Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 22/11/20076 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 11
Nummer 525 van 17/11/2007

Gegroet lezer,

Heb jij vanochtend ook zo genoten van dat prachtige uitzicht? Met onze neus nog rood en blozende wangen van het fietsen naar het station hebben wij in de trein onze ogen goed de kost gegeven - het was een waar plezier de velden te zien, bedekt met wit, het heldere landschap, de rozige en blauwe lucht met dde slierten wolken erin... Als je zo je dag beginnen kan, dan is het leven een echt feest!

Dit nummer krijg je allicht iets later dan je van ons gewend bent - enkele leden van de redactie zijn vrijdagavond namelijk naar een feestje geweest dat collega e-zine Radiovisie gaf ter gelegenheid van haar 10e verjaardag. Nogmaals onze felicitaties, aan alle leden van Radiovisie! Breng trouwens hun site eens een bezoek: hier vind je alles over de Vlaamse, Nederlandse en buitenlandse media, met de nadruk op radio.
http://www.radiovisie.eu

En dan nog dit: zoals elk jaar kan je momenteel bij collega e-zine Clickx stemmen voor de Site van het Jaar. Netties staat niet bij de kandidaten (een stille hint voor onze lezers om ons misschien volgend jaar eens aan te dragen als kandidaat?), maar je kan wel stemmen op verschillende andere steengoede sites. Doen!
http://www.sitevanhetjaar.be

Zo, dat was zeker en vast genoeg als intro. Wij wensen je veel leesplezier, en hopen je bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
MICROSOFT LOKT MENSEN NAAR LIVE SEARCH MET PRIJZEN
We zijn het allemaal ondertussen gewoon geworden: zoeken, dat doe je via Google. We vragen ons niet eens meer af of een andere zoekmachine beter is - de enige zoekmachine die we nog kennen is Google. Wat kan een concurrerende zoekmachine dan doen om de gebruiker toch te overtuigen om van zijn zoekdiensten gebruik te maken? Het financieel aantrekkelijk te maken.
Dat is wat Microsoft nu doet met zijn Live Search. Het heeft verleden week een mail gestuurd naar de gebruikers van Hotmail, en hen gevraagd of ze zin hadden om deel te nemen aan het "Live Search Trial Program". Daarbij krijgen de gebruikers "tickets" wanneer zij Live Search gebruiken - tickets die zij dan kunnen omzetten in allerlei prijzen, gaande van t-shirts, tot video spelletjes.
Je kan deze zet van Microsoft als de zoveelste uiting van een kapitalistische mentaliteit beschouwen bij de softwaregigant van Redmond, maar anderzijds is het nu eenmaal zo dat Microsoft, wil het haar Live Search zoekmachine verbeteren, afhangt van de feedback van de gebruikers. En als er geen internauten zijn die de zoekmachine gebruiken, hoe geraakt het dan aan die feedback?
http://arstechnica.com/news.ars/post/20071109-microsoft-hopes-live-search-prizes-will-bring-more-users-feedback.html

WEB VIDEO IS EEN ZEGEN VOOR DE TV-NETTEN
Steeds meer internauten kijken via het internet naar video - hetzij als download, hetzij in streaming formaat. Je zou verwachten dat de tv-makers deze evolutie met een bang hart bekijken, want de tijd die de internaut achter zijn pc doorbrengt, is tijd die hij niet aan de beeldbuis gekluisterd is.
Maar een nieuwe studie heeft aangetoond dat de tv-makers zich geen zorgen moeten maken: het bekijken van video online betekent inderdaad dat de internaut minder naar tv kijkt, maar degene die meer video online bekijkt, bezoekt meer de websites van de tv-makers, en bekijkt dus de tv-programma's nog wel, maar dan op een andere manier.
De studie hield tussen haakjes ook rekening met zowel de legale sites zoals ABC.com, als websites waar zulke tv-programma's illegaal te vinden zijn, zoals YouTube, tv-links.com, peekvid.com, en Bit Torrent sites. De studie toonde aan dat het klassieke bekijken van tv ongeveer met 5% daalde bij degene die online video bekeek, maar het totaal aantal uren dat tv-programma's bekeken werden verdubbelde bijna. Met andere woorden: 15 minuten minder voor de kijkbuis, maar een stijging tot meer dan vier uur online programma's bekijken, waarvan 1u45 doorgebracht werd op de sites van de netwerken zelf.
Een studie die de zenders hier in ons landje eens dringend mogen doornemen!
http://arstechnica.com/news.ars/post/20071108-study-proliferation-of-web-video-a-blessing-to-networks.html

ONDUIDELIJKHEID OVER CIJFERS RADIOHEAD
Je hebt het wellicht ook gelezen: de groep Radiohead heeft haar nieuwste album zelf via het internet uitgebracht, zonder toedoen van de platenmaatschappij. De gebruiker kon kiezen tussen een digitale download, waarbij hij zelf bepaalde wat hij ervoor betaalde, of een échte cd, in een luxe verpakking, tegen een vastgestelde prijs.
Een opmerkelijk initiatief, dat dan ook de wereldpers haalde. En uiteraard wou iedereen nadien weten: hoe reageerde de internaut op dit initiatief? Om te beginnen: piraterij blijkt een vastgeroeste gewoonte te zijn. Want alhoewel het album online verkrijgbaar was voor 0 dollar (ja, dat kon de internaut ook invullen!), bleek het album ook al gauw in het piraatcircuit beland te zijn (BitTorrent enz).
Verder bleek dat er geen duidelijkheid te krijgen viel over de echte cijfers: hoeveel mensen hebben het album van Radiohead gedownload, hoeveel hebben zij ervoor betaald? ComScore, een internet metriek bedrijf (dus een bedrijf dat internetverkeer meet) kwam met enkele cijfers af: 60% van de downloaders wou er geen enkele cent voor betalen, en er werd in totaal 6 dollar gemiddeld betaald per download. Amerikaanse gebruikers waren bereid meer te betalen dan anderen (gemiddeld 8,05 tegenover 4,64).
Maar toen kwam Radiohead op de proppen, dat zei: Neen, dat is niet waar. Exacte cijfers wou Radiohead niet vrijgeven, de groep wou enkel kwijt dat geen enkele outside organisatie echt accurate informatie zou kunnen hebben.
Een incident dat volgens sommigen bewijst dat het moeilijk is om internetverkeer exact te meten. Het is waar dat er vaak grote verschillen bestaan tussen openbare cijfers en de internet logs van een website. Maar dat mag volgens ons geen afbreuk doen aan de kracht van het internet, als adverteerplaats. Het internet is in onze ogen immers veel gemakkelijker te meten dan bijvoorbeeld radio en tv, die het moeten doen met steekproeven. Bij het internet heb je tenminste echte meetinstrumenten!
http://arstechnica.com/news.ars/post/20071111-radiohead-controversy-shows-limits-of-knowledge-in-an-information-age.html

WORD JIJ EEN STER IN LIFE IS LIVE?
Microsoft heeft verleden week de nieuwe versie van Windows Live boven het doopvont gehouden, na maandenlang in bèta testfase geweest te zijn. Die bevat naast Live Hotmail, Live Spaces en Live Messenger, ook nieuwe tools die je gratis kan downloaden. Zo kan je met Windows Live Photo Gallery online foto's bewerken; met Windows Live Writer kan je offline postings schrijven voor je blog, en voorzien van foto's en video's, om ze daarna met één klik te uploaden. Windows Live Mail is dan weer een mailclient die de aloude Outlook Express moet vervangen. Veel om uit te testen, dus rep je maar snel naar Get.live om al die (gratis!) software te downloaden.
Om de lancering van deze tools in de verf te zetten, heeft Microsoft beroep gedaan op het reclamebureau McCann Erickson, dat de campagne "Life is Live" bedacht. Het principe is als volgt: vanaf nu kan je een videoclip van jezelf uploaden naar de speciale Life Is Live website, waar anderen kunnen stemmen op de ingezonden fragmenten. De beste inzendingen worden gekozen, en krijgen dan elk vijf seconden live uitzending via hun webcam, tijdens een reclamespot die op 28 november op VTM, en op 29 november op RTL uitgezonden zal worden. Wie weet kom jij wel op tv?
Tussen haakjes: als een van onze lezers zelf aast op zijn "5 seconds of fame", en een inzending ingestuurd heeft, mag je het ons altijd laten weten - wie weet kunnen de andere netties-lezers jou wel helpen om beroemd te worden!
http://get.live.com
http://www.lifeislive.be

