VVerschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 25/10/2007 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 11
Nummer 521 van 20/10/2007


Gegroet lezers,

Deze week hebben wij het genoegen een bijdrage te brengen van medewerker Eddy, die voor Netties een persevent bijwoonde van HP; zijn eerste verslag van zo'n persconferentie, vind je in dit nummer. Een geslaagde vuurdoop, en wij zijn erg blij Eddy aan boord van de redactie te mogen verwelkomen!

Verder vind je in dit nummer weer heel wat nieuws, waarbij deze keer heel wat aandacht gaat naar sociale netwerken. Wij vragen ook je aandacht voor het artikel over China, en de reactie die wij daarop ontvingen van een lezer... uit CHina. Leuk te weten dat onze lezers over de hele wereld verspreid zijn!

Wij wensen je veel leesplezier. Reacties en commentaar zijn altijd welkom op het gekende adres: redactie@netties.be

Bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
GEEN PC'S OF SPELLETJES MEER OP CHINESE UNIVERSITEITEN
Studenten die voor het eerst naar de unief gaan, proeven vaak een vrijheid die zij voorheen niet kenden: geen mama die hen elke avond met een vermanende vinger naar bed stuurt, geen verwijten als ze eens stomdronken thuis komen, geen pa en ma die hen om het hoofd zeuren dat ze gezond moeten eten... Uiteraard vallen heel wat studenten in het eerste jaar aan hun unief in het andere uiterste: dagen achter elkaar drinken, ongezonde junk food heten, en gamen tot laat in de nacht. Maar de meeste studenten komen al gauw terug op hun pootjes terecht, met scha en schande soms.
In China hebben de autoriteiten minder geloof in het goede karakter van de studenten. Want waar op andere universiteiten de studenten aangemoedigd worden om hun eigen computer mee te brengen, om verbonden te blijven met de unief én hun thuisbasis, verbieden drie grote Chinese universiteiten de eerstejaarsstudenten om hun eigen pc mee te brengen. En deze keer heeft het niets te maken met het onderdrukken van dissidente meningen, maar alles met spelverslaving. In China blijken heel wat mensen behept met een spel/gokverslaving, en de overheid wil dit tegengaan: in het eerste jaar op de unief, wanneer de jongeren voor het eerst echt onder moeders vleugels uitvliegen, moet het spelen op de computer ontmoedigd worden, om zo te vermijden dat de jongeren voor de rest van hun leven een verslavingspatroon ontwikkelen. En uiteraard moet het verbod op computers ertoe leiden dat de de student aandachtiger de lessen volgt.
Hebben de Chinese overheden gelijk? Of is het gewoon een verschuiven van de problematiek naar een latere leeftijd?
http://arstechnica.com/news.ars/post/20071012-chinese-universities-no-pcs-gaming-for-freshmen.html

EERSTE TESTS MET NIET-ROMEINSE LETTERTEKENS
Wij Westerlingen zijn eigenlijk dikke egoïsten. Wij hebben het hele internet naar onze hand gezet, want alle url's mogen enkel uit lettertekens bestaan uit het Romeinse alfabet. Waardoor hele groepen bevolking uitgeschakeld worden. Tot nu toe was het wel mogelijk om in het gedeelte van de url, voor het top level suffix (de laatste twee of drie letters) niet-Romeinse tekens te gebruiken; een Koreaanse site kon bijvoorbeeld Koreaans schrift gebruiken, maar het suffix (.COM of .KR) moest nog altijd in Romeinse tekens geschreven worden. Nu echter verandert dat ook.
Dat het een en ander niet meteen wereldwijd doorgevoerd, dat kan je wel verwachten - eerst moeten er voorzichtige tests uitgevoerd worden. Er wordt slechts één set sites gelanceerd, (example.test), die dan in 11 verschillende alfabetten neergeschreven kan worden: Arabisch, Perzisch, Chinees (simpel en traditioneel), Russisch, Hindi, Grieks, Koreaans, Yiddish (waarmee men waarschijnlijk IsraŽlisch bedoelt!), Japans en Tamil.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20071011-icann-begins-testing-urls-with-non-roman-characters.html

WAAROM FACEBOOK SLECHT IS
Wie een klein beetje thuis is in het internetwereldje, weet dat journalist en blogger Dave Winer erg kritisch staat tegenover allerlei webfenomenen. Winer kan je, net zoals collega-journalist Dvorak, een beetje beschouwen als de criticasters van het internet. Dvorak heeft trouwens een podcast die "Cranky geeks" heet, wat je kan vertalen door "geek brompotten".
Wij vonden van hem een blogposting waarin hij zijn kritiek uit op Facebook - een kritiek die je volgens ons kan doortrekken naar de andere sociale netwerken. Het gaat over het feit dat Facebook bestaat uit wat in het Web 2.0 "user generated content" genoemd wordt - content die door de internaut zelf aangemaakt wordt, en dat het adresboekje een van de belangrijkste onderdelen is. Dat vul je aan met allerlei persoonlijke gegevens, maar je kan er enkel mee doen wat Facebook toestaat dat je ermee doet.
Zo kan je bijvoorbeeld geen kopie van dat adresboek maken op je eigen pc, als back-up. Per slot van rekening stop je heel wat werk in dat adresboek. En als er morgen een ander sociaal netwerk ontstaat, dat jou beter lijkt, dan moet je daar helemaal opnieuw beginnen met het aanmaken van een nieuw adresboek. Want dat is wat Facebook eigenlijk wil vermijden: dat je met die gegevens naar de concurrentie zou kunnen gaan.
Maar, zo voegt Winer eraan toe, er zou wel eens verandering kunnen komen in die toestand. Want ook zoekgigant Google zou volgens geruchten een eigen sociaal netwerk plannen, een antwoord op Facebook. En waarschijnlijk zal Google, net zoals het bij al haar andere diensten (Google Maps en Co) de API (application program interface) openbaar maken, zodat andere toepassingen die informatie kunnen aanwenden.
Maar pas echt ideaal zou het zijn wanneer jij, de gebruiker, de volledige controle krijgt over die gegevens, en er een soort compatibiliteit ontstaat tussen al die netwerken....
Om over na te denken.
http://www.scripting.com/stories/2007/10/13/whyFacebookSucks.html

NIEUWE WOORDJES LEREN: SPOUSEWARE
Het mobieltje heeft de manier waarop wij communiceren grondig veranderd. Je kan niet alleen overal bellen, waar je ook bent, maar je kan het mobieltje gebruiken voor ook andere dingen, zoals het versturen van sms boodschappen, e-mails, of zelfs surfen. Maar je kan het mobieltje ook gebruiken voor niet zo'n mooie dingen. Dat kan gaan van 'mindere' zonden zoals porno bekijken of een boodschapje versturen naar je minnares, maar ook om te stalken. Bovendien kan zo'n mobieltje gebruikt worden om iemand te bespioneren - een ouder kan zoon- of dochterlief willen in het oog houden, en zien wat hij/zij met het mobieltje doet, net zoals de ouder de computer van zijn spruit regelmatig uit voorzorg nakijkt. Maar een echtgenoot of echtgenote kan evengoed software op het mobieltje van de betere helft zetten, om diens gangen na te gaan. En in dat geval spreekt men van Spouseware.
In een erg interessant artikel ontleedt journalist Seth Fogie enkele programma's die zich specialiseren in het bespioneren van de wederhelft: welke gesprekken gevoerd worden, sms boodschappen verstuurd, url's bezocht worden. Dat is eerlijk gezegd niet alleen helemaal moreel niet verantwoord, maar het zou zelfs illegaal kunnen zijn. Anti-virus makers spelen daar dan weer op in, en bieden in hun pakket vaak tools aan om zulke spionagesoftware op te sporen.
Om gedetailleerd in te gaan op deze programma's, dat zou ons te ver leiden. Wij verwijzen graag naar dit uitermate boeiend artikel, dat vertelt hoe het progje geïnstalleerd wordt, maar, belangrijker nog, hoe het slachtoffer kan zien dat het programma aanwezig is.
http://www.informit.com/articles/article.aspx?p=1077909&rl=1

