Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 1/11/2007 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 11
Nummer 522 van 27/10/2007


Gegroet lezers,

Herfst, grijze luchten, frisse ochtenden. Niets aan te doen - je moet het gewoon positief bekijken en lange wandelingen doen waarbij je met je voeten door de gevallen bladeren in het bos waadt, of lekker warm binnenblijven, je het gezellig maken, en je netties op je gemak lezen, om de vele tips uit te testen...

Wat ons deze week opviel was het feit dat onze lezers over de hele wereld verspreid zijn. Verleden week kregen wij een reactie van lezer Fons Tuinstra uit CHina over een artikel over vermeende censuur daar, en deze week reageerde lezer, die helaas anoniem bleef, op een bericht over een initiatief in ItaliŽ om bloggers aan banden te leggen met de melding dat het bericht (helaas) waar was.

Leuk dat jullie ons e-zine zo aandachtig lezen - dat doet de redactie erg veel plezier!

Wij wensen je veel leesplezier, en hopen je bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.

AdvertentieNET NEUTRALITEIT TOCH NOG ALTIJD IN VRAAG
Dit bericht gaat over de VS, zoals gewoonlijk, maar wij brengen het toch omdat het een problematiek aanhaalt die zich ook in onze contreien zal stellen. Het gaat namelijk over net neutraliteit: de verplichting van providers om alle protocollen, alle data met dezelfde prioriteit door te laten gaan. Geen onderscheid te maken tussen content die van die of gene aanbieder afkomstig is. Wij verwijzen hierbij naar het tarificatiesysteem bij aanbieders zoals Telenet: via een en dezelfde kabel komen zowel digitale tv, video on demand als internet binnen. Maar bij Telenet internet telt een limiet voor het downloaden. Voor de video on demand flms die je bij Telenet bestelt wordt de bandbreedte niet meegeteld, voor films die je via het internet downloadt wel. Neutraal kan je dit niet echt noemen....
Neutraliteit van het netwerk kan ook door in vraag gesteld worden wanneer het gaat om een provider die zowel internet als telefonie aanbiedt. Zal die niet in de verleiding komen om Voice over IP, dat een rechtstreekse concurrent is van de gewone telefonie, omdat je daarbij gratis kan bellen, een lagere prioriteit te geven, zodat de gebruiker gaat vinden dat die dienst onbetrouwbaar is, en toch blijft bij zijn vertrouwde gewone telefonie...
Het gegeven waar dit artikel eigenlijk rond gebouwd is, is het volgende. In de VS waren er de laatste tijd berichten over het al dan niet beknotten van BitTorrent verkeer door de provider Comcast. Zo'n P2P verkeer kan vaak heel wat bandbreedte opslokken, en de providers zijn dat protocol niet echt goed gezind. In den beginne ging het voornamelijk om individuele meldingen van gebruikers, tot Associated Press er zich mee ging bemoeien, en bevestigde dat er wel degelijk gesnoeid wordt in de bandbreedte van dit protocol.
Comcast heeft zich tegen deze beschuldiging verweerd: ja, inderdaad, het blokkeert wel P2P verkeer, maar dan voornamelijk upload verkeer, om de bandbreedte van de anderen niet in gevaar te brengen. Maar als je weet dat de ene zijn upload de ander zijn download is, dan weet je dat dit eigenlijk een bekentenis is...
Lees zelf meer achtergrond over net neutraliteit bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20071019-evidence-mounts-that-comcast-is-targeting-bittorrent-traffic.html

BRITSE GEHEIME DIENST WERFT AGENTEN VIA SPELLETJES
Zeg nu niet dat spelletjes niet serieus opgevat moeten worden. Zelfs de Britse geheime dienst GCHQ (Government Communications HeadQuarters) meent dat games, althans de spelers ervan, ernstig kunnen zijn, want zij hebben advertenties om nieuwe medewerkers te werven geplaatst in verschillende games. De geheime diensten zijn immers oep zoek naar medewerkers waarvan de specialiteit wordt het beveiligen van de overheidscommunicatie tegen hackers.
Waarom de games gekozen als plaats om de advertenties te plaatsen? Daar zouden immers, aldus GCHQ, mensen rondlopen die hobbies hebben en belangstelling die rond IT draaien. Een relatie tussen echte spionage (het breken van code, het afluisteren) en het doen van spelletjes kon echter niet aangetoond worden. Met andere woorden: de geheime dienst zal waarschijnlijk wel mensen aantrekken die belangstelling hebben voor IT, maar daarom nog niet over de andere eigenschappen beschikken die een geheim agent moet hebben. Weet je wat? Dan kunnen ze, naar onze mening, net zo goed adverteren bij Netties, want wij hebben ook lezers met belangstelling voor IT!
http://www.betanews.com/article/Espionage_Codebreaking_and_Gamers/1192812295

PLATENMAATSCHAPPIJEN VERKOPEN MUZIEK OP FLASH DRIVES
Een goed idee? Enkele grote platenmaatschappijen willen voortaan muziek aanbieden, niet meer op cd's, maar wel op flash drives. Het is de bedoeling om vooral de jongere gebruiker, tussen 12 en 24 jaar, te bereiken, die niet langer geloven dat de CD cool is, maar die toch wel een "fysiek" product willen, in plaats van enkel iets digitaal.
Vind jij dat een goed idee? Wij hebben onze twijfels. Bij een cd kon je nog album art hebben, een inleg boekje met songteksten, en je kon ze tenminste netjes rangschikken in een cd-rek. Bovendien zou zo'n flash drive met muziek 10 dollar kosten, voor enkel een single met wat extra's. Wat dus veel meer is dan een traditionele ep/cd.
Neen, platenmaatschappijen, jullie zijn gezakt met dit idee. Kom maar terug voor een tweede zit, met iets originelers!
http://www.engadget.com/2007/10/18/universal-warner-and-emi-to-sell-music-on-flash-drives/

NIEUWE BEROEPSCATEGORIE IN ONLINE MEDIA: ZOEK EDITOR
Een interessant gegeven dat wij vonden bij Pandia, een site die rond zoeken draait. Het gaat namelijk over het feit dat de redacties van online publicaties tegenwoordig een nieuwe vacature hebben: een search editor. Zijn taak: hij moet aan de andere redactieleden uitleggen hoe de zoekstructuur van het web functioneert, hij moet zorgen voor de geïndexeerde pagina's, en de rangschikking van de artikels in de zoekresultaten bij de zoekmachines verbeteren.
Iets waarbij wij nog niet stil gestaan hadden, maar wat eigenlijk alleen maar logisch is. Bij een papieren publicatie kopen de mensen een krant, en ze lezen hem. Bij online publicaties leest een groot deel van het publiek de artikels omdat zij ernaartoe gestuurd zijn door de zoekmachines. En daarom is het levensnoodzakelijk dat de artikels geoptimaliseerd zijn voor de zoekmachines - zonder daarom de boel op te lichten natuurlijk.
Volgens Pandia zou een zoek editor dan over kennis moeten beschikken over de volgende onderwerpen:
- vindbaarheid via de web zoekmachines, m.a.w. de externe vindbaarheid
- toegang tot de informatie op de site zelf, met andere woorden interne vind/zoekbaarheid
- een know-how in het copywriten die zowel beantwoordt aan de noden van menselijke lezers, als de robotten van de zoekmachines.
Geen gemakkelijke opgave. Meer achtergrondinformatie bij Pandia - een artikel om over na te denken.
http://www.pandia.com/sew/547-search-editor.html

