Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 17/1/2008 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 12
Nummer 532 van 12/1/2008

Gegroet lezer,

Verleden week had in Las Vegas CES plaats, de Consumer Electronics Show, de grootste beurs voor consumentenelektronica. En dus vind je in deze editie heel wat nieuws over nieuwe hardware en technologieŽn.

Bovendien doet het ons veel plezier melding te kunnen maken van twee heuglijke trends: enerzijds dat steeds meer platenlabels afzien van de o zo gehate kopieerbeveiliging (DRM) en anderzijds dat er eindelijk een oplossing lijkt te komen voor de oorlog rond het High Def videoformaat van de toekomst. De wereld gaat zo een veel betere plaats worden!

Wij wensen je veel leesplezier, en vergeet niet te reageren op ons artikel over het verdwijnend numeriek klavier!
Bij leven en welzijn tot volgende week.
HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.OOK SONY BMG ZOU DRM AFZWEREN
Het is een trend die verleden jaar al ingezet was, tot tevredenheid van vele muziekliefhebbers: stilaan komen de platenmaatschappijen terug van de gehate kopieerbescherming of DRM. Die zou ervoor moeten zorgen dat muziek niet gekopieerd kon worden, maar schoot zijn doel voorbij: enerzijds kon DRM niet verhinderen dat de muziek toch op de P2P netwerken terecht kwam, en anderzijds waren het enkel de brave burgers, die netjes hun muziek legaal aangekocht hadden, die het slachtoffer werden van deze DRM, doordat zij beperkt werden in het gebruik van die muziek.
Verleden jaar deed Steve Jobs, de baas van Apple, dan een oproep naar de muziekindustrie om komaf te maken met die DRM, en die oproep lijkt stilaan gehoor te krijgen. EMI was de eerste die muziek zonder DRM te koop aanbood via iTUnes, later gevolgd door Universal. Warner kondigde in december aan dat het DRM-vrije muziek zou aanbieden via Amazon, en nu heeft ook Sony BMG een dergelijk initiatief aangekondigd, alhoewel die plannen toch nog tamelijk vaag zijn: in de loop van 2008 zou "een deel" van de Sony BMG cataloog zonder DRM via het internet te verkrijgen zijn. Wanneer dat zal zijn, hoe groot dat deel wordt, en via welke muziekdienst, aan welke prijs, daar is nog niets over bekend.
Meer achtergrond over de overstap van de platenmaatschappijen naar DRM-vrije muziek bij Businessweek.
http://www.webware.com/8301-1_109-9840539-2.html
http://www.businessweek.com/technology/content/jan2008/tc2008013_398775.htm

MALWARE EN FOUTE SPELLING
Is het jou al opgevallen dat heel wat mails of websites die je trachten te verleiden om malware op je computer foute spelling bevatten? Dat geldt niet alleen voor de Nederlandse taal, maar ook voor het Engels.
Dit artikel bij het ZDnet blog van Larry Dignan heeft het over een Trojaantje dat, aldus beveiligingsbedrijf Sunbelt Software, op je scherm de melding te voorschijn tovert dat de licentie voor je "antiadware" software "exprited" is, terwijl het scherm ook meldt dat de adware "dangerows" is. En om die gevaarlijke adware dan van je computer te kunnen verwijderen, zou je een bepaald telefoonnummer moeten draaien, en 35 dollar moeten betalen. Wat vaak slechts het begin van de ellende is..
Waarop het artikel besluit met de conclusie dat aandacht voor spelfouten in minstens 80% van de gevallen zou kunnen voorkomen dat malware op je computer zou belanden.
En wij zijn geneigd het met die conclusie eens te zijn. Wij hadden het daarstraks nog: toen wij informatie opzochten over een bepaald onderwerp, en verschillende links aangeklikt hadden van de Google zoekresultaten, kregen wij plots een melding Error: uw systgeem is niet geoptimaliseert en uw pc werkt niet op zijn beste niveau", en de vraag of wij Schijfbewaker gratis op onze pc wilden installeren. Nou, neem maar van ons aan dat wij dat niet wilden doen! En wij raden jou aan om, als jij ook zo'n melding ziet, niet op "annuleren" te klikken, maar het venster van je browser te sluiten. Toch verduiveld uitgeslepen tactieken die zulke malware ontwerpers gebruiken!
http://www.antispywareoffensief.nl/forum/showthread.php?p=285361
http://blogs.zdnet.com/security/?p=775&tag=nl.e539

VERLIEST DIGG DE PEDALEN?
De sociale netwerksite Digg is nog altijd uniek in zijn soort. De site, waar de internauten zelf nieuwsartikels aanbrengen en naar de voorpagina stemmen, is de oudste in zijn genre, en kan op een trouwe schare aanhangers rekenen. Wat heel belangrijk is, want Digg is nu eenmaal een "user generated contents" site, en zonder die gebruikers zijn er geen nieuwe artikels, en worden er geen artikels naar de voorpagina gestemd.
Maar die trouwe aanhangers zijn niet altijd even gelukkig met Digg, zo blijkt uit dit artikel bij CNet. De beheerders van de site hebben het afgelopen jaar vaak aan de site gesleuteld. Enerzijds om nieuwigheden toe te voegen, zoals het stemmen op videofilmpjes. Anderzijds om in te gaan tegen bepaalde praktijken, waarbij het Digg-rangsysteem bespeeld werd, waardoor sommige sites of artikels onterecht op de voorpagina belandden. Daarbij werd soms tegen de schenen gestampt van trouwe Digg-fans: zij zagen zich van hun voorrechten beroofd, en hun stem kreeg slechts dezelfde weerklank als die van "gewone" Digg-fans bijvoorbeeld.
Kortom: 2007 was een woelig jaar voor Digg, en de Digg-fans zelf beginnen een beetje uitgekeken te raken op de site, aldus het artikel. Want echt tech-nieuws moet je er niet meer gaan zoeken - artikels over GNU of programmeercode bijvoorbeeld geraken er niet meer aan de bak. Artikels over grappige video's dan weer wel. Maar was dat de oorspronkelijke bedoeling van Digg?
Lees zelf de commentaren bij News.com
http://www.news.com/8301-10784_3-9838339-7.html?part=dtx&tag=nl.e703

CHAUFFEUR STEEKT SCHULD ONGELUK OP GPS
Wat is het dat de mens elk stukje gezond verstand doet verliezen zodra hij zijn GPS aanzet? Dat is de vraag die tech blog Techdirt zich stelt, nadat een chauffeur de schuld voor het feit dat hij op de sporen reed van een spoorlijn en aangereden werd door een trein, stak op zijn GPS. De man was blijkbaar in New York voor zijn werk, reed met een huurauto, en reed gewoon de spoorlijn op, omdat zijn GPS hem vertelde dat te doen. De man zag na een tijdje zijn fout in, maar omdat het een huurauto was wist hij niet goed hoe hij hem in zijn achteruit kon krijgen, en dus liet hij de auto maar staan, en vluchtte zelf weg. Tot voordeel van de man moet erbij verteld worden dat hij de aankomende trein nog trachtte te waarschuwen door met de armen te zwaaien.
Het incident staat niet alleen: verleden jaar was er nog een vrouw die de schuld stak op haar GPS toestel voor een ongeluk waarin zij betrokken was, eveneens met een trein: haar GPS vertelde haar dat zij rechtdoor moest rijden, alhoewel er een slagboom was dat de toegang tot de sporen blokkeerde.
Hoog tijd dat we ons gezond verstand terugkrijgen, inderdaad!
http://www.techdirt.com/articles/20080104/141128.shtml
http://www.techdirt.com/articles/20070511/102354.shtml

