Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 6/3/2008 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 12
Nummer 539 van 1 maart 2008


Gegroet lezer,

Eerst en vooral willen wij langs deze weg medewerker Filover in de bloemetjes zetten. Hij is een van de eersten om te reageren op een oproep van onze lezers, en hij heeft er dan ook voor gezorgd dat wij terug rechtstreekse links naar songs kunnen vermelden, althans voor songs bij MP3.com. Het geheim: bij elke artiest behoort een RSS-feed, die verwijst naar een pagina waarop alle songs vermeld zijn. Merci, Filover!

Uiteraard ook onze dank naar de andere medewerkers die trouw, dag in dag uit, week in week uit, hun bijdragen en tips blijven sturen: Sjeef, Wim Wilyn, Chris De, Paul Liekens, Kris De Meuelenaere, Eddy, Dave, , en de vele, vele anderen.

Zo, de bloemetjes zijn overhandigd, en u kan weer aan uw leesvoer. Bij leven en welzijn hopen wij u volgende week weer aan te treffen.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
GEZOCHT: BOOSWICHTEN MET TALENKENNIS
Wie tegenwoordig aan de kost wil komen als schrijver van malware code, die moet vele talen kennen. En daarmee bedoelen wij niet dat deze booswicht programmeertalen moet kennen zoals C, Cobol of Fortran, maar echte talen.
Het blijkt namelijk uit recente rapporten dat malware echt big business geworden is. De makers van zulke malware verdienen zo goed, dat zij helpers in dienst nemen. Die moeten dan zorgen voor plaatselijke versies van de malware, die aangepast is aan een bepaald land en de taal die er gesproken wordt.
Want zeg nu zelf: een phishing mail die in het Engels opgesteld is en die zogenaamd van jouw bank afkomstig is, of een phishing mail in het Nederlands maar vol met taalfouten, dat laat je meteen links liggen, want dat is al te duidelijk een aanval tot phishing. Maar wanneer zo'n mail in perfect Nederlands opgesteld is, en de schrijver ervan voldoende op de hoogte is van Belgische/Nederlandse gebruiken, populaire websites enz, dan wordt het al veel moeilijker om niet in de valkuil te lopen...
En weet je wat het gekke is? Er verschijnen heuse wervingsadvertenties online, waarin er gevraagd wordt naar programmeurs die over zulke talenkennis beschikken. De toekomstige "werkgevers" blijken opnieuw afkomstig te zijn uit China en Rusland, twee landen die keer op keer vernoemd worden als de bron van vele malware.
Meer over de opkomst van een hele malware industrie bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080223-heavy-demand-for-multilingual-hackers-in-global-spam-market.html

KLASSIEKERS VAN CBS GRATIS OP HET NET - MAAR NIET VOOR DE EUROPEANEN
Verleden jaar had de Amerikaanse zender CBS het al aangekondigd: er zou een speciale website komen die het virtuele huisje zou worden van alle CBS programma's. De site kwam er, maar er viel niet echt veel speciaals te beleven. Daar komt nu verandering in, want CBS zal daar enkele van haar klassieke programma's brengen - denk daarbij aan Star Trek, Twilight Zone, McGyver, Hawaii Five-O.
Maar helaas: de site is enkel toegankelijk voor Amerikanen. Europeanen die er op bezoek gaan, krijgen de melding dat zij er niet welkom zijn - er wordt wel netjes gezegd "this content is temporarely unavailable", maar je weet het wel. Ga zelf maar eens kijken op http://www.cbs.com/classics/star_trek/video/video.php - het water loopt je in de mond als je ziet welke shows er allemaal te verkrijgen zijn, en jij kan er niet aan, helaas. Tenzij je natuurlijk surft via een proxy - maar dat is dan weer een andere zaak. Ter informatie hebben wij een artikel toegevoegd van Mashable, waarin uitgelegd wordt hoe je via een proxy kan surfen.
Tussen haakjes: CBS is niet de enige site waar je als Europeaan niet aan de bak komt. Ook bij iTunes bijvoorbeeld blijf je op je honger zitten. Waar de Amerikaan al maandenlang alle mogelijke feuilletons kan downloaden, tegen betaling uiteraard, is het vakje "tv-shows" in onze Europese iTunes winkel niet eens te vinden. En dat is allemaal de schuld van de auteursrechten...
http://mashable.com/2008/01/04/pandora-and-hulu-hack-for-non-us-citizens/
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080222-star-trek-twilight-zone-other-classics-beamed-onto-net.html
http://www.cbs.com/innertube/

IS GOOGLE DOCS EEN WAARDIGE TEGENSTANDER VOOR MICROSOFT OFFICE?
Commentatoren zijn het vaak roerend oneens met elkaar. En uit die onenigheid kan jij als lezer vaak heel wat leren. Neem nu het artikel van blogger Bernard Dunn, waarin hij stelde dat Google Apps een serieuze concurrent is voor Microsoft Office. Volgens hem waren de collaboratietools in Google Apps sterk genoeg om het op te nemen tegen Microsoft.
Maar een van de internauten die een commentaar schreven, ene Karim, nam het op voor Microsoft. Waarop Bernard van antwoord diende, en er weer een hele discussie ontstond. Iets wat erg leuk is, en een van de redenen waarom blogs zo interessant zijn: omdat er commentaren gegeven kunnen worden, die van een artikel geen eenrichtingsverkeer meer maar een echte interactie maken.
Wij kunnen het niet nalaten een stukje uit dit commentaar te vertalen: "Open een Google doc. Plak er een afbeelding in. O ja, dat is waar, je kan een afbeeldingen niet kopiŽren en plakken met Ctrl-C en Ctrl-V bij Google docs. OK, zet de afbeelding dan in het document met INSERT. Vervolgens ga je de afbeelding vergroten/verkleinen met behoud van het aspect ratio. O ja, dat is waar, dat kan je niet. Nu ga je de afbeelding croppen. O ja, dat kan je niet.
OK, dan maar een tabel invoegen. Dat kan. Grijp nu de hoek van een kolom en vergroot/verklein de kolom. O ja, dat kan niet. Verwijder nu een van de kolommen. O ja, dat kan je niet."
En zo gaat het maar door. Interessant om lezen, want zo krijg je een beeld van wat kan en wat niet kan bij Google Docs.
http://www.readwriteweb.com/archives/google_docs_fail.php
http://www.readwriteweb.com/archives/google_apps_serious_threat_to_microsoft_office.php
http://www.readwriteweb.com/archives/google_apps_serious_threat_to_microsoft_office.php#comment-47436

TALIBAN WIL DAT MOBIELE NETWERKEN 'S NACHTS ZWIJGEN
In Afghanistan worden de mobiele operatoren onder druk gezet om 's nachts hun netwerken stil te leggen. De voormalige heersers van het land, de Taliban, hielden "onderhandelingen" met de vier grote mobiele providers van het land, en gaven hen 3 dagen tijd om in de toekomst 14 u per dag hun netwerk stil te leggen, "of anders..."
Geen godsdienstige reden liggen aan de grond van deze maatregel, wel een militaire: de Taliban geloof namelijk dat Amerikaanse soldaten en rebellen in Afghanistan mobiele telefoons gebruiken om de overblijvende leden van de Taliban op te sporen. En omdat de soldaten meestal hun mobieltje 's nachts gebruiken om verslag uit te brengen over hun spionage- en opsporingswerk, zou het hele netwerk dan maar 's nachts uit de lucht geplukt moeten worden.
De operatoren weten niet goed wat zij moeten doen: bezwijken zij voor het dreigement, dan zou de communicatie in het land ernstig beschadigd worden - het land heeft nu eenmaal niet veel gewone landlijnen. Maar geven zij niet toe, dan moeten zij aanslagen vrezen op hun zendmasten en zelfs hun eigen leven...
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080225-taliban-wants-cell-phone-networks-shut-down-at-night.html

