Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 13/3/2008 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 12
Nummer 540 van 8/3/2008





Gegroet lezer,

Weer een weekje voorbij, en weer heel veel nieuwtjes te melden. Deze week zal je bemerken dat wij af en toe de filosofische toer opgingen en enkele aspecten van het internet meer filosofisch benaderd hebben. Dat zit ons nu eenmaal in het bloed! Wij hopen dat je zulke meer "softe" berichtgeving ook kan smaken, in plaats van de harde feiten over bits en bytes...

Wat tips betreft, zijn wij aan een nieuwe reeks begonnen met Gmail tips voor gevorderden. Steeds meer internauten gebruiken Gmail als hun universele mailbox, omwille van de grote opslagruimte, en wij hopen hen met deze tips van dienst te kunnen zijn.

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




DE GRENS TUSSEN PRIVÉ GEGEVENS EN DE OPENBAARHEID
Een erg interessant artikel bij BBC heeft het over een nieuw dilemma. Want steeds vaker maken artikels in kranten en andere media gebruik van de profielen die internauten aangemaakt hebben in de sociale netwerksites, zoals Bebo, MySpace en Facebook. De mensen die daarin geportretteerd worden zijn echter niet altijd gelukkig met het feit dat de gegevens die zij daar gezet hebben, aan de grote klok gehangen worden.
Enkele bekende voorbeelden zijn de online profielen die uitgespit werden van slachtoffers en daders van enkele gruwelijke incidenten aan Amerikaanse universiteiten, waarbij verdwaasde jongeren hun medescholieren massaal afslachtten. Maar ook de zaak van de golf zelfmoorden in de Britse stad Bridgend leidde tot discussie, want daar werden de profielen van de jonge doden eveneens gebruikt door de journalisten.
In het Verenigd Koninkrijk onderneemt daarom de waakhond Press Complaints Commission een consultatie bij de burgers, met als doel richtlijnen uit te werken over het gebruik van die gegevens in de 'grote' media. Iets wat, naar onze mening, dringend nodig is. Vooral als je weet dat sommige reporters zich na de zelfmoorden in Bridgend voorgedaan hadden als andere deelnemers van de betrokken sociale netwerksites, met de bedoeling om een reactie los te kweken van de kennissen en vrienden van de slachtoffers.
Meer achtergrond bij BBC.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/7271348.stm

MOET MEN BEKENDMAKEN OF MEN BETAALD WORDT VOOR RECLAME?
Dit artikel zal wellicht niet de gewone internaut interesseren, maar wel de blogger die tracht van zijn blog een broodwinning te maken. Een manier om dat te doen, is namelijk reclame. Dat kunnen de traditionele Google advertenties zijn, die duidelijk herkenbaar zijn op de site. Maar dat kan ook verborgen reclame zijn. Denk maar aan het vermelden van een site waarin men zijdelings belang heeft, en die eventueel zelfs een positieve bespreking geven. Dat kan ook het vermelden zijn van een product, dat men gratis gekregen heeft.
Vaak echter zijn de grenzen niet afgebakend, en ligt de grens tussen duidelijke reclame en allerlei zijpaden erg moeilijk te bepalen. Daarom is dit artikel van Jason Calicanis erg verhelderend. Daarin worden verschillende niveaus van betalende reclame aangehaald, en hoe die eigenlijk omschreven moeten worden.
Het artikel haalt ook enkele erg grijze gebieden aan. Zoals vergelijkende prijzen voor een bepaald artikel dat besproken wordt, of de links naar een site waar je zulk artikel kan verkrijgen. In de meeste gevallen zal de schrijver van dat artikel ook een klein commissie opstrijken wanneer de lezer op deze link klikt, en een aankoop verricht vanuit deze link.
En hoe moeten Google en co zulke geaffilieerde links behandelen? Want Google treedt de laatste tijd steeds strenger op tegen sites die links "verkopen"... Verplichte lectuur!
http://www.calacanis.com/2008/02/29/will-the-ftc-ban-undisclosed-affiliate-links/

HOE MOET HET MET SCRABULOUS?
Je kent ongetwijfeld Scrabble, het o zo populaire woordspelletje dat menig huiskamer omgevormd heeft tot een intellectueel strijdtoneel. Zo'n spel is niet alleen gezellig, maar ook big business. In Noord-Amerika heeft spelfabrikant Hasbro de rechten voor de verdeling van het spel, en in de rest van de wereld liggen die rechten bij Mattel.
En toch kon het gebeuren dat er een digitale versie van Scrable online verscheen, en wel in de virteule wereld van Facebook: Scrabulous. Deze versie was gemaakt door twee jongemannen uit India, die zelf fervente Scrabble-spelers zijn, en een digitale versie wel leuk vonden als tijdverdrijf tijdens hun verblijf in hun favoriete sociale netwerk. Scrabulous werd erg populair, kende meer dan 700.000 spelers per dag, bijna 3 miljoen geregistreerde gebruikers. Maar wat meer is: door het plaatsen van advertenties rond hun game krijgen zij nu ongeveer 25.000 dollar per maand binnen aan online advertenties.
Je begrijpt het al: Hasbro en Mattel zijn niet tevreden met dit succes, want zij menen dat Scrabulous piraterij is, en dat de adverteerinkomsten hen toekomen. Zij staan trouwens zelf op het punt om een eigen online versie uit te brengen van het spel, en hopen dat zij nu een minnelijke schikking kunnen vinden met de Scrabulous-makers - enerzijds om hun spel stop te zetten, en anderzijds wellicht ook om de tot nu toe verworven inkomsten te herverdelen. Komt die minnelijke schikking er niet, dan zou naar de rechter gestapt worden...
http://www.nytimes.com/2008/03/02/business/02game.html?_r=1&ex=1362114000&en=a6482903de50fe5d&ei=5088&partner=rssnyt&emc=rss&oref=slogin

4.000 ZOEKMACHINES WAAR JE NOG NOOIT VAN GEHOORD HEBT...
Ken je Black Stump? Of TicoFun, Leit, Tanikalang Ginto of Kanoksearch? Neen? Dan moet je je echt niet beschaamd voelen, want jij bent niet de enige. Dit zijn namelijk zoekmachines die zich richten tot een bepaald land of regio, in dit geval (respectievelijk) AustraliŽ, Costa Rica, IJsland, de Filippijnen en Thailand.
Nu zal je zeggen: wat heb ik aan die wetenschap? Wel, zulke plaatselijke zoekmachines zijn ideaal om meer informatie te vinden over een bepaald land. De traditionele zoekmachines zoals Google zijn té algemeen, en je vindt er die specifieke informatie over een land niet of nauwelijks. De plaatselijke zoekmachines daarentegen kunnen voor jou pareltjes van informatie opduiken.
Een erg interessant artikel over al die alternatieve zoekmachines vonden wij bij Alt Search Engines. Wij leren daar bijvoorbeeld uit dat het aantal zoekmachines die over een bepaald land gaan afhankelijk kan zijn van de politieke situatie, met name de vrijheid in het land. Taiwan is daarvan een voorbeeld: het heeft maar liefst 25 zoekmachines, terwijl het veel grotere China slechts het dubbele heeft. Maar beperkte vrijheid wil niet per se betekenen een beperkt aantal zoekmachines: Soedan bijvoorbeeld heeft er 12, en LibiŽ 10. Het aantal zoekmachines is niet afhankelijk van het aantal inwoners: India heeft een bewonersaantal van 1.130.000.000 mensen, die terecht kunnen bij 95 zoekmachines. In Canada daarentegen zijn er 137 zoekmachines, terwijl de bevolking slechts 33.000.000 mensen is.
Een erg interessant artikel, dat wij je absoluut aanraden om te lezen, en eens enkele van de vermelde zoekmachines uit te testen!
http://altsearchengines.com/2008/02/28/4000-useful-search-engines-you%e2%80%99ve-never-heard-of/

