!doctype html public "-//w3c//dtd html 4.0 transitional//en">
Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 31/1/2008 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 12
Nummer 534 van 1/12/2007

Gegroet lezer,

Hier zijn we weer. Editie 534, jubileumeditie 500 ligt al 34 weken achter de rug. En nog altijd blijft er elke week weer wat nieuws te melden - vaak zoveel nieuws, dat het erg moeilijk is om te kiezen.

Deze week hebben wij weer wat lekkere griezelverhalen over beveiligingsproblemen, hackers en fraudeurs voor jou bijeengebracht. Sommige van die verhalen zijn gewoon bangelijk, bij anderen ben je geneigd te denken: dit overkomt mij nooit - maar blijf toch alert: goedgelovigheid wordt op het internet genadeloos afgestraft!

Verder vind je verschillende artikels van medewerker Paul, die naar een persconferentie van Apple ging, en enkele van hun nieuwigheden zelf kon bekijken, o.a. de nieuwe Apple MacBook Air. In de rubriek "bij de collega's" vind je tussen haakjes een link naar een artikel dat van mijn hand verschenen is bij PC World, en waarin deze nieuwe Macbook stevige kritiek krijgt te verduren.

En tot slot vind je in dit nummer natuurlijk de vele nieuwtjes over websites, tips, hardware... die je van ons gewoon bent. Kortom: je bent weer gemakkelijk een uurtje zoet!

Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week.

Hilde

P.S. Onze lezersrubriek bevat deze week veel reacities. Niet te missen!Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
AFP WIL JOURNALISTEN VERBIEDEN OM TE VERWIJZEN NAAR WIKIPEDIA EN FACEBOOK
Wanneer je hoort dat Agence France Presse wil verbieden dat haar journalisten nog verwijzen naar Facebook als bron voor een artikel, dan kan je dat ergens nog begrijpen. Maar Wikipedia verbieden als bron? Dat lijkt ons wat overdreven. Nochtans is dat wat AFP van plan is, in een poging om de journalistieke integriteit van haar nieuws wat op te vijzelen.
Maar het lijkt ons (en Mashable) eerder dat de betrokken journalisten gewoon de feiten die in de artikels van Facebook en Wikipedia staan, moeten natrekken, net zoals een journalist de feiten natrekt van elke andere bron. Bronnen zoals Wikipedia en Facebook zijn niet minder of meer betrouwbaar dan andere bronnen, en zijn in dit tijdperk van Web 2.0 soms de oorsprong van authentiek nieuws, een feit dat journalisten niet mogen negeren. Dat er soms fouten gebeuren in een berichtgeving, dat is onvermijdelijk, maar bij de online nieuwsgaring worden die fouten tenminste snel rechtgezet...
http://mashable.com/2008/01/19/afp-moves-to-ban-journalists-from-referencing-wikipedia-facebook/

ACCOUNT VERWIJDEREN BIJ FACEBOOK NIET ZO SIMPEL
Heb je een account bij Facebook, en wil je die stopzetten? Dan moet je wel even opletten. Het volstaat immers niet om gewoon je account te beŽindigen, want in dat geval wordt al je persoonlijke info nog altijd bewaard door Facebook. De sociale netwerksite gaat er immers van uit dat je, in een daad van onbezonnenheid, deze gegevens gewist hebt, en je al snel tot inkeer zal komen - en in dat geval vind je al je gegevens meteen bij de hand.
De Britse overheid is alvast niet gerust in deze methode, omdat het de gebruiker een vals gevoel van veiligheid geeft - hij meent immers onterecht dat al zijn data gewist zijn bij Facebook. Britse parlementariŽrs zijn dan ook van plan om Facebook hierover te interpelleren.
Wat jij als gewone gebruiker inmiddels kan doen, wil je toch je gegevens wissen bij Facebook? Gewoon alles wat je ooit ingegeven had manueel terug verwijderen - en, geef nu toe: dat had toch simpeler gekund, niet?
http://www.betanews.com/article/UK_concerned_over_Facebooks_profile_deactivation_methods/1200695121

SUN VERWERFT MYSQL
De meeste lezer zullen dit bericht wellicht snel overslaan, want wat hebben zij met Sun en MySQL te maken? Wel, geloof ons, heel veel. Sun is namelijk het bedrijf dat eigenlijk een beetje concurrent is van Microsoft op vlak van servers, maar dat altijd een voorstander was van open standaards. Sun is ook het bedrijf dat ervoor gezorgd heeft dat Open Office is wat het nu is: een volwaardige concurrent voor Microsoft Office. En Sun is het bedrijf dat voor Java gezorgd heeft, een besturingssysteem dat platform-onafhankelijk is. Waar je Java niet meteen op gewone computers aantreft, heeft het zijn deugdelijkheid bewezen bij andere 'terminals', zoals mobieltjes.
En anderzijds is er MySQL, de maker van een heel goede database, die vaak gebruikt wordt in combinatie met open bron (gratis) producten zoals Apache (als server) en PHP (als query product).
Welnu, Sun heeft MySQL overgekocht, of althans heeft aangekondigd dat het dit wil doen, en volgens insiders zou dit een grote impact kunnen hebben op databases. Want wie zo'n beetje met deze producten werkt, weet dat die echt wel duur zijn. Waarnemers verwachten dat de prijzen van de databases van IMB, Oracle en Microsoft dan ook flink zouden kunnen dalen.
Meer achtergrond over het hoe en waarom bij BetaNews.
http://www.betanews.com/article/Will_Suns_MySQL_purchase_drive_down_database_prices/1200691727

AMERIKAANSE STAATSBIBLIOTHEEK PUBLICEERT HISTORISCHE FOTO'S
Meer dan 3.000 foto's van het befaamde Amerikaanse Library of Congress werden verleden week gepubliceerd op FLickr, onder de rubriek The Commons. Dat is een project dat een uitgebreide database wil samenstellen van foto's van openbare instellingen en verzamelingen.
De foto's die nu gepubliceerd werden zijn afkomstig van twee van de meest bekeken collecties op de website van de Library of Congress, en zij zijn vrij van auteursrechten - twee redenen waarom zij uitverkoren werden dus. Door de publicatie hoopt de bibliotheek de foto's beter te catalogeren: het hoopt hiervoor op de medewerking van de internaut , die gevraagd wordt om de verschillende foto's van tags te voorzien. Veel van die foto's mogen dan al wel historisch zijn, maar daarom bevatten zij nog geen accurate informatie over het hoe, waar, wanneer en waarom.
Bij sommige foto's zal je echt geen affiniteit voelen, zoals sportfoto's. Van anderen kan je een historische waarde vermoeden. Toch interessant om te bekijken, en een mooi initiatief. Wij kunnen ons best voorstellen dat er in ons land ook ontelbare historische foto's rondslingeren, die een uniek beeld weergeven van ons verleden, en dat die eveneens een plaatsje verdienen op het internet. Waar blijft een dergelijk initiatief?
http://flickr.com/photos/library_of_congress/2163458416/in/set-72157603624867509/
http://www.betanews.com/article/Library_of_Congress_publishes_historical_photos_on_Flickr/1200609714
http://flickr.com/photos/library_of_congress/sets/72157603624867509/

===>>> Lezer Johny heeft volgende tip voor ons:
Probeer onderstaande link eens voor BelgiŽ

http://cartes-postales.delcampe.be/page/category/cat,712,language,D.html

GEOTAGGING VOOR FOTO'S
Nu steeds meer camera's en mobieltjes uitgerust zijn met een gps, komt het "geotaggen" van foto's stilaan meer in zwang. Daarbij wordt een foto automatisch voorzien van de coördinaten van de plaats waar de foto gemaakt werd. Of worden de gegevens van de aparte gps gecombineerd met de tijdstempel op een foto, via gespecialiseerde software.
Daarna kan je die foto's met geotag uploaden naar diensten zoals Picasa of Flickr, waarna anderen foto's van een bepaalde plaats kunnen vinden op basis van die geotag. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je op voorhand de omgeving wil verkennen. Dit artikel bij The New York Times haalt het geval aan van een man die zijn trektocht naar de Alpen voorbereidde aan de hand van geotag foto's, waarop hij kon zien of de paden erg steil waren, en of er accomodaties aanwezig waren.
Een interessant artikel over geotagging, de voor- en nadelen (Privacy!), en de sites waar je geotag foto's vindt, bij The New York Times.
http://www.nytimes.com/aponline/technology/AP-Wheres-My-Photo.html?_r=1&oref=slogin
http://www.flickr.com/map

