers dozijnen modules vereist als je bepaalde tools wil aanbieden in het CMS, en niet alle modules zijn aangepast aan de laatste nieuwe versie van Drupal, zo weet Stan Schroeder van Mashable te melden. Daarom wil Pirillo naar een systeem toe werken met volledig modulaire blokken die klaar zijn voor gebruik.
Wie zich geroepen voelt om aan dit systeem mee te werken, vindt meer info bij Mashable en TechCrunch, en ook het filmpje van Pirillo zelf.
http://mashable.com/2008/03/27/chris-pirillo-gnomepal-drupal/
http://www.techcrunch.com/2008/03/27/pirillo-starts-large-scale-community-cms-project/

OOK PHOTOSHOP BRENGT ONLINE BEELDBEWERKINGDIENST UIT
De laatste maanden zijn er verschillende websites gelanceerd waar je afbeeldingen en foto's kan bewerken - de een biedt al wat meer gesofistikeerde mogelijkheden dan de andere. De gebruiker vindt dat natuurlijk fantastisch, en de nieuwe websites ook. Maar de traditionele softwarebedrijven zoals Adobe, dat de Photoshop software uitgeeft, vinden dat wat minder leuk, want deze websites schieten toch wel onder hun duiven.
Daarom is Adobe nu zelf met een site begonnen waar je eveneens afbeeldingen en foto's kan bewerken. Basisbewerkingen, niets te ingewikkeld, maar het belangrijkste is: het haalt de gebruikers terug naar Photoshop. Photoshop Express heet de site, en de tools die je daar vindt bieden de gebruiker alvast een opstapje naar de "echte" Photoshop, en verlagen dus de drempel. Via de site kan je je foto's ook delen met vrienden en kennissen, net zoals je bij Picasa of Flickr zou doen.
Eigenlijk is Photoshop Express twee dingen: enerzijds dus een site waar je foto's kan delen, een site die zich richt naar de miljoenen fotografen die al wel gehoord hebben van Photoshop, maar de drempel te hoog vinden; en anderzijds een platform, want Adobe wil deze tools aanbieden aan andere sites. Volgens het bericht bij Webware zouden alvast Facebook, Photobucket en Picasa op de lijst staan van de sites die de Photoshop Express tools zullen aanbieden, en zou Flickr later volgen.
Bij Webware vind je alvast een bespreking van de tools.
http://www.webware.com/8301-1_109-9904311-2.html
http://www.photoshop.com/express
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


SAMSUNG LANCEERT SOUL
In de autowereld is het al veel langer duidelijk. Je hebt gezinswagens, sportwagens, terreinwagens, vrachtwagens, stadswagentjes enzoverder. Allen met heel verschillende doelgroepen en basiseigenschappen. Er zijn ook de wagens die van alles wat bieden, zoals bijvoorbeeld sportwagens met alleterrein eigenschappen en vrachtmogelijkheden. Deze wagens moeten echter op alles wat toegeven, en in dit geval zullen het nooit handige stadswagens zijn. Samsung heeft dit goed begrepen, een GSM die alles kan wat de moderne consument maar kan bedenken, en dan nog topklasse is in dit alles, dat is onbetaalbaar en niet zo handig, want niet iedereen heeft nog eens een GPS in zijn GSM nodig, of uitgebreid browse-mogelijkheden.
Serge Vandriessche, Sales & Marketing Manager Samsung Mobile, verwoordt het als volgt: 'We hebben het gamma van GSM toestellen opgesplitst in enkele grote categoriën. Zo hebben we onder andere de toestellen die gericht zijn op bussines, multimedia, infotainment en design. Bijvoorbeeld, de G810, een toestel dat we rangschikken onder infotainement, heeft standaard GPS en GPS software aan boord, terwijl bussines toestel I780 ook GPS mogelijkhedenheeft maar dit is wel 2 weken try en buy. Het nieuw vlaggeschip is echter G400, een toestel met de Soul look. Dit toestel past in de design & style reeks.'
Dat Samsung iets heeft met stijl is al langer bekend. Het merk gaat dan ook in zee met namen zoals B&O, de audiostyle-masters, en Georgio Armani. Stijl wil echter niet zeggen dat het toestel, qua prestatie’s minderwaardig zou zijn. Integendeel, deze clamshell heeft twee schermen, een extern full touch display, zodat je multimediafuncties kan gebruiken zonder je toestel open te klappen, en een ‘gewoon’ TFT LCD scherm. Er is een 5 megapixel camera aan boord met onder andere automatische gezichtsdetectie, beeldstabilisator. Verdere trefwoorden zijn FM-radio met RDS, MP3, WMA, In te stellen grafische interface, Google mail, Google zoekfunctie.
Loesje De Vriese, Product Manager Telecom kon er nog het volgende aan toe voegen. 'Het toestel komt er voorlopig in een luxueuze, hoogglanzende metallic afwerking. Later wordt er nog een model met dezelfde afwerking, maar in een donkerdere tint gelanceerd. Dit toestel ligt in de winkel vanaf eind april, maar eerst volgt er nog een grootse introductie. De wereld zal niet aan deze soul kunnen voorbijgaan, het zal boemen en knallen. De verwachte kostprijs? Dat zal ongeveer 490 Euro zijn.'
En daar hebben we niets aan toe te voegen.[Paul Liekens ]
http://www.samsung.be

