Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 3/1/2007 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 12
Nummer 530 van 21/12/2007


Gegroet lezer,

Ben jij vanochtend ook wakker geworden in een witte wereld? Wij wel. Maar geen nood: een dikke jas aan, een sjaal en een muts, dan handschoenen, een fluovestje voor op de fiets, de voor- en achterlamp aan de fiets bevestigen, en maar trappen... De beloning: een wereld die er prachtig uitzag, met sprookjesachtige bomen die plots helemaal in het wit staan. Zalig gewoon!

Met dit beeld van een fietsende redactrice waarvan de adem als rookwolkjes uit haar sjaal ontsnapt terwijl ze de berg op fietst (het heet hier niet voor niets "Heist op den Berg") laten wij jou een weekje in de steek: wij gaan eruit voor een weekje welverdiende rust, en staan weer paraat op maandag 31 december met de eerste editie van onze dagelijkse nieuwtjes.

De hele redactie wenst al onze lezers fijne feestdagen toe: moge het nieuwe jaar alles brengen wat je hartje wenst!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
ONLINE PREMIÈRE, HET MODEL VAN DE TOEKOMST?
Er beweegt heel wat in het medialandschap. Vroeger vroeger kwam een film uit in de zalen, eerst in de grote steden, en druppelde hij stilaan door naar de kleinere zalen in het land. Daarna kwam de kopie voor persoonlijk gebruik, eerst de video, en later de dvd. Die volgde een aantal maanden na de release in de zalen, en eerst werd hij enkel te koop aangeboden, en pas na enkele maanden mocht hij ook in de videotheken verhuurd worden. Ergens daar tussenin zat ook nog de première-vertoning op tv, maar daarvan kennen wij de plaats niet in deze tijdlijn.
Nu is alles dooreen aan het vloeien. Films kenden tot nu toe nog altijd hun première in de zalen, maar de verhouding tv-video-verhuur werd flink dooreen geschud. Het nieuwste experiment zal wellicht zowel de tv-zenders als de verhuurmaatschappijen (de bakstenen althans) een doorn in het oog zijn: Jackass 2.5 van Paramount zal de eerste film zijn die, met steun van de filmmaatschappijen, niet in de bioscopen zijn première kent, maar wel als een exclusief aanbod voor het internet.
Van 19 december tot 2 januari zal de film gratis online bekeken kunnen worden,in streaming formaat. Daarna zal de film gedownload kunnen worden op iTunes, MovieLink van BLockbuster en Amazon, voor een prijs die tussen de 12 en 20 dollar zal schommelen. En vervolgens komt er een release voor dvd en pay-per-view dvd.
Nu gebiedt de eerlijkheid ons te zeggen dat Jackass 2.5 niet echt een Hollywood film is - het is een compilatie van sketches uit de MTV show, verpakt als een soort overzicht, en heeft amper 2 miljoen dollar gekost aan productiekosten. Maar het is wel een première, en, afhankelijk van dit resultaat, zullen er allicht nog meer experimenten in deze zin volgen....
http://www.betanews.com/article/Online_movie_releases_the_new_straight_to_video/1197653532

ALLERLEI RUWE SCHETSEN VAN WETENSCHAPPERS NU OOK GEPUBLICEERD
Wanneer een wetenschapper een artikel publiceert, is dit meestal het resultaat van veel opzoekingwerk, waarbij er heel wat nota's met ruwe schetsen, allerlei annotaties gemaakt worden. Maar die notities op zich kunnen ook wel hun waarde hebben. Zij zijn misschien niet opgenomen in het eindwerk, omdat zij bijvoorbeeld een zijsprong behandelen, maar dat wil niet zeggen dat deze notities niet interessant kunne zijn voor andere onderzoekers.
Dat is het uitgangspunt van een initiatief van het Center for History and New Media aan de George Mason University, dat, dankzij een studiebeurs, een systeem zal ontwerpen voor het uploaden van dit materiaal naar het Internet Archive, je weet wel, die grote database waar je websites terugvindt in hun vorm zoals ze er 5, 10, 15 jaar geleden uitzagen.
Het aparte aan dit verhaal is dat de wetenschappers die aan het project meewerken, hun materiaal moeten organiseren met behulp van een plug-in voor Firefox, Zotero. Nu is Zotero wel erg knappe software. Het progje is in de Firefox browser geïntegreerd, zodat de wetenschappers alle materiaal dat zij via het web vinden kunnen opslaan en organiseren via Zotero. De bibliotheek die zij zo opbouwen kan echter ook verwijzingen bevatten naar bestanden op de eigen harde schijf van de wetenschapper, en allerlei notities. Al die documenten kunnen voorzien worden van notities, of tags voor verder onderzoek. En, heel handig, wanneer men aan een Word document bezig is, kan men naar deze teksten verwijzen via de voetnoten van Word.
Meer over dit toch wel interessante project lees je bij Ars Technica. Wat wij hieruit onthouden is dat de Zotero plug-in een erg handige tool is, die misschien ook voor de gewone internaut wel eens de moeite zou kunnen zijn om te ontdekken..
http://www.zotero.org/
http://www.archive.org/index.php
http://arstechnica.com/news.ars/post/20071213-internet-archive-to-store-random-thoughts-from-academics.html

DEEL CONTENT VAN GOOGLE READER MET JE GOOGLE TALK VRIENDEN
Google Reader is een handige lezer voor RSS-feeds, je weet wel, de nieuwsfeeds waarmee je op de hoogte blijft van de koppen van nieuwssites, zonder een voor een die sites af te moeten surfen. Vooral het feit dat deze lezer online staat, en je dus altijd de feeds kan volgen, op welke computer je ook bent, en zonder enige synchronisatie te moeten uitvoeren, is een pluspunt bij Reader.
Nu is daar nog een handige tool bijgekomen: je kan de content van je Reader delen met je vrienden uit Google Talk. Wanneer je in je Reder inlogt, zal je zien dat er een tabblaadje bijgekomen is, met de hoofding "friends". Daar kan je vrienden onderbrengen uit verschillende andere netwerken (Gmail bijvoorbeeld, of GTalk). En voortaan kan je dan je feeds met hen delen.
Dit is weer een stap die doet veronderstellen dat Google zich steeds meer op het terrein van de sociale netwerken waagt, zonder zich een sociaal netwerk te noemen...
Meer commentaar bij Scobleizer, TechCrunch, en MicroPersuasion
http://scobleizer.com/2007/12/14/google-reader-just-added-a-social-network/
http://www.techcrunch.com/2007/12/14/you-can-now-share-reader-content-with-google-talk-friends/
http://www.micropersuasion.com/2007/12/google-reader-b.html

NARCISME VIERT HOOGTIJ OP HET WEB
Wellicht heb jij het ook al eens gedaan, in een moment van ijdelheid: een zoektocht ondernomen naar jezelf op het web. Op welke sites staat jouw naam vermeld? En wat wordt er over jou verteld? Zijn er nog vele anderen met dezelfde naam als jij? En komt jouw naam überhaupt wel voor op het web?
Wel, jij bent niet de enige. Het opzoeken van de eigen naam op Google komt zelfs steeds meer voor, maar ook die van vrienden, collega's en zelfs van het toekomstig lief. Volgens een onderzoek van Pew Internet and American Life Project zou 47% van de Amerikaanse volwassen internauten informatie over zichzelf opgezocht hebben bij Google of een andere zoekmachine. IN 2002 was dat nog slechts 22%. Maar anderzijds wil dit toch zeggen dat nog meer dan de helft van de internauten deze informatie nog nooit opgezocht heeft... Mensen worden zich wel meer bewust van het feit dat er informatie over hen op het internet kan circuleren die zij daar liever niet zien staan, maar die bewustwording is nog niet groot genoeg: 60% van de Amerikaanse internauten zegt zich geen zorgen te maken over informatie over hen online.
Informatie opzoeken over anderen begint stilaan ook ingeburgerd te raken: dat kan gewoon zijn om iemand te zoeken die zij uit het oog verloren zijn, maar ook uit nieuwsgierigheid over wat er over hun vrienden of familie te vinden is op het net. Uit het Pew onderzoek blijkt dat 53% van de volwassen internauten zich al met zo'n zoektocht onledig gehouden heeft.
De cijfers over de sexen: evenveel mannen als vrouwen zoeken informatie op over zichzelf, maar informatie opzoeken over iemand waarmee zij uitgaan is iets dat vrouwen meer doen.
Zo, genoeg statistieken voor vandaag?
http://www.theage.com.au/news/web/narcissism-thrives-on-the-web/2007/12/17/1197740141493.html