STRIJD AANBINDEN MET MALWARE
Malware tiert welig op het internet. Er is zelfs een hele economie rond ontstaan: hackers en booswichten verkopen/verhuren hun tools aan andere, niet technisch onderlegde internauten, zodat die hun snode plannen op het internet kunnen uitvoeren - meestal is dat spam verzenden. Wat vroeger een underground markt was, is nu publiek toegankelijk op het internet via forums, chatrooms enz.
Hoe moet je daar tegen in gaan? Een origineel idee vonden wij bij PC World: het zou moeilijker gemaakt moeten worden om deze tools te kopen of te huren, zeker voor nieuwkomers. Want zelfs in dit groezelige wereldjes moet er geld van hand wisselen, en moet er een vertrouwen ontstaan tussen koper en verkoper, waarbij de kredietwaardigheid van beiden gecontroleerd wordt, vooraleer de transactie plaatsheeft.
Hoe het een en ander in zijn werk gaat, dat lees je zelf in het artikel van PC World. Het komt er eigenlijk op neer dat de online reputatie van zo'n verkoper naar de vaantjes geholpen wordt, zodat de kopers geen vertrouwen meer hebben - en er dus toch een eerste barrière ingebouwd wordt in de al te gemakkelijk geworden contacten tussen hackers en hun "klanten".
http://www.pcworld.com/article/id,138675/article.html?tk=nl_dnxnws

BELGISCH INTERNETREGISTER TRACHT ZELFSTANDIGE WEER TE BEDOTTEN
Laat je niet vangen aan Internet Register (of D.A.D.): het aanbod ziet er erg aantrekkelijk uit, maar voor je het weet heb je je verplicht tot het plaatsen van advertenties voor duizenden euro!
Je krijgt namelijk een brief, afkomstig van het Belgisch Internet Register, waarin je gevraagd wordt om je gegevens te controleren, en het document terug te faxen. Wij kregen die ook, vandaag, in onze bus. Op het eerste gezicht lijk je geneigd de brief terug te sturen. Doe dat echter niet!
Onderaan de brief staat er immers vermeld dat je, door het terugsturen van het document, jezelf verbindt tot het betalen van een advertentie die je 958 euro per jaar kost! Dat is even slikken. Maar wacht, het wordt nog erger: je verbindt jezelf ook tot de plaatsing van die advertentie voor de drie volgende jaren - met andere woorden: als je het document terugstuurt, dan hang je, en wordt je 3.000 euro lichter gemaakt!
Ons advies: dat document meteen de prullenmand inzwieren. En klacht indienen bij Test Aankoop. Hoe meer aandacht er aan dit bedrog geschonken wordt, hoe minder bedrijven slachtoffer zullen worden van dit bedrog.
Ook de ISOC (Internet Society) roept op tot waakzaamheid.
http://www.internetsociety.be/news.php?sect=1&ID=70
http://www.isoc.be/phpBB2/viewtopic.php?=&p=504

ITALIË WIL EEN MINISTERIE MAKEN VOOR BLOGGERS
Sommige berichten kan je haast niet geloven. Zou dat nu echt mogelijk zijn? Verleden week hadden wij het met het bericht over de Chinezen die het verkeer naar de "westerse" zoekmachines zouden afleiden, maar dat door lezer Fons Tuinstra ontkend werd -een ontkenning die nu ook door de nieuwsmedia bevestigd wordt. (1)
En daarom brengen wij het volgende bericht ook met de nodige voorzichtigheid - wellicht heeft Netties een lezer in ItaliŽ, die het bericht kan bevestigen of ontkrachten? Het gaat om het feit dat de rechterhand van Prodi, Ricardo Franco Levi, een wetsvoorstel wil indienen dat het internet zo goed als monddood zou maken. Iedereen die een blog of website heeft zou die moeten registreren bij het ROC, een officieel register, een certificaat moet voorlegen, belastingen moet betalen, zelfs wanneer dat blog opgezet is zonder de bedoeling er geld mee te winnen.
Volgens Boing Boing zou het wetsvoorstel al een eerste keer goedgekeurd zijn door de ministerraad , en geen enkele minister zou zich gedistantieerd hebben van het voorstel. Blijkbaar trekken de ministers aan één zeel als het gaat om het beknotten van de vrijheid van mening, zo merkt Cory Doctorow van het blog op.
Wij kunnen alleen maar hopen dat het bericht niet waar is, en dat, mocht het toch waar zijn, er een storm van protest zal opsteken!
http://www.pcworld.com/article/id,138662/article.html?tk=nl_dnxnws
http://www.beppegrillo.it/eng/2007/10/the_leviprodi_law_and_the_end.html
http://www.boingboing.net/2007/10/22/italy-proposes-a-min.html

Reactie van een lezer, die helaas anoniem bleef:
<
het voorstel moet nog door het parlement.
groeten,
>>>

TE ACTIEVE BIJDRAGERS AAN WIKIPEDIA BAKKEN ER NIETS VAN
De online encyclopedie Wikipedia ligt vaak onder vuur - ze zou niet betrouwbaar zijn, men zou te gemakkelijk valse informatie kunnen vermelden, enz. Nu, persoonlijk zijn wij erg tevreden over de encyclopedie. Vooral als het gaat om actuele onderwerpen is er ons inziens geen enkele site waar je zoveel accurate, up to date informatie vindt onder één dak. Tech informatie bijvoorbeeld - wil je iets weten over een bepaald protocol, een webdienst: je vindt het netjes uitgelegd op Wikipedia. Breng ons maar eens een encyclopedie die dit nadoet!
Onderzoekers hebben nu een, tja, onderzoek gedaan naar de internauten die een bijdrage leveren aan de Wikipedia. En daaruit blijkt dat de anonieme, niet regelmatige medewerkers, die de Goede Samaritanen genoemd worden, minstens even betrouwbaar zijn als degene die de site constant van updates voorzien, en zich een zekere reputatie opgebouwd hebben - die uiteraard hooggehouden moet worden.
De onderzoekers waren trouwens verbaasd vast te stellen dat hoe vaker de medewerkers een bijdrage leverden, hoe minder betrouwbaar hun bijdrage werd. Dat zou dan verklaard worden door het feit dat zij die reputatie hoog willen houden, en dus vaak willen schrijven - zelfs over onderwerpen waarover zij niets of niet veel afweten. Deze veelschrijvers zouden zelfs een sociale status veroveren wanneer zij de profielen verwijderen van mensen die meer weten dan zij doen...
Niets kleinmenselijks is de internaut vreemd, blijkbaar...
http://www.cs.dartmouth.edu/reports/abstracts/TR2007-606/
http://www.theinquirer.net/gb/inquirer/news/2007/10/18/wackypedia-regular-editors-less

AUTEURSWETTEN OPNIEUW ONDER VUUR
Wij hebben het al eerder gezegd: nu er het internet is, en de mogelijkheid om werken in digitale vorm te downloaden in één muisklik, of dat werk nu op een server staat in de VS of in Marokko, zijn de fysieke landgrenzen voorbijgestreefd. Wetten moeten universeel worden, of zij kunnen gewoon niet meer toegepast worden.
Dat mag dit verhaal nogmaals bewijzen. Een muziekuitgever uit Oostenrijk heeft een zogenaamde "cease and desist" brief gestuurd naar een Canadese student, die een database heeft met daarin de bladmuziek van muziek die tot het publieke domein behoort. Zo'n brief wil eigenlijk zeggen dat de eigenaar van die site officieel verwittigd wordt dat hij in overtreding is, en aangemaand wordt om zijn activiteiten te stoppen.
Maar die student deed toch niets verkeerd? zal je vragen. De bladmuziek behoorde toch tot het publieke domein? Ja, in Canada. Maar niet in Europa. En daarom zouden, volgens het Oostenrijks bedrijf, de auteurswetten in Canad zowel als Europa overtreden worden.
Met andere woorden: als je iets online publiceert, moet je dan de wetten van jouw land respecteren, of moet je rekening houden met de meest beperkende wetten die er ooit ter wereld bestaan? Een interessante vraagstelling. Lees zelf bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20071022-european-copyright-law-used-to-threaten-canadian-public-domain-site.html

