Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 20/12/2007 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 12
Nummer 529 van 15/12/2007Gegroet lezer,

Heb je op de titels bovenaan deze editie gelet? Jawel, dit e-zine is weeral een nieuwe jaargang ingegaan, de 12e reeds. En wij zijn daar echt wel trots op, want zovelen is het niet gegeven om deze eerbiedwaardige leeftijd te bereiken - vooral niet in het zo snel wisselende medialandschap, en dan vooral niet op het internet! Voeg daar nog aan toe dat netties nog altijd gemaakt wordt door vrijwilligers, die elke week weer belangeloos hun wijsheid en hun tips met al onze lezers willen delen, dan zal je het met ons eens zijn: deze vrijwilligers verdienen een grote pluim op hun hoed!

Wat je in dit nummer aantreft? Artikels over robotten als sinterklaas en mannenloksters, de voortdurende strijd tegen piraterij en namaaksoftware, en vooral: een prachtig artikel van medewerker Filover, die van zijn test van de Olympus µ380 een heuse fotoreportage maakte, die je online kan bewonderen. Absoluut te gaan zien!

Wij gaan nog een weekje door, in Kerstsfeer. Daarna, tussen Kerst en Nieuwjaar, gaan wij er een weekje tussenuit - want dan valt er sowieso minder nieuws te rapen, en onze medewerkers hebben wat rust en ontspanning in huiselijke kring meer dan verdiend!

Wij wensen je veel leesplezier toe, hou het warm, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
ELEKTRONISCHE SINT MOND GESNOERD WEGENS VUILE PRAATJES
In dit digitale tijdperk schrijven de kinderen uiteraard niet alleen papieren brieven naar de sint, maar maken zij ook gebruik van de digitale mogelijkheden van het weg - en dus ook van instant messaging. Microsoft heeft dat verleden jaar zelfs aangemoedigd: het zette de kinderen aan om northpole@live.com toe te voegen tot hun contacten, om aan de sint instant boodschappen te versturen.
Dit jaar werd deze digitale klaas begin december terug geactiveerd, en de bedoeling was dat de sint de kinderen vroeg wat zij wensten voor hun kerst, en dat hij, door gebruikmaking van kunstmatige intelligentie , een gesprek kon aanknopen met de kinderen over een aantal onderwerpen.
Een lovenswaardig initiatief, dat echter niet volledig onder controle bleek te zijn. Dat meldde althans The Register, want een van de redacteurs, die een gesprek volgde tussen het Kerstmannetje en zijn nichtje, zag tot zijn verbijstering dat het jolige Kerstmannetje het plots over orale sex had!
Nu, als je het verslag leest over het verkeerd gelopen gesprek, dan kan je wellicht raden waar het verkeerd liep - de redacteur, die het gesprek nadien reconstrueerde, typte herhaaldelijk een uitnodiging in om pizza te eten, en na een aantal keren antwoordde de kerstman met "Je wil dat ik WAT eet? Het kan misschien wel leuk zijn om over orale sex te praten, maar ik wil het over iets anders hebben". Wat doet vermoeden dat de robot geleerd was om op herhaalde vragen om "eat pussy" (een Amerikaanse slang-uitdrukking voor orale sex) over te schakelen op een minder uitdagend onderwerp.
Hoe het ook zij: Microsoft vond dat de Kerstman-robot niet betrouwd kan worden, en haalde hem offline. Wat wij wel betreuren. Een sint in een warenhuis zal allicht ook wel stoute kindertjes op zijn schoot krijgen, en als die het te balorig maken, dan zal hij hen misschien zelfs een draai rond de oren geven. Moet die sint dan afgevoerd worden?
http://www.theage.com.au/news/breaking-news/better-watch-out-microsoft-shuts-down-santa-for-talking-dirty/2007/12/06/1196812871768.html

FLIRTENDE ROBOTTEN: GELOOF NIET ALLES WAT JE ZIET IN DATING SITES!
Na de vuilbekkende Kerstmannen een ander soort robotjes: dames die in online dating sites geen dames zijn, maar robotjes. Dat is althans wat het beveiligingsbedrijf PC Tools beweert, en het voegt er meteen een waarschuwing aan toe: deze chatrobots zijn zo ingesteld dat zij persoonlijke informatie van je trachten te ontfutselen.
De kunstmatige intelligentie waarmee deze robotten geladen zijn is zo goed, dat de slachtoffers hen nauwelijks kunnen onderscheiden van echte dames in de chatforums. De robots houden trouwens van vluggertjes, wan zij zouden in amper 30 minuten zelfs tot 10 relaties kunnen aanknopen. De robot maakt van iedere persoon die "zij" ontmoet een rapport, met naam, contact informatie, en foto. Ideaal dus om nadien fraude te plegen met die gegevens.
De bot kreeg de toepasselijke naam CyberLover mee. Zorg maar dat je niet ten prooi valt aan zijn/haar sirenegezang!
http://www.news.com/8301-13860_3-9831133-56.html

50 CENT: P2P RUILEN SCHAADT DE ARTIESTEN NIET
Het is een heikel punt: is het ruilen van muziek via P2P nu eigenlijk iets dat in het nadeel werkt van de artiesten of juist in hun voordeel? De platenmaatschappijen zeggen natuurlijk dat P2P ruilen nadelig werkt, maar of zij het dan hebben over hun eigen zak, dan wel over die van de artiest, dat laten wij in het midden. Feit is immers dat de artiesten zelf eigenlijk wel baat hebben bij het feit dat hun muziek bij zoveel mogelijk mensen bekend geraakt: zij moeten het immers niet alleen hebben van de platenverkoop, maar ook van optredens, merchandising, enz.
Een standpunt dat deze week ook verkondigd werd door de bekende rapper 50 Cent; hij stelde namelijk in een interview dat het P2P ruilen de artiest geen schade toebrengt, en dat de muziekindustrie zich eigenlijk beter zou aanpassen aan dit nieuwe gegeven.
Nu, de man is natuurlijk niet onbesproken: hij staat bekend als drugsdealer (of dat waar is, dat laten wij in het midden), er is op hem geschoten, maar hij is wel enorm populair, en heeft al meer dan 20 miljoen albums verkocht, en heeft zelfs een eigen label, G-Unit Records. Maar volgens ons verkondigt hij een waarheid als een koe: het draait om de fans. "Een jonge fan kan net zo toegewijd zijn of hij nu zijn muziek gekocht of gestolen heeft".
Lees zelf het volledige interview met 50 Cent bij TorrentFreak.
http://torrentfreak.com/50cent-file-sharing-doesnt-hurt-the-artists-071208/

MICROSOFT BRENGT BLOKKEERTOOL UIT VOOR UPDATES
Een bericht dat de systeembeheerders wellicht graag zullen horen: Microsoft brengt een tool uit waarmee systeembeheerders de automatische installaties van de komende updates kunnen blokkeren, en verhinderen dat die uitgevoerd worden op de machine in hun park.
Binnenkort komen er namelijk enkele erg belangrijke service packs uit: SP1 voor Vista, en SP3 voor Windows XP. En omdat dit zo'n ingrijpende veranderingen zijn, verkiezen bedrijven vaak uitvoerig deze updates uit te testen op enkele testmachines om te zien of al hun eigen software wel normaal blijft draaien, vooraleer de updates toe te passen in het hele bedrijf. De systeembeheerder kan zelf bepalen hoe lang de tool werkzaam blijft en kan zo de updates tot 12 maanden lang blokkeren.
Volgende week zou er ook een SP1 uitkomen voor Office 2007, maar Microsoft heeft nog niets laten weten over een eventuele blocker om deze update tegen te houden.
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=d7c9a07a-5267-4bd6-87d0-e2a72099edb7&DisplayLang=en
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/140414/microsoft_issues_vista_xp_service_pack_blockers.html