WEBDESIGNERS HELPEN BELANGELOOS NON PROFITS IN EEN 2-UREN MARATHON
Een mooi initiatief uit de VS, dat misschien enkele webbouwers hier ten landen kan inspireren. Op 1 maart gaat er namelijk een 24u durende actie van start waarbij tien teams webontwikkelaars gratis en voor niets de websites van tien non-profit organisaties zullen opfrissen. Want zulke organisaties hebben nu eenmaal een website nodig om uitleg te kunnen geven over hun doelstellingen, maar missen anderzijds vaak de middelen om zo'n website door een prof te laten maken.
Uiteraard brengt dit initiatief ook de nodige reclame op voor de betrokken teams, maar het is alvast een mooi gebaar, dat navolging verdient!
http://www.f1webchallenge.com/
http://mprdownload.streamguys.com/podcast/futuretense/mpr_20080104_futuretense.mp3

MALWARE SCHRIJVERS HACKEN SITE BEVEILIGINGSBEDRIJF
Het is echt geen referentie: de website van een beveiligingsbedrijf die gehackt wordt. Het overkwam CA: een deel van de website van dit bedrijf, gespecialiseerd in beveiligingssoftware, werd verleden week gekraakt waarna er code geplaatst werd die bezoekers doorsluisden naar een site met malware, gehost in China. Die bepaalde site zou, aldus het SANS Internet Storm Center, al sinds december malware opsolferen aan haar bezoekers.
Mogelijk is CA zelf niet verantwoordelijk voor het feit dat de site gekraakt kon worden; het euvel zou zich namelijk voorgedaan hebben in het gedeelte waar de persberichten staan. En vaak besteden bedrijven zulke persberichten uit aan derden, een PR bedrijf bijvoorbeeld, dat verantwoordelijk is voor het invullen van de nieuwe content.
Hoe het ook zij, erg goede reclame is het niet voor CA!
http://www.pcworld.com/article/id,141048/article.html?tk=nl_dnxnws

GAMES OP HET MOBIELTJE RAKEN NIET INGEBURGERD
Je zou toch verwachten dat, nu er steeds meer smartphones in gebruik zijn, er ook meer games verkocht zouden worden voor mobiele toestellen. De smartphones hebben immers grotere schermen en snellere processoren dan hun voorgangers, en het is toch zo gemakkelijk en leuk om een spelletje te spelen op je mobiele telefoon, terwijl je ergens moet wachten bijvoorbeeld. Apple met zijn iTunes heeft zelfs het ideale platform om zulke spelletjes te verdelen.
Maar toch geraken games voor het mobieltje niet echt van de grond. Als reden daarvoor wordt beschuldigend naar de iPhone gewezen: wie een iPhone heeft mag daar niet gelijk wat op zetten. Nochtans menen waarnemers dat er een grote markt zou bestaan voor mobiele games, indien Apple toch de teugels maar wat meer zou vieren over wat er op de iPhone mag.
Maar het is niet alleen de iPhone die schuldig is, het is ook een algemeen probleem: de games zijn namelijk erg moeilijk over te zetten van de ene gsm naar de andere. En als je weet dat de meeste mensen eens per jaar van gsm veranderen, dan is het toch wel sneu om, bovenop de aankoopprijs van het toestel, ook nog eens alle games terug opnieuw te moeten aankopen - en het jaar daarop weer, en weer, en weer....
In de VS is er echter een slim bedrijf dat hier een gat in de markt gezien heeft: het slaat de games van de gebruikers op haar eigen servers op, en wanneer de gebruiker van mobieltje verandert, kan hij gewoon het game terug opnieuw downloaden.
Een erg interessant artikel over de problemen waarmee de mobiele game-industrie geconfronteerd wordt vind je bij PC World.
http://www.pcworld.com/article/id,141081/article.html?tk=nl_dnxnws

NINTENDO CONTROLEERT PRIJS WII, OOK OP GRIJZE MARKT
De Nintendo Wii is een erg gegeerde gameconsole, en in de VS erg moeilijk te krijgen. Heel wat ouders die voor de kerst zoon- of dochterlief wilden verrassen, en hoopvol naar de winkel trokken, moesten met legen handen terugkeren. Je zou dan ook verwachten dat er een welige handel in Wii's zou tieren in het grijze circuit, via eBay bijvoorbeeld, en dat mensen daar grof geld voor zouden betalen.
Edoch, dat is niet het geval. Waar mensen voor de Kindle, de e-book reader van Amazon die ook al snel na lancering uitgeput was, tot het driedubbele boden van de prijs, was de Wii op eBay aan 300 dollar te verkrijgen. Nu is dat toch nog altijd 50 dollar meer dan de normale prijs van 250$, maar bijlange geen 2,3 of zelfs 10 keer die prijs.
Hoe kan dat? vroegen enkele redacteurs van een gamemagazine zich af, en zij trokken op onderzoek uit. Hun conclusie: NIntendo zelf heeft actief ingegrepen om de prijs onder controle te houden. Het bedrijf hield bijvoorbeeld half december, voor de echte rush naar de eindejaarscadeautjes begon, een persconferentie waarin het uitlegde hoe het een systeem van tegoedbonnen in werking zou brengen, en hoe er nieuwe voorraden zouden aangevoerd worden.
Kijk, dat is nu eens een positieve houding van een bedrijf. Het doet een extra inspanning om de consumenten te beschermen tegen woekerprijzen, terwijl het net zo goed had kunnen doen alsof haar neus bloedt, en de gebruiker zijn plan had kunnen laten trekken...
http://www.news.com/8301-13772_3-9843250-52.html

GATES NEEMT AFSCHEID VAN CES
Gisteren heeft Bill Gates voor de laatste keer een keynote toespraak gehouden. En het moet gezegd: het is niet alleen Steve Jobs die een beetje schwung brengt in zijn redevoeringen. Gates sprak relaxed, zo melden de aanwezige journalisten, en kwam af en toe met een kwinkslag af. Zo vroeg hij zich af wat hij in de toekomst zou gaan doen
Natuurlijk is de inhoud van zo'n toespraak belangrijk - hij had het over een samenwerking met NBC om samen een site over de Olympische spelen uit te baten, over de rol van computer interfaces zoals spraak en aanraking, over zijn surface computing natuurlijk, en zo meer. Maar het leukste van al vonden wij toch het feit dat hij de beste Guitar Hero speler liet uitkomen tegen... Guns N'Roses gitarist Slash!
Een uitgebreid verslag van Gates' toespraak vind je bij CNet, waar ook een reeks foto's te vinden zijn van een erg relaxe Gates, plus een interview. Bij PC World vind je dan weer een mooi interview met de man die zoveel betekent en betekend heeft voor de software industrie.
http://www.news.com/Gates-Curtain-call-for-crystal-ball/2100-7353-6224747.html?part=dtx&tag=nl.e703
http://www.news.com/2300-7353_3-6224798-1.html?tag=nl.e703
http://www.pcworld.com/article/id,141088/article.html?tk=nl_dnxnws

