Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 24/1/2008 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 12
Nummer 533 van 19/1/2008

Gegroet lezer,

Akelig weer, veel wind en regen Ė thuis vertrekken als het nog donker is, 's avonds thuis komen als het reeds donker is... Het wordt tijd dat de lente eraan komt!

Deze week weer wat onheilspellende verhalen over beveiliging, de evolutie van DRM (die gelukkig stilaan aan het verdwijnen is, althans op muziekbestanden), en enkele mooie nieuwe initiatieven op het internet. Voor elk wat wils dus!

Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
SECOND LIFE VERBANT BANKEN
Het was een hele tijd stil rond Second Life, maar de virtuele wereld draait nog altijd door, en ook de commercie die er plaats heeft. En daarvan is er heel wat - het lijkt soms zelfs dat die hele Second Life alleen maar in het leven geroepen is om dingen te kunnen verkopen, niet om de internaut te amuseren, of zijn creativiteit aan te moedigen...
Om al die commercie in goede banen te leiden, waren er in Second Life banken opgericht. Daar konden de inwoners van SL dan geld deponeren waarvoor zij interest kregen. En vermits de Linden dollars, de officiŽle munt in SL, ook tegen echte dollars omgewisseld kunnen worden, mag je veronderstellen dat de eigenaars van die virtuele banken het equivalent van die spaargelden in dollars zouden deponeren bij echte banken, om dan de interest te kunnen uitkeren. Maar dat bleek niet altijd het geval te zijn en sommige van die banken slaagden er dan ook niet om de beloofde interest uit te kunnen keren. Meer nog: in augustus ging één van de virtuele banken, Ginko Financial, zelfs failliet en nam het al de spaargelden van de SL inwoners mee in de put.
De beheerders van Second Life, Linden Lab, die zich normalerwijze afzijdig houden van zulke gebeurtenissen, hebben echter besloten in te grijpen, en besloten verleden week dat er in deze virtuele wereld enkel nog plaats is voor banken die ook in de échte wereld bestaan. De banken, die enkel virtueel bestaan, krijgen tot 22 januari de tijd om alle spaargelden terug te teven aan de klanten. Als daar maar geen virtuele beurscrash van komt!
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080111-second-life-banks-banned-run-on-banks-begins.html

DRM WORDT VERVANGEN DOOR WATERMERK?
Je hebt het kunnen lezen: een voor een stappen de platenmaatschappijen af van de gehate kopieerbescherming (DRM of Digital Rights Management) die verhindert dat je zou kunnen doen met je muziek wat jij wil. Het begon met EMI dat DRM-vrije songs aanbood via iTUnes, en later volgden de andere platenmaatschappijen.
Maar dat wil niet zeggen dat de muziekindustrie nu zomaar de strijd tegen piraterij opgegeven heeft. Neen, er wordt immers druk nagedacht over een andere technologie die piraterij en het massaal verspreiden van songs via P2P netwerken moet tegengaan: het gebruik van een watermerk. Zo'n watermerk zou je niet verhinderen om te doen met de muziek wat jij wil (overzetten op zoveel van je eigen toestellen als je maar wil bijvoorbeeld, rippen en branden, enz), en het zou je dus niet hinderen in een grenzeloos genieten van je muziek. Het zou echter wel informatie bevatten over waar en door wie de song aangekocht werd, en als zo'n song dan op een P2P netwerk aangetroffen wordt, zouden speurders van de antipiraterij-organisaties kunnen nagaan van wie de song afkomstig is.
Nu, eerlijk gezegd zijn wij wel te vinden voor het watermerken van muziek. Die hindert je enkel wanneer je foute dingen gaat doen met je muziek - blijf je je netjes aan de wet houden, dan vormt zo'n watermerk geen enkele beperking. Maar volgens dit artikel bij Wired zijn er toch voorvechters van de privacy die vragen stellen bij deze watermerken. Zij vrezen namelijk dat dit ervoor zou zorgen dat ISP's voortaan verplicht zouden worden om muziek te filteren op basis van die watermerken. Spijkers op laag water zoeken, als je het ons vraagt. Maar lees zelf, bij Wired.
http://www.wired.com/entertainment/music/news/2008/01/sony_music

IN DE BAN VAN GOOGLE
Hoeveel macht Google heeft, en of wij ons niet eens ernstig moeten beraden of dit nog wel gezond is, mag blijken uit volgend bericht. Verleden week gingen de aandelen van IncrediMail, een IsraŽlisch bedrijf dat een erg populaire maildienst aanbiedt en 10 miljoen actieve gebruikers heeft, met 40% naar beneden, nadat het bedrijf moest bekennen aan de beleggers dat het uit het Google Adsense programma gezet was.
Zoals je weet treedt Google als advertentie-makelaar op bij AdSense: uitgevers (zoals netties) plaatsen advertenties op hun website die afkomstig zijn van adverteerders die zich ingeschreven hebben op het netwerk; Google is de middelman, incasseert de kosten voor de advertentie bij de adverteerder, en geeft een groot deel daarvan aan de uitgever waar de advertentie verscheen.
Natuurlijk is het mogelijk voor de webmaster die een Google advertentie op zijn site heeft staan, om zelf extra te gaan klikken op die advertenties, en zo wat meer geld binnen te rijven. In dat geval spreken we van click-fraude. Maar dat wordt erg streng afgestraft door Google, en de uitgever wordt dan (tijdelijk) verbannen door Google.
Of dit het geval was bij IncrediMail, dat weten wij niet: noch Google, noch IncrediMail laten iets los voor de reden van de verbanning. Feit is wel dat IncrediMail een belangrijk deel van haar advertentie-inkomsten zal moeten missen, en nu naarstig op zoek is naar een alternatieve adverteer-makelaar.
http://www.fool.com/investing/general/2008/01/11/banned-by-google.aspx

PLUGGD: EEN NIEUWE MANIER OM MEDIACONTENT TE DOORZOEKEN
Er zijn heel wat zoekmachines te vinden op het internet, maar Pluggd is toch wel apart. Deze zoekmachine wil namelijk de manier waarop jij naar media content zoekt op het internet compleet overhoop gooien.
Pluggd focust zich immers niet op het tekstgebaseerde web, maar op audio en video content, en bezorgt jou de tools om de content te vinden die je hebben wil. Zo is er HearHere en SeeHere, twee technologieŽn om resp. audio en video te doorzoeken in podcasts, zodat je naar het gewenste fragment in een uitzending kan overspringen. Pluggd maakt hiervoor gebruik van een erg uitgebreide verzameling podcasts.
Om van deze nieuwe webdienst gebruik te kunnen maken, moet je je eerst registreren. Daarna kan je je eigen favoriete speellijstjes maken en die delen, jezelf abonneren op podcasts, die downloaden om ze te bekijken of beluisteren op je iPod of andere MP3 player, en zien wat anderen kiezen.
Eens je een podcast gedownload hebt, en je wil op zoek gaan naar een bepaald woord in die uitzending, moet je gewoon het trefwoord invullen in de zoekbalk; onderaan verschijnt er nu een hittemap, die het punt aangeeft waar dit woord of deze zin voorkomt. Met je cursor kan je de overeenkomstige plaatsen bekijken en aanklikken als je iets wil bekijken of beluisteren.
http://www.pluggd.com/

