Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 21/2/2008 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 12
Nummer 537 van 16/2/2008


Gegroet lezer,

De oogst aan nieuws is deze week weer erg gevarieerd; uiteraard veel berichten over mobiele telefoons, vermits afgelopen week in Barcelona het World Mobile congres gehouden werd. Maar ook nieuws over Service Pack 1 voor Vista, nieuwe gevaren die je kunnen bedreigen, enz.

Wat ons deze week het meeste plezier gedaan heeft is het bericht over de Europese filmarchieven die binnenkort online te bewonderen zullen zijn. Wij kijken er alvast naar uit!

WIj ontvingen de laatste weken verschillende reacties van lezers met aanmerkingen over de gratis mp3's die wij vermelden. De laatste weken vermelden wij immers niet meer de rechtstreekse links naar deze songs, maar een overzichtspagina waar je meerdere songs van een bepaalde artiest vindt. Sommige lezers hebben echter moeite om op die overzichtspagina's de songs te vinden, vooral wanneer die pagina's met Flash werken en deze lezers oudere browsers hebben of met screenreaders werken. Daarom zullen wij trachten om in de toekomst, naast de link naar de overzichtspagina, ook rechtstreekse links naar songs te brengen, zodat een klik volstaat om gratis legale muziek in huis te halen!

Voor alle reacties ken je het adres: redactie@netties.be Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
BUZZ VAN DE GEWONE MAN DOET ALBUMS VERKOPEN
Een studie toont aan wat je eigenlijk al langer kon vermoeden: het is niet de commerciŽle marketing die een nieuw album van een band doet verkopen, maar de "buzz" die er ontstaat rond het uitkomen van dat album. Dat is iets wat je eigenlijk al verwacht had, maar het kan geen kwaad om het met wetenschappelijke cijfers bevestigd te zien.
De studie was gebaseerd op 108 albums, die in de eerste maanden van 2007 uitgebracht werden; hierbij werd nagekeken hoe verschillende externe elementen de verkoop beïnvloed hadden wanneer het album in de winkels kwam te liggen. En daarbij werd vastgesteld dat verschillende elementen wel een invloed hadden, maar dat vooral de online geruchten, en dan die van blogs en sociale netwerken voorop, tamelijk accurate indicatoren waren van het succes dat het album zou hebben.
Zo werd vastgesteld dat, als er 40 of meer legitieme (echte blogs dus, geen door slimme marketingjongens ineen geflanste) blogs over het album schreven vooraleer het uitkwam, de verkoop nadien drie keer hoger lag dan gemiddeld. En deze conclusies sloegen niet alleen op de albums van grote platenlabels, maar ook van indie artiesten. Vooral MySpace zou daar dan een rol bij spelen: hoe meer "vrienden" een band heeft bij MySpace, hoe beter de plaat verkoopt.
http://66.225.202.210/news.ars/post/20080209-blog-social-network-buzz-correlates-to-better-album-sales.html

ADVERTEERDERS VECHTEN TERUG OM UW AANDACHT TE HERKRIJGEN
Steeds meer mensen bekijken hun favoriete programma's niet rechtstreeks, maar in uitgesteld relais - via het internet bijvoorbeeld, via dvd, of via de aankoop van shows bij iTunes bijvoorbeeld. De traditionele tv speelt een steeds minder belangrijke rol daarbij. En de adverteerders zijn daar niet gelukkig mee. Bij zo'n uitzending in uitgesteld relais spoel je immers de reclameblokken door, bij het rechtstreeks bekijken van een uitzending moet je de reclameblokken wel uitzitten.
Maar volgens dit artikel van Ars Technica hebben de adverteerders nu een manier gevonden om hun boodschap toch over te brengen, of je dat wil of niet - en wel via 'product placement', het vertonen van producten in programma's, op erg subtiele wijze. Acteurs die een Coke drinken is een welbekend voorbeeld van zulke product placement, en het feit dat alle computers die door acteurs gebruikt worden altijd Apples zijn, is een ander voorbeeld. En volgens Ars Technica zal deze trend nog verderzetten, wat ook de negatieve invloed op de authenticiteit en de verhaaltrend van zo'n tv-show moge zijn...
http://66.225.202.210/news.ars/post/20080208-advertisers-regaining-power-with-rise-in-internet-tv.html

VISTA SP1: WGA WORDT WAT ZACHTZINNIGER
Binnenkort krijg je de SP1 voor Vista binnen op je pc, en die bevat volgens degenen die deze update al in preview hebben kunnen bekijken toch wel een meer afgezwakte WGA (Windows Genuine Advantage), je weet wel, de tool die moet controleren of jij wel een legitieme versie van het Windows OS op je computer hebt staan.
Momenteel zijn er twee scenario's die zich kunnen afspelen bij de WGA:
- ofwel RFM = Reduced Functionality MOdus: je kan telkens slechts gedurende 60 minuten surfen met IE, vooraleer je uitgelogd wordt. Je kan ook opstarten in safe modus en documenten openen. De bedoeling is dat je deze 'pesterijen' zo moe wordt, dat je uiteindelijk je product activeert (dit scenario doet zich vooral voor wanneer je je Windows nog niet geregistreerd hebt)
- ofwel NGS = Non Genuine State: een geactiveerd exemplaar van Windows faalt in de WGA controle die uitgevoerd wordt wanneer de gebruiker online bepaalde Microsoft software wil downloaden. Hierdoor worden sommige functies van Vista uitgeschakeld, zoals de Aero UI en de ReadyBoost.
Deze scenario's, zo weet ZDNet te melden, behoren voortaan tot de geschiedenis. Microsoft zal zich voortaan beperken tot zeurschermpjes, zowel in geval je nalaat om je Vista te valideren, als in geval je Vista niet legitiem zou blijken. Maar het zijn wel echt schermpjes die je de oren van de kop zagen, luister maar:
- bij het opstarten krijg je een scherm dat je gedurende 15 seconden niet kan wegklikken
- Elk uur wordt de achtergrond van de desktop zwart
- Je krijgt regelmatig dialoogvensters en ballonnetjes die je aan de activatie herinneren
- Optionele windows updates worden niet geleverd.
Is het een verbetering? Dat zullen we binnenkort weten, als de eerste gebruikers geconfronteerd worden met deze zeurschermpjes!
http://blogs.zdnet.com/hardware/?p=1253

