Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 5/12/2007 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 11
Nummer 527 van 1/12/2007Gegroet lezers,

Hier zijn we weer met onze wekelijkse portie nieuws, die je wellicht wat kan verwarmen terwijl buiten de wind giert en de regen neerplenst. Vervelen zal je je in elk geval niet, want ook deze week vind je in Netties talrijke tips en erg knappe websites om te bezoeken - om niet te spreken van de vele leuke progjes die je gratis kan uittesten. Wij bezorgen je heel wat werk hoor!

Het bericht dat deze week op ons het meeste indruk gemaakt heeft, is wel dat Belgacom de inbelabonnementen afschaft. Eerlijk gezegd vinden wij dit verkeerd - er zijn nu eenmaal mensen (50.000 liefst!) die niet bemiddeld zijn, en het moeten doen met hun oude computertje en hun inbelmodem, en hun enkele uurtjes per maand op het web. Zij worden nu gedwongen tot de aankoop van een ADSL-modem, een duurder abonnement, en zullen wellicht heel wat installatieproblemen hebben om "hun" internet terug aan de praat te krijgen... Maar misschien kan de wetgever alsnog tussenkomen, om de inbelmogelijkheid toch te laten bestaan?

Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
MARK CUBAN WIL DAT ISP'S ALLE P2P VERKEER BLOKKEREN
Het kan verkeren, zei Bredero, en in dit digitale tijdperk is dat nog altijd zo. Dit artikel gaat over Mark Cuban, de man die jaren geleden de verdediging van P2P dienst Grokster betaalde in een rechtszaak, en die zelf 1,7 miljoen dollar geïnvesteerd heeft in het P2P bedrijf Red Swoosh. Welnu, deze man, die toen blijkbaar de voordelen van P2P toch duidelijk kende, is nu als een windhaan op de kerktoren gedraaid: in een open brief aan de providers heeft hij verleden week de ISP's opgeroepen om een eind te maken aan het ruilen van bestanden via P2P netwerken. Hij heeft het daarbij tussen haakjes niet eens over het al dan niet legaal zijn van de bestanden die via deze netwerken geruild worden, maar gewoon over de bandbreedte die P2P opslokt.
"Als ik een gebruiker was van Comcast (een grote Amerikaanse kabelprovider, NVDR), dan zou ik aan Comcast zeggen: BLOKKEER ALLE P2P VERKEER, ALSTUBLIEFT. Als gebruiker wil ik mijn internet ervaring zo snel mogelijk hebben. Ik wil niet dat P2P freeloaders mijn internet dienst doen vertragen."
Cuban scheert daarmee dus alle webdiensten zoals Joost, die perfect legale bestanden aanbieden, maar het P2P protocol als vehikel gebruiken, over dezelfde kam als de piraten. En dat is toch een heel opmerkelijk standpunt...
http://arstechnica.com/news.ars/post/20071122-mark-cuban-to-isps-block-all-p2p-traffic.html

ZELF JE DNA DOORZOEKEN
Tegenwoordig kan je op het internet enorm veel informatie opzoeken over allerlei ziekten en syndromen. Critici menen echter dat dit geen goede zaak is, en vrezen dat de burgers zelf doktertje gaan spelen, met alle gevolgen vandien. Wij vragen ons af wat diezelfde critici zullen zeggen van dit bericht: een nieuwe webdienst, die kan rekenen op de steun van Google, laat internauten toe om hun eigen DNA te doorzoeken, en zo informatie te vinden over ziekten waartoe zij genetisch een aanleg zouden hebben.
Het principe op zich is lovenswaardig: dat de gebruiker meer zou verstaan over zijn eigen genetische bouwstenen, en wat dit kan betekenen voor hem/haar. Maar alles hangt natuurlijk af van de omringende informatie: is die duidelijk en betrouwbaar genoeg, wordt de gebruiker er voldoende op gewezen dat hij deze resultaten ook met zijn arts moet bespreken, en is er opvang voorzien voor het geval de gebruiker geconfronteerd wordt met het feit dat hij wel eens een bepaalde ziekte heeft die ongeneeslijk is?
WIj hebben er in elk geval onze vragen bij - vooral bij het feit dat de site gecombineerd zou worden met een sociaal netwerk, waarbij het system (uiteraard mits toestemming van de gebruiker) hem in contact zou kunnen brengen met lotgenoten, en zo zelfhulpgroepen zou creŽren voor mensen die aan een bepaalde ziekte lijden - zelfs nog voor de diagnose bij hen gesteld is!
Griezelig...
http://www.betanews.com/article/Service_unlocks_the_human_genome_for_the_consumer/1195670377

ZAL MTV'S NIEUWE GAME DE ROCKMUZIEK INDUSTRIE OP DE KOP ZETTEN?
Verleden week heeft MTV een nieuw videospelletje uitgebracht, Rock Band. En volgens waarnemers zou het spel wel eens nieuw elan kunnen inblazen in de slabakkende muziekindustrie.
Het game bestaat uit een pakket: software, plus controllers in de vorm van een gitaar, een drumstel en een microfoon. Vier mensen kunnen samen spelen, op gitaar, bas, drums en zang. Zij moeten knoppen op hun gitaar of drum aanraken in hetzelfde tempo als de noten die zij op het scherm zien verschijnen. Ze kunnen ook meezingen, net als bij een karaoke. Als de noten juist aangeraakt worden, dan zal de song goed klinken, en kan de band punten verdienen.
Tot zover het concept - en dan nu het slimme eraan. Net zoals bij Guitar Hero kan je extra songs downloaden, tegen betaling natuurlijk. En het is bewezen dat de songs die gebruikt worden voor zulke games plots hun verkoop fel zien stijgen. MTV wil nu de platenmaatschappijen bewegen om in de toekomst nieuwe songs niet alleen op cd en digitaal uit te brengen, maar ook als download voor dit nieuwe game.
Volgens waarnemers zouden games zoals Guitar Hero en Rock Band voor een ware revolutie zorgen in de manier waarop de gebruiker met muziek omgaat: van passief luisteren, zou het evolueren naar actief meespelen. Of zij gelijk hebben, dat zullen we over enkele jaren weten. Ondertussen kan je alvast meer achtergrond over deze games vinden bij News.com.
http://www.news.com/MTV%27s-new-music-game-set-to-rock-music-industry/2100-1043_3-6219686.html?part=dtx&tag=nhl
http://www.rockband.com/
http://www.guitarhero.com/

DIGG EN MIXX: DE KONING IS DOOD, LEVE DE NIEUWE KONING?
Je kent ongetwijfeld de sociale nieuwssite Digg wel - daar 'maken' de internauten zelf het nieuws: zij brengen artikels aan die zij vinden op het internet, andere internauten geven die een 'thumbs up' of 'thumbs down' en stemmen zo artikels naar de frontpagina van de site.
Digg gaat al een hele tijd mee, en heeft een hele community rond zich geschaard. Maar daar wringt het soms: om te voorkomen dat de internauten het systeem gaan bespelen en vals spelen, moeten de makers van de site regelmatig aanpassingen doen aan het systeem, waardoor sommige gebruikers hun voorrechten verliezen. En dat zit die dan erg hoog, en sommigen van hen keren zich af van de site, om op zoek te gaan naar een dergelijke dienst, waar hun inbreng wel gewaardeerd wordt.
Een van de sites die hun belangstelling kan wegdragen is Mixx. Deze site ging twee maanden geleden in private beta, en heeft de laatste tijd verschillende ex-Diggers mogen verwelkomen. Zodanig zelfs dat zij een groepje gevormd hebben op Mixx, dat zich de Digg Refugees (de Digg vluchtelingen) noemt. De reden waarom zij Mixx zo leuk vinden? De commentaren zijn er zo positief, terwijl het bij Digg erg blasé aan toeging, en alles gewoon afgekraakt werd.
Benieuwd of de sfeer bij Mixx nog zo leuk zal blijven, als al die kritikasters van Digg overwaaien naar Mixxx...
http://www.techcrunch.com/2007/11/24/digg-refugees-may-be-heading-to-mixx/
http://www.mixx.com/
http://www.digg.com