NOGMAALS AUTEURSRECHTEN
Dat sommigen haast belachelijk doen wanneer het gaat om auteursrechten, dat mag dit verhaal nogmaals aantonen. De leden van een clubje, Black Mustang Club, een forum rond auto's van dat merk, wilden een kalender maken met daarop foto's van de auto's van hun leden. Daarvoor deden zij beroep op de diensten van het bedrijf CafePress. De foto's werden opgestuurd, de lay-out werd in orde gemaakt, mar... CafePress stuurde de melding dat de foto's van de Fords niet gedrukt mochten worden. Want niet alleen het Ford logo, niet alleen het Mustang logo, maar ook auto's in hun geheel zijn een handelsmerk van Ford, zo heet het, en mogen niet gereproduceerd worden, zonder toelating van Ford.
Toch wel erg: dan is er een groepje enthousiastelingen die hun Ford vol trots willen tonen aan de buitenwereld, en dan is er Ford die deze mensen van zich vervreemdt door op die enge definitie van auteursrechten te staan....
http://www.boingboing.net/2008/01/13/ford-car-owners-are.html

ZIN OM MEE TE SPELEN MET DE FOO FIGHTERS?
Het internet als talentenjacht: waarom niet? De rockband The Foo Fighters doet een oproep naar muzikanten om een fragment van 60 seconden in te sturen waarop zij een solo spelen; deze fragmenten zullen dan beoordeeld worden door een jury, en de winnaar mag live spelen met de band later dit jaar.
Eigenlijk wil de band het eerste user-generated orkest samenstellen, en daarbij gebruikt het YouTube en MySpace om de kandidaten te werven.
http://www.youtube.com/profile?user=mygrammymoment

TIENER UIT LA LOUVIÈRE IN COMA NA LANGDURIG GAMEN
Het was verleden week groot nieuws: een jongen van 15 uit La Louvière was ineen gestuikt nadat hij meerdere dagen aan een stuk aan het gamen geweest was, en was pas na 24 uren terug uit coman gekomen in het hospitaal. De jongen had, om zo lang mogelijk het World of Warcraft te kunnen spelen, liters koffie en energiedrankjes tot zich genomen.
Onmiddellijk werden er weer alarmerende berichten de wereld ingestuurd van de gevaren van verslaving aan games. Een deskundige van het centrum voor verslavingen verklaarde dat er onderzoek zou moeten komen naar zulke verslavingen, en wees er ook op dat een verslaving aan games niet meteen duidelijk is aan de buitenwereld: de betrokkene zit netjes braaf op de kamer, achter zijn/haar computer, en stoort zijn omgeving niet.
Maar toch kunnen wij ons niet van de indruk ontdoen dat er toch een verantwoordelijkheid ligt bij die omgeving; en alhoewel het niet gemakkelijk is om, zoals in dit geval, jongeren van 14, 15 nog te controleren, mag men zich niet afwenden van een mogelijke verslaving, onder het mom dat het kind toch braaf is en men er geen last van heeft. In dit geval, zo weet Het Nieuwsblad op Zondag te melden, had de moeder, die sinds de dood van haar man haar vijf kinderen alleen moet opvoeden, wel degelijk getracht om de jongen van zijn computer weg te halen, maar dan werd hij agressief...
http://www.chip.de/news/World-of-Warcraft-bis-zum-Umfallen-gespielt_30093048.html
http://www.demorgen.be/dm/nl/991/Multimedia/article/detail/131178/2008/01/12/Tiener-in-ziekenhuis-door-te-veel-games.dhtml

DE PROBLEMATIEK VAN HET OLIFANTENGEHEUGEN VAN HET INTENRET
Moet er een vervaldatum komen voor de data die op het internet gezet worden? Een rechter gespecialiseerd in media, ook professor aan Harvard, vindt alvast van wel, om de burger te beschermen tegen de negatieve gevolgen wanneer zijn privé-gegevens online prijs gegeven worden. Je kent immers de verhalen: een jongere zet in zijn jeugdige overmoed beelden van een uit de hand gelopen fuif online, en jaren later blijven die beelden hem/haar achtervolgen bij het zoeken naar een job.
Het internet maakt inderdaad het haast onbegrensd verzamelen en bewaren van gegevens mogelijk. Terwijl de mens zelf na een tijdje bepaalde dingen gaat vergeten, onthoudt het internet minutieus alles, voor altijd. "Het internet vergeet niet, maar men kan het doen vergeten", aldus ene Thilo Weichtert in een vraaggesprek met het Duitse Pressetext. En daarom deze vraag om een vervaldatum toe te passen op de gegevens die op het internet geplaatst worden.
En volgens het artikel bij Pressetext, zou het praktisch uitwerken van zulke vervaldatum niet eens een probleem zijn, mar technologisch best mogelijk zijn. En wat denk jij?
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=080115003

MALWARE BEVECHTEN DOOR ZE AAN DE SCHANDPAAL TE HANGEN
Ach, we lijken wel in een filosofische bui! Dit artikel gaat namelijk over een andere theorie, dat men het beste de sites kan bestrijden die malware verspreiden, door er zoveel mogelijk over te publiceren. Deze theorie werd geponeerd door een groep vrijwilligers, de Shadowserver Foundation, die de activiteiten van het Russian Business Network in het oog houdt, een groot knooppunt van crimeware. RBN is in alle geval al het levende bewijs dat deze theorie deugt: nadat het bestaan ervan wereldwijd bekend gemaakt werd afgelopen november, verdween de groep van het internet.
Volgens de groep vrijwilligers is het trouwens niet het publiceren in gespecialiseerde tech-magazines dat de aanzet vormt tot het verdwijnen van zulke malwarebedrijven, maar meer algemene pers, zoals de Washington Post en Wired.
Meer over de snode daden van RBN en het werk van de vrijwilligers in dit artikel van PC World.
http://www.pcworld.com/article/id,141329/article.html?tk=nl_dnxnws

STEVE JOBS' TOESPRAAK ZENDT SCHOKGOLVEN DOOR WEB
Even deze titel verduidelijken: het is niet de inhoud van de toespraak van Steve Jobs, ter gelegenheid van de Macworld conferentie in San Francisco die voor een storing van sommige diensten gezorgd heeft, wel het simpele feit dat Jobs een toespraak hield. De week tevoren was er de CES beurs, waar honderden fabrikanten stonden met nieuwigheden, maar die belangstelling kon echt niet op tegen de nieuwsgierigheid die gegroeid was naar wat Steve Jobs dit jaar zou aankondigen. Verschillende blogs brachten de toespraak van Jobs rechtstreeks: ijverige mannetjes en vrouwtjes zaten er in de conferentieruimte en noteerden alles op hun laptop, en stuurden die informatie, eventueel met foto, meteen door naar hun redactie of zetten die rechtstreeks online.
Dit jaar werd er trouwens niet alleen uitgekeken naar de blogs zoals Gizmodo, Engadget en andere onafhankelijke verslaggevers, om te horen/zien wat zij te zeggen hadden. Verwacht werd dat dit jaar Twitter een grote rol zou spelen bij de verslaggeving, omdat je daar in korte sms-boodschappen een bericht naar een hele schare volgelingen kan sturen. Die verwachtingen kon Twitter echter niet inlossen, want de dienst ging plat op de buik, vlak voor de aanvang van de Keynote van Jobs. En dat terwijl er in de afgelopen maanden vaak gezegd werd dat Twitter, naast sms, uitgegroeid is tot een betrouwbaar communicatiemedium om ook bij noodsituaties te gebruiken...
Meer bij CrunchGear, Mashable, TechMeme.
http://www.techmeme.com/080115/p94#a080115p94

