Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 10/1/2008 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 12
Nummer 531 van 5/1/2008
Gegroet lezer,

Allereerst wensen wij al onze lezers een gelukkig nieuw jaar: dat 2008 jullie allen veel vrede, geluk en voorspoed moge brengen! Verder bedanken wij de vele lezers die ons ook hun wensen overgemaakt gemaakt hadden, en die wij nog niet in de gelegenheid waren om persoonlijk te bedanken.

Wij zijn er weer, na een weekje verlof. Al een geluk dat wij besloten hadden die week even de pen neer te leggen, want dit jaar viel er in de week tussen kerst en nieuwjaar bijna geen nieuws te rapen. Ongelooflijk: het leek alsof er die week helemaal geen technologische vernieuwingen meer gebeurden, alle nieuwsbronnen waren met vakantie vertrokken en brachten enkel overzichten uit - net als bij de traditionele media: radio en tv! Maar gelukkig kunnen we nu weer terug in actie schieten, want de nieuwsberichten lopen stilaan terug binnen op onze redactie.

Wij wensen je in elk geval veel leesplezier met het weinige nieuws dat wij bijeen konden sprokkelen - maar qua sites en software blijf je in elk geval niet op je honger zitten!

Bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.GOOGLE ZEITGEIST
Dit bericht dateert eigenlijk al van voor Kerstmis, maar door onze korte vakantie hadden wij de gelegenheid niet meer om deze gegevens eerder te verwerken. Het gaat om statistieken van Google, over de meest gebruikte zoektermen. Google maakte de resultaten bekend, maar dan wel van trefwoorden in combinatie met andere zoektermen, want dat plaatst alles binnen zijn context. Zo blijkt dat de Belgen, wanneer zij een concertje wilden meepikken, het vaakst naar Tokio Hotel zouden willen gaan, want dit trefwoord werd het vaakst gecombineerd met het woord Concert. Qua tweedehands gingen wij dan het meest op zoek naar auto's, maar we waren ook ecologisch: Fietsen stond op de tweede plaats, in combinatie met tweedehands.
Het liefst gaan we op vakantie naar Frankrijk, want dat is dan weer het trefwoord dat het meest in combinatie met "vakantie" ingegeven werd in Google. Qua voetbalclubs is het dan weer Anderlecht dat met de meeste aandacht gaat lopen.
Erg interessant vonden wij de verdeling tussen de verschillende provincies, waarvoor wij, opmerkelijk genoeg, niet kunnen verwijzen naar een zoekresultaat of een andere pagina bij Google, maar naar een pdf-document dat Tijldblogs uit eigen beweging online zette. Een hint voor de heren en dames van de Google PR, voor volgend jaar?
WIj citeren in elk geval de voornaamste trends:
- Brussel heeft het voor Badoo, een online chatprogje.
- Antwerpen heeft het voor Tele2, een telecomprovider, en verschillende videosites zoals Dailymotion en Youtube.
- Hasselt is op zoek naar ASL (waarvoor dat staat weten wij niet) en PHL, de provinciale Hogeschool Limburg (ijverige studenten!)
- Gent wil dan weer veel mailen, want is voornamelijk op zoek naar Webmail UGent
- Brugge gaat terug in de geschiedenis en wil nieuws vernemen via de Stadsomroep
- en Leuven is supersportief, want daar werd het meeste gezocht naar de 24 urenloop.
Leuke statistieken, waarbij het "intertet" dat op plaats 9 in Brussel ons wel intrigeert...
http://www.google.be
http://tijdblogs.typepad.com/tzine/pdf/GoogleZeitgeist2007.pdf

GPS IN HET KERSTSTALLETJE
In vele landelijke gemeenten bestaat nog de aloude traditie van de kerststallen, die levensgroot het kerstgebeuren uitbeelden: een stal, met Jozef en Maria, soms zelfs een levende os en ezel, en natuurlijk ook het kindeke Jezus in zijn kribbeke vol met stro. In de meeste steden is die traditie al lang afgevoerd, enerzijds omdat de nodige vrijwilligers niet meer gevonden konden worden om de stal elk jaar te verzorgen, maar vooral omwille van het vandalisme. Er blijkt geen grotere uitdaging voor allerlei (al dan niet dronken) burgers te bestaan dan het roven van dat Kindeke.
In de VS is er daarom iets op gevonden: een GPS-kindeke: een beeltenis die voorzien is van een chip, en zo diefstal moet tegengaan, of moet toelaten om het kindeke terug op te sporen, mocht het door onverlaten gestolen worden.
Tech-site Engadget weet te melden dat er alvast in Florida zo'n ontvreemd kindeke teruggevonden werd dankzij de GPS chip in dat kindeke. Je kan je natuurlijk afvragen of die hele technische uitrusting wel de moeite waard is, want goedkoop is dat niet, zo'n GPS systeem. Maar kom, voor tradities moet je al eens wat over hebben...
http://www.engadget.com/2007/12/28/gps-baby-jesus-stolen-again-found-across-the-street/

STORM WORM VOLGT ACTUALITEIT OP DE VOET
Je hebt in de afgelopen weken, maanden, al veel gehoord over de Storm Worm, een van de krachtigste wormen ooit, die er telkens opnieuw in slaagt nieuwe slachtoffers te maken door hen naar speciaal geprepareerde websites te lokken die op dat moment erg in trek zijn. In het begin van 2007 was dat een bericht over de voorjaarsstormen in Europa - wat dan ook de oorsprong was van de naam die deze worm toegedicht kreeg.
Achter de Storm Worm blijken echter internauten te zitten die de actualiteit zeer nauw op de voet volgen. Want in de week voor kerstmis was het nieuwste lokmiddel een mail die eruit zag als een kerstkaartje, te downloaden vanop een bepaalde site. Vlak na de kerst werd dat dan een nieuwjaarskaartje, maar op 28 december, in luttele uren na de moord op de Pakistaanse opposante Benazir Butho, werd het een mail die nieuws beloofde over de aanslag.
Trouwens: het is niet alleen deze worm die misbruik maakt van de afschuwelijke moord op Butho - volgens onderzoekers van Trend Micro zijn er vlak na het gebeuren verschillende sites gelanceerd die ogenschijnlijk nieuws brengen over de moord, maar in werkelijkheid enkel een lokmiddel zijn om bezoekers te trekken via de zoekmachines, met het uiteindelijke doel om schadelijke software te installeren.
De boodschap is duidelijk: zorg ervoor dat je browser te allen tijde voorzien is van de laatste patches, en dat je geen links aanklikt in mails waarvan je de afzender niet kent!
http://arstechnica.com/news.ars/post/20071228-malware-authors-capitalizing-on-bhuttos-assassination.html

