Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 27/3/2008 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 12
Nummer 542 van 22/3/2008
Gegroet lezer,

Een voorwoord dat geschreven werd op een voortsnellende trein, onder een loodgrijze hemel, terwijl de hagel tegen de ruiten kletste. Beken in de weilanden die overvloeien van het water, wegen die blank staan, de Nete die ik nog nooit zo hoog geweten heb... Voorwaar, het wordt een nat weekend!

Deze week vind je in Netties de voortzetting van de haarscherpe bespreking die medewerker Kris De Meulenaere maakte van Final Cut Express, alsook een eerste deel van een artikelenreeks van medewerker Paul over nieuwe aankondigingen van Samsung. Plus natuurlijk de berg artikels en tips die je van ons gewoon bent. Het mag dan al nat zijn buiten, binnen is het lekker warm, en hebt u mooi de tijd om uw Netties om te ploegen!

Veel leesplezier, hou het droog, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
JAPANSE ISP'S SPELEN VOORTAAN VOOR POLITIEMAN
De discussie is al een hele tijd gaande. In Frankrijk heeft president Sarkozy het voortouw genomen om de ISP's, de bedrijven die toegang tot het internet verlenen (Internet Service Provider) te betrekken bij het bestrijden van piraterij. Volgens het voorstel dat in Frankrijk op tafel ligt, moet de provider degene die betrapt wordt op piraterij van muziek of filmen voortaan een waarschuwing geven, en bij de derde waarschuwing de toegang tot het internet ontzeggen.
Er zijn heel wat tegenstanders van deze trend. Want de ISP's zijn enkel degene die zorgen voor het transport van de data. Dat was altijd zo in het verleden, en zij werden nooit verantwoordelijk gesteld voor de inhoud van die data. Je kan dat met een mooie analogie vergelijken met een busbestuurder. Wanneer iemand in een winkel een cd'tje gepikt heeft (te vergelijken met de internaut die een cd pirateert) en daarna op de bus stapt om met dat cd'tje naar huis ge gaan (te vergelijken met de internaut die de data van die cd over het netwerk van de IPS naar zijn eigen computer vervoert) dan kan je de buschauffeur toch niet verantwoordelijk gaan stellen voor die piraterij, of hem vragen dat hij in de toekomst een fouillering uitvoert bij de internaut, om te zien of hij geen illegale cd'tjes op zak heeft?
Dat is althans ons standpunt. Maar blijkbaar zien wij het verkeerd, want in steeds meer landen gaan de ISP's in op de eis van de film- software- en muziekindustrie om internauten op te sporen die illegaal bestanden delen, en die de toegang voortaan te ontzeggen tot het internet.
Een evolutie die toch wel zorgen baart. Wie A zegt, moet ook B zeggen. En dan moeten de providers voortaan ook porno opsporen en tegenhouden. En, wie weet, ook wel commentaren van politiek dissidenten?
Misschien een vergezocht scenario, maar waarmee wij enkel willen beklemtonen dat de providers tot hiertoe enkel beschouwd werden als neutrale doorgevers van het signaal, en dat het in onze ogen ook zo moet blijven...
http://www.techcrunch.com/2008/03/15/japanese-isps-to-ban-file-sharers/
http://torrentfreak.com/japanese-isps-agree-to-ban-pirates-from-internet-080315/

DE GEVAARLIJKE MACHT VAN YOUTUBE
Woorden die gedrukt staan hebben veel macht, maar beelden nog veel meer. Dat hebben de politici ondertussen verstaan. In de VS hebben de verschillende presidentskandidaten allen hun eigen filmpjes op YouTube gelanceerd. In eigen land sprak Leterme de bevolking toe vanop YouTube. Ook de raadselachtige Waris Dirie, de dame die verdween en weer opdook in Brussel, had een verhaal om de wereld in te sturen vanop YouTube.
Het beeld is machtig dus, en dat heeft ook een marinier ondervonden - tot zijn eigen schade. De mariniers van het Amerikaanse leger staan niet bepaald bekend voor hun zachtzinnigheid. Een van hen maakte een filmpje waarin getoond werd hoe hij een puppie, een jong hondje, van een klif afgooide. Een gruwelijk beeld - maar het was eigenlijk niet echt duidelijk of dit nu echt gebeurd was of niet.
In elk geval: de mensen die het filmpje namen niet de tijd om te onderzoeken of dit filmpje waar was of niet, en namen zelf het gerecht in handen. De dag nadat het filmpje op YouTube verscheen, werd de marinier met de dood bedreigd, en werd zijn familie geterroriseerd. Dat was mogelijk doordat "internet vigilantes", de burgerwacht van het internet, de naam en het adres van de marinier in kwestie via het internet verspreid hadden.
Bij dit verhaal dien je je de vraag te stellen, wie het ergste is: de marinier die al dan niet de puppy mishandeld/gedood heeft, of de vigilantes die bereid zouden zijn een mens te doden op basis van een filmpje waarvan de authenticiteit niet eens vaststaat....
http://www.latimes.com/technology/la-ca-webscout16mar16,1,767026.story

APPLE EN DE PROGRAMMEURS: ER ZIJN NOG 100.000 WACHTENDEN VOOR U
Je hebt het wellicht elders gelezen, of in onze analyse van de nieuwe strategie van Apple: voortaan mogen ook externe programmeurs programma's ontwikkelen voor op de iPod; Apple heeft daartoe de SDK (software developer kit) vrijgegeven voor de programmeurs. Maar of de toepassingen die zij schrijven nadien ook daadwerkelijk op de iPhone aangeboden worden, is nog de vraag.
Want eerste moeten de programmeurs zelf nog toegelaten worden tot het speciale programma van Apple; en nadien moet hun toepassing nog goedgekeurd worden. Het is immers zo dat alle externe toepassingen voor de iPhone enkel gedownlaod zullen kunnen worden via een speciale knop op de iPhone, of via iTunes, en dus de toestemming vereisen van Apple.
En dat is toch een ferme opdoffer voor de programmeurs, zo meldt CNN, want de programmeurs zijn teleurgesteld en zelfs ronduit boos. Het zou, volgens hen, nog gemakkelijker zijn voor een kameel om door het oog van een naald te geraken dan voor een onafhankelijke ontwikkelaar om opgenomen te worden in het iPhone Developers Program van Apple. Velen van deze ontwikkelaars, die de SDK gedownload hadden, bereid waren de 99 dollar te betalen om een officiŽle iPhone ontwikkelaar te worden, kregen een beleefde brief, die er neerkwam: "er zijn nog ... wachtenden voor u. Bel ons niet, wij bellen u." Met andere woorden: een afwijzing. En dat zint hen natuurlijk niet.
Lees meer over hun ongenoegen bij CNN.
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/mac-news/apple-iphone-2-0-en-de-sdk-awoe.cfm
http://apple20.blogs.fortune.cnn.com/2008/03/15/apple-to-100000-iphone-developers-dont-call-us-well-call-you/

RAADSEL OVER PLOTSE POPULARITEIT VAN EEN VIDEO MASHUP
De video "Evolution of Dance" stond 18 maanden lang aan de top van de meest bekeken video's bij YouTube. En plots is die plaats ingenomen door een andere video, een mashup van de song "Music is My HOt HOt Sex", die vanuit het nieuws de top 10 binnenstormde, en in een mum van tijd de song van Judson Laipply onttroonde.
Omdat YouTube dit nogal eigenaardig vond, werd een onderzoek ingesteld. De video werd tijdelijk verwijderd uit het lijstje van de meest bekeken video's, maar bleef op de servers van YouTube staan. En kijk: in de week tijd die het onderzoek in beslag nam, werd het filmpje nog eens door 25 miljoen mensen bekeken. Omdat de beheerders van YouTube geen onregelmatigheden vast konden stellen, werd het filmpje terug in de top 10 gezet, en heeft nu dus de eerste plaats met maar liefst 114,3 miljoen keer bekeken!
Onbegrijpelijk. De maker van het filmpje zegt zelf dat hij het lelijk vindt, en dat het in een zucht en een gauw gemaakt werd. Maar hij was zo boos dat er getwijfeld werd aan zijn eerlijkheid, en de indruk gewekt werd dat hij gesjoemeld had, dat hij het filmpje terug verwijderd heeft van YouTube.
Een raar verhaal - en wij zijn echt benieuwd wat dit allemaal te betekenen heeft, en waar dat succes vandaan komt. Heeft het te maken met het feit dat de song door een Britse student, ene Nick Haley, gebruikt werd voor een zelfgemaakt reclamefilmpje voor de iPod Touch, en dat dit filmpje later door Apple opgepikt werd en professioneel overgedaan werd?
Of gaat het echt om een hack - die weinig goeds voorspelt voor het kwoteringssysteem van Google? Als jij het weet, dan mag je het ons vertellen!
http://en.wikipedia.org/wiki/Music_Is_My_Hot_Hot_Sex
http://www.theage.com.au/news/web/mystery-over-zapped-hot-hot-sex-youtube-clip/2008/03/17/1205602260200.html