IS EEN BESTAND IN EEN "GEDEELDE FOLDER" STOPPEN ECHT DELEN?
Een interessante vraag, die gesteld wordt door EFF, Electronic Frontier Foundation, een organisatie die de rechten van de gebruiker wil verdedigen in het digitale tijdperk. Het gaat namelijk over het feit dat in het verleden gebruikers veroordeeld zijn omdat zij 'betrapt' werden op het stockeren van muziekbestanden in gedeelde mappen, terwijl er nooit echt bewezen werd dat er een daadwerkelijke ruilen via P2P netwerken plaatsvond.
Het EFF stelt die vraag naar aanleiding van een proces dat in de VS van start gaat, en waarbij een familie uit het Amerikaanse Scottsdale in beroep gaat tegen een eerder vonnis, waarin het veroordeeld werd voor het illegaal verdelen van 2.329 MP3's. In dat eerdere proces oordeelde de rechter immers dat het feit dat deze bestanden zich in de gedeelde muziekmap bevonden van het Kazaa-programma, bewijs was dat de beklaagden de intentie hadden om deze bestanden te delen, en dat er geen verder bewijs nodig was dat de ruil ook werkelijk plaatsgevonden had.
Een toch wel pertinente vraag, en wij kijken dan ook uit naar het oordeel van de rechter in beroep. Meer achtergrond over de zaak vind je bij BetaNews.
http://www.betanews.com/article/EFF_argues_placing_files_in_Shared_Folder_isnt_sharing/1200420587

EVEN SCHRIKKEN: TROJAANTJES EN HACK AANVALLEN
We kunnen het echt niet laten - niet omdat wij leedvermaak hebben om je met allerlei onheilspellende berichten te overstelpen, maar wel omdat we je eraan willen herinneren dat je altijd zoooooo voorzichtig moet zijn op het internet...
Dus: hier volgen twee berichtjes over onheilspellende hackers en malware. Het eerst gaat over een nieuw Trojaantje, dat de gegevens van je bankinformatie kan stelen, doordat het die gegevens onderschept vooraleer zij versleuteld naar de website van de bank verstuurd worden. Die 'blote' gegevens worden dan naar een database verstuurd die de slechterik ergens ter wereld bijhoudt. Meer over dit gevaar bij PC World (1)
Het tweede gevaar is afkomstig van één enkele bende, die al meer dan 10.000 websites besmet zou hebben, door middel van een advertentie op die site. De advertentie zelf is afkomstig van de webserver van een adverteerbureau dat meer liefst 14 miljoen banners op andere websites plaatst. Wie dus een legitieme site bezoekt, waar zo'n besmette banner voorkomt, het risico loopt om besmet te worden. Wat wij eigenlijk wel best griezelig vinden... Ook hier weer een artikel afkomstig van PC World (2)
http://www.pcworld.com/article/id,141364/article.html?tk=nl_dnxnws
http://www.pcworld.com/article/id,141358/article.html?tk=nl_dnxnws

WORD MINI-WELDOENER
Koester je al langer het idee om iets voor de mensheid te doen, om liefdadigheidsprojecten te financieren, maar het je niet echt een dikke bankrekening? Dan moet je Kiva.org eens proberen. Dit systeem werd mede ontworpen door Premal Shah, voormalig product manager van PayPal, en werkt ook met kleine bedragen, die je dan leent (vanaf 25$) aan een ondernemer ergens ter wereld.
Het systeem is simpel: je logt in, je kiest een project uit dat je bevalt, en je leent 25$ of meer die je betaalt met je kredietkaart of vanuit je PayPal account. En na een afgesproken tijd krijg je die 25$ terug. In principe uiteraard, want soms kan degene die de lening ontvangen heeft niet terugbetalen, omdat het project niet gelukt is, of gewoon was het een oneerlijke persoon. Maar dat blijkt eigenlijk nog best mee te vallen, want volgens gegevens zou 99,67% van de leningen netjes terugbetaald worden.
Wie de personen of projecten zijn die deze lening ontvangen? Wel, dat zijn meestal kleine ondernemers in ontwikkelingslanden , voor wie die 25$ een heel bedrag is. Voor een schrijnwerker in Ecuador kan dat bijvoorbeeld het verschil betekenen tussen het huren van materiaal voor het uitoefenen van zijn stiel, of het kunnen aankopen.
Een mooi initiatief!
http://www.kiva.org/about/what/
http://www.news.com/8301-9373_3-9852023-55.html?tag=head

IS DE GPS VERANTWOORDELIJK BIJ EEN ONGELUK?
Wij hadden het enkele dagen geleden over een vreemd voorval, waarbij een automobilist met zijn wagen op de treinsporen beland was, hij zijn auto niet meer kon draaien, en hij de vlucht nam - zijn auto achterlatend, die dan door een trein aangereden werd. De man stak de schuld voor het ongeval op zijn gps, die hem gezegd had die weg te nemen.
En hierbij rijst een interessante vraag: kan een gps verantwoordelijk gesteld worden indien er door zijn toedoen iets misloopt? Gaan we in de toekomst een resem processen zien waarbij bedrijven zoals TomTom en Garmyn aangeklaagd worden, omdat de automobilist, door het volgen van de instructies, schade geleden heeft? Dat kan om allerlei schade gaan: een vrachtwagen die langs te smalle wegen gestuurd wordt, een automobilist die op weg is naar een jobinterview maar onderweg klem rijdt, enz.
Uiteraard zullen er wel speciale voorwaarden staan in de gebruikerslicenties van het gps-toestel die de verantwoordelijkheid van de maker van toestel en software beperken. Maar die voorwaarden zijn slechts zo deugdelijk als het eerste proces waarin de rechter bepaalt of zij door de beugel kunnen of niet...
Meer achtergrond over deze vraag bij CNet.
http://www.news.com/2010-1033-6226346.html?part=dtx&tag=npro&tag=nl.e433