GRISOFT DAAGT IT GROTEN VOOR DE RECHTER
Het is tijd dat de bedrijven die grossieren in advertenties, zoals Google, Yahoo en Microsoft, wat meer verantwoordelijkheid opnemen en de inhoud van die advertenties controleren. Zo zou je de aanklacht kunnen samenvatten die beveiligingsbedrijf Grisoft (maker van de supergoede en gratis antivirussoftware AVG) ingespannen heeft tegen deze internet-groten. Naast deze drie groten werd ook domeinregistrant GoDaddy gedagvaard, om achter de informatie te komen van de personen of bedrijven die achter bepaalde domeinen zitten.
Aan de bron van deze aanklacht ligt het feit dat via deze diensten tekstadvertenties geplaatst zijn naar sites die nagemaakte AVG antivirusproducten verkochten. In Frankrijk heeft AVG er alvast een heus politieonderzoek van gemaakt, en in andere landen zouden ook ernstige stappen genomen worden.
Het is een feit dat heel wat advertenties de argeloze internaut lokken naar malafide sites. Maar normaal gezien vallen advertenties nu eenmaal buiten de verantwoordelijkheid van de uitgevers. Een heikel probleem, en wij zijn dan ook benieuwd hoe dit gaat aflopen.
http://www.informationweek.com/management/showArticle.jhtml?articleID=205101441&cid=nl_tw_security

DE MEEST SHOCKERENDE GAMES VAN HET JAAR
Bij PC World vonden wij een reportage die wij u absoluut niet konden onthouden: de meest shockerende games van het afgelopen jaar. Het zijn er negen in totaal. Om te beginnen is er een game rond Mel Gibson, die dronken achter het stuur zit en allerlei mensen beledigt. En als je vijf agenten kan raken, dan is het game over.
Het tweede game shockeert door zijn brutale en gratuite geweld. Je moet hier namelijk je tegenstander doden met allerlei middelen die je maar kan vinden, zoals met glas de keel oversnijden, met een toiletbril het hoofd verbrijzelen... En het erge is: het spel zelf is niet eens boeiend, aldus de redacteurs van PC World.
Nog meer games waarbij je de haren ten berge rijzen bij PC World.
http://www.pcworld.com/article/id,140680/article.html?tk=nl_wbxsld

WARNER ZIET AF VAN KOPIEERBESCHERMING
Er is goed nieuws en slecht nieuws. Het goede nieuws: Warner Music, een van de groten uit de muziekindustrie, heeft aangekondigd dat het voortaan muziek zal verkopen, online, als digitale download, en dat zonder kopieerbescherming of DRM. Het slechte nieuws: deze songs zullen aangeboden worden via online boek- en platenzaak Amazon.com - en dus enkel voorbehouden zijn voor de Amerikaanse gebruikers.
Maar kom, we mogen de moed niet opgeven. Met Warner Music zijn er nu dus drie van de vier groten (EMI, Universal, Warner) die hun cataloog zonder DRM aanbieden - en dat is al heel wat. Het is nu enkel nog Sony BMG dat blijft vasthouden aan haar (fabriekseigen) DRM. En als dit aanbod momenteel al in de VS geldt, dan zal het wellicht binnenkort ook in Europa mogelijk moeten zijn... hopen wij dus. Of wie weet mogen wij, Europeanen, binnenkort ook aankopen bij Amazon, althans de digitale downloads, en worden die idiote landgrenzen naar beneden gehaald?
http://arstechnica.com/news.ars/post/20071227-3down-1-to-go-warner-music-group-drops-drm.html

MALWARE EVOLUEERT TE SNEL VOOR DE ANTIVIRUSPROGRAMMA'S
Een titel die kan tellen, en niet veel goeds belooft voor het nieuwe jaar. Volgens dit artikel bij PC World zouden de slechteriken het namelijk aan het halen zijn, en moeten de goede krachten (de antivirusbedrijven) het onderspit delven. De reden waarom de malware-makers zo krachtig geworden zijn is simpel: tegenwoordig valt er geld mee te verdienen. Vroeger was het nog een enkeling, een hacker, die gewoon wou laten zien hoeveel macht hij had, nu draait het echt om geld.
Deze nieuwe generatie malware-makers doet dan ook beroep op professionele middelen om hun malware te verfijnen en nieuwe manieren te ontdekken om jouw computer te besmetten. En volgens PC World gaan zij daarbij tewerk in een tempo dat de beveiligingsbedrijven gewoon niet meer kunnen bijhouden.
Je kent het systeem: vandaag maakt iemand een virus of malware, morgen brengt een beveiligingsbedrijf een update uit van zijn antivirurssoftware waardoor de software deze malware kan herkennen. Maar ondertussen zijn er al wel heel wat slachtoffers gemaakt. Daarom wordt er de laatste tijd ook veel meer aandacht geschonken aan beveiligingsprogramma's die niet alleen meer met virussignaturen werken, maar ook met tools die kijken naar abnormale activiteiten op de pc.
Een erg interessant over deze haast hopeloze strijd bij PC World. Hou je ogen open, en wees voorzichtig op het web!
http://www.pcworld.com/article/id,140861/article.html?tk=nl_dnxnws

CES: WIE DOET BETER DAN DE IPHONE?
Volgende week gaat in Las Vegas de Consumer Electronics Show (CES) van start. Daar zal Microsoft CEO Bill Gates als eerste een toespraak houden (in het jargon heet dat dan een keynote), en zoals gewoonlijk wordt daar erg naar uitgekeken. Waarnemers proberen te achterhalen wat Gates tijdens zijn keynote zal aankondigen. Want het moet iets goed zijn, iets dat de CES luister bijzet, want het blazoen van deze conferentie kreeg verleden jaar een grote deuk. CES draait immers rond allerlei tech, van allerlei merken, maar verleden jaar gingen de schijnwerpers naar een conferentie die toevallig tegelijkertijd plaatsvond, en waar het enkel draaide om producten van één merk, Apple. En dat ene merk, dat ene product, ging toen met alle aandacht lopen - de iPhone uiteraard.
Dit jaar verloopt de timing iets beter - de Macworld Conference & Expo loopt niet meer gelijktijdig, maar valt vlak na de CES. Maar Gates zal nog altijd met iets spectaculairs afkomen, want waarnemers verwachten dat ook Steve Jobs, in zijn keynote op de Macworld, verschillende nieuwigheden zal voorstellen. Zij speculeren op verschillende zaken, gaande van een UMPC (ultramobiele PC), tot een online verhuurdienst voor filmen via iTunes.
Wat zou Gates daar tegenover kunnen zetten? Vista Service Pack 1 en IE 8 zullen in elk geval niet de sterren zijn van zijn keynote, want dat is te gewoontjes. Zouden het controllers worden voor de Xbox 360, die op beweging reageren, zoals de afstandsbediening van de Wii?
Nog even geduld. Volgende week weet je het. Wij zijn alvast benieuwd!
http://www.macworldexpo.com/
http://www.microsoft-watch.com/content/corporate/microsofts_12_gifts_of_christmas.html
http://www.pcworld.com/article/id,140905/article.html?tk=nl_dnxnws

