Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 11/10/2007 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 11
Nummer 519 van 6/10/2007

Gegroet lezers,

Er staat ons een prachtig herfstweekendje te wachten, dat vrijdag al begon met een heerlijke zonsopgang die wij meemaakten vanuit de trein: flarden mist over de velden, rozige wolken tegen een lucht die erg blauw beloofde te worden... je zou er lyrisch van worden! En dan hebben we het niet eens over de honderden spinnewebben van de kruisspinnen die overal in de tuin hangen, en 's ochtens de druppels van de dauw opvangen. Zeg nu zelf: is dat nu niet een mooi begin voor een e-zine dat over internet en computers gaat?

Alle gekheid op een stokje: editie 519 staat dus open op jouw scherm, zoals gewoonlijk een dik nummer vol nieuwtjes allerhande. Opvallend is het feit dat twee bronnen onafhankelijk van elkaar verklaren dat het internet eigenlijk herdacht moet worden, omdat het gebruikt wordt voor dingen waarvoor het eigenlijk niet bedoeld is. Maar eer er een vervangende structuur uitgebouwd kan worden en werkzaam is, zal het nog wel even duren!

Wij wensen je veel leesplezier. Bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php
Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
JOHN CLEESE IN EEN VIDEO PODCAST
Podcasts blijken nog altijd een underground stroming te zijn. De 'believers' (waartoe wij onszelf rekenen) zijn helemaal overtuigd van het nut en de amusementswaarde van podcasts, maar het grote kapitaal ziet er nog altijd geen brood in, en blijft achterwege met de nodige advertenties die podcasts tot een commercieel succes zouden kunnen maken.
Maar moeten de podcast-diensten wachten op dat grootkapitaal? The Podcast Network (TPN) bewijst alvast van niet. Het bedrijf met Australische roots draait al een hele tijd, zonder enige investeringen van buitenaf, en is er niettemin in geslaagd om nu rendabel te zijn, terwijl anderen, die toch wel kapitaalinjecties in de wacht gesleept hadden, enkel dat kapitaal er maar doordraaien zonder positieve vooruitzichten te kunnen voorleggen.
Als bewijs van de kracht van het netwerk dit bericht: John Cleese, de befaamde Britse acteur die groot werd met Monty Python en daarna in Fawlty Towers onsterfelijk werd, heeft getekend voor een reeks exclusieve video podcasts bij TPN, onder de titel "Headcast". De shows zouden "enigszins humoristisch, enigszins overpeinzend zijn, een stroming die mij in staat stelt mijn oude dag te weerspiegelen."
In de volgende maanden zal je een gratis versie kunnen downloaden, via The Podcast Network. Later komt er ook een premium versie. Een bericht dat wij in elk geval erg positief vinden, en ons geloof in podcasts ondersteunt.
http://www.techcrunch.com/2007/09/27/the-podcast-network-signs-john-cleese-for-video-podcast/
http://www.thepodcastnetwork.com/

HET INTERNET MOET RADICAAL HERDACHT WORDEN
Het Internet Research Task Force (IRTF) is een zusterorganisatie van het Internet Engineering Task Force (IETF), een van de grootste organisaties die beslissen over de standaards die op het internet gebruikt worden. Deze organisatie is nu op zoek naar een nieuwe routing architectuur, die moet beantwoorden aan de explosieve groei van het aantal internauten.
De ontwikkelende landen zullen immers binnenkort, dankzij allerlei initiatieven, ook online komen, en dat betekent miljoenen nieuwe gebruikers. En daar is het huidige systeem niet tegen bestand, althans de manier waarop de backbone routers werken. Die worden door de operatoren en grote bedrijven en overheidsinstellingen beheerd, en maken gebruik van het Border Gateway Protocol (BGP), om de routing informatie uit te wisselen over de vele onderling verbonden netwerken die samen het internet uitmaken.
Die BGP tabel is een grote lijst met netwerk bestemmingen, die op de backbone routers opgeslagen zijn, en die gebruikt worden om de beste weg te bepalen die een signaal van het ene punt naar het andere moet afleggen. Door de explosieve groei aan gebruikers zou die tabel enorm groeien, en dat zou het proces van het verwerken van die tabel, en ook het internet geheugen van die routers, zwaar kunnen belasten.
Daarom wordt nu gezocht naar een alternatief. Wij willen niet ingaan op de details, daarvoor verwijzen wij graag naar dit artikel bij Network World. Wat wij vooral wilden duidelijk maken is dat er voortdurend aan het internet getimmerd wordt, en dat wij het echt niet voor vanzelfsprekend mogen aannemen dat het vlot blijft draaien, ondanks het feit dat het net blijkbaar in staat lijkt om aan alle eisen die tegenwoordig aan die bandbreedte en die routers gesteld worden het hoofd te bieden.
http://www.networkworld.com/news/2007/092707-rethinking-internet-routing.html?netht=092807dailynews1&&nladname=092807dailynews

ADOPTEER DEZE HOND, OF HIJ WORDT GEDOOD
Geshockeerd door deze titel? Goed, want dat is de bedoeling. Althans van de makers van een nieuwe website, Dogs in Danger. Dat is een actiegroep, die de aandacht wil vestigen op het feit dat honden in een asiel, die niet geadopteerd worden, een spuitje krijgen en naar het hondenparadijs gestuurd worden. Een gegeven dat de meeste mensen wel weten, maar dat vaak onder het deken van de discretie verstopt wordt.
De actiegroep wil die harde waarheid echter onder de neus van de dierenliefhebbers duwen. "Doe er iets aan, of besef tenminste dat jij aan dit systeem meewerkt." De makers van de site waarschuwen ouders dat zij best niet met hun kinderen naar de site surfen.
Een harde aanpak, maar misschien is dat nodig. Op het vlak van 'dierenliefde' bestaan er nog heel wat misvattingen. Al te vaak gaan potentiŽle baasjes op zoek naar een statussymbool, dat zij bij een dure kennel halen. Al te vaak wordt er een hond gekozen die helemaal niet bij het gezin past. Al te vaak wordt daarna de opvoeding van die hond volkomen met de natte vinger gedaan, zonder naar een hondenschool te gaan. Met tot gevolg dat deze honden hun baasjes teleurstellen, waarop de baasjes de honden teleurstellen en hen "afvoeren" - naar het asiel.
Deze actiegroep wil de honden in de asielen een kans geven om te overleven. Als niemand hen kiest tot beste vriend, dan kan jij tenminste, via een donatie, helpen om de hond te laten leven. Een mooi initiatief. Wie maakt een Vlaams equivalent?
http://www.news.com/Adopt-this-dog-or-it-dies/2100-1038_3-6210295.html?part=dtx&tag=nhl
http://www.dogsindanger.com/

JOOST NU PUBLIEK OPEN
TV op internet: het is al wat de klok slaat. Een van de namen die genoemd worden als degene die wel eens hét centrum van die tv zou kunnen worden, is Joost: een project van Janus Friis (Skype) en Niklas Zennström (Kazaa). Het idee is simpel: via P2P netwerken de tv- en filmbeelden brengen, wat een besparing op de bandbreedte zou betekenen tegenover het systeem van individuele downloads.
De dienst is al enkele maanden in beperkte bèta beschikbaar voor al wie een uitnodiging vast kon krijgen. IN die maanden zijn verschillende contentaanbieders in zee gegaan met Joost, en hebben akkoorden afgesloten om hun content via de P2P dienst te verspreiden. Onder hen MTV, BET, Comedy Central, Paramount (enkele films), CBS, CNN. Nochtans is het aanbod verre van volledig - maar het is wel gratis.
Joost heeft dan verleden week een nieuwe versie van haar software uitgebracht, en deze week gooide de dienst haar deuren wijd open: voortaan kan iedereen gratis films en allerlei programma's bekijken via Joost. Downloaden dus maar, die software, en aan het testen geslagen! Maar denk aan je bandbreedte...
http://www.joost.com/blog/2007/10/hello-public.html
http://arstechnica.com/news.ars/post/20071001-joost-finally-sheds-invite-only-status-opens-up-to-the-public.html