HD-OORLOG MAAT OM NIETS?
Waarnemers zijn het erover eens: de oorlog om het formaat dat de high-definition standaard van de toekomst moet worden is gestreden. Al jaren draaide de strijd tussen enerzijds het Blu-ray formaat van Sony, en anderzijds het HD-DVD formaat van Toshiba. En verleden week werd dan de beslissende mokerslag toegediend aan het HD-DVD formaat, doordat Warner Bros bekendmaakte dat het de zijde kiest van Blu-ray. HD-DVD ligt nu in een hoekje zijn wonde te likken - de persconferentieg die op de CES beurs in Las Vegas normaal gezien gehouden zou worden werd zelfs afgelast, zo verslagen is de stemming in het HD-DVD kamp.
Maar is deze strijd eigenlijk van belang? Heeft een disk eigenlijk nog een toekomst? Zal in de toekomst alle content voor onze tv of draagbare mediaplayer niet gedownload worden van het internet, bekeken en weer terug verwijderd worden van de harde schijf? Een bedrijf dat daarin alvast geloofd is Microsoft. Het weigerde steevast om, naar het voorbeeld van de collega console-makers, een HD-lezer in te bouwen in haar Xbox (Blu-ray of HD DVD), en kondigde deze week aan dat het afspraken gemaakt heeft met verschillende content bedrijven om hun programma's en HD filmen via de XBox te mogen aanbieden. En het zijn niet de minste: ABC, Disney, MGM studio's, wat dus wil zeggen dat je bijvoorbeeld feuilletons als Lost, Grey's Anatomy en Ugly Betty, maar ook MGM klassiekers als Rocky en Rain Man in HD DVD zal kunnen bekijken via de Xbox. (1)
In eigen land is alvast contentaanbieder en kabeloperator Telenet dezelfde mening toegedaan. Telenet heeft al de Garage TV player, waarop je filmpjes kan bekijken die door de internaut online gezet worden. Deze player werd nu uitgebreid, in, samenwerking met het webbedrijf Marlon, met de mogelijkheid om video in HD én in full screen te lezen. Uiteraard heb je hiervoor een breedbandverbinding nodig. Ook het video-aanbod zou uitgebreid worden, en ingedeeld worden in verschillende kanalen. Hopelijk zal Telenet dan snel haar downloadlimieten aanpassen, want als je een paar filmpjes bekijkt in HD zal je al snel aan je limiet zitten! (2)
http://www.informationweek.com/windows/showArticle.jhtml?articleID=205210258&cid=nl_tw_software
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5417

VALSSPELEN BIJ SCRABBLE DANKZIJ HET WEB
Er bestaan al heel wat "cheats" voor games - sites waar tips gegeven worden hoe je bijvoorbeeld verder kan in een game, wanneer je telkens op een bepaalde hindernis vastloopt, met andere woorden: hoe je vals kan spelen.
Tot hiertoe bleven de traditionele bodspellen van zulke cheats verschoond. Maar helaas, dat is nu ook voorbij: er zijn verschillende sites opgedoken waar je kan valsspelen bij Scrabbel - zij het dat je daar enkel Engelstalige woorden vindt. Je moet gewoon de letters ingeven die er op je rekje staan, en zo'n site rekent uit welke woorden je kan maken met een maximale woordwaarde.
Gelukkig zou het erg opvallen als je, tijdens een gezellig spelletje scrabble, telkens naar het toilet zou moeten of in de keuken een borrelhapje halen, om stiekem de computer te raadplegen, en blijven we voorlopig toch nog even verschoond van dit onsportieve valsspelen!
http://www.latimes.com/technology/la-ca-webscout6jan06,1,778528.story?coll=la-headlines-technology&ctrack=7&cset=true

GOOGLE WERKT AAN TOOL OM TEKST IN AFBEELDINGEN TE HERKENNEN
In juni verleden jaar heeft Google een aanvraag ingediend voor een toch wel bijzonder patent, dat het zoeken enorm vooruit zou kunnen helpen. Het gaat om een technologie die tekst kan herkennen in afbeeldingen, in welke richting die tekst zich ook bevindt.
Je denkt dan natuurlijk in de eerste plaats aan bordjes met straatnamen of plaatsnamen. Maar als je even verder denkt, dan zou dit ook betekenen dat de technologie ook teksten en woorden zou herkennen in alle boeken die Google in haar Google Books project ingescand heeft - en dat die dus allemaal doorzoekbaar worden!
Maar het gaat nog verder: Google zou bijvoorbeeld hele rekken met waren in winkels kunnen fotograferen, en dan reusachtig indexen met veel data kunnen samenstellen. Stel bijvoorbeeld dat de achterkant van een doos met cornflakes gefotografeerd wordt, met daarop alle gegevens over voedingswaarde, samenstelling enz. Al die gegevens zouden dan eveneens doorzoekbaar worden in de Google index. Om van te dromen!
http://www.pcworld.com/article/id,141014/article.html?tk=nl_dnxnws

ASCII-ART GOOGLE ADVERTENTIE WEGGEHAALD
Bij de Google AdWords advertenties kan je kiezen tussen enkel tekstadvertenties, en grafische advertenties. De meest kleinere bedrijven kiezen voor tekstadvertenties, omdat die het meest informatief en effectief zijn op zo'n kleine ruimte. Maar echt mooi kan je die advertenties niet noemen.
Een Duits bedrijf had nu wat slims gevonden: door behulp van ASCII-kunst had het lettertjes zodanig geschikt dat zij samen de vorm van een auto aannamen. En dat valt natuurlijk op. Een blogger merkte de advertenties op, en maakte er melding van. En kijk: meteen waren de advertenties al terug verdwenen, weggehaald door Google.
Blijkbaar zou Google het niet begrepen hebben op deze vorm van primitieve afbeeldingen, gevormd door letters die op een slimme manier gerangschikt zijn. Nochtans wordt het gebruik van Ascii-art niet uitdrukkelijk verboden in de voorwaarden voor de AdWords advertenties.
Ascii-art kan trouwens heel mooi zijn. Lees er meer over bij Wikipedia.
http://blog.mindvalleylabs.com/using-ascii-art-on-google-adwords-brilliantly-innovative/336/
http://www.webpronews.com/topnews/2008/01/09/clever-ascii-adwords-ads-vanish-from-google
http://en.wikipedia.org/wiki/Ascii_art

HET VERDWIJNENDE NUMERIEK KLAVIER
Laptop worden steeds meer gebruikt, ter vervanging van de gewone desktop. We zijn nu eenmaal meer mobiel, en het is toch zo gemakkelijk, dat ene bakje op je gewone bureau, dat je meeneemt naar je hotelkamer tijdens je reis, of zelfs mee naar kantoor. Maar er is één groot nadeel aan zo'n laptop: er is geen numeriek klavier aan - en als je veel cijfers moet invoeren in een spreadsheet bij het boekhouden, of als je, als gamer, met pijltjestoetsen wil werken, dan begint dit na een tijdje je toch te storen.
Je kan wel een extern numeriek klavier aansluiten op je laptop, dat helpt een beetje, maar echt handig is dit evenmin, omdat het dan meestal in de weg ligt van je muis. Of je kan gebruik maken van het vervang-numeriek klavier op je laptop. Ja hoor, daar is wel degelijk een numeriek klavier aanwezig, middenin het toetsenbord: op de toetsen rond "uiop "staan cijfers, die je activeert via de functietoets. Maar handig is dit niet, omdat je deze toetsen niet blindelings bedienen kan.
En omdat de meeste mensen dit ingebouwde vervang-numeriek klavier toch niet gebruiken, wordt overwogen om het toch maar af te schaffen. Blogger David Pogue kon zo vaststellen dat hij, toen hij een nieuwe Apple MacBook kocht, deze cijfertjes op de uiop-toetsen verdwenen waren, en dat er ook geen indicator meer is voor het numerieke slot. Pogue vond dit maar raar, nam contact op met Apple, maar daar kon men hem enkel bevestigen dat het inderdaad de bedoeling is om het numeriek klavier op bepaalde modellen af te schaffen, omdat het toch niet gebruikt wordt. Waarop Pogue aan zijn lezers vroeg of dit inderdaad waar is: wie gebruikt het numerieke klavier op zijn laptop? Uit de reacties kan je afleiden dat de meeste lezers dit klavier links laten liggen - sommigen was het zelfs niet eens opgevallen dat dit op hun laptop stond!
Het lijkt er dus op dat het ingebouwde vervang-numerieke klavier met uitsterven bedreigd is. Wat ons eigenlijk niet ongerust maakt - maar wij zouden wel willen pleiten voor het inbouwen van een volwaardig numeriek klavier in de
laptops. Tegenwoordig zijn de meeste laptops toch breedscherm, heb je sowieso meer ruimte in de laptop om het klavier in te bouwen, dat het toch mogelijk moet zijn de toetsen iets te verkleinen en dichter op elkaar te zetten, en er dan een volwaardig numeriek ding naast te proppen.
En jij, wat denk jij van het verdwijnen van dit klavier? Laat het ons weten, als reactie van de week!
http://pogue.blogs.nytimes.com/2008/01/09/the-vanishing-numeric-keypad/
http://arstechnica.com/journals/apple.ars/2008/01/09/macbook-numeric-keypad-num-lock-going-the-way-of-the-dodo

