Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 29/7/2007 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 11
Nummer 526 van 24/11/2007Gegroet lezer,

Deze week is er iets minder nieuws te melden, voornamelijk doordat het in de VS Thanksgiving is, je weet wel, het feest waarbij menige kalkoen sneuvelt en opgevuld geraakt, om daarna de Amerikanen te vullen. Heel wat nieuwsdiensten deden gewoon het deurtje dicht - iets wat jaren geleden ondenkbaar geweest zou zijn. Maar gelukkig hebben wij toch nog enkele leuke en interessante berichten voor jou kunnen vinden.

Deze week hebben wij een verrassing voor onze lezers. Wij hebben het in een van onze artikels namelijk over de virtuele wereld van Taatu - een soort Second Life, maar dan in onze moedertaal: er wordt voornamelijk Nederlands en Frans gesproken, en eerder gericht naar jongeren. Om de internauten aan te moedigen om eens kennis te maken met Taatu, hebben de mensen achter Taatu ervoor gezorgd dat je een speciaal welkomstgeschenk krijgt wanneer je je aanmeldt in Taatu met een bepaalde code - die je uiteraard in het artikel terugvindt. Proberen maar, zouden wij zo zeggen!

We wensen je in elk geval veel leesplezier toe, en hopen je bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
WIKIA SEARCH: EEN BLIK ACHTER DE SCHERMEN
Elf maanden geleden heeft de stichter van Wikipedia, Jimmy Wales, voor het eerst gesproken over zijn visie voor een zoekmachine die niet door computers en algoritmes aangedreven zou worden, maar door mensen. Sindsdien was het stil - het enige wat er bewoog was een e-mail discussielijst, en het feit dat Wikia, het commerciŽle bedrijf dat Wales tevens opgericht had, Grub had overgenome van Looksmart - Grub is een webcrawler.
Wales had toen beloofd dat Wikia Search nog dit jaar gelanceerd zou worden, en hij lijkt zijn woord te gaan houden. Wales heeft namelijk de eerste screen shots getoond van zijn nieuwe project - althans, zo weet Matthew Buckland te melden, en het zou gebeurd zijn ter gelegenheid van een presentatie in Zuid-Afrika.
Volgens Wales is het grootste gebrek waaraan zoekmachines zoals Google lijden hun gebrek aan openheid: zij willen niet verklappen op welke basis, welke algoritmes zij gebruiken, om sites te klasseren. Wat sterk in tegenstelling is tot de Open SOurce beweging, die openheid biedt over software en diensten. De kritiek op zoekmachines zoals GOogle is niet nieuw; wij hebben in het verleden al vaker geschreven over de eigenzinnige manier waarop Google sommige tactieken om hoger geraken in de zoekresultaten ongenadig afstraft, en andere oogluikend toelaat.
Wij zijn in elk geval benieuwd naar deze nieuwe zoekmachine!
http://www.techcrunch.com/2007/11/16/get-ready-for-wikia-search-first-screen-shots-shown-in-south-africa/
http://www.matthewbuckland.com/?p=359

STAKING IN FRANKRIJK: TELEWERKEN IN DE KIJKER
Je hebt het allicht gehoord in het nieuws: in Frankrijk staakt het openbaar vervoer, en de staking zou nog wel eens enkele dagen kunnen duren. Eén dag staking, dan neem je verlof, maar als zo'n staking verschillende dagen duurt, dan zoek je naar alternatieven. En dan blijkt het internet een welkom alternatief te zijn, met name telewerken.
Uiteraard is dat niet voor iedereeen mogelijk - een arbeider die een bepaalde manuele taak moet uitvoeren in een fabriek, zal die niet zo gemakkelijk kunnen uitvoeren van thuis uit. Maar een medewerker van een call-center, een bediende op een kantoor die bepaalde taken op de computer moet uitvoeren, programmeurs die werken aan een toepassing: dat zijn taken die idealiter uitgevoerd kunnen worden met telewerken.
Uiteraard vereist dit een verhoogde beveiliging van de extranetten, vaak via VPN (virtual private netwerk, een speciaal beveiligd kanaal dat via het normale internet verloopt), en ook een betere opvolging van de dossiers. Bij Journal Du Net lees je hoe sommige bedrijven concreet met deze staking omgaan. Om lessen uit te trekken, voor de dag dat ons landje getroffen zou worden door zo'n stakingen!
http://www.journaldunet.com/solutions/acteurs/analyses/07/1116-societes-informatiques-pendant-la-greve.shtml

NIEUWSTE ZUNES NOG ALTIJD NIET VRIJ VAN SCHOONHEIDSFOUTJES
Terwijl Europa nog altijd op zijn Zune-honger moet blijven zitten, kent Amerika al een nieuwe reeks toestellen. En het wordt wel vaker gezegd van Microsoft: wanneer het zich op een nieuwe markt begeeft, dan is het eerste product benedenmaats (zie maar Internet Explorer 1, dat het helemaal niet kon opnemen tegen Netscape), maar bij versie 3 zit je zo ongeveer aan een product dat het niet alleen kan opnemen tegen de concurrentie, maar die zelfs doet verbleken.
Microsoft zit nu met zijn Zune zo ongeveer tegen versie 3 aan. Volgens de eerste berichten is die erg gebruiksvriendelijk, en werden o.a. de regels voor het "squirten" (spuiten) van songs naar je vrienden versoepeld. Er zit ook een nieuw systeem in om het touch-pad te bedienen, dat de concurrentie aankan met het klikwieltje van Apple. Zune Social, het onderdeel met de rare naam, zou nu ook tags bevatten, die het mogelijk maken om online gelijkaardige artiesten te vinden, en op termijn zou kunnen uitgroeien tot een soort Last.fm, en zou je deze resultaten zelfs kunnen verwerken in je pagina bij Facebook of MySpace. En dan... tja, dan valt het plaatje op zijn plaats, en begrijp je waarom The Social zijn naam gekregen heeft...
Nog even dit: uiteraard kent ook deze versie van de Zune zijn kinderziektes, zoals BetaNews weet te melden - DRM systemen die in het honderd lopen en verhinderen dat je songs kan downloaden van de Zune Marketplace bijvoorbeeld. Maar dat kan niet verhinderen dat de Zune ondertussen een stabiel product geworden is, dat stilaan uitgroeit tot een te duchten concurrent van de iPod.
http://www.betanews.com/article/Some_Zunes_being_antisocial_due_to_glitches/1195160206
http://www.pcworld.com/article/id,139519/article.html?tk=nl_dnxnws

VERSLEUTELING BEVAT EEN ACHTERDEURTJE VOOR DE VEILIGHEIDSDIENST?
Voor geheime diensten en de nationale veiligheid is een goed werkende versleutelingsdienst een ware ramp - want dan kunnen deze speurders niet meer de documenten doorzoeken die terroristen en misdadigers slim versleuteld hebben. En daarom zou het wel eens kunnen zijn dat, zoals in dit artikel van Ars Technica beweerd wordt, de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA een achterdeurtje inbouwt in de algoritmes die willekeurige getallen genereren bij de versleuteling.
Wij gaan je niet vervelen met allerlei wiskundige feiten, daarvoor verwijzen we jou naar Ars Technica. Wat wij eruit begrepen hebben is dat de hele versleuteling draait rond een reeks getallen, maar dat de oorsprong van die getallen niet zeker is; als zij afkomstig zouden zijn van de NSA, dan is het inderdaad goed mogelijk dat deze geheime dienst een achterpoortje ingebouwd heeft!
http://arstechnica.com/news.ars/post/20071117-security-experts-nist-encryption-standard-may-have-nsa-backdoor.html

