Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 15/11/2007 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.beINHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 11
Nummer 524 van 10/11/2007

Gegroet lezers,

In dit nummer stuurt Netties zijn zonen uit. Medewerker Paul woonde al vaker voor netties persconferenties bij, en zijn eigenzinnige verslagen heb je al eerder kunnen lezen. Enkele weken geleden ging medewerker Eddy naar een pers-event in Gent, en bracht hij verslag uit over nieuwe producten van HP. Medewerker Henk Langerak ging afgelopen week naar een persconferentie van Blackberry - zijn verslag vind je in dit nummer, naast dat van medewerker Paul, die een hoorzitting in het Europees parlement bijwoonde over censuur op het internet.
Zeg nu zelf: doen onze medewerkers niet alles om jou van nieuws te voorzien?

Buiten deze reportages vind je de gewoonlijke portie nieuws en tips in dit nummer. Als je het ons vraagt wat ons deze week het meest bijgebleven is, dan is het wel het artikel over Facebook, dat zijn gebruikers wil aanmoedigen om "vriend" te worden van grote bedrijven en hun banners te draaien, en de enquete over hoe bewust de internauten zich zijn van de gevaren die hun privacy bedreigen. Wij vrezen immers dat al die internauten, die nu in het beste vertrouwen allerlei gegevens over zichzelf toevertrouwd hebben aan hun favoriete sociale netwerk, dit later weleens diep kunnen betreuren. Maar dan is er geen weg terug, want gegeven is gegeven... Wellicht kunnen verhalen zoals dat van Facebook de internaut toch wakkerschudden?

Wij wensen je alvast veel leesplezier toe, en hopen je bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
SCHRIJVERSVAKBOND IN DE VS STAAKT TEGEN INTERNET UITZENDINGEN
Je hebt het ongetwijfeld gemerkt: de klassieke media lopen helemaal dooreen. Kranten verschijnen op het internet, tv-uitzendingen kan je ook op het internet en het mobieltje bekijken, waar en wanneer je wil. Deze omwenteling heeft wel gevolgen.
De schrijversvakbond van Hollywood heeft nu een staking uitgeroepen tegen deze evolutie. Niet omdat zij tegen deze uitzendingen is - integendeel: op deze manier kunnen duizenden nieuwe kijkers bereikt worden die anders onbereikbaar waren. Neen, zij protesteren tegen het feit dat zij, althans in hun eigen ogen, niet voldoende betaald worden voor deze uitzendingen op alternatieve media.
Je moet namelijk weten dat de schrijvers een eerste keer betaald worden voor het schrijven van een script voor een show of film, maar een tweede keer voor de zogenaamde 'residuals' - dat zijn dan erelonen voor shows of films waaraan zij meegewerkt hebben, en die later op dvd gezet worden en zo in de handel gebracht, of bij andere tv-stations vertoond worden. Deze residuals kunnen een mooi inkomen vormen voor de scenaristen.
Nu heb je allicht verstaan dat het vertonen van films en tv-reeksen via deze 'residu' toestanden (het internet, iTunes, mobieltjes...) steeds belangrijker worden: steeds meer mensen bekijken een film of reeks wanneer het hen uitkomt. De vereniging van producers (AMPTP) wil dat de verloning voor de residu-weergaven van shows even hoog ligt als bij dvd's; de scenaristen echter vinden dat het percentage dat zij krijgen bij dvd's (en meteen ook de nieuwe media) verhoogd wordt, en dat tv-downloads via het internet zelfs hoger verloond moeten worden.
Je kan ze geen ongelijk geven - bij downloads zijn de productiekosten voor het aanmaken, vervoeren en stockeren van cd's immers nihil. Momenteel zijn de video downloads nog niet zo'n heel grote markt, maar dat zal volgens waarnemers explosief groeien in de toekomst. Steeds meer mensen zullen via sites zoals iTunes en co. abonnementen nemen op reeksen om die te kunnen downloaden.
De scenaristen hebben uiteraard het volste recht om te staken. De gebruiker moet echter zijn hartje vasthouden. De vorige staking van de scenaristen leidde ertoe dat, bij gebrek aan verhaallijnen voor lopende reeksen, er plots de reality shows à la Big Brother uitgebracht werden, waarin een scenario er eigenlijk niet toe doet, zolang er maar sensatie is. Benieuwd waartoe deze staking van de scenaristen zal leiden!
http://arstechnica.com/news.ars/post/20071102-writers-guild-to-strike-over-internet-residuals.html

GOOGLE BETAALDE ADVERTENTIES: ONDUIDELIJKHEID TROEF

Soms is het zelfs voor ons onduidelijk of een link bij de zoekresultaten van Google wel koosjer is: is het een "natuurlijk" resultaat, of een betaalde link? En in dat laatste geval: kan je die link wel betrouwen?
Wij schrijven dit, omdat wij bij een zoektocht naar het exacte webadres van "Spybot Search and destroy", een van de betere programma's om spyware te verwijderen, bovenaan twee links kregen die ons toch wel verbaasden. De eerste was naar "pctools.nl", waar je Spyware Doctor kan downloaden "de beste antispyware van 2005 en 2006". Nu is de software die deze site aanbiedt op het eerste zicht wel legitiem. Maar wat ons in dit geval verwondert is dat dit zoekresultaat opduikt bij een zoektocht naar een concurrent. Wij meenden immers dat het niet toegestaan was om te adverteren op zoektermen van de concurrentie. Stel je immers voor: iemand zoekt naar "Netties", maar krijgt bovenaan de lijst met resultaten betaalde links naar ZDnet, Clickx, enz?
De tweede betaalde link leek ons helemaal te gek. Deze verwees immers naar "Search and Destroy - Free", waarbij je doorverwezen werd naar de site http://www.download-spybot.net/search_destroy.htm. Volg je die link, en klik je op "Download Spyware Bot Here", dan leidt deze link naar http://webreklame.spywarebot.hop.clickbank.net/?tid=SPYBOT. Hoogst eigenaardig allemaal.
Wij hebben veiligheidshalve deze twee links netjes naast ons laten liggen, en zijn naar de derde link gesurft, (eigenlijk de eerste in de natuurlijke resultaten ): http://www.safer-networking.org/, het eigenlijke adres van Spybot Search and Destroy.
Nu, wij zijn ervaren internauten, en zelfs wij zijn in de war gebracht door zulke praktijken. Wat moet het dan zijn bij beginnende internauten? Kan Google niet dringend aan het verstand gebracht worden dat zulke praktijken niet netjes zijn?
http://www.google.com/search?hl=en&q=spybot+search+and+destroy&btnG=Google+Search

IPODS EN GESCHIEDENIS
Wie iPod zegt, denkt toekomst, niet verleden, en dus zeker en vast niet geschiedenis. Maar toch: iPods, en dan vooral de podcasts die je erop kan beluisteren, kunnen een belangrijke bijdrage leveren tot de geschiedenis.
Het is immers zo dat getuigenissen echt "spreken", wanneer zij door levende personen afgelegd worden. Mensen die vertellen over wat hen overkomen is, wat hun rol was in de geschiedenis. Bij sommige van die gebeurtenissen worden de getuigen schaars - de tand des tijds dunt hun gelederen uit. Denk maar in eigen land aan de overlevenden van de Holocaust. Wie in 1940 pas geboren was, is nu 67. Hun ouders kunnen meestal het verhaal niet meer navertellen.
In de VS is er dan ook een mooi initiatief ontstaan om een reeks getuigenissen vast te leggen op klankband, en als podcast te verdelen. Een van die verhalen is van Henry Oertelt, auteur van het boek "The unbroken chain". Zijn verhaal kan je horen op onderstaande link. En meer achtergrond over het initiatief verneem je bij de radio-uitzending van Future Tense, op de tweede link en derde link.
http://www.kvsc.org/podcasts/henry_oertelt/henry_oertelt_detail.htm
http://www.kvsc.org/podcasts/henry_oertelt/index.htm
http://mprdownload.streamguys.com/podcast/futuretense/mpr_20071031_futuretense.mp3