SPECIALE SITE VOOR DEXTER-FANS
Wellicht heb je al horen spreken over de tv-reeks "Dexter", die draait rond een seriemoordenaar/vigilante, die op zijn eentje het onrecht gaat rechtzetten dat hij meent dat anderen aangedaan is. Welnu, de reeks is erg populair in de VS, en een van de dagen zal de (voorlopig) laatste aflevering van de reeks op tv gegeven worden.
Maar de makers van de show willen het succes van Dexter nog even trekken, en schakelen hiervoor, zoals wel vaker gebeurt, het internet in. Zo komt er een speciale video uit met daarin een interview met de hoofdrolspelers in de reeks en de producers. Er komt ook een mogelijkheid tot chatten met mede Dexter-fans, via Meebo; dat is een instant messaging client waarmee je, vanuit je browser, kan chatten met kennissen uit de verschillend IM-netwerken - zowel AIM, Google Talk, MSN Messenger en anderen. "Mensen houden er nu eenmaal van om van gedachten te wisselen over de shows die zij graag bekijk n, aldus een verantwoordelijke van Meebo. "Voor een merk kan het erg belangrijk zijn om zo'n online discussieplaats te voorzien, vooral wanneer er op die site extra content over die reeks gevonden kan worden".
Deze praktijk wordt trouwens ook in ons land steeds vaker toegepast: chatsessies met onze Bekende Vlamingen worden tegenwoordig schering en inslag.
http://www.sho.com/site/dexter/chat.do
http://www.webware.com/8301-1_109-9820737-2.html
http://www.news.com/A-killer-site-for-%27Dexter%27-victims/2100-1026_3-6222799.html?part=dtx&tag=nhl&tag=nl.e703

STAKENDE SCHRIJVERS WENDEN ZICH TOT HET INTERNET
Toen de scenaristen van Hollywood aankondigden dat zij zouden gaan staken, waren vele waarnemers het erover eens dat het een harde strijd zou worden tussen Hollywood en de auteurs, en dat de auteurs, die ondertussen toch ook wel mondjes te voeden hebben, zich weleens zouden kunnen wenden tot het internet om daar hun brood te verdienen.
En deze waarnemers hebben gelijk gekregen. De staking gaat al haar zoveelste week in, programmatoren van de tv-zenders zitten met de handen in het haar, want zij moeten stilaan overschakelen op heruitzendingen voor al hun populaire reeksen, bij gebrek aan nieuwe uitzendingen, en zelfs de talkshows worden droog en melig, want de ghostwriters die de teksten schreven voor de gastheren van die shows zijn ook in staking. De scenaristen blijven echter niet bij de pakken zitten. Volgens een bericht in de Los Angeles Times zouden zij in onderhandeling zijn met beleggers om nieuwe bedrijven op te richten die het hele Hollywood-studio systeem links zouden laten liggen, en de gebruikers rechtstreeks willen bereiken met video-amusement op het web.
Zo zouden er minstens zeven groepen, bestaande uit leden van de stakende Writers Guild of America een internet-bedrijf willen maken dat, indien succesvol, een alternatief economisch model zou kunnen worden voor Hollywood. Drie van die groepen zouden een bedrijf willen oprichten dat net zo zou functioneren als United Artists, het productiehuis dat 80 jaar geleden opgericht werd door Charlie Chaplin en andere topsterren die de kluisters van de studio's wilden doorbreken.
Een interessant gegeven. Je mag immers niet vergeten dat de vorige staking van de schrijvers ervoor gezorgd heeft dat de tv-productiehuizen massaal overschakelden op reality-shows, en zo trachtten de schrijvers buiten strijd te zetten. Het lijkt ons dat de schrijvers, bij deze staking, de productiehuizen van hetzelfde laken een broek geven, en hen ditmaal trachten te passeren...
Meer bij L.A. Times.
http://www.latimes.com/business/la-fi-webwriters17dec17,0,4998256,full.story

EEN REVOLUTIE VIA SMS
Verleden maand werd er een poging tot coup ondernomen in de Filippijnen. Een politiek gegeven, waarover wij normalerwijze niets te melden hadden, vermits netties niet over politiek gaat, ware het niet dat hier de rol van de sms in vraag gesteld werd.
Want de inwoners van de Filippijnen zijn gek op sms; 72% van alle Filippino's die een mobieltje bezitten is een actieve sms'er, en stuurt gemiddeld tussen de 12 en 15 sms boodschappen per dag. Je zou dan ook zeggen dat, toen de coup begon, en de coupplegers zich verschansten in een vijfsterren hotel in Manila, het nieuws over de coup zich toch snel verspreid zou moeten hebben, en de burgers zich hals over kop gerept zouden hebben naar het hotel, om de coupplegers hun steun te betuigen.
Maar dat was niet het geval: de politie omsingelde het hotel, nam de coupplegers en enkele anderen, waaronder verschillende journalisten, gevangen en voerde hen af.
Hoe is dit kunnen gebeuren? Had de regering alle sms-verkeer kunnen blokkeren? Of hadden de grootste providers van de Filippijnen plots een panne? Neen, de waarheid is veel minder wereldschokkend: het was een werkdag...
Velen kregen immers een tekstboodschap over de coup, maar waren aan het werk en konden niet meteen weg. Bovendien is het verkeer in Manila een echte mierenhoop, en zelfs als en zich naar het hotel had willen reppen om zijn steun te betuigen aan de coupplegers, dan had men hopeloos vastgezeten in het verkeer.
Een ontluisterend verhaal, dat je in zijn geheel kan lezen bij CNet. Er hoort ook een fotoreportage bij, die je op de tweede link vindt.
http://ct.news.com/clicks?t=41559390-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

ZUNE KOMT TOCH NAAR EUROPA
In de VS is onlangs een nieuwe versie uitgebracht van de Zune, de draagbare muziekplayer van Microsoft, die een tegengewicht zou moeten vormen voor de iPod. En het moet gezegd: deze versie van de Zune ziet er heel behoorlijk uit, tenminste als je kan afgaan op de berichten uit de VS, want hier in Europa is hij nog niet te krijgen.
Microsoft doet dat wel vaker - velen vinden het zelfs typisch voor Microsoft, wat er nu met de Zune gebeurt, en vergelijken het met de IE browser. De eerste versie van een product komt er, wanneer Microsoft vaststelt dat een concurrent enorm succesrijk is op een bepaald terrein. Die eerste versie is een flauw afgietsel, en vertoont allerlei kinderziekten. De tweede versie is al veel beter, en met de derde versie heeft Microsoft een product dat de vergelijking met dat van de concurrent kan doorstaan - en zelfs beter is op sommige vlakken.
De nieuwste versie van de Zune zou dus erg knap zijn, en zelfs podcasts ondersteunen. Alleen de naam voor het draadloos doorsturen van songs, "squirten", vinden de meeste waarnemers nog altijd belachelijk. Maar voor de rest zijn zij best tevreden met de Zune. Ondertussen zitten wij in Europa nog altijd zonder deze wondertjes, en dus wou een reporter het Duitse "Euro am Sonntag" wel eens weten of hij überhaupt nog naar Europa komt.
Jawel, zei ene meneer Knook, woordvoerder van Microsoft. De Zune komt, en men werkt al aan een downloaddienst - hiervoor werd een Frans bedrijf opgekocht, Musiwave. Maar wanneer de zune er komt, is nog niet geweten.
Tussen haakjes: Microsoft is niet van plan om een eigen mobieltje op de markt te brengen, als iPhone killer, zo wist meneer Knook ook nog te vertellen. De softwaregigant heeft voldoende goede partnerships met bedrijven zoals Samsung, Motorola, LG of HTC, die prachtige mobieltjes uitbrengen met aan boord het Windows Mobile OS. En dat laatste is waar Microsoft zich wel in wil verdiepen, met name in de push-e-mail. Wereldwijd zijn er een 500 miljoen e-mail accounts, waarvan er momenteel slechtst 30 tot 40 miljoen mobiele toegang heeft, en daarin ziet Microsoft wel brood...
http://www.chip.de/news/Microsoft-Musik-Dienst-auch-in-Europa-geplant_29876177.html

GOOGLE DOCS. HUH?
Een van de kenmerken van Web 2.0 is software op het web, in plaats van op je eigen pc. De online kantoorsuite van Google, Google Docs, en diens confraters zoals Zoho, zijn hiervan de concrete uitwerkingen. Handig, want je moet geen software installeren, en je hebt altijd de nieuwste versie van de tools ter beschikking. Onhandig, want je moet permanent toegang hebben tot het internet, breedband bij voorkeur.
Maar nu blijkt dat het toch nog wel een tijdje zal duren vooraleer zulke online diensten de computerpaketten die je op je eigen pc zet, zullen verdringen. Want uit een ondervraging van de Amerikaanse internauten blijkt dat drie van de vier mensen nog nooit van Google Docs gehoord heeft, of enige andere online kantoorsuite. 20,8% van de ondervraagden had er wel van gehoord, maar het nog niet uitgetest.
Een gegeven dat in de blogosfeer natuurlijk de nodige discussies uitlokt (zie de topic bij TechMeme), maar dat volgens WebProNews te wijten is aan het feit dat Google zelf er geen reclame voor maakt!
http://www.webpronews.com/topnews/2007/12/18/no-surprise-few-know-of-google-docs
http://www.techmeme.com/071218/p23#a071218p23