==========================ADVERTENTIE======================

=============================================================

AMAZON: HET BEDRIJF DAT DE BURGER LEERDE E-LEZEN?
Jeff Bezos, de directeur van de online boekenwinkel Amazon heeft al de betere boekenwinkel gebouwd, online te verstaan. Hij meent nu ook het boek zelf te kunnen verbeteren, althans de verpakking: geen papier meer, maar een toestel, de Kindle.
Nu bestaan er al langer toestellen die de boeken moeten vervangen, de e-readers. Het principe is prachtig: op één toestel kan je honderden boeken opslaan; je kan boeken downloaden via het internet, waardoor zij veel goedkoper zouden zijn. Je kan bookmarks maken, woorden opzoeken, enz. Maar tot nu toe zijn deze e-readers nog niet echt ingeburgerd geraakt. Ligt het aan de e-reader zelf? Dan zou de Kindle wel eens voor de doorbraak kunnen zorgen, omdat de interface zo gebruiksvriendelijk is, haast geen batterijen verbruikt, en volgens kenners een van de beste readers is die tot nu toe uitgebracht werden.
Maar misschien is het niet de reader, maar het concept zelf: mensen behandelen boek nu eenmaal met veel eerbied, zetten die in rekken om een bibliotheek uit te bouwen, en herlezen die, jaren later, nog opnieuw. Een liefde die je niet kan stoppen in die e-reader: je hele bibliotheek zou in dat ene toestel zitten.
En, als je het mij persoonlijke vraagt, is er nog een bezwaar tegen zo'n reader: ik lees visueel. Er is voor mij een linker- en een rechterpagina die in mijn geheugen geprent worden; teksten associeer ik met de plaats waar ik deze woorden zag. En boeken horen voor mij in een boekenrek, met een omslag, een afbeelding op de omslag, een reeks van favoriete boeken die met de jaren aangroeit... Een e-reader zie ik me nog niet meteen kopen om boeken te lezen. Maar ja, jaren geleden had ik ook bergen lp's en nu is al mijn muziek digitaal, staat op mijn pc...
Een gedetailleerde blik op de e-Kindle vind je bij Webware
http://www.newsweek.com/id/70983
http://www.webware.com/8301-1_109-9820070-2.html

YAHOO DREIGT: RESULTATEN IN EUROPA MOETEN BETER!
De medewerkesr van Yahoo hebben vanuit het hoofdkwartier nog tijd gekregen tot het eerste kwartier van 2008 om de slechte resultaten van de Europese afdelingen op te krikken - of die gaan onherroepelijk dicht, of worden verkocht.
Een van de diensten die met sluiting of verkoop bedreigd worden, is Kelkoo, de dienst waar je prijzen en producten kan vergelijken. Yahoo heeft deze site drie jaar geleden aangekocht. Wij meenden dat die het prima deed, want wij maken er zelf vaak gebruik van, maar ja, wij kunnen ook de portemonnaie niet maken van de site...
Yahoo heeft momenteeel slechts een aandeel van 3,2% in de zoekmarkt in Europa, tegenover 18% in de VS, en 14% wereldwijd. De oorzaak van dit falen mag wellicht gezocht worden in het feit dat Yahoo niet echt plaatselijke content brengt. Dit in tegenstelling tot bedrijven zoals MySpace en Google, die wél plaatselijke content brengen. Yahoo is zich hiervan bewust, en ook van het feit dat het in de laatste maanden verschillende tools uitgebracht heeft die niet echt met elkaar praatten. Het wil daar nu wat aan doen, en in de komende maanden zou je aanzienlijke veranderingen moeten kunnen merken.
Deze frisse wind die door Yahoo waait wordt veroorzaakt door de komst van Toby Coppel, die sinds kort het nieuwe hoofds is van de Europese business afdeling van Yahoo. WIj zijn alvast benieuwd naar de veranderingen!
http://www.msnbc.msn.com/id/21869332/

HULU: GEEN SPEK VOOR ONZE BEK
Een van de nieuwe spelers om tv aan te bieden op het intenret is Hulu. Wij waren er dan ook als de kippen bij om ons aan te bieden als bèta-tester, en na enkele weken geduld kregen we vandaag een mailtje dat wij toegelaten waren. Snel ernaartoe, om meteen het water in de mond te krijgen van het aanbod: niet alleen Saturday Night LIve, maar ook Heoes, House, The Office, 24, The SImpson, en dat alles met volledige episodes!
Helaas geldt ook hier weer: het aanbod is enkel voor de Amerikaantjes. Bij elke film die wij aanklikten om te downloaden, kregen we de melding "deze film mag helaas niet vertoond worden in uw regio". Tja, dat hadden ze ons dan ook meteen bij het aanmelden kunnen vertellen!
http://www.hulu.com/

CYBERPESTEN: EEN PROBLEEM WAARMEE JE MOET LEVEN?
Een erg interessant artikel over het probleem van het cyberpesten vonden wij bij The Age. Want daarin wordt gesteld dat pestgedrag op school waarbij aan haren getrokken wordt en een robbertje gevochten wordt, mag rekenen op een reactie van het onderwijzend personeel. Maar gebeurt dat pesten in de virtuele wereld, dan krijgen de kinderen vaak de boodschap dat het allemaal niet zo erg is, en dat ze er maar mee moeten leren leven.
Het artikel vertelt over een tiener die een sms kreeg van een klasgenoot, waarin een dreigement stond. En het onderwijzend personeel van de school vertelde haar dat daar nu eenmaal niets aan te doen was, omdat zij "een mooi blond meisje is". Net alsof dat een vrijgeleide mag zijn om meisjes te pesten...
Cyberpesten komt helaas steeds meer voor. 16% van de kinderen in AustraliŽ zegt dat ze er al mee te maken gehad hebben, via het internet, en 14% via het mobieltje. En omdat cyberpesten, net zoals het hele internet, geen grenzen kent, kan het gebeuren waar, en wanneer ook. In AustraliŽ is men er gelukkig mee bezig - wat je kan nalezen in dit erg interessante achtergrondartikel.
http://www.theage.com.au/news/technology/cyber-intimidation-and-the-art-of-bullying/2007/11/18/1195321595404.html

TAATU: HET VIRTUELE WERELDJE WORDT MUZIKAAL!
Onze jeugdige lezers zullen allicht Taatu kennen, een virtuele wereld waarin zij een eigen kamertje kunnen maken, bevolken met hun eigen spullen, en vrienden maken. De wereld is erg leuk uitgebeeld, met cartoonachtige figuurtjes, en zal het jonge volkje zeker en vast kunnen bekoren - zij kunnen samen dingen doen zoals bijeenkomen in een kamer en dan (virtueel) dansen op een bepaald nummer, enz.
Die multimedia werd verleden week nog uitgebreid, en wel dankzij een samenwerkingsakkoord dat afgesloten werd met Universal Music BelgiŽ. Maar liefst de hele muziekcataloog van Universal Music zal voortaan in streaming formaat beluisterd kunnen worden door de inwoners van Taatu. EN bovendien komen er regelmatig sterren die behoren tot de platenstal van Universal Music langs in Taatu, zodat de inwoners met hen live kunnen chatten.
Wij hebben trouwens nog een leuke verrassing voor onze lezers (en hun spruiten!). Wie zich inschrijft in de virtuele wereld, en daarbij de code PTAATUUM ingeeft, krijgt meteen een leuk welkomstgeschenk!
Deelname aan de virtuele wereld van Taatu is gratis; de bewoners kunnen wel spulletjes aankopen, en dat kost geld (Tats). Maar probeer deze virtuele wereld zelf eens? Het leuke eraan is dat hij plaatselijke roots heeft, en zijn bezoekertjes voornamelijk uit BelgiŽ, Frankrijk, en Nederland komen - en er dus Nederlands en Frans gesproken wordt. Waar het samenleven in de echte wereld moeilijk wordt, lukt dat fantastisch in de virtuele wereld!
http://www.taatu.com