OOK ADOBE BRENGT EEN ONLINE TEKSTVERWERKER UIT
Het wordt drummen in het wereldje van de online tekstverwerkers. Je had al Google Docs, en Zoho, en maandag kwam ook Microsoft met een online tekstverwerker-die-er-eigenlijk-geen-is: Office Live Workspace. Je krijgt hier immers wel 250 MB opslagruimte voor documenten, die je dan online kan delen met vrienden, maar je kan en mag ze alleen bewerken als je ook zelf een kopie van Office op je pc hebt staan. Echte online tools zijn het dus niet.
Maar er is nog een concurrent bijgekomen: Adobe heeft BuzzWord opgekocht, een tekstverwerker gemaakt in Flash. Prachtig van uiterlijk, de meest elegante gebruikersinterface, en enkele dingen die het beter doet dan andere online tekstverwerkers, zoals het maken van lijsten, pagineren, het schikken van tekst rond afbeeldingen.
Nadelen zijn dan weer het beperkt aantal lettertypes dat je kan gebruiken, en het beperkt aantal formaten waarin je je document kan opslaan - buiten het eigen BuzzWord systeem kan je enkel exporteren naar Word of RTF of het document printen. Maar je kan niet opslaan in HTML, of, gek genoeg, in het PDF formaat van Adobe zelf.
De dienst is gratis.
http://preview.getbuzzword.com/
http://www.webware.com/8301-1_109-9788153-2.html

FRIENDFEED: VOLG JE VRIENDEN
Je moet maar kunnen volgen. Enerzijds zijn we angstvallig bezorgd over onze privacy, maar anderzijds zetten we zelf alles wat we doen en laten op onze profielen bij sociale netwerken zoals Facebook en co. De bedoeling daarvan is dat onze vrienden kunnen volgen wat we doen. Maar hoe kan jij alle bewegingen van al jouw vrienden, in die verschillende netwerken, volgen?
Rond dat thema zijn de laatste tijd verschillende nieuwe diensten ontstaan. Een daarvan is het splinternieuwe Friendfeed. Je kan hiermee zien welke songs je vrienden beluisteren op Last.fm, welke films zij in de wachtrij gezet hebben bij de verhuurdienst Netflix, welke foto's zij gepubliceerd hebben bij Picasa en Flickr, welke films bij YouTube, en welke artikels zij aangedragen hebben of gestemd bij Digg.
De dienst is voorlopig enkel toegankelijk als je een uitnodiging van iemand kan loskrijgen. Maar als je het ons vraagt wordt het dringend tijd dat er toch ook gewezen wordt op de gevaren die deze diensten inhouden. Het is leuk als je al die informatie vrijgeeft, in het vertrouwen dat het toch alleen maar je vrienden zijn die die lezen. Maar beeld je eens in dat je een stalker hebt, die alles van je wil weten en je overal achtervolgt - je zou het hem/haar toch wel erg gemakkelijk maken met zulke diensten!
http://www.friendfeed.com/
http://mashable.com/2007/10/01/friendfeed/

RADIOHEAD VERKOOPT ALBUMS ZELF, EN JIJ BEPAALT DE PRIJS!
De laatste tijd is er weer heel wat beweging in online muziekland. Een tijdlang leek het of iTunes het voor het zeggen zou gaan hebben, en een quasi monopolie aan het opbouwen was. iTunes was immers de facto de enige muziekdienst aan het worden die ook echt werkte, die een enorm groot muziekaanbod had, en waarbij het aankopen van songs erg gemakkelijk verliep.
Maar de afgelopen week zijn er verschillende nieuwe online muziekinitiatieven, waarvan dat van online boek- en platenzaak Amazon het interessantste is: daar kan men songs downloaden, per stuk, aan erg interessante prijzen, zelfs lager dan bij iTunes, en het aanbod is erg uitgebreid. Alleen: deze dienst is enkel voor Amerikaanse burgers voorbehouden. In ons land is er dan weer Fnac, waar je sinds kort ook songs per stuk kan downloaden, eveneens zonder DRM (kopieerbescherming).
Je ziet het: iTunes krijgt heel wat concurrentie. Ook van de bands zelf. Zo heeft de Britse band aangekondigd dat je zijn nieuwe album rechtstreeks van de website van de band zal kunnen downloaden, wanneer het uitkomt op 10 oktober. Niet alleen dat: jij mag zelf bepalen hoeveel je ervoor geeft - zelfs 1 pence (2 cent) wordt aanvaard, maar je moet wel 45 pence bijrekenen voor de betaling per kredietkaart.
http://www.inrainbows.com/Store/Quickindex.html
http://www.pcworld.com/article/id,137888/article.html?tk=nl_dnxnws

SPAMMER VERVALST DE INDEX VAN GOOGLE
Het is al vaker geprobeerd: de zoeklogaritmes, die Google angstvallig geheim houdt, bespelen, zodat bepaalde sites hoog vermeld worden bij de zoekmachines. Tot hier toe slaagde Google er altijd in om zulk bedrog tijdig te ontdekken, en de schuldigen zwaar te straffen.
Maar nu weet de site Google Watchdog te melden dat de zoekmachine gewoonweg "gehackt" is door een spammer. Die heeft zich ongemerkt kunnen wurmen in de Google index. Met als gevolg dat sommige zoekopdrachten plots een groot aantal Chinese websites vertonen. Op die sites staat dan content die gepikt is van legitieme websites in de VS, die echter veel lager in de vervalste sites voorkomen in de zoekresultaten. Klikt de nietsvermoedende internaut op zo'n valse .cn site, dan wordt hij naar een gans andere pagina gestuurd, die dan malware tracht te installeren op zijn pc.
Volgens The Google Watchdog zouden de valse sites een onderscheid maken tussen een bezoek van een van de spiders van de zoekmachine en een gewone internaut. Terwijl de Googlebot doorgestuurd wordt naar een plaats waar de content geïndexeerd kan worden alsof er niets aan de hand is, wordt de internaut naar die site met malware gestuurd. Een intrigerend verhaal, dat ongetwijfeld nog een staartje kent.
http://www.googlewatchdog.info/2007/09/spam-and-virus-sites-infesting-google.html
http://www.theinquirer.net/gb/inquirer/news/2007/10/01/spammer-infects-google-search

BOZE IPHONE GEBRUIKERS SLEUREN APPLE VOOR HET GERECHT
Je hebt het wellicht ook gehoord: Apple heeft al degene die de beveiliging van de iPhone gekraakt had (zowel die van het simlock, als de beveiliging die het installeren van software van derden moest tegengaan) hard aangepakt. Vrijdag is een update uitgekomen van de firmware van de iPhone, die ervoor zorgt dat de iPhones met een gekraakt simlock gewoon niet meer werken, en dat alle toepassingen van derden op de iPHone terug verwijderd zijn. (1)
Je begrijpt dat de bezitters van de gekraakte iPhones niet erg opgezet zijn met deze strenge houding van Apple. Een van hen, een internaut die de nickname "Myndex" gebruikt, heeft aangekondigd dat hij (of zij?) van plan is om een gezamenlijk proces van gedupeerde gebruikers, een zogenaamd class action suite, wil aanspannen tegen Apple, en dat hij andere boze iPhone gebruikers oproept om zich bij hem te melden.
Apple krijgt ook kritiek van de online media, die Jobs en co verwijten dat zij zich weinig aan de gebruikers gelegen laten. The Inquirer neemt de woorden in de mond "Apple gelooft dat gebruikers moeten doen wat Messias Steve Jobs hen vertelt te doen" - en dat is toch wel erg kras.
http://www.pcworld.com/article/id,137872/article.html?tk=nl_dnxnws
http://www.theinquirer.net/gb/inquirer/news/2007/10/01/apple-iphone-brickage-law-suit