BEDRIJVEN SPRINGEN ONZORGVULDIG OM MET GEGEVENS GEBRUIKERS
Uit een recent onderzoek van Compuware en het Ponemon instituut blijkt dat de meerderheid van de bedrijven en organisaties een onnodig risico nemen met de gegevens van hun gebruikers, wanneer er nieuwe toepassingen ontwikkeld en getest moeten worden.
58% van de Britse bedrijven gebruikt hiervoor de echte gegevens van de gebruikers, in plaats van deze data wat te camoufleren. Het gaat dan bijvoorbeeld om personeelsdossiers, kredietkaartnummers, betalingsinformatie enz. Volgens de makers van de studie zouden de bedrijven verkeerdelijk denken dat de testgegevens geen gevaar lopen van inbreuken op de privacy, omdat het testen gebeurt in een niet-productie omgeving. Die omgeving is, volgens de studie, echter minder veilig dan een normale productie-omgeving, omdat allerlei niet-bevoegde personen toegang hebben tot de gegevens, zoals consultants, personeel van het bedrijf waaraan de ontwikkelingen van een toepassing uitbesteed werd, enz.
Het blijft nu eenmaal een gegeven dat een nieuwe toepassing getest moet worden met gegevens, veel gegevens. En omdat het gewoon veel gemakkelijker is om de bestaande klantgegevens te gebruiken dan nieuwe fictieve informatie te gaan invullen, nemen de bedrijven dit onnodig risico...
Meer hierover in dit artikel bij Networkworld.
http://www.networkworld.com/news/2008/010908-firms-are-still-testing-with.html?netht=rn_010908&nladname=010908dailynewspmal
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


ION USB CASSETTE ARCHIVER
Wellicht dateer jij ook nog uit de tijd van de cassettes, en heb jij nog een hele stapel tapes liggen die je nu niet meer afspeelt - vermits nu al je muziek via je computer afspeelt, en die cassettes nu eenmaal nog analoog zijn. Maar daar zat zoveel schone muziek tussen, is het geen zonde om die muziek af te schrijven?
Er is gelukkig een oplossing om al die muziek te digitaliseren: de ION USB Cassette Archiver. Er bestaat al een gelijkaardig toestel om vinyl platen om te zetten naar mp3's, en dit toestel doet hetzelfde voor je cassettes, waardoor je de muziek kan afspelen op je computer en overzetten naar je MP3 toestellen. Het progje werkt zelfs samen met iTunes, en zet je bestanden meteen in de iTunes bibliotheek.
Het toestel is verkrijgbaar in de VS via postorder, maar wie weet vind je hier ook wel een verdeler?
http://www.brookstone.com/
http://www.twit.tv/dgw473

LIONEL TRAIN BANK
Het moet niet altijd even serieus zijn, die gadgets die wij hier ten tonele voeren. Deze is misschien wel nuttig, maar bovenal superleuk. Het is namelijk een 1.20 hoge verkeerspaal die een overweg aankondigt - maar eigenlijk een spaarpot is. Stop je er een muntje in, dan gaat het rode waarschuwingslicht branden, en krijg je allerlei geluiden: dat van de aankomende, de voorbijflitsende, en de terug verdwijnende trein, dat alles samen 30 seconden.
De voet van de paal is doorzichtig, zodat de kinderen hun spaarpot kunnen zien aangroeien. Een erg leuk idee, want zo kunnen kinderen hun hele familie lastig vallen en om een muntje vragen om de paal te demonstreren. En na de demonstratie... zit het muntje veilig in de spaarpot!
Deze tip voor gadgets komt van de Daily Gizwiz, een van onze favoriete podcasts, gemaakt door Leo Laporte en Dick DeBartolo. Die laatste schrijft en tekent al jarenlang voor het print magazine Mad, en heeft enkele leuke audiofragmenten online gezet, waarvan wij het "nieuwjaarvoornemens die je ongetwijfeld zal houden" niet willen onthouden. En op de 3e link vind je een filmpje over de Lionel Train Bank.
http://tinyurl.com/yug8bb
http://gizwizbiz.com/images/02_MAD_Minute_45-2.mp3
http://myspacetv.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&videoid=23696409

DE INTERNET-IJSKAST WEER ACTUEEL
Je zal het ongetwijfeld al gelezen hebben: in Las Vegas wordt momenteel de Consumer Electronics Show gehouden, de grootste elektronicabeurs ter wereld. Je zal dan ook in de volgende dagen heel wat artikels vinden over nieuwe hardware die daar voorgesteld werd.
Een van die toestellen is de ijskast met internettoegang. Toen daarvan voor het eerst sprake was, deed iedereen een beetje lacherig - het leek dan ook science fiction. De ijskast zou namelijk in het oog houden wat er nog in voorraad was, en jij zou dat dan vanop afstand kunnen oproepen, en bijvoorbeeld wanneer je in de supermarkt bent even nakijken of er nog genoeg boter en eieren in de ijskast staan.
Ondertussen wordt er niet zo schamper meer gereageerd op het idee. En dit jaar heeft Whirlpool op de CES een ijskast voorgesteld met internettoegang. Het idee is echter iets anders: het gaat niet meer om het bijhouden van wat er in de koelkast zit, maar wel het feit dat de ijskast als internettoegangspunt dient voor andere toestellen. Je zou zo bijvoorbeeld een laptop, een digitale fotokader of een muziekplayer kunnen aansluiten. Hang je laptop tegen de ijskast, en je kan bijvoorbeeld een video met een recept volgen, het nieuws lezen, enz.
Ons lijkt het wel wat! Alleen de prijs, daar moesten we toch even van slikken: maar liefst $1.999!
http://www.pcworld.com/article/id,141085/article.html?tk=nl_dnxnws

AUTO'S WORDEN STEEDS SLIMMER - NU CHAUFFEURS NOG
Wij hebben het al gezegd: op de consumentenelektronicabeurs CES in Las Vegas waren er dit jaar heel wat autofabrikanten aanwezig. Een daarvan is het Duitse Continental Automotive Systems, en dat stelt een technologie voor waarbij wij toch wel wat vraagtekens hebben.
Op zich is de technologie wel heilzaam: de technologie houdt de weg in het oog, wat ideaal is voor de verstrooide automobilist die aan het wegdromen is. Of een tasje koffie aan het drinken is, zijn krantje leest... Kortom: jouw wagen wordt je privé-chauffeur, en brengt je veilig naar je werk terwijl jij de slaap uit je ogen wrijft en je ontbijt nuttigt - in de auto dus.
Wat die technologie allemaal doet is echt wel indrukwekkend: hij werkt bijvoorbeeld samen met de radar aan boord van de wagen, en als het verkeer voor jou vertraagt of tot stilstand komt, dan zal de technologie automatisch de remmen in werking stellen. En als je te snel rijdt voor de capaciteiten van de wagen, dan komen die remmen eveneens in actie. Bovendien kunnen de remmen op de vier wielen apart bediend worden, om de wagen in scherpe bochten of gladde wegen een betere wegligging te geven.
Ideaal zeg jij? Zorgt toch voor veel veiligheid? Wellicht wel, maar onze vrees is dat bestuurders teveel op deze technologie gaan rekenen, en zelf te weinig alert blijven. Ook de technologie heeft nu eenmaal zijn beperkingen...
http://www.theage.com.au/news/technology/smart-cars-will-watch-roads-while-drivers-minds-drift/2008/01/09/1199554708383.html