STEEDS MEER MUZIEKINITIATIEVEN OP HET INTERNET
Sommige internauten, die zelf niet meteen een muzikale interesse hebben, zijn een beetje verveeld door de vele aandacht die dit e-zine schenkt aan de ontwikkelingen die zich de laatste tijd voordoen in het online muzieklandschap. Maar wij kunnen er nu eenmaal niet omheen, omdat de evoluties zich razendsnel voordoen, en dat landschap volledig hertekend wordt, door het internet en de digitale muziek. De muziekbusiness is bovendien een belangrijk deel van de economie - en muziek ligt ons ook nauw aan het hart.
Zo, onze excuses even op tafel gelegd, nu kunnen we aan het artikel beginnen. Als eerste initiatief is er dat van Olive Media Products en Music Giants; zij bieden digitale muziek aan zonder DRM, en dat in "losless" compressie, dus in veel hogere kwaliteit dan je bij andere aanbieders krijgen kan. o.a. Miles Davis, Paul McCartney en klassieke werken van o.a. Mozart en Bach. (1)
Het tweede initiatief zijn de artiesten die zelf het heft in eigen handen nemen. Radiohead brengt zijn nieuwe cd uit, en je mag zelf bepalen welke prijs je betaalt. Madonna zet haar platenlabel aan de deur, en gaat in zee met een concertorganisator: de inkomsten uit het toeren zijn belangrijker voor haar dan de inkomsten uit de verkoop van cd's. (2)
En dan is er het derde item, dat aantoont hoe belangrijk het internet is geworden voor de carrière van een artiest. Bij Wired vind je namelijk een erg interessant verhaal over Jonathan Coulton, de man achter "Code Monkey". Hij is groot geworden door het internet, doordat zijn songs er gratis verspreid worden. De man haalt echter zijn inkomsten volledig uit het touren. (3)
Geef nu zelf toe: het valt niet te ontkennen dat het internet de hele traditionele muziekindustrie overhoop aan het gooien is!
http://www.pcworld.com/article/id,138364/article.html?tk=nl_dnxnws
http://ct.cnet-ssa.cnet.com/clicks?t=40486508-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0major-label-to-let-world-to-see-its-rainbows.html
http://www.wired.com/entertainment/music/news/2007/10/coulton

OPNIEUW OPSCHUDDING ROND AUTO UPDATE
Enkele weken geleden ontstond er opschudding rond het feit dat gebruikers, die hun Auto Update zo ingesteld hadden dat zij niet automatisch alle updates binnenhaalden, plots bemerkten dat er toch een nieuwe update binnengekomen was, ondanks die instelling. De PR afdeling van Microsoft had wel wat moeite om deze opschudding tot bedaren te brengen - want dat wou gewoon zeggen dat Microsoft bestanden op onze computer zet, zonder onze toestemming. "Jamaar, het was nodig, want het was een update aan de update-tool zelf", zo probeerde Microsoft zich er vanaf te maken. Menige internaut accepteerde die uitleg met lede ogen, en legde zich erbij neer.
Maar nu blijkt er opnieuw iets aan de hand te zijn met de Auto Update. Want verleden week meldden verschillende gebruikers dat de Automatische Updates, die zij afgezet hadden, nu plots terug aan stonden. Vaak zorgde dit er bovendien voor dat hun systeem herstart werd - en als het dan om een server ging, dan zorgde dit er natuurlijk voor dat hun dienst tijdelijk opgeschorst werd.
Volgens verschillende bronnen zou het probleem zich (momenteel) enkel op beperkte schaal voordoen. Maar toch is het een incident dat opnieuw het vertrouwen in Microsoft ondermijnt...
http://www.betanews.com/article/Is_Microsoft_Reupdating_Auto_Update_and_Does_It_Need_Updating_Again/1192462758
http://www.betanews.com/article/Microsoft_Offers_Manual_Fix_to_Stealth_Windows_Update_Bug/1190992228

MICROSOFT WEERT ZICH TEGEN KLACHTEN NEDERLANDSE CONSUMENTENBOND
Microsoft is niet van plan ontevreden Vista-gebruikers een gratis versie van Windows XP te geven. De Nederlandse Consumentenbond had hier op aangedrongen na ongeveer 5.000 klachten te hebben ontvangen over Vista. Theo Rinsema, directeur van Microsoft Nederland vindt het vervelend dat gebruikers die problemen ondervinden zich niet tot zijn bedrijf hebben gericht maar tot de Consumentenbond. Hij kondigde daarom een advertentiecampagne aan voor een website (windowsvistaservice.nl) waarop hulp wordt geboden.
Volgens Rinsema is Windows Vista het snelst verkopende besturingssysteem in de geschiedenis van Microsoft. Acht maanden na het begin van de verkoop staat Vista al op één miljoen Nederlandse pc's. Maar er zijn nog altijd 8 à 9 miljoen gebruikers van Windows XP. Problemen met Vista komen volgens Microsoft doordat fabrikanten van printers, scanners en andere randapparatuur hun drivers nog niet hebben aangepast. Rinsema: "Dat wordt per dag beter. Bij de lancering van Windows Vista werden anderhalf miljoen apparaten ondersteund; nu zijn dat er al twee miljoen. Gebruikers die nu een probleem hebben, kunnen morgen via een update ineens geholpen zijn."
Overigens blijft Windows XP een half jaar langer in de verkoop dan oorspronkelijk de bedoeling was, vooral omdat bedrijven voorlopig nog niet willen overstappen.
De Consumentenbond blijft kopers van nieuwe pc's adviseren om naar Windows XP te vragen, ook al is Windows Vista al voorgeïnstalleerd. [H. Langerak]
http://www.windowsvistaservice.nl

EUROPA WIL KLOOF AANPAKKEN
Denemarken en Bulgarije mogen dan allebei deel uitmaken van het grote Europa, maar op vlak van breedband zijn er enorme verschillen tussen beiden. In Denemarken heeft 37,2 % van de inwoners breedband toegang tot het internet, maar in Bulgarije is dat slechts 5,7%. RoemeniŽ, Polen en Slovakije zitten trouwens ook in dezelfde situatie, en zweven rond de 6%.
Uit recente cijfers blijkt trouwens dat die kloof nog aan het groeien is: de landen waar er een goede inburgering is van breedband, daar stijgt het cijfer nog meer, maar de andere landen volgen niet. Tijd dus voor de EU om er wat aan te doen.
En dat moet komen van de providers, zo meent de EU. Het probleem wordt namelijk veroorzaakt door de historische operatoren. Net zoals wij ooit een "staatsbedrijf" hadden op vlak van telecom, Belgacom, zijn er in die landen nog altijd operatoren die een quasi-monopolie hebben op vlak van telecom, en geen concurrentie die hen kan aanporren tot het verlagen van de prijzen, of het verhogen van het aanbod. Eens dat gebeurt dan zou het aanbod goedkoper en beter worden.
Kijk maar zelf: in Europ wordt 44% van alle DSL lijnen aangeboden door nieuwe telecom bedrijven. Bovenaan de lijst staat het VK, waar 56% van de DSL lijnen aangeboden wordt door nieuwkomers. Onderaan de lijst staat Bulgarije, waar de nieuwkomers geen enkele DSL-lijn hebben. En in Slovakije wordt slechts 4% van de telefoonlijnen bediend door nieuwkomers.
Wat Viviane Reding, de EU commissaris, wil gaan doen is nog niet bekend. Vermoedelijk zal zij zachte druk uitoefenen op de historische operatoren om hun netwerk open te zetten voor de concurrenten.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20071015-europe-mulls-ways-to-close-broadband-gap-between-denmark-bulgaria.html

CENSUUR OP HET INTERNET, EN HOE DIE TE OMZEILEN
Wanneer je de denkt aan censuur op het internet, dan komen automatisch de namen van landen zoals China en Noord-Korea in je op. Maar er zijn er veel meer - Iran, Saudi-ArabiŽ, TunesiŽ, Yemen zijn enkele van de andere landen waar censuur op het internet toegepast wordt.
Die censuur mag je trouwens erg breed toepassen. Sommige landen, zoals Iran, gaan erg ver in de censuur: discussies over politiek, de holebi-problematiek, de rechten van vrouwen worden er streng gecensureerd. Maar vergeet niet dat ook sommige westerse landen censuur toepassen - denk maar aan de VS, waar alle publieke instellingen verplicht zijn om 'obscene' content te blokkeren.
Maar wie censuur zegt, zegt meteen ook: middelen om censuur te ontwijken. En daar is Citizen Lab, dat in Canada gevestigd is, dan weer goed in: het heeft zopas een gids uitgebracht die je leren, in gewone mensentaal, hoe je aan informatie geraakt ondanks al die hinderpalen.
Aanbevolen lectuur voor al wie de vrijheid van meningsuiting hoog acht!
http://citizenlab.org/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=1319
http://arstechnica.com/news.ars/post/20071015-citizen-lab-releases-guide-to-circumventing-internet-censors.html