PANDORA GAAT DE KLASSIEKE TOER OP
Het is spijtig dat muzieksite Pandora sinds enkele maanden enkel nog bereikbaar is voor inwoners van de VS, omwille van problemen met de auteursrechten. Op die site kan je namelijk nieuwe muziek ontdekken: je geeft de naam op van enkele artiesten of bands die je goed vindt, en de site geeft je suggesties voor andere muziek die je wellicht ook mooi zal vinden - op basis van ingewikkelde algoritmes, en de voorkeuren van andere bezoekers.
Nu, de meeste internauten weten wel hoe zij deze beperking kunnen omzeilen: gewoon het IP adres maskeren volstaat, en zo kan je toch genieten van deze handige dienst. Bij PC World vind je een artikel dat je toont hoe het moet.
Pandora komt nu met een nieuw aanbod: voortaan vind je er ook klassieke muziek. En dat is dan erg handig, want klassieke muziek heeft zovele genres, en er zijn geen hitlijsten die je kunnen helpen bij je keuze. Maar dankzij Pandora kan je nu ontdekken welke componisten en stukken je eigenlijk graag hoort.
Voor de feestdagen heeft Pandora trouwens nog een extraatje: je kan ervoor kiezen om alleen maar kerstmuziek te horen. Je kan bijvoorbeeld de naam van een kerstlied intikken, en dan krijg je een lijstje met covers van diezelfde song. Alhoewel wij ons afvragen waarom je dat zou doen - je zal binnenkort genoeg met kerstsongs rond de oren geslagen worden!
http://www.webware.com/8301-1_109-9821318-2.html
http://pandora.com/
http://www.pcworld.be/nl/fiches/help-center/internet/tip-blokkade-bij-pandora-internetradio-omzeilen.cfm

EU IS NIET GELUKKIG MET DOELGERICHTE ADVERTENTIES
Wij staan er eigenlijk niet bij stil, maar zo evident is het niet dat bedrijven zomaar gegevens over ons noteren, onze zoekgewoontes bijhouden, en op basis daarvan advertenties op ons afsturen, die gebaseerd zijn op die gewoontes. Een studiegroep, die de naam Artikel 29 meekreeg, voert een onderzoek uit naar de online privacy, en heeft in het verleden al Google gedwongen om de termijn dat de zoekmachine de gegevens van de zoekopdrachten, gegeven door Europese burgers, beperkt tot 18 maanden.
Doelgerichte advertenties zijn nu hun volgende bekommernis, en zullen volgend jaar onder de loep genomen worden door de commissie. Doelgerichte advertenties zijn niet hetzelfde als contextuele advertenties. Bij die laatste wordt een advertentie aangevoerd die past bij de inhoud van het artikel waarnaast de advertentie verschijnt. Bij doelgerichte advertenties daarentegen is de advertentie aangepast aan de gewoonten van de gebruiker, zijn surftochten, zijn online aankopen.
Nu, als gewone doelgerichte advertenties al onder vuur komen te liggen van de EU, dan zal een initiatief zoals dat van Facebook, waarbij niet alleen de gewoonten van de gebruiker, maar ook die van zijn vrienden gebruikt worden, zeker en vast op de nodige kritische blikken mogen rekenen.
http://uk.reuters.com/article/technology-media-telco-SP/idUKL2364727520071123?feedType=RSS&feedName=technology-media-telco-SP&sp=true
http://www.techcrunch.com/2007/11/23/eu-may-crack-down-on-targeted-advertising/

VIRALE FILMPJES: NIET ZOMAAR EEN FILMPJE
Wellicht heb je het ook al meegemaakt: een vriend stuurt je een link door naar een filmpje op het internet, dat je zo leuk vindt, dat jij op jouw beurt die link ook gaat doorsturen naar je andere vrienden. Dat heet dan een "viraal" filmpje, omdat het zich op het internet verspreidt als een virus.
Nu, het gebeurt raar of zelden dat een filmpje uit zichzelf zo viraal werd - op enkele uitzonderingen na, zoals bijvoorbeeld de beelden van de executie van Saddam, of beelden van een dier dat zich heldhaftig uit de kaken van een krokodil vecht. Meestal zijn zo'n virale filmpjes echt wel goed uitgedacht, en zit er een hele machinatie achter, vaak van reclamebedrijven. De bedoeling is immers dat het reclamebedrijf niet zelf voor de grootschalige distributie moet zorgen, maar dat de internaut dit doet, en nog vrijwillig ook. Dat die zich achteraf bekocht voelt, wanneer blijkt dat hij een vehikel was voor de distributie van een reclamespot, dat is een risico waarmee de reclamebedrijven toch rekening moeten houden.
Een erg interessant artikel over de geheime strategieŽn achter vele van die "virale" filmpjes vind je bij TechCrunch; daarin legt Ene Dan Ackerman Greenberg, mede-oprichter van een virale videobedrijf uit hoe men tewerk gaat bij het maken van deze filmpjes. Het artikel heeft heel wat stof doen opwaaien, want vele lezers waren eigenlijk geschrokken van de technieken die daarbij gebruikt werden. Maar leest u zelf, en ook het vervolgartikel, plus de vele reacties.
http://www.techcrunch.com/2007/11/22/the-secret-strategies-behind-many-viral-videos/
http://www.techcrunch.com/2007/11/24/follow-up-to-the-viral-video-post-dan-wants-another-word/
http://www.techcrunch.com/2007/11/22/the-secret-strategies-behind-many-viral-videos/#comments

STAD VERBIEDT CYBERPESTEN
Wij hebben het er al eerder over gehad: het internet heeft ook zo zijn nare kantjes. En dat is niet om dat het medium zelf zo gevaarlijk is, maar omdat de mens vaak verkeerde ideeŽn heeft over het medium. Vaak menen de internauten dat zij anoniem zijn, en doen zij, beschermd door die anonimiteit, dingen die zij in het echt leven nooit zouden doen. Een ander gevaar is de privacy: vaak geven wij teveel informatie over onszelf weg, aan mensen die wij eigenlijk niet kennen, of waarvan wij denken dat wij ze kennen.
Het volgende is een triest voorbeeld daarvan. In het Amerikaanse stadje Dardenne Prairie heeft zich een geval van tragische zelfmoord voorgedaan. Megan, een meisje van 13, dat aan een gebrek aan zelfvertrouwen leed, maakt via MySpace een oudere jongen kennen, Josh - althans dat denkt zij. Enkele weken lang flirt hij met haar, maar plots, onverklaarbaar, zendt hij haar beschuldigende boodschappen, die ronduit lelijk worden. Het meisje is zo de kluts kwijt door de schending van haar vertrouwen, dat zij de hand aan zichzelf slaat.
Achteraf blijkt dat Josh geen jongen was, maar de creatie van verschillende volwassenen, waaronder de moeder van een van de vriendinnen van het Megan, waarmee het meisje ruzie gemaakt had. Die moeder wou weten wat Megan van haar dochter dacht, won eerst haar vertrouwen, hoorde haar nadien helemaal uit, en begon haar toen uit te schelden. "Iedereen weet hoe jij bent. Jij bent een slechte persoon, en iedereen haat je. De wereld zou een betere plaats zijn zonder jou". Dat was de laatste boodschap die "Josh" naar Megan stuurde. Het gevolg ken je.
Na dit tragische gebeuren trachtten de ouders van Megan de schuldige op te sporen, lukten er wel in, maar konden geen aanklacht tegen hen indienen, omdat er geen wet bestaat tegen cyberpesten. Waarop de stad Dardenne Prairie nu, meer dan een jaar na de feiten, zelf besloten heeft om een wet in te voeren die online pesten verbiedt.
http://www.news.com/beyond-binary/8301-13860_3-9823134-56.html?part=dtx
http://stcharlesjournal.stltoday.com/articles/2007/11/10/news/sj2tn20071110-1111stc_pokin_1.ii1.txt