RIAA GEEFT BERGEN GELD UIT AAN ANTI-P2P CAMPAGNE
Tja, we weten het: sommige lezers hebben geen boodschap aan onze berichtgeving over de evoluties van het online muziekgebeuren, en vooral niet als het gaat over de auteursrechten - dat is allemaal juridisch geharrewar, een ver van mijn bed show, vooral als het over rechtzaken in de VS gaat. Maar wij kunnen het niet genoeg benadrukken: deze evoluties moet je echt goed in het oog houden, want wat zich in de VS afspeelt, kan naar hier overwaaien, en het gaat nu eenmaal om jouw principiŽle rechten.
Wel, om terug te komen op de kern van de zaak: op een proces in de VS, het eerste proces over P2P ruildiensten, moest deze week een afgevaardigde getuigen van het RIAA, de Recording Industry Association of America, de organisatie dus die de belangen vertegenwoordigt van de platenlabels in de VS. In zijn getuigenis moest de man toegeven dat alle processen die zij voeren tegen de P2P gebruikers eigenlijk geen zoden aan de dijk zetten, en hen enkel maar geld kosten, zonder enige opbrengst. Erger nog: de platenindustrie heeft geen idee van de echte schade die het lijdt door de P2P diensten.
Want het is gemakkelijk om te zeggen: alle songs die via de P2P diensten geruild worden, betekenen zoveel duizenden of honderdduizenden keer de prijs van een song die niet verkocht is. Maar die premisse is fout: er is niets bewijst dat de mensen die deze song gedownload hebben via de P2P diensten, die song ook in de winkel aangekocht hadden als hij niet voorhanden was bij de P2P diensten. Klopt, nietwaar?
De getuige van het RIAA moest trouwens nog op meer vragen het antwoord schuldig blijven. Een interessant verhaal dat je bij Ars Technica vindt.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20071002-music-industry-exec-p2p-litigation-is-a-money-pit.html

ADVOCAAT SONY BMG: EEN KOPIE VAN JE EIGEN MUZIEK MAKEN IS "STELEN"
Ach, we volharden gewoon in de boosheid, en gaan eigenzinnig door over ons stokpaardje: de onwil van de platenindustrie om de gebruiker vrij te laten om te doen en laten wat hij wil met muziek die hij zelf legaal aangekocht heeft.
En we pikken daarvoor terug in op hetzelfde proces dat we in het vorige artikel vermeld hebben, namelijk Capital Records vs. Jammie Thomas. Daarop werd ook ene Jennifer Pariser in het getuigenbankje geroepen, het hoofd van de rechtzaken binnen Sony BMG. Zij benadrukte het feit dat het vooral de platenmaatschappijen zelf zijn die schade ondervinden door het illegaal kopiŽren, minder de bands zelf, omdat de labels geen geld verdienen van het touren van de bands, de uitzending op de radio, de merchandising.
Onze Jennifer had ook een erg brede definitie van wat zij als diefstal beschouwt. Je eigen cd's rippen (die je dus zelf legaal aangekocht hebt) is stelen, volgens haar - zelfs als dat één kopietje is, om de cd op je draagbare player te zetten bijvoorbeeld.
En daar hebben wij het toch wat moeilijk mee....
Lees meer over haar getuigenis bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20071002-sony-bmgs-chief-anti-piracy-lawyer-copying-music-you-own-is-stealing.html

SITES DIE WIJ VERTROUWEN WORDEN, ZONDER DAT ZIJ HET WETEN, GEHACKT
Wie moeten wij nog vertrouwen op het wereldwijde web? Want volgens de organisatie StopBadware.org, die het web veiliger tracht te maken, zijn tegenwoordig de 'gewone' sites vaak ook al niet meer te betrouwen, omdat zij zonder dat zij het weten besmet zijn met badware.
Badware werkt samen met Google, dat een van haar sponsors is, en heeft een lijst opgesteld van een 200.000 websites die schadelijke downloads bevatten. Het opmerkelijke daarbij is dat meer dan de helft van die sites gehackt is, en het zelf niet weet. Een trend die zich in het afgelopen jaar verontrustend doorgezet heeft.
Ken Rutkowski, maker van de Kenradio podcast die wij dagelijks beluisteren, wist tussen haakjes te melden dat ook hij tot zijn scha en schande moest bekennen dat zijn eigen website gehackt was en malware aanbood. Hackers waren erin geslaagd om zijn webservers binnen te dringen, en hadden schadelijke code geplant temidden van zijn website. Het opmerkelijke van zijn verhaal is dat het Google was, die hem erop attendeerde dat er iets niet klopte. Google scant tegenwoordig immers websites op schadelijke software, en had die daar tegengekomen.
Meer verhalen over sites die ongewild malware aanbieden vind je bij Infoworld.
http://www.infoworld.com/article/07/10/03/stopbadware-report-warns_1.html

IPHONE GEBRUIKERS MIJDEN UPDATES ALS DE PEST
Verleden week bracht Apple dus die beruchte update uit die alle gekraakte iPhones een stevige opdoffer verkocht: de gebruikers die software van derden geplaatst hadden op hun toestel zagen al die progjes terug verdwijnen. En wie een simlock gekraakt had om de iPhone te laten werken met de eigen normale provider, die moest tot zijn grote ergernis vaststellen dat zijn iPhone volledig onbruikbaar geworden was.
Volgens waarnemers heeft Apple een erg foute keuze gemaakt door zo hard tegen de hacks in te gaan. Want het heeft de gebruikers nu een duidelijke boodschap gegeven: het kan bij die updates doen wat het wil, en de gebruiker zal voortaan wel twee keer uitkijken vooraleer hij zo'n update installeert.
Wat dan weer negatieve gevolgen heeft op de veiligheid van de software op zich, want de gebruiker zou hierdoor ook belangrijke updates missen, die gevaarlijke lekken in de software moeten dichten. Onderzoeksbureau Gartner is dan ook van mening dat softwarebedrijven in de toekomst een onderscheid moeten maken bij hun patches: zij die betrekking hebben op beveiliging, en de andere die betrekking hebben op tools en mogelijke functies. Eigenlijk een heel slim idee, waar wij ons meteen achter scharen!
http://www.pcworld.com/article/id,137924/article.html?tk=nl_dnxnws

HET INTERNET IS ACHTERHAALD
Dat is althans wat enkele van de originele bedenkers ervan, Larry Roberts en Len Bosack vertellen. Zij zijn niet zomaar de eerste de beste: Larry was het hoofd van een programma in 1969 dat draaide rond met elkaar verbonden onderzoekscomputers, het befaamde ARPAnet. En Len is de medestichter van Cisco Systems, het bedrijf dat meehielp aan de commercialisering van routers.
De beide heren menen dat de technologie achter het huidige internet achterhaald is; die is in de laatste 40 jaar niet meer veranderd, en is niet meer betrouwbaar als krachtbron voor het internet. Het duo heeft gelukkig al een oplossing, maar wij zijn nog niet zeker of we die oplossing wel graag horen komen. Het gaat om een toestel dat het verkeer op het web kan analyseren en kan zien of het gaat om email, een film of een telefoongesprek, en hoeveel bandbreedte daarvoor nodig is.
Een interessant gegeven, maar waar wij wel vragen bij hebben. Want er is al langer sprake van de "net neutraliteit", waarbij de provider gedwongen wordt om alle soorten verkeer op dezelfde manier te behandelen - een idee dat door sommigen verworpen wordt, omdat zij vinden dat sommige soorten verkeer voorrang verdienen. Gewone e-mail of zakelijke transacties bijvoorbeeld, boven het ruilen van P2P bestanden.
Lees meer over de tools die de grondvesten van het internet zouden kunnen herschikken bij Wallstreet Journal.
http://online.wsj.com/public/article/SB119128309597345795.html?mod=blog