SOCIALE NETWERKEN EN HUN OVERLAPPING
Een tweetal weken geleden heeft Google een nieuwe toolset uitgebracht voor een open platform, OpenSocial, waarmee sociale netwerken hun databases en gebruikers met elkaar zouden moeten kunnen linken - al lijkt dat ons een doel op lange termijn, en is de bedoeling op korte termijn dat programmeurs hun progjes slechst één keer moeten schrijven, waarna het in elk van die sociale netwerken zou kunnen draaien.
Ondertussen hebben verschillende sociale netwerken al verklaard dat zij OpenSocial zullen ondersteunen, maar het is interessant om even stil te staan, zoals Ken Rutkowski deed, bij de overlapping van deze sociale netwerken. Het lijken op het eerste zicht maar droge cijfers, maar het toont wel aan dat sociale netwerken een mengelmoes zijn, en erg afhankelijk van trends: vandaag is MySpace "in", en morgen is het "out", en is Facebook "out" - of lopen wij al een aflevering achter, en is Ning , de netwerksite waarbij gebruikers hun eigen sociaal netwerk kunnen aanpassen, nu "in"?
- 20% van de MySpace leden zijn ook lid bij Facebook
- 64% van de Facebook leden zijn ook lid van MySpace. Een asymetrie die verklaard wordt door het feit dat MySpace drie keer meer unieke bezoekers heeft dan Facebook, en al enkele jaren langer bezig is.
- Bebo, Hi5 en Friendster delen meer dan 49% van hun leden met MySpace
- Plaxo, Salesforce en Viadeo dleen meer leden met LinkedIn (het grootste professionele sociale netwerk) dan met Myspace of Facbeook
- LinkedIn deelt dan weer 42% van haar leden met Facebook, en 32% met MySpace.
En tot slot: momenteel hebben volgende sociale netwerken verklaard dat zij al meedoen aan OpenSOcial: Engage.com, Friendster, hi5, Hyves (Nederlands!!) imeem, LinkedIn, MySpace, Ning, Orcle, Orkut, Plaxo, Salesforce.com, SIx Apart, Tianji, Viadeo, Xing.
Interessante cijfers die je bij Kenradio terugvindt (registratie vereist)
http://www.kenradio.com/content/view/1145/1/

KINDLE VAN AMAZON: 3G NETWERKEN KRIJGEN NIEUWE DIMENSIE
Wij hebben het eerder deze week al gehad over de Kindle, de e-reader, oftewel digitale boeklezer van Amazon, waarmee je digitale boeken kan downloaden en op het toestel lezen, en waarbij gebruik gemaakt wordt van e-inkt.
Welnu, wat wij toen niet vermeld hadden is het feit dat de manier waarop deze digitale boeken op de reader belanden eigenlijk toch wel revoutionair is. Want het gaat om draadloze downloads, via een speciaal netwerk dat Amazon opgezet heeft.
Dat wil zeggen dat de gebruikers van de Kindle niet alleen boeken kunnen selecteren en downloaden, maar zich ook abonneeren op kranten, magazines, blogs, uiteraard tegen betaling. De kranten worden 's nachts geleverd zodat je ze 's ochtends kan lezen, en de blogs worden verschillende keren per dag ververst.
Uiteraard is dit aanbod enkel in de VS verkrijgbaar, maar het gaat ons om het concept: gewoon de reader 's ochtens opzetten, en automatisch je krantje kunnen lezen. Leuk, toch?
http://www.pcworld.com/article/id,139810/article.html?tk=nl_dnxnws

BLOGGERS EN JOURNALISTEN: NIET DEZELFDE REGELS?
The Inquirer haalt in een artikel uit naar bloggers, die niet dezelfde ethische regels aan de dag zouden leggen als journalisten. Het gaat om het feit dat journalisten vaak samen met hun eindredactie besloten om, uit sociale overwegingen, de naam van personen die betrokken zijn bij een verhaal niet te publiceren, iets wat de Engelsen "name and shame" noemen.
Volgens dit artikel zou er binnenkort geen nood meer bestaan aan een redactievergadering die over zulke zaken wil beslissen - want bloggers blijken vaak zo sluw in het achterhalen van gegevens, en zo laks in hun morele standaard, dat die gegevens toch gepubliceerd worden..
The Inquirer haalt het geval aan van een krant, die besloten had om de naam van een vrouw niet te publiceren, die zichzelf had voorgedaan als een tienerjongen op MySpace, en als dusdanig een andere tiener, Megan Meier, beledigd had. Megan pleegde daarop zelfmoord.
Een plaatstelijke krant vertelde het verhaal, en vermeldde erbij dat de vrouw de moeder was van een ex-vriendeje van Meier, zonder daarom de naam te vermelden. Maar enkele bloggers gingen op zoek naar meer achtergrond, vonden de naam van de vrouw, en publiceerden hem.
Nu, dit artikel lijkt ons veel te veel eer toe te kennen aan de "eerlijkheid" en "discretie" van de geschreven pers - vooral als je het over populaire uitgaven hebt als Story en co. Daar wordt immers niet al te veel getild aan de privacy van personen.. Een geval van de ketel die de pot verwijt dat hij zwart ziet?
http://www.theinquirer.net/gb/inquirer/news/2007/11/19/bloggers-kill-journo-rules

WIKI VOOR OBJECTIEVE PRODUCTTESTEN
Is de ideale formule voor productbesprekingen een wiki? Dat meent alvast een ondernemer uit de VS, die daarvoor ProductWIki opgericht heeft. Hiermee wil hij een verzameling collaboratieve besprekingen bijeenkrijgen, waarbij allerlei besprekingen van verschillende gebruikers tot één geheel versmolten worden. En om te vermijden dat die besprekingen tot een welles-nietes oorlog zouden ontaarden, moet elkeen die een bijdrage schrijft zowel het positieve als het negatieve van een artikel beschrijven. De lezers kunnen dan stemmen op elk plus en min punt, en als er een overeenstemming bereikt is, dan komt die mening in de Wiki.
Bovendien worden er ook verbanden vertoond tussen producten, hoe het ene product in relatie staat tot het ander, zodat je niet alleen kan stemmen op één bepaald product, maar ook kan kiezen tussen twee verwante producten, welke van de twee het beste is: A of B. Uit deze stemmingen wordt dan een rangschikking van producten opgemaakt, zodat je bijvoorbeeld weet welke e-reader het meeste stemmen krijgt van de internauten.
Een slim idee. Nu nog een Nederlandstalige uitvoering!
http://www.productwiki.com/
http://www.techcrunch.com/2007/11/21/productwikis-formula-for-unbiased-reviews/

eID PASSWORD LOCK
Tja, nu hebben wij met zijn allen een elektronische identiteitskaart. Maar wat zijn we ermee? Er zijn zoveel toepassinen beloofd, maar de enige die echt doorgedrongen zijn bij de burger is de online belastingaangifte via Tax on Web, en de elektronische loketten, on en off line. Er worden wel schuchtere pogingen ondernomen vanuit de privé-sector, zoals Seniorennet, die de eID heeft getracht te gebruiken om de senioren veilig te laten inloggen in de chatrooms.
Maar verder blijft het erg stil. En als wij dan een mailtje krijgen van een bedrijf, dat een slimme toepassing gevonden heeft voor een eID toepassing, dan willen wij jou dat niet onthouden. Het gaat om eID Password Lock, een programma waarbij je al je paswoorden veilig kan opbergen: ze worden versleuteld opgeslagen en kunnen enkel terug opgeroepen worden als de elektronische identiteitskaart ingevoerd wordt.
In een volgende versie zou daar nog een extra beveiliging bijkomen: dan zou ook de eID pincode verwerkt worden in de software. Eindelijk een toepassing waar de burger echt iets aan heeft!
De software is te verkrijgen op onderstaand adres, en kost 20 euro.
http://www.roadbyte.be/?eid=software&product=passwordlock