HACKERS BRENGEN GOOLAG UIT
Een middel om softwarefabrikanten onder druk te zetten hun programma's veiliger te maken, en om systeembeheerders te dwongen alerter te reageren op meldingen van lekken? Of een gevaarlijk stukje bravoure van enkele kwajongens? Het is moeilijk te zeggen. Feit is dat de beruchte groep hackers Cult of the Dead Cow een search tool uitgebracht heeft, dat gebruik maakt van zoekmachine Google, en dat je daarmee kan zien of een site kwetsbaar is voor een hackaaanval.
De tool heet Goolag, en als je in het zoekvakje van de tool een website intikt, dan krijg je alle zwakke plekken van de site te zien. En dat maakt het dan weer gemakkelijk, ook voor onervaren hackers, om misbruik te maken van die zwakke plekken.
Systeembeheerders doen er dan ook best aan om de tool zelf snel te downloaden, en te zien of hun websites bestand zijn tegen deze tool.
http://searchengineland.com/080225-080920.php
http://www.goolag.org/

VALS PROFIEL BIJ FACEBOOK KOST MAN 3 JAAR CEL
Tja, het kan verkeren. De ene maakt een vals profiel op een blog en zegt dat hij STeve Jobs is, en verwerft er roem en geld mee. De ander doet zich voor als een Marokkaanse prins op sociale netwerksite Facebook, en hij krijgt 3 jaar cel.
Dat laatste overkwam een jongeman van 26, die verleden week veroordeeld werd door een rechtbank in Casablanca, voor het "misbruiken van de identiteit van de Koninklijke Hoogheid Prins Moulay Rachid". De openbare aanklager eiste een zware staf als "voorbeeld". De verdediging wees erop dat de jongeman het profiel als een grap aangemaakt had, en dat gelijkaardige gevallen in de VS, Canada en Europa niet tot een proces geleid hadden. Op Facebook vind je immers sites van een (valse) Sarkozy, Bush of Blair, en allerlei beroemdheden - sporthelden, filmsterren enz.
Amnesty International heeft het vonnis al veroordeeld, omdat het niet in verhouding staat tot de 'misdaad'. Maar of dit de rechter alsnog kan vermurwen, is nog de vraag...
http://www.webpronews.com/topnews/2008/02/25/phony-facebook-profile-lands-man-in-jail

AL EENS EEN E-MENU BESTELD?
Sommige restaurants in Europa, de VS en Japan experimenteren met een technologie waarbij de gebruiker zijn bestelling kan plaatsen via een scherm dat zich aan zijn tafel bevindt, in plaats van dit door te moeten geven aan een ober (die vaak "ik kom zo meneer!" zegt).
Dat heeft, buiten het feit dat er bespaard wordt op personeelskosten, ook nog een ander voordeel. Het kiezen van menu's gaat namelijk gepaard met foto's van de gerechten, zodat de gebruiker kan zien wat hij bestellen kan. En blijkbaar hebben die foto's een erg verleidelijk effect, vooral als het om desserten gaat, want wie bestelt via zo'n e-menu zou volgens de eerste resultaten meer bestellen.
Ene Adi Chitayat, die de aanraakschermen geïnstalleerd heeft in restaurants in IsraŽl, Frankrijk, Zuid-Afrika en zelfs ons land getuigt dat de verkoop aan tafeltjes met zo'n scherm met 11% gestegen is. Mensen bellen zelfs om zo'n e-menu tafel te reserveren , vooral mensen met kinderen, want die kunnen gamen op het aanraakscherm, wanneer het niet gebruikt wordt om het e-menu te vertonen.
Betekent dit dan het einde van de ober? Wellicht niet. Vele klanten zullen nog altijd de persoonlijke verwelkoming verkiezen van de ober, die hun smaak kent en hen gerechten kan aanbevelen. Maar voor snelle hap-restaurants, sushibars enz zou dit wel eens kunnen slagen.
Meer over het systeem bij CNet.
http://www.news.com/From-tips-to-clicks%3A-Restaurants-try-e-menus/2100-11398_3-6231950.html?part=dtx&tag=nhl&tag=nl.e433

YAHOO BUZZ GAAT VAN START
Zoekmachine Yahoo, waarop Microsoft zijn oog heeft laten vallen, maar dat zich nog niet zo gemakkelijk gewonnen geeft, blijft ondertussen gewoon verder doen met het uitbrengen van nieuwe dingen. Zo heeft Yahoo deze week Yahoo Buzz uitgebracht, dat je een beetje kan vergelijken met Digg. Ook hier zijn het de gebruikers die nieuwsartikelen aanbrengen, en stemmen op die artikels, om ze zo tot de frontpagina te brengen. Wat meer is: de "hotste" verhalen komen ook op de startpagina van Yahoo zelf, wat uiteraard nog een mooie aanmoediging is.
In de beginperiode zullen er bijna 100 uitgevers hun artikels aanbieden, maar in de toekomst zouden dat er nog meer worden.
Onze persoonlijke mening: waar je bij Digg jezelf meer kan vereenzelvigen met de artikels (minder Amerikaans gericht, veel meer tech artikels, uit de hele wereld), zit je bij Yahoo met een echt typische Amerikaanse omgeving., en zal de Europese internaut zich hier niet echt thuisvoelen.
http://buzz.yahoo.com/
http://searchengineland.com/080226-014025.php

VISTA SP1 MAAKT PROGRAMMA'S KAPOT
Het is wat met VIsta. Eerst moeten de mensen er niets van weten, uiteindelijk beginnen ze dan toch over te schakelen, en dan komt de eerst Service Pack uit, en dan is het weer hommeles. Opnieuw is er angst voor de 'verwoestingen' die deze SP1 zou kunnen aanrichten.
Microsoft is zich bewust van dit wantrouwen van de gebruikers, en tracht zoveel mogelijkheid openheid te verschaffen. Maar daarmee wakkert het die angst ongetwijfeld nog maar aan... Zo heeft het bedrijf een lijst gepubliceerd van programma's waarvan het nu al vaststaat dat zij niet meer zullen werken eens Service Pack geïnstalleerd wordt. Het zijn voornamelijk beveiligingsprogramma's, en er zijn toch enkele bij die erg populair zijn, zoals ZoneAlarm, en Trend Micro INternet Security 2008.
Feit is dat de bedrijven, gealarmeerd door deze berichten, wellicht zullen wachten om SP1 te installeren. Nog andere bedrijven, die tot nu toe altijd gewacht hebben om over te schakelen op Vista, zullen die beslissing wellicht nog langer uitstellen, vooral omdat er binnenkort een SP3 aankomt voor XP...
Dilemma alom!
http://www.news.com/Microsoft%3A-Vista-SP1-will-break-these-programs/2100-1002_3-6231449.html?part=dtx&tag=nhl&tag=nl.e703
http://support.microsoft.com/kb/935796

CRIMEWARE AS A SERVICE
Je hebt wellicht al gehoord van het begrip "Software as a Service":je hebt de software niet meer op je computer staan, maar je huurt hem gewoon. Welnu, tegenwoordig bestaat er ook Crimeware as a Service: crimeware die je van hackers en andere booswichten huren kan.
Dat zoiets überhaupt bestaat, dat had je eigenlijk niet voor mogelijk geacht. Het is dan ook een beveiligingsbedrijf, Finjan, dat ontdekt heeft dat deze CaaS bestaat: een web gebaseerde "dienst" die de inloggegevens bevat van meer dan 8.700 websites. En die websites zijn echt niet van de minsten, want zij behoren tot de Top 500 van Fortune, en tot overheidsdiensten.
Wat hier voor gevaarlijks in steekt? Tja, met die inloggegevens kunnen hackers gelijk welk script in een pagina van zo'n ogenschijnlijk betrouwbare site stoppen, met de klik van een muis. Die scripts worden trouwens ook als "dienst" verhuurd aan de gegadigden. Erg, niet?
http://www.theregister.co.uk/2008/02/27/crimeware_as_a_service/