NAGEMAAKTE SOFTWARE HAAST NIET TE HERKENNEN
Verleden week werd er in Ontario een conferentie gehouden over nagemaakte software en hoe die te herkennen. Daarbij werd ervoor gewaarschuwd dat software steeds beter nagemaakt wordt, en dat het vaak erg moeilijk is om aan de verpakking te herkennen dat het om een imitatie gaat. Gebruikers kopen dan bijvoorbeeld te goeder trouw software aan, maar krijgen dan plots een onaangename verrassing wanneer blijkt uit de Windows Genuine Advantage controle dat hun software een imitatie is.
En dat gebeurt veel vaker dan je zou denken. Onderzoeksbureau IDC bezocht een aantal sites waar software aangeboden werd, en kwam tot de vaststelling dat maar liefst 20% van die sites nagemaakte producten verkocht, inbegrepen een nagemaakte productsleutel. Maar wat meer is: die software was dan ook nog eens speciaal geprepareerd zodat hij zou trachten persoonlijke informatie van de gebruiker te stelen, of malware op de computer van de gebruiker te installeren.
Bovendien blijkt dat zulke nagemaakte software ook in de gewone detailhandel te vinden is. Maar daarvoor wordt toch wel met een beschuldigende vinger gewezen naar de winkelier, die een te lakse houding aanneemt tegen zulke piraatsoftware. Microsoft heeft trouwens speciale programma's op het touw gezet, om de handelaren op te voeden en hen het verschil tussen echt en vals te leren. Meer informatie over deze namaak, met nog meer cijfertjes, bij PC World.
http://www.pcworld.com/article/id,140358/article.html?tk=nl_dnxnws

CAD SOFTWARE IS IN!
Wie CAD zegt, denkt aan kantoren van architecten of technische tekenaars, die achter hun scherm allerlei technische tekeningen maken. Niets sexy dus - alhoewel dat nu aan het veranderen is. CAD wordt immers de nieuwe chique!
CAD software, oftewel computer aided design (ontwerpen met hulp van de computer) en zijn broertje CAM (computer aided manufacturing) worden immers steeds meer gebruikt in de kledingsindustrie, bij het ontwerpen van kledij. Wellicht zal bij de grote haute couture-huizen de dame met haar mond vol spelden, die een zoom moet afspelden, nog wel in zwang zijn, maar bij de grote kledingmerken moet het vooruitgaan, en wordt dus gebruik gemaakt van zulke CAD/CAM software
Dat komt voornamelijk doordat de software ondertussen erg geŽvolueerd is; door de komst van kunstmatige intelligentie, betere animatie, levensechte avatars kunnen bedrijven nu veel gemakkelijker hun 3D visies omzetten in 2D materialen. Je moet namelijk weten dat zo'n modehuis maar liefst met 6 seizoenen werkt, en er voor elk seizoen een hele collectie gemaakt moet worden. En dan is natuurlijk zo'n computerhulpje erg welkom!
Meer achtergrond over CAD/CAM software in de mode bij CNet.
http://www.news.com/CAD-software-is-the-new-black/2100-1012_3-6221810.html?part=dtx&tag=nhl

LINKEDIN STOPT SITE IN NIEUW KLEEDJE
Van alle sociale netwerken waarop wij ons ingeschreven hebben om ze uit te testen, is LinkedIn in onze ogen het enige blijvertje: steeds meer vrienden, collega's en zakenrelaties uit eigen land kom je daar tegen. De site zelf zag er echter niet echt sexy uit, en had dringend behoefte aan een update. Dat is nu gebeurd, zij het dat deze update voorlopig nog in bèta is.
Niet alleen aan het uiterlijk werd gewerkt, maar ook aan de tools die je er vindt. LinkedIn volgt het voorbeeld van concurrent Facebook en zal toelaten dat onafhankelijke ontwikkelaars toepassingen kunnen schrijven die in LinkedIn kunnen draaien. Dat is nodig omdat, volgens de makers van de site, steeds meer gebruikers de site niet alleen voor hun contacten gebruiken, maar ook om productiever tewerk te gaan. LinkedIn zal trouwens ook het OpenSocial ontwikkelingsplatform ondersteunen dat Google een twee weken geleden voorgesteld heeft.
Er is ook een overeenkomst afgesloten met de nieuwssite BusinessWeek, waardoor content van deze site via een speciale feed in LinkedIn verschijnen zal. Kortom: genoeg nieuwe mogelijkheden om de site opnieuw te leren ontdekken!
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/140439/linkedin_revamps_site_opens_to_developers.html
http://www.linkedin.com

QUINTURA: ZOEKMACHINE VAN HET JAAR
Het einde van het jaar nadert, en dan krijg je natuurlijk de lijstjes. Verleden week kreeg je al de meest opgezochte trefwoorden in Google en Yahoo, deze week stellen wij je Quintura voor, dat door AltSearch uitgeroepen werd tot de beste alternatieve zoekmachine van het jaar.
Bij Quintura krijg je, wanneer je een zoekopdracht geeft, het resultaat visueel weergegeven: je trefwoord zit in het centrum van een wolk die niet uit tags bestaat maar uit verwante zoektermen. Op die manier kan je je zoekactie verfijnen. Moet je eens proberen, het resultaat is verfrissend.
En nu we toch met lijstjes bezig zijn: collega e-zine Clickx heeft de uitslag van haar jaarlijkse verkiezing van Site van het Jaar bekendgemaakt. De resultaten: Google werd, en dat zal niet verwonderen, uitgeroepen tot Site van het Jaar, en dat is al voor de vijfde keer op rij. Tweede werd film- en bioscoopzaal Kinepolis, derde eBay.
Het beste groepsblog werd GentBlogt, en dat is naar onze mening dik verdiend. Beste nieuwkomer onder de blogs is Sloddervossen, beste fotoblog X-Pose, en beste Community Seniorennet. Wie het klassement wil nalezen kan terecht bij de Clickx-site - waar helaas geen links vermeld staan in de lijst met resultaten...
http://blogs.clickx.be/svhj/2007/12/de_resultaten_1.html#more
http://www.quintura.com/

OPERA BROWSER OP ARCHOS PLAYER
De aandacht van de wereld mag dan al uitgaan naar de iPod en de iPhone, maar er zijn nog andere multimediaplayers die toch ook de aandacht verdienen. Zo ook de Archos 605 en 705 Wi-Fi players en de TV+. Wij hebben daarvan een klein broertje, met klein schermpje, dat wij vooral gebruiken voor het beluisteren van muziek, en het bekijken van foto's - en wij zijn daar erg tevreden van.
Die grotere broertjes echter zijn heel knappe toestellen, vooral omdat zij WiFi aan boord hebben, en dus ook gebruikt kunnen worden om het internet op te gaan. Dat surfen zal binnenkort nog vergemakkelijkt worden, doordat Archos een akkoord gesloten heeft met Opera Software, zodat de Opera browser ook op deze player zal functioneren. De browser zal ook Flash ondersteunen, zodat je zelfs filmpjes van YouTube kan bekijken op de player. Bovendien zal je via de Opera 9 browser widgets kunnen downloaden en maken, zoals weerberichten, nieuws, convertors voor munten en eenheden. Er is slechts één nadeel: je moet wel 30 dollar betalen om de Opera Webbrowser te laten activeren.
http://www.informationweek.com/software/showArticle.jhtml?articleID=204702728&cid=nl_tw_wireless