NU OOK EEN "CLASS ACTION" OVER WEBTOEGANKELIJKHEID
Heeft een persoon met een visuele handicap het recht te eisen dat websites ook voor hem toegankelijk zijn? Een interessante vraag. In de VS wordt momenteel een testcase gevoerd rond deze problematiek, die stilaan aan het uitgroeien is tot een 'class action" proces.
En vooraleer je gaat steigeren en uitroept dat die blinden uit zijn op geld, dat zij snel hopen te verdienen ten koste van een groot bedrijf, door er allerlei wetten bij te slepen die bedoeld zijn om minderheden te beschermen: dit gaat gewoon over het feit dat het voor mensen erg belangrijk is dat er bij elke afbeelding op het internet een "alt" tag meegegeven wordt. Die bevat dan informatie over die afbeelding - gewoon de naam (een boom) of een omschrijving (klik hier om de site te betreden). Vooral in dat laatste geval is het erg moeilijk voor visueel gehandicapte mensen, die surfen met behulp van tekst-tot-spraak software, om te weten te komen dat je op die afbeelding moet klikken om verder te geraken, als die "alt" niet ingevuld is.
Lees meer over de achtergrond van dit proces bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20071003-lawsuit-over-website-accessibility-for-the-blind-becomes-class-action.html
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


ARMANI STELT ZIJN NIEUW MODEL VOOR OP DE FASHION WEEK TE MILAAN.
"Tegenwoordig is fashion meer dan hoe we ons kleden", stelt Giorgio Armani. En dus sloegen Armani en Samsung de handen in elkaar. Samsung zorgde voor een knap stukje techniek met een 2,6 inch LCD display, touchscreen gebruikersinterfase, een 3 megapixel camera, een muziekspeler voor diverse muziekformaten en een volledige internetbrowser. Ook is de telefoon voorzien van een extern microSD geheugenslot en een Bluetooth? stereo headset. Giorgio Armani zorgde voor het design en een leren beschermhoesje. En ziedaar, de Giorgio Armani-Samsung telefoon is geboren. Naast het uiterlijk van de mobiele telefoon, laten ook de grafische en audio gebruikersinterface Giorgio Armaniís moderne eenvoud zien. Wanneer gebruikers de touch icons op het display aanraken voelen zij direct een zachte vibratie. Met de grootte van een creditcard en een dikte van 10,5 mm past de Giorgio Armani-Samsung telefoon mooi in elke handpalm.
Beschikbaarheidsdatum en verkoopprijs zijn voorlopig nog niet gekend. (Paul Liekens)
http//www.samsung.be

JE KLAVIER ALS VERGAARBAK VOOR MICROBEN
Heb je er al eens bij stilgestaan dat jouw klavier eigenlijk een gevaar voor de gezondheid is? Het mag eigenlijk niet, maar toch eten we allemaal al eens een pizza aan onze computer, of een broodje, en al die kruimels zitten tussen de toetsen. Wist je zelfs dat vastgesteld is dat toetsenborden in hospitalen een van de belangrijke bronnen zijn voor het verspreiden van ziekten, zoals MRSA, de gevreesde ziekenhuisbacterie die niet te verslaan is met gewone antibiotica.
Computerfabrikanten willen daar nu iets aan doen. Zo heeft het bedrijf Aten Technology aangekondigd dat het anti-micorben nanocoating zal aanbrengen op haar KVM switch toestellen, die vaak gebruikt worden door verschillende IT-werkers in datacentra. En het bedrijf Seal Shield in FLorida heeft eerder dit jaar een toetsenbord uitgebracht dat je in de wasmachine mag steken, en promoot dit in de hospitalen.
Het gaat trouwens niet alleen om de toetsenborden van de eigen computer. Neen: ook de toetsen van een bankautomaat bevatten veel microben. Een onderzoek naar microben in de werkplaats bracht aan het licht dat een doorsnee bankautomaat meer microben bevat dan de deur van een openbaar toilet. Volgens het onderzoek waren telefoons, toetsenborden, muizen en faxtoestellen het meeste besmet met microben. Het motto: hoe meer verschillende mensen iets gebruiken, hoe groter de kans dat zo'n toestel een ziekte kan overdragen.
De remedie? Desinfecterende doekjes gebruiken, en speciale handenzeep, en je handen wassen wanneer je toestellen moet delen met anderen. De hoorn van de telefoon afvegen wanneer je hem van iemand anders overneemt is in elk geval een goede zaak, vooral nu er zoveel verkoudheden gesignaleerd zijn!
http://www.pcworld.com/article/id,137544/article.html?tk=nl_dnxnws

F-SECURE MELDT STIJGING VAN KLEINERE BOTNETS
Ach, waar is de tijd dat hackers 'het' nog deden uit sportiviteit, uit bravoure... Tegenwoordig is het enkel geldgewin dat er lijkt om te gaan bij die hackers. Foei toch!
Maar even serieus: het is inderdaad een stijgende trend dat allerlei kwalijke zaken op het internet (phishing, fraude, malware, botnets) steeds meer georganiseerd blijken te zijn. Hackers die hun malware op verschillende computers kunnen zetten, verzamelen die in een botnet, en verhuren die aan de meest biedende - die er dan Denial of Service (DOS) aanvallen mee kan uitvoeren, of spam verzenden.
Nu heeft beveiligingsbedrijf F-Secure gezegd dat er een nieuwe trend op te merken is bij die botnets: zij worden steeds kleiner. En dat wil helaas niet zeggen dat de bestrijders van die malware een overwinning behaald hebben, maar het duidt wel op een toegenomen commercieel doorzicht van de makers van die botnets. Zij hebben immers vastgesteld dat die supergrote botnets eigenlijk commercieel niet zo rendabel zijn als verwacht, en zij delen hun botnets gewoon op in kleinere eenheden.
Meer achtergrond over deze trend bij News.com
http://www.news.com/F-Secure-sees-smaller-botnets-on-the-rise/2100-7349-6210900.html?part=dtx

ADOBE STELT NIEUWE MEDIAPLAYER EN WEBTOEPASSINGEN VOOR
Deze week werd ook de Adobe MAX conferentie gehouden. Daarop werden verschillende nieuwe toepassingen van Adobe voorgesteld, zoals een tekstverwerker, tools om online samen te werken, en de beta van een nieuw mediaplayer.
Zo heeft Adobe Virtual Ubiquity aangekocht, de maker van de Buzzword tekstverwerker waarover wij het eerder deze week hadden. Adobe zal ook een nieuwe bèta uitbrengen van Share, waarmee je documenten online kan delen en samen eraan kan werken. En verder zal je ook voor het eerst kunnen kennismaken met de eerste betaversie van de nieuwe Adobe MediaPlayer. Adobe zou al met verschillende contentproviders akkoorden afgesloten hebben om hun inhoud aan te bieden via deze nieuwe player, zodat je wellicht een snelle inburgering zal meemaken van deze player (die tussen haakjes volledig gratis is).
http://labs.adobe.com/
http://www.adobe.com/events/max/
http://www.pcworld.com/article/id,137875/article.html?tk=nl_dnxnws