MUZIKANTEN ZIJN GEEN VERKOPERS
Dat is de minste conclusie die je kan trekken uit de ervaringen van Radiohead en Trent Reznor, de leider van de band Nine Inch Nails. Beiden brachten zelf hun nieuwste album online uit, trachtten het via het web te verdelen en te promoten, zonder de hulp van een groot platenlabel. Allebei boden ze hun fans de kans om hun muziek gratis te verkrijgen, en allebei hadden ze een beperkte mate van succes.
Maar niet in die mate dat je nu zou kunnen stellen dat de platenlabels afgedaan hebben. Muzikanten kunnen de labels niet vervangen. Iemand moet voor hen de financiŽle kant beheren, de zaken regelen. Bij Webware vind je een interview met Reznor, die moet toegeven dat het allemaal een beetje teveel werd voor de band: en muziek maken, concerten geven, touren, en de zakelijke kant ervan beheren.
Het is inderdaad waar dat de labels hun rol ter discussie staat in dit digitale tijdperk. Maar ze afschaffen zou een brug te ver zijn. Het interview met Reznor is heel verhelderend over dat aspect.
http://www.webware.com/8301-1_109-9853174-2.html

TURKIJE VERBANT YOUTUBE NOGMAALS
Afgelopen weekend heeft een Turkse rechtbank nogmaals gesteld dat de Turkse burger geen toegang mag hebben tot de videosite van YouTube. De reden daarvoor: er zou een video te zien zijn waarin een van de 'stichtende vaders' van de staat, Mustafa Kemal Ataturk, beledigd wordt. En Ataturk is voor de Turken wat George Washington voor de Amerikanen is: een echte held.
Maar, zo merkt BetaNews op, dit filmpje is er al veel langer te zien - mogelijk zou er dan ook een andere reden zijn voor dit verbod. Namelijk de aanwezigheid van een filmpje waarin de moord op een Turkse journalist, Hrant Dink, te zien valt. Dink was een voorvechter van de rechten van de Armenen in Turkije, en de moord op Dink op 23 januari 2007 lokte heel wat protest uit.
Velen beweren dat de Turkse regering een hand heeft in de moord op Dink, en het filmpje dat nu op YouTube circuleert, een opname van een amateur, zou in die richting wijzen. En dat zou, aldus BetaNews, de ware reden zijn waarom de Turken voorlopig niet naar YouTube mogen.
http://www.todayszaman.com/tz-web/detaylar.do?load=detay&link=131956
http://www.betanews.com/article/Banned_Turkish_YouTube_visitors_wont_see_Armenian_journalists_death/1200948149

EUROPESE GROENEN: STELEN DOE IK NIET
Blijkbaar is de opvatting "piraterij is diefstal" een kwestie van politieke opvatting. De Europese Groenen vinden alvast dat het ruilen van bestanden "fair" is, en dat het downloaden van muziek of films zonder ervoor te betalen "volkomen verschilt van stelen" (waarmee bedoeld wordt een handtas pikken of een auto).
De Europese Groenen/ European Free Alliance heeft een website en een video gemaakt om haar eigen opvatting kracht bij te zetten, in het kader van de campagne "I wouldn't Steal" (ik zou nooit stelen). Volgens de Groenen moeten de mediabedrijven (vooral de filmstudio's) meer inspanningen doen om hun content op het internet beschikbaar te maken, in goede kwaliteit, aan een goede prijs. Want dat is het argument van de Groenen: ze moeten zich wel wenden tot piraterij, ofwel omdat de content er niet is, ofwel omdat hij te duur is. Nu, als je het ons vraagt gaat dat laatste argument steeds minder op, vooral als je songs kan downloaden, DRM vrij, bij iTunes, aan 1 euro per stuk...
Meer lees zelf de argumenten van de Groenen in dit artikel, en bepaal of ze gelijk hebben....
http://www.iwouldntsteal.net/
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080121-european-green-party-advocates-for-file-swapping.html

LINKEDIN STICHTER BRENGT IN PRAKTIJK WAT HIJ PREEKT
Het principe van LinkedIn en andere sociale netwerken is dat je fortuin kan maken door goede relaties uit te bouwen. Via via kan je immers iemand vinden die je juist voor dat doel nodig hebt, geraak je aan informatie die je nodig hebt, enz.
De stichter van LinkedIn, Reid Hoffman, 40, is alvast het levend bewijs van ditt principe. Hij heeft in de laatste jaren zijn uitgebreid netwerk van kennissen in de Silicon Valley kunnen gebruiken om het ene internet-succes na het andere binnen te rijven.
Luister maar: vriendschap met een voormalige medeleerling heeft ervoor gezorgd dat Hoffman in PayPal begon, en zijn eerste grote jackpot zag toen eBay dit bedrijf kocht in 2002, voor maar liefst 1,5 miljard dollar. En sindsdien is hij blijven investeren in beginnende bedrijven die hij via via leerde kennen. En een deel van het geld dat hij gewonnen had met PayPal, heeft hij dan aangewend om LinkedIn te stichten, een sociale netwerksite waar elke maand meer dan 1 miljoen mensen over de vloer komen, en die voor 2008 een prognose heeft van 75 tot 100 miljoen dollar inkomsten.
In dit artikel van The Age kan je meer lezen over deze "serie-ondernemer". Werden wij ook maar zo rijk...
http://www.theage.com.au/news/biztech/serial-entrepreneur-with-the-golden-touch/2008/01/22/1200764231508.html?page=fullpage#contentSwap2

HACKERS DOEN HET LICHT UIT
Hier in Europa hebben wij er eigenlijk niets over gehoord, maar de Amerikaanse inlichtingendienst CIA beweert dat een groep hackers in verschillende steden buiten de VS storingen veroorzaakt heeft in de stroomvoorziening. De CIA neemt zelf "belangrijke nationale infrastructuren" in de mond. Waar of wanneer die plaatsgevonden hebben, dat is niet duidelijk. Hoe, dat weet de CIA wel: via het internet. En waarom, dat laat zich raden: de hackers zouden van plan zijn andere steden te chanteren. Nu de hackers bewezen hebben dat zij het kunnen, moeten zij hun exploot niet meer voortdurende herhalen. Gewoon een mailtje met: "betalen of anders zetten wij de hele stad zonder stroom" is nu voldoende geworden..
De meeste landen reageerden geschokt op het bericht. Nederland beweert alvast dat het bestand is tegen "elektrahackers" - waarmee meteen een nieuw woord geboren is. Alhoewel het bericht van de CIA ook in Belgische kranten verschenen is, o.a. De Morgen, is er ons nog geen officieel standpunt van de Belgische overheid bekend over dit "gevaar".
http://www.demorgen.be/dm/nl/991/Multimedia/article/detail/139126/2008/01/19/Hackers-persen-energiebedrijven-af.dhtml
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/49507
http://www.news.com/CIA%3A-Cyberattack-caused-multiple-city-blackout/2100-7349_3-6227090.html?part=dtx&tag=nhl&tag=nl.e433

EU BIEDT VERTAALTOOL AAN
Dit is een mooi initiatief. De EU biedt namelijk aan de ontwikkelaars van vertaalsoftware gratis toegang aan tot ongeveer een miljoen zinnen die vertaald werden in 22 van de 23 officiŽle talen. Daarmee hoopt de EU dat het de kwaliteit van taal-tools kan verbeteren, zoals spellingcontrole, controle van de grammatica, online woordenboeken en machinale vertalers. Het is de bedoeling dat vooral "kleinere" talen daarmee geholpen zijn, zoals het Lets of het Roemeens. Zij zouden hiermee toegang krijgen tot informatie die tot nu toe enkel beschikbaar was in de algemeen gebruikte talen, zoals Frans, Engels en Duits.
Hoe het allemaal in zijn werk gaat lees je in dit artikel bij PC World. WIj onthouden alvast dat dit eerder bedoeld is voor programmeurs, maar dat de gewone burger op den duur baat zal hebben van dit initiatief, omdat hij eindelijk programma's in zijn eigen taal kan krijgen.
http://wt.jrc.it/lt/Acquis/DGT_TU_1.0/data/
http://www.pcworld.com/article/id,141584/article.html?tk=nl_dnxnws