DE ROL VAN SABAM IN HET INTERNETTIJDPERK
De laatste weken kwam auteursrechtenmaatschappij Sabam in een kwalijk daglicht te staan: de vorige beheerders zouden namelijk gesjoemeld hebben met de geïnde rechten, en die niet doorgestort hebben aan de rechthebbenden. Dat is een uitwas, die volgens Sabam zelf ondertussen rechtgezet is.
Maar het gebeurde roept steeds meer vragen op over de rol van Sabam, en het gebrek aan transparantie. Heeft een organisatie zoals Sabam, die enkel voor een land als BelgiŽ optreedt, überhaupt nog een rol te spelen in het tijdperk van het internet, of zou men niet eerder moeten streven naar een internationalisering van de auteursrechten, zodat de ergelijke situatie, waarbij internauten uit Europa niet meer terecht kunnen bij een keigoede muziekdienst als Pandora, omwille van die auteursrechten?
Op woensdag 14 november wordt er in Sojo (Eenmeilaan 35 in Kessel-Lo) een debat georganiseerd waarin getracht wordt de culturele toekomst te verkennen. Anomo Leuven en netlabelism.net zijn de organisatoren. Gastsprekers zijn Dirk Vervenne (Sabam) en Marco Raaphorst (muzikant en Creative Commons activist), Jasper Verdin (muzikant en jurist Universal Music Belgium), en Akwalek (artiest en lid van electrobel.be).
Aanvang 20u, inkom 1 euro. Allen daarheen, zouden wij zo zeggen!
http://netlabelism.net/node/191

EEN NIEUWE FACEBOOK NODIG VOOR DE STUDENTEN?
Je hebt het wellicht gelezen: verleden week heeft Google Open Social uitgebracht, een tool die het voor de programmeurs gemakkelijker maakt om hun toepassingen in alle sociale netwerken te laten draaien, zonder dat zij voor elk netwerk apart een nieuwe code moeten schrijven. Dat komt omdat Open Social een open API is (Application Program Interface), en de sociale netwerken die dit willen deze API kunnen ondersteunen.
Terstond hebben verschillende netwerken verklaard dat zij Open Social zouden ondersteunen, waaronder ook groten zoals MySpace, LinkedIn, Ning, Friendster. De enige grote die in dit lijstje ontbreekt, is Facebook. Meteen gonsde het van speculaties: is dit een wraak van Google op Facebook, omdat het in zee gegaan is met Microsoft? De softwaregigant uit Redmond heeft immers onlangs een aandeel van 1,5% procent verworven in Facebook - een aandeel waarop ook Google aasde.
Facebook heeft in een persbericht laten weten dat het geen uitnodiging gekregen heeft van Google om mee te werken aan OpenSocial. Google van zijn kant zegt dat het wel degelijk een reikende hand uitgestoken had naar Facebook. Wie vertelt de waarheid? (1)
Hoe het ook zij: plots is het nu Facebook (en Microsoft) tegen de rest van de sociale netwerken, en waarnemers menen dat deze ontwikkeling wel eens de dood van Facebook zou kunnen betekenen. Andere waarnemers menen dan weer dat Facebook bedreigd wordt door een ander fenomeen: dat de gebruikers vinden dat Facebook zijn charme verloren heeft. Vergeet niet dat Facebook begonnen is als een website voor collegestudenten, als een soort jaarboek waarin iedereen zijn eigen profiel kon aanmaken. Na een tijdje heeft Facebook de deuren opengezet naar àlle internauten, en sommigen betreuren nu die veralgemening - die zij als een "vulgarisering" beschouwen.
En dat zou dan weer een kans zijn voor andere sociale netwerken, die zich eveneens tot de studenten richten. TechCrunch heeft een lijstje opgesteld met mogelijke kandidaten. Namen die ons voor het moment nog niets zeggen, maar wie weet hoor je er binnenkort wel meer over!
http://www.techcrunch.com/2007/11/01/facebook-we-have-not-been-briefed-on-opensocial/
http://www.techcrunch.com/2007/11/03/the-old-college-try-who-will-give-students-their-facebook-back/

PC STRIPPER HELPT SPAMMERS
Je kent wellicht de Captcha's - die afbeeldingen met verwrongen letters, waarvan je de tekst moet ontcijferen en in een vakje moet invullen vooraleer je kan posten in een webformulier of een forum. Deze Captcha's vormen een barrière tegen spammers, want zij verhinderen dat spammers misbruik maken van die formulieren om met automatische scripts het forum of inschrijvingen voor webdiensten te vervuilen. Knap gevonden, maar blijkbaar hebben spammers ook daar weer iets op gevonden. En daarbij spelen zij in op iets wat de meeste mensen aantrekt: bloot.
Internauten worden namelijk gelokt naar een website waar een virtuele stripper hen uitdaagt: los een captcha op, en ik trek nog een kledingstuk uit. En zo leggen de spammers een database aan van Captcha-oplossingen, die zij dan kunnen gebruiken bij hun andere perfide activiteiten - namelijk het aanvragen van een account bij gratis maildiensten zoals Yahoo en Gmail. Want ook daar moet eerste een Captcha ingevuld worden - een taak waarbij het de spammers nu gemakkelijk gemaakt wordt dankzij de liefhebbers van bloot!
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/7067962.stm

EU VERBIEDT BOMMENMAKER SITES
De EU commissaris voor Justitie, Vrijheid en Veiligheid (hoe kan één man voor die drie tegenstrijdige belangen zorgen?) heeft een nieuw anti-terrorisme voorstel uit de doeken gegaan. Europese gerechtshoven kunnen voortaan burgers veroordelen voor het "aanzetten tot terrorisme" via het internet. ISP's zullen verplicht worden om sites uit de lucht te halen, wanneer die tot geweld aanzetten, instructies bieden voor het maken van bommen, of "terroristische propaganda" verspreiden.
Erg vaag, maar de bedoeling is goed. In de verschillende lidstaten zijn er momenteel immers initiatieven om terrorisme een halt toe te roepen, en deze wet wil enerzijds deze wetten op elkaar afstemmen, en anderzijds duidelijk maken dat die wetten ook slaan op het internet.
Natuurlijk is dit een wet die met argusogen opgevolgd moet worden. Want als deze wet uiteindelijk gestemd wordt met de verkeerde bewoordingen, dan kan zij, in de handen van autoritaire regeringen, gemakkelijk aangewend worden om censuur door te voeren..
http://arstechnica.com/news.ars/post/20071106-eu-to-ban-internet-bomb-making-recipes-and-terrorist-incitement.html

PIRATE BAY ONTWIKKELT EEN NIEUW BITTORRENT PROTOCOL
Je kent wellicht al The Pirate Bay - dat is namelijk een van de meest uitdagende organisaties die het vrij verspreiden van (illegale) content promoten. TPB opereerde lange tijd vanop een verlaten booreiland, omdat zich dat in territoriale wateren bevond, en de politie geen bevoegdheid had om er binnen te vallen (wat een beetje doet denken aan de periode met de radio piraten). Op een bepaald ogenblik raakte dat booreiland in de problemen, en moest The Pirate Bay op zoek naar een nieuw onderkomen. Er was zelfs sprake van dat TPB een heel eiland zou kopen!
Welnu, The Pirate Bay is bezig met de ontwikkeling van een nieuwe softwarestandaard die het gemakkelijker maakt voor de internauten om mediabestanden te pirateren. BitTorrent zelf is immers bezig om te trachten haar gebruikers meer legitiem te werk te gaan, en daardoor dus ook zelf meer aan de veilige kant van de wet te komen. En dat zint The Pirate Bay dan weer niet: het wil een nieuwe software standaard laten ontwikkelen die het gemakkelijker maakt om bestanden te pirateren. Daarvoor heeft TPB een wiki opgericht, securep2P.com, om dit protocol te ontwikkelen.
Een erg vermetele houding, die wij, eerlijk gezegd, niet kunnen waarderen. Het is lovenswaardig dat organisaties zoals BitTorrent zelf trachten de uitwassen tegen te gaan. BitTorrent en andere P2P netwerken zijn immers heel handige tools die en gedecentraliseerde verspreiding van content kunnen bewerkstelligen, en heel nuttige toepassingen kunnen hebben. Alleen: rond P2P hangt nog altijd dat illegale aspect. Kortom: BitTorrent wil in het reine komen, The Pirate Bay doet die inspanning teniet...
http://www.betanews.com/article/Pirate_Bay_Developing_BitTorrentlike_Protocol/1194382114

BOEVEN VANGEN EN PALMBOMEN GENEZEN MET BLACKBERRY
Schroeven met kleine zendertjes die in Spaanse palmbomen worden gedraaid geven op de BlackBerry van de onderhoudsdienst precies aan welke boom, door ziekte, extra aandacht verdient. Zo staan, ook al in Spanje, melkveehouders per BlackBerry in contact met de melkfabriek die na analyse van de melk doorgeeft welke koe extra voer nodig heeft of voor welk dier de veearts eens langs moet komen. In het Addenbrooke ziekenhuis van Cambridge lopen artsen en verplegend personeel met BlackBerryís rond waarop zij de patiŽntgegevens kunnen opvragen en bijwerken. En de politie in Noord Wales gebruikt de BlackBerry voor het opvragen en invoeren van gegevens over verdachte personen. Maar ook kunnen zij na het maken van een foto van een kenteken daarmee meteen de database van de kentekenregistratie raadplegen. De BlackBerry stelt de politie ook in staat om direct een bekeuring uit te schrijven. Die wordt dan met een Bluetooth-printertje in de auto afgedrukt. Op de BlackBerry kunnen gegevens niet alleen met het kleine toetsenbord worden ingevoerd, maar ook met een digitale pen van bijvoorbeeld Paper IQ. En met Hand E-pix kun je een foto maken waarbij de gps-locatie wordt vastgelegd.[Henk Langerak]
http://www.paperiq.com/
http://www.hand-e-pix.com/