LAPTOP TAS MET ZONNEPANEELTJES
Een laptop is handig, maar die batterijen zijn toch zo snel leeg! En je hebt nu eenmaal niet altijd een stopcontact bij de hand op de batterijen op te laden. Daarom vonden wij deze gadget, die op de CES beurs in Las Vegas voorgesteld werd, toch zo handig: een computertas met zonnepaneeltjes, waardoor de batterijen van je laptop opgeladen worden terwijl jij met de tas rondloopt.
Nu, echt veel power krijg je nog niet uit die zonnepaneeltjes: 14 watt. Maar wat dan weer handig is, is het feit dat in de tas een extra lithium-ion batterij zit om extra energie op te slaan, en dat er verschillende adapters zijn zodat je die energie dan weer kan doorgeven aan andere toestellen, zoals mobieltjes, iPods en andere gadgets.
Echt goedkoop kan je de tas niet noemen - wanneer zij dit voorjaar in de VS op de markt komt, zal zij maar liefst 599 $ gaan kosten... Maar anderzijds doe je weer een goede daad voor het milieu, door zonne-energie te gebruiken in plaats van het stroomnet...
http://www.news.com/8301-11128_3-9844873-54.html?part=dtx&tag=nl.e433


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Triest cijfer: Spam goed voor 97% van alle e-mail
http://whatcounts.com/t?r=5&c=1152949&l=26942&ctl=1AD4CD7:E3453CCB46C9766C8B6F77C0A2E8254D67ADE39EE60F83FA&

*** Is de Britse queen een stiekeme gamer?
http://whatcounts.com/t?r=5&c=1152949&l=26942&ctl=1AD4CD7:E3453CCB46C9766C8B6F77C0A2E8254D67ADE39EE60F83FA&

*** SanDisk komt uit met een reeks High Definition Video flashcards
http://www.sandisk.com/corporate

*** CES stelt nieuwe mobieltjes voor, die het wil combineren met een online muziekdienst die het wil aankopen, SoundBuzz
http://update.techweb.com/cgi-bin4/DM/y/hBGID0GN8NU0G4U0FkSc0Ei

*** Nieuwe Sony Mylo Communicator met Wi-Fi toegang op CES
http://www.pcworld.com/article/id,141108/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Virussen vind je overal, zelfs op nieuwe MP3 players!
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/49307

*** Apple kondigt aan dat het binnenkort maatregelen zal nemen om het dispuut met de EU op te lossen over het feit dat Apple land per land verschillen de prijzen toepast in iTunes
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBWX10RjB3v0Jhb0QPic0E4

*** Microsoft koopt Noorse zoekmachine Fast om zoekdiensten voor bedrijven te kunnen verbeteren
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBWX10RjB3v0Jhb0QPib0E3

*** Britse top violiste brengt binnenkort nieuwe plaat gratis online uit, in een poging om het elitaire imago van klassieke muziek te doorbreken
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBWX10RjB3v0Jhb0QPig0E8

*** De clips van MTV binnenkort ook te bekijken op videosite Dailymotion
http://www.journaldunet.com/breve/france/21245/les-clips-de-mtv-bientot-accessibles-sur-dailymotion.shtml

*** Halo 3 is het spel dat het meest gespeeld wordt op Xbox Live
http://www.pcworld.com/article/id,141114/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Wat denk je van deze gadget: een Taser-pistool (waarmee je mensen kan verdoven met een elektrische schok) met een ingebouwde MP3-player?
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBWb70RjB3v0Jhb0QP670Ek

*** En deze dan: een hi-tech bed, met een draadloze internetverbinding, een iPod dock, surround luidsprekers en een LCD projector....
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBWb70RjB3v0Jhb0QP7C0Ex

*** Ook dit jaar zal je via CarTV van Skynet de nieuwigheden van het Autosalon van Brussel kunnen volgen
http://webtv-nl.skynet.be/cartv


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetHOUSE & PARISH - ONE ONE-THOUSAND
[alternative] Wij gaan verder met het lijstje met de beste muziek van 2007, dat wij vonden bij het Shifted Sound podcast. Deze band doet aan rock in een uptempo, met een duidelijk ritme. Niet echt onze stijl, maar voor de liefhebbers van de rock en headbangers duidelijk een voltreffer.
http://www.houseandparish.com/
http://www.arenarockrecordingco.com/

THE ICICLES - ARRIVALS & DEPARTURES
[alternative] Een vrolijk en opgewekt tempo, een van onze lievelingsbands van het afgelopen jaar, vooral het La Ti Da dat je in de podcast hoort. Van deze band kan je een viertal songs gratis downloaden via de eigen website van de band. Eentje daarvan, Sugar Sweet, zal je wellicht bekend in de oren klinken, want het werd ook gebruikt in een reclamespotje voor de Motorola Krzr. Op de MySpace pagina kan je nog meer muziek vinden.
http://www.myspace.com/theicicles
http://www.theicicles.com/pages/listen.html

BEAT RADIO - THE GREAT BIG SEA
[Alternative] Goed gecomponeerde songs, maar de zangstem zweeft soms tegen de toon aan. Wat niets mag afdoen aan het geheel, want de songs liggen goed in het gehoor, en het ruwe kantje van de niet-gepolijste stem misstaat niet. Van deze band kan je het hele album downloaden, als aparte songs of in één zip-bestand van 41,75 MB.
http://www.beatradio.org/mp3s.html
http://myspace.com/beatradio

KHORDICA THE LAXITY INTRIGUE
[Electronica] Muziek van een duidelijk ander gehalte. Filmmuziek lijkt het wel, erg dramatisch opgebouwd, en heel goed gecomponeerd. Deze band uit Denemarken brengt uitstekende muziek, waarvan je drie songs kan downloaden via MySpace (tenminste, wanneer je ingelogd bent). Een topper.
http://myspace.com/khordica

SHINY TOY GUNS - WE ARE PILOTS
[Dance] Smeer de beentjes in, hier volgt een erg uptempo dance nummer! Zware bassen die het ritme aangeven, en een goede opbouw van de song. Je kan haast niet blijven stilstaan! Van de band kan je een heel repertorium in streaming beluisteren, onder de rubriek "weapons". Het album "We are Pilots" werd genomineerd voor een Grammy, als het beste elektronische album voor 2007.
http://www.shinytoyguns.com/


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:

Onder lege hoofden is er het minst plaats.
-Luc Delafortrie, Vlaams essayist-
De nieuwe oogstMOOIE FOTO'S MAKEN
Je mag dan al een dure camera hebben, en allerlei softwaretools om je foto's te verbeteren, maar de basis, de foto zelf, moet toch nog altijd goed zijn, zoniet dienen al die snufjes voor niets. OP deze link vind je een video die je vertelt met welke regels je rekening moet houden voor een goede compositie van je foto.
[Taal: Engels]
http://lifehacker.com/337117/the-rules-of-photography-composition

LUDO ESCRIME: ONLINE KENNISMAKEN MET SPORTMATERIAAL
Een erg knap uitgewerkte site, die nogmaals bewijst hoe je, als je echt goed programmeert, iets ontwerpen kan dat heel mooi is van compositie, erg ingewikkeld van uitbouw, en toch snel laadt. In dit geval gaat het om een site die je wil kennismaken met nieuwe sportkledij van Le Coq Sportif voor schermers. Gedaan met de draad die achter het harnas hangt, nu gaat het volkomen draadloos. Bovendien kan je nu met verschillende tegenspelers tegelijkertijd een duel aangaan, gedaan met één tegen één.
Een mooie sit e, die je zin doet krijgen om zelf aan het schermen te slaan!
[Taal: Frans]
http://www.ludoescrime.com/