DNA TEST KOMT NAAR EUROPA
Een bericht waarvan onze haren toch wel recht van gaan staan. DNA-testen zijn immers niet iets om licht overheen te gaan. En zeker niet iets om dat als gewoon product of dienst te gaan verkopen via het internet, tegen betaling, zonder verdere begeleiding.
Dat is nochtans wat een nieuwe website van plan is: deze nieuwe site, 23andMe, wil DNA testen aanbieden in Europa die via het internet aangevraagd kunnen worden. Alles wat je moet doen is een staaltje van je speeksel opsturen, dat je met een wattenstaafje gemaakt hebt, en 4 tot 6 weken later krijg je het resultaat.
Op zich niets verkeerd, behalve het feit dat je, na het verkrijgen van dit resultaat, aan je lot overgelaten wordt. Als je zo'n test via de arts aanvraagt, zou je tenminste nog wat uitleg kunnen vragen. Want uit sommige resultaten zou je bijvoorbeeld kunnen opmaken dat je voorbestemd bent voor erfelijke aandoeningen. En wat te denken over kinderen die willen weten of zij echt wel het kind zijn van hun ouders? Of een man of vrouw die wil weten of de telg die in principe van de partner is, wel degelijk door die partner verwekt werd?
Veel vragen, waar best enige psychologische en medische begeleiding bij gegeven wordt. Maar bij deze nieuwe online DNA-test sta je na de uitslag helemaal alleen, en ben je gedwongen om verdere info te gaan zoeken op het web.
Het initiatief is afkomstig van Linda Avey en Anne Wojcicki, en die laatst is gehuwd met Sergei Brin - je weet wel, een van de mede-oprichters van Google, en dus ondertussen steenrijk geworden.
http://www.news.com/Google-funded-firm-launches-DNA-test-in-Europe/2100-11395_3-6227061.html?part=dtx&tag=nhl&tag=nl.e433
https://www.23andme.com/

NIEUW GEVAAR: "DRIVE BY PHARMING"
Wij kunnen de week niet afsluiten zonder enkele berichten om je de stuipen op het lijf te jagen. Gisteren hadden we het al over hackers die ermee dreigen het elektriciteitsnet te verstoren (en het in sommige steden al gedaan hebben), vandaag gaat het om een nieuwe dreiging: drive-by pharming. Hierbij verandert een hacker de DNS-instellingen van een router of draadloos toegangspunt, en leidt hij het verkeer af naar een frauduleuze website.
Het wijzigen van de instellingen geschiedt middels een mailtje dat afkomstig lijkt van een Spaanstalige wenskaartensite, en dat een html-image tag bevat, dat normalerwijze de afbeelding zou laden. Maar in plaats daarvan zendt deze tag een verzoek naar de router waardoor de instellingen gewijzigd worden. Neemt de gebruiker voortaan contact op met een bepaalde bank, dan zal hij doorverwezen worden naar deze frauduleuze site, in plaats van naar de echte website van de bank. Het gevaarlijke aan deze vorm van pharming is dus dat je, zelfs al tik je het adres van de bank volledig in in plaats van een link aan te klikken in een mail, ook dan naar deze frauduleuze site gevoerd wordt.
Gelukkig gaat het momenteel enkel om een bank in Mexico - de grootste bank zelfs. Er zullen niet zoveel Europese internauten daar een bankrekening hebben, dus zij lopen niet zo'n groot gevaar. Het valt echter te vrezen dat de hackers hun werkterrein ook naar andere banken zullen uitbreiden...
http://www.networkworld.com/news/2008/012208-drive-by-pharming.html?t51hb&netht=mr_012308&nladname=012308dailynewspmal

NIEUWE WOORDJES LEREN: VISHING
Er was al 'phishing', een vorm van identiteitsdiefstal, nu is er ook 'vishing', een variant op hetzelfde thema, die volgens het FIB "aan een alarmerend ritme groeit". We hadden het al gezegd in het vorig artikel: vandaag hebben we de smaak te pakken van de alarmerende berichten!
Hoe gaat vishing in zijn werk? Wel, hierbij wordt verder gebouwd op eerdere fraude systemen, en hoe de burger daarop reageert. We hebben immers al met zijn allen geleerd dat je niet mag klikken op een link van een bank in een mail, maar dat je zelf het webadres in moet tikken in je browser. Bij vishing start de procedure met een mail, en daarin staat, hierop inspelend, dat je een bank of ander instituut moet contacteren omdat er een probleem is over je account... per telefoon. De nietsvermoedende burger doet dat, en wordt dan via de telefoon gevraagd naar net dezelfde gegevens die de fraudeurs trachten te ontfutselen bij andere vormen van phishing.
Het meest cynische van heel deze vorm van vishing is nog wel dat de afzender in de mail tracht zijn slachtoffer te paaien, en te overtuigen van de legitimiteit van de mail, door erop te wijzen dat de bank (of andere instelling) nooit om zulke gegevens zou vragen per mail of IM...
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080121-fbi-warns-that-vishing-attacks-are-on-the-rise.html

DE BEDRIEGER BEDROGEN
En om al deze ellende van fraudeurs, phishers en vishers toch met een positieve noot af te sluiten dit bericht: professionele fraudeurs bedriegen tegenwoordig ook al de "amateur" fraudeurs, zo weet PC World te melden.
Het gaat om een groep (ervaren) hackers die hun pijlen richten op een nieuwe reeks slachtoffers: de beginnende internetfraudeurs. Zo vertelt PC World over een Marokkaanse groep, Mr. Brain, die gratis phishing kits aanbiedt via een in Frankrijk gehoste website. Met die kit zou je in een mum van tijd een frauduleuze website kunnen maken die een bekend merk (een bank of andere instelling) nabootst, om zo dan de kredietkaartgegevens van de slachtoffers te ontfutselen. Er zitten zelfs templates in voor spam-mails!
Maar wat de amateur-fraudeur niet weet wanneer hij het pakket installeert, is dat alle gegevens die geoogst worden, doorgestuurd worden naar de hackersgroep zelf! Een geval van de bedrieger bedrogen dus...
Netcraft heeft enkele schermafdrukken van zulke kits op haar website gepubliceerd. Eerlijk gezegd vinden wij het toch wel wat griezelig, dat zulke tools zomaar voorhanden zijn op het internet, door iedereen te krijgen...
http://news.netcraft.com/archives/2008/01/22/mrbrain_stealing_phish_from_fraudsters.html
http://www.pcworld.com/article/id,141688/article.html?tk=nl_dnxnws
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


SOFTWARE BRENGT GEO-BEPALING NAAR BLACKBERRIES
Flowfinity Wireless, een bedrijf dat toepassingen brengt voor mobieltjes, heeft onlangs een tool uitgebracht voor de BlackBerry smartphones, die op GPS gebaseerde informatie over de plaats waar iets gebeurt (een transactie, het nemen van een foto) toevoegt aan elke handeling op de Blackberry, die een ingebouwde GPS heeft, zoals de BlackBerry Curve 8310 en de BlackBerry Pearl 8130. Deze tool voegt als het ware een stempel toe met de datum maar ook de locatie telkens een taak uitgevoerd wordt op de smartphone.
Met andere woorden: voortaan kan je op de BlackBerry ook een rapport opvragen over "wie, wat, wanneer en waar" over alle gebeurtenissen op de smartphone. Die rapporten kunnen ook opgevraagd worden vanop de centrale servers, zodat de bedrijven bijvoorbeeld data kunnen verzamelen en visueel weergeven op landkaarten over waar de werknemers zich op dat moment bevinden.
Als u het ons vraagt is dit een beetje teveel Big Brother-achtig. Lees meer over deze tool bij InformationWeek.
http://www.informationweek.com/management/showArticle.jhtml?articleID=205602211&cid=nl_tw_wireless