GEVAAR VOOR VIRUSSEN OP HET MOBIELTJE STERK OVERDREVEN
Je zou toch denken dat een beveiligingsbedrijf berichten over virussen flink opblaast, want dat zijn altijd argumenten om hun antivirusproducten in het zonnetje te zetten en de noodzaak ervan aan te prijzen.
Welnu, het Duitse bedrijf G Data doet nu juist het tegenovergestelde: het stlet dat het gevaar van virussen voor het mobieltje een "grote luchtballon" zijn. Mobieltjes en smartphones zijn (nog) geen lonend doel voor de cybercriminelen, en zullen ook in de nabije toekomst nog verschoond blijven van virussen.
Het bedrijf kwam tot deze conclusie nadat het het huidige aantal bekende bedreigingen voor de mobiele telefoon onder de loep genomen had. Het potentiŽle gevaar zou erg laag zijn, zo meent G Data, en de waarschuwingen die de beveiligingesbedrijven de wereld insturen zouden pure paniekzaaierij zijn zonder enige grond. G Data verwijst daarbij naar bijvoorbeeld Symantec, dat een speciaal pakket voor mobiele telefoons uitgebracht heeft, alsook collega Kaspersky en McAfee.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=071126018

ONLINE BIBLIOTHEEK MET 1,5 MILJOEN BOEKEN
We hebben allemaal al gehoord van Google Books, het project waarbij boeken ingescand worden, waardoor ze online doorzocht kunnen worden. Maar er is nog een ander project dat minstens evenveel literaire aandacht verdient: Universal Digital Library. Dit project krijgt de steun van verschillende grote bibliotheken uit de hele wereld, en er werden ondertussen al meer dan 1,5 miljoen boeken ingescand, die nu allemaal gratis geraadpleegd kunnen worden.
Je kan de volledige tekst van deze werken downloaden naar je eigen pc. Het gaat dan ook om werken die tot het publieke domein behoren, of waarvan de houder van de auteursrechten toestemming gegeven heeft om ze te gebruiken. Bovendien bevat het project niet alleen populaire boeken, maar ook boeken uit bibliotheken van hoog wetenschappelijke waarde, zoals de Bibliotheca Alexandrina in Egypte.
Waarin UDL nog verschilt van Google Books, is het feit dat UDL zich geen zorgen maakt over het aantal gebruikers die het krijgt: de dienstverlening aan het publiek telt. En dat vinden wij toch een project dat ook eens in het zonnetje gezet mag worden!
http://www.news.com/Online-library-offers-1.5-million-works-and-counting/2100-1025_3-6220358.html?part=dtx&tag=nhl

BRITSE CONCURRENTEN SLAAN HANDEN INEEN VOOR ON-DEMAND FORMULE
Het medialandschap is grondig aan het verschuiven. Enerzijds zijn er de nieuwe formules op tv, met de reality shows, wedstrijden zoals Idol en co, en de superspannende feuilletons. Anderzijds is er het internet, waar deze shows en reeksen gedownload kunnen worden, al dan niet tegen betaling - of natuurlijk illegaal via P2P netwerken gevonden kunnen worden.
Het spijtige aan heel deze evolutie is de verbrokkeling: er zijn zoveel sites waar je een tv-aanbod vindt, dat je eigenlijk niet goed meer weet waar je moet gaan zoeken.
En daarom is een nieuw initiatief in het Verenigd Koninkrijk zo opvallend: daar slaan drie zenders, eigenlijk concurrenten, de handen in elkaar: ITV, BBC Worldwide en Channel 4. Zij zullen een on-demand dienst brengen in 2008, waar de Brit meer dan 10.000 uur uitzending kan vinden. In het begin zal de dienst voornamelijk gericht zijn op aflevering via het internet, maar later zouden daar ook andere media bijkomen, zoals het mobieltje.
Buiten de content van de drie zenders zou daar ook content bijkomen van derden, om het aanbod nog wat uit te breiden. Een ideetje voor de Vlaamse zenders?
http://www.news.com/U.K.-broadcasters-to-launch-joint-on-demand-service/2100-1038_3-6220209.html?part=dtx&tag=nhl

LIVE DOCUMENTS: ZOVEELSTE ONLINE KANTOORSUITE
Er is een nieuwe kantoorsuite online: Live Documents. Zij werd ontworpen door Sabeer Bhatia, en dat is niet zomaar de eerste de beste: Bhatia was medeoprichter van Hotmail, de webmaildienst die later opgekocht werd door Microsoft. Wat dus wel betekent dat je het een en ander mag verwachten van deze nieuwe dienst, die net zoals zijn concurrenten Flash-gebaseerde tekstverwerking en spreadsheets brengt in navolging van Office.
De vraag blijft echter altijd of de gebruiker wel een boodschap heeft aan al die webgebaseerde diensten. Deze week verscheen immers een bericht in The Wall Street Journal, waarin gesteld werd dat Google een online opslagdienst zou uitbrengen waar je allerlei documenten zou kunnen bewaren. Alhoewel Google zelf zich wenste te onthouden van commentaren op dit bericht, werd het in het lang en het breed overgenomen door de media over de hele wereld.
Net zoals bij een online kantoorsuite is die online opslagplaats beperkt in zijn nut: je moet internettoegang hebben om je documenten te kunnen beheren en bewerken. De meeste internauten in ons land mogen dan al thuis een breedbandverbinding hebben, maar onderweg, in de trein, in het vliegtuig, is die toegang er niet. En ook daar wil je werken. Dus: zolang er geen alomtegenwoordigheid is van breedband internet is er in onze ogen geen realistische toekomst weggelegd voor webtoepassingen.
Waar wij wel in geloven zijn webtoepassingen die iets specifieks kunnen. Zoals online beeldbewerkers, waar je gratis beelden en foto's kan bewerken waar je normalerwijze een dure software voor nodig zou hebben.
Bezien wij het verkeer?d Je mag ons altijd verbeteren. In elk geval vind je bij ZDNet achtergond over het nieuwe online initiatief van Live Documents.
http://www.live-documents.com/products/index.html
http://blogs.zdnet.com/BTL/?p=7127&tag=nl.e539

DRAAIT EMI DE KRAAN DICHT VOOR RIAA?
Zoals je uit de diverse berichten over de strijd tegen piraterij allicht hebt kunnen afleiden, is de RIAA, de Record Industry Association of America, de belangengroep van de muziekindustrie, een van de grote krachten achter die strijd. Aan deze organisatie wordt een grote macht toegedicht - denk maar aan het feit dat de Wereldhandelsorganisatie ermee dreigde een handelsakkoord met Rusland op te blazen, als het niets zou doen tegen de dubieuze muzieksite AllofMP3.com.
Welnu, een organisatie zoals het RIAA moet ook leven, en ergens van bestaan. Blijkbaar wordt het financieel gesteund door de vier grote muziekuitgevers, EMI, Warner, Sony BMG, en Universal, want die zouden regelmatig bijdragen storten aan het RIAA, maar ook aan het IFPI. Van het IFPI is geweten dat het ongeveer 132 miljoen dollar per jaar krijgt van de vier uitgevers (volgens sommige berichten: 132 miljoen dollar van élke uitgever, een cijfer dus dat je met vier moet vermenigvuldigen); van het RIAA is de hoogte van het bedrag niet geweten, maar algemeen wordt geschat dat het ongeveer gelijk zou zijn.
Maar blijkbaar zou EMI nu overwegen om die steun te verminderen. Enerzijds omdat het beseft dat de processen die het RIAA voert echt geldverslindend zijn, en anderzijds omdat EMI in nieuwe handen overgegaan zijn, en die de strijd tegen piraterij eerder als een verliespost zien bij de resultatenrekening.
Nochtans geven zowel voor- als tegenstanders van de strenge bestraffing van piraterij toe dat de strijd tegen het illegaal kopiŽren eindelijk zijn vruchten lijkt af te werpen...
http://www.betanews.com/article/EMI_may_cut_funding_for_RIAA_trade_groups/1196363441
http://arstechnica.com/news.ars/post/20071128-report-emi-looking-to-slash-funding-for-riaa-ifpi.html

CORBIS: GRATIS FOTO'S VOOR BLOGGERS, MITS ADVERTENTIES
Het bedrijf Corbis ken je wellicht: het bezit een databank vol foto's, die je, mits betaling, kan gebruiken bij de publicatie van een artikel of op je website. De prijs van zo'n foto kan variŽren van 1 tot 50 dollar. Corbis verandert nu van koers: voortaan mogen bloggers sommige beelden uit die database gratis gebruiken, op voorwaarde dat zij een advertentie voor lief nemen.
Die advertentie zou ofwel als een laag gelegd worden over een deel van de afbeelding, of als een ingebouwde advertentie, die dan openspringt als pop-up wanneer je de cursor over de foto beweegt. De foto's kunnen gedownload worden via PicApp.com
Normaal gezien houdt Corbis streng in het oog wie haar foto's gebruikt, en treedt het ook op bij illegaal gebruik. Maar wie de foto's via de speciale PicApp.com site downloadt, is volledig in orde.
De blogger zelf kan ook een centje bijverdienen door een foto van Corbis te gebruiken: wanneer de bezoeker klikt op een foto van Corbis, zou de blogger enkele centiempjes verdienen.
http://www.news.com/Corbis-offers-bloggers-free-photos%2C-with-ads/2100-1038_3-6220417.html?part=dtx&tag=nhl
http://www.picapp.com/publicsite/
http://pro.corbis.com/