WEES ECOLOGISCH MET JE KERSTKAARTJES!
De feestdagen komen eraan, en zoals het een echte internaut past, wil jij ook je beste wensen elektronisch versturen. Leuk, en origineel. Maar toch moet je met enkele dingen rekening houden, zodat je digitale wensen niet alleen beantwoorden aan de regels van de netiquette, maar ook nog ecologisch verantwoord zijn.
- Stuur geen uitvoerbare bestanden (.exe), hoe leuk ook het kaartje dat je in deze vorm verpakt hebt, want in deze tijd met virussen en andere malware is de kans groot dat je kaartje nooit geopend wordt.
- Ja, we weten dat je een cursus Powerpoint geleerd hebt, maar is het absoluut nodig om deze zakelijke presenteersoftware te gebruiken om een persoonlijke wens over te brengen?
- Als je dan toch zo nodig een Powerpoint bestand wil versturen, kijk dan eerst eens na hoe groot het is. Alles wat boven de 500 kb is, raden wij af. Vergeet niet dat nog altijd veel internauten een tragere verbinding hebben, en dat jij ze zo verplicht om kostbare tijd te zien wegtikken tot ze jouw bestand binnengehaald hebben. Een bestand van boven de 1 MB is uit den boze!
- Wil je toch iets dat beweegt, maak dan gebruik van een online kaartendienst. Er zijn zoveel sites waar je gratis erg mooie en lieve kaartjes kan sturen, met muziek en al; de bestemmeling krijgt alleen een mail met de link, en kan de kaart al dan niet gaan bekijken. Dat is al veel beleefder!
- Nog discreter vinden wij een gewoon kaartje dat je gemaakt hebt met een simpele afbeelding, die de kerst- en nieuwjaarsfeer weergeeft, en daaronder een wens. Maar ook hier weer: maak die afbeelding niet te zwaar! Alles wat boven de 500 k is wordt door de meeste internauten, bij het binnenhalen van de mail, als ergerlijk beschouwd.
- En vooral: als je een mail stuurt, zet dan niet de adressen van al jouw vrienden en kennissen in cc! Wil je toch een mail sturen naar verschillende mensen tegelijkertijd, stuur dan de mail naar jezelf, en zet de adressen van je vrienden in bcc (blind carbon copy). Je vrienden moeten echt niet weten aan wie jij jouw kaartjes stuurt!
Zo. Zet je nu maar aan het schrijven van je kaartjes. Je mag ons altijd verblijden met een kaartje, zolang je het "slank" houdt!
http://www.hallmark.com
http://www.bluemountain.com/
http://www.kaartenhuis.nl/

BOEKHOUDPAKKET VOOR DE IPHONE
Ja, we weten het, de iPhone is nog altijd niet geland in de Benelux. En ja, we weten dat Quicken een product is dat vooral bekend is in de VS, waar velen gebruik maken van deze software, zowel particulieren als bedrijven, om hun financiŽn op orde te houden. Maar dit verhaal vertellen wij om een trend weer te geven, namelijk die van SaaS of Software as a Service.
Het bedrijf Intuit, maker van deze financiŽle software Quicken, zal namelijk een nieuwe versie uitbrengen die als een dienst aangeboden wordt aan de gebruikers van de iPhone. Dat zijn per definitie jonge mensen, met hogere opleiding, niet onbemiddeld, en erg trendy. Een ideaal testpubliek dus. Het principe is simpel: vermits je enerzijds met je mobieltje altijd het internet bij de hand hebt, en anderzijds zo'n mobieltje een beperkt geheugen heeft, is het interessant om software via het internet te gebruiken (als een dienst, software as a service dus), in plaats van op het eigen mobieltje te hebben staan... Het aanbod zou een 3 dollar per maand kosten, en het lijkt ons dat aan zulke prijzen je geneigd zou zijn om nog meer abonnementen te nemen op online diensten.
Quicken is trouwens niet de enige die gokt op dit bedrijfsmodel; ook Google heeft zelfs een portaal uitgebracht dat speciaal afgestemd is op de iPhone gebruiker...
http://arstechnica.com/news.ars/post/20071219-at-3-per-month-iphone-quicken-the-tip-of-the-saas-iceberg.html

INTERNET EXPLORER 8 BELOOFT DE WEBSTANDAARDS TE RESPECTEREN
Wellicht heb je het verleden week ook gelezen: de Noorse makers van de Opera browser hebben een klacht ingediend tegen Microsoft, wegens de koppeling van de IE browser aan het Windows besturingssysteem. Maar er was nog een tweede luik bij de aanklacht: Opera beschuldigde Microsoft ervan de webstandaards niet te respecteren.
Nu is dat in het verleden, eerlijk gezegd, wel het geval geweest. Microsoft's IE interpreteerde dingen anders dan andere browsers, en deed dingen die je in een andere browser niet kon doen. Tegenstanders van Microsoft beschuldigden het bedrijf ervan de W3C regels aan zijn laars te lappen, en eigen regels te willen opleggen. Voorstanders van Microsoft wezen er dan weer op dat de technologieŽn die Microsoft gebruikte wellicht tot webstandaards zouden kunnen uitgroeien, als genoeg mensen er gebruik van maakten.
Hoe het ook zij: die beschuldiging zal bij de nieuwe versie van IE, versie 8, niet meer standhouden - althans dat is wat de makers van de browser beloven. Deze versie zou namelijk de Acid2 test met glans doorstaan. En dat is een test die nagaat hoe een browser reageert op bepaalde situaties. Kort samengevat kan je stellen dat een browser, die de Acid2 pagina correct weergeeft, in principe de webstandaards respecteert.
Meer over de test bij Wikipedia, en het belang van de webstandaards wordt, voor een keer, uitgelegd door mensen van Microsoft zelf, in hun blog. De tijden kunnen veranderen!
http://en.wikipedia.org/wiki/Acid2
http://blogs.msdn.com/ie/archive/2007/12/19/internet-explorer-8-and-acid2-a-milestone.aspx

VIRUSSEN EN TROJANEN: GOOGLE NIET GESPAARD (1)
Ach, geen betere manier om de week te eindigen dan drie horrorverhalen te brengen over allerlei gevaren die je beloeren op het internet. En omdat men altijd met een beschuldigende vinger wijst naar Microsoft, doet het ons plezier om voor de verandering eens berichten te kunnen brengen over andere IT-bedrijven die ook eens een steek laten vallen - ja, zelfs de grote en machtige Google is niet immuun voor fouten.
zo weet het in Boekarest gevestigde beveiligingsbedrijf BitDefender te melden dat het een Trojaantje ontdekt heeft, dat advertenties van het AdSense adverteernetwerk van Google vervangt door advertenties van anderen, die mogelijk wel slechte bedoelingen hebben. Hierbij lopen zowel de internauten als de webmasters gevaar: de gebruikers omdat de advertenties en/of de sites waarnaar zij verwijzen gevaarlijke code kunnen bevatten, en de webmasters omdat de Trojaan ervoor zorgt dat de oorspronkelijke advertenties niet bekeken worden, en de webmaster dus geen inkomsten heeft - je verwachtte toch niet dat die koekoeks-advertenties geld zouden doorschuiven naar de webmaster?
Het trojaantje zou het Hosts bestand op de computer van zijn slachtoffer wijzigen; dat bestand bevat een combinatie van IP adressen en domeinnamen waardoor een computer adressen op een netwerk vinden kan. Door in dat bestand het adres "page2.googlesyndication.com" te linken aan een IP adres van de hackers, dat helemaal niets met Google te maken heeft, zal de besmette machine dus de advertenties van dit ander bedrijf vertonen.
Advertenties blijken steeds vaker een beveiligingsrisico te worden, zo blijkt uit gegevens van verschillende beveiligingsbedrijven. Zo werd vastgesteld dat het grote adverteernetwerk van DoubleClick, waarmee Google wil fusioneren, advertenties vertonde die een Trojaantje installeerde op onbeschermde computers. Tevens werd ontdekt dat de RealPlayer software misbruikt werd om allerlei malware op te dienen, via schadelijke code die ingebouwd was in advertenties die dan weer via 247realmedia.com aangeboden werden....
http://www.informationweek.com/software/showArticle.jhtml?articleID=205100197&cid=nl_tw_security