MYSPACE EN CO OP DE TERUGWEG?
Volgens een artikel bij Businessweek zijn d mensen sociale netwerksites zoals MySpace een beetje beu aan het worden. In het begin was het nog leuk, je eigen stek op het net, telkens opnieuw de nieuwe tools ontdekken die toegevoegd werden, en gebruik maken van deze tools om op de hoogte te blijven van de updates die je vrienden uitvoerden - nota's die ze schreven, nieuwe vrienden die ze toevoegden, enz.
Maar op een bepaald moment is dit plezier omgeslagen - en dat gebeurde toen steeds meer commercie toegelaten werd tot MySpace. De site kon nu eenmaal niet leven van de dagelijkse dauw, en moest wel op zoek gaan naar inkomsten, een business plan, om de investeerders gelukkig te houden en nieuw kapitaal aan te trekken. Die investeerders hadden het volste vertrouwen in de toekomst van een site zoals MySpace, gewoon omdat die over een schat aan informatie beschikt over haar gebruikers: haar voorkeuren en gewoontes, leeftijd, woonplaats, geslacht. Gegevens die voor adverteerders het eldorado zijn, want zo kunnen zij hun reclame doelgericht plaatsen bij bepaalde gebruikers.
En dus kwam er steeds meer reclame op MySpace: wat je vrienden aankopen, wat zij leuk vinden, enz. Die stortvloed aan commerciŽle reclame begint echter de gebruikers te vervreemden van de site. En steeds meer gebruikers haken dan ook af - met als gevolg dat ook de adverteerders zich terugtrekken.
Business Week heeft de cijfers en achtergronden bij het verhaal. Wat wij in elk geval onthouden is dat voor de meeste 'gewone' gebruikers sites als Facebook enkel een plek zijn waar zij tijdelijk een huisje gebouwd hebben, omdat hun vrienden er ook zijn, en dat zij dat huisje morgen ergens anders plaatsen, op de volgende trendy plek. Anderzijds geloven wij nog altijd in het voortbestaan van MySpace als site waar bands hun muziek kunnen promoten...
http://www.businessweek.com/magazine/content/08_07/b4071054390809.htm?chan=technology_technology+index+page_top+stories
http://www.myspace.com

HET VERHAAL VAN EEN "S" DIE 1,2 MILJOEN DOLLAR WAARD IS
Dat domeinnamen voor grof geld over de toonbank gaan, dat heb je in het verleden al kunnen lezen. Dat een simpele "s" in een domeinnaam maar liefst 1,2 miljoen dollar gekost heeft, dat vinden wij toch grof.
Het gaat om een Brits reisbedrijf, dat reeds eigenaar was van de domeinnaam cruise.co.uk. Maar het wou ook Cruises.co.uk hebben, en omdat die naam in het bezit was van een Duits reisbedrijf, heeft het uiteindelijk 1 miljoen dollar neergeteld voor die supplementaire s. Dat is een nieuw record - het vorige was 300.000 dollar, en dat werd in oktober verleden jaar betaald (voor welke domeinnaam, dat wordt er niet bij verteld).
Waarom die "s" zo belangrijk is? Dat heeft alles te maken met Google. "Cruises" staat hoger op de resultatenlijst dan "cruise". Maar als je het ons vraagt dan zijn hier toch een paar verkeerde principes aan het werk, en loopt het toch fout met de domeinregistratie. Het was de bedoeling dat er beveiligingen ingebouwd zouden worden zodat er geen "domain squatting" zou kunnen gebeuren - mensen die een domein registreerden, zonder ooit de bedoeling te hebben om er zelf iets mee te doen, maar wel om dat domein later voor veel geld te kunnen verkopen aan anderen, die dat domein dan vaak broodnodig hebben. In dit geval: waarom kan een Duitser een .co.uk domein registreren?
Ga zelf maar eens op onderzoek uit, en probeer eens uit te vinden op wiens naam Belgische varianten van internationale domeinen geregisteerd zijn, zoals Myspace.be of Facebook.be. Wordt het niet hoog tijd dat opgetreden wordt tegen deze praktijken, die eigenlijk uitdrukkelijk verboden zijn volgens de Europese richtlijnen?
http://www.theage.com.au/news/web/12m-paid-for-letter-s-in-web-address/2008/02/07/1202234010533.html
http://www.myspace.nl/

ITALIË HAALT ZWARTE LIJST JOODSE LERAARS UIT DE LUCHT
De Italiaanse politie heft een antisemitische post in een blog verwijderd van het net, waarin de namen voorkwamen van meer dan 150 joodse universiteitsprofessoren. Sommige van die professoren waren trouwens niet eens van joodse afkomst, maar steunden wel de staat IsraŽl. Het blog, waarvan de auteur niet gekend is, vermeldde de namen en werkplaats van universiteitsprofessoren die zogenaamd "openlijk en politiek" hun steun uitgesproken zouden hebben voor IsraŽl.
Het blog bevatte links naar extreem rechtse websites en thema's zoals het revisionisme, oproepen op IsraŽl te boycotten. "Het internet is een belangrijk instrument geworden om antisemitische haatgevoelens te verspreiden, aldus Alessandro Ruben, van de Anti-Defamation League in ItaliŽ.
Een bericht dat nogmaals aantoont dat het internet gebruikt kan worden voor goed en kwaad, maar tegelijkertijd dat er, juist door de openheid van het internet, voldoende wakende ogen zijn die wantoestanden opmerken en aanklagen, en, zoals in dit geval, er iets tegen doen.
http://www.news.com/Italy-takes-Jewish-teachers-%27blacklist%27-off-Net/2110-1028_3-6229737.html?part=dtx&tag=nhl&tag=nl.e433

FOUTJE IN ADOBE: DRINGEND UPDATEN!
Heb je de Adobe Reader op je pc staan? Dan zou je die dringend moeten updaten. Er zijn namelijk enkele beveiligingsfouten ontdekt in de Reader - welke wil Adobe, de maker van de Reader niet kwijt. Maar het zouden volgens sommige bronnen wel ernstige lekken zijn.
Nu is het zo dat de mensen over het algemeen erg veel vertrouwen hebben in een .pdf bestand: een dergelijk bestand dat zij ergens op het web tegenkomen, zullen zij veel gemakkelijker dat bestand openen dan wanneer het een .doc zou zijn. Er zijn in het verleden immers al verschillende virussen (vooral macrovirussen) geweest die Word documenten van Microsoft geteisterd hebben, en .pdf bestanden leken tot nu toe onkwetsbaar.
Bovendien tonen cijfers aan dat meer dan 60% van de thuisgebruikers de Reader op hun pc hebben staan, dus de dreiging die van deze lekken uitgaat is echt wel reŽel. Vooral als je hoort dat volgens beveiligingsbedrijf iDefens er al gevallen vastgesteld zijn waarbij boosdoeners misbruik maken van de lekken, om bijvoorbeeld een Trojaans paard te installeren.
Op de website van Adobe kan je versie 8.1.2 vinden, waarbij het euvel opgelost zou moeten zijn.
http://www.adobe.com/products/acrobat/readstep2.html
http://www.pcworld.com/article/id,142219/article.html?tk=nl_dnxnws
http://webwereld.nl/ref/newsletter/49826