BLINKX EN RAINDANCE SLAAN HANDEN INEEN
wellicht ken je de video zoekmachine Blinkx - en als je ze niet kent is het een gat in jouw cultuur, want deze mulitmedia zoekmachine is echt wel knap. Zij bevat meer dan 18 miljoen doorzoekbare video, en heeft partnerships afgesloten met meer dan 200 mediabedrijven om hun content te mogen brengen.
Deze week werd daar nog een nieuwe samenwerking aan toegevoegd, een die toch wel de moeite waard is om te vermelden, want het gaat om het Raindance Film Festival. Dat is het grootste onafhankelijke filmfestival in het VK, dat al sinds 1992 bestaat, en er eigenlijk verantwoordelijk is dat tegenwoordig de British Independent Film Awards uitgereikt worden. Blinkx zal voortaan de belangrijkste korfilms en documentaires van dit festival hosten, maar er ook een transcriptie van maken. Blinkx is namelijk verschillend van andere videozoekmachines: hier wordt geen gebruik gemaakt van de tags die anderen aan films of beelden geven, maar de film wordt echt doorzocht: via spraakherkenning wordt er een transcriptie gemaakt van de tekst van een film, die omgezet wordt in tekst en zo doorzoekbaar wordt. Ook de video wordt geanalyseerd om beelden beter te kunnen definiŽren.
De films van Raindance worden verpakt in reclame, die met de film meereist: wie zo'n filmpje op Youtube of een ander videoplatform wil vertonen, zal de reclame ook mee moeten geven. De inkomsten van die reclame wordt gedeeld tussen Blinkx en Raindance.
http://www.betanews.com/article/Video_search_engine_and_indie_film_festival_collaborate/1197417351

ASK.COM TREKT DE KAART VAN DE PRIVACY
Wie had gedacht dat privacy ooit nog eens een verkoopsargument zou worden? Nochtans is het zo: de internaut wordt zich steeds meer bewust van het feit dat zijn gegevens her en der verzameld worden, en begint zich stilaan ongemakkelijk te voelen bij al die databases waarin hij van naadje tot draadje beschreven staat, met al zijn gewoontes.
Zoekmachine Ask.Com, vroeger Ask Jeeves maar sinds de butler met pensioen gestuurd werd gewoon Ask, heeft in deze bezorgdheid voor de privacy een gat in de markt gezien, en brengt nu AskEraser uit, een tool waarbij je kan bepalen dat jouw zoekopdracht op de servers van Ask.com na gebruik gewist moet worden. Ask.Com beweert dat het de enige zoekmachine is die deze optie biedt.
BetaNews weet echter te melden dat de Nederlandse zoekmachine Exquick deze bewering tegenspreekt. Ask.com maakt immers gebruik van het Adwords adverteersyteem van Google om advertenties te plaatsen op de pagina's met de resultaten, zelfs wanneer AskEraser actief is, en daardoor worden de gegevens bij Ask zelf wel gewist, maar er worden er ook naar Google doorgestuurd, en die worden niet gewist...
http://www.betanews.com/article/Askcom_debuts_erasable_searches_with_stipulations/1197406326

EXPERTS WAARSCHUWEN: DE SINT PLEEGT INBREUK OP DE PRIVACY!
De boog moet niet altijd gespannen staan, en daarom vonden wij dit bericht van The Register zo leuk. In een stijl van serieuze journalistiek wordt de goedheilige man (of liever: zijn Amerikaanse collega, de kerstman) op de korrel genomen, omdat hij de wetten op de privacy zou overtreden. De man zou namelijk data verzamelen over alle kindertjes in zijn groot boek, waarin hij noteert wie braaf is en wie stout. Maar weten die kindertjes wel dat de Kerstman gegevens verzamelt over hun gedrag? Als hij hen daarover niet op de hoogte brengt, dan zou de Kerstman wel eens in overtreding kunnen zijn van artikel 8 van de Europese Conventie van de Rechten van de Mens...
Kinderen van over de hele wereld schrijven brieven naar de Kerstman waarin zij hun verlanglijstje neerpennen. Maar er is geen enkel duidelijk privacybeleid dat zegt hoe lang de Kerstman die data bijhoudt, en of die gegevens gebruikt zullen worden voor andere doeleinden, zoals marketing door derden... Zo'n gegevens mogen trouwens niet langer bijgehouden worden dan nodig. Dus: na 25 december zou de Kerstman die lijst terug moeten vernietigen. Maar doet hij dat wel?
Een hilarisch stukje van The Register!
http://www.theregister.co.uk/2007/12/11/santa_data_risk/

TRACEERTECHNOLOGIE IN DE LIFT
Ben jij een zakenman, en ben je op zoek naar een goed ideetje om een bedrijf op te starten? Dan zou je het volgens Juniper Research eens moeten proberen in de technologiesector, met name om draadloos voertuigen en mensen op te sporen. Want die technologie zou in de volgende vijf jaar een explosieve groei kennen, aldus Juniper.
De bedrijfswereld zou veel toepassingen kennen voor de traceertechnologie, maar ook particulieren zouden er belangstelling voor hebben: om een kind te volgen, of zelfs een huisdier. Bedrijven zouden bijvoorbeeld traceertechnologie kunnen gebruiken om beter hun wagenpark en personeel te beheren; misbruik van firmawagens om bijvoorbeeld boodschappen te doen voor jezelf zou zo tegengegaan kunnen worden. Tussen haakjes: in ons land zijn de meeste taxi's al met zo'n systeem uitgerust, om de veiligheid van de taxichauffeurs te kunnen waarborgen, en de wagens beter te kunnen opvolgen om de ritten beter te coördineren.
http://www.news.com/Tracking-tech-predicted-to-boom-in-Europe/2100-1039_3-6222268.html?part=dtx&tag=nhl&tag=nl.e433

LEWEB 3 HEEFT HET OVER DE NEGATIEVE KANTEN VAN WEB 2.0
In Parijs is deze week Le Web 3 van start gegaan, een conferentie over alles wat nieuw is op het web. Niet alleen het positieve, maar ook het negatieve werd onder de loep genomen. Zo werd er een debat gehouden rond de "donkere kanten" van Web 2.0. En er werden nagels met koppen geslagen. Zo werd er gesteld dat het probleem van het web haar anonimiteit is, die het gevoel voor sociale verantwoordelijkheid bij de internaut uitholt, en aanzet tot beledigende commentaren in blogs - en erger nog: cyberpesten. Mensen worden gevraagd om zich te registreren, maar weinigen doen dat onder hun eigen naam, de meesten gebruiken een speciale inlog.
In Zuid-Korea heeft de overheid getracht deze wetteloosheid aan te pakken door de mensen te verplichten een gebruikersnaam te kiezen die gelinkt is aan hun echte naam en adres. Maar daar zit dan weer een groot gevaar aan: als al die gegevens centraal bewaard worden, is dit dan weer een zwakke plek die een uitdaging vormt voor hackers.
Een erg interessant artikel over de nare kantjes van het web bij PC World.
http://www.pcworld.com/article/id,140487/article.html?tk=nl_dnxnws

W00T WOORD VAN HET JAAR
Het Amerikaanse online woordenboek Merriam-Webster heeft "w00t uitgeroepen tot woord van het jaar. En als je nog nooit van dit woord gehoord hebt, dan ben jij geen gamer, want dit woord komt uit de gamewereld. Het staat namelijk voor "we owned the other team", als uitroep van vreugde omdat een spel gewonnen is. En ja: dit woord wordt geschreven met twee nulletjes in het midden, om het geekdom van het woord te beklemtonen. Andere woorden die populair zijn, zijn "facebook" en "conundrum" (een probleem, dat enkel een hypothetische oplossing kent).
Ook in Duitsland ging men op zoek naar het populairste woord. Daar werd het "Klimakatastrophe", terwijl ook "Bundestrojaner" erg geliefd was - alhoewel wij niet weten wat dit woord beduiden kan.
In ons eigen taalgebied is men nog op zoek naar Het Woord van 2007. Wordt het lokhomo (een undercoveragent die zich als homo presenteert) of comadrinken (in korte tijd zoveel drinken dat men in coma raakt)? Leuke woorden zijn het, en jij kan meehelpen aan de verkiezing!
http://www.woordvanhetjaar2007.nl/
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=071212025
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