AUSTRALIË WIL HET INTERNET CENSUREREN
Wij zijn de eerste om toe te geven dat er heel wat content circuleert op het internet die niet bestemd is voor jeugdige oogjes. Maar wij zijn ook de eersten om te zeggen dat het de taak is van de opvoeders om ervoor te zorgen dat kinderen zulke content niet onder ogen krijgen (ouders, leerkrachten, jeugdbeweging...). Het plaatsen van automatische filters die sexueel getinte inhoud automatisch weert voor jongeren vinden wij uit den boze. Eerst en vooral moeten er dan systemen geïnstalleerd worden om de leeftijd van de bezoeker te verifiŽren - wat nooit waterdicht zal zijn, maar heel wat rompslomp met zich meebrengt. Ten tweede is het erg moeilijk om te definiŽren wat gewoon functioneel naakt is (de engeltjes van de plafondschildering van de Sixtijnse kapel? Een madonna die de borst geeft) en wat porno is. Als je zo'n filters zou installeren, dan zou bijvoorbeeld een webpagina die sexuele voorlichting geeft aan kinderen niet door de beugel kunnen...
Je verstaat het al: het installeren van zulke filters is geen sinecure, en wij hebben zware twijfels bij de deugdelijkheid ervan - om niet te spreken van het feit dat wij absoluut tegen censuur op het internet zijn. De Australische regering is het hier niet mee eens: de Federale Overheid wil alle sites verplichten om de leeftijd van hun bezoekers te controleren vooraleer zij toegang krijgen tot content die bedoeld is voor een volwassen publiek (+15 of +18)/. En dat wil dus ook zeggen chatrooms en sites die werken met content die door de gebruikers zelf aangedragen wordt.
Een verhitte discussie over het voornemen bij Slashdot.
http://www.news.com.au/heraldsun/story/0,21985,22959799-5005961,00.html
http://yro.slashdot.org/article.pl?sid=07/12/23/1432216&from=rss

NIGERIAANS BEDRIJF WIL 30 MILJOEN DOLLAR VAN OLPC
Wij hebben het al eerder gehad over het OLPC project, en je weet dat wij een warm plaatsje in ons hart hebben voor dit One Laptop Per Child om kinderen in ontwikkelingslanden te voorzien van een goedkope laptop, die idealiter 100 dollar moest kosten (maar die prijs werd ondertussen al ruim overschreden), en die voor de kinderen schrift, leerboek en schoolbord tegelijkertijd zou moeten worden.
Door allerlei omstandigheden lijkt het OLPC project op een fiasco af te stevenen, o.a. door het feit dat Intel zelf ook een concurrerend initiatief opgestart is om eveneens goedkope laptops (met dan een Intel processor aan boord) aan te bieden. Welnu, OLPC krijgt nog meer tegenkanting, maar dan wel via vuil spel. Een Nigeriaans bedrijf heeft namelijk een claim ingediend tegen OLPC omdat het inbreuk zou maken op patenten die bij het bedrijf berusten. De claim zou nu toegankelijk verklaard zijn en door een Nigeriaanse rechtbank behandeld worden. De inzet: de 20 miljoen dollar schadevergoeding die het bedrijf van OLPC eist.
Nu blijkt, volgens dit artikel bij CNet, dat het bedrijf geleid wordt door een veroordeeld misdadiger. Bovendien werd de klacht toegankelijk verklaard in een zitting waarbij OLPC niet gehoord werd, en waarbij enkel rekening gehouden werd met een verklaring van een advocaat en enkele papieren. Tot er een definitieve uitspraak komt (wat maanden kan duren), wordt de OLPC geblokkeerd in Nigeria. En dat is toch wel om heel boos van te worden!
http://www.news.com/8301-10784_3-9838465-7.html?part=dtx&tag=nl.e703

OOK FACEBOOK GEBRUIKT VOOR PHISHING
Het blog Techcrunch maakt melding van een geval van phishing die ontdekt werd op de sociale netwerksite Facebook, en dat wij graag aan jou doorgeven, gewoon omdat dit een uitstekend voorbeeld is van de techniek die gebruikt wordt bij zulke poging tot fraude.
In de commentaren op verschillende sites werden namelijk teksten gevonden die lijken te verwijzen naar andere sites binnen facebook. Wij citeren: "lol i cant believe these pics got postedÖ.its going to be BADDDD when her boyfriend sees these- http://www.facebook.com.profile.php.id.371233.cn". Op het eerste zicht lijkt de lezer, die de link in dit commentaar aanklikt, gewoon gevoerd te zullen worden naar een site binnen Facebook, maar als je beter kijkt, zal je zien dat hier een slimme manier gebruikt werd om de lezer om de tuin te leiden.
Er staat inderdaad www.facebook.com, en daarna allerlei ogenschijnlijke subdirectories, maar deze schijn bedriegt, want de / schuine streep ontbreekt na facebook.com. Het eigenlijke domein is in werkelijkheid 371233.cn - een site in China dus, en die www.facebook.com is maar een subdirectory van deze site.
Een uitstekend voorbeeld om aan te tonen hoe misleidend deze adressen wel kunnen zijn. Oppassen is dus de boodschap!
http://www.techcrunch.com/2008/01/02/phishing-for-facebook/

UPDATE VOOR OFFICE 2003 WERKT NIET MEER MET OUDERE BESTANDSFORMATEN
Met updates is het vaak hetzelfde als met een auto naar de garage gaan: het ding waarvoor je ging mag dan al hersteld zijn in de garage, de remblokjes vervangen bijvoorbeeld, de kans is groot dat je met een ander euvel buitengaat - gewoon omdat er ergens bij deze herstelling een vijsje anders gedraaid werd en je nu bijvoorbeeld zit met een wiel dat tegen de wielkap sleept.
Zo is het dus ook met updates. Microsoft heeft zopas Service Pack uitgebracht voor Office 2003, en plots blijkt die niet meer te kunnen werken met oudere bestandsformaten van Word, Excel, 1-2-3, Quattro of Corel Draw documenten. Microsoft meent namelijk dat deze oude formaten "minder veilig" zijn, wat misschien wel waar is als je zo'n document toegestuurd krijgt van een ander, maar niet opgaat voor documenten die je zelf aangemaakt hebt of al langere tijd op je harde schijf hebt staan, en plots niet meer kan openen...
Microsoft heeft een remedie uitgebracht voor het probleem, maar heel wat gebruikers knarsetanden en vragen zich af of het niet veel gebruiksvriendelijker had geweest van Microsoft indien het een soort dialoogvenster ingebouwd had vooraleer je die oudere documenten omzette...
Een heel verhitte discussie over het probleem bij Slahsdot.
http://it.slashdot.org/article.pl?sid=08/01/01/137257&from=rss
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