NU OOK DVD'S MET EXTRAATJES
Noteer dit: deze week is er geschiedenis geschreven in de filmindustrie. Want binnenkort komt er voor het eerst een dvd uit van een film, die ook een bestand in Windows Media Video (WMV) bevat, dat je dan kan kopiŽren naar een pc of een draagbare player. En dat terwijl de filmindustrie jaa en dag zich met hand en tand verzet heeft tegen het overzetten van dvd's naar de computer, en er alles aan heeft gedaan om dit te verhinderen!
Het WMV bestand zou bovendien geen DRM bevatten; de gebruiker moet wel een 16-cijferige code invoeren vooraleer de versleuteling van de dvd-software opgeheven wordt. De eerste film die volgens dit systeem uitgebracht wordt is "Live Free or Die Hard", de vierde film in de Die Hard reeks, afkomstig uit de 20th Century Fox stallen. In de toekomst zal "Digital Copy", zoals het systeem genoemd wordt, ook op andere Fox dvd's aangeboden worden, maar welke juist, dat is nog niet gekend. Volgens Betanews zou Warner Home Video eveneens dergelijke plannen hebben voor "Harry Potter and the Order of the Phoenix", die in december in de winkels ligt (althans in de VS).
http://www.betanews.com/article/First_DVD_to_Ship_with_WMV_File_for_PC_Portables/1192555384

PLATENLABELS SPANNEN PROCES IN TEGEN USENET
Als je die titel leest, dan is het even schrikken. "Usenet" is immers de naam die velen gebruiken voor de nieuwsgroepen - hebben de platenlabels het nu op de nieuwsgroepen gemunt, komt het voortbestaan van de nieuwsgroepen in gevaar? Maar bij nader inzien gaat het niet om "het" usenet, maar om Usenet.com, een bedrijf dat privaat toegang geeft tot de publieke nieuwsgroepen.
Nu is het zo dat er inderdaad in de nieuwsgroepen heel wat illegaal gekopieerde bestanden te vinden zijn, muziek en software voornamelijk, daar gezet door de gebruikers. Iemand uploadt er iets, en iedereen die wil kan het downloaden. Deze praktijk geschiedt voornamelijk in de zogenaamde "binary" groepen, waar gewerkt wordt met bijlagen. Bij de 'gewone' nieuwsgroepen draait alles om tekst.
Het RIAA, dat in deze zaak platenlabels vertegenwoordigt zoals Arista, Sony BMG, Capitol Records en anderen, klaagt Usenet.com aan op basis van een eerder arrest, namelijk dat in de zaak rond Grokster, een P2P ruilsysteem. Daarbij werd Grokster veroordeeld omdat het inbreuken op de auteursrechten zou aanmoedigen, en er wellicht wel legitieme manieren bestaan om Grokster te gebruiken, maar dat die heel moeilijk aan te tonen zijn.
Als het bij Usenet.com tot een proces zou komen, dan zou het wel een interessante zaak kunnen worden - omdat het erg wel duidelijk aan te tonen is dat de nieuwsgroepen op zich voor perfect legitieme doeleinden gebruikt worden. En een Usenet service provider verbieden, een bedrijf dus dat toegang geeft tot de publieke nieuwsgroepen, dat lijkt ons een erg moeilijk haalbare kaart...
http://torrentfreak.com/the-riaa-attacks-usenet-071016/
http://techdirt.com/articles/20071016/145240.shtml
http://www.news.com/8301-13578_3-9798715-38.html

CONGRESGANGERS GEVOLGD VIA RFID
Griezelig of gewoon erg handig? Op een recent congres van IMB rond het thema Information on Demand heeft IBM de naamkaartjes van de congresgangers voorzien van een RFID tag, waarmee deze personen voortdurend gevolgd konden worden: wie woonde welke sessie bij, wie nam deel aan een maaltijd, enz.
Aan de ingang werd wel, erg netjes, vermeld dat de naamkaartjes een RFID tag bevatten, en dat wie wou, een kaartje kon krijgen zonder RFID. Een 2% van de 6.500 deelnemers weigerde inderdaad zo'n verklikker-kaartje, maar de rest wou wel aan het experiment deelnemen. Per slot van rekening bevatte de tag enkel de naam van de persoon, het bedrijf waarvoor hij werkte en zijn functie (maar dus niet geslacht of leeftijd bijvoorbeeld).
De gegevens die verzameld werden zouden de manager van de conferentie erg waardevol zijn; het zijn ruwe data die in een database gestopt worden, en waar men nu allerlei conclusies kan uittrekken die nuttig kunnen zijn bij de organisatie van toekomstige congressen zoals het optimaliseren van de sessies rond bepaalde interesses en verwachtingen van de congresgangers. De maaltijden, althans de uren van de maaltijden, zouden ook beter afgestemd kunnen worden op de tijden van de lezingen.
In de toekomst wordt er ook gedacht aan het combineren van deze gegevens met de individuele achtergrond van de congresganger - zijn interesse, zijn training, in combinatie met de sessies die hij bijwoont. Maar daarvoor moet dan wel eerst de toestemming gevraagd worden van de congresganger zelf.
Erg interessant - maar of alle congresgangers nu echt opgezet zijn met het systeem, daar hebben wij toch vragen over. Want die congressen worden soms ook al eens gebruikt om te verbroederen met collega's, een glaasje te drinken, enz. Wat dus ook wil zeggen dat sommige sessies dan overgeslagen worden - en dat de congresganger liefst niet heeft dat zijn baas weet dat hij die tijd doorgebracht heeft in de bar aan de overkant van de straat, en niet in de congreszaal!
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/138491/ibm_uses_rfid_to_track_conference_attendees.html

OPENDOC SOCIETY OPGERICHT
De overheden moeten vaak documenten met elkaar uitwisselen, en dan is het erg belangrijk dat deze documenten gemaakt zijn in een open formaat, dat door àlle tekstverwerkers gelezen kan worden. Helaas werd dat niet altijd gerespecteerd, en begon men steeds vaker beroep te doen op gesloten formaten - vaak dus .doc documenten, in Microsoft Word gemaakt. Gelukkigs is er de laatste tijd een inhaalbeweging te merken, waarin terug geijverd wordt voor een open document formaat of ODF. In BelgiŽ heeft de ministerraad beslist dat alle federale overheidsinstanties ODF moeten ondersteunen vanaf 1 september 2007. In Nederland is de datum april 2008.
Het gebruik van die open formaten heeft trouwens nog bijkomende voordelen:
- zij zijn gemakkelijker te vinden in de zoekmachines (hogere ranking);
- betere toegankelijkheid voor mensen met een handicap;
- historische toegankelijkheid van documenten;
- geen gedwongen upgrades van software en hardware omdat de verkopers dat voorschrijven.
Om de overheden te steunen bij die overgang is er een organisatie opgericht, OpenDocSociety.org, die alle kennis wil verzamelen en verspreiden rondom alle facetten van ODF. Deze organisatie is een initiatief van prominente figuren uit verschillende sectoren, waaronder Internet Society, Bull, NOvell, Ubuntu, enz. Op 23 oktober wordt in Nederland een oprichtingsvergadering gehouden, en half november volgt een dergelijke startvergadering in BelgiŽ.
Wij kunnen deze inspanning alleen maar toejuichen! (Met dank aan Frans Gerbosch en Kris De Meulenaere)
http://nl.opendocsociety.org
http://www.minez.nl/content.jsp?objectid=153180
http://www.belgif.be

HEEFT CHINA DE OORLOG VERKLAARD AAN WESTERSE ZOEKSITES?
Nu, wij wonen niet in China, en wij kunnen het dus ook niet verifiŽren, maar volgens verschillende berichten zouden internauten in China, die een bezoek willen brengen aan de gewone 'westerse' zoekmachines (Google, Yahoo en Live.com) afgeleid worden naar Baidu, de grootste zoekmachine in China van eigen bodem. Die omleiding zou ook toegepast worden voor al wie naar YouTube wil.
Waarom die blokkade? TechCrunch heeft twee verklaringen. Enerzijds is China echt heel boos op de VS, omdat de Dalai Lama daar deze week met de hoogste egards ontvangen werd, en er een prijs gekregen heeft uit handen van president Bush.
Maar anderzijds zou het kunnen zijn dat China zijn grote firewall (de digitale versie van de Chinese muur), die het tot nu toe gebruikte om censuur uit te oefenen, ook zou aanwenden als economische tool, om de concurrentie van westerse zoekmachines uit te schakelen.
De redacteur van TechCrunch reageert verontwaardigd: China wil wel vrije toegang tot alle Westerse landen, maar blokkeert nu niet alleen westerse internetsites, maar leidt het het verkeer naar die sites af naar concurrerende sites in eigen land. Hoogst eigenaardig gedrag.
http://www.digital-m.co.za/seo-blog/2007/10/yahoo-hijacked-by-baidu.html
http://www.techcrunch.com/2007/10/18/cyberwar-china-declares-war-on-western-search-sites/