HTC: HET GROEIT, HET GROEIT, HET GROEIT
Inderdaad, HTC groeit: niet iedereen kan zeggen dat zijn verkoopcijfers met 154,3 procent gestegen zijn en dat dit marktaandeel nog steeds toeneemt. De markt voor smartphones beperkt zich niet alleen tot het zakelijk segment; steeds meer gewone gebruikers vallen voor de Windows Mobile toestellen. En HTC is nu eenmaal de grootste leverancier van smartphones in Europa. Stilstaan is achteruitgaan, daarom brengt HTC enkele nieuwe toestellen op de markt.
Allereerst is er de nieuwe HTC Touch Dual, een verdere evolutie van de HTC Touch. Dit is het tweede apparaat dat beschikt over HTCís TouchFLO, de bewegingsherkennings-technologie die ook in de eerste HTC Touch zit. Deze biedt nu nieuwe tools zoals de mogelijkheid om met één hand fotoís te kijken en te bewerken. TouchFLO maakt het met een lichte aanraking van de vinger mogelijk om te scrollen en te browsen bij websites, documenten, berichten en contactlijsten. Verder beschikt de HTC Touch Dual over 3G/HSDPA-connectiviteit en een uitschuifbaar toetsenbord.
De HTC Touch Dual is uitgerust met de mobiele versies van populaire Microsoft-toepassingen zoals Windows Live, Internet Explorer en Microsoft Office.
De aanbevolen verkoopprijs voor het toestel bedraagt 529 euro inclusief BTW. De HTC Touch Dual is beschikbaar vanaf half november. Kan je zolang niet wachten, de gewone HTC Touch is nog steeds beschikbaar en geupdated. Er is een nieuw kleurtje, Arctic Silver en je kan ook kosteloos een full-screen virtual keypad [Paul Liekens]
http://www.htceurope.com


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be


Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Er komt een update voor Office Mobile, die een fout moet verhelpen waardoor gebruikers van Windows Mobile 6.00 geen Office 2007 documenten konden lezen.
http://www.pcworld.com/article/id,137812/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Ask.com brengt tevens een update uit die problemen moet oplossen, namelijk voor haar toolbar, die een erg gevaarlijk lek bevatte.
http://www.pcworld.com/article/id,137815/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Van duur gesproken: Nokia heeft een nieuw mobieltje uit, de Ferrari, dat maar liefst 25.000 dollar kost!
http://www.pcworld.com/article/id,137759/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Het aantal mails met daarin links naar verdachte sites is vertienvoudigd sinds het eerste kwartaal dit jaar
http://www.pcworld.com/article/id,137786/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Heb je een Boot Camp Beta voor je Mac computer, dan doe je er best aan om te updaten naar versie 1.4, want de oude vervalt eind deze maand.
http://www.pcworld.com/article/id,137900/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Sony brengt eerste OLED-tv in de handel: scherm van 11 inch groot kost 1.200 euro, maar is slechts 3 mm dik
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=071001023

*** Consumentenprogramma Kassa vindt dat er op de verpakking van navigatiesystemen moet staan hoe oud de meegeleverde kaarten zijn
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/48111

*** Steeds vaker worden sociale netwerksites zoals LinkedIn en YouTube geblokkeerd op de werkvloer
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/48144

*** Nieuwe vorm van spam heet spit
http://www.hln.be/hlns/cache/det/art_597074.html?wt.bron=homeBakskes4

*** Ongemerkte update Microsoft zorgt voor problemen...
http://www.techzine.nl/nieuws/13780/Ongemerkte-update-Microsoft-zorgt-voor-problemen.html

*** ... Maar er is al een oplossing
http://www.windowssecrets.com/2007/09/27/03-Stealth-Windows-update-prevents-XP-repair

*** 'Nucleaire' batterij levert jarenlang stroom
http://tweakers.net/nieuws/49621

*** 100% bugvrije garantie bestaat niet
http://www.security.nl/article/17046/1


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetMIGHTY SIX NINETY
Voor onze inspiratie gingen wij deze week te rade bij een van onze favoriete podcasts: Shifted Sound. De naam van deze band komt van een bekend radiostation. Een erg vrolijke pop, die teruggrijpt naar de prima sound van de jaren tachtig. De zanger heeft een erg aparte stem, die ons wel bevalt. Bij MySpace kan je 3 songs beluisteren, helaas vonden wij geen gratis downloads.
http://www.myspace.com/mightysixninetymusic
http://www.shiftedsound.com/?p=101

UPSTAIRS DIVINE - PRINTS OF WHALES
[pop] Melancholische pop die echter niets flauws heeft. Mooie songs, die echt herfstachtig aandoen, intiem. Prints of Whales, Vienna en Naked and All zijn drie songs die je in streaming kan beluisteren bij MySpace. Meeslepend ritme, mooi opgebouwd. De moeite waard om te beluisteren - en eventueel aan te kopen via iTUnes.
http://www.myspace.com/theupstairsdivine

THE CANNERY
[Pop] Feelin' Country en Through Rivers zijn twee songs die je in de podcast kan beluisteren, bij MySpace vind je nog meer muziek van deze erg knappe band die je in streaming formaat kan beluisteren. Op de site van het platenlabel, Awfulbliss.it, vind je nog meer songs. Gitaar, een drum, een stem, en vooral: mooi opgebouwde songs. Een aanrader.
http://www.awfulbliss.it/home.htm
http://www.myspace.com/thecannerymusic

CABIN - I WAS HERE
[pop] Opnieuw een gezellig popsong, rijk bewerkt, met een mooie zangstem. Hun "I Was Here" werd vernoemd als een van de 15 beste songs die je nu moet downloaden, door het magazine SPIN. Op de site van de band kan je een tiental songs streaming beluisteren, en natuurlijk hun album aankopen. Ook de andere songs zijn zeker en vast de moeite waard, zoals "Cover your eyes". Heb je een abonnement bij eMusic, dan kan je daar de songs van de EP downloaden.
http://www.cabinmusic.info/
http://www.emusic.com/album/Cabin-I-Was-Here-EP-MP3-Download/11041838.html

AA BONDY
[pop] Tussen Folk en Blues in, brengt ook deze band mooie songs. Een mooie gitaar, simpele begeleiding, vrolijke ritmes. Bij MySpace kan je drie songs beluisteren in streaming, erg mooi, maar wij vonden helaas geen gratis downloads.
http://www.myspace.com/aabondy


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Ervaring is niet wat er met je gebeurt.
Het is wat jij doet met wat er met je gebeurt.
Aldous Huxley, Engels auteur
De nieuwe oogstIN JE BUURT
Een geniaal idee, deze website, vooral door de onderverdelingen. Hier kunnen namelijk gebruikers zoeken naar een dienst of winkel in een straat van x km rond hun woonplaats. Die resultaten worden dan voorgesteld in een lijst of op de Google maps. Anderzijds kunnen bedrijven hier hun gegevens kosteloos op het web plaatsen, met openingsuren en contactgegevens enz. De site is nog in volle uitbouw, maar leek ons toch interessant als idee om te vermelden.
[Taal: Nederlands]
http://www.injebuurt.be/injebuurt/home.htm
http://muziekles.injebuurt.be
http://pchulp.injebuurt.be

SMS TAAL
Zolang we ons moeten behelpen met het beperkte klavier van ons mobieltje, zullen de afkortingen in de sms berichten blijven bestaan. Er zijn er ondertussen al zoveel bij gekomen, dat je al haast een woordenboek nodig hebt om al die turbotaal te ontcijferen. Tenzij je natuurlijk zelf midden in die sms-cultuur zit, en alle afkortingen van buiten kent!
Deze site biedt een database met de meest gebruikte Engelstalige en Nederlandse afkortingen. g (grijns) GerNH (ga er niet heen) of GerGH (ga er gerust heen)!(Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.taalkabaal.nl//sms/index.php