ONLINE VIRUSSCANNER OPENT DEUR VOOR MALWARE
Het zal je maar gebeuren: je laat online een scan van je computer uitvoeren, om zeker te zijn dat je geen malware aan boord hebt, maar juist door deze voorzorgsmaatregel te nemen breng je jezelf in gevaar.
Dat is althans wat het IT beveiligingsbedrijf eEye beweert: al wie in het verleend een online scan heeft laten uitvoeren door BitDefender, kan nu het slachtoffer worden van hackers. Die zouden de ActiveX controle, die op je computer geplaatst wordt om de scan te kunnen uitvoeren, kunnen misbruiken om via een buffer overload schadelijke code op je computer te kunnen uitvoeren. Daarvoor moet je dan wel eerst naar een website gelokt worden, waar zich een speciale code bevindt en de OScan.oxc.module aanroept. Die module, je hebt het al begrepen, mag eigenlijk alleen aanroepen worden door de BitDefender website, maar de beveiliging van de ActiveX module is ontoereikend.
De oplossing? Ofwel een nieuwe vrsie van deze ActiveX downloaden bij BitDefender, ofwel ActiveX uitschakelen in de IE browser.
http://www.bitdefender.com/scan8/ie.html
http://www.chip.de/news/c1_news_29539727.html
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


PEN ALS MOBIELTJE?
Mobiele telefoons kunnen erg slank en klein zijn. Maar deze, de pen-handy, klopt toch alle records. Al die techniek in zo'n klein omhulsel, het is een wonrder. De toetsen met de getallen zijn gegraveerd op een rijtje. En een derde van de stift moet als scherm dienen. De drukknop voor het in/uitschuiven van de vulling werd door de ontwerpeer omgetoverd tot bediening in de vorm van een wieltje. En die ontwerper dacht zelfs aan een uitsparing voor een micro-SD kaart.
Van ruimtebesparing gesproken, dat wel. Maar of het een practisch ontwerp is, daar hebben wij onze twijfels over: zo'n pietepeuterig klein schermpje bijvorobeeld, dat zien wij niet zitten. Maar wie een carrière ambieert als spion, zal wellicht wel gewonnen zijn voor zo'n mobiele pen!
http://www.chip.de/news/c1_news_29418068.html

SIEMENS GIGASET: DE STEKKER ERIN EN KLAAR?
Wil je een internetnetwerkje aanleggen of je laptop overal in huis of werkomgeving gebruiken, dan wordt meestal een kabels of Wifi gedacht. Overal kabels leggen is echter vaak niet zo handig. Wifi kan soms (door te veel of te dikke muren) ook niet altijd perfect werken. Maar er is een andere oplossing: gebruik het netwerk dat al in huis is, namelijk het elektriciteitsnetwerk.
Er zijn al verschillende powerline-adapters op de markt om dit netwerk ook te gebruiken voor data. Wij bekeken de Gigaset HomePlug AV 200 duo van Siemens. Deze powerline-adaptor kan 200 Mbit/s aan en is heel eenvoudig te installeren. De eerste adaptor sluit je aan op de router. En dan heb je via elk stopcontact internet. Dus de tweede adaptor sluit je aan op je PC of laptop. De detectie gebeurt automatisch. Je krijgt voor alle veiligheid van Siemens een individueel netwerk-ID en een dynamische 128 bit versleuteling van de data. Wil je meerdere PC's aansluiten, dan kan je nog losse adaptors aanschaffen. Dat is het, zo simpel als wat. Maar is dat zo?
We namen de proef op de som.
Even een les in elektriciteit. Heel vaak komt electriciteit de woning binnen met 380Volt (400V), en wordt dan gesplitst in drie groepen (fasen) van 220V (240V). Het is niet zeker dat alle stopcontacten in je huis op dezelfde fase zitten. Meestal is de splitsing bovenverdieping/gelijkvloers of noordkant/zuidkant of iets dergelijks.
De adaptors, aangesloten op stopcontacten in dezelfde fase gaven geen enkel probleem. Zaten ze in elk in een andere fase, dan gaf de adaptor aan door een geel of rood lichtje dat er mogelijk een slechte verbinding was. Surfen bleef evenwel mogelijk.
In sommige stopcontacten bleef de verbinding echter helemaal dood. Omdraaien van de adaptor gaf soms wel een verbinding.
We deden nog een andere test en sloten één van de adaptors aan op een stopcontact met een stoorfilter. Ook hier hadden we uiteraard geen verbinding. Gelukkig zijn stopcontacten met een dergelijk filter vrij zeldzaam.
Dus, alvorens je over gaat tot de aanschaf van een dergelijk powerline-adaptor, toch even eerst checken of je de stopcontacten die je wil gebruiken wel allemaal in dezelfde fase staan. In het andere geval zouden de adaptors, die overigens fantastisch werken, wel eens slechter kunnen werken, of zelfs helemaal niet.
De Siemens Gigaset HomePlug AV 200 heeft een adviesprijs van 159 Euro per duoset. [Paul Liekens]
http://gigaset.siemens.com/shc/0,1935,nl_nl_0_141918_rArNrNrNrN,00.html

OOK JE VIERVOETER VERDIENT EEN MP3 PLAYER!
Het Zuidkordeaanse bedrijf Innobitz heeft JooZoo uitgebracht - en sommige lezers zullen nu in lachen uitbarsten, want dat is een MP3 player voor onze trouwe viervoeter.
Het is een toestel in de vorm van een hartje, dat luidsprekers bevat, en met een afstandsbediening geleverd wordt. Wellicht zal het baasje zelf de muziek moeten kiezen voor zijn viervoeter. Het toestel moet echt wel bewijzen dat het baasje zijn viervoeter graag ziet: het hartje is versierd met 18 karaat goud - en moet zowaar 1.100 euro kosten!
Naar verluidt zou de JooZoo speciale muziek bevatten, die het welbehagen van de hond moet verhogen. Wij kunnen dat ook hoor, het welbehagen van onze hond verhogen - door hem de woorden "lekker beetje" in te fluisteren, of "we gaan wandelen!"...
http://www.chip.de/news/c1_news_29478599.html

ROBOTTEN EN KAKKERLAKKEN
Gisteren honden, vandaag kakkerlakken: netties wordt beestig! Vandaag gaat het om een studie die wetenschappers uitvoerden bij kakkerlakken, en waarbij zij robots gebruikten om kakkerlakken te overtuigen om dingen te doen die indruisten tegen hun instinct.
Het werd een experiment in druk van de andere kakkerlakken, gecombineerd met insectenkunde, robotica, en de patronen die afgeleid kunnen worden uit het gedrag van de insecten. Eerder deden onderzoekers al testen met bijenzwermen, die samenwerken, en dingen kunnen doen die niet door apart werkende bijen gedaan kunnen worden. Het speciale is dat wetenschappers nu aan een systeem bezig zijn waarbij simpele robotten elk hun eigen taak hebben, maar als ze samengezet worden, als een zwerm reageren en handelen. Meer daarover bij CNet.
http://www.news.com/Led-by-robots%2C-roaches-abandon-instincts/2100-11395_3-6218951.html?part=dtx&tag=nhl

OOK PS2 SPELLETJES KRIJGEN MOTION CONTROL
Blijkbaar heeft het succes van de Wii met zijn bewegingscontroller anderen aan het denken gezet - en uiteraard vooral de fabrikanten van concurrerende games en gamestoestellen. Het heeft in elk geval de Britse spelontwikkelaar in2Gmes ertoe gebracht om onder de naam RealPlay een reeks spelletjes uit te brengen voor de Playstation 2, die eveneens gecontroleerd worden door bewegingen met de controller.
Einde november worden er de eerste vier spelletjes gelanceerd: golf, pool, puzzlesphere, en racing. Elk van deze spelletjes krijgt zijn eigen game control, om de spelervarign zo realistisch mogelijk te maken. Zo krijg je bijvoorbeeld bij Golf een nagemaakte golfstick, die sensoren aan borod heeft, om de bewegingen van de stick weer te geven op het scherm. De overdracht van controller naar gameconsole gebeurt draadloos.
Een interessant idee, dat alvast de interesse voor de PS2 ferm kan aanwakkeren!
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=071121031
http://www.in2games.uk.com/