FACEBOOK LANCEERT SELFSERVE
Sociale netwerksite Facebook heeft een schat aan gebruikers, en vermits die allemaal, in goed vertrouwen, allerlei informatie over zichzelf in hun profiel gezet hebben, beschikt de site ook over een immense schat aan persoonlijke gegevens. Marketingbedrijven zouden maar al te graag zien dat die informatie te gelde gemaakt wordt. Maar Facebook heeft (gelukkig) beslist om die gegevens niet te verkopen aan die bedrijven - neen, het heeft een heel schimmig plan ontworpen waarbij elke gebruiker een verkoper wordt van advertenties van grote merken.
Even een woordje van uitleg. Grote merken zoals Coca-Cola zullen verzocht worden om hun eigen profiel te maken op de site, inbegrepen foto's, video's, aankondigingen, promoties, plug-ins. De gebruiker kan zichzelf dan een "fan" verklaren van dat merk, en hem als een gewone Facebook vriend bejegenen. En dat wil dus zeggen dat de activiteiten van die 'vriend' op de profiel pagina van de 'fan' verschijnt, en ook op de News Feed van de fan en zijn vrienden, inbegrepen de advertenties van merk uiteraard.
Of de gebruiker dan ook een stukje van de inkomsten zal krijgen die via hem gegenereerd worden, is nog niet geweten. Maar het lijkt ons dat, als dat gebeurt, het hek van de dam is, en Facebook binnen de kortste tijd één banner zal worden... en een snelle dood sterven zal.
http://www.theage.com.au/news/web/ad-nauseum-facebook-users-to-cop-the-hard-sell/2007/11/07/1194329284640.html

MEESTE GEBRUIKERS ONWETEND OVER HET ONLINE OPVOLGEN VAN HUN SPOOR
Om terug te komen op dat bericht over FaceBook: de meeste gebruikers blijken zich echt veel te weinig bewust te zijn van de gevaren van het internet, op vlak van privacy. Een online profiel opstellen, met allerlei gegevens over jezelf is een ding, maar vaak worden dan ook nog eens vrienden bij betrokken. Een blog bijhouden over jezelf, dat is jouw risico, maar vaak worden er dan ook nog verslagen op gezet over wat de vrienden gedaan hebben, met foto en al. Is dat wel zo slim? Moet de hele wereld dat weten? Een dagboek dat je in het echte leven bijhoudt hou je immers vaak achter slot en grendel, waarom zou je dat niet met je virtuele dagboek doen?
Je mag trouwens ook niet vergeten dat sites waaraan jij jouw gegevens toevertrouwt, vaak in hun gebruiksovereenkomst (die jij zonder te lezen getekend hebt!) vermelden dat zij de gegevens die ze over jou verzamelen mogen verkopen. Oei, dat wist je niet? Dan ben je niet alleen. Volgens een onderzoek onder 1.200 volwassenen in California over online privacy en praktijken online betreffende privacy zou 55% van de ondervraagden ten onrechte geloven dat een bedrijf, wanneer het een privacy beleid heeft, hierdoor automatisch verboden wordt om de gegevens die het verzamelt over de gebruikers te delen met andere bedrijven. Zo'n privacy beleid verbiedt een bedrijf evenmin om de online activiteiten van een gebruiker te analyseren om dan gerichte advertenties te sturen.
Met andere woorden: de internaut is nog veel te goedgelovig. En daar zijn de marketingbedrijven maar al te gelukkig mee!
http://www.pcworld.com/article/id,139212/article.html?tk=nl_dnxnws
http://www.theage.com.au/news/web/ad-nauseum-facebook-users-to-cop-the-hard-sell/2007/11/07/1194329284640.html

PRINCE WAANT ZICH KEIZER VAN DE AUTEURSRECHTEN
Artiesten verschillen nogal eens meer van mening over hoe zij het internet moeten inpassen in hun muziek - begroeten als een welkome hulp om de fans nog meer aan zich te binden, of in tegendeel de traditionele regels van offline toe te passen, waarbij alles vastligt en foto's en dergelijke onder de stricte regels van auteursrechten vallen.
Prince heeft blijkbaar voor die tweede houding gekozen, en heeft aan drie fansites gevraagd om verschillende afbeeldingen van de artiest te verwijderen van de site - inbegrepen foto's die de fans gemaakt hadden van hun idool tijdens een optreden, en zelfs van tattoos op hun eigen lijf, die geïnspireerd waren op Prince. De gewraakte sites stellen dat Prince geen auteursrechten bezit op die afbeeldingen, en bovendien dat, voor de gevallen Prince toch rechten heeft, deze afbeeldingen vallen onder het "fair use" principe, waarbij de foto van een artiest getoond mag worden bij nieuwswaardige gebeurtenissen.
Meer achtergrond over deze toch wel erg bekrompen houding van Prince bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20071107-prince-to-fan-sites-no-pictures-no-artwork-no-album-covers.html

GOOGLE DOET HET WEER EN BAART EEN ANDROIDE
Je hebt het wellicht gehoord: Google heeft deze week weer een stunt uitgehaald. Al lang deden geruchten de rond dat er een Google mobieltje zou komen, en zelfs dat er een Google besturingssysteem zou komen dat de concurrentie aangaat met Microssoft. Ondertussen is al duidelijk geworden dat zo'n Google besturingssysteem eigenlijk niet meer nodig is, want Google tracht zoveel mogelijk toepassingen online te krijgen.
Deze week heeft Google dan alle geruchten en speculaties overtroffen: het heeft niet één mobieltje, maar een hele nieuwe generaties mobieltjes voorzien, die allemaal een Google OS zouden draaien. Laat het fabriceren van mobieltjes maar over aan de gewone fabrikanten, Google zal er wel voor zorgen dat al haar apps draaien op die mobieltjes - en natuurlijk dat het een flink centje kan verdienen aan de (plaatsgebonden) advertenties die het via deze mobieltjes kwijt kan.
Google heeft namelijk Android uitgebracht, een platform voor mobiele toestellen, dat open staat voor zowel de fabrikanten van mobiele toestellen, de telecomoperatoren als de schrijvers van toepassingen. Rond Android heeft Google een alliantie verzameld, Open Handset Alliance, waartoe reeds verschillende bedrijven toegetreden zijn.
Wat Microsoft van dit alles denkt? Want deze zet van Google treft uiteraard ook Microsoft, en het Windows Mobile besturingssysteem. Microsoft had ook de bedoeling dat dit een open platform zou worden, want op verschillende toestellen kan je Windows Mobile draaien, een speciale versie van het Windows besturingssysteem. Momenteel houdt Microsoft de lippen stijf als het gevraagd wordt naar een reactie op dit initiatief. Steve Ballmer maakt zich er vanaf met de opmerking dat het momenteel enkel nog een persmededeling is, en dat Android zich eerst nog moet bewijzen. Windows Mobile daarentegen staat al op 150 verschillende soorten toestellen, en is verkrijgbaar via 100 verschillende mobiele operatoren over de hele wereld. Voor dit jaar verwacht Microsoft dat het een 20 miljoen Windows Mobile licenties zal slijten. En dat is niet niks... zeker als je het vergelijkt met Android, waarvan het eerste toestel nog verkocht moet worden...
Meer commentaren op Android bij PC World.
http://www.computerworld.com.au/index.php/id;1807448826;fp;2;fpid;1
http://www.pcworld.com/article/id,139343/article.html?tk=nl_dnxnws
http://www.pcworld.com/article/id,139329/article.html?tk=nl_dnxnws

