Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 28/2/2008
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 12
Nummer 538 van 23/2/2008


Gegroet lezer,

Wij komen nog even terug op de vraag van een lezer met gezichtsproblemen, die ons vroeg waarom wij geen rechtstreekse links meer legden naar gratis MP3's. Wij hebben toen beloofd dat wij in de toekomst aandacht zouden schenken aan dit probleem. Wat wij ook meteen wilden toen, tot wij tot de vaststelling kwamen dat wij de links naar de MP3's bij verschillende sites zoals MP3.com en Download.com niet meer kunnen kopiŽren, gewoon omdat zij verpakt zijn in Flash Players! Helaas kunnen wij onze belofte dus niet nakomen. Heeft een van onze lezers een hack of een oplossing om ook deze lezers toch van gratis muziek te kunnen voorzien? Alvast bedankt!

Niet langer gedraald, op naar het leesvoer!

Bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
"LOW COST" SPIONAGE
Wie denkt dat er voor spionage dure spullen nodig zijn, die denkt verkeerd. Informatici van de universiteit van Saarland hebben aangetoond dat men met bescheiden financiŽn en een doorsnee computerkennis toch spionagetools kan maken, waarmee men gegevens van een beeldscherm waarop men geen rechtstreeks zicht heeft kan bekijken en eventueel vastleggen.
De wetenschappers maakten namelijk gebruik van een digitale camera, een telescoop van een 300-400 euro, en een simpel beeldbewerkingsprogramma. En alhoewel zij geen rechtstreeks zicht hadden op het scherm van hun "slachtoffer", slaagden zij er toch in om de weerkaatsing van dat scherm op koffiepotten, brillen enz. op beeld vast te leggen en later via een beeldbewerkingsprogramma vergroten. Zo konden zij hele documenten die in lettergrootte 12 punt op een scherm verschenen waren volledig reconstrueren - zelfs als het oppervlak waarop de tekst weerspiegeld werd niet vlak was, maar bol, zoals in het geval van een koffiepot.
Het gemakkelijkst hadden de wetenschappers het indien hun slachtoffer een bril droeg: de reflectie van het scherm was erg gemakkelijk vast te leggen.
Griezelig, vind je niet?
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=080214004

LOPEN WIJ MET ZIJN ALLEN IN DE TOEKOMST MET TWEE MOBIELTJES ROND?
Haast iedereen heeft tegenwoordig een mobiele telefoon. En volgens Rob Glaser, CEO van Real Networks (de Real Player, weet je wel) zouden wij er in de toekomst minstens twee hebben. Dat is wat hij verkondigde op het Mobile World Congress in Barcelona. En waarom wij zo gek zouden zijn? Omdat er gewoon geen toestel bestaat dat alles doen kan, en onze mobiele behoeften bevredigen kan.
Glaser baseert die stelling op het feit dat er zoveel verschillende invoermethodes zijn, zoveel verschillende afmetingen, zoveel verschillende tools. Geen enkele van de mobieltjes kan alles doen wat de anderen bieden. En daarom zouden wij met twee (of meer) mobieltjes in onze zakken rondlopen in de toekomst.
Moeten wij daar nog aan toevoegen dat de fabrikanten van mobieltjes dat eigenlijk nog niet zo'n slechte situatie vinden - want het betekent dubbele verkoop voor hen?
Meer achtergrond in dit artikel bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080215-2phones-for-everyoneif-industry-cant-get-its-act-together.html

BRITSE PROVIDERS NIET GELUKKIG MET "DRIE KEER IS SCHEEPSRECHT" REGEL
Wij weten het: sommige van onze lezers zijn het beu om te lezen over auteursrechten, maatregelen tegen piraterij, filters en dergelijke. Maar toch kan je er niet omheen: wat zich nu afspeelt zal de toekomst van het internet bepalen, want de maatregelen die genomen worden om piraterij tegen te gaan, die raken ons allen, of wij nu bestanden al dan niet legaal delen of niet.
Er gaan immers steeds meer stemmen op om de ISP's (internet serviced providers, de bedrijven die ervoor zorgen dat wij het internet op kunnen) te verplichten om het verkeer dat via hun netwerk loopt in het oog te houden, en het 'illegale' verkeer tegen te houden. In het VK, net als in Frankrijk, liggen er gelijkaardige wetsvoorstellen ter tafel: wie betrapt wordt op het ruilen van illegale bestanden krijgt de eerste keer een waarschuwing, de tweede keer ook nog, maar de derde keer wordt zijn internettoegang afgesloten. En wij vrezen dat zij dan ook op een zwarte lijst terechtkomen, en bij geen enkele andere provider nog terecht kunnen...
Wij hebben het al gezegd, en wij kunnen het alleen maar herhalen: dit is een gevaarlijk precedent. De providers zijn enkel een doorgeefluik, en je zou hen niet verantwoordelijk mogen stellen voor de content die via hun netwerk voorbijsnelt - net zoals je de post niet verantwoordelijk kan stellen als iemand bedrog pleegt via een brief, of de telefoonmaatschappij als iemand dreigtelefoontjes pleegt via een mobiele of vaste lijn. Wij zijn dan ook tegenstander van die verplichting.
Maar anderzijds is het ook zo dat verschillende providers die regel zelf al overtreden, wanneer zij bemerken dat hun bandbreedte in gevaar komt. Zien zij namelijk dat hun huidig netwerk niet meer in staat is om alle verkeer in goede banen te leiden, dan blijken zij plots geneigd te zijn om toch agentje te gaan spelen op hun netwerken, en bepaald verkeer voorrang te geven, en ander verkeer op een zijspoor te zetten, waar het trager vooruitkomt. Een bekend voorbeeld hiervan is de Amerikaanse provicer Comcast, die zich de laatste maanden regelmatig bezondigt aan het blokkeren van P2P verkeer.
Meer achtergrond in dit artikel bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080215-uk-isps-dont-want-to-play-umpire-to-three-strikes-rule.html

BOEKEN RIPPEN?
Loopt ook de boekenindustrie het gevaar om "genapsterd" te worden, zodat boeken illegaal op het internet te krijgen zijn, in digitale vorm, op de P2P netwerken? Wie weet.
In de VS heeft alvast het bedrijf de Atiz Booksnap uitgebracht, een "ripper' voor boeken. Het is niet echt een scanner, wel een toestel dat de gedrukte woorden in digitale bestanden omzet, die dan gelezen kunnen worden op computers en handtoestellen. Met andere woorden: zo'n ripper zou voor een heuse revolutie kunnen zorgen in de uitgeverswereld, waarbij geen enkel boek meer veilig zou zijn voor piraterij.
Nu, eerlijk gezegd is de technologie om boeken te "rippen" nog niet erg ver gevorderd - gelukkig maar. Het toestel werd uitgetest door een redacteur van The Washington Post, en die moest toegeven dat het resultaat niet erg bevredigend was. Maar toch, het toestel bestaat, en wie weet zullen andere kloons volgen. Geripte boeken in de toekomst dan?
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/02/12/AR2008021202754.html?wpisrc=newsletter&wpisrc=newsletter
http://booksnap.atiz.com/