CYBER-SPIONAGE NU OOK EEN ZAAK VOOR BEDRIJVEN
Volgens experts van het befaamde SANS instituut, een van de toporganisatie op vlak van IT beveiliging, neemt cyberspionage steeds meer toe. Er waren al de gevallen bekend van spionage tussen regeringen. Zo hebben onlangs de VS en China elkaar er wederzijds van beschuldigd hack-campagnes te voeren met de bedoeling strategische informatie te ontfutselen. Waarnemers geloven dat zulke cyberspionage praktijken ook aan het overwaaien zijn naar de privésector, en daar nog meer gebruikt zullen worden.
Zo zouden bedrijven die in onderhandeling zijn over een partnership, hackers kunnen betalen om op het netwerk van de ander rond te snuffelen, en gevoelige informatie in handen te krijgen, om die dan bij de onderhandelingstafel te kunnen gebruiken.
Het overwaaien van cyberspionage naar de bedrijven heeft nog een belangrijk gevolg: sommige personen (kaderleden, IT-managers enz) worden plots het doelwit van hacks, phishing aanvallen en pogingen om de identiteit te stelen, en deze personen zijn meestal niet in staat om zich te verdedigen. Het was verleden jaar trouwens een trend dat diefstallen van laptops bijvoorbeeld niet meer gericht waren op de laptop zelf, maar specifiek op de inhoud van die laptop. Zo werden kaderleden in het afgelopen jaar het doelwit van diefstallen van hun laptop in Starbucks, enz.
Een beangstigend fenomeen. Meer daarover bij Networkworld;
http://www.networkworld.com/news/2008/011608-cyber-espionage-b2b.html?netht=rn_011608&nladname=011608dailynewspmal
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


EYECLOPS BIONICAM
Een leuk idee voor het jonge volkje, dat de wereld eens wat van dichterbij wil onderzoeken: de Eyeclops Bionicam. Dat is een camera in de vorm van een oog, die bovenop een soort rups lijkt te zitten, en die via de USB verbonden kan worden met de pc. Via deze camera kan je beelden tot 400 keer uitvergroten - en zo griezelige dingen ontdekken: vieze stofmijten, bacteriŽn die in het water rondzwemmen, enz. Wat deze camera voor heeft op zijn voorgangers, is dat er ook een ingebouwd LCD schermpje inzit, dat op batterijen werkt, zodat de kids de camera kunnen meenemen om mobiel op onderzoek uit te gaan.
Nog een interessant gegeven: je kan dit toestel ook in een camera modus gebruiken, wat je toestaat om de ingebouwde flash te activeren, en zo opnames te maken bij minder goede lichtomstandigheden. Die foto's en de filmpjes die met de camera gemaakt worden kunnen via de USB poort naar de computer gezet worden, waar zij geprint kunnen worden, of per mail verstuurd nar vrienden. Op groot beeld vertonen, op de tv, dat kan ook.
Beschikbaar in de herfst van dit jaar, en naar onze mening warm aanbevolen voor alle ouders die de ontluikende wetenschapper in hun kinderen willen aanmoedigen.
http://news.digitaltrends.com/news/story/15407/look_deep_with_the_eyeclops_bionicam

DE OCEAAN ALS WATERKOELER
Een startend bedrijf uit Silicon Valley komt af met een vernieuwend idee: een vloot vrachtschepen inzetten als drijvende datacentra. Het voordeel? Het water zou gebruikt worden voor de koeling van de servers. Daardoor zou, volgens IDS, tot 30% bespaard kunnen worden op de energierekening.
Het bedrijf, International Data Security, koopt hiervoor afgedankte schepen op die normalerwijze gesloopt zouden worden. Hij stuurt ze echter naar een droogdok, om ze om te bouwen, want zij zullen niet alleen computers aan boord krijgen voor data op te slaan als SAN (Storage Area Network) en NAS (Network Attached Storage), maar ook om privékantoren te bevatten, overnachtingsmogelijkheden, enz.
Het eerste schip zou al begin april online moeten gaan, en het zou aanmeren aan Pier 50 in San Francisco. Elk schip zou ongeveer 18.500 vierkante meter groot zijn, en IDS is van plan in totaal 50 schepen wereldwijd in te zetten, waarvan 22 in Noord-Amerika.
Meer over de plannen van het bedrijf in dit PDF document.
http://www.teamsilverback.com/wordpress/wp-content/uploads/2008/01/ss-pacific-star-fact-sheet2-0.pdf
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080114-new-startup-looking-to-set-up-floating-data-centers.html

EN NU IETS HELEMAAL ANDERS
Dit artikel is niet bestemd voor minderjarigen - je zou er namelijk eens rode oortjes van kunnen krijgen. Het gaat namelijk om een gsm-accessoire, voor de heren, dat hen een "aangenaam gevoel" geeft wanneer het mobieltje belt: de VibraExciter.
Dit toestel brengt met andere woorden de mannen die zo opgewonden doen over hun mobieltje, echte opwinding! Volgens de fabrikanten "maakt de VibraExciter virtuele sex via sms of het mobieltje nog meer opwindend". Voor de details verwijzen wij graag naar dit artikel bij The Enquirer, dat tussen haakjes enkele leuke woordspelingen bevat, die wij onmogelijk kunnen vertalen...
http://www.theinquirer.net/gb/inquirer/news/2008/01/11/mob-vibrates-knob

ONDERZOEKERS KUNNEN ROBOTTEN BEDIENEN VIA HERSENPRIKKELS AAP
Een bericht waarbij even toch onze haren recht gaan staan, en waarbij wij ons afvragen hoeveel apen er eigenlijk nodeloos pijn hebben moeten lijden om als proefkonijn, pardon: proefaap te dienen bij dit experiment...
Maar dit terzijde. Wetenschappers in Japan zijn er, volgens PC WOrld, in geslaagd om een humanoide robot te bedienen met signalen die afkomstig zijn van een aap, die zich bovendien in de VS bevond; de signalen werden dan ook via het internet verstuurd. Dit experiment kan van belang zijn voor de geneeskunde, omdat het volgens de wetenschappers dokters in staat stelt om de motorische functies in ernstig verlamde patiŽnten te herstellen; en anderzijds zou dit onderzoek kunnen bijdragen tot het ontwikkelen van robotten die meer zoals echte mensen bewegen.
Hoe het experiment verliep leest u bij PC World.
http://www.pcworld.com/article/id,141367/article.html?tk=nl_dnxnws

FUJIFILM: CAMERA MET BLOG MODUS
Het bedrijf Fujifilm heeft verleden week een nieuwe digitale camera voorgesteld, de FinePix Z100fd, die foto's maakt van 8 megapixels; de camera is van het zogenaamde point-and-shoot type.
Wat zo bijzonder aan de camera is, is het feit dat zij enerzijds technologie aan boord heeft om gezichten te herkennen, en daar dan automatisch op te focussen en rode oogjes te verwijderen. En anderzijds dat zij ook een "blog modus" heeft, waarbij de afbeeldingen automatisch naar 640 x 480 omgezet worden, om ze gemakkelijker te kunnen posten op je blog. Er is trouwens ook een "auction modus" (veiling modus) om foto's voor te bereiden om ze op eBay en andere veilingsites te zetten.
Niet echt goedkoop te noemen ($249,95), maar toch leuk.
http://www.pcworld.com/article/id,141020/article.html?tk=nl_dnxnws

Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be


Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Misschien is je 17 of 19 inch monitor te klein. Misschien wil je een nieuwe (eventueel grotere monitor). Dit is dan een hint :
http://gizmodo.com/341413/alienware-curved-monitor-looks-like-its-from-another-planet

*** Niets nieuws onder de zon: EU regulatoren stellen opnieuw onderzoek in naar Microsoft dat ervan verdacht wordt haar marktpositie te misbruiken en concurrerende producten van de markt te verdrijven
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBWmX0RjB3v0Jhb0QRjC0Ea