EVEN NADENKEN OVER GOOGLE
Tegenwoordig heb je zoveel dingen die je via Google online kan doen. Documenten beheren via Google Docs, e-mailen via GMail, filmpjes posten via YouTube, nieuws lezen via Google Reader. En zelfs, als je een eigen website hebt, advertenties plaatsen via Google AdSense, en hieruit inkomsten beuren.
Maar heb je er eigenlijk al stil bij gestaan dat al die diensten toegankelijk zijn via één paswoord? En heb je al eens het scenario overwogen dat je op een mooie dag wakker wordt en iemand jouw account en paswoord gekraakt heeft?
Een angstwekkend scenario dat op een nachtmerrie kan uitdraaien. Maar wat doe je in zo'n geval? Het bekende blog Google Blogoscoped stelde die vraag aan de lezers, en kreeg enkele antwoorden. Het kwam er eigenlijk op neer dat je niet veel kan doen - tenzij op zoek gaan naar een bevriende hacker, om de account terug te kapen. Het is immers erg moeilijk te bewijzen dat jij de eigenaar bent van het blog, de mail account, enz, omdat Google je nooit om een "echte" identificatie gevraagd heeft. Voor AdSense is dat wel het geval, want daar gaat het om geld, en je zal wellicht via de Google helpdesk je gelijk kunnen halen.
Om even stil bij te staan. De raad die wij je alvast kunnen geven: zorg ervoor dat je erg sterke paswoorden hebt - en dat je verschillende accounts aanmaakt voor de "fun" tools van Google, maar een andere account voor serieuze zaken, zoals AdSense!
http://blogoscoped.com/archive/2007-11-09.html#n38

MICROSOFT TRACHT ORDE TE SCHEPPEN IN GRIJS GEBIED
We leven in een tijdperk waarin er aandacht is voor een "groene" levenswijze: we moeten recycleren - van plastiek en blik, tot onze oude computers. Maar bij dat laatste ontstaat er vaak een grijs gebied. Want hoe goed het ook bedoeld kan zijn wanneer een bedrijf oude computers wegschenkt aan bijvoorbeeld een school, of verkoopt aan een bedrijf dat van onderdelen van verschillende computers "nieuwe" computers maakt: hoe zit het met de licentie om op deze computers Microsoft te draaien?
Een computer zonder OS kan een recyclagebedrijf zoals een kringloopwinkel immers aan de straatstenen niet kwijt: de gebruiker wil een bakje dat werkt, en waarmee hij meteen aan de slag kan. Vaak wordt er dan ook een illegale kopie van het Windows OS gezet op zo'n gerecycleerd bakje, waarbij de winkelier ervan uitgaat dat hij niets fout doet, omdat de oorspronkelijke computer of computers, die hij aangekocht of gekregen heeft, wel degelijk een legitieme licentie hadden. Wat dus niet waar is: een licentie is persoonlijk.
Microsoft wil nu orde scheppen in dit grijze terrein, en heeft MAR bedacht, wat staat voor Microsoft Authorized Refurbisher. Daarbij kunnen OEM's (original equipment manufacturers) die oude computers terug aankopen en verwerken, groothandelslicenties aankopen voor het Windows OS, waardoor zij aan lage prijs een Windows OS kunnen stoppen in hun gerecycleerde bakjes.
Slim bekeken van Microsoft, zullen cynici zeggen - want zo kan Microsoft twee keer een licentie verkopen voor eenzelfde pc...
http://www.pcworld.com/article/id,139493/article.html?tk=nl_dnxnws

MALWARE EN SPYWARE: HET WEKELIJKSE HORROR ARTIKEL
Gezond ronddolen op het internet wordt steeds moeilijker - het aantal gevaren dat ons beloert neemt stormenderhand toe. Zo weet het SANS Internet Storm Center te melden dat het aantal websites dat met malware besmet is, nu gestegen is tot 66.000. Het goede nieuws is dan wel dat de meeste antivirusproducten van daag de dag de malware kan tegenhouden die tracht zich op jouw pc te installeren als je zo'n site bezoekt. Nu zou het gaan om een script, oorspronkelijk afkomstig van yl18.net. Een vorig script kon zo'n 200.000 websites besmetten, en het huidige script vertoont er veel gelijkenis mee. En het zijn niet enkel kleinere sites die met de malware besmet raken - zelfs een grote Indische nieuws- en portaalsite had het zitten. (1)
Maar nu moet je niet denken dat je veiligheid en privacy enkel in gevaar gebracht wordt door hackers en andere onverlaten - tegenwoordig blijkt er een trend te bestaan waarbij partners elkaar via allerlei spyware bespioneren. Vaak gaat het om geliefden die vermoeden dat de ander hem of haar ontrouw is, en tracht de gangen van de ander na te gaan, om hem/haar op ontrouw te betrappen.
Daarvoor blijken heel wat producten in de handel te zijn, en het zou niet eens zo moeilijk zijn om eraan te geraken: gewoon naar eBay surfen, en je kan bijvoorbeeld Bluetooth Spy Pro Edition vinden, die slechts 3,99 kost, en waarmee je de foto's kan bezien, boodschappen en bestanden op het mobieltje van een ander, zelfs gesprekken afluisteren.
Beveiligingsexperten maken zich trouwens grote zorgen over deze trend. Deze producten zijn op zich niet illegaal, maar ze installeren zonder de toestemming te hebben om de ander te bespioneren is dat wel degelijk.
Zo. Hebben wij je nu even lekker aan het bibberen kunnen brengen?
http://arstechnica.com/news.ars/post/20071112-malware-pushing-websites-on-the-rise-say-researchers.html
http://www.pcworld.com/article/id,139508/article.html?tk=nl_dnxnws

DAISY VOOR WORD MOET SLECHTZIENDEN HELPEN
Het lijkt ons dat het tij aan het keren is voor Microsoft. Van de grote boosdoener, die de hele wereld in een wurggreep trachtte te krijgen, is Microsoft stilaan geŽvolueerd naar een bedrijf met een menselijk gelaat, dat ook mislukkingen kent, maar voortdurend aan de weg blijft timmeren. De argwaan van de internaut verschuift stilaan naar Google, het bedrijf dat dan wel "we are no evil" als motto voert, maar dat ondertussen toegang heeft tot zoveel informatie over de internaut, dat die zich daarbij echt ongemakkelijk begint te voelen.
Terug naar Microsoft. Het bedrijf heeft nu aangekondigd dat het aan het werken is aan een plug-in voor Microsoft Word, die de documenten omzet naar DAISY XML, een standaard voor digitale sprekende boeken.
DAISY maakt een digitaal audiobestand, waarin de content van het document voorgelezen wordt, inbegrepen een overzichtskaart van de tekst. Er worden ook Refreshable (verversbare) Braille schermen gemaakt, die bestaan uit digitaal geactiveerde pinnetjes, en ook die kunnen omgaan met de DAISY bestanden. Daardoor kan de lezer dan ook voelen hoe de woorden gespeld worden.
Een mooi initiatief, waarover je meer achtergrond leest bij BetaNews en The New York Times
http://money.cnn.com/news/newsfeeds/articles/prnewswire/AQTU10013112007-1.htm
http://www.daisy.org/
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Announces_DAISY_for_Word/1194973925