MICROSOFT BRENGT UPDATE VAN OFFICE LIVE VOOR KMO
Stilaan begint Microsoft toch steeds meer van haar tools naar het web te brengen. Veel aandacht heeft Office Live Small Business nog niet gekregen, maar dit pakket diensten voor de KMO is bedoeld voor bedrijven om hun producten en diensten online te verkopen.
Nu heeft Microsoft dus een update uitgebracht. Die bevat o.a. Store Manager, een tool om zelf een e-comerce site uit te bouwen maar ook een vitrine in eBay om daar eveneens de producten te verkopen. Voor Store Manager betaal je $39,95 per maand.
Verder bevat Office Live Small Business een beta versie van een e-mail marketing dienst waarmee een bedrijf nieuwsbrieven, updates en promoties kan verzenden. Zolang de dienst nog in bèta is, is hij gratis, mits beperking tot 200 mails per maand.
Verder kan een bedrijf bij deze dienst een eigen domeinnaam en een zakelijk e-mailadres krijgen; dat is gratis gedurende het eerste jaar, en daarna $14,95 per jaar Voor die som staat de domeinnaam wel op je eigen naam, en kan je tot 100 zakelijke e-mail accounts aanmaken, elk met 5 GB opslagruimte.
Als je het ons vraagt is dat eigenlijk nog zo geen slecht aanbod voor een bedrijf dat zich een weg zoekt op het internet...
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/142363/microsoft_updates_office_live_small_business.html

OLYMPISCHE SPELEN IN CHINA, EN VRIJE BERICHTGEVING
Er is al heel wat te doen geweest rond de censuur in China, vooral nu de Olympische Spelen voor de deur staan. Onze pers is gewoon om ongecensureerd verslag uit te brengen van alle gebeurtenissen, maar hoe zit dat met de Spelen?
Het zal in elk geval een testcase worden. Neem nu de atleten zelf. Velen van hen houden een blog bij, waarmee zij in contact blijven met hun achterban. Eerst was gezegd dat de atleten niet zouden mogen bloggen, maar nu is het toch toegelaten. Het is te zeggen: zij mogen schrijven over hun eigen persoonlijke ervaringen, niet over anderen. Zij mogen ook foto's publiceren die buiten de officiŽle Olympische zones genomen zijn, en hun eigen foto's die zij binnen die zones genomen hebben, maar die mogen geen enkele sportactiviteit bevatten. Want zo zouden zij dan wel eens in conflict kunnen komen met de officiŽle verslaggevers van radio en tv, die heel veel geld hebben moeten neerleggen voor de uitzendrechten van de Spelen.
Dat wat de officiŽle versie betreft. Want bloggen mag dan al officieel toegelaten zijn, Het Public Security Bureau van China blokkeert immers al een hele tijd blogs van populaire hostingsites zoals BlogSpot en WordPress. Wat wil zeggen dat de atleten die hun blog bij zulke dienst hebben staan, niet eens toegang hebben tot hun blog om iets te schrijven...
Meer achtergrond over China, de Olympische Spelen en de grote muur van censuur bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080218-olympic-bloggers-oked-by-ioc-china-could-be-another-story.html

HET KLEINE VERSCHIL, OOK BIJ ONLINE TV KIJKEN
Een beetje een seksistisch artikel, maar dat is niet onze fout, wel die van de cijfers van onderzoeksbureau Nielsen. Dat onderzocht namelijk het kijkgedrag van Amerikanen die online gingen om tv te kijken. En daaruit bleek dat de dames eerder naar de websites van netwerken gingen om tv-shows te bekijken, terwijl de heren eerder naar sites gingen waar user generated content te vinden was.
Het verschil zou zelfs beduidend zijn: vrouwen gaan twee keer zo vaak naar de sites van netwerken om daar hun favoriete sterren te bewonderen. Een opmerkelijk resultaat, want het was de eerste keer dat er een serieuze poging ondernomen werd om het online kijkgedrag in kaart te brengen - iets wat dan natuurlijk moet dienen om de reclameagentschappen van dienst te zijn, zodat zij hun doelpubliek kunnen bepalen. Reclameagentschappen moeten voortaan hun boodschappen op sites zoals YouTube dus richten naar een doelpubliek van jonge mannen tussen de 18 en 34, die dus dubbel zoveel naar de site komen als de dames.
Waarom dat verschil? Wel, een woordvoerder van Nielsen verklaarde het doordat user generated sites zoals YouTube vaak korte clips bevatten, met humor, en dat dit de mannen wel zou aanspreken. Maar, zoals The Inquirer opmerkt, ook sites zoals YouPorn zitten onder die user generated sites, en daar gaat het minder om de humor dan wel om... jawel.
http://www.theinquirer.net/gb/inquirer/news/2008/02/14/women-watch-proper-telly-online

HET WORDT GEMAKKELIJKER OM DE DEUR VAN FACEBOOK ACHTER ZICH DICHT TE TREKKEN
Wij hebben het er al eerder over gehad: de hype rond sociale netwerksites zoals Facebook en MySpace begint stilaan over te trekken. Steeds meer internauten haken af: het nieuwe is eraf, er ligt weer iets anders te lonken om hun aandacht op te eisen, en, eerlijk gezegd, het begint allemaal al te commercieel te worden: de internaut begint eindelijk door te hebben dat zo'n sociale netwerksite niet gemaakt werd uti idealistisch oogmerk, maar wel om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen over de internauten , en die gegevens dan te kunnen omzetten in klinkende munt bij reclamecampagnes.
Velen wilden dus de afgelopen weken de deur van Facebook achter zich toetrekken, maar dat bleek niet zo simpel te zijn: je kon je wel afmelden, maar al je gegevens bleven bestaan op de servers van Facebook. Na klachten van de internauten werd er een procedure in het leven geroepen waarbij de internaut een mail moest sturen naar de beheerders van Facebook - een tamelijk omslachtige methode, die het uitschrijven absoluut niet aantrekkelijk maakte. En dus heeft Facebook, na nog meer klachten van de internauten, deze week aangekondigd dat er een simpelere manier komt, waarmee men zich in één stap kan uitschrijven.
Meer achtergrond over dit probleem bij The New York Times, waar je o.a. kan lezen over het wedervaren van ene Mr. Das, een bedrijfsconsultant, die een lijdensweg van 2 maanden heeft moeten aflopen vooraleer hij erin slaagde om zijn account definitief te laten wissen. Toch erg, vind je niet?
http://www.nytimes.com/2008/02/13/technology/13face.html?_r=2&scp=2&sq=Facebook&st=nyt&oref=slogin&oref=slogin
http://www.theinquirer.net/gb/inquirer/news/2008/02/14/facebook-decides-let-users

COOL 4 ANTARCTICA: JONGEREN BEWUST MAKEN
Zeg nu niet dat internet, e-commerce en een groen gedachtegoed niet samengaan: The House of Marketing heeft een online game uitgebracht voor jongeren, Cool 4 Antarctica, dat een vervolg is op de herdenkingsreis die Dixie Dansercoer en zijn team gemaakt hebben naar de Zuidpool, in de voetsporen van de befaamde Belgische ontdekkingsreiziger Adrien De Gerlache.
Het game is gekoppeld aan een wedstrijd die start op 20 februari en 10 weken loopt, tot 30 april. De vijf winnaars zullen samen met Dixie een dag mogen doorbrengen aan boord van de Euronav Belgica, wanneer die terug in ons land is. Maar voor het zover is moeten ded deelnemers wel al hun bravoure en kennis op het spel zetten om elke week vragen te beantwoorden over natuur, het klimaat of aardrijkskunde.
Aan de slag dus maar!
http://www.cool4antarctica.com/intro.aspx