Nagekomen bericht: wij ontvingen meteen een reactie van lezer Fons uit China. Leve het internet!
<<<
Het mooie van internet is dat jullie zonder kosten ons kunnen vragen of alle zoekmachines zijn geblokkeerd. Het is niet waar.
>>>

GOOGLE MAPS HEEFT NU OOK EEN SOCIAAL KANTJE
Het bedrijf Google is nog altijd op zoek naar goede online diensten, die economisch interessant zijn; het heeft wel de zoekmachine die een fantastisch succes is, maar voor de rest heeft het her en der wat pannen en potten op het vuur staan, maar geen van allen heeft tot hiertoe het ideale gerecht opgeleverd. En zeg ons nu niet: "En YouTube dan?". Want YouTube kost handenvol geld, en brengt momenteel alleen maar processen op. Google is in de laatste weken wel begonnen met reclame in haar filmpjes, maar echt geld opbrengen doet dat nog niet.
In de zoektocht naar dat economisch mirakel heeft Google ondertussen wel verstaan dat sociale netwerken een onmisbaar deel van dat succes zijn. Het heeft zelf wel een eigen sociaal netwerk, Orkut, maar dat kent enkel succes in BraziliŽ, waar het supergroot is. Verleden week heeft Google dan de microblogging dienst Jaiku opgekocht, een zet die je eveneens kan uitleggen als een symbool van het belang dat Google aan sociale netwerken hecht.
En deze week maakte Google dan bekend dat het profielen van gebruikers wil verweven in Google Maps. Want tot nu toe kon je wel een gepersonaliseerde map aanmaken, en besprekingen over de kruidenier en de bakker op de hoek toevoegen op die stratenplannen, maar jij als persoontje, de persoon die die artikels schreef, had geen identiteit.
Geen slecht idee. Wie weet zullen al die profielen binnenkort ook als "layer" te zien zijn op Google Earth?
http://googlesystem.blogspot.com/2007/10/google-maps-becomes-social.html
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


HEWLETT-PACKARD (HP) EVENT OP 10 OKTOBER 2007 "WHAT DO YOU HAVE TO SAY?" (1/4)
Woensdagavond, 10 oktober 2007 was er in Gent een Hewlett-Packard (HP) event met de naam "What do you have to say?".
Hiermee introduceert HP "Print 2.0", de nieuwe generatie van digitaal printen die zorgt voor sneller en goedkoper printen. Gegevens van het web te printen wordt eenvoudiger. Het is dus een nieuwe manier om tekst, foto, video en muziek te ordenen en af te drukken.
HP zal een campagne lanceren, met als boegbeeld zangeres en modeontwerpster Gwen Stefani, en heeft als doel de consumenten voor zich te winnen in het kader van HPís initiatief rondom Print 2.0.
Bij HP (1) kan je gratis ontwerpen downloaden, die geïnspireerd zijn door Gwen Stefani, en wenskaarten, cd-labels, leuke papieren poppetjes en nog veel meer afdrukken.
Bijna de helft van alle paginaís die thuis worden afgedrukt, zijn afkomstig van het internet. Hoe vaak zijn echter de pagina's die je wilt afdrukken niet exact wat je wenst? Hier biedt de software "HP smart web" je hulp (gratis download (2)). Het programma integreert zich in internet explorer (>=6.0). Je kan hiermee delen van meerdere websites kopiŽren, naar wens ordenen en printen. Zeer eenvoudig in gebruik. Het duurde bij mij slechts enkele minuten en er stond een mooie pagina klaar om te printen. Ik raad je aan om het te proberen.
Om 19u30 startte het HP event. De nieuwe producten, die binnenkort voor jou in de winkels klaar staan, werden aan de pers voorgesteld. En om 20u00 gingen de deuren open voor de winkeliers. Tijdens deze HP party met drank, hapjes, muziek en video, hadden zij ook volop de tijd om kennis te maken met de nieuwe HP producten. Alle nieuwe HP producten werden in drie groepen ten toon gesteld: notebooks, desktops en monitors - (foto)printers - digitale camera's.
In de volgende artikels bespreek ik deze HP nieuwkomers. [Eddy Horemans]
http://www.hp.be/gwenstefani
http://h71036.www7.hp.com/hho/cache/482779-0-0-225-121.html?jumpid=reg_R

HEWLETT-PACKARD (HP) EVENT: NOTEBOOKS, DESKTOPS EN MONITORS (2/4)
- De nieuwste notebook Pavilion HDX heeft een zeer groot 'Ultra Brightview' scherm van 20,1 inch (1680 x 1050). De plaatsvervanger van een desktop die je dichtgeklapt toch nog kan verplaatsen. Draagbaar? Ja, maar 7 kg is niet niks.
De gedemonstreerde HDX was voorzien van een 2,4GHz Core 2 Duo T7700 processor, 2 GB ram (max 4 GB), 200 GB sata-drive (optie dual 200 GB), ATI Mobility Radeon HD 2600XT 256MB videokaart, bluetooth, Wifi 802.11a/b/g/n, digitale TV-tuner, een dual layer DVD±RW drive (mogelijk wordt een HD lezer geïntegreerd), vier Altec Lansing speakers, een HP Triple Bass Reflex Subwoofer en een afstandsbediening die links onder het toetsenbord mooi in een holte past.
Dit is een notebook bedoeld voor videobewerking, kijken naar film, TV programma's en luisteren naar muziek met gebruik van de afstandsbediening. Ook de hardcore gamers zullen aan hun trekken komen.
De juiste specificaties liggen nog niet vast. In februari 2007 kan je de HDX kopen voor een prijs die begint met Ä 2000,00.
-De pianozwart-zilveren Pavilion Elite m9000, HP's nieuwste meest vooruitstrevende desktop voor thuis, heeft heel wat in zich. Een krachtige Intel (misschien de Core 2 Quad Processor Q6600) of een AMD, een DX10 grafische kaart (eventueel de NVidia GeForce 8400 GS), geïntegreerde draadloze toegang tot het internet en het eigen netwerk thuis. Een kleine verwijderbare HD (80GB) waar je alle foto's, film, muziek op kan wegschrijven om daarna mee te nemen naar vrienden en familie. Op de voorkant van de m9000 is ook de "Easy Backup button" knop aanwezig. Wanneer je hier op drukt dan wordt een backup genomen van alle (gewijzigde)bestanden zoals foto's, tekst, video, en bewaard op een HD die vooraan in de desktop geschoven is. Daarna kan je de HD op een veilige plaats wegbergen. Nooit zal je nog belangrijke data verliezen! De bijhorende monitors zijn van het type "breedbeeld".
De m9000 is deze maand te koop vanaf Ä 999,00. [Eddy Horemans]
http://www.shopping.hp.com/webapp/shopping/store_access.do?template_type=computer_store&landing=notebooks&a1=Brand&v1=HP%20Pavilion&aoid=1426