REPORTERS WITHOUT BORDERS
Onder de titel "Censorship & Cyber-dissidents" organiseerde EuroparlementariŽr Jules Maaten een hoorzitting over vrijheid van meningsuiting op het internet.
Wij ernaar toe. Waren er ook: De sprekers: Jean Francois Julliard (Head of research departement -Reporters without Borders, Paris), Yu Zhang, (Chinese cyber-dissident), Niels Huijbregts (woordvoerder voor XS4ALL, Nederland), Sihem Bensedrime (Tunesische journaliste). Was er niet: de afgevaardigde van Yahoo (in laatste instantie afgebeld).
Heel deze hoorzitting was bedoeld om de problemen van censuur op het internet aan de kaak te stellen. We herinneren ons nog levendig de recente opstand in Myanmar (Birma), waar gewoon het internet 'gesloten werd'. Alle providers werden er platgelegd. Maar ook Yu Zhang vertelde schrijnende verhalen over de cyberpolitie in China, die nauwkeurig in het oog houden wie er wat publiceert, blogt, mailt of bezoekt op het internet. Yahoo, Windows, Google worden er door de overheid verplicht om bepaalde 'gevaarlijke' zaken uit hun zoekmachines te weren. Journalisten worden er opgepakt en gevangen genomen omdat ze kritiek spuiden op het regime, politici, het beleid enzoverder. Sihem Bensedrine vertelde ongeveer hetzelfde verhaal over TunesiŽ. En er zijn voorbeelden te over over de rest van de wereld. Niels Huijbregts droeg zijn steentje tot deze hoorzitting bij met een uitleg over filtering en controle op het internet en de bijdrage van de providers.
Heel de hoorzitting was een aanklacht tegen de censuur op het internet.
Hoewel we volledig achter deze probleemstelling staan, hebben we ook onze bemerkingen. 'It's a thin line between love and hate.' zong Chrissie Hynde. De lijn tussen censuur en geen censuur is al even dun. Dat kinderporno en dergelijke best geweerd wordt, daar is practisch iedereen het over eens. Maar dan.... Enkele voorbeelden. Herinnert U zich de Deense Mohammed cartoon? Gewoon onschuldig voor de ene, donder en bliksem voor de andere. Ook in Europa (en BelgiŽ) kennen we dergelijke fenomenen. Enige jaren geleden waren er de affiches waarop een afbeelding stond van de Maagd Maria met ontblote borst. Ketterij voor de enen, normaal voor de andere. Recentelijk was er het verbod van de te magere, anorexische meisjes op de mode-affiches in ItaliŽ. Censuur, ja zeker, het is overal aanwezig, en die censuur is een gevolg van normen en waarden. Mag vrije meningsuiting aan banden gelegd worden? Zeker niet. Mag alles gezegd en gedaan worden, dat nu ook weer niet (denken we maar aan die kinderporno). Censuur, it's a thin line. Mogen journalisten dan niets melden over de toestand in hun land? Volgens de westerse wereld uiteraard wel, maar blijkbaar volgens de overheid in die dictatoriale landen niet. En hier ligt volgens ons het probleem. Niet bij het internet, zoals de hoorzitting liet uitschijnen. De uitleg van de heer Niels Huijbrgts over blokkering van IP, DNS en dergelijke is heel interessant, en boeiend, maar het internet is slechts één middel om iets te verspreiden. Censuur is van alle tijden, het bestond al in de oudheid, in de middeleeuwen en bestaat nu ook nog. Denken we maar aan de politieke pamfletten uit de vorige eeuw. En hier komen we op ons punt. Het internet is een handig middel om boodschappen te verspreiden. Je vind er love and hate op. Van zalige woorden tot oproepen tot heilige oorlogen. Het internet is niet het probleem, mentaliteit is het probleem. Het is een nobel doel om te trachten internet overal toe te laten, en iedereen toegang te geven tot alle informatie. En het is zeker een nobel doel om journalisten overal hun werk te laten doen. En daarom staan we volledig achter acties zoals Reporters without Borders. En hopen we op deze manier mee te helpen het debat aan te zwengelen over censuur (ook op het internet.)[Paul Liekens]
http://en.wikipedia.org/wiki/Reporters_Without_Borders

EISNER TOT STAKENDE SCHRIJVERS: HET IS DE FOUT VAN STEVE JOBS
Wij hebben het enkele dagen geleden al gehad over de staking van de scenaristen in Hollywood. En ja, we weten het, Hollywood ligt in Amerika, en dus vraag jij je af wat jij daarmee te maken hebt. En ons antwoord daarop is: dat de vorige staking van de scenaristen tot een ware revolutie gezorgd heeft in het televisie-landschap. Want door de duur van de staking kwamen de tv-reeksen in gevaar, waarop de tv-productiehuizen de realityshows uitgevonden hebben - voer de gewone mensen ten tonele, die doen al gek genoeg.
welnu, de voormalige baas van Disney, Michael Eisner, heeft een opmerkelijke uitspraak gedaan over deze staking. Hij zei namelijk dat de scenaristen hun gramschap niet moeten richten tegen de Hollywood studio's, maar tegen Steve Jobs. Hij noemde de staking een "domme staking". De Writer's Guild, de vakbond van de scenaristen, zou namelijk lobbyen voor een groter deel van de koek van de digitale distributie van de werken waarvoor zij tekenen. En volgens Eisner is er geen winst te halen bij die digitale distributie - althans nu niet.
De digitale media zouden nog te jong zijn om winstgevend te zijn, en dat zou nog ongeveer drie jaar duren. En dan pas zouden de scenaristen een vuist kunnen maken. De reden waarom er nu nog geen winst is, is volgens hem Steve Jobs: de studio's maken deals met Jobs, die hen op hun knieŽn dwingt om de goedkoopste tarieven af te dwingen. Het is enkel Apple dat nu winst maakt. En volgens Eisner moeten de scenaristen dan maar voor de deur van Apple gaan protesteren...
http://www.news.com/8301-13577_3-9812703-36.html?part=dtx
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


ZIJN DE DAGEN VAN HET FLASH GEHEUGEN GETELD?
Wellicht zal de USB drive binnenkort kennismaken met een nieuw soort geheugen. Dat zal dan te danken zijn aan de universiteit van Arizona, waar een nieuwe techniek ontwikkeld werd voor geheugenopslag waardoor het flash geheugen over enkele jaren wel eens in de vergeet put zou kunnen verdwijnen.
De nieuwe technologie heet PMC, kort voor Programmable Metallization Cell. PMC zou 1.000 keer efficiŽnter kunnen zijn dan het bestaande flash geheugen, waardoor toestellen zoals USB drives het geheugen van digitale camera's, mp3 players en laptops drastisch zouden verhoogd zien.
Volgens dit artikel bij PC World zou de sleutel tot de uitbreiding van het geheugen liggen bij hoeveel opslag er op een bepaalde ruimte gepropt kan worden. Want hoe dichter je de atomen bij elkaar duwt, hoe meer hitte zij afscheiden. Het team van de Arizona universiteit zou nu dit probleem opgelost hebben, door te werken met ionen. Maar de juiste uitleg lees je bij PC World.
http://www.pcworld.com/article/id,139081/article.html?tk=nl_dnxnws

HELP, IK KAN MIJN AUTO NIET PROGRAMMEREN!
Je kent het probleem: steeds meer gewone gebruiksvoorwerpen, van wasmachine tot auto, maken gebruik van elektronica en moeten geprogrammeerd worden. En dat is niet altijd simpel. Bij een wasmachine is die programmatie nog redelijk beperkt, maar bij een auto zijn er al heel wat meer handelingen die je moet doen. Meestal is het vooral de initiŽle setup die je eerst helemaal in orde moet maken, en, als je een klein beetje geluk hebt, dan verlopen de vereiste handelingen daarna automatisch.
Maar die initiŽle setup kan heel wat tijd in beslag nemen. Dat ondervond althans een medewerker van CNet, Can Olds, zelf technologie-analyst. De man is geen autokenner, maar toch wel technologisch onderlegd. Hij kocht onlangs een nieuwe auto. En de man moest maar liefst 18 uur besteden aan het doorlezen van de handleiding, het programmeren, synchroniseren, uploaden, downloaden en testen van alles wat er nodig was om de onderdelen van zijn auto aan de praat te krijgen.
En als deze man al zoveel tijd nodig heeft, hoeveel uren en dagen zullen gebruikers, die niet zo technisch onderlegd zijn, nodig hebben? Is het niet stilaan tijd dat autofabrikanten, en fabrikanten van huishoudtoestellen in het algemeen, zich even bezinnen over hoeveel gadgets in de auto eigenlijk genoeg zijn, en hoeveel teveel? Waar ligt de grens tussen handig en stresserend?
http://www.news.com/Help-I-cant-program-my-car/2100-11389-6215365.html?part=dtx