MACBOOK AIR: ECHT DUN OF ANOREXIA?
Hij is met zeer veel tamtam aangekondigd: de nieuwe superlichte en superdunne laptop van Apple, de MacBook Air. Apple maakt mooie en innoverende dingen. We onderworpen deze nieuweling aan een onderzoek. Medewerker Paul woonde de persconferentie van Apple bij, en mocht zelf dit kleinood in ogenschouw nemen. Zijn verslag:
Het schermgedeelte heeft een 13,3 inch LED scherm met een resolutie van 1280x800 en een glanzende toplaag. De kwaliteit is meer dan goed en het toestel heeft een micro-DVI poort. Je kan dus rechtstreeks een 20 of 23 inch Cinema Display van Apple aansluiten. Via een adapter (DVI, VGA, Composite of S-Video) kan je eventueel een andere monitor of projector aansluiten. Het video gedeelte wordt gestuurd door een Intel Graphics Media Accelerator X3100. Verder treffen we boven het scherm nog een iSight videocamera en een microfoontje.
Het onderste gedeelte van de Laptop heeft het standaard en volwaardig laptopklavier van Apple. Eveneens is er een vrij groot aanraakgevoelig trackpad. Dit trackpad werkt bijzonder handig met wrijven, knijpbeweging of cirkelbeweging kan je bvb fotoís uitzoomen, roteren en verderblad eren.
In het inwendige zit een speciaal ontworpen 1,6 GHz Intel Core 2 Duo-processor met een L2-cache van 4 Mb en een 1,8 inch hard disk met Sudden Motion Sensor van 80 Gb. In optie is er een 1,8 GHz processor beschikbaar en een solid state hard disk van 64 Gb.
De batterij zorgt voor een gebruiksduur tot 5 uur, mede dankzij het energiezuinige LED scherm. De batterij wordt geladen via een (magnetische) MagSafe lichtnetadapter. Er is ook nog een optionele MagSafe vliegtuigadapter te verkrijgen, deze voorziet het toestel wel van stroom maar laadt de batterij niet bij.
Een ethernetaansluiting zal je tevergeefs zoeken. Wel is er Bluetooth 2.1 en de nieuwste 802.11n technologie. Deze 802.11n is ongeveer 5 maal sneller en heeft een dubbel zo grote bereik als de 802.11g standaard. Of je kan een optionele Apple USB ethernet-adapter aanschaffen. Je kan je dan best ook een USB-Hub aanschaffen. De Air heeft namelijk slechts één USB 2.0 poort. Er is wel nog een hoofdtelefoonaansluiting.
Een CD of DVD drive ontbreekt dan weer. Wireless is de slagzin van Apple. Heb je toch nood aan een drive, dan kan je via de remote disk software contact leggen met een ander PC met wel een drive.
Het besturingssysteem is uiteraard het paradepaardje van Apple, Mac OS X Leopard 10.5.
Wat moet al dat moois kosten? Voor de standaard MacBook Air moet je 1.699 Ä op tafel leggen. Voor de versie met de 1,8 Ghz processor en de 64Gb solid state hard disk is dat 2.878 Ä.
Voor dat geld heb je wel een zeer knap designtoestel dat zeker de aandacht zal trekken. Met de nodige beperkingen (Eén USB poort, een vrij kleine hard disk, geen dvd-drive). [Paul Liekens]
http://www.apple.com/benl/macbookair/#ad
http://www.apple.com/benl/macbookair/guidedtour/

BUGBASE: DOE HET ZELF HANDY
Een van de meest opvallende nieuwigheden die op de CES beurs in Las Vegas voorgesteld werden, is de BUGbase, een toestel dat je volledig zelf ineen kan steken. Naar behoefte kies je een module, en je bepaalt zelf of het een mobieltje wordt, een camera, of een GPS toestel, maar je kan ook iets revolutionairs uitvinden, zoals een LoCamMotion (wat dat ook moge zijn!) of een GeoPhoto Shooter, een Accel-o-Mailer...
De website legt uit dat de basismodule de BUG is, een volledig programmeerbare en "hackbare" Linux computer, voorzien van een snelle CPU, 128 MB RAM, ingebouwde WiFi, herlaadbare batterij, USB, Ethernet, en een klein LCD schermpje met knoppen. Elke BUGbase bevat vier connectoren om verschillende BUGmodules te combineren tot jouw hoogstpersoonlijke gadget.
Knutselaars zullen gek zijn op dit ding!
http://buglabs.net/products

ROBOTS LEREN OM TE LIEGEN
Een griezelig verhaal, dat zo uit een SF boek geplukt zou kunnen zijn. Het komt uit de wereld van de robotten. En zoals je weet is er, het befaamde boek van Isaac Asimov indachtig, "I Robot", altijd de angst van de mens dat de robot ooit op een dag zo slim zal zijn dat hij wel eens een bedreiging zou kunnen vormen voor die mens.
Robots worden inderdaad altijd maar intelligenter - we zijn trouwens al aan de 50e generatie robots toe! Maar die intelligentie begint stilaan griezelige vormen aan te nemen. Zo weet Discover Magazine te melden dat robotten nu niet alleen kunnen leren en communiceren, maar ook kunnen .... liegen. "Drie kolonies robotten werd aangeleerd om aan andere robotten een teken te geven wanneer zij voedsel of vergif gevonden hadden. Een vierde kolonie echter bevatte ook leugenaars, die het signaal gaven van "voedsel" terwijl er vergif lag, en dan rustig verder bolden, op weg naar het echte voedsel, terwijl de andere robotten naar hun dood bolden...
Een heel interessante, maar vooral grappige discussie rond dit bericht bij Slashdot.
http://hardware.slashdot.org/article.pl?sid=08/01/19/0258214&from=rss
http://discovermagazine.com/2008/jan/robots-evolve-and-learn-how-to-lie
http://gizmodo.com/346029/scientists-invent-robots-that-lie-real-bender-closer-than-ever

APPLE: TIJDCAPSULES EN TIJDMACHINES
(Persconferentie Apple 21/1/08)
Apple heeft een handige manier gevonden om back ups te maken. Het is in feite de eenvoud zelve: je schaft jezelf een Apple Time Capsule aan, plugt die in het stopcontact, duwt op enkele knopjes en klaar is kees. Alle pc's in je huis worden elk uur automatisch geüpdate. De Time Capsule gebruikt hiervoor de laatste WIFI 802.11n technologie. 802.11n is tot vijfmaal sneller en heeft een tot tweemaal zo groot bereik als de 802.11g. De voorwaarde is wel dat je pcís Leopard als besturingssysteem hebben. De gebruikte software is Time Machine. Met deze software kan je gewoon terugbladen in je opgeslagen bestanden en deze indien nodig recupereren. De Time Capsule kan ook gebruikt worden om een transfer te doen van je oude naar je nieuwe PC. Ook een draadloos netwerk opzetten is mogelijk met de Time Capsule. De Time Capsule is ook voorzien van 3 Gigabit LAN poorten, 1 Gigabit Wan poort en een USB 2.0 aansluiting. Een NAT-firewall is eveneens voorzien, evenals WiFi protection zodat het toestel eveneens als een veilige router en printer sharing device kan fungeren.
Het geheel kost ook niet eens zo gek veel. 299 Euro voor 500Gb en 499 Euro voor het 1Tb model. [Paul Liekens]
http://www.apple.com/benl/store

Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Wetenschappers van de TU Dresden hebben een nieuwe draadloos transmissieconcept ontwikkeld, microgolf-radio, waarmee snelheden van 10 gigabit per seconden mogelijk zijn!
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=080122004

*** Vernieuwde website van de VRT-nieuwsdienst doet het niet goed bij de internaut
http://www.radiovisie.eu/be/nieuws.rvsp?art=00073001

*** OP zoek naar een Open Source CMS? Dit artikel (Franstalig) zet de verschillende aanbieders op een rijtje
http://www.journaldunet.com/developpeur/php/dossier/08/0116-cms-opensource/1.shtml

*** De MacBook Air mag dan al de lieveling van de pers zijn, de Toshiba Portege doet het ook niet slecht - hij heeft immers ingebouwde 3G mobiele breedband!
http://www.pcworld.com/article/id,141612/article.html?tk=nl_dnxnws
http://ct.cnet-ssa.cnet.com/clicks?t=41969436-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** Er is een nieuwe nano uit, ditmaal in rose.
http://ct.cnet-ssa.cnet.com/clicks?t=41969439-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** Belgen zoeken steeds vaker hun huis op het web: immosite Immoweb haalde een niuew record met 157.000 bezoekers en meer dan 7 miljoen bekeken pagina's op één dag tijd.
http://www.immoweb.be