HELE WEBSITE VERBIEDEN OM EEN ONGEWENST ARTIKEL
In de VS heeft de rechter wel een erg opgemerkt vonnis geveld in een zaak rond de site Wikileaks, waar klokkenluiders mistoestanden kunnen aanklagen, vaak anoniem. Op deze site waren onlangs documenten gepubliceerd van een Zwitserse bank, waarin aangetoond zou worden dat bankier Julius Bear betrokken zou zijn in het witwassen van geld, en belastingontduiking in opdracht van verschillende klanten.
Uiteraard vond die bank het niet leuk dat die documenten daar te lezen stonden1, en zij trok naar de rechter, om een publicatieverbod te verkrijgen. De bank kreeg gelijk van de rechter, maar in plaats van te bevelen dat de documenten terug verwijderd werden uit WikiLeaks, beval die maar meteen dat de hele site uit de lucht moest - hij beval de host van de site om de link tussen domeinnaam en DNS nummer te verbreken.
Nu is dat enerzijds een veel te verregaande beslissing van de rechter: het is ongehoord om een hele site uit de lucht te halen omwille van een deel van de content. En anderzijds is het een stomme beslissing. HEt internet is nu eenmaal het internet, en er bestaan zovele mirrorsites waar die informatie onmiddellijk gevonden kan worden. Bovendien werd wel de Amerikaanse Wikileaks uit de lucht gehaald, maar de Belgische en Duitse tegenhanger werden ongemoeid gelaten!
Meer achtergrond bij CNet en PC World.
http://www.wikileaks.be/
http://www.wikileaks.de/
http://www.pcworld.com/article/id,142593/article.html?tk=nl_dnxnws

EBAY VERKOPERS IN STAKING
Enkele weken geleden kondigden de internauten die hun spullen op eBay verkopen (bedrijven en particulieren) aan dat zij in staking gingen: zij zouden een week lang geen nieuwe spullen op de veilingsite aanbieden. Zij waren namelijk boos op eBay, en wel om twee redenen. Enerzijds omdat eBay de tarieven verhoogd had, en anderzijds omdat het systeem voor het geven van commentaren op verkopers/kopers hervormd werd.
Nu kan zo'n staking voor een "user generated content" site zoals eBay noodlottig zijn. Vergeet niet dat eBay volkomen afhangt van de actie van de gebruikers: als niemand nog een item te koop aanbiedt, dan zakt de hele eBay-pudding met een dikke plof ineen, en is het eBay aandeel geen centiem meer waard.
Maar blijkbaar moest eBay zich geen al te grote zorgen maken. De staking ging deze week van start, en werd niet echt zwaar gevoeld. Volgens cijfers van Fortune Small Business zou er ongeveer 3% minder nieuwe items aangeboden worden.
Tussen haakjes: het is niet de eerste keer dat gebruikers van een UGC site revolteren tegen maatregelen die de site zelf uitvaardigt. Digg, waar de gebruikers het nieuws maken, is daar een sprekend voorbeeld van. De beheerders van de site werken regelmatig nieuwe regels uit, om te voorkomen dat het systeem van de klassering van de nieuwsartikels "bespeeld" wordt, dat insiders die de truucjes kennen de artikels van hun vriendjes bijvoorbeeld zouden bevoordelen. Maar telkens moet men tot de vaststelling komen dat zulke boycotts niet veel aarde aan de dijk brengen...
http://www.readwriteweb.com/archives/ebay_seller_boycott_ugc_means_user_power.php

FOTOKADER MET VIRUS
Voor zover wij weten wordt dit artikel niet in Europa verkocht, maar wij geven het bericht toch mee, omdat het illustreert dat je altijd erg, erg voorzichtig moet zijn.
Het gaat namelijk om een digitale fotokader - je weet wel: een kader waarin je een geheugenkaart kan stoppen met daarop je foto's, of waarop je foto's kan overladen vanuit je pc. De kader zal dan de foto's in een diashow vertonen. Erg leuk, niets aan de hand.
Maar nu blijkt dat een bepaald merk van fotokaders, die door de Amerikaanse keten Best Buy verkocht werd, besmet was met een virus, of liever: een Trojaans paard, dat daar op de fabriek zelf op gesukkeld was. Wie de kader op zijn pc aansloot, smokkelde zo het Trojaans paard, MocMex, binnen op zijn pc.
De eerste berichten over MocMex waren niet zo alarmerend, maar nu begint het er toch wel anders uit te zien. MocMex blijkt veel krachtiger dan oorspronkelijk gedacht. Het zou niet er niet alleen in slagen om uit de klauwen te blijven van meer dan 100 verschillende antivirus-programma's, die er niet in slagen om het te doden, maar het zou ook de WIndows firewall kunnen omzeilen, en in staat zijn om bestanden van bepaalde locaties op het web te downloaden - wellicht nieuwe instructies van de makers van MocMex. Die bestanden worden op je harde schijf gezet, maar ook op elk ander draagbaar dat je aansluit op je pc, zoals je MP3 player, of, tja, een digitale fotokader!
Bovendien zou MocMex ook paswoorden stelen. Het ergste is dat waarnemers vrezen dat dit nog maar een "testversie" is van het virus, want MocMex zou het momenteel enkel gemunt hebben op de paswoorden voor games. De waarnemers houden hun hart vast voor eventuele meer 'volwassen' versies van de Trojan!
http://www.engadget.com/2008/02/15/insignia-photo-frame-virus-much-nastier-than-originally-thought/

GOOGLE VEROORDEELD TOT 150.000 EURO BOETE VOOR NAMAAK
Er is blijkbaar toch een groot verschil tussen de Europese justitie en de Amerikaanse. Er was al het opmerkelijk verschil tussen de houding van de Amerikaanse en Europese rechter ten opzichte van Microsoft en de beschuldiging van het misbruiken van haar monopoliepositie: waar Microsoft in de VS zo goed als vrijuit ging, mits enkele kleine wijzigingen aan te brengen, trad de rechter in Europa veel harder op - en het proces tegen Microsoft loopt nog altijd.
Dat verschil blijkt ook te bestaan op vlak van auteursrechten: waar videozoekmachines zoals Google en YouTube in de VS nog redelijk met rust gelaten worden, hebben zij in Europa een veel hardere dobber aan aanklachten wegens het niet eerbiedingen van de auteursrechten. Zo werd Google (het moederbedrijf alsook GOogle France) deze week veroordeeld tot de betaling van een record boete van 150.000 euro aan de maker en de verdeler van een bepaalde film.
Het gaat met name om de film "De wereld volgens Bush", die via Google Video integraal in streaming te bekijken was, zonder toestemming van de maker of de distributiemaatschappij. Hij werd bij Google Video meer dan 50.000 keer bekeken. Flach Film, de producer van de film, had verschillende keren aan Google gesignaleerd dat de documentaire er zonder toestemming aanwezig was. Google had verschillende links verwijderd, maar er toch nog een laten staan. Vandaar de klacht.
Was Google Video dan de enige videosite waar deze video te vinden was? Neen - ook bij DailyMOtion stond de film even, maar na een klacht van Flach Film werden alle kopies daar verwijderd, waarna Flach de klacht terug introk...
http://www.journaldunet.com/ebusiness/internet/actualite/0802/080221-condamnation-record-de-google-pour-contrefacon-de-film.shtml