BLACKBERRY: LAPTOP IN ZAKFORMAAT
Toen de BlackBerry 6 jaar geleden werd geïntroduceerd kon de mobiele gebruiker er onderweg alleen zijn e-mail mee ontvangen en verzenden. Maar de ontwikkelingen staan niet stil dus liet de BlackBerry Alliantie onder het motto Open Your Mind in Amsterdam zien dat er inmiddels heel veel meer mee kan. Er zijn inmiddels 700 softwareleveranciers die er applicaties voor maken, waarvan in Europa al 300. Zo vertelde Peter Heath van de alliantie. Daardoor stijgt de populariteit van de BlackBerry, want alleen al in het tweede kwartaal van dit jaar zijn er 20 miljoen van verkocht. Volgens Heath is de BlackBerry nu gewoon een laptop in zakformaat. Je kunt er fotoís mee maken, telefoneren, muziek mee uitwisselen en spelen, powerpoint presentaties mee geven, bankzaken regelen, beurskoersen opvragen, barcodes mee uitlezen, maar ook games mee spelen. Met Voice on the Go kan de BlackBerry met de stem worden bediend, zodat hij bijvoorbeeld handsfree in de auto kan worden gebruikt. De software kan andersom ook e-mail of documenten voorlezen. [Henk Langerak]
http://www.voiceonthego.com/

VEEL ROUTEPLANNERS VOOR BLACKBERRY
Routeplanners en navigatie-software zijn het sterkst in opkomst voor de BlackBerry. Het ene programma is nog mooier dan het andere. Kaarten kunnen naar believen in drie dimensies, dan wel plat worden getoond. En naar keuze worden opgevraagd voor de auto of voor een wandelroute. Met stille aanwijzingen of voorgelezen door een vriendelijke vrouwen- of mannenstem. Vaak zijn de programmaís ook voorzien van de laatste verkeersberichten over files of wegomleggingen. En soms ook met waarschuwingen over verkeerscontroles, snelheidsmetingen en weersveranderingen. De meeste software voorziet in adresgegevens over bedrijven. Zo kan bijvoorbeeld snel een restaurant worden gezocht in de omving waar je verblijft. Heb je er een gevonden, dan kun je meteen bespreken en een sms-je of e-mail met het adres sturen naar vrienden of relaties met wie je afspreekt. Garmin, Telmap, TeleNav, Webraska waren aanwezig op Open Your Mind manifestatie, maar er zijn meer aanbieders. [Henk Langerak]
http://www.telenav.eu/
http://www.webraska.com/
http://telmapnavigator.com/
http://www.garmin.nl/

FUJITSU SIEMENS BRENGT LIFEBOOK UIT MET ECOBUTTON
Het is soms moeilijk om een keuze te maken bij de artikels die wij voor deze rubriek brengen. Hardware is een enorm uitgebreid terrein, en er zijn heel wat knappe toestellen waarover bericht kan worden, maar vaak is het heel droge kost om daarover te schrijven (en voor jou, de lezer, om daarover te moeten lezen).
Toch kunnen wij het niet laten om af en toe iets te schrijven over een product dat in de winkel belandt, omdat het toch wel iets uitzonderlijks brengt. Dat is het geval bij de Lifebook S7210 van Fujitsu Siemens. Zoals je wellicht weet kent deze computerfabrikant de laatste tijd erg veel succes, vooral doordat hij laptops uitbrengt waarbij de UMTS technologie ingebouwd is. Dat dit erg handig is, daarover kunnen wij persoonlijk getuigen - wij hebben namelijk zelf een laptop met een externe datakaart die UMTS aankan, en moeten die steeds verwijderen vooraleer wij de laptop vervoeren, uit veiligheidsoverwegingen.
Maar dit terzijde, want Fujitsu Siemens heeft nu ook een Lifebook uitgebracht met een Ecobutton. Deze laptop weegt slechts 2,2 kg, maar valt vooral op door het feit dat hij een tweede batterij heeft, waardoor hij een hele werkdag actief blijft, en een EcoButton: druk je op die knop, dan worden de klokfrequentie van de processor en de helderheid van het scherm teruggeschroefd, zodat de gebruiksduur van de batterij met 10% verlengd wordt.
http://www.fujitsu-siemens.be/fr/products/mobile/notebooks/lifebook_s.html


ADVERTENTIE

Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


*** Gebruikers van de BlackBerry zijn het gelukkigst, zo zegt een studie: RIM toestelletjes verslaan Palm en Samsung als het erop aan komt de gebruikers voldoening te geven.
http://www.pcworld.com/article/id,139221/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Lenovo, dat de computerafdeling van IBM overgenomen heeft, heeft nu voor het eerst een Think PC uitgebracht, opvolger van de befaamde Thinkpads van IBM.
http://ct.news.com/clicks?t=40872936-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** Het aantal mobieltjes met Symbian aan boord, is met 56% gestegen
http://ct.news.com/clicks?t=40872937-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** Sony brengt in Japan een nieuw PS2 model uit
http://ct.news.com/clicks?t=40872938-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** Apple brengt iTunes 7.5 uit, dat komaf moet maken met enkele bugs in de vorige versie
http://www.pcworld.com/article/id,139316/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Videozoekmachine Blinx ontwikkelt haar eigen P2P videodienst die een "Joost-killer" moet worden.
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/48576

*** ControversiŽle plannen van de Londense metro: Underground wordt Undersound, want forensen zouden DRM-vrije tracks naar elkaar kunnen uploaden en downloaden via Bluetooth en Wi-Fi in de metro
http://www.pcworld.com/article/id,139330/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Kylie Minogue gaat de cyberspace in en lanceert haar eigen sociale netwerk website
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBTv40RjB3v0Jhb0P2Ka0EW


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


DANUWA ANALIHI ADONVDO
[wereldmuziek] Wij zetten onze ontdekkingsreis bij de gratis muziek die je kan vinden bij MP3.com, in de rubriek World, verder. Als eerste deze man die Indiaanse muziek brengt met fluit, drums en belletjes. Erg rustgevend. En de opname is van uitstekende klankkwaliteit!
http://www.mp3.com/artist/danuwa-analihi-adonvdo/summary/

CARLOS CAMPOS
[easy listening] Deze man leeft in Los Angeles en zijn muziek is tamelijk eclectisch, een mengeling van allerlei stijlen, waarin jazz af en toe voorkomt. Je kan verschillende songs downloaden die een heerlijk dromerig sfeertje hebben.
http://www.mp3.com/artist/carloscampos/summary/

DIANE "DIASJAZZPORA" CAMERON
[wereldmuziek] Deze dame wijdt haar talent aan de cultuur van Afrika en diens diaspora. De geschiedenis, de mysteries, de invloeden uit verleden, heden en toekomst. Laat je niet afschrikken door deze omschrijving: de muziek die zij brengt is gewoon erg goed, een jazzy sfeertje, met een knap uitgewerkt ritme. Je kan van haar drie songs gratis downloaden. Doen!
http://www.mp3.com/artist/diane-diasjazzpora-cameron/summary/

ELMICHA MYSTIC[wereld/reggae]
We zullen niet zeggen dat bij deze song de beste instrumenten gebruikt zijn (sommigen klinken nogal mager, vooral de synthesizer), maar de muziek die de band brengt is erg vrolijke reggae, en dat is wat telt: eerlijk, opgewekt, in een tempo waarbij je na een dertigtal seconden echt mee staat te bewegen!
http://www.mp3.com/artist/elmicha-mystic/summary/

EVERSON PALADINI
[world] Wie van Braziliaans houdt, en ook van zwijmelmuziek, moet deze zanger eens proberen. Voor ons is de geluidsopname van iets te zwakke kant, maar het Braziliaans heeft wel iets erg romantisch. Simples Mortal stijgt niet uit boven het niveau van een bijdrage voor het Songfestival, maar Louco Amor heeft iets erg vertederends...
http://www.mp3.com/artist/eversonpaladini/summary/Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:

Vergissen menselijk?
Eerder: de mens een goddelijke vergissing.