WEB INSUGGEST: AANBEVOLEN SITES
Nog nieuws uit het land van de zoekmachines, en wel een bericht over een zoekmachine die ons wel interessant leek. Het gaat om een Zweedse site, Web inSuggest, die je niet echt een zoekmachine kan noemen, wel een aanbevelingsmachine. Jij vertelt de site welke sites jij goed vindt, en je krijgt een lijst van gelijkaardige sites terug, gebaseerd op de voorkeuren van andere gebruikers. Je kan deze site eigenlijk het beste vergelijken met de aanbevelingsdienst die virtuele winkels zoals Amazon ook gebruiken, zo van "mensen die dit aangekocht hebben, kochten ook...."
De site ziet er supersimpel uit, en steekt hierbij zelfs Google de troon af: het is een volledig zwarte pagina. Links vind je Image inSuggest, een dienst van inSuggest die vroeger al besteond, en die je helpt om verwante afbeeldingen bij Flickr op te zoeken. Rechts op de pagina vind je dan Web inSuggest. Daar moet je dan de webadressen ingeven van sites die jij interessant vindt.
Wij deden de test en gaven enkele van onze nieuwsbronnen in: News.com, Webware.com, Mashable.com - en natuurlijk onze eigen site, netties. En inderdaad, het mag gezegd worden: meteen na het ingeven van de eerste url kregen wij onmiddellijk gelijkaardige sites.
http://web.insuggest.com/
http://www.pandia.com/sew/622-insuggest.html

SPOKEO: NIET VOOR MENSEN DIE AAN HUN PRIVACY HECHTEN
Om onze rij artikels over zoekmachines af te ronden een bericht over Spokeo. Deze site kan je het beste vergelijken met de Big Brother van alle sociale netwerken, en hij helpt je om informatie te vinden over jezelf maar ook over je vrienden. Mensen die vinden dat hun privacy nu al teveel geschonden wordt, doen er best aan om de site niet uit te proberen, want zij zullen ontsteld staan over de kracht van de zoeker.
Wat doet Spokeo dan eigenlijk? Het is een profiel aggregator, en verzamelt informatie uit sociale netwerksites zoals MySpace, Last.fm en dergelijke. Maar in plaats van informatie te vergaren uit jouw verschillende profielen op die sites, gaat Spokeo op zoek naar info over al jouw contacten uit die verschillende sociale netwerken.
Je gaat als volgt tewerk: je geeft in de site je inlog en paswoord in van je verschillende accounts (je moet natuurlijk de site voldoende vertrouwen dat zij geen misbruik zal maken van die informatie!), en in enkele minuutjes zal Spokeo recente updates vinden en info over de mensen op jouw contactlijst in die verschillende sites: Kwoteringen die aan Flickr filmpjes gegeven werden, speellijstjes bij Pandora, favorieten bij Last.fm, posts bij Twittr, besprekingen bij Digg, enz. Alles kan de site terugvinden!
Het doet zelfs een beetje vies aan, zoveel informatie te vinden, het lijkt zelfs alsof je je eigen vrienden aan het bespioneren bent. Spokeo zelf zegt dan wel dat het enkel publiek verkrijgbare informatie opzoekt en weergeeft, maar het geeft toch een naar bijgevoel....
Probeer het zelf eens uit, en zeg ons wat u ervan denkt?
http://www.pandia.com/sew/620-spokeo.html
http://blog.spokeo.com/?page_id=109

RODDEL UIT DE CAMPUS BELANDT OP HET INTERNET
Dat velen zich beschermd voelen door anonimiteit om op het internet allerlei vuil te spuien, is jou wellicht niet ontgaan. Denk maar aan de vele fora waar gebruikers de meeste beledigende praat durven verkondigen, aanzetten tot haat, zich aan racisme bezondigen. Het is een kwalijk fenomeen, maar nog erger wordt het wanneer sites dit aanmoedigen.
Neem nu de Amerikaanse site JuicyCampus.com. Daar worden studenten uit heel Amerika aangemoedigd om "de sappige roddels te vertellen" uit de slaapzalen van de campus. En zo kan je daar lezen dat de ene studente "het met iedereen doet", en dat de ander "net een robot is". De betrokken personen hebben haast geen middelen om zich te verdedigen, omdat het posten van commentaren op de fora anoniem kan gebeuren. Het zal je maar overkomen dat er zoiets over jou geschreven wordt, en dat duizenden mensen dit lezen...
Verweer heb je niet, want JuicyCampus verwijdert geen teksten. In de FAQ van de site staat te lezen: "Is de site echt anoniem?" Antwoord: niemand kan de site gebruiken om uit te vinden wie jij (=de poster) bent. En wij bij JuicyCampus verkiezen niet te weten wie jij bent". Vraag: "Hoe kan ik een commentaar verwijderen dat ik gepost heb?" Antwoord: "Dat kan je niet. Eens het daar staat, blijft het daar staan."
Het erge is dat de site nog een groot succes is bovendien. De internauten kunnen blijkbaar hun ongezonde nieuwsgierigheid naar zulke vuile praat niet bedwingen, en gaan in grote getale lezen wat voor schandalige dingen daar beweerd wordt.
Triest, niet? Lees dit artikel bij Washington Post, en je haren rijzen ten berge.
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/03/01/AR2008030101418.html?wpisrc=newsletter&wpisrc=newsletter

SITE NOTE2BE MAG NAMEN PROFS NIET MEER VERMELDEN
Dit artikel ligt eigenlijk in de lijn van het voorgaande, omdat het ook hier gaat om de anonimiteit van gebruikers op het internet, die misbruikt wordt om anderen te kwetsen.
Het gaat om de Franse site Note2be, waar leerlingen hun profs punten kunnen geven en commentaar op hen kunnen neerschrijven. Dat gebeurt anoniem, om te voorkomen dat de profs weerwraak zouden nemen en de leerlingen op hun beurt slechte punten zouden geven. De profs echter worden met naam en toenaam genoemd. En dat nemen zij niet.
Een vakbond die de leraars vertegenwoordigt en trok naar de rechter. De zaak kwam nu maandag voor en de rechter maakte zijn vonnis bekend: hij gelastte de site om de namen van de professoren onmiddellijk te verwijderen (binnen de 48u), op straffe van een boete van 1.000 euro per dag.
De makers van de site reageren verbolgen, en verwijzen naar gelijkaardige sites die zonder problemen mogen bestaan in de Verenigde Staten, in Canada, het Verenigd Koninkrijk. In Duitsland heeft een rechter zelfs onlangs uitspraak gedaan in een zaak rond een dergelijke site, en duidelijk gekozen voor de site, tegen de professoren - voor de Duitse rechter ging de vrijheid van meningsuiting van de leerlingen voor op de rust van de onderwijzers....
http://www.journaldunet.com/ebusiness/le-net/actualite/le-site-de-notation-note2be-interdit-de-nommer-les-profs.shtml
http://www.news.com/French-court-says-site-cannot-grade-teachers/2100-1030_3-6232855.html?part=dtx&tag=nhl&tag=nl.e433