RUSLAND: DE TSAAR VAN DE MALWARE
Een triest record: Rusland is de nummer een geworden, wereldwijd, voor het verspreiden van malware, en laat daarbij China achter zich. En onder malware mag je allerlei schadelijke programma's verstaan, van spyware tot regelrechte virussen en Trojaantjes.
Onlangs werd wel een van de grote verspreiders van malware, Russian Business Network (RBN) uit de lucht gehaald, maar ondanks het wegvallen van deze grote bron van malware blijft de toevloed schadelijke wormen en ander ongedierte uit Rusland maar groeien.
Volgens een bericht bij de Nederlandse collega Webwereld zou RBN trouwens nog altijd dapper verder doen met zijn oneerlijke praktijken, en er zelfs een maffiatintje aan geven. RBN is immers ook een hostingbedrijf, doch je bent best geen klant daar: bedrijven die het ongeluk hadden daar hun site te hosten, hebben nu van RBN een "aanbod gekregen dat ze niet kunnen weigeren": 'beschermde webdiensten', die 2.000 dollar per maand kosten. Betaalt het bedrijf niet, dan zou RBN denial of service aanvallen op de website afsturen...
De zwartkijkers die beweren dat het internet het wilde westen is, waar er geen recht heerst, die hebben in dit geval vrezen wij gelijk...
http://webwereld.nl/ref/newsletter/49965

MICROSOFT WENDT DE STEVEN
Waar Microsoft in het verleden vaak ervan beschuldigd is dat het een eigenzinnige koers vaarde, heeft de softwaregigant nu resoluut de steven gewend: in de toekomst wil Microsoft er meer voor gaan zorgen dat haar producten samenwerken (compatibel zijn) met de producten van anderen, inbegrepen open source producten.
En dat is toch wel erg verwonderlijk. In het verleden heeft Microsoft altijd haar eigen fabrieksgeheim beschermd, wat ergens wel begrijpelijk is. Dit had wel voor nadeel dat, als een onafhankelijk bedrijf een eigen software schreef, bijvoorbeeld een beeldbewerker, dit bedrijf met vallen en opstaan moest ondervinden of haar software goed werkte met het Windows OS. Bracht Microsoft een update uit, dan was het vaak: terug naar de tekentafel - want de software bleek plots niet meer te werken onder Windows.
Ondertussen bracht Microsoft wel ook een eigen beeldbewerker uit, die naadloos samenwerkte met het Microsoft OS, vermits de programmeurs gewoon even bij elkaar een kopje koffie moesten gaan drinken, om eventuele problemen op te lossen. De eerste versie van die eigen beeldbewerker was dan wel knudde, maar de tweede was beter, en de derde was bijna perfect, zelfs bijna even goed als de beeldbewerker van dat onafhankelijk bedrijf - met dit verschil dat de beeldbewerker van Microsoft (of een proefversie ervan) voortaan op nieuwe Windows computers vooraf geïnstalleerd wordt, terwijl de gebruiker voor de beeldbewerker van dat onafhankelijke bedrijf de extra moeite moet doen om de software te installeren, configureren, enz. Klinkt dit verhaal jou vertrouwd in de oren?
In elk geval: Microsoft blijkt nu dus het roer om te gooien, en meer interoperabel te willen werken. Meer hierover bij BetaNews.
http://www.betanews.com/article/Microsoft_launches_a_new_wave_of_interoperability_initiatives/1203622269
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


1000 MINUTEN MUZIEK OP 7 USB MP3 STICKS
Waarom zou je een peperdure MP3 Player kopen, als je voor veel minder geld een USB stick kan kopen die ook MP3 player is? Dat is de vraag die Journal Du NEt zich stelde, en de redactie daar vond 7 USB/MP3 sticks, die allemaal 1 GB geheugen hadden, en bovendien minder dan ... 60 euro kostten!
In dat lijstje treffen wij bijvoorbeeld de SanDIsk Sansa Express aan, die slechts 39 euro kost, MP3 en WMA ondersteunt, en ook een dictafoon bevat.
Van de 7 vermelde USB sticks treft je telkens een aparte fiche aan, met de details van de player. Die zijn uiteraard in het Frans opgesteld, maar voor de meeste van onze lezers zou dat geen probleem moeten zijn - het enige dat je moet weten is dat "ecran" scherm is, "logiciel" software, en dat ze in het Frans niet hebben over GB en MB of KB, maar "octets" - 1 GO is dus 1 GB.
Zo. Heb je meteen een les Frans van ons gekregen ;)
http://www.journaldunet.com/hightech/baladeursmp3/selections/08/030208-baladeurmp3.shtml

HTC TOUCH : MINSTENS EEN DAG PLEZIER
HTC bracht met de Touch al een concurrent voor de beroemde of beruchte iPhone op de Eruopese markt voor deze laatste nog maar verschenen was. De HTC Touch heeft er inmiddels al twee grote broers bij gekregen, namelijk de Touch Dual en de Touch Cruise. Toch blijft de Ďgewoneí HTC Touch een zeer interessant toestel. HTC zond ons een testexemplaar en hier zijn onze bevindingen.
Eerst even de HTC Touch in een notedop beschrijven. Deze smartphone heeft een 2.8 inch TouchFlo scherm. Er is Windows Mobile 6 aan boord met surfmogelijkheid en toegang tot Hotmail en Yahoo-accounts. Verder is er Pocket Office en Outlook voor e-mailtoepassingen. Voor de verbindingen zorgen Bluetooth, GPRS en WiFi. Verder is er een 2.0 megapixel ingebouwde camera en multimediaspeler (WMA, MP3, WMV, MPEG) aanwezig.
Onze ervaringen: Apple is blijkbaar niet de enige die een mooi design en goede afwerking kan brengen. Deze HTC ziet er mooi en stijlvol uit. Naast earphones, netadaptor en USB-kabel zit er ook een CD met handleiding en besturingsprogrammaís in de fraaie verpakking. De handleiding lieten we voor wat ze was en lieten dadelijk een Sim-kaartje op het toestel los. Wat zoekwerk later was het toestel klaar voor gebruik. De mogelijkheden zijn enorm, het ontdekken ervan kostte ons een dag plezier, en waarschijnlijk vinden we in de manual nog meer mogelijkheden. Het hele systeem met de TouchFlo werkt prettig en intuïtief. De firmware is upgradable, zodat het toestel lang kan meegaan. Een HTC Touch is dus zeker geen miskoop. Het is een mooi, degelijk en erg handig toestel.
Toch heeft de HTC Touch enkele minpuntjes. De capaciteit van de batterij is bij intensief gebruik te beperkt. De camera, die wel een optische zoom heeft, beschikt helaas niet over een flitser. De kwaliteit van de fotoís is, overgezet op een PC merkelijk beter dan op het TouchFlo scherm. Dit TouchFlo reageert soms ook traag. De zichtbaarheid van het scherm is, in vergelijking met andere schermen, ook bij fel zonlicht nog vrij goed.
Ook de snelheid van de processor is wat traag. Of zijn wij te snel?
Kortom met deze HTC heb je een volledig, mooi en erg handig toestel in huis, ondanks de Ďschoonheidsfoutjesí. [ Paul Liekens]
http://www.htctouch.com/