*** Wetenschappers hebben een kunstmatige intelligentie ontwikkeld die het spelletje Pac-Man met succes kan spelen.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=080124001

*** Ook Microsoft en Dell brengen producten in het rood uit, in het kader van de Red campagne van Bono, om AIDS te bestrijden in Afrika.
http://ct.news.com/clicks?t=41985305-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** Hackers hebben het steeds meer gemunt op Linux Apache servers
http://www.pcworld.com/article/id,141651/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Skype schakelt tool uit om video te delen via de internettelefoondienst, omdat het vreest dat een zichzelf-kopiŽrende worm hiervan misbruik zou kunnen maken om zichzelf te verspreiden.
http://www.pcworld.com/article/id,141674/article.html?tk=nl_dnxnws

*** W3C publiceert eerste opzet voor HTML 5, die meer flexibiliteit moet brengen voor webontwikkelaars en gebruikers
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/49542

*** Platenmaatschappijen sturen cd-single met pensioen
http://life.tweakers.net/nieuws/51415/platenmaatschappijen-sturen-cd-single-met-pensioen.htmlHet oor wil ook wat!
Audio op het InternetFERNANDO GONZALEZ
[KLassiek] He, deze week gaan we eens lekker ouderwets doen, en wat klassieke muziek beluisteren. We kozen er de lichtere stukken uit, die iets gemakkelijker in het oor liggen. Om te beginnen gitarist Fernando Gonzalez, die "Asturias" speelt van Isaac Albeniz. Gratis te downloaden.
http://music.download.com/fernandogonzalez/

BRYNJAR BOE - GAVOTTE
[klassiek] Deze 25-jarige gitarist, afkomstig uit Oslo, speelt een heel mooi "Gavotte", wat eigenlijk een dansje is. Erg vrolijk, en de opnamekwaliteit is erg zuiver bovendien. Ook gratis te downloaden.
Merk trouwens op dat deze klassieke muziekstukken doorgaans veel langer duren dan de 3 minuutjes die wij gewoon zijn van de popsongs.
http://music.download.com/brynjarboe/3600-10685_32-100877646.html?tag=MDL_listing_song_artist

TRIO CON BRIO: PACHELBEL
[klassiek] Deze muziek zal u ongetwijfeld bekend in de oren klinken. Het is een canon, waarbij de verschillende instrumenten het thema van elkaar overnemen. Van dit trio kan je ook gratis muziek downloaden van Handel, Smetana, Bach, Mozart en Brahms. Als kennismaking met klassiek kan dat tellen!
http://music.download.com/trioconbrio/

PAUL CARY JONES
[klassiek] Ditmaal een zangstem, een bariton. Een jongeman uit Cardiff die opera zingt en opgetreden heeft bij de Scottish Opera en het Aldeburgh Festival. Van hem kan je 4 songs gratis downloaden. Het Come Away, Death is niet echt vrolijk te noemen, maar prachtig in zijn zwaarvoetigheid.
http://music.download.com/paulcareyjones/

CHAMBER CHOIR "KIEV"
[klassiek] En nu muziek om koude rillingen van te krijgen. Het kamerkoor van Kiev brengt, met een prachtige akoestiek, wellicht ergens opgenomen in een of andere kathedraal, een superieur harmonie waar wij echt stil van werden. Je moet je tijd echt nemen om deze muziek te beluisteren. 6 songs zijn gratis te downloaden. En als je dat niet doet, dan verdien je een pak op je broek!
http://music.download.com/chamberchoirkiev/3600-8874_32-100474378.html?tag=MDL_listing_song_artist
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Waar je vandaan komt, is niet belangrijk,
Wel waar je naartoe gaat.
- Ella Fitzgerald, Amerikaanse jazzzangeres -
De nieuwe oogst


iTALKI: TALEN LEREN À LA WEB 2.0
Een erg interessante site voor al wie een andere taal wil leren. Je kan hier vragen stellen over de taal die je leert, en zelf een antwoord geven over jouw taal. Je kan ook bestanden en lessen downloaden, maar tevens je eigen bestanden uploaden om anderen te helpen. Kortom: "user generated content" is de kern van deze site. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.italki.com/

TOP 2000 VAN 2007 MUZIEKCLIPS BIJ YOUTUBE
Op deze site vind je de videoclips van de populairste nummers, volgens de ranglijst top 2000 van 2007: achter elke titel zit een zoekopdracht om het nummer bij YouTube te vinden. Er zijn ook enkele extra links toegevoegd naar minidocumentaires uit het populaire tv-programma 'Top 2000 a gogo'. Een rijke bron van nostalgisch beeldmateriaal...(Erno Mijland)
[Taal: Nederlands]
http://www.vindhetsnel.com/top2000video/

INSTASAVER: EEN EIGEN SCREENSAVER MAKEN
Handig, deze site: je moet enkel een naam geven voor je screensaver, enkele afbeeldingen uploaden (max. 10 bestanden, allemaal in .jpg formaat, en maximaal 512kb per stuk), en dan de instellingen kiezen voor de diashow. Bovendien kan je een tekst-watermerk inlassen, de wisselsnelheid bepalen, de achtergrond kiezen.
Hier kan je dus niet alleen een screensaver maken voor jezelf, maar stel dat je een website hebt rond een thema, dan kan je zo'n screensaver als "goodie" aanbieden! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.instasaver.com/index.php

CHERRY AND CAKE: VOORBEELD VAN VORMGEVING
Een commerciŽle site, maar een die zo mooi ontworpen werd dat wij ze wel moesten vermelden. Het thema "cherry and cake" werd netjes in alle verschillende rubrieken doorgetrokken. Het gaat hier dan ook om de site van een webagentschap, en de websites die het voor haar verschillende opdrachtgevers ontworpen zijn mogen er absoluut zijn.
Ontdek bijvoorbeeld het "Royal Gard Cheese Game", dat de Eurostar in het zonnetje moet zetten, Rijlinks, een site waar je kan uitvinden of je wel links kan rijd (nodig om naar Engeland te vertrekken met de auto), of The Perfect Flight, een internetspel om vertrouwd te raken met de Britse bestemmingen.(Bron: www.walkingmen.be)
Taal: NL/FR
http://www.cherryandcake.eu/

EDUARDI RECIFE
De site van een man, die prachtige tekeningen maakt in retro stijl. Je vindt hier de verschillende tekeningen die hij maakte in opdracht, zoals covers voor boeken en tijdschriften.
Maar onze internauten die niet zo in kunst zijn, hebben ook wat aan deze site: hier vind je namelijk gratis lettertypes om te downloaden. Een prachtig concept, een artiest die ook fonts maakt! (Bron: www.walkingmen.com)
[Taal: Engels]
http://www.eduardorecife.com/
http://www.misprintedtype.com/

ANIMOTO: MAAK FILMPJES VAN JE FOTO'S!
Wat deze mensen op hun site beloven is ongelooflijk mooi: je uploadt foto's, je kiest muziek, en zij maken er een unieke videoshow van. De demo's die je op de site vindt zijn in elk geval erg aantrekkelijk. Maar wie van onze lezers test het eens uit en stuurt ons de link naar het resultaat? Wij trappelen van ongeduld!(Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://animoto.com/

GRATIS CURSUSSEN
Een site waar leraren hun cursussen en oefeningen gratis online kunnen zetten, en waar studenten deze cursussen kunnen downloaden. De leraar krijgt een paswoord zodat hij als enige de toestemming kan geven om een cursus te lezen. (bron: Wim W)
[Taal: Frans]
http://serveur05.no-ip.com/cours/default3.asp#

GRATIS CURSUSSEN
Nog een Franstalige site, dus dit is dé kans om uw Frans wat bij te vijzen! Hier vindt u verschillende filmpjes, afkomstig van videosites YouTube en Dailymotion, met daarin een uitleg over hoe je dingen kan doen: bricolage (knutselen), cocktails maken, klassieke dans, massage, enz. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.videoformationgratuite.com/

LOLINATOR: EVEN DOLLEN
Het moet niet altijd even serieus zijn: Lolinator neemt een gewone site en 'vertaalt' die naar de "LOLcat" taal, in de beste tradities van de Zweedse kok van The Muppets. En bovendien wordt ook het design van de site in kwestie helemaal verknipt. Echt wel leuk - voor even. (Bron: WIm W)
[Taal: Engels]
http://lolinator.com/