BOER IN AUSTRALIË SPEELT PROEFKONIJN VOOR OLPC
AustraliŽ is niet bepaald een land waar de levensomstandigheden luxueus zijn. Er zijn wel de grootsteden, maar het platteland en de vele woestijnen maken het leven er niet bepaald een pretje. Maar je kan dit ook tot een voordeel ombuigen. Dat deed althans ene James Cameron, die de laatste maanden vijf uur per dag besteedt aan het testen van de goedkope laptop OLPC (one laptop per child), een project van Nicolas Negroponte. Zijn boerderij ligt in een ruig gebied, en de levensomstandigheden daar kunnen vergeleken worden met die in sommige ontwikkelingslanden.
Cameron heeft in de voorbije maanden al enkele problemen kunnen opsporen bij de OLPC, zoals het feit dat de batterij niet herlaadde als de temperatuur boven de 45 graden stijgt. Wat hier bij ons nooit het geval zal zijn, maar in de landen waarvoor deze laptop bedoeld is, geregeld gebeurt. Cameron testte ook het bereik van de draadloze verbinding tussen laptops in vlakten en in bergachtige streken. Erg belangrijk, want het is de bedoeling dat al deze OLPC's een roosternetwerk zouden vormen, (mesh network), zodat iedereen met het internet verbonden kan zijn.
Die OLPC's hebben een krik om met de hand het toestel "op te winden" (de batterij te herladen), of een zonnepaneel. Het scherm is zo gemaakt dat je het ook in het vlakke zonlicht kan lezen. Het klavier is zo ontworpen dat het tegelijkertijd geen stof doorlaat (al dat zand in de woestijnen!), en ook geschikt is voor kindervingertjes. Maar anderzijds bevatten zij alle moderne snufjes zoals een camera en microfoon, USB poorten en gametoetsen.
Een mooi initiatief, en het is leuk te weten dat er vrijwilligers zijn zoals Cameron die hun steentje bijdragen!
http://www.theage.com.au/news/technology/farmer-gives-lowcost-laptop-a-proper-field-test/2008/02/11/1202578700580.html

CNN START MET CITIZEN JOURNALISM SITE
Wij hadden verleden week een hele artikelenreeks over burgerjournalistiek en user generated content. Hoe actueel dit onderwerp is, mag blijken uit het feit dat CNN van plan is een site te lanceren, iReport, waar de burger de reporter is en allerlei content kan publiceren: video, audio, foto's. Die wordt dan ingedeeld in verschillende nieuwsrubrieken, zoals bij elke andere nieuwssite, zoals sport, weer, politiek..).
De bezoeker kan al deze reportages bekijken, een beoordeling geven, en zelfs elders op hun blog bijvoorbeeld integreren. Degene die de content aanbrengt kan een profiel aanmaken, zodat je kan zien welke andere reportages die persoon nog aangebracht heeft, en bij medewerkers die regelmatig iets publiceren, kan je zelfs fan worden en op de hoogte gehouden worden van nieuwe reportages.
Uiteraard zal er het nodige toezicht zijn om ervoor te zorgen dat onbetamelijke inhoud niet op de website belandt. De site is momenteel nog niet toegankelijk - regelmatig eens gaan piepen is de boodschap!
http://www.webware.com/8301-1_109-9869182-2.html
http://www.ireport.com

CHINA KEURT TIEN VIDEOSPELLETJES VOOR TIENERS GOED
China staat niet bepaald bekend voor haar "vrije" cultuur - opvoeding, politiek: het moet allemaal in nauw afgebakende banen lopen. Censuur, zo noemen wij dat in de Westerse wereld, maar in andere landen wordt dat, soms ook door de inwoners, als een weldaad aangevoeld, omdat het de burger een gevoel van zekerheid geeft.
Zo heeft de Chinese overheid nu tien videospelletjes officieel aanbevolen, die naar mening van de censoren geschikt zijn voor tieners en stroken met de het beleid van de overheid - namelijk dat ze "gezond" zijn en de "intelligentie bevorderen". Alle tien games zijn (de Chinezen zijn nu eenmaal niet van chauvinisme ontstoken) van Chinese makelij. Vijf ervan zijn rollenspel, vier amusementsgames, en eentje "pedagogisch waardevol".
Of de kids die games lusten, dat is natuurlijk een andere zaak. Maar ja, zolang het enkel gaat om een lijst van aanbevolen games, en de andere games nog vrij verkocht (en gespeeld) mogen worden, dan moeten we nog niet ongerust worden...
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=080213002

BLACKBERRY ZET VERSLAAFDEN EVEN ZONDER
Het is niet voor niets dat de Blackberry mobieltjes "crackberry" genoemd worden: de gebruikers zijn na een tijdje zo gewoon dat zij via hun toestel altijd hun mail bij de hand hebben, het internet, hun documenten, dat zij echt niet meer zonder kunnen. Net als echte verslaafden vertonen zij, wanneer zij het even zonder hun Blackberry moeten doen, afkickverschijnselen.
En deze week maandag was het weer zover: de servers van Blackberry gingen uit de lucht, en de Blackberry gebruikers moesten plots andere dingen verzinnen om zich bezig mee te houden. Volgens de verantwoordelijken bij het bedrijf zou het om broodnodige onderhoudswerken gaan, maar waarnemers hebben daar hun twijfels over: die doe je dan 's nachts, niet overdag. En uiteraard werd het falen van Blackberry breed uitgesmeerd in de media, en brachten verschillende Amerikaanse zenders verslag uit over de "verslaafden", en hoe zij zich overeind hielden in deze moeilijke momenten..
Blackberry heeft tussen haakjes beklemtoond dat er tijdens de periode dat de servers uit de lucht waren geen enkele mail verloren gegaan is: zij werden gewoon later verstuurd. Drie uur later. Geen reden tot paniek dus, maar voor Crackberry verslaafden blijkbaar wel!
Tussen haakjes, wij hebben nog een heuglijk bericht voor de fans van de Blackberry: het bedrijf zou ook werken aan een toestel met een aanraakscherm. Dan moeten zij niet meer onderdoen voor de iPhone!
http://www.news.com/8301-13579_3-9870509-37.html?part=dtx&tag=nl.e433
http://ct.news.com/clicks?t=42261224-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=NEWS&s=5
http://www.journaldunet.com/solutions/acteurs/actualite/rim-et-salesforce-viennent-de-subir-des-pannes-de-service.shtml