MOET ONLINE GOKKEN KUNNEN?
Met gokken valt heel veel geld te verdienen - en te verliezen: de gokker wint soms, maar verliest meestal, de gokbedrijven daarentegen winnen altijd. Nu nemen de regeringen in verschillende landen vaak een variŽrende houding aan tegenover gokken. Want als het toegelaten wordt, kunnen daar veel belastingen op geheven worden, wat veel inkomsten betekent voor de staatskas. Maar het kan ook leiden tot veel ellende bij de gokkers, en de meeste regeringen willen niet het imago hebben dat zij de staatskas spijzen ten koste van de gokkers. Anderzijds is het zo dat in landen zoals BelgiŽ het gokken (zoals de lotto, krasloten enz) voorbehouden is voor de overheid, die een groot deel van het gewonnen geld weggeeft aan de goede doelen - om de pil van de gemakkelijk gewonnen belastingen een beetje te verzachten.
Tot zover de situatie vroeger. Maar nu is er het internet- en dat kent geen grenzen. Je logt gewoon in op een goksite, of je nu in BelgiŽ, Taiwan of Turkije bent, en je kan gaan gokken. In de VS zijn zulke goksites echter verboden: internet gambling heet dat daar, en verleden jaar werd er in het Amerikaanse congres een wet gestemd die dit moet verbieden - of de site nu in de VS gevestigd is, of elders.
Een prijzenswaardig initiatief, zouden wij zo zeggen, maar wij hebben dan uiteraard geen rekening gehouden met het grote geld. Want verleden week is Europees Commissaris Peter Mandelson, verantwoordelijk voor de handel binnen de EU, naar de VS getrokken, om te vragen die ban op te heffen - omdat heel wat van die online goksites hun roots in Europa hebben. De Amerikaanse wet verbiedt het gebruik van creditcards om te gokken, en deze websites zien zich dan ook gebroodroofd.
Hebben de goksites recht van spreken? Lees wat achtergrond in dit artikel bij BetaNews.
http://www.betanews.com/article/EU_Trade_Commissioner_Pressures_US_to_End_Internet_Gambling_Ban/1194564173

DE WERELD WIL CONTROLE KRIJGEN OVER HET DOOR DE VS GEBOUWDE INTERNET
Het is een oud zeer: de controle over het internet. Ja het is waar, het internet is in den beginne uitgebouwd door de VS, maar het is sindsdien een wereldgebeuren geworden, dat àlle landen aangaat. Kan het dan nog wel dat de VS zoveel te zeggen heeft over het internet?
De discussie kwam weer aan bod op de Internet Governance Forum in BraziliŽ, en draait voornamelijk rond het ICANN, dat staat voor Internet Corporation for Assigned Names and Numbers. Die gaat namelijk over het al dan niet creŽren van nieuwe domeinnamen en bepaalt de regels voor het toekennen ervan. Critici vinden dat ICANNN teveel onder de controle staat van de VS. Anderen wijzen er dan weer op dat er slechts 3 van de 15 leden van het directiecomité Amerikanen zijn. De nieuwe voorzitter is bijvoorbeeld afkomstig uit Nieuw Zeeland.
Hoe het ook zij: feit is dat de VS nog altijd heel veel invloed uitoefent (vaak achter de schermen uiteraard) over het internet; en je zal ook mogen verwachten dat het die invloed niet meteen zal willen opgeven - vooral niet na de gebeurtenissen van 9/11, en gezien het grote geld dat er tegenwoordig gemoeid is met het internet en de e-commerce daarop!
http://www.webpronews.com/topnews/2007/11/13/world-wants-control-of-us-built-internet

GOOGLE'S ANDROID: WAAROM GEEN GEWONE JAVA?
Je hebt het wellicht al gehoord: Google heeft vriend en vijand paf doen staan door niet de algemeen verwachte eigen Google-mobiele telefoon uit te brengen, maar door een nieuw mobiel platform voor te stellen, waarachter de fabrikanten, telecomoperatoren en programmeurs zich zouden moeten scharen. Google meent dat het momenteel te moeilijk is voor de programmeurs, die nu hun toepassingen moeten schrijven voor de verschillende mobiele platforms (Windows Mobile, Symbian, Palm, Blackberry...). Google wil eigenlijk een eenheidsplatform promoten, dat alle andere platforms moet vervangen. Maar zoals het er nu voorligt, zou Google wel eens een nieuw platform creŽren, het zoveelste, en daarmee haar eigen doel voorbijschieten.
Hoe dat komt? Google heeft namelijk voor het nieuwe platform, Android, geen beroep gedaan op de standaardtaal Java die al jaren gebruikt wordt door de andere fabrikanten uit de mobiele industrie, maar een eigen, speciale versie.
En dat is toch wel opmerkelijk. Wij hadden het al eerder deze week over het feit dat Microsoft zich de laatste tijd veel "braver" opstelt, en de mantel van het "kwade" afgelegd heeft. Microsoft werd jarenlang immers verweten dat het de standaards niet respecteerde, en bijvoorbeeld in haar IE browser eigen variaties gebruikt van de standaard html-taal. Google lijkt die mantel nu opgeraapt te hebben, en te omgorden...
Meer over Google en het niet respecteren van de Java-standaard bij ZDNet en Crave Net
http://crave.cnet.com/8301-1_105-9815495-1.html
http://blogs.zdnet.com/open-source/?p=1672&tag=nl.e589

BAAS WARNER MUZIEK: OORLOG VOEREN MET DE GEBRUIKERS WAS FOUT
De baas van Warner Music heeft een niet vaak geziene publieke bekentenis gedaan: de muziekindustrie moet een deel van de schuld op zich nemen voor de dramatische opkomst van de P2P ruilnetwerken. En hij voegt er een les aan toe, bedoeld voor de mobiele operatoren: dat zij niet dezelfde muziek mogen maken.
"Wij draaiden onszelf een rad voor de ogen. Wij dachten dat onze content perfect was zoals hij was, en dat onze business gewoon onveranderd zou blijven, ook toen er interactiviteit kwam, de burger voortdurend online was, en het ruilen van bestanden een explosieve groei kende. Wij stonden stil en keken toe vanuit ons ijspaleis, en wij gingen zonder het te weten de oorlog aan met onze gebruikers, door hen te ontzeggen wat zij wilden hebben - en wat zij uiteindelijk elders gingen zoeken. Het resultaat: de gebruiker heeft gewonnen."
Als publieke bekentenis kan dat tellen, niet? Meer over de redenen waarom de mobiele operatoren eenzelfde lot te wachten staat, in dit artikel bij MacUser.
http://www.pcpro.co.uk/macuser/news/138990/music-boss-we-were-wrong-to-go-to-war-with-consumers.html

ROWLINGS WIL PUBLICATIE VAN HARRY POTTER LEXICON VERBIEDEN
De schrijfster van de enorm populaire Harry Potter boeken en de maker van "Harry Potter Lexicon", ene Vander Ark, zitten elkaar in de haren. In het verleden heeft J.K. Rowling het lexicon uitvoerig geprezen, omdat het zo volledig is: achtergrondinformatie over de verhalen, uitleg over de karakters, samenvatting van de verhaallijnen, enz. Maar nu wil Vander Ark het naslagwerk ook in print uitbrengen, en dat gaat volgens Rowling te ver: het wordt een schending van de auteursrechten genoemd. Zolang het werk enkel op het web verscheen, was er blijkbaar geen probleem, maar nu het in print uitgebracht wordt, wel. En dat heeft uiteraard allemaal te maken met geld. Het lexicon zou namelijk wel eens heel wat kunnen opbrengen bij fans, een echt naslagwerk worden.
Nu, om eerlijk te zijn, als je de achtergrondgeschiedenis van deze discussie leest bij Ars Technica, zal je bemerken dat er meer aan de hand is dan de essentiŽle vraag: moet Rowling haar toestemming geven voor zo'n publicatie, of heeft Vander Ark het recht, op grond van 'fair use'. Zo zou Rowling zelf van plan geweest zijn om zo'n lexicon uit te geven, en de opbrengst daarvan weg te schenken aan het goede doel. En anderzijds zou Vander Ark zelf erg op zijn rechten als 'schrijver' staan, en elk uittreksel uit zijn lexicon verbieden, en al degene die het toch probeert, zelf bedreigen met processen.
Kortom: een verhaal met verschillende kanten aan, maar dat nogmaals in de verf zet dat er nog heel wat werk aan de winkel is voor de heren en dames wetgevers, om duidelijke regels vast te leggen over de auteursrechten in dit steeds veranderend medialandschap...
http://arstechnica.com/news.ars/post/20071114-infringus-maximus-rowling-wins-injunction-against-harry-potter-lexicon.html