BELGANEWS.TV: BURGERJOURNALISTIEK
De professionele fotografen zullen het niet graag horen, maar ook persagentschap Belga is nu op zoek naar beelden van nieuwsfeiten, genomen door amateurs. Wie toevallig getuige is van een incident, kan beelden tot 25 MB doorsturen naar de site. Of je daar ook geld mee wint, is niet duidelijk. (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.belganewstv.be

ANYWHERE.FM
Een interessante site: hier kan je je hele muziekcollectie uploaden, en dan vanop eender welke computer beluisteren. Je kan ook nieuwe muziek ontdekken die aanbevolen wordt door andere leden van de site. (Bron: Wim W)
http://www.anywhere.fm

TOP 100 TOOLS OM IETS TE LEREN
Een lijstje met de 100 tools en progjes, samengesteld door mensen betrokken bij onderwijs. Hier vind je dus niet alleen browsers maar ook sociale bookmarkingtools, en progjes om punten bij te houden. Wellicht een bron van inspiratie voor menige onderwijzer! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.c4lpt.co.uk/recommended/top100.html

BELGANEWSTV: BURGERJOURNALISTIEK
Steeds meer initiatieven spruiten als paddenstoelen uit de grond, waarbij de inbreng van de burgers gevraagd wordt om taken te doen die normalerwijze door betaalde medewerkers gedaan worden: foto's en videoverslagen maken, nieuws rapporteren waarvan zij getuige zijn. Nu, voor ons niet gelaten, want sommige van die amateurfoto's zijn verduiveld goed, en in menige toevallige getuige zit een ware Conscience verborgen. Maar dat zijn eenmalige gebeurtenissen, en het maakt van de getuige nog geen journalist of persfotograaf. En dat is iets wat bij zulk burgerinitiatief niet uit het oog verloren mag worden.
Onlangs werd er weer zo'n nieuw initiatief in het leven geroepen, ditmaal door een van de oudste persagentschappen van het land, Belga. Het roept alle burgers op om foto's en beelden in te sturen. Er hoort wel een heel ingewikkelde wettelijke indekking bij. [AE]
[Taal: Nederlands]
http://www.belganewstv.be/

FIND 815: PRACHTIG ONLINE GAME
Je ziet het steeds vaker: prachtig uitgewerkte games online, die het niet moeten hebben van schieten en geweld, maar van interactie met de bezoeker, en speurwerk. Vaak zijn die games in Flash gemaakt, en laden zij erg snel. Een prachtig voorbeeld hiervan is Find815, dat draait rond een jongeman waarvan de vriendin omgekomen is bij een vliegtuigcrash. Of toch niet? Erg boeiend. Laat het ons weten als jij het game tot een goed einde hebt kunnen brengen?(Bron: Walking Men - www.walkingmen.com ]
[Taal: Engels]
http://www.find815.com

THE WHALE HUNT
Nog een heel mooi ontwikkelde website. Het doel van deze site is eigenlijk een experimentele interface ontwikkelen om een verhaal te kunnen vertellen. Het centrale thema is een episch, waar gebeurd verhaal, met veel content en heel veel metadata. Hoe kan het verhaal waarheidsgetrouw verteld worden? Hierbij dienen zich verschillende problemen aan. Hoe kan je bijvoorbeeld enorm veel (3.214!) foto's online brengen, en toch de downloadtijd relatief laag houden. Hoe kan je zowel de topografie van het hele verhaal uitdrukken, en hoe een enkel feit past in dat verhaal. HOe de vele subverhalen aan het licht brengen die zich binnen de context van het grote verhaal afspelen, enz.
Erg knap. (Bron: Walking Men - www.walkingmen.com)
[Taal: Engels]
http://thewhalehunt.org/

ONETRUEMEDIA: ONLINE VIDEO'S MAKEN
Een site waar je van foto's en filmpjes een nieuw geheel kan maken. Het leuke van de site is dat het een echte Web 2.0 belevenis is, en dat je ook foto's en gegevens kan verwerken die op MySpace staan, YouTube, Facebook, blogger, enz. Het resultaat kan je ook overzetten naar je iPod of iPhone. En zelfs al ga je zelf niet meteen iets maken, dan kan je ook de voorbeelden doorbladeren van dingen die anderen gefabriceerd hebben. Er zitten wel leuke dingen tussen! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.onetruemedia.com/

RED-ACTIE REDT REDACTIE?
Je hebt het wellicht ook gehoord: het nieuws van onze openbare omroep werd in een nieuw kleedje gestoken. Niet alleen het decor van de tv-uitzendingen, maar ook de website zelf. De nadruk ligt meer op videonieuws, en de site heet niet meer vrtnieuws.be maar deredactie.be.
Maar blijkbaar is niet iedereen gelukkig met de nieuwe site: enkele designers hebben zware kritiek op het ontwerp. Maar in plaats van het bij kritiek te laten, willen zij een handje helpen om een de redactie-site toch wat beter te maken, althans naar hun oordeel.
Kijk en beoordeel.
[Taal: Nederlands]
http://www.deredactie.be
http://de-red-actie.be/

ALTERNATIEVE KERSTWENSEN
Ja, we weten het, maar we kunnen de verleiding echt niet weerstaan om je deze site door te spelen. Noteer het adres alvast voor volgend jaar, want hier kan je een alternatief kaartje versturen naar vrienden en kennissen - namelijk een tattoo op een of ander lichaamsdeel van de kerstman. En, als je ons een beetje kent, hebben wij natuurlijk gekozen voor de bips van de man! Leuk... (Bron: www.walkingmen.com)
[Taal: Engels]
http://www.rga.com/holiday07/

WHATSITSCOLOR: KLEUREN BIJEENPASSEN
Deze site is voor mensen die vinden dat rood en groen een prima kleurencombinatie zijn (met kerst mag dat, maar voor de rest van het jaar...), of geel en roos, dan moet je eens bij deze site langsgaan. Die bevat een gratis webtoepassing die bij elkaar passende kleuren voor jou vindt om bijvoorbeeld rond een afbeelding toe te passen. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://whatsitscolor.com/

VRIJDAG FOTODAG : 2007
Het jaar 2007 samengevat in 100 nieuwsfoto's. Bij de eerste link zie je een selectie van De Standaard, dan een van de Volkskrant en dan twee links met foto's van het persagentschap Reuters.
(taal : Nederlands /Engels) [Filover]
http://www.standaard.be/Info.aspx?topic=eindejaar2007.foto
http://extra.volkskrant.nl/interactie/jaaroverzicht/
http://www.reuters.com/news/pictures/slideshow?collectionId=1067
http://www.news.com.au/gallery/large/0%2C25692%2C5027964-5014991-1%2C00.html

VRIJDAG ANIMATIEDAG : TURKEY FLING
De kerstkalkoen is al opgegeten maar in dit spelletje hangt hij nog aan het spit. Schiet de kalkoen in de lucht, klik om hem wat verder te doen vliegen en pik onderweg wat maiskolven op. Een simpel, maar leuk spelletje.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.ebaumsworld.com/games/play/48443

VRIJDAG FILMDAG : ATONEMENT.
OfficiŽle website van deze nieuwe Britse dramafilm met in de hoofdrollen : Keira Knightley, James McAvoy.
In de Belgische zalen sinds : 9 januari 2008.
[taal site : Engels] (Filover)
http://www.atonementthemovie.co.uk

FREERICE
Help spelenderwijs de honger de wereld uit door je kennis van het Engels te testen. Bij elk juist antwoord worden er automatisch 10 rijstkorrels gedoneerd (United Nations World Food Program). Deze worden geschonken door de sponsors die je bij elke vraag onderaan ziet verschijnen. Een mooi initiatief!
(taal : Engels) [Filover]
http://www.freerice.com/

