Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 13/12/2007 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 11
Nummer 528 van 7/12/2007








Gegroet lezer,

Wij beginnen deze editie met een persoonlijke noot. Sinds enkele jaren is uw eindredactrice lid van de Vlaamse Journalisten Vereniging, de vereniging die de belangen behartigt van journalisten die journalistiek niet als hoofdberoep maar als bijberoep (meestal freelance) uitoefenen. Sinds verleden jaar is zij opgenomen in het bestuur van deze vereniging, en sinds verleden week is zij de voorzitster van deze vereniging geworden. Een hele eer, maar ook een hele uitdaging, vooral in een tijdperk van internet, burgerjournalistiek, bloggers.. waarbij er dringend nood is aan een nieuwe definitie van het begrip "journalistiek", en waarin gedragslijnen herdacht moeten worden. Een functie, die toch ook een beetje afstraalt op dit e-zine, en de kwaliteit die deze redactie hopen te bieden...

Dit gezegd zijnde: uw nummer vol nieuws en nieuwigheden ligt vol ongeduld op u te wachten. Opnieuw veel aandacht voor nieuwe muziekinitiatieven op het internet, waarbij melomanen vooral het bericht zullen verwelkomen dat Deutsche Grammophon haar cataloog in digitale vorm zal uitbrengen. In hoge kwaliteit nog wel! Het blijft maar bewegen op het internet, en dat maakt het allemaal zo spannend!

Wij wensen je veel leesplezier! Tot volgende week, bij leven en welzijn!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php




Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




MICROSOFT: FIREFOX GEBRUIKERS IN GEVAAR DOOR VEELVULDIGE UPDATES
Tja, het hangt er maar vanaf hoe je een waarheid draaien kan. Want wat is goed: vaak updaten om meteen op elke nieuw ontdekte beveiligingsfout in te spelen, of juist minder updates uitbrengen?
Een essay, dat trouwens veel kritiek krijgt, beweert dat Microsoft het beste beveiligingsmodel heeft, omdat het minder vaak updates uitbrengt, en oudere versies langer ondersteunt. Daardoor zouden, althans volgens die rapport, gebruikers van IE7 minder kwetsbaar zijn voor zwakke plekken dan de gebruikers van Firefox, dat veel vaker updates uitbrengt van de browser, en oudere versies veel minder lang ondersteunt. Microsoft biedt ondersteuning voor een vorig service pack gedurende een jaar na de release, en Mozilla slechts 5 maanden.
Het rapport gaat daarbij uit van het feit dat de niet meer ondersteunde versies van een product ook niet de patches krijgen die het nodig heeft. Dat mag wel waar zijn, maar daarna beging het rapport serieus af te wijken, want daarna wordt er geschermd met geplande releases tegenover het werkelijk uitbrengen van de nieuwe release.
Kortom: een rapport waarmee je eigenlijk alle kanten uitkan, en, naargelang je eigen sympathie ligt bij Firefox of Microsoft, verschillende besluiten uit kan trekken. Lees zelf maar de commentaren op dit artikel bij BetaNews.
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Firefox_users_in_danger_due_to_more_frequent_updates/1196458777

WRITERS GUILD ZET HAAR STAKING VOORT
In de VS zetten de scriptschrijvers hun staking verder. Nu kan je de schouders ophalen, en schamper zeggen: "So what?" Wij zitten hier immers in Europa, wij hebben toch onze eigen tv-programma's? Vergeet echter niet dat een groot deel daarvan afkomstig is uit de VS, en dat deze staking ook zijn gevolgen zal hebben op ons, al zullen wij dat niet nu, maar wellicht over enkele maanden voelen.
De scriptschrijvers, die aangesloten zijn bij de vakbond Writers Guild, zijn ondertussen al enkele weken in staking. Een staking die Hollywood lam legt: niet alleen worden er geen nieuwe afleveringen van populaire feuilletons opgenomen en uitgebracht, maar zelfs producers zitten met de handen in het haar. Je dacht toch niet dat presentatoren zoals Jay Leno hun grapjes zelf bedachten? TV-kijkende Amerikanen moeten zich dan ook stilaan opmaken voor het "FC De Kampioenen" syndroom, waarbij herhaling na herhaling op het scherm gebracht wordt, en er geen nieuw materiaal te vinden is op de kijkbuis.
Waarom die staking eigenlijk draait? Geld uiteraard. De schrijvers worden betaald voor hun show, wanneer die op tv verschijnt. En als er later heruitzendingen op tv vertoond worden, dan gaat daar ook een percentje van naar de schrijvers. Maar van heruitzendingen op het internet, en de verkoop van gebundelde afleveringen op een dvd, wat in de VS 'residuals' genoemd wordt, daarvan zien de schrijvers geen centiem. En nu deze extra uitzendingen, vooral op het internet, aan belang winden, is het te verstaan dat de schrijvers hier niet akkoord mee zijn.
Meer achtergrond over de staking in dit artikel bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20071130-hollywood-producers-make-new-internet-offer-to-writers-strike-continues.html

GOOGLE PAKT MALWARE SITES AAN
Wij hebben het er enkele weken over gehad: in de zoekresultaten van GOogle vind je vaak sites die geen eerlijke bedoelingen hebben: zij trachten hoog op de lijst van de zoekresultaten van Google te komen wanneer je een bepaald trefwoord intikt, om zoveel mogelijk bezoekers naar hun site te lokken. Eens op de site beland, krijgen die bezoekers dan allerlei malware te verwerken - tenminste als hun browser niet voldoende afgeschermd is en de nodige beveiligingsmaatregelen bevat.
Wij zijn niet de enigen die dit opgemerkt hebben - in een rapport van het bedrijf Sunbelt Software kan je een hele lijst met zoektermen vinden die naar zulke malware leiden (1). Deze techniek heeft ondertussen zelfs al een naam gekregen: SEO poisoning (Search Engine Optimisation vergiftiging). Een verdere studie doet veronderstellen dat deze termen allemaal leiden naar een botnet, dat die spam-links genereert en zo de malware sites kunstmatig naar boven duwt in de zoekresultaten.
Maar blijkbaar zou GOogle ondertussen zelf actie ondernomen hebben tegen dergelijke sites, want de onderzoekers van Sunbelt Software hebben inmiddels kunnen vaststellen dat heel wat van die malware sites verdwenen zijn uit de Google resultaten.
http://www.informationweek.com/security/showArticle.jhtml?articleID=204300556&cid=nl_tw_weekly