FOTOKADERTJES OP GEWONE HUISHOUDTOESTELLEN
2007 was het jaar waarin de digitale kadertjes hun opmars maakten: toestellen waarop je een geheugenkaart aansloot, en die dan de foto's op die kaart in een diashow vertoonden. Heel leuk, want zo leerde je tenminste de foto's ontdekken die al jarenlang op je computer verborgen zaten, onder obscure namen als SCDC01 enz.
Maar het kan nog beter. Waarom zou zo'n fotokader enkel kunnen bestaan als een traditionele kader, op de schoorsteenmantel? Er zijn ontelbare toepassingen waarin zo'n kader geïntegreerd zou kunnen worden. Volgens dit artikel bij PC World is het alvast een trend die je op de komende CES show zal zien, die van 7 tot 10 januari plaats heeft in Las Vegas. IJskasten die altijd al een centrale plaats in de keuken innamen, zouden bijvoorbeeld digitale kaders kunnen bevatten, maar ook via WiFi contact kunnen leggen met je computer, en via het internet informatie downloaden over weer en natuurlijk ook het laatste nieuws. En waarom zulke kaders niet gebruiken om het menu/recept van de dag te downloaden?
De huisvrouw van de toekomst zal nog interessante tijden beleven!
http://www.pcworld.com/article/id,140847/article.html?tk=nl_dnxnws

BINNENKORT OOK EIGEN GAMES OP DE WII
De Wii is een enorm populaire gameconsole, en de afstandsbediening zorgt ervoor dat je echt interactief met het spel bezig kan zijn. Maar het toestel heeft één groot nadeel - althans voor al wie zelf wat creatief wil zijn: je kan er enkel speciale Wii-games op afspelen.
Maar daar blijkt nu verandering in te komen. Op de 24e Chaos Communication bijeenkomst verleden week in Berlijn hebben twee hackers een demo gegeven en aangetoond hoe zij hun eigen code konden laten draaien op de console. Dat maakt dan de weg vrij om andere games te spelen op de Wii, die dan vanop de DVD-drive zouden draaien. Tenzij natuurlijk Nintendo snel maatregelen neemt om deze hack onmogelijk te maken.
Hoe de beide hackers juist tewerk gingen, dat kunnen wij je niet vertellen - bij The Register vind je een filmpje.
http://www.theregister.co.uk/2007/12/31/nintendo_wii_hack/

MPILLOW: HOOFDKUSSEN SPEELT MP3'S NAARGELANG JE STEMMING
Goed nieuws voor de mensen die vaak de slaap niet kunnen vatten en liggen draaien en keren in hun bedje: de MPillow, een hoofdkussen dat je favoriete muziek afspeelt naargelang je stemming, en bovendien licht afgeeft.
Het hoofdkussen, dat een vulling heeft van "Technogel", is draadloos verbonden met de computer waarop je muziek staat. Maar je kan ook een draadloze verbinding leggen met de MPillow server, die rustige klanken uit de natuur brengt, zoals kabbelende beekjes (oei, als je plots een hevige plasdrang voelt...) De Technogel zou ervoor moeten zorgen dat je hoofd optimaal ondersteuning krijgt van het kussen, zonder dat de technische onderdelen binnenin beschadigd worden.
Waar en wanneer het kussen beschikbaar zal zijn, wordt in het artikel niet verteld. Geef ons maar een kersenpitkussen!
http://www.chip.de/news/MPillow-Kissen-spielt-MP3s-nach-Stimmung_29948838.html

VAN ROBOTTEN EN ROBOTJES
Een van de factoren die meegeholpen hebben aan het succes van de Starwars films was de schattigheid van de robotten die erin meespeelden, en R2D2 was onze favoriet toen.
Voor de liefhebbers van robotten hebben wij bij Chip.de een fotoreeks gevonden met robotjes die minstens even schattig zijn. Even voorstellen (voor wie het Duits niet machtig is):
- de Honda Asimov, die zelfs trappen bestijgen kan; voor een gezonde mens geen probleem, maar onoverkomelijk voor minder gesofistikeerde robotten;
- de Toyota robot, die eveneens op twee benen rondloopt, maar bovendien trompet kan spelen (of hij vals speelt of juist, dat wordt er niet bij gezegd);
- de Sony QRIO, die kan lopen, spreken en zelfs interageren met de mens. En wanneer hij omver valt, dan zou hij op eigen kracht weer kunnen opstaan;
- de Sony Aibo, de Fifi uit de robottenwereld; deze robothond kan voetbalspelen en is in Japan de lieveling van bejaarden die in hun bejaardenflat geen huisdieren mogen houden;
- de NEC Papero, die erg veel op een vogeltje lijkt, en kan dansen en spreken, en over spraak- en gezichtsherkenning beschikt. Maar de woordenschat is beperkt tot 650 woorden;
- de Robosapiens, een replica van de robotten uit films als Robocop, is een robotje voor in de kinderkamer, dat je voor een 50 euro kan aanschaffen. Hij kan lopen, voorwerpen oppakken en wegleggen, en zelfs dansen;
- Lego voor gevorderden: met de Lego Mindstroms NXT zelfbouwdoos maak je zelf je eigen robot: hij bestaat uit een 2 bit microprocessor, servomotoren en diverse sensoren. Voor de doe-het-zelvers;
- En kijk: onze C3PO en R2D2 komen ook in deze fotoreportage voor, net als de Terminator, Marvin, de robot uit Metropolis, Bender uit de stripverhalen, en tot slot: de Einstein robot!
Een heerlijke reportage!
http://www.chip.de/bildergalerie/Die-coolsten-Roboter-Galerie_20390350.html?show=11

Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** DNS.be heeft de prijzen voor de Belgische domeinnamen per 1 januari verlaagd van 5 naar 3 euro; of jij als website houder die verlaging zal voelen, is nog de vraag, want de agenten die de webdomeinen aan het grote publiek moeten die verlaging nog doorvoeren...
http://www.dns.be/nl/index.php

*** Frankrijk waarschuwt tegen overmatig gebruik van mobieltje
http://ct.news.com/clicks?t=41718790-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** In Saudi ArabiŽ wordt een blogger al twee weken gevangen gehouden
http://ct.news.com/clicks?t=41718793-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** Vrouwen die een hoog salaris willen, gaan best in de ICT sector aan de slag
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/49243

*** Bejaarde (84) wint bowlkampioenschap op de Wii
http://www.techzine.nl/nieuws/14629/Bejaarde-(84)-wint-bowlkampioenschap-op-de-Wii.html