UITVALLEN YOUTUBE DUIDT OP ZWAKKE PLEK IN INTERNET
Je hebt het waarschijnlijk gehoord: afgelopen weekend was de populaire videosite YouTube enkele uren niet bereikbaar: niemand, van over de hele wereld, kon de site bereiken. De oorzaak daarvan moest in Pakistan gezocht worden: de overheid had gezegd dat YouTube blasfemistische filmpjes verspreidde (alhoewel sommige bronnen zeggen dat het eerder ging om filmpjes die kritisch waren voor de overheid, dan om filmpjes die de spot zouden drijven met de profeet Mohammed). YouTube moest geblokkeerd worden, en een Pakistaanse provider was daarbij te ver gegaan: de Border Gateway Protocol routing informatie die het wou gebruiken om de toegang tot YouTube te blokkeren in Pakistan, werd per ongeluk doorgegeven aan andere ISP's, wat ervoor zorgde dat YouTube over de hele wereld geblokkeerd werd.
De juiste toedracht, met de technische achtergrond, vind je o.a. bij PC World en CNet. Wat ons vooral interesseert is: hoe heeft dit kunnen gebeuren? Wil dit dan zeggen dat het volstaat dat een terrorist ergens wat cijfertjes verandert, en hele grote e-commerce sites of overheidssites gewoon platgelegd kunnen worden? Erger nog: volgens insiders had YouTube/Google helemaal niets kunnen doen om dit te voorkomen. En het ergste: spammers maken zelfs al van deze tactiek gebruik om hun sporen te wissen bij hun spamaanvallen - er is dan ook geen enkele reden waarom hackers geen beroep zouden doen op deze techniek...
http://www.pcworld.com/article/id,142857/article.html?tk=nl_dnxnws
http://www.networkworld.com/news/2008/022608-youtube-outage-underscores-big-internet.html?netht=ts_022608&nladname=022608dailynewspmal

OPERA RUILT YAHOO VOOR GOOGLE IN MOBIELE BROWSER
De toekomst van het mobiele internet wordt erg rooskleurig geacht - vooral vanuit het standpunt van de marketeers. Echt gerichte boodschappen versturen naar de burgers is immers het walhalla: iemand die een zoekopdracht uitvoert naar "koffie" zenden naar de dichtstbijzijnde coffeeshop of cafetaria, of iemand die in de straat wandelt waar winkel X zich bevindt, een boodschap sturen om te melden dat vandaag de tomaten bij winkel X in reclame zijn - ideaal, niet?
De strijd om de populairste browser op het mobieltje is dan ook erg belangrijk. En Opera lijkt daarbij een streepje voor te hebben. Het feit dat Opera juist aangekondigd heeft dat het haar samenwerkingsakkoord met Yahoo stopzet, en in de toekomst Google als standaard zoekmachine zal aanbieden in haar browser, is dan ook een belangrijk bericht.
Dit is wel een erg slimme zet van Google: de mobiele Opera browser heeft een gebruikersbasis van 35 miljoen gebruikers. Hoeveel geld er van hand gewisseld is om Opera van partner te laten veranderen, is niet geweten.
http://www.techcrunch.com/2008/02/27/google-lands-default-search-position-in-opera-mobile/

TOP 100 MUZIEKDOWNLOADS GEMAKKELIJK TE BEÏNVLOEDEN?
Sinds de komst van de digitale downloads is de muziekscene grondig dooreengeschud - en ook de top 100 van de best verkochte muziek. Vroeger werd die gebaseerd op de fysieke verkoop van cd's, zonder rekening te houden met digitale downloads. En toen kreeg je de paradox dat enorm populaire songs, die vaak zelfs enkel als download verkrijgbaar waren, niet eens voorkwamen in de top 100.
De laatste tijd echter wordt er wél rekening gehouden met digitale downloads - in AustraliŽ is er zelfs een top 40 waarbij enkel rekening gehouden wordt met zulke downloads: ARIA, wat staat staat voor Australian Recording Industry's Association. En net zoals bij de gewone top-10 baseren de platenmaatschappijen heel wat extraatjes en aanmoedigingen op de plaats die een bepaalde song in zulke ranglijst heeft, zo is dat ook het geval voor de digitale ranglijst, en krijgen personeelsleden van platenmaatschappijen aanmoedigingspremies als een artiest uit hun platenstal hooog in de ranglijst komt.
Een medewerker van ARIA heeft nu echter gezegd dat men heel gemakkelijk kan knoeien met die ranglijsten. Platenmaatschappijen maken gewoon verschillende accounts aan bij een muziekdownloaddienst (soms zelf hun eigen downloaddienst!), en gaan hun eigen songs meerdere keren downloaden.
Nu, eerlijk gezegd is dit geen nieuw fenomeen. Als wij ons goed herinneren waren er vroeger ook al geruchten over bedrog bij de cijfers die de platenwinkels doorgaven aan Sabam, en werd er beweerd dat de platenmaatschappijen zelf plaatjes gingen kopen van hun eigen artiesten.
Niets nieuws onder de zon dus. Of toch? Lees zelf het verhaal bij The Age.
http://www.theage.com.au/news/technology/with-a-simple-fiddle-you-can-top-the-charts/2008/02/28/1203788500001.html

MICROSOFT WIL MEER DAN EEN GEWONE KLIK
In de wereld van de online reclame draait het om pageviews, hits en kliks. Maar is elke klik gelijk? Wanneer jij op een advertentie klikt, is dat omdat je gewoon nieuwsgierig bent naar wat die rare boodschap te zeggen heeft, of is het omdat je echt geïnteresseerd bent in een bepaald product? Bovendien is het enkel de laatste klik die geteld wordt, dat wil zeggen de advertentie waarop je klikte vooraleer je op de site van de verkoper kwam, waar je dan een aankoop doet of een aanvraag tot informatie. Maar misschien heb jij voorheen al verschillende keren op een gelijkaardige advertentie geklikt, zonder dat je toen tot actie op die site kwam. Al die vorige kliks worden niet meegeteld bij het huidig systeem, alhoewel zij wel geleid hebben tot het creŽren van een bepaald beeld van het product, en mee ervoor gezorgd hebben dat jij uiteindelijk toch die definitieve stap gezet hebt.
Tot nu toe bestond er eigenlijk geen tool die een onderscheid kon maken tussen de verschillende soorten kliks. Microsoft wil daar nu verandering in brengen. Het heeft een nieuwe manier van meting ingevoerd, die Engagement Mapping heet. De bedoeling is dat gemeten wordt hoe elke advertentie die verschillende keer gezien werd op verschillende sites en op verschillende kanalen eventueel de aankoop beïnvloed heeft.
Nu speelt Microsoft ergens een beetje met vuur, door het traditionele model van pay-per-click overboord te kieperen. Maar anderzijds is dat traditionele model niet echt betrouwbaar, en is er steeds meer sprake van klikfraude - volgens Click Forensics zou de klik fraude in het laatste kwartaal 2007 zelfs 16,6% bedragen hebben!
Voor de meeste internauten is die Engagement Mapping een ver-van-mijn-bed show; maar wie geïnteresseerd is in het achterliggende systeem van advertentienetwerken, inkomsten en return on investment, die moet die erg interessante artikel bij Information Week maar eens lezen!
http://www.informationweek.com/windows/showArticle.jhtml?articleID=206900068&cid=nl_tw_software