IS GOOGLE HYPOCRIET BIJ HET VERKOPEN VAN LINKS?
Een opmerkelijk artikel bij Mashable, dat wij je toch niet willen onthouden. Het gaat namelijk over een recente update aan de Page Rank van Google, het systeem dat bepaalt hoeveel gewicht jouw site krijgt in de Google index. Verschillende populaire blogs hebben namelijk moeten vaststellen hoe hun blog drastisch gedaald is in die rangschikking. En als je dan weet dat die blogs afhangen van hun positie in de Google resultaten om verkeer te genereren (en dus ook inkomsten, via de advertenties), dan begrijp je wel dat deze plotse wijziging de bloggers verontrust, en uiteraard verontwaardigt.
Volgens Google zou de daling in de rangschikking te maken hebben met het nieuwe beleid dat de zoekgigant in voege gebracht heeft, om "links naar web spammers of 'onguren wijken' op het web ter vermijden". Of die bloggers nu daadwerkelijk naar zulke spammers of ongure elementen verwijzen, dat wordt in het midden gelaten. Maar wat de redacteur van het artikel, Adam Ostrow, wel wil opmerken is dat Google zelf niet vrij is van onoirbare praktijken: het zou namelijk advertenties vekropen aan spammers en 'ongure wijken'.
De redacteur voerde namelijk een zoekactie uit naar "low cost airfare" (goedkope tickets) en kwam een advertentie tegen naar een website, CheapAirfireWorld.com bij de gesponsorde links. Hij klikte op die pagina, en kwam dan terecht op een pagina die enkel advertenties bevatte, net zoals je ziet bij een typosquatter (een verkeerd ingetikte domeinnaam).
Met andere woorden: Google mag ongestraft verwijzen naar spammers (het is te zeggen: verkoopt à volonté adwords aan eender wie), maar is zelf ongelooflijk streng voor de sites die in haar zoekresultaten opgenomen 'mogen' worden. Is daar niet een onevenwicht, dat dringend rechtgezet moet worden?
http://mashable.com/2007/10/24/google-page-rank/

OPGEPAST WAAR JE JE BESTANDEN ZET!
Onlangs was er in de VS het proces tegen een Jammie, een dame die ervan beschuldigd werd dat zij muziek geruild had via de P2P netwerken. Een van de argumenten van de aanklager was het feit dat er eigenlijk niet aangetoond moest worden dat anderen daadwerkelijk bestanden vanop haar computer gedownload hadden - het feit dat er zich muziekbestanden bevonden in een bepaalde, gedeelde map, was volgens de rechter voldoende.
Nu is er weer een geval waarbij een gebruiker veroordeeld werd op grond van de map waarin hij zijn bestanden gezet had (alhoewel wij veronderstellen dat, net zoals in het geval van Jammie, er ook andere gronden waren, maar dit terzijde). Het gaat om een proces dat gevoerd wordt in Edingburgh, waar een student beschuldigd wordt van het bezit van voorwerpen die verband houden met terrorisme. Een forensisch expert kwam daar verklaren dat hij op de computer van de jongeman films gevonden had van 'verdacht' allooi (films, geluidsfragmenten, afbeeldingen), maar wat het extra verdacht maakte was het feit dat zij niet in de "My documents" folder stonden, maar in c:\windows\options . Nu gingen dat materiaal wel over onderwerpen die bij de staatsveiligheid in verschillende landen rode vlaggetjes de hoogte doen ingaan - beelden van OSama Bin Laden, en de aanvallen op het World Trade Center. Maar je kan iemand niet verwijten dat hij zulke dingen op zijn computer bewaart, en naar onze mening mag het zeker en vast geen bezwarende omstandigheid zijn dat je dat niet bewaart op de plaats die Microsoft ons ooit gezegd heeft dat wij de zaken moeten bewaren...
http://www.theregister.com/2007/10/23/siddique_trial_sentencing/

DE OORLOG VAN DE BROWSERS WORDT EIGENLIJK UITGEVOCHTEN TUSSEN GOOGLE EN IE
Een boude uitspraak die wij vonden bij BetaNews. Het gaat namelijk om het feit dat Mozilla met zijn Firefox steeds aan aanhang wint. Maar eigenlijk is het niet Firefox/Mozilla die het opneemt tegen IE, maar Google.
Hoezo? zal je vragen. Wel, degene die de concurrent van Microsoft's IE het meeste geld toestopt is Google. Niet doordat Google gezegd heeft: "hier manneke, je krijgt zoveel geld vanons", maar doordat Mozilla in haar browser de Google als eerste zoekmachine zet, en daarvoor betaald wordt. Het blijkt zelfs dat 85% van de inkomsten die Mozilla had in 2006 gewoon van Google afkomstig was via dit partnership.
Met andere woorden: Mozilla is (gelukkig) nog altijd onafhankelijk, zelfstandig, en kan in zijn eigen tempo verder werken aan de ontwikkeling van de eigen producten. Maar als je deze cijfers leest, kan je niet anders dan je de vraag stellen: hoe lang zal die onafhankelijkheid nog kunnen duren, als je weet dat Mozilla voor 85% afhangt van Google?
Om even over na te denken...
http://www.betanews.com/article/In_Browser_War_Its_Really_Google_vs_IE/1193252133

WETENSCHAPPERS BANG VAN STORM WORM?
Wij hebben het al eerder gehad over de Storm worm, een worm die sinds begin dit jaar op het internet verschenen is, en die zijn naam dankt aan het feit dat hij mensen in de luren legde door informatie te beloven over de voorjaarsstormen. De Storm worm heeft zich kunnen binnenwurmen op ontelbare computers, die nu omgevormd zijn tot zombies, die onder leiding staan van een of meerdere botherders en door hen ingezet kunnen worden voor hun eigen doeleinden.
Ondanks het feit dat het Stormworm botnet ondertussen erg groot is, is het tot nu toe niet echt voor zware aanvallen gebruikt - volgens berichten enkel voor het verzenden van spam. Maar de kracht is er, en wetenschappers zijn erg op hun hoede. Vooral omdat zij ondervonden hebben dat de Stormworm zichzelf verdedigt, en zwaar terugslaat als hij zich bedreigd voelt.
De worm zou namelijk in staat zijn om te zien wie zijn servers aftast, en onmiddellijk een DDoS-aanval uitvoeren naar dat bepaalde IP adres, uit wraak. Met tot gevolg dat sommige onderzoekers nu zelfs al bang zijn om hun bevindingen over de worm te publiceren. Verleden week nog vertelde een beveiligingsexpert op een conferentie dat de Storm worm nu op een 20.000 computers aanwezig is. Maar ook hij kreeg een DDoS aanval te verwerken....
En ondertussen zit daar die enorme computerkracht daar niets te doen, te wachten op de commando's van zijn baasje. Beangstigend, niet?
http://arstechnica.com/news.ars/post/20071025-storm-worm-going-out-with-a-bang-mounts-ddos-attacks-against-researchers.html