EUROPEES FILMARCHIEF ONLINE
Wanneer je een oude, zeldzame film wil bekijken, dan kan je daar meestal enkel voor terecht in de filmarchieven. Verschillende landen hebben zo'n filmarchief, o.a. Brussel, maar ook Antwerpen: daar kon je (althans tot voor enkele jaren, hoe het nu zit weten we eerlijk gezegd niet) terecht voor filmvoorstellingen met de originele spoelen, zelfs zonder klank maar dan met pianobegeleiding.
Voortaan zal je echter ook online terecht kunnen voor deze oude films. In April gaat er namelijk in heel Europa een video on demand platform van start, dat de inhoud van 37 filmarchieven en cinematheken bijeenbrengt uit heel Europa. En, kunnen wij daar verheugd aan toevoegen: het bekijken van die films is helemaal gratis!
De site zal European Film Treasures heten, en is eigenlijk het geesteskind van Lobster Films, een bedrijf dat in Parijs gevestigd is, en dat gespecialiseerd is in historische films en de restauratie ervan. Het Media Program van de EU heeft beloofd dat het de 500.000 euro zal betalen die er nodig zijn om het project in haar eerste jaar van fondsen te voorzien.
Een prima initiatief!
http://www.iwm.org.uk/
http://ec.europa.eu/information_society/media/index_en.htm
http://www.news.com/European-archives-release-vintage-films-online/2100-1026_3-6230267.html?part=dtx&tag=nhl&tag=nl.e433

MOBIELE OPERATOREN: GOOGLE EN YAHOO ZITTEN IN ONZE ZAKKEN
Hebben ze gelijk, de mobiele operatoren, als ze zeggen dat webdiensten zoals Google en Yahoo geld opstrijken dat hen eigenlijk toekomt? De discussie begint de laatste tijd meer gevoerd te worden. Want wie zich in de beginjaren van het mobiele internet een mobieltje aangeschaft had met internetmogelijkheden, zal toen gemerkt hebben dat de mobiele provider zelf tracht zijn eigen portaalsite te pushen - denk maar aan Vodafone in eigen land. Daar vind je slechts een beperkt aantal diensten, maar van elk van die diensten haalt de provider een percentje binnen. Dit heet, in officiŽle termen, een "walled garden" - een omringde tuin waaruit je niet kan ontsnappen.
Maar met de opkomst van 3G internet, heb je toegang tot het hele internet. Niet altijd zijn de websites in een formaat gegoten dat ideaal is om op je mobieltje te bekijken, maar dat is een ander hoofdstuk. Je hebt in elk geval toegang tot zoekmachines zoals Google, Yahoo, Microsoft Live, enz. Wat dus wil zeggen dat die muur rond de walled garden gesloopt wordt, en dat het opnieuw Google en co zijn die met de inkomsten gaan lopen (advertenties, kliks enz.)
Het is ons onmogelijk om alle aspecten van deze problematiek in het bestek van dit korte artikel aan te stippen, maar wie geïnteresseerd is, kan meer achtergrond vinden bij de Financial TImes en bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080213-mobile-exec-google-yahoo-are-stealing-our-billions.html
http://www.ft.com/cms/s/667f13de-da60-11dc-9bb9-0000779fd2ac.html

MULTIFUNCTIONELE PRINTERS GEVAAR VOOR BEVEILIGING
Heb je er al eens bij stil gestaan dat multifunctionele printers die op het netwerk aangesloten zijn een risico kunnen betekenen voor de veiligheid? Waarschijnlijk niet. Want de printer staat gewoon rustig in een hoekje van kantoor te staan, trouw te wachten op jouw opdrachten. Nochtans is diezelfde printer volgens beveiligingsbedrijven het deurtje waarmee hackers binnen kunnen in jouw bedrijf en vertrouwelijke data kunnen stelen.
Het gevaar zit vooral in het feit dat de printer verschillende functies in zich verenigt: fax, kopieermachine, printer en scanner. Er passeert heel wat vertrouwelijke informatie in de documenten die geprint, gefaxt of gekopieerd worden. En een hacker die zo'n multifunctionele machine onder controle krijgt, die heeft meteen toegang tot al die informatie. Alle documenten die gekopieerd worden zou hij bijvoorbeeld kunnen inzien, opvolgen welke faxen verstuurd worden, enz.
Griezelig!
http://www.eweek.com/c/a/Printers/Multifunction-Printers-The-Forgotten-Security-Risk/

EU: GEHEIME WATERMERKEN IN PRINTER SCHENDING VAN DE MENSENRECHTEN
We blijven nog even bij onze printers. Wellicht heb je al verhalen gehoord over hoe forensische experts misdadigers hebben kunnen opsporen door de speciale watermerken die printers achterlaten op de afgedrukte documenten. Want net zoals detectives vroeger aan de hand van de eigenaardigheden in de druk van een brief de schrijfmachine konden achterhalen waarmee die brief getikt was, zo zetten nu ook de printers een eigen handtekening op de teksten die zij afprinten, een onzichtbaar watermerk dat detectives toch kunnen ontdekken.
Interessant bij het opsporen van misdaden, maar volgens de EU is er toch iets meer aan de hand, en zou het gebruik van dat watermerk problemen opleveren op vlak van de mensenrechten. Want er is geen enkele bepaling die zegt wie van dit watermerk gebruik mag maken om iets op te sporen - in tegenstelling tot bijvoorbeeld het aftappen van een telefoon, dat bij wet vastgelegd is: wie, onder welke omstandigheden, onder welke voorwaarden, mag een telefoongesprek afluisteren.
Zo'n watermerk zou, bij gebrek aan heldere wetgeving, bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om uit te vinden wie pamfletten gedrukt heeft, en zo politieke dissidenten op te sporen.
Een erg interessant artikel over deze problematiek bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080214-eu-commissioner-printer-tracking-may-be-human-rights-violation.html
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


JE MOBIELTJE OPLADEN MET JE KNIEËN
Ons lichaam is voortdurend in beweging. Dat vraagt energie, maar tegelijkertijd zou je ook energie kunnen putten uit die beweging. Dat is het uitgangspunt van een nieuw apparaat, een beugel die op de knie bevestigd moet worden. Dat volgt het plooien en terug rechten van het been, welke beweging in energie omgezet wordt.
Het toestel weegt slechts anderhalve kilo, wat dus niet echt zo zwaar is om mee te sleuren. Elegant is het niet, maar wij kunnen ons wel situaties voorstellen waarbij dit toestel van pas komt. Bijvoorbeeld in Afrika, waar niet meteen op elke hoek van de straat stopcontacten te vinden zijn. Bovendien zou dit toestel ervoor zorgen dat mensen met een kunstmatige knie die op batterijen werkt, niet telkens onder het mes moeten voor de vervanging van de batterijen.
Een op het eerste zicht triviale uitvinding, maar iets zegt ons dat wij hier toch nog veel van gaan horen...
http://gizmodo.com/354097/knee-brace-charges-your-cellphone