BALLMER VOORSPELT VIJFDE COMPUTERREVOLUTIE
In Hannover is dinsdag de grote computerbeurs CeBIT van start gegaan. Bondskanselier Angelika Merkel, de Franse president Sarkozy en de José Manuel Barroso, voorziter van de EC, waren aanwezig op de opening van wat Merkel bestempelde tot de belangrijkste beurs uit de wereldwijde digitale industrie.
Wie er ook was, was Microsoft baas Steve Ballmer. Hij hield er een keynote, waarin hij een vijfde computerrevolutie voorspelde, die in de volgende jaren niet alleen de software-industrie beïnvloeden zal.
"In mijn 28 jaren bij Microsoft heb ik al vier computerrevoluties beleefd", aldus Ballmer: eerst het feit dat de pc de massamarkt bereikt, dan het feit dat de grafische interface de omgang met het toestel drastisch veranderde, vervolgens Internet, en aansluitend Web 2.0. De vijfde revolutie is volgens hem de alomtegenwoordigheid van de netwerken. "Het zal geen verschil meer uitmaken welk toestel je momenteel benut. Het toestel zal automatisch een verbinding leggen met het internet, waarbij de gebruiker zich geen kopzorgen meer moet maken om compatibiliteit, en zich ook niet moet afvragen waar hij een bepaald document gelaten had, want alles zal voortdurend gesynchroniseerd en beschikbaar zijn.
Een mooie toekomst!
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=080304003

LICHTGEWICHT GEVRAAGD!
Mogen wij even je aandacht vestigen op iets dat ons al heel lang bezighoudt? Het gaat namelijk om de grootte van mails en hun bijlagen. Steeds vaker bemerken wij dat mensen mails sturen met bijlagen waarvan zij niet eens weten dat die 1, 2 tot zelfs 5,6 MB groot is! De afzenders hebben vaak zelf een breedband account, waardoor mails van die omvang zonder moeite de deur uitgestuurd worden, en zij zijn zich niet eens bewust van de grootte van hun mail en bijlagen.
Het onderwerp van die mails kan een leuk filmpje zijn dat zij zelf ontvangen hebben en willen doorsturen, een foto van de baby, of een hele reeks foto's, of zelfs, in professionele milieus, een persbericht. De afzenders vergeten echter dat hun bestemmeling niet altijd over dezelfde luxe beschikt als zijzelf. Een bestemmeling die bijvoorbeeld enkel over een gewone inbelverbinding beschikt, zal tientallen minuten (of meer!) van die verbinding moeten opofferen om zo'n mail op te halen. En zelfs wie normalerwijze een breedbandverbinding heeft, komt vaak in omstandigheden dat die breedband niet beschikbaar is - zoals wij bijvoorbeeld, wanneer wij overdag via Vodafone 3G onze mail ophalen. Dan is het tergend te moeten vaststellen dat mensen mails sturen die zoveel breedband (en geld!) kosten, terwijl het op een andere manier opgelost kon worden.
Daarom ons advies:
- stuur niet zomaar .PPS (powerpoint presentaties) door van megabits groot, naar een hele reeks vrienden. Er zijn plaatsen op het web genoeg waar je zo'n bestand kan deponeren, gratis bovendien, en dan een simpel webadres (url) krijgt van die locatie. Zend dan een mail met die url naar je vrienden. Besparing: megabits!
- stuur je een html-mail met een achtergrond? zorg dan dat die achtergrond bescheiden is in omvang. Test het zelf uit, door een mail naar jezelf te sturen, en de eigenschappen van die mail te bekijken.
- stuur je een bijlage, controleer dan eerst hoe groot die bijlage is.
- laat je mailprogramma je verwittigen wanneer je een mail verstuurt die groter is dan bijvoorbeeld 750 kb.
- en tot slot, vooral naar de persagentschappen toe: wanneer er een persbericht verstuurd wordt in bijlage, of wanneer er foto's gestuurd worden, controleer dan de grootte van persbericht en bijlage. Vooral pdf's hebben nogal eens de neiging om erg groot te zijn. Wil je dat je correspondent een foto in hoge resolutie kan gebruiken, zet die dan online, en vermeld in je persbericht enkel de url naar deze foto. Als pr-manager bespaar je niet alleen megabits in breedband, maar voorkom je ook heel veel ergernis bij je correspondenten!
https://portaal.khleuven.be/scripts/dms.php?id=1961

EEN WIKI GEBRUIKEN IN EEN VERKIEZINGSCAMPAGNE
Dat politici tegenwoordig dapper gebruik maken van de zegeningen van het internet om hun boodschap te verspreiden is duidelijk. Denk maar eens aan ons eigen Yves Leterme, die zich via YouTube gericht heeft tot zijn kiezers.
YouTube is natuurlijk gemakkelijk, maar andere politici tonen aan dat zij meer kennis hebben van de mogelijkheden van het internet. Zo bijvoorbeeld de zwarte presidentskandidaat Obama, want die maakt gebruik van een wiki om zijn vrijwilligers te organiseren. Het gaat met name om de Central Desktop software, een online samenwerkingstool.
De software ziet er een beetje uit als een wiki, en eigenlijk is het gebruik voor de organisatie van vrijwilligers een heel nieuwe benadering van deze tool, die voorheen altijd eerder gebruikt werd als verklarende tool.
Bij ReadWriteWeb vind je wat meer uitleg over deze software, en hoe de mensen rond Obama hem gebruiken. Wat wij in elk geval onthouden is dat politici tegenwoordig de kracht van het internet en online samenwerking ontdekt hebben, en dat verkiezingscampagnes eigenlijk wel eens wat meer aandacht zouden moeten schenken aan de graad van "ontwikkeling" op vlak van computerkunde van de presidentskandidaten!
http://www.readwriteweb.com/archives/barack_obama_campaign_central_desktop.php

NOGMAALS SCRABULOUS
Je hebt ondertussen al het verhaal gehoord: enkele slimme programmeurs hebben een widget gemaakt voor Facebook, zodat je daar in digitale vorm Scrabble kan spelen. Goed bedacht, qua technologie, maar het concept van het spel zelf hebben zij natuurlijk niet zelf bedacht, dat zit bij de bedenkers van Scrabble natuurlijk, en die hebben hun patent ondertussen verkocht aan twee speelgoedfabrikanten, Mattel en Hasbro. De makers van Scrabulous, twee jongemannen met een naam die op Indische roots lijkt te wijzen, beuren immers 25.000 dollar per maand aan inkomsten uit advertenties dankzij hun Scrabulous, zonder enige commissie af te dragen aan Hasbro of Mattel.
Er wordt naarstig gezocht naar een manier om een verdeling te vinden, en toen bleek dat Real Networks, de makers van de Real Player, wel eens een rol zou kunnen spelen om uit de impasse te geraken. Real heeft namelijk een licentie voor Scrabble voor het internet, en via Real zou dan een vergelijk getroffen kunnen worden met de twee Facebook-jongemannen. (1)
Maar sommige bronnen beweren dat de jongemannen, de Agarwallas, zelf niet echt te vinden zijn voor een vergelijk - tenzij aan een erg, erg hoge prijs - bronnen spreken zelfs van tientallen miljoenen dollars. En dan schudden wij het hoofd: ok, zij hebben de digitale versie ontworpen, maar niet het spel, en verdienen deze hoge 'afkoopsom' niet. Per slot van rekening is het het concept van het originele Scrabble dat Scrabulous zo populair gemaakt heeft...
http://gigaom.com/2008/03/02/will-realnetworks-buy-scrabulous/
http://dealbook.blogs.nytimes.com/2008/03/04/scrabulous-founders-look-to-score-big-report-says/?hp