PALESTIJNEN GEBRUIKEN GOOGLE EARTH BIJ HUN RAKETAANVALLEN
Wellicht heb jij ook al eens gewerkt met Google Earth, de prachtige tool van Google waarmee je de hele wereld kan bekijken via satellietfoto's. Die foto's zijn vaak erg gedetailleerd, en worden regelmatig up to date gehouden. Prachtig, en erg leuk - maar ook gevaarlijk: terroristen bijvoorbeeld kunnen gebruik maken van deze informatie om een aanval te plannen op militaire installaties of andere "interessante" doelwitten.
Dat dit geen fabeltje is, mag blijken uit een artikel van The Guardian, waarin Palestijnse strijders aan het woord gelaten worden. Zij vertellen hoe zij inderdaad beelden van Google Earth gebruiken om hun aanvallen te plannen: zij vergelijken details van Google Earth met hun eigen kaarten van het centrum van de stad, en stellen dan hun doeleinden bij. Eerder waren er ook al berichten van Britse militairen die erover kloegen dat opstandelingen in Irak de luchtfotografie van Google Earth gebruiken om mogelijke doelwitten te bepalen binnen de Britse basissen rond Basra.
Google zelf zegt zich bewust te zijn van de problemen, maar kon/wou niet bevestigen of het door de IsraŽlische regering verzocht was om sommige beelden op Google Earth te blokkeren of onduidelijk te maken.
http://www.guardian.co.uk/technology/2007/oct/25/google.israel

RIM BRENGT FACEBOOK NAAR DE BLACKBERRY
Als er twee dingen zijn die je associeert met het woord verslaafd, dan zijn het wel de Blackberry en Facebook. De eerste omdat het mensen verslaafd maakt aan e-mail (met een Blackberry en zijn push-email krijg je meteen alle nieuwste berichten binnen), de tweede omdat je voortdurend op de hoogte wil blijven van de activiteiten en nieuwigheden van je vrienden.
Research In MOtion, de maker van de Blackberry, heeft nu een versie uitgebracht van haar Facebook tool, speciaal voor de Blackberry. Daarmee krijgt de gebruiker toegang tot de voornaamste activiteiten van Facebook: foto's uploaden, vrienden maken, posten op de muur, privé boodschappen versturen. Het programma zal gratis verspreid worden, en alle nieuwe toestellen zullen het meteen al aan boord hebben wanneer zij de fabriek verlaten.
Volgens waarnemers zouden sociale netwerken op het mobieltje wel eens een erg grote hit kunnen worden. Er is zelfs al een nieuwe term voor bedacht: in plaats van so-ciale netwerken worden het go-ciale netwerken!
http://www.betanews.com/article/RIM_Adds_Facebook_to_Blackberry/1193329025Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


HYBRIDE HARDE SCHIJF WERKT ZONDER WINDOWS
Er is een nieuwe technologie, FlashMate, waarmee data gelezen kan worden van de schijf zelfs wanneer het besturingssysteem niet draait, met andere woorden wanneer de computer af staat. En dat opent wel perspectieven: want zo zou je bijvoorbeeld ook bestanden op je harde schijf kunnen oproepen op je laptop, zonder die te moeten opzetten. MP3 bestanden beluisteren, digitale afbeeldingen bekijken, e-mail bekijken, het zou allemaal mogelijk zijn.
Volgens een artikel bij PC World wordt er in FlashMate hardware, firmware en software gecombineerd in een subsysteem toepassing die de harde schijf van de notebook beheert. FlashMate zou ook kunnen samenwerken met systemen zoals ReadyDrive van WIndows Vista, en als niet-vluchtige cache dienen voor de harde schijf, waardoor een gewone harde schijf ook als hybride schijf gebruikt zou kunnen worden.
Interessante ontwikkelingen!
http://www.pcworld.com/article/id,138348/article.html?tk=nl_dnxnws

MAC OS X LEOPARD KOMT ERAAN
Nog enkele keren slapen, en dan komt de nieuwste versie eraan van het Mac OS besturingssysteem, 10.5, codenaam Leopard. Het bevat heel wat nieuwigheden, en volgens sommige bronnen ook het revolutionaire nieuwe bestandssysteem, ZFS, wat voor Zetty File System staat. Bij PC World.be vind je een artikel dat dieper ingaat over de mogelijkheden van dit bestandssysteem.
Maar er zitten nog meer nieuwe en aantrekkelijke tools in Leopard. Omdat het allemaal eigenlijk teveel is om in één adem op te noemen, heeft Apple zopas een video online gezet die de voornaamste nieuwigheden toelicht, zoals Stacks, Coverflow, Quick Look, Time Machine, Spaces, Mail, enz.
Het nieuwe OS zal op 26 oktober uitkomen, kost 129 euro voor één licentie en 199 euro voor een gezinslicentie voor vijf gebruikers.
http://www.apple.com/macosx/guidedtour/small.html
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/mac-news/zfs-het-nieuwe-geheime-wapen-in-leopard.cfm

SCANS ZOUDEN DE GEHEIMEN VAN MONA LISA ONTHULLEN
Jaren, eeuwenlang heeft de Mona Lisa van Da Vinca kunstkenners voor raadsels gesteld: waar komt die speciale aantrekkingskracht van de Mona Lisa vandaan? Een Franse uitvinder beweert nu dat hij enkele antwoorden heeft, doordat hij ultra-gedetailleerde digitale scans heeft kunnen maken van het schilderij. Met die scans zou hij dan kunnen bladeren doorheen de "lagen" op het schilderij en zo de geschiedenis kunnen achterhalen van het 16e eeuwse portret van de vrouw van een koopman uit Florence.
En volgens die scans zou Mona Lisa zowel wenkbrauwen als wimpers gehad hebben in vroegere versies. De positie van de vingers van haar linkerhand zou gewijzigd zijn. Haar gelaat was oorspronkelijk breder, en haar glimlach drukte meer gevoel uit.
Nu is het echt wel zo dat de tand des tijds, plus de lak die verkleurt, en de restauraties die gemaakt zijn in de loop der jaren, mogelijk een heel ander schilderij gemaakt hebben dan het oorspronkelijk was. Hoe kom je er achter wat er origineel was - en wat is origineel: de eerste, de tiende, of de vijftiende versie van een schilderij?
Bij deze problematiek kan het diep-scannen van een schilder een antwoord bieden: je komt stukjes te weten over de geschiedenis van het schilderij, zonder de verf fysiek laag na laag te moeten verwijderen. De uitvinder heeft in elk geval een site gelanceerd, "Mona LIsa Revealed", en ook een andere site waar hij hoge resolutie foto's vertoont van een 500 andere schilderijen.
http://www.usatoday.com/tech/news/techinnovations/2007-10-22-mona-lisa-mysteries_N.htm
http://www.monalisarevealed.com/

KOMT ER EEN NIEUWE HYBRIDE : VINYL/DISC?
Aan de ene kant van de ring: de nostalgie - een oude vinyl plaat, die je op een "pick-up" speelt. Die vinyl platen zijn de laatste tijd erg gegeerd, omwille van hun verzamelingswaarde, maar ook omwille van hun klank. Bovendien zijn de versterkers die aan die pick-ups aangesloten zijn vaak ouderwetse buizenversterkers, wat volgens kenners voor een nog warmere klank zorgt, met een nog breder bereik.
Wel, het Duitste bedrijf Optimal Media heeft een nieuwe digitale drager uitgebracdht, de VinylDisc. Die zou volgens hen zowel op een optische disk drive als op een draaitafel/pickup afgespeeld kunnen worden. De disk zou immers bestaan uit twee lagen: een zilveren laag, met de digitale audio informatie, en de zwarte bovenlaag, die ervoor zorgt dat de 'plaat' gespeeld kan worden op gelijk welke platenspeler
Een interessant concept!
http://www.boingboing.net/2007/10/19/vinyldisc-hybrid-pla.html