ON-LINE FOLDERS
Op deze handige website vind je heel wat (reclame)folders die je online kan bekijken. Zo zijn er de folders te vinden van Makro, IKEA, Dixons, Carrefour, Brico, Gamma, Hubo, Metabo, Orga, Massive, Overstock, Connections, Molecule, Benetton, Krefel, Habitat, Rijmaran, Berryfloor, Colibro en nog heel veel meer...
(taal : Nederlands) [Filover]
http://www.promobutler.be

BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė HUN OFFICIELE SITES
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

HANS LIBERG
OfficiŽle website van deze Nederlandse cabaretier en tevens muziekvirtuoos.
http://www.hansliberg.com/

MONIQUE SMIT
Het zusje van Jantje Smit heeft nu ook haar eerste single uitgebracht : Wild.
http://www.moniquesmit.nl/

Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's
http://www.ad.nl/multi-media/
- 'Koranfilm' YouTube niet van Wilders
DEN HAAG - Een clip die op de internetsite YouTube wordt gepresenteerd als de Koranfilm van PVV-leider...
http://www.ad.nl/binnenland/article1954135.ece?nscategory=topStoryA
- Filmpje: de televisie-gitaar
Knutselaar Ben Lewry had nog ergens een oude laptop rondslingeren. En een oude elektrische gitaar. Met wat...
http://www.ad.nl/multi-media/article1951491.ece?nscategory=topStoryA
- Filmen op een kaartje
LAS VEGAS - Sandisk komt met ĎVideoHDí kaartjes op de markt. Met twee uur High Definition kwaliteit in video lijkt het DV-bandje en de harde schijf wellicht op heel korte termijn tot het verleden gaan behoren.
http://www.ad.nl/multi-media/article1950970.ece?nscategory=naastRectangle


http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- De layout van Windows Mobile aanpassen
Zoals je Windows op de pc via desktopsoftware helemaal naar eigen smaak kunt aanpassen, zo kan dat bij Windows Mobile op je telefoon ook.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=22106
- 75-dollar-laptop
Pixel Qi wil een laptop uitbrengen die maar 75 dollar (51 euro) gaat kosten.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=22099
- LaserTV
We hebben we weer een nieuwe televisie-techniek bij. In Las Vegas presenteerde Mitsubishi Laser TV. De reacties zijn lovend.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=22094


http://www.elektro.be
- Cameratelefoons: constante evolutie
Telefoons met ingebouwde cameraís zijn erg in trek. Bijna alle nieuwe gsmís hebben een of andere geïntegreerde camera aan boord. Het succes is onder meer toe te schrijven aan de mogelijkheid om altijd en overal fotoís te nemen? Je hebt immers steeds je gsm bij de hand.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3121
- iPod verovert huiskamer
De Apple iPod heeft razendsnel de wereld veroverd. Grote muziekcollecties op cd werden opeens heel toegankelijk, en dat ongeacht de plaats. Nu is ook de huiskamer aan de beurt
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3156
- HDTV in Vlaanderen: stand van zaken
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3155


http://www.computerworld.be/
- Nederland: zijn GPS-toestellen gevaarlijk?
Een Nederlandse stichting deed een verrassende ontdekking: op 13 GPS-toestellen is er slechts eentje ongevaarlijk.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17695&style=34360
- ieuwe titels voor de Games for Windows cataloog
Na één van de meest intense jaren uit de videogame industrie kondigt Microsoft Corp. aan dat, naar aanleiding van de internationale beurs CES van 2008, nieuwe titels zullen worden toegevoegd aan de Games for Windows cataloog en de resultaten van het eerste jaar van Games voor Windows meer dan behoorlijk zijn.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17691&style=34360
- Televisiecontract tussen Google en Matsusha
Volgens CNN Money zou Google samenwerken met de elektronicaspecialist voor het grote publiek, Matsushita (Panasonic), voor de ontwikkeling van een soort Google TV.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17696&style=34360


http://www.pcworld.be
- Troc gaat het internet op
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/internet/troc-gaat-het-internet-op.cfm
- Kijken naar wat de radio zegt
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/audio/kijken-naar-wat-de-radio-zegt.cfm
- Het muziekalbum in zijn glorie herstellen: een buitenkansje voor iTunes?
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/mac-news/het-muziekalbum-in-zijn-glorie-herstellen-een-buitenkansje-voor-itunes.cfm


http://www.digimedia.be/
- Marlon bouwt HD-ondersteuning in Telenet-mediaplayer
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5417
- Nieuw lifestyle-kanaal bij Telenet Digital TV
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5414
- Radiohead en digitale muziek: de volgende aflevering
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5403


http://www.speedzone.be
- Film & TV: Wanted - trailer
http://www.speedzone.be/artikel/1652_wanted__trailer.html
- Muziek: Zusjes Cruz kussen in videoclip broer
http://www.speedzone.be/artikel/1651_zusjes_cruz_kussen_in_videoclip_broer.html
- Humor: Achmed the Dead Terrorist wenst je een Zalige Kerst
http://www.speedzone.be/artikel/1649_achmed_the_dead_terrorist_wenst_je_een_zalige_kerst.html


- Screeners stoppen ermee
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=2115
- Windows Mobile 7
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=2114
- Meer vrouwen
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=2113


http://www.tweakers.net
- HTC Touch Dual opengeschoven en betast
woensdag - De HTC Touch Dual werd al in augustus van dit jaar aangekondigd, maar liet tot eind november op zich wachten. Tweakers.net kreeg een week later een reviewexemplaar ter beschikking. We zochten uit of het apparaat zijn meerprijs waard is.
http://life.tweakers.net/reviews/781/htc-touch-dual-opengeschoven-en-betast.html
- Een vooruitblik op Devil May Cry 4
woensdag - Capcom wil 2008 een goede start geven en zal daarom in februari het langverwachte Devil May Cry 4 het levenslicht laten zien. We speelden een previewversie en stoeiden aangenaam met hordes demonenÖ »
http://life.tweakers.net/reviews/804/een-vooruitblik-op-devil-may-cry-4.html
- Makelaars slepen Jaap.nl opnieuw voor de rechter
http://pro.tweakers.net/nieuws/51233/makelaars-slepen-jaap-punt-nl-opnieuw-voor-de-rechter.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautBETER ZOEKEN MET GOOGLE: HOE LAAT IS HET?

Google kan je voor heel wat zaken gebruiken. Zo kan Google je bijvoorbeeld vertellen hoe laat het is. Nou, daar gebruik jij je uurwerk voor, zeg je? Ja, maar weet je ook hoe laat het nu is in Hong Kong of Atlanta? Ah, dat is al wat moeilijker. Google weet hierop onfeilbaar het antwoord. Gewoon intikken "what time is it", en Google vertelt je hoe laat het is in de grote steden wereldwijd. Of "what time is it in Amsterdam" bijvoorbeeld, of een andere stad, om het uur te weten in die bepaald regio.
En weet je wat het leuke is? Google blijkt te weten waar je woont - althans: dat wist Google toen wij de proef op de som namen, en "what time is it" intikten in Google.com - hij zie netjes dat het 11u is in Heist op den Berg!
http://www.google.com/search?hl=en&q=what+time+is+it&btnG=Google+Search

BETER ZOEKEN MET GOOGLE: VLUCHTGEGEVENS
Bij Google kan je ook de vluchtgegevens opvragen van bepaalde vluchten, en kan je meteen zien of ze op schema liggen. Je tikt de naam van de luchtvaartmaatschappij in, en het vlucht nummer, zoals Delta flight 5778. Je krijgt ook meteen de status, met andere woorden: komt de vlucht aan op tijd of is er vertraging.
Wij deden de proef op de som met een vluchtnummer van een Brussels Airlines vlucht, SN 3123, en het resultaat was knap:
Track status of SN 3123 from Brussels (BRU) to Bologna (BLQ)
6 Jan 2008 - On schedule
Departure: 9:35 AM, Arrival: 11:20 AM
http://www.google.com/search?hl=en&q=SN3123&btnG=Google+Search