NIEUWE WOORDJES LEREN: MALVERTISING
De laatste tijd is er steeds vaker sprake van Malvertising. Maar wat is het? Wel, zoals de naam het doet veronderstellen, gaat het om een combinatie van malware en advertising - dus malware die in advertenties verpakt zijn.
Bij deze nieuwe vorm om internauten malware op te solferen gaat het om besmette advertenties: banners je doorsturen naar speciaal geprepareerde sites, maar die net als gewone, onschuldige banners, op bekende en betrouwbare websites verschijnen. Wie via zo'n besmette banner op een pagina belandt die speciaal gemaakt werd om slachtoffers te besmetten, krijgt meteen enkele virussen en trojaantjes over zicht (als de antivirussoftware niet werkt of als je browser niet voldoende gepatcht is). Vervolgens gaat die malware op zoek naar jouw persoonlijke gegevens (bank, kredietkaart...) op je pc, of gaat hij andere trojaantjes en malware installeren.
Hoe dit mogelijk is? Tja, de sites waarop die banners staan, weten niet dat zij een besmette banner vertonen; tegenwoordig worden op de sociale netwerken heel veel doelgerichte advertenties gezet. Dat wil zeggen dat de ruimte vrijgehouden wordt, en dat er een banner getoond wordt die aangepast is aan het profiel van de gebruiker. Die banners komen uit een grote pot, en blijkbaar is het erg moeilijk om al die banners te controleren. Ze zien er dan ook normaal uit, het is enkel de link die "gevaarlijk" is, omdat hij naar die speciaal geprepareerde site verwijst...
Meer over dit fenomeen bij Journal Du Net.
http://www.journaldunet.com/ebusiness/publicite/dossier/080306-question-reponse-malvertising/index.shtml

GOOGLE GROUPS HEEFT PROBLEMEN MET PORNO SPAM
Het is vrijdag, en wij hadden eigenlijk deze hele week nog geen rampenverhalen en jobstijdingen op jou losgelaten. Een euvel dat wij met deze rechtzetten! Dit bericht gaat namelijk over het feit dat de Google Groups sinds verleden weekend overstelpt zijn met porno.
Google Groups zijn eigenlijk een overkoepeling van de aloude nieuwsgroepen (of Usenet), plus groepen die men ter plaatse kan aanmaken. Op zo'n nieuwsgroep kan iedereen aan discussies deelnemen. Je moet wel een Google account hebben. En om te vermijden dat de groepen misbruikt zouden worden voor het verspreiden van spam, vereist Google dat men eerst een Captcha invult vooraleer de aanvraag voor de account doorgestuurd wordt. En een CAPTCHA, dat ken je ondertussen al: dat is een afbeelding van vervormde letters die het menselijk oog nog kan identificeren, maar een robot niet. Zo'n captcha moet dus het onderscheid maken tussen mens en robot, en wordt op vele sites gebruikt om spammers en automatische scripts te weren.
Maar een goede week geleden werd bekend dat spammers tegenwoordig er al in slagen om in 20% van de gevallen de Captcha te omzeilen (of op te lossen, dat is ons niet duidelijk). En dus raken zij voorbij de barrière die Google opgetrokken had. Mogelijk zijn de omzeiling van de captcha's en de stortvloed aan spam voor pornosites met elkaar verwant. Google tracht in elk geval de spam zo goed mogelijk te weren uit de nieuwsgroepen.
http://www.informationweek.com/security/showArticle.jhtml?articleID=206901462&cid=nl_tw_security

TIENER BREIN VAN 20 MILJOEN DOLLAR BOTNET?
Om deze rij berichtjes over beveiliging, virussen, spam en malware te besluiten dit bericht, dat nogmaals aantoont dat er niet veel nodig is, slechts één persoon, die zelfs heel onschuldig kan ogen, om heel wat rampspoed aan te richten op het internet.
Het gaat in dit geval om een jongen van 18 uit Nieuw-Zeeland, Owen Thorn Walker, die ervan beschuldigd wordt de leider te zijn van een groep programmeurs die samen een botnet op poten gezet hebben, een netwerk van computers die zij besmet hebben met malware en Trojaantjes, en die zij, als "botherder", kunnen gebruiken naar eigen goeddunken - en zelfs verkopen aan de meest biedende. Een Denial of Service aanval nodig, meneer? Dat kan. Een legertje zombies nodig om spam te versturen? Dat kan. Eens zien wat wij in de aanbieding hebben vandaag...
Het botnetwerk van Owen zou maar liefst 1,3 miljoen computers geteld hebben, die ingezet werden voor het stelen van kredietkaartgegevens, en het verzenden van spammails met de bedoeling de koers van bepaalde aandelen de hoogte in te jagen. En denk nu maar niet dat het enkel ongemakken geweest zijn die dit botnet veroorzaakt heeft: volgens het FBI zou het botnet voor niet minder dan 20 miljoen dollar schade veroorzaakt hebben, en geld versluist hebben van de bankrekening van de slachtoffers.
Owen mag dan ook op een strenge straf rekenen: het openbaar ministerie eist 10 jaar cel.
Meer achtergrond bij PC World. Als u het ons vraagt heeft dit niets meer met "hacken" te maken, maar alles met bedrog en diefstal; de jongeman in kwestie is in onze ogen geen hacker, maar een dief, en verdient als dusdanig gestraft te worden....
http://www.pcworld.com/article/id,143045/article.html?tk=nl_dnxnws




Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


ROBOTHOND EVEN GOED OM EENZAAMHEID OP TE LOSSEN ALS ECHTE HOND
Als je een robothond zou zien van metaal en plastiek, en een hond met een pluizige pels en een vriendelijk snoetje, dan zou je toch geen twee keer aarzelen om te zeggen: "dat is de liefste", niet? Wel, blijkbaar heeft onze viervoeter in vlees en bloed toch niet zoveel meer voor op zijn mechanische tegenhanger als je zou denken.
Wetenschappers van de Saint Louis University in het Amerikaanse Missouri hebben namelijk vastgesteld dat een vriendelijke robothond even heilzaam is om het gevoel van eenzaamheid te verhelpen bij ouderen als een hond van echt vlees en bloed.
De wetenschappers hadden twee proefdieren: een hond met flaporen, met de naam Sparky, en Aibo, de robothond die de Japanners enkele jaren geleden uitgevonden hebben. Zij onderzochten de reactie van de inwoners van een rusthuis op de honden, en kwamen tot de verrassende vaststelling dat beide honden even goed de eenzaamheid van de inwoners konden verhelpen, en dat de inwoners zich even goed aan beide honden konden hechten.
De moraal van het verhaal? Eenzaamheid heeft maar weinig nodig om doorbroken te worden. Denk daaraan als je zelf familieleden hebt in een rusthuis...
http://www.news.com/Robot-as-good-as-real-dog-at-easing-lonely-hours/2100-1041_3-6232297.html?part=dtx&tag=nhl&tag=nl.e433