SAMSUNG’S IT SOLUTIONS
Er is veel nieuws bij Samsung, en dat op alle vlakken.
Een nieuwe monitor nodig? Samsung bied zijn nieuwe breedbeelddisplay’s aan, de Synchmasters 2052BW (20 inch) en 2252BW (22 inch). Ze hebben volgende, in het oog springende specificaties: Contrastratio 8000:1 met een responstijd van 2ms. Via MagicWizard kunnen resulutie, kleur, lettertype ingesteld worden. Deze Contrastratio vinden we ook terug op de 2263DX (22 inch) monitor, maar wel met 5ms responstijd. Deze monitor heeft naast het grote scherm evenwel nog een 7 inch monitor, waarop eventueel rss feeds, email, msn, widgets kunnen getoond worden terwijl op de grote monitor de hoofdapplicatie draait. Dit klein schermpje is verbonden met een draaibare arm. Het geheel is plug en play.
Verkrijgbaarheid is voorzien voor mei 08 wat de 2052BW en 2252BW betreft (249€ en 299€). Op de 2263DX is het wachten tot juni 2008 (559€)
Ook nieuw is de DVD-writer. Samsung claimt de snelste DVD brander in huis te hebben met de SuperWriteMaster SH-223. Deze brandt 16 speed discs met 22 speed en 8 speed discs met 12 speed. Enkele gebruikte technieken zijn de Speed Adjustment Technology (Deze scant eerst de discs op fouten, zodat stops gedurende branden of lezen vermeden worden.) en de Tilt Actuator Compensation (deze kantelt de lens zodat ook voor verbogen discs de optimale lensafstand en lenshoek ingesteld wordt).
Vanaf eind april te verkrijgen voor 39€.
Op printergebied is Samsung een grote innovator. De nadruk ligt bij de CLX-8380ND (kleurenmultifunctional) op snelheid en bij SCX-6555N (multifunctional), CLX-6200-serie (kleurenmultifunctional), CLP-660ND (kleurenprinter) op efficiëntie. De ML-2850D-serie is dan weer de kleinste monochrome duplex printer.
De CLX-6200-serie is beschikbaar vanaf mei 2008.
Meer specs over al deze items vindt u op onderstaand adres. Alle prijzen zijn adviesprijzen. [Paul Liekens ]
http://www.samsung.be

TEST : OLYMPUS SP 560 UZ (I)
NeTTies kreeg de mogelijkheid om het Olympus SP 560 UZ digitaal fototoestel te testen. In dit eerste deel krijg je een beschrijving van de voornaamste kenmerken, in het tweede deel een gebruikservaring.
De SP 560 UZ is een krachtige hybride met heel veel mogelijkheden. Het toestel beschikt over 8 megapixels en een indrukwekkende 18x-optische zoom die gaat van 27mm groothoek tot 486mm (35mm equivalent). De (nodige) dubbele beeldstabilisatie zorgt voor betere beelden. Er is ook een supermacrostand waarmee je kleine objecten kan benaderen tot op 1 cm. Het toestel beschikt over gezichtsherkenningstechnologie, schaduwaanpassingstechnologie en 24 voorgeprogrammeerde scèneprogramma's waarbij de gepaste instellingen voor jou bepaald worden.
Qua beeldformaat ben je niet gebonden aan de digitale 3:4 verhouding maar kan je ook kiezen voor de klassieke 2:3 verhouding of ook nog de breedbeeldverhouding 16:9. Naast het JPG-formaat kan je ook kiezen om te werken in RAW-formaat. De energie wordt geleverd door 4 klassieke AA batterijen en die zorgen voor een totaalgewicht van zo'n 490g. De beelden of filmpjes die op een, voor Olympus typische, XD-kaart worden opgeslagen, kan je bekijken op het duidelijke 6.4cm groot LCD-scherm. Je stopt het toestel niet zomaar in een broekzak want het is 116 x 78.5 x 78 mm groot. En dat is dan wel in uitgeschakelde toestand. Maximaal ingezoomd komen daar nog heel wat cm bij. (Filover)
http://www.nl.olympus.be/consumer/29_sp-560_uz.htm