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be

Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Google brengt een bod uit op de 700 MhZ frequentie in de VS
http://news.inqbot.co.uk/cgi-bin1/DM/y/eBNS80NamRs0isw0EiUh0Ar

*** De vervuiling in China door afval van elektronica blijft maar stijgen
http://news.inqbot.co.uk/cgi-bin1/DM/y/eBNS80NamRs0isw0EiUi0As

*** MIT en Quanta werken samen aan een computer zonder enige hardware
http://news.inqbot.co.uk/cgi-bin1/DM/y/eBNS80NamRs0isw0EiUt0A4

*** USA Today snoeit in personeel van nieuwsredactie
http://news.inqbot.co.uk/cgi-bin1/DM/y/eBNS80NamRs0isw0EiU40Az

*** Verkoop Playstation 3 verdubbeld na prijsverlaging
http://news.inqbot.co.uk/cgi-bin1/DM/y/eBNS80NamRs0isw0EiVD0AI

*** Vista Service Pack I zal er helaas niet voor kunnen zorgen dat Vista echt sneller gaat draaien, zo zeggen waarnemers
http://www.pcworld.com/article/id,139796/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Vrijdag is het in de VS Thanksgiving Day - een dag die Black Friday genoemd wordt, omdat het een favoriet is van de hackers...
http://www.pcworld.com/article/id,139807/article.html?tk=nl_dnxnws

*** In Duitsland stapt operator Vodafone naar de rechter, omwille van de exclusiviteit die Apple afgesloten had met concurrent T-Mobile voor de iPhone.
http://www.pcworld.com/article/id,139798/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Fans van de Ang Lee film "Lust, caution" moeten inderdaad 'caution' uitoefenen: de illegale kopies van de film die op het internet circuleren zijn besmet met een virus.
http://www.pcworld.com/article/id,139799/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Apple vreest dat 'Boot Camp', de software waarmee je Windows kan draaien op een Mac machine, ertoe zou kunnen leiden dat programmeurs op termijn hun software niet meer gaan herschrijven voor de Mac
http://update.techweb.com/cgi-bin4/DM/y/hBFMs0GN8NU0G4S0FewE0EW

*** Spanjaards vinden de uitval van hun koning tegen de president van Venezuela, waarbij die gewoon "shut up" roept, zo amusant, dat ze hem als beltoontje willen.
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBUjQ0RjB3v0Jhb0P8Jk0E4

*** In het VK zijn ze er in geslaagd om twee cd-roms te verliezen met daarin de gegevens van 25 miljoen Britten, tot hun bankrekening toe
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/48754


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


INDISOUL
[World/Reggae] Van "wereldmuziek" gesproken - Reggae, dat oorspronkelijk toch afkomstig is van de Caraibische eilanden, gecombineerd met Indische woorden, en westerse beats. Het geheel is eigenaardig, maar toch leuk.
http://www.mp3.com/artist/indisoul/summary/

JOHNNY ASIA
[wereldmuziek] De man is afkomstig van het befaamde Woodstock; hij brengt een soort ambient gitaarspel, dat je als een achtergrondbeekje kan laten voortkabbelen. Echte melodie of lijn moet je niet verwachten, maar als stemmingsmuziek heeft het zijn verdienste. De man heeft echter meer in zijn mars, wat hij bewijst met het pure freestyle jazz "Punk Funk for Monk", en het "Anglo Flamenco", dat pure Flamenco is.
http://www.mp3.com/artist/johnny-asia/summary/

LOS NINOS DE LOS OJOS ROJOS
[Wereldmuziek] Een akoestische gitaar, Spaans, en rap, valt het te combineren? Ja, dat mag althans blijken uit de songs van deze band. De gitaar kan zelfs uitstekend dienen om het ritme aan te drijven. Drie aanraders om te downloaden.
http://www.mp3.com/artist/los-nif1os-de-los-ojos-rojos-nor/summary/

MAURO VOCONI
[Wereldmuziek] Deze basgitarist, op zijn 14e begonnen als autodidact, speelt een aardig melodietje weg. Het resultaat is mooi jazzy, alhoewel de opnamekwaliteit iets beter kon (de bassen zijn wat dof). Thanks my friends en Besty zijn twee goede nummers om te downloaden.
http://www.mp3.com/artist/mauro-voconi/summary/

MONDAE STONEHOUSE
[Wereldmuiek] Deze artiest isafkomstig uit de VS, en brengt sinds zijn 5e muziek uit. Teon geburikte hij daarvoor een accordeon,nu is het een mengeling van allerlei instrumenten. Knappe muziek, gratis te downloaden.
http://www.mp3.com/artist/mondae-stonehouse/summary/


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Nostalgie is niet meer wat het geweest is...
- oud gezegde -
De nieuwe oogstVAZY: ALLEZ!
Een prima e-zine, weliswaar in de taal van Molière. Maar wij solferenu elke dag sites op die in de taal van Shakespear geschreven zijn, dus waar om niet? Vazy is een magazine met Brusselse/Belgische roots, zonder complexen, met een perfecte layout, prachtige foto's, relaxe sfeer, eigenzinnige onderwerpen, die zowel van dichtbij als van het andere eind van de wereld kunnen komen. Kortom: wie een mondje Frans kent, zal hier zeker en vast zijn gading vinden! (Bron: Walking Men]
http://ns352290.ovh.net/Public/home.php
http://www.walkingmen.com/

AARON HOBSON
Nog een site die wij via Walking Men gevonden hebben, die van fotograaf Aaron Hobson. Zelden hebben wij zo'n beklijvende beelden gezien, die een donkere kant van de menselijke samenleving vertonen. Verval, ellende - het is even slikken.
Zijn foto's hebben in korte tijd erg veel aandacht gekregen in het buitenland, doordat hij het panoramische effect vanuit een originele hoek benadert: hij vertelt een verhaal. Je kan dan ook eerder van Cinemascapes spreken dan van panorama. Voeg daarbij nog het feit dat hijzelf ook een rol speelt in de foto's, en je krijgt echt wel een bevreemdende ervaring.
(Bron: Walking Men)
http://www.aaronhobson.com/
http://www.walkingmen.com/

CHECK ME IN: DE BESTE PLEK IN HET VLIEGTUIG
Dankzij deze site kan je bij 20 vliegtuigmaatschappijen en 350 luchhavens reeds inchecken, zodra je je ticket gekocht hebt. En bovendien kan je de stoel reserveren die jij graag zou willen hebben - aan het raampje, of juist middenin. (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.checkmein.eu/index_nl.html

VIBEAGENT: HOTEL ZOEKEN
Een uitstekende tool om een hotel te zoeken dat aan jouw voorkeuren beantwoordt: moet het romantisch zijn of gewoon zakelijk, of is de prijs van het grootste belang? Of wil je dat het hotel in een oudere wijk ligt, of een trendy wijk? Deze site gaat haar informatie halen bij verschillende andere hotelsites, en komt af met de juiste antwoorden. Zo kregen wij voor ons goedkoopste hotel in Antwerpen het Hotel Antwerp Billar Palace aan 51 $ per nacht. Allen daarheen! (Tip: Wim W)
[Taal: Engels`]
http://www.vibeagent.com/

SUPPORT SPACE: HULP, TEGEN BETALING
Je hebt het al meegemaakt: je hebt een probleem met je computer of met software, je lanceert een vraag in een forum, maar zit dagen en dagen te wachten op een antwoord. Je bent eventueel wel bereid om te betalen voor een oplossing - maar waar vind je de persoon die jou deze oplossing kan brengen?
Deze site wil bemiddelen tussen experts en vragenstellers. Hopelijk vind je zo de oplossing voor je probleem!(Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.supportspace.com/home/home.s2