DIABETES MONITORING ZONDER BLOEDVERGETEN
Wie aan diabetes lijdt, zal het ongetwijfeld weten: om het suikergehalte in het bloed te meten, zijn er tegenwoordig toestellen in de handel die heel wat gebruiksvriendelijker zijn dan vroeger, maar het blijft nog altijd prikken, een druppel bloed op een plaatje leggen, en dat door het toestelletje laten lezen.
Aan dat bloederig gedeelte zal binnenkort wellicht een einde komen. Technologyreview weet namelijk te melden dat er een nieuw toestel uitkomt dat elektromagnetische golven gebruikt om het glucose niveau te meten. Gedaan met prikken dus!
Volgens wetenschappers zou het prototype van het nieuwe toestel even nauwkeurig meten als de conventionele glucometers, accuraat genoeg dus voor de diabetici om hun beslissing te nemen over het al dan niet injecteren van insuline.
Meer over deze toch hoopgevende innovatie op onderstaande link.
http://www.technologyreview.com/Biotech/20343/

BINNENKORT: FILMS OP FLASH GEHEUGENKAARTJES
Een nieuw business model dat gebaseerd is op een film, Carlito's Way. Het had eigenlijk ook elke andere film kunnen zijn, want het gaat eerder om het feit dat de film niet beschikbaar was in de videotheek, dan om de film zelf.
Het overkwam ene Chris Armstrong. Vier jaar geleden wou hij een filmpje huren om thuis te bekijken. Eerst moest hij langs de bankautomaat om geld af te halen, daarna ging hij naar de videotheek, maar de film die hij wou zien was niet binnen. Dus nam hij er een andere mee, begaf zich naar de kassa, wachtte er in lijn, betaalde, en reed met zijn auto (en zijn film) naar huis.
Waarom moest die allemaal zo lang duren? vroeg hij zich af. Dat moet beter kunnen! Andere bedrijven, die eveneens die bedenking gemaakt hadden, zochten hun heil bij het internet. Maar een film downloaden slikt wel heel wat bandbreedte, en niet iedereen heeft een breedbandverbinding. Onze Chris Armstrong had echter een andere oplossing. Hij wil kiosken bouwen waar de gebruikers films kunnen downloaden naar geheugenkaarten of draagbare harde schijven. Die kiosken zouden dan vol zitten met harde schijven die 350 tot 5.000 films kunnen bevatten. Alles wat de gebruiker moet doen is zijn geheugendrager aansluiten, een PINcode intikken, en een film kopen of huren. En thuis kan hij dan de geheugendrager gewoon aansluiten op tv of computer.
Het geheim van het systeem is een speciale USB interface, die data veel sneller overzet dan bij gewone USB toestellen. Een film in standaard kwaliteit kan in 8 tot 60 seconden overgezet worden, en een HD film in 18 tot 45 seconden.
Een interessant concept. Meer hierover bij CNet.
http://www.news.com/Coming-soon%3A-Movies-on-flash-memory-cards/2100-11398_3-6232651.html?part=dtx&tag=nhl&tag=nl.e433

DRAADLOZE SLAAPMONITORS

Slaap jij ook zo onrustig? Tegenwoordig wordt er gelukkig heel wat studie gedaan naar de slaap - wat eigenlijk alleen maar logisch is, want 1/3 van je leven breng je al slapende door...
Zo'n slaaponderzoek gebeurt meestal in het hospitaal, met allerlei draden aan je hoofd. Maar het Ierse bedrijf BiancaMed heeft een technologie ontworpen die de slaap van de proefpersoon en het patroon van zijn nachtelijke ademhaling kan analyseren zonder de persoon te storen. Geen elektrodes op het hoofd, geen plastic deken waarop men moet liggen, maar een draadloos toestel dat de bewegingen van de proefpersoon registreert. Het toestel maakt een onderscheid tussen de signalen van de ademhaling en andere bewegingen van het lichaam.
De proefpersoon gaat gewoon slapen, en 's ochtends verbindt hij het toestel met het internet, waar een programma de gegevens analyseert, en de gebruiker vertelt wanneer zij wakker waren en sliepen, hoe lang het duurde eer je in slaap viel, en andere gegevens, zoals slaap efficiency.
Je verstaat het al: het is de bedoeling dat dit een artikel wordt voor de gewone burger. Maar wat ons erg interesseert is een speciale versie voor baby's, dat alarm slaat wanneer kinderen 15 seconden lang niet ademen, en waardoor eventueel wiegendood voorkomen zou kunnen worden.
CNet heeft een reportage met beelden.
http://www.news.com/8301-10784_3-9884396-7.html

OPENMOKO: NIET ALLEEN OPEN SOFTWARE MAAR OOK OPEN HARDWARE
Het op Linux gebaseerde mobiele platform OpenMoko heeft na haar software ook de hardware open gesteld. De mechanische CAD-gegevens, de tekeningen om een mobieltje te maken op basis van deze specificaties, zijn nu ook vrijgegeven onder een Creative Commons ShareAlike-licentie.
Open source dus, vrij om in te kijken en te wijzigen en verder te vervolmaken, dat is wat OpenMoko belooft. Of dit ooit tot een succesvol mobiel toestel zal leiden, is de vraag.
Linux voor het mobieltje is tussen haakjes steeds meer in opmars. Denk maar aan het Android besturingssysteem dat Google voorgesteld heeft, dat eveneens op Linux gebaseerd is. En ook is er nog het LiMo platform, wat staat voor Linux Mobile. Voor de meeste gebruikers heeft zo'n open Linux systeem niet veel voor op andere mobiele besturingssystemen, maar de handige Harry kan deze initiatieven alleen maar toejuichen, omdat hij met open source producten alles kan wijzigen en naar eigen hand kan zetten.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=080306004





Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be



Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** In verschillende Apple-winkels in de VS worden wedstrijden georganiseerd voor de beste Guitar Hero-speler
http://www.pcworld.com/article/id,143010/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Vlaanderen moet toch iets doen aan zijn drankprobleem: na de Zatte Vrienden zijn het de Zatte Madammen die met de BWards, de prijs voor de beste blogs, gaan lopen!
http://zattemadammen.zv-magazine.be

*** Yves Leterme heeft de zegeningen van YouTube ontdekt, en maakt er op zijn manier reclame voor zichzelf
http://www.demorgen.be/dm/nl/991/Multimedia/article/detail/192139/2008/03/3/Voortaan-zal-ik-op-een-iets-andere-manier-aan-politiek-doen.dhtml

*** Computerfabrikant Acer zet blijkbaar zijn zinnen op het vervaardigen van mobieltjes, dat mag je althans afleiden uit het feit dat smartphone-maker E-Ten aangekocht werd.
http://www.pcworld.com/article/id,143025/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Voormalig directeur van Wikipedia Jimmy Wales ervan beschuldigd fondsen van de non-profit organisatie gebruikt te hebben voor eigen ontspanning
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBYzk0RjB3v0Jhb0QdDq0Ea

*** Bloggers voelen zich "meer verbonden", zijn gelukkiger en meer tevreden met hun vrienden, zo wijst een onderzoek uit.
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBYzk0RjB3v0Jhb0Qcvt0ES

*** Rockband Nine Inch Nails brengt nieuwste album als gratis download uit (naast betalende versies met extra's); de site wordt overdonderd door de toeloop van fans
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBYzk0RjB3v0Jhb0Qc2z0EQ

*** IsraŽl wil dat de providers de toegang tot sites met "omstreden inhoud" (porno, maar ook goksites) automatisch onmogelijk maken.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=080305003

*** Talk & Vision verzorgt voortaan een volledige outsourcing van videoconferenties
http://www.talkandvision.com

*** Nu ook speciaal abonnement voor fans van voetbalclub Standard bij Base, in de kleuren van de voetbalclub.
http://www.standard.be/BASE
http://www.BASE.be/standard