TEST : Olympus SP 560 UZ (II)
Deze Olympus is een krachtpatser voor wie meer wil dan een eenvoudige compactcamera maar toch niet met een spiegelreflex en bijhorende objectieven wil rondzeulen. De mogelijkheden zijn zo uitgebreid dat je ze wellicht nooit allemaal zult kennen, laat staan gebruiken.
De camera zelf ligt heel goed in de hand. Het LCD-scherm is duidelijk maar bij veel (zon)licht is er te veel reflectie en zie je niet goed meer wat er op staat. Je kan dan wel gelukkig terugvallen op de beeldzoeker die je ook alle nodige info weergeeft. Voor opnames met een heel laag standpunt betekent het wel dat je op de grond zult moeten liggen want het LCD-scherm is niet kantelbaar. Dat is ook het enige gemis dat ik had bij deze camera. Maar voor een camera van minder dan 400 EUR kan je natuurlijk niet alles hebben... ;-)
Het zoombereik biedt je heel veel mogelijkheden : zowel hoge gebouwen als veraf gelegen objecten leg je makkelijk vast. Die 27mm groothoek is echt een pluspunt ook bvb voor binnenopnames op familiefeesten. Het feit dat je opnames in RAW-formaat kan maken, biedt veel mogelijkheden voor een mooie nabewerking maar ... het opslaan van zo'n RAW-opname neemt zo'n 10 seconden in beslag. Naar mijn gevoel veel te lang om er echt plezier aan te hebben. Sportopnames zal je dus zeker al niet in RAW-formaat moeten maken. De zelf uit te klappen ingebouwde flash is heel krachtig. De ingebouwde "guide" is handig als je even niet meer weet waar je een bepaalde instelling kan vinden. Het gebruik van AA-batterijen biedt het voordeel dat je in geval van lege batterijen vlug even een supermarkt kan binnenstappen om een nieuw setje te kopen.
Beelden zeggen meer dan woorden, dus een serie testfoto's zijn te bekijken op onderstaande URL. (Filover)
http://netties.filover.be

Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be

Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Motorola wil haar moeilijkheden oplossen door het bedrijf in twee te splitsen: een afdeling voor mobiele toestellen, en een andere afdeling voor netwerk infrastructuur.
http://www.networkworld.com/news/2008/032608-motorola-to-split-in.html?netht=ts_032608&nladname=032608dailynewspmal

*** Gaat MIcrosoft software maken voor de iPhone? Het bedrijf zou alvast de software development kit van de iPhone bestuderen
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/50443

*** Microsoft wil strenger optreden tegen de valsspelers, de "cheaters", bij de online community van Xbox.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=080326028

*** Twee diensten die antivirussoftware testen, AV-Comparatives en Anti-Malware Test Lab slaan de handen ineen, om samen betere testen uit te werken.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=080326022

*** Ondertussen kopmt Symantec, aldus een persmededeling, het beste uit de bus bij een test door AV-test.org
http://207.45.125.82/x/track.asp?url=http://www.security.nl/article/18258/1/30_virusscanners_getest,_Symantec_de_beste.html&uid=117&clp=284905&clt=2476&d=12/03/2008&t=www

*** Fysieke interactiviteit met Siftables
De knappe koppen van het Massachusetts Institute of Technology, één van de meest prestigieuze technische universiteiten van de wereld, hebben weer iets ontwikkeld wat ons mond doet open vallen: de Siftables. Deze kleine, vierkante blokjes zijn in de werkelijkheid 20MHz computers. Indrukwekkender is de lijst van specificaties: full-color OLED-scherm, infrarood, Bluetooth, flashgeheugen, oplaadbare batterijen en een zogenaamde drie-assen versnellingsmeter, die bewegingen als kantelingen (hellingen) en trillingen kan waarnemen.
http://www.gadgetgarden.nl/archives/2008/03/de_knappe_koppe.php