REUZEVESTIGING VAN SATURN GEOPEND IN WILRIJK
Eerst was er de Saturn vestiging in de Stadsfeestzaal van Antwerpen, vorige week opende de Media Markt-Saturn Holding een nieuwe Saturn aan de A12 in de buurt van Ikea. Deze ligt op amper 10 km van de eerste Saturn vestiging in de Antwerpse Stadsfeestzaal. De nieuwe Saturn is 62 000 m² groot en, buiten de Duitse winkel, de grootste in Europa. De Saturns bieden een uitgebreid gamma aan consumer electronics. Maar er is iets dat deze nieuwe Saturn uniek maakt. Hij herbergt namelijk de allereerste WOW Factory. En deze WOW factory moet de bezoeker van deze 52 m² grote shop in shop een WOW gevoel geven.
Wat moeten we ons voorstellen bij dit WOW gevoel? Wel, in de WOW Factory staan drie reuzenschermen, waarop gebruikers inhoud van de WOW Factory-website kunnen zien. Deze site is door Microsoft gelanceerd en is een soort workshop waarop iedereen zijn eigen creaties (recepten genoemd) kan lanceren, of die van anderen kan bekritiseren en/of becommentariŽren. Microsoft heeft volgende categorieŽn gecreŽerd: feest en verrassingen, herinneringen, thuis, werk & school en ontspanning & hobby. Dagelijks wordt deze site door duizenden gebruikers bezocht op zoek naar inspiratie.
Een vertegenwoordiger van Microsoft is altijd in de WOW Factury aanwezig om tekst en uitleg te geven. De demonstraties worden gegeven met de nieuwste Microsoft producten zoals Office 2007, Vista, Xbox , Windows Live en ook headsets, webcams. Er wordt getoond hoe je prachtige creaties kan maken, soms door functies te gebruiken op je PC waarvan je niet wist hoe ze toe te passen.
"Steeds meer mensen gaan online om iets bij te leren van andere gebruikers, of om zelf commentaar te geven op producten en diensten", verklaart Niels Famaey (consumer lead Microsoft). "Wij bij Microsoft zitten volop in het leerproces van omgaan met dit nieuwe gegeven." Of Microsoft niet vreest voor misbruik van het platform? "We rekenen voor een stuk op sociale controle van de gebruikers zelf, die de mogelijkheid hebben om ongepaste content te signaleren", relativeert Famaey. "Ook het agentschap These Days, dat van bij het begin mee instond voor de ontwikkeling van het concept, houdt mee een oogje in het zeil."
Je kan alles natuurlijk ook thuis bekijken op http://www.wowfactory.be/[Paul Liekens]
http://www.wowfactory.be/


SYMANTEC VOORSPELT EEN TOEKOMST WAARBIJ OVERHEID CYBERAANVALLEN SPONSORT
Bangmakerij, of realiteit? In het jaarlijkse rapport over cyberbeveiliging stelt McAfee vast dat overheden en belangengroeperingen overal ter wereld het internet gebruiken om te spioneren en cyberaanvallen uit te voeren op hun vijanden. Die aanvallen zijn dan gericht tegen belangrijke systemen zoals het elektriciteitsnet, controletorens van het luchtverkeer, financiŽle markten, computernetwerken van de overheid, enz.
Dat McAfee niet overdrijft, mag blijken uit het feit dat China afgelopen jaar ervan beschuldigd werd om aanvallen uitgevoerd te hebben tegen de VS, India, Duitsland en AustraliŽ. China is echter niet alleen: 120 andere landen, waaronder ook Uncle Sam, zouden toch al minstens spionage via het internet gedaan hebben. En denk maar terug aan Estland: na een bitsig dispuut met Rusland waren de servers van de overheid, nieuwsagentschappen en de banken verschillende weken lamgelegd door Rusland...
De aanvallen zelf nemen in ernst toe. In het begin waren het nog voorzichtige peilingen, nu zijn het goed georganiseerde operaties voor politieke, militaire, economische en technische spionage. McAfee voorspelt nog dat de overheden in de toekomst cybercriminelen zullen inhuren om aanvallen uit te voeren op "de vijand".
Fraai kan je het niet noemen, maar we vrezen dat McAfee wel eens gelijk kan hebben...
http://www.pcworld.com/article/id,140132/article.html?tk=nl_dnxnws

DEUTSCHE GRAMMOPHON LAAT DRM VALLEN
Sommigen hebben, bij hun lijstje met voorspellingen voor 2007, in hun glazen bol gezien dat 2007 het jaar zou zijn dat DRM of kopieerbescherming tot een einde zou komen. Wel, echt gedaan is het nog niet, maar er zijn toch al verschillende initiatieven opgestart om muziek uit te brengen zonder die gehate DRM.
Zo kan je bij iTunes songs aankopen zonder DRM, afkomstig van EMI. En Universal wil ook songs aanbieden zonder DRM, maar dan op haar eigen website.
Deutsche Grammophon heeft nu aangekondigd dat het dit voorbeeld zal volgen: het zal binnenkort DRM-vrije muziek aanbieden via haar eigen webwinkel, waar er MP3-bestanden van al haar klassieke muziek te vinden zullen zijn. De muziek wordt gecodeerd in 320 kbps, wat toch voor een goede kwaliteit garant moet staan - iets wat voor liefhebbers van klassieke muziek een must is. De winkel, die toegankelijk zal zijn voor inwoners uit 42 landen, zal ook "e-booklets" verkopen, met cover art nota's over de muziek.
Bravo, zouden wij zo zeggen - wie volgt?
http://www2.ham.deutschegrammophon.com/home
http://arstechnica.com/news.ars/post/20071202-roll-over-beethoven-deutsche-grammophon-ditches-drm.html
Nagekomen bedenking: een van de redenen waarom Deutsche Grammophon zelfstandig gaat is de prijszetting. iTunes houdt nu eenmaal vast aan de eenheidsprijs van 0,99 euro per song. Bij klassieke muziek kan die vlieger niet opgaan, want een "song" kan daar evengoed een stuk zijn van 3 minuten, als 20 minuten - met andere woorden: voor klassieke muziek is absoluut een variabele prijszetting noodzakelijk...

THESEUS: DUITS ALTERNATIEF VOOR GOOGLE
Google mag dan al de zoekmarkt domineren, maar dat wil niet zeggen dat er geen anderen zijn die ook hun geluk willen proberen op die zoekmarkt. Je mag immers niet vergeten dat Google van nature uit van Amerikaanse origine is, en dat alles wat je bij Google vindt, die origine weerspiegelt - alle google.be of google.fr versies ten spijt.
Europa is al jaren bezig met een eigen, meer Europees getinte zoekmachine, die meer haar voelsprieten uitsteekt naar de verschillende Europese culturen. In het begin was dat het Quaero project, een samenwerking tussen Duitsland en Frankrijk. Maar omdat Duitsland vond dat Frankrijk zich teveel verloor in een beleid dat te erg afgestemd was op het zich afzetten tegen de VS, ging het land zelf onafhankelijk verder met het Theseus project.
Dat is ondertussen uitgegroeid tot een project waarbij niet het zoeken van een alternatief voor Google primeert, maar wel het vinden van verschillende zoektechnologieŽn die in verschillende zoekmachines gebruikt kunnen worden.
Een erg interessant artikel over Theseus vind je bij Pandia; op de tweede link vind je een automatische vertaling naar het Engels van deze site. Merk ook op hoe goed die automatische vertaling ondertussen geworden is: je kan je cursor bewegen over een stukje tekst, en dan zie je de originele tekst in het Duits verschijnen - dat kan helpen bij stukjes tekst waarvan de vertaling je niet erg duidelijk is.
http://www.pandia.com/sew/570-theseus.html
de vertaling

PETITIE VOOR PSP VOOR DE MAC
Vele mensen hebben hun eigen favoriete programma's, waarbij zij zweren. Veel van die programma's draaien enkel op de Windows computer. Dankzij virtualiseringssoftware kan je tegenwoordig ook heel wat Windows programma's op de Mac computer draaien. Maar niet iedereen is te vinden voor zulke virtualisatie, en menige internaut zou echt wel willen dat Windows programma's gewoon geporteerd worden naar het Mac OS.
Zo ook medewerker Kris, die ons het volgende weten: "zoals je weet, ben ik sedert een maand of 8 overgestapt op Macbook pro voor verwerking van vooral film en dia's. Ik gebruik dus uiteraard mijn PC nog veel, maar als ik grafisch werk doe, gebeurt dit meestal op de Mac. Nu is er één programma dat ik enorm mis en waarvoor ik nog steeds naar de PC grijp: Paint Shop Pro.
Ondanks alle fotobewerkingsprogramma's die ik ter beschikking heb, blijf ik PSP gebruiken. Er bestaat geen versie van voor Mac. Wat ik wel gevonden heb op het net tijdens zoektochten naar een valabel alternatief is volgende website, waarop een online petitie staat met de vraag om Paint Shop Pro te porten naar Mac. Wie zin heeft om de petitie mee te ondertekenen ..." Wie in hetzelfde schuitje verkeert als Kris, vindt hieronder het adres van de petitie.
http://www.petitiononline.com/psp4mac/petition.html