TEST : OLYMPUS µ830 (I)
NeTTies kreeg de mogelijkheid om het nieuwe compacte Olympus µ(mju)830-fototoestel te testen. In dit eerste deel krijg je een beschrijving van de voornaamste kenmerken, in het tweede deel een gebruikservaring.
De µ830 is een compact 8-megapixeltoestel met een 5x-optische zoom (36-180mm). Hiermee onderscheidt hij zich van veel vergelijkbare compacte fototoestellen die zich beperken tot 3x of 4x. In de supermacro-stand kan je objecten benaderen tot op 3 cm. Het toestel weegt 143g (inclusief de Li-Ion-batterij), is 100 x 55 x 24 mm groot en slaat zijn beelden op op een (typisch voor Olympus en Fujifilm) xD-Picture-geheugenkaartje. Is je kaartje vol dan kan je nog over 14Mb intern geheugen beschikken. De foto's kan je bekijken op een groot HyperCrystal LCD-scherm van 6,4 cm (230.000 pixels).
De µ830 beschikt over een dubbele beeldstabilisatie, gezichtsherkenningstechnologie, schaduwaanpassingstechnologie, BrightCapture-technologie en 22 voorgeprogrammeerde scèneprogramma's waarbij de gepaste instellingen voor jou bepaald worden. De aluminium behuizing van de camera is weersbestendig en met zijn verlichte knoppen is hij ook in het donker makkelijk te gebruiken. Je kan naast foto's ook filmpjes opnemen (met geluid !). De TruePic III-beeldprocessor zorgt voor snelle beeldverwerking en betere beeldkwaliteit. (Filover)
http://www.nl.olympus.be/consumer/29_mju_830.htm

TEST : OLYMPUS µ830 (II)
De µ830 is compact en stop je makkelijk in je broekzak of handtas. Het beeldscherm is groot, duidelijk en vanuit diverse hoeken bekijkbaar, ook op een zonnige dag maar ... bij fel tegenlicht heb je toch heel veel moeite om te zien wat er op het scherm staat. Een optische zoeker is dan geen alternatief want er is er geen voorzien. De sluitertijd en het diafragma kan je niet zelf instellen maar voor gebruikers van dit type toestel is dat wellicht geen onoverkomelijke zaak. De zelfontspanner geeft je zo'n 12 seconden de tijd om ook op de groepsfoto te gaan staan maar dat is in sommige situaties toch vrij lang. Het volledig indrukken van de ontspanknop verloopt wat stroef en vereist te veel kracht waardoor je soms geconfronteerd wordt met onscherpe foto's (zeker bij macro's) door het bewegen van de camera bij het indrukken.
O ja, het eerste wat je zeker moet doen als je het toestel hebt is de energiestand inschakelen zodat o.a. je LCD-scherm uitgeschakeld wordt bij niet-gebruik en je batterij bijgevolg niet te snel leegraakt (zoals bij mij) want dan moet je zo'n 5 (!) uur wachten vooraleer die weer opnieuw opgeladen is en aangezien het toestel bovendien zeer gretig is om te flitsen is het geen overbodige luxe om je batterij zo veel mogelijk te sparen. Het flitsen kan je in veel gevallen (gelukkig) wel uitschakelen. Tussen de 22 handige scene-programma's (landschap, portret, sport, vuurwerk, kaarslicht, enz.) zitten er ook programma's om onderwaterfoto's te nemen maar vergeet dan niet van een speciale hoes te gebruiken want de camera is wel weersbestendig maar niet waterdicht wat wel een belangrijke nuance is !
Opdat je niet de volledige gebruikershandleiding van buiten zou moeten leren, zit er ook een zeer handige "Guide" ingebouwd die je kan consulteren en die eventueel de benodigde functie voor jou instelt. Een interessante functie is ook de schaduwaanpassingsfunctie die heel goed werkt en er voor zorgt dat donkere schaduwen wat opgelicht worden. De (dubbele) beeldstabilisator doet zijn werk goed.
Een serie testfoto's zijn te bekijken op onderstaande URL. (Filover)
http://netties.filover.be

GADGETS OM AAN TE SLUITEN OP JE USB 6
Een toch wel opvallende nieuwigheid is deze optische muis. Want je gebruikt hem niet op een plat vlak, een muismatje of je bureau, maar je bevestigt hem op je vinger, zodat de muis de bewegingen van je hand volgt. Hoe het klikken gebeurt, dat is ons echter nog niet duidelijk. En of deze muis even precies werkt als een traditionele muis, dat moeten wij ook nog zien!
http://www.journaldunet.com/hightech/diaporamas/071120-gadgets-insolites/7.shtml

GADGETS OM AAN TE SLUITEN OP JE USB 7: USB-WIJNTAP
Slechts Ä 9,95 kost de usb-wijntap en dat is geen geld voor deze vinding. Het werkt heel simpel. Kraantje aansluiten aan de usb-uitgang. Naar de website van de wijnleverancier surfen, de wijn selecteren die je lekker vindt en even afrekenen. Vervolgens een fles onder het kraantje houden en de kraan opendraaien. De wijn stroomt dan de fles in. En je kunt het etiket ook nog eens uitprinten. Bekijk het filmpje rechtsonder op de site en je gaat het bijna geloven. (Met een knipoog, Henk Langerak)
http://www.mensup.fr/usbwine/

GADGETS OM AAN TE SLUITEN OP JE USB 8
Kijk, dit is nou leuk, vooral voor mensen die in een open werkruimte werken en weinig privacy hebben op hun bureautje. Soms wil je gewoon doorwerken, ben je bezig een plan uit te werken, en heb je geen zin of tijd voor een praatje. Dan kan je dit rode licht aansluiten op je USB-poort, en het met groen of rood laten aangeven wanneer je tijd hebt en wanneer niet. Het verkeerslicht is niet alleen een leuke gadget, maar nog praktisch ook: het is immers ook een hub met 4 poorten...
http://www.journaldunet.com/hightech/diaporamas/071120-gadgets-insolites/10.shtmlUw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop*** China produceert volgend jaar 40% van alle mobiele telefoons ter wereld
http://www.pcworld.com/article/id,140366/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Nieuw multimediaprojecte Eyedentity.tv, waarin een studente zich een maandlang zou laten opsluiten in een huis met alleen internet, blijkt nep.
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/48982

*** Kopieerheffing op printers in Duitsland afgeschaft?
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/48992

*** Microsoft dicht lek in Windows Live dienst, met name het onderdeel om bestanden te delen, nadat gebruikers meldden dat de dienst documenten wiste zonder de toestemming of opdracht van de gebruiker.
http://www.pcworld.com/article/id,140464/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Google mag dan al zijn eigen open broncode mobiele platform, Androide, hebben, er wordt ondertussen ook gewerkt aan de Linux Phone Standard.
http://www.pcworld.com/article/id,140448/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Van alle Vlaamse en Brusselse gemeenten heeft Gent de beste website, zo blijkt uit de doorlichting van INdigov.
http://www.indigov.be

*** Microsoft bracht deze week haar maandelijkse update uit, de laatste voor dit jaar. Hierin o.a. een remedie tegen 11 zwakke plekken in het OS en de IE browser, waarvan vier als kritiek omschreven worden.
http://ct.zdnet.com/clicks?t=41482875-3c411615f4801fbe364fa0091ce85229-bf&s=5&fs=0

*** Kyocera verlengt de wedstrijd om de oudste, nog werkende kantoormachine van Kyocera Mita in de EMEA (Europa, Middle East) te vinden; inschrijven kan nog tot einde december 2007 op onderstaand adres. Op het tweede adres vind je een selectie deelnemers aan de wedstrijd in alle kleuren!
http://www.kyoceramita.eu/
http://www.kyoceramita.eu/index/about/marathon_machine_competition/photo_gallery_marathon.html

*** Facebook start binnenkort met een versie in het Duits
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=071212023

*** Nieuwe versie van de TomTom gps (GO 920 T) bevat complete kaarten van 41 landen in Europa, VS en Canada, en dankzij de RDS-TMC ontvanger krijg je actuele verkeersinfo mee.
http://www.tomtom.com

*** Daarvoor moet je Nederlander zijn om zo'n naam te verzinnen voor een project: Rabobank en Febo testen 'kroketje trekken met je mobiel'
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/49035

*** En moet je ook hiervoor Nederlander zijn (of gewoon een slim zakeninzicht?): Nederlandse site verkoopt virtueel stuk Noordpool
Een Nederlander is een site gestart waarop hij voor vijftien euro virtuele stukjes Noordpool verkoopt. Alle kopers doen mee met een internationale claim op de Noordpool.
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/49030