SONY ERICSSON BRENGT EERSTE WINDOWS MOBILE MOBIELTJE UIT
Je kent Sony waarschijnlijk wel als het bedrijf dat voor allerlei toestellen zijn eigen technologie wil opdringen. Sony had bijvoorbeeld zijn eigen e-book reader uitgebracht, en had ook zijn eigen Sony walkman - de voorloper van onze draagbare MP3 players.
Ook voor de Sony mobieltjes had Sony zijn eigen "besturingssysteem", maar sinds er meer en meer andere mobieltjes op de markt kwamen die ofwel het Windows MObile OS ondersteunden, ofwel compatibel waren met Symbian, heeft Sony moeten toegeven dat er geen plaats is voor een fabriekseigen besturingssysteem dat enkel op één merk werkt.
En dus heeft Sony deze week aangekondigd dat het voortaan toestellen zal uitbrengen met daarop het Windows Mobile OS. Als eerste is het een toestel met een Qwerty klavier, en later zouden er nog meer toestellen volgen.
http://www.news.com/8301-13860_3-9867633-56.html?part=rss&subj=news&tag=2547-1_3-0-20

AIRBOARD: LUCHTSCOOTER
Het heeft het midden tussen een jetski en een hoovercraft. Met deze scooter, die 20 cm boven de grond zweeft, kan je zowel op asfalt, gazon, ijs of sneeuw rijden. Hij werkt op benzine, en je moet wel eventjes leren werken met het toestel, want jij moet zorgen voor het evenwicht. Soms lijkt het wel of je een paard berijdt, dat je met teugels moet controleren...
Bij Journal Du Net vind je een filmpje en ook een fotoreportage. Daarin kom je te weten dat je maximal 25 km per uur kan rijden, dat de hendeltjes aan het stuur de snelheid bepalen, en dat je met je lichaam aangeeft naar welke kant het toestel rijden (pardon: vliegen!) moet.
Lijkt ons leuk, maar niet goedkoop!
http://www.journaldunet.com/hightech/magazine/airboard-le-jet-ski-urbain/airboard-le-scooter-des-airs.shtml
http://www.journaldunet.com/video/122499/airboard-le-scooter-des-airs/

NOKIA DENKT AAN DE WANDELAARS
Deze week speelt zich in Barcelona het GSMA Mobile World Congress af, en uiteraard zijn wij dan benieuwd naar de nieuwigheden die daar voorgesteld worden. Eentje daarvan springt er toch bovenuit: Nokia, dat haar nieuwe Nokia Maps voor de wandelaar voorstelde. Vorige versies waren bestemd voor navigatie tijdens het besturen van een wagen, en het was eigenlijk de bedoeling dat de gsm in dat geval de on board gps zou vervangen, zoals Garmin en TomTom die aanbieden. Deze nieuwe generatie van Nokia kiest echter resoluut voor de voetganger.
De software, Maps 2.0, is momenteel nog in bètavorm, en kan gedownload worden van de Nokia Beta Labs website. Het speciale eraan is dat de software uitlegt hoe je straat voor straat moet nemen om van de ene plek naar de andere moet gaan, en je ook vertelt welke gebouwen er zijn in de straten om je zo beter te kunnen oriŽnteren. Wanneer je de software gebruikt op de nieuwe 6210 Navigator mobiele telefoon, dan zal de dienst de gebruiker tonen in welke richting hij moet wandelen, iets wat mogelijk is doordat het toestel een ingebouwd kompas heeft.
Voorwaar, een toestel dat wij nodig hebben, want wij lopen altijd verloren!
Maar wacht, er is nog meer: mits betaling van een kleine vergoeding kan je ook multimedia toeristengidsen downloaden van bedrijven zoals Berlitz, die dan foto's, video en audiostreams brengen over het gebied waarin je wandelt. En in de nieuwste versies zal je ook de metrolijnen vinden en de dichtstbijzijnde metrohalte.
http://www.news.com/8301-10784_3-9868920-7.html?part=rss&subj=news&tag=2547-1_3-0-20
http://www.nokia.com/betalabs

10 EXTRAVAGANTE PC'S
De ene computer is de andere niet. Niet qua inwendige elektronica, maar evenmin qua uiterlijk. Bij Journal Du Net vonden wij een fantastische collectie erg aparte pc's. Zo is er de Turbine, waarbij de behuizing de vorm heeft van een reactor. Bij de Ebony is de kast dan weer een prachtig kunstwerk, in hout uitgevoerd, als een elegante waaier. Maar je moet wel opletten dat je je kop koffie er niet in kiepert!
L'Escargot heeft dan weer, zoals de naam het aangeeft, de vorm van een slakkenhuis(je). Fantôme is volledig doorzichtig, mTube doet je denken aan een bom, "entre science et fiction"is een pracht van een futuristisch ontwerp waarbij de nadruk op de binnenkant gelegd wordt, en "Romantic" heeft van zijn Japanse ontwerpers dan weer een originele design meegekregen die vooral de dames zou moeten bekoren.
Journal du Net heeft alle foto's. Indrukwekkend!
http://www.journaldunet.com/hightech/micro/10-pc-extravagants/10-pc-extravagants.shtml

Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** 75% van de journalisten vertrouwt op Wikipedia
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=080209001

*** Nog altijd 1 op 8 mensen koopt niet online, uit angst voor mogelijke problemen met de beveiliging
http://www.dmeurope.com/default.asp?ArticleID=29338

*** Supergoede verkoopcijfers van Guitar Hero III doet winst verdubbelen bij de tweede grootste uitgever van video games, Activision.
http://ct.news.com/clicks?t=42206941-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=NEWS&s=5

*** Nokia brengt "groene" mobieltjes, die volledig uit recyclagemateriaal bestaan
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=080213037

*** Vista, Leopard, Linux moeten het tegen elkaar opnemen in hack-wedstrijd
http://ct.news.com/clicks?t=42273848-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=NEWS&s=5

*** Net neutraliteit een fabeltje? Amerikaanse provider Comcast verdedigt besluit om P2P verkeer lagere prioriteit te geven
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/49872


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


ACOUSTIC MILLENNIUM BAND
[Easy Listening] Omdat wij ons ervan bewust zijn dat u vooral op ons rekent om gratis legale muziek op te zoeken, zijn wij nog eens langs gegaan bij MP3.com, en met name bij de sectie Easy Listening.
Acoustic Millennium is een band die akoestische folk/rock brengt. Een mondharmonica, gitaartjes, een erg goed stemarrangement, dat is wat deze band biedt. Van deze band kan je 5 songs gratis downloaden.
http://www.mp3.com/artist/acoustic-millennium-band/summary/

ADRIAN WARREN
[Easy Listening] Een akoestische gitaar en wat slagwerk, in een intimistische song. Erg mooi, om 's avonds naar te luisteren terwijl je knus in de zetel zit en een boek leest! Het "Song 4 Living" is erg mooi - je kan het ook downloaden. Nog 3 andere songs zijn in streaming te beluisteren.
http://www.mp3.com/artist/adrian-warren/songs/

ANTERROIR
[Easy LIstening] Een eenmansproject van een Duitse muzikant. Electro gecombineerd met klassiek en wereldmuziek. Het resultaat is erg filmisch aandoende muziek, waarvan het arrangement en de klankopname erg verzorgd is. Een aanrader: 3 songs om gratis te downloaden.
http://www.mp3.com/artist/anterroir/summary/