EEN VINGER-VRIENDELIJK STUURWIEL IN DE AUTO
Er zijn zoveel gadgets in de auto, dat je ogen tekort komt om alles te bekijken en te bedienen. Het wordt trouwens echt een plaag, want je mag je ogen eigenlijk niet van de weg afnemen, maar toch moet je bijvoorbeeld naar je navigatietoestel kijken.
Hitachi meent een oplossing gevonden te hebben: een stuurwiel dat luistert naar je vingers. Het is te zeggen: op het stuurwiel zou zich een klein toestel bevinden, dat de aders van je vingers "leest". Plaats je je wijsvinger op deze lezer, dan zal weten dat jij het bent. En plaats je hem een tweede keer op het toestel, dan wordt de auto gestart. Met de middenvinger kan je dan de muziekinstallatie in de auto besturen. En met de ringvinger het navigatiesysteem.
Knap bedacht, maar het is nog helemaal niet zeker dat deze technologie ooit ook daadwerkelijk toegepast zal worden in auto's...
http://www.theage.com.au/news/breaking-news/hitachi-develops-finger-friendly-steering-wheel/2007/10/25/1192941222646.html
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Realplayer bevat een veiligheidslek; Real heeft een patch uitgebracht. INstalleren maar!
http://www.pcworld.com/article/id,138706/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Fabrikant van mobiele telefoons HTC brengt nog een nieuwe concurrent uit voor de iPhone: de Touch Cruise; die bevat naast ondersteuning voor HSPA ook gps.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=071022023

*** De Vlaamse overheid overweegt om haar 1.000 km lange glasvezelnetwerk open te stellen voor de telecommarkt
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=eOfT2LRTgnTeDXccQEaJCeeE

*** Eurocommissaris Viviane Redding wil een nieuw agentschap in het leven roepen, dat het Europese internet moet verdedigen tegen cyberaanvallen.
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=FZE2T_W2Dw2FgQzzXfzyhFFJ

*** Een serieus spel: "Global Conflicts: Palestine" stuurt jou als journalist naar Jeruzalem, m-waar je de achtergrond van het IsraŽlisch-Palestijns conflict moet onderzoeken.
http://www.globalconflicts.eu/
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=071022020

*** Slechte gewoontes zijn blijkbaar moeilijk af te leren: ondanks het feit dat je de nieuwste van Radiohead zo goed als gratis kon downloaden, is hij toch op de P2P netwerken te vinden.
http://news.inqbot.co.uk/cgi-bin1/DM/y/eBK4D0NamRs0hvh0EdKZ0An

*** Wetenschappers geven de avatars gelaatsuitdrukking op basis van een analyse van de gesprekken die gevoerd worden.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=071024002

*** Microsoft brengt Mobile Management software uit, waarmee IT beheerders vanop afstand mobiele telefoons kunnen beheren en beveiligen, net zoals zij doen voor pc's en laptops.
http://www.pcworld.com/article/id,138683/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Er komen nog dunnere mobieltjes aan: Sharp en AU hebben prototypes ontwikkeld met LCD schermpjes die minder dan een millimeter dik zijn.
http://www.pcworld.com/article/id,138773/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Russisch bedrijf beweert paswoorden te kunnen kraken door de rekenkracht van grafische kaarten aan te wenden
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/48402

*** Samsung heeft een HD camcorder uit, de VP-HX10C, waarmee je beelden opneemt in high-definition kwaliteit. Prijs: 799 eur
http://www.samsung.be

*** Wetenschappers hebben een videocamera ontwikkeld die haar energie niet via de stroomdraad of een batterij haalt, maar van een glasvezelkabel.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=071023012


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


QUIBBLER
[Easy Listening] Deze week gaan wij nog eens op bezoek bij Download.com - gewoon omdat daar meer gratis downloadbare muziek te vinden is. We kozen de rubriek Easy listening, en kwamen in de top 10 Quibbler tegen, de artiestennaam van ene Magnus Undin uit Zweden. Alhoewel deze artiest onder Easy listening geklasseerd staat, zouden wij hem liever onder componisten willen zetten - hij maakt immers scenische muziekstukken, die wel erg mooi uitgewerkt zijn. Je kan van hem drie stukken gratis downloaden: Graveyard (part 1 en 2), en Forever. Doen!
http://music.download.com/quibbler

FUJIYAMA-GEISHA
[Easy Listening] Opnieuw scenische muziek, waarbij de piano een hoofdrol speelt. New age muziek eigenlijk, die heerlijk ontspannend kan werken. Fujiyama-Geisha is een band die bestaat uit twee dames uit Japan, die trachten een originele sound te maken, die overeen komt met hun eigen gevoelens. Van hen kan je een tiental songs downloaden.
http://music.download.com/fujiyamageisha

RICK DEAGUIAR
[Easy Listening] Piano en een klein orkestje, mooie composities die voortkabbelen. Sommigen zouden het oneerbiedig "liftmuziek" of muzak noemen, maar er zit iets origineels in dat deze muziek onderscheidt van een "plat" geluid.
http://music.download.com/rickdeaguiar

SUE STOTT
[Easy Listening] Deze dame, met roots in AustraliŽ, heeft eveneens de piano gekozen als haar instrument om gevoelens te vertolken. New age muziek, je hebt het al verstaan, maar niet slecht.
http://music.download.com/suestott

NARUTOFAN
[Easy Listening] Deze band, met een naam die eerder aan een geneesmiddel dan aan muziek doet denken, is afkomstig uit CaliforniŽ. De composities zijn echt goed, in die zin dat zij het gevoel vertolken dat in de titel van de song staat: victory (overwinning), loneliness (eenzaamheid), morning (ochtend), enz. Om te ontdekken.
http://music.download.com/narutofan/3600-8995_32-100246016.html?tag=MDL_artist_edsug_artist


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Zomer en winter zijn in Engeland gemakkelijk te onderscheiden:
in de zomer is de regen iets warmer.
- Colin Wilson, Engels auteur -
De nieuwe oogst


ONLINE MUZIEKDIENSTEN
Welke diensten bestaan er momenteel op het web, waar je muziek al dan niet tegen betaling kan downloaden? En is het downloaden op te mogen behouden, of zijn het songs die je volgens het "abonnement" downlaodt, waarbij je de song downloadt en mag beluisteren, zolang je een abonnement hebt bij de dienst?
PC Mag heeft een handige lijst opgesteld van het huidige aanbod; het enige wat in deze lijst ontbreekt is de vermelding of de verschillende diensten ook voor Europeanen beschikbaar zijn - want dat kan nogal eens verschillen! (Bron: WIm W)
[Taal: Engels]
http://www.pcmag.com/article2/0,1895,2020386,00.asp
http://www.pcmag.com/article2/0,2704,2171399,00.asp

NO COMMENT - GEEN COMMENTAAR
EuroNews heeft zopas aangekondigd dat het een internet versie zal uitbrengen van haar No Comment programma, op de website NoComentTV.com. De show zal exclusief op YouTUbe vertoond worden. Als je de beelden van de preview bekijkt, zal je al gauw doorhebben dat het doordachte beelden zijn, die tot nadenken stemmen.
http://www.dmeurope.com/default.asp?ArticleID=27372
http://www.nocommenttv.com/