NIEUWE SHOW VAN NICKLEODEON TREKT MEER KIJKERS OP WEB DAN TV
Dat het medialandschap grondig aan het verschuiven is, dat moeten wij je eigenlijk niet meer vertellen. Steeds meer tv kan je via het internet bekijken, steeds meer shows kan je ook downloaden (al dan niet legaal) om op een ander medium te bekijken: een iPod, een draagbare player, enz.
Dit heeft uiteraard zijn gevolgen voor het oorspronkelijke medium, de tv. En voor de programma's die erop verschijnen. Shows die na één of twee proefafleveringen afgevoerd werden, bleken op het web zo populair te zijn dat zij terug opgenomen werden in de tv-programmatie.
Een bewijs van de kracht van het internet is een nieuwe show voor kinderen, Yo Gabba Gabba, van NicJr.com, een speciale site van Nickleodeon voor kinderen. Maar het speciale aan deze nieuwe shows van Nickleodeon is dat zij echt een mix zijn van internet en tv: de tv-shows hebben online componenten, en voor het meten van het kijkcijfer wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar de reacties in de verschillende fora.
Je ziet het: het internet zet nog altijd heel wat in beweging. Meer over deze nieuwe succesrijke show, en een achtergrond over de mix internet/tv, dit artikel bij Adage.
http://adage.com/digital/article.php?article_id=122300

MARK ZUCKERBERG: MEA CULPA
Facebook is populair, maar dat wil niet zeggen dat het alles mag doen. Dat ondervond stichter Mark Zuckerberg, toen zijn plannen om van Facebook een groot advertentienetwerk te maken verkeerd uitdraaiden. Voor de juiste uitleg van het debacle verwijzen wij graag naar het bericht bij PC World da je op de eerste link vindt. Kort samengevat komt het erop neer dat Facebook partnerships zou afluiten met verschillende bedrijven, en als je iets bij zo'n bedrijf aankocht, dan zou dat in je feed in je profiel bij Facebook verschijnen. Je kan het je al indenken: iemand met een profiel van een stoere bink, waarbij plots te lezen valt dat hij Bambi van Walt Disney gekocht heeft!
Het incident heeft dan ook heel wat verontwaardiging opgewekt bij de internauten, en Zuckerberg is zich bewust van het slechte figuur dat hij geslagen heeft. Hij heeft dan ook publiek toegegeven dat er fouten gebeurd zijn: niet alleen in de manier waarop de tool opgebouwd werd, maar ook in de manier waarop er gecommuniceerd werd naar buiten toe.
Maar zijn excuses blijken voor menigeen niet voldoende te zijn. Onder andere Om Malik, een erg bekend blogger en een van de internetgoeroes, vindt dat er een sfeer van onduidelijkheid blijft hangen rond het hele Beacon avontuur, en pleit ervoor dat Facebook ook de optie zou voorzien dat de gebruikers volledig uit het systeem kunnen uitstappen. (link2)
En voor wie zich in het probleem wil verdiepen, vind je op de 3e link een verzameling met commentaren op het debacle. Een berg leesvoer!
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/internet/facebook-in-de-problemen-door-beacon-advertenties.cfm
http://gigaom.com/2007/12/05/mark-zuckerberg-on-beacon-we-made-mistakes-not-enough/
http://www.techmeme.com/071205/p71#a071205p71

NIEUWE MUZIEKINITIATIEVEN
Muziekuitgevers en platenlabels blijven maar wroeten en wemelen op het internet: zij kunnen hun draai niet vinden in de digitale downloads, en zoeken naarstig naar het juiste bedrijfsmodel om hun muziek te beschermen tegen piraterij, en tegelijkertijd de gebruiker zijn vrijheid te laten behouden bij het downloaden van muziek
Ook deze week zijn er weer verschillende initiatieven, die warm en koud blazen. Eerst en vooral is er MySpace, dat een nieuw muziekprogramma lanceert: het zal exclusieve video content brengen van artiesten op de speciale pagina MySpace Transmissions. Daar zullen audio tracks te vinden zijn die de (Amerikaanse) internaut kan kopen, en speciale opnamesessies. Als eerste is James Blunt aan de beurt. (1). Waar je dit bericht eerder als positief zou kunnen betitelen, is het volgende dat heel wat minder.
Universal Music Group, het grootste platenlabel, heeft namelijk een nieuw beleid uitgewerkt voor het streamen van muziek van haar artiesten. Elke song wordt voortaan beperkt tot een clips van 90 seconden; volledige songs streamen mag niet meer, tenzij er een "voice over" is, een stem die reclame maakt voor de plaat. Dit beleid zou gelden voor sites en blogs waaronder o.a. MySpace. (2)
En dan is er nog een derde bericht, waarin ook weer Universal Music Group betrokken is. Ditmaal gaat het om muziek voor het mobieltje: UMG wil gratis muziek aanbieden op nieuwe Nokia mobieltjes. Je leest goed: gratis. Gedurende 12 maanden zou de koper van een nieuwe Nokia gratis toegang krijgen tot de hele muziekcataloog van Universal. De muziek die gedownload wordt, die mag 12 maanden lang bijgehouden worden. Wat er daarna gebeurt met die muziek, is nog niet bekend. Maar ja, tegenwoordig gaat een mobieltje al niet veel langer mee dan 12 maanden...(3)
http://www.businessweek.com/ap/financialnews/D8TAKT700.htm
http://www.paidcontent.org/entry/419-universal-music-restricting-music-streaming-on-certain-sites/
http://www.news.com/Universal-bets-on-free-music-on-Nokia-phones/2100-1033_3-6221295.html

DE POPULAIRSTE ZOEKTERMEN
We naderen het einde van het jaar, en dan zie je natuurlijk lijstjes allerhande opduiken. Zo ook het lijstje met de meest gebruikte zoektermen bij Yahoo en Google. Opvallend: die verschillen volledig. De Yahoo gebruiker heeft het duidelijk voor roddels en bekende sterren. Bovenaan het lijstje staan Paris Hilton, Beyonce, Lindsey Lohan, en andere sterren.
Daartegenvoer zijn de gebruikers van Google blijkbaar meer gericht op tech: bij Google was zoekterm nummer één de iPhone. Op nummer twee een pluchen diertje waarmee je online kan spelen, de Webkinz, en op drie de roddelsite TMZ. Verder wordt er ook heel veel gezocht naar sociale netwerken, wat een nieuwe trend is.
Ook voor BelgiŽ is er een lijstje bekend gemaakt met de populairste woorden: wij hebben het vooral voor films, zo blijkt het. Zo komen YouTube, DailyMotion en GIgistudio op nummer één, twee en drie voor - alhoewel het ons toch verwondert dat wij zo dom zijn om bij Google het woordt YouTube in te tikken, in plaats van meteen naar Youtube.com te fietsen. Of gaat het hier om missingen: de internaut die het adres wou ingeven in zijn adresbalk, maar per ongeluk het adres intikt in de zoekbalk van Google?
http://www.betanews.com/article/iPhone_not_Britney_leads_searches_on_Google/1196885040
http://www.betanews.com/article/Yahoo_searchers_love_Britney_still_looking_for_Saddam/1196872807