BELGACOM SCHAFT INBELABONNEMENT AF
Waar is de tijd dat je met je eerste modem het internet opging, nadat dit bakje met zijn magische gepiep een "handshake" uitvoerde met je provider, en je, tergend traag, een website zag verschijnen?
Wel, de tijd van dat modem lijkt voorgoed voorbij. Althans: Belgacom meent dat het modem zijn beste tijd gehad heeft, en schaft het inbelabonnement af. Er zouden nog maar een 50.000 inbelklanten zijn, en die moeten nu naar een andere oplossing zoeken. Belgacom hoopt uiteraard dat die gaan overstappen naar het nieuwe ADSL-light abonnement dat de provider invoert, en waarbij je voor 20 euro per maand 400 MB mag downloaden en kan surfen aan 512 kbps. Maar dat betekent wel een ADSL-modem aankopen. Een andere optie is uiteraard overstappen op een alternatieve operator, zoals Tele2 of Scarlet. En voor zover wij weten kan je via de gewone telefoonlijn van Belgacom ook nog altijd inbellen bij Telenet.
Het blijft trouwens nog altijd evolueren in het aanbod van telecom. Zo is er deze week een nieuw soort abonnement op de markt gekomen, dat speciaal bedoeld is voor vrouwen omdat die... langer zouden bellen. Nu, onze ervaring is dat mannen dat evengoed kunnen, maar dat terzijde. Het gaat om een samenwerking van Sanoma Magazines en Proximus, die samen Flair Mobile, Libelle Mobile en Femmes d'Aujourd'hui Mobile lanceren. Het speciale aan dit tarief is dat je na 3 minuten "gratis" belt. WIe zo'n abonnement neemt, krijgt tevens toegang via het mobieltje tot de speciale sites die deze magazines gemaakt hebben voor Vodafone Live!.
http://www.belgacom.com/group/6/20071128_adslbudget/nl/Belgacom-verrijkt-haar-ADSL-aanbod.html
http://www.belgacom.com/group/nl/jsp/dynamic/pressrelease.jsp?dcrName=2007_11_26_sanoma
http://www.datanews.be/nl/90-14-15444/article.html?cid=rss
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


MICROSOFTS UNIFIED COMMUNICATIONS
Niet zonder enige trots kondigt Microsoft een nieuwe generatie communicatie software aan. Of je nu op een klein, middelgroot of groot bedrijf werkt, je kent het probleem wel. Je tracht al een hele tijd iemand te bereiken, maar het lukt je om één of andere reden niet (verlof, vergadering...). Je wil een schets van iets laten zien aan een medewerker, maar die werkt een blok verder, of zelfs in een zusterbedrijf in een ander werelddeel... Er zijn nog talloze andere manieren waarom communicatie kan mislopen of voor moeilijkheden zorgen. Dat is één vaststelling. Heb je er ook al bij stilgestaan dat er in je bedrijf twee grote netwerken zijn? Het telefoon en het datanetwerk ? Vaststelling twee. Heb je ook al eens de nieuwe generatie "digital natives" met communicatie omgaat? Webcam, chat, mail, sms. Vaststelling drie. Doe dit in een grote zak, schud even en je komt uit bij de Unified Communications. Unified Communications is een platform, ontwikkeld door Microsoft om een heel andere kijk te bieden op de broodnodige communicatie in en rond een bedrijf (klanten en leveranciers inbegrepen).
Dit Unified Solutions pakket bevat ondermeer software voor Voice over IP, video communicatie, instant messaging, updates voor email, voice mail, agendabeheer en unified messaging, om de voornaamste te noemen.
NeTTies kreeg een sneak preview en het zag er indrukwekkend uit: spraakherkenning (voorlopig enkel engels) en voice to text (+/- 30 talen), RoundTable (een vergadertelefoon met 360° camera, evenwel pas leverbaar in de tweede helft van 2008).
Het geheel werkt ook heel intuitiŽf, het gaat ervan uit dat je enkel een naam nodig hebt om iemand te bereiken. Het systeem zoekt dan de meest geschikte wijze uit: call, mobile call, IM, email, fax... Maar de grote vooruitgang zit in het feit dat je hele communicatie op elkaar is afgesteld en perfect samenwerkt, hetgeen het geheel zeer efficient maakt. Je kan monitoren wanneer iemand terug beschikbaar is enzoverder. Een voorbeeld: je krijgt een mailtje van iemand, en je hebt daar een vraagje bij. Gewoon even op de naam van de afzender (of zelfs iemand uit de copy-list) klikken en je hebt hem/haar aan de telefoon. Vroeger had je daarvoor een ander en niet gekoppeld netwerk voor nodig.
Dit geheel maakt ook homeworking, of on road working veel handiger.
Wij komen hier zeker nog op terug. [Paul Liekens]
http://www.microsoft.com/uc/default.mspx

TOSHIBA R500: EEN BLINKEND DINGETJE!
Wie deze laptop koopt van Toshiba, de Portégé R500, heeft lef, want je zal zeker en vast in de kijker lopen met deze ultramobiele laptop - wat zeggen wij: deze laptop is een heuse statement. Het deksel is namelijk geheel bedekt met kristallen Swarovski pareltjes.
Je raadt het al: deze laptop richt zich voornamelijk tot de dames, maar ook tot de sterren of de showbizz VIPS. Elegant is hij ook: 990 gram, een mannequin taille (flinterdun, maar toch met een DVD reader/writer). Handig dus om in de (uit de kluiten gewassen) handtas te stoppen.
Maar het is niet allen het uiterlijk dat kan bekoren, ook onder de motorkap zit wat lekkers - namelijk haast dezelfde techniek als bij grote broer Portégé R500: een harde schijf met anti-schok bescherming, die via een sensor voelt wanneer het toestel valt, een LCD scherm met LED backlight, een lezer voor digitale afdrukken...
Kortom: elegant, en toch stoer. Alleen die steentjes, dat fonkelt iets teveel naar onze smaak! Journal Du Net heeft een fotoreportage van het toestel.
http://www.linternaute.com/hightech/toshiba-r500-le-portable-de-crystal/toshiba-r500-le-portable-de-crystal.shtml

D-LINK: DE MISSING LINK TUSSEN TV EN COMPUTER
Steeds meer mensen kijken anders naar tv dan vroeger: zij zijn wel fan van bepaalde reeksen, maar in plaats van die live te bekijken, halen zij die reeksen van het internet om verschillende afleveringen in een marathon-zitting achter elkaar te kunnen bekijken. Anderen halen dan weer hun films van het internet, en dat alles in High Definition.
Maar zeg nu zelf: die films en feuilletons bekijk je toch veel liever op een gewoon HD-tv scherm, lekker gezeten in je luie zetel, dan op je computerscherm? Maar hoe krijg je dan die afleveringen van je computer op het scherm?
Het nieuwe toestel dat D-Link uitgebracht heeft brengt raad. De DSM-510 (konden ze nu echt geen betere naam kiezen?) is een mediaspeler met een HDMI-uitgang, maar ook met een scartadapter voor oudere tv's. Het toestel kan HD-films aan met een resolutie van maximaal 720p/1080i, en het bijzondere eraan is dat de pc zelf waarop de bestanden staan niet aan moet staan om de bestanden te kunnen afspelen; en het bevat ook een USB-poort, zodat je mediabestanden van externe harde schrijven of een USB-geheugen gebruiken kan.
De prijs? 219 euro (incl. BTWW) is niet echt goedkoop te noemen, maar ja: de luxe om je voetjes languit te kunnen strekken terwijl je tv kijkt, daar moet je wat voor over hebben!
http://www.dlink.be/?go=gNTyP9CgrdFOIC4AStFCF834mptYKO9ZTdvhLPG3yV3oWIt5g6ltbNlwaaRp5jQtAmu5j3cf/YELAdz336PnLkwVsePebA==