HET IS OFFICIEEL: HD DVD DOOD EN BEGRAVEN
De strijd tussen HD DVD en Blu Ray is nu definitief beslecht, en Blu Ray heeft gewonnen. Beide formaten voor high definition beelddragers dongen naar de gunst van de gebruiker, en wilden de opvolger worden van de gewone dvd. Maar doordat er twee kandidaat-opvolgers waren, kon de gebruiker niet kiezen. Die moest immers vrezen dat, als hij voor het ene formaat koos, en zowel een dvd-player kocht in een bepaald formaat en de bijhorende films in dat formaat, hij het risico liep om dan alles de vuilbak te moeten inkieperen wanneer het andere formaat de overhand wint.
Bijna twee jaar heeft die onzekerheid geduurd, maar de laatste weken begon alles in een stroomversnelling te geraken. Al dan niet tegen financiŽle vergoeding hebben verschillende filmmaatschappijen aangekondigd dat zij kozen voor Blu Ray - de ene nagel na de andere werd zo in de doodskist van HD DVD geslagen.
En nu heeft Toshiba, de oorspronkelijke bedenker van het HD DVD formaat, zelf de doodskist ten grave gedragen: het heeft aangekondigd dat het de hele HD DVD stopzet. Wat de mensen moeten doen met hun nu nutteloos geworden HD DVD player, lees je bij Engadget!
http://www.engadget.com/2008/02/19/top-ten-things-to-do-with-your-now-defunct-hd-dvd-player/
http://www.toshiba.co.jp/about/press/2008_02/pr1903.htm

GOOGLE PROMOOT PHOTOSHOP OP LINUX
Is het gemeen van ons om te zeggen dat Google specialist is in het promoten van dingen die stokken steken in de wielen van Microsoft? Neem nu dit bericht. Zoekgigant Google heeft zijn steun toegezegd aan een project dat ervoor moet zorgen dat de Windows versie van Photoshop (Adobe) ook op Linux computers kan draaien. Het steunt met name programmeurs van CodeWeavers, een bedrijf waarvan de open source software Wine ervoor zorgt dat Windows software kan draaien op Linux - zonder dat het Windows OS aanwezig moet zijn! Wine is namelijk een compatibele laag die de commando's van het Windows programma opvangt, en omzet in instructies voor de LInux kernel en diens grafische subsysteem.
Achterklap of niet, feit is dat het voor de Linux gebruikers in elk geval een zegen is dat Google dit iniatief steunt. Adobe Photoshop is immers een heel complex programma, en Adobe zelf heeft helemaal niet de behoefte om de software naar het Linux OS te porteren. Dankzij het Wine project zou dat dus niet meer nodig zijn...
http://www.news.com/8301-13580_3-9874297-39.html?part=dht&tag=nl.e433

LAPTOP VEEGT EIGEN HARDE SCHIJF SCHOON
Een opmerkelijk idee, afkomstig van een Brits bedrijf: een laptop, die zijn eigen harde schijf compleet wist, wanneer de machine naar plaatsen gebracht wordt waar zij niet mag zijn.
Het bedrijf biedt eigenlijk een dienst aan: het houdt in het oog via WiFI, GSM en internet waar een bepaalde laptop die op de dienst geabonneerd is, zich bevindt. Wordt de laptop als gestolen gemeld, of verwijderd van een plaats waar hij zou moeten zijn, dan schiet het systeem in actie, en start het een routine op waardoor alle belangrijke data op de laptop gewist worden.
Nu, er bestaan al verschillende bewakingssystemen voor laptops, waarbij op het centrale meldpunt de locatie van een bepaalde draagbare computer genoteerd wordt. Wordt de laptop gestolen, dan zou die zo teruggevonden kunnen worden. Er zijn zelfs gevallen bekend van gestolen laptops waarvan de webcam vanop afstand geactiveerd werd, zodat het gezicht van de dief doorgestraald werd naar de centrale servers. Tot daar kunnen wij volgen. Maar de hele inhoud van de schijf wissen, vanop afstand? Dat lijkt ons toch wat gevaarlijk. Valse alarmen bestaan er ook nog altijd!
http://www.pcworld.com/article/id,142631/article.html?tk=nl_dnxnws

Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Op het Mobile World Congress werden voor het eerst beelden getoond van mobieltjes met daarop Android, het mobiele besturingssysteem dat op steun van Google kan rekenen.
http://www.nrc.nl/economie/article933139.ece/Eerste_gsms_met_Googles_software

*** Al meer dan een miljoen kaartverbeteringen-uploads voor Tom Tom Map Share: gebruikers verbeteren zelf de kaarten van hun gps
http://www.tomtom.com

*** Nieuwe bug in Opera en Firefox zou kunnen verraden welke sites je zopas bezocht hebt
http://www.pcworld.com/article/id,142590/article.html?tk=nl_dnxnws

*** De EU trekt 14 miljoen euro uit voor een P2P netwerk voor internet-tv, P2P Next.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=080220002

*** Sinds de elektronische douane-aangifte ingevoerd werd, die de paperassen zouden moeten vervangen, is het complete chaos bij de Belgische douane
http://ticks.unifiedpost.com/jump.php?u=http%3A%2F%2Fwww.tijd.be%2Fartikel%2FDouane_in_chaos_door_elektronische_aangifte.6306322&g=2493986&r=203240574

*** Apple verlaagt de prijs van de iPod Shuffle, en brengt een model uit met 2 GB
http://www.pcworld.com/article/id,142614/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Philips wil een mobieltje uitbrengen dat op gewone AAA batterijen werkt
http://www.chip.de/news/Philips-Handy-laeuft-mit-AAA-Baterie_30905379.htmlHet oor wil ook wat!
Audio op het InternetBAD LOVE JUNKIE
[easy listening] Laat je niet afschrikken door de term "junkie" in deze naam: het gaat om een zanger die erg intimistische liederen zingt, begeleid door zijn gitaar. Hij streeft, naar igen zeggen, minder de perfectie na, dan wel stemming. En die is er volop in zijn zachte en tedere songs. Drie songs gratis te downloaden.
http://www.mp3.com/artist/bad-love-junkie/summary/

BARBARA MONTGOMERY
[easy listening - jazz] Deze dame heeft een ongelooflijk warme stem, vol, rijp. Zij brengt songs tegen een jazzy achtergrond: drums, gitaar, sax en trompet. Erg knap, je waant je meteen in een jazzkroeg.
http://www.mp3.com/artist/barbara-montgomery/summary/

BLUE ATTACK
[easy listening - ambient] Erg mooi opgebouwde sfeermuziek. Gewoon opzetten en je laten meedrijven op het zacht voortkabbelende geluid. Piano, zangstem, vocoder, de normale ingrediŽnten, maar de muziek blijft echt wel boeiend. Drie songs te downloaden: Emotions, Native Spirit en Mystic Moves. De titel zegt het al: sfeermuziek, met een positieve ondertoon.
http://www.mp3.com/artist/blue_attack/summary/

BO SAR - LEAVING EARTH
[Easy Listening - ambient] Nog een muzikant die ambient muziek brengt. Hier zijn het echt de synthesizers die het hem doen, en de geluidseffecten. Zo is Rain Song echt wel een song waarbij je je in het oerwoud waant. Sommigen zullen dit muzak vinden, wij houden er wel van. Drie songs gratis te downloaden.
http://www.mp3.com/artist/bo-sar/summary/