NOG GOOGLE EN BEVEILIGINGSRISICO'S(2)
Je dacht toch niet dat wij al gedaan hadden met ons lijstje zwakke plekken waarvoor Google volgens verschillende bronnen verantwoordelijk zou zijn? Wij hebben er nog twee gevonden!
De eerste zwakke plek draait rond de Google Toolbar: daarbij zou een snoodaard de internaut kunnen misleiden, waardoor hij meent een knop toe te voegen aan zijn knoppenbalk die van GOogle afkomstig is, maar in werkelijkheid afkomstig is van een derde (allicht iemand met snode bedoelingen), en waardoor dan andere schadelijke code op de computer van het slachtoffer uitgevoerd kan worden. Omdat er verschillende stappen nodig zijn om het slachtoffer in deze val te laten trappen, wordt het risico echter niet zo heel hoog ingeschat. Dat het wel degelijk bestaat, werd alvast bewezen door onderzoeker Aviv Raff. (1)
En om ons rijtje onheilstijdingen voor Google te besluiten serveren wij je nog een wormpje: de socale netwerksite van Google, Orkut, werd vereerd met een bezoek van zo'n harig beestje. Sommige Orkut-gebruikers krgen een mailtje waarin hen gemeld werd dat zij een nieuw item in hun plakselboek hadden gekregen, daar gezet door een andere gebruiker. Maar als zij dan het profiel van die gebruiker bekeken, werden zij meteen besmet met de worm. Die op zich verder niet veel deed - de makers van de worm was het er voornamelijk om te doen om te bewijzen dat sociale netwerksites zoals Orkut gevaarlijk kunnen zijn. (2)
Nu, met dit lijstje gevaren willen wij helemaal niet zeggen dat Google gevaarlijker is of minder aandacht heeft voor beveiligingsaspecten als andere bedrijven - enkel dat Google even "menselijk" en dus feilbaar is als de anderen...
http://aviv.raffon.net/2007/12/18/GoogleToolbarDialogSpoofingVulnerability.aspx
http://www.pcworld.com/article/id,140653/article.html?tk=nl_dnxnws

IT-GIGANTEN TREKKEN AAN ÉÉN ZEEL TEGEN EU
Tja, als het erop aan komt, dan kunnen de groten uit het IT-wereldje wel degelijk samenwerken - als ze een gemeenschappelijke vijand hebben natuurlijk. Die vijand is in dit geval de EU. Google, Intel, Microsoft en Skype hebben samen een lobbying groep gevormd "Voice on the net coalition Europe". Doel: aan de Europese Commissie vragen op haar standpunt over de VoIP markt te herzien.
De laatste tijd heeft VoIP immers een sterke groei gekend, en steeds meer mensen maken gebruik van deze alternatieve manier van bellen: zij bellen via het internet, in plaats van via de gewone telefoonlijnen en switches. De EU vreest echter dat VoIP ontaardt in een wilde westen, waar ieder bedrijf zijn eigen regels toepast. In het traditionele telecomland, dat van de telefonie, heersen stricte regels: toestellen worden gekeurd, frequenties worden gekeurd, toekenning van nummers is onderworpen aan regels... En hoe zit het met het opbellen van een noodnummer? Hoe het hier in Europa zit weten wij niet, maar in de VS is elke telecomoperator verplicht om ervoor te zorgen dat een gebruiker altijd toegang heeft tot een noodnummer.
Welnu, de EU wil VoIP reglementeren, en zich daarbij op de traditionele telefonie baseren. De Voice On The Net groep echter wil dat niet; de leden van deze groep vrezen dat zij in het nadeel zijn, omdat zij de vereisten van de EU niet kennen en de traditionele spelers wel, en dat dit de lat te hoog zou leggen en nieuwe spelers op deze markt geen toegang zouden krijgen.
http://www.journaldunet.com/solutions/breve/international/20483/google-microsoft-skype-et-intel-unis-contre-une-reglementation-europeenne-sur-la-voip.shtml
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


GADGETS OM AAN TE SLUITEN OP JE USB 9
Ach, ze zijn toch zo leuk, die USB gadgets, we kunnen er maar niet genoeg van krijgen! Wat denk je van deze: een USB-hub in de vorm van een tonnetje waarin een piraat zit, inclusief ooglapje en baard. En weet je wat: eigenlijk is deze hub een speeltuigje op zich. Want in de ton zitten gaten. Daarin kan je kleine zwaarden steken, en als je daarmee de piraat raakt, dan springt die op en stoot een ijzingwekkend gebrul uit!
http://www.journaldunet.com/hightech/diaporamas/071120-gadgets-insolites/12.shtml

GADGETS OM AAN TE SLUITEN OP JE USB 10
Voor deze gadget past de titel niet helemaal, want het gaat om een tool die gebruik maakt van Bluetooth. Maar hij is zo leuk, dat wij er echt niet naast konden om die te vermelden. Het gaat namelijk om een ring, speciaal voor de Apple-fans - en hij heet dan natuurlijk ook "iRing". Een erg mooi design voor de dames, en je kan ermee verbinding leggen met je iPod of iPhone. Erg veel toepassingen zijn er nog niet, het gaat trouwens maar om een prototype, maar je kan bijvoorbeeld het volume van je iPod controleren, of switchen van song. Toch leuk bedacht!
http://www.journaldunet.com/hightech/diaporamas/071120-gadgets-insolites/13.shtml

LUIDSPREKERS VAN IPOD WEKKEN VERONTWAARDIGING VISLIEFHEBBERS
Ken je de iPond? Dat is een piepklein aquarium dat als luidspreker gebruikt wordt, waarop je de iPod kan aansluiten. Het bassin is 15 keer kleiner dan wat algemeen aanbevolen wordt als de minimum voor een vis, maar dat blijkt de meeste shoppers er iet van te weerhouden om zo'n hebbeding aan te schaffen, want althans in AustraliŽ is het een grote hit. Daar worden zij verkocht voor 70 dollar, inbegrepen vissen, zelfs Siamese vechtvissen, die, volgens dierenrechtenorganisaties een tank nodig hebben van 10 liter, terwijl het bassin in deze luidsprekers slechts 650 milliliter bevat.
Je verstaat het: groot protest van de dierenrechtenorganisaties..
http://www.theage.com.au/news/technology/ipod-speaker-sparks-rage-of-aquarists/2007/12/15/1197740085390.html

T-LASER ZIET DOORHEEN JE SCHOENEN
Wie tegenwoordig een vliegtuig neemt in de VS, moet zijn schoenen uitdoen. Niet om de vloerbekleding in het vliegtuig niet te bevuilen, maar wel om te controleren of je geen gevaarlijke voorwerpen in je schoen gestopt hebt.
Je kan je al wel voorstellen dat de douaniers en het veiligheidspersoneel die belast zijn met deze schoenencontrole weinig te benijden zijn - zij zullen al wel menige zweetvoet hebben mogen ruiken!
Maar nu lijkt ook daar een oplossing voor te zijn - en wel een oplossing die doet denken aan de oude toestellen die er vroeger, in de jaren 60, in de schoenwinkels stonden. Eigenlijk was dat een soort röntgenapparatuur: je moest je voeten, in je nieuwe schoenen, tegen de rand zetten, en de schoenverkoper kon dan zien hoeveel ruimte je tenen hadden om te groeien of te bewegen in je schoenen. Deze toestellen waren, eerlijk gezegd, niet erg kosjer: röntgenapparatuur is niet iets om mee te spelen, en de hoeveelheid straling waaraan je blootgesteld mag worden, is toch beperkt.
Maar om terug te komen op ons onderwerp: wetenschappers hebben nu een gelijkaardig toestel ontworpen, dat gebruik maakt van T-stralen, een vorm van elektromagnetische straling die volkomen ongevaarlijk zou zijn. En dus zou voortaan de reiziger zijn schoenen niet meer moeten uittrekken. Oef, zullen de douaniers zeggen!
http://www.news.com/Keep-your-shoes-on%3A-T-rays-can-see-right-through/2100-1008_3-6220383.html?part=dtx&tag=nhl

OLYMPUS E-3 SUPER
Olympus brengt met de E-3 een digitale spiegelreflexcamera op de markt om U tegen te zeggen. Je kan een spiegelreflex niet vergelijken met een 'gewoon' digitaal toestelletje of de fotomogelijkheden van je GSM. Het éne neemt foto's, een E-3 neemt Foto's. We overlopen even enkele mogelijkheden van deze topper. De E-3 heeft de Four Thirds standaard, zodat de body combineerbaar is met praktisch alle professionele features. De camera ondersteunt een Continue Life View-weergave op een roteerbaar LCD scherm. Je kan dus foto's nemen in alle mogelijke standen en posities. Met een E-3 loop je ook nooit achter de feiten aan met tot 5 beelden per seconde. Het supersnelle AF-systeem (11 punts) weet de beelden met uiterste precisie scherp te stellen. Snelheid is goed, maar u heeft er niets aan wanneer er geen beeldstabilisator aanwezig is. In de E-3 worden bewegingen tweevoudig gecompenseerd, in de body en in de lens, waardoor ook actiefotoís kinderspel worden. Deze beeldstabilisatie kan afgezet worden, of alleen vertikaal of vertikaal en horizontaal stabiliserend ingeschakeld worden.
Actiefotoís worden meestal buiten genomen en wees gerust, de E-3 kan er tegen. Het Supersonic Wave-filter houdt het stof buiten en beschermt uw 10-megapixel Live MOS-sensor efficiŽnt. Ook voor spatwater hoeft u niet bang te zijn. De E-3 bestaat uit een magnesiumlegeringconstructie die gemaakt is voor een outdoor-beleving. Wil je binnen fotoís nemen, de E-3 kan tot drie groepen flitsers aansturen, elk bestaande uit een ongelimiteerd aantal flitsers.
We mochten de camera uitgebreid uittesten met een ZUIKO DIGITAL ED 12-60mm (24-120mm) f/2.8 - 4.0 SWD lens en zijn vol lof over dit toestel. Toch enkele kleine randopmerkingen. De bijgeleverde draagriem is niet verstelbaar en dat is minder handig. Ook vinden we het jammer dat je de ingebouwde flitser niet kan uitschakelen bij gebruik van externe flitsers. Het installeren van de bijgeleverde fotosoftware verliep vlekkeloos, zowel onder Windows XP, Vista en Leopard.
De richtprijs van deze professionele body bedraagt 1699 Ä (body)
Meer info op
http://www.olympus.be
http://www.four-thirds.org

Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** De Franse zender TF1 zou volgens sommige bronnen klacht indienen tegen YouTube en DailyMotion voor het ongeoorloofd vertonen van TF1-content; gevraagde compensatie: 140 miljoen euro.
http://www.journaldunet.com/ebusiness/internet/actualite/0712/071217-tf1-plaintes-youtube-dailymotion.shtml

*** Linux-bedenker Torvalds voorspelt: in 2008 zal Linux doorbreken voor de smartphones
http://ct.news.com/clicks?t=41560695-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** iPhone staat bovenaan verlanglijstje tieners dit jaar - dure kerst!
http://www.pcworld.com/article/id,140607/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Grootmoeder, die door RIAA van piraterij beschuldigd was, slaat terug en toont aan dat de aanklacht vol onjuistheden zat. RIAA druipt af..
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/49077

*** e-magazine voor Elle, speciale PDF-editie voor La Libre Vorige week lanceerden meerdere uitgevers nieuwe digitale initiatieven. Zo stelde Elle BelgiŽ de eerste editie van haar e-magazine voor.
http://pull.xmr3.com/p/12816-5640/37219530/PullNL17577_1.htm

*** PC World roept Vista uit tot de grootste afknapper van 2007
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/49102

*** Laatste update van Microsoft zorgt bij sommige gebruikers voor problemen met IE browser: kunnen niet meer online.
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/49103

*** De Britten doen het weer: de gegevens van duizenden gepensioneerden verloren!
http://ct.news.com/clicks?t=41594611-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** Brother brengt een laser printer uit met draadloze netwerktechnologie, en dat aan een bescheiden prijsje van 149 dollar
http://www.pcworld.com/article/id,140641/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Zuid-Koreaanse wetenschappers onderzoeken manieren om digitale gegevens op een snelle manier door het menselijk lichaam te transporteren.
Dat meldt de Zuid-Koreaanse krant Chosun.
http://english.chosun.com/w21data/html/news/200712/200712180024.html
http://www.nu.nl/news/1360927/50/rss/Koreanen_willen_menselijk_lichaam_omtoveren_tot_datakabel.html


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


THE WINTER KINGS - WISH
[Alternative Rock] Omdat de website van MP3.com deze week erg moeilijk te bereiken was, gingen wij langs bij IndieHeart in onze queeste om gratis goede muziek te vonden voor onze lezers. De podcast Heart of the Night heeft ons nog nooit teleurgesteld, en ook deze week waren er weer pareltjes te rapen. Om te beginnen The Winter Kings. Deze band, die vroeger onder de naam "The prodigal songs of Jezus" door het leven ging, maakt alternatieve muziek met interessante teksten. Helaas kan je geen songs downloaden, maar wel een zestal songs in streaming beluisteren.
http://indieheart.com/bands/130/

REFRAG: ARE YOU TAKING THIS ALL DOWN
[Electronica] De tweede band die afkomstig is van de podcast Heart of the Night, is Refrag. Electronica zonder wazig te zijn, noch een te heftig ritme te hebben. Aparte geluiden, de juiste combinatie tussen herhalen van een thema, en het doorspekken met nieuwe elementen. De moeite waard - van deze band kan je een vijftal songs gratis downloaden.
http://indieheart.com/bands/28/
http://indieheart.com/refrag

JULIUS WAY
[Singer/songwriter] Een akoestische gitaar, gecombineerd met allerlei andere instrumenten. Frêle songs, zonder daarom plat te zijn. De moeite waard. Je kan een vijftal songs gratis downloaden van deze band.
http://indieheart.com/bands/169/

NEIL BENJAMIN - BREATHE
[Experimental] Deze man is uitgegroeid tot een van onze favorieten. Met een erg hoge stem brengt hij aparte songs, die altijd een mooi arrangement bevatten.
http://indieheart.com/bands/36/

RAY WOODRUFF - BROKEN BLACK FOOL
[singer/songwriter] Ook deze artiest hebben wij vroeger al eens besproken, en heeft een vast plekje in onze platenkast verworven. Een mengeling van blues en country, acoustische gitaar... Mooie songs, voorwaar!
http://indieheart.com/bands/126/


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Ik houd van kritiek,
maar dan op mijn manier.
Mark Twain, Amerikaans schrijver
De nieuwe oogst


CRAZY BLIND DATE
Ja, we weten het, deze site is enkel van toepassing op de VS, maar het leek ons toch leuk om de site te vermelden, want wie weet kan het een ondernemende zakenman hier ten lande aanzetten om een Belgische/Nederlandstalige versie op poten te zetten. Het concept is immers leuk.
De makers van de site gingen ervan uit dat je bij de traditionele datingsites zoals rendez-vous.be uren bezig bent om een profiel in te stellen, en dan nog eens dagen bezig bent om de profielen te bekijken van mogelijke kandidaten - terwijl je eigenlijk gewoon zin hebt om eens lekker uit te gaan met iemand.
Wie zich inschrijft krijgt enkel een vage foto van de kandidaten te zien, en de ontmoetingsplaats is, omwille van de veiligheid, altijd een openbare plaats. Nadien krijgt de kandidaat ter controle de duidelijke foto te zien van zijn rendez-vous, ter controle om te zien of deze persoon wel een correcte foto van zichzelf online gezet had. Een mooi concept!
[Taal: Engels]
http://crazyblinddate.com/

WINNIES: IEDEREEN WINT
Wij hadden in ons landje de verkiezing van de Beste Site van het Jaar, bij Clickx. Ook elders werden er prijzen uitgerekt, en de Winnies zijn daarbij een speciale categorie, want hierbij is iedereen die een videoblog gepost heeft in het afgelopen jaar automatisch een winnaar. OP de site vind je een video met een samenvatting van de ceremonie van de uitreiking van de awards, met natuurlijk links naar de verschillende sites die een vermelding verdienen. Alvast een startplaats om wat nieuwe videoblogs te leren kennen!
[Taal: Engels]
http://youarethewinner.org/

MEDGLE: GEPERSONALISEERD MEDISCH ONDERZOEK... DAT EEN TAALSTEUNTJE KAN GEBRUIKEN!
Het principe van MEDgle is prima: via het uitkiezen van een deel van het lichaam, kan je symptomen selecteren, en zo via combinatie van symptomen, de duur van de symptomen enz tot een diagnose komen.
Maar wij kunnen het niet laten: door een slechte vertaling van de site is het resultaat gewoon lachwekkend. Je moet namelijk je geslacht aangeven - maar krijgt daarbij de selectie tussen "Mannetje" of "Wijfje".
En echt hilarisch wordt het als je moet gaan kiezen tussen de symptomen. Wat zijn in godsnaam "bloed in kruk"? of "de gal braakt binnen", "bijenkorven", of "het zwellen op buik bij het schreeuwen of het spannen"? Deze site heeft duidelijk nood aan enkele kundige vertalers! (Bron: Wim W)
http://www.medgle.nl/

NEW MEDIA DOUCHEBAG
Een erg grappig filmpje dat de bubbel van Web 2.0 wil doorprikken en vertelt hoe je een New Media Douchebag kan worden - door niets te doen, maar wel veel te twitteren, bloggen, enz. Met een knipoog!
[Taal: Engels ]
http://www.youtube.com/watch?v=zSP8xm_gaK4

NOKIA WEB 2.0
Nu we toch bezig zijn met filmpjes en Web 2.0: in opdracht van Nokia werd er een erg grappig filmpje gemaakt dat uitlegt wat Web 2.0 is, opnieuw met de nodige knipoogjes: Facebook, YouTube, Google, MySpace, Twitter....
[Taal: Engels]
http://www.dailymotion.com/video/x3ir7u_la-chanson-du-web-20-par-nokia_fun