HEILIGEN OP MOBIELTJES ZORGEN VOOR DISCUSSIE
Heb jij dat ooit gehad, een sleutelhanger met Sint-Christoffel? Deze man stond namelijk bekend als de patroonheilige van de reizigers - hij zou namelijk ooit het kindeke Jezus over een stroom gedragen hebben. Vroeger waren er nog veel meer heiligen die aanbeden werden: de heilige Rita bijvoorbeeld, voor als je iets verloren was. Er waren zelfs heiligen die je aanriep bij tandpijn!
BIj ons is dit gebruik er nu stilaan uit aan het gaan, maar in ItaliŽ lopen nog altijd veel mannen en vrouwen met een prentje van hun favoriete heilige op zak - of hebben ze het in een kadertje geplakt op het dashboard van hun auto.
Een Italiaans bedrijf is nu op het slimme idee gekomen om die heiligen ook aan te bieden als screensaver voor het mobieltje. Goed bedacht! zouden wij zo zeggen. Maar het initiatief wekt controverse op. Om zo'n heilige op je mobieltje te krijgen, moet je namelijk 3 euro betalen, en dan wordt, net als bij een beltoontje of een andere screensaver, de afbeelding van je favoriete heilige naar je mobieltje gestuurd. Sommigen zijn het met deze gang van zaken niet eens; afhankelijk van het standpunt worden de woorden "heiligschennis", "profitariaat", of "slechte smaak" gebruikt. IS het omdat de katholieke kerk geen centiem te zien krijgt van de verkoop van deze afbeeldingen?
Je leest meer in dit verhaal bij CNet.
http://www.news.com/Saints-on-cell-phones-spark-controversy-in-Italy/2100-1041_3-6221330.html?part=dtx&tag=nhl

PROBLEMEN IN HET MAC-PARADIJS
Er bestaat geen heviger fan dan een Mac-fan: die zal zijn Apple computer en de bijhorende software, en nu ook de draagbare toestellen zoals iPod en iPhone, door dik en dun verdedigen. En je moet het toegeven: qua vormfactor is er niemand die kan tippen aan Apple. Neem alleen maar al de verpakking van gelijk welk Apple-product: daar is over nagedacht.
De laatste maanden zie je dan ook veel meer Apple-producten: iPods vooral, maar ook Macbooks en Mac Mini's, die helemaal niet duur meer zijn. Maar tegelijkertijd is er ook een nieuw fenomeen vast te stellen: je hoort meer negatieve kritiek op de Mac. Niet dat Apple nu plots slechtere producten zou maken hoor. De reden is volgens ons een beetje psychologisch. Wanneer tot nu toe een Apple-product een fout bevatte, dan werd daar wel "binnenskamers", dus in de Apple-fora, over geklaagd. Maar naar de buitenwereld werden de rangen gesloten - niemand mocht kritiek leveren op de Macs!
Nochtans zijn de Apple producten niet boven fouten verheven... Zo wist lezer Chris ons te melden dat de nieuwe 20 en 22 inch schermen van de nieuwe iMacs niet voldoen, en zouden er al 300 klachten genoteerd zijn in Nederland alleen al...(1)
Een interessant artikel over de evolutie van de gevoelens van het publiek tegenover Apple, hoe Apple die gevoelens aanwakkert door de speciale advertenties, vind je bij CNet (2)
http://www.news.com/8301-13579_3-9829091-37.html?part=dtx
http://core.tweakers.net/nieuws/50684/nieuwe-imacs-hebben-gebrekkig-beeldscherm.html

SOURCEFOURGE GAAT COMMERCIËLE TOER OP
Je kent wellicht de portaalsite SourceForge wel? Daar vind je namelijk een hele verzameling open source projecten, software die je gratis kan downloaden, inbegrepen de broncode zodat je hem aan je eigen behoeften kan aanpassen.
Welnu, SourceForge heeft vandaag aangekondigd dat het commercieel gaat werken. En dat wil niet zeggen dat je voortaan zal moeten betalen voor de software. Neen, gelukkig blijft die gratis. Wat er wel komt is een SourceForge Marketplace.
Daarbij is het de bedoeling om de mensen die hun project nu al op SourceForge hebben staan, de kans te geven om een centje te verdienen. Het product zelf, de software, blijft gratis, maar de programmeur kan bijvoorbeeld ondersteuning bieden, tegen betaling dan uiteraard. De site zelf vraagt 10% commissie op de transacties die er geschieden.
Het gebeurt, tussen haakjes, steeds vaker dat producten gratis weggegeven worden, en dat bedrijven enkel aan de ondersteuning geld verdienen; het hele Linux-plaatje draait trouwens rond did principe.
Momenteel zijn er meer dan 150.000 projecten bij SourceForge, en meer dan 1.700.000 geregistreerde gebruikers.
http://sourceforge.net/services/buy/index.php
http://mashable.com/2007/12/06/sourceforgenet-goes-commercial/




Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


GADGETS OM AAN TE SLUITEN OP JE USB 1
Ach, het moeten niet elke dag echt hoogstaande snufjes zijn - af en toe mogen we ook eens gewoon leuke dingen brengen. In de volgende dagen vind je een reeks grappige of handige dingen om aan te sluiten op de USB-poort van je computer.
De kop wordt afgebeten door de mini-stofzuiger, die een lekker retro-uitzicht heeft van de oude Hoover. Gewoon aansluiten op je pc, en de kruimeltjes naast je computertje worden opgezogen. Hopelijk - want of deze USB-stofzuiger over veel zuigkracht zal beschikken, is nog maar de vraag. Er leuk uitzien, dat doe hij in elk geval!
http://www.journaldunet.com/hightech/diaporamas/071120-gadgets-insolites/1.shtml

GADGETS OM AAN TE SLUITEN OP JE USB 2
In onze reeks gadgets die je via de USB poort kan aansluiten, de paniekknop. Je kan deze gadget lachwekkend vinden, maar in sommige gevallen kan hij je leven redden - althans je carrière. Dit is namelijk een alarmknop die je onder je bureau zet. Ben je aan het gamen of solitaire kaart spelen, en je baas komt eraan, dan zorgt een druk op deze knop er meteen voor dat er een indrukwekkend Excel bestand op je scherm verschijnt vol met cijfertjes....
http://www.journaldunet.com/hightech/diaporamas/071120-gadgets-insolites/2.shtml

GADGETS OM AAN TE SLUITEN OP JE USB 3
In onze reeks gadgets vandaag iets dat compleet zinloos is - maar o zo grappig, en dat ons echt een leuk kerstcadeautje lijkt.
Het gaat om een beeldje van een muis die op een hometrainer zit; onderaan het fietsje zit een teller. Die teller geeft aan hoe snel jij tikt en klikt op je klavier, en hoe rapper jij tikt, hoe sneller het muisje zal trappen op zijn fietsje. Leuk en schattig, niet? Vergeet niet op tijd het zweet van het voorhoofd van het muisje te vegen, wanneer je druk aan het werk bent!
http://www.journaldunet.com/hightech/diaporamas/071120-gadgets-insolites/3.shtml

GADGETS OM AAN TE SLUITEN OP JE USB 4: VERSNIPPERAAR
Zelfs een papierversnipperaar vonden wij voor jou, die je via de USB kan aansluiten op je computer. Of je nu cheques of contracten wil vernietigen, dit handig toestelletje doet zijn ding. Je moet natuurlijk niet teveel verwachten van het toestelletje: één vel A6 kan het aan, of een A4 dubbelgevouwen. Denk er ook aan om je digitale documenten te versnipperen na het wissen!
http://www.journaldunet.com/hightech/diaporamas/071120-gadgets-insolites/4.shtml