GPS LEIDT DIEVEN NAAR JE HUIS
Stel: een dief steelt je gps uit je wagen. Maar in die GPS staat ook jouw adres geprogrammeerd - je meeste ritten beginnen nu eenmaal vanuit thuis. Dan kan die dief je GPS gebruiken om via de snelste weg naar jouw huis te trekken, en ook daar hun slag te slaan!
Dat is de waarschuwing die automobielorganisaties de automobilisten meegeven. In het Verenigd Koninkrijk zijn al verschillende gevallen bekend van huizen waarin ingebroken werd, een peperdure sportauto uit de garage gestolen werd, nadat inbrekers eerst met de gps aan de haal gegaan waren, en dan naar het huis van de eigenaar van die gps trokken.
En wat zich in het VK voorgedaan heeft, kan zich uiteraard ook elders voordoen. Wat kan je dan doen om ervoor te zorgen dat dit jou niet overkomt? De automobielorganisaties raden aan om je privégegevens op je gps zoveel mogelijk te beschermen, eventueel met een beveiligingscode.
GPS toestellen zijn, zo weet de Australische site The Age te melden, erg gegeerd bij auto-inbraken; zij vervoegen het rijtje van laptops, mobieltjes en iPods. Zien dieven zo'n kleinood liggen, dan wordt al snel het raampje ingeslagen en is het toestel foetsie. De gestolen gps-toestellen komen dan op de zwarte markt terecht, waar zijn tussen de 50 en 100 dollar opbrengen.
Uiteraard is het handig om je gps uit de wagen te nemen, om zo de inbrekers niet in verleiding te brengen. Maar op de duur moet je al heel wat uit je wagen verwijderen en zelf dragen, om die inbrekers te slim af te zijn: de stereo, je laptop, je gsm, je gps...
http://www.theage.com.au/news/technology/gps-may-lead-thieves-to-your-home/2008/03/16/1205602166079.html

NIEUWE MANIER VAN ZOEKEN VAN YAHOO VERONTRUST CONTENT EIGENAARS
Volgens een bericht bij Business Week zouden onderzoekers bij Yahoo een nieuw spoor ingeslaan zijn bij het concept van de zoekmachines. Wanneer je momenteel een trefwoord ingeeft in een zoekmachine, krijg je als resultaat links naar websites die rond dit trefwoord draaien. Stel: je zoekt naar een restaurant in Brussel. Je krijgt de naam van verschillende restaurants. Je kiest een van die restaurants, en gaat terug naar de zoekmachine, want je wil besprekingen vinden over dat restaurant. Je leest die besprekingen, en gaat dan opnieuw naar de zoekmachine, om een routebeschrijving op te vragen.
Yahoo wil dit nu verbeteren, en in de pagina met zoekresultaten verwante informatie meteen verwerken. Die zou dan afkomstig zijn uit andere pagina's. Met andere woorden: je wordt niet meer doorgelinkt naar die andere sites, maar de info uit die site komt meteen op de pagina met de zoekresultatie. Webpagina's zijn dan geen bestemmingen meer. Hun content wordt gratis doorgesluisd naar de zoekresultaten.(1)
Natuurlijk is het systeem van Yahoo voor de internaut zelf eigenlijk veel beter. Maar is deze manier van werken wel eerlijk? kan je je afvragen. Want deze sites halen hun inkomsten uit advertenties op hun pagina's. Als de zoekmachines de internauten niet meer doorsturen naar deze sites, dan verliezen zij hun inkomsten. De zoekmachines daarentegen houden de zoekers langer bij zich, en winnen dus meer aan advertentiegeld.
Bij Chris Brogan vind je een discussie over dit onderwerp, waarover je allicht nog veel meer zal horen!
http://www.businessweek.com/the_thread/blogspotting/archives/2008/03/yahoos_raghavan.html
http://www.chrisbrogan.com/the-sound-of-content-ripping-free-from-its-page/

STRIJD IN MIDDEN-OOSTEN OOK IN FACEBOOK WEERSPIEGELD
Het internet mag dan al wereldwijd zijn, dat wil niet zegen dat het vrij is van grenzen. Integendeel: de grenzen uit de "echte" wereld worden ook online doorgetrokken. Dat mag blijken uit dit verhaal over de sociale netwerksite Facebook, en het incident dat ontstaan is rond de geografische ligging van gebieden die betwist worden in de IsraŽlisch-Palestijnse oorlog.
Verschillende Joodse kolonisten protesteerden namelijk toen zij, bij het aanmelden, als inwoners van "Palestina" geklasseerd werden; het gaat met name om inwoners van nederzettingen op de bezette Linkeroever, die menen dat hun woonplaats deel uitmaakt van IsraŽl, en dat er geen land bestaat dat Palestina heet.
Daarop besloot de directie van Facebook dat de inwoners van zulke grote nederzettingen voortaan zelf kunnen kiezen of zij als inwoners van IsraŽl of Palestina geboekstaafd willen worden. Want zo ver gaan dat ook het "land" Palestina geschrapt werd, dat wou de directie van Facebook niet doen, daarin gesteund door een groep die zichzelf de titel geeft "Als Palestina geschrapt wordt van Facebook, sluit ik mijn account". Deze groep telt 4.700 leden. En uiteraard ontstond dan aan de overzijde een groep, die zichzelf noemde "Het is niet Palestina, maar IsraŽl". En deze groep telt dan weer 13.000 leden.
Een spijtig voorval, dat helaas gewoon een weerspiegeling is van de territoriumstrijd in het Midden-Oosten... (Bron: The Age)
http://www.theage.com.au/news/web/facebook-in-regional-dispute/2008/03/18/1205602340792.html

WINDOWS VISTA SP1 NU UIT VIA WINDOWS UPDATE
Half april is het dan zo ver: dan kan je eindelijk de lang verwachte Service Pack 1 voor Windows Vista downloaden. Die zou verschillende verbeteringen bevatten; onder andere zou het probleem met het trage kopiŽren opgelost zijn. Tussen haakjes: het kopiŽren zelf verloopt uitzonderlijk snel, Vista heeft er alleen moeite mee om de tijd te berekenen die dat het nodig heeft om de bestanden te kopiŽren of verzetten... Verder zouden er ook verschillende problemen van stabiliteit en ontbrekende drivers opgelost moeten zijn.
Zoals gezegd: half april zal je de SP1 binnenkrijgen via de normale Windows updates. Maar kan je zolang niet wachten, dan kan je nu al de Update downloaden. Daarvoor moet je gewoon naar Start gaan, All Programs, Windows Update.
Er zijn echter omstandigheden dat je deze update niet zal zien, en dus ook niet zal kunnen downloaden. Enkele van de meest voorkomende omstandigheden:
- je hebt de voorafgaandelijke voorbereidingspaketten nog niet geïnstalleerd;
- je hebt al een eerste pre-release van SP1 op je computer staan; die moet je eerst verwijderen vooraleer je de definitieve SP1 kan installeren;
- je hebt al SP1 (mogelijk omdat je computer pas heel recent aangekocht is); dat kom je te weten door op het bureaublad rechts te klikken op Computer, en Properties te kiezen;
- je hebt een Vista in een andere taal dan Engels, Frans, Spaans, Duits of Japans.
- Update heeft ontdekt dat er drivers op jouw computer staan waarvan geweten is dat zij problemen geven bij de update; in dit geval wordt de update automatisch uitgesteld tot het probleem met de drivers opgelost is.
Wij hebben alvast de bovenstaande instructies getrouw gevolgd, en hebben inmiddels SP1 op onze computer staan. Wij houden je op de hoogte van spectaculaire verbeteringen (of spectaculaire problemen!)
http://windowsvistablog.com/blogs/windowsvista/archive/2008/03/18/windows-vista-sp1-released-to-windows-update.aspx
http://www.microsoft.com/downloads

ONTWERPER VAN HET INTERNET TEGEN TRACEREN VAN DE INTERNAUT
Wij hadden het er verleden week nog over, dat de adverteerbedrijven en de zoekmachines ontstellend veel over ons te weten komen, en dat die hoeveelheid gegevens elke dag nog toeneemt.
Er is nu zelfs sprake van een gespecialiseerd bedrijf, Phorm, dat haar diensten wil aanbieden aan internet providers om een nog meer gerichte tracering uit te voeren, en zo gepersonaliseerde advertenties te laten verschijnen bij de internaut. Dit plan krijgt echter de wind van voren, en roept heel wat protest op. Een van de boegbeelden van dat protest is Sir Tim Berners-Lee, een van de grondleggers van het interne. Hij zei vlakaf dat hij van ISP zou veranderen, als zijn ISP met Phorm in zee zou gaan. Hij wees op de gevaren van die doorgedreven tracering.
"Ik wil weten of dat, wanneer ik informatie opzoek over een bepaalde vorm van kanker, dit gegeven niet doorgegeven wordt aan mijn verzekeringsbedrijf, en dat ik ineens meer premie moet betalen, omdat zij denken dat ik kanker heb, op basis van mijn zoektocht."
Het probleem bij Phorm (en gelijkaardige trackers) is dat "in principe" er geen mogelijkheid is om die gegevens te koppelen met jouw persoontje. In principe, want er zal altijd wel de een of ander zijn die de verzamelde gegevens wil inkijken voor zijn eigen doeleinden, zelfs gewoon om zijn nieuwsgierigheid te bevredigen. Denk maar aan de resultaten van het comité P verleden week, waaruit bleek dat de database van de politie teveel misbruikt wordt door agenten (en anderen) die gegevens opzoeken waartoe zij eigenlijk geen recht hebben.
Om terug te komen op Sir Tim: die vindt dat zijn gegevens en zijn webgeschiedenis aan hem toebehoren, en dat als bedrijven die willen hebben, zij hem daarvoor toestemming moeten vragen - toch minstens een soort opt-in systeem dus.
Bij BBC vind je een vraaggesprek met Sir TIm, en wat meer achtergrond over Phorm.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/7299875.stm
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/7300434.stm