VIRTUELE DIEFSTAL LEIDT TOT ARRESTATIE
Een triest verhaal, dat bij ons vele vragen oproept. Een 17-jarige Nederlandse jongen, zo weet BBC te melden, is gearresteerd omdat hij virtuele meubeltjes gestolen zou hebben uit de kamertjes van Habbo Hotel, een 3D virtuele wereld voor jongeren, voor in totaal 4.000 euro. vijf andere jongeren van 15 jaar werden eveneens ondervraagd.
De jongeren zouden andere gebruikertjes door een list hun paswoord afhandig gemaakt hebben: zij maakten valse Habbo websites waar de argeloze gebruikers dan op inlogden. Dat is trouwens de enige manier waarop er een "diefstal" gepleegd kan worden in Habbo: inloggen in de naam van een ander en met diens paswoord, en dan met de meubeltjes er vandoor gaan en die in de eigen kamer zetten.
Heb jij ook niet de indruk, wanneer je dit bericht leest, dat er hier iets heel fout aan het lopen is? Ten eerste: die virtuele werelden zijn in de eerste plaats bedoeld als spel. Gaan jongeren die een bal afpakken bij een partijtje kattenkwaad binnenkort ook voor de rechter gesleurd worden? En ten tweede: hoe kan hier zoveel geld betrokken zijn? Waarom kan de virtuele wereld van Habbo (en elke andere virtuele wereld, inbegrepen Second Life), niet zonder geld? Waar zijn de virtuele werelden waar je enige "bezit" de dingen waren die je programmeerde, waar toegang tot de wereld gratis is, en waar je veel, veel meer plezier beleefde dankzij al die creativiteit - denk maar terug aan Metro van DDS, en ZooMoo van de Digitale Metropool Antwerpen...
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/7094764.stm
http://arstechnica.com/news.ars/post/20071114-online-property-theft-once-again-leads-to-real-world-legal-action.html

OPEN DOCUMENT FOUNDATION SLUIT DE DEUREN
Je hebt misschien in de afgelopen weken gehoord over OpenDocument Foundation, een groep die het gebruik van standaards bij de documenten wil bevorderen. Je zou verwachten, met zo'n naam, dat de groep het ODF (open document format) dat ook door bijvoorbeeld OpenOffice ondersteund wordt, zou promoten. Dat was oorspronkelijk wel de bedoeling, vooral als tegengewicht tegen het eigen ODF formaat dat Microsoft wou doorduwen, Office Open ML. Maar uiteindelijk koos de Foundation voor een niet erg bekend formaat, dat wel kon rekenen op de steun van de standaardorganisatie W3C. Waarom, dat weet niemand.
En kort na die aankondiging, heeft de Foundation zichzelf opgeheven. Een heel verward verhaal, waarover je meer kan lezen bij Ars Technica. Wij onthouden alvast dat de strijd voor de erkenning van het ODF formaat als standaard niet gediend is door zo'n amateuristisch gedrag: opnieuw werd een schaduw geworpen over de open standaards, die nog altijd een allure hebben van vrijwilligers, onprofessionaliteit - en dat is iets waar bedrijven erg wantrouwend tegenover staan...
http://arstechnica.com/news.ars/post/20071113-opendocument-foundation-closes-up-shop-after-slamming-opendocument-format.html
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


DE SCHRIJFMACHINES LEVEN NOG!
Is er nog een plaats voor ouderwetse schrijfmachines in dit computertijdperk? Volgens een artikel bij CNet is die plaats er vast en zeker. Zij halen een verkoper van schrijfmachines aan, die schrijfmachines nog altijd verkoopt en herstelt. Zijn die dan niet volkomen verouderd?
"Neen", zegt de man, Steve Primont, "Wij hebben zojuist 15 schrijfmachines verkocht aan een groot advocatenbedrijf." Er zijn immers nog altijd dingen die je niet kan doen met een computer, en waar je een schrijfmachine voor nodig hebt.
Denk maar eens in: als KMO moet je een formulier invullen. Eer je dat formulier ingescand hebt, en je computer ingesteld hebt op de juiste plaatsen waar de gegevens ingevuld moeten worden, ben je al gauw een halve dag verder. Het is in dat geval veel simpeler om even dat document in de schrijfmachine te stoppen, en met wat manipuleren op de juiste plaats terecht te komen om de gegevens in te vullen.
Een mooi artikel, dat ook de geschiedenis van de schrijfmachine in het kort samenvat, vind je bij CNet. En jij? Heb jij nog een schrijfmachine, die je regelmatig gebruikt? Laat het ons weten!
http://www.news.com/Typewriter%27s-last-word-not-written-yet/2100-1041_3-6217413.html?part=dtx&tag=nhl

HARDE SCHIJVEN VAN SEAGATE ZIJN SPIONNEN VOOR CHINA?
Het lijkt onwaarschijnlijk - je zou denken dat in deze moderne tijden spionage naar de geschiedenisboekjes verbannen is. Maar volgens het Taiwanese Investigation Bureau zou er, zo weet The Inquirer te melden, een Trojaans paardje op de Maxtor Basics 500 G harde schijven gestopt worden, in opdracht van de Chinese regering.
Lijkt het jou absurd? Wij hebben ook onze vragen, maar wij zullen het bericht van The Inquirer maar voor waar aannemen. De schijven worden gemaakt in Thailand, en hoe het Trojaantje erop belandt, is niet geweten. Maar er zouden ondertussen al meer dan 1.800 harde schijven van dit type gevonden zijn die twee Trojaantjes bevatten, die gegevens doorsturen naar bepaalde sites, die terug te leiden zijn naar de Chinese overheid.
James Bond verhalen of waarheid? Wij wachten verdere berichten af.
http://www.taipeitimes.com/News/taiwan/archives/2007/11/11/2003387202
http://www.theinquirer.net/gb/inquirer/news/2007/11/12/seagate-hard-drives-turn-spy

COMPUTERS MET HET GOS EEN GROOT SUCCES
Je kent de verhalen: Google zou Microsoft op alle vlakken willen bekampen - Google zou zelfs een eigen besturingssysteem willen uitbrengen. Of liever: de nood aan een besturingssysteem opheffen, door allerlei toepassingen online beschikbaar te stellen.
Zo werd er onlangs in de VS een PC uitgebracht die maar 199 dollar kostte. Aan boord was er een variant van Ubuntu Linux, die gOS genoemd wordt. De gebruiksinterface is simpel, en leidt de gebruiker naar allerlei diensten die je online kan vinden bij Google. Ook OpenOffice 2.0 staat er op de computer, dus je kan eigenlijk meteen van start - als je natuurlijk een verbinding hebt met het internet.
Qua hardware mag je hier eigenlijk ook niet klagen: een 1,5 GHz processor, 512 MB RAM (heb je meer nodig, als je toch geen Vista draait?), 80 GB harde schijf, en CD writer / DVD drive. De computer werd verkocht in de winkels van de Wal-Mart keten, die je een beetje kan vergelijken met de Aldi warenhuizen in BelgiŽ en Nederland. En als je het ons vraagt, dan zien wij zo'n computer hier ook nog binnenkort verschijnen...
http://www.betanews.com/article/199_Linux_PC_a_Success_at_WalMart/1194969491

OOK GITAARMAKER GIBSON DOET BEROEP OP ROBOTICA
Naast gewone akoestische gitaren zijn er al heel lang elektrische gitaren op de markt, en die laatste worden steeds meer gesofistikeerd. Een van de bekendste merken is Gibson, met zijn Les Paul. En ook voor zo'n gitaarfabrikant staat de evolutie niet stil. Zo zal Gibson binnenkort de eerste Les Paul gitaar uitbrengen die gebruik maakt van robotica om de gebruiker te helpen bij het stemmen van zijn gitaar.
Daarbij gaat het niet alleen om het afstemmen op de juiste toonhoogte, maar ook op de intonatie. Er zijn zes verschillende tunings mogelijk; jij kiest welke je wil op een knop, die vlak naast de knoppen voor volume en toon gelegen is. Je haalt je vingers weg van de hals en de dwarsstukken, en de gitaar begint meteen zichzelf op die instellingen afstellen, gebruik makend van robotica.
Knap, niet? Meer technische uitleg vind je bij PC World.
http://www.pcworld.com/article/id,139537/article.html?tk=nl_dnxnws