- Eric van der Steen, Nederlands dichter en journalist -
De nieuwe oogstVEROPEDIA: ALLES GECONTROLEERD!
Velen hebben kritiek bij de online encyclopedie Wikipedia, omdat iedereen daar zomaar wat kan schrijven, zo heet het. Tot hiertoe is het model van de Wikipedia echter altijd efficiŽnt gebleken: andere medewerkers, met een zekere kennis over een bepaald item, houden in het oog welke wijzigingen of toevoegingen er gemaakt worden aan een item, en zullen foute gegevens genadeloos afstraffen.
Maar wie toch nog twijfels heeft aan het juistheidsgehalte van Wikipedia, kan eens gaan kijken bij deze versie ervan: Veropedia. Hierbij hebben een aantal 'Wikipedianen' getracht de beste artikels uit de Wikipedia bijeen te brengen, op te kuisen, en voor altijd te bewaren. De artikels zijn af, zij kunnen niet meer bewerkt worden. Studenten, leraars en andere internauten kunnen voortaan op deze site terecht voor betrouwbare informatie - althans, dat is wat de makers van deze site beweren. De moeite waard om te ontdekken!
[Taal: Engels]
http://www.veropedia.com/

RECLAMEVRETERS
Bij L'Internaute vonden wij een selectie leuke publiciteitsspots, die de reclamevreters wel kunnen bekoren. Will it Blend, een allusie naar de beruchte tests die uitgevoerd worden met allerlei materiaal te stoppen in de blender, en te zien of die het werk wel aankan. En in de meeste gevallen slaagt hij erin om die materialen te verpulveren - behalve Chuck Norris blijkbaar.
Ook leuk: een filmpje over mannen die een babyhuid krijgen, en een ander, in rap vorm, dat aan de Zwitsers moet uitleggen dat 118, het nummer dat in Frankrijk staat voor inlichtingen, in Zwitserland leidt naar de Brandweer!
[Taal: Frans/Engels]
http://www.linternaute.com/humour/decouverte/selection/pubs-virales/1.shtml

MARKANTE BEELDEN VANUIT GOOGLE EARTH
Nog een leuke tip die wij vonden bij L'Internauten: een reportage met verschillende opvallende beelden, gemaakt door de satellieten, en weer te vinden op Google Earth. Van opvallend gekleurde velden, tot een gebouw van de Amerikaanse Navy dat, vanuit de lucht bezien, de vorm van een swastika heeft, tot opvallende zwembaden in de vorm van een dolfijn, en een beeld van twee surfers die zich van niets bewust op het water bewegen, terwijl wij vanuit de lucht een beeld krijgen van de haai die hen bedreigt. Knap!
[Taal: Frans]
http://www.linternaute.com/hightech/insolites-de-google-earth/ping-pong-partie.shtml

HOE DE JUISTE AFBEELDING TE ZOEKEN VOOR EEN PUBLICATIE
Heb jij een blog, of ben je freelance schrijver? Dan zal je wel weten dat de juist gekozen afbeelding die je op je blog vermeldt het succes kan uitmaken van je posting of artikel. Dit artikel van Master New Media geeft je uitstekende tips bij het zoeken van zulke afbeeldingen, en legt je uit met welke regels je rekening moet houden qua auteursrechten.
[Taal: Engels]
http://www.masternewmedia.org/interface_and_navigation_design/images-selection/how-to-select-images-for-web-publishing-20071101.htm

FREETV
Zoveel tv is er tegenwoordig te vinden op het internet, maar dat heeft wel een nadeel: hoe vind je tussen al die bomen het bos nog? Deze site probeert in elk geval een oplossing te bieden: hier vind je een lijst met meer dan 1.100 tv stations die je op het web kan vinden. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.freeetv.com/index.php

TECHZINE.NL
Er zijn niet zo heel veel Nederlandstalige e-zines en websites die interessante informatie brengen over IT en het internet; daarom vermelden wij hier graag een site, die wij in het verleden nog niet echt in het zonnetje gezet hebben: TechZine. De site heeft een rubriek met nieuws, downloads, besprekingen van producten, en een heel goed forum. Absoluut een bezoekje waard! (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.techzine.nl/index

SOY UN CABALLO
Ja, je kent ons ondertussen: wij zijn verliefd op goed gemaakte sites. Deze maakt reclame voor een feuilleton, dat hier of daar op tv verschenen is: Soy Un Caballo. Wat eigenlijk betekent: ik ben een paard. Knappe grafische uitwerking, en de technologie klopt ook, want je moet haast neit wachten bij het downloaden van bestanden.
[Taal: Frans]
http://www.soyuncaballo.com/

NPR MUSIC VERNIEUWD
Een van de boegbeelden van de openbare omroepen in de VS, NPR, wordt door velen als een beetje ouderwets beschouwd, maar heeft nu een inhaalbeweging gemaakt: het heeft een muzieksite uitgebracht die echt wel knap is. NPR Music laat jou muziek beluisteren via een pop-up Flash player, terwijl je in het verleden enkel de muziek kon beluisteren via je eigen RealPlayer of WIndows Media. Je kan eigen speellijstjes opbouwen met de muziek die je op de site vindt. Minpunt is wel dat je eerst een advertentie moet slikken vooraleer je de muziek kan beluisteren.
[Taal: Engels]
http://www.readwriteweb.com/archives/npr_music.php
http://www.npr.org/nprmusic/

SKEEMR: MUZIEK VINDEN
We blijven nog even in het muziekgebied. Deze site is namelijk een zoekmachine voor het vinden van audiobestanden. De site host zelf geen enkel bestand maar verwijst enkel door, zo zeggen de makers van de site. Wat ons natuurlijk meteen doet denken dat niet alle links legaal zijn... Maar in hun voordeel pleit dan weer dat de site aanmoedigt om muziek legaal aan te kopen van de artiesten die je via de site vindt. (Bron: un site par jour)
[Taal: Engels]
http://skreemr.com/

LISTPHILE: ONLINE DATABASE
Wil je een online database aanmaken, onderhouden of publiceren, dan moet je eens een kijkje nemen op deze site. Hier kan je ook sociale lijstjes bijhouden, galerijen of zelfs interactieve mash-up atlassen. Met deze tool maak je interactieve content die je in je eigen blog of website kan opnemen.(Bron: Masternewmedia)
[Taal: Engels]
http://www.listphile.com/
http://www.masternewmedia.org

BROWSER SCAN TEST
Hoe veilig is jouw browser? Bij Scanit kan je dat uittesten. Het bedrijf stelt namelijk vragen bij het feit dat je tegenwoordig vanuit je browser telebankiert, en vindt dat browsers nog veiliger moeten worden om misbruiken te voorkomen.
[Taal: Nederlands]
http://bcheck.scanit.be/bcheck/

ASSASSINS CREED
Een erg knappe site, ter promo van het game Assassin's Creed. Het is eigenlijk ongelooflijk dat deze rijkdom aan beelden tegenwoordig via de kabels zo snel tot bij ons komt, waar je vroeger, pakweg 10 jaar geleden, al enorm geduldig moest zijn om een gewone tekstpagina binnen te halen. Erg knappe site, waarop ook jij een spel kan uittesten.
[Taal: Engels]
http://assassinscreed.uk.ubi.com/experience/

VRIJDAG ANIMATIEDAG : ESCAPE FROM OCTLIEN
Eén van de vele Escape-spelletjes waarbij je door klikken en voorwerpen verzamelen de uitgang moet proberen vinden. Geen gemakkelijke opdracht. Geraak je er niet aan uit ? Dan kan je stap voor stap de oplossing vinden bij "walk through" op de 2e link...
[taal : Engels] (Filover)
http://aztec.sakura.ne.jp/escapefromoctlien/indexenglish.html
http://jayisgames.com/archives/2007/09/escape_from_octlien.php

VRIJDAG FOTODAG : AIRBUS 380
De Airbus A380 maakte op 25 oktober zijn eerste commerciŽle vlucht. Niet iedereen kon erbij zijn maar niet getreurd. Gilles Vidal maakte enkele knappe 360°-panofoto's van het binneninterieur. Op zijn site staan nog heel wat knappe 360°-panofoto's in zijn portfolio.
[taal : Engels] (Filover)
http://www.gillesvidal.com/airbusA380.htm
http://www.gillesvidal.com/portfolio.htm

VRIJDAG FILMDAG : AMERICAN GANGSTER.
OfficiŽle website van deze nieuwe actiefilm met Josh Brolin, Russell Crowe, Chiwetel Ejiofor, Carla Gugino, Ted Levine en Denzel Washington in de hoofdrollen.
In de Belgische zalen vanaf : 14 november 2007.
[taal site : Engels] (Filover)
http://www.americangangster.net/
http://www.imdb.com/title/tt0765429/

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

BEKENDE PERSONEN OP HET NET Ė HUN OFFICIELE SITES
(een greep uit recente toevoegingen op http://www.filover.be/celeb.html ) [Filover]

ANNELEEN LIÉGEOIS
Deze Vlaamse actrice speelt de rol van Kyra in Wittekerke en is te zien in "Sterren op het ijs" op VTM.
http://www.anneleenliegeois.be/

MAX LION
De officiŽle website van Mister Belgium Personality 2007.
http://www.everyoneweb.com/maxlion/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Het ideale spionagemobieltje
AMSTERDAM - Een horloge met GSM telefoon, webcam, MP3 speler, videoplayer, camera, bluetooth en...
http://www.ad.nl/multi-media/article1804716.ece
- SonyEricsson gaat concurrentie aan met iTunes
LONDEN - De muziekdienst van SonyEricsson, PlayNow, gaat de concurrentie aan met iTunes van Apple. Nu is Play Now alleen op de mobieltjes van...
http://www.ad.nl/multi-media/article1803924.ece
- Tv van de toekomst doet aan de lijn
Voelt u zich hypermodern met zo'n fraaie platte televisie? Helaas, de volgende revolutie komt er alweer aan. Het is zelfs wachten op de oprolbare..
http://www.ad.nl/multi-media/article1798878.ece