*** Binnenkort vind je ook Skype op de PSP van Sony
http://ct.news.com/clicks?t=42947113-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=NEWS&s=5

*** Logitech brengt eerste draadloze stereo headset uit voor internetbellen met de pc: Logitech ClearChat PC Wireless Headset.
http://www.logitech.com

*** Iomega brengt een nieuwe externe REV-schijf van 120 GB uit
http://www.iomega.com/direct/products/family.jsp?FOLDER%3C%3Efolder_id=26891275&ASSORTMENT%3C%3East_id=26890319&bmUID=1204831865444


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



DJ ABI
[Easy Listening] Deze man maakt remixes van populaire songs. Het geheel vaak in een lounge stijl, met veel aandacht voor de arrangementen. Niet iedereen zal deze stijl goed vinden, maar wij lusten er wel pap van. Van hem vind je een remix van Hayden Panettiere (lounge), Eminem (rap) en Bobby Valentino (een slow dance remix).
http://www.mp3.com/artist/dj-abi/summary.xml
http://www.mp3.com/artist/dj-abi/summary/

DORIAN LANE
[easy listening] Dit is grappig! Wij hebben altijd gedacht dat er geen tweede bestaat als onze eigen La Esterella, maar hier vinden wij haar Amerikaanse evenknie - met dezelfde zware stem in de diepte, en de tremelo's! Wij zeggen niet dat het mooi is om aanhoren, maar dit moet je echt gehoord hebben!
http://www.mp3.com/artist/dorian-lane/summary.xml
http://www.mp3.com/artist/dorian-lane/summary/

EASYFLOW
[easy listening] Zalige muziek, soft en jazzy elektronica. Mooi opgebouwd, geen muzak, wel aangenaam in het oor liggende muziek. Doet met momenten een beetje denken aan Deodato.
http://www.mp3.com/artist/easyflow/summary.xml

FFION J
[easy listening] Een jongedame van 22 lentes jong die zelf haar songs schrijft en zichzelf begeleidt op de piano. Erg simpel, maar de songs zijn wel mooi opgebouwd, en de begeleiding goed uitgebalanceerd, en het meisje heeft een erg mooie stem bovendien. Ook verzorgd qua opnames. Een aanrader dus.
http://www.mp3.com/artist/ffion-j/summary.xml

GIBRAN HERNANDEZ
[Easy Listening] Wij zijn blij deze week te kunnen afsluiten met prachtige muziek: een zachte gitaar, perfect opgenomen, en een heel mooie mannenstem die in het Spaans zingt. Maar helaas zijn het slechts fragmenten van één minuut lang. Doet je honger krijgen naar meer! Op zijn website bij MySpace vind je dan weer volledige songs, maar geen downloads.
http://www.myspace.com/gibranhernandez
http://www.mp3.com/artist/gibran-hernandez/summary/


Netties werkt samen met:



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
De woorden van een dronken man zijn de gedachten van een nuchter man.
- gezegde -




De nieuwe oogst


BOOKLETCREATOR
Erg handig: op deze site kan je een pdf bestand vanop jouw pc uploaden, en je krijgt een document terug in de vorm van een boekje: de pagina's zijn herschikt zodat je ze kan afprinten en vouwen om een klein boekje te krijgen. Je kan kiezen hoeveel pagina's er moeten komen per boekje, en je kan ook een blanco pagina toevoegen aan het einde van het boekje.
[Taal: Engels]
http://bookletcreator.com/

PHOTOSHOP HANDLEIDINGEN
Twee sites boordevol tips voor Photoshop. De eerste geeft 100 Photoshop handelingen om mooie kunst te maken, de tweede geeft 124 gratis photoshop acties om je design wat op te peppen.
[Taal: Engels]
http://www.3dtotal.com/ps100/pstut100.html
http://www.visual-blast.com/photoshop/124-free-photoshop-actions/

EEN CREATIEF BOEKENREK
Een mens leeft niet van computers alleen, maar ook van boeken. Die moeten ergens een plaatsje vinden in huis, en waarom zou dat een saai boekenrek moeten zijn? Op deze site vind je ongelooflijk creatieve, zelfs artistieke boekenrekken. Om na te maken, of om te kopen - het zal je in elk geval de nodige inspiratie geven!
[Taal: Engels]
http://freshome.com/2008/02/25/30-of-the-most-creative-bookshelves-designs/

GOOGLE SITES
Google heeft een nieuwe tool uitgebracht, die zoals gewoonlijk gratis beschikbaar is: Google Sites. Deze tool is ideaal voor groepen die een website nodig hebben om samen aan een project te werken. Er zijn verschillende sjablonen, waaronder dat van een wiki, van een lijst-opsomming, enz. Om uit te proberen.
[Taal: Engels]
http://sites.google.com/

NAVIGATIEMENU'S: TRENDS EN VOORBEELDEN
Een erg interessante site voor webbouwers: hier vind je namelijk verschillende navigatiemenu's uitgelegd en besproken - wat zijn de voor- en nadelen, wat zijn de mogelijkheden.
[Taal: Engels]
http://www.smashingmagazine.com/2008/02/26/navigation-menus-trends-and-examples/

FRIENDFEED
Een site voor de dapperen, want wie zich hier inschrijft mag geen last hebben van achtervolgingswaanzin. Je krijgt hier namelijk alles te zien wat je vrienden aan feeds ingeven op het net: hun activiteiten bij Flickr, Google Reader, Twitter, hun blog, Tumbler, Digg...
[Taal: Engels]
http://friendfeed.com/

KOOKKUNST VAN JEROEN MEUS ALS VODCAST
Jeroen Meus is een erg sympathieke kok, en zijn kookkunst ziet er altijd fantastisch lekker uit. De man is elke vrijdag te gast bij Radio Donna, maar voortaan zal je zijn recepten ook kunnen bekijken als video podcast of vodcast. Abonneren doe je via iTunes of je favoriete podcast-programma.
[Taal: NEderlands]
http://www.donna.be/nieuws/4568-vodcast-jeroen-meus
http://www.donna.be/redactie/video/vodcast_jeroenmeus/vodcastjeroenmeus.xml

HARTZIEKTEN

Onder de titel "van hartpatiŽnten, voor hartpatiŽnten", is dit een site waar je niet alleen informatie vindt over allerlei hartziekten, maar ook wat dit voor gevolgen heeft op je persoonlijke leven. De verschillende aandoeningen, de medische behandelingen zoals een bypassoperatie, een ICD (implanteerbare cardioverter defibrillator), enz worden in duidelijke, begrijpelijke taal uitgelegd.
Alle informatie is bovendien afkomstig van artsen of organisaties die de site willen steunen, dus volledig betrouwbaar. Een prachtig initiatief! (Met dank aan Paul Bols voor de tip)
[Taal: Nederlands]
http://www.hartziekte.be

WORLD-O-METERS
Voor de fans van statistieken: hier vind je cijfertjes van allerlei gegevens uit de hele wereld - bevolking, aantal geboorten dit jaar, vandaag, hoeveel fietsen en wagens er geproduceerd zijn, hoeveel ton vis er dit jaar al gevangen is, enz. (Bron: Wim W) [Taal: Engels]
http://www.worldometers.info/

WELKE PROVIDER IS HET BESTE GESCHIKT VOOR JOU?
Leze Chris Peeraer, die met geen enkele Internet Service Provider een band heeft, heeft een programma ontworpen dat op objectieve wijze op zoek gaat naar de beste provider voor jou, op basis van jouw vereisten: prijs, snelheid, volume. Met service wordt geen rekening gehouden.
Doe zelf maar eens de test.
[Taal: Nederlands]
http://xs.be/