*** Het weblog Zatz not funny heeft bekendgemaakt dat IBM patent aangevraagd heeft op technologie die het mogelijk maakt om films verplicht te onderbreken voor reclameboodschappen.
http://www.techzine.nl/nieuws/14350/IBM-vraagt-patent-aan-op-verplichte-reclame-op-DVD.html

*** Proficiat: WIndows is 22 jaar oud!
http://www.msfn.org/comments.php?shownews=21516


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetSEUN KUTI
[Wereldmuziek] Ook deze week verblijven wij nog even in het gratis-land van MP3.com, en wel in de rubriek van de Wereldmuziek. De spits wordt deze week afgebeten door Seun Kuti, afkomstig uit Afrika, die een erg jazzy geluid brengt met veel blazers en heel veel Afrikaans ritme. Een mengeling die heel geslaagd is!
http://www.mp3.com/artist/seun-kuti/summary/

SHAHJAHAN KAMAL
[Wereldmuziek] Muziek waaraan je gewoon moet worden. Net zoals de oosterse ritmes en toonladders ons in het begin vreemd waren, en muziek uit de Oost-Europa ons stilaan vertrouwd in de oren begint te klinken, moet je waarschijnlijk ook groeien in de appreciatie van muziek uit Pakistan. Want dit is eigenlijk wel best mooi, eens je eraan went. Het is trouwens erg toegankelijk, met de juiste mengeling met Westerse klanken en ritmes. De klankopname kon echter beter.
http://www.mp3.com/artist/shahjahan-kamal/summary/

HINDUSTANI MOON
[Wereldmuziek] Dit project mag je werkelijk wereldmuziek noemen: de groep bestaat dan ook uit een dame uit India, en een man met Keltische wortels uit het westen van Spanje, plus anderen die zich rond hen geschaard hebben. Wij zullen deze muziek niet meteen toegankelijk noemen om er danspasjes op te wagen, maar interessant is het experiment in elk geval wel. Voor de liefhebbers van folk en wereldmuziek.
http://www.mp3.com/artist/shahjahan-kamal/summary/

SHANNON.HU
[Wereldmuziek] Erg vrolijke muziek, met verhaaltjes over dwergen en reuzen, zeemannen en dronken lichtekooien. De songs zijn afkomstig uit verschillende Europese tradities en worden gespeeld op traditionele instrumenten als accordeon, boezoeki, fluit). De ene is al beter dan de andere, maar het is in elk geval de moeite waard om kennis te maken met dit soort muziek.
http://www.mp3.com/artist/shannon-hu/summary/

SILA AND THE AFROFUNK EXPERIENCE
[Wereldmuziek] Een soort muziek dat je wellicht al kent: de Afrobeat. Die is ontstaan uit de overbevolkte straten van steden in het westen van Afrika, zoals Lagos, Accra, Abidjan. Poliritmische percussie van de eigen West-Afrikaanse muziek, in combinatie met instrumenten als een Fender en koperblazer. Vaak zijn de teksten ook de moeite waard - de moderne protestsong zelfs.
http://www.mp3.com/artist/sila-and-the-afrofunk-experience/summary/Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:

Als een vrouw de keuze heeft tussen een bontmantel en een minnaar,
kiest ze de bontmantel als geschenk van de minnaar.

- Jeanne Moreau, Frans actrice-
De nieuwe oogstVISUELE MEDISCHE GIDS
Helaas is de taal bij deze medische gids Engels, maar wij willen deze site toch vermelden, voornamelijk omdat het concept zo goed lijkt te werken - het lijkt een beetje op de manier waarop de harde schijf voorgesteld en doorzocht kan worden bij de Mac: drie panelen: links de zoekterm, en via de andere panelen rechts verfijn je die zoektocht niet alleen, maar kan je ook gemakkelijker terugschakelen, net zoals je bij een zoektocht op je computer "map naar boven" zou aanklikken - alleen veel handiger weergegeven! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.curehunter.com/public/dictionary.do

PAGEFACTOR: VERDWENEN SITES WEER VINDEN
Het zal je ongetwijfeld al menig keer overkomen zijn: je klikt op een link in de resultatenlijst van een zoekmachine, maar je moet vaststellen dat de pagina niet meer bestaat, of misschien verhuisd is. Dit progje kan helpen: het biedt een toegang tot zowel de cache van de zoekmachine van Google, alsook tot de Wayback machine, die een geschiedenis van het internet tracht bij te houden. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.pagefactor.com/

FOTO'S UPLOADEN NAAR HET WEB
Je hebt dan een heel mooie reeks foto's gemaakt, maar eigenlijk zou het toch leuker zijn als je familie of vrienden die ook zouden kunnen bekijken: het familiefeestje, de doop van de eerste kleinzoon, die fantastische fuif, of die prachtige zonsondergang... Dit artikel bij HTML Goodies geeft je de adressen van enkele websites waar je foto's gratis kan publiceren, en vertelt je hoe je tewerk kan gaan. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.htmlgoodies.com/tutorials/web_graphics/article.php/3712311

SEARCH ENGINE WIKI
In het begin was de zoekmachine slechts een handige tool, nu is zij de heilige schrijn van het internet geworden - zij wordt verafgood en betracht, iedereen wil in een zo gunstig mogelijk blaadje bij haar komen.
Tijd dus voor een Search Engine WIki, die een verzameling wil zijn van links, technieken, tips en adviezen, tools, enz. (Tip: WIm W)
[Taal: Engels]
http://www.searchenginewiki.com/HomePage

BEN JE 50+? DAN IS DEZE WEBSITE VOOR JOU!
Hier vind je informatie over seksualiteit, relaties en intimiteit. Zit je toch nog met vragen, stel dan je vraag aan de webseksuoloog. Alle vragen worden gratis en vertrouwelijk behandeld. De site is ontstaan in opdracht van de dienst Gezondheidsbevordering van de Socialistische Mutualiteiten, dus je mag een redelijk vertrouwen hebben in de adviezen die je hier vindt.[Lode V]
[Taal: Nederlands]
http://www.minnaarsmetervaring.be/

DIGITALE FOTOBEWERKING
Een pracht van een site voor iedereen die meer wil doen met digitale foto's. Je vindt er achtergronden, lessen (tutorials) en recensies van veelgebruikte fotobewerkingssoftware. Plus een uitgebreide fotogalerij, bestaande uit stockfotografie en voorbeelden van opdrachtfoto's. (Bron: Lode V)
[Taal: Nederlands]
http://www.fotoscene.nl/

GRATIS E-BOEKEN
Onlangs werd de Kindle uitgebracht, de e-book lezer van Amazon. E-boeken zijn nog altijd niet echt doorgedrongen, voornamelijk omdat de leestoestellen nog niet au point staan. Maar voor de liefhebbers van e-boeken hebben wij de volgende tip: bij Project Gutenberg vind je alvast duizenden boeken die gratis digitaal te downloaden en te lezen zijn, in tekst of html. Er zijn ook vele vrijwilligers bezig om deze boeken in het Nederlands te vertalen, en onlangs is het 300e e-boek in het Nederlands verschenen, te weten Titus Andronicus van Shakespeare. Alle Nederlandstalige teksten van Project Gutenberg vind je op onderstaand adres. (Bron: Lode V)
[Taal: Nederlands]
http://www.gutenberg.org/browse/languages/nl

FIREWALLS: WAT IS HET, EN WELKE ZIJN DE BESTE?
Website Gratis Software Site gaat in dit artikel nader in op firewalls, of brandmuurtjes, die jouw computer moeten beschermen tegen indringers van binnenin en van buitenaf. Wat is zo'n firewall, en welke zijn de beste? De medewerkers van de site onderwierpen de firewalls van verschillende bedrijven aan testen, en kwamen tot de verrassende conclusie dat nieuwkomers zoals Comodo Firewall en PC Tools Firewall de beste resultaten gaven. (Tip: Matthijs)
[Taal: Nederlands]
http://www.gratissoftwaresite.nl/nieuws/PC+Tools+Firewall+en+Comodo+Firewall+best+getest+door+Gratis+Software+Site