DE STRIJD DER ICOONTJES
Op jouw desktop staan er waarschijnlijk heel wat icoontjes. Maar voelen zij zich eigenlijk wel gelukkig in elkaars omgeving, heb je je dat al afgevraagd? Wie weet kunen zij elkaars bloed wel drinken. En dan krijg je situaties zoals in dit erg geestige Flash-filmpje...
[Taal: ---]
http://www.xs4all.nl/~jvdkuyp/flash/see.htm

TAKE A TRIP: REIS DE WERELD ROND!
Steeds meer internauten plannen hun volgende vakantie online. Een hotel of vliegtuigticket boeken, een route uitstippelen en bepalen welke bezienswaaardigheden je gaat bezoeken - het is eigenlijk al een beetje op voorhand reizen, en erg leuk!
De site Take a Trip, is een van de grootste Nederlandstalige reiswebsites. Je vindt er meer dan 2.000 bezienswaardigheden, die je vertellen welke dingen je moet zien/doen bij je bezoek aan die stad. Het leukste is wel dat deze bezienswaardigheden voorzien van GPS-cordinaten die je in je gps kan oproepen; er zijn tevens stadsgidsen die je als podcast kan downloaden en beluistere op je gewone MP3 speler. (Tip: Katrien)
[Taal: Nederlands]
http://www.take-a-trip.eu

KAYAK: GOEDKOOP TICKET
Nu we toch bezig zijn over reizen: een van de beste sites die allerlei informatie van andere sites verzamelt, om jou aan het goedkoopste ticket te hlepen, is Kayak. Gewoon de steden van vertrek en bestemming invullen, en de zoekmachine zoekt hier de verschillende sites af. Wedden dat je nergens goedkoper vindt?
[Taal: Engels]
http://www.kayak.com/s/flights.jsp?searchid=e3KbpgVgJ6Qogd1keBqm&completed=true

WIE O WIE?
Een zoekmachine die gespecialiseerd is in het vinden van personen. Zij gaat op zoek bij verschillende bronnen, waaronder Google, Linked In, Schoolbank, Hyves, Youtube enz. Over ons vond de zoekmachine alvast accurate informatie. En over jou?
Het zoekresultaat kan je "claimen", zodat jij de persoonlijke informatie over jezelf verder kan uitbouwen.(Bron: WIm W)
[Taal: Nederlands´]
http://www.wieowie.nl/

LALA: NIEUWE MUZIEK ONTDEKKEN
Er zijn vele websites die beloven dat je nieuwe muziek kan ontdekken, maar Lala is toch wel iets apart. Hierbij zet je je hele iTunes bibliotheek op het internet, zodat je de songs kan beluisteren vanop elke computer met een internetverbinding. Je kan je muziek ook delen, en nieuwe songs leren kennen. Bij dat laatste gaat het niet om fragmenten van 30 seconden die je mag beluisteren, wel hele songs.
[Taal: Engels]
http://www.lala.com/frontend/action/aboutlala

SNEL REAGEREN
Online spelletjes kunnen erg verslavend zijn, en tegelijkertijd erg simpel. Zoals dit spelletje, waarbij je een helikopter moet besturen. De linker muisknop ingedrukt houden stuurt de helikopter naar boven, de knop terug loslaten laat hem zakken. Succes - wij brachten het niet erg ver!
[Taal: Engels]
http://www.hurtwood.demon.co.uk/Fun/copter.swf

GLOBAL INCIDENT MAP
Deze landkaart toont waar er zich conflicten voordoen op de wereld, met name terrorisme en andere verdachte gebeurtenissen. Wat ons vooral interesseert is dat er ook in verschillende regio's in de VS verdachte meldingen zijn - meestal van incidenten, waarbij toch een vraag gesteld wordt of het om een geïsoleerd incident ging , dan wel om om iets dat deel uitmaakt van een groter plan... Een interessante site, voral omdat zij zo nauwkeurig uptodate gehouden wordt.
[Taal: Engels]
http://www.globalincidentmap.com/home.php

PHOTOSHOP TIPS
Een van de meest gebruikte beeldbewerkers is Photoshop. Je kan er enorm veel mee doen, maar het nadeel van die veelzijdigheid is dat je als beginnende gebruiker niet meteen weet hoe je eraan moet beginnen. Daarom zijn de online handleidingen voro Photoshop wel handig. Op deze site vind je zo'n handleiding, netjes ingedeeld in hoofdstukken. Een aanrader!
[Taal: Engels]
http://www.mccannas.com/pshop/photosh0.htm

THANATORAMA
Een wel erg morbide spel, waarin jij wel de held bent, maar dan wel een dode held. De site begint met de zin: "je bent dood sinds van morgen. Interesseert de rest nog?" Een erg intrigerende site, met een beklijvend verhaal. Het gaat uiteraard om een reclamefilmpje over begrafenissen en uitvaartverzekeringen, maar het is uitzonderlijk goed gemaakt.
[Taal: Frans]
http://www.thanatorama.com/

MAGNUM PHOTOS
De beste foto's ter wereld, van gisteren, vandaag en morgen. De mooiste foto's bovendien, en ook een schat aan informatie over fotograferen. Een site die menige fotograaf zal kunnen bekoren. De gewone gebruiker vindt er dan weer een schat aan mooie foto's. Voor elk wat wils dus!
[Taal: Engels]
http://www.magnumphotos.com/Archive/C.aspx?VP=XSpecific_MAG.AgencyHome_VPage&pid=2K7O3R1VX08V

VRIJDAG ANIMATIEDAG : VMX
De fans van elektronische muziek, trance, techno, hardcore en dergelijke zullen hun hartje kunnen ophalen op deze site met de laatste nieuwsjes en (downloadbare) DJ sets.
[taal : Nederlands] (Filover)
http://www.vmx.nl/

VRIJDAG FOTODAG : VASTGOED
Vastgoedfotografie is eigenlijk een discipline op zich binnen de fotografie. Op deze site vind je allerlei tips en technieken uitgelegd om mooie vastgoedfoto's te maken. Misschien ook interessant als je op het punt staat om je huis te verkopen. Een goede foto kan immers meer potentiŽle kopers lokken. Op de site vind je ook links naar portfoliosites van gespecialiseerde vastgoedfotografen.
(taal site : Engels) [Filover]
http://photographyforrealestate.net/

VRIJDAG FILMDAG : MICHAEL CLAYTON
OfficiŽle website van deze thriller met George Clooney, Sydney Pollack en Tilda Swinton in de hoofdrollen.
In de Belgische zalen sinds : 24 oktober 2007.
[taal site : Engels] (Filover)
http://michaelclayton.warnerbros.com/
http://www.imdb.com/title/tt0465538/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Muzikale reisgenoot klinkt prima
In het woud van draagbare speakers voor mp3-spelers duikt er zo af en toe eentje op die eruit springt.
http://www.ad.nl/multi-media/article1775440.ece
- Voetbalgame steeds realistischer
Anne ter Braak communicatiemanager en vertegenwoordiger van Konami in Nederland vertelt over de vernieuwingen van Pro Evolution Soccer 2008. Bekijk...
http://www.ad.nl/multi-media/article1770402.ece
- Kunnen we EyeToyen? Nou en of!
Als we eerlijk zijn, zijn alle EyeToy games, hoe leuk het concept ook is, allemaal hetzelfde.
http://www.ad.nl/multi-media/article1775439.ece