ELF YOURSELF!
Een leuk initiatief voor de kerst: op deze site kan je tot maximaal vier gezichtjes van een pasfoto uploaden, alsook een kerstboodschap opnemen. En dan ken je een erg leuk verpakte kersboodschap naar vrienden en kennissen versturen. Wie stuurt er ons eentje?(Bron: www.walkingmen.com)
[Taal: Engels]
http://www.elfyourself.com/

FOTO: OLIVER DE KEYSER
Opnieuw een fotograaf waarvan de foto's een eigenzinnige keuze zijn, waarvan het oog het speciale ontdekt in de wereld rond hem - niet het spectaculaire, maar wel de realiteit. Maar tegelijkertijd ook een site waarop de foto's van de man op een erg verzorgde, originele manier gebracht worden, in een gebruiksvriendelijke navigatie. (Bron: www.walkingmen.com)
[Taal: Engels]
http://www.olivierdekeyser.net/

PICNIK: ONLINE BEELDBEWERKER
Als er een trend is van Web 2.0 die echt positief is, dan is het wel dat je nu gratis gebruik kan maken van allerlei webdiensten om dingen te doen, zoals foto's en afbeeldingen te bewerken, waar je vroeger eerst software moest downloaden, al dan niet tegen betaling, en die dan nog moest bestuderen, want erg simpel was die meestal niet. Nu heb je gelukkig allerlei diensten waar je meteen aan de slag kan, om simpele beeldbewerkingen uit te voeren. En nog gratis bovendien! Een van de betere sites in deze categorie is Picknik.com (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.picnik.com/

GEOPORTAIL: FRANKRIJK IN 3D
Wij hebben het zo vaak over Google en co, dat wij vergeten dat ook Europese bedrijven bezig zijn met gelijkaardige technologieŽn - en zich daarbij uiteraard concentreren op toepassingen in Europa. Een van die (tussen haakjes: erg interessante!) alternatieven voor Google 3D is Geoportail. Hiermee kan je nu verschillende gebouwen in 3D bekijken, waaronder het kasteel van Versailles. Een fotoreportage bij Journal Du Net.
[Taal: Frans]
http://www.journaldunet.com/hightech/la-france-en-3d-et-en-video-avec-geoportail/la-france-en-3d-avec-geoportail.shtml

SMUGMUG: JE FOTO'S ONLINE
Flickr kennen we allemaal, maar er is ook SmugMug. Ook daar kan je foto's kwijt, gratis en veilig, je kan galerijen maken om je bezoekers in een intuïtieve manier te laten kennismaken met je foto's, en meer. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.smugmug.com/price/

TOP 2000 IN VIDEO
Vraag: hoe vind je snel de videoclips bij je favoriete nummers uit de top 2000 van 2007?
Antwoord: op de website: 'Top 2000 in video'!
Onder de links bij de titels van de liedjes zitten zoekopdrachten naar de betreffende liedjes in YouTube. Dat scheelt het nodige tikwerk.
Er zijn ook enkele extra links toegevoegd naar minidocumentaires uit het populaire tv-programma 'Top 2000 a gogo'.
Een rijke bron van nostalgisch beeldmateriaal...(Erno Mijland)
[Taal: Nederlands]
http://www.vindhetsnel.com/top2000video/

BELGANEWSTV: ZELF VIDEO'S UPLOADEN
Zelfs het achtenswaardige persagentschap Belga gaat de toer van de burgerjournalistiek op: onder het motto "shoot en share" kan je daar nu ook je eigen nieuwsvideo's uploaden. Dat zou dan eventueel gebruikt worden in videoreportages van BelgaNewstv. (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.belganewstv.be

VRIJDAG ANIMATIEDAG : KALENDERS
Ben je handig met schaar en papier dan kan je misschien dit jaar eens een kalender in de vorm van een dodecaŽder (12-zijdige figuur) maken. Het model vind je op de eerste link. Wil je liever een exemplaar voor aan de muur maken, dan kan je terecht op de 2e link. Een kalender specifiek voor BelgiŽ vind je op de 3e link, een voor Nederland op de 4e link.
[taal : Engels] (Filover)
http://www.ii.uib.no/~arntzen/kalender/
http://www.pbase.com/455rocket/calendar
http://www.timeanddate.com/calendar/index.html?year=2008&country=31
http://www.timeanddate.com/calendar/index.html?year=2008&country=25

VRIJDAG FOTODAG : DAVE HILL
Dave Hill heeft een zeer typerende stijl qua belichting in zijn foto's. Op zijn site vind je naast een mooie portfolio ook enkele video's van "the making of" van de foto's. In de tweede link heeft iemand geprobeerd een tutorial te maken van een bewerking die de stijl van Dave probeert te evenaren.
(taal site : Engels) [Filover]
http://www.davehillphoto.com/
http://www.flickr.com/groups/strobist/discuss/72157594577686705/

VRIJDAG FILMDAG : GONE, BABY, GONE.
OfficiŽle website van deze nieuwe politiefilm met in de hoofdrollen : Casey Affleck, Morgan Freeman, Ed Harris, Amy Ryan.
In de Belgische zalen vanaf : 26 december 2007.
[taal site : Engels] (Filover)
http://www.gonebabygone-themovie.com/

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

GRATIS TENNISSPEL MEGATENNIS TERUG VAN START
Voor het 6de jaar is MegaTennis een gratis tennisspel op het net, met de blik gericht op de belangrijkste wedstrijden o.a. Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en US Open. Het spel gaat om de eer : er valt niks mee te verdienen, maar Ö het kost dan ook niks ! En Ö spelplezier gegarandeerd !
De Regels in een notendop
Selecteer 10 tennisspeelsters uit de top 100 voor een maximaal budget van 16.000 WTA-punten. Maak hiervoor gebruik van onze keuzelijst. Tijdens een transferperiode kan je maximaal 3 tennisspeelsters vervangen. Daarbij zijn de nieuwe WTA-punten van je selectie en de andere tennisspeelsters belangrijk, evenals je restbudget van de vorige spelronde.
Wacht a.u.b. NIET tot het allerlaatste moment om jouw transfers door te geven, want het aantal deelnemers is beperkt. Je kan jouw ploeg na inschrijving wijzigen (zo vaak je maar wil) tot en met 6 januari 2008.
http://www.megatennis.be

TOERISME OP HET NET : IJSLAND
IJsland is een eiland gelegen tussen Groenland en het Europese vasteland. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 103.000 km² met zo'n 300.000 inwoners waarvan een derde in de hoofdstad Reykjavik woont. Driekwart van het land bestaat uit zand- en grindwoestijnen, gletsjers, rotsen en lavavelden. Op de officiŽle website van de IJslandse Dienst voor Toerisme vind je foto's en video's over het land en allerlei praktische informatie.
(taal : diverse o.a. Nederlands)
http://www.visiticeland.com/
http://www.visitreykjavik.is/

Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- 'Internetpiraterij harder aanpakken'
DEN HAAG - Het kabinet wil de verspreiding van illegale bestanden en materiaal via internet harder aanpakken. Dat blijkt donderdag uit een brief...
http://www.ad.nl/binnenland/article1912098.ece?nscategory=topStoryA
- Miljoen boete voor besmetten pcís
DEN HAAG - Telecomwaakhond Opta heef drie Nederlandse bedrijven en hun twee directeuren een boete van in...
http://www.ad.nl/multi-media/article1907477.ece?nscategory=topStoryA
- Warme laptop slecht voor je zaad?
[COLUMN] Een vriendin van mij heeft twee zoons, zelfstandige types met leuke banen en dito partners.
http://www.ad.nl/diagnose/article1905098.ece?nscategory=topStoryB

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Een iPod kloon met imponerende specificaties
Aziaten begonnen met het kopieren van auto's, om ze vervolgens te verbeteren. Met telefoons gaat het dezelfde kant uit getuige de Meizu miniOne.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=21920
- Mediaspeler op zonne-energie
Een batterij heb je niet nodig met deze mp4-speler uit China. Als je hem openklapt tref je namelijk twee zonne-panelen aan.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=21919
- Door het oor
De Outi van Zelco is een revolutionaire oortelefoon die achter het oor wordt aangebracht. Via de huid en het kraakbeen komt het geluid in het oor terecht.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=21918

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Professionele FM-tuner met cd- en usb-weergave
Met de BGM3000 lanceert APart een professionele FM-tuner met weergave vanop cd of usb-stick. Het is voor de eerste maal dat dit in één professioneel en betaalbaar toestel wordt ingebouwd.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3140
- Fabrikanten van huishoudtoestellen willen nieuwe labels
De Europese groepering van fabrikanten van huishoudtoestellen (CECED) wil de huidige energielabels voor onder meer koelkasten en wasmachines vervangen door een nieuw en dynamischer systeem
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3138
- Toshiba stopt voorlopig met oled-televisies
Het Japanse Toshiba gaat de productie van oled-televisies minstens tot 2009 uitstellen. Het bedrijf verwacht te weinig winst door de hoge productiekosten
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3139

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Jongeren steeds creatiever op het Net
In 2007 creŽerden 64% van de Amerikaanse jongeren content op het Web, volgens een studie gepubliceerd door het instituut Pew Internet, tegenover 57% in 2004.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17631&style=34360
- Zeitgeist 2007: de meest populaire zoekopdrachten in BelgiŽ
Tijdens deze eindejaarsperiode neemt de Zeitgeist 2007 van Google het zoekgedrag van de Belgen op het internet onder de loep. Uit de resultaten blijkt dat de Belg duidelijk weet waar hij naar op zoek is.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17627&style=34360
- MobileWeb.be wint twee Mobistar Awards
MobileWeb.be was de grote winnaar van de Mobistar Innovation Awards.