EEEE PC VAN ASUS EEN SCHOT IN DE ROOS
Wij hebben hem zelf nog niet gezien, maar volgens de eerste besprekingen in verschillende magazines zou de Eee PC van Asus een verduiveld handige laptop zijn. Vooral de dimensies zijn interessant: compact en licht genoeg om een nieuw niveau draagbaarheid en gemak te bieden, maar toch genoeg scherm en ruimte voor het klavier om comfortabel te gebruiken. Eigenlijk zou je de Eeee PC het beste kunnen vergelijken met de UMPC (ultra mobile pc), maar dan vele beter - de UMPC wordt al jaren gepromoot, maar komt nooit echt van de grond.
Even de hardware in het kort vermelden: een 900 Mhz Intel Mobile Celeron CPU, 7" LCD breedscherm, 4 B intern flashgeheugen, 512 MB Ram. Het besturingssysteem is... een speciale versie van Linux. Je kan er ook Windows XP op draaien, maar dat zou volgens de verschillende testverslagen tegenvallen. Afmetingen: 22,5 cm x 16 cm x 3,5 cm - te vergelijken met een grote paperback of een agenda. Een nieuw genre notebooks, en vooral het feit dat Linux het besturingssysteem is, zou wel eens veel computergeeks kunnen aanspreken - vooral omdat de prijs binnen hun budget valt: 300 euro!
Grondige besprekingen van het toestel bij Ars Technica, dat trouwens meent te weten dat Asus, gesterkt door het succes van deze laptop, overweegt om ook een reeks Eee-pc design desktop computers uit te brengen.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20071109-asus-plans-to-bring-the-eee-pc-design-to-the-desktop.html
http://arstechnica.com/news.ars/post/20071105-game-changer-asus-eee-pc-a-win-for-intel-and-linux-at-microsofts-expense.html
http://arstechnica.com/reviews/hardware/eee-pc-review.ars

Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Het aandeel van Google ging toch even onder de 700 dollar
http://www.pcworld.com/article/id,139476/article.html?tk=nl_dnxnws

*** DRM-vrije muziek wakkert de online verkoop van albums aan
http://www.pcworld.com/article/id,139484/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Tegen het einde van het jaar mag je de online versie verwachten van Adobe Photoshop, Express.
http://www.pcworld.com/article/id,139488/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Universiteiten in de VS die niet willen meewerken aan een nieuwe wet, waardoor zij zelf de P2P netwerken moeten in het oog houden, zouden hun subsidie wel eens kunnen verliezen.
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/48645

*** Nu ook energiezuinige gebouwen in 3D op Google Earth
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/48637

*** De virale "Hall of Fame": van Amerikaanse politici tot kruideniertjes die te gekke filmpjes maken.
http://letters.washingtonpost.com/WARH0178BC0AC5B91FB7F363DBCA60

*** Wij zijn niet alleen om te waarschuwen tegen de gevaren van het vrijgeven van je persoonlijke gegevens op sociale netwerken: Britse experten waarschuwen eveneens voor het misbruik van jouw gegevens.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=071112028

*** Telenet verzorgt in de komende drie jaar draadloos internet in Brussels Airport
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=A2BZO71ZytZAbPmC0aCsEAAJ

*** SMS-parkeren in de Stad Antwerpen blijkt zo populair te zijn in de straten dat het mogelijk ook ingevoerd wordt in betaalparkings.
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=MkNpuhjpKVpM9vWGi8GwIMMh

*** Voortaan kan je alle muziek van de hele Universal Music cataloog in streaming beluisteren bij de online gemeenschap Taatu, een virtuele wereld voor jongeren.
http://www.taatu.com

*** Een lesje in hacken: Zweed vertelt hoe hij een netwerk binnendrong van verschillende ambassades, met tools die vrij beschikbaar zijn op het internet
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBUMK0RjB3v0Jhb0P45S0Ef

*** Luisteraars/internauten stemden Ann Chritsty naar nummer 1 op de Vlaamse 100 Allertijden van webradio Jouwradio.be
http://www.jouwradio.be/vlaamse100_lijst

*** Apple steekt zichzelf pluim op de hoed als rock-fan: de reuzegrote videoschermen die je ziet op muziekfestivals en grote concerten worden volgens Apple aangedreven door Mac Pro's.
http://www.pcworld.com/article/id,139571/article.html?tk=nl_dnxnws

*** De grote Amerikaanse stripuitgever Marvel Comics, waar helden zoals Superman en Spiderman het leven zagen, brengt een online digitaal archief uit - maar niet gratis: toegang kost 5 $ per maand.
http://www.pcworld.com/article/id,139548/article.html?tk=nl_dnxnws

*** In Nederland maakt het Medisch Centrum Rijnland-Zuid voortaan gebruik van videoconferentie voor haar opleidingen, consultaties en beraadslagingen.
http://www.videoconference.nl/

*** Google kent voortaan ook Sachtertorte en Emmentaler: Oostenrijkse versie van Google Maps uitgebracht.
http://maps.google.at/


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


FELIX SCHWEITER
[World] Een Zwitser, die tamelijk mooie songs brengt, in het Zwitserse dialect. Eigenlijk vinden wij de songs wel redelijk mooi, zolang het draait rond de zanger en zijn gitaar, maar af en toe komt daar een erg pover synthesizertje bij kijken, en dat bederft de hele structuur van de song. Mits de nodige bijsturing worden dit mooie composities...
http://www.mp3.com/artist/felix-schweiter/summary/

FIACRE TOSSOU & THE HOODEEHOO SINGERS
[World] Je kan echt niet ontkennen dat wij deze week de hele wereld afreizen. Van Zwitserland steken we over naar Nigeria. De Hoodehoo Singers zijn afkomstig uit de Sahara daar, maar nu reizen zij de wereld af, waar zij hun kost verdienen door op straathoeken hun grillige composities te brengen. Beelden van de leden van de groep zijn raar te vinden, omdat dit verboden is volgens hun Voodoo-geloof.
http://www.mp3.com/artist/fiacre-tossou-and-the-hoodeehoo-singers/summary/

FUNK SKUNK
[Wereld] Reggae van de bovenste plank, en de opnames zijn bovendien erg goed verzorgd. Dat het een en ander erg "cool" is, dat zal je begrijpen als de beschrijving leest die de band zichzelf meegeeft: "Wij zijn funk skunk, mellow muziek maken waarop je kan roken is wat wij doen"... Benieuwd welk merk sigaretjes dat zijn ;)
http://www.mp3.com/artist/funk-skunk/summary/

GUERREIROS DO SANTO GRAAL
[Wereld] Opnieuw reggae, waarbij de beat wel goed is, maar er weer een storend mager synthesizertje bij te pas komt. De drums zijn wel goed, en de basgitaar ook. Je ziet het: met elektronische instrumenten kan je veel, maar het is nog altijd een kunst om een goed evenwicht tussen de klanken te vinden. De compositie zelf zit wel goed.
http://www.mp3.com/artist/guerreiros-do-santo-graal/summary/

I55
[wereld] Geen reggae, wel mooi bedachte songs, met een gitaar die zweverig rond thema's blijft hangen. Van deze artiest kan je drie songs gratis downloaden.
http://www.mp3.com/artist/i55/summary/


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Men valt niet over zijn fouten.
Men valt altijd over zijn vijanden,
die deze fouten uitbuiten.