BETER ZOEKEN MET GOOGLE: CONVERTEREN
Nog iets waar Google goed in is: dingen converteren. Hoeveel euro is 679 dollar? Hoeveel centimeter is 12 inch? En hoeveel kg is 1 stone? Ook op die vragen weet Google het antwoord. Gewoon de vraag stellen: 679 dollar in Euro (en dat is dan 460,99 euro), 12 inch in cm (= 30,48 cm), 1 stone in kg (=6,35 kg). Handig!
http://www.google.com/search?hl=en&q=1+stone+in+kg&btnG=Search

BETER ZOEKEN MET GOOGLE: VERGELIJKINGEN
Nog een handige tip: zoek naar de mening van anderen. Wanneer je bijvoorbeeld in je zoekopdracht de volgende zin gebruikt (binnen quotes): "better than ........", bijvoorbeeld Better than Firefox, dan krijg je de resultaten waarin anderen producten bespreken die zij beter vinden dan Firefox, en zo leer je dan alternatieven ontdekken. Hetzelfde geldt voor "reminds me of" of "sounds like", om gelijkaardige muziek te ontdekken.
http://www.google.com/search?hl=en&q=%22better+than+iTunes%22&btnG=Search

TIPS VOOR WEBWERKERS: VOOR WIE GA JE JE WEBSITE MAKEN?
De informatieve site
Als je van plan bent om een informatieve site te gaan maken dan is het belangrijk om de bezoekers zo snel mogelijk inzicht te geven over wat ze van je site kunnen verwachten.
Hoe de site is opgebouwd op een overzichtelijke wijze en een structurele opbouw is noodzakelijk.
Gebruikers vinden het meestal niet zo'n probleem om een paar pagina's door te klikken voordat ze de gezochte informatie weten te vinden. Maar er is een grens. Gaat dat te lang duren dan is lezer weg en komt niet snel meer terug. Bij een andere site is de gezochte informatie misschien sneller te vinden.
[Sjeef]

Voor deze rubriek danken wij
Jack Nooijens (mirror website) http://www.digiweetjes.nl.tt/
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
voor hun hulp nu of in het verleden.Van alles halen, (bijna) niets betalen...3D CANVAS
Windows - freeware
Een tool om 3D modellen en animaties te maken. Dat is normalerwijze een erg ingewikkelde zaak, maar dit progje is erg intuïtief, en werkt met klikken en slepen, en geeft de wijzigingen in real time weer. Van het progje bestaat ook een betalende versie, die dan meer mogelijkheden biedt. (Bron: Wim W)
http://www.amabilis.com/products.htm

TOON KLASSIEKE MENU'S EN WERKBALKEN OP RIBBON VAN MICROSOFT OFFICE 2007

Gefrustreerd door eindeloze zoekt naar functies op de Ribbon? Download and install this software to bring back the familiar menus and toolbars to Microsoft ® Office ® 2007. Download en installeer deze software om terug de vertrouwde menu's en werkbalken voor Microsoft ® Office ® 2007. The software allows you to work with Office 2007 as if it were Office 2003. De software biedt u de mogelijkheid om te werken met Office 2007 als ware het Office 2003. Deze software omvat Classic Menu voor Word, Word, Excel, Excel, Access, Access, Outlook and Outlook en PowerPoint 2007 . Alle voor de nieuwe functies in Microsoft Office 2007 zijn toegevoegd in het hoofdmenu, de Standard Toolbar en Formatting Toolbar.
Er is een probeerversie die 15 dagen loopt. Na die looptijd kan je de software verwijderen. Aankopen kost ongeveer $30.[Lode V - die eraan toevoegt: "Ik heb het zelf uitgetest, en als 2003-verslaafde vind ik het héél goed"] [Engelstalig]
http://www.addintools.com/english/menuoffice/default.htm

MP3 WEB PLAYER
Windows XP - 26kb - freeware
Een PHP audio player, die internet radio speelt en audiobestanden zoals mp3, wav, wma... Hij heeft een zoekfunctie, en gebruikt een MySQL database om informatie over recent geopende bestanden in op te slaan. (Bron: Wim W)
http://downloads.zdnet.com/download.aspx?&compid=69064&docid=334868&tag=nl.e530

EXIFWRITER
Windows - freeware
Met dit progje kan je foto's voorzien van een beschrijving, een commentaar, of copyright informatie. Bovendien kunnen beelden nadien aan de hand van de beeldoriŽntering (EXif-oriŽntering) gedraaid worden. Al deze gegevens worden dan als informatie rechtstreeks in de JPEG-data opgeslagen als metadata. (Bron: Wim W)
http://www.bokler.de/ExifWriter.html

SHAREPOD: EXTRA HANDIGHEIDJES VOOR JE IPOD
Windows - freeware - Microsoft .NET Framework 2.0 vereist
Met dit progje kan je je iPod als een USB stick gebruiken, en zo songs en video's gewoon met klikken en verslepen naar de iPod overzetten, zonder gebruik te moeten maken van de normale synchronisatie. (Bron: Wim W)
http://www.sturm.net.nz/website.php?Section=iPod+Programs&Page=SharePod

URL SNOOPER

Windows - freeware
Heel wat links naar streaming audio en video staan verborgen achter een javascript of een active-x script. Hierdoor is het vaak erg moeilijk om de juiste url te vinden die overfeenkomt met de stream. Dit progje zorgt ervoor dat je die url toch vinden kan. (Bron: Wim W)
http://www.donationcoder.com/Software/Mouser/urlsnooper/index.html

GRATIS VERTALER
Windows / Pocket PC / Linux - freeware
Een progje om woorden te vertalen, een beetje zoals de Babylon vertaler. Het kan Italiaans aan, Engels, Grans, Deens, Zweeds, Fins, Duits, Spaans, Russisch, Grieks, Arabisch, Nederlands... (Bron: Wim W)
http://www.nicolaottomano.it/freetranslator.htm

FREE MUSIC ZILLA
Windows - freeware
Er zijn verschillende sites waar je muziek in streaming kan beluisteren, volkomen gratis, juist omdat het streaming muziek is, en je de muziek niet blijvend kan opslaan op je pc. Dus eigenlijk doet deze software iets dat niet honderd procent kosjer is: hij zorgt ervoor dat je muziek van sites zoals Last.fm, Pandora, Myspace en co toch kan downloaden en bewaren op je pc. (Bron: Wim W)
http://www.freemusiczilla.com/index.htm

VRIJDAG MACDAG: YOU CONTROL: TUNES 1.6
Mac OS X 10.4 / 10.5 - freeware
Dit progje zorgt voor een menubalk, waarmee je je iTunes kan bedienen vanuit een ander programma, zonder naar het iTunes venster te moeten overschakelen. Je kan o.a. je muziekbibliotheek oproepen, speellijstjes, info over de artiest, enz.
http://www.download.com/You-Control-Tunes/3000-2199_4-10792704.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: NEWSFIRE
Mac OS X 10.4 - 745k - shareware
Een aggregator voor RSS nieuwsfeeds. Erg leuk zijn de bewegende meldingen die je vertellen wanneer er nieuws te rapen valt.
http://www.download.com/NewsFire/3000-2157_4-10791532.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Wegens tijdgebrek moet de post voor onze redactie blijven liggen tot volgende week.. sorry!
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Hoe leger het hoofd,
hoe minder men erin kan gieten.
C. Buddingh', Nederlands auteur