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Blogosfeer verontwaardigd over sluiting Think Secret
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/mac-news/blogosfeer-verontwaardigd-over-sluiting-think-secret.cfm
- Gaat Google te ver met Knol?
Verleden week kondigde Google een nieuw initiatief aan, Knol, door velen omschreven als een concurrent voor Wikipedia. Wij gaan even in op achtergronden van dit initiatief, leggen uit wat een knol is, en trachten de gevolgen (en mogelijke gevaren) van dit initiatief te belichten.
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/internet/gaat-google-te-ver-met-knol.cfm
- Webkinz: de nieuwe tamagotchi's?
Webkinz was de tweede populairste zoekterm van Google het afgelopen jaar. Nog nooit van gehoord? Maak kennis met de wereld van de schattige pluchen Kinz!
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/fun--games/webkinz-de-nieuwe-tamagotchi-s.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Telenet zet digitale reclameregie op poten
Telenet start met een eigen digitale reclameregie. De regie kreeg de naam Telenet Media en wordt getrokken door enkele oude bekenden uit het lokale online reclamewereldje.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5349
- Belgische webstek van AOL is nog geen volwaardige portaal
AOL heeft een Belgische webstek gelanceerd. De tweetalige site, te vinden op AOL.be, hing al even in de lucht (of beter gezegd: in de blogosfeer).
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5342
- Philippe Borremans en Leads United starten social media bureau
PR-bureau Leads United heeft de handen in elkaar geslagen met blogger van het eerste uur Philippe Borremans. Het resultaat: een bureau dat zich wil specialiseren in online bedrijfscommunicatie.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5347

*** SPEEDZONE
http://www.speedzone.be
- Games: Lego Digital Designer
http://www.speedzone.be/artikel/1644_lego_digital_designer.html
- Film & TV: Lost season 4 promo trailer
http://www.speedzone.be/artikel/1643_lost_season_4_promo_trailer.html
- Film & TV: Movie Bloopers
http://www.speedzone.be/artikel/1641_movie_bloopers.html

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- MacWorld bloopers
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=2035
- Beste website van 2007
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=2034
- 123Video populairste en beste
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=2033

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Mininova wil legaal distributieplatform worden
16:34 - De populaire torrentsite Mininova gaat zijn diensten actief aanbieden aan de muziek- en filmindustrie. Het Nederlands bedrijf wil niet zeggen of het op de korrel is genomen tijdens het winteroffensief van Stichting Brein.
http://pro.tweakers.net/nieuws/50971/mininova-wil-legaal-distributieplatform-worden.html
- Kabinet presenteert beleid op het gebied van auteursrecht
De regering heeft vandaag een beleidsbrief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin de plannen voor de komende jaren op het gebied van auteursrecht en piraterij worden gepresenteerd.
http://pro.tweakers.net/nieuws/50948/kabinet-presenteert-beleid-op-het-gebied-van-auteursrecht.html

De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


BETER ZOEKEN MET GOOGLE: ZOEKRESULTATEN OPENEN IN EEN APARTE PAGINA
OK, je hebt nu je lijstje met zoekresultaten. Je klikt een link aan, en wordt naar die pagina gevoerd. Maar hoe vaak is het niet gebeurd dat je die pagina sloot, omdat zij toch geen antwoord bracht op je zoekopdracht? Maar dan ben je wel de oorspronkelijke lijst met zoekresultaten van Google kwijt, en kan je je zoekopdracht opnieuw ingeven...
Het is dan ook beter om een zoekresultaat te openen in een nieuwe pagina, zodat de lijst in het andere venster blijft bestaan. Dat kan je doen door de link rechts aan te klikken, en te kiezen voor "open in nieuwe tab". Maar je kan Google ook vertellen dat dit in de toekomst altijd zo moet gebeuren. (Dit werkt enkel voor mensen die Cookies geactiveerd hebben staan in hun browser!). Klik naast de zoekbalk op Preferences - Voorkeuren; in het nieuwe venster dat nu verschijnt kies je voor "Toon de zoekresultaten in een nieuw venster van de browser", dat zich onderaan de lijst met voorkeurinstellingen bevindt.

BETER ZOEKEN MET GOOGLE: DE GOOGLE TOOLBALK
Om het zoeken via Google te vergemakkelijken, kan je ook de Google knoppenbalk installeren. Die bevat verschillende tools; je kan bijvoorbeeld uw zoekopdracht nauwkeuriger bepalen, door de taal te kiezen voor de zoekresultaten, door aan te geven of de zoekresultaten al dan niet gefilterd moeten worden op "adult content"; bovendien heb je alle speciale Google diensten meteen bij de hand via deze balk: Google Earth, Google Maps, spellingcontrole, vertaling, RSS-feeds...
Deze knoppenbalk is verkrijgbaar voor zowel IE als Firefox.
http://telechargement.journaldunet.com/fiche/4262/2/google_toolbar/index.html#
http://telechargement.journaldunet.com/fiche/6277/2/google_toolbar_firefox/index.html

BETER ZOEKEN MET GOOGLE: GOOGLE NEWS (1)
Wanneer je een zoekopdracht ingeeft bij Google, dan kan je die beperken tot "news", de actualiteiten dus. Ook hier zijn er weer verschillende opdrachten die je kan uitvoeren, door het handig gebruik van syntax.
Bij Google News kan je bijvoorbeeld alle artikels opzoeken van een bepaalde auteur, door in de zoekbalk van Google news in te tikken: author: .......
http://news.google.be

BETER ZOEKEN MET GOOGLE: GOOGLE NEWS (2)
Alhoewel je sinds deze week een mooie en erg handige interface hebt om binnen Google News te zoeken, wanneer je op "geavanceerd zoeken" klikt, gaan wij toch nog door met onze reeks over syntax om te zoeken bij Google nieuws. Wij houden nu eenmaal van syntax ;)
Zo kan je een zoekactie uitvoeren naar het onderwerp van een artikel. Daarvoor gebruik je de syntax "insubject:xxxxxx". Met "location:xxxxx" krijg je artikels die over een bepaalde stad gaat. en met "source:xxxx" kan je bepalen bij welken nieuwsbronnen gezocht moet worden.
http://www.journaldunet.com/hightech/dossier/07/11/astucesgoogle/9.shtml