- Kurt Tucholsky, Duits satiricus -
De nieuwe oogst


VIADEO: SOCIAAL NETWERK
Opnieuw een sociaal netwerk, alsof er nog niet genoeg zijn, zal je vragen. Viadeo probeert toch apart te zijn, door zich te profileren als een netwerk voor zakelijk gebruik, waar werknemers, ondernemers en managers in hun eigen taal aan "netwerken" kunnen doen - met andere woorden: gebruik maken van de sociale structuren die mensen met elkaar verbinden.
Viadeo is van oorsprong Frans, maar is nu in zeven talen beschikbaar, waaronder nu ok het Nederlands. Er zijn 1,6 miljoen leden in Europa, waarvan er 25.000 in de Benelux wonen.
http://www.viadeo.com

MISPLAATSTE CONTEXTUELE ADVERTENTIES
Zoals je allicht weet tonen veel sites tegenwoordig automatisch relevante advertenties om hun kosten te dekken. Relevant, da's tenminste de bedoeling: af en toe loopt het daarmee wel eens mis: computers kunnen zich niet altijd juist aanpassen aan de context. Dan krijg je zaken zoals koffie-reklame naast een artikel over de gevaren van koffie-overconsumptie, of anti-rimpelreklame naast een nieuwsbericht over de mummie van toetanchamon. Het gevolg is soms grappig, soms ronduit misplaatst. Wat voorbeelden zijn op link 1 verzameld, en lezer Kris heeft er een voorbeeld van de Vlaamse krant De Morgen aan toegevoegd. (Kris Laukens)
[Taal: Nederlands]
http://ineedawriter.com/blog/2007/10/contextual-advertising-mistakes.html
http://krislaukens.net/blog/misplaced-contextual-ads-belgian-news-paper-site

WOW FACTORY
Een leuk ideetjes van Microsoft: waarom de gebruiker niet aanmoedigen om zijn eigen uitvindingen te delen met anderen? En dan hebben wij het niet over grote bedenksels, wel kleine huisvlijt: een manier om met je eigen software thuis knappe dingen te maken, zoals een babyboek, slabbetjes, t-shirts met een originele opdruk, wijnetiketten, enz. Bij de WowFactory kan je, door je tip voor creatief werken met software te delen met de Wow-community, prijzen winnen. En het moeten niet eens spullen zijn die gemaakt werden met de eigen software van Microsoft, neen: software van andere bedrijven mag ook, zolang zij maar op het Windows OS draaien. Een leuke site om te bezoeken, waar je heel wat creatieve ideetjes vindt!
[Taal: Nederlands]
http://www.wowfactory.be/nl/home.aspx

TEXTY: EEN SIMPELE MANIER OM EEN WEBPAGINA TE BEWERKEN
Texty is heel simpel: het wil ervoor zorgen dat je een bestaande webpagina kan bewerken, tekst toevoegen enz, zonder iets te kennen van html. Gewoon de tekts intikken op Texty.com, eventueel van de nodige opmaak voorzien, en dan het Texty script plakken in de html-broncode van je pagina. Nadien kan je de tekst terug bewerken bij Texty.com (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.texty.com

VLAAMS WOORDENBOEK
Je kan het woord "Vlaams" vandaag de dag niet meer uitspreken zonder aan allerlei gesofistikeerde politieke spelletjes te denken. Maar voor ons betekent "Vlaams" gewoon: betrekking hebbend op de taalvariant van het Nederlands, die in Vlaanderen gesproken wordt.
Deze website, die als een Wiki opgevat is, bevat erg leuke en sappige Vlaamse uitdrukkingen. Leuk voor de Vlaming, maar ook voor de Nederlander, die zich soms verkneukelt over het "aardige" taaltje dat wij hier spreken...
[Taal: Nederlands]
http://www.vlaamswoordenboek.be/

VALIDATIE VAN JE WEBSITE
Je bent nu de trotse webmaster van een website, maar is jouw pagina wel optimaal? Voldoet de code van je pagina wel aan de standaards van het web, en zitten er geen fouten in die het laden vertragen of, in sommige gevallen, zelfs verhinderen! Bij About.com vind je een lijstje met tools om de code te valideren (controleren), zoals een html validator, een css validator, P3P, XHTML, RSS en Atom validator. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://webdesign.about.com/od/validators/l/bl_validation.htm?nl=1

DE LANDEN VAN DE WERELD
Een erg mooie en razend interessante site, gemaakt door Auntie Bee: hier vind je namelijk allerlei informatie over de verschillende landen van de wereld: op vlak van geschiedenis, politiek, economie, achterrond, en de huidige ontwikkelingen. Een aanrader! (Bron: WIm W)
[Taal: Engels]
http://news.bbc.co.uk/1/hi/country_profiles/default.stm

LISTPHILE: ONLINE DATABASE
Met deze online dienst kan je databases aanmaken, sociale lijstjes, en interactieve atlassen, die je dan in je blog of website kan verwerken. Robin Good heeft een uitvoerige bespreking van de site gemaakt, die wij je kunnen aanraden! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.masternewmedia.org/independent_publishing/database-publishing/create-publish-online-databases-and-interactive-lists-Listphile-review-20071105.htm
http://www.listphile.com/

LULU: EEN BOEK UITGEVEN IN EIGEN BEHEER
Heb je al van de website Lulu gehoord? Daar kan je de werken die jij gemaakt hebt uitgeven - per stuk. Of het nu gaat om een dvd, een cd of een boek: deze site zorgt ervoor dat jouw werk op bestelling geleverd wordt. Je moet je werk uploaden, en Lulu zorgt vooor de rest: het afdrukken, inbinden, het verwerken van de bestelling, en zelfs de verzending. Jij bepaalt de prijs voor je werk, en Lulu neemt hier een percentage van.
Een uitvoerige bespreking vind je bij Robin Good. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.masternewmedia.org/independent_publishing/self-publishing/create-print-your-own-book-or-CD-DVD-with-lulu-2-review-20071030.htm

EEN EIGEN BLOG PUBLICEREN
Nog een uitstekende handleiding die Wim W. voor ons vond: hoe te beginnen met je eerste blog. De handleiding vertelt ons wat een blog is, waarom je zou bloggen, welke verschillende blog platformen er bestaan, hoe je je content kan doen opvallen, hoe je (legaal!) gratis of goedkope afbeeldingen kan inlassen in je blog, enz. Een aanrader. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.masternewmedia.org/independent_publishing/blogging-how-to-blog/guide-to-publishing-first-blog-20071104.htm.htm

ENCYCLOPEDIA BELGICA
In navolging van de Encyclopedia Britannica is er nu ook een Belgische variant, in de vorm van een Wiki. Alleen: de naam is er, maar de content ontbreekt. Hiervoor wordt gerekend op de inbreng van de internauten. Het ontgaat ons echter waarom je een artikel zou schrijven in deze wiki, terwijl er al een uitgebreide wiki bestaat, in het Nederlands, met informatie over de meest uiteenlopende onderwerpen. Tenzij ook hier de splitsing doorgedreven moet worden, die de Belgische politiek zo graag zou willen hebben....
[Taal: Nederlands]
http://www.encyclopediabelgica.com/index.php/Belgica:Community_Portal

LINGOZ: ONLINE WOORDENBOEK
Een nieuw online woordenboek, dat verkrijgbaar is in 8 talen, waaronder Engels, Duits, Frans, Hebreeuws, Italiaans, Spaans. Er zijn 4,4 miljoen definities aanwezig, en vermits de site als een wiki opgevat is, worden bijdragen van de gebruiker aangemoedigd. Ook in het Nederlands kan je woorden opzoeken - de resultaten zijn dan afkomstig van Wikipedia. (Bron: Wim W)
[Taal: multi]
http://www.lingoz.com/nl/

VRIJDAG ANIMATIEDAG : CANDID CAMERA
Een leuke verborgen camera-opname : een spiegel die selectief weerspiegelt...
[taal : Duits, Frans] (Filover)
http://www.koreus.com/video/camera-cachee-miroir-sans-reflet.html

VRIJDAG FOTODAG : RAYMOND RUTTING
Deze Nederlandse nieuwsfotograaf werd in 1997 en 2004 nog uitgeroepen tot fotojournalist van het jaar. Zijn fotoís verschenen in gerenommeerde kranten en tijdschriften als de New York Times, Time magazine, The Guardian, Stern en National Geographic.
[taal : Nederlands] (Filover)
http://www.raymondrutting.com
http://www.volkskrant.com/animatie/fotospecial/rutting/fotospecial.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Raymond_Rutting

VRIJDAG FILMDAG : IMDB.
De Internet Movie DataBase is dé referentiesite voor alle filmliefhebbers. Je vindt er alle info (synopsis, cast, foto's, ...) over alle mogelijke films (uit heden, verleden én toekomst), acteurs, actrices maar ook gegevens over TV-series zijn er terug te vinden. Een site die zeker in je favorieten thuishoort.
[taal site : Engels] (Filover)
http://www.imdb.com/

BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė HUN OFFICIELE SITES
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

JEROEN VAN DER BOOM
Deze Nederlandse zanger scoort momenteel bij ons een hit met "Jij bent zo".
http://www.jeroenvanderboom.nl/