HEWLETT-PACKARD (HP) EVENT: (FOTO)PRINTERS (3/4)
Drie soorten printers werden voorgesteld.
- De Deskjet, bestemd voor de gebruikers die de dagelijkse kantoordocumenten printen, afdrukken maken zonder witranden, optionele fotokwaliteit met zes inktkleuren of ontwerpen creŽren op media tot 329 x 483 mm (A3+).
- De Officejet is een all-in-one en ontworpen voor kleinzakelijke klanten en gebruikers met een bedrijf aan huis die een betrouwbare, netwerkklare all-in-one zoeken met hogere snelheden en lagere print- en gebruikskosten dan laser all-in-ones.
- De Photosmart modellen, allen met geheugenkaart sloten waar die avond de meeste aandacht naartoe ging. Het goedkoopste model is de A526 (Ä 99,00) waarmee je enkel de foto selecteert en print. Met de A626 (Ä 149,00) kan je al heel wat meer. Er zijn 200 graphics en effecten om wenskaarten, postkaarten en andere fotogeschenken mee te maken. Er is een kleurentouchscreen met een styluspen waarmee je tekst op de foto kan schrijven. Rode ogen te verwijderen is ook mogelijk. De foto's (10x15 cm of 13x18cm) komen droog uit de printer en ze zijn veegvast en waterbestendig.
Dan is er nog het topmodel, de A826 (Ä 199,00) met alle mogelijkheden van de A626, een groter scherm, een lade waar 100 vellen fotopapier in kunnen en nog meer grafics en effecten. De reeks vervolgt met printers die je aansluit op de computer en waarmee je ook tekst kan printen.
De D7460 (Ä 229,00) heeft USB, ethernet en Wifi, print even scherp als een laser en gebruikt hiervoor zes afzonderlijke inktcartridges. Haalt een snelheid van 33 pag/min in kleur, 34 pag/min in zw-w en een 10x15cm foto in 10 sec. Heeft ook een aanraakscherm waarmee je de printer kan bedienen.
- Daarna volgen de all-in-one printers waarvan de C8180 (Ä 469,00) het topmodel is. Deze kan printen, scannen en kopiŽren, heeft dezelfde mogelijkheden als de D7460 en een lightscribe DVD brander. De inhoud van je geheugenkaarten kan je dus zonder computer op een dvd branden.
Deze maand kan je eigenaar worden van deze mooie HP producten.[Eddy Horemans]
http://h10010.www1.hp.com/wwpc/ie/en/sm/WF05a/5043-5047-5287-5287-12564514-80297437.html

HEWLETT-PACKARD (HP) EVENT: DIGITALE CAMERA'S (4/4)
De HP Photosmart R937 met een metalen behuizing was het meest opvallende fototoestel op de HP event. Het is een digitale camera met het grootste kleurentouchscreen op de markt (9,14 cm - 3,6 inches). Een scherm dat, dankzij de autobright-technologie, in alle omstandigheden duidelijk zichtbaar is, zelfs in direct zonlicht. Je kan het touchscreen met styluspen en virtueel toetsenbord gebruiken om aantekeningen te maken bij de fotoís of om een e-mail adres toe te voegen aan een foto of reeksen fotoís. Zo zijn de opnames automatisch klaar om met vrienden en familie gedeeld te worden.
Nieuwe HP-functies omvatten opties om rode ogen en rimpels te verwijderen, reflecterende dierenogen bij te werken en een hele reeks geïntegreerde HP Real Life Technology- en Design Gallery-effecten en -tools. Een kader rond de probleemzone tekenen volstaat. De HP Photosmart R937 wordt bovendien geleverd met de legendarische HP-afslankfunctie die alles en iedereen automatisch een maatje kleiner maakt.
Het is een 8 MP camera met een 3x interne optische Fujinon-zoom en 8x digitale zoom voor scherpe fotoís van professionele kwaliteit.
Dit prachtige toestel kan je vandaag al kopen voor Ä 249,00. [Eddy Horemans]
http://h10010.www1.hp.com/wwpc/uk/en/ho/WF06a/5043-5683-5887-5887-12329438-80296917.html

SAMSUNG PHOTO FRAMES: KADER, JUKEBOX EN SCHERM VAN JE PC TEGELIJKERTIJD
Een wel erg interessant apparaat vonden wij de Photo Frames van Samsung, die deze week aan de pers voorgesteld werden. Het zijn minischermpjes van 20 cm groot, waarin je foto's kan bekijken, websites, video's, en zelfs MP3's kan beluisteren. Bovendien bevat het 'fotokadertje' ok een draadloze netwerkfunctie, zodat je foto's van op een camera kan overzettennaar je frame. Je kan zelfs je foto's rechtstreeks van op de kader meteen publiceren op je favoriete website! Bovendien kan je via een rss feed zien welke foto's je vrienden hebben toegevoegd, en die ook bekijken. Je kan de kader ook als (mini)scherm van je pc gebruiken: via de USB verbinding kan je websites en messengers bekijken. Knap!
Het toestel heeft een resolutie van 800 x 600 pixels, een ingebouwde luidspreker en een luidspreker-uitgang. Je kan foto's laden via de USB-kabel, een multi-geheugenkaart, of een automatische server. De twee varianten, SPF-83H en SPF-83V hebben respectievelijk een flash geheugen van 128 en 64 MB. Prijs: resp. 235 en 175 euro.
http://www.samsung.com/uk/products/monitors/photoframe/lp08cplssedc.asp


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Radio2 vernieuwt haar ochtendprogrammatie: voortaan zijn het "De madammen" die dan de lakens uitdelen. Er hoort ook een website bij.
http://www.demadammen.be

*** Post en expressbedrijf TNT wint de eerste Green Award van Tandbert, omdat het structurele veranderingen gaat aanbrengen in alle bedrijfsprocessen, die moeten leiden tot een lagere impact op het milieu.
http://www.luna.be

*** Mobieltje als monitor van je huis: een telefoonbedrijf uit Singapore brengt een bewakingscamera uit waarmee je de beelden kan opvragen via je mobieltje.
http://ct.news.com.com/clicks?t=40523421-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

*** De lancering van de iPhone in Frankrijk wordt bevestigd voor 29 november; het abonnement loopt via Orange, en de prijs is 399 euro. Wanneer BelgiŽ en Nederland?
http://www.journaldunet.com/ebusiness/mobile/actualite/0710/071016-orange-et-apple-s-entendent-sur-l-iphone.shtml

*** Motorola en Sony houden nu elk 50% in handen van Symbian
http://www.pcworld.com/article/id,138457/article.html?tk=nl_dnxnws

*** BBC maakt al haar online content gratis te bekijken/beluisteren via een 7.500 wifi hotspots in het VK
http://telecoms.msgfocus.com/c/1kVyMaPoH4FqnWj

*** Amerikaan se internetpionier AOL schrapt 2.000 banen
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/48312

*** Eerste inbraak in een computer vastgesteld via VoIP, met name het SIP protocol
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=071018004

*** Veiligheidsexperten waarschuwen voor een nieuwe Trojan, die zich voordoet als Skype, en je inloggegevens steelt.
http://www.networkworld.com/news/2007/101707-trojan-imitates-skype-steals-login.html?netht=101707dailynews2&&nladname=101707dailynews

*** Phishers menen dat de vijvers van eBay en PayPal zo goed als leeggevist zijn, en trekken verder naar meer gesofistikeerde oorden, op zoek naar nieuwe slachtoffers.
http://www.pcworld.com/article/id,138550/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Sociale netwerken zijn wel mooi, maar gevaarlijk voor je privacy: 75% van de gebruikers van Facebook geeft zich nog altijd bloot, ondanks alle waarschuwingen. Sophos heeft een gebruikershandleiding uitgebracht voor het veilig gebruiken van Facebook, en ook een podcast over de risico's van sociale netwerken.
http://www.sophos.com/facebook
http://www.sophos.com/podcastsHet oor wil ook wat!
Audio op het Internet


PLANE
[pop] Een band uit Chicago. Medeoprichter en producer Edgar Legzdins is de zoon van een artiest, Albert Legzdins, die in Letland een bekende politiek getinte folksinger is, en een leider van de anti-communistische beweging tijdens de Perestroika. De songs zijn uptempo, met een sterke beat, en heel gevarieerd uitgebouwd. Helaas vonden wij geen muziek die je gratis kan downloaden, in de podcast zelf kan je naar twee songs luisteren, 'Blood on the Waves' en "The Calling Days".
http://www.planebandsite.com/
http://www.shiftedsound.com/?p=103

HEARTS OF PALM U.K.
[Electro pop] Een band bestaande uit Erica Elektra en Ambi D, twee vrienden die elkaar al van de school kennen. Zij maken een mengeling van electro, indie pop, dansbare Euro club hits. Erg originele songs. IN de podcast kan je twee songs beluisteren, op de website bij MySpace vier. Helaas vonden wij geen gratis te downloaden muziek...
http://www.myspace.com/heartsofpalmuk
http://www.shiftedsound.com/podcasts/shiftedsound079.mp3

RUSSELL CRAWFORD
[rock] Klassieke rock, met goed uitgebouwde songs volgens een klassiek rockpatroon. Sterke songs bovendien; je kan er drie beluisteren op de eigen MySpace pagina van de artiest, en vijf erg knappe songs op de eigen website van de man. Helaas ook hier weer geen gratis downloads. Maar misschien wil je wel zijn songs kopen bij iTunes,?
http://www.russellcrawford.com/
http://myspace.com/russellcrawford1
http://www.shiftedsound.com/podcasts/shiftedsound079.mp3