*** Intenauten in de VS en AustraliŽ zijn blij: er werd een supersnelle superbreedband kabel gelegd door de Stille Zuidzee
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBWqc0RjB3v0Jhb0QSEI0EL

*** Iomega breidt de opslagruimte van haar draagbare harde schijf uit tot 250 GB
http://www.pcworld.com/article/id,141349/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Wie het wil proberen mag: de SP1 voor Vista is uit in Bèta
http://www.pcworld.com/article/id,141365/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Sony Ericsson verkoopt meer dan 100 miljoen mobieltjes
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=080116020

*** Petitie opgestart om Windows XP te redden
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=080115027


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetSEBASTIEN IZAMAMBARD
[Easy Listening] Deze week gingen we voor onze selectie nog eens grasduinen bij Download.com, dat toch ook over een uitgebreide selectie artiesten beschikt, en we gingen eens kijken bij het aanbod "easy listening".
Om te beginnen Sebastien Izamambard. Deze Fransman is afkomstig van een boysband, Il Divo, en brengt nu solo muziek. Krachtig, met een sterke beat, en het Frans waarin hij zing klinkt er leuk bij. En de man ziet er erg lekker uit, mhhhmm.... Je kan van hem gratis bij Download.com de song "Free" downloaden, die een erg knap en verzorgd arrangement heeft.
http://music.download.com/sebastienizambard/

DEBORAH WYNDHAM - NIGHT AND DAY
[Easy Listening] Een jongedame die al zeven jaar optreedt als pianiste. Zij wordt door de critici omschreven als een kruising tussen Liberace en Bill Evans. Het "Night and Day" kabbelt rustig voort. Bij haar muziek hoort een nachtclub, kaarsen op de tafeltjes, en een intieme sfeer. Je kan verschillende songs downloaden.
http://music.download.com/deborahwyndham

JOHN BEATON
[Easy Listening] Dat deze man een fan is van Phil Collins hoor je meteen. Hij brengt soft rock in de traditie van de grote meester, met meeslepende melodieŽn tegen een achtergrond van een vocoder. Je kan drie songs downloaden die echt wel de moeite waard zijn.
http://music.download.com/johnbeaton

GORAN BREGOVIC
[Easy Listening] Ook wereldmuziek kan easy listening zijn. Ongetwijfeld heb je al van deze artiest uit JoegoslaviŽ gehoord die een mooie mengeling brengt van traditionele muziek, aangepast aan deze tijd. Het "Ev Chistr'Ta, Laou" zal je ongetwijfeld kennen - hier in Vlaanderen bestaat er een versie van "Wat zullen wij drinken, zeven dagen lang..." De tweede song die je gratis kan downloaden wordt gebracht samen met Iggy Pop! Een erg interessante combinatie, absoluut te ontdekken.
http://music.download.com/goranthegypsybregovic/

SZYLVIA
[Easy Listening] Deze dame heeft een heel mooie stem, een beetje omfloerst in de laagte, scherper in de hoogte. Iets te zweemzoet naar onze smaak, maar het "Un altra vita", een duet met een tenor, kunnen wij absoluut smaken! Onze raad aan Szylvia: hou je bij klassiek getinte muziek, en vergeet pop!
http://music.download.com/szylvia


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Depressie is eigenlijk woede maar dan zonder enthousiasme
- oud spreekwoord -
De nieuwe oogst


NASLAGWERKEN
Een site die je onder de categorie "nuttig" mag rangschikken in je bookmarks: hier vind je links naar andere sites die uitleggen waarvoor acroniemen en afkortingen staan, die munten en andere eenheden omzetten, kaarten bevatten, afbeeldingen, telefoongidsen, enz. Een fantastische schat aan informatie en beelden! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www2.warwick.ac.uk/services/library/main/electronicresources/referenceworks/

WORLD TV
Steeds meer tv valt er te bekijken op het web. Deze site pikt hier op in: je kan er je eigen kanaal aanmaken met je favoriete webvideo's en die dan in full screen bekijken, of de kanalen die anderen aangemaakt hebben bekijken. Klik je hierop, dan vindt de site meteen waar je woont (in ons geval BelgiŽ dus) en geeft het een overzicht van de verkrijgbare kanalen, met o.a. HOboken TV en Yvonne Kastanou. Leuk! (Bron: WIm W)
[Taal: Engels]
http://worldtv.com/world

SOUNDSNAP: GELUIDEN ZOEKEN
Op zoek naar geluiden om die te gebruiken als achtergrond voor een project? Deze site heeft een enorm uitgebreide collectie geluidjes, gaande van dieren, strips, huis, muziek, natuur, tot sport. Leuk!
[Taal: Engels]
http://www.soundsnap.com/browse

HOE WERKEN MET WINDOWS MOVIE MAKER?
Op deze website vind je verschillende handleidingen die je vertellen hoe je met deze software kan werken: wat je nodig hebt om filmpjes te maken, de verschillende mogelijkheden, je camera op je pc aansluiten, enz. (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.microsoft.com/windowsxp/using/moviemaker/getstarted/default.mspx

===> Reactie van lezer Rob:
De link naar Moviemaker verwijst naar een engelstalige site. De Nederlandse zit achter deze:
http://www.microsoft.com/netherlands/lifestyle/articles/tv_makingmovies.mspx

WEB PAGE ANALYZER

Een ideale site voor de webmasters: hier kan je een test uitvoeren die naziet hoe snel je pagina laadt. Gewoon de url invoeren, en de site berekent de grootte van de site, de compositie, en de download tijd. Maar er is meer: het script berekent de grootte van de verschillende elementen van de site, en somt elk type web component op. En gebaseerd op die informatie krijg je dan advies over hoe je de laadtijd van je pagina kan verbeteren.
[Taal: Engels]
http://www.websiteoptimization.com/services/analyze/

MOVAVI: ONLINE CONVERTOR
Een heel handige webdienst: hier kan je namelijk een filmpje uploaden en dan naar een ander formaat omzetten - van AVI bijvoorbeeld naar een formaat dat op je iPod gespeeld kan worden. Maar je kan ook het adres van een website ingeven waar zo'n filmpje staat, en dat converteren. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://online.movavi.com/

FILSH.NET: VIDEO CONVERTOR
Nog eentje: ook op deze site kan je het adres van een filmpje van een video portaal zoals YouTube of Veoh ingeven, waarna het dan omgezet wordt naar het formaat van jouw keuze. Handig is het wel dat je hier ook kan bepalen hoe hoog het video bitrate of het audio bitrate moet zijn, en in welke proportie (4:3, 5:4, 16:9, 16:10), en of er een watermerk in moet komen. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://filsh.net/

STEM MEE VOOR MIA
Binnenkort, op 1 februari, is het zover, dan worden weer de Vlaamse MIA's uitgereikt, kort voor Music Industry Awards, die de vroegere Zamu awards moeten vervangen. Ook jij kan mee bepalen wie deze awards krijgen moet, door op de site van Radio Een je stem uit te brengen.
[Taal: Nederlands]
http://mias.een.be/