GADGETS OM AAN TE SLUITEN OP JE USB 5
Of dit ook op de USB aangesloten moet worden,is ons niet echt duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat je met dit blokje contactdoosjes enorm veel energie kan besparen - als alle internauten zo'n blokje zouden gebruiken, dan zou de planeet er wellicht wat groener uitzien!
Dit blok kan namelijk detecteren wanneer de hoofdcomputer afgezet wordt (als groene burger zet jij natuurlijk 's nachts je computer af!), en dan zal het automatisch alle randapparatuur (printer, modem, usb-poort, luidsprekers....) eveneens uitschakelen. Handig!
http://www.journaldunet.com/hightech/diaporamas/071120-gadgets-insolites/5.shtml





Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be



Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop



[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Proximedia lanceert voor VDAB web tv waarin bedrijven zich kunnen presenteren aan werkzoekenden. Deze on demand reportages zijn te vinden onder de rubriek "Werk in beeld"
http://www.vdab.be

*** Het OVV (Overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen) start een internetpetitie om op te roepen dat er bij de onderhandelingen voor een federale regering niet toegegeven wordt.
http://www.niettoegeven.be/informatie.php

*** Elders in deze editie hebben we het over het rapport van McAfee over door de overheid gesponsorde cyberspionage; deze week werd bekend dat door China gesteunde hackers het netwerk van de Britse vliegtuigbouwer Rolls Royce aangevallen hebben.
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBVHg0RjB3v0Jhb0QDLc0Ez

*** Collega e-zine brengt een extra dossier uit over mobiele telefoons, smartphones, muziekmobieltjes.
http://elektrozine.be

*** Een rechter in Duitsland beslist: T-Mobile heeft het recht om exclusief de iPhones te verkopen; T-Mobile zet meteen verkoop iPhones zonder simlock stop.
http://ct.cnet-ssa.cnet.com/clicks?t=41366641-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=01039_3-6221306.html?

*** De klantendienst van Belgacom krijgt de eerste Belgische Contact Center Award. Wedden dat de klantendienst van Electrabel helemaal achteraan hangt?
http://www.belgacom.be

*** Vista Service Pack 1 is klaar voor een publieke test - het is te zeggen: een beperkte groep programmeurs en bèta-testers
http://ct.news.com/clicks?t=41386069-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** Gelukkige verjaardag: de transistor is 60 geworden!
http://ct.news.com/clicks?t=41386070-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** iPhone in Frankrijk: in de eerste vijf dagen van de lancering zijn er 30.000 iPho nes verkocht, waarvan ongeveer 15% vrijgemaakt werd van simlock.
http://www.pcworld.com/article/id,140307/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Doorbraak bij dataoverdracht via lichtpulsen (video)
Ict-dienstverlener IBM heeft een modulator ontwikkeld die elektrische signalen in lichtsignalen omzet en die honderd tot duizend keer kleiner is dan eerdere technologie. De doorbraak kan worden gebruikt voor de informatieoverdracht tussen de kernen op een chip.
http://www.computable.nl/nieuws.jsp?id=2248508&utm_campaign=rss&utm_source=rss&utm_medium=rss



Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



RAFAEL MENJIVAR OCHOA
[wereldmuziek] Wij zetten ons bezoekje verder aan MP3.com - er zijn sites waar je betere muziek kan vinden, maar de muziek hier is gratis én legaal te downloaden, en wij houden er nu eenmaal van om het spel netjes te spelen.
Een artiest die je hier vindt, en waarmee je echt kennis moet maken, is Rafael Menjivar Ochoa. Heel vrolijke maar intimistische muziek, met een jazzy ondertoontje. Om bij weg te smelten, dat Balada Vieja! Van deze artiest kan je in totaal 11 songs downloaden bij MP3.com
http://www.mp3.com/artist/rafael-menjedvar-ochoa/songs/

RAIN IN EDEN
[Wereldmuziek] Een concept project dat zijn inspiratie vindt in de clash der culturen in Tokyo. Een mengeling van elektronische instrumenten zoals synthesizers, en klassieke Japanse instrumenten. Erg mooi.
http://www.mp3.com/artist/rain-in-eden/summary/

RUFINO EL DE LAREDO
[Wereldmuziek] Kleine, vrolijke deuntjes, gespeeld op een soort gitaar die doet denken aan de gitaar in The Third Man. Leuk en ontspannend, je waant je meteen in een kelder in een of ander stadje, waar een oude man op zijn gitaar zit te tokkelen. Het zingen is iets minder, maar dat bedekken we met de mantel der liefde!
http://www.mp3.com/artist/rufino-el-de-laredo/summary/
=> reactie van lezer Vrambout: Als u het Harry Lime theme bedoelt uit de filmklassieker, dan is dat geen gitaar maar wordt dat melodietje door Anton Karas gespeeld op een citer.

SAMI BEIZIG
[wereldmuziek] Een perfect voorbeeld van wereldmuziek, waarbij verschillende invloeden vermengd worden. Componist is Sami Beizig, 28, en directeur in een kliniek in TunesiŽ, met een interesse voor muziek en pottenbakkerij. Hij maakt zijn muziek voornamelijk via de computer, wat je wel hoort door de drummachine die hij daarbij gebruikt.
http://www.mp3.com/artist/sami-beizig/summary/

SEBUNJO JOEL
[wereldmuziek] Bij het aanhoren van deze muziek word je meteen meegenomen naar de vlakten in Afrika. Sebunjo Joel is een echte tuareg, en zijn muziek vertelt over zijn reizen doorheen Oeganda, Kenya, Mali, TanzaniŽ, met een bezoek aan de bruisende muzieksteden Dakaer en Banjul. Zijn Afrikan village barst van de ritmes.
http://www.mp3.com/artist/sebunjo-joel/summary/




Netties werkt samen met:



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Hoe heerlijk is het niets-doen en daarna te rusten.
- Spaans spreekwoord -













De nieuwe oogst



HOE SNEL KAN JIJ TYPEN?
Een online testje waarbij jij moet bewijzen dat jouw vingertjes... vingervlug zijn. Het feit dat de woorden die je moet intikken in het Engels zijn, en geen zinnen vormen, maakt het extra moeilijk. Wij haalden bij onze test227 punten, tikten 314 karakters per minuut, hadden 57 juiste woorden, en twee foute. En jij?
[Taal: Engels]
http://speedtest.10-fast-fingers.com/

PASSIVE AGRESSIVE NOTES
Jij hebt ze wellicht ook al ergens gezien, die briefjes geplakt tegen ramen en deuren, waarin iemand zijn medeburger wil aanzeten om iets op een andere manier te doen. De bewoording van het briefje is op het eerste zicht erg vriendelijk en beleefd, maar als je het briefje doorleest, vind je er heel wat frustratie achter. Soms hilarische boodschappen, maar vaak ook een bewijs van de kleinmenselijkheid van ons allemaal: boodschappen die vragen om geen tassen van de concurrent in de winkel mee te brengen, dreigementen met bespiedende camera's, enz. Eigenlijk best ontluisterend...
[Taal: Engels]
http://www.passiveaggressivenotes.com/

BLADMUZIEK
Muzikanten zullen verheugd zijn: in dit artikel vind je twee sites vol partituren. Bij Partitions Gratuies zijn dat er 450, onderverdeeld in drie rubrieken (dansmuziek, chanson, instrumentaal), en bij Free-Scores.com vind je er maar liefst 7.000 partituren, in PDF, MP3 of MIDI formaat. En dat alles gratis! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels/Frans]
http://www.partitionsgratuites.com/
http://www.journaldugratuit.com/actu/article.php?id=1196095915