ARCHOS: MULTIMEDIA HARDE SCHIJF MET INTERNETTOEGANG
Wij hadden het eerder deze week over de D-Link, een toestel om tv vanop je computer op je tv te krijen. De nieuwe Archos TV+ wil dat ook doen, maar hanteert hierbij een andere benadering.
Het gaat hier namelijk om een opname apparaat met een harde schijf maar zonder tuner, een streaming client voor LAN en WLAN, ald een INternet-client, en dat alles in één toestel.
Met dit toestel zou je tv-uitzendingen moeten kunnen opslaan op de harde schijf, onafhankelijk van de manier waarop je het programma ontvangt. Voor het programmeren van de opnames kan je gebruik maken van EPG (Electronic Programming Guide), net zoals op je videorecorder.
Verder kan je het toestel ook als media-adapter gebruiken, om filmen, muziek, en foto's van de pc of een notebook via LAN of WLAN naar de tv of de stereo te sturen. Je kan zelfs surfen met het toestel, want het bevat een Operabrowser, en de afstandsbediening heeft een heus QWERTY-klavier.
Kostprijs: ongeveer 250 euro voor een toestel met 80 GB, en 250 voor een toestel met 250 GB.
http://www.chip.de/news/c1_news_29596181.html

GUCCI GEBRUIKT ANTI-TERRORIST SATELLIET OM HAAR ONTWERPEN TE BESCHEREMN
RFID tags kunnen voor allerlei doeleinden gebruikt worden: om het transport van wapens op te volgen, maar ook het transport van luxe kledij zoals dat van Gucci. BetaNews heeft namelijk vernomen dat dit grote merk een speciale satelliet gebruikt om de diefstal van haar producten tijdens het transport, met name aan boord van de schepen, te voorkomen.
Hiervoor doet Gucci een beroep op Xpondr, een nieuw bedrijf dat een heel systeem heeft opgebouwd rond RFID in combinatie met ANTS, Autonomous Node Transfer System.
Via draadloze sensoren zorgt ANTS ervoor dat er als het ware een beveiligingslaag gemaakt wordt rond de inhoud van grote containers die de zeeŽn oversteken. Daarbij kan men niet echt IN de container zien, maar kan de klant vanop afstand verwittigd worden wanneer er gepoogd wordt de container te openen of de inhoud te wijzigen.
Zo zie je: RFID krijgt steeds meer toepassingen!
http://www.betanews.com/article/Gucci_tests_antiterrorist_satellite_tracking_for_securing_clothing_designs/1196359143


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be


Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** De Zamu awards hebben afgedaan, voortaan reiken VRT en Muziekcentrum Vlaanderen de MIA's uit. Het publiek en vertegenwoordigers uit de muzieksector beslissen wie de prijzen krijgen.
http://www.radiovisie.eu/be/nieuws.rvsp?art=00071934

*** Nintendo Wii heeft het grootste aantal games, maar de Xbox van Microsoft heeft het meeste originele games
http://www.pcworld.com/article/id,139672/article.html?tk=nl_wbxnws

*** Microsoft heeft XP blijkbaar te goed gemaakt: mensen willen nog altijd niet overschakelen op Vista
http://www.pcworld.com/article/id,139664/article.html?tk=nl_wbxnws

*** SP3 van XP komt er binnenkort aan; eerste tests tonen aan dat deze SP3 het besturingssysteem tot 10% sneller maakt.
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/48817

*** Het gebruiken van auteursrechterlijk beschermd is blijkbaar niet alleen voorbehouden aan de kleine burger, maar ook kranten zouden het doen, zo meldt Webwereld: Le Figaro zou een foto gejat hebben van een Nederlandse freelance journalist.
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/48797

*** Al Gore heeft nu zelf een "inconvenient Truth": zijn website werd gehackt
http://www.pcworld.com/article/id,139945/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Proximus vernieuwt zijn website, en gaat daarbij de e-commercetour op.
http://www.proximus.be/

*** Australisch beveiligingsexpert maakt van PlayStation 3 een "Crackstation" om paswoorden te stelen.
http://www.pcworld.com/article/id,140037/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Beveiligingsexperts waarschuwen: er zou een grote aanval op komst zijn om de internauten naar speciale malware sites te sturen via zoekresultaten van Google.
http://www.pcworld.com/article/id,139999/article.html?tk=nl_dnxnws

*** De iPhone nu ook in Frankrijk - maar een exemplaar zonder simlock kost er 649 euro!
http://www.totaltele.com/View.aspx?ID=96874&t=2&en=1


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetMR. PEDRO FERNANDEZ
[Wereldmuziek] Een componist met een visie, maar vooral een gitaarfreak. Hij heeft zopas een album uit, dat volledig rond de gitaar draait. Eigenlijk erg mooie songs, en de opnamekwaliteit is prima. Een aanrader!
http://www.mp3.com/artist/mr-pedro-fernandez/summary/

NERMIN NIAZI
[Wereldmuziek] Popmuziek met Pakistaanse roots. Een mengeling van Westerse muziek met traditionele oosterse stemmen en toonladders. Een rare mengeling, die ons een beetje doet denken aan het Eurovisie songfestival. Tot men plots in het Engels begint te zingen, en alles wat meer vertrouwd in de oren klinkt, en je toch in de song kan komen. De moeite waard om even door te luisteren.
http://www.mp3.com/artist/nermin/summary/

PAUL JOHN
[Wereldmuziek] Een pianist die zowel klassieke muziek aankan als popsongs; hij schrijft zijn songs zelf, en o.a. de piano etude van de song "Dreamy" die hij zelf componeerde, is absoluut goed te noemen.
http://www.mp3.com/artist/paul-john/summary/

PRYDEIN
[Wereldmuziek] Erg vrolijke reggae met een Keltisch tintje, inclusief de doedelzak. Wie had ooit gedacht dat er zulke combinatie zou bestaan? Een aanrader, al is het maar omdat alle melodietjes zo vrolijk klinken!
http://www.mp3.com/artist/prydein/summary/

RADIOTUMAN
[wereldmuziek] Onze grootste ontdekking deze week: een muziekproject van hoge klasse. Electronica die experimenteert met verschillende talen en stijlen, koren ten tonele voert die uit Oost-Europa komen, vlak daarna gevolgd door een Japans tintje..
http://www.mp3.com/artist/radiotuman/summary/


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Alles waarvoor het waard is om te vechten,
is waard om vuil voor te vechten.
- oud gezegde -
De nieuwe oogstGOOGLE VERTAALROBOT
Zoekmachine - of moeten we liever zeggen: webbedrijf- Google heeft al langer vertaaldiensten, maar tot nu toe spraken die geen Nederlands. Dat is nu veranderd: onlangs heeft Google de webdienst Google Vertaling uitgebracht, waarmee Nederlandstalige internauten voortaan sites in andere talen (momenteel enkel Engels) in het Nederlands kunnen bekijken. Vermits dat een automatische vertaling is, zal je uiteraard een verwrongen versie krijgen, maar je zal allicht de algemene lijn van zo'n site kunnen verstaan. Handig! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://translate.google.com/translate_t?langpair=en|nl

GOOGLE VERTAALT OOK JOUW WEBSITE!
Met die vertaaldienst gaat Google nog een stapje verder: de zoekmachine brengt een button uit die je, mits het nodige plakken en kopiŽren, kan inlassen in de code van je eigen website. Zo kan de Engelstalige bezoeker met een druk op die knop de inhoud van je website in het Engels lezen. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://translate.google.com/translate_tools?hl=nl

ANIMOTO: FOTOSITE
Een erg goed idee: hier kan je foto's en allerhande afbeeldingen uploaden, en je favoriete muziek. De webtoepassing maakt er dan zelf een video van, die er heel professioneel uitziet. Op de site vind je enkele leuke filmpjes als demo van wat de tool kan. Knap!
[Taal: Engels]
http://animoto.com/