NIEUWE TOOLS BIJ GOOGLE SPREADSHEETS
Het is wel handig om online een rekenblad-software te vinden zoals Google Spreadsheet, waarmee je bestanden snel kan bewerken. Het vervangt natuurlijk niet een spreadsheet zoals Office Excel, want die heeft veel en veel meer mogelijkheden. Toch voegt Google stilaan telkens en telkens meer mogelijkheden toe aan haar online spreadsheet.
Zo bevat de spreadsheet voortaan ook een auto-aanvuller: wanneer jij in een cel een woord ingeeft dat elders in deze kolom of rij voorkomt, zal Google Spreadsheet dit woord automatisch aanvullen. Dat heeft de échte Excel natuurlijk al lang, maar pas wanneer je het niet hebt, zoals tot nu het geval was bij Google Spreadsheets, dan weet je eigenlijk wat je mist!
Google heeft ook een nieuwigheid ingevoerd, die toch wel handig is, wanneer je online met verschillende personen aan hetzelfde document werkt. Om dat online samenwerken te vergemakkelijken bood Google de mogelijkheid om de collega's via een invulformulier bepaalde gegevens in de spreadsheet te zetten. Nu komt daar nog iets extra bij, erg handig: je kan vragen dat Google jou verwittigt wanneer een bepaald veld gewijzigd wordt, via zo'n formulier. WIjzigingen worden ook met een kleurtje gemarkeerd, waardoor zij gemakkelijke opvallen.
Verder zijn er ook nog de "Gadgets" bijgekomen, leuke (maar in onze ogen eigenlijk overbodige) effecten op een reeks cellen. Deze Gadgets kan je oproepen door een reeks cellen te selecteren, en dan te kiezen Insert - Gadget. Een artikel bij Google Blogoscoped geeft enkele voorbeelden van zulke Gadgets.
Mooie tools? Nog lang geen Excel, maar het wordt steeds interessanter. Nadeel is en blijft dat je online moet zijn om Google Spreadsheets te kunnen gebruiken...
http://blogoscoped.com/archive/2008-03-19-n20.html
http://docs.google.com/
http://googlesystem.blogspot.com/2008/03/google-spreadsheets-adds-gadgets.html

APPLE OVERWEEGT EEN NIEUW MUZIEKMODEL
Zou jij bereid zijn om een extra bedrag te betalen wanneer je een iPod aankoopt, om dan nadien gratis toegang te krijgen tot de hele iTunes bibliotheek? Of een extra bedrag te betalen aan je telecom operator voor het abonnement op je iPhone, als je daarna ook die gratis toegang zou krijgen?
Volgens verschillende bronnen speelt Apple met dit businessmodel, en zou het in onderhandelingen zijn met de grote platenmaatschappijen over de hoogte van dat bedrag. Het bedrijfsmodel is trouwens niet nieuw - Nokia is Apple al voorgegaan met zijn "comes with music" deal met Universal Music. Daarbij zou Nokia een 80 dollar per mobieltje betalen aan haar muziekpartners, een bedrag dat verdeeld zou worden in verhouding tot het marktaandeel dat de verschillende platenmaatschappijen hebben. Apple zou echter, nog volgens die bronnen, niet zo hoog willen gaan, en maximaal 20 dollar willen betalen.
Je kan je bij dit plan toch enkele vragen stellen - als het uiteraard waar is. Waarom zou Apple een systeem dat zo succesvol is en zo simpel, de eenheidsprijs van 99 dollarcent per song, in gevaar willen brengen? En nu de verkoop van de iPods begint te slabakken, brengt Apple die verkoop dan niet nog meer in gevaar door er een extra premie voor te gaan vragen?
Meer achtergrond bij The Guardian, Financial TImes, en Venture Beat.
http://blogs.guardian.co.uk/technology/2008/03/19/apple_mulls_unlimited_music_bundle_claims_financial_times.html
http://venturebeat.com/2008/03/18/itunes-unlimited-does-apple-really-want-to-mess-with-a-good-thing/
http://www.ft.com/cms/s/0/b55a0d64-f523-11dc-a21b-000077b07658.html?nclick_check=1

DE GEVOLGEN VAN TWITTER OP DE COMMUNICATIE
Microbloggen begint een eigen plaats te verwerven in onze communicatie. Twitter, Jaiku, Pownce: het zijn diensten die een sociaal netwerk koppelen aan korte snelle boodschappen. Je abonneert je op de berichtenfeed van bepaalde personen, waarbij je hen dan kan "volgen" en zien wat zij doen - welke film zij bekijken, welke sites zij bezoeken, welk gerecht zij bestellen in het restaurant en of het lekker was.
Deze microblog boodschappen gaan erg snel. In het verleden bleek dat zij na rampen of incidenten voor een uitstekende berichtgeving zorgden, met een live verslag vaak van de feiten. Zo'n twitter conversaties vertegenwoordigen zelfs een hele macht. Dat bleek onlangs bij de South By Southwest Interactive conferentie in Austin. Journaliste Sarah Lacy interviewde daar Mark Zuckerberg, CEO van sociale netwerksite Facebook. Zij is echter een financiŽle journaliste, en stelde dan ook vooral vragen die rond dit thema draaiden. De toehoorders waren echter gekomen om andere zaken te horen - vragen over code, over privacy, enz. En zij maakten hun ongenoegen kenbaar door met zijn allen twitters te versturen die Lacey hekelden.
Een ander voorbeeld van de kracht en de macht van de Twitters, hun nieuwe rol in de communicatie, vind je in een artikel van Ars TEchnica, rond een media- en communicatieprofessor, David Parry, die Twitter inschakelde in zijn communicatie met zijn leerlingen. Hij maakte van Twitter een klassewerk, en de studenten moesten microbloggen als huiswerk. En hij zag hoe Twitter een link werd die de gesprekken binnen en buiten het klaslokaal met elkaar verbond.
Twitter is trouwens ook de ideale manier om hulp te vragen - je weet iets niet, je weet niet hoe je een bepaalde taak in een programma doet, en je lanceert gewoon de vraag via Twitter. Hoogstwaarschijnlijk zal een van je "volgelingen" je al snel het antwoord geven!
Een ander mooi voorbeeld van het gebruik is wat de radio-uitzending Radio Online van de Tros doet; elke week is daar een uitzending over de nieuwe media, die ook als podcast gedownload kan worden. En tijdens de rechtstreekse uitzending kunnen de luisteraars ook met elkaar twitteren over wat zij horen.
Onze vraag daarom aan onze lezers: zijn jullie twitteraars? En zo ja: wat vind je er dan zo handig aan?
http://blog.wired.com/underwire/2008/03/sxsw-mark-zucke.html
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080319-twitter-breaks-down-barriers-in-the-classroom.html
http://www.radio-online.nl/

EEN BLACKLIST BIJ DE ZOEKMACHINES: HET ZWAARD VAN DAMOCLES DAT DE BEDRIJVEN BOVEN DE KOP HANGT
Voor jou, de gebruiker, zijn de zoekmachines een mooi ding, want deze zoekers helpen jou om te vinden wat je zoekt. Maar voor de bedrijven kunnen de zoekmachines een ware nachtmerrie worden, wanneer zij om een of andere reden op een zwarte lijst komen te staan van zo'n zoekmachine.
Het overkwam een site die de verschillende verzekeringspolissen vergeleek. De site verscheen als eerste op de lijst met zoekresultaten bij Google, wanneer je het trefwoord "car insurance" ingaf (de site is nu eenmaal in het VK gevestigd). Dat was de stand tenminste op 26 januari 2008. Maar op 2 februari werd de site "gestraft" door Google, omdat er op de site inkomende links voorkwamen, die door Google als frauduleus beschouwd werden.
Gevolg: de zoekterm "car insurance" die op 26 januari nog goed was voor 17,49% van het verkeer dat op de site belandde, was op 9 februari nog maar goed voor 2,31%. Waar de bezoekers naartoe gingen, in plaats van naar de bewuste site? Naar de concurrentie natuurlijk - want die kwam nu bovenaan de lijst met zoekresultaten te staan.
Is dit eerlijk? Mag Google zo'n macht hebben? Want blijkbaar hebben de sites die getroffen worden door zo'n verbanning niet echt veel verweer. De site KinderStart.com, die ook door zo'n blacklist getroffen werd, trok naar een gewone burgerlijke rechtbank, maar kreeg geen gelijk - nochtans zag de site haar bezoekersaantal met 70% dalen nadat zij verbannen werd door Google.
Het enige advies dat de site Journal Du Net kan geven: zorgen dat je de regels volgt die de zoekmachines bepalen. Maar is dit nog wel eerlijk - mogen de zoekmachines deze macht hebben? De zoekmachines hebben de bedrijven in de tang, maar ook de gewone gebruikers, van wie zij steeds meer gegevens verzamelen....
Meer info over de rechtszaak rond de Google pagerank, en het zwaard van Damocles dat de online bedrijven boven het hoofd hangt, in de onderstaande artikels bij Journal Du Net
http://www.journaldunet.com/solutions/0607/060710-google-proces-kinderstart.shtml
http://www.journaldunet.com/solutions/moteur-referencement/analyse/blacklistage-la-euro-a-pa-e-de-damocla-s-qui-fait-trembler-les-annonceurs.shtml

WE TELL STORIES: EEN APARTE BENADERING VAN LITERATUUR
De media vloeien door elkaar. Radio op het internet, als podcast - maar ook als podcast met beeld en tekstlinks. Video op het internet, maar ook met tekstfragmenten die je vanuit de video kan oproepen. En, niet te vergeten: tv op het internet, maar dan wel interactief.
Uiteraard ontsnapt ook de oudste vorm van media, het boek, niet aan de nieuwste evoluties. Er zijn al de e-boeken, en de nieuwe toestellen om deze e-boeken te lezen; de Kindle van Amazon, helaas nog altijd niet verkrijgbaar in Europa, is een van de meest veelbelovende toestellen op dat vlak. En nu is er een nieuw initiatief, van de befaamde uitgeverij Penguin Books, waarbij boeken gemengd worden met spelletjes en het internet. Een intrigerende vorm, die ons alvast kan boeien. En je mag eigenlijk wel best spreken van "Verhalen 2.0" spreken.
Het gaat hierbij om boeken, die in de reeks "We Tell Stories" uitgegeven worden, en door top auteurs geschreven werden. Een eerste boek, "The 21 steps", van Charles Cumming, maakt bijvoorbeeld gebruik van Google Maps, waarbij je de weg kan volgen die het hoofdpersonage van het boek aflegt. Andere auteurs maken gebruik van het internet op hun manier - en het zijn niet de minste schrijvers, want ook Nicci French neemt deel aan het project. IN totaal zijn er zes auteurs, maar ergens op het internet is er een zevende verhaal te vinden, zo meldt het persbericht. Hoe dat ineen zit, dat zullen we moeten afwachten!
http://www.psfk.com/2008/03/we-tell-stories-literature-meets-gaming.html
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=080319022