ZOOMARAMA: EEN HEEL FOTOALBUM OP ÉÉN PAGINA
Een leuk concept: deze site brengt een heel fotoalbum op één pagina. Zo krijg je een overzicht van de verschillende foto's, en kan je inzoomen op de foto's die je van dichtbij wil bekijken.
[Taal: Engels]
http://www.zoomorama.com/home.php

NIEUWE SITE WEGENWERKEN: NOG WERK AAN!
In samenwerking met de Vlaamse Overheid werd een nieuwe site in het leven geroepen die een actuele stand moet geven van de wegenwerken in Vlaanderen. Een lovenswaardig initiatief, maar naar onze mening niet voldoende uitgewerkt. Om te beginnen kom je binnen op een pagina met een miniatuur landkaart, zodat je meteen een tweede, en een derde, en een vierde keer moet klikken vooraleer je op je bestemming bent.
Er bestaat een alternatieve "route": kies provincie en stad om de wegenwerken in de omgeving te weten te komen. OK, dan doen we dat maar. Dan krijg je een lijstje met werken die "op korte termijn", "op lange termijn" gepland zijn, of die nu in uitvoering zijn. En nu begint het fout te lopen. Werken die op 26/11 van start moeten gaan, en die dezelfde dag al geŽindigd zouden moeten zijn. Werken die aan straatnaam A1120001 uitgevoerd worden (wat natuurlijk de A112 moet zijn), werken die begonnen zijn maar waarvan de einddatum niet opgegeven wordt - wie weet zijn ze al gedaan? Kortom: voor liefhebbers van statistieken en lijstjes misschien wel nuttig, maar voor praktische informatie moet je hier niet zijn. Wij wachten nog altijd op de échte interactieve kaart, die live informatie over wegenwerken combineert met live informatie over files. Dat zou pas een hit zijn!
http://www.wegenwerken.be/

TRUVEO NU OOK IN HET NEDERLANDS
YouTube en co is wel leuk, maar het is toch altijd leuker als het in je eigen moedertaal gebeurt. Dat probeert Truveo te doen: je vindt hier video in de categorieŽn nieuws, sport, amusement, muziek en film, en het zoeken wordt je vergemakkelijkt doordat het in gewoon simpel Nederlands is. (Tip: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://nl.truveo.com/category/Music

BELGIAN SECURITY BLOGGERS
Belgian Security Bloggers network is een verzamelde feeds van Belgische securitybloggers die reeds langer over security bloggen. Deze RSS feed is opgenomen in de internationale Security Bloggers Network dat op internationaal vlak een hele reeks bekende en minder bekende security bloggers in 1 feed stopt. Het voordeel hiervan is dat deze feed door reeds 30.000 mensen gelezen wordt en dat ze gepubliceerd wordt op een groot aantal websites. Tevens neemt Google de postings redelijk snel over.
Om andere mensen die weinig bloggen of over ITsecurity bloggen de kans te geven om ook mee te doen werd dan het blog http://belsec.skynetblogs.be gestart dat een open blog is voor Belgische security en IT people. Het is een blog dat neutraal is maar geen publiciteit of advertorials plaats en vooral voorkeur geeft aan (eventueel tijdelijke) gratis downloads of publicaties. Technische boeken worden ook regelmatig besproken, naast een hele reeks Belgische nieuwtjes, software en artikels. Men kan in de talen schrijven die men verkiest. Een account aanvragen is simpel en een email versturen met reden en bezigheden is voldoende. Het bloggen zelf binnen het skynetblogssysteem is even simpel als een email schrijven. Momenteel zijn er reeds verschillende bloggers ingeschreven en vanop reeds 2 evenementen zal live geblogd worden. Mensen die hieraan willen meewerken zijn meer dan welkom.
Gezien de Belgische cyberwetgeving is er geen plaats voor blackhat activiteiten. Voor dergelijke belangrijke informatie wordt momenteel een oplossing gezocht. Dit wil niet zeggen dat de belsec bloggers een braaf groepje tooghangers zijn die straffe verhalen zitten te vertellen maar niets durven te publiceren. Tijdens de werkweken wordt dagelijks een Google Hack gepubliceerd die werkt op het Belgisch .be domain. In de maand december wordt de rol en functie van dns.be onder de loepe genomen op een kritische manier. Dagelijks wordt een artikel gepubliceerd. Voor de maand januari staat de E-ID op de agenda. Mensen die willen meewerken aan enkel deze onderzoeksprojecten zijn altijd welkom.
Een aantal andere initiatieven wordt ondersteund en zullen worden opgezet. Het is niet de bedoeling om nog eens een organisatie op te zetten, maar om bestaande organisaties en initiatieven die toegankelijk zijn te ondersteunen en vooral om een publiek debat over de rol van veiligheid en kwaliteit in ons Belgisch internet, databeheer en netwerkwereldje op gang te trekken. We moeten ons als ITsecurity mensen er immers goed van bewust zijn dat niemand het voor ons zal doen en dat hoe beter we kunnen samenwerken en uitwisselen hoe meer informatie we ter beschikking zullen hebben om efficiŽnt te werken.
Op de belsec site vindt je ook exclusieve feeds met o.a. gehackte .be sites, .be sites die gebruikt werden/worden voor phishing, een .be uptime overzicht en netvibes pagina's waarmee je mooie IT security startpagina's kunt beginnen. Meer van dergelijke initiatieven zullen volgen. Mensen die liever enkel aan dergelijke programmatische en linkverzameling dingen meewerken zijn ook welkom. [BSB]
http://belsec.skynetblogs.be

VRIJDAG MULTIMEDIA: ALISON JACKSON: HET IS NIET WAT HET LIJKT
Foto's van beroemdheden in compromitterende posities - wie wil dat niet zien? Maar als je goed toekijkt zijn het niet de echte sterren, wel dubbelgangers, die Alison als model ingehuurd heeft en waarrond zij een fantasie opbouwt. Knappe en choquerende fotografie!
[Taal: Engels]
http://www.alisonjackson.com/

VRIJDAG MULTIMEDIA: DRUMANIMATIE
Op het web zijn kleine pareltjes te vinden van webontwerp, kunstig gebruik van Flash-animaties, in combinatie met muziek. Zo ook dit filmpje van Coukiedouchrecords, dat de begeleiding is van een leuke drumsolo.
[Taal: Engels]
http://uploads.ungrounded.net/221000/221483_Play.swf

VRIJDAG MULTIMEDIA: MIRO: MAAK VAN JE COMPUTER EEN INTERNET-TV
Er zijn tegenwoordig veel webdiensten waar je internet-tv bekijken kan, waaronder Joost wel de bekendste is. Maar Miro is in onze ogen wel de beste: de interface is gemakkelijk en netjes, en het aanbod erg uitgebreid. Eens proberen!
[Taal: Engels]
http://www.getmiro.com/

Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Hyves website van het jaar
De winnaars van de verkiezing van de Website van het Jaar zijn donderdag...
http://www.ad.nl/multi-media/article1896377.ece
- Filmen met je mobieltje
De nieuwe generatie mobieltjes zijn compacte camera's met goede kwaliteit, video, foto, muziek en je kunt er ook nog mee internetten.
http://www.ad.nl/multi-media/article1871651.ece?nscategory=topStoryA
- Multimediaal beest, matige fotoís
Je mobiele leven. Met die slogan bestookt Nokia sinds kort de telefoniemarkt. Als het aan de Finnen ligt heb je namelijk niet veel anders meer...
http://www.ad.nl/multi-media/article1884677.ece?nscategory=topStoryB