DARIN QUAN
[easy listening] Deze artiest is een New Yorker; hij componeert zijn songs zelf en maakt ook films. SOLO is een song gespeeld op twee gitaren, zonder woorden, maar de gitaren houden een hele conversatie.
http://www.mp3.com/artist/darin-quan/summary/Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Kunstmatige intelligentie haalt het niet tegen natuurlijke domheid
- modern spreekwoord -
De nieuwe oogst


DUITS LEREN
Komt jouw tong ook altijd in de knoop te liggen wanneer je een zin in het Duits moet zeggen, met al die schk-klanken? Deze podcast kan helpen. Hier leer je namelijk Duits spreken, en het is niemand minder dan de openbare Duitse omroep, DW-WOrld De, die je het leren wil. (Bron: Taalpost http://www.taalpost.nl/)
[Taal: Duits]
http://www.dw-world.de/dw/0,2142,11696,00.html

ALTERNATIEVE ZOEKMACHINES
Krijg je stilaan ook de creeps van Google? De zoekmachine, zo simpel en zo eenvoudig, zonder reclame opgestart, begint ondertussen zoveel greep op het internet te krijgen dat jij wellicht niet de enige bent die toch eens wat anders wil proberen bij zijn zoektocht op het internet.
Search Engine Journal heeft een prachtige lijst samengesteld, met metazoekmachines waarvan je misschien de naam nog nooit gehoord hebt, maar die toch de moeite waard zijn om te ontdekken, zoals Dogpile, kartOO, Ithaki... Veel plezier gewenst op je ontdekkingsreis! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.searchenginejournal.com/24-metasearch-engines-for-centralized-efficient-searching/6375/

COMIQS: MAAK JE EIGEN STRIPVERHAAL
Iedereen heeft eigenlijk wel genoeg fantasie om een stripverhaal te maken, maar het ontbreekt ons meestal aan de grafische kunde om ook echt iets op papier te zetten. Deze site helpt je om je creativiteit tot uiting te laten komen: hier kan je foto's en afbeeldingen uploaden, en daar dan ballonnetjes toevoegen en een hele verhaallijn. Met andere woorden: of je nu goed bent met de pen of niet, het gaat om de ideetjes. (Bron: WIm W)
[Taal: Engels]
http://comiqs.com/

J ALBUM: JE EIGEN ONLINE FOTO ALBUM
OP deze site vind je niet alleen software om zelf een foto album aan te maken, maar je kan ook de aangemaakte albums gratis hosten. De software maakt echt prachtige albums aan, waarvan je enkele heel mooie voorbeelden op de site kan n (klik op 'featured albums'). (Bron: Chris De)
[Taal: Engels]
http://jalbum.net/

DE WERELD IN FOTO'S
Mooi gevonden: op een Google Maps heeft het magazine L'Internaute prachtige foto's neergezet van bezienswaardigheden. Bij elke foto heb je de mogelijkheid om nog meer foto's van dezelfde fotograaf te bekijken, of je te concentreren op een bepaalde stad. Vooral de foto's van Frankrijk zijn indrukwekkend! (Bron: Wim W)
[Taal: Frans]
http://photos.linternaute.com/carte/

WOORDENBOEK NIEUWE MEDIA
Een onmisbare site! Hier vind je namelijk uitleg over allerlei termen die zo vaak in de mond genomen worden bij Web 2.0 en in het IT wereldje, maar waarvan wellicht niemand echt goed weet wat ze betekenen. Enkele voorbeelden: Management Buy In/Out, magnetische motion capture, turnaround, venture capitalist. Een goede vondst van Wim W!
[Taal: Nederlands]
http://www.gea.nl/kennis/woordenboek.asp?LetterID=22&Taal=NL

ASK.COM NU OOK MET NIEUWSPAGINA
Google mag dan al in het centrum van de belangstelling staan, er bestaan heus nog wel andere zoekers! Een daarvan, die al jaren meedraait, is Ask Jeeves (alhoewel de trouwe butler, Jeeves, al lang afgevoerd werd, en het nu "Ask.com" is).
Ask heeft nu dus ook een nieuwsrubriek in het leven geroepen, en die is echt niet mis. Alleen spijtig dat de site zich voornamelijk naar de Amerikaanse bezoeker richt... (Bron: WIm W)
[Taal: Engels]
http://news.ask.com

HONDA

Je weet het: wij zijn reclamevreters. Als het maar goed gemaakt is, dan kunnen wij uren naar reclamefilmpjes kijken. Ook op het web vind je tegenwoordig steeds meer knap gemaakte sites, die het de moeite waard maken om ze te exploreren. Dat je reclame bekijkt, valt je vaak niet eens op!
De site van Honda is een goed voorbeeld. Ze laadt snel, je kan leuke dingen beleven, en je krijgt een positief imago van de auto. Zo moet dat zijn!(Bron: Walking Men)
[Taal: Engels]
http://www.problemplayground.com/

ALL MOVIE LISTINGS
Een verzamelplek met links en besprekingen van films, in een toch wel aparte indeling. Zo vind je er besprekingen van "bad movies" - slechte films dus, waarbij de films ook in het belachelijke getrokken worden. Of Musicals: gebruikers van de IMD filmdatabase stemmen op hun top vijftig van alle tijden voor de musicals. enz. Erg origineel. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels$
http://allmovielistings.com/

HOE WORD JE EEN VIDEOSTER OP YOUTUBE?
Je hebt een slim idee voor een tv-show, maar je hebt niet genoeg geduld om je een weg te banen via de traditionele media. Dan ga je het dus zelf doen, via YouTube. Maar hoe begin je eraan? Deze artikelenreeks van PC Mag vertelt je, stap voor stap, hoe je te werk moet gaan - inbegrepen de camera's die je nodig hebt, enz. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.pcmag.com/article2/0,2704,2247673,00.asp

ONLINE TOOL CONTROLEERT COMPATIBILITEIT WEBSTANDAARDS
Het befaamde Fraunhofer instituut in Duitlsand heeft samen met RedDot Solutions een tool uitgebracht, Imergo, waarmee je kan testen of een website beantwoordt aan de webstandaards van et W3C consortium. Gewoon het webadres van de site ingeven, en je krijgt meteen de uitslag.
[Taal: Duits]
http://imergo.de/

MUSEUMGIDS
Eerder deze week hadden wij het over een interactieve map van Frankrijk met daarin prachtige foto's, vandaag keren wij nogmaals naar Frankrijk terug, om er een tour te maken van de musea. Op deze interactieve gieds kan je zoeken op stad, maar ook op soorten kunstwerk (schilderij, antiek, beeld) of artiest en kom je zo te weten welke musea voor jou interessant zijn. Bovendien is er een opsomming van de actuele tentoonstellingen, een lijst van 14 musea die tot 30 juni gratis hun deuren open zetten, enz. Een aanrader!
[Taal: Frans]
http://www.linternaute.com/musee/

VRIJDAG FOTODAG : PS QUICKTIPS
Elke week een nieuwe videopodcast waarin een interessante Photoshop-techniek wordt uitgelegd.
[taal : Engels] (Filover)
http://www.photoshopquicktips.com/index.php?post_category=Podcasts