EUROPA GEEFT P2P RUILERS EEN KANS
Terwijl elders in de wereld, met de VS op kop, streng opgetreden wordt tegen P2P ruilers, en zij haast vogelvrij verklaard worden, lijkt Europa een meer realistische benadering aan te nemen. P2P op zich is immers niet illegaal, het is gewoon een protocol, net zoals FTP of HTTP het zijn - het feit dat heel wat internauten van dit protocol gebruik maken om illegale dingen te doen is nog niet de reden om P2P op zich te verbieden.
Juist omdat er zoveel illegale zaken gebeuren op de P2P netwerken, zijn de wetgevers in verschillende landen nogal gemakkelijk gevonden om de privacy van de gebruiker, die normalerwijze beschermd is bij de andere protocollen, met de voeten te treden zodra het woordje P2P valt. In Europa reageert de wetgever echter anders. Zo heeft het Federale grondwettelijk hof in Duitsland beslist dat de identiteit van P2P ruilers privé moet blijven, en niet langer onthuld moet worden aan mediabedrijven die hen beschuldigen van inbreuken op de privacy. Enkel wanneer het zou gaan om "zware" misdrijven, zoals moord, kinderporno of kidnapping, zijn de providers nog verplicht om de identiteit van de ruilers vrij te geven.
Duitsland staat niet alleen met die houding - onlangs werd het anti-piraatbedrijf Logistep, dat Italiaanse P2P ruilers bespioneerde, veroordeeld omdat het illegaal zou bezig zijn. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat Europa de piraten een vrijgeleide geeft!
http://torrentfreak.com/anti-piracy-company-spied-on-thousands-of-p2p-users-080317/
http://torrentfreak.com/german-court-decision-hands-big-win-to-file-sharers-080320/
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


FINAL CUT EXPRESS 4: BEELDMONTAGE (B)
Bij het tweede projekt - de klassieke diamontage - heb ik me rot gezocht naar een mogelijkheid om op efficiŽnte wijze beeld en geluid te koppelen.
In tegenstelling tot film, waarbij de lengte van je fragmenten bepaald wordt door, letterlijk, het aantal beeldjes dat je hebt, ben je bij dias' vrij de (tijds)duur van elk beeld individueel te bepalen. Je tracht beelden te combineren met een muzikale zin.
Voor mijn analoge diaprojectoren waarvan de overvloeier vanop een oude Sinclair QL aangestuurd wordt, heb ik destijds zelf besturingssoftware geschreven en waarin ik (b.v. op basis van de duur van een muzikale zin) begintijd, eindtijd, aantal diaís en overvloeitype en snelheid van de overvloeing ingeef; de computer bestuurt voor mij de projectoren.
Wat mij nu eigenlijk verbaast is dat FCE niet over de mogelijkheid beschikt om een reeks beelden aan een geluidstraject te koppelen: ik heb b.v. een stuk muziek dat 155 seconden duurt - ik heb 30 diaís. Verdeel me nu die diaís over de lengte van het gekozen muziekstuk en vloei telkens langzaam over.
Nogmaals, voor iemand die alleen video monteert, mag dit een gekke redenering zijn, maar wie, zoals ik, gewoon is om diamontages te maken is dit een belangrijk gegeven. In video is geluid ondergeschikt aan beeld omdat per definitie het aantal geschoten beeldjes een (relatief) vast gegeven is. Je past je muziek dus aan aan je beelden.
Bij diaís kan je een mooi stuk muziek klaarmaken en je plaatst je beelden hier bovenop. Het geluid primeert dus op het beeld, wat ons meteen naadloos bij het volgende onderwerp brengt.
Kris De Meulenaere

FINAL CUT EXPRESS 5: GELUIDSMONTAGE
Tijdens het monteren van je beeldmateriaal, begin je automatisch te denken aan de akoestische begeleiding. Deze begeleiding kan opnieuw alle mogelijke formaten aan: .mp3, .ogg, .wav, .aac Ö
Voor een gewone productie, maak je meestal gebruik van 8 audiosporen: 2 x 2 gewone stereosporen voor je muziek, 1 x 2 sporen voor commentaar (bij docuís) of de stemmen in geval van speelfilm en 1 x 2 sporen voor de effecten en achtergrondgeluiden. Werk je in 5.1, dan vermeerdert het aantal sporen, afhankelijk van wat je wil bereiken en daarover wil ik nu, wegens gebrek aan ervaring niet langer uitweiden.
Je kan dit rechtsreeks in FCE. Ik heb het geluid trouwens op die manier wegens tijdsgebrek rechtstreeks bewerkt in FCE voor beide projecten.
Bij FCE zit echter nog een apart programma waarmee je een complete geluidsband kan monteren: Soundtrack (een opnamestudio die je opnieuw meerdere audiosporen ter beschikking stelt). Met Apple Loops, onderdeel van Soundtrack, kan je zelf muziek componeren.
Ook hier heb je een arsenaal aan effecten ter beschikking, maar het oude gezegde 'schoenmaker, blijf bij je leest' is ook hier van toepassing.
Je zal me niet horen zeggen dat Apple geen goede geluidssoftware zou maken, verre van dat, Soundtrack bewijst dit ten volle, maar wanneer je teveel in 1 pakket wil stoppen, lijdt dit onvermijdelijk tot dat andere gezegde dat je 'tussen het bos de bomen niet meer ziet'.
Een goede geluidsmontage doe je in een apart programma. Voeg beide achteraf samen. Zo kan je je optimaal op elk onderdeel concentreren.
FCE heeft een speciaal exportformaat voor Soundtrack. Je plaatst dit bestand op het enig beschikbare videokanaal binnen Soundtrack en dank kan je rustig en apart de geluidsband monteren. Van het beeld blijf je op dat ogenblik af. Eventuele onvolkomenheden pas je aan in FCE. Het is dus echt een wisselwerking tussen twee pakketten.
Ik mis een mengtafel. Het zal wel aan mij liggen, zeker ouderwets, maar geef mij maar een mengpaneel dat in real-time (cfr. Adobe Premiere) toelaat de verschillende kanalen te bedienen en te regelen. Nu ben je verplicht om markers te plaatsen aan elk te wijzigen onderdeel en dan de aanpassingen door te voeren. De precisie die je verkrijgt door met markers te werken weegt echt niet op tegen het gevoel dat je in je werk kan leggen in een real-time regeling.
Kris De Meulenaere

FINAL CUT EXPRESS 6: RENDEREN EN CODECS
Tijdens het ganse proces van beeld- en/of geluidsverwerking, zal je zien dat je tijdsbalk van tijd tot tijd rood kleurt: je Mac kan niet tonen in het canvasscherm wat je zonet gemaakt hebt. Het materiaal moet 'gerenderd' worden.
FCE is, in vergelijking met Adobe Premiere, razendsnel. Dat, of mijn PC is trager dan mijn Mac, maar de eerlijkheid gebiedt me te stellen dat ik in elk geval een subjectief gevoel van enorm hoge snelheid ervaar. Het canvasscherm laat je dus toe je afgewerkt werkstuk te bekijken. Er zijn echter beperkingen. Zo is o.a. de resolutie beperkt. Wil je het resultaat van je werkstuk in het echt bekijken, op een groot scherm, dan moet je volgende stukje goed lezen Ö
Op een bepaald moment heb je een project klaar - geheel of gedeeltelijk, maar je wil toch een resultaat zien, in het echt, op het formaat dat je vooraf gekozen hebt en op een GROOOOOOT scherm. Op dat moment moet je je werkstuk gaan omvormen naar een beeldformaat dat je op TV of via een beamer kan projecteren. Dit omvormen heet exporteren.
De native wijze om te exporteren is net als bij Adobe, uitvoer via FireWire terug naar je camera, terug naar het mini-DV formaat.
Je kan natuurlijk ook kiezen voor verschillende andere vormen, afmetingen en resoluties voor je exportproduct. Het medium waarop je wil gaan weergeven, bepaalt uiteindelijk de vorm van de export: een YouTube filmpje zal een pak kleiner zijn dan voorstelling in HD bestemd voor projectie in een grote zaal en op groot scherm. Er zijn echter zoveel verschillende exportmogelijkheden dat je op den duur tussen het bos de bomen niet meer ziet. Het zal wel aan mij liggen, maar een deftig overzichtje waarin staat wat je moet gebruiken voor welke export, zou wel handig zijn.
Dat de softwaremakers geen boeken meer willen drukken die toch maar bij het oud papier verdwijnen, akkoord, maar enkele tabellen, waarin b.v. gewoon opgelijst staat
YouTube -- codec A
AVI -- codec B
MOV -- codec C
HD -- coded D
zou handig zijn. Nu ben je verplicht om de vele verschillende mogelijkheden uit te testen om te weten wat je moet gebruiken (op zich niet slecht, want je leert je programma kennen, maar wel tijdrovend).
Let op - als je kiest om het resultaat te branden op dvd, dan wordt de kwaliteit gereduceerd naar de resolutie van een dvd. Beter is de hoogst mogelijke te kiezen die jou projekt toelaat. Het reduceren naar dvd-formaat gebeurt immers normaal toch automatisch in het door jou Mac gebruikte brandprogramma (iDVD - Toast® 8 Titanium - Ö)
Wil je in HD weergeven, dan moet je voorlopig je afgewerkt product vanop de harde schijf spelen en de computer rechtstreeks aan je HD of HD-ready TV of beamer koppelen. Misschien brengt Blu-Ray op termijn raad om eigen HD producties op een ander medium over te brengen.
Kris De Meulenaere

FINAL CUT EXPRESS 7: BESLUIT
Het einde is in zicht; ik heb zelf ondervonden hoe verslavend FCE 4 kan zijn. Er zat nog een foutje in de afgewerkte film. Tweemaal 4 seconden teveel aan twee dia's. Ik ben er meer dan een uur mee bezig geweest om die fout te herstellen. Je stopt niet voor de fout verbeterd is en je beseft pas als je gedaan hebt hoeveel tijd je gespendeerd hebt aan die ene verbetering.
De regel die gehanteerd wordt om te bepalen hoelang je aan een project werkt voor het klaar is, is dat één minuut afgewerkt beeldmateriaal gelijk is aan één uur werk. Reken maar dat dit het absolute minimum is.