DROPMENU: ZELF EEN UITKLAP MENU MAKEN
Zo'n uitklapmenu op je website is leuk, want hierdoor kan je verschillende rubrieken onder één thema rangschikken, en win je heel wat plaats op je toch al zo in ruimte beperkte pagina.
Nu kan je zo'n uitklapmenu (dropmenu) gewoon online maken: je moet enkel een script downloaden van deze pagina, en dan deze code in de code van je pagina inlassen. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.scriptsearch.com/cgi-bin/jump.cgi?ID=9967

MYVIDEO START MET ONLINE SOAP
De nieuwe Vlaamse videosite, MyVideo, is deze week gestart met een online soap, die met de titel 2000 Antwerpen door het leven moet gaan. Momenteel vind je al een pilootaflevering online, plus enkele extra's over de acteurs die meedoen en de achtergrond. De filmpjes laden eigenlijk verrassend snel, en de kwaliteit van het beeld en klank is best te doen. Wij hadden gen probleem met het "antwaarps", maar wij denken dat er voor andere mensen toch wel ondertiteling nodig is...
Wat wij nu graag zouden hebben, is een link waardoor wij de afleveringen kunnen donwlaoden als podcast!
[Taal: Nederlands (met haar op!)]
http://www.myvideo.be/watch/3221894

SPUTTR: GEMAKKELIJK ZOEKEN
Erg simpel: verzamel de links naar verschillende zoekmachines op één pagina, voeg er een zoekvakje aan toe, en laat dan de bezoeker kiezen bij welke zoekmachine hij een zoekopdracht wil laten uitvoeren. Je hebt o.a. de keuze uit Google (gewoon, video, news...-, Snap, Yahoo, Live, Ask, Delicious, en 24 anderen! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.sputtr.com/

VRIJDAG MULTIMEDIADAG: BROEKJES PASSEN
Het kan gek lijken, om een artikel te wijden aan onderbroekjes. Maar deze site is zo goed gemaakt, dat we ons toch geroepen voelden om ze even te vermelden. Hier vind je namelijk een online kleedkamer: kies een model dat het beste overeenkomt met jouw maten, kies een broekje, en zie het model het broekje showen! Je kan haar zelfs vertellen om dichterbij te komen, en zich rond te draaien...
[Taal: Engels]
http://www.knickerpicker.com/dressing-room.asp

VRIJDAG MULTIMEDIADAG: MARTIN KLIMAS (FOTOGRAFIE)
Deze kunstenaar maakt dingen kapot en fotografeert dat. Zijn kunst bestaat eruit dat hij het juiste moment kan kiezen, op het juiste moment afdrukt, om de pracht van de explosie, het uiteenbarsten vast te leggen. Zijn opnamen van dingen in beweging zijn van een ongelooflijke helderheid en scherpte. Prachtig gewoon.
[Taal: Engels]
http://www.martin-klimas.de/

VRIJDAG MULTIMEDIADAG: PACXON
Een erg leuk online spelletje, een soort kruising tussen Pacman en Pingpong: jouw pacman kan het hele veld doorlopen en moet enkel uit de buurt blijven van de spoken. Simpel, maar voor je het weet ben je een uurtje bezig!
[Taal: Engels]
http://www.gamesolo.com/games/pacxon%5B1%5D.swf

Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's
- Transistorradio of mobieltje
De transistorradio is terug. Maar nu ingebouwd in een mobieltje. SonyEricsson kondigde donderdag twee nieuwe toestellen aan.
http://www.ad.nl/multi-media/article1995818.ece
- Internet drijft tieners tot zelfmoord
LONDEN - 'Slaap zacht, prinses' en 'mooie dromen, engel'. De politie in Bridgend in Wales krijgt rillingen...
http://www.ad.nl/buitenland/article1992651.ece
- $1 miljoen na 50 uur pokeren
ROTTERDAM - Drie dagen Ė 50 uur in totaal Ė had de Deense professioneel pokerspeler Gus Hansen vorige week...
http://www.ad.nl/sport/article1990629.ece

http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Gratis multiplayer ski-game
SkiChallenge 2008 (SC08) is een gratis on-line skigame, dat wereldwijd wordt gespeeld door miljoenen liefhebbers.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=22309
- Een virtueel netwerkje met Wippien
Wippien is zowel een messenger als een programma om een virtueel netwerk (VPN) op te bouwen. Zet met vrienden via internet een netwerkje op.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=22308
- Cd's en dvd's ruilen via internet
Een spotgoedkope manier om aan dvd's en cd's te komen is via MailMyDisc. Hier kun je via ene slim systeem je oude schijfjes ruilen met anderen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=22272


http://www.elektro.be
- Bose Lifestyle V koppelt display los van receiver
Bose voegt een nieuwe telg toe aan zijn bestaande Lifestyle home cinema systemen. De Lifestyle V30 en V20 hebben een afzonderlijk display en een HDMI-aansluiting.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3171
- Logitech diNovo Mini: mini-toetsenbord voor huiskamergebruik
Logitech onthult eind januari een compact toetsenbord dat mikt op mensen die een pc hebben aangesloten op de tv. Handig als je niet met een groot toetsenbord op schoot wil zitten in de huiskamer.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3168
- Handige inbouwhouder voor TomTom Go 720
Tom Tom biedt momenteel een Deluxe Pack aan, dat een Tom Tom Go 720 en een gratis voucher voor een houder bevat.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3172


http://www.computerworld.be/
- Google - Publicis: sterker met twee?
De Amerikaan Google en het Franse Publicis (communicatie- en adviesbedrijf in media-aankopen) kondigden aan dat ze sinds ongeveer een jaar samenwerken. Het akkoord blijft zuiver strategisch en de twee spelers kunnen het contract op elk ogenblik stopzetten.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17765&style=34360
- Nieuwe e-commerce site mikt op personalisatie
Het Belgische e-commerce landschap heeft er een nieuwe speler bij. De nieuwkomer heet Custopolis en biedt personaliseerbare producten (vandaar de naam).
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17764&style=34360
- EU: op zoek naar efficiŽntere vertaalsoftware
De Europese Commissie steunt ontwikkelaars van vertaaltools voor pcís door hen vrije toegang te verlenen tot haar database van meer dan een miljoen vertaalde zinnen in 22 van de 23 officiŽle talen van de Europese Unie.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17762&style=34360http://www.pcworld.be
- Toonlet: ontwerp je eigen stripfiguurtjes
Je hebt wel ideetjes voor een cartoon, maar het tekenen vlot niet zo goed. Geen nood: Toonlet is een do-it-yourself cartoon/stripsite waar je alle nodige hulp aantreft en waar je in een handomdraai je eerste strip tekent.
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/internet/toonlet-ontwerp-je-eigen-stripfiguurtjes.cfm
- Apple MacBook Air: gebakken lucht?
Toen de Apple MacBook Air voorgesteld waren wij onder de indruk. Anderen echter niet: verkeerd concept, bespaard op de verkeerde dingen - de kritiek was niet uit de lucht. Wij laten de critici even aan het woord.
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/mac-news/apple-macbook-air-gebakken-lucht.cfm
- Rock Band en Guitar Hero: iedereen muzikant!
Nieuwkomer Rock Band is net als het al langer bestaande Guitar Hero een grote hit - dat valt althans af te leiden van het aantal songs dat recent verkocht werd voor beide games. Tijd dus om deze dit genre, en dan vooral Rock Band, eens van nader te bekijken.
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/fun--games/rock-band-en-guitar-hero-iedereen-muzikant.cfmhttp://www.digimedia.be/
- Google en Publicis dikke vriendjes: het bureau-charmeoffensief van Google
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5494
- Onderzoek: marketeers ongerust over de gevolgen van de consolidatie in de internationale online reclamemarkt en over de efficiŽntie van hun campagnes
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5493
- 15 jaar SMS: een opmerkelijk groeiverhaal
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5482

http://www.speedzone.be
- Muziek: Paramore - Misery Business
http://www.speedzone.be/artikel/1654_paramore__misery_business.html
- Muziek: Plain White T's - Our Time Now & Hate
http://www.speedzone.be/artikel/1653_plain_white_ts__our_time_now__hate.html
- Film & TV: Wanted - trailer
http://www.speedzone.be/artikel/1653_plain_white_ts__our_time_now__hate.html

http://www.computertaal.info
- My Tiny Life (gratis boek)
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=2168
- Valse USB-sticks
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=2167
- 2008: het jaar van de filter?
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=2166

http://www.tweakers.net
- Hackers voeren openlijk oorlog tegen Scientology Church
http://life.tweakers.net/nieuws/51517/hackers-voeren-openlijk-oorlog-tegen-scientology-church.html
- Marktaandeel pc-games loopt terug
http://life.tweakers.net/nieuws/51507/marktaandeel-pc-games-loopt-terug.html
- Britse rechter blokkeert release Manhunt 2
http://life.tweakers.net/nieuws/51504/britse-rechter-blokkeert-release-manhunt-2.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