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


CLOUD CULT
[alternative] Terwijl de hele wereld lijstjes maakt van de beste muziek van het afgelopen jaar, waarbij Bohemian Rhapsody bovenaan staat, houden wij het bij lijstjes van minder bekende bands, die toch ook fantastische muziek gemaakt hebben. Wij haalden onze inspiratie bij het Shifted Sound blog.
Cloud Cult opent het rijtje. Alternatieve rock, wisselend van ritme, in de beste tradities. Songs van de band kan je aankopen bij Amazon en eMusic - wij vonden helaas geen gratis songs van de band om te downloaden, maar op de website kan je wel supergoede muziek in streaming beluisteren.
http://www.cloudcult.com/
http://www.shiftedsound.com/?p=115
http://www.emusic.com/artist/Cloud-Cult-MP3-Download/11567442.html

SHADOW PARADE
[Alternative[ Een groep uit IJsland die een mengeling brengt van bitterzoete melancholie, romantiek en rock. De band ontstond als een elektronisch duo in januari 2004, en is nu een zeskoppige band; De muziek is absoluut apart, heel mooi. Op de MySpace pagina van de band kan je verschillende songs in streaming beluisteren, wat wij je absoluut aanraden.
http://myspace.com/shadowparade

ESKIMO JOE - BLACK FINGERNAILS, RED WINE
[Rock] Een ijzersterke song die doet terugdenken aan de beste tradities uit midden jaren tachtig. Op de eigen site van de band kan je naar andere songs luisteren van dit album, maar helaas niet volledig. Je krijgt echter een mooi overzicht van het kunnen van deze knappe band. Zeg nu zelf, hoort dit niet thuis in het lijstje met de beste muziek van 2007? Het album is verkrijgbaar via iTunes.
http://www.eskimojoe.net/

THE VIA MARIS - THE WILDERNESS UNDERNEATH
[alternative] Iets gevoeligere songs, eerlijk en persoonlijk, zonder melodramatisch te zijn. De zang is gevarieerd, het ritme ook, maar toch ontdek je er een duidelijk thema in. Wide Open World is een van onze favorieten. Op de website van de band kan je samples beluisteren van enkele songs; het album aankopen kost 10 dollar via PayPal.
http://www.theviamaris.com/music.htmlNetties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Nieuwjaarswensen,
nieuwjaarsgedachten.
kerstboodschappen allerhande,
eindeloos gepraat,
gelegenheid om te vluchten.
De lange nachten worden verdreven door elektrisch licht en kunstmatige blijdschap.

Leopold Flam, Vlaams filosoof
De nieuwe oogst


STREAMING RADIO
Duizenden muzieknummers beluisteren. Dat kan. Eerst registreren, en je kan op zoek! Alles is gratis: de auteursrechten worden immers betaald door de reclamebanners op de site. Je kan zelf een afspeellijst samenstellen. De site is van Franse origine, maar is Nederlandstalig. [Lode V]
http://www.deezer.com

QIK: LIVE STREAMING VAN OP JE MOBIELTJE
Wie een beetje bij zijn tijd is, heeft een mobieltje waarmee hij ook beelden kan opnemen. Waarom die niet naar het web doorzenden en live streamen, om te delen met de rest van de wereld? Maar dan wel liefst wanneer je getuige bent van iets interessants - een manifestatie, of een prachtig landschap bijvoorbeeld. Om van deze dienst gebruik te kunnen maken moet je wel een Nokia mobieltje hebben (voor de volledige lijst, zie de FAQ op de website) en een onbeperkt dataplan, want videobeelden uploaden kan veel megabitjes opslokken!
Als bezoeker van de site kan je natuurlijk eens gaan kijken wat de anderen ervan bakken... (Bron: Wim W)
http://www.qik.com/info/faq
http://www.qik.com

PINKFLOYD - O, BY THE WAY
Als dit nu niet een voorbeeld is van een prachtig ontworpen site rond een band... Of liever, rond een verzamelbox met alle albums van deze band. Het gaat om Pink Floyd, en als wij deze site eerder hadden gezien, dan hadden wij alvast geweten wie wij met deze box plezier hadden kunnen doen!
Je doet als het ware virtueel de box open, kan de verschillende albums doorbladeren, de hoes omdraaien om de inhoud van het album te bekijken, en om songs te beluisteren. Erg knap gemaakt! Let wel: de box is niet goedkoop: 139 £ voor de fysieke box, 99,99 £ voor de download. Je kan echter ook individuele albums kopen.
[Taal: Engels]
http://www.pinkfloyd.co.uk/obtw/

GOED BEKEKEN: WWW.BE
Een interessant initiatief is www.be. Buiten het feit dat deze naam erg goed gekozen is, brengt de site ook erg interessante informatie: evenementen, nieuwe cd's, nieuws... De site lijkt zich eerder te concentreren op het uitgaansleven: bij de evenementen gaat het vooral om fuiven, bij de rubriek "muziek" draait het vooral om links, geen eigen content: bij "Discotheek info" vind je enkel links naar de verschillende discotheken, bij "Artist Info" links naar de artiesten; "cd releases" bevat dan weer iets meer eigen content, met korte besprekingen van de cd's.
Een tip voor de makers van de site: de lay-out is niet aangepast aan brede schermen, zodat je bij sommige pagina's met een overbodige en storende witruimte zit tussen linker- en rechtergedeelte van het scherm. Toch een bravo voor het uitgebreide aanbod.
Een van de nieuwste toevoegingen op de site is een reportage van de studenten van Alfacam, die het glazen huis van Studio Brussel bezochten.
[Taal: Nederlands]
http://www.be/site/index.php?action=compose_hotnews_details&hotnews_ID=3071
http://www.be

MEGATENNIS: SPEEL TENNIS VANUIT JE LUIE ZETEL
Voor het 6de jaar is MegaTennis een gratis tennisspel op het net, met de blik gericht op de belangrijkste wedstrijden o.a. Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en US Open. Het spel gaat om de eer : er valt niks mee te verdienen, maar Ö het kost dan ook niks ! En Ö spelplezier gegarandeerd !
De Regels in een notendop: selecteer 10 tennisspeelsters uit de top 100 voor een maximaal budget van 16.000 WTA-punten. Maak hiervoor gebruik van de keuzelijst van de makers van de site. Tijdens een transferperiode kan je maximaal 3 tennisspeelsters vervangen. Daarbij zijn de nieuwe WTA-punten van je selectie en de andere tennisspeelsters belangrijk, evenals je restbudget van de vorige spelronde.
Inschrijven kan tot en met 6 januari 2008.
http://www.megatennis.be