INFORMATIE OVER MUZIEK ZOEKEN
Een erg interressant artikel van Pandia Search, waarin je steengoede links vindt naar 10 sites die je kunnen helpen als je informatie vindt over muziek of componisten. Wij geven je meteen twee links mee, de rest vind je in het artikel zelf.
Om te beginnen is er Nat Geo Music, de database van National Geographic, met daarin wereldmuziek: podcasts, korte fragmenten van muziek, en een gids. Digital Mozart Edition is dan weer een collectie met de vroegste versies van de muziek van de befaamde componist. En zo zijn er nog veel meer supergoede maar onbekende sites die uitvoerig ingaan op muziek. (Bron: WIm W)
[Taal: Engels]
http://worldmusic.nationalgeographic.com/worldmusic/view/page.basic/home
http://dme.mozarteum.at/DME/nma/nmapub_srch.php
http://www.pandia.com/sew/441-music-research.html

LIBRATHING: OP ZOEK NAAR BOEKEN
Nog een site, gevonden door Pandia Search: Librathing. Dat is een naslagwerk waarin je de bibliotheken van verschillende nationale instellingen kan doorzoeken, van de Amerikaanse tot zelfs de Noorse Nationale Bibliotheek, naast commerciŽle sites zoals Amazon.com (zowel de Amerikaanse, Britse als Franse site), enz. De site is misschien niet de mooiste qua layout, maar wel erg intuitief in haar interface. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.librarything.com/

CAMFROG: LEUKE EFFECTEN
Windows 2000/XP/Vista - freeware
Een progje waarmee je leuke effecten kan toevoegen aan je chatroom - een virtueel maskertje opzetten bijvoorbeeld. Een groot deel van de echt leuke effecten is helaas voorbehouden voor wie de pro-upgrade koopt, die, zoals je allicht verstaan hebt, betaald moet worden. (Bron: Wim W)
http://www.camfrog.com/

WOORDENBOEK VOOR ZOEKTERMEN
Het grootste zoekmachine woordenboek ter wereld, of dan toch in het Nederlands taalgebied. Er worden hier meer dan 850 woorden zeer uitgebreid uitgelegd met achtergrondinformatie, de geschiedenis en ook kritiek. Er is van werkelijk elk woord dat enigszins met zoekmachines te maken heeft wel een uitgebreide beschrijving te vinden! (WIm W)
[Taal: Nederlands]
http://www.jeroen.com:80/woordenboek/

ZAMZAR: ONLINE BESTANDEN OMZETTEN
Erg handig: op deze site kan je bestanden omzetten van het ene in het andere formaat. Het gaat zowel om afbeeldingen, als documenten, muziek, video, gecomprimeerde bestanden. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.zamzar.com/

MERRIAM-WEBSTER WOORDENBOEK NU OOK ONLINE
Het befaamde woordenboek Merriam-Webster heeft nu ook een visuele online versie uitgebracht, die informatie bevat over meer dan 20.000 uitdrukkingen, en meer dan 60.000 afbeeldingen. Je kan het woordenboek doorbladeren aan de hand van rubrieken (van astronomie tot sport en spelletjes), of je kan een trefwoord opzoeken. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://visual.merriam-webster.com/

AMNESTY INTERNATIONAL: UNSUSCRIBE ME
In een campagne tegen folteringen, die het motto "unsubscribe me" meekreeg, heeft Amnesty International een video uitgebracht die de door de CIA goedgekeurde "stress positie" foltering uitbeeldt die in het CIA handboek staat. Daarbij werd een acteur in deze stress positie geplaatst gedurende 6 uur lang, en de krampachtige uitdrukking die je op het gelaat van de acteur ziet, de trillingen van zijn spieren, zijn echt niet gespeeld! (Bron: Boing BOing)
[Taal: Engels]
http://www.unsubscribe-me.org/waitingfortheguards.php?
http://www.boingboing.net/2007/11/22/amnestys-unsubscribe.html

OPMERKELIJKE BEELDEN VAN GOOGLE EARTH
De satellietbeelden van Google Earth brengen soms erg speciale dingen aan het licht. Architecten durven namelijk nog eens een grapje in hun ontwerp te steken - een grapje dat je enkel vanuit de lucht zou kunnen bekijken. Wat Google met zijn satellietfoto's dus doet, en warmee het deze grapjes aan het licht brengt.
Maar er zijn meer speciale foto's die je bij GOogle kan vinden. Een erg leuk overzicht, waarbij je paf staat!
[Taal: Frans]
http://www.journaldunet.com/hightech/25-vues-uniques-par-google-earth/geant-vert.shtml

OH MY GOD!
Yahoo heeft een nieuwe rubriek in het leven geroepen op haar portaalsite - maar of we daar nu echt op zaten te wachten, dat ken je je wel afvragen. Alhoewel: volk zal er waarschijnlijk wel naar toe stromen...
OMG Yahoo.com, wat staat voor Oh MY God, is een pure roddelsite bij Yahoo. Roddels verkopen nu eeenmaal erg goed. Maar dat mag ons niet verhinderen om er het onze van te denken!
[Taal: Engels]
http://omg.yahoo.com/

HET VUILSTE FILMPJE TER WERELD
Het is al honderden keren gezegd: de beste, de mooiste, de grappigste filmpjes zijn vaak die van de reclame: zij moeten in een erg korte tijd een boodschap overbrengen, en zij doen hun best om die boodschap zo duidelijk mogelijk te maken. Wij zijn alvast gek op reclame, en wij zijn niet de enige - denk maar aan de "Nacht van de Reclamevreters" die jarenlang met groot succes gehouden werd in Antwerpen. De campagne die ontworpen werd voor de douchecrème van Axe is een mooi voorbeeld; de titel "De vuilste film ter wereld" moet je lokken, met het vooruitzicht van sex, maar je krijgt alleen maar vuil. Knap gemaakt! (Bron: www.walkingmen.com)
[Taal: Engels]
http://www.worldsdirtiestfilm.com

HET LAATSTE AVONDMAAL
Was Da Vinci echt de grote meester waarvoor hij algemeen gehouden wordt? Nu heb je de kans om zijn grote meesterwerk, het Laatste Avondmaal, in alle details te bekijken. Het werd omgezet naar een afbeelding van 16 miljard pixel, en je kan via schuivertjes in- en uitzoomen op het beeld (even wachten tot de samenhang terug opgebouwd wordt!) (Bron: www.walkingmen.com)
[Taal: Engels]
http://www.haltadefinizione.com

VICE MAGAZINE
Ken je dit magazine al? Het brengt een erg eigenzinnige selectie van foto's, zelfs rond taboe-onderwerpen. Je vindt er ook korte filmpjes over onafhankelijke muziek, extreme sports, en uiteraard een vleugje naakt. Maar ook het serieuzere werk: nieuws vanuit onverwachte bronnen: een onderzoek naar vervuiling, getuigenissen uit Colombia... (Bron: www.walkingmen.com)
[Taal: Engels]
http://www.vbs.tv/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- SellaBand en Hyves winnen innovatieprijzen
AMSTERDAM - SellaBand en Hyves hebben donderdagavond de Media & Entertainment Innovation Awards 2007 gewonnen. De winnaars kregen de Blauwe Tulp...
http://www.ad.nl/economie/article1861584.ece?nscategory=topStoryA
- Man (54) zwaar mishandeld bij internetdate
GRONINGEN - De politie heeft in Groningen vijf mannen en een 17-jarig meisje opgepakt voor ontvoering, mishandeling en afpersing van een 54-jarige...
http://www.ad.nl/multi-media/article1859647.ece?nscategory=topStoryA
- Printinkt duurder dan beste champagne
AMSTERDAM - Inkt voor de printer is per milliliter tien keer duurder dan Dom Perignon-champagne en vijf...
http://www.ad.nl/economie/article1856500.ece?nscategory=topStoryA

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Een krachtpatser van een mediaspeler
Wie heel veel eisen stelt aan zijn portable mediaspeler moet eens kijken naar de Cowon Q5 die in ons land ook onder de naam iAudio Q5 in de winkels ligt.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=21656
- Online etiketten ontwerpen
Via de website van Phototools is het mogelijk luxe folie-etiketten met je eigen tekst te maken. Tegen een lage prijs krijg je maar liefst 500 etiketten per rol.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=21629
- Technieken mobiel internet
GPRS, UMTS, HSDPA wat zijn al die technieken voor mobiel internet prrecies, en hoe snel zijn ze? Een overzicht.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=21565