MEDIAMINGLE: AFBEELDINGEN OP MAAT
Ben je op zoek naar originele afbeeldingen? Dan moet je MediaMingle eens uittesten. Hier kan je "op maat" zoeken, en aangeven of je icoon, medium, large of extra large afbeeldingen hebben wil als antwoord op je trefwoord. Wat ons wel opviel is dat je hier toch andere beelden krijgt dan je normaal bij Google of Altavista beeldzoekers krijgt. Om eens uit te proberen! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.mediamingle.com/

FREECOVERS: GRATIS PLATENHOESJES
Heb je een muziekcollectie opgebouwd op je pc maar ontbreken bij sommige nummers nog de hoesjes van cd/lp? Dan kan deze site helpen. Hier vind je covers uit allerlei genres, voor allerlei content: muziek, films, games. De internaut kan zelf cover art uploaden. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.freecovers.org/

KLACHTENBANK VOOR EUROPESE PRODUCTEN
Heb je in een ander Europees land een product aangekocht, maar heb je klachten? Dan ben je wellicht al gauw geneigd om de zaak maar blauw-blauw te laten, omdat je vreest dat je toch nergens terecht kan met je verhaal. Maar er is hoop: de EU is zich bewust van het feit dat steeds meer burgers en bedrijven over de landgrenzen aankopen doen, via het internet, en heeft een reeks sites in het leven geroepen waar de burger terecht kan met klachten als het misloopt met zo'n aankoop. (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.eccnl.eu/

MUZIEK VERZACHT DE ZEDEN
In dit tijdperk waar de spanning tussen Vlaanderen en WalloniŽ zo hoog gespannen lijkt te staan, of waarin tenminste de politiekers ons dit willen laten geloven, doet het goed aan het hartje om een grappig opgezette site te vinden waar Vlaamse en Waalse zangers broederlijk en zusterlijk naast elkaar liederen zingen in het Nederlands en Frans. en het leukste is dat je een song zelf kan samenstellen: kies een Vlaamse zanger(es), een Waalse zanger(es), en bepaal wie het duet mag beginnen. Nu krijg je een song waarin de twee artiesten afwisselend een couplet zingen, in het Frans en Nederlands. Knap gemaakt! (Bron: www.walkingmen.be)
http://www.metavec.be/

VRIJDAG FOTODAG : PHOTOSHOP HEALING
Iedereen weet dat er aan de meeste beautyfoto's die je in tijdschriften vindt tegenwoordig heel wat photoshopwerk aan te pas komt. Hier vind je een filmpje waar je zo een transformatie kan volgen ...
[taal : Engels] (Filover)
http://www.youtube.com/watch?v=j2mE8_ZN4ho

VRIJDAG ANIMATIEDAG : LINERIDER
Linerider is een mannetje op een slee dat een parcours afglijdt dat jij getekend hebt met de muis. Bedoeling is om het traject zo lang en zo spectaculair mogelijk te maken. Op de 2e link vind je daar een zeer mooi voorbeeld van.
[taal : Engels] (Filover)
http://www.linerider.com/
http://www.collegehumor.com/video:1741866

VRIJDAG FILMDAG : CHARLIE WILSON'S WAR.

OfficiŽle website van deze nieuwe dramafilm met in de hoofdrollen : Tom Hanks, Philip Seymour Hoffman, Julia Roberts.
In de Belgische zalen sinds : 16 januari 2008.
[taal site : Engels] (Filover)
http://www.charliewilsonswar.net/

*** VERS VAN HET KLAVIER ***

BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė HUN OFFICIELE SITES
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

SANDRA KIM
De laatste Belgische winnares van het Eurovisie Songfestival heeft nu haar eigen website.
http://www.sandrakim.be

STEVIE ANN
OfficiŽle website van deze Nederlandse zangeres die op de Nederlandse TMF Awards genomineerd was voor de Borsato Award..
http://www.stevieann.com/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** Algemeen Dagblad
http://www.ad.nl/multi-media/
- Concurrent voor de IPhone
UTRECHT - Het zoemt al geruime tijd in het mobiele smartphone circuit. HTC komt met een nieuwe supersnelle internettelefoon.
http://www.ad.nl/multi-media/article1972606.ece
- Politie: via e-mail hulp van publiek
BREDA - De politie gaat e-mails versturen om bij onderzoeken de hulp in te roepen van burgers. Het...
http://www.ad.nl/multi-media/article1966598.ece
- Privé internetten mag van baas wel even
AMSTERDAM - Nederlanders besteden gemiddeld bijna vijf uur per week aan privézaken op het werk.
http://www.ad.nl/economie/article1963339.ece

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Aparte volumeregelaar voor webgeluiden
Voor geluiden op het web wordt meestal Flash gebruikt. Met FlashMute kun je dit geluid apart regelen. Zo kun je bijvoorbeeld het geluid van Flash-banners uitzetten.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=22218
- LaCie LaCinema Premier
Je digitale filmcollectie op tv bekijken wordt wel heel eenvoudig met de LaCinema Premier van LaCie. Dit is een harde schijf en entertainmentcenter in één.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=22204
- Windows 'spyware' uitschakelen
In Windows zitten diverse functies die niet door iedereen gewaardeerd worden. Deze geven bijvoorbeeld informatie door aan Microsoft. Met XP Antispy kun je tientallen ongewenste functies uitzetten.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=15698

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Sharp verbindt televisies met internet
Op de CES toonde Sharp een nieuwe reeks lcd-televisies die verbinding maken met het internet. Het Aquos Net-systeem tovert tal van extra informatie op de tv.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3166
- Nog beter zwart met tweede generatie Kuro plasmatelevisieschermen
Pioneer lanceerde op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas zijn nieuwste generatie Kuro plasmatelevisies met een schermdikte van slechts 9 mm.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3165
- Basis mobiele telefoons
Een gsm moet niet steeds over alle toeters en bellen beschikken. Er zijn genoeg mensen die enkel mobiel willen bellen en slechts met mondjesmaat een smsíje verzenden. De ingebouwde camera en radio gebruiken ze nooit
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3118

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- CineNews, meester over duistere plekken
In 2007, verwelkomde CineNews gemiddeld 483.000 unieke bezoekers per maand. Een cijfer dat het statuur van de site als 'belangrijkste filmsite in BelgiŽ' zeker bevestigt, voor haar rivaal Cinebel.be.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17735&style=34360
- MySQL akkoord voor overname door Sun
ís Werelds meest populaire Open Source databank gaat van de hand voor 1 miljard dollar.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17730&style=34360
- De prestaties van Web 2.0 sites laat te wensen over
WatchMouse, een internationale speler actief op gebied van monitoring van websites opgericht in 2002 te Utrecht, testte de prestaties van de meest gekende Web 2.0 sites. Volgens de analyse zijn de resultaten niet echt schitterend.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17725&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Newsgator is nu gratis
De maker van de beste RSS-feedreaders, NewsGator, heeft zijn producten gratis gemaakt. Wij overlopen even met jou de installatie en mogelijkheden van FeedDemon, en wijzen je op de pluspunten die deze lezer voor heeft op zijn concurrenten.
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/software/newsgator-is-nu-gratis.cfm
- Sleutelen aan de iPod
Je kan veel meer halen uit je iPod dan je zou denken! Wij zetten enkele knappe toepassingen op een rijtje waarmee je je iPod omvormt tot een digitaal Zwitsers mes.
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/mac-news/sleutelen-aan-de-ipod.cfm
- Gizmodo bloggers halen stunt uit op CES
Wat de redacteurs van het blog Gizmodo uitgehaald hebben op de CES beurs, is op zijn minst controversieel te noemen.
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/internet/gizmodo-bloggers-halen-stunt-uit-op-ces.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Autosalon: online quiz voor DirectLease
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5451
- Twee nieuwe Ďonlineí medewerkers bij Corelio Connect
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5463
- StepStone lanceert IT-JobBank
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5457