ER BESTAAT GEEN PC IN BEDRIJFSOMGEVINGEN
Een erg opgemerkte uitspraak van Paul Murphy in zijn blog bij ZDNet. En eigenlijk moeten wij de man gelijk geven. Hij beweert dat de PC op kantoor een mythe is: de 'personal computer' zou volgens de algemeen geldende opvatting persoonlijk zijn, en dus het individu macht geven.
Murphy beweert echter dat de enigen waarvoor de pc een toestel is dat macht geeft, de mensen uit de IT sector zijn en de hobbyisten. Maar op kantoor is dat niet het geval. De "persoonlijke" computer is niet persoonlijk, hij behoort tot het bedrijf, en zowel de et als de normale organisatie van het bedrijf vereisen dat het bedrijf, en niet de individuele gebruiker, mag controleren wat erop de pc gaat en wanneer.
De gebruikers zo'n 'persoonlijke' computer geven in plaats van een domme terminal, maakt het leven alleen maar moeilijker. De IT-afdeling heeft hierdoor immers veel meer werk: zij moeten al die machines informatie met elkaar kunnen laten uitwisselen, alles wat er zich afspeelt moet gecontroleerd worden, in het belang van het bedrijf, en de machines moeten in goede staat van werking gehouden worden.
Een opmerkelijk standpunt, waar toch wat voor te zeggen valt. Lees zelf de argumentatie van Murphy, en zie of jij je daarin kan vinden.
http://blogs.zdnet.com/Murphy/?p=1078&tag=nl.e539
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


WUBI: UBUNTU 8.04 ALPHA 5
Dit berichtje is voor al wie graag experimenteert, en niet bang is van een paar crashes: de vijfde prerelease van Ubuntu 8.04 (bijnaam Hardy Heron) is uit, en wie wil mag hem uittesten.
Ars Technica testte prerelease 5 uit, net zoals het ook prerelease 4 al op de testbank gezet had. In Ubuntu 8.04 zit een nieuwe geluidsserver, Pulse Audio, en een virtueel bestandssysteem mechanisme, betere ondersteuning voor virtualisatie, en een nieuwe VNC client.
Wat alpha 5 aan nieuws bevat tegenover versie 4 is de ondersteuning voor Wubi, een nieuw installatie mechanisme dat het gemakkelijker maakt voro Ubuntu en Windows om naast elkaar aanwezig te zijn op dezelfde computer. Wubi bevat een complete Ubuntu installer, die in Windows gedraaid kan worden vanop de Ubuntu Live CD. Die installeert Ubuntu dan in een folder op het Windows bestandssysteem, en zorgt voor een opstartmenu, zodat de gebruiker bij het opstarten kan kiezen tussen Windows en Ubuntu.
Wij zijn in elk geval benieuwd naar deze nieuwe versie. Meer details over alpha 5 en alpha 4 bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080224-wubi-arrives-a-look-at-ubuntu-8-04-alpha-5.html
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080202-first-look-ubuntu-8-04-hardy-heron-alpha-4.html

ADOBE VERMENGT ONLINE EN OFFLINE
Hij bestond al wat langer, in bèta vorm, en nu is hij officieel: Adobe AIR. Dat is een software waarmee je de online toepassingen ook offline zal kunnen gebruiken. Het is te zeggen: ontwikkelaars zullen met Adobe Air online tools kunnen maken die nog altijd werken, zelfs wanneer de computer niet meer met het internet verbonden is.
Er zijn al verschillende programma's ontwikkeld, die gebruik maken van Adobe Air. Zo bijvoorbeeld een tool van eBay, waarmee je de veilingen kan opvolgen en biedingen doen, ook al heb je je browser niet opgestart. Ook The New York Times heeft een handige tool, die op Adobe Air gebaseerd is, Shifd. Dat is een systeem om virtuele post it briefjes te plakken op je computer, die je dan ook vanop andere computers zou kunnen raadplegen.
Een heel interessante technologie, Adobe AIR, waarvan je nog veel zal horen.
http://www.webware.com/8301-1_109-9878209-2.html
http://developers.slashdot.org/article.pl?sid=08/02/25/0438259&from=rss
http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/7254436.stm

JAPAN LANCEERT EEN INTERNETSATELLIET
Wat zou je denken van een breedbandverbinding met een downloadsnelheid van 1,2Gbps? Om te watertanden, niet? Wel, wil je die hebben, dan zal je naar Japan moeten verhuizen... en toch wat jaartjes geduld moeten hebben. Japan heeft namelijk een satelliet gelanceerd die breedband internetverbindingen kan verzekeren naar privé-woningen en kantoren . In het begin zou dat aan een snelheid zijn die gelijk ligt aan wat vandaag de dag als breedband beschouwd wordt, maar in de toekomst zou die snelheid nog opgevoerd worden.
De ontvangst van het signaal zou moeten verlopen via schotelantennes die een 45 cm doormeter hebben, en die je het beste kan gebruiken met de gewone schotelantennes voor tv. De satelliet zendt zijn signaal uit via twee antennes, de ene op Japan gericht, de andere op de Aziatische regio.
http://www.pcworld.com/article/id,142791/article.html?tk=nl_dnxnws

MAKE3D: MAAK VAN EEN 2D AFBEELDING 3D
De universiteit van Stanford heeft een nieuwe tool uitgewerkt, Make3D, waarmee je automatisch een "platte" 2D afbeelding kan omzetten naar een 3D model.
Er zijn wel meer dergelijke programma's, denk maar aan Photosynth van Microsoft. Maar het verschil met Make3D is dat deze software uitgaat van slechts één beeld; Photosynthe daarentegen produceert haar 3D afbeelding op basis van verschillende opnames die van hetzelfde onderwerp gemaakt waren.
Een galerij met afbeeldingen vind je op de 3e link
http://www.techcrunch.com/2008/02/27/make3d-turn-a-2d-picture-into-a-3d-model/
http://make3d.stanford.edu/
http://make3d.stanford.edu/images/showall

SONY BRENGT MANUEEL AANGEDREVEN GADGETS VOOR DE KIDS
Kinderen overal ter wereld willen spelen, en hun speelgoed lijkt vaak op wat de volwassenen gebruiken, maar dan in miniatuurvorm. Denk maar aan de speelgoedwinkeltjes, de miniatuur gsm's, de verpleegsters- en doktersuniformen. Tegenwoordig horen daar natuurlijk allerlei elektronische snufjes bij: gsm's die rinkelen bijvoorbeeld, en ministrijkijzers waarbij ook een lichtje aangaat, enz. Maar voor kinderen in de ontwikkelingslanden zijn die elektronische gadgets geen vanzelfsprekendheid, want daar is sowieso een tekort aan energie. En toch is er een markt voor de nieuwste gadgets, ook in die gebieden.
Daarop speelt fabrikant Sony in: het heeft een digitale camera ontwikkeld die manueel aangedreven wordt, in plaats van met batterijen of elektriciteit. Deze camera hoort thuis in het "odo" project van Sony, waarbij de fabrikant toestellen wil brengen die aangedreven worden door beweging, en waarbij de creativiteit, de nieuwsgierigheid en de energie van de kinderen aangemoedigd wordt.
De camera heeft wel een erg apart ontwerp: zij ziet eruit als een bloem - vergelijk het met een vergrootglas, met een groot gat in het midden van het glas. De camera moet dan bij het handvat vastgehouden worden, dat ook de beeldsensor bevat en de andere elektronica. Aan het uiteinde van het handvat hangt een ring; enkele keren trekken aan de ring, en de motor van de camera is voldoende geladen om een foto te trekken.
Knap, niet? Meer info bij PC World.
http://www.pcworld.com/article/id,142895/article.html?tk=nl_dnxnws


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Wetenschappers in AustraliŽ hebben GiFI gemaakt, een klein chip met grote draadloze capaciteiten.
http://update.techweb.com/cgi-bin4/DM/y/hBHGE0GN8NU0G4U0FrJw0E1

*** In Nederland is opschudding ontstaan omdat Digibewust ouders en kinderen inprent dat àlle downloaden van auteursrechterlijk materiaal in strijd met de wet is - wat niet waar is.
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/50016

*** Trojaan ontdekt voor het Windows Mobile CE besturingssysteem - blokkeert antivirusbescherming en laat andere malware binnen.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=080228004