BAR RAFAELI
OfficiŽle website van dit Israelisch topmodel.
http://www.barrefaeli.co.il/
http://en.wikipedia.org/wiki/Bar_Refaeli


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Rijmende zoekmachine
Zaterdag komt Sinterklaas weer aan in ons land en ruim 70 procent van de Nederlanders gaat dat feest ook daadwerkelijk vieren. Dat...
http://www.ad.nl/multi-media/article1826407.ece
- Driekwart internetters lid van netwerk
Bijna driekwart van alle internetters heeft op minimaal een netwerksite een eigen profiel. Van...
http://www.ad.nl/multi-media/article1823053.ece
- Fotograaf wordt steeds mobieler
Mobiele telefoons maken steeds betere foto's. Als we de reclames mogen geloven, hebben we geen fototoestel...
http://www.ad.nl/multi-media/article1811426.ece

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Uitgebreid tekenprogramma voor kinderen
Programma's als Gimp en Photoshop zijn veel te ingewikkeld voor kinderen. Voor kinderen van 3 tot 12 is er daarom Tux Paint.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=21465
- De Dikke op cd-rom
Het woordenboek van Van Dale is ook op cd-rom te koop. Niet alleen veel goedkoper dan de papieren versie, maar ook met handige zoekmogelijkheden.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=21458
- Palm OS voor Nokia telefoons
Gebruikers van een Nokia uit de N-serie kunnen nu ook het Garnet besturingssysteem van de Palm op hun telefoon gebruiken. Dit is tijdelijk gratis te downloaden.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=21434

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Boretti lanceert inbouw-biertap
Thuis pintjes tappen is een droom van menig man. Met de BeerMachine lanceert Boretti een biertap voor inbouw in de keuken
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3103
- HP gaat camera-productie uitbesteden
HP wil tegen midden 2008 de productie van zijn digitale fototoestellen uitbesteden. Het wil zich meer gaan richten op fotoprinters en online fotodiensten
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3085
- Case Logic met nieuwe fototassen en accessoires
Case Logic, producent van lifestyle accessoires, lanceert vier nieuwe collecties accessoires voor digitale fototoestellen en spiegelreflexcameraís.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3083

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Telecom: Commissie is splitsing gunstig gezind!
Viviane Reding, Europees commissaris verantwoordelijk voor het Informatie- en Mediabedrijf, verklaarde, in naam van de Europese Commissie, gunstig gezind te zijn voor een verdere liberalisering van de telecommarkt in Europa.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17452&style=34360
- Google-DoubleClick: het knelt bij de Commissie
Google zal moeten wachten tot 2 april 2008 om te weten of de Europese autoriteiten van de concurrentie de overname van DoubleClick (voor 3,1 miljard dollar) goedkeuren.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17449&style=34360
- Ogone zet reuzenstap
Het Belgische bedrijf Ogone wordt sinds haar oprichting gekenmerkt door een permanente groei. Zo verdriedubbelde het bedrijf haar omzetcijfer in de laatste drie jaar en opende het meerdere filialen in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Ze is trouwens van plan nog meer kantoren te openen in Europa.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17446&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- McAfee Rootkit Detective
http://www.pcworld.be/nl/fiches/download/security/mcafee-rootkit-detective.cfm
- Mod My Life: acteur als marionet
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/internet/mod-my-life-acteur-als-marionet.cfm
- McAfee Rootkit Detective
http://www.pcworld.be/nl/fiches/download/security/mcafee-rootkit-detective.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Online wedstrijd rond Europa voor Brusselse jongeren
Het Verbindingsbureau Brussel Europa (afgekort VBBE) heeft een campagne op poten gezet die de Brusselse jongeren warm moet maken voor Europa.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5152
- Unizo lanceert deze week label voor veilige webshops
Unizo laat weten dat het later deze week zijn label voor veilige webshops lanceert. Het doet dat op de e-commerce beurs waarover we vorige week al berichtten.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5141
- Mobiele CRM voor de BlackBerry
De zakelijke BlackBerry-gebruiker heeft een extra reden om zijn BlackBerry smartphone te bewieroken. Oracle kondigt namelijk aan dar het een mobiele versie lanceert van zijn Siebel CRM voor BlackBerry-gebruikers.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5140

*** Speedzone
http://www.speedzone.be
- Lost - Missing Pieces
http://www.speedzone.be/artikel/1623_lost__missing_pieces.html
- Alicia Keys - Like You'll Never See Me Again
http://www.speedzone.be/artikel/1622_alicia_keys__like_youll_never_see_me_again.html
- The Forbidden Kingdom teaser trailer
http://www.speedzone.be/artikel/1621_the_forbidden_kingdom_teaser_trailer.html

*** Computertaal
http://www.computertaal.info
- Eerste internetgebaseerde shoppingservice
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=1890
- Dell levert Solaris
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=1892
- Open Peta Scale Computing
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=1891

*** Tweakers Net
http://www.tweakers.net
- Nieuwe supportdesk Vista krijgt 2000 klachten in een maand
http://core.tweakers.net/nieuws/50399/nieuwe-supportdesk-vista-krijgt-2000-klachten-in-een-maand.html
- Apple stelt eerste major update voor Leopard beschikbaar
http://core.tweakers.net/nieuws/50397/apple-stelt-eerste-major-update-voor-leopard-beschikbaar.html
- Sentry stopt harde schijf in water- en vuurvaste brandkast
http://core.tweakers.net/nieuws/50385/sentry-stopt-harde-schijf-in-water-en-vuurvaste-brandkast.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut
SLIM OMGAAN MET VISTA: "PIN TO START MENU" OOK VOOR MAPPEN
Je kent wellicht het "pin to start menu" - dat komt erop neer dat een programa manueel toegevoegd wordt aan het Start Menu, en daar blijft tot je het weer verwijderd. Je plakt het als het ware vast met een kopspeld of punaise. Dat doe je door op een programma rechts te klikken en dan de optie Pin To Start Menu te kiezen.
Maar dat kan eveneens voor folders, die je regelmatig gebruikt. Normaal gezien heb je de optie "Pin to start menu" niet, wanneer je rechts klikt op een map. Hiervoor moet je eerst een wijziging aanbrengen in het register (maak eerst een back-up!)
Open vervolgens de Registry Editor, en blader naar de volgende plaats:
HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shellex\ContextMenuHandlers\
Maak hier een nieuwe sleutel aan (klik rechts op een blanco plaats in het rechterpaneel), die de waarde heeft:
{a2a9545d-a0c2-42b4-9708-a0b2badd77c8}
Zorg ervoor dat die sleutel geen waarde heeft; sluit nu de Registry Editor.
Nu zou je, als je rechts op een map klikt, de "Pin to Start Menu" optie moeten zien verschijnen.

SLIM OMGAAN MET VISTA: EEN NIEUW SOORT BESTAND TOEVOEGEN AAN DE INDEX
In Vista zit er een erg krachtige zoekmachine, die voortdurende je harde schijf indexeert. Dat pakt natuurlijk rekenkracht weg van je computer, en daarom is het goed dat je zelf kan bepalen welke bestanden wel en niet geïndexeerd mogen worden.
Wil je een nieuw soort bestand dat je voortaan ook wil toevoegen, dan ga je als volgt tewerk.
Tik INDEX in het start/zoek vakje, en klik op Enter. Nu verschijnt het venster met de Indexing Options (opties voor het indexeren); klik op de button Advanced (geavanceerd).
Je krijgt nu een overzicht van de reeds geïndexeerde bestanden. Onderaan is er een button "Add new extension" (voeg een nieuwe extensie toe). Hier kan je bijvoorbeeld php toevoegen, enz.
http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/add-a-new-file-type-to-indexing-in-windows-vista/

SLIM OMGAAN MET VISTA: EEN TOEPASSING ALTIJD IN ADMINISTRATOR MODUS OPSTARTEN
Er zijn heel wat programma's die je als adminstrator moet draaien, zoniet werken ze niet naar behoren. Om zo'n programma als beheerder op te starten bestaat er een slimme truk: de snelkoppeling aanpassen. Want in die snelkoppeling kan je de eigenschap "start als beheerder" activeren.
Klik daarvoor rechts op een snelkoppeling, en klik op de button Advanced (geavanceerd); in het dialoogvenster dat nu verschijnt is er een optie "run as administrator" (draai als beheerder), die je kan aanvinken. Voortaan zal de toepassing nu in "beheersmodus" opgestart worden.