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Nokia N81
De eerder aangekondigde Nokia N81 is nu leverbaar in Nederland. Een prachtige telefoon voor zowel muziek- als game-liefhebber.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=21198
- Televisie kijken op de DS
Voor 40 euro koop je in Japan een tv-tuner die van de Nintendo DS een portable televisie maakt.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=21196
- Video- en audiobestanden converteren
Wil je mediabestanden converteren naar een ander formaat, gebruik dan eens MediaCoder. Dit is open source software met grote mogelijkheden.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=14192

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Optio A40 en V10: nieuwe fototoestellen in compactgamma Pentax
Vanaf november vervoegen twee nieuwe fototoestellen het compactgamma van Pentax, de 12 megapixel Optio A40 en de Optio V10 met een groot 3-inch display. lees meer..
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3070
- HDTV bij Telenet vanaf 1 december
Telenet gaat van start met High Definition televisie op 1 december 2007. HDTV levert scherpere beelden op dan standaard televisie, en Dolby geluidskwaliteit.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3069
- Splitten of samenvoegen van DAB en FM
Met DAB-merken als Pure, ReVo, iTech, Perstel, E-Ten, Maximum en Digiality mag Music Matters zich met recht DAB-specialist noemen. Het introduceert nu twee handige apparaatjes van Teldis om de diverse ... lees meer..
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3067

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Oracle stelt ultimatum aan BEA Systems
Een Oracle-overname die niet doorgaat, ook dat is nieuwsÖ
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17369&style=34360
- Rossel koopt Rendez-vous.be
De groep Rossel is voortaan de nieuwe eigenaar van Rendez-vous.be.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17362&style=34360
- Microsoft lanceert systeem voor gsm-beheer vanop afstand
De uitgever uit Redmond huldigt een systeem in voor het beheer vanop afstand van mobiele parken.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17358&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- IBM en Cisco werken aan een systeem waardoor je van de ene virtuele wereld kan overstappen in de andere, en dezelfde avatar kan meenemen in al die werelden. Maar is dat wel wat de gebruiker wenst?
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/internet/willen-de-inwoners-van-virtuele-werelden-wel-dat-hun-werelden-versmelten.cfm
- Steve Jobs heeft een einde gemaakt aan het kat-en-muisspelletje met hackers die de beperkingen op de iPhone willen doorbreken: in januari komt er een SDK waarmee ontwikkelaars eigen toepassingen kunnen laten draaien op iPhone en iPod touch.
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/mac-news/jobs-bevrijdt-iphone-gebruikers-van-kluisters.cfm
- Help, het bestand dat je me stuurde kan ik niet openen!
http://www.pcworld.be/nl/fiches/help-center/tools/help-het-bestand-dat-je-me-stuurde-kan-ik-niet-openen.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- DigiPoint tekent voor nieuwe Telenet corporate site
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5035
- Twee Belgische online mediaveteranen starten trafficking bedrijf
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5034
- Tagora realiseert webgame voor vijfde verjaardag Nuon
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5033
- Cronos verzorgt online merchandising shop nieuwe toer Praga Khan
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5041

*** SPEEDZONE
http://www.speedzone.be
- Games: Sea of FIre
http://www.speedzone.be/artikel/1602_sea_of_fire.html
- Games: 4th Casual Gameplay Design Competition - The Tall Stump
http://www.speedzone.be/artikel/1601_4th_casual_gameplay_design_competition__the_tall_stump.html
- Muziek: Spice Girls - Headlines
http://www.speedzone.be/artikel/1600_spice_girls__headlines.html

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Assassin's Creed op 15 november in de winkel
Spelontwikkelaar Ubisoft heeft het langverwachte spel Assasin's Creed de gold-status gegeven. Het spel, dat beschikbaar komt voor de PlayStation 3 en de Xbox 360, zal op 15 november in de Nederlandse winkels liggen. »
http://life.tweakers.net/nieuws/50040/assassins-creed-op-15-november-in-de-winkel.html
- Browserbouwers werken aan nieuwe interfaces
http://pro.tweakers.net/nieuws/50047/browserbouwers-werken-aan-nieuwe-interfaces.html
- Belgische piraat veroordeeld tot recordschadevergoeding
http://pro.tweakers.net/nieuws/50038/belgische-piraat-veroordeeld-tot-recordschadevergoeding.html

De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


SLIM OMGAAN MET VISTA: AUTOMATISCH OPSTARTEN VAN PROGRAMMA'S UITSCHAKELEN
Sommige programma's zijn zo ingesteld dat zij automatisch opstarten wanneer je computer aangezet wordt. Maar bij sommige programma's is dat eigenlijk niet nodig dat die mee in de achtergrond draaien. Enerzijds neemt dat onnodige systeembronnen in beslag, en anderzijds zorgt het ervoor dat het langer duurt bij het opstarten.
Deze programma's verhinderen om mee op te starten, doe je als volgt:
Klik start, en tik MSConfig in het zoekveld in; klik op Enter.
Klik nu het MS Config icoontje in het start menu.
Kies het Startup tabblaadje en vink daar de vakjes uit die je niet mee wil laten opstarten.

SLIM OMGAAN MET VISTA: HET LOGON SCHERM AANPASSEN
De echte tweaker zal natuurlijk niet tevreden zijn met het "gewone" logon scherm van Vista, telkens de computer opgestart wordt. Er is een progje in de handel, Stardock, waarmee je dat scherm kan aanpassen.
Gewoon downloaden en installeren; je krijgt nu een galerij met beschikbare afbeeldingen. Klik op de Apply (toepassen) knop om meteen de veranderingen te zien.
Maar ben je niet tevreden met deze voorgekauwde afbeeldignen, dan kan je ook kkiezen voor Create, en zelf je eigen inspiratie botvieren, een behangpapiertje als achtergrond kiezen enz.
http://www.stardock.com/products/logonstudio/
http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/customize-your-windows-vista-logon-screen/

SLIM OMGAAN MET VISTA: BEVESTIGING BIJ HET WISSEN VAN BESTANDEN
Deze tip is iets dat in alle versies van het Windows besturingssysteem terugkomt; wij geven hem toch even mee, voor het geval je niet meteen weet waar je de nodige wijzigingen moet uitvoeren.
Normalerwijze krijg je, wanneer je een bestand wist, een dialoogvenster dat je vraagt of je wel zeker bent dat je dit bestand wil wissen. Wat op zich een goede zaak is, want het verhindert dat je uit verstrooidheid de verkeerde dingen zou wissen. Maar ben je bezig aan een grote kuis, en wil je een boel bestanden wissen, dan kan dit wel storend zijn.
Je kan dit dialoogvenster, deze waarschuwing, uitschakelen. Dat doe je door rechts te klikken op de prullenmand, en Properties (eigenschappen) te kiezen. Onderaan het venster zie je "Display delete confirmation dialog" (Toon het dialoogvenster Wissen). Gewoon uitvinken,en je bent van het zeurvenstertje af!
http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/disable-delete-confirmation-dialog-in-windows-vista/

SLIM OMGAAN MET VISTA: SPELLETJES
Ook Vista bevat verschillende spelletjes, zoals Solitaire en Freecell. Maar niet alle versies van Vista hebben die spelletjes al geïnstalleerd wanneer jij je nieuwe computer aankoopt: zij zijn wel aanwezig op het archiefbestand van Vista, maar nog niet op het werkgedeelte.
De speelvogels moeten als volgt tewerk gaan om de spelletjes te activeren: Start / Controlepaneel. Klik op Programs and Features, klik op "Turn Windows features on or off" , en vervolgens op het vakje bij Games.