CSS GRID BUILDER
Yahoo heeft een mooie tool uitgebracht, die het super gemakkelijk maakt om layouts te maken van webpagina's die gebruik maken van een CSS rooster. Je kan hiermee kolommen maken, hun breedte bepalen, en een plaats reserveren voor de content van je header en footer. De tool maakt dan de code aan, en deze code kan je dan kopiŽren om in je website in te plakken. De tool is volgens Yahoo getest op alle webbrowsers om een maximale compatibiliteit te waarborgen. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://developer.yahoo.com/yui/grids/builder/

SNELCURSUS FLASH VIDEO
Video op het internet: je kan er niet meer omheen. Als je een eigen site hebt, of zelf content brengt, dan is het onontbeerlijk dat je die site ook van video voorziet. Maar hoe ga je tewerk? Medewerker Wim Wylin heeft een uitstekend artikel gevonden dat je alle basisbegrippen uitlegt, in gewone (Engelse) woorden over Flash video: wat is het, waarom Flash Video gebruiken, hoe te coderen, hoe aan te bieden, enz. Een aanrader. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.streamingmedia.com/article.asp?id=9711&page=1&c=8

HOE MAAK JE HET? ZO MAAK JE HET!
Een site vol met filmpje over hoe je dingen maakt. Pasta bereiden, de auto winterklaar maken, een behangplank maken, enz, dat zijn de onderwerpen die je er vindt. De content is afkomstig van verschillende bronnen, ook van professionele aanbieders. Het interessante is natuurlijk dat het geheel in je eigen moedertaal is...(Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.maakjezo.nl/

DROPBOKS
Een gratis online bewaarplaats voor je bestanden: gewoon een account aanvragen, en je kan beginnen te uploaden. 1 GB is wat je ter beschikking staat, en je kan er bestanden tot 50 MB per stuk in kwijt. Eens je ingelogd bent, verandert de url-balk in een https omgeving: je bestanden worden versleuteld en beveiligd. Het geheel is gratis, maar in de toekomst zouden er ook betalende opties komen.
[Taal: Engels]
http://www.dropboks.com/

DE GESCHIEDENIS MAG ZICH NIET HERHALEN

In de Tweede Wereldoorlog zijn gewone burgers vervolgd geweest, gedood, omdat zij tot een bepaald ras behoorden (als je 'jood' als ras kan beschouwen, wij zouden het eerder als een religie bestempelen), of niet perfect genoeg - mensen met het Down-syndroom bijvoorbeeld, mensen met psychiatrische moeilijkheden moesten uitgeroeid worden, om tot een "zuiver" rast te komen.
Tegelijkertijd was die tweede wereldoorlog het heroische verhaal van mensen die hun eigen leven in gevaar brachten om anderen te redden, om joden te helpen onderduiken. Op het web zijn verschillende bronnen over de jodenvervolging te vinden, o.a. het Joods museum van Deportatie en Verzet (1), de site van Yad Vashem, het museum over de holocaust in Jerusalem, en uiteraard het centrum van Simon Wiesenthal, de man die het tot zijn levenstaak gemaakt had om de moordenaars van de joden op te sporen en voor het gerecht te brengen.(3). Wij hebben deze links gevonden dankzij de nieuwsbrief Webwijzer (webwijzer@bibliotheek.be)
http://www.cicb.be/
http://www.yadvashem.org/
http://www.wiesenthal.com

BELEGGEN: WORD JE ER RIJK VAN?
Het antwoord is: misschien. Je kan uiteraard heel veel inzicht trachten te verzamelen over de bedrijven waarin je belegt, maar wat doe je tegen hypes en het even snel laten vallen van bedrijven door beursspeculanten...
Op deze site vind je alvast een cursus die je moet helpen bij het wijs beleggen van je centjes. Veel geluk!
[Taal: Nederlands]
http://www.opener.ou.nl/managementwetenschappen/beleggen/overdezecursus.htm#mat

PODANZA: ZOEKEN NAAR PODCASTS
iTunes heeft een uitstekende rubriek voor podcasts, maar die bevat niet alle podcasts, en de zoekmachine binnen iTunes om nieuwe podcasts te zoeken is echt niet de beste te noemen. Podanza probeert beter te doen, met een aangename Web 2.0 interface en een vrolijk kleurenschema.
Bovenaan de pagina vind je de verschillende categorieŽn, daaronder een zoekvak, en dan populaire podcasts, enz. Om uit te proberen.
[Taal: Engels]
http://www.podanza.com/

NEWSER: NIEUWS, VERZAMELD DOOR MENSEN EN ROBOTS
Deze site heeft de ambitie om de belangrijkste en meest besproken nieuws item te brengen, maar ook een beetje dieper in te gaan op de onderwerpen die jou zouden kunnen interesseren. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van een combinatie van computeralgortimes, zoekrobots en de menselijke hand - de inbreng van redacteurs dus. Laat ons weten hoe je deze nieuwsdienst vindt?
[Taal: Engels]
http://www.sfnblog.com/index.php/2007/08/02/356-newsercom-launches
http://www.newser.com

YOUCONVERTIT: ALLES CONVERTEREN
Een absolute must voor je favorietenlijstje, zo omschrijft medewerker Wim Wyllin deze link. Je kan hier immer zo goed als alles online converteren: documenten, audio, video, afbeeldingen...(Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.youconvertit.com/

MIJN BRIEVEN
Waarom zou je je het hoofd breken over zakelijke brieven, als er perfecte voorbeelden bestaan om aanmaningen, orderbevestigingen enz. bestaan? Deze site bevat een 500 voorbeelden van brieven, in het Nederlands, en nog gratis ook! Een absolute aanrader. (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.mijnbrieven.nl/

VRIJDAG ANIMATIEDAG : WIKISKY
Deze wiki-site is een soort atlas van de hemel. Je kan er net zoals bij Google Earth navigeren tussen de zowat 500 miljoen opgenomen sterren. Een klik op een ster geeft je bijkomende informatie over de ster. Geef je woonplaats in en je krijgt een beeld van de sterren die op dat moment boven je hoofd hangen.
[taal : Engels] (Filover)
http://www.wikisky.org/

VRIJDAG FOTODAG : STEPHAN VANFLETEREN
Deze Belgische fotograaf maakt enkel zwart-witfoto's en is vooral bekend door zijn knappe portretten, zowel van bekende als gewone mensen. Hij bracht reeds diverse boeken uit, o.a. "Flandrien". Een deel van zijn werk is nog tot 6 januari 2008 te zien in het Antwerps fotomuseum.
[taal : Engels] (Filover)
http://www.stephanvanfleteren.com/
http://www.fotomuseum.be/

VRIJDAG FILMDAG : 1408
OfficiŽle website van deze film gebaseerd op een verhaal van Stephen King met Samuel L. Jackson, John Cusack en Catherine McCormack in de hoofdrollen.
In de Belgische zalen sinds : 3 oktober 2007.
[taal site : Engels] (Filover)
http://www.1408-themovie.com/
http://www.imdb.com/title/tt0450385/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Singles vrezen misbruik na webcamseks
Ondanks het feit dat ruim de helft van de singles zich geregeld amuseert met het verrichten van intieme handelingen voor de webcam, is..
http://www.ad.nl/multi-media/article1714328.ece
- 'Dwing providers kinderporno te weren'
Internetproviders moeten gedwongen worden websites met kinderpornografie te blokkeren. Een...
http://www.ad.nl/binnenland/article1713287.ece
- 'Prijs Playstation in Europa naar beneden'
Sony gaat ook in Europa de prijs van de spelcomputer Playstation 3 verlagen. Het huidige model wordt zo'n 100 euro goedkoper en gaat rond...
http://www.ad.nl/multi-media/article1713575.ece