BETER ZOEKEN MET GOOGLE: WOORDEN VINDEN IN VREEMDE TALEN MET GOOGLE IMAGE
Beelden zeggen meer dan woorden, en dat is ook waar voor zoekmachines. Weet je niet hoe een jicama eruit ziet? En wat wil corazon zeggen? Geef gewoon het beeld in bij Google Image Search, en het wordt meteen al veel duidelijker.
Let wel op dat je bij de juiste taal-versie van Google gaat zoeken naar je trefwoord. Wij zochten bijvoorbeeld een afbeelding van een fret, een dier, omdat dit onze tuin al enkele weken tiraniseert. Geef je dit woord in google.com in, dan krijg je enkel afbeeldingen te zien van gitaarzettingen. Geef je het in google.be in, dan krijg je wel degelijk afbeeldingen van het roofdier fret te zien.

BETER ZOEKEN MET GOOGLE: EEN AFBEELDING VAN EEN GEZICHT
Wil je het snoetje van Paris Hilton vinden via een zoekopdracht naar afbeeldingen, maar wil je niet een Hilton hotel in Parijs als zoekresultaat krijgen, dan moet je de volgend syntax toevoegen aan je zoekopdracht: "&imgtype=face".
Probeer maar eens het volgende: doe een zoektocht naar "rose", of naar "rose &imgtype=face", dan krijg je heel andere resultaten. Wij hebben deze zoekopdracht uitgetest met Nederlandstalige termen, maar het resultaat kon ons niet bekoren.
http://images.google.com/images?svnum=10&hl=en&q=rose&imgtype=face
http://images.google.com/images?svnum=10&hl=en&q=rose

BETER ZOEKEN MET GOOGLE: DEFINITIES
Een van de simpelste syntaxen, die je nog het meeste informatie kan opleveren over een bepaald onderwerp, is gewoon "define:trefwoord". Daarmee krijg je van verschillende sites, o.a. wikipedia, een definitie van dat bepaalde woord.
http://www.google.com

BETER ZOEKEN MET GOOGLE: REKENEN MET GOOGLE
Google is niet alleen voor het omzetten van maten en gewichten bruikbaar, het is een heuse rekenmachine. Tik eender welke rekenkundige bewerking in Google in, zoals 2+4, klik op enter, en je krijgt het antwoord. Zo moet je voor simpele bewerken niet meer op zoek gaan naar de rekenmachine op je computer!
http://www.google.com

'BESCHERMDE' AFBEELDINGEN KOPIËREN
Vrijwel elke internaut is vertrouwd met het kopiŽren van een beeld via het indrukken van de rechtermuisknop, en dan "Afbeelding opslaan als". Sommige webmasters laten dat niet toe. Daar bestaan echter andere manieren om dat wèl te kunnen. Computer!Totaal legt het je haarfijn uit! [Nederlands] [Lode]
http://www.computertotaal.nl/web/Artikelpaginas/Cursus-artikel/Beschermde-afbeeldingen-kopiren.htm

TIPS VOOR WEBWERKERS: HOE KUN JE JE BEZOEKERS VRIENDELIJK BEGROETEN?
Je ziet weleens van die sites die iets extra's hebben ingebouwd zoals een klokje of datum zodat de huidige tijd of datum wordt getoond. Er bestaat ook zoiets als een welkomstwoord dat de bezoeker aanspreekt met Goedemorgen, Goedemiddag of Goedenavond in combinatie met een kalendertje.
Wat je daar voor nodig hebt is een script dat weet wanneer het ochtend, middag of avond is. Wil je dit op je site? Kopieer dan de volgende code en plak deze in de body van je site.Uiteraard kun je de welkomsttekst in het script aanpassen zodat je het wat meer persoonlijk kunt maken. Bijvoorbeeld. In plaats van alleen 'Goedemorgen' zou je kunnen zeggen "Goedemorgen, welkom op www.jouwdomeinnaam.com". Eventueel kun je ook de tijden aanpassen.
René van Vroonhoven, Alphamegahosting

Voor deze rubriek danken wij
Jack Nooijens (mirror website) http://www.digiweetjes.nl.tt/
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
voor hun hulp nu of in het verleden.Van alles halen, (bijna) niets betalen...TWEAKNOW REGCLEANER STANDARD
Windows all - Freeware
Een progje om je register op te schonen. Het register is het hart en de ziel van je systeem, en het bevat allerlei informatie die bepaalt hoe jouw Windows eruit ziet en hoe het zich gedraagt, en hoe de toepassingen op jouw computer geconfigureerd worden. Na een tijdje bevat het register echter dode links, overbodige informatie, enz, en dat kan je systeem erg vertragen. Dit progje zorgt ervoor dat je systeem terug wat opgepept wordt. (Tip: Pascal)
http://www.tweaknow.com/RegCleaner.html

MUZIEK OPNEMEN VAN JE PC
Windows - freeware
Wat je hoort op je pc, kan je ook opnemen in mp3- of wav-bestand, met dit gratis progje! Het is wel even zoeken hoe je de beste kwaliteit verkrijgt, maar dat leer je snel. [Engelstalig](Tip: Lode)
http://www.mp3mymp3.com/

VIDEOSPIN: ZELF FILMPJES MAKEN
Windwos - freeware
Een tool om zelf een filmclips te maken. Je kan namelijk je eigen video's, foto's combineren met muziek, er titels en overgangen bij monteren, en ze naar het web uploaden. Een gratis vervanger voor Pinnacle, zij het met iets minder functies (Bron: Wim W)
http://www.videospin.com/

BETTER GMAIL
Firefox extensie - freeware
Een plug-in voor de Firefox browser, die ervoor zorgt dat Google Reader, de online rss-feedreader van Google, verwerkt wordt in je Gmail. Deze nieuwe versie zorgt ervoor dat tools, die door een update van Gmail verwijdert moesten worden, terug werken, en bovendien in een nieuw kleedje gestoken werden. Deze nieuwe gebruiksinterface maakt de overgang tussen Gmail en Reader haast naadloos.
http://www.download.com/sort/3150-11745_4-0-1-6.html?tag=dl-blog
http://www.webware.com/8301-1_109-9853878-2.html

STICKIES: DIGITALE POST-ITS
Win98/2000/ME/XP/Vista - 975,5 KB - freeware
Handig: virtuele plakbriefjes voor je desktop, om nooit meer iets te vergeten. Gewoon iets neerschrijven op zo'n nota, op je desktop plakken. Je kan bij de instellingen o.a. aangeven of zo'n briefje altijd op de voorgrond moet zijn of niet, je kan je stickies ook "te slapen" leggen, om ze dan later weer wakker te maken.
Wie Vista heeft: dit OS heeft een gelijkaardige tool.
http://www.chip.de/downloads/Stickies-6.5a_12994244.html

AUTOSTITCH: PANORAMA'S MAKEN
Win98/2000/ME/XP - 1.0 MB - freeware
Met dit progje kan je op erg simpele wijze een 360° panorama maken van verschillende foto's. Gewoon de foto's in het progje laden, en het progje doet de rest. Via "Opties" kan je aan enkele instellingen sleutelen.
http://www.chip.de/downloads/Autostitch-2.2_16499041.html