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Reeds 1 miljoen Blu-ray-schijfjes verkocht in Europa
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3116
- Telenet Digital TV vanaf 2008 in heel Vlaanderen
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3113
- Snel van presentatie naar presentatie met BenQ CP220c
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3111

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Spam: een winstgevende business?
Volgens een analyse verwezenlijkt door de uitgever van beveiligingssoftware, G Data, duikt op de spammarkt een steeds uitgebreider aanbod aan.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17514&style=34360
- Jongeren en het Internet
In de laatste Europese studie over de grote internet tendensen, deelt Forrester mee dat jongeren voorop lopen in het aannemen van nieuwe technologieŽn. 89% erkent de mail namelijk als bevoorrecht communicatiemiddel.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17513&style=34360
- Google start met reclame op gsmís in BelgiŽ
Google deelt mee dat haar mobiele advertentiedienst (Google mobile Ads) weldra in BelgiŽ beschikbaar zal zijn.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17508&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Nieuwe laag in Google Maps: terrein
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/internet/nieuwe-laag-in-google-maps-terrein.cfm
- Firefox 3.0 bèta onder de loep genomen
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/software/firefox-3-0-beta-onder-de-loep-genomen.cfm
- Kalender sjablonen voor 2008
http://www.pcworld.be/nl/fiches/download/office/kalender-sjablonen-voor-2008.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Online wedstrijd zonder handen
Withouthands.com. Dat is de naam van een nieuwe site en campagne voor Volkswagen /DíIeteren die op het getouw werd gezet door Barnes & Richardson.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5220
- Ultimate Makeover: campagne biedt online ICT kennisplatform voor KMOís
Bij Microsoft loopt momenteel een actie met de naam ĎUltimate KMO/PME Makeoverí. De actie heeft uiteraard ook een online luik.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5214
- Vacature trekt on line recrutering open via Windows Live Messenger
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5212

*** SPEEDZONE
http://www.speedzone.be
- Jeroen van der Boom - Jij Bent Zo & Een Wereld
http://www.speedzone.be/artikel/1625_jeroen_van_der_boom__jij_bent_zo__een_wereld.html
- Valkyrie - trailer
http://www.speedzone.be/artikel/1613_valkyrie__trailer.html
- Help Leterme
http://www.speedzone.be/artikel/1630_help_leterme.html

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
Nog 2 jaar internet...
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=1944
- Visuele zoektocht
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=1943
- Symantec End Point Protection trialware
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=1942

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Mogelijk geen filmdownloads op Xbox 360 in Benelux
http://life.tweakers.net/nieuws/50610/mogelijk-geen-filmdownloads-op-xbox-360-in-benelux.html
- Mobiele Google Maps gebruikt zendmasten voor plaatsbepaling
http://life.tweakers.net/nieuws/50605/mobiele-google-maps-gebruikt-zendmasten-voor-plaatsbepaling.html
- Consumentenbond hekelt Opta om veiligheidsbeleid internet
http://life.tweakers.net/nieuws/50612/consumentenbond-hekelt-opta-om-veiligheidsbeleid-internet.html
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP: JE CURSOR WIJZIGEN
Deel 1: de ingebouwde cursors
Een cursor is de kleine pointer die je op je scherm ziet bewegen naargelang jij je muis beweegt. Die pointer kan eigenlijk uit elk soort icoontje bestaan, die dan door software omgezet wordt in de cursor. In Windows kan je die cursor erg simpel wijzigen. Ga hiervoor naar het Controlepaneel, selecteer het Muis icoontje, en klik op het tabblaadje Pointers (aanwijzers). Nu krijg je een uitklapmenu met de reeds geïnstalleerde cursors, en kan je een daarvan kiezen. Morgen: een externe cursor kiezen.
http://chris.pirillo.com/2007/11/19/how-to-change-your-mouse-cursor/

TIP: JE CURSOR WIJZIGEN
Deel 2: een externe cursor kiezen
De ingebouwde cursors van Microsoft zijn niet echt 'sexy' te noemen. Je kan echter zelf een icoontje aanmaken - gebruik daarvoor bijvoorbeeld Icon Workshop, dat een 30 dagen probeerversie heeft. Je kan daar kiezen uit honderden cursors in de galerij, of een eigen afbeelding uploaden die dan omgezet wordt.
Nadat je een icoontje gemaakt hebt, moet je ervoor zorgen dat het je huidige cursor wordt. Daarvoor kan je dan weer een ander progje gebruiken, CursorXP, dat een gratis versie heeft die afdoende is.
http://www.axialis.com/iconworkshop/
http://www.stardock.com/products/cursorxp/
http://chris.pirillo.com/2007/11/19/how-to-change-your-mouse-cursor/

TIP: WAT TE KOPEN: EEN PC OF LAPTOP?
1. De pc: voor- en nadelen
Steeds meer mensen kopen een laptop in plaats van een pc. Maar is dat ook voor jou het beste? Wij vonden voor jou een interessant artikel met tips bij Lockergnome, om even te overwegen vooraleer jij de beslissing maakt.
Een pc, een desktop tower dus, is veel groter, en kan dan ook verschillende componenten bevatten die een beetje specialer kunnen zijn, zoals een hoge kwaliteitsvideokaart voor gamers, of een extra krachtige processor, extra geheugen, enz. Je kan er ook een groot scherm op aansluiten, en een speciaal klavier of muis, en dat alles perfect afgestemd op jouw persoonlijke voorkeur. Kortom: een desktop pc is uitstekend om te wijzigen en te upgraden.
Nadelen zijn dan wel de vele draden die uit dat bakje komen, en natuurlijk het feit dat het een "vast" bakje is, en niet mobiel. Mee op vakantie nemen zit er bijvoorbeeld niet bij. De harde schijf is er niet op gemaakt om veel verplaatsingen te verdragen, laat staan korte schokken. Elke keer je de computer in een andere kamer wil zetten, moet je een hele verhuis doen en terug uitpuzzelen welke draad in welke poort of aansluiting moet. En alle extra onderdelen die je wil installeren, moet je ook extra betalen.
Morgen: voor- en nadelen van laptops.
http://www.lockergnome.com/truxter/2007/11/23/shopping-tip-pc-vs-laptop/

TIP: WAT TE KOPEN: EEN PC OF LAPTOP?
2. Plus- en minpunten van de laptop
Voordelen van de laptop zijn natuurlijk draagbaarheid, ontwerp, gebruiksgemak, de geringe afmetingen, en het feit dat je hem gewoon kan dichtvouwen en opzij zetten wanneer er bezoek is. En je kan hem gewoon onder de zetel van je auto schuiven!
Zo'n laptop bevat gewoon een klavier, monitor, ingebouwde luidsprekers. Je kan extra's toevoegen, dat wel, maar het is niet simpel. Een laptop beschikt bovendien meestal over WiFi, zodat je hem kan meenemen naar de andere kamer, en daar rustig, relax, naar een plaatje kan luisteren via de stereo.
Nadeel is dan weer dat het één pakket is: als je klavier beschadigd raakt, of je scherm, dan is je hele laptop kapot, en koop je best een nieuwe laptop, in plaats van het onderdeel te vervangen. De ingebouwde muis, of dat nu een trackbal of een mousepad is, kan nog altijd niet op tegen een gewone klassieke muis. Nog een nadeel: een laptop kan gemakkelijk gestolen worden. Voor gamers en video compressie is zo'n bakje ook niet echt geschikt.
Conclusie: wie een superperformant bakje wil, waaraan hij zelf kan sleutelen, moet een pc kiezen. De anderen gaan best voor een laptop, want je zal van de laptop veel meer plezier beleven dan van een desktop. Je neemt hem mee naar je werk, op vakantie, enz.
http://www.lockergnome.com/truxter/2007/11/23/shopping-tip-pc-vs-laptop/

TIPS VOOR WEBWERKERS
FireFox: waarom zien sites er anders uit in Internet Explorer?

Iedere webmaster die zijn site weleens in Internet Explorer en FireFox heeft bekeken, zal ongetwijfeld verschillen hebben gezien tussen beide browsers. Hoe komt dit en hoe lossen we het op?
De HTML/CSS-syntax wordt beheerd door W3C, een organisatie waar veel bedrijven en organisaties lid van zijn. De W3C is echter geen internetpolitie die controleert of de richtlijnen toegepast worden.