NYLES LANNON
[alternative punk] Songs met een broederige sfeer, maar erg knap opgebouwd. Gitaren die een ritme aangeven, en zweverige stemmen. Gelukkig kan je op de site van de artiest wél een song gratis downloaden, zodat wij je deze week niet helemaal op je downloadhonger moeten laten zitten. En op de site van zijn label, Badman Recording, kan je een tweede song vinden. Aanraders!
http://www.nlannon.com/
http://www.badmanrecordingco.com/

NANCY GALVAO
[easy listening] Om het gebrek aan gratis te downloaden songs goed te maken, sluiten we de week af met deze artieste, waarvan je verschillende songs vindt bij Download.com. Braziliaanse, iets tragere en intieme songs. Een heldere en warme stem, tegen een zachte gitaar. Om soms kippevel bij te krijgen!
http://music.download.com/nancygalvao


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Alleen dode vissen drijven mee met de stroom.
- oud spreekwoord -


De nieuwe oogst


POLITICALBASE
Een Amerikaanse site die zopas gelanceerd werd, maar waarvan wij graag een Vlaams equivalent gezien hadden. Het gaat namelijk om een soort Wikipedia waarbij het draait om verkiezingen, overheden, en politieke kandidaten. Iedereen kan meewerken aan de Amerikaanse versie, maar elke wijziging moet eerst door de redactie goedgekeurd worden vooraleer zij online verschijnt - wat begrijpelijk is. Wie is wie in de politiek, maar ook: wie zetelt in welk politiek orgaan, enz. Een mooi idee, dat met de jaren alleen maar interessanter kan worden!
[Taal: Engels]
http://politicalbase.com/

ILIKE: WELKE MUZIEK HOOR JIJ GRAAG?
Een site die je nieuwe muziek leert ontdekken. Je kan er nieuwe songs aanbevelen aan je vrienden, uitvinden welke concerten er in een bepaalde stad plaatsvinden (vooral US gericht) maar ook gratis songs downloaden van artiesten de lijken op jouw favorieten. Een beetje als Pandora en Last.FM, met dit verschil dat achter deze dienst een programma ligt dat jouw iTunes en Windows Media Player verbindt met een sociaal netwerk.
[Taal: Engels]
http://www.ilike.com/

SCHOOLBESTANDEN: ALTIJD JE BESTANDEN BIJ
Een online bewaarplaats waarop lezer R. Glas ons attent maakte. Je krijgt er 40 MB gratis opslagruimte, waar je bestanden kan zetten die je overal en altijd nodig hebt. Er zijn nog meer mogelijkheden in de maak, zo meldt de site, maar die konden wij nog niet vinden. Een mooi initiatief, maar met nog heel wat werk voor de boeg - de verschillende tabbladen zijn nog niet uitgewerkt of verwijzen naar de verkeerde link, en de schoolmeester mag eens langskomen met een dik rood potlood om alle taalfouten weg te werken... Maar kom, anderzijds: 40 MB gratis ruimte is iets dat je niet kan laten liggen...
[Taal: Nederlands]
http://www.schoolbestanden.nl/index.php#

PEDOMETER
Een erg leuke tool van Google Maps, onder onze aandacht gebracht door lezer Ivan V. Hiermee kan je de afstand berekenen van een route. In het vak Jump To: tik je de straatnaam en plaats van de gemeente in, en dan klik je op Recording, waarna je met je crsor het punt op de map aangeeft waar je wil starten. Je dubbelklikt daar, en ook op ieder kruispunt tot aan het eindpunt van het gewenste parcours. Nu zie je de totale afstand onder "Recording". Knap!
Laat je niet misleiden door het feit dat de landkaart die je bij het inloggen ziet die van de VS is - Google Maps kan perfect omgaan met de Europese steden en gemeenten!
[Taal: Engels]
http://www.gmap-pedometer.com/

DE KLEURTJES VAN WEB 2.0
Elke site heeft zijn eigen typische kleurencombinatie, die een bepaalde uitstraling geeft aan de site. Sommige van die sites zijn ondertussen zo bekend geworden, dat je kleuren kan aanduiden met de sites die ze gebruiken. Als je bijvoorbeeld "My space blauw" zegt, dan weet je dat dit verschilt van Craigs List blauw.
Op deze site vind je een kleurenkaart, met de namen van de websites die de kleuren gebruiken. Microsft blauw, eBay geel..(Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.milesburke.com.au/blog/wp-content/files/web2coloursof2007.jpg

PREEZO: MAAK JE PRESENTATIES ONLINE
Opnieuw een webgebaseerde gratis dienst: hier kan je namelijk professioneel uitziende diapresentaties maken à la Powerpoint, zonder enige software op je eigen computer te gebruiken. Alles werkt met de online Ajax interface, die erg snel is. Wat je gemaakt hebt, kan je vanop eender welke computer weer oproepen.
Nadeel van zo'n online tool is natuurlijk dat je altijd toegang moet hebben tot het internet, wil je de diashow terug oproepen. Wat toch een hinderpaal is, lijkt het ons - stel: je bent in een conferentiezaal, dan is het toch gemakkelijker dat alles vanop je eigen computer loopt, niet?
[Taal: Engels]
http://preezo.com/

PAGEHEADERS: KOPPEN MET EEN ACCENT
De meeste webpagina's hebben bovenaan het scherm een brede band, met daarin de naam van de site en wat extra info. Vaak wordt hier een saaie achtergrond voor gebruikt. Op deze pagina vind je een hele collectie achtergronden voor zulke pagina headers (koppen), die je gratis mag gebruiken voor op je eigen niet-commerciŽle site. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.freewebpageheaders.com/gallery/

WRITING FOR THE WEB
Schrijven voor het web is absoluut niet hetzelfde als schrijven voor de papieren nieuwsuitgaven, de kranten, de magazines. Koppen bij papieren artikels mogen erg gevat zijn bijvoorbeeld, maar bij een web-artikel is niet de gevatheid, wel het aantal trefwoorden belangrijk. Een erg interessante lijst over wat je moet doen en niet moet doen bij het schrijven van artikels, maar ook e-mail nieuwsbrieven en perscommuniqués vind je op deze website. Een aanrader!
[Taal: Engels]
http://www.useit.com/papers/webwriting/

DE LELIJKSTE PRODUCTEN IN DE TECH GESCHIEDENIS
IN het verleden waren er verschillende toestellen die perfect werkten, maar die echt foeilelijk waren. PC World heeft er een reportage aan gewijd, en je kan er echt niet omheen als je de foto's ziet, de toestellen zijn echt niet om aan te zien!
[Taal: Engels]
http://www.pcworld.com/article/id,137988/article.html?tk=nl_wbxsld

TIPS VOOR EEN GEBRUIKSVRIENDELIJKE CONTENT
Heb je een website, dan moet je die regelmatig van nieuwe content voorzien. Maar schrijven voor het web is niet hetzelfde als schrijven voor kranten of magazines - de snelheid is anders (het web vraagt dat journalisten veel sneller artikels schrijven, en dat leidt vaak tot onnauwkeurigheden), de stijl is anders. Wat je als journalist in de geschreven pers kiest als titel voor een artikel, verschilt helemaal van wat je kiest bij het web: bij het web moet je rekening houden met de zoekmachines, en voldoende duidelijke trefwoorden inbouwen; bij de geschreven pers kan je volkomen raadselachtige titels bedenken die goed klinken, maar waarin er geen enkel trefwoord vermeld wordt.
Op deze site vind je tips om gebruiksvriendelijke content te schrijven, die de gebruikers kan binden aan je website. (Tip: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.searchengineguide.com/stoney-degeyter/9-1-tips-for-writing-userfriendly-conten.php

JUMPCUT: ONLINE EDITOR
Wat is het toch zalig, dat internet. Vroeger moest je dure software aankopen, om video of beelden te bewerken, en tegenwoordig kan dat gratis, online. Medewerker Wim W. vond voor jou twee erg goede online video editors: Jumpcut en Jahsjaka. Namen die je wellicht niet veel zullen zeggen, maar probeer het aanbod eens uit? (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.jahshaka.org/
http://www.jumpcut.com/