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


IDYLLIC MUSIC: DE CD
[trip hop/chillout] Een van onze favoriete podcasts is Idyllic Music, waarin Jim Nye muziek verzamelt die je naar een ander landschap meevoert. Die muziek is afkomstig van onafhankelijke artiesten, die buiten de mainstream werken, en trip hop brengen of ambient, chillout, dub, jazz, of downtempo.
Ter gelegenheid van de 100e uitzending werd er een compilatie gemaakt van de beste songs uit de afgelopen afleveringen - en op twee virtuele cd's gezet, die je volledig gratis kan downloaden: een met "songs", de ander met "instrumentals". Bovendien kan je op de site ook nog een front en back cover vinden. Erg sympathiek. Downloaden dus maar, en als de muziek je bevalt, abonneer je dan ook maar meteen op de podcast!
http://www.idyllicmusic.com/
http://www.idyllicmusic.com/podcasts/100Vmix.mp3
http://www.idyllicmusic.com/podcasts/100Imix.mp3

IAMBIC
[ambient] veel van de muziek die je bij Idyllic Music vindt is gratis te downloaden op het web - maar daarom niet mnider prachtig. Zo ook de muziek van Guy Andrews, die onder de naam Iambic songs maakt. Bij zijn platenlabel kan je drie volledige cd's downloaden, inbegrepen info en cover art, als zip-bestand, maar je kan ook de songs apart downloaden.
Het zijn weliswaar soundscapes, maar erg delicaat uitgebouwd, niet vrijblijvend.
http://www.iambicmusic.com
http://www.laridae.at/releases.php?id=41
http://www.idyllicmusic.com/notes/e107.html

KARMACODA
[idyllic] Een heel bekende naam in dit genre - deze vierkoppige band, met een vrouw als front, draait al mee sinds 2001. Zij brengen een boodschap van emotie, gezongen door de zachte stem van Heather Pierce. Geen gratis downloads, wel een volledig album dat je in streaming beluisteren kan. Chillout muziek van het beste soort.
http://www.karmacoda.com/music_illum.html

PLASTERCLUSTER
[jazz/ambient] Iets meer uptempo, deze Plastercluster. Cool jazzy ritme, erg onderhoudend van sfeer. Op de website van de band op Myspace kan je enkele songs in streaming beluisteren, maar wij vonden bij Electrobel de cd om gratis legaal te downloaden.
http://www.electrobel.it/artist/59


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Iemand die met modder gooit verliest terrein.
- gezegde -
De nieuwe oogst


PICAPP: FOTO'S VOOR JE BLOG
Beelden doen meer dan een blog alleen maar opfleuren: zij trekken de aandacht, kunnen niets illustreren. Maar het is niet iedereen gegeven om zelf goede afbeeldingen te kunnen maken of goede foto's. Daarom bestaan er online beurzen waar je zulke foto's vinden kan. Sommige van die beurzen vragen veel geld voor de foto's, anderen, zoals PicApp, doen het voor niets. Het voordeel van deze site lijkt ons dat je hier wel erg originele beelden vindt, die je dan gebruiken mag in je blog, op je website...
[Taal: Engels]
http://www.picapp.com/

101 GRATIS GAMES 2008
In dit artikel vind je, zoals de naam het suggereert, 101 gratis spelletjes. Want terwijl de ogen van de hele wereld gericht zijn op grote games, zijn er honderden kleine, onafhankelijke, en vooral: gragis games, die liggen te wachten om gespeeld te worden. Deze spelletjes moet je eigenlijk niet spelen om geld te sparen, wel om het plezier van een nieuw spel te ontdekken. En wie weet zit hier wel de publiekstrekker voor 2008 tussen?
[Taal: Engels]
http://www.1up.com/do/feature?pager.offset=0&cId=3165201