WIE IS DE MOEDIGSTE POLITICUS/POLITICA?
Politici wordt nogal eens verweten dat zij al hun principes inslikken omwille van postjes, of omwille van geheime coalities en afspraken. Daarom is het wel een leuk initiatief: de verkiezing van de meest moedige politicus in Vlaanderen. Iedereen kan een politicus/a voordragen die zetlet in gemeenteraad, parlement, provincieraad, senaat, europees parlement. Maar ook politici die om een "moedige" daad zopas hun post verloren zijn, mogen genomineerd worden.
[Taal: Nederlands]
http://www.pressreleases.be/script_nl/newsdetail.asp?nDays=w&ID=43294
http://www.moedig.be/nl/

WAAR WAAIT HET?
Deze kaart, die gebaseerd is op Google Maps, vertelt hoe hard de wind blaast, en waar men dus gebruik kan maken van wind als alternatieve energie.
[Taal: Engels]
http://firstlook.3tiergroup.com/

VRIJDAG FOTODAG : IRA BORDO
De portfolio van deze Russische fotografe bevat heel wat aparte portretten.
[taal : Engels, Russisch] (Filover)
http://www.irabordo.ru

VRIJDAG ANIMATIEDAG : RETRO GAMES
Op deze site vind je vernieuwde versies van 8 spelletjesklassiekers uit de oude doos.
[taal : Engels] (Filover)
http://www.neave.com/games/

VRIJDAG FILMDAG : MARGOT AT THE WEDDING.
OfficiŽle website (met trailer) van deze nieuwe dramafilm met in de hoofdrollen : Jack Black, Ciaran Hinds, Nicole Kidman, Jennifer Jason Leigh, John Turturro.
In de Belgische zalen vanaf : 12 maart 2008.
[taal site : Engels] (Filover)
http://www.margotatthewedding.com





Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.be



Bij de collega's





*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Gezellig met zijn allen 'quizzen'
'Dat moeten wij ook hebben,' moeten ze bij Microsoft gedacht hebben, toen ze het succes van de 'Buzz' quiz bij concurrent Sony Playstation zagen.
http://www.ad.nl/multi-media/2109625/Gezellig_met_zijn_allen_quizzen.html
- Mr. Wikipedia in opspraak
Jimmy Wales, medeoprichter van Wikipedia, heeft redacteuren gesommeerd het lemma over z'n liefje, journaliste Rachel Marsden aan te passen.
http://www.ad.nl/multi-media/2105192/Mr_Wikipedia_in_opspraak.html
- Harde strijd om www.1234.nl
Vier slimme jongens achter MijnAlbum.nl zijn er in geslaagd om bijna 2600 numerieke domeinnamen naar zich toe te halen.
http://www.ad.nl/multi-media/2103755/Harde_strijd_om_www1234nl.html


*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Processen en programma's tijdelijk onderbreken
Worstel je wel eens met programma's die vastlopen of traag werken omdat ze te veel geheugen opslokken. Dan kan AlacrityPC redding brengen
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=22858
- De krant lezen via een eReader
Het NRC Handelsblad is als eerste Nederlandse krant op elektronisch papier beschikbaar.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=22867
- PDF bestanden converteren naar Word
Er zijn veel programma's om Word bestanden om te zetten naar PDF. Maar andersom kan ook. En eigenlijk is dat veel nuttiger.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=22585

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Cebit 2008: Atom is nieuwe energiezuinige chip van Intel
Het thema van Cebit dit jaar is Green IT: zuiniger computermateriaal. Heel wat fabrikanten doorspekken hun persberichten met termen als groen, zuinig, milieuvriendelijk.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3225
- Professionele FM-tuner met cd en usb
Apart - BGM3000: De BGM3000 is een slimline FM-tuner met cd/usb mp3-speler. Hierdoor kan je...
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=03%A32008&newsid=5196
- Flexibele led-verlichtingsstrip
ALLAEYS Ė Briflex-RGB: Flexibele led-systeem dat van kleur kan wisselen. Een reeks SMD RGB-leds werden op een
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=03%A32008&newsid=5200
-

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- 10.000 boeken van de Gentse universiteit op Google
Google is een ongeŽvenaard project gestart voor het digitaliseren van wetenschappelijke boeken in BelgiŽ.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17951&style=34360
- Yahoo wil Microsoft doen walgen
Yahoo stelde haar nieuwste tactiek voor tegen de OPA van Microsoft. De pionnier op gebied van online zoekopdrachten heeft de nominatie van de leden van de beheerraad uitgesteld.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17949&style=34360
- De campagne van Danone brengt video-on-demand op iDTV
Carat en Young&Rubicam delen de lancering van een nieuw concept mee: video-on-demand in televisie advertenties. Een woordje uitleg:
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17948&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Live tv kijken op je computer met Zattoo
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/internet/live-tv-kijken-op-je-computer-met-zattoo.cfm
- Steve Jobs: Flash niet goed genoeg voor iPhone
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/gsm-gps--pda/steve-jobs-flash-niet-goed-genoeg-voor-iphone.cfm
- Office Live Workspace nu toegankelijk in bèta
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/internet/office-live-workspace-nu-toegankelijk-in-beta.cfm

*
** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Nieuw online jongerenplatform voor Danone
In het kader van de rebranding van Petit Gervais naar Gervais heeft The Parking Lot voor Danone een nieuw online platform opgezet voor kinderen. De webstek is opgehangen aan actiefiguurtje Danonino en bevat allerlei lekkers voor de jongere surfers.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5699
- De Post legt de hand op Certipost
De Post sloot een aankoopovereenkomst waardoor ze 50% van de aandelen van Belgacom in Certipost verwerft, zodat ze nu 100 % van de aandelen van Certipost in handen heeft.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5696
- Danone-campagne brengt video-on-demand reclame op iDTV
Carat en Young&Rubicam laten weten dat ze een nieuw concept hebben geïntroduceerd: video-on-demand in een TV-reclame. Tekst en uitleg.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5693


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Cyber Bully wetgeving
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=2337
- Hackers groep ontmanteld
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=2336
- 'Norton Online Living'-rapport
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=2334

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Ziff Davis Media vraagt faillissementsbescherming aan
Uitgever Ziff Davis Media heeft bij een Amerikaanse rechtbank faillissementsbescherming aangevraagd. Het bedrijf hoopt door het zogenoemde Chapter 11-verzoek tijd te krijgen om financieel orde op zaken stellen. »
http://pro.tweakers.net/nieuws/52273/ziff-davis-media-vraagt-faillissementsbescherming-aan.html
- Cliffy B: de Rita Verdonk van de game-industrie?
Clifford Bleszinski, in de game-industrie beter bekend als Cliffy B, kon het weer eens niet laten. Onlangs liet hij zich uit over de stand van zaken op het gebied van pc-gaming. Volgens Cliffy B is deze markt inmiddels 'in disarray'. »
http://life.tweakers.net/redactieblogs/52178/cliffy-b-de-rita-verdonk-van-de-game-industrie.html
- AOL verplicht tonen advertenties bij gebruik chat-sdk
http://pro.tweakers.net/nieuws/52285/aol-verplicht-tonen-advertenties-bij-gebruik-chat-sdk.html