LES FOODIES: SMAKELIJK!
Tja, we leven nu eenmaal in een tweetalig land, en je zal wellicht meer hebben aan recepte die in het Frans geschreven zijn, dan recepte in het Engels, die ingrediŽnten gebruiken die je hier niet vinden kan, en bovendien vreemde maten!
De site doet je meteen het water in de mond lopen: rode bonen met Mexicaanse saus, spaghetti a la carbonara, frietjes van polenta, geflambeerde garnalen met vodca, havermoutvlokkenkoekjes.... Mhhhmmmm!(Bron: WIm W)
[Taal: Frans]
http://www.lesfoodies.com/

WEBTVGO: LIVE TV
Een ongelooflijk uitgebreide bron van live videobeelden die je via het internet kan bekijken, of programma's die je on demand kan bekijken. Je hebt gewoon Windows Media Player nodig of RealPlayer, en je bent vertrokken. Voor BelgiŽ vonden wij onder andere live beelden vanuit de Senaat (maar op zaterdagavond is daar niets te bevelen - waarom dan beelden uitzenden? Weeral de zoveelste verspilling!) Ontdek zelf de verschillende kanalen. (Bron: Wim W-)
[Taal: Engels]
http://www.webtvgo.com/

GRATIS WEB EDITORS
Ook zonder veel geld kan je goede Web editors vinden op het internet - zowel om met de pure code te werekn, als met een WYSIWYG omgeving (what you see is what you get). Deze site bevat een handig lijstje met programma's die volkomen gratis zijn - alhoewel sommige enkel gratis zijn zolang je het programma gebruikt voor niet-commerciŽle doeleinden, of voor persoonlijk gebruik. Even nakijken dus! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://webdesign.about.com/od/freewebeditors/Free_Web_Editors.htm

GRATIS WEGGEVERTJES
Een site die je regelmatig moet raadplegen: elke dag is hier een progje gratis te downloaden, dat eigenlijk shareware is, en waarvoor je dus na de gratis proefperiode moet betalen.(Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://nl.giveawayoftheday.com/

AUSCHWITZ: HET VERHAAL VAN DE ANDERE KANT
De meeste beelden die we kennen van Auschwitz zijn die van ellende, van gruwel: een mensonterende dood die de mensen daar te wachten stond, mensen die eigenlijk niets verkeerds gedaan hadden, behalve het feit dat ze joods zijn. Maar er zijn ook andere beelden, gelukkige beelden, van de Duitsers die in deze kampen werkten, aten, muziek maakten, dansten.
Deze beelden kan je echter nooit bekijken zonder te denken aan die ander beelden, van mensen van elke menselijkheid ontdaan. Journal Du Net brengt een fotoreportage van deze "gelukkige" mensen. Om even stil van te worden.
[Taal: Frans]
http://www.linternaute.com/savoir/auschwitz-vu-par-karl-hocker/auschwitz-les-jours-heureux-des-bourreaux.shtml

ANIME UIT DUITSLAND
Wie dacht dat anime cartoons en filmpjes enkel uit Japan afkomstig konden zijn, denkt verkeerd: ook Duitsland kent er wat van. Bij Video 3000 vind je een prachtig filmpje,, gemaakt door enkele studenten. Een aanrader!
[Taal: ---]
http://video3000.de/

BALLEN GOOIEN
Een mooi staatlje van webontwerp: hier klik je links of rechts, en de figuur op de site reageert meteen, door met ballen te gooien. Erg mooi ontworpen, en een absolute aanrader.
[Taal: Engels]
http://www.beonlineb.com/click_around.html

VRIJDAG ANIMATIEDAG : EDDY WALLY
Eddy Wally goes Youtube ! Wow ! Hij veroverde naar eigen zeggen al de hele wereld en nu verovert hij Youtube (of is het Tjoe tjoe ?) met eigengemaakte filmpjes. Geweldig ! Uniek !
[taal : Nederlands] (Filover)
http://www.youtube.com/user/thevoiceofeurope

VRIJDAG FOTODAG : SPIDER AWARDS
De Black & White Spider Awards belonen de beste zwart-wit foto's met een Award. Op de site vind je in de "gallery" de verschillende genomineerden en winnaars van de vorige jaren : schitterende foto's.
[taal : Engels] (Filover)
http://www.thespiderawards.com/

VRIJDAG FILMDAG : WE OWN THE NIGHT.
OfficiŽle website van deze nieuwe misdaadfilm met Robert Duvall, Eva Mendes, Joaquin Phoenix en Mark Wahlberg in de hoofdrollen.
In de Belgische zalen sinds : 21 november 2007.
[taal site : Engels] (Filover)
http://www.sonypictures.com/movies/weownthenight/

BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė HUN OFFICIELE SITES
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

ZOHRA
Deze voormalige 2 Fabiola zangeres toert nu de wereld rond als DJ.
http://www.zohra.be/

LIEKE VAN LEXMOND
De weblog van deze Nederlandse actrice die o.a. te zien is in de TV-serie "Goede tijden, slechte tijden".
http://www.liekevanlexmond.nl/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lieke_van_Lexmond


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Leopard is likkebaardend mooi
Reikhalzend keken de Apple-fans uit naar de lancering van het nieuwe besturingssysteem Mac OS 10.5:...
http://www.ad.nl/multi-media/article1845032.ece
- PlayStation opent Gamecafe
Lekker met z'n allen gamen in de kroeg. Niet poolen of darten, maar computerspelletjes spelen...
http://www.ad.nl/multi-media/article1836562.ece
- Internetcursus helpt tegen depressie
TILBURG - Een internetcursus tegen depressieve klachten helpt vijftigplussers beter dan een groepstherapie. Dat is de uitkomst van een onderzoek...
http://www.ad.nl/diagnose/article1834615.ece?nscategory=topStoryA

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Portable Skype Travel Mouse
Eindelijk een telefoonmuis die er echt als een muis EN een telefoon uitziet. Je kunt hem zelfs als een mobieltje openschuiven om een nummer in te tikken.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=21537
- Windows Home Server
Microsoft heeft Windows Home Server gepresenteerd. Dit is eenvoudig te bedienen serversoftware voor gezinnen met meerdere PC's.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=20112
- Ook Dell komt met monitor PC
Dell volgt de trend die door Apple is ingezet, en komt - evenals steeds meer andere fabrikanten - met een pc die volledig in de monitor is ingebouwd.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=21532

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Bose maakt SoundDock draagbaar
Bose lanceert een draagbare versie van zijn populair SoundDock luidsprekersysteem voor de iPod. De SoundDock Portable wordt geleverd met een batterij en biedt dezelfde uitstekende geluidskwaliteit als de Ďvasteí versie
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3108
- Sony Cyber-shot T2: geen geheugenkaart meer nodig
Sony voorziet zijn nieuwste Cyber-shot fotocamera van een intern geheugen van maar liefst 4GB. Hierdoor is het bijna niet meer nodig om een geheugenkaart te gebruiken.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3106
- Lcd-monitor 17-inch voor kantoorgebruik
ACER - AL1723F: De AL1723F biedt optimale focus met moderne functies en een digitale interface.
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=11%A32007&newsid=5023