We hebben met een aantal mensen de resultaten bekeken via beamer en de commentaren waren goed. De dvd was goed. Zowel klank als beeld was goed, hoewel je duidelijk kon zien welke beelden er analoog en welke er digitaal opgenomen waren.
De diaís waren in elk geval verbluffend - haarscherpe beelden, die alleen een beetje aan blauwzweem leden, in HD - een droom.
Deze projectie geeft ook duidelijk aan hoe belangrijk de kwaliteit van een beamer is en dat dit toestel zelf over de nodige regelmogelijkheden moet beschikken om kleur en kleurtemperatuur te bepalen.

Ben ik nu tevreden over FCE 4?
Ja, volmondig ja, maar toch, er zijn bepaalde tekortkomingen.
Nu wil ik zeker niet zeggen dat die allemaal aan het programma liggen. Een goede opleiding, zelfs een basisopleiding, moet je in staat stellen om beter met dit nieuwe programma te werken. Een real-time mengtafel, de verbeterde (vereenvoudigde) mogelijkheid om batchopdrachten uit te voeren, een minimum aan handleiding op papier. Het zijn slechts enkele bemerkingen.

Final Cut Express 4 mag dan wel maar het kleine broertje zijn van Final Cut Studio, het doet wat het belooft op de verpakking en je moet reeds een verdomd goede amateur zijn, wil je de limieten van het programma bereiken.

En toch knaagt er nu nog iets Ö ik zou nu toch wel eens willen zien wat je dan allemaal met Final Cut Studio kan doen Ö..

Plus
- ongelooflijk veel programma voor zeer weinig geld
- een uitermate professioneel pakket - zonder compromissen
- uitgebreid arsenaal aan effecten
- zeer goed geluidspakket Soundtrack
- professionele titelgenerator LiveType (niet besproken)
- verbeterde rendering (bij FCE 3.5 was ze reeds goed, bij deze versie loopt ze op het eerste gezicht nog vlotter)
- vlottere weergave met minder fouten tijdens canvasweergave (FCE 3.5 gaf regelmatig fouten bij complexe beelden)

Min
- onbegrijpelijk voor wie nog nooit met beeldmontage/beeldverwerkingssoftware gewerkt heeft - bij aanvang, zeer hoge leercurve
- gebrek aan (papieren) informatie
- wie echt het programma wil gebruiken, MOET investeren in een gerichte opleiding
- ontbreken van een mengpaneel voor een eenvoudiger montage van de geluidsporen in real-time (cfr. Adobe Premiere)
- je moet er naar streven geluid in apart Soundtrack te maken. FCE is de max voor beeld maar scoort veel lager op vlak van geluid door de onhandige werking.

Kris De Meulenaere

SAMSUNGíS CRYSTAL LINE
Ook al heb je het in school anders geleerd, de wereld is plat. Althans dat beweert men bij Samsung. En deze wereld straalt klasse uit. Samsung heeft het hier over zijn nieuwe full HDTVís.
'Met de toepassing van het Crystal-ontwerp op de Series 6 Full HDTVís verandert Samsung echt het uitzicht van de tv-toestellen. Dankzij de visuele aantrekkingskracht zal het toestel een blikvanger worden in elke huiskamer,' aldus Peter Vanhecke, Benelux Director Audio Video bij Samsung Electronics.
Voor dit Crystal-ontwerp ging Samsung ten rade bij de automobiel- en modesector en er werdt een nieuw gietproces ontwikkeld. Het resultaat geeft een mooi pianozwart afgewerkt toestel. Het randje is volledig transparant en er is een streepje amber-rood te zien.'De kleur rood is niet zo toevallig. Het is niet zo dat er iemand beslist heeft dat het rood moest zijn, nee, er is een grondig en uitgebreid onderzoek aan vooraf gegaan.'
Toch zijn er volgens Samsungmedewerkers nog andere kleuren opkomst. 'Er is sprake van heel licht groen, bijna fluorescerend groen en van grijs.'
Nu is de afwerking natuurlijk belangrijk, maar het toestel zelf is ook mooi. In de Series 6 wordt de recentste versie van de Ultra Clear Panel technologie toegepast, waarbij het zwart nog dieper en de kleuren nog helderder worden. De reflecties werden nog meer onderdrukt en de zichthoek nog breder (178°). Het Full HD (1080p) scherm heeft een responstijd van 4ms.
De Series 6 Full HD LCD TVís zijn vanaf april 2008 verkrijgbaar in volgende formaten: 32-inch, 37-inch, 40-inch, 46-inch en 52-inch (modelnummers LE32A656, LE37A656, LE40A656, LE46A656, LE52A656). [Paul LIekens]
http://www.samsung.be

Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** DARPA ontwikkelt een mechanische nanocomputer, die robuuster is en efficiŽnter met energie omspringt dan de gewone chips.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=080317002

*** Alhoewel steeds meer mensen P2P netwerken gebruiken om content snel over te zetten, is 90% van de downloads toch nog altijd illegaal.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=080317004

*** Pas uitgebrachte patches voor Microsoft Excel doen de spreadsheet fouten maken bij het rekenen...
http://www.pcworld.com/article/id,143467/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Het is niet alleen YouTube dat af te rekenen heeft met klachten wegens illegale verspreiding van filmpjes: ook de videosite met Franse roots, DailyMotion moet een klacht verwerken, ditmaal van Calt Production wegens het verdelen van de uitzendingen Caméra Café en Kaamelott. Calt vraagt 2 miljoen euro schadevergoeding.
http://www.journaldunet.com/ebusiness/le-net/interview/nous-portons-plainte-contre-dailymotion-et-attaquerons-bientot-youtube.shtml

*** Binnenkort zal Windows Mobile ook ondersteuning hebben voor Flash, PDF: Microsoft heeft een licentie genomen op Adobe Flash Lite.
http://www.pcworld.com/article/id,143500/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Binnenkort kan je ook je mobieltje als boarding ticket gebruiken voor het vliegtuig
http://update.techweb.com/cgi-bin4/DM/y/hBHkw0GN8NU0G4U0FubS0EJ

*** Indrukwekkend: een op drie van alle video's die online bekeken werden, stond op de servers van YouTube
http://www.pcworld.com/article/id,143517/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Apple brengt de 802.11n Airport Express uit, die veel sneller werkt en een groter bereik heeft dan vorige modellen.
http://www.pcworld.com/article/id,143515/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Nog Apple News: Safari 3.1 is uit, althans voor de Mac.
http://www.lockergnome.com/forsythe/2008/03/18/safari-31-for-mac-and-windows/

*** Adobe zegt dat het toch een versie van Flash wil maken voor de iPhone; eerder had Apple's baas Jobs een stevige uppercut uitgedeeld aan Adobe, door te zeggen dat Flash niet goed genoeg is voor de iPhone.
http://ct.news.com/clicks?t=44331361-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=NEWS&s=5

*** Peer-2-Peer is voor veel internetproviders een kwelling. De downloadmethode zorgt ervoor dat de lijnen zwaar belast worden. Als het aan de P4P-werkgroep ligt is dat probleem echter voorbij, zij hebben een methode ontwikkeld die een hoop druk van de lijnen kan halen.
http://www.techzine.nl/nieuws/15576/P2P-hoeft-niet-langer-een-plaag-voor-ISPs-te-zijn.html


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetTHE TOUGH ALLIANCE
[Pop] Onze inspiratie gingen wij deze week zoeken bij de podcast Shifted Sound, aflevering 86. Je zal dan ook iets minder gratis MP3's vinden deze week, maar wel heel goede muziek, als streaming te beluisteren (en dus, voor de handige Harry, ook op de computer te bewaren...)
Als eerste The Tough Alliance. Een band met een erg vrolijke pop met stevig ritme, een beetje in de stijl van Frankie Goes to Hollywood. Heb je een eMuisc account, dan kan je je maandelijks toelage spenderen aan deze band. Maar je kan je ook opgeven voor een account bij The Spiral Frog, en dan de muziek gratis downloaden, mits je enkele advertenties voor lief neemt.
http://www.spiralfrog.com/download/artist/681035/The%20Tough%20Alliance
http://www.emusic.com/artist/The-Tough-Alliance-MP3-Download/11721936.html
http://www.thetoughalliance.com/