De meest virale filmpjes van 2007
Er is absoluut geen tekort aan filmpjes op het internet. Maar toch zijn er af en toe filmpjes die de hele wereld rondreizen, van vriend tot vriend doorgestuurd worden, omdat zij je op de een of andere manier "pakken". Van het filmpje waarin een kudde leeuwen en alligators een baby-buffel betwisten, tot de Filippijnse gevangenen die, gedwongen weliswaar, een masa-opvoering brengen van Thriller van Michael Jackson, tot de deelnemer aan een Britse versie van Idool, die daar een pracht van een "Nessun Dorma" neerzet, waarbij je heus de tranen in de ogen krijgt: dit zijn echt wel de top virale filmpjes van 2007!
[Taal: Engels]
http://www.aolvideoblog.com/2007/11/28/best-viral-videos-of-2007-no-11/

PAPIEREN SPEELGOED
Zalig! Tegenover de stortvloed van X-boxen en Wii's die ouders stukken van mensen kosten, is er hier een pareltje van een website, waar je afbeeldingen kan downloaden en uitprinten, om daarna, lekker ouderwets, de afbeelding uit te knippen op de lijntjes, en op de stippellijntjes te vouwen... om een pracht van een slak, een giraffe, een paard, of nog veel meer te krijgen!
[Taal: Engels]
http://www.thetoymaker.com/2Toys.html

GRATIS AFBEELDINGEN
Enkele dagen geleden hadden wij het over een nieuwe site waar je afbeeldingen en foto's kan vinden die je gratis in je weblog of op je site gebruiken mag. Maar er zijn nog meer sites die deze mogelijkheid bieden. En daarvan vind je een handige opsomming in... natuurlijk: Wikipedia!
[Taal: Engels]
http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Free_image_resources

BEN IK DE ENIGE?
SOms kan het gebeuren dat je naar een website wil surfen, maar dat die niet bereikbaar is. Dan is de vraag: ligt het aan mijn verbinding, de verbinding van mijn provider naar die site, of is het de site zelf? Deze site geeft het antwoord: gewoon het adres ingeven van de site die je niet kan bereiken, en je krijgt als antwoord of de site wel degelijk "alive and kicking" is, of dat zij echt platligt.
[Taal: Engels]
http://downforeveryoneorjustme.com/

GOOGLE'S PAASEITJES
Het is pas Pasen geweest, en wellicht heb jij ook paaseieren geraapt (of laten rapen) die "gebracht zijn door de klokken van Rome". Maar in computertermen betekenen paaseieren of Easter Eggs heel wat anders dan lekkere chocolade: het zijn grapjes die programmeurs in hun programma's steken, gewoon voor de fun.
In dit artikel bij PC World vind je een verzameling van deze Easter Eggs. Van een spelletje waarbij jij Paaseieren moet opvangen in een mandje, tot het Beach thema van iGoogle - want wanneer je dat op 3:14 AM (Amerikaanse tijd) zet, dan zie je iets heel vreemds: het monster van Loch Ness verschijnt!
Nog meer leuks op onderstaande link.
[Taal: Engels]
http://www.pcworld.com/article/id,142620/article.html?tk=nl_wbxsld

HTM2PDF: HELE SITES OMZETTEN NAAR PDF
Erg interessant, deze gratis online tool. Vaak kom je immers op een pagina die je rustig zou willen offline lezen, uitgeprint op papier. Dat kan: HTM2PDF maakt van de pagina een PDF bestand, ook van het gedeelte dat je normalerwijze alleen ziet als je naar beneden scrollt op je scherm.
[Taal: Engels]
http://www.htm2pdf.co.uk/

MAGMYPIC: JIJ OP DE COVER VAN LIFE!
Een erg leuk ideetje, opgedolven door Wim Wylin. Hier kan je een foto van jezelf (of een vriend/in) uploaden, en dan kies je uit een van de 18 magazines en kijk: jij of jouw vriend/in prijkt op de cover van dit magazine! Life, Bling, Hiphop... zijn maar enkele van de titels. Fun! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.magmypic.com/

VRIJDAG MULTIMEDIADAG: SPEEL DE EXPO 58 QUIZ
Dit jaar, 2008, is het 50 jaar geleden dat er in Brussel de Expo 58 gehouden werd. En dat wordt natuurlijk herdacht op de radio. Zo kan je op de website van Radio1 een heel leuke multimediale internetquiz vinden, met meer dan 500 vragen, die draaien rond audiofragmenten en foto's van de Wereldtentoonstelling.
[Taal: Nederlands]
http://www.radio1.be/programmas/expoquiz/speel/