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Google, versiertoer voor de migratie naar Gmail
Google heeft hemel en aarde verzet om bedrijven ervan te overtuigen over te stappen op Gmail.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17482&style=34360
- Sun graaft haar datacenters in
Een datacenter opzetten in een voormalige Japanse koolmijn om de koeling te vergemakkelijken.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17476&style=34360
- Het internet binnenkort verzadigd?
Volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau Nemertes Research Group zou het internet wel eens verzadigd kunnen zijn tegen 2010, als de operatoren niet minstens 137 miljard $ investeren in infrastructuur om de capaciteit van de breedband te verhogen, wat dus het dubbele is van wat de marktspelers zelf gepland hadden.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17472&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Gmail nu met unieke URL
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/internet/gmail-nu-met-unieke-url.cfm
- PayPerPost bloggers door Google op de vingers getikt
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/internet/payperpost-bloggers-door-google-op-de-vingers-getikt.cfm
- Tip Vista: een log aanmaken van de Firewall
http://www.pcworld.be/nl/fiches/help-center/windows/tip-vista-een-log-aanmaken-van-de-firewall.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Hoe zijn het eigenlijk zijn metÖklikfraude?
Een paar jaar geleden was klikfraude een hot topic in de industrie. Maar sinds de geruchtmakende Ďclass-actioní rechtszaak tegen Google in 2006 (waarbij Google een akkoord bereikte en 90 miljoen USD betaalde) is het al bij al vrij kalm rond het thema. Al betekent dat niet dat klikfraude niet meer bestaatÖ
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5195
- Het is geen campagne. Wat is het dan wel? En wat moet het zijn?
Een sympathieke en kritische journalist merkte op een feestje met veel te luide muziek tegen mij op dat de Humo Radio campagne waarmee we bij ONE Agency een Mixx award binnen haalden eigenlijk geen campagne is. Mijn spontane, enigszins door te veel wijn gekleurde, reactie was de volgende: Een campagne, dat is toch zo iets waar je geld in steekt en vervolgens na twee maand in de vuilbak gooit? Wel, we zijn na twee maand gestopt, is dat dan geen campagne? Hilariteit alom.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5193
- The Parking Lot leert kinderen schrijven met webstek voor Pelikan
The Parking Lot heeft voor Pelikan een knappe campagnesite gebouwd die zich richt tot kinderen, leerkrachten en ouders onder de veelzeggende naam ikleerschrijven.be.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5180

*** SPEEDZONE
http://www.speedzone.be
- Nieuwe trailer Cloverfield
http://www.speedzone.be/artikel/1626_nieuwe_trailer_cloverfield.html
- Een hartverwarmend verhaal over Animal Crossing
http://www.speedzone.be/artikel/1627_een_hartverwarmend_verhaal_over_animal_crossing.html
- American Gangster
http://www.speedzone.be/artikel/1612_american_gangster.html

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Reacties in forum zinloos?
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=1917
- Disaster Recovery is een ramp
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=1916
- PlayStation Store op PC
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=1915

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Wii-versie Guitar Hero 3 bevat alleen monogeluid
Uitgever Activision heeft bevestigd dat de Wii-versie van Guitar Hero 3 enkel monogeluid bevat en zegt een oplossing voor het probleem te zoeken. Eigenlijk had het muziekspel Dolby Pro Logic II-geluid moeten voortbrengen.
http://life.tweakers.net/nieuws/50489/wii-versie-guitar-hero-3-bevat-alleen-monogeluid.html
- Transmedia werkt aan concurrent voor Office Live en Go...
http://life.tweakers.net/nieuws/50499/transmedia-werkt-aan-concurrent-voor-office-live-en-google-apps.html
- Epson en Philips koppelen fotoprinter aan tv
http://life.tweakers.net/nieuws/50496/epson-en-philips-koppelen-fotoprinter-aan-tv.html

De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautTIP: IS HET SAFE OM TIJDELIJK BESTANDEN TE WISSEN?
Deel 1: het ontstaan van tijdelijke bestanden
Wanneer je je harde schijf al eens bekeken hebt, dan zal je merken dat die vol staat met tijdelijke bestanden, die op den duur veel plaats gaan innemen. Maar kan je die tijdelijk (temp) bestanden wissen, zonder gevaar voor je systeem?
Wanneer je een programma opstart, dan zal het besturingssysteem dit programma in het geheugen nemen, en dus bestanden creŽren in de temp mappen. Ook wanneer een programma dingen doet, worden er tijdelijke bestanden aangemaakt - denk maar aan Word: er wordt een kopietje gemaakt van het bestand dat je aan het wijzigen bent, zolang je aan het werken bent aan dat document, om het altijd in zijn originele staat te kunnen herstellen. Als het programma netjes afgesloten wordt, dan worden die tijdelijke bestanden opgeruimd. Maar gebeurt er iets, en crasht je computer, dan blijven die tijdelijke bestanden achter op je harde schijf.
Ook bij het installeren van programma's worden er tijdelijke bestanden opgemaakt, die normalerwijze weer opgeruimd worden als het programma netjes geïnstalleerd kan worden, maar die, als er iets fout loopt, verweesd achtergelaten worden.
Morgen: Disk Cleanup gebruiken om temp bestanden te wissen

TIP: IS HET SAFE OM TIJDELIJK BESTANDEN TE WISSEN?
Deel 2: Disk Cleanup gebruiken om tijdelijke bestanden te wissen
In Windows zelf zit er een mooie opkuistool, Disk Cleanup. Die kan je op verschillende manieren oproepen:
- Klik Start / All PRograms / Accessories / System Tools / Disk Cleanup
- Klik Start / Run (uitvoeren) en tik in het invoervakje cleanmgr in, bevestig met OK
- Ga naar My Compuyter, klik rechts op de disk waarvoor je de opkuisoperatie wil uitvoeren, klik Eigenschappen/Properties, tabblaadje Algemeen / General, kies Disk Cleanup (Schijf opkuisen)
Morgen deel 3: programma's van derden

TIP: IS HET SAFE OM TIJDELIJK BESTANDEN TE WISSEN?
Deel 3: programma's van derden
Om de tijdelijke bestanden te wissen, kan je ook gebruik maken van progjes van andere softwarebedrijven. CC Cleaner is een van de beste tools, en het is gratis bovendien. Het kijkt niet alleen je computer na op temp- en weesbestanden, maar kijkt ook naar andere gegevens op je computer die je privacy bedreigen, zoals het lijstje met de laatst geopende documenten in ene programma, enz.
CC Cleaner kan gedownload worden op onderstaand adres. Het bevat ook de mogelijkheid om achtergebleven informatie in je Windows Register te verwijderen, maar vooraleer je dat doet, raden wij je toch aan om eerst een back-up te maken! (Bron: Chris Pirillo)
http://www.ccleaner.com/
http://chris.pirillo.com/2007/08/06/is-it-safe-to-delete-temp-files-2/

TIP: OUDE SOFTWARE VINDEN
Heb je ooit een progje gehad op je computer, dat je echt erg handig vond, maar dat je nu niet meer kan vinden op het internet? Of anders is er enkel een nieuwere versie te verkrijgen, die niet compatibel is met jouw pc.
Ga dan eens naar OldVersion.com, een site die downloadbare versies van honderden oudere progjes bijhoudt.
http://oldversion.com/
http://chris.pirillo.com/2007/11/19/how-to-find-old-software/

TIP VISTA: HOE IN SAFE MODUS OPSTARTEN?
De Safe Modus kan soms erg handig zijn als je sukkelt met computerproblemen, want dan wordt je computer opgestart met een minimum aan drivers. Afhankelijk van je computer kan je tijdens het opstarten de optie kiezen om in safe modus te gaan, maar als dat op jouw computer niet mogelijk is, dan moet je als volgt tewerk gaan:
- OPen het Run (uitvoeren) commando via de toetscombinatie windows+R
- tik in het dialoogvenster 'msconfig' in, klik op OK
- Neem het tabblaadje boot.ini
- kies je besturingssysteem
- Kies de Safe Boot optie (veilig opstarten)
- Klik op Minimal(minimaal) uit de lijst van de Safe Boot opties
- Selecteer de Boot log optie
- Bevestig met OK.Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html


Van alles halen, (bijna) niets betalen...ALBUMCOVER FINDER
WinXP / Mac OS X - shareware (11$)
De tijd waarop muziek op je computer enkel bestanden waren is al lang voorbij: je computer is een echt platenrek geworden. Vooral met de Coverflow van iTunes is het een hele belevenis om doorheen je 'platencollectie' te bladeren, en hoes na hoes van de cd's te bekijken. Maar dan moet je wel de hoesjes in huis hebben.
Dit progje helpt het om de ontbrekende covers op te sporen en te downloaden. Ook de informatie over de verschillende nummers kan je ermee vinden, plus besprekingen over het album, planning van de komende concerten, enz. (Bron: Wim W)
http://www.albumcoverfinder.com/