ARBAN
[Easy Listening] Deze muziek zouden wij zelf eerder onder het genre 'electro' rangschikken. Het is een groep die knappe songs brengt, met veel elektronica en zware drums. Een boeiend geheel. Van deze band kan je twee songs gratis downloaden, Numb en Thunder Pact. Doen!
http://www.mp3.com/artist/arban/summary/

AVI BALADA
[easy listening - wereldmuziek] Traditionele muziek afkomstig uit Prishtina, de hoofdstad van Kosovo. Licht gitaarwerk, fluit, zangstemmen. Een aangename kennismaking met deze volksmuziek, waarvan je vier songs kan downloaden.
http://www.mp3.com/artist/avi-balada/summary/


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Tijd is de beste leermeester; maar helaas doodt hij al zijn studenten.
- oud gezegde -
De nieuwe oogstDEALS 4 MEDIA
Een site die eerder bestemd is voor degene die multimedia-content maakt. Hier vind je namelijk de tools om jouw muziek op de markt te promoten en om te publiceren. De site wil dus eigenlijk een marktplaats zijn en bemiddelen tussen de makers van de content (muzikanten, ontwerpers van games, filmmakers) en de kopers van de content (mediabedrijven), alsook de makers van tools die deze muzikanten enz kunnen gebruiken bij het maken en commercialiseren van hun content.
[Taal: Engels]
http://www.deals4media.com/

OUDE POSTKAARTEN
Wij hebben het enkele weken al eens gehad over deze site, maar ondertussen hebben wij zij nog enkele keren bezocht - want wij kunnen er gewoon niet genoeg van krijgen! Op de site vind je namelijk oude postkaarten uit de hele wereld, maar vooral BelgiŽ. De kaarten staan alfabetisch gerangschikt per gemeente, zodat je prachtige foto's kan terugvinden van je woonplaats zoals ze er vroeger uitzag. Klikken op de foto vergroot ze - en je kan ze zelfs opslaan! (Bron: Lode V)
[Taal: Engels]
http://cartes-postales.delcampe.be/page/category/language,D,cat,712,var,0-Belgie-Europa-Postkaarten.html

BIJBELSE GEBEURTENISSEN OP GOOGLE EARTH
Het oog van de kunstenaar is een oog dat iets markants kan opmerken. De mensen van het kunstcollectief GlueSociety hebben zeker en vast dat oog: zij vonden op Google Earth enkele afbeeldingen die volgens hen wel eens enkele belangrijke gebeurtenissen uit de bijbel konden voorstellen, zoals de Ark van NoŽ, de Kruisiging, Adam en Eva in het Aardsparadijs, en Mozes die de Rode Zee scheidde.
Deze beelden vind je terug op de site van het collectief, via New, ART/TRA. De site is trouwens erg knap opgebouwd, en ook de andere rubrieken verdienen je aandacht, zoals de filmpjes die gemaakt werden, enz. (Bron: www.walkingmen.com)
[Taal: Engels]
http://www.gluesociety.com/

QTRAX: GRATIS MUZIEK
Deze site kondigde aan dat zij samenwerkingsakkoorden afgesloten had met de grote platenlabels, om hun muziek via P2P en bittorrent te mogen brengen: gratis en legaal dus. Maar achteraf bleek dat allemaal niet 100% in orde te zijn: de platenlabels ontkenden dat er akkoorden zouden bestaan.
Ondertussen is QTrax er nog altijd. Wie wil, kan deze speciale browser eens uittesten, in afwachting van de gratis muziek... (Bron: Chris De)
[Taal: Engels]
http://www.qtrax.com/index.html

HANDLEIDING OM EIGEN VISTA INSTALLATIE TE MAKEN
vLite is een handig progje waarmee je een aangepaste Windows installatie kan maken, om die later dan op een dvd te branden en te installeren. De bedoeling is dat je onderdelen van het Vista OS kan verwijderen, Windows kan tweaken, en dit als basis kan gebruiken om je eigen Vista te maken.
Op deze site vind je een handige stap-voor-stap handleiding die je vertelt hoe je tewerk kan gaan met vLite. (Bron: Chris De)
[Taal: Nederlands]
http://www.techzine.nl/tutorials/303/Maak-je-eigen-Windows-Vista-installatie-met-vLite.html

20 GRATIS KWALITEITSFONTS
Lettertypes zijn zo belangrijk bij een document: zij bepalen jouw stijl, zij zijn je visitekaartje. In dit artikel vind je links naar 20 gratis fonts die erg mooi zijn, gemaakt door de open source community en die je gratis mag gebruiken voor persoonlijke, academische (en soms ook commercieŽle) doeleinden. (Bron: Chris De)
[Taal: Engels]
http://www.smashingmagazine.com/2006/10/11/17-more-free-quality-fonts/

EEN AFGEPELDE STICKER
Er zijn heel wat handleidingen op het web, en vooral voor Photoshop vind je wel wat stap-voor-stap tutorials, die je uitleggen hoe je bepaalde effecten kan toepassen op afbeeldingen. Deze gaat over het omvormen van een afbeelding van een object, zodat het eruit ziet alsof je aan de rand van dat object aan het friemelen geweest bent - een sticker die je getracht hebt te verwijderen van een melkfles bijvoorbeeld. Voor de Photoshoppers onder onze lezers! (Tip: Chris De)
[Taal: Engels]
http://www.photoshoplab.com/peeled-sticker-style-effect.html

DIGITAAL MUSEUM HELLA HAASSE
De Nederlandse schrijfster Hella Haasse mag dan al 90 geworden zijn, maar zij is absoluut niet afkerig van de digitale media: zij zopas haar eigen virtuele museum geopend - het eerste digitale schrijversmuseum ter wereld. Je vindt er het persoonlijk archief van de schrijfster, dat familiefoto's bevat, brieven, dagboekaantekeningen, manuscripten, enz. De site zit echt goed in elkaar, met tags en onderlinge links - spijtig dat wij op het eerste zicht geen geluids/filmfragmenten ontdekten.(Tip: Taalpost.nl)
[Taal: NEderlands]
http://nieuwsbrief.taalpost.nl/r/tp.plx?2418-754
http://www.hellahaassemuseum.nl/

VISTA TWEAKEN OP EEN VEILIGE MANIER
Een site voor de sleutelaars: hier vind je tips en suggesties om je Vista wat sneller te laten werken en te optimaliseren. Wij onthouden alvast dat je voortaan niet meer msconfig mag intikken in je "run" venster, maar wel services.msc - en dat alle service instellingen globaal zijn, en gelden voor alle gebruikers! (Tip: Chris De)
[Taal: Engels]
http://www.blackviper.com/WinVista/servicecfg.htm