DEBBY & NANCY OPENEN WEBWINKELTJE
De heren/dames Debby & Nancy zijn erg populair, en zij trachten dan ook dat succes te verzilveren: er werd een webwinkel geopend waar zij hun waren slijten. Alhoewel het aanbod in dat winkeltje erg beperkt is, zo beperkt dat je er amper enkele schabben van de winkel mee kan vullen. Er zijn wel Vivaboxen (welgeteld twee: wijnen, toegang tot pretparken), dvd's (ook twee, allebei van de dames), en fashion (juwelen die de dames dragen, dat zijn dan 2 centuren, 1 handtas en vier kettingen). De heren en dames inkopers hebben dringend werk om hun winkeltje wat beter te stofferen!
De eigenlijke site van Debby & Nancy World daarentegen is wel degelijk gestoffeerd met voldoende content.
[Taal:Nederlands]
http://shop.debbyennancyworld.be/
http://www.debbyennancyworld.be/

MS LIVE SEARCH WEBMASTER CENTER
Niet alleen Google heeft informatie voor de webmaster om meer verkeer naar zijn site te kunnen krijgen, of om zijn site te optimaliseren: ook Microsoft heeft nu een speciale site waar de webmaster allerlei tools vindt om het indexeren van zijn website te optimaliseren, sitemaps in te dienen, en statistieken over zijn website op te vragen. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://webmaster.live.com/

EXPEDIA BELGIE
Nog even geduld: binnenkort komt er een Belgische versie van de befaamde reissite Expedia. Daar zal je dan uitgebreide informatie vinden die je van pas kan komen bij het plannen van een reis: ideetjes opdoen, hotels boeken, vluchten, enz. De siste bevat o.a. een databank met meer dan 80.000 hotels over de hele wereld, met 4 miljoen kamers in totaal, plus autoverhuur bij de beste autoverhuurbedrijven.
De site biedt ook een nieuwsbrief aan, met daarin koopjes: goedkope vluchten, hotelaanbiedingen, vakantiepaketten, enz. (Bron: Wim W)
[Taal: NL/FR]
http://www.expedia.be/HoldingPage.aspx

GIVEAWAYOFTHEDAY: ELKE DAG EEN GRATIS PROGJE
Heerlijk, zo experimenteren met allerlei progjes voor je computertje - vooral als het gratis programma's zijn! Op deze site vind je elke dag een nieuw programma, dat je enkel die dag gratis kan downloaden, terwijl je er op andere dagen voor moet betalen. (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://nl.giveawayoftheday.com/

VRIJDAG ANIMATIEDAG : JOHN FEALEY
Standup-comedian John Fealey brengt een leuk stukje over winkelen bij Albert Heijn...
(taal : Engels/Nederlands) [Filover]
http://www.youtube.com/watch?v=sWB_ev0dK8o

VRIJDAG ANIMATIEDAG : SIMPSONIZE
Op deze site kan je een foto van jezelf (of iemand anders) uploaden en je krijgt een simpson-versie van die persoon. Die kan je dan downloaden of doormailen. Leuk idee.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.simpsonizeme.com/

VRIJDAG FILMDAG : RENDITION
OfficiŽle website van deze nieuwe thrillerfilm met Alan Arkin, Jake Gyllenhaal, Peter Sarsgaard, Meryl Streep en Reese Witherspoon in de hoofdrollen.
In de Belgische zalen vanaf : 9 januari 2008.
[taal site : Engels] (Filover)
http://www.renditionmovie.com/

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

TOERISME OP HET NET : SINGAPORE
Singapore bestaat uit heel wat eilandjes en is met zijn totaaloppervlakte van 683km² het kleinste land van Zuidoost-AziŽ. Singapore is eveneens de naam van de hoofdstad van de republiek. Er wonen meer dan 4 miljoen inwoners. Op de officiŽle website van de Dienst voor Toerisme vind je niet zo veel praktische informatie, daarvoor ga je beter naar de 2e link. De site is soms zeer traag.
[taal : Engels] (Filover)
http://app.stb.gov.sg
http://www.visitsingapore.com
http://nl.wikipedia.org/wiki/Singapore

BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė HUN OFFICIELE SITES
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

SASCHA VISSER
OfficiŽle website van deze Nederlandse acteur die o.a. te zien is in de TV-soap "Onderweg naar morgen".
http://www.saschavisser.nl/

BRIAN KRAUSE
OfficiŽle website van deze Amerikaanse acteur
http://www.briankrause.us/

Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/

- Video opnemen op iPod
LAS VEGAS - Steeds meer mensen kijken video op hun iPod of andere mediaspeler. Dan moeten ze eerst fröbelen...
http://www.ad.nl/multi-media/article1939573.ece?nscategory=topStoryA
- EU wil Europese muziekshop op internet
BRUSSEL - De grootste muziekwinkel op internet, iTunes van Apple, heeft aparte afdelingen voor elk land. Ziet u een leuke vakantiehit in de Spaanse...
http://www.ad.nl/multi-media/article1939362.ece?nscategory=topStoryA
- Met Sight Trainer je ogen tien jaar jonger
Het trainen van het geheugen via de spelcomputer kenden we al. Maar sinds kort is er ook Sight Training:...
http://www.ad.nl/multi-media/article1936143.ece?nscategory=topStoryA


*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Download Universal Combat
Steeds meer oudere klassieke games komen gratis beschikbaar. Nu is ook de volledige versie van Universal Combat uit 2003 gratis af te halen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=21994
- Opladen zonder oplader
Batterijen opladen zonder oplader? Dat kan met speciale usbcell batterijen, deze laad je op via de usb-poort van de computer, of via een usb-hubje
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=21987
- Volg de lijn
De Virtual Cable is een spectaculaire uitbreiding op je navigatiesysteem. Deze zorgt er voor dat er een lijn wordt geprojecteerd op je voorruit, die je alleen maar hoeft te volgen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=21984

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Wat heb ik nodig voor een smartphone?
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3122
- De nieuwste smartphones
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3123
- De nieuwste muziektelefoons
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3125

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/

- De Belgische site AOL is nog geen volledig portaal
AOL stelde haar Belgische website voor. Men sprak er al langer van in de blogosfeer en nu is de site werkelijkheid geworden: in twee talen en beschikbaar op AOL.be.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17658&style=34360
- XIV: nieuwste aanwinst van IBM
IBM zou 300 M$ over hebben voor de overname van XIV, een IsraŽlisch bedrijf gespecialiseerd in storage technologieŽn.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17651&style=34360
- De FBI bouwt database met biometrische gegevens
Volgens de Washington Post werkt de FBI aan de ontwikkeling van de belangrijkste database van biometrische gegevens ter wereld.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17648&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be