TIPS VOOR WEBWERKERS

Bekijk het eens van een andere kant! Je kent het vast wel, je komt op een pagina, klikt op het product van je keuze en vervolgens kom je op een 3D-weergave terecht. Als je met je muis erover beweegt kun je het voorwerp 360 graden draaien. Zo krijg je een beter beeld van het product, de verhoudingen, de grootte en zelfs materialen.
Geen idee waar ik het over heb? Klik dan hier (http://www.yofla.com/flash/3d-rotate/examples.php) voor een aantal voorbeelden.
Zou het je niet mooi lijken om zoiets op jouw eigen website te hebben? Zeker als je een webshop hebt en meer wilt laten zien van een specifiek product, komt het je zeker van pas.
In het geval dat je het je afvraagt: het is eigenlijk helemaal niet zo heel spannend om zoiets zelf te maken. Je hebt een draaiende ondergrond nodig, een (digitale) fotocamera, een statief en een klein programmaatje van Yofla, daarover zo meteen meer.
Zo maken we een 3D-weergave
- Zet de draaiende ondergrond klaar, met je product erop. De draaiende ondergrond kan eigenlijk van alles zijn, zelfs een barkruk of een platenspeler is goed te gebruiken, zolang het maar gelijk kan ronddraaien.
- Zet vervolgens je camera op een statief en plaats die op de gewenste hoogte voor je product.
- Zet eventueel een extra lamp klaar om de belichting optimaal en hetzelfde te kunnen houden.
- Maak nu een foto van het product, en draai het product vervolgens een klein stukje verder.
- Als je deze stap herhaalt tot je rond bent, krijg je het beste resultaat.
- Maak een nieuwe map aan op je computer en noem die bijvoorbeeld '3d-object'.
- Open de map '3d-object'.
- Maak vervolgens nog een map aan en noem die 'images'. Plaats daar de gemaakte foto's in.
- Ik raad je aan om de foto's eerst te verkleinen voordat je aan de volgende stappen begint. Hier (http://www.alphamegahosting.com/330/nl#2) vind je een artikel waarin dat wordt uitgelegd.
Je hebt nu een hoop foto's van een (steeds een stukje verder) draaiend product. We gaan deze nu samenvoegen met behulp van '3D Object Rotate' van Yofla.
- Ga naar http://www.yofla.com/flash/3d-rotate/download.php.
- Klik op 'Download now' achter '3D Rotate Free' en sla het bestand op, op een makkelijk terug te vinden plaats, bijvoorbeeld je bureaublad.
- Pak het zojuist gedownloade bestand uit.
- Open de map en ga direct naar de map 'config-utility'.
- Dubbelklik nu op 'config_utility.exe'.
- Kies hier 'Choose Dir'.
- Ga naar de map waar je je foto's in hebt geplaatst en klik op 'Open'.
- De code die we nodig hebben wordt nu voor je gegenereerd.
- Klik nu op 'Save File' en sla het 'config.xml'-bestand op in de map '3d-object'.
De foto's en het config.xml-bestand staan nu op de juiste plek. Hier moeten we alleen nog een flash-bestandje aan toevoegen.
- Ga terug naar de map van '3D rotator' en ga naar de map 'examples'.
- Kopieer het 'rotateTool.swf'-bestand.
- Plak dit vervolgens in dezelfde map als het config.xml-bestand.
Voeg de interactieve 3D-weergave toe aan je website
Je bent nu klaar met de bestanden, de map kun je nu uploaden naar je server.
Maar... je bent nog niet klaar. Uiteraard moeten we de 3D-presentatie toevoegen aan de pagina waar je hem wilt laten verschijnen. Open deze pagina dan ook eerst.
Ga nu in de html-code van je pagina op de plek staan waar het terecht moet komen en plaats daar de volgende code:
http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=6,0,29,0" width="320" height="240"> http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash" width="320" height="240">
* Klik hier (http://www.alphamegahosting.com/220/nl/) voor meer uitleg over hoe je deze code op je website kunt plaatsen.
Verander de width- en height-waarden in het gewenste formaat. In dit voorbeeld gaan we uit van het feit dat je html-pagina zich in dezelfde map bevindt als rotateTool.swf en config.xml. Als dit niet het geval is, kun je dat aangeven bij value="rotateTool.swf". Geef hier aan waar rotateTool.swf zich bevindt. Houd er wel rekening mee dat rotateTool.swf en config.xml altijd bij elkaar moeten staan.
Ik wens je veel succes met het maken van interactieve 3D-weergaven!
door Bjorn Snelders van Alhpamegahosting
[Sjeef]

Voor deze rubriek danken wij
Jack Nooijens (mirror website) http://www.digiweetjes.nl.tt/
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
voor hun hulp nu of in het verleden.Van alles halen, (bijna) niets betalen...UNDERCOVERXP: HOESJES
Win98/2000/XP - 892k - freeware
Wie zelf al eens een diskje brandt (cd of dvd) weet dat de afbeelding hetzelfde blijft, maar de afmetingen voor het afdrukken van de hoes variŽren. Dit progje zorgt ervoor dat je het hoesje in het juiste formaat kan printen.
http://www.zdnet.nl/downloads.cfm?id=77478&mxp=125

FREE VIDEO DUB
Win2000/XP/Vista - 6.84 MB - freeware
Met dit progje kan je ongewenste scènes uit videobestanden verwijderen, zoals reclamefragmenten enz. De kwaliteit van de input videobestanden wordt bewaard tijdens het hercoderen van de film. Het progje ondersteunt verschillende MPEG formaten, naast AVI, MOV, MP4, M4V, MPG, FLV inbegrepen DivX en XviD.
http://www.dvdvideosoft.com/products/dvd/Free-Video-Dub.htm

GOOGLE TOOLBAR V.5
IE browser - freeware
Google heeft zopas een nieuwe versie uitgebracht van haar Google Toolbar voor de IE browser. Die zorgt ervoor dat verschillende van de Google Gadgets nu in deze balk opgenomen zijn, zodat je ze vanop de balk kan oproepen. Ook handig is het feit dat deze balk de instellingen van jouw computer (bookmarks enz) onthoudt, zodat je die kan oproepen wanneer je op een gastcomputer werkt. (Bron: Wim W)
http://toolbar.google.com/T5/

ULTRADEFRAG: DEFRAGMENTEREN
WinNT/2000/XP/Vista - 182k - freeware
Met dit progje kan je je harde schijf erg snel defragmenteren; het maakt daarbij gebruik van een driver die op een kernel gebaseerd is. DE GUI (grafische user interface) is erg gebruiksvriendelijk. Nadien kan je een rapport opvragen in html.
http://ultradefrag.sourceforge.net/

TOPSITE: HTML CODE CONTROLEREN
Windows - freeware
Met dit gratis progje kan je de html-code van je website of een site die je aan het maken bent controleren. Naast de code-syntax controleert dit progje ook inconsistenties bij de namen in de bestanden, ontbrekende bestanden, en of de links nog wel actuel zijn.
http://www.shamrock.de/cgi-bin/download.pl?topsite.zip

CAMSTUDIO: IDEAAL VOOR LESGEVERS!
Windows - freeware
Met dit progje kan je opslaan wat er op je scherm gebeurt, zowel visueel als auditief; hiervan kan je dan een AVI videobestand maken, en het omzetten naar streaming bestanden zoals Streaming Flash Vide (SWF). Ideaal als je bijvoorbeeld een uitleg wil geven over een bepaald onderdeel van een programma, of als je aan een helpdesk moet uitleggen wat er fout gaat met hun progje.(Bron: Wim W)
http://camstudio.org/

FREE AUDIO DUB V1.2
Win2000/XP/Vista - 6,95 MB - freeware
Met deze software kan je audio bewerken: je kan ongewenste stukken wissen, zonder ze opnieuw te moeten hercoderen, en dus zonder kwaliteit te verliezen. De software ondersteunt MP3, WAV, AAC, AC3, M4A, MP2, OGG, and WMA.
http://www.dvdvideosoft.com/products/dvd/Free-Audio-Dub.htm

VRIJDAG MACDAG: YUMMY FTP
Mac OS X 10.3 - 12, 53 MB - shareware
Een uit de kluiten gewassen FTP client voor de Mac, erg gebruiksvriendelijk, en hij bevat alle tools die nodig zijn om bestanden te uploaden of downloaden, plus enkele extraatjes.
http://www.download.com/Yummy-FTP/3000-2151_4-10771896.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: COCKTAIL
Mac OS X 10.5 - 2,53 MB - shareware
Een tool voor al wie graag onder de motorkap kruipt van zijn besturingssysteem, met name het Leopard OS: tweaks, tools voor het onderhoud, scripts voor de optimalisatie van het OS. Wat je vroeger via de commandoprompt moest uitvoeren, zit nu verpakt in een handige interface.
http://www.download.com/Cocktail/3000-2202_4-10781307.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....

Lezer Frank is op zoek naar een progje dat wij behandeld hadden in onze nieuwsbrief. Wij vonden dit progje niet meteen terug, maar wie weet heeft een van onze lezers wel de oplosssing?
<<<
Ben op zoek naar een progje.
Een heel tijdje geleden verscheen onder jullie \'berichten\' een programmatje waarbij je vanuit de startknop je desktop kon kiezen. Zo was het mogelijk een teveel aan icoontjes op je bureaublad te groeperen in verschillende \'sub\'desktops waardoor deze mooi overzichtelijk bleven zonder overdaad aan beeldjes. Welnu, ben al een tijdje in jullie archief aan het zoeken naar dit progje zonder resultaat. Kunnen jullie helpen?
Frank
>>>

~~~~~~~~~~~~~~
~Verleden week hadden wij het in ons artikel over het woord van het jaar, w00t, het ook over het woord Bundestrojaner, dat in Duitlans erg populair was, en vroegen wij ons af wat dat betekent. Lezer Derk Jan Bellink heeft het antwoord:
<<<<
Hallo Hilde,

In het laatste nummer van Netties spraken jullie over de "Bundestrojaner" in Duitsland, en gaven aan dat jullie niet wisten waar dit woord eigenlijk vandaan kwam.
Het woord is ontstaan door de nieuwsberichten waarin gemeld wordt, dat de duitse overheid (dus de overheid van de Bundesrepublik Deutschland) plannen heeft om kriminelen op het spoor te komen door Trojaner op hun PC te smokkelen. Een Trojaner van de "Bundes"-overheid dus.

Hartelijke groeten uit Oostenrijk,
Derk Jan Bellink
>>>>


NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Sommige recensenten hebben het meest neer te pennen over wat zij het minst begrepen hebben.
Vlaams schrijver en journalist
Louis Paul Boon,