AARON ESPE
[Easy Listening] Prachtige muziek, in een iets trager ritme, die bij momenten doet denken aan Simon & Garfunkel. Op de podcastst staan twee songs van de man, bij eMusic kan je zijn album "My Whole Life" downloaden, en op zijn pagina bij MySpace vind je ook wat van zijn muziek om in streaming te beluisteren. Zalige muziek, echt!
http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=41538848
http://www.emusic.com/album/Aaron-Espe-My-Whole-Life-MP3-Download/10885929.html
http://www.shiftedsound.com/?p=110

UP UP DOWN DOWN LEFT RIGHT LEFT RIGHT B A START
[pop] Een verschrikkelijk moeilijke naam voor een band om te onthouden, en ze hebben hun eerste album dan ook toepasselijk "Worst Band Name" genoemd. In de podcast twee songs van de band, en op de website enkele songs die je ook kan downloaden. uptempo pop, eerlijke pop.
http://worstbandnameever.com/
http://www.gradwellhouse.com/upupyours/03%20I'll%20Thank%20You%20Later.mp3
http://www.gradwellhouse.com/upupyours/06%20The%20Red%20Loop.mp3

ELIAS
[pop] Krachtig opgebouwde pop. De artiest haalde zijn inspiratie bij grote maar erg diverse voorbeelden - van the Beatles tot Peter Gabriel en ColdPlay. OP de site van de band kan je twee songs downloaden, in de podcast zit er ook eentje, Get Some.
http://www.eliasband.com/media.html
http://www.shiftedsound.com/?p=110

HALOU
[Ambient/Dance] Een mengeling van de emo scene, soundscapes, ambient, en de club scene. Erg boeiende muziek die onstpant maar toch een inspanning vraagt om te luisteren, het is duidelijk geen muzak. Wij lusten er pop van! Bij eMusic te vinden, en op de eigen website van de band kan je muziek in streaming formaat beluisteren.
http://www.emusic.com/album/Halou-Wholeness-Separation-MP3-Download/10914733.html
http://halou.com/listen/Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
De ware mens wordt bekeerd door deugd,
niet door wapens.
- gezegde -

Waar gelachen wordt komt het geluk graag binnen.
- gezegde -

De nieuwe oogstIZZYMENU: VOOR DE WEBMASTER
Op deze site kan je in enkele minuten een mooi menu voor je website ontwerpen, volledig in CSS gemaakt, inbegrepen de submenu's in DHTML.
[Taal: Engels]
http://www.izzymenu.com/

APARTE VISITIEKAARTJES
Wil je echt indruk maken als creatieve mens, als ontwerper of designer? Dan heb je natuurlijk geen gewoon visitekaartje, maar iets echt aparts. Deze site geeft enkele voorbeelden van creatief ontworpen visitekaartjes, die elk voor zich tonen dat de maker ervan nagedacht heeft over zijn keuze.
Enkele mooie voorbeelden: het kaartje van Kevin Mitnick, de befaamde hacker - een metalen kaartje dat tools bevat om sloten te kraken. Het kaartje van een architect, met zaadjes erin gebouwd, die in een mum van tijd tot bloei komen. Heerlijk, die creativiteit!
[Taal: Engels]
http://creativebits.org/cool_business_card_designs_part_2

ENKELE VEELGEBRUIKTE CSS TRUCJES
Een gouden site voor de webmasters: op deze site vind je enkele prachtige tips om bepaalde effecten te bereiken met CSS. Bijvoorbeeld horizontaal centreren, "drop caps" maken (de hoofdletters aan het begin van een paragraaf of hoofdstuk, die verschillende lijnen tekst beslaan, zoals in de bijbel), enz.
[Taal: Engels]
http://stylizedweb.com/2008/03/12/most-used-css-tricks/

MAAK VAN JE USB STICK EEN ECHT ZWITSERS MES!
De USB-sticks zijn tegenwoordig helemaal niet duur meer. Enkele gigs opslagruimte zijn best betaalbaar geworden. En dus is het superhandig om al je vertrouwde progjes op zo'n stick te zetten. Want dan kan je, waar je ook bent, op welke computer je ook werkt, meteen aan de slag in een vertrouwde omgeving.
Dit artikel verzamelde enkele superhandige progjes die je absoluut op je stick zou moeten zetten, zodat hij een echt digitaal Zwitsers mes wordt: beveiligingssoftware, maar ook to-do lijstjes, kalenders, enz. Een aanrader!
[Taal: Engels]
http://www.rewardprograms.org/thefreegeek/features/how_to_make_your_usb_drive_into_a_digital_swiss_army_knife.html

HOE AANDACHTIG BEN JIJ?
Een test die wil onderzoeken hoe aandachtig jij bent, en hoe goed jij oplet. Het resultaat zal je allicht verrassen - net zoals het ons deed, en toont aan dat je dingen niet ziet als je naar andere dingen kijkt. Een pracht van een campagne.
[Taal: Engels]
http://www.dothetest.co.uk/

MAAK JE EIGEN BELTOONTJE!
Mashable heeft 10 tools naast elkaar gezet waarmee je zelf een beltoontje kan maken voor je mobieltje. Zo kan je altijd origineel uit de hoek komen, en bijvoorbeeld een stukje van je favoriete song als beltoon zetten.
[Taal: Engels]
http://mashable.com/2008/03/13/create-your-own-ringtone/

WAT ETEN WE VANDAAG?
Een handige zoekmachine, gespecialiseerd in recepten. Dat zorgt ervoor dat je recepten kan zoeken op basis van wat je in huis hebt. Je geeft dus de ingrediŽnten op die je al in huis hebt, en hoe meer ingrediŽnten, hoe beter het resultaat zal zijn. De site werkt met ajax, zodat de resultaten onmiddellijk verschijnen. Erg knap - helaas wel in het Engels, wij zouden een Nederlandstalige versie wel leuk vinden! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.supercook.com/
Nagekomen reactie van lezer Pol Steen:
nederlandstalige tegenhanger voor "supercook":
http://www.webchef.be/

MUSIC ABC
Er valt zoveel te vertellen over muziek. Lezer Henk heeft er een prachtige pagina aan gewijd, die uitgebreid, en in het Nederlands, vertelt over de verschillende insturmenten, over jazz, hoe je zelf muziek kan maken, enz. Ga ook eens kijken bij de rubriek "Muzieksites", want daar vind je dan weer allerlei links naar magazines, websites, onderwerpen als muziektheorie en muziekdistributie - kortom: wie zich echt aan muziek interesseert, is hier uren zoet!
[Taal: Nederlands]
http://www.music-abc.com

GRAPHICS-ABC
Gisteren hadden wij het over de erg interessante site van lezer Henk over Muziek, maar de man heeft nog meer in zijn petto. Hij heeft namelijk tevens een uitgebreide site vol informatie gemaakt over beeldbewerking. Artikels zoals "Ruis in je foto's - waar komt het vandaan", "De gulden snede als leidraad" bij het kiezen van kleuren zijn hier te vinden, maar ook links naar handige software om beelden te bewerken, en tips en manuals.
[Taal: Nederlands]
http://www.graphics-abc.co

EN.NL: EEN EIGENAARDIG EXPERIMENT
Burgerjournalistiek en user generated content worden op deze site nog een stapje verder doorgedreven. EN.nl, een initiatief van PCM (PersCombinatie Meulenhoff) bevat de gewone inhoud van het persagentschap ANP, waarop de internauten die berichten kunnen gaan bewerken. Alle wijzigingen worden wel bijgehouden, zoals bijvoorbeeld bij de Wiki, zodat je een overzicht hebt, en je ook kan terugkeren naar het originele bericht.
Een initiatief dat tot hiertoe weinig volgelingen lijkt te trekken. Commentaar geven op een bericht, het stemmen naar de voorpagina zoals bij Digg is één zaak, maar echt zelf het bericht gaan herschrijven is blijkbaar een stap te ver. Want wie zoiets al zou willen doen, die doet dat liever, naar onze mening, in zijn eigen blog, voor zijn eigen publiek. OF zien wij het verkeerd?
[Taal: Nederlands]
http://www.en.nl/

MP3GLE: AUDIOFRAGMENTEN ZOEKEN
Een redelijk goede zoekmachine voor muziekbestanden. De site verwijst enkel naar bestanden, en host ze niet zelf. Wat ons wel stoort is dat je geen contactgegevens vindt voor de verantwoordelijken van de site, enkel een Gmail account... wat niet echt vertrouwen geeft, want als dit een initiatief zou zijn van een echt bedrijf, dan had je hier toch wel de contactinfo voor dat bedrijf gevonden.
Maar wat zoeken betreft is de site wel in orde: geef een zoekterm in (een artiest, een song), en je krijgt meteen een reeks links naar sites waar je de muziek van deze artiest kan downloaden.
[Taal: Engels]
http://mp3gle.net/

VOOR GLADDE JONGENS MOET JE BIJ SHAVERSHOP ZIJN!
De makers van vergelijkende sites zoals PDAshop, smartphoneshop.be enz, het bedrijf Coolblue, hebben nu nog een nieuwe telg op de wereld gezet: shavershop. Daar kan je, zoals de naam doet vermoeden, scheerapparaten vergelijken. Want er zijn de verschillende methoden om te scheren, en dan heb je ook nog de baardtrimmers, tondeuses, scheerkoppen, en alle accessoires.
Je kan natuurlijk, als je je keuze gemaakt hebt, bestellen in de online winkel, maar je kan deze site ook gebruiken als handige vergelijkingssite tussen de verschillende modellen.
[Taal: Nederlands]
http://www.shavershop.be/
Nagekomen bericht: wij vernemen dat je voortaan bij de sites van deze groep ook besprekingen kan vinden door gebruikers voor de PDA, smartphone, enz.