- Jaaroverzicht 2007 (1): rampjaar qua beveiliging
Van ons krijg je geen jaaroverzicht dat de verwezenlijkingen van het voorbije jaar bewierookt, maar wel de negatieve punten belicht. In deel 1 hebben wij het over de veiligheid, die er het afgelopen jaar niet op vooruiting, integendeel. Verschillende incidenten toonden nogmaals de kwetsbaarheid van het wereldwijde web aan. En alsof dat niet genoeg is, bezondigen de overheden zich tegenwoordig zelf aan hackerpraktijken.... Een overzicht.
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/internet/jaaroverzicht-2007-1--rampjaar-qua-beveiliging.cfm
- Jaaroverzicht 2007 (2) : de tech teleurstellingen
In dit tweede deel van ons jaar overzicht zetten wij voor de zwartkijkers een eigenzinnige keuze van de meest teleurstellende producten en trends op een rijtje.
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/internet/jaaroverzicht-2007-2--de-tech-teleurstellingen.cfm
- Mozilla Weave uitgetest
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/software/mozilla-weave-uitgetest.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Mobiel Internet, vrouwen weten waarom
Uitgeverij Sanoma Magazines Belgium en Proximus lanceren 'Flair Mobile, 'Femmes díAujourdhui Mobile' en 'Libelle Mobile', de eerste mobiele sites die exclusief op vrouwen zijn gericht. Daarmee willen ze een stevige impuls geven aan de groei van het mobiele Internet, dat nog altijd niet echt uit de startblokken is geschoten in ons land.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5383
- eGov 2.0 op lokaal niveau: een utopie?
Recent organiseerde het Gentse ONE-Agency een seminarie over eGov 2.0, of hoe steden en gemeenten via het internet een dialoog kunnen opbouwen met hun surfende burgers. Digimedia was erbij en volgde de het discours van Jo Caudron en de interessante discussie die er op volgde.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5384
- Google printadvertenties: binnenkort aan deze zijde van de Oceaan?
Google heeft zijn bekende model van reclameverkoop al langer op andere media geŽnt dan het web. Zo werkt het in zijn thuisland al een hele tijd met een model voor advertenties in gedrukte media. Volgens ondermeer The Register zal dat model binnenkort ook in het VK getest worden.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5393

*** SPEEDZONE
http://www.speedzone.be

- Zusjes Cruz kussen in videoclip broer
http://www.speedzone.be/artikel/1651_zusjes_cruz_kussen_in_videoclip_broer.html
- Achmed the Dead Terrorist wenst je een Zalige Kerst
http://www.speedzone.be/artikel/1649_achmed_the_dead_terrorist_wenst_je_een_zalige_kerst.html
- Fixkes & Axelle Red - Over 't Water
http://www.speedzone.be/artikel/1650_fixkes__axelle_red__over_t_water.html

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Rogue Galaxy (PS/2)
http://www.computertaal.info/modules/articles/article.php?id=912
- BOTM Januari: Zowel slachtoffer als dader?
http://www.computertaal.info/modules/articles/article.php?id=911
- Gigles: mijn dierenvriendjes
http://www.computertaal.info/modules/articles/article.php?id=910

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Microsoft wil biometrie aan productiesystemen koppelen
Microsoft werkt aan een observatiesysteem voor kantoormedewerkers. Het toekomstige systeem moet de prestaties van medewerkers bijhouden, zodat mensen op basis van eerdere activiteiten kunnen worden bijgestuurd. »
http://pro.tweakers.net/nieuws/51123/microsoft-wil-biometrie-aan-productiesystemen-koppelen.html
- 'Ook Sony stapt over op drm-vrije muziek'
Sony BMG gaat een gedeelte van zijn muziekcatalogus zonder drm aanbieden, meldt Business Week op basis van 'welingelichte bronnen'. Daarmee is Sony BMG de laatste muziekmaatschappij die drm vaarwel zegt. »
http://life.tweakers.net/nieuws/51118/ook-sony-stapt-over-op-drm-vrije-muziek.html
- Tweakers.net Best Buy Guide: editie januari 2008
Voor januari en februari heeft Tweakers.net weer een actuele Best Buy Guide gebakken, bedoeld voor advies bij het samenstellen van computers, waarbij rekening wordt gehouden met diverse budgetten en toepassingen. »
http://core.tweakers.net/reviews/799/jaaroverzicht-ontwikkelingen-in-besturingssystemenland.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


niet vergeten: bij de artikesl van Gerard het logo met het typende mannetje in te voegen!

BETER ZOEKEN MET GOOGLE: EXTRA DIENSTEN VAN GOOGLE
Om te beginnen is er Google Maps. Bij deze dienst kan je landkaarten oproepen, maar ook zoeken naar een bepaald bedrijf binnen een bepaalde straal, in een bepaalde stad of gemeente. Nu moeten wij eerlijk zeggen dat Google Maps, hoe leuk die ook is, nog altijd niet kan tippen aan wat andere bedrijven bieden met Belgische/Europese roots. Onderneem maar eens een zoektocht naar "tandarts Antwerpen" in Google Maps, of in de Gouden Gids, waar je ook stratenplannen kan opzoeken. Je zal moeten toegeven dat het plaatselijke aanbod dat van de grote gigant ruimschoots overtroeft!
http://maps.google.be/
http://www.goudengids.be

BETER ZOEKEN MET GOOGLE: EXTRA DIENSTEN VAN GOOGLE - GOOGLE SCHOLAR
Deze dienst kan je oproepen door in het menu bovenaan op "More" te klikken, en daar Scholar te kiezen. Scholar zoekt voornamelijk in papers en schoolwerken, en brengt als zoekresultaat bijvoorbeeld bibliografische informatie over de artikels, en een onderdeel "Cited by", waarin dan de andere documenten opgenoemd worden die eveneens naar artikels in deze groep verwijzen, enz. Erg knap, absoluut eens uit te proberen, vooral voor studenten.
http://scholar.google.com/intl/en/scholar/help.html
http://scholar.google.com/schhp?hl=en&tab=ws

BETER ZOEKEN MET GOOGLE: EXTRA DIENSTEN VAN GOOGLE: BLOGS
Nog een gespecialiseerde zoekdienst van Google: blogs doorzoeken. Daar vind je immers vaak ander nieuws dan bij de reguliere sites. Ook deze dienst vind je door in het rijtje bovenaan de zoekpagina van GOogle op het uitklappijltje naast "More" te klikken, en Blogs te kiezen.
Wat het verschil is? Neem het voorbeeld van een zoektocht naar "Keizer Karel". Bij de gewone Google vind je bovenaan een site naar Keizerkarel.be, en een verwijzing naar de Wikipedia. BIj Google Blogs vind je heel andere resultaten. Als je het ons vraagt, zijn de resultaten bij de gewone Google toch wat interessanter - maar dat kan ongetwijfeld verschillen naargelang het onderwerp.
http://blogsearch.google.com/blogsearch?hl=en&tab=wb&q=keizer+karel&btnG=Search+Blogs
http://www.google.com/search?hl=en&q=keizer+karel&btnG=Google+Search
http://blogsearch.google.com

TIPS VOOR WEBWERKERS: INSPIRATIE NODIG? NEEM HIER EENS EEN KIJKJE!