*** SPEEDZONE
http://www.speedzone.be
- Film & TV: Wanted - trailerµ
http://www.speedzone.be/artikel/1652_wanted__trailer.html
- Muziek: Zusjes Cruz kussen in videoclip broer
http://www.speedzone.be/artikel/1651_zusjes_cruz_kussen_in_videoclip_broer.html
- Humor: Achmed the Dead Terrorist wenst je een Zalige Kerst
http://www.speedzone.be/artikel/1649_achmed_the_dead_terrorist_wenst_je_een_zalige_kerst.html

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Geschiedenis van het WWW
http://www.computertaal.info/modules/articles/article.php?id=928
- Legaal torrents downloaden (P2P)
http://www.computertaal.info/modules/articles/article.php?id=927
- Heer en meester over Firefox
http://www.computertaal.info/modules/articles/article.php?id=926

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Microsoft maakt binaire Office-formaten toegankelijker
http://core.tweakers.net/nieuws/51363/microsoft-maakt-binaire-office-formaten-toegankelijker.html
- Onderzoekers: AMD Opteron zuiniger dan Intel Xeon
http://core.tweakers.net/nieuws/51349/onderzoekers-amd-opteron-zuiniger-dan-intel-xeon.html
- HTC Touch Dual opengeschoven en betast
http://life.tweakers.net/reviews/781/htc-touch-dual-opengeschoven-en-betast.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut
BETER ZOEKEN MET GOOGLE: GOOGLE GEBRUIKEN ALS PROXY
Je hebt allicht al bemerkt dat er bij vele links in de zoekresultaten het woordje "cache" staat; daar kan je dan een kopie vinden van de bewuste pagina, die Google op zijn eigen servers gezet heeft, voor het geval de site ondertussen niet meer mocht bestaan. Maar heb je er eigenlijk al bij stil gestaan dat je deze cache ook kan gebruiken, voor het geval jij geen toegang zou hebben tot die bepaalde site? Omdat je baas bijvoorbeeld de toegang tot erotische sites blokkeert, enz?
Ook hiervoor bestaat een syntax. Wil jebij voorbeeld de cache-versie van de site rodeoortjes.com bekijken, dan moet je ingeven: cache:rodeoortjes.com

BETER ZOEKEN MET GOOGLE: GEAFFILIEERDE LINKS VERWIJDEREN
Wanneer je op zoek bent naar informatie over een bepaald product, dan krijg je heel wat links die je eigenlijk niet nodig hebt, zoals naar veilingsites als eBay, waar dat product dan aangeboden wordt.
Ook dit kan je vermijden met een bepaalde syntax, alhoewel dit wel wat werk vraagt. Om bijvoorbeeld informatie te vinden over een bepaald product, de XYZ supermodel 802, moet je het volgende intikken:
XYZ supermodel 802 -site:ebay.com -site:kelkoo.be -site: shopping.com
Er bestaat ook een online dienst die het intikken van die syntax bespaart; die heet Give Me Back My Google(1). Vergelijk zelf maar een zoektocht bij GMBMG voor de Cruzer 1 GB flash drive, met de gewone Google resultaten.
http://www.givemebackmygoogle.com/

BETER ZOEKEN MET GOOGLE: VERWANTE ZOEKTERMEN
Dit is een tip die eigenlijk alleen met Engelse woorden werkt. Je kan namelijk een zoektocht uitvoeren naar een bepaalde term, maar ook verwante woorden. Hiervoor dient de syntax ~trefwoord. (en voor wie zich afvraagt hoe je dit teken maakt: dat is op de meeste klavieren met de AltGr toets, in combinatie met de = toets).
Probeer zelf maar: als je een zoektocht onderneemt naar ~health, dan krijg je ook zoekresultaten terug die over Fintess gaan en Hospital, naast Health. Maar bij Nederlandstalige woorden blijkt dit niet te lukken.
http://www.google.be/search?hl=nl&q=%7Ehealth&btnG=Zoeken&meta=

BETER ZOEKEN MET GOOGLE: MUZIEK EN STRIPS VINDEN
Deze truc vraagt al wel wat nauwkeurig tikwerk, maar het resultaat is echt fantastisch, want hiermee maak je Google tot jouw persoonlijke Napster. Deze syntax
-inurl:(htm|html|php) intitle:"index of" +"last modified" +"parent directory" +description +size +(wma|mp3) "Nirvana".
Kopieer gewoon deze tekst naar je Google zoekvlak, maar vervang Nirvana door je favoriete band. Zie zelf maar eens hoe het afloopt!

===> Reactie van lezer Ruud
Reactie op uw stukje van 17 januari 2008: Beter zoeken met Google: muziek en strips vinden
Dit is eigenlijk al oud nieuws. Indien u niet zoveel tiepwerk wilt verrichten gaat u dan naar: www.googlepirate.com
gewoon een bandnaam of muzieknummer invullen, "music" aanklikken en voila.

TIPS VOOR WEBWERKERS
Hoe ga je om met aangeleverd materiaal uit een tekstverwerker?
Als webmaster krijg je bij het aanleveren van informatie vaak te maken met vrienden, kennissen en collega's die je op allerlei manieren voorzien van tekst en afbeeldingen. In veel gevallen krijg je deze informatie in Word-formaat of vanuit een andere tekstverwerker. Geen probleem zou je zeggen, maar wist je dat je voorzichtig om moet gaan met het verwerken van dit formaat?
Behoud schone code
Wist je bijvoorbeeld dat als je stukken tekst kopieert en plakt vanuit Word in je website, je grote kans hebt dat er allerlei stukken code meegekopieerd worden? Word neemt de opmaak namelijk ook mee en vertaalt dit in stukken html. Dit zorgt ervoor dat de code van je website snel een rommeltje wordt. Oppassen dus! s
De oplossing is gelukkig heel simpel: gebruik Kladblok/Notepad als tussenweg! Voordat je de informatie plaatst in de website plak je het in Kladblok. Kopieer de tekst vervolgens weer en plak hem dan pas in je website. Er wordt zo geen onnodige code meegenomen. s
Haal de afbeeldingen uit een Word-bestand Een ander probleem waar je tegenaan kunt lopen is dat de afbeeldingen die je moet/wilt plaatsen ook in datzelfde Word-bestand worden aangeleverd. Maar hoe krijg je die er uit?! Open het Word-bestand
* Klik op Bestand -> Opslaan als webpagina (Save as webpage)
* Ga naar de plek waar je de bestanden wilt plaatsen
* Klik nu op 'Opslaan'
* Er kan eventueel een melding komen, klik dan op 'Doorgaan'
* De bestanden worden nu gegenereerd.
* Op de plaats waar je gekozen hebt om op te slaan is een mapje gekomen met dezelfde naam als je document met erachter '_bestanden'
* Open deze map en voila: je afbeeldingen staan klaar!
Hopelijk maakt dit artikel je webmaster-taak een stukje makkelijker!