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Wekkerradio, mp3-speler en digitaal fotolijstje
Philips levert de mooiste wekkerradio die we ooit gezien hebben. Hij wekt je met je favoriete muziek en foto's van je dierbaren.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=21358
- Ruim 1.000 euro als je een medewerker aanbrengt
SpotaJob is een speciale vacaturesite waar men geld kan verdienen. Dit doe je door vrienden, oud collega's en andere contacten aan een andere baan te helpen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=21357
- Extreem hoge rekeningen voor mobiel internet
Mobiel internetten, op vakantie in het buitenland, kan je onverwachts een rekening van vele duizenden euro's opleveren.
http://www.fan.tv/reis/toontext.asp?id=21339

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- HP gaat camera-productie uitbesteden
HP wil tegen midden 2008 de productie van zijn digitale fototoestellen uitbesteden. Het wil zich meer gaan richten op fotoprinters en online fotodiensten.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3085
- Case Logic met nieuwe fototassen en accessoires
Case Logic, producent van lifestyle accessoires, lanceert vier nieuwe collecties accessoires voor digitale fototoestellen en spiegelreflexcameraís
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3083
- Digitale thuisbibliotheek
LACIE - Ethernet Disk mini - Home Edition: Met de Ethernet Disk mini - Home Edition wordt uw digitale thuisbib .
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=%A32007&newsid=4961

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Meer dan 50 professionals ingeschreven voor het Email Marketing Forum. En u?
Het aantal inschrijvingen voor de eerste editie van het Email Marketing Forum, dat plaatsvindt in hotel Le Méridien op 21 november eerstkomend, neemt alsmaar toe. Reeds een vijftigtal onder u bevestigde zijn of haar deelname aan het forum.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17424&style=34360
- Nieuwe formule voor adverteerders op MSN homepage
Microsoft Digital Advertising Solutions stelt een nieuwe formule voor adverteerders voor die op zoek zijn naar een grotere impact via de homepage van het portaal MSN.be: de ĎSpecial Homepage Takeover Eventí.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17416&style=34360
- Nieuwe sociale netwerkdienst voor jonge starters
Yahoo lanceert een nieuwe sociale netwerkdienst, Yahoo Kickstart genaamd.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17421&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Open Social: Web 3.0 of een storm in een glas water?
Google's aankondiging van "Open Social" werd op enthousiasme onthaald door de webontwikkelaars, die voortaan hun widgets met één pennentrek in alle sociale netwerken kunnen draaien die Open Social erkennen. Maar wat betekent het voor de gewone gebruiker? Wat is het überhaupt? En zorgt het nu inderdaad voor de grote splitsing Facebook (+Microsoft) tegen de rest van de sociale netwerken?
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/internet/open-social-web-3-0-of-een-storm-in-een-glas-water.cfm
- Opera Mini 4 voor het mobieltje is uit
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/gsm-gps--pda/opera-mini-4-voor-het-mobieltje-is-uit.cfm
- Microsoft stelt Live familie voor met een feestje
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/internet/microsoft-stelt-live-familie-voor-met-een-feestje.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Journalistiek en de indirecte invloed van de blogosfeer op je bedrijfscommunicatie
Hoe invloedrijk zijn blogs voor je bedrijfscommunicatie? Wel, dat hangt er van af. Van je doelstellingen, je boodschap, de blog in kwestie en zo meer. Dat blogs een rol spelen is zondermeer duidelijk. Zo weten bureaus al langer dat bloggers belangrijke bronnen zijn van trafiek op campagnesites. En trafiek is natuurlijk waar de opdrachtgever-adverteerder 'in the end' voor betaalt.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5120
- Alternatief online model voor het nieuwe Radiohead-album: de resultaten
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5113
- Geavanceerde dashboards voor Sitestat-gebruikers
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5110

*** SPEEDZONE
http://www.speedzone.be
- Kylie Minogue - 2 Hearts
http://www.speedzone.be/artikel/1604_kylie_minogue__2_hearts.html
- The Invasion - trailer
http://www.speedzone.be/artikel/1603_the_invasion__trailer.html
- Happy Halloween!
http://www.speedzone.be/artikel/1609_happy_halloween.html

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Fedora 8 release overzicht
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=1860
- Geschiedenis der programmeertalen
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=1859
- The Last Starfighter (game)
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=1858

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Versleutelde torrents in opmars
http://life.tweakers.net/nieuws/50275/versleutelde-torrents-in-opmars.html
- Microsoft sloopt activatie voor ActiveX uit IE
http://pro.tweakers.net/nieuws/50274/microsoft-sloopt-activatie-voor-activex-uit-ie.html
- Nieuwe firmware rekt PS3-mogelijkheden op
http://life.tweakers.net/nieuws/50268/nieuwe-firmware-rekt-ps3-mogelijkheden-op.html

De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIPS VOOR WEBWERKERS

Flash Video op je website? Gebruik deze FLV-speler!

Dit artikel gaat verder in op het artikel "Video op je website? Zet je bestanden om naar Flash!". De vorige keer hebben we besproken hoe je je bestanden eenvoudig kunt omzetten naar Flash-bestanden, de voordelen waren onder andere het kleine formaat en de verspreiding van Flash bij internetters. In dit artikel zullen we een videospeler bespreken die (bijna) altijd zal werken, goed nieuws toch?
Met FLV player van Jeroen Wijering (inderdaad, een Nederlander ;-)) kun je je flv-videobestanden afspelen op je website, met een aantal geweldige functies!

Wat zijn dan de voordelen van deze speler?

Veel videospelers laten een zwart vlak zien totdat iemand op de play-knop klikt. Met FLV-player kun je een afbeelding tonen als de speler op standby staat, wat je bezoekers een indruk geeft wat ze kunnen verwachten van het filmpje.

Een ander voordeel is dat FLV player het bestand laadt terwijl je het filmpje bekijkt. Dat betekent dat je niet eerst superlang hoeft te wachten voordat het filmpje ingeladen is, maar dat het meteen begint.

En wat ik persoonlijk echt geweldig vind is de fullscreen-functie! Met een druk op de knop kunnen je bezoekers de online video op volledig scherm bekijken. Super toch?

Zo gebruik je FLV player!

Download FLV player hier: http://www.jeroenwijering.com/?item=JW_FLV_Player
en pak het zip-bestand uit. Je ziet nu een boel bestanden, maar je hebt alleen de volgende nodig: flvplayer.swf, swfobject.js en natuurlijk je eigen videobestand en afbeelding. Kopieer deze bestanden naar je website-locatie en ga als volgt te werk:

Open de pagina waar de video in moet komen in je html-editor.
Plaats tussen <. head> en <. /head> de volgende code:

<.script type="text/javascript" src="swfobject.js" mce_src="swfobject.js">

Plaats vervolgens tussen <. body> en <. /body> op de plaats waar de video moet komen de volgende code:

<.script type="text/javascript"> var s1 = new SWFObject("flvplayer.swf","single","300","170","7"); s1.addParam("allowfullscreen","true"); s1.addVariable("file","video.flv"); s1.addVariable("image","preview.jpg"); s1.write("player1");

Hernoem video.flv en preview.jpg in dit stukje code naar jouw eigen bestanden.
Sla het bestand op.
Upload nu alle betrokken bestanden naar je server.
Nu kun je op je eigen website het resultaat bekijken!

Bjorn Snelders van Alphamegahosting
http://www.alphamegahosting.com/
[Sjeef]

SLIM OMGAAN MET VISTA: KLEINE ICOONTJES IN HET VISTA STARTMENU
Bij Vista staan er standaard grote icoontjes bij de items die in je start menu verschijnen. Maar misschien vind jij het beter dat er kleine icoontjes verschijnen. Dat kan.
Klik hiervoor rechts op de start knop, en kies Properties (eigenschappen). Klik op CUstomize (aanpassen), en blader naar het einde van de lijst. Hier moet je dan Use large icons (gebruik grote icoontjes) uitvinken.