SEARCHCRYSTAL
Een alternatieve zoeker: hier krijg je als antwoord op je zoekopdracht niet één, maar de zoekresultaten van verschillende zoekmachines in één pagina verzameld. Bovendien werden die resultaten in een visualisatie tool gestopt, zodat je de resultaten kan vergelijken, opnieuw mengen, en delen. Je kan SearchCrystal ook als een widget inlassen in je eigen webpagina of je blog, of gebruiken om uit te vissen wat er populair is op Wikipedia. (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.searchcrystal.com/home.html

LECDI.NET: ZOEKEN OP VERSCHILLENDE SITES
Deze site is een beetje apart: hier kan je een zoekopdracht opstarten bij verschillende zoekmachines, maar het bijzondere is dat deze sites Europees, en dan vooral Frans gericht zijn, zodat je toch iets andere resultaten krijgt dan bij een 'gewone' Google zoekopdracht. (Bron: Wim W)
[Taal: Frans]
http://www.lecdi.net/

TRENDS ALS EEN KAART VAN DE METRO
Een intrigerend idee: de 200 succesrijkste websites voorgesteld als een plannetje van de metro, in kaar gebracht op basis van categorie, nabijheid tot elkaar, succes, populariteit, toekomstmogelijkheden. De moeite waard om even uit te proberen. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.informationarchitects.jp/ia-trendmap-2007v2

GOED SCHRIJVEN VOOR HET INTERNET
Het is een hele kunst, goed schrijven. Het was al moeilijk wanneer je gewoon teksten schreef voor papieren publicaties, maar voor het internet is het nog veel moeilijker. Gelukkig hebben de gebroeders Eisenberg een lijstje samengesteld met meer dan 100 artikels over copywriting. Die vind je terug in twee posts op hun blog. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.grokdotcom.com/2007/10/29/copywriting-101/
http://www.grokdotcom.com/2007/11/13/copywriting-101-part-2/

MEDIAFIRE: BESTANDEN DELEN
Deel bestanden en afbeeldingen met al je vrienden, laad die bestanden op een erg simpele wijze op, zodat je er vanuit je blog, forum of MySpace pagina naar kan verwijzen. Er is geen registratie vereist, en je moet ook geen extra software installeren (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.mediafire.com/

KLIMAATVERANDERING
Akkoord: de klimaatverandering is een probleem dat onze hele planeet betreft. Maar toch kan ook jij het verschil maken. Zelfs de minste verandering in onze gewoontes, als zij massaal doorgevoerd wordt, kan de uitstoot van broeikaskassen verminderen, zonder daarom onze levensstandaard aan te tasten. Meer nog: je kan zelfs besparingen doen!
Een site van de EU die je kan helpen om zelf je steentje bij te dragen om de klimaatverandering een halt toe te roepen. (Bron: http://www.walkingmen.com/)
[Taal: Engels/Frans/Nl...]
http://www.climatechange.eu.com/

ANTARCTICA IN HD
Prachtige beelden: wetenschappers hebben een nieuwe high-definition kaart ontwikkeld van Antarctica, met een resolutie die tien keer hoger ligt dan vroeger. De kaart is gebaseerd op beelden van een satelliet, biedt echt verrassende beelden. CNet heeft een reportage. [Taal: Engels]
http://www.news.com/Photos-Antarctica-in-HD/2300-13838_3-6220856.html?part=dtx

DEFINR: IK ZOEK HET EVEN OP!
Erg handig, deze supersnelle woordenboek waar je definities van Engelstalige woorden kan opzoeken. Nog tijdens het intikken van je woord verschijnen er reeds suggesties voor mogelijke zoektermen. Je kan trouwens ook een extensie installeren voor je Firefox, waardoor je woorden kan selecteren en meteen opzoeken bij Definr, zonder naar de site te moeten surfen.
[Taal: Engels]
http://www.definr.com/

SINTERKLAAS!
Voor de Nederlanders is het op 5 december, voor de Belgen op 6 december dat de grote indervriend, Sinterklaas, op bezoek komt bij de brave kindertjes. Maar hoe is de traditie van Sinterklaas eigenlijk ontstaan, wat draagt de man, welke liedjes zingen de kinderen? Al dat vind je natuurlijk in Wikipedia! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://nl.wikipedia.org/wiki/Sinterklaas

VRIJDAG MULTIMEDIADAG: VINER STUDIO
Jonathan Weiner heet de man eigenlijk, maar hij noemt zich "Viner". Hij is schilder en illustrator, en hij leeft in New York, dat is alles wat men over de man weet. Zijn kunstwerken zijn mooi... en een beetje triest. De moeite waard, ook omdat de presentatie zo mooi uitgewerkt is. (Bron: Walking Men www.walkingmen.com)
[Taal: Engels]
http://www.vinerstudio.com/

VRIJDAG MULTIMEDIADAG: "DREAMS COME TRUE"
De kunstenaar Jeondoo Jung krabbelt zijn kinderlijke fantasieŽn neer op een papiertje, en werkt die dan uit tot een foto. De foto's stellen geen realiteit voor, maar vervaagde dromen. Zijn foto's zijn verbeeldingrijke recreaties die verhalen tot leven brengen van mensen die hij in zijn leven ontmoet heeft.
Ook hier weer een begenadigd kunstenaar, en de pagina werd in een erg mooie lay-out gebracht. Bij "Text" vind je de uitleg met de achtergrond van de kunstenaar en zijn werken. (bron: Walking Men www.walkingmen.com)
[Taal: Engels]
http://www.yeondoojung.com/

VRIJDAG MULTIMEDIADAG: MAGNUM PHOTOS
De beste foto's ter wereld, van gisteren, vandaag en van morgen. De mooiste foto's ook. En bovendien veel informatie over fotografie, en een uitleg van de fotograaf over zijn projecten, hoe hij tewerk gaat, zijn commentaar op de foto's (te vinden in "Magnum in Motion"). Knap. En omdat het hier om een collectief van fotografen gaat, ben je wel enige uren zoet! En moeten wij er nog bij zeggen dat ook hier weer de opbouw van de pagina voortreffelijk is?
De foto die je als illustratie ziet bij dit artikel, is afkomstig uit de reeks over Aids. (Bron: Walking men - www.walkingmen.com)
[Taal: Engels]
http://www.magnumphotos.com





Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.be



Bij de collega's



*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Jongeren prefereren internet boven tv
PARIJS - Voor het eerst vinden jongeren tussen de 16 en 24 jaar internetten belangrijker dan televisie kijken. Dit blijkt uit een onderzoek in tien...
http://www.ad.nl/multi-media/article1875369.ece?nscategory=topStoryA
- Verslavend spel dat geen spel wil zijn
Verfrissend is Endless Ocean zeker. Niet alleen omdat je duik na duik maakt in de Stille Oceaan, maar ook omdat daarbij met zo'n beetje elke...
http://www.ad.nl/multi-media/article1873525.ece?nscategory=topStoryA
- 1 miljoen digitale uitleningen
De Centrale Discotheek Rotterdam heeft 1 miljoen tracks digitaal geleend sinds de start in november 2005....
http://www.ad.nl/multi-media/article1873979.ece?nscategory=topStoryA

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- USB kerstboom
Kom helemaal in kerstsfeer met deze digitale kersboom naast je pc.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=21723
- Navigatiesysteem voor sportievelingen
De Medion GoPal PNA235 is een opmerkelijk navigatiesysteem. Medion mikt hiermee namelijk op wandelaars, fietsers, hardlopers en andere sportievelingen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=21721
- Een als diskette vermomde cd
Verlang je terug naar de ouderwetse floppy, maar wil je de opslagcapaciteit van een cd. Dan is dit de oplossing.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=21699