VRIJDAG ANIMATIEDAG : SHOCKWAVE GAMES
Een site met heel wat leuke online (shockwave-) spelletjes.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.shockwave.com/online.jsp

VRIJDAG FILMDAG : THE SAVAGES
OfficiŽle website van deze nieuwe dramafilm met in de hoofdrollen : Philip Bosco, Peter Friedman, Philip Seymour Hoffman, Laura Linney, David Zayas.
In de Belgische zalen sinds : 20 februari 2008.
[taal site : Nederlands] (Filover)
http://www.foxsearchlight.com/thesavages/

HOEVEEL KOST MIJN HUIS ?
Op zoek naar een nieuwe woning? Bouwplannen? Op deze site kan iedereen voortaan zelf de financiŽle mogelijkheden in kaart brengen. Dankzij de handige rekenmodules trek je als toekomstige koper goed geïnformeerd en zelfzeker naar bank of kredietmakelaar. De vele tips en suggesties vatten helder samen wat elders wordt verhuld in specialistentaal. De site onthult de slimme trucs waar financiŽle instellingen vaak in alle talen over zwijgen en leert geïnteresseerden hoe ze hun lening kunnen optimaliseren.Met deze site vind je zelf de formule die het beste bij je past en kan je heel wat geld besparen. Handig !
[taal site : Nederlands] (Filover)
http://www.hoeveelkostmijnhuis.be/

BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė HUN OFFICIELE SITES
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

Yanina Wickmayer
OfficiŽle website van deze opkomende Belgische tennisbelofte.
http://www.yaninawickmayer.be/

Katy Satyn
Deze zangeres nam ooit deel aan Star Academy en waagt nu haar kans in de Eurosong-preselecties.
http://www.katyonline.be/

Esther
Ze verloor de finale van Idool van Dean en probeerde het recent in de Eurosong-preselecties.
http://www.esther-sels.be/

Tanja Dexters
Deze ex-miss BelgiŽ verbaasde vriend en vijand met haar zangkwaliteiten in de Eurosong-preselecties.
http://www.tanja-dexters.be/

Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Ook een TomTom als je de weg weet
AMSTERDAM - TomTom verkoopt dagelijks zo'n 27.000 'navigatiemachientjes'. Inmiddels zijn er zoveel in omloop dat bij wijze van spreken elke...
http://www.ad.nl/autowereld/article2073587.ece
- Gates: Bod op Yahoo niet hoger
Microsoft onderhandelt niet over het overnamebod en zal de webstrijd tegen Google intensiveren, met of...
http://www.ad.nl/multi-media/article2065194.ece
- Revalidatie via de Wii
Diverse Amerikaanse ziekenhuizen laten patiŽnten revalideren met de spelcomputer Nintendo Wii.
http://www.ad.nl/diagnose/article2061955.ece


*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Online striptekenen
Wil je een leuke cartoon of strip maken? Maar heb je één klein probleempje, je kunt niet tekenen! Dan is er een oplossing: Pixton.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=22690
- Gratis voor 50 euro adverteren
Heb je een eigen bedrijf of website? Dan biedt Yahoo je een geweldige kans om gratis reclame te maken voor je product.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=22687
- Crawler Radio & MP3 Player
Deze gratis speler voor mp3 en internetradio onderscheidt zich van anderen door de uitgebreide opname-functies.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=22417

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Dossier Batibouw 2008 - nieuwigheden
Elk jaar is het bouwsalon Batibouw goed voor nieuwe producten, nieuwe technieken en nieuwe aankondigingen.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3206
- Batibouw 2008: Praktisch
Hier krijg je meer informatie over hoe je best Batibouw bezoekt, en toegangsprijzen
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3188
- Batibouw 2008: Paleizen
Hier kan je terugvinden wat er in elk paleis te zien is
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3189


*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Bloggers zijn jong, hoog opgeleid, maar geen grootverdieners
Uit een studie blijkt dat de gemiddelde blogger blank is en hoger opgeleid, maar niet ontzettend veel verdient.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17880&style=34360
- Huiszoeking bij Intel Duitsland door de Europese Unie
De kantoren van het Duitse filiaal van Intel, in Munich, werden op 12 februari laatstleden onderworpen aan huiszoekingen door de Europese Commissie in het kader van een enquête die gevoerd werd tijdens de antitrust procedure.
Meer info in IT Channel
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17881&style=34360
- 19 maart 2008: De Belgische e-commerce breekt door!
Het vakblad Inside en de sectororganisatie BeCommerce reiken al voor het derde jaar op rij de Awards uit aan de meest verdienstelijke Belgische E-verkopers.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17884&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Vista SP1 verloopt niet op rolletjes
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/windows--os/vista-sp1-verloopt-niet-op-rolletjes.cfm
- Overlay TV: maak zelf je eigen video advertenties
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/internet/overlay-tv-maak-zelf-je-eigen-video-advertenties.cfm
- Automatisch een top 50 maken in iTunes
http://www.pcworld.be/nl/fiches/help-center/multimedia/automatisch-een-top-50-maken-in-itunesautomatisch-een-top-50-maken-in-itunes.cfm*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- TV.be wil weten welk type TV-kijker u bent
The Parking Lot laat weten dat het een teasercampagne op het getouw zette voor de nieuwe website tv.be.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5644
- Slingbox nog dit jaar in BelgiŽ?
De Standaard is te weten gekomen dat Sling Media van plan is om op temijn ook in de Benelux zijn vermaarde Slingbox te lanceren.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5641
- Verslag Search Engine Strategies London 2008: dag 1
De mensen van Search Engine Marketing bureau bSeen brengen voor ons de komende dagen verslag uit van de Search Engine Strategies conferentie in Londen. Een minutieus verslag van de eerste dag.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5630

*** SPEEDZONE
http://www.speedzone.be
- Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
http://www.speedzone.be/artikel/1656_indiana_jones_and_the_kingdom_of_the_crystal_skull.html
- Star Trek - teaser trailer
http://www.speedzone.be/artikel/1655_star_trek__teaser_trailer.html
- Paramore - Misery Business
http://www.speedzone.be/artikel/1654_paramore__misery_business.html

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Passively Multiplayer Online Game
http://www.computertaal.info/modules/articles/article.php?id=939
- PhotoShop CS3 boek voor digitale fotografen
http://www.computertaal.info/modules/articles/article.php?id=938
- Computerfataal: Slimme wormen
http://www.computertaal.info/modules/articles/article.php?id=937

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Intel stelt Havok-software gratis beschikbaar
donderdag - Chipfabrikant Intel stelt Havok Complete, software waarmee physics en animaties voor games ontwikkeld kunnen worden, in het voorjaar gratis beschikbaar voor niet-commerciŽle toepassingen. »
http://pro.tweakers.net/nieuws/52021/intel-stelt-havok-software-gratis-beschikbaar.html
- Camerachip kan diepte 'zien'
Onderzoekers van de Stanford-universiteit hebben een beeldsensor ontwikkeld die - beperkt - 'diepte' kan zien. Het prototype van de drie megapixel-beeldsensor is een multi-aperture-ontwerp.
http://life.tweakers.net/nieuws/52028/camerachip-kan-diepte-zien.html
- Sony brengt Playstation Store ook naar de PSP
http://life.tweakers.net/nieuws/52020/sony-brengt-playstation-store-ook-naar-de-psp.htmlmDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautBETER ZOEKEN MET GOOGLE: SITE:.EDU
Nog een syntax die je kan helpen om je zoektocht te beperken. HIermee bepaal je immers dat de zoekresultaten enkel van een bepaald top level domain mogen zijn, zoals .com, .edu (educatief), .org (organisaties)
http://www.google.com