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetDAVID CAPRI
[Easy Listening] Als je een muziekgenre zoals "easy listening" uitkiest, dan kan het natuurlijk gebeuren dat er zweemzoete songs tussen zitten. Deze artiest is op het randje van kitsch af - hij heeft een erg hoge stem, en het "orkest" op de achtergrond is duidelijk een synthesizer box. Voor de liefhebbers van het sentiment.
http://download.mp3.com/user_audio/d3/9/5/9/3/21708579.mp3
http://download.mp3.com/user_audio/d3/7/7/8/9/21706698.mp3
http://www.mp3.com/artist/david-capri/summary/

DAVID WEBER
[Easy Listening] Als wij in de jury zaten van een Idool waaraan deze zanger meedeed, kreeg hij een onvoldoende voor zuiverheid van stem, maar een 10 + voor vrolijkheid van de songs en het temperament. Mits er een professioneel bandje meespeelde, in plaats van het vervelende orgeltje, zou het nog leuker worden.
http://www.mp3.com/artist/davidweber1/summary/
http://download.mp3.com/user_audio/d1/6/1/1/0/21747984.mp3
http://download.mp3.com/user_audio/d1/3/6/9/6/21745486.mp3

DEJAGRACE
[easy listening] Deze dame doet qua opbouw van songs en stem een beetje aan Joni Mitchell denken. Spijtig dat de opnamekwaliteit niet zo bijster goed is, maar de songs zijn het wel. Misschien een beetje traag af en toe, maar dat mag.
http://www.mp3.com/artist/dejagrace/summary/
http://download.mp3.com/user_audio/d0/9/4/5/7/21541573.mp3
http://download.mp3.com/user_audio/d0/9/4/5/5/21541571.mp3

DESDEMONA
[Easy Listening$] Bij deze dame is de opnamekwaliteit een stukje beter. Zij speelt gitaar en zingt, en op sommige songs is er ook nog een orgeltje te horen. Doet ons iets teveel denken aan "Phoebe" uit Friends die in het cafeetje songs debiteert - met andere woorden: de lijn van de songs wordt overspeeld door de gitaar.
http://www.mp3.com/artist/desdemonadolly-dagger/summary/
http://download.mp3.com/user_audio/d1/8/3/2/2/21686334.mp3
http://download.mp3.com/user_audio/d1/8/0/2/8/21685972.mp3

DISDISLEY
[easy listening] Nog steeds in ons rolletje van jurylid van idool, zouden wij bij deze artiest zeggen: prachtig opgebouwde song, erg interessante stem, maar het gebruik van ersatz-instrumenten verlaagt het niveau van het geheel. Toch de moeite waard om te beluisteren, al is het maar omdat je aanvoelt wat de song (vooral "I know how it feels") in potentie heeft. In totaal een 10 songs, te vinden op de derde link (het .xml bestand)
http://www.mp3.com/artist/dis-disley/summary/
http://download.mp3.com/user_audio/d0/1/8/5/4/21733245.mp3
http://www.mp3.com/artist/dis-disley/summary.xmlNetties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
VRIJE TIJD GAAT SNEL, GEBRUIK HEM WEL.
- Alexander Pola -
De nieuwe oogstEDOCR: DE YOUTUBE VOOR PDF BESTANDEN
Is het een interessant concept? Dat zal de toekomst moeten uitwijzen. Het principe is niet mis: hier kan je namelijk .pdf documenten uploaden en taggen. De community kan dan commentaar geven op de docs, of ze een kwotering geven, maar ze ook in blogs en websites inbedden, of aanmelden bij een sociale bookmarksite zoals digg. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.edocr.com/faq

11 TIPS OM IN DE GOOGLE DEFINITIES OPGENOMEN TE WORDEN
Wanneer je in Google ingeeft "define:brood", dan zal Google gaan zoeken naar een reeks definities. Maar zou het niet leuk zijn als jouw site, jouw product, ook in die definities voorkomt? Dit artikel bij Outil-referencement.com geeft enkele tips om dat te verwezenlijken. Aanbevolen lectuur voor alle webmasters die zich bekommeren om de zichtbaarheid van hun site!(Bron: WIm W)
[Taal: Frans]
http://www.outil-referencement.com/blog/index.php/477-definitions-google

GOOGLE ANDROID
Je hebt wellicht al gehoord van Android, het besturingssysteem voor mobiele computers dat zwaar gepromoot wordt door Google. Op de mobiele beurs in Barcelona werden de eerste protoypes vertoond van mobieltjes die werken met dit OS, en op dit filmpje vind je een mooie demo van een HTC toestel, met Android, dat laat uitschijnen dat het OS toch echt wel interessant is, ook zonder aanraakscherm en zonder knijpbewegingen à la iPhone! En op de tweede link vind je een bespreking. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels - Nederlands]
http://blogs.zdnet.com/mobile-gadgeteer/?p=860&tag=nl.e622
http://www.nrc.nl/economie/article933139.ece/Eerste_gsms_met_Googles_software

LISA RIENEMAN
Een goede fotograaf onderscheidt zich niet zozeer door technische kennis, maar wel door oog voor hetgeen niemand anders ziet, maar hij/zij wel. Zo heeft fotografe Lisa Rieneman een pagina samengesteld met een "urban alfabet". Opmerkelijk. (Bron: Walking Men)
[Taal: --]
http://www.lisarienermann.com/

DE KEUZE VAN PC WELT
Op zoek naar wat progjes om de prestaties van je pc wat op te peppen? IN dit artikel van PC Welt vind je een top 50 van de favoriete tools van de lezers. Ongetwijfeld zullen daar ook progjes tussen zitten die in het Duits vermeld zijn, maar in dat geval kan je meestal ook wel een Engelstalige versie vinden op het web.
Happy experimenting!
http://www.pcwelt.de/start/software_os/systemtools/praxis/146953/index.html

ANIMATIE TE KUST EN TE KEUR
Lezer Dirk heeft ons toch wel een mooie suggestie doorgestuurd voor de stie van Bluebird animatie, die heel veel links bevat: naar streaming radio, webmastertips, enz. Het handige is natuurlijk dat deze site in je moerstaal geschreven is !
[Taal: Nederland]
http://bluebirdanimatie.jouwpagina.nl

LOTTOMAX
Wij willen je natuurlijk niet aanzetten tot het gokken op het internet - voor je het weet ben je verslaafd, en dat willen wij niet op ons geweten hebben!
Maar deze site wil trachten een inzicht te brengen in "het systeem, en gebaseerd op dat inzicht een progje aanbiedt waarmee jij je formulier kan invullen, en , wie weet, miljoenen kan binnenrijven (Bron: Dirk)
[Taal: Nederlands]

http://www.lottomax.be/overzichtlotto.html

BEST 4C: ONLINE DIAGRAMMEN
Beste for Chart is een webgebaseerde tool om diagrammen te maken, te bewerken en te delen met anderen. Er zijn verschillende basisvormen waaruit je kan kiezen, wat het allemaal veel gemakkelijker maakt. (Bron: WIm W)
[Taal: Engels]
http://www.best4c.com/

STEMMEN OP DE PROXIMUS FOUNDATION
Tot 17 maart kunnen de internauten hun stem uitbrengen op een van de tien Belgische inzendingen die meedingen naar een prijs die ingesteld was door de Proximus Foundation, die verenigingen wil steunen die een initiatief ontplooien op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen. De vier verenigingen die de meeste stemmen krijgen, kunnen elk 25.000 euro winnen. De moeite waard!
[Taal: Nederlands]
http://www.proximusfoundation.be/nl/vote.html

GOOGLE MOON
Een nieuwe versie van Google Moon, die zijn voorganger echt... verduistert. Beelden van veel hogere resolutie, foto's en verhalen over alle Apollo landingen op de maan. Zelfs een "Street-View" panorama van het oppervlak van de maan... Knap! (Bron: Walking men)
[TGaal: Engels]
http://moon.google.com