SLIM OMGAAN MET VISTA: DE TEKST ONDER ICOONTJES VERWIJDEREN
Icoontjes op je desktop zijn handig. En wellicht weet je wel waarvoor die icoontjes staan. Waarom is er dan nog bijkomende tekst nodig voor sommige icoontjes, zoals My Compyter, of IE? Om de tekst onder een bepaald icoontje te verwijderen ga je als volgt te werk.
Klik rechts op dat bepaald icoontje, en kies Rename (hernoemen). Houd de Alt-toets ingedrukt, en tik 255 in op het numeriek klavier. Dat is de code voor een blanco ruimte.
Wil je op nog een ander icoontje de tekst verwijderen, dan moet je alt-255 twee keer intikken, en bij de volgende drie keer, enzovoort.

SLIM OMGAAN MET VISTA: THUMBNAILS UITSCHAKELEN
Heb je een groot aantal bestanden en mappen op je computer, dan zal je bemerken dat die traag werkt als je bladert doorheen Windows Explorer, vooral als je mappen met foto's doorworstelt, omwille van de thumbnails (miniatuurafbeeldingen) die gegenereerd worden.
Dat kan je als volgt oplossen. Ga naar Windows Explorer, en kies de Organize button. Kies Folder and Search (Mappen en Zoeken) uit het menu. Neem het tabblaadje View (Beeld), en vink het vakje aan naast "Always show icons, never thumbnails" (altijd icoontjes vertonen, nooit miniatuurafbeeldingen). Bevestig met OK.

SLIM OMGAAN MET VISTA: JE HOME MAP VERTONEN OP DE DESKTOP
Nieuw in Vista is het feit dat elke gebruiker met een account op de computer een eigen "Home" map heeft. Daar kan hij zijn mappen en bestanden opslaan. En in die Home map vind je dan weer sommige standaard mappen zoals Downloads terug. Wat betekent dat het eigenlijk wel best handig is om een snelkoppeling naar die Home map op je desktop te zetten.
Klik hiervoor de Start knop, en klik rechts op je User name (gebruikersnaam). Kies nu Show on Desktop (Toon op bureaublad), en kijk, als bij mirakel verschijnt er een icoontje voor je Home map op je desktop.


Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...JUNK VERWIJDEREN VAN JE PC 1: PC DECRAPIFIER
WinXP/Vista - 518k - freeware
In de volgende twee weken brengen wij je verschillende tools aan die wij vonden in een artikel van PC World.com, en die je kunnen helpen om je pc te ontdoen van allerlei crap- en malware.
Even wat uitleg over 'crapware': dat is software die je gratis krijgt bij je nieuwe pc, die soms nuttig kan zijn, maar nog veel vaker niet: het is software waarvoor de pc-fabrikanten betaald worden om die op je pc te zetten. De meeste van die programma's zijn niet echt schadelijk voor je pc, maar ze nemen wel ruimte in, en sommigen draaien de hele tijd mee op de achtergrond, en nemen dus plaats van het werkgeheugen in.
Deze software, toepasselijk de de-crapifier genoemd, verwijderd verschillende van die 'craplets' automatisch. Gewoon het programma draaien, en de overbodige progjes worden meteen verwijderd - althans de progjes waarvan de software weet dat ze 'crap' (of rommel) zijn. Vermits het progje Amerikaans is, kunnen wij niet garanderen dat Nederlandstalige crapware eveneens verwijderd wordt.
http://www.pcdecrapifier.com/contact
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,67264-order,1-page,1/description.html

JUNK VERWIJDEREN VAN JE PC 2: DUSTBUSTER
Win2000/XP - 380k - freeware
Heb je heel wat programma's geïnstalleerd op je pc en misschien daarna terug verwijderd, dan heb je waarschijnlijk ook heel veel tijdelijke bestanden, die toch wel wat plaats op je harde schijf kunnen innemen. Dit progje scant je computer af op zulke bestanden, en verwijdert automatisch 700 verschillende soorten tijdelijke bestanden en mappen die veilig verwijderd kunnen worden.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,22384-order,1-page,1-c,harddisk/description.html

JUNK VERWIJDEREN VAN JE PC 3: TUNE UP UTILITIES
WinXP/Vista - 10,4 MB - freeware
Een duvel doe al op het vlak van het opkuisen van je pc en het verwijderen van overbodige bestanden. Ook het register krijgt een grote beurt, en bovendien wordt je systeem geoptimaliseerd. Plus je krijgt een overzicht van de programma's die opgestart worden bij het opstarten van je pc.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,30812-order,1-page,1/description.html

JUNK VERWIJDEREN VAN JE PC 4: WINSETTINGS PRO
Win2000/XP/Vista - 1,38 MB - shareware 50$
Nog een grote witte tornado die je harde schijf proper maakt: deze software spoort junk bestanden op en verwijdert ze, net zoals duplicaat bestanden, sporen van je surftochten; er zit ook een cookie cleaner in, die je elke cookie op je systeem vertoont, plus de inhoud ervan, zodat je kan beslissen of je het wil behouden of niet.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,56845-order,1-page,1/description.html

JUNK VERWIJDEREN VAN JE PC 5: SUPER UTILITIES
Win98/ME/2000/XP/Vista - 4,9 MB - shareware 60$
27 tools om je computer op te kuisen en nieuwe elan te geven. Het bevat o.a. een startup organizer, die je toont welke programma's automatisch opgestart worden bij het booten van je pc, zodat je desgewenst bepaalde programma's kan uitschakelen.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,25840-order,1-page,1/description.html

JUNK VERWIJDEREN VAN JE PC 6: MAGIC UTILITIES
Windows XP - 1,6 MB - shareware 40 $
Een slim programma, dat o.a. een uninstaller bevat, een organizer voor je startup programma's, een killer voor de lopende processen, en meer.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,65734-order,1-page,1/description.html

JUNK VERWIJDEREN VAN JE PC 7: AUTORUNS
Windows All - 490k - freeware
Wat wordt er geladen bij het opstarten van je pc? Dat kan je natuurlijk uitvinden met de ingebouwde Windows tool MSCONFIG in Run/Opstarten in te tikken, maar dit progje is voor de niet-geek toch wel wat gebruiksvriendelijker.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,64989-order,1-page,1/description.html

JUNK VERWIJDEREN VAN JE PC 8: SECURITY TASK MANAGER
Win2000/XP/ME/NT/Vista - 1,5 MB - shareware 29$
Met dit progje kan je uitvissen welke software er op dit moment draait op je pc, en hoe veilig die is. Want wellicht heb jij veel te veel progjes in de achtergrond draaien, zonder dat je het weet. En misschien zijn daar wel enkele niet zo propere progjes bij, malware dus...
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,25559-order,1-page,1/description.html

VRIJDAG MACDAG - FLOCK BROWSER
Mac OS 10.3 - 20,24 MB - freeware
Een variant van de Mozilla browser, speciaal bedoeld voor de internaut die veel in sociale netwerken rondzwerft. Een intuïtieve interface waardoor je meteen naar sites zoals Facebook en Flickr kan gaan. Deze browser bevat ook erg interessante tools voor de bloggers.


http://www.download.com/Flock-Browser/3000-2143_4-10764837.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: QUICKSILVER
Mac OS 10.3 - 1, 93 MB - freeware
Een erg handige tool je kan programma's opstarten, bestanden, rekenbladen, muziek, enz. Hij geeft je ook een handig overzicht van de content op je harde schijf, maar is niet echt aanbevolen om bestanden snel te vinden en te bewerken.
http://www.download.com/Quicksilver/3000-2258_4-10765070.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....


Lezer Guy heeft enkele vraagjes - wie heeft het antwoord?
<<<
E-mail : guy.zomerszp@gmail.com
Hoe kan ik een spamfilter inlijven in windows mail bij vista?
Hoe kan ik nieusbrieven van u ontvangen?
Is het beter om google te verwijderen van vista, ik heb de indruk dat hij alles te goed bijhoud wat kan gevaren in houden, daar het volledig gratis wordt aangeboden. Van de mail onder google ben ik zeer tevreden.
Weet iemand buiten de website om hoe ik aan een driver kom van picture Mate?
Dank voor uw steun, GUY.
>>>
Suggesties kan je sturen naar redactie@netties.be

~~~~~~~~~~
~Van lezer Rudi kregen wij een hartverwarmende mail:
<<<
Steeds een verademing om jullie nieuwsbrief te lezen, m.a.w. prachtwerk, zeldzaam als vrijwilliger (dinos stierven uit netties niet) en eigenlijk zou het weekend niet hetzelfde zijn zonder nieuwsbrief (van iemand die weet wat vrijwilligerswerk betekent)
Doe zo voort, jullie zijn niet te missen!!!!!!!!
>>>
De redactie dankt lezer Rudi erg hartelijk voor deze sympathieke reactie!
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Zelfs indien je je vergist is het altijd beter alleen ongelijk te hebben
dan je gelijk te moeten delen met al die anderen.

- Gerorges Brassens, Frans chansonnier -