TIPS VOOR WEBWERKERS
VIDEO OP JE WEBSITE? ZET JE BESTANDEN OM NAAR FLASH!
Zonder twijfel kan ik zeggen dat iedereen al vaker een filmpje op internet heeft bekeken. Iedereen kent tegenwoordig wel sites als Youtube of Google Video. Deze sites gebruiken het Flash video-formaat (flv). Waarom zou dat zijn denk je?

Flash video heeft als voordeel dat het klein en snel is, maar het grootste voordeel is dat het bijna overal bekeken kan worden. 93% van de internetgebruikers beschikt namelijk over de flashplayer. Ter vergelijking: 84% heeft Windows Media Player en 66% heeft Quicktime.

In dit artikel zullen we videobestanden gaan omzetten (converteren) naar het Flash video-formaat zodat ook jij het kunt toepassen op je eigen website. In het vervolg op dit artikel zullen we een erg handige videospeler bespreken, waarmee je zelfs fullscreen video kunt bekijken vanaf jouw website!

Bestanden converteren naar Flash video

Waarschijnlijk zijn jouw video-bestanden .AVI-, .MPG-, .MOV- (quicktime) of WMV-formaten. Al deze formaten zijn met Riva VX gratis te converteren naar .FLV.

* Download Riva VX hier (http://www.download.com/Riva-FLV-Encoder/3000-2140-10320097.html?part=dl-RivaFLVEn&subj=dl&tag=button)
* Dubbelklik het bestand en volg de installatiestappen
* Start Riva VX
* Klik in het Input-gedeelte op de Browse-knop
* Kies het videobestand dat je wilt omzetten en klik op Open
* Als je zelf wilt ingeven waar het geconverteerde bestand terecht moet komen vul je die gegevens in bij Output.
* In het rechtergedeelte kun je instellingen doen wat het uiteindelijke bestand bepaalt. Je kunt testen met de instellingen, want elk videobestand is anders. Ook hier geldt: in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst ;-)
Mocht je liever niet zelf met de instellingen experimenteren, dan kun je onder Preset kiezen voor de internetverbindingen die je geschikt vindt. Riva VX maakt je video dan optimaal voor dit type verbinding.
* Als je alles klaar hebt gezet, klik je op de Encode-knop.
* Het beeld lijkt even stil te staan, maar na even wachten komt er in het Encode-vlak 'Encoding successful!' te staan.
* Gefeliciteerd, je videobestand is nu een Flash Video-bestand! :-)

Om je een indruk te geven van de kracht van Flash video: het bestand waar ik deze tool mee testte was 12,4 MB en na conversie niet eens een halve MB. Na wat sleutelen met de instellingen kreeg ik het filmpje zelfs op maar 104kb met goede kwaliteit!
Bjorn Snelders van Alphamegahosting [Sjeef]
http://www.alphamegahosting.com/

Voor deze rubriek danken wij
Jack Nooijens (mirror website) http://www.digiweetjes.nl.tt/
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
voor hun hulp nu of in het verleden.
Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Van alles halen, (bijna) niets betalen...WISECLEANER: JE PC OPKUISEN
Windows all - 1 MB - freeware
Volgens de makers een erg gebruiksvriendelijk progje om je computer terug op te kuisen, na de vele omzwervingen die je op het internet gemaakt hebt. (Bron: Wim W)
http://www.wisecleaner.com/

XMEDIA - BESTANDEN OMZETTEN
Windows - freeware
Met dit progje kan je zo goed als alle populaire audio- en videoformaten overzetten in een ander bestandsformaat, inbegrepen 3GP, 3GPP, 3GPP2, AAC, AC3, AMR, ASF, AVI, FLV,H.261, H.263, H.264, M4A, M1V, M2V, M4V, Matroska(MKV), MMF, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, TS, MP2, MP3, MP4, MP4V, MOV, PSP, (S)VCD, SWF, VOB, WAV, WMA en WMV. (Tip: Wm W)
http://www.xmedia-recode.de/index.html

PHONOSTAR: DUVEL DOE AL
Win98:ME/NT/2000/XP/Vista
Met deze player heb je een directe link naar duizenden interessante internetradio sites, en dus ook non stop toegang tot jouw favoriete muziek. Je kan radio beluisteren maar ook opnemen, de opnames van je favoriete uitzendingen timen, en podcasts beluisteren/downloaden. (Bron: Wim W)
http://www.phonostar.de/pages/phonostar_player/

FILEZILLA: GRATIS FTP PROGRAMMA
Windows/Linux / BSD/OSX - freeware
Filezilla is een prachtig programma, dat wij al jaren gebruiken. Je kan erg gemakkelijk bestanden uploaden naar een server, namen wijzigen, enz. Je kan ook grote bestanden, zelfs groter dan 4 GB, overzetten en eventueel de transfer terug hervatten als die onderbroken mocht zijn. (Bron: WIm W)
http://filezilla-project.org/

FREECORDER TOOLBAR
Windows - 2 MB - freeware
Met deze software kan je vanuit je browser, dankzij de nieuwe toolbar, songs opnemen, audio uit video's extraheren, internet radio opnemen, maar ook geluid opnemen van de microfoon van je pc of andere line-in poorten. (Bron: Wim W)
http://applian.com/freecorder3/index.php

FLV PLAYER
Windows 2000/XP/Vista- freeeware
Met dit progje kan je Adobe Flash Video (FLV) bestanden afspelen; het ondersteunt streaming content die zowel van het internet als van lokale bronnen afkomstig is. (Bron: Wim W)
http://www.martijndevisser.com/blog/flv-player/

STUMBLEUPON VOOR FIREFOX
Win/Linux - 209,3 KB - freeware
Deze nieuwe versie van StumbleUpon krijg je voortaan iets extra's bij de resultaten van zoekmachines zoals Google, Yahoo en Co: een icoontje dat aangeeft dat andere StumpleUpon gebruikers deze site een waardering gegeven hebben, hoeveel sterretjes zij die gaven, en wat de commentaren bij die sites zijn. Een erg interessante combinatie met de zoekmachines...
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_22437492.html

FLOCK 1.0: EINDELIJK!
Win2000/XP/Vista - 10,3 MB - freeware
Een nieuwe versie van de gratis webbrowser die ideaal is voor internauten die actief zijn in sociale netwerken, vermits je in een zijbalk alle updates van je vrienden kan volgen.
http://www.download.com/3000-2356_4-10759001.html?tag=nl.e415

VRIJDAG MACDAG: PARALLELS DESKTOP
Mac OS X 10.4 - 87,79 MB - shareware
Dankzij deze software kan je op je gewone Mac ook Windows, Linux of een ander besturingssysteem draaien. Deze nieuwe versie zorgt voor 3D afbeeldingen en verbeterde integratie tussen Windows en Mac OS X.
http://www.download.com/Parallels-Desktop/3000-2274_4-10756454.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: GL GOLF
Mac OS X - 3,85 MB - shareware
Er zijn misschien wel enkele grafisch mooiere golfspelletjes dan dit, maar het mag er ook zijn. GL GOlf brengt een realistisch spel om te spelen, een echte uitdager. In deze nieuwe versie vind je een nieuw spel met 18 holes.
http://www.apple.com/downloads/macosx/games/simulation_and_sports/glgolf.html

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Geografisch bekeken is Engeland een deel van Europa,
maar in werkelijkheid is het uitsluitend een deel van zichzelf en daarmee uit.
- Ephraïm Kishon, IsraŽlisch auteur -