Softwareproducenten die browsers maken proberen zo goed mogelijk aan te sluiten bij de richtlijnen van de W3C, maar zullen daarin niet altijd slagen. Ook willen sommige producten opties inbouwen die nog niet zijn goedgekeurd door de W3C, dit kan later problemen opleveren als bestaande functies afwijken van nieuwe richtlijnen.

Webmasters die niet coderen volgens de W3C-richtlijnen zullen beslist tegen problemen aanlopen als hun site op verschillende browsers bekeken wordt. Webmasters die veel naar een hack grijpen om zaken (o.a. browsercompatibiliteit) voor elkaar te krijgen, lopen vroeg of laat een keer tegen de lamp; bij het verschijnen van nieuwe browsers kunnen hacks heel verkeerd uitpakken.

Een voorbeeld: hieronder staan twee schermafbeeldingen die genomen zijn van een pagina in respectievelijk FireFox en Internet Explorer 7.
(de lezerz van de tekstversie verwijzen wij voor deze afbeeldingen naar de html-versie van deze editie, die je in het archief kan vinden)

De kopregel is een gewone < h1 > die binnen een kader gezet is. Wat meteen opvalt is dat de marges boven en onder de titel behoorlijk afwijken. Ook het lettertype en grootte wijken behoorlijk af. Elke browser heeft zijn eigen standaard instellingen.

De vakken eronder hebben allemaal een kader van 4 pixels, een padding (afstand tussen kader en inhoud) van 6px en een rechtermarge van 10px. De brede groene vakken hebben een width (breedte) van 195px en de smalle vakken een width van 120px. De W3C stelt dat 'width' de binnenmaat is van een block; de padding, border en marge vallen daar buiten. Internet Explorer pakt de marge, border en padding aan de binnenkant van de 'width', wat eigenlijk logischer is, maar niet volgens de gemaakte afspraken. Door de juiste 'doctype' (zie Web Succes Magazine 113) bovenaan een html-document te zetten, gedragen Internet Explorer 6 en 7 zich volgens de regels.

Vooral lettertypes, lettergrootte, regelafstanden, marges en paddings kunnen behoorlijk afwijken van browser tot browser. Sommige elementen zijn hier bijzonder gevoelig voor, zoals: h1, p, ul en ol. Wees daarom zorgvuldig en (her-)definieer alle eigenschappen die van invloed kunnen zijn op je vormgeving.

Vergeet nooit je site in meerdere browsers te controleren: Minimaal IE6, IE7 en FireFox. (Bob Broen van Alphamegahosting.com via Sjeef)

http://www.w3.org/
http://www.w3.org/Consortium/Member/List
http://www.alphamegahosting.com/wsm113.html#2.Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...EASY RESIZE
Windows - freeware
Waarom zou je een uit de kluiten wassen beeldbewerker moeten installeren om je foto's te bewerken, als het enige wat je echt wil doen enkel vergroten of verkleinen is? Dit progje doet extact dit, en niets meer en niets minder. (Bron: Wim W)
http://www.easy-resize.at/

TOON KLASSIEKE MENU'S EN WERKBALKEN OP RIBBON VAN MICROSOFT OFFICE 2007
Windows - shareware
Gefrustreerd door eindeloze zoekt naar functies op de Ribbon? Download and install this software to bring back the familiar menus and toolbars to Microsoft Office 2007. Download en installeer deze software om terug de vertrouwde menu's en werkbalken voor Microsoft ® Office ® 2007. The software allows you to work with Office 2007 as if it were Office 2003. De software biedt u de mogelijkheid om te werken met Office 2007 als ware het Office 2003. Deze software omvat Classic Menu voor Word, Word, Excel, Excel, Access, Access, Icon van Outlook Outlook and Outlook en PowerPoint 2007 . Alle voor de nieuwe functies in Microsoft Office 2007 zijn toegevoegd in het hoofdmenu, de Standard Toolbar en Formatting Toolbar.
Er is een probeerversie die 15 dagen loopt. Na die looptijd kan je de software verwijderen. Aankopen kost ongeveer $30.
Ik heb het zelf uitgetest, en als 2003-verslaafde vind ik het héél goed [Lode V] [Engelstalig]
http://www.addintools.com/english/menuoffice/default.htm

ONLINE NEWSPAPER READER
Windows - 550K - freeware
Met dit progje kan je gratis meer dan duizend online kranten lezen, van over de hele wereld. Ook Belgische kranten zijn in het lijstje opgenomen. (Bron: Wim W)
http://online-newspaper.org/

ACTUALDOC STANDARD
WIndows all - 4 MB - freeware
Bij Windows heb je een lijstje met de recent geopende documenten, maar het kan beter. Je zou deze lijst namelijk moeten kunnen filteren op soort bestand. Dit progje zorgt ervoor dat Recent Documents verbeterd werd, en noemde het ActualDoc. Je kan hierbij op twee manieren zoeken naar een recent geopend bestand: rechts klikken op het systeembalk icoontje om lijsten op te vragen per categorie (documenten, internetdocumenten, afbeeldingen, enz). Of je kan dubbelklikken op het icoontje wat het programma volledig opstart.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,62019/description.html?tk=nl_ddxdwn

MSD ORGANIZER: JE PERSOONLIJKE INFORMATIE BEHEREN
Windows all - 5,34 MB - freeware
Een PIM (personal information manager) die een kalender bevat, alarmen, takenlijstje, contacten, dagboek, budget, enz. Bovendien bevat deze software een tekstverwerker, een tool om backups te maken en terug te zetten, een viewer voor foto's, een rekenmachine. Handig!
http://www.msdsoft.com/eng/download.htm

KEYFINDER THING: PRODUCTSLEUTELS TERUGVINDEN
Windows ME/NT/2000/XP/2003 - 195k - freeware
Met dit progje kan je de serienummer of de productnummer van software terugvinden die op je pc geïnstalleerd is. En daarmee willen wij je niet aanmoedigen om illegale software te gaan downloaden, maar het kan nu eenmaal zijn dat je de software op een nieuwe pc wil overzetten, maar de verpakking met de productsleutel niet meer vindt.
Met dit progje kan je dus die sleutel terugvinden van verschillende producten (de lijst wordt op de site van de maker vermeld).
http://www.zdnet.de/downloads/prg/8/9/en10491989-wc.html

BLENDER 3D: DRIEDIMENSIONALE AFBEELDINGEN ONTWERPEN
Windows - Linux - Mac - Engels - Freeware
Met dit progje kan je echt je gang gaan in de 3D wereld. De sofwtware was vroeger enkel tegen betaling te krijgen, maar zit nu onder een GPL-licentie. Je kan driedimensionale afbeeldingen ontwerpen vanuit verschillende beeldformaten, waaronder JPEG, PNG, IFF, GIFF, MOV.
http://www.blender.org/
http://www.linuxfocus.org/Deutsch/July2003/article305.shtml

CONNECTEDTEXT: WIKI'S MAKEN
Connected Text: organiseer je teksten
WIndows - 9,6 MB - shareware
Het principe van de wiki wordt in dit progje toegepast om projecten te maken op je eigen computer - een uitstekende tool voor schrijvers, onderzoekers, mensen die bijvoorbeeld help-bestanden moeten aanmaken voor software, enz.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,67733/description.html?tk=nl_wbxdwn

CAMFROG
Win2000/XP/Vista - 4,9 MB - freeware
Met dit progje wordt chatten nog leuker: je kan speciale effecten toevoegen aan je camerabeelden; let wel: verschillende effecten zijn voorbehouden aan de betalende Pro-versie van dit progje.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,68115/description.html?tk=nl_ddxdwn

GOOGLE AJAX ZOEK API

Google heeft een nieuwe AJAX API uit, die je erg simpel kan integreren op je webpagina of blog, en daarmee zoekresultaten naar bijvoorbeeld nieuws kan integreren in deze paina. Je kan de oriŽntatie van de balk op je blog naar je eigen smaak aanpassen, hoeveel resultaten er getoond worden, de zoektermen, enz. (Bron: Wim W)
http://www.google.com/uds/solutions/newsbar/index.html

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....


Door een gebrek aan tijd zijn wij er deze week helaas niet aan toegekomen om de post van onze lezers te beantwoorden. Onze excuses!
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Worstel nooit met een varken:
je wordt allebei vuil, maar het varken houdt daarvan.
- oud gezegde -