Bjorn Snelders, Alphamegahosting
http://www.alphamegahosting.com/

Voor deze rubriek danken wij
Jack Nooijens (mirror website) http://www.digiweetjes.nl.tt/
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
voor hun hulp nu of in het verleden.

Van alles halen, (bijna) niets betalen...


WIPPIEN 1.7.4
Win2000/XP/Vista - 1,5 MB - freeware
Met dit progje kan je beveiligde verbindingen leggen tussen verschillende pc's. Het ziet eruit als een gewone messenger, maar het is eigenlijk een erg gebruiksvriendelijek VPN-software, waarmee je een beveiligde verbinding kan leggen tussen twee pc's op verschillende locaties, via het internet.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_29958489.html

TRAMPOLINE: SPORTIEF!
WinXP/Vista - 69MB - freeware
Een gratis spel, waarmee je kan tonen hoe sportief je bent. Je kan kiezen tussen vier modi: story, competition, single player, en multiplayer. Bij die laatste modus strijd je online tegen andere spelers uit de hele wereld. Springen maar!
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_21880091.html

PING TEST EASY: HOE IS HET MET JE NETWERK?
Win98/ME/2000/XP/Vista - 252k - freeware
Dit progje is een handige maar krachtig tool om een ping uit te voeren en een IP Scan. Het heeft een intuïtieve en grafische interface, die het leuk en gemakkelijk maakt om uit te vissen hoe je netwerk eraan toe is, en hoe snel de verbinding is naar verschillende plekken op het web.
http://tinyurl.com/32w6c6

SPACES: EEN FACELIFT VOOR JE DESKTOP
Win98/2000/ME/XP/2003 - 4,1 MB - shareware
Dit progje maakt van jouw desktop een 3D-oppervlak, zodat je altijd het overzicht behoudt van je desktop, zelfs al zijn er vele venstertjes geopend.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_27270957.html

SECUNIA PERSONAL SOFTWARE INSPECTOR
Win2000/XP/2003 Server/ Vista - 434 K - freeware
Erger jij je ook aan al die ingebouwde updaters in verschillende programma's, die elke dag gaan kijken of er geen update uit is? Want ondertussen draaien al die updaters wel op de achtergrond mee, en nemen belangrijke processorkracht onnodig in. Dit progje benadert deze updates vanuit een andere optiek: het bekommert zich om die updates. In plaats van tientallen aparte progjes die op de achtergrond draaien, is er nu nog maar eentje. Handig!
https://psi.secunia.com/

SANDBOXIE 3.22
WIndows 2000/XP/2003 Server / Vista - 330k - freeware
Dit is een erg handige tool: hiermee kan je toepassingen in een beveiligide omgeving opstarten, zodat eventuele virussen niet kunnen doordringen naar de rest van je computer.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_21760394.html

SKICHALLENGE: VOOR DE SPORTIEVELINGEN!
Windows - freeware
Een spelletje dat je gratis kan downloaden, en je virtueel laat deelnemen aan de grote Wereldbeker Ski. Je kan je eerst trainen en dan later de uitdaging aangaan met andere spelers. (Bron: Wim W)
http://www.skichallenge.ch/en.html

SCENERY GENERATOR
Windows - freeware
Met dit progje kan je landschappen creŽren; het heeft een erg gebruiksvriendelijke interface, bevat tools om bijvoorbeeld een landschap te "boetseren", terreinen te wijzigen, enz. Van dit progje bestaat ook een betalende versie, maar de gratis versie bevat ook genoeg mogelijkheden om meteen aan de slag te gaan! (Bron: Wim W)
http://www.planetside.co.uk/terragen/

VRIJDAG MACDAG: NETNEWSWIRE
Mac OS X 10.4 - 5,6 MB - freeware
Een uitstekende RSS newsreader waarmee je het nieuws van al je favoriete nieuwssites kan verzamelen op één handige plek. Dit progje bevat ook een blog editor, waarmee je artikels kan posten op bloggingsites zoals Movable Type, Radio Userland, en Blogger.
http://www.download.com/NetNewsWire/3000-2157_4-10187938.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: PARALLELS DESKTOP
Mac OS X 10.4 - 88,11 MB - shareware
Dankzij deze software kan je Windows, Linux, of gelijk welk besturingssysteem draaien op je Mac OS X toestel. Met deze nieuwe versie worden ook 3D afbeeldingen mogelijk, en wordt de integratie tussen Windows en Mac OS X verbeterd.
http://www.download.com/Parallels-Desktop/3000-2274_4-10565653.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....


Deze week een vraagje van lezer Marc:
<<
Hi,
Enkele jaren geleden had ik op millenium een programma waarmee ik in mijn bibliotheek van 300.000+ afbeeldingen dezelfde afbeeldingen kon laten filteren en laten displayen om zelf te kiezen welke ik wou houden. Het was een programma dat ik had gekocht, maar door XP te installeren kon ik dit niet meer gebruiken wegens niet compatibel.
De naam van het programma ben ik dus volledig kwijt.
Ik heb al verschillende programma\'s geprobeert, laatste was Dupeguru picture edition, maar die lijkt zich te verslikken in de hoeveelheid afbeeldingen.
Mocht er iemand een idee hebben hoe het programma heet of een snel werkend alternatief kennen , zou ik dit ten zeerste op prijs stellen
Mvg,
Marc
>>>>
Wie weet raad?
Mailen naar redactie@netties.be
~~~~~~~~~~~~~~
~Lezer Jef heeft een antwoord op een lezersvraag uit een vorige editie:
<<<
<<<
Ben op zoek naar een progje.
Een heel tijdje geleden verscheen onder jullie \'berichten\' een programmatje waarbij je vanuit de startknop je desktop kon kiezen. Zo was het mogelijk een teveel aan icoontjes op je bureaublad te groeperen in verschillende \'sub\'desktops waardoor deze mooi overzichtelijk bleven zonder overdaad aan beeldjes. Welnu, ben al een tijdje in jullie archief aan het zoeken naar dit progje zonder resultaat. Kunnen jullie helpen?
Frank
>>>
Ga eens kijken bij virtual dimension http://virt-dimension.sourceforge.net/ (gevonden op http://nedwolf.com/index.htm).
>>>Bedankt, Jef!
~~~~~~~~~~~~~~~==

Lezer Pieter reageert op een tip over het verzenden van een mail aan een groepje mensen:
<<<
Vwb. de eMails; je hoeft nieteens de msg. aan jezelf te versturen.
Het volstaat om alles msgs. met Bcc: . te zenden. Het Aan:-veld kan leeg blijven.
Ik doe het regelmatig zo en het werkt.
Fijne feestdagen en ga ajb. door met je fijne magazine.
*
>>>
Bedankt, Pieter!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Goede manieren zijn enkel vervangbaar door snelle reflexen
- oud spreekwoord -