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Aero-functie onder Windows XP
Met Shock Aero kun je de vensterwisselaar van Windows Vista of van Mac OS X ook in Windows XP gebruiken.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=20773
- Powerpoint-presentatie online
Hoe biedt je een Powerpoint-presentatie via internet aan? De eenvoudigste manier is via AuthorPoint.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=20639
- 1 telefoon, 2 SIM kaarten
In de Samsung D880 Duos kun je twee SIM kaarten kwijt. handig, want zo kun je hem bijvoorbeeld zowel voor je zakelijke en privé nummer gebruiken.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=20881

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Sonos: draadloos muziek overal in huis
Muziek draadloos beluisteren overal in huis tegen een betaalbare prijs. Dat is het opzet van het digitale muzieksysteem Sonos
http://www.elektrozine.be/functions/reportages.asp?lang=nl&pag=16&verslag=3048
- Een combinatie van design en waar voor uw geld
ACER - Aspire 5310: De Aspire 5310 stelt een nieuwe norm voor betaalbare mobiele multimedia en amusement.
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=%A32007&newsid=4950
- 40-inch Full HD lcd-tv
SONY - KDL40V3000: Full HD Bravia lcd-tv van 40-inch. Met een knappe pianozwarte afwerking, Bravia Engine-beel
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=10%A32007&newsid=4943

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Yahoo! neemt afscheid van Kelkoo
Kelkoo, de portaalsite gespecialiseerd in prijsvergelijkingen die drie jaar geleden werd overgenomen voor het bescheiden bedrag van 475 MÄ, voldoet niet aan de verwachtingen van Yahoo.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17251&style=34360
- ĎRent-a-Wifeí van Emakina sexistisch beschouwd door gerechtshof
Het ontsnapte ons in al het tumult van de actualiteit van de afgelopen dagen, maar het lijkt erop dat Emakina haar slag niet heeft thuisgehaald in het proces dat het Instituut voor Gelijkheid tussen Vrouwen en Mannen tegen het bedrijf aanspande.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17250&style=34360
- Het einde van Skype voor Zennstrom en Friis
Niklas Zennstrom en Janus Friis verlaten Skype, dat in 2005 aan eBay verkocht werd, met een bedrag van 530 miljoen dollar. Het duo concentreert zich voortaan op Joost. Voor eBay zal de factuur 900 miljoen dollar extra bedragen, ten gevolge van de devaluatie van Skype tijdens de laatste twee jaar.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=17244&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- De camera van je mobieltje als fotografisch geheugen
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/gsm--pda/de-camera-van-je-mobieltje-als-fotografisch-geheugen.cfm
- Kannuu: het klavier terug uitgevonden
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/gsm--pda/kannuu-het-klavier-terug-uitgevonden.cfm
- Tip Word 2007: een bestand opslaan als PDF
http://www.pcworld.be/nl/fiches/help-center/office/tip-word-2007-een-bestand-opslaan-als-pdf.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Zoom.in gaat voor meer consumentenvideokanalen
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4940
- Nieuwe Flash Lite: meer video en meer desktopkracht voor mobieltjes
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4936
- Luisterspelscènes met online spellen voor jongeren bij Snow
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=4922

*** SPEEDZONE
http://www.speedzone.be
- Beluister de nieuwe single Tonight van Milk Inc
http://www.speedzone.be/artikel/1588_beluister_de_nieuwe_single_tonight_van_milk_inc.html
- No Country for Old Men trailer (film)
http://www.speedzone.be/artikel/1589_no_country_for_old_men_trailer.html
- Clouseau viert 20 jaar bestaan (muziek)
http://www.speedzone.be/artikel/1594_clouseau_viert_20_jaar_bestaan.html

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Een reisgids uit de negentiende eeuw
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=1720
- Blijven spelen matrix?
http://www.computertaal.info/modules/news/article.php?storyid=1722
- BOTM Oktober: Scarlet versus Sabam
http://www.computertaal.info/modules/articles/article.php?id=886

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Riaa wint eerste rechtszaak tegen filesharer
http://tweakers.net/nieuws/49672/riaa-wint-eerste-rechtszaak-tegen-filesharer.html
- Securitybedrijven pakken botnets aan
http://pro.tweakers.net/nieuws/49677/securitybedrijven-pakken-botnets-aan.html
- Microsoft verwijdert wga-bescherming van IE7
http://core.tweakers.net/nieuws/49671/microsoft-verwijdert-wga-bescherming-van-ie7.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautSLIM OMGAAN MET VISTA: DE NAAM VAN JE COMPUTER WIJZIGEN
Wanneer je je computer volledig klaar in de handel gekocht hebt, dan heeft die een erg nietszeggende naam, bestaande uit cijfers en letters, zoals HTX2378842.. En natuurlijk wil jij die een meer gebruiksvriendelijke naam geven, zoals Laptop.
In Windows XP was het erg gemakkelijk om die naam te veranderen, maar in Vista zit die mogelijkheid redelijk diep begraven. Je kan dat eigenlijk op drie verschillende manieren doen:
- in het zoekvakje van het startmenu intikken "sysdm.cpl"
- rechts klikken op Computer, in het startmenu
- het controlepaneel openen, en bij System en Maintenance naar System gaan (Systeem en onderhoud)
Bij die twee laatste opties moet je op Advanced System Settings klikken links (geavanceerde instellingen).
Nu kom je in het scherm van de System Properties (Systeem eigenschappen). Klik daarbij bij "To rename this computer or change its domain or workgroup, click Change" (om de naam van deze computer of het domein de werkgroep te wijzigen, klik op Wijzig).
Nu krijg je een dialoogvenster waarbij je de naam van de computer kan wijzigen. Je kan hier ook de naam van de werkgroep veranderen. Nadien moet je wel de computer herstarten.
http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/change-your-computer-name-in-windows-vista/

SLIM OMGAAN MET VISTA: EEN ROOSTER VOOR HET DEFRAGMENTEREN VAN VISTA
De Disk defragmentatie tool van Vista is zo ingesteld dat hij één keer per week draait, meestal om 1u op woensdag. Komt je dat niet uit, dan kan je die taak op een ander tijdstip programmeren.
Tik "defrag" in het zoekvak van het startmenu, om deze toel te openen, en klik op Enter. Nu moet je dat vervelende UAC dialoogvenster weer even geruststellen, en dan krijg je het scherm te zien van Disk Defragmenter. Nu kan je bij Run a schedule (draaien op schema) via de knop Modify schedule (Wijzig schema) het tijdstip wijzigen.
http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/configure-disk-defragmenter-schedule-in-windows-vista/

SLIM OMGAAN MET VISTA: EEN RESTORE PUNT AANMAKEN
Deze tool zat er ook al in Windows XP, maar het kan geen kwaad dit even uit te leggen voor de gebruikers van Windows Vista. Wanneer je overweegt om een nieuwe software te installeren, maar niet zeker bent of het veilig is, of al je hardware en andere software eventueel zou kunnen opspelen bij de komst van deze indringer, dan maak je best even een herstelpunt (restore). Loopt het slecht af, dan kan je je systeem nog altijd terugdraaien naar dit punt. Nu is het wel zo dat de meeste (goede) programma's tijdens het installeren zelf een herstelpunt aanmaken voor het geval er iets misloopt, maar het kan geen kwaad om zelf ook eens te weten hoe je zoiets doet.
Hiervoor ga je als volgt tewerk: open het Start menu, klik rechts op "Computer" en kies dan "Properties" (eigenschappen). Dit voert je naar het Controlepaneel. Klik in het linkerpaneel op "Advanced System settings" (meer instellingen). Kies het tabblaadje System Protection, waar je het onderdeel system restore aantreft.
Onderaan staat de button "Create" (aanmaken); hiermee maak je een herstelpunt aan, waarna je een naam moet ingeven voor dit punt. Geef best een naam die het duidelijkst is voor jou (herstelpunt voor installatie van xxx software bijvoorbeeld).
http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/create-a-restore-point-for-windows-vistas-system-restore/