VRIJDAG FOTOGRAFIEDAG: AS FOUND
Een verzameling foto's die op zichzelf perfect zijn - toch bekeken vanuit het oog van de verzamelaar. Ze worden gewoon vertoond "as found", zonder verdere uitleg. De context doet er niet toe, het is de momentopname die telt.
Een eigenzinnige keuze van soms erg mooie en soms bizarre foto's. (Bron: http://www.walkingmen.com)
[Taal: Engels]
http://www.as-found.net/

VRIJDAG MULTIMEDIADAG: FFFFOUND
Een webdienst waarbij internauten zelf hun favoriete afbeeldingen kunnen aanmelden die zij op het web gevonden hebben, maar ook commentaar kunnen geven en de keuezes van andere gebruikers kunnen aanprijzen. Een geleerd concept, waar wat ons vooral interesseerde waren de foto's, en die zijn van een uitzonderlijk hoog gehalte!
[Taal: Engels]
http://ffffound.com/

VRIJDAG MULTIMEDIADAG: VIDEOSITE SOAPBOX
GOogle Video en YouTube lopen natuurlijk meer in de kijker, maar ook Microsoft heeft een eigen video-afdeling bij haar Live! pakket: soapbox. Ondertussen zijn er al meer dan 3 miljoen filmpjes te bekijken. Deze video's worden uiteraard ingepast in de andere tools van Windows Live, zoals de Messenger: chatters kunnen in een Messenger gesprek een eigen video via Soapbox tonen aan de gesprekspartner.
Wat wij wel leuk vinden aan Soapbox, is dat deze dienst echt meteen herkent dat je uit BelgiŽ komt, en wel uit Vlaanderen, en filmpjes toont rond Leterme, Hugo Claus, enz. - terwijl Google bij zijn "plaatselijk gerichte" filmpjes de bal vaak ferm mis slaat!
[Taal: Engels]
http://video.msn.com/video.aspx/?mkt=nl-be

Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
- Merknaam Gmail niet exclusief
Internetzoekbedrijf Google mag de merknaam Gmail niet langer exclusief gebruiken in de Europese Unie. Dat heeft het EU-merkenbureau...
http://www.ad.nl/economie/2150067/Merknaam_Gmail_niet_exclusief.html
- Sandisk's eigen nano
De gelijkenis is frappant, maar de vergelijking maken is bij SanDisk op kantoor vast niet populair.
http://www.ad.nl/multi-media/2136292/Sandisks_eigen_nano.html
- Cebit-leuks
Elke week bespreekt Peter Otte zaken die iets gemeen hebben. Dit keer drie nieuwtjes van de computerbeurs...
http://www.ad.nl/multi-media/2136300/Cebitleuks.html

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Online karaoke
Een karaoke set hoe je niet aan te schaffen om lekker mee te jammeren met muziek. KSolo biedt de karaoke-versie van honderden liedjes online aan.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23085
- Veel meer mogelijkheden in Google spreadsheets
Google Docs wordt steeds professioneler. De spreadsheets van de online kantoorsoftware kunnen nu ook van grafieken en andere grafische extra's worden voorzien.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23087
- Surround Sound Portable Cinema System
Met een speciale hoofdtelefoon voor surround geluid en een videobril heb je altijd je homecinema-set bij je.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23071

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Nieuwe kleuren voor Apart plafondspeakers
Apart laat weten dat de belangrijkste modellen uit de succesvolle reeks plafondluidsprekers sinds kort standaard in de drie kleuren zwart, wit en zilver leverbaar zijn
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3236
- Muziek van iPod naar stereoketen sturen
iCast: Het iCast-systeem is een variant van de AudioCast, en werd speciaal ontwikkeld voor de bezi ..
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=03%A32008&newsid=5211
- Tweede generatie Gemstone design voor Acer notebooks.
Acer steekt zijn notebooks voor consumenten in een nieuw kleedje. De laptops zijn dunner en hebben een mooie, donkerblauwe en professionele uitstraling.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3231*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Facebook: kleine vooruitgang in gegevensbeveiliging
Facebook stelde de nieuwe tools voor om haar leden te helpen bij een beter beheer van hun persoonlijke gegevens.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18011&style=34360
- Iomega aanvaardt het aanbod van EMC
Het is slechts een kwestie van geld. EMC hoefde haar overnamebod van Iomega van 178 tot 205,5 M$ op te drijven, opdat de directie ermee instemde te worden overgenomen door EMC.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18010&style=34360
- Kleinste Intel-processor ooit heet Intel Atom
De Intel Atom processor, dat wordt de naam van een nieuwe familie van energiezuinige processors van Intel. Deze processors zijn speciaal ontworpen voor mobiele internetapparaten (Mobile Internet Devices - MIDs) en voor een nieuwe klasse van eenvoudige en betaalbare computers voor - met name - internetgebruik. Intel kondigt tevens de Intel Centrino Atom processortechnologie voor MID-platforms aan. Dit platform bestaat uit meerdere chips die samen zorgen voor een optimale internetbeleving op zeer compacte en mobiele apparaten.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17959&style=34360


*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- CD-ROM Infobel Belgium Business: the comeback
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/software/cd-rom-infobel-belgium-business-the-comeback.cfm
- De Deskjet blaast 20 kaarsjes uit
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/other/de-deskjet-blaast-20-kaarsjes-uit.cfm
- SCX-4500: Lasermultifunctional voor in de woonkamer
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/printers/scx-4500-lasermultifunctional-voor-in-de-woonkamer.cfm

*** Digimedia
http://www.digimedia.be/
- BeCommerce Awards 2008: het verdict
Gisteren vond in Brussel een derde editie van de BeCommerce Awards plaats, een samenwerking tussen vakorganisatie BeCommerce en het vakblad Inside.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5790
- Joint-venture tussen 9lives.be en Jeuxvideo.com
De Nederlandstalige gamingsite 9Lives.be (Telenet) en het Franstalige Jeuxvideo.com (Hi-Media) werken samen.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5789
- Virale wedstrijd met social networking gehalte voor Club Med
Maak een virtuele postkaart van je droombestemming en laat zo veel mogelijk mensen stemmen op je postkaart. Wie de meeste stemmen krijgt, wint. Dat is in een notendop het opzet van een campagne van Club Med BeLux die luistert naar de naam Ďgeluk naar keuzeí.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5788


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
Prinses Lillifee (NDS)
http://www.computertaal.info/modules/articles/article.php?id=946
Computerfataal: Wilders en Microsoft
http://www.computertaal.info/modules/articles/article.php?id=945
Surfen stimuleert vrouwen
http://www.computertaal.info/modules/articles/article.php?id=944

*** TWEAKERS NET
- Mininova en Tribler testen streaming video via Bittorrent
Mininova gaat de komende weken samen met het Delftse onderzoeksteam dat Tribler ontwikkelt een gesloten bèta-test houden voor het streamen van video via Bittorrent. De nieuwe dienst zal 'swarmplayer' gaan heten. »
http://core.tweakers.net/nieuws/52535/mininova-en-tribler-testen-streaming-video-via-bittorrent.html
- FCC: Netwerkneutraliteit niet bij 'illegaal gebruik'
In het kader van een onderzoek naar het belemmeren van p2p-verkeer door internetproviders heeft een lid van de Federal Communications Commision verklaard dat illegaal gebruik mogelijk zal worden uitgezonderd van netwerkneutraliteit. »
http://life.tweakers.net/nieuws/52530/fcc-netwerkneutraliteit-niet-bij-illegaal-gebruik.html
- Sandisk levert gratis drm-vrije muziek bij nieuwe mp3-speler
Sandisk biedt Amerikanen de mogelijkheid om na aanschaf van een mp3-speler een sd-kaartje aan te vragen met daarop ruim vijftig drm-vrije muzieknummers. Daarmee volgt Sandisk de trend om muziek drm-vrij aan te bieden.
http://life.tweakers.net/nieuws/52527/sandisk-levert-gratis-drm-vrije-muziek-bij-nieuwe-mp3-speler.html


De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


35 TIPS VOOR GMAIL: EEN CONVERSATIE STOPZETTEN
Via Gmail kan je je ook abonneren op mailinglijsten. Maar wat als een bepaalde mailinglijst echt ontaardt, en de berichten op sommige dagen rond persoonlijke vetes draaien, en je die berichten liefst even zou overslagen? Dan kan je gelukkig beroep doen op de extensie Gmail Mute. Na het installeren van deze functie moet je gewoon een boodschap in de thread selecteren, en dan de toets "m" indrukken, waardoor alle binnenkomende boodschappen van deze conversatie gearchiveerd worden.
http://mail.google.com/support/bin/answer.py?answer=47787

35 TIPS VOOR GMAIL: ALLES OP EEN PLAATS VERZAMELD
Gmail heeft een Mail Fetcher, waarmee je mail kan ontvangen en verzenden voor vijf verschillende mail accounts, via POP 3. Dit is geen tool die mail gewoon doorzendt (forward), maar een tool die uw Gmail acties synchroniseert met de server thuis. Alles wat je moet doen is naar de Settings gaan, Accounts, en dan klikken op Add another mail account. Let wel op: wanneer je een mail stuurt van een van die andere accounts, niet je Gmail account dus, dan zal niet jouwnaam@provider.com vermeld staan, maar wel jouwnaam@gmail.com namens (on behalf of) jouwnaam@provider.com.
http://www.botw.org/articles/gmail-hacks.htm