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Google komt met 'Googlepedia'
Google komt met een eigen versie op Wikipedia. Wie teksten schrijft, kan een deel van de reclameinkomsten krijgen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=21835
- Games en gadgets met gedachten besturen
Gadgets en games die je met je gedachten bestuurt zijn dichterbij dan je denkt. In 2008 zullen deze waarschijnlijk al in de winkel liggen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=21812
- Media streamen van je pc naar je mobiel
Wauw! verbindt je PC met je mobieltje. Dat betekent dat je via je mobiele telefoon kunt luisteren naar de muziek of kijken naar de foto's die op je PC staan.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=21808

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Coditel verhoogt kabelsnelheid naar 100 Mbps
De Brusselse kabeloperator Coditel zoekt meer toenadering tot de Franse groep Altice-Numericable en heeft daardoor binnenkort heel wat technologische verbeteringen voor zijn abonneeís in petto
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3137
- Externe schijf LaCie blinkt uit in eenvoud
Een nieuwe reeks externe harde schijven van LaCie trekt de kaart van soberheid. Designer Neil Poulton koos voor een minimalistische, zwarte behuizing met een helderblauw led-effect aan de onderzijde.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3134
- Lichtgewicht home cinema DLP-projector
PROJECTIONDESIGN Ė Action! M25: Projectiondesign zet met de Action! M25 een mijlpaal voor een nieuwe generatie ...
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=12%A32007&newsid=4268

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Vertrek van de CTO van Second Life
Eén van de voornaamste oprichters van de virtuele wereld Second Life verlaat Linden Labs.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17584&style=34360
- 95% van alle e-mail is spam
In 2007 maakte spam 90 à 95% van het email verkeer uit. Dat onthulde de jaarlijkse barometer van Barracuda Networks, die de dagelijkse elektronische berichten analyseerde (ongeveer 1 miljard per dag) van zoín 50.000 bedrijven.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17578&style=34360
- Packard Bell EasyNote XS: absolute vrijheid weegt maar 950 gr
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17523&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Wat is een Zero Day Exploit, en wat doe je eraan?
Vaak lees je dat een beveiligingsbedrijf waarschuwt voor een "zero day exploit". Wat is dat voor een beestje, en hoe kan je ervoor zorgen dat jouw computer er geen last van heeft?
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/beveiliging--anti-virus/wat-is-een-zero-day-exploit-en-wat-doe-je-eraan.cfm
- Wat is Microsoft FeedSync?
Verleden week bracht Microsoft FeedSync uit, een nieuwe technologie die verder gaat dan waar RSS feeds ophouden. Zonder teveel in te gaan op de achterliggende technologie, trachten wij uit te leggen wat FeedSync is, en wat het voor de gebruiker betekenen kan.
- MojoPac Freedom: maak van je iPod of USB stick een wandelende computer
http://www.pcworld.be/nl/fiches/download/other/mojopac-freedom-maak-van-je-ipod-of-usb-stick-een-wandelende-computer.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Belgische ontwikkelaar brengt Google Analytics naar de desktop: een interview
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5308
- Viraal online wedstrijdspel voor P&O Ferries
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5300
- E-publishing: e-magazine voor Elle, extra PDF-editie voor La Libre
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5286

*** SPEEDZONE
http://www.speedzone.be
- Games: Lego Digital Designer
http://www.speedzone.be/artikel/1644_lego_digital_designer.html
- Film & TV: Lost season 4 promo trailerµ
http://www.speedzone.be/artikel/1643_lost_season_4_promo_trailer.html
- Film & TV: Movie Bloopers
http://www.speedzone.be/artikel/1641_movie_bloopers.html

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Kingston: medialezer 19 geheugenkaarten
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=2004
- Toyota verliest gevoelige data
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=2003
- Hoe zoek je informatie on line
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=2002

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Google experimenteert met Wikipedia-variant
17:51 - Google experimenteert momenteel met een nieuwe dienst die gebruikers in staat stelt om gezaghebbende artikelen te publiceren. De zoekreus lijkt hiermee in te spelen op het succes van Wikipedia, maar het wil auteurs wel gaan belonen.
http://life.tweakers.net/nieuws/50855/google-experimenteert-met-wikipedia-variant.html
- Ubisoft licht tipje van de sluier over Far Cry 2 op
15:06 - Hoewel Crysis nog maar net op de markt is, wordt er al druk gewerkt aan een opvolger van de Cry-engine. Met de nieuwe Far Cry 2-engine willen de ontwikkelaars de lat nog hoger leggen. Ubisoft liet ons wat beelden zien. »
http://life.tweakers.net/nieuws/50850/ubisoft-licht-tipje-van-de-sluier-over-far-cry-2-op.html
- Gestolen gegevens op het internet zetten wordt strafbaar
Minister Hirsch Ballin van Justitie gaat de wet verruimen die het verbiedt om gestolen digitale gegevens van bedrijven te publiceren. Ook het verspreiden van privébestanden van particulieren gaat onder het verbod vallen.
http://core.tweakers.net/nieuws/50851/gestolen-privegegevens-op-internet-zetten-wordt-strafbaar.html


De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut
BETER ZOEKEN BIJ GOOGLE: BINNEN EEN SITE ZOEKEN
Nog een tip die je echt van pas kan komen. Soms wil je binnen een bepaalde site op zoek gaan naar een artikel, maar heeft die site geen eigen zoekmachine. Dan kan je gelukkig ook beroep doen op Google, en de zoekmachine dat zij enkel mag zoeken naar jouw trefwoord in die bepaalde zoekmachine. De juiste syntax hiervoor is: site:xxxxx. Stel dat Netties bijvoorbeeld geen zoekmachine had (wij hebben die wel!) dan had je in Netties kunnen zoeken naar het trefwoord "camera" via de opdracht
site:netties.be camera
Probeer maar eens!
http://www.journaldunet.com/hightech/dossier/07/11/astucesgoogle/2.shtml

BETER ZOEKEN BIJ GOOGLE: REKENMACHINE
Google kan meer dan gewoon woorden opzoeken. Je kan de zoekmachine ook als rekenmachine gebruiken. Hiervoor moet je gewoon rekenkundige bewerkingen ingeven in het zoekvakje, zoals 4 * 12,4. Maar buiten gewone optel en aftreksommen, vermenigvuldigingen en delingen kan je Google ook gebruiken voor het omzetten van maten. Tik bijvoorbeeld eens in : 12 inch in cm - dan krijg je te zien hoeveel cm 12 inch is. En bij 50 miles in km kom je te weten hoeveel km 50 miles per uur is, en of dat echt een grote snelheidsovertreding is!
http://www.journaldunet.com/hightech/dossier/07/11/astucesgoogle/2.shtml

BETER ZOEKEN BIJ GOOGLE: DE ZOEKRESULTATEN AANPASSEN
Vind je dat de zoekresultaten niet weergeven wat jij eigenlijk zocht - althans: vind je het niet terug op de eerste pagina? Dan kan je eens proberen om de resultatenpagina aan te passen aan je eigen voorkeuren. Zo kan je het aantal resultaten dat op die pagina weergegeven wordt aanpassen, en 100 resultaten laten weergeven, in plaats van de standaard 20. Klik hiervoor op "Voorkeuren" rechts naast de zoekbal. Nu vind je op de volgende pagina onderaan een vakje met "aantal resultaten", dat je kan wijzigen zodat het in het vervolg 20, 30, 50 of 100 resultaten per pagina weergeeft.
http://www.journaldunet.com/hightech/dossier/07/11/astucesgoogle/3.shtml

BETER ZOEKEN MET GOOGLE: ENKEL ZOEKEN OP TITELS
Wanneer je een trefwoord intikt bij Google, dan zal de zoekmachine dat woord gaan zoeken in de tekst van een pagina. Maar soms wil je dat er enkel gezocht wordt in de titels van zo'n pagina, als je bijvoorbeeld de titel nog weet van een artikel, maar het adres wil weten.
Dan pas je het toverwoordje "allintitle:" toe, en je komt automatisch terecht op de sites die deze trefwoorden in hun titel dragen.
http://www.journaldunet.com/hightech/dossier/07/11/astucesgoogle/4.shtml