SLIM OMGAAN MET VISTA: POWER MANAGEMENT UITSCHAKELEN
Is jouw computer een desktop bakje, dan zal je wellicht gewoon de computer afzetten als je 's avonds gedaan hebt, en niet willen dat hij automatisch gaat slapen na x minuten inactiviteit. Deze power management onderdelen uitschakelen doe je als volgt.
Ga naar start / controlepaneel. Klik op de link naar System & Maintenance (systeem en onderhoud).Klik op de link naar Power Options, en kies High Performance. Dit schakelt de automatische slaapmodus uit, maar zal nog altijd het scherm uitschakelen.
http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/disable-power-management-on-windows-vista/

TIPS VOOR WEBWERKERS: DE CACHE OMZEILEN
Browsers, zoals Internet Explorer, slaan pagina's op in een cache. Dat wil zeggen dat ze op de lokale computer in een apart bestand worden opgeslagen. Bij het opnieuw bezoeken van die website wordt niet de pagina op de server opgehaald maar worden de gegevens uit dat lokale bestand gehaald. Hierdoor wordt de pagina supersnel opgehaald maar is niet daarmee niet de laatste versie van de pagina. Dat kan vervelend zijn als die pagina regelmatig van nieuwe gegevens wordt voorzien. Dan lijkt het voor de bezoeker dat er niets aan de pagina is gewijzigd.
Door op de functietoets F5 of de combinatie Ctrl + F5 te drukken wordt de cache omzeild en alsnog de recente pagina van de server opgehaald.
Wil je echter deze laatste handeling voor de bezoeker voorkomen dan kan je de volgende code aan je pagina ingeven:

header("Cache-Control", "no-cache");
header("Pragma", "no-cache");
header("Expires", "-1");

Deze methode is echter onbetrouwbaar in Internet Explorer. Een praktische manier om applicaties caching te laten voorkomen is om de URL aan te passen die het verzoek doet aan de server. Bijvoorbeeld kan je een nietszeggende waarde genaamd t meegeven die het programma op de server negeert:

var myUrl = "data.php?name=steve" + "&t=" + new Date().getTime();

Dit voegt de huidige tijd, gemeten in milliseconden. aan het eind van de URL toe. Omdat deze URL nog niet eerder zo is benadert is die niet gecached en kan je er zeker van zijn dat de laatste gegevens van de server worden opgehaald.
Sjeef


Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html


Van alles halen, (bijna) niets betalen...


VIDEO CASTER
Win98/M3/XP/Vista - freeware
Een streaming media tool om video's te maken, versleutelen en online te publiceren, en om automatische diashows te maken, ze van muziek en titels te voorzien, en effecten eraan toe te voegen. Bovendien kan je allerlei videoformaten (MPEG, AVI, MP3, WMV) omzetten naar streaming video formaten.
Een erg veelzijdig programma met veel mogelijkheden, en dat gratis!(Bron: Wim W)
http://www.deskshare.com/vc.aspx
http://www.deskshare.com/download_details.aspx?ID=2

SWEET HOME 3D
Windows All - 23 MB - freeware
Een woning inrichten wordt heel wat gemakkelijker als je een programma zoals dit kan gebruiken. Je kan bijvoorbeeld je bestaande meubels virtualiseren, en dan virtueel verschuiven en herschikken, zonder in het echt ook maar één druppeltje zweet te moeten laten. Het vergt echter eerst wat werk om je grondplan te tekenen (Plans / Create walls), en daar dan de maten van de kamer in te geven. Maar dat loont, want voortaan heb je die kamer altijd als basis voor al je architectuuravontuurtjes! (Bron: Wim W)
http://www.chip.de/downloads/c1_downloads_28945175.html

EEN ORGANIZER IN EEN EXCEL-TABEL
Windows - Linux - Mac - freeware
Lezer Michael heeft ons een link doorgestuurd naar een geweldige organizer die gewoon vervat zit in een Excel tabel. Enkele kenmerken: je kan alle ingegeven gegevens gewoon herbruiken; de tool kent alle feestdagen (voor 6 landen beschikbaar) en ook alle schoolvakanties; gespreksbalonnen met afspraken kan je gewoon met drag en drop verslepen; is gemakkelijk op een stick te zetten (Spread32 is 900kb groot). Kortom: om te ontdekken! Beschikbaar voor Excel maar ook voor Open Office en Star Office.
http://users.fulladsl.be/spb18989/organizernetBE504.xls
http://www.bloggen.be/opensystems/

GRATIS FTP PROGJES
Windows - freeware
Op deze site vind je zowel Fling, een gratis FTP programma voor het overzetten van bestanden, dat zich naadloos integreert in je Windows Explorer, als Classic FTP, eveneens gratis, dat volgens de klassieke methode werkt met de twee venstertjes, voor het uploaden, bewerken, bekijken en wissen van bestanden op een elders geplaatste server of netwerk. (Bron: Wim W)
http://www.nchsoftware.com/ftp/index.html

MGEN: EEN MOZAÏEK MAKEN
Windows ALl - 379k - freeware
Met dit progje kan je een mozaïek aanmaken van een foto: het progje evalueert de intensiteit van groepen pixels, en vervangt die door een aangepast patroon. (Bron: Wim W)
http://downloads.zdnet.com/download.aspx?&compid=65854&docid=318349&tag=nl.e550

POPULOAD
Windows - freeware
Op zich een goed idee voor een progje: terwijl jij moet wachten tot een bdepaalde taak voleindigd is (printen, downloaden..) en er een wachtbalk verschijnt, zorgt dit progje dat er onder die wachtbalk nieuws verschijnt. Al een geluk dat je dat nieuws ook zonder wachtbalk kan oproepen, want met de breedbandverbindingen van tegenwoordig komen er nog zo weinig wachtbalkjes voor... (Tip: Wim W)
http://www.popuload.com/

DONDERDAG LINUXDAG: DISKINTERNALS
Windows all - 974k - freeware
Met deze software kan je vanuit Windows ingrijpen op Linux-partities. Zo'n partitie heeft immers een apart bestandstysteem, maar Diskinternals zorgt ervoor dat de beiden elkaar verstaan. Je krijgt vanuit Windows wel lees-, maar geen schrijfrechten.
http://www.diskinternals.com/

DONDERDAG LINUXDAG: LINUX WALLPAPER
Alle OS - 2?9 MB - freeware
Een gratis verzameling leuke behanpapiertjes, waarop dames voorkomen die wel erg weinig textiel dragen. De mensen met een Windows systeem moeten niet jaloers zijn: ook zij kunnen deze wallpapers downloaden en installeren.
http://www.lynucs.org/

VRIJDAG MACDAG: COREL PAINTER ESSENTIALS
Mac OS X 10.4 - 64,9 MB - shareware ($99)
Een afgeslankte versie van Painter voor thuisgebruik. Maar dat wil niet zeggen dat deze versie niet vol zit met oneindig veel tools. Ideaal om je foto's op te schonen, artistiek te bewerken? enz.
http://ct.download.com/clicks?t=40347553-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&s=5&fs=0

VRIJDAG MACDAG: PHOTO TO MOVIE
Mac OS X 10.3.9 - 4,2 MB - shareware
Met dit progje kan je statische foto's omvormen tot een kunstige video presentatie. Je kan in en uitzoomen, muziek toevoegen, en het resultaat exporteren naar iMovie, DVD of het web;
http://www.download.com/Photo-to-Movie/3000-2200_4-10750112.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
VEEL MENSEN WORDEN DOOR ERVARING WIJZER,
MAAR SOMMIGEN TROUWEN ZELFS VOOR DE DERDE KEER.
- Danny Kaye, Amerikaans acteur -