WARSOW 4.0
WIndows 2000/XP/Vista - 159 MB - freeware
Een multiplayer first-person shooter in de stijl van Quake: in een cartoon omgeving kan je online vechten tegen je vrienden of onbekenden. Je kan kiezen uit verschillende wapens, enz. Er is ook een versie voor Linux en Mac gebruikers.
http://www.chip.de/downloads/Warsow-0.4_20094435.html

ENGBOO
WIndows 98/2000/ME/XP - 42,9 MB - freeware
Nog een game, ditmaal in een Diablo-stijl. Egoboo brengt je naar een bont gekleurde fantasiewereld waar je uiteraard de nodige monsters moet verslaan!
http://www.chip.de/downloads/Egoboo-2.7.5_29400895.html

VRIJDAG MACDAG: FLOCK, DE SOCIALE BROWSER
Mac OS X 10.4 - 20,25 MB - freeware
Deze op Mozilla gebaseerde browser bevat een zijvak waarin je de evolutie van je vrienden in de sociale netwerken kan volgen. Flock's interface versmelt met sites zoals Facebook en Flickr.
http://www.download.com/Flock/3000-2143_4-10799113.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: ADIUM
Mac OS X 10.4 - 19,47 MB - freeware
Dit is een chatprogramma waarmee je met je vrienden kan praten in verschillende andere instant messaging systemen. Deze versie bevat verbeterde tabs en enkele andere kleine verbeteringen.
http://www.download.com/Adium-X/3000-2146_4-10281562.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.Het laatste woord....Lezer Anton Haakman vraagt naar uw ervaring met het programma "SPywarePro".
<<<
Geachte redactie,

Misschien kunt u de volgende vraag over mogelijk bedrog voorleggen aan uw lezers:

Vanwege problemen met stylesheets in websites, suggereerde de medewerker van de helpdesk van mijn computerleverancier dat die problemen het gevolg konden zijn van spyware.
Ik gebruik al verscheidene gratis antispyware en anti-malware programma`s , maar die vinden geen ernstige malware. Ik belandde al zoekend bij een site waar ik gratis op malware kon scannen: www.spywarepro.org.
Heel snel vond dat programma tientallen ernstige besmettingen, die ik alleen kon verwijderen door het programma te kopen. Ik kocht het maar en het leek alles schoon te maken.
Omdat sommige utilities in het programma niet werkten, stuurde ik een email naar hun support: support@spywarepro.org. Ik kreeg geen antwoord.
Ik bekeek de pagina www.spywarepro.org. nog eens. Er werden niet alleen dankbetuigingen vermeld, maar ook prijzen. Maar toen ik op de links van de prijzen klikte, werd ik verwezen naar het setup programma van spywarepro.

Toen ik een week later het programma weer een scan liet uitvoeren, vond het niets. Andere programma`s vonden wel vrij ernstige besmettingen.
Ik voel me bedrogen en vraag me af www.spywarepro.org een serieus programma is of oplichting. Wie weet er meer van?
Bij voorbaat dank voor het plaatsen van deze vraag.
Met vriendelijke groeten,
Anton Haakman
>>>
Anton is hierover een thread opgestart op het forum van het Engelstalige PC WOrld:
http://forums.pcworld.com/thread/26177
Heeft nog iemand ervaring met dit progje?

Reacties kan je zenden naar de redactie (redactie@netties.be)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Verleden week vroegen wij jouw reactie op het artikel "Het olifantengeheugen van het internet". LEzer H. stuurde het volgende:
<<<
DE PROBLEMATIEK VAN HET OLIFANTENGEHEUGEN VAN HET INTERNET
Moet er een vervaldatum komen voor de data die op het internet gezet worden? Een rechter gespecialiseerd in media, ook professor aan Harvard, vindt alvast van wel, om de burger te beschermen tegen de negatieve gevolgen wanneer zijn privé-gegevens online prijs gegeven worden. Je kent immers de verhalen: een jongere zet in zijn jeugdige overmoed beelden van een uit de hand gelopen fuif online, en jaren later blijven die beelden hem/haar achtervolgen bij het zoeken naar een job.
Het internet maakt inderdaad het haast onbegrensd verzamelen en bewaren van gegevens mogelijk. Terwijl de mens zelf na een tijdje bepaalde dingen gaat vergeten, onthoudt het internet minutieus alles, voor altijd. "Het internet vergeet niet, maar men kan het doen vergeten", aldus ene Thilo Weichtert in een vraaggesprek met het Duitse Pressetext. En daarom deze vraag om een vervaldatum toe te passen op de gegevens die op het internet geplaatst worden.
En volgens het artikel bij Pressetext, zou het praktisch uitwerken van zulke vervaldatum niet eens een probleem zijn, mar technologisch best mogelijk zijn. En wat denk jij?
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=080115003
>>>
===> Ik ben hier voor. Immers, een mens verandert in de loop der jaren.
Reacties worden genuanceerder, interessegebieden veranderen vaak.
Bekend voorbeeld is de werkgever die bij 'n sollicitatie speurt naar 'uitspraken' van de sollicitant.

In sommige gevallen kun je natuurlijk zelf actie ondernemen.
Zo heb ik vorig jaar Intermediair (www.intermediair.nl) verzocht om het verwijderen van een door mij, op zich vrij onschuldige reactie, te verwijderen.
Men heeft dit toegezegd en keurig uitgevoerd.
Het duurt natuurlijk wel even voordat zo'n verwijderde reactie via zoekmachines niet meer te vinden is.

Gr. Harold

nb. Ďk wens je bij deze alsnog een succesvol en vooral gezond jaar!
Het blijft geweldig wat jullie iedere week weer presteren!!

>>>
Bedankt, H.
~~~~~~~~~~~~~~
En lezer Joppe komt nog terug op de site waar je jezelf kan omvormen tot een elfje:
--
In onze vorige editie (voor Kerstmis dus) hadden wij het over een leuke site waarin je jezelf kon omvormen tot een medewerker van de Kerstman, een Elf dus. Wij spoorden onze lezers aan om het eens uit te proberen. En lezer Danny deed het, en stuurde ons deze link:
<<<
Hey, ik heb mezelf juist een Elf gemaakt. Probeer het maar uit door op de link hieronder te klikken.
http://www.elfyourself.com/?id=1427930522
>>>
<<<
deze link werkt dus niet meer (kerst is voorbij)
maar hier een nieuwe
http://www.huettengaudi.de
>>>
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

En medewerker Dave heeft een oplossing van lezer Marc uit vorige editie:

<<<
Deze week een vraagje van lezer Marc:

Hi, Enkele jaren geleden had ik op millenium een programma waarmee ik in mijn bibliotheek van 300.000+ afbeeldingen dezelfde afbeeldingen kon laten filteren en laten displayen om zelf te kiezen welke ik wou houden. Het was een programma dat ik had gekocht, maar door XP te installeren kon ik dit niet meer gebruiken wegens niet compatibel.
De naam van het programma ben ik dus volledig kwijt.
Ik heb al verschillende programma\'s geprobeert, laatste was Dupeguru picture edition, maar die lijkt zich te verslikken in de hoeveelheid afbeeldingen.
Mocht er iemand een idee hebben hoe het programma heet of een snel werkend alternatief kennen , zou ik dit ten zeerste op prijs stellen. Mvg, Marc
>>>>

<<<
Kheb es zitten googlen en mss zijn deze wel iets voor Marc..
- Dup Detector dient om dubbele foto bestanden te zoeken/verwijderen (met preview); http://www.freeware-guide.com/rareware/DupDetector.html
- DupeLocater zoekt alle dubbele bestanden (multi extensies) zelfs MP3.
Maar pas op!!! Gebruik dit programmaatje NIET om te zoeken naar dubbele bestanden in je Windows-map, program files-map, of wat maar ook je systeembestanden betreft.
Wel gebruik je die om bijvoorbeeld de map mijn documenten te doorzoeken en andere (externe) partities, USB-sticks,..enz op media.
Uitleg hoe het te gebruiken/tips: http://forums.breekpunt.nl/forums/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=33915&whichpage=1&SearchTerms=TIP,Dubbele,bestanden

2e optie (lijkt het meest op de omschrijving): http://www.freeware-guide.com/rareware/DupDetector.html

3e optie http://www.download32.com/moleskinsoft-clone-remover-free-i32492.html

>>>
Bedankt, Dave!
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Al werkt de netties-redactie nog zo snel, het nieuws achterhaalt haar wel!