COREL FACTORY
Softwarebedrijf Corel heeft een online community gelanceerd, Painter Factory, waar gebruikers van Painter X elkaar kunnen ontmoeten en staaltjes van hun kunnen voorstellen, maar ook vragen kunnen stellen en elkaar tips kunnen geven.
[Taal: Engels]
http://painterfactory.com/Default.aspx

HOE EEN GOEDE SITEMAP MAKEN?
Of je het nu leuk vind of niet, Google bepaalt nu eenmaal de regels die je moet volgen om zo goed mogelijk op de zoekresultaten voor te komen. Een van die regels is de "sitemap", waarop je vertelt welke pagina's er gevolgd moeten worden en welke niet. Hoe je een goede sitemap maakt, die uitleg vind je in dit artikel. (Bron: WIm W)
http://www.searchengineguide.com/stoney-degeyter/9-tips-for-creating-a-site-map-for-visit.php
http://www.arnebrachhold.de/2006/04/07/google-sitemaps-faq-sitemap-issues-errors-and-problems/

VRIJDAG FOTODAG : AVIATION WEEK
Een website met foto's van alles wat met vliegtuigen te maken heeft. Je kan er nu de winnaars bekijken van hun jaarlijkse fotowedstrijd. De formaten van de foto's zijn wel wat aan de kleine kant.
[taal : Engels] (Filover)
http://www.aviationweek.com/aw/photos/gallerylist.jsp

VRIJDAG ANIMATIEDAG : BRIDGES GAME
Een grafisch doodeenvoudig spelletje maar wel een leuk hersenbrekertje. Je moet een brug maken van links naar rechts. De computer probeert een brug te maken van boven naar onder. Wie er eerst in lukt wint.
[taal : Engels] (Filover)
http://brainteasers.org/index-play-bridges.html

VRIJDAG FILMDAG : HAPPY TOGETHER.
OfficiŽle website (met trailer) van deze nieuwe Belgische film met in de hoofdrollen : Ben Van Ostade, Bien De Moor, Chris Lomme, Eddy Vereycken.
In de Belgische zalen sinds : 27 februari 2008.
[taal site : Nederlands] (Filover)
http://www.happytogether.be/

== VERS VAN HET KLAVIER =
BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė HUN OFFICIELE SITES
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

Michelle Williams
OfficiŽle website van deze Amerikaanse zangeres die ooit deel uitmaakte van Destiny's Child.
http://www.michellewilliamsonline.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Michelle_Williams_(singer)

Kevin Van der Perren
De officiŽle website van de beste Belgische mannelijke kunstschaatser.
http://www.kevinvdperren.com/

Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Wereldwijde storing bij Hotmail
ROTTERDAM - Over de hele wereld konden hotmailgebruikers dinsdag bijna de hele dag geen mailberichten...
http://www.ad.nl/multi-media/2087875/Wereldwijde_storing_bij_Hotmail.html
- Belastingdienst checkt netwerksites
APELDOORN - Kijk uit wat je aan persoonlijke informatie op je eigen website of netwerksites zet. Dat kan je...
http://www.ad.nl/economie/2087808/Belastingdienst_checkt_netwerksites.html
- Internetten vanuit de auto
ROTTERDAM - Nog dit jaar kan er vanuit de auto gesurfd worden op internet. BMW introduceert een...
http://www.ad.nl/autowereld/2076393/Internetten_vanuit_de_auto.html


*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Vergelijk zes muziektelefoons
Waarom nog een aparte mp3-speler kopen? De meeste fabrikanten brengen speciale muziektelefoons op de markt. Wij vergelijken hier zes populaire modellen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=22693
- Gratis download: Risk II
Risk hoeft geen uitleg, wie kent het niet. Maar wist je ook dat het als computergame gratis te downloaden is?
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=22619
- Virtuele driveletters in Windows
Sommige veelgebruikte mappen zijn best ver weggestopt op je computer. Met Visual Subst ken je deze mappen een eigen drive-letter toe.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=16185

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Dossier Batibouw 2008 - nieuwigheden
Elk jaar is het bouwsalon Batibouw goed voor nieuwe producten, nieuwe technieken en nieuwe aankondigingen
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3206
- Sonos Charging Cradle: CC100
SONOS - Sonos Charging Cradle: Ontworpen om uw Sonos afstandbediening in te plaatsen en op te laden.
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=02%A32008&newsid=5168
- Teppan Yaki trolley
JOKO - Teppan Yaki 697100: De teppan yaki van Joko is een mobiele kook- en braadplaat die is gemonteerd op een...
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=02%A32008&newsid=5180


*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Plugg kondigt 20 finalisten aan van Europese startup-competitie
De organisatie van Plugg 2008, een conferentie die globale bekendheid wil genereren voor Europese internet startups, heeft de 20 finalisten aangekondigd voor de eerste verkiezing van de ĎPlugg Startup van het Jaarí.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17913&style=34360
- Laatste week om uw case in te dienen voor de BeCommerce Awards!
Het vakblad Inside en de sectororganisatie BeCommerce reiken al voor het derde jaar op rij de Awards uit aan de meest verdienstelijke Belgische E-verkopers.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17918&style=34360
- De Europese Commissie roept Microsoft opnieuw op het matje
'Microsoft is het eerst bedrijf dat van de Commissie, in 50 jaar Europese concurrentiepolitiek, een boete opgelegd krijgt omdat het de antitrust wet niet respecteert', verklaarde Neelie Kroes, de commissaris die instaat voor het dossier.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17917&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Google Sites: samenwerken via het web
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/internet/google-sites-samenwerken-via-het-web.cfm
- Tip Windows Vista: het volume bepalen
http://www.pcworld.be/nl/fiches/help-center/windows/tip-windows-vista-het-volume-bepalen.cfm
- Wat is Femtocell?
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/gsm--pda/wat-is-femtocell.cfm


*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Bekende sprekers voor Euroblog 2008 in Brussel
Van 13 tot 15 maart eerstkomende wordt in Brussel de editie 2008 van het Euroblog Symposium georganiseerd.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5669
- Centrale rol voor Slimmetips.be in nieuwe Electrabel-show
VT4 is opnieuw gestart met de Ďbranded reality showí van Electrabel, 'Onder Hoogspanning XL'. Dit jaar wordt overigens ook het Franstalig landsgedeelte bediend, via RTL. Er wordt in het programma een centrale plaats toebedeeld aan de webstek Slimmetips.be.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5658
- 3 Suisses goes PayPal
De online thuiswinkel 3 Suisses biedt haar bezoekers sinds kort de mogelijkheid om betalingen te doen via PayPal, het populaire internetbetalingssysteem van eBay.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5655

*** SPEEDZONE
http://www.speedzone.be
- Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
http://www.speedzone.be/artikel/1656_indiana_jones_and_the_kingdom_of_the_crystal_skull.html
- Star Trek - teaser trailer
http://www.speedzone.be/artikel/1655_star_trek__teaser_trailer.html
- Paramore - Misery Business
http://www.speedzone.be/artikel/1654_paramore__misery_business.html


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Strangeling
http://www.computertaal.info/modules/articles/article.php?id=940
- Passively Multiplayer Online Game
http://www.computertaal.info/modules/articles/article.php?id=939
- PhotoShop CS3 boek voor digitale fotografen
http://www.computertaal.info/modules/articles/article.php?id=938

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Samsung en Electronic Arts presenteren 3d-tv's
http://life.tweakers.net/nieuws/52163/samsung-en-electronic-arts-presenteren-3d-tvs.html
- KPN veroordeeld tot boete van 300.000 euro
http://pro.tweakers.net/nieuws/52159/kpn-veroordeeld-tot-boete-van-300000-euro.html
- Rabobank werkt aan eigen mobiele portemonnee
http://pro.tweakers.net/nieuws/52150/rabobank-werkt-aan-eigen-mobiele-portemonnee.html


De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


niet vergeten: bij de artikesl van Gerard het logo met het typende mannetje in te voegen!