HOE SNEL BEN JIJ?
En dan hebben wij het niet over de snelheid die jij haalt met jouw auto, of de West-Vlaamse betekenis van "snel" - wat dus knap - aantrekkelijk betekent. Neen: het gaat over jouw internetverbinding. Op deze sites kan je zelf testen hoe snel jouw internetverbinding is. Je kan zelfs een programma downloaden dat je op je eigen server kan zetten, tenminste als die PHP, ASP, .NET ondersteunt, en waardoor jij deze dienst kan aanbieden aan jouw gebruikers.
[Taal: Engels]
http://www.speedtest.net/index.php
http://www.speedtest.net/mini.php

VRIJDAG ANIMATIEDAG : PIEPLES
Op deze site maken kunstenaars/tekenaars op basis van ingezonden foto's van personen een (eigenzinnige) tekening/kunstwerk. Wil je een foto van jezelf eens laten omzetten in een tekening dan kan dit. Je stuurt gewoon een foto van jezelf door en een van de tekenaars doet de rest... Ben je zelf tekenaar, dan kan je na aansluiting ook je bijdrage leveren aan de site.
[taal : Engels] (Filover)
http://www.pieples.com

VRIJDAG FOTODAG : ORANGE BLEUE
In BelgiŽ is Yves Leterme nog steeds bezig met het vormen van een nieuwe oranje-blauwe regering. Op de fotosite Flickr werden alle foto's met een combinatie oranje-blauw van dit jaar samen geplaatst op 1 pagina...
[taal : Engels] (Filover)
http://www.flickr.com/photos/tags/orangebleue2007/

VRIJDAG FILMDAG : PLOP EN DE PINGUIN.
OfficiŽle website van deze nieuwe Kabouter Plop-film met Aimé Anthoni, Chris Cauwenberghs, Walter De Donder en Agnes De Nul in de hoofdrollen.
In de Belgische zalen sinds : 17 oktober 2007.
[taal site : Nederlands] (Filover)
http://www.plopendepinguin.be


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Apple stopt een luipaard in de Mac
Over een week is het zover, dan is OS Leopard er. Het nieuwe besturingsysteem voor de Mac is de Vista van...
http://www.ad.nl/multi-media/article1750142.ece
- XP gaat op Vista lijken
Microsoft heeft in servicepack 3 voor Windows XP, dat begin 2008 uitkomt, allerlei Vista-onderdelen...
http://www.ad.nl/multi-media/article1749802.ece
- Bluetooth 'bolleke'
Muziek luisteren op je telefoon is een eenzame bezigheid, met je oordopjes. Maar Sony Ericsson heeft nu de...
http://www.ad.nl/multi-media/article1748098.ece

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Functies van de Windows-toets
De toets met het Windows-logo, te vinden op de onderste rij van de meeste toetsenborden, is een waardevolle toets die maar weinig wordt gebruikt. Dat is jammer, want met deze toets kunnen opdrachten snel worden uitgevoerd.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=9935
- IrfanPaint
Maak van het populaire IrfanView een tekenprogramma door deze plugin te downloaden en te installeren.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=20984
- Personen zoeken op internet
Wie wat over een persoon te weten kan nemen kan op diens naam "Googelen". Met de gespecialiseerde zoekmachine Wieowie boek je echter een veel beter resultaat.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=21091

*** ELEKTRO.BE

http://www.elektro.be
- Betaalbare Blu-ray-speler
SONY - BDP-S300: Met een scherpe prijs maakt deze Blu-ray-speler High Definition toegankelijk voor een ruimer ...
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=%A32007&newsid=4942
- Easy5: opnieuw schot in de roos voor J&J Eurodistribution
De Easy5, een mobiele telefoon speciaal voor senioren, was een schot in de roos voor J&J Eurodistribution. Dat ontging ook de Koning Boudewijnstichting niet, die de gsm prompt nomineerde voor de Digi- ...
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3050
- Kodak gaat GPS inbouwen in fototoestellen
Kodak is van plan om tegen 2009 in elke nieuwe fotocamera een GPS-ontvanger te plaatsen. Hierdoor moet het makkelijker worden de exacte locatie van een foto te achterhalen.
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3060

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Een standaard voor gegevensstorage
Tijdens het Storage Networking World forum in Denver, lichtten de voornaamste spelers op gebied van storage Ė EMC, HP, Sun en Vignette Ė alsook de SNIA (Storage Networking Industry Association) een tipje van de sluier over XAM (eXtensible Access Method) op.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17326&style=34360
- KMOís verspillen geld en papier
De Ipsos studie van Lexmark bevestigt nog maar eens dat bedrijven hun drukinfrastructuur ondanks het groeiende volume niet herzien.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17321&style=34360
- Documenten die zichzelf beschermen
Het is niet de eerste keer dat de laboratoria van Xerox in Palo Alto hun creativiteit op gebied van innovatie in de IT-sector tentoon spreiden.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17319&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be

- Wat is internet2?
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/internet/wat-is-internet2.cfm
- Ubuntu 7.10 officieel uit
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/windows--os/ubuntu-7-10-officieel-uit.cfm
- Eos Discovery: gratis tips van beroepsfotografen
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/other/eos-discovery-gratis-tips-van-beroepsfotografen.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Online networking-vissen voor Telindus
ICT-bedrijf Telindus, alweer een tijdje onderdeel van de Belgacom groep organiseert al jaren een ICT-beurs met een internationale focus. En daar worden elk jaar de grote marketingmiddelen voor ingezet. Dit jaar mocht The Parking Lot het online luik realiseren. En daar staat social networking centraal, op een erg aparte manier.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5002
- Dagkaarten voor Mediargus archief
Persprovider Mediargus laat weten dat zijn gedigitaliseerd nieuwsarchief voortaan ook met een dagkaart toegankelijk is.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=5001
- Zoom.in Vlaanderen start kanaal op YouTube op zoek naar alternatieve inkomstenbronnen
De mensen van videodienst Zoom.in Vlaanderen laten weten dat ze een Ďbrandedí kanaal hebben geopend op YouTube.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4994

*** SPEEDZONE
http://www.speedzone.be
- Paris Exposed - Nieuwe videobanden van Paris Hilton!
http://www.speedzone.be/artikel/1346_paris_exposed__nieuwe_videobanden_van_paris_hilton.html
- Robbie Williams - She's Madonna
http://www.speedzone.be/artikel/1345_robbie_williams__shes_madonna.html
- Firmin Crets als 'den bokseur' in langspeelfilm
http://www.speedzone.be/artikel/1344_firmin_crets_als_den_bokseur_in_langspeelfilm.html

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Omzeil censuur
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=1780
- Panasonic: PT-AX200E Home Cinema Projector
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=1779
- Hoe u uw computer vrij kunt houden van illegale s...
http://www.computertaal.info/modules/articles/article.php?id=894

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Dockingstation biedt plaats voor losse sata-harddisks
http://life.tweakers.net/nieuws/49924/dockingstation-biedt-plaats-voor-losse-sata-harddisks.html
- Thuiskopie moet mogelijk heffing terugstorten
http://tweakers.net/nieuws/49919/thuiskopie-moet-mogelijk-heffing-terugstorten.html
- Congres uit zorgen over identiteitsdiefstal middels p2p
http://life.tweakers.net/nieuws/49897/congres-uit-zorgen-over-identiteitsdiefstal-middels-p2p.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


SLIM OMGAAN MET VISTA: VERSLEUTEL/ONTSLEUTEL OPTIE TOEVOEGEN AAN RECHTSKLIK-MENU
Wanneer je gebruik maakt van de ingebouwde tool om bestanden te versleutelen, dan kan het wel interessant zijn om een optie toe te voegen aan het rechtsklik menu, waarmee je met één muisklik een bestand kan versleutelen of ontsleutelen.
Dat vereist wel dat je even aan het register sleutelt. Dus een back-up maken van het register is de boodschap!
Ga daarna naar het zoekmenu van start, en tik in "regedit.exe". Dat voert je naar het register. Nu moet je op zoek gaan naar de volgende sleutel:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced
Heb je die gevonden, dan moet je in het rechterpaneel rechts klikken, en een nieuwe 32 bit 32 DWORD waarde aanmaken met de naam EncryptionContextMenu. Geef die een waarde van 1.
Let op: ingrijpen in het register is niet zonder risico - dit is een tip die enkel ervaren gebruikers mogen uitvoeren!
Op de website van Howto Geek vind je ook een zip-bestand, waarmee je de hack automatisch kan uitvoeren.
http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/add-encrypt-decrypt-options-to-windows-vista-right-click-menu/

SLIM OMGAAN MET VISTA: PAS GEÏNSTALLEERDE PROGRAMMA'S MARKEREN
Wanneer je in Vista een nieuw programma installeert, zal er een snelkoppeling naar dit programma toegevoegd worden in het All Programs submenu op het Start menu. Om duidelijk te maken dat het om een nieuw programma gaat, wordt het progje ook nog eens in een andere kleur gemarkeerd.
Sommige internauten vinden dit leuk, anderen vinden dit maar kinderachtig. Wil je dat die nieuwe programma's niet meer gemarkeerd worden? Dat kan.
Klik rechts op de startknop, en kies Options (opties). Klik op Customize (aanpassen), en vink het vakje uit naast "Highlight newly installed programs" (markeer pas geïnstalleerde programma's).