HUSSELEN DIE MEUBELS!
Iedereen kan ontwerper worden, als het op de eigen keuken of leefkamer aankomt. Op deze site, een product van Ikea, kan je aan het "husselen" slaan: je verschuift je bestaande meubels virtueel tot je de ideale opstelling gevonden hebt in je nieuwe interieur. (Tip: WIm W)
[Taal: Nederlands]
http://www.husselen.nl/

ANIMOTO: ONLINE EEN CLIPS MAKEN
Op deze website kan je beelden en muziek combineren op een erg simpele manier, zodat het eindresultaat een filmpje wordt, dat je kan verzenden naar vrienden of familie, of kan integreren in je website. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://animoto.com/

ISSUU: ZELF PUBLICEREN
Op deze website kan je terecht wanneer je zelf teksten gemaakt hebt en die wil publiceren. Gewoon uploaden, en binnen luttele seconde heb je een super cool online magazine dat je overal ter wereld op het web kan publiceren, of delen kan met je vrienden. Bekijk trouwens ook eens het aanbod van de magazines die er te vinden zijn! (Bron: www.walkingmen.com)
[Taal: Engels]
http://issuu.com/

VRIJDAG FOTODAG : HDR
De populaire HDR-techniek om foto's een betere verdeling van licht en donker te geven werd hier al eens behandeld. Op deze site vind je een beschrijving van hoe je de bewerking nog kan verbeteren met nog betere resultaten in Photoshop.
[taal : Engels] (Filover)
http://backingwinds.blogspot.com/2006/10/how-to-create-professional-hdr-images.html

VRIJDAG ANIMATIEDAG : EZONE GAMES
Een site met heel wat online spelletjes.
[taal : Engels] (Filover)
http://www.ezone.com/

VRIJDAG FILMDAG : SWEENEY TODD
OfficiŽle website van deze nieuwe muzikale film met in de hoofdrollen : Helena Bonham Carter, Sacha Baron Cohen, Johnny Depp, Alan Rickman, Timothy Spall.
In de Belgische zalen vanaf : 27 februari 2008.
[taal site : Nederlands] (Filover)
http://www.sweeneytoddmovie.com/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Knul (13) hackt iPhone
AMSTERDAM - Het hacken van de 'buitenlandse' iPhone om die in Nederland te kunnen gebruiken lijkt een ware...
http://www.ad.nl/multi-media/article2053084.ece
- rritante online reclame blijkt effectief
AMSTERDAM - Internetadvertenties die dwars over je beeldscherm rollen en vaak pas weggaan als je op een...
http://www.ad.nl/economie/article2050434.ece
- Internetdokter steeds populairder
AMSTERDAM - Zorg op afstand maakt eindelijk de decennialange belofte waar. Artsenconsults via internet en...
http://www.ad.nl/multi-media/article2042186.ece

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Basistelefoon met talloze uitbreidingen
De Modu is een heel nieuw soort mobiele telefoon. Via covers kan de telefoon iedere gedaante aannemen en worden voorzien van extra functionaliteiten.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=22587
- Opvallende mediaspeler van Coby
Bij de Coby MP-835 is er goed gebruik gemaakt van de mogelijkheden van touchscreen-bediening.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=22579
- Usb-stick met microSD memorycard-reader
Kijk dat is nou handig! Kingston combineert een usb geheugenstick met een microSD memorycard-reader.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=22571

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Consumentenwebsite over veiligheid elektrische producten
Vandaag lanceert de Cebec een website over de veiligheid van elektrische producten. Het Belgische merk voor elektrische veiligheid wil de consument beter informeren over een correct gebruik van elektrische apparatuur.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3199
- Nokia zet sterk in op navigatie
Nokia heeft maandag vier nieuwe smartphones met gps voorgesteld, waaronder de opvolgers van de populaire N95 en N73. De Finnen hebben ook plannen om een muziektelefoon met aanraakscherm te lanceren.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3198
- Eclipse combineert TomTom gps met ingebouwde radio
Met de AVN 2227p biedt Eclipse een hybride navigatiesysteem aan. Een speciaal door TomTom ontwikkelde gps kan je eenvoudig in de ingebouwde radio klikken.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3195


*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Google doet aan 'error 404'
De errors 404 blijven de hebzucht aanwakkeren. De paginaís die verschijnen wanneer het webadres verkeerd is of de webpagina wordt gewist werd, voor enkelen onder hen, gewijzigd door de beta versie van de laatste Google Toolbar.
- KMOís overtuigd van het belang van websites
In het kader van de Ultimate KMO Makeover ondervroeg Microsoft, tijdens een eerste enquête 185 KMOís uit de BeLux over de Ďbedrijfsproductiviteit van hun informatiesystemení. We stellen u enkele besluiten voor op gebied van professioneel internetgebruik door KMOís.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17858&style=34360
- Dell koopt Message One
Familievergadering bij Dell. Dell, de pc-fabrikant opgericht door Michael Dell, wordt de nieuwe eigenaar van MessageOne, een specialist voor het beheer en de archivering van email opgericht door Adam Dell, voor een bedrag van 155 M$.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17856&style=34360


*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Op reis naar de VS? Douane bekijkt inhoud van jouw pc
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/internet/op-reis-naar-de-vs-douane-bekijkt-inhoud-van-jouw-pc.cfm
- Digsby: alle communicatie verzameld in een hub
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/internet/digsby-alle-communicatie-verzameld-in-een-hub.cfm
- Firefox: bepaal zelf hoe de pop-up vensters zich gedragen!<
http://www.pcworld.be/nl/fiches/help-center/internet/firefox-bepaal-zelf-hoe-de-pop-up-vensters-zich-gedragen.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Fring voegt bestanduitwisseling via de mobiele telefoon toe aan dienstverlening
Met fring kan iedereen gratis bellen en chatten met vrijwel elke mobiele telefoon met een internetdataverbinding (fring, Skype, MSN Messenger, Google Talk, ICQ, Twitter- Yahoo!- en AIM), zowel lokaal als internationaal. Om haar imago als pure VoIP-speler wat af te stoffen, voegde fring nu ook bestandsuitwisseling toe aan haar bestaande mobiele dienstverlening.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5590
- Zoeken met Google op Nokia-telefoons
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5584
- Netmagic: frietcampagne voor Seb
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5582

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Gratis branden
http://www.computertaal.info/modules/articles/article.php?id=936
- BOTM Feb.: Scientology versus Anonymus
http://www.computertaal.info/modules/articles/article.php?id=935
- Usenet nzb-bestanden
http://www.computertaal.info/modules/articles/article.php?id=934

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Kamer wil dat aanbesteding overheids-pc's heroverwogen wordt
22:16 - Uit de stemming na een spoeddebat over de aanbesteding voor de 'Goud'-werkplekken, blijkt dat de Tweede Kamer wil dat hele aanbesteding heroverwogen wordt en de wensen voor open standaarden omgezet worden in eisen. »
http://pro.tweakers.net/nieuws/51894/kamer-wil-dat-aanbesteding-overheids-pcs-heroverwogen-wordt.html
- Intel komt met nieuwe generatie chipsets in april
http://core.tweakers.net/nieuws/51891/intel-komt-met-nieuwe-generatie-chipsets-in-april.html
- EU gaat btw-tarieven voor downloads wijzigen
http://life.tweakers.net/nieuws/51887/eu-gaat-btw-tarieven-voor-downloads-wijzigen.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