VRIJDAG MULTIMEDIADAG: LET'S PARTY!
Wij houden allen van feestjes, maar de onze zijn meestal wel braaf - met de uitzonderlijke uitspattingen af en toe. Maar de sterren kunnen van hun feestjes wel heel exorbitante evenementen maken, waarvan je dan soms in de roddelblaadjes leeft. Prachtige meiden die naakt in de badkamer staan, mensen die alle remmingen lossen op de dansvloer of in een hoekje van de kamer... Op deze site vind je foto's van zulke "wilde" fuiven. Kijk, en klop met je hoofd tegen het scherm van je computer, omdat je er niet bij was....
[Taal: Engels]
http://www.lastnightsparty.com/

VRIJDAG MULTIMEDIADAG: STUMBLEUPON VIDEO
Wellicht ken je de site Stumble Upon, die jou een erg interessante surftocht op het wereldwijde web kan bezorgen. Deze site, of liever dienst, die je ook als een extensie voor Firefox kan installeren, brengt je met een druk op de "stumble upon" knop naar leuke sites in een bepaald genre, die door andere gebruikers aangeprezen zijn.
Maar wist je ook dat deze dienst tevens over een videorubriek beschikt? Gewoon beginnen door op de Stumbl! knop te drukken, daarna zeggen of je dit filmpje leuk vond of niet, en je bent vertrokken!
[Taal: Engels]
http://video.stumbleupon.com

Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Marktplaats test met ‘aanbevelingen’
Marktplaats.nl start vandaag met een test in de groep Diensten waarbij gebruikers een 'aanbeveling' kunnen plaatsen bij een advertentie.
http://www.ad.nl/multi-media/2167550/Marktplaats_test_met_lsquoaanbevelingenrsquo.html
- Virtueel door de homostraat
Voor buitenlandse toeristen is het vaak even zoeken naar dat ene café in de Amsterdamse...
http://www.ad.nl/multi-media/2165573/Virtueel_door_de_homostraat.html
- Dodelijke humor
Dat is echt even schrikken op de Wii: een personage dat 'fuck' zegt. Daar blijft het in No More Heroes, een krankzinnige kruising van Tarantino en...
http://www.ad.nl/multi-media/2155893/Dodelijke_humor.html

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Thinkfree, gratis office-pakket
Thinkfree is een gratis online office-pakket dat opvallend veel overeenkomsten vertoont met Microsoft Office.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23137
- Opwindbare mp3-speler voor 40 euro
Weer een nieuwe opwindbare mp3-speler er bij! Thanko is dit maal de fabrikant. Met 63 dollar (40 euro) leveren ze de goedkoopste.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23134
- Je telefoon als mobiele router
Met het programma WMWifiRouter maak je van je smartphone een WiFi router. Zo kunnen laptops en andere telefoons via jouw mobieltje internet op.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23128

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Philips FlatTV: de modellen voor 2008
Design speelt dit jaar een grote rol bij de nieuwe flatscreens van Philips. Uit onderzoek bij consumenten was gebleken dat de moderne kijker op zoek is naar een televisie die uitzonderlijk en uniek is.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3242
- Zelf stokbrood bakken
Met een broodmachine kon je tot voor kort enkel gewoon brood bakken. De Home Bread Baguette van Tefal (OW5005) gaat een stapje verder en laat je toe ook kleine baguettes klaar te maken
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3243
- Het centraal stofzuigsysteem: hygiëne en gebruiksgemak voorop
Steeds meer nieuwbouwwoningen worden uitgerust met een centraal stofzuigsysteem. Een systeem dat al jaren zijn degelijkheid bewijst is dat van het Duitse Thomas
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3240

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Carphone Warehouse baseert nieuwe infrastructuur op de Ethernet platformen van Juniper.
Juniper Networks sloot een akkoord met Carphone Warehouse Networks (CPWN), één van de voornaamste dienstenleveranciers uit het Verenigd Koninkrijk.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18036&style=34360
- Microsoft: legale archivering van mails
Microsoft test momenteel een oplossing die ondernemingen toelaat de archivering van mails uitgewisseld door hun werknemers beter te beheren en in overeenstemming te zijn met de legale reglementeringen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18031&style=34360
- Het portaal van Autodesk overschrijdt een nieuwe kaap
De online community van Autodesk nadert de 100.000 leden voor de EMEA-zone, waaronder 6000 voor België.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18028&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Televisietoestellen zonder châssis
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/multimedia/televisietoestellen-zonder-chassis.cfm
- Beveiliging voor smartphones
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/gsm-gps--pda/beveiliging-voor-smartphones.cfm
- Diskeeper 8: Defragmentatie de klok rond
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/other/diskeeper-8-defragmentatie-de-klok-rond.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Nieuwe citygame rond SOS Stad onder Stroom van start
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5821
- Belgische regies over Google AdManager
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5820
- Online favoriete kanaal voor Belgische sollicitant
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5819