BETER ZOEKEN MET GOOGLE: HET NIEUWS IN BEELDEN
Onderstaand adres is een afdeling van Google die afbeeldingen combineert met nieuws. Met andere woorden: je vindt hier enkel plaatjes die betrekking hebben op het (Amerikaanse) nieuws van de afgelopen drie weken. Je kan die plaatjes ook doorzoeken.
http://news.google.com/news?imv=1

BETER ZOEKEN MET GOOGLE: HET STERRETJE ALS JOKER
Wij hebben het al eerder gehad over het sterretje (asterisk) dat je als joker kan gebruiken bij je zoektocht. Maar bij Voelspriet vonden wij nog een erg interessante tip om * te gebruiken.
Stel: je wil een bespreking over een bepaalde camera, de Samsung a503, maar je wil geen links naar eBay. Dan kan je als zoekterm ingeven:
samsung camera review a503 -site:ebay.com
Dan krijg je echter nog wel links naar de andere plaatselijke sites van eBay, zoals eBay.de of eBay.be. Het gebruik van * als joker kan helpen:
samsung camera review a503 -site:ebay.*
http://www.voelspriet.nl/

BETER ZOEKEN MET GOOGLE: GOOGLE ALERTS
Een van de handigste dingen aan Google zijn de automatische alarmen. Ben je geïnteresseerd in een bepaald onderwerp, dan kan je aan Google vragen om je op de hoogte te houden telkens er een nieuw bericht verschijnt over dit onderwerp. Het is wel zaak om een goede zoekterm te kiezen: een te algemen zoekterm geeft een stortvloed aan berichten.
http://www.google.com/alerts?hl=nl

BETER ZOEKEN MET GOOGLE: EXPERIMENTJES
Dat ze bij Google voortdurend bezig zijn met nieuwe experimenten, dat had je al wel verstaan. Wie graag eens een bezoekje brengt aan dat lab, en in de potten kijkt die er op het vuur staan, die moet naar Google Experimental gaan, waar je de nieuwste bedenksels vindt van de jongens en meisjes van het Gooogle Lab.
http://www.google.com/experimental/index.html

TIPS VOOR WEBWERKERS
Ken je de handige software van ALTools al?

Vind jij ook dat de kleinste programma's vaak de leukste zijn?
Als je gaat naar http://www.altools.net, dan kun je daar de website van ALTools vinden. Zij maken kleine programma's die voor thuisgebruikers overigens helemaal gratis zijn.
De makers van ALTools vinden 3 dingen heel belangrijk:
1. Software moet gebruiksvriendelijk zijn;
2. Software moet handig zijn (je moet er echt iets aan hebben);
3. Software moet snel zijn.
Natuurlijk ben je nu benieuwd wat ze zoal voor programma's maken. Hier volgt een opsomming:
- ALZip (in- en uitpakprogramma)
- ALSee (handig foto's van je digitale camera bekijken én bewerken)
- ALFTP (FTP-programma voor het up- of downloaden van files naar of van een hostingaccount)
- ALPass (manager voor logingegevens)
- ALShow (maakt het mogelijk dat je niet steeds codecs hoeft te downloaden om bijv. een filmpje te bekijken)
- ALSong (musicplayer)
- AlToolbar (om het surfen sneller, veiliger en eenvoudiger te maken)
Verder hebben ze ook nog andere leuke dingen zoals bureaubladachtergronden etc...
Het voert te ver om alle programma's hier te gaan behandelen, maar ééntje wil ik er toch graag uitlichten: ALFtp.
Het programma is bedoeld om bestanden van of naar een bepaald type account te verzenden. In dit voorbeeld gaan we het gebruiken om verbinding te maken met je hostingaccount. Het programma is 2,8 MB groot. Ga naar http://www.altools.net en download 'ALFTP'. Open het programma nadat je het hebt geïnstalleerd.

Wanneer je ALFTP opent na de installatie wordt het scherm 'Select site to connect to' getoond. Klik op de knop 'Add Site' om een snelkoppeling naar je eigen verbinding te maken. Vul de naam van je website in bij 'Enter new Site name'. Vink 'Create in root' aan en klik op 'ok'. Aan de linkerkant zie je nu de naam van je website staan. Aan de rechterzijde moet je de gegevens invullen van je hostingaccount.
Site name: hier wordt de naam van je website getoond
FTP Address: hier vul je het FTP-adres in
User ID: vul hier je gebruikersnaam in
Password: vul hier je wachtwoord in, sla eventueel het wachtwoord op
De rest van de gegevens hoeft meestal niet ingevuld te worden. Klik op 'ok'. Sluit de 'Server Message' af via 'Close'.
Nu zie je de inhoud van je account staan. Je kunt nu vanuit de lokale mapjes uploaden of downloaden door de bestandjes simpelweg van A naar B te slepen.
P.S. Ook de andere programma's zijn het proberen waard! De programma's zijn wel alleen beschikbaar in het Engels.
Radovan Bierens, AlphamegahostingDeze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met

En Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html

Van alles halen, (bijna) niets betalen...FLOWPLAYER: GRATIS VIDEO PLAYER
Freeware
Dit is een Flash media player, die je in je HTML pagina's kan inbouwen, om dan videobestanden te vertonen. Doordat de player de bestanden progressief downloadt, zal het filmpje meteen starten (geen wachttijd dus), en verloopt de streaming heel vlot, zonder haperen.
Er bestaan verschillende licenties: GPL (met JavaScript), of commercieel. (Bron: WIm W)
http://flowplayer.org/

NEWSCLIPPER
Een op het eerste zicht erg sobere site - maar ja, soberheid is nu eenmaal iets dat blijkt te werken, denk maar aan Google, dat groot werd door zijn sobere zoekmachine! Hier vind je filmpjes die uit het Amerikaanse tv-aanbod komen, rond bepaalde thema's. Goed als je de Amerikaanse verkiezingen wil volgen! (Bron: WIm W)
[taal: Engels]
http://www.newsclipper.org/

KEEPTUBE
Windows - freeware
De titel zegt het al: met dit progje kan je de filmpjes van YouTube niet alleen bekijken, maar ook downloaden en bewaren. Bovendien kan je verschillende filmpjes tegelijkertijd downloaden, video afspelen tijdens het downloaden, een favoriet speellijstje maken, en dat daarenboven nog eens in "loop" (oneindig herhalen) zetten. (Bron: Wim W)
http://www.keeptube.runtimechecker.com/download_youtube_flv_player/index.shtml

EXPRESS BURN V4.06

Win98/NT/2000/XP/Vista - 308k - freeware
Met dit progje kan je cd's, dvd's, hd-dvd's en Blu-ray disks maken (op voorwaarde natuurlijk dat je de bijhorende drive geïnstalleerd hebt). Je moet gewoon de bestanden die je wil branden naar het Express Burn icoon slepen en op "burn" klikken.
http://www.nch.com.au/burn/index.html

EBSCER BATCH UPDATER
Windows XP/Vista - 44k - freeware
Dit progje is een tool dat automatisch een hele reeks bestanden zal updaten. Je kiest gewoon de bestanden, geeft de tekst in die je wenst te vervangen, geeft de nieuwe tekst in, en hups, als bij toverslag is in al die bestanden de oude door de nieuwe tekst vervangen!
http://ebscer.blogspot.com/search/label/EBU

ARECA BACKUP
Windows - 4,5 MB freeware
Een gratis progje, open source bovendien, om gemakkelijk backups te maken.
http://www.chip.de/downloads/Areca-Backup-5.5.6_28219501.html

SWEET HOME 3D
Windows 2000/XP/VIsta - 25,19 MB - freeware
Erg handig: met dit progje kan je de inrichting van een kamer uittekenen, en dan met één klik op de muis een 3D preview oproepen.
http://sweethome3d.sourceforge.net/

QUAKE LIVE
Windows - freeware (bèta versie)
Een bèta test van het enorm populaire Quake spel, dat je voortaan vanuit je browser kan spelen. Je hebt geen download meer nodig, enkel nog een login.
http://www.chip.de/news/Quake-Live-3D-Shooter-im-Browser-spielen_30931178.html

VRIJDAG MACDAG: SYNERGY
Mac OS X 10.2 - 2,13 MB - shareware 5$
Met deze tool kan je je iTunes muziek controleren vanuit je menubalk. Bij de aanvang van een nieuwe song komt er een transparant venster te voorschijn dat vertelt welke song er speelt, en dat ook de album art vertoont.
http://www.download.com/Synergy/3000-2182_4-10191858.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: RUMPUS
Mac OS X 10.3 - 4,75 MB - shareware
Er bestaan eigenlijk wel goedkopere FTP servers, maar die hebben uiteraard minder mogelijkheden. Dit is een uit de kluiten gewassen FTP server, die
http://www.download.com/Rumpus/3000-2175_4-10295910.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....