BETER ZOEKEN MET GOOGLE: INFO OVER EEN SITE
Met de syntax "info" bijvoorbeeld: "info:www.netties.be" krijg je informatie over een bepaalde site. Google zelf geeft ook nog wat aanvullende informatie, zoals de cache van deze site, gelijkaardige sites ("similar to") of sites die de term "www.netties.be" bevatten.
http://www.netties.be

BETER ZOEKEN MET GOOGLE: RELATED
Nog een term die je kan ingeven bij Google, is "related". Dat zou dan verwante sites moeten opleveren als je bijvoorbeeld "related:www.netties.be" intikt. En hoe Google het doet, is ons een raadsel, maar bij de resultaten werd o.a. onze eigen website gevonden, maar ook Malmberg.nl, kennisnet.nl, Wikipedia.org. Leuk als Google denkt dat je "verwant" bent met zulke sites!
http://www.google.com

BETER ZOEKEN MET GOOGLE: CACHE
Met de syntax cache:www.netties.be kan je uitvinden welke pagina van die site Google in cache heeft. Wij deden de test, en kwamen te weten dat dat een pagina was die van 4 februari dateerde.
http://www.google.com

SLIM ZOEKEN MET GOOGLE: FILETYPE
Nog zo een van die syntaxen die je kunnen helpen bij je zoektocht: het magische woord "filetype", gevolgd door een soort bestand zoals ppt, doc, pdf. Dat zorgt ervoor dat de zoekresultaten beperkt worden tot bestanden van dat soort bestandstype.
http://www.google.com

BETER ZOEKEN MET GOOGLE: ALLINTITLE
Normalerwijze zoekt Google of bepaalde trefwoorden voorkomen in de tekst van een pagina. Maar met deze syntax kan je Google ook vertellen dat hij moet gaan zoeken in de titel van die pagina (het deel dat in de html-code tussen de 'title' tags staat). Dat vergemakkelijkt het zoeken vaak, omdat woorden soms in een titel vermeld worden zonder daarom herhaald te worden in de body van de tekst.
http://www.google.com

Voor deze rubriek danken wij
Jack Nooijens (mirror website) http://www.digiweetjes.nl.tt/
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
voor hun hulp nu of in het verleden.Van alles halen, (bijna) niets betalen...


BIMP LITE
Windows - freeware
Een klein maar o zo handig progje: je kan hiermee batch operaties (serie bewerkingen) uitvoeren op beeldbestanden, om ze bijvoorbeeld allemaal naar een bepaalde grootte te herleiden, een prefix toe te voegen, te hernoemen, enz. (Bron: Wim W)
http://cerebralsynergy.com/download.php?view.52

INFRARECORDER
Win2000/XP/VIsta - 2,65 MB - freeware
Gratis software onder de GPL licentie, om cd's of dvd's te branden; het bevat vele mogelijkheden, maar blijft toch simpel om bedienen. Zo kan je herschrijfbare disks terug wissen, disk imago's opslaan (ISO en BIN/CUE°, enz. (Bron: Wim W)
http://infrarecorder.sourceforge.net/

TUBEBOX: FILMPJES DOWNLOADEN
WIndows - freeware
Met dit progje kan je filpjes vanuit YouTube met een enkele klik downloaden. Het progje werd onlangs nog aangepast aan de veranderingen die YouTube aan haar portaal doorgevoerd had. (Bron: Wim W)
http://www.tubebox.org/

TOERISTEN-GUM
Windows - freeware
Heb je tijdens je vakantie een gemaakt van een mooi uitzicht staan er net een paar toeristen in de weg. Het toeristen-gum biedt uitkomst. Maar dan moet je dezelfde foto wel een paar keer maken. Laad die foto's in het gratis programma en de foto's komen er uit zonder toeristen of andere mensen die het uitzicht hinderen. (Henk Langerak)
http://www.snapmania.com/info/en/trm/index.html

ESPERANTO LEREN?
WIndows all - freeware
Zin om esperanto te leren, de taal die een brug zou moeten slaan tussen alle burgers, overal ter wereld? Probeer dan dit progje eens uit. Gebruikers van Windows 95,98,ME moeten wel eerst de meertalige ondersteuning activeren in hun OS, via "Start / Configuraties / Controlepaneel / Programma's installeren of verwijderen / Windows installeren" en daar het vierkantje "Veeltalige ondersteuning" aanvinken, bevestig alles en volg de instructie van Windows. (Bron: WIm W)
http://www.cursodeesperanto.com.br/bazo/elshuto.php?nl

ANYTV: TV OP JE SCHERM
Windows - freeware
Niet genoeg te beleven op je computer? Bekijk dan eens wat tv-content op je scherm. Dit gratis progje brengt in principe duizenden streams van internet tv- en radiostations naar je pc, maar in de praktijk durft het aanbod nogal eens tegenvallen - regionale restricties, weet je wel!
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,68992/description.html

WAVOSAUR: GRATIS STUDIO
Windows - freeware
Met dit progje kan je korte audiofragmenten, geluidseffecten enz bewerken; het heeft geen installer, dus kan je het vanop een USB stick gebruiken. Het bevat wel alle simpele bewerkingstools: knippen, plakken, crop, fade in & out, enz. Je kan het gebruiken om geluid op te nemen en ook een reeks bestanden in een klap te bewerken (batch processing)
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,66026-order,1-page,1/description.html

JR SCREEN RULER: EEN MEETLAT VOOR JE SCHERM

Windows - freeware
Dit progje is een zegen, en je zal het nooit meer kunnen missen. Het is namelijk een virtuele meetlat, waarmee je kan nameten hoe groot iets is dat op je scherm staat. Ook dit progje behoeft geen installatie.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,68993/description.html

VRIJDAG MACDAG: SIZEROX
Mac OS X 10.3 - 3,5 MB - shareware $9,95
Deze tool zorgt ervoor dat je een hele map vol met afbeeldingen gemakkelijk kan omzetten naar JPEG's van een bepaald formaat, dat dan gebruikt kan worden voor het web of e-mail.
http://www.download.com/Sizerox/3000-2197_4-10411840.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: MACJOURNAL
Mac OS X 10.3 - 16,1 MB - shareware
Een dagboek om je gedachten te ordenen. Het heeft een intuïtieve interface, ondersteuning voor WordPress, LiveJournal en Blogger, en beveiliging via encryptie.
http://www.download.com/MacJournal/3000-2309_4-10768276.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Het is eenzaam aan de top, maar je eet er beter.
- oud spreekwoord -