SLIM OMGAAN MET VISTA: HET AANTAL RECENTE ITEMS WIJZIGEN
In je Vista start menu, wordt er bij "Documenten" een aantal recent geopende en/of bewerkte documenten vertoond. Standaard zijn dat er 10, maar wil jij er meer of minder, dan kan dat ook. Dit vereist wel dat je even gaat rommelen in het Windows register, dus een backup maken is aangewezen!
Ga als volgt tewerk: in het zoekvakje van het starmenu tik je 'regedit.exe' in, en dan blader je naar de volgende sleutel:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer
Maak hier een nieuwe waarde aan, door in het rechtervak te klikken en new DWord 32 bit waarde te kiezen, en die de naam MaxRecentDocs te geven. Dubbelklik deze nieuwe waarde. Nu moe je eerst de basis naar Decimaal veranderen, en daarna kan je de gewenste waarde invullen.
De afbeeldingen bij HowToGeek maken het duidelijker.
http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/change-the-number-of-recent-items-shown-on-the-vista-start-menu/

SLIM OMGAAN MET VISTA: HET WELKOM-SCHERMPJE AANPASSEN
Ach, het is enkel leuk, en voor de rest verandert het niet veel. Maar het is wel schattig. Je kan in Vista, net zoals voorheen in XP, het fotootje of de afbeelding aanpassen die verschijnt wanneer je inlogt, of die bovenaan je startemenu staat. Dat doe je naar het Controlepaneel te gaan, daar te kiezen voor User Accounts, Change your picture (wijzig je afbeelding). Je krijgt nu een lijstje met mogelijke afbeeldingen waaruit je kan kiezen.
Al die afbeeldingen zitten in een verborgen bestand, dat je op volgende plaats vindt:
C:\ProgramData\Microsoft\User Account Pictures\Default Pictures
Je kan hier nu foto's gaan toevoegen naar believen, en overbodige foto's wissen. Het enige waarop je moet letten is dat elke afbeelding 128 x 128 resolutie heeft en in het bitmap formaat gemaakt is.
De afbeelding die momenteel vertoond wordt, zit in de map
C:\Users\\AppData\Local\Temp\.tmp.bmp
De standaard afbeelding die getoond wordt wanneer je Windows voor de eerste keer opstart zit in
C:\ProgramData\Microsoft\User Account Pictures\user.bmp
Nu je dit weet, kan je het lijstje met beschikbare afbeeldingen wijzigen.
http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/customize-your-welcome-picture-choices-in-windows-vista/

TIP: HEB JE MEER MONITOREN TOT JE BESCHIKKING?
Steeds vaker worden computers uitgerust met meer dan één monitor. Het gebruik van meerdere monitoren werkt erg prettig omdat er meer bureaubladoppervlakte is waardoor openstaande vensters over meerdere schermen verdeeld kunnen worden. Dat bespaart veel klikwerk en zorgt voor een beter overzicht. Het was bekend dat Windows XP niet is uitgerust met gebruikersvriendelijke mogelijkheden ter ondersteuning van het gebruik van meerdere monitoren. Het is echter een teleurstelling dat ook Windows Vista nog steeds geen uitgebreide multi-monitorondersteuning biedt!
MultiMon taskbar (download: http://www.mediachance.com).
Een minpuntje is de ietwat ouderwetse vormgeving. Deze tool is minder geschikt voor Windows Vista omdat de extra knop alleen zichtbaar is wanneer de Aero Glass-interface is uitgeschakeld.[Sjeef]
Bron: Schoones Nieuwsbrief


Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html


Van alles halen, (bijna) niets betalen...


COMODO: GRATIS STEENGOEDE FIREWALL
Windows - freeware
Comodo is een gratis firewall, als onderdeel van een volledig gratis pakket tools. De mensen achter deze software leggen zelf uit waarom zij deze goede tool toch gratis kunnen aanbieden: zij verlenen namelijk SSL-certificaten aan bedrijven (je weet wel, het hangslotje in de statusbalk onderaan je browser). Het is in hun belang dat de gebruiker vertrouwen krijgt in het internet, en uiteraard in het hangslotje. Een firewall gratis leveren hoort tot het plan om de gebruiker dat vertrouwen te geven. (Bron: Wim W)
http://www.comodo.com/products/free_products.html

SNOOPFREE PRIVACY SHIELD
WinXP - 342k - freeware
Dit progje gaat na of er op jouw computer geen spionnen zijn - allerlei malware, die je surfgewoontes vastlegt maar erger nog: keyloggers, die alle toetsen die jij aanraakt noteert, om zo bijvoorbeeld je inloggegevens bij je bank te weten te komen. De makers van het progje geven zelf toe dat het geen 100% waarborg kan geven tegen keyloggers, maar je maakt het toch al wel wat moeilijker.
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_28677280.html

WINAMP VERSIE 5
Windows - freeware
Van deze steengoede muziekspeler is er nu een update uit. Nieuw daarbij zijn o.a. de volledig herwerkte interface, de ondersteuning voor verschillende toestellen, zoals iPods, het delen van muziek en video's via Winamp Rempote, het spelen van de beste muziek op het web via Media MOnitor. Bovendien krijg je ook nieuws over artiesten en de concerten die zij geven, video's enz, als je werkt via Smart Search. (Bron:WIm W)
http://www.winamp.com/player

SKYORB
Windows XP - freeware
Een tool die vooral de mensen zal interesseren die wat meer willen weten van het firmament: de positie van zon, maan en planeten, alsook het opgaan en ondergaan van de satellieten wordt weergegeven vanop gelijk welke locatie in de ruimte, en dat alles in 3D.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,67771/description.html?tk=nl_ddxdwn

VIRTUALDUB: FILMS BEWERKEN
Windows - 1,5 MB - freeware
Een uitstekende tool om video's te importeren en te bewerken, erin te knippen, enz. Je kan beelden van een videocamera of een tv-kaart opnemen, of om te zetten naar een ander formaat of resolutie. (Bron: Wim W)
http://www.virtualdub.org/

WINMERGE: TEKSTEN VERGELIJKEN
Win9.X/2000/ME/XP/2003 - 2,89 MB - freeware
Dit progje vergelijkt de tekst van twee bestanden met elkaar, wat ideaal is voor o.a. webmasters. De verschillen worden gemarkeerd in opvallende kleurtjes. Het progje kan teksten in DOS, UNIX en MAC formaat aan, en onderstuent ook archieven met 7-zip. Er zijn ook plugins voor de tool beschikbaar om die meer mogelijkheden te bieden. (Bron: WIm W)
http://www.pcwelt.de/downloads/tools_utilities/editoren/37889/index.html?NLC-Newsletter&id=37889

REALPLAYER: NU OOK VIDEO'S DOWNLOADEN
Win2000/XP - 9,56 K - freeware
Deze update van RealPlayer zorgt ervoor dat je ook video en audio kan downloaden, die je normalerwijze enkel in streaming modus zou kunnen downloaden. Deze mogelijkheid heeft ervoor gezorgd dat deze software in korte tijd stevig gestegen is in de top-downloadlijsten van Download.com
http://www.download.com/RealPlayer/3000-2139_4-10706703.html?tag=nl.e415

ONE CLICK MOBILE VIDEO CONVERTER
Win98/ME/NT/2000/XP/Vista - 13,27 MB - freeware
Deze software zorgt ervoor dat je MP4/3 kan converteren , zodat je filmpjes kan bekijken op je mobieltje, zodat je ze kan bekijken waar en wanneer je wil.
http://www.download.com/OneClick-Mobile-Video-Converter/3000-2194_4-10750609.html?tag=nl.e415

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Geen verdere reacties van onze lezers.
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Je kan niet zeggen welke richting de trein uitging door naar het spoor te kijken.
- oud spreekwoord-