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Draagbare SoundDock
BOSE - SoundDock Portable: Bose heeft nu ook een draagbare versie van zijn populair SoundDock luidsprekersyste .
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=%A32007&newsid=5032
- Niet meer blind boren met digitale detector
Nutsleidingen en andere kabels onder het muuroppervlak kunnen voor de nodige verrassingen zorgen bij het doe-het-zelven. Een nieuwe digitale detector van Bosch vermijdt dat we blind beginnen boren in muren of plafonds.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3127
- Dossier: de nieuwste mobiele telefoons en tips
De gsm is vandaag meer dan een toestel waarmee we enkel mobiel bellen. In dit uitgebreide dossier maak je kennis met de nieuwste mobiele telefoons.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3117

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- De IT-diensten voornaamste verantwoordelijken van gegevensverlies
Na meer dan 100.000 uren overwaakte activiteiten is het verdict van Orthus, een Brits studiekabinet gespecialiseerd in beveiliging, gevallen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17542&style=34360
- TomTom en Google Maps vormen een duo
TomTom, de grootste leverancier van navigatieoplossingen wereldwijd, werkt met Google Maps samen om gebruikers toe te laten beroepsadressen rechtstreeks op te zoeken en te downloaden vanaf de internetsite Google Maps op hun gps.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17539&style=34360
- Windows Vista is één jaar geworden
Op 30 november 2006 slaagde Microsoft er eindelijk in Vista af te leveren in grote ondernemingen. Door vertragingen slaagde het er niet in dezelfde deadline te halen voor het grote publiek dat zich genoodzaakt zag te wachten tot januari 2007.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17535&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
-De iPhone en onhandige handen
Wat heb je eraan te weten dat je iPhone ijskoude temperaturen overleeft, als je hem niet kan bedienen met handschoenen aan? Enkele nadelen van een aanraakscherm.
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/mac-news/de-iphone-en-onhandige-handen.cfm
- Symbaloo: een handige startpagina
Met Symbaloo kan je allerlei links naar veelgebruikte online tools en nieuwsfeeds in een overzichtelijke fris ogende pagina bijeenbrengen, om er de perfecte startpagina van te maken. Even uittesten?
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/internet/symbaloo-een-handige-startpagina.cfm
- Download: HDD Health
http://www.pcworld.be/nl/fiches/download/tools/hdd-health.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- CMS Awards 2007: de resultaten
Eerder deze week werden in De Montil in Essene de CMS Awards 2007 uitgereikt. Een vakjury en een publieksjury mochten er oordelen over de beste websites op basis van een Content Management Systeem.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5263
- Web 2.0: eerste stappen in Second Life met bluepill, een interview
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5257
- Dossier Online muziek: nog altijd wachten op het goede businessmodel
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5255

*** SPEEDZONE
http://www.speedzone.be
- Jeroen van der Boom - Jij Bent Zo & Een Wereld
http://www.speedzone.be/artikel/1625_jeroen_van_der_boom__jij_bent_zo__een_wereld.html
- Valkyrie - trailer
http://www.speedzone.be/artikel/1613_valkyrie__trailer.html
- Help Leterme (games)
http://www.speedzone.be/artikel/1630_help_leterme.html

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Vista versus Linux
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=1974
- Lightcontrol 2007
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=1973
- ICT misstappen
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=1972

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Toenemend p2p-gebruik maakt tcp-fup noodzakelijk'
donderdag - Tijdens een bijeenkomst van de IETF in Vancouver heeft een medewerker van British Telecom een voorstel gelanceerd om de beschikbare bandbreedte op internet eerlijker te verdelen.
http://core.tweakers.net/nieuws/50726/toenemend-p2p-gebruik-maakt-tcp-fup-noodzakelijk.html
- Overheid investeert vijftien miljoen euro in wifi in de trein
donderdag - Net nu de Nederlandse Spoorwegen en KPN hun plannen voor draadloos internet in de trein in de ijskast te zetten, trekt de overheid haar portemonnee. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat stelt vijftien miljoen euro ter beschikking.
http://pro.tweakers.net/nieuws/50722/overheid-investeert-vijftien-miljoen-euro-in-wifi-in-de-trein.html
- Onderzoek: universiteiten nemen auteursrecht serieus
http://core.tweakers.net/nieuws/50718/onderzoek-universiteiten-nemen-auteursrecht-serieus.html






De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



TIPS OM BETER TE ZOEKEN BIJ GOOGLE
1. Algemeen
Iets vinden bij Google, hangt voor een groot deel af van de manier waarop je je vraag invoert bij de zoekmachine. In de volgende artikelenreeks, gebaseerd op een artikel bij Journal Du Net, geven wij je enkele tips die je moeten leren om zo efficiŽnt mogelijk om te gaan met Google.
Om te beginnen: denk na over de trefwoorden die je invoert, en probeer woorden te vinden die het beste omschrijven wat je zoekt. "computer" zal bijvoorbeeld niet dezelfde resultaten geven als "pc". Je geeft de woorden ook het best in kleine letters in, zonder hoofdletters, om zoveel mogelijk juiste referenties te krijgen. En als je verschillende woorden gebruikt die een bepaalde term moeten omschrijven, zet die dan tussen aanhalingstekens. "Ich bin ein berliner" geeft bijvoorbeeld 23.000 resultaten die naar deze uitspraak van Kenndy leiden, maar haal je de aanhalingstekens weg, dan krijg je 2.290.000 resultaten die naar Ich, Bin, Ein, Berlinter leiden!
Morgen: het gebruik van leestekens en jokers
http://www.journaldunet.com/hightech/dossier/07/11/astucesgoogle/2.shtml

TIPS OM BETER TE ZOEKEN BIJ GOOGLE
2. Algemeen: het gebruik van leestekens en jokers.
Met een plus- en minteken kan je ook je zoekacties preciseren. "+" wil zeggen: moet bevatten; "-" wil zeggen: mag niet bevatten. Dus als je een zoektocht wil ondernemen naar George Lucas, en enkel pagina's wil vinden die het ook hebben over Star Wars, dan geef je "george lucas +star wars" in. Wil je echter pagina's die het niet hebben over Star Wars, dan geef je "george lucas -star wars" in.

TIPS OM BETER TE ZOEKEN BIJ GOOGLE
3. Algemeen: het gebruik van leestekens en jokers
Buiten het plus- en minteken, kan je ook een joker gebruiken. Wie vertrouwd is met het aloude DOS, kent allicht nog het asterisk-teken, dat als joker ingezet kan worden om een woord of een deel van een woord te vervangen.
Ook bij Google kan je een Asterisk gebruiken om een woord in een zin te vervangen. Dat kan handig zijn om bijvoorbeeld op te zoeken "2 miljoen * in Antwerpen" of "Belgie voert voor * euro uit aan *".

TIPS OM BETER TE ZOEKEN BIJ GOOGLE
4. Algemeen: het gebruik van leestekens en jokers
We zagen al plus en min, het asteriskteken, en nu is het de beurt aan de "tilde", het gebogen streepje dat je vaak tegenkwam in adressen die op unixservers lagen, en dat je kan verkrijgen door tegelijkertijd de toets Alt Gr in te drukken en de toets = (op een azerty klavier). Dit symbool is vooral interessant bij een zoektocht naar Engelstalige woorden. Want het vertelt aan Gogole dat het niet alleen de pagina's moet geven waarop een bepaald trefwoord voorkomt, maar ook de synoniemen ervan, in de breedste zin van het woord.