De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


35 TIPS VOOR GMAIL: SNELTOETSEN
Steeds meer mensen hebben een mail account bij Gmail, omdat het zo gemakkelijk si: onbeperkte opslagruimte, en je mail altijd bij de hand, vanop elke computer. Daarom zullen wij in de volgende weken tips brengen die handig kunnen zijn bij het gebruik van GMail.
Eerst en vooral: er zijn heel wat sneltoetsen die functies in Gmail die je kan gebruiken bij het opstellen, markeren, archiveren van mail. Zo kan je c gebruiken voor een mail op te stellen (compose), ! om een mail als spam te markeren, G + T om een mail naar de "sent" (verzonden) postmap te verwijzen, enz.
Een volledige lijst met alle toetscombinaties vind je op onderstaand adres.
http://mail.google.com/support/bin/answer.py?answer=6594

35 TIPS VOOR GMAIL: GOOGLE CODE MACRO'S
Voor deze tip heb je de Greasemonkey extensie nodig voor je Firefox browser. Zoals je wellicht weet kan je met Greasemonkey websites die jij bezoekt door middel van een Java script wijzigen in jouw browser. Google heeft enkele speciale scripts gemaakt voor Gmail, die de Macros Script heten, en die o.a. een aantal sneltoetsen bevat. Een deel van die sneltoetsen zijn ondertussen standaard al vervat in Gmail, maar andere functies vind je enkel nog terug via Macros Script.
http://code.google.com/p/gmail-greasemonkey/

35 TIPS VOOR GMAIL: BOOKMARKLETS
Op de onderstaande link vind je een formulier waarmee je een 'bookmarklet' kan aanmaken voor zoekopdrachten in Gmail. Een bookmarklet is gewoon een stukje script dat je op je op een website loslaat, en je als button op je bookmarksbalk kan zetten. Daarmee heb je deze knoppen altijd bij de hand, en kan je op maat gemaakte zoekopdrachten snel uitvoeren.
http://eclectic-mayhem.com/stuff/gmail-search-bookmarks.html

35 TIPS VOOR GMAIL: INVULFORMULIEREN WIJZIGEN
Met deze extensie voor je Firefox browser kan je met klikken en verslepen de grootte wijzigen van een invulformulier. In sommige browsers zoals Safari bijvoorbeeld zit deze mogelijkheid al ingebakken, voor de andere browsers is er deze extensie.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/3818

35 TIPS VOOR GMAIL: ONGEOPENDE MAIL EERST LEZEN
Mail die zich opstapelt in je mailbox - je kent het probleem. Je leest enkele mails, maar dan komt er weer mail binnen, enz. Vraag je de mail op in chronologische view, dan moet je de hele lijst doorploeteren om aan de ongelezen mails te komen.
Er is echter een script dat ervoor zorgt dat ongelezen mails meteen bovenaan de lijst komen: http://mail.google.com/mail/#search/label:unread+label:inbox
Deze regel moet je zelf niet eens aanmaken in je GMail account. Gewoon inloggen op Gmail, en dan op deze link klikken. Je kan van de link ook een bookmark maken, dat vergemakkelijkt het weer. En als je die bookmark dan ook nog op je bookmarkbalk zet, dan heb je het helemaal gemaakt!

Voor deze rubriek danken wij
Jack Nooijens (mirror website) http://www.digiweetjes.nl.tt/
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
voor hun hulp nu of in het verleden.



Van alles halen, (bijna) niets betalen...



SPYWARE TERMINATOR
Windows 2000/XP/Vista - 9,37 MB - freeware
Een erg krachtige tool die allerlei spyware kan opsporen en verwijderen van je pc; het progje zorgt ervoor dat de updates automatisch binnengehaald worden zodat je altijd de laatste nieuwe definities hebt.
http://www.download.com/Spyware-Terminator/3000-8022_4-10468541.html?tag=nl.e415

SURVEILLANCESAVER 2.0
Windows 2000/XP/2003 Server / Vista - 104 k - freeware
Dit is voor de voyeurs onder ons: deze screensaver toont de camera feeds van meer dan 400 plaatsen uit de hele wereld. Je kan wel niet bepalen hoeveel tijd er stilgestaan wordt bij elke camera, maar dat is slechts bijzaak.
http://www.download.com/SurveillanceSaver/3000-2399_4-10812632.html?tag=nl.e415

TWITTEROO
WinXP/Vista - 398k - freeware
Twitteroo is een Windows desktop progje waarmee jij je Twitter account in het oog kan houden en je status updaten, zonder echt in de site te moeten inloggen.
http://rareedge.com/twitteroo/

BAKU: KUIS JE REGISTER OP
Windows 20000/XP/Vista - 499k - freeware
Een progje om het Windwos register op te kuisen, dat een bijzonder gebruiksvriendelijke interface heeft. Je kan ongewenste bestanden, ingaven in het register, en de meest recent gebruikte lijst opkuisen.
http://ct.download.com/clicks?t=42447956-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=DOWNLOAD&s=5

WILMA: TEKSTEN OPSPOREN
Windows / Linux / Mac - freeware
Dit progje helpt je om snel tekst op te sporen die in de bestanden op je computer zit. Het maakt een index van de woorden in dat bestand, zodat je later de bestanden sneller kan opsporen. (bron: WIm W)
http://wilma.redtree.com/en/help/index.html

SWEET HOME 3D
Win2000/XP/Vista - 25 MB - freeware
De lente kriebelt in je lijf, en je zou graag je interieur wat veranderen? Vooraleer je begint je meubels te versleuren, doe je er goed aan om dit virtueel te doen, in dit progje; Je kan je meubels plaatsen in het tweedimensionale grondplan van je huis, en dan een 3D preview oproepen.
http://sweethome3d.sourceforge.net/

ULTIMATE BOOT CD VOOR WINDOWS
Windows All - 217 MB - freeware
Met dit progje krijg je een verzameling erg bruikbare systeemtools, die je kunnen helpen indien je computer problemen krijgt en je een diagnose moet stellen van het probleem.
http://www.chip.de/downloads/Ultimate-Boot-CD-fuer-Windows-v3.1_29706480.html

FLV PLAYER
Win2000/XP/2003 Server/Vista - 3,4 MB - freeware
Een erg handig progje, want je kan niet alleen online media afspelen, maar ook op je harde schijf bewaren. Gewoon de url van het bestand ingeven in de player, en het progje doet de rest. FLV Player laat ook toe dat je in- en uitzoomt om het beeld op volle schermgrootte te zetten.
http://www.chip.de/downloads/FLV-Player_19318544.html

VRIJDAG MACDAG: VLC MEDIA PLAYER
Mac OS X 10.4 - 23,49 MB - freeware
Videobestanden afspelen op de computer is niet erg simpel, want al heb je 99 soorten codecs op je pc staan, dan zal je altijd zien dat het bestand dat je wil bekijken in het 100e formaat is! Gelukkig is er VLC Media Player, die veel meer formaten ondersteunt dan enige andere player.
http://www.download.com/VLC-Media-Player/3000-2200_4-10210434.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: ADIUM
Mac OS X 10.4/10.5 - 20 MB - freeware
Als je vrienden en collega's allemaal verschillende chatprogramma's gebruiken, dan doe jij er best aan om een chatprogramma te gebruiken dat compatibel is met al de ancere clients. Adium is zo'n programma; deze nieuwste versie bevat betere tabblaadjes en andere kleine verbeteringen.
http://ct.download.com/clicks?t=42793750-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=DOWNLOAD&s=5


Het laatste woord....







NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.



Afsluiter
Vergevingsgezindheid is als de geur die een bloem afgeeft nadat erop getrapt is.
- gezegde -