TIPS VOOR WEBWERKERS: VOOR WIE GA JE JE WEBSITE MAKEN?
Dat is de eerste vraag die je jezelf moet stellen voordat je aan de slag gaat.
Wil je iets verkopen? Of ga je een familiesite maken?
Stel dus eerst de doelstelling vast.
Je kan het bijvoorbeeld onderverdelen in:

* commercieel
* informatief
* overtuigend
* educatief
* activerend

De commerciŽle site
Via die site wil je iets verkopen. Een internetwinkel dus.
Belangrijk daarbij is dat de site overzichtelijk is.
Snel je weg vinden naar waar je op zoek bent.
Deze sites beschikken dan ook altijd over een zoekfunctie.
Navigatie is van de eerste orde.
Afhandeling van een bestelling via een formulier volgt op de aankoop.
FinanciŽle afhandeling via een vertrouwde manier.
Daarbij is het belangrijk dat er informatie is wie achter de internetwinkel staat.
Adres, Kamer van Koophandel nummer, BTW en bankgegevens etc. zijn een must om maar een paar dingen te noemen.
De gegevens die worden ingevuld bij de bestelling moeten worden opgeslagen zodat bij een volgend bezoek deze niet meer hoeven worden ingetikt.
Na de bestelling is een bericht met een bevestiging heel belangrijk als geruststelling dat alles goed is verlopen.
Het volgen van de afhandeling van de bestelling verhoogt de aantrekkelijkheid van de site.
Eén keer iets verkopen kan bijna iedereen, maar klantenbinding en continuïteit is voor de internetwinkel veel belangrijker.
Aangeven of het bestelde artikel op voorraad is dan wel een leveringstijd melden kan doorslag geven of iets wordt gekocht of niet.
Vanzelfsprekend dient deze site over een contactmogelijkheid te beschikken.
Vermelding van een telefoon- en faxnummer, e-mailadres en een FAQ (Veel Voorkomende Vragen) is noodzaak.
Je wil toch geen zaken doen met een onbekende.
Volgende keer meer.

SjeefVoor deze rubriek danken wij
Jack Nooijens (mirror website) http://www.digiweetjes.nl.tt/
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
voor hun hulp nu of in het verleden.Van alles halen, (bijna) niets betalen...COPERNICUS DESKTOP SEARCH
Win98/ME/NT/2000/XP/Vista - 5,43 MB - freeware
De kracht van een online zoekmachine, maar dan om bestanden op je eigen harde schijf te doorzoeken: gewone bestanden, maar ook mails en zelfs de bijlagen van je mails. Het progje kan o.a. omgaan met bestanden van Microsoft Word, Excel, Powerpoint, PDF, muziekbestanden, afbeeldingen, videoformaten, contacten in je mailprogramma, geschiedenis van je browser, favorieten.
http://www.copernic.com/

REVO UNINSTALL
Win2000/XP/Vista - freeware
Dit progje helpt om de rommel op te ruimen nadat je een progje verwijderd hebt van je pc: het analyseert de data van een toepassing voor en na de verwijdering, en zal nog achterblijvende overtollige restjes zoals mappen en sleutels in je register verwijderen. Zelfs bij onverwacht afgebroken installaties kan dit progje de bijhorende data op je harde schijf opsporen. (Bron: Wim W)
http://www.revouninstaller.com/

MOSAIZER: VAN FOTO TOT TEKST
Windows - freeware
Met dit progje kan je foto's omzetten naar ASCII-art: de foto wordt omgezet naar een bitmap, en dan wordt zij in kleine stukjes verdeeld, die dan in karakters omgezet worden. Dit progje bevat veel mogelijkheden: je kan zelf bepalen uit welke tekst de karakters genomen worden, enz. Een videofragment toont je hoe je aan de slag kan gaan. (Bron: Wim W)
http://www.mosaizer.com/Textaizer/index.htm

COLORMANAGER: MET KLEURTJES SPELEN
[Windows - freeware]
Dit progje is erg handig - wat zeggen wij: onmisbaar voor de webbouwer: je kan kleuren vinden die harmoniseren bij een bepaalde basiskleur, zelfs een heel kleurenschema ontwerpen, Voor Windows Vista-gebruikers zit er zelfs een ColorPicket gadget in. (Bron: WIm W)
http://wan24.de/colormanager4.php

TUBESUCKER: VIDEO'S DOWNLAODEN
WIndows XP/VIsta - freeware
Deze tool doet wat de naam zegt: hij "zuigt" als een turbo stofzuiger verschillende video's tegelijkertijd in een supersnel tempo naar jouw harde schijf. Volgens de makers kan je zelfs tot 1.000 video's van je favoriete artiest met een klik downloaden van YouTube. (Bron: WIm W)
http://www.newrad.com/software/tubesucker/

MOVICA: FILMS BEWERKEN
Win NT 4.0/2000/XP/Vista - 1,3 MB - feeeware
Met dit progje kan je videofilmpjes die in het MPEG, WMV en FLV-formaat staan verder bewerken. Zo kan je een bepaald beeld selecteren, en daarvan de kwaliteit verbeteren om het dan weer in de film zelf in te lassen. Grotere filmen kan je in kleinere stukken opsplitsen. De gebruikersinterface is zo intuitief, dat ook de amateur deze tool kan gebruiken om zijn beelden te bewerken.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_22542723.html

SIMPEL ADRESBEHEER
Windows free/shareware 14Ä (Nederlandstalig)
Wie een eenvoudig programma zoekt voor adressenbeheer kan het eens proberen met een klein, eenvoudig, maar nuttig programma: Adres
Het is gratis tot 70 adressen. Daarboven moet er Ä 14 voor worden betaald. Je krijgt daar herinneringen voor in beeld. Maar het programma blijft ook zonder betalen volledig functioneel. Met dit programma heb je geen gedoe met achternamen, tussenvoegsels en voornamen in aparte velden. Adres indexeert automatisch op de achternaam. Je kunt kiezen voor een namenlijst, een telefoonlijst en een e-maillijst. Je kunt zoeken op namen en trefwoorden. Je kunt een adres- en telefoonklapper printen en het bestandsformaat wordt direct gelezen door etiketteringssoftware. Voorts kan er vanuit de maillijst direct mail worden verzonden. (Henk Langerak)
http://home.hetnet.nl/~vheeswijk/Adres.html

001 ACTION/RPG MAKER
Win98/ME/2000/XP/Vista ) 8,11 MB - Freeware
Een volwaaardige game maker, waarin jij jouw ideetjes voor een RPG of een actiespelletje tot leven kan brengen. Met klikken en slepen maak je evenementen aan. En je kan de karakters, voertuigen enz. die in de werelden aanwezig zijn voluit aanpassen aan je eigen voorkeuren.
http://www.engine001.com/

VRIJDAG MACDAG: SCRIVENER
Mac OS X - 10 MB - shareware
Een progje voor de would-be schrijver: hiermee kan je orde scheppen in de chaos, ideeŽn neerpennen en organiseren voor je project. Het is een tool gemaakt door schrijvers, voor schrijvers.
http://www.download.com/Scrivener/3000-2249_4-10781154.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: TIDY UP
Mac OS X 10.3.9 - 8,3 MB - shareware
Na een tijdje kan je Mac vol raken met overbodige bestanden die je machine afremmen. Met dit progje ruim je de rommel weer op, en kan je duplicaat bestanden opsporen en verwijderen. Zo komt je machine terug op snelheid!
http://www.download.com/Tidy-Up!/3000-2238_4-10781155.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.Het laatste woord....


Een lezer vraagt om raad:
<<<
Hallo,
Ik heb een apple computer met het programma comic life.
Ik heb een leuk strip verhaaltje gemaakt en wil hier graag een
leuke kerstkaart van maken maar het bestand blijkt steeds veel
te klein. kan nergens hulp vinden.
Zouden jullie mij kunnen helpen.
met vriendelijke groet
>>>
Wie heeft een oplossing?

~~~~~~~~~~~~~~~~==


NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Als je iets kiest zit je vast,
als je niets kiest ben je vrij.

- Jan Willem van de Wetering, Nederlands auteur-