Lezer Eddy reageert op onze oproep om commentaar op onze artikelenreeks over "User Generated Content"
<<<<

Hilde,

Ik lees dagelijks de papieren krant.
Dat deze papieren krant ooit volledig door een betaal "internet" krant zal vervangen worden weet iedereen.
Ik lees in je UGC dossier over de dreiging naar onze (Vlaamse) nieuwsmedia.
Ik heb al regelmatig UGC websites bezocht. Nooit is in me opgekomen dat deze websites een bedreiging zouden vormen voor het bestaan van de huidige nieuwsmedia.
Dit is in je UGC dossier duidelijk naar voor gekomen.

Er is echter een "maar".
De mensen van de krant en het nieuws op TV bieden wel meer dan zo'n UGC websites. Ze hebben gesprekken met de betrokkenen, maken interviews.
Het kan de buurman van een brandend huis zijn, een getuige, een interview met een minister, een verslag van een reporter ter plaatse, enz.
De nieuwsmedia geeft ook elke dag een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen over heel de wereld. Hoeveel UGC websites moet je hiervoor bezoeken?
Wanneer ik de krant van vandaag open, dan lees ik informatie uit heel de wereld. Allemaal gebeurtenissen van de dag voordien.
Wanneer ik morgen de krant lees dan is dat informatie over vandaag.
Vrijdag lees ik NIET een krant die honderd bladzijden dik is en het wereldnieuws van de voorbije week bevat en dat kom je wel tegen op de UGC websites.
Als ik bv Skoeps bezoek dan zie ik filmpjes van de laatste 5, 6, 7... dagen. Ik klik op buitenland en lees geschreven tekst over iemand die gedood is bij een raketaanval in IsraŽl.
Heeft skoeps een reporter in IsraŽl? Of is het "gepikte" tekst uit een krant. Een krant die de redactie 's morgens vroeg om 6u00 in de krantenwinkel is gaan halen.
De UGC websites zijn natuurlijk een belangrijke aanvulling, zeker lokaal.
Of ze echt de nieuwsmedia bedreigen, ik weet het niet.
Het kan de media wel op nieuwe ideeŽn brengen.

Hilde, je vroeg ook of zulke verslagen voor herhaling vatbaar zijn. Voor mij wel.
De teksten mogen echter wel wat korter zijn.

Eddy
>>>>

Bedankt voor het commentaar, Eddy!
~~~~~~~~~~~~~~
Nog enkele reacties op het probleem rond downloaden van muziek uit Netties 538:

<<
Wij komen nog even terug op de vraag van een lezer met gezichtsproblemen, die ons vroeg waarom wij geen rechtstreekse links meer legden naar gratis MP3's. Wij hebben toen beloofd dat wij in de toekomst aandacht zouden schenken aan dit probleem. Wat wij ook meteen wilden toen, tot wij tot de vaststelling kwamen dat wij de links naar de MP3's bij verschillende sites zoals MP3.com en Download.com niet meer kunnen kopiŽren, gewoon omdat zij verpakt zijn in Flash Players! Helaas kunnen wij onze belofte dus niet nakomen. Heeft een van onze lezers een hack of een oplossing om ook deze lezers toch van gratis muziek te kunnen voorzien?
>>
Lezer Harold heeft deze suggestie:
<<
Nieuwsgroepen zijn wat mij betreft een goudmijn.
In eerste instantie lijkt het fenomeen nieuwsgroepen misschien complex, maar de tijd die je er in steekt om een en ander onder de knie te krijgen verdient zich dubbel en dwars terug.
Films, muziek, games, afbeeldingen en applicaties voor Windows en Mac; het is er allemaal in grote getale te vinden.
In NL is men bevoorrecht met vaak ongelimiteerde downloads. In Be is dit erg beperkt, waardoor men erg selectief te werk moet gaan.
Een zog. payserver is 'n must.
Bezoek 'ns FTD: http://www.ftd.nu/ en lees je tot je 'n ons weegt opdat je kilo's films, muziek en applicaties mag binnenhalen!
Gr. Harold.
>>

Medewerker Lode komt tot de vaststelling dat onze onvolprezen netties reeds het antwoord bevat!
<<<
Beste Hilde,
Muziek die je op de pc hoort kan je downloaden. De tip heeft in NeTTies gestaan van 28 januari:
Muziek opnemen van je pc
Windows - freeware
Wat je hoort op je pc, kan je ook opnemen in mp3- of wav-bestand, met dit gratis progje! Het is wel even zoeken hoe je de beste kwaliteit verkrijgt, maar dat leer je snel. [Engelstalig](Tip: Lode)
http://www.mp3mymp3.com/
Groetjes,
Lode
>>>>

En lezer Henk De Boer heeft volgende suggestie:
<<<
Beste Hilde,

De plezierigste 'tool' die ik ken om allerlei soorten muziek, vanaf een op de computer aangesloten microfoon tot en met streaming audio van digitale radiostations (zelfs van videostreams op YouTube) op te nemen is Freecorder - http://www.freecorder.com/. Zelf pas ik ook Flash toe om streams te verpakken en die laten zich uitstekend met Freecorder opnemen, al zijn er inderdaad sites - waaronder mp3.com - waarbij het niet lukt. Freecorder blijkt perfect geprogrammeerd, het is stabiel en doet exact wat het belooft zonder overbodige franje. Je kunt instellen in welk formaat en in welke map alles wordt vastgelegd. Het is daarbij slechts 2 MB en installeert zich in een eigen toolbar in je browser...
Met vriendelijke groet,
Henk de Boer
>>>

Lezer H.v.d.Veken heeft ook een tip:
<<<
http://mp3-folder.com
Misschien voor de lezers van uw blad een kleine compensatie.
Groetjes, H.v.d.Veken

>>>

Maar medewerker Filover heeft ons uiteindelijk de reddende tip bezorgd:
<<<
Misschien kan dit helpen (voor MP3.com) om de rechtstreekse URL's te vinden :
Op bvb deze pagina : http://www.mp3.com/artist/blue_attack/summary/ moet je eens klikken op het oranje icoontje van RSS met daarnaast "Free MP3's". Je krijgt in je browser (FF en IE) de (gestructureerde) inhoud van een XML-file te zien met links naar alle gratis MP3's van die artiest. (http://www.mp3.com/artist/blue_attack/summary.xml)
Op die pagina, rechtermuisknop op een link naar een MP3 >> snelkoppeling/koppelingslocatie kopiŽren >> plakken.
Dit is bvb de rechtstreekse URL naar het nummer 'Emotions' van Blue Attack : http://download.mp3.com/user_audio/d1/0/3/2/4/21742011.mp3

Hopelijk ben je (en enkele lezers) hiermee helpen ?

groetjes en eveneens een prettig weekend gewenst !
Filip

>>>>


NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
LEG ELKE WEEK WAT OPZIJ VOOR JE VAKANTIE,
DAN HEB JE NET GENOEG OM IN APRIL HET DAK TE LATEN REPAREREN ALS DAT GAAT LEKKEN.
- P.Darbo -