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Red je mobieltje van het water
http://www.computertaal.info/modules/articles/article.php?id=952
- File Dropper
http://www.computertaal.info/modules/articles/article.php?id=951
- Portable Software (deel 2)
http://www.computertaal.info/modules/articles/article.php?id=950

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- KPN ontsluit locatie mobiele bellers voor Hyves
http://life.tweakers.net/nieuws/52651/kpn-ontsluit-locatie-mobiele-bellers-voor-hyves.html
- Comcast zoekt samenwerking met Bittorrent Inc.
http://life.tweakers.net/nieuws/52649/comcast-zoekt-samenwerking-met-bittorrent-inc.html
- Apple verbiedt Windows-gebruikers Safari te gebruiken
http://core.tweakers.net/nieuws/52647/apple-verbiedt-windows-gebruikers-safari-te-gebruiken.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


35 TIPS VOOR GMAIL: BIJLAGEN NIET MEER VERGETEN
Wellicht overkomt het jou ook vaak (wij lijden aan hetzelfde euvel!): je wil een document versturen als bijlage, je begint de mail te schrijven, je klikt op "send" - maar in je haast ben je vergeten de bijlage toe te voegen!
Dit Greasemonkey script kan helpen (tenminste bij Engelstalige mails): het scant de inhoud van je mail af terwijl je schrijft, en let op de woorden "attachment" , "attached". En als je de mail wil versturen, zonder bijlage, dan verschijnt er een pop-up die je waarschuwt.
http://userscripts.org/scripts/show/2419

35 TIPS VOOR GMAIL: GMAIL NOTIFIER
Wil je verwittigd worden wanneer er nieuwe mail is, maar wil je niet de hele tijd je browser venster open houden en voortdurend CTRL-R (reload) klikken? Dan moet je de Gmail NOtifier downloaden, die bestaat voor Mac en Windows. Of je kan gebruik maken van de Firefox extensie die net hetzelfde doen (maar niet door Google uitgebracht is).
http://mail.google.com/support/bin/answer.py?answer=9429&topic=13383
http://toolbar.google.com/gmail-helper/notifier_mac.html
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/173/

35 GMAIL TIPS: RSS FEEDS
Nog niet genoeg mail in je In-vak bij Gmail? Laat dan ook je RSS feeds van je Google Reader binnenkomen in je Gmail. Dat doe je met dit Greasemonkey script. Alhoewel wij nog altijd voorstander zijn van de aparte feed-reader van Feed Demon...
http://userscripts.org/scripts/show/14030

35 TIPS VOOR GMAIL: CHAT JA DAN NEEN BIJ DE ZOEKRESULTATEN
De instant messaging gesprekken die je voert via Google Chat, worden ook bewaard bij Gmail; zij krijgen daar het label Chat mee. Wil je bij een zoektocht voorkomen dat Gmail ook in deze gesprekken gaat zoeken, dan moet je na je zoekterm de syntax toevoegen "-label:Chat". Wil je echter de chats wél doorzoeken, dan gebruik je "+label:Chat".Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...


TIPCAM V1.5
Windows - freeware
Met dit progje kan je vastleggen wat er zich op je scherm afspeelt. Dat kan handig zijn om een bepaalde software uit te leggen, of om een probleem in een programma aan te tonen en naar de hulpdesk te sturen. Deze software laat ook toe om een klankopname (een "voice over") te maken, en de video te delen via Facebook. (Bron: Wim W)
http://www.scriptsearch.com/cgi-bin/jump.cgi?ID=6077