TIPS VOOR WEBWERKERS: SMART TAGS
In Office XP wou Microsoft een op het eerste gezicht interessant nieuwigheidje introduceren: Smart Tags. Internet Explorer 6 (dat meegeleverd wordt met Windows XP) zou hiervan gebruik maken bij het weergeven van webpagina's: wanneer IE6 bepaalde woorden of uitdrukkingen tegenkomt in een pagina worden ze in purper onderlijnd. Wanneer men de onderlijnde uitdrukking selecteert, krijgt men een ogenblikkelijk door IE aangemaakte link die uitleg geeft over de uitdrukking in kwestie. Internet Explorer zou dit trucje toepassen op elke pagina waar niet uitdrukkelijk op staat dat dit niet mag.
Deze techniek werd op veel kritiek onthaald. Webdesigners ergerden zich omdat de hyperlinks willekeurig in webpagina's ingevoegd zouden worden, naar tegenstrijdige of irrelevante informatie zouden kunnen verwijzen, de opbouw van de pagina verstoren en het design teniet doen. Noch de gebruiker noch de ontwerper zouden de links kunnen kiezen. Enerzijds zou dit betekenen dat gebruikers in de richting van bepaalde informatie gedwongen kunnen worden, wat een inbreuk is op de vrijheid van meningsuiting. Anderzijds zou het betekenen dat Microsoft ongevraagd afgeleide producten maakt van auteursrechtelijk beschermde werken; sommigen suggereerden dat Microsoft hiervoor aangeklaagd kon worden.

De gebruiker zou het gebruik van Smart Tags weliswaar kunnen afzetten, maar veel sites zouden hem ongetwijfeld overtuigen of aanmoedigen om dit niet te doen. Aangezien IE 6 waarschijnlijk een mainstream-browser zou worden, zou dit zeer veel webpagina's beïnvloeden.
Een belangrijk punt van kritiek was dat iedereen die niet expliciet aangaf dat zijn webpagina's deze behandeling niet mogen ondergaan, volgens Microsoft stilzwijgend akkoord ging. Om het gebruik van Smart Tags te vermijden moet men de volgende meta-tag invoegen:

<.meta name="MSSmartTagsPreventParsing" content="true">

Overigens kan men op deze manier enkel webpagina's beschermen waarover men zelf controle heeft. Men kan niet verhinderen dat Smart Tags gebruikt worden op b.v. discussieforums, webversies van newsgroup-postings, enz. Elk woord dat men op deze manier 'publiceert' kan voorzien worden van links naar publiciteit of naar pagina's waarop een tegenstrijdige mening uitgedrukt wordt. [Sjeef]
[Sjeef]

Voor deze rubriek danken wij
Jack Nooijens (mirror website) http://www.digiweetjes.nl.tt/
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
voor hun hulp nu of in het verleden.



Van alles halen, (bijna) niets betalen...



MP3 RADIO.COM: GRATIS RADIO PLAYER
Windows - freeware
Dit progje zet een radio op je pc, waarmee je op zoek kan gaan naar de vele ingebouwde preselecties. Bovendien kan je de songs die je mooi vindt bewaren, en later terug opnieuw beluisteren. Heb je een favoriete show, dan kan je opnames op voorhand plannen.(Bron: Wim W)
http://www.mp3radio.com/

UPDATESTAR: ALTIJD DE LAATSTE UPDATES
Windows - 3,6 MB - freeware
Het is een heikel probleem: de updates van programma's. Sommigen gaan zelf elke dag kijken bij hun maker of er een update beschikbaar is, en verwittigen je ervan als dat het geval is. Dat is enerzijds goed, omdat je dan altijd in het bezit bent van de meest recente updates. Maar anderzijds: is het nodig dat al die programma's in de achtergrond meedraaien, en elke keer je online gaat hun test doen?
Een gulden middenweg is UpdateStar. Het vereenvoudigt die taak voor jou, en verwittigt je van de nieuwste updates. (Bron: Wim W)
http://www.updatestar.com/

3D Rad: zelf 3D werelden maken
WinXP/Vista - 49,88 MB - freeware
Met dit progje kan je interactieve 3D werelden maken en spelletjes, en dat op een heel simpele manier: je zet gewoon objecten neer in virtuele ruimten. Je kan bovendien realistische virtuele voertuigen maken door visueel lichamen, verbindingen en wielen te vervinden. Het resultaat kan je zelfs zonder enige royalty te moeten betalen verkopen. Een prachtige software voor doe-het-zelvers.
http://www.3drad.com/

3D MARK: TEST JE GRAFISCHE KAART
Win2000/XP/Vista - 580 MB - freeware
Een programma (want met 580 MB kan je niet meer van progje spreken!) waarmee je de grafische kaart van je systeem kan testen. Voor games kan die kaart immers niet snel genoeg zijn, en met deze tool kan je uittesten of jouw kaart ook de volgende generatie aankan van je favoriete spel!
http://www.futuremark.com/

WINSTEP XTREME
Windows All - 16,6 MB - shareware 40 $
Met dit progje kan je je Windows desktop een beetje een ander uiterlijk geven, zodat hij eruit ziet als een Mac, met een Docking lijstje, een nieuw startmenu en allerlei gadgets.
Het progje bevat NextSTART, waarmee je een erg krachtig menusysteem toevoegt aan je Startmenu en takenlijstje. NeXus is dan weer een tool waarmee je een dockinglijst op je desktop krijgt, om andere programma's snel te kunnen opstarten.
WorkShelf maakt van je desktop een digitale commandobrug om snel in te grijpen op belangrijke functies. De Font Browser vervolledigt dit viertal en laat toe om, zoals de naam doet vermoeden, lettertypes te ontdekken.
http://www.winstep.net/default.asp?cat=themes
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_13002084.html

FOLDR MONITR: FOTO'S AUTOMATISCH UPLOADEN
Win95/98/ME/2000/XP - 4,38 MB - freeware
Een erg handige tool: je geeft dit progje opdracht om een bepaalde folder (en eventueel subfolders in het oog te houden). Voortaan zal, telkens je foto's toevoegt aan deze mappen, het progje deze foto's automatisch uploaden naar je account bij Flickr.
http://www.rebeleos.com/FoldrMonitr/

PROCESS EXPLORER
Windows All - 1,54 MB - freeware
Een erg handige tool, die verdergaat waar Task Manager ophoudt. Het progje toont je gedetailleerde informatie over alle processen die op je computer lopen, inbegrepen de icoontjes, de commando lijn, het pad, user account, enz. Je kan zelfs zien welke DLL's een bepaald programma ingeladen heeft.
http://tinyurl.com/289vcz

IGRAB V0.5
Windows XP / Vista - 161K - freeware
Iedereen weet het: songs op je iPod zetten is heel simpel, maar terug naar je pc krijgen, is dat niet! Dit progje brengt redding: je selecteert songs op je iPod, en sleurt ze naar je pc. Simpel!
http://tinyurl.com/2nn6rw

VRIJDAG MACDAG: SIZEROX
Mac OS X 10.3 - 2,73 MB - shareware ($9,95)
Een simpele tool die één ding doet, maar het dan ook verdomde snel en goed doet: een hele map vol afbeeldingen aanpassen aan een bepaalde afbeelding, om bijvoorbeeld te gebruiken op een website of bij e-mail.
http://ct.download.com/clicks?t=41368164-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

VRIJDAG MACDAG: PAC THE MAN X
Mac OX X 10.3.9 - 3,4 MB - freeware
Een variant op Pacman, het spel dat al jaren meegaat, maar nog altijd blijft boeien. Mooie afwerking, verschillende niveaus: het spel heeft absoluut aantrekkingskracht.
http://ct.download.com/clicks?t=41368165-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



Het laatste woord....







NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.



Afsluiter
Er bestaat geen moeilijker kunst dan waarlijk uitgebalanceerd niets doen.

- Simon Carmiggelt, Nederlands schrijver -