SLIM OMGAAN MET VISTA: DE NAAM VAN JE COMPUTER WIJZIGEN
Heb je een computer gekocht waarop het besturingssysteem al geïnstalleerd was, dan heeft die wellicht een anoniem klinkende naam, zoals XV116277... Dat kon je vroeger bij XP simpel veranderen, maar in Vista is dat niet meer het geval: je moet enkele menu's doorwaden. Ga als volgt tewerk.
Tik in het zoekvak van het startmenu sysdm.cpl
Klik rechts op de Computer optie in het startmenu. Open het controlepaneel, ga naar System and Maintenance (systeem en onderhoud), en dan op System (systeem). Kies eventueel in het linker paneel voor Advanced System Settings (geavanceerde systeem instellingen). In het rechtervak zou je nu het dialoogvenster System Properties (systeem eigenschappen) moeten zien. Op het tabblaadje Computer Name (Computer naam) klik je op Change (wijzigen) om de computernaam te wijzigen.
http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/change-your-computer-name-in-windows-vista/

TIPS VOOR WEBWERKERS
Soms kan het lastig zijn om de juiste kleur te vinden.
Er is een gratis programma beschikbaar die je kan helpen dit probleem op te lossen.
ColorPic maakt het voor jou een stuk eenvoudiger.
Het programma zet zich vast op de voorgrond en geeft de precieze kleuren weer die zich onder de cursor bevinden.
De bijbehorende kleurcodes worden tevens aangegeven.
Daarmee is het ook mogelijk om snel naar webveilige kleuren over te stappen.
De URL van dit programma is: http://www.iconico.com/colorpic/

Voor deze rubriek danken wij
Jack Nooijens (mirror website) http://www.digiweetjes.nl.tt/
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
voor hun hulp nu of in het verleden.Van alles halen, (bijna) niets betalen...JUNK VERWIJDEREN VAN JE PC 9: DUPLICATE MUSIC FINDER
Windows XP/Vista - 910k - freeware
Wij gaan deze week verder met een dossier dat wij gevonden hebben bij PC World, en waarin verschillende progjes aangeraden worden om grote kuis te houden op je pc.
Eerst dit progje, om duplicaat muziekbestanden op te sporen en te verwijderen. Je hebt het waarschijnlijk zelf al meegemaakt, dat je overschakelt naar een nieuwe software om je muziekbibliotheek te beheren, en dat je plots bemerkt dat alle bestanden zich twee keer op je computer bevinden: op hun originele locatie, en in die nieuwe bibliotheek.
Deze software helpt de duplicaten op te sporen en op simpele wijze te wissen. (Bron: Wim W)
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,67280-order,1-page,1/description.html

Reactie van lezer A.P.
<<<<
Hi!
In de Duplicate Music Finder geeft Pestpatrol aan dat je ook gratis de keylogger aSpy v2.12 er bij krijgt.
>>>
Antwoord van de redactie:
Wij hebben deze software niet zelf kunnen uittesten, doch zijn afgegaan op de aanbeveling van PC World, dat een hoogst betrouwbare site is. In de commentaren over deze software stond niets te lezen over enige keylogger.
In elk geval bedankt voor de waarschuwing!
De redactie.

JUNK VERWIJDEREN VAN JE PC 10: EASY DUPLICATE FINDER
Windows All - 652k - freeware
Nog een progje dat duplicaat bestanden opspoort, maar dit gaat op zoek naar allerlei soorten bestanden, zowel grafische bestanden, als documenten, en zelfs dll bestanden. Let wel op bij het wissen van die laatste!
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,67281-order,1-page,1/description.html

JUNK VERWIJDEREN VAN JE PC 11: WISE DISK CLEANER
Windows All - 1100k - freeware
Dit progje gaat dan weer op zoek naar nutteloze bestanden, zoals temp bestanden, die normaal gezien door de programma's opgeruimd zouden moeten worden na het afslutien of installeren, naar log bestanden, index bestanden, enz. Ook hier weer: denk na vooraleer je bestanden wist!
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,67282-order,1-page,1/description.html

JUNK VERWIJDEREN VAN JE PC 12: ADBLOCK PRO
Windows XP/Vista - 258k - shareware 20$
Dit progje zorgt ervoor dat vervelende advertenties en ook Flash animaties tegengehouden worden in Internet Explorer. Het is niet alleen je pc die vol zit met junk, maar ook het internet. Wil je al die advertenties niet, dan is dit het ideale progje, dat je volledig kan aanpassen aan je eigen behoeften, zoals advertenties enkel voor bepaalde domeinen verbieden, enz.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,67283-order,1-page,1/description.html

JUNK VERWIJDEREN VAN JE PC 13: R-WIPE
Windows XP/Vista - 2321 kb - shareware
Nog een progje dat in de categorie "internet-opkuisers" valt: deze software wist de sporen van de websites die je bezoekt, de RSS feeds die je leest, en de bestanden die je geopend hebt. Ook cookies worden gewist, waarbij jij zelf kan bepalen dat je bepaalde cookies wil bijhouden.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,27236-order,1-page,1/description.html

JUNK VERWIJDEREN VAN JE PC 14: EXPIRED COOKIES CLEANER
Windows All - 26k - freeware
Ook cookies hebben een vervaldatum, net als de koekjes in het echte leven. Waarom niet alle vervallen cookies wissen? Is weeral wat plaats gespaard op je harde schijf.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,62390-order,1-page,1/description.html

JUNK VERWIJDEREN VAN JE PC 15: HACK CLEANER
Windows all - 545k - freeware
Deze software is dan weer een combinatie van allerlei andere programma's: hij verwijdert zowel cookies, tijdelijke internet bestanden, als overbodige DLL's. Het progje zal zelfs RAM vrijmaken, door data vanuit het RAM te verplaatsen naar een page file op je harde schijf.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,67284-order,1-page,1/description.html

JUNK VERWIJDEREN VAN JE PC 16: WISE REGISTRY CLEANER
Windows All - 965k - freeware
Nu volgen een reeks progjes die het register trachten op te schonen. Maar eerst een woord van waarschuwing: werken met het register is erg gevaarlijk - één misstap, en je hele systeem werkt niet meer. Daarom maak je best eerst een back-up van het register!
Wise Registry Cleaner is een progje dat verouderde data in het register verwijdert. Hoe ouder je pc, hoe meer overtollige data er in het register staan van progjes die je geïnstalleerd en weer verwijderd hebt. En hoe voller en rommeliger je register, hoe trager je computer zal draaien.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,65607-order,1-page,1/description.html

VRIJDAG MACDAG: CAPTAIN FTP 5.1
Mac OS X 10.3 - 9,5 MB - shareware
Een erg krachtige FTP software, die verrast met zijn gebruiksvriendelijkheid en betrouwbaarheid.
http://ct.download.com/clicks?t=40992833-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

VRIJDAG MACDAG: IPASSWORD
Mac OS X 10.4 - 5,27 MB - shareware
Wil je het echt veilig spelen, dan heb je niet één, maar verschillende paswoorden voor verschillende sites en diensten. En hoe sterker het paswoord is, dus hoe minder het voor de hand ligt, hoe veiliger het is. Maar zo'n paswoord is dan weer moeilijk om te onthouden. Dit progje zorgt ervoor dat je nog maar één paswoord moet onthouden, waarna het de vereiste log-in informatie voor alle sites en diensten op het juiste moment te voorschijn tovert.
http://ct.download.com/clicks?t=40992834-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Medewerker Lode V. heeft de volgende tip, als antwoord op de vraag van onze lezer in de vorige editie:
<<<
Beste Hilde,

Misschien een oplossing voor Guy?
http://driverscollection.com/?H=PictureMate&By=Epson

Groetjes,
Lode
>>>>
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Je zegt: Eigen fout bekennen strekt de vijand tot voordeel.
Goed.
Maar wie baat onze leugen?

- Wolf Biermann, Duits zanger -