FOTOFLEXER
online tool voor fotobewerking
Steeds vaker komen wij bij onze surftochten programma's tegen die je niet meer moet downloaden, maar die je online kan gebruiken. Omdat zij zulke downloads vaak vervangen, hebben wij besloten om deze online diensten voortaan ook op te nemen in onze rubriek "shareware". Een van deze steengoede online diensten is Fotoflexer. Hier kan je namelijk een bepaalde bewerking uitvoeren op je foto's, die ook in Photoshop zit. En zoals wij allemaal weten is Photoshop een heel goede software, maar peperduur. Gratis vervangers zijn dan ook erg welkom.
Bij Fotoflexer kan je de achtergrond van een foto uitvegen. Je moet gewoon je foto uploaden, en op de "Geek" tab klikken, waar je 'smart scissors" selecteert. Met je muis teken je nu het stuk van je afbeelding dat je wil uitknippen. Je krijgt vervolgens een preview, en als je daarmee tevreden bent, dan klik je op "Create Cutout", waarna je de foto kan opslaan.
http://fotoflexer.com/

ULTRASHEDDER
Windows 98/XP/2000 - 213k - freeware
Zoals je weet, is bestanden wissen niet genoeg, want dan zijn zij niet echt verdwenen. Dit progje versnippert ze voorgoed!
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,69706-order,1-page,1/description.html?tk=nl_ddxdwn

MIRO
Windows XP/2000/Vista - 24,5 MB - freeware
Heb je dit programma nog niet uitgeprobeerd? Dan moet je dat als de weerga eens doen. Dit is namelijk een software die je kan beschouwen als een virtuele tv, met kanalen. Je "abonneert" je op een zender, en de software zal dan de gekozen films of afleveringen van een reeks downloaden. Installeer je de software, ga dan eerst even naar de instellingen, en kies voor de optie om niet meteen alle afleveringen te downloaden, doch manueel te kiezen wat gedownload moet worden. Zoniet gaat je downloadteller pijlsnel de hoogte in!
http://www.getmiro.com/

GOOGLE CALENDER SYNC
Win2000/XP/Vista - 662k - freeware
Dankzij deze gratis software kan je je Google kalender synchroniseren met de Outlook op jouw computer. Een gemakkelijk te bedienen tool die ervoor zorgt dat je afspraken uit de ene agenda netjes in de andere komen te staan.
http://www.chip.de/downloads/Google-Calendar-Sync_31113818.html

COMODO FIREWALL PRO
Windows XP/Vista - 20 MB - freeware
Geen zin in de gratis firewall die Microsoft in zijn besturingssysteem ingebouwd heeft? Dan is dit een prachtig alternatief.
http://www.chip.de/downloads/Comodo-Firewall-Pro_28397713.html

VRIJDAG MACDAG: MACFAMILYTREE 5.1
Mac OS X 10.4 - 32 MB - shareware
Een progje om de stamboom van je familie op te stellen, en te gaan speuren naar je voorouders. Deze vernieuwde versie bevat verschillende nieuwe tools, waaronder de mogelijkheid om de verschillende familieleden over de hele wereld te zien, en een gemakkelijke manier om het afgewerkte product naar vrienden en familie te verzenden.
http://ct.download.com/clicks?t=45127717-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=DOWNLOAD&s=5

VRIJDAG MACDAG: PAC THE MAN X
Mac OS X 10.3.9 - 3,5 MB - freeware
Een variant van het bekende Pacmangame, met heel mooie afbeeldingen, verschillende levels, en afwisselende spelletjes.
http://ct.download.com/clicks?t=45127722-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=DOWNLOAD&s=5

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....


Verleden week heben wij enkele sites vermeld van een van onze lezers, Henk. Daarbij is echter een foutje geslopen in het adres, zoals Henk ons meldt:
"Alleen is bij www.graphics-abc.com de laatste letter weggevallen en krijgen de aanklikkers nu helaas te maken met een momenteel bevroren computer terwijl die zoekt naar een onmogelijke url."
Met deze dus recht gezet, en onze excuses!

~~~~~~~~~~~~
~Lezer Werner reageert op ons artikel over dieven, die aan de hand van je gps achter je thuisadres kunnen komen:
<<<
Stel: een dief steelt je gps uit je wagen. Maar in die GPS staat ook jouw adres geprogrammeerd - je meeste ritten beginnen nu eenmaal vanuit thuis. Dan kan die dief je GPS gebruiken om via de snelste weg naar jouw huis te trekken, en ook daar hun slag te slaan!

Hilde
De gegevens achter de homeknop veranderen en instellen op het adres van het politiebureau
in je gemeente of stad

vriendelijke groet,

Werner
>>>
~~~~~~
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Iemand met een uurwerk weet hoe laat het is.
Iemand met twee uurwerken is nooit zeker.
- gezegde -