RADIO-BLOG: ZELF MUZIEK STREAMEN
Windows All - 358 K - freeware
Met dit progje kan je muziek vanop je website in streaming formaat doorsturen. Deze software is enkel voor internauten die een meer geavanceerde account hebben bij hun provider, want je moet de software naar je webserver kunnen kopieren. (Bron: WIm W)
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_23305436.html

PHOTOZIG: FOTO'S ORGANISEREN
Windows - freeware
Met deze software kan je de foto's op je computer en het internet beheren: je kan er foto album blogs van maken, dia's , films, muziek, enz. Na het uploaden van de foto's kan je erg simpel vrienden en familie verwittigen dat er wat nieuws te zien is, via e-mail. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.photozig.com/index.htm

LIVESWIF: ZELF FLASH FILMPJES MAKEN
Windows - freeware
LiveSwif is een p^rogje waarmee je Flash bestanden kan maken. Voorheen was het enkel te verkrijgen tegen betaling van 40$, waarna de maker het progje gratis ter beschikking stelde. Maar na een tijdje werd het stil rond LiveSwif - tot een fam het progje opduikelde en online zette, met het verzoek aan het originele LiveSwif team om zich te melden!
Het progje zelf lijkt ons wel redelijk oud, dus enige omzichtigheid is wel geboden. (Bron: Wim W)
http://www.liveswif.net/

PLASMAWORM: LEUK SPELLETJE
Windows All - 2,5 MB - freeware
Een spelletje met slechts twee controletoetsen, maar toch erg verslavend. Dit is eigenlijk een update voor het klassieke Apple II Worm spelletje waarbij jij een worm moet besturen die her en der objecten opeet, en moet voorkomen dat hij in botsing komt met andere objecten, inbegrepen zijn steeds maar aangroeiende staart. Fun verzekerd!
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,67853/description.html?tk=nl_ddxdwn

BETTER GMAIL: PEP JE GMAIL WAT OP!
WIndows 2000/XP - Firefox - freeware
Dit is een extensie voor Firefox die eigenlijk een verzameling is van verschillende Greasemonkey scripts waarmee je de mogelijkheden van Gmail fel uitbreidt, zoals bewaarde zoekopdrachten, icoontjes voor bijlagen, labels met kleuren, toetscombinaties (macro's), een filter assistent, enz.
http://www.download.com/Better-Gmail-2/3000-11745_4-10767628.html?tag=nl.e415

COMIC LIFE: LEUKE FOTO'S
Windows 2000/XP - 11,22 MB - shareware $24,9
Een leuke progje waarmee je je foto's kan omvormen tot stripfiguurtjes, zelfs een pagina in een stripboek: je kan de foto's op een pagina zetten in verschillende grootten, tekst toevoegen, en tekstballonnetjes, kleuren en andere afbeeldingen. Pret verzekerd!
http://www.download.com/Comic-Life/3000-12511_4-10767037.html?tag=nl.e415

VIDEOWEBSITEONDERSTEUNING
Met de software van Zamzar kan je videos converteren en opslaan van volgende videowebsites: YouTube, Google Video, Metacafe, en nog vele anderen.
Gewoon de videolink kopiŽren en plakken in de "Add URL"-box, door middel van de "URL file conversion page" ofwel met de "Zamzar web browser button" (enkel in Mozilla Firefox).
Hoe het in zijn werk gaat zie je in onderstaand filmpje. [Lode V]
http://www.youtube.com/v/-JgZ3_t3vjY&rel=0
http://blog.zamzar.com/2007/02/16/support-launched-for-youtube-video-conversion/ [Engelstalig]

VRIJDAG MACDAG: MIRO
Mac OS X 10.2 - 16,2 MB - freeware
Met dit progje kan je tv-kanalen en video bekijken in HD; het heeft een video manager, en een browser programma. Wanneer je Miro voor het eerst opstart, zal het progje doorheen de procedure helpen om de nodige instellingen te wijzigen en aan te passen.
http://www.download.com/Miro/3000-2200_4-10428289.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: TRANSMIT
Mac OS X 10.3 - 8,1 MB - shareware
Een uitstekend FTP-progje, waarmee je bestanden kan up- en downloaden naar je eigen website, of downloaden van websites van anderen. Bovendien is het progje erg gebruiksvriendelijk.
http://www.download.com/Transmit/3000-2151_4-10767148.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....


Lezer Bram heeft een suggestie:
<<<

Hallo, Hilde,

Ik lees Netties al jaren met veel plezier, maar er moet me nu toch iets van het hart: de door mij zeer gewaardeerde rubriek "Tee & Tee" wordt de laatste tijd gevuld met bijna uitsluitend tips met de titel "Slim omgaan met Vista". Ik, en velen met mij, gebruik nog steeds XP, naar volle tevredenheid overigens. Misschien kan er wat meer evenwicht worden gezocht in de keuze van Tip en Trucs? Ik zou het zeer op prijs stellen.
Overigens niets dan lof voor Netties; ik vind het een prestatie van formaat om iedere week weer een zo goed gevuld e-zine in elkaar te zetten.
Vriendelijke groeten,
Bram.
>>>

Antwoord van de redactie:
Dag Bram,
Bedankt voor de leuke commentaar, en ook voor de terechte kritiek. Het enige excuus dat wij kunnen aanvoeren is dat het niet zo simpel is om een bron te vinden voor de tips, en de site met tips voor Vista is echt wel uitgebreid...
Maar je hebt inderdaad gelijk: het werd wat eentonig. En kijk, wij luisteren meteen: in de volgende dagen krijg je enkele tips over andere onderwerpen voorgeschoteld!
Veel leesplezier,
Hilde
~~~~~~~~~~~~~~
~
Medewerker Lode heeft een correctie op een software die wij vermeld hebben:
<<<
Beste Hilde,
Kleine rechtzetting: Tune Up Utilities is géén freeware. Ik heb het op mijn pc staan: het is als het ware een Zwitsers mes, een optimaal proggie . Maar het kost 40 euro.

JUNK VERWIJDEREN VAN JE PC 3: TUNE UP UTILITIES
WinXP/Vista - 10,4 MB - freeware
Een duvel doe al op het vlak van het opkuisen van je pc en het verwijderen van overbodige bestanden. Ook het register krijgt een grote beurt, en bovendien wordt je systeem geoptimaliseerd. Plus je krijgt een overzicht van de programma's die opgestart worden bij het opstarten van je pc.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,30812-order,1-page,1/description.html
>>>>
Het weze gezegd!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
En lezer Harold heeft enkele antwoorden op de vragen die lezer Guy twee weken geleden stelde:

<<<
Vraag Guy:
==Hoe kan ik een spamfilter inlijven in windows mail bij vista?
Geen idee.

==Hoe kan ik nieuwsbrieven van u ontvangen?
Zal de redactie inmiddels beantwoord hebben.

==Is het beter om google te verwijderen van vista, ik heb de indruk dat hij alles te goed bijhoud wat kan gevaren in houden, daar het volledig gratis wordt aangeboden. Van de mail onder google ben ik zeer tevreden.
Via extra/Internet opties ev. blanco pagina instellen.

== Weet iemand buiten de website om hoe ik aan een driver kom van picture Mate?
Drivers voor PictureMate, een printer van Epson, zijn te verkrijgen via:
http://esupport.epson-europe.com/SupportHome.aspx?lng=nl-NL&data=0ccCGROWIYM58zV3pqc84W2LhUcmWnHiUk31CNK52sUU003D
Type etc. dient wel ingevoerd te worden.

Gr. Harold.

>>>
Bedankt, Harold, fijn dat er zo'n hulpvaardige lezers zijn!
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
De feiten zijn misschien wel interessant, maar niet relevant.
- oud gezegde -