BETER ZOEKEN MET GOOGLE: SITE:COUNTRYCODE
Net zoals je je zoektocht kan beperken tot een bepaald soort topdomein (.edu, .com enz.) kan je ook je zoektocht beperken tot een bepaald land, door middels van de landencode. Zo zou je bijvoorbeeld met site:.be "netties" enkel sites uit het Belgisch domein moeten krijgen die het over netties hebben.
http://www.google.com

BETER ZOEKEN MET GOOGLE: FILMSTERREN
Wil je iets weten over een filmster, dan kan je het volgende eens proberen:
Star Wars imdb => dit geeft je het resultaat van de film in de film database IMDB
Star Wars wiki => geeft je resultaat over Star Wars uit de Wikipedia
Brad Pitt height => zo kom je te weten hoe groot Brad is
Je ziet het: met Google blijf je nieuwe dingen ontdekken!
http://www.google.com

BACKUP TIP VAN LEZER BART
Vandaag diende ik een computer op sterven na dood te redden.
Gelukkig was de gebruiker niet veeleisend. Alles backup'en wat mogelijk is. Nu zijn favorieten en dergelijke eenvoudig te copiŽren, ook outlook pst files, outlook express en thunderbird brengt een normale backup ook enig soelaas.
Maar hoe verzorg je eenvoudige een eenvoudige backup (en restore is iets moeilijker) , hoeveel hebben er geen folder "mail 2004", "mail 2005", ...
Wat als je verschillende accounts hebt? Hoe kan je dan alles beheren?
Hier is eindelijk een oplossing voor. Eén programma dat veel combineert.
- Import van mails (support voor outlook, exchange, Thunderbird, SeaMonkey, Outlook express, Windows Live, IMAP, POP3, File system ea.)
- Search van onderwerpen in de mails.
- En nog meer
De ideale backup en eenvoudig te configureren als je iets kent van de hoe je emailprogramma's moet instellen.
http://www.mailstore.com/en/mailstore-home.aspx

BETER ZOEKEN MET GOOGLE: BINNEN EEN BEPAALDE PERIODE ZOEKEN
Dit is eigenlijk een hack. Want normalerwijze kan je, via "geavanceerd zoeken" enkel kiezen uit enkele periodes: een maand geleden, drie maanden geleden, of zes maanden geleden. Dankzij deze hack bepaal jij zelf het aantal dagen.
Eerst moet je een gewone zoekactie doen. Dan ga je naar de zoek-url in de adresbalk. Plaats de cursor achteraan de link, klaar om het commando "&as_qdr=d" gevolgd door het aantal dagen dat u wenst. Bijvoorbeeld &as_qdr=d25 om 25 dagen terug te gaan.
Handig!
http://www.google.com


Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met Digiweetjes

Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...


GAMMU: BEHEER JE MOBIELTJE
Mobiele telefoons - freeware
Een tool om je mobieltje beter te beheren. Deze software werkt met verschillende toestellen, o.a. van Palm, Ben-QS-Siemens, LG (een volledige lijst vind je op de link hieronder).(Tip: Kris De)
http://cihar.com/gammu/phonedb/
http://life.tweakers.net/meuktracker/17030/gammu-1180.html

LIQUID XML STUDIO
WIndows - freeware
Wellicht is deze software niet bestemd voor de meeste van onze lezers: het is namelijk een editor om XML bestanden aan te maken en te bewerken, iets wat de gewone internaut niet elke dag doen zal. Maar voor de geïnteresseerde ontwikkelaar is deze software wellicht een zegen, vooral omdat hij gratis is! (Bron: Wim W)
http://www.liquid-technologies.com/Product_XmlStudio.aspx

ZIP IT FREE!
Windows - freeware
Een progje om bestanden in-en uit te pakken, en daarmee bedoelen wij niet dat er geschenkpapier bij te pas komt, maar de technologie van het comprimeren (zippen) en terug uitpakken (extraheren). Het doet in principe hetzelfde als wat WinZip doet, maar met dit verschil: het doet het gratis. (Bron: Wim W)
http://www.zipitfree.com/

AUDIO PLAYLIST MAKER WITH GOOGLE SEARCH
Windows all - 461 K - freeware
Deze tool helpt je om je hele muziekbibliotheek te beheren, door speellijstjes te maken. Je kan hierbij het internet opgaan om informatie op te zoeken over songs, muziek en soundtracks. (Bron: WIm W)
http://www.download.com/Audio-Playlist-Maker-With-Google-Search/3000-2141_4-10560351.html?tag=pub

SCREEN CAPTURE PROFESSIONAL
Windows all - 913k - freeware
Met dit progje kan je schermafdrukken maken: druk gewoon op de toets "Print Screen" van je klavier, en het progje zorgt ervoor dat er een kopie van deze schermafdruk automatisch belandt in de map "Captured Screens". Aan jou de keuze of deze afdruk in een .bmp of .Jpg formaat bewaard wordt. (Bron: WIm W)
http://www.download.com/Screen-Capture-Professional/3000-2192_4-10476765.html?tag=pub

PICTOMIO: MEDIA BEHEREN
Windows XP/VIsta - 5,93 MB - freeware
Even dit: dit progje is wel freeware, maar het verkeert nog in alpha-versie, dus echt stabiel is het nog niet te noemen. Voor de durvers dus!
Dit progje is voor het beheren, catalogeren, doorzoeken en archiveren van foto's en andere media; je kan er ook mooie 2D en 3D diashows mee maken.
http://www.pictomio.com/fr-FR/Download/Default.aspx

AVIDEMUX: VIDEO EDITOR
Windows - freeware
Dit progje is een gratis video editor, waarmee je eenvoudige taken kan uitvoeren zoals beelden knippen en plakken, filteren en coderen. ER worden verschillende soorten bestanden ondersteund, zoasl AVI, DVD, MPEG, MP4, ASF enz. (Bron: Wim W)
http://fixounet.free.fr/avidemux/

BULK RENAME
Windows all - 790k - freeware
Een handig progje: hiermee kan je groepen bestanden en folders in een klap hernoemen. Je kan ook subfolders verwerken, datums toevoegen, auto-nummering, enz.
http://www.bulkrenameutility.co.uk/

GRAPHIC CONVERTER
Mac OS X 10.4 - 38,6 MB - shareware
Een erg handige beeldbewerker waarmee je 96 verschillende grafische formaten kan impoteren, bewerken, en dan exporteren naar 38 beschikbaren bestandsformaten. Wie doet meer?
http://mac.softpedia.com/get/Graphics/Graphic-Converter-X.shtml

MACWISE: JE MAC ALS TERMINAL
Mac OS X 10.2 of later - 5 MB - shareware
Hiermee kan je van je Mac een terminal maken, die dan aan een host computer verbonden is, rechtstreeks, via een modem, of over het internet.
http://mac.softpedia.com/get/Internet-Utilities/MacWise.shtml

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Een gerust geweten is meestal een teken van een slecht geheugen.
- modern spreekwoord -