35 TIPS VOOR GMAIL: ALLES OP ÉÉN PLEK VERZAMELD
Internaut Steve RUbel heeft, door handig gebruik te maken van de Google Toolbar en Gmail, ervoor gezorgd dat zijn Gmail account een massief archief werd waarin hij alles kan opslaan wat hem interesseert. Je komt tekst of afbeeldingen tegen tijdens je surftochten die je interesseren, dan moet je die maar selecteren en op de link "send to gmail" klikken.
Een uitleg hoe het exact werkt, plus nog vele andere Gmail tips, vind je op onderstaand adres.
http://www.micropersuasion.com/2007/02/transform_gmail.html

35 TIPS VOOR GMAIL: BEVEILIG JE MAIL
Moet je een boodschap versturen, die erg vertrouwelijk is, dan doe je er best aan je teksten via een beveiligde verbinding naar Gmail te sturen. Het onderstaande script, dat je moet gebruiken in combinatie met de Greasemonkey extensie, zorgt voor zo'n beveiligde verbinding.
http://userscripts.org/scripts/show/1404

TIPS VOOR WEBWERKERS
Afbeelding met een link: hoe haal je de blauwe rand weg?
Stel je het volgende eens voor. Je hebt een mooie pagina gemaakt voor je website. Een mooi verhaal, het design en de kleuren zijn perfect, je hebt het juiste plaatje gevonden, echt alles klopt.
Als laatste maak je van je plaatje een link om wat meer uitleg te geven over een specifiek onderwerp. Maar wat gebeurt er? De hyperlink in het plaatje zorgt ervoor dat er een blauwe rand rondom het plaatje komt te staan. Je weet wel, die blauwe kleur die je ook ziet wanneer je bijvoorbeeld van tekst een link zou maken. Laat dit nou net niet in het geheel passen...
Maar niet getreurd, er is een manier om die rand weg te halen. Wanneer je onderstaande code gebruikt dan verdwijnt namelijk de blauwe rand. Zet daarvoor simpelweg onderstaande code op de plaats waar je het plaatje wilt hebben. Daarvoor zoek je het huidige plaatje op in de HTML-code van je website. Selecteer vanaf <. a href tot en met < /a> en vervang dit door onderstaande code.
<.a href="http://www.jouwdomeinnaam.com"><.img src="plaatje.jpg border="0">
Het enige wat je nog moet doen is de url aanpassen ('jouwdomeinnaam.com' verander je in de domeinnaam waarnaar je wilt linken) en de naam van het plaatje ('plaatje.jpg' moet de naam van jouw afbeelding worden).
Vind je die blauwe rand nu juist wel mooi, dan laat je hem gewoon staan, en als je hem dikker wilt maken, dan gebruik je bovenstaande code en maak je van border="0" bijvoorbeeld border="3".
Kies maar wat je het mooiste vindt!
René van Vroonhoven, Alphamegahosting (via SJeef)
http://www.alphamegahosting.com/
(let op: wij hebben een extra leesteken (punt gezet) in de tags van de code, om te bereiken dat de code letterlijk weergegeven wordt, en niet geïnterpreteerd wordt door jouw mailprogramma)

Voor deze rubriek danken wij

Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...


INSTANTSTORM: MAAK ZELF JE SCREENSAVER
Windows - 2,7 MB - freeware
Met dit progje kan je zelf Flash gebaseerde screensavers maken met bijkomende functies. Je moet gewoon een .SWF bestand kiezen, de parameters instellen voor de screensaver, en de installer compileren. (Bron: Wim W)
http://www.instantstorm.com/

ACTIVITIES 0.3
Webbrowser - freeware - 9,1 KB
Een extensie voor Firefox, waarmee je een nieuw onderdeel van Internet Explorer 8 ook in de Firefox browser kan imiteren.
http://www.chip.de/downloads/Activities_31162907.html

WEBCHUNCKS
Alle OS - Firefox browser - 13 kb - freeware
De nieuwe IE versie 8 heeft een speciale tool: Webslices. Daarbij kan je je abonneren op bepaalde stukken van een site, in plaats van op de volledige site. Dankzij deze extensie voor Firefox kan je deze mogelijkheid nu ook uitproberen in de Firefox browser.
http://www.glazman.org/weblog/dotclear/index.php?post/2008/03/10/WebSlices-in-Firefox-who-wants-to-try-

NEXUS RADIO
Windows 2000/XP/Vista - 9,1 MB - freeware
Met deze online radio kan je meer dan 7.000 radiozenders beluisteren via het internet, maar ook je favoriete songs opnemen.
http://www.chip.de/downloads/Nexus-Radio_28336885.html

TORRENT SEARCH BAR
Firefox extensie - 455k freeware
Wie vaak BitTorrent sites gebruikt om bestanden te zoeken, zal veel hulp hebben aan deze extensie voor Firefox. Die voert namelijk een zoekactie uit bij meer dan 30 BitTorrent zoekmachines.
http://www.chip.de/downloads/Torrent-Search-1.0.1.27_22239844.html

TASK COACH
Windows 2000/XP/Vista - 7,1 MB - freeware
Een open source progje waarmee je je agenda kan plannen, en herinneringen kan instellen voor taken.
http://www.chip.de/downloads/Task-Coach_31213734.html

TRIBALWEB
Windows 2000/XP/VIsta 1,6 MB - freeware
Een online tool. Hiermee kan je een eigen privé netwerk aanmaken, om data met andere gebruikers te ruilen. En dan bedoelen wij dus duidelijk: legale dingen!
http://www.chip.de/downloads/TribalWeb_19633832.html

USBDEVIEW
Windows 2000/XP/Vista - 47,3 KB - freeware
Met dit piepkleine progje doe je maar een ding: een overzicht opvragen van alle toestellen die via de USB poort met de pc verbonden zijn.
http://www.chip.de/downloads/USBDeview_25521735.html

VRIJDAG MACDAG: IMAGEWELL
Mac OS X 10.3 - 947 k - shareware
Al wie een snelle en gemakkelijke manier nodig heeft om afbeeldingen te uploaden en bewerken, zal dit progje zeker kunnen smaken.
http://www.download.com/ImageWell/3000-2197_4-10289237.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: XSLIMMER
Mac OS X 10.4/10.5 - 2,32 MB - freeware
Met dit progje kan je extra ruimte uit je harde schijf munten. Het progje zal namelijk je favoriete progjes laten afslanken, door overbodige code te verwijderen die in andere talen geschreven is, of andere soorten Macs dan de jouwe.
http://www.download.com/Xslimmer/3000-2238_4-10610395.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Lezer Hendrik reageerde op ons artikel over Hotspotshield, de online tool waarmee je Amerikaanse sites, die normaal gezien voorbehouden zijn voor Amerikanen, toch kan bezoeken:
<<<
Hallo,

bij het topic over Hulu wordt gevraagd naar reacties ivm Hotspotshield. Ik gebruik dit al een tijdje om nu en dan eens naar een aflevering van Numb3rs of zo te kijken van CBS of ABC. En dit werkt perfect!
Als je verder surft terwijl die Hotspotshield aanstaat, krijg je wel bovenaan elke pagina een banner te zien (die je wel kan sluiten). En je kan wel geen mails versturen met pop3-accounts.

Groeten,

Hendrik
>>>
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~Lezer Bart reageerde op onze opmerking over Vista in onze editie van verleden week:
<<<
Beste Hilde,

Even een reactie op het artikel
DE KRITIEK OP VISTA: GERECHTVAARDIGD?
Niettegenstaande ik in het bezit ben van een behoorlijk krachtige machine
heb ik de overstap naar VISTA nog niet gemaakt.
Wat mij het meest opvalt bij VISTA is de lange(re) opstarttijd.
Die aero en sidebar met widgets en andere tierlantijntjes ogen wel mooi
maar eisen meteen heel wat systeemktacht op die, volgens mij ,
nuttiger kan gespendeerd worden.

Maar het grote probleem met Vista is het niet neerwaarts compatible zijn
met veel software.
Iemand die enkel bij Office toepassingen blijft merkt daar niet veel van.
MS zorgt er natuurlijk voor dat eigen software werkt maar dat is niet voor
alle software het geval.

Een voorbeeld :
Op school hebben wij heel wat technische software die
aan licentie's handen vol geld gekost heeft. Als we die op een VISTA
PC plaatsen werkt die niet ( vb Siemens PLC software , simulatiepakketten
tekenprogramma's, ed) .
Wij zijn dus genoodzaakt om bij XP te blijven anders kunnen wij gewoon niet werken.
De vraag is dan nog of er straks voldoende geld zal zijn om nieuwe
vista - compatibele software aan te kopen .
En dat om ....juist ......identiek hetzelfde te doen als nu !

Ik vind dat software die geschreven is voor XP het zonder problemen zou
moeten kunnen doen op VISTA ! En dat is dus niet het geval.
Daarom staat VISTA hier nog even op de gang.

mvg
Bart

>>>

~~~~~~~~~~~~~~
En medewerker Dave staat, gewoontegetrouw, al meteen klaar met een oplossing voor een vraag die in vorige editie gesteld werd:
<<<<

Nu, zelf hebben wij al enige tijd Vista op onze werkcomputer, en moeten wij er dagelijks mee omgaan. Kritiek hebben wij zeker en vast. Vooral het feit dat de "oude" mappen (my documents, my music enz) nog wel aanwezig zijn op je computer maar niet toegankelijk zijn, is iets dat ons volkomen onlogisch lijkt. Als een van onze lezers hiervoor een verklaring weet, dan lezen wij die graag.

>>

Heb ff vlug gegoogled voor u Hilde..
En als jij Vista over xp hebt geinstalleerd, lees dan zeker dit...
http://support.microsoft.com/kb/930128
De oplossing staat wat lager, kwestie van de map(pen) te herbenoemen
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Wie sterk is, maar niet aan zichzelf werkt,
zal zwak worden.
- gezegde -

Wie geen vertrouwen stelt in anderen,
zal ook nimmer het vertrouwen van anderen winnen.
- gezegde -