Soms kun je wel wat extra inspiratie gebruiken als je een website aan het maken bent.
Je hebt bijvoorbeeld een idee, maar je vindt het moeilijk om dat te vertalen naar een daadwerkelijke website. Of je bent bezig met een website, maar je bent opeens het spoor bijster. In dit soort gevallen kun je eens kijken naar soortgelijke websites.
Op Design Meltdown vind je een verzameling van goede websites ingedeeld in categorieŽn. Deze indeling is erg handig. Zo kun je bijvoorbeeld zoeken op kleur, techniek en typen websites.
Je kunt bijvoorbeeld een selectie vinden van websites met rood en blauw kleurgebruik. Of je kunt zoeken naar sites met muziek als thema. Wil je een elegante website maken, klik dan op 'elegant' en er verschijnt een waslijst met voorbeelden. Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een categorie voor. Erg handig dus!
Je kunt jouw portie inspiratie halen op http://www.designmeltdown.com.
Kijk je ogen uit!
Een andere tip die we voor je hebben is http://designcharts.com/. Op deze website wordt elke week een nieuwe toplijst samengesteld met mooie, originele en knap gemaakte websites waar je je ogen uit zult kijken. Het zal dus niet altijd iets zijn wat ook jij zomaar kunt maken, maar als inspiratiebron is dit erg aan te raden.
Overigens moet je er natuurlijk wel op letten dat je nooit werk van een ander gaat namaken. Deze tips dienen dus alleen ter inspiratie!
Veel succes en hopelijk geeft dit artikel jouw inspiratie een flinke boost!
door Bjorn Snelders van Alphamegahosting
http://www.alphamegahosting.com/

Voor deze rubriek danken wij
Jack Nooijens (mirror website) http://www.digiweetjes.nl.tt/
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
voor hun hulp nu of in het verleden.Van alles halen, (bijna) niets betalen...


DRIVERMAX: JE DRIVERS BEWAREN
WinXP/Vista - 2,57 MB - freeware
Een handig progje: hiermee kan je namelijk alle drivers die er op je Windows machine staan opslaan, zodat je ze meteen bij de hand hebt wanneer je je computer moet herinstalleren, of wanneer je de cd met de driver van je hardware niet meer vinden kan. (Bron: Wim W)
http://www.innovative-sol.com/drivermax/index.htm

OPEN SOURCE FLV PLAYER
Windows - freeware
Een FLV player, wat staat voor Flash Video Player, die in open broncode licentie draait, en volledig in Flash geschreven werd. (Bron: Wim W)
http://www.trenttompkins.com/Downloads/OpenSource-FLV-Player.html

CRIMSON EDITOR
Windows - freeware
Een beregoede editor voor het bewerken van de html-code van een webpagina. De software ondersteunt ook verschillende webtalen, zodat de syntax hiervan in verschillende kleuren gemarkeerd wordt, en je de verschillende fasen van de opbouw van een site gemakkelijk kan volgen.
O.a. C/C++, Perl, Java, Matlab en LaTeX worden ondersteund. (Bron: Wim W)
http://www.crimsoneditor.com/

CSS EDIT: STYLE SHEETS EDITOR
Windows - shareware
Met dit progje kan je in real time werken aan je webpagina, met name aan de style sheet ervan. Je kan bijvoorbeeld de style sheets van pagina's die bezoekt downloaden, en zo nieuwe dingen leren. Bovendien kan je de style sheets van pagina's die je bezoekt verwerpen en de pagina gewoon je eigen voorkeur CSS bekijken.
http://macrabbit.com/cssedit/

KALENDER SJABLONEN
Windows - freeware
Bij Microsoft vind je verschillende kalender sjablonen die je zelf kan afdrukken, voor Word, Excel of Powerpoint. In totaal een 84 templates voor dit nieuwe jaar. Wij vinden het altijd gemakkelijk om een overzicht van twee maanden af te drukken, en dat aan de ijskast te hangen, om er alle afspraken te noteren.
http://office.microsoft.com/en-us/templates/CT101425391033.aspx

XNVIEW
Windowx XP / 2000 / Vista - 5,88 MB freeware
Een uitstekende tool om beelden en foto's te bewerken. Je kan de afmetingen wijzigen, uitknippen, rode oogjes verbeteren, foto's draaien, maar ook de kleuren aanpassen, enz.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,62355-order,1-page,1/description.html?tk=nl_ddxdwn

VRIJDAG MACDAG: COCKTAIL
Mac OS X 10.5 - 2,53 MB - shareware
Een mooie verzameling tools om aan de interface te sleutelen, om het onderhoud van de Mac uit te voeren, of het bakje te optimaliseren. Allerlei tweaks die je vroeger enkel vanop de commandolijn kon uitvoeren, zitten nu verpakt in een gebruiksvriendelijke interface.
http://www.download.com/Cocktail/3000-2202_4-10781307.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: HORDES OF ORCS
Mac OS X 10.3.9 - 35,61 MB - shareware
Voor de fans van het online game "Desktop Tower Defense" is dit de absolute must, want hiermee kan je het game ook op je eigen Macje spelen, offline, en moet je het opnemen tegen horden boze Orcs.
http://www.download.com/Hordes-of-Orcs/3000-2278_4-10783194.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....


Medewerker Dave heeft een antwoord op de volgende lezersvraag:
<<<
Ben op zoek naar een progje.
Een heel tijdje geleden verscheen onder jullie \'berichten\' een programmatje waarbij je vanuit de startknop je desktop kon kiezen. Zo was het mogelijk een teveel aan icoontjes op je bureaublad te groeperen in verschillende \'sub\'desktops waardoor deze mooi overzichtelijk bleven zonder overdaad aan beeldjes. Welnu, ben al een tijdje in jullie archief aan het zoeken naar dit progje zonder resultaat. Kunnen jullie helpen?
Frank
>>>
Antwoord van Dave:
<<<
Ik weet niet of dit een oplossing is, maar zo doe ik het..
Gewoon met de rechtermuis klikken ergens op een vrije zone op je bureaublad , nieuw - map aanmaken, en die de naam geven die je wenst.
En daarin de gewenste snelkoppelinken slepen.
>>>

Bedankt, Dave!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
In onze vorige editie (voor Kerstmis dus) hadden wij het over een leuke site waarin je jezelf kon omvormen tot een medewerker van de Kerstman, een Elf dus. Wij spoorden onze lezers aan om het eens uit te proberen. En lezer Danny deed het, en stuurde ons deze link:
<<<
Hey, ik heb mezelf juist een Elf gemaakt. Probeer het maar uit door op de link hieronder te klikken.
http://www.elfyourself.com/?id=1427930522
>>>
Bedankt, Danny!
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Prettige gewoonte:
één dag per jaar wenst iedereen aan iedereen alle mogelijk geluk,
en de rest van de tijd denkt bijna iedereen over iedereen dat ze gerust kunnen stikken.

Willy Tergat, Vlaams dichter